Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België"

Transcriptie

1 Crowdfunding in België 2016 De status van crowdfunding in België

2 Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 16 februari Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder bronvermelding worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door kopieën of op welke andere manier dan ook. Douw&Koren Gedempt Hamerkanaal KP Amsterdam Met veel dank aan Bas Roerink voor zijn inspanningen ten behoeve van dataverzameling.

3 Inhoud 1. Over crowdfunding 2. Introductie 3. Crowdfunding in Crowdfunding groeit met 194% 3.2 Crowdfunding per categorie 3.3 Crowdfunding per vorm 3.4 Crowdfunding per project 4. Top 10 game-changing crowdfunding campagnes van Over Douw&Koren 6. Het Grote Crowdfunding Boek

4 1. Over crowdfunding Crowdfunding stelt groepen mensen in staat om samen plannen te realiseren. Projecteigenaren en ondernemers presenteren daartoe hun financieringsvraag online, vaak via een zogeheten crowdfunding platform, en vragen potentiële funders om hun project of onderneming te financieren. In ruil daarvoor ontvangen funders een financiële tegenprestatie of een beloning in natura. De financiering kan verschillende vormen hebben: een donatie investering met tegenprestatie in natura (bijvoorbeeld een product of dienst) investering met financiële tegenprestatie (bijvoorbeeld een lening of verkoop van aandelen) Crowdfunding kan ingezet worden voor allerlei projecten en ondernemingen. Naast een financieringsmiddel is crowdfunding ook een manier om een groep mensen te verbinden aan het project in kwestie: dankzij crowdfunding kan een project of onderneming dan ook meer zichtbaarheid en draagvlak realiseren. De mogelijkheden van online communicatie en online financiële transacties maakten het ontstaan van crowdfunding mogelijk. Daarnaast zorgt de sterke behoefte aan alternatieve bronnen van financiering ervoor dat het gebruik van crowdfunding sinds 2010 jaarlijks aanzienlijk toeneemt. De maatschappelijke waarde van crowdfunding is breder dan de mogelijkheid die het creëert om projecten en ondernemingen te financieren. De lage instapdrempel maakt dat vrijwel iedereen, ongeacht de grootte van de portemonnee, kan investeren via crowdfunding. Daarbij creëert crowdfunding een directe relatie tussen investeerders en de te financieren projecten. Investeerders zien waar hun inleg precies aan wordt besteed. Daarmee staat crowdfunding voor een economie waarin directe participatie de kern is.

5 2. Introductie Douw&Koren brengt sinds 2013 de status en ontwikkeling van crowdfunding in België in kaart. Dit onderzoek geeft gebruikers en stakeholders inzicht in de markt. We verzamelen data van alle Belgische crowdfunding platforms, maar ook de data van Belgische projecten die gebruik maken van internationale crowdfunding platforms. Analyse en verificatie van data zorgt er voor dat we in staat zijn een accuraat overzicht te geven van crowdfunding in België. Inzichten over de ontwikkelingen, uitdagingen en kansen komen voort uit eigen onderzoek en veel gesprekken met stakeholders. We splitsen de markt in dit rapport uit in de volgende 3 categorieën: Maatschappelijke projecten: Financiering voor maatschappelijke projecten, zoals een sportclub of buurtinitiatief Creatieve projecten: Financiering voor creatieve projecten, zoals een film of theatervoorstelling Ondernemingen: Financieringen voor ondernemers (starters en kmo ers)

6 3. Crowdfunding in België 2016 De cijfers uit dit rapport laten ontegenzeggelijk zien: crowdfunding in België maakte anno 2016 opnieuw - een stormachtige groei door. Daar waar in 2015 nog 10.2 miljoen euro bijeen werd gecrowdfund door Belgische ondernemingen, culturele en maatschappelijke projecten, was crowdfunding in België afgelopen jaar al goed voor 29,9 miljoen euro. Dat betekent dat crowdfunding in België met maar liefst 194% is toegenomen, waarmee ongeveer projecten zijn gerealiseerd. Een zeer noemenswaardige groei, die verder wordt versterkt door aangepaste regulering en de recent ingevoerde tax shelter. Groeiende crowdfunding markt in België Crowdfunding in België loopt kwantitatief, ook wanneer dit gerelateerd wordt aan inwoneraantal, nog altijd stevig achter op omringende landen als het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk. De groei van crowdfunding in België was echter met 194% in 2016 noemenswaardig groter dan in bijvoorbeeld Nederland, waar de groei bij 33% bleef steken. Daarmee lijkt de inhaalslag die België twee jaar terug startte te worden doorgezet. Daarbij wel opgemerkt dat een deel van de investeringen afkomstig zijn van professionele investeerders, die doorgaans aanzienlijk hogere bedragen investeren dan de gemiddelde crowdfunding investeerder en hun financiële toezegging doorgaans niet via het vaste stramien van het crowdfunding platform doen. Het aandeel van professionele investeerders in crowdfunding campagnes voor ondernemers wordt geschat op 40%. Voorlichting en professionalisering Met de exponentiële toename van het aantal projecten dat wordt gecrowdfund in België, neemt ook de bekendheid van crowdfunding toe. Projecten die in 2015 gebruik maakten van crowdfunding, genereerden immers media-aandacht en mobiliseerden investeerders die zowel offline als online communiceren over crowdfunding. De vele verhalen van initiatiefnemers die middels crowdfunding hun plan verwezenlijkten maken ook andere initiatiefnemers bewust van de mogelijkheden, die vervolgens voorzien in verdere groei. Dit culmineerde op 21 september 2016 in het eerste crowdfunding congres van België, te Antwerpen, georganiseerd door VoKa en Douw&Koren, waar honderden crowdfunding platforms, financieel experten en ondernemers tezamen kwamen om zich te doen informeren over de mogelijkheden en kritische uitdagingen die crowdfunding biedt. Daarnaast gaat de groei van crowdfunding in België gepaard met schaalgroei en professionalisering van de actieve crowdfunding platforms, wiens zichtbaarheid en aantrekkingskracht vergroot raken.

