vorming voor kinderbegeleiders opvang van baby s en peuters

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "vorming voor kinderbegeleiders opvang van baby s en peuters"

Transcriptie

1 i n g vo vorm or k i nderbegeleiders opva ng va n baby s en peuters

2 vorming voor kinderbegeleiders opvang van baby s en peuters De kinderopvangcaravan komt naar je toe! Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die persoon ben jij! Met jouw inzet maak je als kinderbegeleider het verschil in de kinderopvang. Kinderen stimuleren, rekening houden met hun noden, hen verzorgen, knuffelen. Baby s en peuters blijven boeien, de ouders onthalen en verwelkomen, zorg dragen voor jezelf en je collega s zijn maar enkele van de vele taken die je dagelijks vervult. Elke dag opnieuw kan de kinderopvang op jouw inzet rekenen. Om je te inspireren organiseren het VVSG-Steunpunt Kinderopvang en Diverscity vijf studiedagen verspreid over Vlaanderen voor kinderbegeleiders die werken in de opvang van baby s en peuters georganiseerd door een lokaal bestuur. Deze vormingen zijn gratis en in de eigen regio. Wij hopen jullie talrijk te mogen verwelkomen uur 9.30 uur uur uur uur uur programma Onthaal Workshopronde 1 Middagpauze Workshopronde 2 Evaluatie Einde met koffie en kies uit de met kies uit de versnaperingen workshops broodjeslunch workshops

3 workshops Alle workshops duren drie uur. Halverwege elke workshop wordt een korte pauze ingelast. Dezelfde workshops vinden in de voor- en in de namiddag plaats. Kies één workshop in de voormiddag en een andere in de namiddag. Voor sommige workshops is aangepaste kledij vereist, dit staat aangegeven bij de informatie over de workshops. Opgelet: de meeste workshops zijn interactief en het aantal deelnemers is beperkt. Vlug inschrijven is dus de boodschap. WS1 Verbindend communiceren met alle ouders (Hivset) Een goede samenwerking tussen de kinderopvang en ouders is voor iedereen een zegen. Communicatie met ouders is cruciaal. Elke dag opnieuw zet je hierop in. Ondanks je ervaring blijft het een uitdaging om het gesprek open te houden met ouders die afstand houden of zich eisend, claimend, familiair of hulpbehoevend opstellen. Met deze workshop willen wij je hulpmiddelen bieden om alert en weerbaar om te gaan met minder gemakkelijke ouders en steun van collega s in te roepen wanneer je ervaart dat communicatie met bepaalde ouders moeizaam verloopt.

4 WS2 Verbale agressie (Crime Control) Als kinderbegeleider word je soms geconfronteerd met agressie. Ouders worden mondiger en komen op voor hun mening. Jammer genoeg gebeurt dit niet altijd op een respectvolle manier. Dreigende taal, langdurige discussies, kwaadheid en frustraties maken het voor jou niet altijd even gemakkelijk. Met deze workshop wil Crime Control je ondersteunen bij het omgaan met verbale agressie vanwege ouders. Je krijgt geen opvoedkundige modellen mee, maar wel tips en tricks om met tal van moeilijke situaties om te gaan. WS3 Communiceren met anderstalige ouders (Hivset) Communicatie met anderstalige ouders is niet vanzelfsprekend. Is dit vooral te wijten aan een andere thuistaal, of maken religieuze of culturele verschillen het zo complex? Aan de hand van een spel gaan we op een interactieve manier met dit thema aan de slag. Via kennisvragen, doe-vragen, kanskaarten en stellingen leren we hoe we op een goede manier kunnen communiceren met deze ouders en omgaan met drempels.

5 WS4 Mindfulness, zorg dragen voor jezelf (Siddhartha) In deze workshop leer je wat bewuste aandacht en opvoeding voor de ontwikkeling van (jonge) kinderen precies betekent. Je verwerft inzichten en vaardigheden waardoor je jouw groep kinderen met een mindfull houding kunt begeleiden. Zo leer je aandacht voor de ademhaling te ontwikkelen. We gaan in op de samenhang van gedachten, gevoelens en lichaamsgewaarwording en leren hier bewuste keuzes in te maken. Tijdens deze vorming komen diverse meditatie- en yogaoefeningen aan bod. De oefeningen worden afgewisseld met een woordje theorie. Er is voldoende ruimte voor eigen inbreng en uitwisseling van ervaringen. WS5 Natuurbeleving (Kleefkruid*) Hoe kun je met baby s en peuters de natuur ontdekken met alle zintuigen, met het ganse lijfje en leden? Hoe laat je kleine kinderen genieten van de rust én de uitdagingen die de natuur ons biedt? Wat kan met stappers en peuters? Hoe zorg je dat baby s voldoende buiten komen? Wat als het regent, te koud of net te warm is? In deze workshop bekijken we hoe buitenspeelvriendelijk je opvang is en hoe je de buitenspeelkansen van hele kleine kinderen kan verhogen (meer buiten) en verbeteren (gevarieerde speelkansen). Dit is een actieve vorming waarbij we samen uitproberen, samen nadenken en samen stappen zetten naar meer natuurvriendelijke opvang. Omdat we (ook bij minder goed weer) naar buiten gaan, breng je het best aangepaste kledij mee zoals een regenjas, schoenen en een warme trui.

