Wat wordt er verwacht van de communicatie professional in de toekomst? Hoe treed je de verander(en)de samenleving tegemoet?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat wordt er verwacht van de communicatie professional in de toekomst? Hoe treed je de verander(en)de samenleving tegemoet?"

Transcriptie

1 6 Betteke van Ruler Future check voor het communicatievak Hoofdstuk 1 Wat wordt er verwacht van de communicatie professional in de toekomst? Nick Jue De traditionele bank verdwijnt. Een prachtige kans voor communicatie-experts 2 Noelle Aarts over de kunst van een goed gesprek 3 Vera de Witte Communicatie in plaats van beleid 4 Bartho Boer De oorlog winnen met communicatie 5 Jan Driessen The truth and nothing but the truth 6 Petra de Boer omarm de onzekerheid, word wendbaar 7 Janneke Eigeman Van je identiteit moet je het steeds meer hebben 8 Ron van der Jagt Calimero voorbij Hoofdstuk 2 Hoe treed je de verander(en)de samenleving tegemoet? Mark Deuze Empathie als communicatiestrategie 10 Marc do Amaral Van corporate communicatie naar corporate conversatie 11 Christine Liebrecht Pas op je taal: onpartijdige woorden bestaan niet 12 Harrie van Rooij Emotionele burgers: hoe bereik je ze? 13 Marjolijn Meynen Leer de kunst van het kijken 14 Paul Stamsnijder Stakeholdermanagement als het nieuwe goud 15 Rocco Mooij Weg met de kernboodschap 16 Ton Verlind De ceo als boegbeeld en presentator van zijn eigen show Hoofdstuk 3 Wat zijn toekomstbestendige methodes? Adwin Peeks Communicatieonderzoek jaagt vernieuwing aan 18 Frank Peters Het succes van crisiscommunicatie staat of valt met goede voorbereiding 19 Bert Pol Gedragsbeïnvloeding nieuwe stijl 20 Marnix Geus Weg met de schotten 21 Raf Weverbergh en Kristien Vermoesen Netwerken gaan steeds vaker over algoritmes 22 Bea Aarnoutse Alignment 2.0: de reis van de betrokken medewerker 23 Pieter van Gelder Interne communicatie moet anders 24 Roeland Dietvorst Leer het brein kennen, dat helpt

2 Hoofdstuk 4 Wat zijn toekomstbestendige competenties? Guido Rijnja Alles begint met experimenleren 26 Caroline Wehrmann Routine opbouwen en innoveren zijn tegenstrijdige processen 27 Ellen de Lange-Ros Hoe houd je je hoofd boven water als zzp er? 28 Marjon Elshof Communicatieonderwijs in de toekomst 29 Paulijn de Bruijne, Jan Willem Schouw en Miriam van Staden Leve de nieuwe communicatiecompetenties! 30 Jeroen Scholten De Comprof van morgen is Data Driven 31 Roos Beerkens Leer kijken door een interculturele bril 32 Marjolein ten Hoonte De communicatieafdeling van de toekomst: 4 fte en 1 robot Hoofdstuk 5 Zijn we er al klaar voor? Piet Hein Coebergh Spreek de taal van de bestuurskamer 34 Gonda Duivenvoorden Communicatie moet terug naar de essentie 35 Mignon van Halderen en Bran Martens Paradigmashifts zijn het nieuwe speelveld 36 Jorien Douma en Jade Wissink De vlucht naar voren van de communicatieafdeling, 37 Jos Govaart kap met uurtje-factuurtje en neem een creatieve gek aan! 38 Lieke Severijns en Monique van Vliet Van C-shaped naar TE-shaped 39 Marloes Hoiting en Anke Brockmöller Hoe word je Meester in je vak? 40 Frank Körver Impact vereist focus, focus, focus 182 Hoofdstuk 6 Hoe nu verder? Mark van Vuuren Houd MOED als alles om je heen verandert

3 Future check voor het communicatievak Betteke van Ruler 6 Dit boek bevat veertig CommTalks, korte essays over wat er gaat veranderen in het communicatievak, waarom dat zo is en wat een communicatieprofessional kan doen om future proof te zijn. Het communicatievak is in verandering. Een open deur inmiddels. Waar ik ook kom, het gaat steeds over anders gaan werken, nieuwe positionering kiezen, scherpere visie op het vak ontwikkelen en je afvragen of je wel het goede doet op de beste manier. Iedereen lijkt er zin in te hebben. Maar ik hoor even vaak dat het ook lastig is om te bedenken waar je zult beginnen, hoe je het aanpakt, welke kant je uit moet denken. Dit boek is bedoeld om daarbij te helpen.

4 De essays Voor dit boek heb ik veertig thought leaders uit het communicatievak, uit de wetenschap en van buiten gevraagd om hun visie te geven op de toekomst van het vak. Wat gaat er veranderen? Waarom? En wat kun je doen om jezelf en je afdeling of je bureau toekomstbestendig te maken? Ik zocht deze auteurs uit omdat zij zich al hadden laten horen op congressen, in blogs, in boeken en zij een duidelijk standpunt hebben over wat ons te wachten staat. Het leuke van dit boek is dat ze nu allemaal bij elkaar staan. De ene CommTalk is nog spannender dan de andere. Allemaal met eigen invalshoeken, allemaal boordevol tips en perspectieven. Het is dat ik geen actieve communicatieprofessional ben, maar anders zou ik niet kunnen wachten om te beginnen. Zo vol met ideeën zitten al deze essays. Het is dat ik geen actieve communicatieprofessional ben, maar anders zou ik niet kunnen wachten om te beginnen. Zo vol met ideeën zitten al deze essays. 7 De rode draad De CommTalks hebben allemaal hun eigen perspectief, maar er zijn ook overduidelijk rode draden in terug te vinden. Het spat er in alle bijdragen vanaf dat communicatie steeds belangrijker wordt en dat alle auteurs, ook die van buiten het communicatievak, ervan overtuigd zijn dat het belangrijk is om over communicatie na te denken en dat in goede banen te leiden. Ik zie vijf rode draden die de CommTalks met elkaar verbinden. Anders communiceren Met stip op één staat dat organisaties anders moeten communiceren. Het is over en uit met het eenzijdig uitstrooien van allerlei kernboodschappen over de hoofden van medewerkers en publiek. Het gesprek aangaan, de ander serieus nemen en betrekken, open en eerlijk zijn, de dialoog een kans geven het spat van alle pagina s af. Niet echt nieuw, we roepen het al een tijdje, maar nu met veel tips en handvatten om het ook echt anders te gaan doen. Houd eens op met al die kernboodschappen als je met een journalist in gesprek gaat, aldus Rocco Mooij. Daarmee sla je ieder gesprek dood. Iedere organisatie is ook een mediabedrijf en de ceo is de host van zijn eigen talkshow, zegt Ton Verlind.