7 Tax shelter en regulering De lang aangekondigde tax shelter is inmiddels toepasbaar, dankzij het feit dat de FSMA de eerste crowdfunding platforms erkenning heeft verleend. Investeerders die via deze leningen of aandelen crowdfunding platforms investeren in jonge bedrijven, kunnen zo, mits voldaan wordt aan een aantal voorwaarden, een fiscaal voordeel genieten. Daarnaast heeft de regering gehoor gegeven aan de wens van de crowdfunding markt om, onder voorwaarden, de maximaal te investeren bedragen per investeerder te verhogen van naar euro. Met zowel de tax shelter als de verhoogde investeerdersgrenzen spreekt de overheid haar vertrouwen in crowdfunding uit, en haar wens om crowdfunding te stimuleren. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de investeerdersgrens van euro per investeerder nog altijd zeer laag is in vergelijking met omringende landen. Zo is de grens per investeerder per leningenplatform in Nederland onlangs verhoogd van naar euro. Daarnaast wordt het binnen de huidige regelgeving maximaal op te halen crowdfunding bedrag per project van euro door veel crowdfunding platforms als knellend ervaren. In aansluiting op Europese regelgeving met betrekking tot de prospectusplicht, hanteren veel omringende landen immers de grens van maar liefst 2,5 miljoen euro. Het toestaan van hogere doelbedragen kan indirect ook het professionaliseren van de crowdfunding markt stimuleren. Immers, het opent ook de deur voor meer mature KMO's om crowdfunding te overwegen als financieringsinstrument dat past bij hun financieringsbehoefte.

8 3.1 Crowdfunding groeit met 194% In 2016 werd in België 29,9 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat is een groei van 194% ten opzichte van In 2016 werd er voor ongeveer projecten geld uitgekeerd.

9 3.2 Crowdfunding per categorie 29.9 miljoen euro gecrowdfund in projecten gecrowdfund

10 3.3 Crowdfunding per vorm Verkoop van aandelen is de grootste categorie Crowdfunding in de vorm van verkoop aandelen is het grootste met 15,5 miljoen euro. Vooral ondernemingen maken veel gebruik van deze vorm van crowdfunding.

11 3.4 Crowdfunding per project Gemiddeld euro gecrowdfund per project Maatschappelijke projecten haalden gemiddeld euro op. Creatieve projecten haalden gemiddeld euro op. Ondernemingen haalden gemiddeld euro op. Deze gemiddelde bedragen betreffen crowdfunding campagnes die hun streefbedrag haalden of die gefinancierd zijn met de flexible funding structuur. Flexible funding houdt in dat een project ook de opgehaalde financiering krijgt uitgekeerd indien het streefbedrag niet is behaald.

12 4. Top 10 game-changing crowdfunding campagnes Deze selectie biedt een podium aan tien zeer diverse, maar allen op hun eigen manier revolutionaire crowdfunding campagnes van Crowdfunding campagnes die laten zien wat je samen kunt bereiken als je het heft in eigen handen neemt en met jouw crowd schouders eronder zet. De campagnes in deze top 10 staan in willekeurige volgorde.

13 1. Waterskiën voor allen (via Hello Crowd) Leren waterskiën is een hele toffe ervaring, maar niet zo makkelijk als je in een rolstoel zit. Cablepark The Outsider wilde graag dezelfde waterski-ervaring bieden aan iedereen en startte daarom een crowdfunding campagne om een zitski aan te schaffen. In totaal haalden zij euro op om het parcours aan te passen. In maart 2017 zal de baan worden geopend. 2. Bright Futures (via SoCrowd) Bright Futures laat zien dat crowdfunding nieuwe, meer duurzame manieren van werken en leven kan inspireren. 49 investeerders werden via dit project mede-eigenaar van een stuk land dat zij zelf duurzaam mochten invullen, bijvoorbeeld om groenten te telen. Bright Futures brengt een nieuwe benadering van 'bezit en natuur' in de praktijk en zal daarmee veel andere projecten inspireren. 3. Clip voor Si-G (via Growfunding) Iedereen lijkt Molenbeek te kennen, maar klopt dit beeld wel? De 13- jarige rapster Cansu, ofwel Si-G wilde haar Molenbeek laten zien: een wijk die bruist van het talent. Daarom startte Cansu een crowdfunding campagne om een videoclip op te nemen met de Brusselse rapper Omar G. Dat lukte! De clip is inmiddels al meer dan keer bekeken op Youtube. 4. Onak (via Kickstarter) Otto en de Thomas hadden de wens om in de stad met hun kano te varen. Maar probeer je kano maar eens mee te nemen in de metro. Zo ontstond de Onak: een origami kano die je kan opvouwen tot koffer-formaat. 275 investeerders brachten ruim euro bij elkaar om de kano te realiseren. Het bijzondere design won al meerdere awards en kreeg veel internationale media-aandacht. 5. Janimal (via Ulule) Jan Panneels (15) is de jongste bierbrouwer van België. Zelfs nog te jong om bier te drinken of in een bedrijfswagen te rijden. Hij startte een crowdfunding campagne voor de productie van zijn eigen bier: Janimal. Na 5 dagen behaalde hij al zijn doelbedrag maar besloot door te gaan om met de crowd ook de aankoop van een bakfiets te financieren. De campagne veroorzaakte veel internationale belangstelling en dat zorgde ervoor dat Jan werd uitgenodigd voor het grootste biercongres in Californië.

14 6. Ogarden (Kickstarter) Ogarden wil de manier waarop we voedsel verbouwen en consumeren ingrijpend veranderen. Daarom ontwierpen zij de Ogarden: een waanzinnig design waarmee je binnenshuis meer dan 30 soorten groente, fruit en kruiden kunt verbouwen. Goed voor de natuur én goed voor de portemonnee. 268 deden mee en verbouwen nu thuis hun eigen voedsel. 7. Toffe Peren (via Ulule) Groente en fruit die niet aan het schoonheidsideaal van de markt voldoen worden vaak weggegooid. Zonde! En alles behalve duurzaam. De mannen van Toffe Peren besloten hier verandering in te brengen: zij ontwikkelden een techniek om gezond en lekker sap uit de peer te krijgen. 152 mensen hielpen mee om het sapje op de markt te brengen. 8. Moneytrans (via Look&Fin) Moneytrans is een bedrijf dat mensen in staat stelt om geld bijna in real time te verzenden en te ontvangen. Moneytrans was op zoek naar financiering om haar fintech-programma verder te ontwikkelen. Voor het eerst in België werd een fintech (Moneytrans) via een fintech (Look&Fin) gefinancierd. Het behaalde bedrag van euro werd binnen een minuut opgehaald. 9. The Ultimate Weelchair Trouwsers (via Indiegogo) Steven Claeys zit in een rolstoel en ontdekte dat gewone broeken allesbehalve prettig zijn als je er de hele dag in moet zitten: ze knellen en zorgen voor drukwonden. Daarom ontwierp hij samen met een team van designers een broek die wel lekker zit én er goed uit ziet. Met de crowdfunding campagne verzamelde Steven niet alleen geld maar vooral heel veel input vanuit de community om het design nog beter te maken. 10. Howaboutsales (via Bolero Crowdfunding) Howaboutsales is met hun BRM oplossing (Business Relationship Management) klaar om een revolutie te starten in de CRM-markt. Via een traditionele banklening, business angels en een crowdfunding campagne op Bolero Crowdfunding haalde Howaboutsales in totaal euro binnen.

