Aan de slag met continuïteitsplanning, crisisbeheersing en crisiscommunicatie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de slag met continuïteitsplanning, crisisbeheersing en crisiscommunicatie."

Transcriptie

1 Aan de slag met continuïteitsplanning, crisisbeheersing en crisiscommunicatie. Praktische cursus Operationeel Crisiscoördinator Zorginstellingen De stroom valt uit. Een lekkage in een zuurstoftank. Uitslaande brand. Voorbeelden van acute problemen waar een zorginstelling direct antwoord op moet hebben. Want zorgverlenende organisaties moeten onder alle omstandigheden zorg blijven verlenen. Crisismanagement in deze sector is dus altijd actueel. Scholing en training van de operationeel crisiscoördinator zijn hier van essentieel belang.

2 Praktische cursus Operationeel Crisiscoördinator Zorginstelling Aan de slag met continuïteitsplanning, crisisbeheersing en crisiscommunicatie. Informatiefolder opleiding occz

3 Regie is tijdens crisis van levensbelang In crisissituaties staat zeker bij zorginstellingen het reguliere werkproces onder druk. Want naast crisisbestrijding heeft zorgverlening prioriteit. Niet alleen medewerkers die met patiënten te maken hebben, moeten tijdens deze bijzondere situatie een stap harder lopen. Een crisis vraagt ook extra inzet van ondersteunende afdelingen. Goede samenwerking en heldere afstemming zijn tijdens een crisis van levensbelang. Er is weinig tijd om beslissingen te nemen, het moet duidelijk zijn wie op welk moment en op welke plek handelt. De operationeel crisiscoördinator is tijdens deze kritische situatie aan zet. De operationeel crisiscoördinator is tijdens een noodsituatie verantwoordelijk voor: de coördinatie van de gehele crisisorganisatie eenduidige crisiscommunicatie vroegtijdige signalering van risico s adequate actie en reactie. Deel ziekenhuis ontruimd na zuurstoflek Enkele etages van een vleugel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam zijn maandagochtend ontruimd geweest na een lekkage in een zuurstoftank. Dat meldt het ziekenhuis. Rond 9.30 uur werd het lek ontdekt in een reserve-zuurstoftank bij de aansluiting op de zuurstofleiding. Omdat er kans was op explosiegevaar zijn de afdeling Pathologie en de laboratoria enige tijd afgesloten. Ook de keuken in de kelder van het ziekenhuis moest dicht. De brandweer heeft de zuurstof gecontroleerd laten weglopen, na ongeveer drie uur was het gat gedicht. Er hoefden geen patiënten geëvacueerd te worden. (Bron: hartvannederland.nl, 5 november 2012) Adequate scenario s voor kritische processen Voordat de operationeel crisiscoördinator werkelijk de regie kan nemen, moet hij weten welke kritische processen er binnen zijn zorgorganisatie spelen. Welke risico s horen bij een brandscenario? Met welke gevaren moet rekening worden gehouden bij stroomuitval? Welke toxische stoffen kunnen vrijkomen? Welke gevolgen heeft een grote, plotselinge aanloop van patiënten in de organisatie? Bij deze vragen staan we niet dagelijks stil. Toch moet de operationeel crisiscoördinator het overzicht en eigen inzicht in de organisatie hebben om tijdens een ramp de regie over te kunnen nemen. Tijdens de praktische cursus Operationeel Crisiscoördinator Zorginstellingen reiken we handvatten aan om uw zorgorganisatie (nog beter) voor te bereiden op een noodsituatie. We bespreken concrete rampscenario s en oefenen realistische praktijkgevallen. Na deze vierdaagse cursus bent u als operationeel crisiscoördinator beter in staat de regie over te nemen en uw zorgorganisatie en haar patiënten door de crisis heen te loodsen.