6 WS6 Interactief voorlezen (Naratta) Waarom is voorlezen voor baby s en peuters belangrijk? Kan je eigenlijk al voorlezen voor baby s? Wat betekent interactief voorlezen en hoe doe je dat? Wat verzin je bij een boekje, hoe zeg je het en hoe leg je het uit? In deze workshop zoeken we samen uit hoe we interactief kunnen voorlezen voor jonge kinderen. WS7 Omgaan met gevoelens van kinderen (Kroost) Het is belangrijk dat kinderen de kans krijgen om hun gevoelens te tonen en de gelegenheid krijgen om te oefenen. De verschillende gevoelens hebben immers een belangrijke functie in hun ontwikkeling. Hoe kan je een kind erkennen en begrijpen in zijn emoties, maar tegelijk begrenzen in zijn gedrag? In deze workshop kom je te weten hoe je aandacht kan hebben voor gevoelens bij kinderen en er gepast kan op reageren. We gaan concreet aan de slag met allerlei herkenbare situaties en beeldmateriaal, en reiken materiaal aan waarmee je kan werken in de opvang.

7 WS8 Diversiteit binnenbrengen (Hivset) In de kinderopvang kom je kinderen en ouders tegen met totaal verschillende achtergronden op het vlak van taal, cultuur, religie, thuissituatie,... Het is enorm belangrijk kinderen van jongs af aan te laten wennen aan verschillen in de brede zin van het woord. Opvoeden betekent immers kinderen vertrouwd maken met de superdiverse wereld van vandaag en hen daarop voorbereiden. Respect voor diversiteit en ieders identiteit straal je als kinderbegeleider uit in de activiteiten en in je eigen houding. Hiervoor bestaan mooie methodieken en zijn er veel kant-en-klare materialen. In deze workshop verken en ervaar je wat diversiteit is en kom je te weten hoe je ermee kan omgaan in jouw kinderopvang (in activiteiten of met materialen). WS9 Peuters dansen (Danskant) Zet de muziek aan en een peuter begint spontaan te dansen. De peuter lacht, straalt, zwaait, springt en is door het dolle heen. Dansen met peuters is samen genieten, plezier maken en contact hebben. Maar dansen is nog zoveel meer. Het is een manier om gevoelens te uiten, om de ontwikkeling van de grove en fijne motoriek te stimuleren. Bovendien draagt het een steentje bij aan de cognitieve en sociale ontwikkeling van jonge kinderen. In deze workshop verkennen en beleven we het peuterdansen. Het is een (inter)actieve workshop waarin we concreet aan de slag gaan, het dansante zelf ervaren, en waarbij theorie al doende wordt meegegeven. Je trekt het best passende kledij aan die je toelaat goed te bewegen.

8 WS10 Muziek met kinderen (Tamboeri) Muziek maken met kinderen is leuk! We werken doe- en ervaringsgericht en gaan meteen aan de slag. Je ontdekt nieuw liedjesmateriaal, eenvoudige muzikale spelletjes en gaat aan de slag met eenvoudige instrumenten geschikt voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Je wordt geïnspireerd en krijgt concrete hulpmiddelen om daags na de vorming al muzikaal aan het werk te gaan in jouw opvang. Er is ruimte voor vragen (muziek en dagstructuur, muziek en troost, muziek en welbevinden/sfeer in de groep, muziek en ontwikkeling, muziek en conflict, vals zingen, muziek en beweging,...), eigen inbreng van ideeën en feedback.

9 wanneer en waar Datum Workshops Locatie Keuze uit 10 workshops WS 1: Verbindend communiceren met alle ouders (Hivset) WS 2: Verbale agressie (Crime-control) WS 3: Communiceren met anderstalige ouders. (Hivset) WS 4: Mindfulness, zorg dragen voor jezelf (Siddhartha) WS 5: Natuurbeleving met baby s en peuters (Kleefkruid*) WS 6: Interactief voorlezen (Naratta) WS 7: Omgaan met emoties bij kinderen (Kroost) WS 8: Diversiteit binnenbrengen (Hivset) WS 9: Peuters dansen (Danskant) WS 10: Muziek met kinderen (Tamboeri) Faculty Club Groot Begijnhof Keuze uit 6 workshops WS 1: Verbindend communiceren met alle ouders (Hivset) WS 4: Mindfulness, zorg dragen voor jezelf (Siddhartha) WS 5: Natuurbeleving met baby s en peuters (Kleefkruid*) WS 7: Omgaan met emoties bij kinderen (Kroost) WS 9: Peuters dansen (Danskant) WS 10: Muziek met kinderen (Tamboeri) Radisson Blu Torenplein