15 5. Over Douw&Koren Douw&Koren was s werelds eerste crowdfunding bureau: we werken vanaf het prille begin van crowdfunding aan de opkomst ervan. Inmiddels maakten en begeleidden we meer dan 350 crowdfunding campagnes. Het maken van een crowdfunding campagne is als het ontwerpen van een revolutie: hoe nodig je mensen effectief uit om deelgenoot te worden van jouw beweging? En hoe zorg je dat mensen zich daarin vervolgens vertrouwd voelen, zodat ze mee willen blijven bouwen aan het project? Voor ondernemingen zoals Peerby en WakaWaka maakten we bijvoorbeeld crowdfunding campagnes met als inzet financiering bijeen te brengen (Peerby twee miljoen euro in één week, WakaWaka 2,5 miljoen euro verspreid over 10 crowdfunding campagnes), maar ook om duizenden mensen duurzaam te verbinden aan hun doelstellingen. Met culturele organisaties zoals EYE en het Nationale Ballet maakten we campagnes met als primaire doel om het publiek te betrekken bij de toekomstplannen. We hebben de afgelopen 5 jaar het plezier gehad mensen en organisaties in workshops en lezingen mee te mogen nemen in het tijdperk van de crowd. Met de onderzoeken die we doen en de mediaoptredens die daaruit voortvloeien hopen we meer inzicht te kunnen geven in hoe deze spannende ontwikkeling ingezet kan worden om een bijdrage te leveren aan de uitdagingen van deze tijd. Daarnaast adviseren we gemeenten, provincies en ministeries, maar ook fondsen, culturele instellingen en banken in hoe zij om kunnen gaan met de opkomst van crowdfunding. Heb je vragen naar aanleiding van dit rapport? Of kun je hulp gebruiken bij het realiseren van jouw crowdfunding ambities? Neem dan contact met ons op (info@douwenkoren.nl).

16 6. Het Grote Crowdfunding Boek Simon Douw en Gijsbert Koren, experts van het eerste uur, nemen je mee in de wereld van crowdfunding. Hoe zet je een succesvolle campagne op? Wat is het geheim achter succesvolle crowdfunding campagnes, zoals die van Peerby en WakaWaka? Welke rol zal crowdfunding spelen in de economie van de toekomst? En wat staat ons komende jaren dan te doen? Het Grote Crowdfunding Boek werd geschreven samen met een crowd van ondernemers, investeerders, crowdfunding platforms, researchers en visionairs. Met bijdragen van onder andere s werelds meest bekende crowdfunding platform Kickstarter en journalistiek antropoloog Joris Luyendijk. Stappenplannen, tips en voorbeelden van meer dan vijftig crowdfunding campagnes maken dit boek de ultieme crowdfunding gids. Bestel jouw exemplaar op

17

Crowdfunding in Rotterdam 2014

Crowdfunding in Rotterdam 2014 Crowdfunding in Rotterdam 2014 De status van crowdfunding in Rotterdam Douw&Koren. crowdfunding consultancy Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 23 januari 2015. Copyright Douw&Koren

Nadere informatie

Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België

Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België Crowdfunding in België 2013 De status van crowdfunding in België Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 15 oktober 2014. De cijfers uit dit rapport zijn afkomstig van alle in België

Nadere informatie

Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België

Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België Crowdfunding in België 2015 De status van crowdfunding in België Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 20 juni 2016. Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Crowdfunding in Nederland De status van crowdfunding in Nederland

Crowdfunding in Nederland De status van crowdfunding in Nederland Crowdfunding in Nederland 2013 De status van crowdfunding in Nederland Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 15 januari 2014. Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Crowdfunding in Nederland De status van crowdfunding in Nederland

Crowdfunding in Nederland De status van crowdfunding in Nederland Crowdfunding in Nederland 2016 De status van crowdfunding in Nederland Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 2 januari 2017. Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Crowdfunding in Zeeland in 2016

Crowdfunding in Zeeland in 2016 Crowdfunding in Zeeland in 2016 Douw&Koren Januari 2017 Voorwoord In 2016 is in Nederland 170 miljoen euro opgehaald middels crowdfunding. Dat betekent opnieuw een flinke groei van het fenomeen ten opzichte

Nadere informatie

Crowdfunding in Amsterdam 2015

Crowdfunding in Amsterdam 2015 Crowdfunding in Amsterdam 2015 De status van crowdfunding in Amsterdam Douw&Koren. crowdfunding consultancy Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 14 januari 2016. Copyright Douw&Koren

Nadere informatie

Crowdfunding in Nederland 2012. Crowdfunding in 2012: de cijfers

Crowdfunding in Nederland 2012. Crowdfunding in 2012: de cijfers Crowdfunding in Nederland 2012 Crowdfunding in 2012: de cijfers Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 23 januari 2013. Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

De stand van crowdfunding in Zeeland 2015

De stand van crowdfunding in Zeeland 2015 De stand van crowdfunding in Zeeland 2015 Douw&Koren Januari 2016 2 Voorwoord De (economische) omgeving verandert voortdurend. Na vele slechte jaren lijkt de economie nu weer de opgaande lijn te hebben

Nadere informatie

Crowdfunding in de creatieve sector

Crowdfunding in de creatieve sector Crowdfunding in de creatieve sector Crowdfunding in de creatieve sector Gijsbert Koren (Douw&Koren) Crowdfunding Crowdfunding is een manier van financieren waarbij geld bij een grote hoeveelheid kleine

Nadere informatie

Crowdfunding in Nederland 2015

Crowdfunding in Nederland 2015 Crowdfunding in Nederland 2015 De status van crowdfunding in Nederland Douw&Koren. crowdfunding consultancy Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 2 januari 2016. Copyright Douw&Koren

Nadere informatie

Heeft u besloten om het erfgoed object waaraan u bent verbonden te verduurzamen, bijvoorbeeld middels duurzame energieopwekking of -besparing?

Heeft u besloten om het erfgoed object waaraan u bent verbonden te verduurzamen, bijvoorbeeld middels duurzame energieopwekking of -besparing? BESLISBOOM Is het zinvol om crowdfunding in te zetten voor de verduurzaming van erfgoed? Kunnen we erfgoed behouden op een manier die ook recht doet aan de maatschappelijke opdracht tot verduurzaming?

Nadere informatie

9 e BCB / Crown Media Business Challenge maandag 10 oktober 2016 te Badhoevedorp m.m.v. adviesbureau Douw en Koren. De antwoorden!