5 Acties onderbouwen Als tweede zie ik dat veel auteurs benadrukken dat de communicatieprofessionals hun acties beter moeten onderbouwen en moeten laten zien waarom ze wat doen en hoe ze dat doen. De communicatieprofessional van de toekomst is data-driven. Accountable. Ook zo n lastig begrip waarover ik vaak hoor: We willen wel maar weten niet goed hoe en wat. Onderzoek helpt je om goede argumenten te verzamelen, zegt Adwin Peeks. De Data Driven Comprof is realistisch, aldus Jeroen Scholten. Hij weet dat meten van impact van communicatie in veel gevallen lastig is, maar probeert dat wel: door de organisatiedoelen als uitgangspunt te nemen en de bijdrage van communicatie zo aannemelijk mogelijk te maken. 8 Aanhaken Als derde valt mij op dat in veel essays wordt benadrukt dat de communicatieafdelingen, teams en bureaus niet alleen moeten aanhaken bij wat er buiten gebeurt maar ook en beter bij wat er binnen gebeurt, bij andere afdelingen, in de boardroom, bij opdrachtgevers. Dat begint met luisteren. En eindigt met meedenken over inhoud. Volgens Vera de Witte gaat het nog verder: communicatie is binnenkort altijd in de lead, beleid is alleen nog maar volgend. Zonder communicatie geen organisatie en dus geen beleid. Visie Mede daardoor heb je en dat is een vierde rode draad een andere visie op communicatie nodig. Een jaar van tevoren plannen wat je zult gaan doen is uit. Zelf je timing en toon bepalen? Forget it. Wendbaar, slim, proactief, relationeel/invitational, dat zijn nog de enige kernmerken van de communicatieprofessional van straks. Helder zijn over wat je te bieden hebt, daar de boer mee op gaan, je niet verliezen in duizend kleine projecten maar scherpe keuzes maken, altijd testen of wat je doet wel oplevert wat je ervan hoopt, focus houden en tegelijkertijd uit je comfortzone komen, nieuwe dingen uitproberen, iedere keer nadenken: doe ik nog wel het goede en doe ik dat op de beste manier? Open die luiken! De communicatieprofessional is straks degene die bepaalt welke communicatie door de robot kan worden gedaan en wat een mens zelf moet doen, aldus Marjolein ten Hoonte. Verantwoord communiceren Als laatste maar zeker niet als minste zijn er nogal wat auteurs die vinden dat we meer moeten nadenken over hoe maatschappelijk verantwoord de communicatie is.

6 Geen organisatie wil meer maatschappelijk onverantwoord handelen in de schoenen geschoven krijgen. Maar maatschappelijk onverantwoord communiceren is nog geen thema. Dat gaat over waarden, over morele dilemma s, over de vraag of dat wat kan ook mag en door de samenleving zal worden gezien als legitiem. De communicatiedirecteur als change agent in de organisatie. Lees de CommTalk van Jan Driessen: Bedrijven en hun leiders slaan steeds vaker de plank volledig mis, omdat er geen sterk communicatieteam is dat de morele dilemma s intern bespreekbaar maakt. En dan sla ik nog heel veel over. Hoe je je als zzp er overeind kunt houden: ben je wel een goede baas voor jezelf? Hoe we totaal verkeerd omgaan met de juniors die we vooral bij elkaar zetten terwijl ze pas een master kunnen worden als ze kunnen leren van de seniors. Hoe het hoger onderwijs de bakens aan het verzetten is, zoals Marjon Elshof vertelt, en hoe ook levenslang leren een nieuw gezicht moet krijgen, aldus Guido Rijnja. En als het je droef te moede is, lees dan de laatste CommTalk van Mark van Vuuren: Houd moed als alles om je heen verandert. 9 Betteke van Ruler heeft het concept van de CommTalks bedacht en dit boek samengesteld. Lees deze essays. Laat je inspireren. Mijn ideaal is dat deze essays helpen om met elkaar in gesprek te gaan. Samen nadenken over al deze visies en tips, over wat past in jouw afdeling of bureau, over waar jij warm van wordt of meer van wilt weten. Geen revolutie maar evolutie. Dat is mijn wens.

7 hoofdstuk 1 Wat wordt er verwacht van de communicatieprofessional in de toekomst?

8 De traditionele bank verdwijnt. Een prachtige kans voor communicatieexperts Nick Jue 12 Om klanten te helpen en voorop te blijven lopen in de markt is ING razendsnel aan het veranderen in een slagvaardige organisatie die relevante, innovatieve oplossingen biedt. Communicatie speelt een sleutelrol binnen en buiten de bank. ING maakt een enorme verandering door. Van een traditionele bank die het in de crisis flink voor de kiezen heeft gekregen veranderen we in een moderne bank die snel innoveert en op een relevante manier inspeelt op vragen en behoeften van klanten en op (technologische) veranderingen in de markt. Wij concurreren allang niet meer alleen met ABN Amro, Rabobank of HSBC, maar ook met Google, Facebook, crowdfundingplatforms en bitcoins. Om relevant te blijven voor onze klanten zullen we dus sneller moeten innoveren.