10 Datum Workshops Locatie Keuze uit 9 workshops WS 1: Verbindend communiceren met alle ouders (Hivset) WS 2: Verbale agressie (Crime-control) WS 3: Communiceren met anderstalige ouders. (Hivset) WS 4: Mindfulness, zorg dragen voor jezelf (Siddhartha) WS 5: Natuurbeleving met baby s en peuters (Kleefkruid*) WS 6: Interactief voorlezen (Naratta) WS 7: Omgaan met emoties bij kinderen (Kroost) WS 8: Diversiteit binnenbrengen (Hivset) WS 10: Muziek met kinderen (Tamboeri) Keuze uit 7 workshops WS 1: Verbindend communiceren met alle ouders (Hivset) WS 4: Mindfulness, zorg dragen voor jezelf (Siddhartha) WS 5: Natuurbeleving met baby s en peuters (Kleefkruid*) WS 6: Interactief voorlezen (Naratta) WS 7: Omgaan met emoties bij kinderen (Kroost) WS 8: Diversiteit binnenbrengen (Hivset) WS 10: Muziek met kinderen (Tamboeri) Keuze uit 6 workshops WS 1: Verbindend communiceren met alle ouders (Hivset) WS 5: Natuurbeleving met baby s en peuters (Kleefkruid*) WS 6: Interactief voorlezen (Naratta) WS 7: Omgaan met emoties bij kinderen (Kroost) WS 8: Diversiteit binnenbrengen (Hivset) WS 10: Muziek met kinderen (Tamboeri) Elzenveld Lange Gasthuisstraat Oost-Vlaanderen Holiday Inn Maaltekouter West-Vlaanderen Oud Sint-Jan Mariastraat 38 B-8000

11 VOOR WIE Enthousiaste kinderbegeleiders tewerkgesteld in de kinderopvang van baby s en peuters die wordt georganiseerd door een lokaal bestuur. Verantwoordelijken die graag mee-leren, zijn van harte welkom. Omdat het leren van de kinderbegeleiders prioriteit heeft, vragen we je om jouw deelname als verantwoordelijke vooraf goed af te wegen en vooral tijdens de workshop zelf het leren van de kinderbegeleiders niet te hinderen. DEELNAMEPRIJS GRATIS, inclusief koffie met versnaperingen en broodjeslunch. De reële kostprijs van de vorming wordt niet aangerekend. Dit is mogelijk dankzij financiering uit het VIA4-akkoord publieke sector Het VIA4-akkoord is een Vlaams intersectoraal akkoord voor de openbare socialprofitsector dat werd afgesloten tussen de VVSG vzw, de drie erkende vakbonden en de Vlaamse regering. Met deze Vlaamse middelen kan de VVSG een ondersteuningsaanbod voor de kinderopvang uitwerken. INSCHRIJVEN Je kan elektronisch inschrijven via de link: (op naam van de kinderbegeleider) of eventueel via mail aan: koc@vvsg.be (enkel met inschrijfformulier Kinderopvangcaravan 2017). Dit kan vanaf 15 februari. TIP: als je inschrijft via congrescentrum.vvsg.be ben je meteen zeker van je plaats! ANNULATIE Annuleren kan kosteloos tot 14 dagen voor de start van de vorming of je kan een plaatsvervanger doorgeven. De reële kostprijs van 90 euro wordt aangerekend wanneer de annulatie later gebeurt, zonder geldige reden. INFO INHOUDELIJK els.robijt@vvsg.be, T INFO PRAKTISCH VVSG-Academie, koc@vvsg.be, T Diverscity is het samenwerkingsverband tussen de VVSG en de drie overheidsvakbonden ACV-Openbare Diensten, ACOD-LRB en VSOA-LRB. Diverscity bevordert en ondersteunt vernieuwende projecten rond arbeidsmarktbeleid en HRM-beleid bij de lokale besturen.

vorming voor kinderbegeleiders opvang van baby s en peuters

vorming voor kinderbegeleiders opvang van baby s en peuters vorming voor kinderbegeleiders opvang van baby s en peuters Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die juiste persoon ben jij! Jouw inzet als kinderbegeleider

Nadere informatie

programma 9.00 Onthaal met koffie en versnaperingen 9.30 Workshopronde 1 - kies uit 8 workshops 12.30 Middagpauze met broodjeslunch

programma 9.00 Onthaal met koffie en versnaperingen 9.30 Workshopronde 1 - kies uit 8 workshops 12.30 Middagpauze met broodjeslunch programma Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die juiste persoon ben jij! Jouw inzet, als kinderbegeleider, maakt het verschil in de kinderopvang: kinderen

Nadere informatie

De kinderopvangcaravan komt naar je toe!