9 e BCB / Crown Media Business Challenge maandag 10 oktober 2016 te Badhoevedorp m.m.v. adviesbureau Douw en Koren. De antwoorden! 9 e BCB / Crown Media Business Challenge maandag 10 oktober 2016 te Badhoevedorp m.m.v. adviesbureau Douw en Koren De antwoorden! www.bcbadhoevedorp.nl www.crownmedia.nl Bronvermelding t.a.v. de 25 quizvragen:

Nadere informatie

Crowdfunding voor musea. Waarom musea met crowdfunding aan de slag moeten

Crowdfunding voor musea. Waarom musea met crowdfunding aan de slag moeten Crowdfunding voor musea Waarom musea met crowdfunding aan de slag moeten Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 24 juni 2015. Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Crowdfunding & duurzame energie. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken

Crowdfunding & duurzame energie. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Crowdfunding & duurzame energie In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Crowdfunding & duurzame energie De status van crowdfunding voor duurzame energie in Nederland in 2015 Dit rapport is

Nadere informatie

Crowdfunding voor musea en erfgoed. De status van crowdfunding voor musea en erfgoed in Nederland in 2014 & 2015

Crowdfunding voor musea en erfgoed. De status van crowdfunding voor musea en erfgoed in Nederland in 2014 & 2015 De status van crowdfunding voor musea en erfgoed in Nederland in 2014 & 2015 Dit rapport is in februari 2015 opgesteld door Douw&Koren. Crowdfunding adviesbureau Douw&Koren geldt in Nederland als gids

Nadere informatie

MyMicroInvest: een invloedrijk 2016 legt de basis voor 2017.

MyMicroInvest: een invloedrijk 2016 legt de basis voor 2017. PERSBERICHT MyMicroInvest: een invloedrijk 2016 legt de basis voor 2017. Brussel, 16 Juni 2017 In 2016 bouwde MyMicroInvest zijn activiteiten verder uit en gaf het als marktleider vorm aan de markt. De

Nadere informatie

MEMO Crowdfunding Algemeen

MEMO Crowdfunding Algemeen MEMO Crowdfunding Algemeen Introductie Door middel van deze memo willen wij u graag nader informeren over (de mogelijkheden van) crowdfunding. Crowdfunding heeft zich de afgelopen jaren in Nederland ontwikkeld

Nadere informatie

Crowdfunding in Nederland

Crowdfunding in Nederland Crowdfunding in Nederland Door de terugtrekkende beweging van de overheid in de kunst- en cultuursector zie je steeds meer vormen van publieke financiering ontstaan zoals crowdfunding. Crowdfunding is

Nadere informatie

Crowdfunding - erfgoedbrede campagnes

Crowdfunding - erfgoedbrede campagnes De Erfgoedmonitor Home > Indicatoren > Crowdfunding - erfgoedbrede campagnes Crowdfunding - erfgoedbrede campagnes Publicatiedatum: 29 oktober 2018 Van de 791.553 die in 2017 in succesvolle crowdfundingcampagnes

Nadere informatie

CrowdAboutNow Crowdfunding platform voor starters BROCHURE CROWDABOUTNOW. Brochure.indd 1 08-12-11 07:50

CrowdAboutNow Crowdfunding platform voor starters BROCHURE CROWDABOUTNOW. Brochure.indd 1 08-12-11 07:50 CrowdAboutNow Crowdfunding platform voor starters BROCHURE CROWDABOUTNOW Brochure.indd 1 08-12-11 07:50 Brochure.indd 2 08-12-11 07:50 CrowdAboutNow Crowdfunding platform voor starters CrowdAboutNow; wat

Nadere informatie

Luc Colebunders, CEO CROFUN BVBA

Luc Colebunders, CEO CROFUN BVBA Luc Colebunders, CEO CROFUN BVBA Maak deel uit van de financiële revolutie! Crowdfunding helpt uw dromen en projecten te realiseren CroFun, the crowdfunding company www.crofun.com 2 CroFun, Crowdfunding

Nadere informatie

Eerste Hulp bij Crowdfunding

Eerste Hulp bij Crowdfunding Eerste Hulp bij Crowdfunding www.eerstehulpbijcrowdfunding.nl info@eerstehulpbijcrowdfunding.nl 0 2 Crowdfunding biedt ruimte voor vernieuwing, duurzaamheid en maatschappelijk relevante ideeën die door

Nadere informatie

Beleg in kmo s en diversifieer uw portefeuille dankzij crowdlending

Beleg in kmo s en diversifieer uw portefeuille dankzij crowdlending Beleg in kmo s en diversifieer uw portefeuille dankzij crowdlending Kristien De Smedt Business Development Manager 3 Verschillende types van crowdfunding Niet-financiële Crowdfunding Financiële Crowdfunding

Nadere informatie

Ronald Kleverlaan. Senior Partner CrowdfundingHub

Ronald Kleverlaan. Senior Partner CrowdfundingHub Ronald Kleverlaan Senior Partner CrowdfundingHub Directeur European Centre for Alternative Finance Universiteit Utrecht ronald@kleverlaan.com @kleverlaan Crowdfunding kansen voor culturele instellingen

Nadere informatie

CROWDFUNDINGSPLATFORMEN

CROWDFUNDINGSPLATFORMEN Als je aan de gang Ga gaat voor met je crowdfunding droom! Geniet vraag je van je wellicht de reis! af welk platform past bij mij? Dit schrijven helpt je op weg. CROWDFUNDINGSPLATFORMEN WELKE PAST MIJ?

Nadere informatie

YES WE CAN SIMON DOUW & GIJSBERT KOREN

YES WE CAN SIMON DOUW & GIJSBERT KOREN TRIBEFUNDING Stories YES WE CAN SIMON DOUW & GIJSBERT KOREN Tribefunding? Crowdfunding is booming! En wij zijn er verslaafd aan geraakt. De afgelopen paar jaren hebben we ons verwonderd over en verdiept

Nadere informatie

CROWDFUNDING JURIDISCHE EN FISCALE ASPECTEN. Georg Szabo - Advocaat gebruik toegestaan mits vermelding bron

CROWDFUNDING JURIDISCHE EN FISCALE ASPECTEN. Georg Szabo - Advocaat gebruik toegestaan mits vermelding bron CROWDFUNDING JURIDISCHE EN FISCALE ASPECTEN - Advocaat gebruik toegestaan mits vermelding bron INHOUD 1. Definitie : wat is crowdfunding 2. Historiek, omvang en kadering 3. Soorten Crowdfunding 4. Juridische

Nadere informatie

De crowdfundingcampagne; hoe bereid je dit voor? SPREKER: Kristel Casander (crowdfundingplatform voordekunst) MODERATOR: Marc Schoutens (Kentaa)

De crowdfundingcampagne; hoe bereid je dit voor? SPREKER: Kristel Casander (crowdfundingplatform voordekunst) MODERATOR: Marc Schoutens (Kentaa) SPREKER: Kristel Casander (crowdfundingplatform voordekunst) MODERATOR: Marc Schoutens (Kentaa) HOE VOLG JE DIT WEBINAR? 2 Onze collega s van de service desk helpen je graag: mathias.degraag@ifunds.nl