9 Sleutelrol voor communicatie Sneller innoveren vergt een enorme omslag in onze manier van werken, in onze organisatie maar vooral in onze bedrijfscultuur. In dat proces van verandering speelt communicatie een sleutelrol. Zowel binnen de organisatie om de bedrijfscultuur te veranderen en de nieuwe werkwijze mede vorm te geven, als buiten de bank om ervoor te zorgen dat klanten en stakeholders het liefst zakendoen met ING. Omdat ze ons vertrouwen en omdat wij de beste oplossingen bieden. Ruim een jaar geleden hebben we onze strategie herzien en een ingrijpende reorganisatie ingezet, waarbij we zijn begonnen met het hoofdkantoor. We hebben de organisatie veranderd, een nieuwe agile werkwijze doorgevoerd en de fysieke omgeving grondig aangepast. Andere delen van de organisatie volgen snel. Ik zie dat het Center of Expertise Communicatie het voortouw neemt in de transformatie en de squads regie geeft op de communicatie. Het zijn mooie tijden voor communicatie. 13 Goed gekeken naar Netflix, Google en Spotify We hebben goed gekeken naar succesvolle bedrijven met een vernieuwend bedrijfsmodel, zoals Netflix, Google en Spotify. Voor start-ups die zichzelf nog moeten neerzetten is een innovatieve, disruptive cultuur bijna vanzelfsprekend. Maar voor een instituut als een bank gaat dat niet vanzelf. Innovatie komt ook van onderaf, bottom-up, maar kan alleen slagen als de top van de organisatie openstaat voor innovatie en zelf het goede voorbeeld geeft. En de ruimte en het vertrouwen geeft om te falen. Het gaat dus niet alleen om een andere structuur, maar vooral om een andere cultuur. Een cultuur van elkaar willen helpen en van durven en doen. Dat bereik je niet van de ene op de andere dag. Dat moet je in alle facetten doorzetten. Je moet ook de werkomgeving veranderen en afscheid nemen van traditionele statussymbolen. Niemand bij ING Nederland heeft nog een eigen kamer, ook de ceo niet. We hebben ons hoofdkantoor in Amsterdam ingericht als een campus met zitzakken en PlayStations. Vergaderingen beperken we tot een minimum en áls het nodig is doen we dat vaak staand. Dat lijkt simpel en weinig ingrijpend, maar voor een bank is het een enorme verandering. We veranderen daarmee echt de context waarin iedereen werkt.

10 Veranderen op basis van feedback van klanten Een groot deel van onze klanten doet bijna alle dagelijkse bankzaken inmiddels via de smartphone. Dat was vijf jaar geleden nog ondenkbaar. We willen onze klanten steeds op een relevante manier verrassen. Met innovaties waar ze wat aan hebben en direct mee aan de slag kunnen. Zoals met onze mobiele app die je inmiddels ook kunt bedienen met stemherkenning en met fingerprint-autorisatie. En die je tevens kunt gebruiken op je smartwatch. Het mag niet meer uitmaken of je zakendoet met ING via de app, de telefoon of in een kantoor van de bank. De klantervaring moet hetzelfde zijn, dus zetten we in op het zogeheten omnichannel. 14 Nieuwe mogelijkheden en verbeteringen aan onze mobiele apps zijn vaak het resultaat van feedback van klanten. Veranderingen doorvoeren op basis van feedback en op een omnichannel-manier vragen om een andere organisatie. We werken voornamelijk in kleine teams (zogenaamde squads) van negen personen. Customer journey experts en IT-experts werken samen in één team met autonome verantwoordelijkheid voor het verbeteren van de klantervaring, zonder blokkerend middelmanagement en zonder onnodige meetings. Wat betekent dit voor de communicatie? Door de reorganisatie zijn er minder mensen met de titel communicatie-expert bezig, maar door de nieuwe werkwijze moeten ze wél in staat zijn om de bank te ondersteunen bij deze grote transformatie. Communicatie is binnen de nieuwe bank een Center of Expertise Communicatie. Dit bestaat uit kleine flexibele teams van specialisten op het gebied van strategische communicatie, reputatiemanagement, interne communicatie, woordvoering en stakeholder engagement, sponsoring, branding, social media en mvo. De transformatie van de bank biedt communicatie-experts prachtige kansen. Tijdens en na de crisis is het belang erkend van communicatie om verbinding met onze klanten en de samenleving te blijven maken. Luisteren naar klanten en laten zien wat we doen om een vertrouwde en betrouwbare partner te zijn. Dit blijven we doen, maar de nieuwe uitdaging zit vooral in het communicatiever maken van de eigen organisatie. De bank bestaat uit professionals die iedere dag in contact staan met klanten, partners en stakeholders buiten de bank en met collega s binnen de bank. Zij moeten zelf in staat zijn om te communiceren namens de bank, op een eenvoudige en transparante manier.

11 Dit alles vraagt om een andere rol van de communicatie-experts. Intern: minder uitvoerend en meer adviserend en faciliterend. En extern: open, verbindend en vernieuwend. Wat voor de bank geldt, geldt ook voor communicatie: blijf relevant en speel in op de snel veranderende behoeften en mogelijkheden. Communicatie neemt het voortouw Nu de traditionele bank snel verdwijnt zie ik dat het Center of Expertise Communicatie het voortouw neemt in de transformatie en de squads zelf regie geeft op de communicatie. Ook de ontwikkeling van nieuwe campagnes verloopt volgens het nieuwe model: in snelle stappen en gebaseerd op feedback van klanten. Via onze online community zijn directieleden en experts bovendien veel toegankelijker geworden voor klanten, en we staan dagelijks in contact met de media en met onze stakeholders. Het zijn mooie tijden voor communicatie. 15 Nick Jue is directievoorzitter van ING Nederland. Hiervoor werkte hij bij de Postbank en Nationale- Nederlanden en bij ING in België. Bij ING Groep was hij general manager corporate communications & affairs. Hij leidde de integratie van Postbank en ING Bank tot ING. Meer weten? Agile werken bij ING (Engels):Bekijk het filmpje Agile way of working at ING Netherlands op YouTube.