4 Cursusinformatie Focus op (crisis)situaties in uw zorgorganisatie Tijdens de vierdaagse cursus Operationeel Crisiscoördinator Zorginstellingen krijgt u inzicht in de verschillende risico s die uw zorgorganisatie kan verwachten bij een ramp of crisis. U kunt met deze kennis in uw eigen organisatie de kritische processen onderzoeken en benoemen. Vervolgens kunt u verschillende scenario s definiëren zodat u bij een werkelijke ramp direct de crisisorganisatie kunt coördineren, op eenduidige wijze kunt communiceren en adequaat kunt reageren. We sluiten de cursus af met een eindoefening. Tijdens deze oefening moet u kunnen aantonen dat u in staat bent de juiste adviezen te geven aan het crisisbeleidsteam bij operationele crisisomstandigheden. Bij gebleken geschiktheid en bij een goede beoordeling van de huiswerkopdrachten krijgt u een certificaat van bekwaamheid. Continuïteitsplanning, crisisbeheersing en crisiscommunicatie De praktische cursus Operationeel Crisiscoördinator Zorginstellingen is opgebouwd rond de drie thema s: Continuïteitsplanning, Crisisbeheersing en Crisiscommunicatie. Elk thema sluiten we af met een praktische huiswerkopdracht waarbij de focus ligt op de (crisis) situatie in uw zorgorganisatie. Continuïteitsplanning U maakt kennis met de begrippen risicomanagement, bedrijfskritische processen, impactanalyses en planvorming. U leert deze begrippen inhoud te geven en af te stemmen op uw eigen zorgorganisatie. Crisisbeheersing Dit thema omvat de werking van de totale hulpverleningsketen. Aan de hand van het begrip GRIP doorlopen we alle stappen van de procedure Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijding. Daarnaast behandelen we alle facetten van crisisbesluitvorming en de rol van het crisisbeleidsteam. Crisiscommunicatie U leert de kracht van goede interne communicatie kennen. Deze tips en trucks kunt u tijdens de crisis inzetten. Daarnaast besteden we aandacht aan de voor- en nadelen van de werking van (sociale) media. We leren u deze communicatiekanalen zodanig in te zetten dat ze vooral aandacht besteden aan uw zorgverlenende taak tijdens de crisis. Ook leert u de imagoschade, die nu eenmaal gepaard gaan met een crisis, beperken.

5 Ziekenhuis in Amersfoort ontruimd Patiënten van de locatie Lichtenberg van het Meander Medisch Centrum (MMC) in Amersfoort worden geëvacueerd. Dat gebeurt uit voorzorg, omdat de stroom er kan uitvallen. Op de locatie Lichtenberg liggen 172 patiënten. Van hen worden er 34 naar huis gestuurd. De anderen worden naar ziekenhuizen in Nieuwegein, Hilversum en Utrecht overgebracht en naar andere locaties van het MMC in Amersfoort en Baarn. Gisteren brak in het transformatorhuis van de locatie Lichtenberg brand uit. Vijf patiënten op de intensive care en vier patiënten van de EHBO werden naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. (Bron: nos.nl, 22 januari 2011)

6 Ziekenhuis Eindhoven deels ontruimd na brand Een deel van het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven is vrijdagmiddag korte tijd ontruimd geweest nadat op het dak een kleine brand was uitgebroken. Het vuur was snel onder controle, zegt een woordvoerder van de brandweer. De brand brak even voor het middaguur door nog onbekende oorzaak uit. Door het luchtventilatiesysteem kwam veel rook het gebouw binnen. Vooral in enkele poli s was veel rook, waarna werd besloten een deel van het gebouw te ontruimen. Om welke afdelingen het precies ging, weet de woordvoerder niet. Ook is niet duidelijk hoe groot de schade is. Het dak van het ziekenhuis werd geteerd. Daarbij werd gebruik gemaakt van onder meer een brander. Er ontstond brand, die door de aanwezigen zelf werd geblust. Door het ventilatieysteem kwam de rook in de poliklinieken. Het MMC besloot daarom tot een evacuatie over te gaan. (Bron: 24 augustus 2012) Praktische informatie De cursus bestaat uit vier hele lesdagen, die zoveel mogelijk om de twee weken worden gehouden. Tijdens deze dagen leert en werkt u samen met maximaal twintig andere crisiscoördinatoren uit collega-zorgorganisaties. Tijdens de cursus is veel interactie en ligt de focus op de (crisis)situatie van de deelnemende zorgorganisaties. We proberen de cursuslocatie altijd af te stemmen op de deelnemers. De kosten bedragen 1750,- inclusief BTW per deelnemer. Dit bedrag is inclusief cursusmateriaal en lunch op de lesdagen. Afhankelijk van uw organisatie en de afspraken in uw regio, kunt u in aanmerking komen voor financiering uit de regionale OTO-gelden. Mocht u de cursus in uw eigen organisatie of samen met specifieke organisaties willen aanbieden, neem dan contact met ons op. Inschrijven Meer informatie over de cursus, geplande data, locaties en voorwaarden kunt vinden op: (zie opleidingsaanbod opgeschaalde zorg). Hier kunt u zich ook voor een van de data inschrijven. Meer informatie Organisatie:

Kom op cursus bij Per Saldo

Kom op cursus bij Per Saldo Kom op cursus bij Per Saldo 2015 Bent u beginnend budgethouder? Of hebt u al langer een pgb en wilt u zich goed voorbereiden op uw herindicatie? Wilt u leren hoe u een goed budgetplan of zorgplan schrijft?

Nadere informatie

Leer om te gaan met het pgb Kom op cursus bij Per Saldo

Leer om te gaan met het pgb Kom op cursus bij Per Saldo Leer om te gaan met het pgb Kom op cursus bij Per Saldo De cursussen van Per Saldo zijn afgestemd op vragen van zowel budgethouders als professionele zorgverleners. U wilt: als beginnend pgb er snel de

Nadere informatie

Kom op cursus bij Per Saldo

Kom op cursus bij Per Saldo Kom op cursus bij Per Saldo 2015 Bent u beginnend budgethouder? Of hebt u al langer een pgb en wilt u zich goed voorbereiden op uw herindicatie? Wilt u leren hoe u een goed budgetplan of zorgplan schrijft?

Nadere informatie

HANDBOEK (ZELF)REDZAAMHEID VEILIGHEIDSREGIO AMSTERDAM-AMSTELLAND

HANDBOEK (ZELF)REDZAAMHEID VEILIGHEIDSREGIO AMSTERDAM-AMSTELLAND HANDBOEK (ZELF)REDZAAMHEID VEILIGHEIDSREGIO AMSTERDAM-AMSTELLAND VERSIE: OKTOBER 2010 Inhoud Inleiding 3 1. Werkwijze Samenwerken 4 2. Aansprakelijkheid bij het benutten van redzaamheid 9 3. Checklist

Nadere informatie

Minder logistieke zorgen én efficiëntere zorg

Minder logistieke zorgen én efficiëntere zorg Minder logistieke zorgen én efficiëntere zorg De logistieke scan van CB ontdekt het verbeterpotentieel van uw goederenlogistiek Een efficiëntere logistiek levert (soms onverwacht) belangrijke bijdragen

Nadere informatie

Schietincident in De Ridderhof Alphen aan den Rijn. Inspectie Openbare Orde en Veiligheid november 2011

Schietincident in De Ridderhof Alphen aan den Rijn. Inspectie Openbare Orde en Veiligheid november 2011 Schietincident in De Ridderhof Alphen aan den Rijn Inspectie Openbare Orde en Veiligheid november 2011 Schietincident in De Ridderhof Alphen aan den Rijn Inspectie Openbare Orde en Veiligheid november

Nadere informatie

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt het gevoel van samen Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt U bent aan zet! Als cliënt van Archipel kunt u zelf aangeven op welke punten u ondersteuning

Nadere informatie

ommunicat ver ilieu-communiceren over milieu-incidenten Communicatietips over gezondheidsaspecten van chemische incidenten en branden

ommunicat ver ilieu-communiceren over milieu-incidenten Communicatietips over gezondheidsaspecten van chemische incidenten en branden ommunicat ver ilieu-communiceren over milieu-incidenten Communicatietips over gezondheidsaspecten van chemische incidenten en branden Communicatietips over gezondheidsaspecten van chemische incidenten

Nadere informatie

Verhalen en adviezen voor zorgverleners over de palliatieve zorg voor mensen met

Verhalen en adviezen voor zorgverleners over de palliatieve zorg voor mensen met Zorgen tot de laatste dag Verhalen en adviezen voor zorgverleners over de palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking Zorgen tot de laatste dag Verhalen en adviezen voor zorgverleners