Nadere informatie

De 7 valkuilen voor ondernemers bij crowdfunding. Whitepaper 7 Valkuilen voor ondernemers bij Crowdfunding

De 7 valkuilen voor ondernemers bij crowdfunding. Whitepaper 7 Valkuilen voor ondernemers bij Crowdfunding De 7 valkuilen voor ondernemers bij crowdfunding Whitepaper 7 Valkuilen voor ondernemers bij Crowdfunding Indeling Bezig met het opstarten van een bedrijf? Of wilt u juist de volgende stap zetten met uw

Nadere informatie

OVERZICHT DEEL I ONDERZOEK: DE BELGISCHE ONDERNEMER EN CROWDFUNDING DEEL II HELLO CROWD!, TWEE JAAR LATER: DE RESULTATEN

OVERZICHT DEEL I ONDERZOEK: DE BELGISCHE ONDERNEMER EN CROWDFUNDING DEEL II HELLO CROWD!, TWEE JAAR LATER: DE RESULTATEN OVERZICHT DEEL I ONDERZOEK: DE BELGISCHE ONDERNEMER EN CROWDFUNDING DEEL II HELLO CROWD!, TWEE JAAR LATER: DE RESULTATEN 13 oktober 2017 hellocrowd.be @hellocrowdnl @hellobankbelgie METHODOLOGIE - Een

Nadere informatie

Crowdfunding. Martijn Arets Koen van Vliet

Crowdfunding. Martijn Arets Koen van Vliet Crowdfunding Martijn Arets Koen van Vliet Amersfoort, 2017 Inhoud in vogelvlucht Inleiding........................................................ 1 Deel 1: Basisprincipes....................................

Nadere informatie

Persoonlijke ontwikkeling Maatschappelijk verantwoord Zakelijk netwerk Gezelligheid. Ronald Treijtel Crowdfund Coach regio Achterhoek.

Persoonlijke ontwikkeling Maatschappelijk verantwoord Zakelijk netwerk Gezelligheid. Ronald Treijtel Crowdfund Coach regio Achterhoek. Persoonlijke ontwikkeling Maatschappelijk verantwoord Zakelijk netwerk Gezelligheid Ronald Treijtel Crowdfund Coach regio Achterhoek April 2015 Agenda Even voorstellen Crowdfunding in het grote perspectief

Nadere informatie

JAARVERSLAG STICHTING GEEFEROM

JAARVERSLAG STICHTING GEEFEROM JAARVERSLAG STICHTING GEEFEROM 2013 Arnhem, juni 2014 Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van Stichting Geeferom 2013. Een Stichting opgericht vanuit een visie dat vele kleine beetjes een mooiere,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 32 637 Bedrijfslevenbeleid Nr. 279 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Crowdfunding. Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe Steunpunt Dorpshuizen Drenthe

Crowdfunding. Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe Steunpunt Dorpshuizen Drenthe Crowdfunding Sinds enkele jaren is in de wereld van fonsenwerving een nieuwe telg geboren genaamd Crowdfunding. Tot voor kort zagen we crowdfunding vooral als succesvol middel in de kunstzinnige hoek (muziek,

Nadere informatie

Brunelleschi. De Dom van Florence

Brunelleschi. De Dom van Florence Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv, Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Jouw persoonlijke financiering intake rapport

Jouw persoonlijke financiering intake rapport Jouw persoonlijke financiering intake rapport Jouw persoonlijke financiering intake rapport Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stap gezet in The Funding Network van Symbid; de snelste en meest efficiënte

Nadere informatie

Social Media Recruitment. Een strategisch en praktisch adviesrapport. Auteur : Jacco Valkenburg Datum : 18 april 2010 Versie : 3

Social Media Recruitment. Een strategisch en praktisch adviesrapport. Auteur : Jacco Valkenburg Datum : 18 april 2010 Versie : 3 Social Media Recruitment Een strategisch en praktisch adviesrapport Auteur : Jacco Valkenburg Datum : 18 april 2010 Versie : 3 2 Inhoud: Social Media Recruitment...3 Enorm bereik, feiten en cijfers...fout!bladwijzer

Nadere informatie

De Crowdfunding Safari workshop

De Crowdfunding Safari workshop De Crowdfunding Safari workshop Veel organisaties kampen met dalende subsidies, hebben moeite met het ophalen van investeringen of leningen en kunnen doelen daardoor steeds moeilijker halen. Crowdfunding

Nadere informatie

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

STATUS VAN CROWDFUNDING IN RIJK VAN NIJMEGEN

STATUS VAN CROWDFUNDING IN RIJK VAN NIJMEGEN STATUS VAN CROWDFUNDING IN RIJK VAN NIJMEGEN 22 AUGUSTUS 2017 Rapport Crowdfunding Rijk van Nijmegen De afgelopen jaren is het bedrag dat landelijk via crowdfunding in bedrijven en projecten is geïnvesteerd

Nadere informatie

Concept PlusProject! Tommy Krijt! MM2A! 19-06-2015

Concept PlusProject! Tommy Krijt! MM2A! 19-06-2015 Concept PlusProject Tommy Krijt MM2A 19-06-2015 Inhoud 1. Concept 2. SWOT 3. Marktverkenning Welke projectcategorieën zijn het meest succesvol? Hoeveel geld kan iemand voor zijn project vragen? Timing

Nadere informatie

KAPITAAL LOKAAL ZO MAAKT U HET VERSCHIL MET CROWDFUNDING

KAPITAAL LOKAAL ZO MAAKT U HET VERSCHIL MET CROWDFUNDING KAPITAAL LOKAAL ZO MAAKT U HET VERSCHIL MET CROWDFUNDING Crowdfunding voor ondernemers Crowdfunding is momenteel voor de ondernemer een goed alternatief om een zakelijke financiering te realiseren. Banken

Nadere informatie

Affiliates. Eigenschappen van een affiliate Een affiliate bezit de volgende eigenschappen:

Affiliates. Eigenschappen van een affiliate Een affiliate bezit de volgende eigenschappen: Affiliate Manual Symbid is een aandelen-crowdfunding platform, gevestigd in Rotterdam. Het platform is opgericht in 2011 en groeit sindsdien hard. Symbid wil zoveel mogelijk ondernemers, met behoefte aan

Nadere informatie

SponsorVisie: Workshops & Presentaties

SponsorVisie: Workshops & Presentaties SponsorVisie: Workshops & Presentaties is mede-oprichter van SponsorVisie, AdsToSport, Crowdfunding voor Clubs en Obligatieplan.nl en heeft sport en commercie door de aderen vloeien. Hij speelde jarenlang

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Hoe zet je jouw crowd duurzaam in? Voordekunst geeft tips!