Transformatie naar een wendbare organisatie

Transformatie naar een wendbare organisatie Transformatie naar een wendbare organisatie Ervaringen bij ING Paul Spronk Wat speelt er in de banksector? Zijn er overeenkomsten met de zorgsector? - Productie gedreven - Gefragmenteerd - Veel procedures

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Interne communicatie moet anders Pieter van Gelder 104 Nederland en de manier waarop we zijn georganiseerd

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Communicatieonderzoek jaagt vernieuwing aan Adwin Peeks 80 De wereld verandert snel en ingrijpend

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler De vlucht naar voren van de communicatieafdeling Jorien Douma en Jade Wissink 160 Het communicatievak

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Spreek de taal van de bestuurskamer Piet Hein Coebergh 148 De communicatieprofessionals van vandaag

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Impact vereist focus, focus, focus Frank Körver 176 Hoe ontwikkel je een communicatiefunctie die

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Omarm de onzekerheid, word wendbaar Petra de Boer 32 De wereld is in beweging. Door een flexibele

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Stakeholdermanagement als het nieuwe goud Paul Stamsnijder 66 Steeds meer organisaties worstelen

Nadere informatie

INHOUD DE FUNCTIE VAN COMMUNICATIE VOOR EEN ORGANISATIE DEEL I

INHOUD DE FUNCTIE VAN COMMUNICATIE VOOR EEN ORGANISATIE DEEL I INHOUD DEEL I DE FUNCTIE VAN COMMUNICATIE VOOR EEN ORGANISATIE 4 Introductie 6 Voorwoord 18 Vormgeving van de communicatiefunctie in 3 stappen Het Communicatiehuis als methode Een goede verankering van

Nadere informatie

Baas van je eigen loopbaan in de wereld van morgen

Baas van je eigen loopbaan in de wereld van morgen Baas van je eigen loopbaan in de wereld van morgen Wil je je rugzak vullen om je loopbaan nu en in de toekomst gestalte te geven en voorbereid te zijn op je toekomst? Baas van je eigen loopbaan in de wereld

Nadere informatie

Neem nu een kijkje in het leven van een. New Talent en ontdek of deze uitdagende. functie iets voor jou is!

Neem nu een kijkje in het leven van een. New Talent en ontdek of deze uitdagende. functie iets voor jou is! Neem nu een kijkje in het leven van een Neem nu een kijkje in het leven van een New Talent en ontdek of deze uitdagende New Talent en ontdek of deze uitdagende functie iets voor jou is! functie iets voor

Nadere informatie

Cao Metalektro: die deal doen we samen

Cao Metalektro: die deal doen we samen Cao Metalektro: die deal doen we samen De drive om iets slimmer, sneller of beter te doen met de inzet van techniek, heeft de maakindustrie in ons land groot gemaakt. En daar zijn we trots op. Met technologische

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Leve de nieuwe communicatiecompetenties! Paulijn de Bruijne, Jan Willem Schouw en Miriam van Staden

Nadere informatie

MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT EN LEIDERSCHAP

MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT EN LEIDERSCHAP MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT EN LEIDERSCHAP SUCCESVOL TRANSFORMEREN NAAR EEN WENDBARE, TOEKOMSTBESTENDIGE ORGANISATIE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING ER VERANDERT STEEDS MEER EN STEEDS SNELLER

Nadere informatie

Een directeur wil geen coach?

Een directeur wil geen coach? auteur: Loes Bon MCM MScBA MS Een directeur heeft grote invloed op het bedrijf en krijgt in die functie vaak gebrekkig feedback. Steeds vaker bieden directeuren hun leidinggevenden een coach aan. Dat is

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

CORPORATE DEVELOPMENT MANAGER

CORPORATE DEVELOPMENT MANAGER Digital Consulting Exit #VACATURE CORPORATE DEVELOPMENT MANAGER Als rechterhand van de bol.com CEO krijgt de Corporate Development Manager een ongekend inzicht in alle aspecten van Nederlands meest succesvolle

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Alignment 2.0: de reis van de betrokken medewerker Bea Aarnoutse 100 High potentials die bewust

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Van corporate communicatie naar corporate conversatie Marc do Amaral 50 Het vermogen van organisaties

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak

Rapportage. Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak Rapportage Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak In opdracht van: DirectResearch & Logeion en d Associatie van hoofden Communicatie Datum: 15 september 2014 Projectnummer: 2013008 Auteur(s): John

Nadere informatie

De uitdaging die accountability heet Scherpere keuzes maken en meer impact realiseren

De uitdaging die accountability heet Scherpere keuzes maken en meer impact realiseren De uitdaging die accountability heet Scherpere keuzes maken en meer impact realiseren Onderzoek Accountability & data : Inzichten, conclusies en aanbevelingen Amsterdam, augustus 2014 Dit document bevat

Nadere informatie

ELKE ONDERNEMING TOPFIT

ELKE ONDERNEMING TOPFIT ELKE ONDERNEMING TOPFIT ONDERNEMERS- VERWACHTINGEN DE STRATEGIE VAN MKBTR Je bent ondernemer. Je gelooft in je eigen kunnen en succes. Misschien ben je al jaren actief of sta je klaar om te beginnen. Je

Nadere informatie

BUSINESS INNOVATION. BE TOMORROW, CHALLENGE TODAY > Waarom innoveren? > Innovation drivers > Succes- en faalfactoren

BUSINESS INNOVATION. BE TOMORROW, CHALLENGE TODAY > Waarom innoveren? > Innovation drivers > Succes- en faalfactoren BUSINESS INNOVATION BE TOMORROW, CHALLENGE TODAY > Waarom innoveren? > Innovation drivers > Succes- en faalfactoren EEN MASTERCLASS VAN MASTERCLASS INSTITUTE IN SAMENWERKING MET: BUSINESS INNOVATION Be

Nadere informatie

klaar voor een nieuwe toekomst

klaar voor een nieuwe toekomst Herontwerp HRM Beleid klaar voor een nieuwe toekomst We maken ons op voor een nieuwe toekomst. Daar zijn we klaar voor. Dat komt omdat we gewend zijn om vanuit het kleine groot te denken en op een gelijkwaardige

Nadere informatie

Een korte handleiding

Een korte handleiding Een korte handleiding Inleiding Je gaat deelnemen of bent in elk geval geïnteresseerd in deelname aan een kennisuitwisseling gefaciliteerd door E-motive. Zo n uitwisseling kan bestaan uit het bijwonen

Nadere informatie

WAT IS MAX ZONDER ZIJN TEAM?