De kinderopvangcaravan komt naar je toe! De kinderopvangcaravan komt naar je toe! Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die juiste persoon ben jij! Jouw inzet, als kinderbegeleider, maakt het verschil

Nadere informatie

vorming voor kinderbegeleiders, opvang van baby s en peuters

vorming voor kinderbegeleiders, opvang van baby s en peuters vorming voor kinderbegeleiders, opvang van baby s en peuters Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die juiste persoon ben jij! Jouw inzet als kinderbegeleider

Nadere informatie

programma 9.00 uur 9.30 uur 9.45 uur uur uur uur uur

programma 9.00 uur 9.30 uur 9.45 uur uur uur uur uur Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die juiste persoon ben jij! Jouw inzet, als kinderbegeleider, maakt het verschil in de kinderopvang: kinderen stimuleren,

Nadere informatie

vorming voor kinderbegeleiders opvang van schoolgaande kinderen

vorming voor kinderbegeleiders opvang van schoolgaande kinderen vorming voor kinderbegeleiders opvang van schoolgaande kinderen Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die juiste persoon ben jij! Jouw inzet als kinderbegeleider

Nadere informatie

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmoment voor kinderbegeleiders Kinderopvang is volop in beweging. Vanuit het Steunpunt Kinderopvang van de VVSG en Diverscity willen we mee invulling geven

Nadere informatie

programma 9.00 uur 9.30 uur 9.45 uur uur uur uur uur

programma 9.00 uur 9.30 uur 9.45 uur uur uur uur uur Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die juiste persoon ben jij! Jouw inzet, als kinderbegeleider, maakt het verschil in de kinderopvang: kinderen stimuleren,

Nadere informatie

Het VVSG-Steunpunt Kinderopvang en Diverscity hopen kinderbegeleiders talrijk te mogen verwelkomen op dit vormingsmoment.

Het VVSG-Steunpunt Kinderopvang en Diverscity hopen kinderbegeleiders talrijk te mogen verwelkomen op dit vormingsmoment. Kinderopvang is volop in beweging. Vanuit het VVSG-Steunpunt Kinderopvang en Diverscity willen we mee invulling geven aan deze dynamiek. En willen we jullie ondersteunen in de verdere uitbouw van een kwaliteitsvolle

Nadere informatie

vorming voor kinderbegeleiders opvang van schoolgaande kinderen

vorming voor kinderbegeleiders opvang van schoolgaande kinderen vorming voor kinderbegeleiders opvang van schoolgaande kinderen Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die juiste persoon ben jij! Jouw inzet als kinderbegeleider

Nadere informatie

Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Nr 2 25 januari 2018 Extra editie Uitnodiging Ontbijtvergaderingen Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Lees dit e-zine op www.vvsg.be stuur een bericht naar de redactie schrijf in/uit 1. Klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen?

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 3: Emotionele ondersteuning. Groepsopvang

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 3: Emotionele ondersteuning. Groepsopvang Zelfevaluatie-instrument MeMoQ Dimensie 3: Emotionele ondersteuning Groepsopvang 2016 Kind en Gezin UGent KU Leuven Citeren uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ kan, mits correcte bronvermelding: Declercq,

Nadere informatie

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt

Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef. Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Al spelend reflecteren met Kwaliteit Troef Nicky Ingels Fien Lannoye Annelies Roelandt Programma van de workshop Korte toelichting bij het spel Kwaliteit Troef Kennismaken met de spelkaarten Reflectie

Nadere informatie

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 3: Emotionele ondersteuning. Gezinsopvang

Zelfevaluatie-instrument MeMoQ. Dimensie 3: Emotionele ondersteuning. Gezinsopvang Zelfevaluatie-instrument MeMoQ Dimensie 3: Emotionele ondersteuning Gezinsopvang 2016 Kind en Gezin UGent KU Leuven Citeren uit het zelfevaluatie-instrument MeMoQ kan, mits correcte bronvermelding: Declercq,

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

Aanbod op maat voor de babyen peuteropvang

Aanbod op maat voor de babyen peuteropvang omvorming biedt interactieve vormingen, begeleidingen of coachingstrajecten aan rond diverse thema s voor iedereen die werkt met kinderen, gezinnen, bejaarden, cliënten of patiënten. Aanbod op maat voor

Nadere informatie

Studiedag kinderopvang

Studiedag kinderopvang Studiedag kinderopvang Zelfsturing en ontwikkeling stimuleren Vrijdag 22 maart 2019 Hogeschool PXL - PXL-Education Vildersstraat 5 3500 Hasselt education@pxl.be www.pxl.be/education #pxleducation UITNODIGING

Nadere informatie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie

HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie HET BEWEGENDE KIND Ervaringsgerichte workshops peuterschrijfdans en bewegingsexpressie De speelgoedtrein rijdt door het hele land. Soms snel, soms traag. Plots stopt de trein. Door het venster zien de

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Schoolgaande kinderen Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios

Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Pedagogisch kader Kinderdagverblijf Filios Onderdeel van: Pagina 1 van 5 Inleiding In het pedagogisch kader staan onze uitgangspunten en basisdoelen die ten grondslag liggen aan ons pedagogisch handelen.