Hoe zet je jouw crowd duurzaam in? Voordekunst geeft tips! Hoe zet je jouw crowd duurzaam in? Voordekunst geeft tips! Het doel van crowdfunding is het bereiken van een crowd, de financiering het middel waarmee de donateurs laten zien dat zij jouw project ondersteunen.

Nadere informatie

HANDLEIDING START-UP PLAN

HANDLEIDING START-UP PLAN HANDLEIDING START-UP PLAN HANDLEIDING START-UP PLAN Dit document geeft informatie aan ondernemers, investeerders en burgers die interesse hebben voor het Start-up Plan. Deze handleiding moet samen met

Nadere informatie

TESTCASE 2018: LEGAAL ONLINE-FILMAANBOD SAMENVATTING

TESTCASE 2018: LEGAAL ONLINE-FILMAANBOD SAMENVATTING TESTCASE 2018: LEGAAL ONLINE-FILMAANBOD SAMENVATTING Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie, 2018 Overneming met bronvermelding is toegestaan. RAPPORT 2018 AANGAANDE DE TESTCASE LEGAAL

Nadere informatie

Crowdfunding als spark voor de financiering van duurzame energie innovaties?!!!

Crowdfunding als spark voor de financiering van duurzame energie innovaties?!!! Spark! Crowdfunding als spark voor de financiering van duurzame energie innovaties?!!! Verkenning in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland!! Mei 2014! !!!!!!!!! Het gebruik van cijfers en/of

Nadere informatie

Dat is de klassieke theorie waarbij eigen middelen en financiële steun van de familie bij de start van een onderneming, de doorslag geven.

Dat is de klassieke theorie waarbij eigen middelen en financiële steun van de familie bij de start van een onderneming, de doorslag geven. TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID Infosessie Crowdfunding 14 november 2013 Dames en heren, Totnogtoe

Nadere informatie

Kosten na campagne, bv: een Kosten vooraf, bv: een succesfee en/of. Gem. Proj. Omvang ( ) Categorie ²) Doelgroep. eenmalig % en/of een % per jaar

Kosten na campagne, bv: een Kosten vooraf, bv: een succesfee en/of. Gem. Proj. Omvang ( ) Categorie ²) Doelgroep. eenmalig % en/of een % per jaar 1 1%CLUB 2008 1.138 3.210 Goede doelen internationale maatschappelijke projecten Nee 7% Bij succes 1+2 12% indien doelbedrag NIET gehaald wordt 2 121Donation.com 2011 412 - Alle Cat. is voor verenigingen,

Nadere informatie

UW BEDRIJF FINANCIEREN

UW BEDRIJF FINANCIEREN UW BEDRIJF FINANCIEREN BEDRIJFSFINANCIERING Zonder financiering kan een onderneming niet bestaan. Of het nu gaat om de omvang van het eigen vermogen of de ontwikkeling van uw werkkapitaal: de wijze waarop

Nadere informatie

1.14 Overeenkomst De Overeenkomst die wordt aangegaan tussen de Deelnemer en NEN waarop deze voorwaarden van toepassing zijn.

1.14 Overeenkomst De Overeenkomst die wordt aangegaan tussen de Deelnemer en NEN waarop deze voorwaarden van toepassing zijn. NENCrowd Deelnemersvoorwaarden Versie oktober 2014 1. BEGRIPPEN EN DEFINITIES 1.1.Crowdfunding Het betrekken van stakeholders en het financieren van een project door een groep individuen in plaats van

Nadere informatie

Crowdfinance in Nederland. Tweede kwartaal 2016

Crowdfinance in Nederland. Tweede kwartaal 2016 Crowdfinance in Nederland Tweede kwartaal 2016 www.crowdfundmarkt.nl juli 2016 1 OVER CROWDFUNDMARKT.NL Crowdfundmarkt.nl biedt kieskeurige investeerders de mogelijkheid alle crowdfundingprojecten met

Nadere informatie

Frequently Asked Questions

Frequently Asked Questions Frequently Asked Questions 1 FAQ Algemene vragen over Crowdlease Wat is crowdfunding? Bij crowdfunding financiert de menigte het beoogde doel. Een onafhankelijk alternatief dat al geruime tijd bestaat

Nadere informatie

Bouwstenen aanvullende cultuurfinanciering

Bouwstenen aanvullende cultuurfinanciering Bouwstenen aanvullende cultuurfinanciering Donderdag 2/7/2015 Muntpunt, Brussel Introductie Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz over aanvullende financiering in de culturele sector 1 Aanvullende financiering

Nadere informatie

Beginnen met investeren in crowdlending Meer uit uw spaargeld halen door te lenen aan bedrijven

Beginnen met investeren in crowdlending Meer uit uw spaargeld halen door te lenen aan bedrijven Beginnen met investeren in crowdlending Meer uit uw spaargeld halen door te lenen aan bedrijven Haal meer uit uw spaargeld met Crowdlending! Meer halen uit uw spaargeld: lange tijd was het vanzelfsprekend

Nadere informatie

Inhoudsopgave van de gehele gids:

Inhoudsopgave van de gehele gids: Inhoudsopgave van de gehele gids: 1. Inleiding 2. De rol van werk 3. Talent 3.1 Wat is talent en toptalent? 3.2 Hoe ontstaat een talent? 4. Talent ontdekking: Ontdek je talenten 4.1 Waaraan herken je een

Nadere informatie

Vincie van Gils. Klantencommunicatie. Zo krijg je en houd je u tevreden klanten. Spectrum. Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen

Vincie van Gils. Klantencommunicatie. Zo krijg je en houd je u tevreden klanten. Spectrum. Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen Vincie van Gils Klantencommunicatie Zo krijg je en houd je u tevreden klanten Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen Spectrum maakt deel uit van Uitgeverij Unieboek Het Spectrum

Nadere informatie

Crowd funding: innovatieve financieringsvorm maakt onstuitbare opmars

Crowd funding: innovatieve financieringsvorm maakt onstuitbare opmars Crowd funding: innovatieve financieringsvorm maakt onstuitbare opmars Ondernemingen komen sinds de bankencrisis moeilijk, of helemaal niet meer aan krediet. Grote bedrijven kunnen dat probleem oplossen

Nadere informatie

Business Club Leidsche Rijn

Business Club Leidsche Rijn Business Club Leidsche Rijn Jan-Willem Onink Dirk Teijen 2 februari 2015 Agenda Even voorstellen Context Historie crowdfunding, de markt en de verschillen Collin Crowdfund Tips & trucs voor campagnes Vragen?

Nadere informatie

ALGEMEEN. Wat is Geef Onderwijs?