WAT IS MAX ZONDER ZIJN TEAM? WAT IS MAX ZONDER ZIJN TEAM? Consultancy Loopbaanbegeleiding Jobcoaching WAT DOET JOUW TEAM VOOR JOU? Wat is Max zonder zijn team? Je had het natuurlijk al geraden. We bedoelen met Max uiteraard Nederlands

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

Scoren met communicatie

Scoren met communicatie Focus op je klant Scoren met communicatie Inleiding Druk, druk druk Ik hoor vaak van ondernemers: ik ben druk, druk, druk, maar waarmee eigenlijk? Tijd maken om mijn doelen te bereiken. sneeuwen regelmatig

Nadere informatie

Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Marischka Setz DNHS

Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Marischka Setz DNHS Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Vragen uit Loopbaan gesprekken waarmee je meteen jouw voordeel kunt doen Marischka Setz DNHS Waar sta

Nadere informatie

SAMEN WERKEN MET ÉÉN FOCUS GRIP OP RESULTAAT FOCUS. 1focus.nl

SAMEN WERKEN MET ÉÉN FOCUS GRIP OP RESULTAAT FOCUS. 1focus.nl SAMEN WERKEN MET ÉÉN FOCUS GRIP OP RESULTAAT 1focus.nl 1 FOCUS INHOUD Het geheim van veranderen is om al je energie te focussen, niet op het verzet tegen het oude, maar op het bouwen van het nieuwe. Socrates

Nadere informatie

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Training Coachvaardigheden Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Veel professionals doen tijdens hun carrière een beroep op een coach. Soms omdat ze vastgelopen zijn en niet weten welke

Nadere informatie

acilitair anagement zet og (te) weinig n op data

acilitair anagement zet og (te) weinig n op data acilitair anagement zet og (te) weinig n op data De wereld veranderd razendsnel. Nieuwe technologische innovaties zoals sensoren, robots en data bieden nieuwe kansen om problemen op te lossen. Ook sociale

Nadere informatie

Rapportage. Communicatiejaaronderzoek 2014 De laatste trends en ontwikkelingen binnen het communicatievak?

Rapportage. Communicatiejaaronderzoek 2014 De laatste trends en ontwikkelingen binnen het communicatievak? Rapportage Communicatiejaaronderzoek 2014 De laatste trends en ontwikkelingen binnen het communicatievak? In opdracht van: DirectResearch en Logeion Datum: 19 februari 2014 Auteur: Marieke Gaus & Marvin

Nadere informatie

Purpose, action, impact!

Purpose, action, impact! Purpose, action, impact! Accelereren naar een duurzame toekomst Donderdag 9 november 2017 Congrescentrum 1931, s-hertogenbosch Het Nationaal Sustainability Congres Dé jaarlijkse mijlpaal voor duurzame

Nadere informatie

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL DE VOORHOEDE VAN DIGITAL Betalingen vormen het hart van e-commerce. Maar de digitalisering heeft voor banken veel meer potentie dan alleen betalingen. Daarom investeert ABN AMRO in de ontwikkeling van

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA VEILIGHEID & WACHTWOORD

SOCIAL MEDIA VEILIGHEID & WACHTWOORD SOCIAL MEDIA VEILIGHEID & WACHTWOORD SOCIAL MEDIA EN VEILIGEID Ben ik wel veilig als ik social media gebruik? Kan niemand mijn gegevens stelen? Of mijn foto misbruiken? Online veiligheid, en vooral het

Nadere informatie

5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT

5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT 5 CRUCIALE COMPETENTIES VOOR EEN DUURZAAM HRM/L&D DIMITRI MAENHOUDT WAT BETEKENT DUURZAAM? Duurzaam betekent aansluiten op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in

Nadere informatie

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet symposium Continu Verbeteren. Donderdag 31 oktober 2019 ETZ Elisabeth

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet symposium Continu Verbeteren. Donderdag 31 oktober 2019 ETZ Elisabeth Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet symposium Continu Verbeteren Donderdag 31 oktober 2019 ETZ Elisabeth PROGRAMMA Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet 09:00 10:00 uur Victor Mids, illusionist en arts (niet

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Wie wij zijn Het Retail Innovation Platform helpt de innovatie- en concurrentiekracht van de retailsector te versterken. Samen met retailers en andere

Nadere informatie

Over Ren Steenvoorden

Over Ren Steenvoorden Over Ren Steenvoorden Ren Steenvoorden is als CIO en Chief Digital Officer bij Randstad verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van de digitale strategie. Wie met hem praat over de impact

Nadere informatie

SOURCING MANAGER #VACATURE

SOURCING MANAGER #VACATURE #VACATURE Bol.com is de winkel van ons allemaal, die steeds meer transformeert in de speciaalzaak voor iedereen. Iedere shopper journey begint bij bol.com dat is het hoogste doel van de e-tailer. Om dat

Nadere informatie

Diversiteit stimuleert innovatie en wendbaarheid

Diversiteit stimuleert innovatie en wendbaarheid Diversiteit stimuleert innovatie en wendbaarheid MIJNTJE LCKERATH HOOGLERAAR CORPORATE GOVERNANCE TILBURG UNIVERSITY Ik ben ervan overtuigd dat je als bedrijf alleen kunt overleven als je waarde weet te

Nadere informatie

Programma technische briefing

Programma technische briefing Programma technische briefing Welkom & inleiding : Klantreis aanvraag subsidie : Digitale transformatie : Digitalisering Gelderland : Provincie Gelderland 21/02/2019 1 Omgevingswet Een nieuw bestuur: momentum

Nadere informatie

Nieuw relatiemanagement- SCRM. Bestaande communities. Doelstellingen en strategie

Nieuw relatiemanagement- SCRM. Bestaande communities. Doelstellingen en strategie Nieuw relatiemanagement- SCRM 1 Social media audit Bestaande communities Doelgroep Doelstellingen en strategie Bestaande online communities Op welke social Media is het bedrijf Proximus reeds aanwezig?