Nadere informatie

Naast de mantelzorger. Een metgezel voor mantelzorgers

Naast de mantelzorger. Een metgezel voor mantelzorgers Naast de mantelzorger Een metgezel voor mantelzorgers Naast de mantelzorger Een metgezel voor mantelzorgers De mantel verlicht Het project De mantel verlicht is een initiatief van MOVISIE, kennis en

Nadere informatie

Magazine. We tolereren het niet meer. Het geheim van Accare20 Naar nul separaties in de jeugdpsychiatrie. Cultuuromslag vanaf 23 de werkvloer zelf

Magazine. We tolereren het niet meer. Het geheim van Accare20 Naar nul separaties in de jeugdpsychiatrie. Cultuuromslag vanaf 23 de werkvloer zelf Magazine Magazine over het voorkomen en beheersen van agressie in de zorg en jeugdzorg Nr. 1 2013-2014 7 We tolereren het niet meer Verzorgers Archipel geven hun grenzen aan Het geheim van Accare20 Naar

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Tussen In. Een stem geven aan Marokkaanse gezinnen. Methodiek van Al Amal, Yvonne van Heerwaarden. www.utrecht.nl

Tussen In. Een stem geven aan Marokkaanse gezinnen. Methodiek van Al Amal, Yvonne van Heerwaarden. www.utrecht.nl Een stem geven aan Marokkaanse gezinnen www.utrecht.nl Methodiek van Al Amal, Yvonne van Heerwaarden Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Colofon Utrecht, februari 2009 Van Heerwaarden Onderzoek en Advies

Nadere informatie

OTO catalogus. Catalogus met het overzicht van het aanbod in Opleiden Trainen Oefenen voor de opgeschaalde zorg. Onderdeel van: Versie 1.

OTO catalogus. Catalogus met het overzicht van het aanbod in Opleiden Trainen Oefenen voor de opgeschaalde zorg. Onderdeel van: Versie 1. OTO catalogus Catalogus met het overzicht van het aanbod in Opleiden Trainen Oefenen voor de opgeschaalde zorg Versie 1. April 2011 Onderdeel van: COLOFON Landelijk OTO platform, april 2011. Aan de totstandkoming

Nadere informatie

Geïntegreerde zorg voor ouderen

Geïntegreerde zorg voor ouderen Geïntegreerde zorg voor ouderen Het oordeel van zorggebruikers en zorgverleners over twee voorbeeldmodellen Dr. Nasrin Tabibian Dr. Klaas Gorter Mei 2005 Inhoud Deel 1: Inleiding 1 Inleiding 7 1.1 Het

Nadere informatie

Cyberrisico s onder controle? Risicomanagement in het digitale tijdperk

Cyberrisico s onder controle? Risicomanagement in het digitale tijdperk Whitepaper Cyberrisico s onder controle? Risicomanagement in het digitale tijdperk Wat zijn de digitale risico s die in uw organisatie om aandacht vragen? Fraude, hacken, lekken of manipuleren van informatie,

Nadere informatie

MAGAZINE. Veiligezorg. 10 jaar Veiligezorg, de belangrijkste resultaten. februari 2013

MAGAZINE. Veiligezorg. 10 jaar Veiligezorg, de belangrijkste resultaten. februari 2013 MAGAZINE Veiligezorg februari 2013 10 jaar Veiligezorg, de belangrijkste resultaten INHOUD Magazine Veiligezorg COLUMN Elise Merlijn De rol van de Ondernemingsraad (OR) bij Veiligezorg COLUMN Tjitte Alkema

Nadere informatie

Hoe kwetsbaar zijn onze netwerken?

Hoe kwetsbaar zijn onze netwerken? Hoe kwetsbaar zijn onze netwerken? Hoe kwetsbaar zijn onze infrastructuurnetwerken en op welke manier zijn ze van elkaar afhankelijk? In een simulatie van een overstroming in Rotterdam Noord zochten gebiedsexperts

Nadere informatie

Als managen uw vak is

Als managen uw vak is Anton van den Dungen Coen Dirkx Als managen uw vak is Basisvaardigheden voor leidinggevenden Thema, bedrijfswetenschappelijke en educatieve uitgeverij 2 U blijft leren Dit hoofdstuk gaat over leren en

Nadere informatie

Wat is uw plek in het jaargesprek?