ALGEMEEN. Wat is Geef Onderwijs? ALGEMEEN Wat is Geef Onderwijs? Geef Onderwijs is een crowdfundingplatform voor scholen. Via Geef Onderwijs kan iedereen online doneren aan onderwijsprojecten van Nederlandse scholen en geld inzamelen

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

KOERS ZETTEN NAAR DEUGDELIJK BESTUUR IN MIJN KMO

KOERS ZETTEN NAAR DEUGDELIJK BESTUUR IN MIJN KMO KOERS ZETTEN NAAR DEUGDELIJK BESTUUR IN MIJN KMO KOERS ZETTEN NAAR DEUGDELIJK BESTUUR IN MIJN KMO Lutgart Van den Berghe Sibylle du Bus de Warnaffe Antwerpen Cambridge Koers zetten naar deugdelijk bestuur

Nadere informatie

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Raadsnummer 15R6401 CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Inleiding Crowdfunding is een vorm van financiering voor projecten en ondernemingen. Een grote groep mensen legt een klein bedrag in om een project

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1839 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Nadere informatie

@ONL @BiesheuvelHans. Vitaal Bedrijvig Veghel. Bijeenkomst Financiering en alternatieve financieringsvormen. 9 juli 2015.

@ONL @BiesheuvelHans. Vitaal Bedrijvig Veghel. Bijeenkomst Financiering en alternatieve financieringsvormen. 9 juli 2015. @ONL @BiesheuvelHans Vitaal Bedrijvig Veghel Bijeenkomst Financiering en alternatieve financieringsvormen 9 juli 2015 Hans Biesheuvel Hans Biesheuvel: Ondernemer Investeerder Initiatiefnemer ONL voor Ondernemers

Nadere informatie

Fondsenwerving en crowdfunding door muziekverenigingen

Fondsenwerving en crowdfunding door muziekverenigingen Fondsenwerving en crowdfunding door muziekverenigingen Checklist Stel een duidelijke begroting op. Maak een verdeling van financieringsbronnen. Van welke bronnen komen de financiële middelen en hoe zijn

Nadere informatie

Financiering. (Alternatieve) Financiering en Voorwaarden. Financiering - MCN

Financiering. (Alternatieve) Financiering en Voorwaarden. Financiering - MCN Financiering (Alternatieve) Financiering en Voorwaarden Financiering - MCN De kapitaalmarkt in Beweging Toegang tot bancaire financiering meer onder druk Investeerders schuiven op in het gat dat banken

Nadere informatie

OVERZICHT DEEL I ONDERZOEK: DE BELG EN CROWDFUNDING DEEL II HELLO CROWD!, TWEE JAAR LATER: DE

OVERZICHT DEEL I ONDERZOEK: DE BELG EN CROWDFUNDING DEEL II HELLO CROWD!, TWEE JAAR LATER: DE hellocrowd.be @hellocrowdnl @hellobankbelgie OVERZICHT DEEL I ONDERZOEK: DE BELG EN CROWDFUNDING DEEL II HELLO CROWD!, TWEE JAAR LATER: DE RESULTATEN 13 oktober 2017 METHODOLOGIE - Een jaar na het eerste

Nadere informatie

Samenvatting Jaarevaluatie campagnes Rijksoverheid 2016

Samenvatting Jaarevaluatie campagnes Rijksoverheid 2016 Buitenhof 34 2513 AH Den Haag Postbus 20001 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl 3931161 Samenvatting Jaarevaluatie campagnes Rijksoverheid 2016 In de Jaarevaluatie wordt verantwoording afgelegd aan de

Nadere informatie

CROWDFUNDING iets voor u!

CROWDFUNDING iets voor u! CROWDFUNDING iets voor u! Zoekt u financiering? Grootste en meest toonaangevende crowdfundingplatform in Nederland. Sinds 2011 meer dan 1.350 bedrijven en particulieren gefinancierd. Meer dan 13.000 investeerders.

Nadere informatie

Groei stimuleren bij beloftevolle startende en groeiende ondernemingen door hen in contact te brengen met privéinvesteerders.

Groei stimuleren bij beloftevolle startende en groeiende ondernemingen door hen in contact te brengen met privéinvesteerders. www.ban.be Groei stimuleren bij beloftevolle startende en groeiende ondernemingen door hen in contact te brengen met privéinvesteerders. De business angels investeren naast kapitaal ook hun eigen knowhow,

Nadere informatie

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze Inspireren, Leren & Werken Werken aan een nieuwe werkwijze WIE, WAT, WAAR? BOOTCAMP JEUGDWERK 2014 BLZ 4 DAG 4 DONDERDAG 4 SEPTEMBER BLZ 8 DAG 1 MAANDAG 1 SEPTEMBER BLZ 5 DAG 5 VRIJDAG 5 SEPTEMBER BLZ

Nadere informatie

Doelbedrag campagne EUR Streefbedrag campagne EUR Rente 7%

Doelbedrag campagne EUR Streefbedrag campagne EUR Rente 7% Crowdfundingproject Oneplanetcrowd Bedrijfsnaam Website Oneplanetcrowd B.V. www.oneplanetcrowd.com Doelbedrag campagne EUR 250.000 Streefbedrag campagne EUR 1.000.000 Financieringsvorm Achtergestelde converteerbare

Nadere informatie

MR WBM VONDENHOFF ADVOCAAT

MR WBM VONDENHOFF ADVOCAAT MR WBM VONDENHOFF ADVOCAAT TopTalks Bedrijfsfinanciering Mr. W.B.M. Vondenhoff 1. Stappen bedrijfsfinanciering A. Eigen vermogen: goed voor solvabiliteitsratio B. Kasstroom: inzichtelijk C. Werkkapitaal:

Nadere informatie

kenmerk Bijlagen: 3: Evaluatie Crowdfunding Zeeland, Rapport Douw & Koren, Persbericht crowdfunding Zeeland.

kenmerk Bijlagen: 3: Evaluatie Crowdfunding Zeeland, Rapport Douw & Koren, Persbericht crowdfunding Zeeland. lllllllliillil 17006481 Provincie /^Zeeland Gedeputeerde Staten prövélnae -. 'D Provinciale Staten van de Provincie Zeeland Postbus 6001 4330 LA MIDDELBURG AFD. 3 6, AFD. Tüft;V!!JN DAT JM 2 n AMBT. ^b-

Nadere informatie

Online facturatie voor KMOs, zelfstandigen en starters

Online facturatie voor KMOs, zelfstandigen en starters Online facturatie voor KMOs, zelfstandigen en starters ING Invoice Solutions Forum For the Future, Brussels Expo, 24 November 2016 De voordelen van elektronische facturatie Elektronische facturatie Digitale