Nadere informatie

Rapportage. De Kracht van Communicatie. DirectResearch in samenwerking met Logeion Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon

Rapportage. De Kracht van Communicatie. DirectResearch in samenwerking met Logeion Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Rapportage De Kracht van Communicatie DirectResearch in samenwerking met Logeion Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies Resultaten van het onderzoek 5 De

Nadere informatie

De toekomstbestendige afdeling Communicatie. Input van Ron van der Jagt

De toekomstbestendige afdeling Communicatie. Input van Ron van der Jagt De toekomstbestendige afdeling Communicatie Input van Ron van der Jagt 1. Even voorstellen 2. De positie van ons vak 3. Kansen voor de beroepsgroep 4. Enkele accenten voor ontwikkelscenario s Bestuursadviseur

Nadere informatie

ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN

ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN E-BLOG ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN In carriere Zo worden vergaderingen interessant voor je. 4 simpele tactieken De vergadering is bij uitstek een plaats waar je kunt

Nadere informatie

Hoe je een Nieuwe, Passende Baan vindt en weer Uitdaging & Plezier ervaart in je loopbaan.

Hoe je een Nieuwe, Passende Baan vindt en weer Uitdaging & Plezier ervaart in je loopbaan. Hoe je een Nieuwe, Passende Baan vindt en weer Uitdaging & Plezier ervaart in je loopbaan. Auteur: Tom Dekker Als je te maken krijgt met ontslag of je bent al een tijdje ontevreden over je huidige plek

Nadere informatie

Deel je verhaal en blijf vernieuwen

Deel je verhaal en blijf vernieuwen Visualiseer je droomprestatie Ga experimenteren Zet door en houd vol Deel je verhaal en blijf vernieuwen Kom samen in beweging Inspiratiebronnen Over de auteur Het was tijdens een van mijn vele trainingsrondjes

Nadere informatie

Model van Sociale Innovatie

Model van Sociale Innovatie Model van Sociale Innovatie Ontwikkelgebieden van sociale innovatie Sociale Innovatie richt zich op vier basisvragen: 1. Hoe medewerkers te stimuleren eigenaarschap te nemen op hun eigen leer- en ontwikkeltraject

Nadere informatie

PURPOSE, ACTION, IMPACT!

PURPOSE, ACTION, IMPACT! PURPOSE, ACTION, IMPACT! Accelereren naar een duurzame toekomst Geen focus op visies en meningen, maar op concrete plannen en acties. Word jij onze nieuwe partner? Donderdag 9 november 2017 Congrescentrum

Nadere informatie

COLLEGEREEKS BLOCKCHAIN & FINTECH

COLLEGEREEKS BLOCKCHAIN & FINTECH COLLEGEREEKS BLOCKCHAIN & FINTECH WAT KUNNEN DEZE OPKOMENDE TECHNOLOGIEËN VOOR JOUW ORGANISATIE BETEKENEN? NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Blockchain geldt als dé grote belofte als het gaat om

Nadere informatie

INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING

INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING 1 INNOVATION BY MAKING, LEARNING BY DOING Bij alles wat we doen, hanteren we deze twee principes. Innovation happens by making. The only way to learn innovation is

Nadere informatie

The Kitchen Platform voor innovatie. Kick off Amsterdam, 16 oktober 2013

The Kitchen Platform voor innovatie. Kick off Amsterdam, 16 oktober 2013 The Kitchen Platform voor innovatie Kick off Amsterdam, 16 oktober 2013 Doel: innovatie Samen komen tot nieuwe inzichten, ideeën en oplossingen en die toepassen in de praktijk Agenda kick off 1. Het concept

Nadere informatie

Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk!

Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Haal het beste uit jezelf met een training van het A+O fonds Rijk! Ontdek en gebruik je talenten en competenties: Maak stappen in je loopbaan

Nadere informatie

Destigmatisering bij incidenten. Werkdocument voor communicatieprofessionals

Destigmatisering bij incidenten. Werkdocument voor communicatieprofessionals Destigmatisering bij incidenten Werkdocument voor communicatieprofessionals Kees Dijkman Projectleider Aanpak stigma in de media Samen Sterk zonder Stigma Amersfoort/Utrecht, mei 2018 De media berichten

Nadere informatie

Candidate experience in de tijd van. 2 November 2017, Employer Branding Summit

Candidate experience in de tijd van. 2 November 2017, Employer Branding Summit Candidate experience in de tijd van & 2 November 2017, Employer Branding Summit Brenda Reenders Sr. Employer Branding Specialist Petra de Bruijn Sr. Corporate Recruiter Wij zijn Eneco Groep Missie: duurzame

Nadere informatie

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus 7 5 6 3 4 2 1 E-book In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus Inleiding Het doel van de HR-cyclus is: medewerkers ondersteunen in het leren en presteren, zodat zij maximaal bijdragen aan het succes van

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 1 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

Ready Finance Tech Guide Retail Banken. Vodafone Power to you BANK SALDO Overschrijven. Status. Accounts

Ready Finance Tech Guide Retail Banken. Vodafone Power to you BANK SALDO Overschrijven. Status. Accounts Ready Finance Tech Guide Retail Banken Vodafone Power to you BANK SALDO 2.315 Overschrijven Status Accounts 2 Inhoud Hoofdstuk 1 De kansen samengevat Hoofdstuk 2 De kansen samengevat Hoofdstuk 3 De kansen

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

BlueDolphin. ValueBlue

BlueDolphin. ValueBlue BlueDolphin ValueBlue Innoveren vanuit (in)zicht: NIBC bouwt en verbindt met architectuur Een reis door de tijd Jordy Dekker: Lead Enterprise Architect NIBC (a.i.) Senior Enterprise Architect ValueBlue

Nadere informatie

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche UITNODIGING Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche 25 oktober ACHTERGROND De digitale revolutie heeft ook zijn impact in de zorg.