Nadere informatie

KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN

KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN KUNSTCENTRALE INSPIRERENDE ONTDEKKINGEN AANBOD VVE 2018-2019 INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 Beeldende kunst 2 Dans 3 Muziek 4 Bestellen 5 Inschrijfformulier 6 KUNSTCENTRALE GROTE VERWONDERINGEN Welkom in onze

Nadere informatie

C.1 Delen en deelnemen

C.1 Delen en deelnemen COLLEGIALE SAMENWERKING C.1 Delen en deelnemen De leraar levert een oplossingsgericht bijdrage aan algemene taken in het team en aan de onderwijskundige en pedagogische ontwikkeling van de school. De leraar

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Conversatie stimuleren

Conversatie stimuleren Programma Inspiratiedag voor NT2-vrijwilligers en organisaties - 18 oktober 2018 9:00-9:15 15' Onthaal 9:15-9:30 15' Welkomstwoord 9:30-9:40 70' Werken met Omgaan met laaggeletterde en uitdagende analfabete

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt

Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt Kom kijken bij Maak een afspraak voor een rondleiding bij jou in de buurt 070 750 21 10 klantadvies@dakkindercentra.nl Tijdens je zwangerschap verandert er veel. Niet alleen je lichaam, maar ook bijvoorbeeld

Nadere informatie

Activiteitenlijst - Baby s en peuters

Activiteitenlijst - Baby s en peuters Activiteitenlijst - Baby s en peuters BSO Kinderbegeleider Duaal - NAAM KLAS Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal - Baby s en peuters CLUSTER : ALGEMENE ACTIVITEITEN LD P P. Gaat op een positieve,

Nadere informatie

INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG

INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG PARTNERDOSSIER INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten VVSG-Steunpunt Kinderopvang 27 april 2017 ICC Gent Inspiratiedag Kinderopvang, een begrip 600 professionals uit de kinderopvang

Nadere informatie

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

Pedagogische Visie en Beleid

Pedagogische Visie en Beleid Pedagogische Visie en Beleid Inleiding Voor ouders, medewerkers en alle anderen die betrokken zijn bij, en geïnteresseerd zijn in onze kinderopvang. Voor verantwoorde kinderopvang is veel nodig, om te

Nadere informatie

Workshop Communicatievaardigheden

Workshop Communicatievaardigheden Workshop Communicatievaardigheden Workshop Communicatievaardigheden, een belangrijk middel om je doel te bereiken Effectief communiceren kun je leren. Gelukkig maar, alle relaties staan of vallen met goede

Nadere informatie

PARTNERDOSSIER INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG 27 APRIL 2017 ICC GENT. Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten VVSG-Steunpunt Kinderopvang

PARTNERDOSSIER INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG 27 APRIL 2017 ICC GENT. Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten VVSG-Steunpunt Kinderopvang PARTNERDOSSIER INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG 27 APRIL 2017 ICC GENT Vereniging van Vlaamse steden en gemeenten VVSG-Steunpunt Kinderopvang INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG, EEN BEGRIP 600 professionals uit de kinderopvang

Nadere informatie

Workshop Communicatie vaardigheden

Workshop Communicatie vaardigheden Workshop Communicatie vaardigheden Communicatie vaardigheden, effectief communiceren kun je leren De manier waarop wij met elkaar communiceren is cruciaal voor een goede relatie. Je boodschap kan nog zo

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Groei instrument onthaalouders

Groei instrument onthaalouders Groei instrument onthaalouders V O P R A Groei instrument onthaalouders colofon samenwerkingsverband VVSG vzw diensten voor onthaalouders en Divopra vzw Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw Paviljoenstraat

Nadere informatie

Kwaliteit troef. Kennismaking. Reflecteren 31/10/2018. Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters

Kwaliteit troef. Kennismaking. Reflecteren 31/10/2018. Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters Kwaliteit troef Spelenderwijs kennismaken met het Pedagogisch Raamwerk voor baby s en peuters Het pedagogisch raamwerk Annelies Roelandt Kwaliteit troef Kennismaking Reflecteren Nulmeting Hoe zit het met

Nadere informatie

Baby in de kinderopvang

Baby in de kinderopvang Baby in de kinderopvang Uitgebreide informatie Een goede en liefdevolle verzorging is de basis voor het werken met baby s. Speelse en prikkelende interacties met de baby s zorgen voor waardevolle opvang.

Nadere informatie

OMGAAN MET VERANDERING

OMGAAN MET VERANDERING OEFENING OMGAAN MET VERANDERING OEFENING 1 UITSPRAKEN WELKE UITSPRAAK PAST HET BEST BIJ JOU? Hoe ga jij om met de gidsen in jouw organisatie? Zeg jij hoe de dingen moeten gebeuren? Of leg jij uit waarom

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Enkele tips 1. Goed begonnen is half gewonnen! Zorg van bij het begin voor een zo open en positief mogelijke klassfeer

Nadere informatie

Programma Inspiratiedag voor organisatoren en (vrijwillige) begeleiders van oefenkansen Nederlands - dinsdag 22 oktober 2019

Programma Inspiratiedag voor organisatoren en (vrijwillige) begeleiders van oefenkansen Nederlands - dinsdag 22 oktober 2019 Programma Inspiratiedag voor organisatoren en (vrijwillige) begeleiders van oefenkansen Nederlands - dinsdag 22 oktober 2019 9:00-9:15 15' Onthaal 9:15-10:15 60' Piet Van Avermaet: Over het belang van

Nadere informatie

HET KOMPAS DOEL BENODIGDHEDEN: WERKINSTRUCTIE: OPDRACHT IN DE KLAS:

HET KOMPAS DOEL BENODIGDHEDEN: WERKINSTRUCTIE: OPDRACHT IN DE KLAS: HET KOMPAS DOEL Instrument geven om te benoemen en herkennen wat belangrijk is voor de kinderen (hun waarden), zodat ze kunnen leren kiezen. BENODIGDHEDEN: plaatje van een kompas groot kompas voor in de

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

Welkom Boek. Deel 2; Pedagogisch beleid. Welkom-Kind Z.O. Friesland Willinge Prinsstraat PE Oldeberkoop

Welkom Boek. Deel 2; Pedagogisch beleid. Welkom-Kind Z.O. Friesland Willinge Prinsstraat PE Oldeberkoop Welkom Boek Deel 2; Pedagogisch beleid Welkom-Kind Z.O. Friesland Willinge Prinsstraat 22 8421 PE Oldeberkoop www.gastouder-friesland.nl info@welkomkindfriesland.nl 0516-850338 Inhoudsopgave: Inleiding

Nadere informatie

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren Lééf je dag Prikkelende workshops om samen te leren Vier je dag, vier het moment Wilt u een personeelsbijeenkomst organiseren waarbij u ontspanning combineert met leren? Kies dan voor de workshops van

Nadere informatie

Stressbeleid en burn-out Enkele tools voor afgevaardigden

Stressbeleid en burn-out Enkele tools voor afgevaardigden Stressbeleid en burn-out Enkele tools voor afgevaardigden Torhout 16 oktober 2018 Agenda 1. Voorstelling Diverscity Wie we zijn en wat we doen 2. Stress en werkbaarheid Stress, overspanning en burnout

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden. Samenwerking met ouders en respect voor diversiteit

Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden. Samenwerking met ouders en respect voor diversiteit Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden Samenwerking met ouders en respect voor diversiteit Waarom samenwerken met ouders? Voor het bevorderen van: Samen leven Samen doen Samen denken en beslissen

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC

PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC PEDAGOGISCH BELEID VAN DE SKPC Veilige, kindvriendelijke opvang creëren. Dat is het hoofddoel van de SKPC. Het klinkt eenvoudig, maar hoe gaat dat in de dagelijkse praktijk van de diverse opvangvormen

Nadere informatie

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer:

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: COACHEND LEIDERSCHAP vierdaagse training Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: 074-245 26 45 PROGRAMMA Als leidinggevende heb je te maken met verschillende medewerkers met ieder

Nadere informatie

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN DONDERDAG 22 JUNI 2017 CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN STUDIEDAG VERSTANDELIJKE BEPERKING ERGOTHERAPIE HOE STEMMEN WE ONZE ONDERSTEUNING ECHT AF OP HUN VRAAG? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

JE BENT ADVISEUR ASSERTIVITEITSTRAINING

JE BENT ADVISEUR ASSERTIVITEITSTRAINING JE BENT ADVISEUR ASSERTIVITEITSTRAINING Als je tien mensen vraagt wat assertiviteit betekent, krijg je tien verschillende antwoorden. Het is meer dan nee durven te zeggen. Assertief gedrag betekent dat

Nadere informatie

CEGOvormingen. kinderopvang. cego. hét centrum voor welbevinden en betrokkenheid. vormingen kinderopvang 1

CEGOvormingen. kinderopvang. cego. hét centrum voor welbevinden en betrokkenheid. vormingen kinderopvang 1 kinderopvang CEGOvormingen 2013 2014 cego. hét centrum voor welbevinden en betrokkenheid vormingen kinderopvang 1 VOORWOORD Graag stellen wij u het vormingsaanbod van CEGO voor. Met de Ziko en de Ziko-Vo,

Nadere informatie

Tekst bij de presentatie voor het infomoment over Boekstart

Tekst bij de presentatie voor het infomoment over Boekstart Tekst bij de presentatie voor het infomoment over Boekstart Dia 1: logo van Boekstart (naam gemeente en datum start invullen) Iedereen welkom. We zijn heel blij dat we hier de gelegenheid krijgen jullie

Nadere informatie

De e-learning van Gastouderland

De e-learning van Gastouderland De e-learning van Gastouderland Ook voor gastouders is het belangrijk te blijven ontwikkelen. Daarom bieden wij diverse modules aan die speciaal ontwikkeld zijn voor de kinderopvang. Gastouderland werkt

Nadere informatie

Feedbackmapje Naam leerling: Richting: Kinderbegeleider duaal. Mevr. An Treuttens. Kinderbegeleider duaal Don Bosco Halle

Feedbackmapje Naam leerling: Richting: Kinderbegeleider duaal. Mevr. An Treuttens. Kinderbegeleider duaal Don Bosco Halle Feedbackmapje 2018-2019 Naam leerling: Richting: Leerkracht: Mevr. Ann Glorieux Mevr. An Treuttens 1 Activiteitenlijst kind duaal: Cluster: Algemene activiteiten Competentie: Gaat op een positieve, opbouwende

Nadere informatie

mindfulness workshop

mindfulness workshop mindfulness workshop 1 mindfulness workshop Deze workshop wordt gegeven om een indruk te krijgen wat mindfulness inhoudt. Ook kan worden gekeken in welke training de workshop als onderdeel kan worden ingezet,