Nadere informatie

Civic crowdfunding: het gebeurt al, dus pak die kans

Civic crowdfunding: het gebeurt al, dus pak die kans Civic crowdfunding: het gebeurt al, dus pak die kans Door: Nicolette Ouwerling "Hoi, ik heb een goed idee. Het geld is er al en er zijn wel tweehonderd mensen die het ook graag willen. Kunnen jullie mij

Nadere informatie

Communicatieplan 2015

Communicatieplan 2015 Communicatieplan 2015 Status: Definitief 3.C.1 & 3.C.2 Versie 2015/1 Uitgegeven door: Van Wijk Nieuwegein Copyright 2015 Van Wijk Nieuwegein Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Twitter: #petervanbaak of #sponsorvisie

Twitter: #petervanbaak of #sponsorvisie DEFINITIE Een groep investeerders of donateurs zorgt samen voor de financiering van onderneming of project. HISTORIE Alpe d'huzes: 2006 350.000 2012 32 miljoen 2013 29 miljoen Amsterdam City Swim: 2012

Nadere informatie

Week van de Financiën. Presentatie Credion. 15 februari 2017 Erik van den Bosch

Week van de Financiën. Presentatie Credion. 15 februari 2017 Erik van den Bosch Week van de Financiën Presentatie Credion 15 februari 2017 Erik van den Bosch Marktontwikkelingen banken (1) Imagoprobleem vertrouwensmonitor 2016: 2,8 (schaal 0-5) Doorgaans een zwakke relatie met klanten

Nadere informatie

Geld ophalen met crowdfunding: zo doe je dat

Geld ophalen met crowdfunding: zo doe je dat Geld ophalen met crowdfunding: zo doe je dat 1 Geld ophalen met crowdfunding: zo doe je dat Starten en groeien als ondernemer Steeds meer ondernemers maken gebruik van alternatieve financieringsvormen

Nadere informatie

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017 JAARVERSLAG 2016 Inleiding Voor u ligt het inhoudelijk jaarverslag van The Living Museum Tilburg over het jaar 2016. Het jaar waarin de stichting is opgericht, en er voor het eerst workshops, bijeenkomsten

Nadere informatie

Whitepaper. In België. Aanhoudende groei Copyright.

Whitepaper. In België. Aanhoudende groei Copyright. Whitepaper In België Aanhoudende groei 2017 Inhoud Wat is crowdfunding? 4 Hoe werkt het? Waarom voor crowdfunding kiezen? 8 Crowdfunding wereldwijd 12 Crowdfunding in België 17 Tax shelter 28 Een Europees

Nadere informatie

CROWDFUNDING FOR EVENTS. Crowdfunding Handleiding. Handleiding voor projecthouders

CROWDFUNDING FOR EVENTS. Crowdfunding Handleiding. Handleiding voor projecthouders CROWDFUNDING FOR EVENTS Crowdfunding Handleiding Handleiding voor projecthouders Crowdfunding Wat als je een goed concept voor een evenement hebt, maar niet beschikt over de benodigde financiering om het

Nadere informatie

www.nexttalent.nl > Inkijkexemplaar

www.nexttalent.nl > Inkijkexemplaar > Inkijkexemplaar Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. De rol van werk in een leven 3. Wat ben je, wat kun je, wat wil je? 4. Waar vind je die baan? 5. Talentontwikkeling & Flow Copyright 2011, Martijn Leonard,

Nadere informatie

Lekkere Sappen. 1

Lekkere Sappen.  1 Lekkere Sappen 1 Ik gebruik mijn kennis, passie en creativiteit om vrouwen boven de 40 te helpen fit, jong en slank te blijven op een natuurlijke manier 2 Belangrijke boodschap: Het is illegaal om dit

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2017

Nationale Social Media Onderzoek 2017 Nationale Social Media Onderzoek 2017 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Newcom Research & Consultancy B.V. Auteurs: drs.

Nadere informatie

Minder startende ondernemers

Minder startende ondernemers Starters ING Economisch Bureau Minder startende ondernemers in 2012 Aantal starters loopt in alle provincies terug Dit jaar zijn er tot en met september circa 95.000 mensen een onderneming gestart, ruim

Nadere informatie

Crowdfunding van bewonersinitiatieven

Crowdfunding van bewonersinitiatieven Crowdfunding van bewonersinitiatieven Wat gaan we bespreken? Wat is crowdfunding? Hoe werkt de Crowdfundmethodiek van Início? Voorbeelden uit Capelle aan den IJssel Voordelen Crowdfundmethodiek Wat levert

Nadere informatie

Financieren zonder banken

Financieren zonder banken Financieren zonder banken Jan Willem Zwang 15 november 2012 Stichting Green Crowd Utrechtseweg 310 Gebouw H02 6812 AR Arnhem 026 352 75 72 www.greencrowd.nl Wat is crowdfunding? 1 idee, veel financiers,

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2019

Nationale Social Media Onderzoek 2019 Nationale Social Media Onderzoek 2019 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Newcom Research & Consultancy B.V. Auteurs: drs.

Nadere informatie

SOCIAL INFORMATION SYSTEM

SOCIAL INFORMATION SYSTEM De SIS is een tool die oplossingen biedt voor uitdagingen en vragen in de wijk. Het product is vooral sterk in het verbinden van belangen. Zo stelt het organisaties in staat makkelijk en efficiënt met

Nadere informatie

WIE A ZEGT MOET OOK B ZEGGEN

WIE A ZEGT MOET OOK B ZEGGEN WIE A ZEGT MOET OOK B ZEGGEN INHOUD 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. Dit is een een uitgave van: BlackBoxPublishers In opdracht van: Fitbrand 08. Auteurs: Nick Boer, Peter van der Steege Copyright 2019: BlackBoxPublishers

Nadere informatie

Workshop Crowdfunding

Workshop Crowdfunding Workshop Crowdfunding Marc Kogels Crowdfund Coach 12 november 2015 Trend 2 Joseph Pulitzer 3 Context Omdat de mooiste bloemen aan de rand van de afgrond niet meer geplukt worden Omdat zorgzaam sparen

Nadere informatie

Masterclass: Hoe vind ik financiering voor mijn bedrijf?

Masterclass: Hoe vind ik financiering voor mijn bedrijf? Masterclass: Hoe vind ik financiering voor mijn bedrijf? 1 Doel van vandaag Ik heb een duidelijk beeld van welke typen financiering er zijn voor het MKB en hoe ik tot de juiste financiering voor mijn bedrijf

Nadere informatie

Crowdfinance in Nederland. Update eerste kwartaal 2016

Crowdfinance in Nederland. Update eerste kwartaal 2016 Crowdfinance in Nederland Update eerste kwartaal 2016 www.crowdfundmarkt.nl april 2016 1 OVER CROWDFUNDMARKT Crowdfundmarkt biedt kieskeurige investeerders de mogelijkheid alle crowdfundingprojecten met

Nadere informatie