Wat is uw plek in het jaargesprek? Wat is uw plek in het jaargesprek? Laat uzelf en het UMCG groeien Medewerkers geven UMCG ruime 7 In medewerkersonderzoeken scoort het UMCG al jarenlang een ruime 7 als werkgever. Medewerkers vinden hun

Nadere informatie

Tijdwijzer Zorg: Hoe werken we (beter) met onze tijd?

Tijdwijzer Zorg: Hoe werken we (beter) met onze tijd? Tijdwijzer Zorg: Hoe werken we (beter) met onze tijd? Praktisch werkboek voor zorgteams Gabriëlle Verbeek Inhoud 1. Inleiding 3 2. Tijdsbeleving in de zorg 4 3. Hoe kijk je naar je tijd? 6 4. Tijdsdiagnose

Nadere informatie

Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen

Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen Programma Veilige Publieke Taak 2 Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen Voorwoord Personen met een publieke taak kunnen geconfronteerd

Nadere informatie

Nadenken over vrijheidsbeperking van de cliënt

Nadenken over vrijheidsbeperking van de cliënt Nadenken over vrijheidsbeperking van de cliënt Nadenken over vrijheidsbeperking van de cliënt Een handreiking voor begeleiders in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2009 Vereniging Gehandicaptenzorg

Nadere informatie

palliatieve zorg bij dementie een logische verbinding

palliatieve zorg bij dementie een logische verbinding Handreiking voor een goede samenwerking tussen palliatieve zorg en dementiezorg palliatieve zorg bij dementie een logische verbinding Colofon Vilans januari 2013 Onderdelen van deze uitgave mogen worden

Nadere informatie

Masterthesis MCPM. Inhoudsopgave 2

Masterthesis MCPM. Inhoudsopgave 2 Masterthesis MCPM 24 januari 2014 Kernopgave 5200510 (versienummer: 2011.50.1) Inhoudsopgave 2 1 Aanleiding onderzoek 3 1.1 Inleiding 3 Een onderzoek 1.2 Aanleiding naar Plaats onderzoek Incidentmanagement

Nadere informatie

PROJECTEVALUATIE FOCUS OP WERK

PROJECTEVALUATIE FOCUS OP WERK PROJECTEVALUATIE FOCUS OP WERK GGz Eindhoven Caroline Place en Harry Michon Trimbos-instituut, Utrecht 2013 Colofon Financiering Dit onderzoek is onderdeel van en financieel mogelijk gemaakt door het Programma

Nadere informatie

Mijn Team is Top! De cultuur en de omgeving waarin teams blijven verbeteren

Mijn Team is Top! De cultuur en de omgeving waarin teams blijven verbeteren Mijn Team is Top! De cultuur en de omgeving waarin teams blijven verbeteren Een onderzoeksinitiatief van House of Performance in samenwerking met de Universiteit Twente Voorwoord Beste lezer, Vele organisaties

Nadere informatie

Toolkit Kind en Trauma

Toolkit Kind en Trauma Toolkit Kind en Trauma Informatie voor leerkrachten van groep 5 t/m 8 www.kind-en-trauma.nl Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren Eva Alisic Inhoudsopgave Waarom deze toolkit? 2 Wat

Nadere informatie

2014-2015. Catalogus opleidingen en trainingen AreaConsult

2014-2015. Catalogus opleidingen en trainingen AreaConsult 2014-2015 Catalogus opleidingen en trainingen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Onze visie op ontwikkeling van mensen 5 Hoofdstuk 2 Veranderen -opleiding en trainingsaanbod 2.1.Training gamechangers 7 2.2. Leidinggeven

Nadere informatie

Brochure. Training HR en timemanagement. In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan

Brochure. Training HR en timemanagement. In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan Brochure Training HR en timemanagement In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Training HR en timemanagement 4 Algemene informatie over de training 6 Maatwerk 7 Contact

Nadere informatie