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Rapportage Communicatiejaaronderzoek 2015

Rapportage Communicatiejaaronderzoek 2015 Rapportage Communicatiejaaronderzoek 2015 Wat zijn de laatste trends en ontwikkelingen binnen het communicatievak? In opdracht van: Logeion Datum: 26 februari 2015 Projectnummer: Auteurs: John Ruiter,

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

RESEARCH COMMUNITIES HEEN KUNNEN

RESEARCH COMMUNITIES HEEN KUNNEN DE 7 REDENEN WAAROM MARKETEERS NIET OM RESEARCH COMMUNITIES HEEN KUNNEN Odette Vlek Senior marktonderzoeker Ruigrok NetPanel November 2015 INTRODUCTIE Online research communities zijn al enige jaren hot.

Nadere informatie

Whitepaper community management

Whitepaper community management Whitepaper community management De kracht van een sterk merk In deze whitepaper leer je Wat community management is Waarom je community management moet meenemen in je strategie Hoe je je eerste community

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2. 3. 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013 FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING 14 november 2013 Edwin Palsma The Food Agency Specialisten in food marketing Wij verbinden voedingskennis, technologie, marketing en sales om de marktpositie van agro & food

Nadere informatie

Kate Brunton van ESI LIVE noemt zich > Chief Business Development Officer

Kate Brunton van ESI LIVE noemt zich > Chief Business Development Officer 1 2 Kate Brunton van ESI LIVE noemt zich > Chief Business Development Officer 3 Indelen in groepjes van 3 Het is maandagmorgen 30 oktober 2017.gisteren was de closingparty van DDW 2017, staan kan je amper

Nadere informatie

Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio s. Strategisch leiderschapsprofiel voor specialisten

Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio s. Strategisch leiderschapsprofiel voor specialisten Strategisch leiderschapsprofiel voor specialisten Specialist: er zijn 4 hoofdrollen geïdentificeerd voor de specialist op het strategische niveau. Brandweer vakman leiderschap staat aan de basis van de

Nadere informatie

De interne communicatieadviseur

De interne communicatieadviseur De interne communicatieadviseur Dit zijn de kenmerken van een complex Verschillende ideeën Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben Beweeglijke doelen Het pad ontrolt zich met iedere stap??? Geen

Nadere informatie

MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT

MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT MASTERCLASS AGILE MANAGEMENT SNEL EN WENDBAAR WERKEN AAN CONTINUE VERBETERING IN ORGANISATIES LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INDEX Inleiding 3 Masterclass Agile Management

Nadere informatie

is continu in beweging De wereld verandert De samenleving gemeente Voorst organisatieontwikkeling Colofon 2017 en verder

is continu in beweging De wereld verandert De samenleving gemeente Voorst organisatieontwikkeling Colofon 2017 en verder organisatieontwikkeling Colofon Dit is een uitgave van Postbus 9000 7390 HA Voorst www.voorst.nl 2017 en verder Oktober 2016 Beeldmateriaal Infographics: De Betekenaar Stills: Het Programmahuis Ontwerp:

Nadere informatie

Met Travel Builders naar een betere klantreis. Geen dikke map. Stuur uw klanten op reis met een App! Nieuwe kansen

Met Travel Builders naar een betere klantreis. Geen dikke map. Stuur uw klanten op reis met een App! Nieuwe kansen Met Travel Builders naar een betere klantreis Geen dikke map. Stuur uw klanten op reis met een App! Travel Builders neemt reisorganisaties mee op reis. Naast de prachtige reizen die u als reisorganisatie

Nadere informatie

Architectuur; weet jij hoe de lijntjes lopen?

Architectuur; weet jij hoe de lijntjes lopen? WAAROM IS ARCHITECTUUR BELANGRIJK? LEARN WITH THE BEST! Masterclasses voor de tolk tussen IT en de business Architectuur; weet jij hoe de lijntjes lopen? 12 Juni 2018 Architectuur; weet jij hoe de lijntjes

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Wanneer wordt veranderen een succes?

Wanneer wordt veranderen een succes? Wanneer wordt veranderen een succes? Inhoud 1. Iedereen 100% tevreden?...2 2. Hoe als manager een veranderingsproces optimaal ondersteunen?... 2 Inzicht in het veranderingsproces... 3 Een externe partner

Nadere informatie

Slaap lekker. Samenvatting van tips en handvatten

Slaap lekker. Samenvatting van tips en handvatten Slaap lekker Samenvatting van tips en handvatten Waar lig jij als ondernemer wakker van? Kan een werkgever altijd alles zeggen? Medewerker kan alles zeggen en als het niet bevalt: ziek Oplossing was: alleen

Nadere informatie

Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower

Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower IN 5 STAPPEN EEN STRATEGISCHE PLANNING Plans are nothing, Planning is everything - Dwight D. Eisenhower INLEIDING 01 Generaal Dwight D. Eisenhower is de man die de invasie van de geallieerde strijdkrachten

Nadere informatie

Communicatie voor de vrije beroepen Enkel een gouden plaatje of is er meer?

