Crowdfunding in Amsterdam 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Crowdfunding in Amsterdam 2015"

Transcriptie

1 Crowdfunding in Amsterdam 2015 De status van crowdfunding in Amsterdam Douw&Koren. crowdfunding consultancy

2 Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 14 januari Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder bronvermelding worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door kopieën of op welke andere manier dan ook. Douw&Koren Gedempt Hamerkanaal KP Amsterdam

3 Crowdfunding in Amsterdam Crowdfunding is in 2015 opnieuw verdubbeld in Nederland en wel naar 128 miljoen euro. Hiermee werden meer dan ondernemingen en projecten gefinancierd (lees het dossier). Vorig jaar identificeerden we al dat Amsterdam een spilfunctie heeft in de verdere ontwikkeling van crowdfunding in Nederland (lees het rapport). Met dit nieuwe rapport geven we inzicht in de ontwikkeling van crowdfunding in Amsterdam in We splitsen de markt in dit rapport uit in de volgende 3 categorieën (consumentenleningen worden in dit rapport niet meegenomen): Maatschappelijke projecten: Financiering voor maatschappelijke projecten, zoals een sportclub of buurtinitiatief Creatieve projecten: Financiering voor creatieve projecten, zoals een film of theatervoorstelling Ondernemingen: Financieringen voor ondernemers (starters en MKB ers) De kracht van de creatieve industrie in Amsterdam is alom bekend en leidt tot een veelvoud aan crowdfunding campagnes voor creatieve projecten. In de loop van 2015 heeft de stad Amsterdam zich in haar uitingen ook nadrukkelijker geprofileerd als vestigingsplaats voor start-ups. Zo organiseerde de stad via het actieprogramma StartupAmsterdam onder andere een week vol events voor start-up financiering getiteld Amsterdam Capital Week. Hiermee zet Amsterdam in op het creëren van een sterk vestigings-, start- en groeiklimaat voor start-ups, die op termijn ook kan leiden tot een toename van het aantal crowdfunding campagnes in de hoofdstad. De stad Amsterdam was in 2015 ook het podium van een aantal toonaangevende crowdfunding events. Op 12 mei 2015 vond in Amsterdam ArenA Crowdfunding Day plaats, Europa s grootste crowdfunding congres. Op 25 mei 2016 vindt de volgende editie plaats. En op 25 en 26 september 2015 vond CROWDF ST plaats: het eerste live crowdfunding festival van Nederland. Op het festival konden enkele duizenden bezoekers via crowdfunding direct bijdragen aan tientallen projecten. Kajsa Ollongren, wethouder Economie, Amsterdam: Wat CROWDF ST doet voor de stad is niet alleen vernieuwend, het voegt ook echt iets toe aan onze economie. De impact van crowdfunding op startups neemt toe, steeds vaker krijgen ondernemers juist op die manier een belangrijk deel van hun financiering rond. Ik ben er trots op dat Amsterdam wereldwijd voorop loopt met crowdfunding. Dit rapport laat zien dat crowdfunding in Amsterdam afgelopen jaar meer dan verdrievoudigd is. Dat is een grotere toename dan de landelijke trend. Crowdfunding in Amsterdam vertegenwoordigt meer dan 20% van de crowdfunding markt in Nederland.

4 Crowdfunding Crowdfunding is een financieringsvorm waarbij de financiering voor een project of onderneming opgehaald wordt bij een grote groep donateurs of investeerders. Projecteigenaren en ondernemers presenteren hun financieringsvraag online en vragen potentiële funders om hun project of onderneming te financieren. In ruil daarvoor ontvangen funders een financiële tegenprestatie of een beloning in natura. De financiering kan verschillende vormen hebben: een donatie financiering met tegenprestatie in natura (bijvoorbeeld een product of dienst) investering met financiële tegenprestatie (bijvoorbeeld een lening of verkoop van aandelen) Crowdfunding kan ingezet worden voor allerlei projecten en ondernemingen. Naast een financieringsmiddel is crowdfunding ook een marketinginstrument: dankzij crowdfunding kan een project of onderneming meer zichtbaarheid en draagvlak realiseren. De mogelijkheden van online communicatie en online financiële transacties maakten het ontstaan van crowdfunding mogelijk. Daarnaast zorgt de sterke behoefte aan alternatieve bronnen van financiering ervoor dat het gebruik van crowdfunding sinds 2010 jaarlijks aanzienlijk toeneemt. De maatschappelijke waarde van crowdfunding is breder dan de mogelijkheid die het creëert om projecten en ondernemingen te financieren. De lage instapdrempel maakt dat vrijwel iedereen, ongeacht de grootte van de portemonnee, kan investeren via crowdfunding. Daarbij creëert crowdfunding een directe relatie tussen investeerders en de te financieren projecten. Investeerders zien waar hun inleg precies aan wordt besteed. Daarmee staat crowdfunding voor een economie waarin directe participatie de kern is.