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Baby s en peuters Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

VVSG als pedagogische ondersteuningsorganisatie

VVSG als pedagogische ondersteuningsorganisatie VVSG als pedagogische ondersteuningsorganisatie Ann Lobijn, VVSG Inhoud 1. Pedagogisch beleid 2. 3. Voorstel VVSG 4. Reacties en vragen 2 - VVSG - Inhoud 1 Pedagogisch beleid Decreet Kinderopvang van baby

Nadere informatie

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang

Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Handleiding Kind in Beeld Kinderopvang Waarom is kinderopvang goed voor mijn kindje. Foto Je bent zwanger. Het is goed om dan al na te denken over kinderopvang van je kindje.. Foto In de kinderopvang zorgt

Nadere informatie

KIJKWIJZER: THUISTAAL IN EEN KRACHTIGE LEEFOMGEVING IN DE BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG i

KIJKWIJZER: THUISTAAL IN EEN KRACHTIGE LEEFOMGEVING IN DE BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG i AANBOD/EEN RIJKE OMGEVING KIJKWIJZER: THUISTAAL IN EEN KRACHTIGE LEEFOMGEVING IN DE BUITENSCHOOLSE KINDEROPVANG i Infrastructuur 1. Poppen-, lees-, luister-, computer-, constructie-, stempelhoek 2. De

Nadere informatie

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP. Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP Compacte introductie van NLP met focus op praktische toepassing in gespreksvoering en samenwerken Effectief Communiceren met NLP Effectief communiceren is niet zo moeilijk,

Nadere informatie

K+ vormingsaanbod 2019

K+ vormingsaanbod 2019 K+ vormingsaanbod 2019 Er waait een frisse wind door K+! We stellen jullie graag ons nieuwe vormingsaanbod voor. Nog vragen? Neem dan contact met ons op! vormingen@vdkomma.be Overzicht Spelen met (n)iets!

Nadere informatie

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en

In gesprek met ouders. Spel en ontwikkeling! (module 1 en 2) (module 3 en 4) Doel Verkrijgen van inzicht in het belang van spel en Peuters spelender wijs! Een praktische verdiepingscursus voor pedagogisch medewerkers in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven De ontwikkeling van jonge kinderen gaat snel. Ze zijn altijd op ontdekkingstocht

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Notitieboekje. Allemaal Taal

Notitieboekje. Allemaal Taal Notitieboekje Allemaal Taal 1 Wie stimuleerde jouw taal? Hoe stimuleer je de taal van de kinderen? 2 Wat hebben de kinderen nodig? Het is soms moeilijk om aan taalstimulering te doen omdat mijn groep zo

Nadere informatie

Professionele Communicatie vlgs Thomas Gordon

Professionele Communicatie vlgs Thomas Gordon Professionele Communicatie vlgs Thomas Gordon VASMO Dag Klaar voor Morgen Juliette van de Mheen 16 mei 2017 Wat gaan we doen?! Eerste kennismaking met een Deze workshop biedt een methode om uw persoonlijke

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december 2016 Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog Programma vandaag 1. Introductie, doelen, werkwijze 2. Warming-up: stellingen a.d.h.v. filmpjes

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels

Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding op school en thuis Naam Christel van Helvoirt GGD Hart voor Brabant Waar denken jullie aan bij seksualiteit? Gevoelens Veiligheid

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven

Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Pedagogisch beleidsplan Fris! Kinderdagverblijven Algemeen Pedagogisch Beleid Fris! Kinderdagverblijven Inleiding Uw kind maakt gebruik van opvang bij Fris! Kinderdagverblijven en u verwacht van ons dat

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven

Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven Ben je een betrokken leidinggevende, docent, trainer of coach die (aankomend) pedagogisch medewerkers wil stimuleren om de belangrijkste pedagogische vaardigheden

Nadere informatie

WEDERZIJDSE COMMUNICATIE RIJKDOM VAN HET KENNISMAKINGS-

WEDERZIJDSE COMMUNICATIE RIJKDOM VAN HET KENNISMAKINGS- WEDERZIJDSE COMMUNICATIE RIJKDOM VAN HET KENNISMAKINGS- AANBOD Ik ken de waarden en normen van het kinderdagverblijf Ik doseer de info die we aan ouders geven over verschillende contactmomenten Ik evalueer

Nadere informatie

Evaluatiebundel - Werkplek baby s en peuters

Evaluatiebundel - Werkplek baby s en peuters Evaluatiebundel - Werkplek baby s en peuters 7BSO Kinderbegeleider Duaal 2017-2018 NAAM KLAS WERKPLEK TRAJECTBEGELEIDER MENTOR Deze evaluatiebundel dient om na te gaan in welke mate de verschillende competenties

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

Het perspectief van een kind of jongere zien. Coaching bij (dreigende) uitval

Het perspectief van een kind of jongere zien. Coaching bij (dreigende) uitval Het perspectief van een kind of jongere zien Coaching bij (dreigende) uitval 12 oktober 2017 T A L E N T Slim Begeleiden Albert Kaput Vastlopen Hoe ervaren jongeren de boodschappen die zij uit hun omgeving

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

Terugkoppelingsrapport

Terugkoppelingsrapport Terugkoppelingsrapport LKK januari 2018 Inleiding De kwaliteit van de kinderopvang in Nederland is overwegend positief, zo blijkt uit de eerste meting van de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK).