Communicatie voor de vrije beroepen Enkel een gouden plaatje of is er meer? Communicatie voor de vrije beroepen Enkel een gouden plaatje of is er meer? Aangename kennismaking! Wie ben ik? Enkele facts & figures Dorien Breels Mama van Anna Getrouwd met David 30 jaar Toegepaste

Nadere informatie

Contentmarketing voor juristen: bouwen aan je autoriteit en klantenbestand

Contentmarketing voor juristen: bouwen aan je autoriteit en klantenbestand Contentmarketing voor juristen: bouwen aan je autoriteit en klantenbestand Steeds meer mensen zoeken hun informatie via het internet op en ook in de juridische wereld is het belang van online doorgedrongen.

Nadere informatie

Rapportage. Communicatiejaaronderzoek 2013

Rapportage. Communicatiejaaronderzoek 2013 Rapportage Communicatiejaaronderzoek 2013 In opdracht van: DirectResearch en Logeion Datum: 5 maart 2013 Projectnummer: 2013008 Auteur: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek

Nadere informatie

De kracht van Engagement

De kracht van Engagement Marcommit is een PR- en marketingbureau, gespecialiseerd in ICT, technologie en HR. We zijn gevestigd in Nederland, maar zijn actief in de hele Benelux. We helpen onze klanten bij het ontwikkelen en uitvoeren

Nadere informatie

Klantgericht (online) communiceren. in 5 stappen. Whitepaper

Klantgericht (online) communiceren. in 5 stappen. Whitepaper Klantgericht (online) communiceren in 5 stappen Whitepaper Index Klantgericht communiceren in 5 stappen 3 Klantgericht communiceren, waarom zou ik? 4 Aan de slag! 5 5-stappenplan klantgericht communiceren

Nadere informatie

De veranderende rol van de projectleider in een Agile-wereld: Het belang van Agile Leadership

De veranderende rol van de projectleider in een Agile-wereld: Het belang van Agile Leadership De veranderende rol van de projectleider in een Agile-wereld: Het belang van Agile Leadership 11.45: Ontwikkeling Agile bij ING en de veranderende rol van de projectleider bij ING Jan Gastkemper 12:15:

Nadere informatie

PRACTICUM PROCESMANAGEMENT. Open inschrijving

PRACTICUM PROCESMANAGEMENT. Open inschrijving PRACTICUM PROCESMANAGEMENT Open inschrijving 1 ONTWIKKELEN VAN IDEEËN TOT DUURZAME UITKOMSTEN edereen stond achter het idee, en enthousiasme overheerste. Er gebeurt nu alleen niets meer. Hoe had ik dit

Nadere informatie

Flight School Crisissimulatie. Online social media simulatietool

Flight School Crisissimulatie. Online social media simulatietool Flight School Crisissimulatie Online social media simulatietool Regie over crisiscommunicatie Digitalisering van nieuws, explosieve groei van social media en technologische innovaties die van iedere smartphone

Nadere informatie

PARADOXAAL LEIDINGGEVEN Met: Ivo Brughmans en Arjan van Vembde

PARADOXAAL LEIDINGGEVEN Met: Ivo Brughmans en Arjan van Vembde OLD WAYS WON T OPEN NEW DOORS. DRIEDAAGS LEERTRAJECT Alleen / Samen Intern / Extern Leiden / Volgen Ratio / Intuïtie Doen / Denken PARADOXAAL LEIDINGGEVEN Met: Ivo Brughmans en Arjan van Vembde Paradoxen

Nadere informatie

Ready Finance Tech Guide

Ready Finance Tech Guide Ready Finance Tech Guide Verzekeringen KORTING ONTGRENDELD! The future is exciting. Ready? 2 Inhoud Hoofdstuk 1 De kansen in het kort Hoofdstuk 2 Case: Behulpzame verzekeraars worden marktleiders Hoofdstuk

Nadere informatie

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing Sociale Business Efficiënte e-marketing Hedendaagse business draait om vertrouwen. De technologische evolutie van internet, sociale media, mobiele toestellen hebben de klantenrelaties verschoven van controle

Nadere informatie

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Zelfleiderschap is dat je jezelf aanstuurt. Je doet wat jij belangrijk, waardevol, leuk of interessant vindt. Je kiest je eigen weg en je zorgt goed voor jezelf.

Nadere informatie

Content marketing Welke stappen zijn belangrijk voordat je begint met contentmarketing?

Content marketing Welke stappen zijn belangrijk voordat je begint met contentmarketing? Content marketing Welke stappen zijn belangrijk voordat je begint met contentmarketing? Deze whitepaper helpt je: Belangrijke keuzes te maken voordat je start Het proces efficiënter in te richter Het resultaat

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

KANSEN EN UITDAGINGEN IN DE ICT-BRANCHE:

KANSEN EN UITDAGINGEN IN DE ICT-BRANCHE: WHITEPAPER KANSEN EN UITDAGINGEN IN DE ICT-BRANCHE: HOE ERVAART DE ICT-ER ZIJN WERK, EN HOE BEHOUD JE ALS WERKGEVER HET TALENT? DE ICT-BRANCHE IN BEELD ICT is booming business. ICT-talenten zijn gewild.

Nadere informatie

De droom 5. Visie en missie 7. Mega innovatief 9. Super professioneel 11. Ultra flexibel 13. Puur persoonlijk 15. Vaste telefonie 17

De droom 5. Visie en missie 7. Mega innovatief 9. Super professioneel 11. Ultra flexibel 13. Puur persoonlijk 15. Vaste telefonie 17 W i t h i n r e a c h v o i c e w o r k s. c o m Inhoud De droom 5 Visie en missie 7 Mega innovatief 9 Super professioneel 11 Ultra flexibel 13 Puur persoonlijk 15 Vaste telefonie 17 Mobiele telefonie

Nadere informatie

Hoezo een bank liken!?

Hoezo een bank liken!? Social Media ING Nederland Hoezo een bank liken!? 15e Docter Lezing Amsterdam Schiphol-Oost 8 april 2013 Frank Jan Risseeuw Manager Social Media Hub ING Nederland 1 Eerst even voorstellen Frank Jan Studie

Nadere informatie