Nadere informatie

Activiteitenbeleid 2013

Activiteitenbeleid 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Pedagogisch beleid TintelTuin De 6 competenties Visie Activiteitenbeleid binnen het (dag)programma Laat zien

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan 2017-2018 Marianne Strijker- Borsje Inhoud Inleiding... 2 Grondslag... 2 4 opvoedingsdoelen... 2 Het bieden van een gevoel van emotionele en fysieke veiligheid... 3 Het bieden van

Nadere informatie

Studiedag kinderopvang Zelfsturing en ontwikkeling stimuleren Vrijdag, 27 april 2018

Studiedag kinderopvang Zelfsturing en ontwikkeling stimuleren Vrijdag, 27 april 2018 Studiedag kinderopvang Zelfsturing en ontwikkeling stimuleren Vrijdag, 27 april 2018 Hogeschool PXL - PXL-Education Vildersstraat 5 3500 Hasselt education@pxl.be www.pxl.be/education #pxleducation Uitnodiging

Nadere informatie

Kinderen Ontwikkelen en Leren 201-2012. Bijeenkomst 11: ontwikkeling

Kinderen Ontwikkelen en Leren 201-2012. Bijeenkomst 11: ontwikkeling Kinderen Ontwikkelen en Leren 201-2012 Bijeenkomst 11: ontwikkeling Terugblik bijeenkomst 10 Presentatie ontwikkelingsgebieden Indeling ontwikkelingsgebieden Casus: stel je probleemverklaring op. Bijeenkomst

Nadere informatie

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN

LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN LEZINGEN EN WORKSHOPS OPVOEDEN GGD Kennemerland geeft diverse bijeenkomsten voor ouders. Over opvoeding, gezondheid en gedrag bij kinderen. Deze bijeenkomsten kunnen als school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf

Nadere informatie

Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen

Vormingskalender Samen bouwen aan kinderkansen skalender Samen bouwen aan kinderkansen Maart 2016 Workshop Draagdoeken donderdag 17 maart 2016 van 10u tot Peuters lief, maar soms lastig donderdag 31 maart 2016 van 19u15 tot Ouders met kinderen tussen

Nadere informatie

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN Inleiding In alle leerplannen en in het Ontwikkelingsplan voor de Katholieke Basisschool zitten aspecten van relationele vorming verwerkt. Soms

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!?

Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw zeker iets voor jou...!? Op cursus met KEI-JONG vzw is... op stap gaan bijleren nieuwe mensen Bijleren op een plezante manier. Nieuwe dingen uitproberen. Nieuwe mensen leren

Nadere informatie

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal.

Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Koning, keizer, admiraal: psychisch kwetsbaar zijn we allemaal. Katrien Jacobs Jobcoach, ervaringswerker Birgit Bongaerts Psycholoog, systeemtheoretisch psychotherapeut en trainer Interactie- Academie

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst Basisschool Eerschot Week van de Lentekriebels

Ouderbijeenkomst Basisschool Eerschot Week van de Lentekriebels Ouderbijeenkomst Basisschool Eerschot Week van de Lentekriebels Relationele en seksuele opvoeding op school en thuis Christel van Helvoirt medewerker Gezondheidsbevordering GGD Hart voor Brabant Bovenbouw:

Nadere informatie

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD

GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD GROEP INTRO WEST-VLAANDEREN / CAW MIDDEN WEST-VLAANDEREN / JAC MIDDEN WEST-VLAANDEREN / KLINIEK SINT-JOZEF PITTEM / ARKTOS WEST-VLAANDEREN / STAD ROESELARE THERAPIE EN ONDERZOEKSCENTRUM DE BOOM / OCMW

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf

Pedagogisch beleid. kinderdagverblijf Pedagogisch beleid kinderdagverblijf maatwerk kinderopvang voor elk gezin Voorwoord Dit pedagogisch beleid is met het doel geschreven om duidelijkheid te geven aan de inhoud van een pedagogisch beleidsplan.

Nadere informatie

ACADEMIE. Scholing en evenementen

ACADEMIE. Scholing en evenementen ACADEMIE Scholing en evenementen 2019-2020 Beste collega, ICC-er, leerkracht, directeur, Afgelopen jaar heeft Collage met groot succes de Collage Academie geïntroduceerd. Vele leerkrachten uit het Almeerse

Nadere informatie

Workshop Verbindend communiceren, met gevoel en zonder conflict

Workshop Verbindend communiceren, met gevoel en zonder conflict Workshop Verbindend communiceren Workshop Verbindend communiceren, met gevoel en zonder conflict Tijdens werkrelaties is eenrichting communiceren een veel voorkomende valkuil; we zenden te veel en ontvangen

Nadere informatie