5 Crowdfunding Day Europe 25 mei 2016, Amsterdam ArenA Douw&Koren organiseert jaarlijks Europa s grootste crowdfunding congres: Crowdfunding Day Europe. Internationale visionairs, crowdfunding experts, de meest succesvolle campagnes en de bekendste crowdfunding platforms komen naar Nederland om hun kennis te delen. De aankomende editie heeft als thema: Dromen versus Risico s. Meer informatie:

6 Meer dan verdrievoudigd in 2015 In 2015 werd in Amsterdam 26 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat is meer dan een verdrievoudiging ten opzichte van In 2015 werden meer dan 500 Amsterdamse projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd. (bedragen in miljoenen euro per jaar)

7 Amsterdam: 26 miljoen euro gecrowdfund in 2015 Nederland: 128 miljoen euro gecrowdfund in 2015 (geen cijfers over consumentenleningen beschikbaar per regio)

8 Amsterdam: 505 projecten gecrowdfund in 2015 Nederland: Meer dan projecten gecrowdfund in 2015 (geen cijfers over consumentenleningen beschikbaar per regio)

9 Amsterdam: gemiddeld euro per project Het gemiddeld opgehaalde bedrag groeit. Een maatschappelijk project haalde gemiddeld euro op. Creatieve projecten haalden gemiddeld euro op. Ondernemingen haalden gemiddeld zo n euro op.

10 Fundipal Met de groei van de crowdfunding markt, groeit ook de behoefte aan helder en onafhankelijk inzicht in de mogelijkheden ervan. Fundipal is een online tool die ondernemers en adviseurs helpt bij het inventariseren welk crowdfunding platform het beste past bij de financieringsvraag. Meer informatie:

11 Top 10 toonaangevende projecten uit Amsterdam Waar crowdfunding begon als een bescheiden initiatief om creatieve projecten te financieren, is het in korte tijd uitgegroeid tot een miljardenenmarkt wereldwijd. Van tech startup tot ziekenhuis en van kunstenaar tot MKB er: de kansen en mogelijkheden van crowdfunding worden in steeds meer sectoren ingezet. Deze selectie toonaangevende Amsterdamse crowdfunding projecten van 2015 laat zien wat er met gezamenlijk investeren mogelijk wordt gemaakt.

12 1. Keezel (via Indiegogo) Keezel haalde via crowdfunding meer dan dollar op onder bijna 1000 kleine investeerders. Zo kon deze Amsterdamse start-up een gadget ontwikkelen die de privacy van de gebruiker beschermt en geblokkeerde websites juist voor de gebruiker toegankelijk maakt. 2. Help Hijsen! (via voordekunst) De Kleine Komedie zocht via crowdfunding financiering voor de vernieuwing van hun trekkenwand, waarmee decorstukken kunnen worden opgehesen. Donateurs konden onder meer achter de schermen komen kijken bij Youp van t Hek. Meer dan 1000 supporters brachten meer dan euro bijeen. 3. Amsterdams platform Oneplanetcrowd crowdfundt zelf Het in Amsterdam gevestigde crowdfunding platform Oneplanetcrowd mikte in haar crowdfunding campagne op euro, maar de enthousiaste crowd bleef toen dat bedrag eenmaal binnen was crowdfunden. Een kleine 400 funders investeerden uiteindelijk maar liefst euro. 4. Wagamama (via Collin Crowdfund) Ook grotere bedrijven en franchise ketens weten inmiddels hun weg naar crowdfunding te vinden voor kapitaal en betrokkenheid. Zo waagde noodleketen Wagamama zich dit jaar aan crowdfunding. Niet alleen om financiering op te halen, maar ook om klanten te werven. In 2,5 uur tijd haalde Wagamama euro op. 5. Straatkrant Z! (via Oneplanetcrowd) Steeds meer goede doelen en maatschappelijke organisaties maken de slag naar crowdfunding om gevers concrete projecten te laten steunen. Voor hun 20 jarig jubileum lanceerde Straatkrant Z! een succesvolle crowdfunding campagne voor de totstandkoming van een fotoboek waarin meer 20 jaar straatfotografie werd gebundeld.

13 6. Tweetbundels (via voordekunst) Tweetbundels brengt wat de crowd twittert op papier: het zijn ongevraagde autobiografische bloemlezingen van de beste twitter accounts. De wens van maker Jan Dirk van der Burg om dit publieke twitterwerk ook door het publiek te financieren ging dit jaar in vervulling: hij haalde ruim euro op. 7. House of Eleonore (via Kickstarter) Duurzame diamant start-up House of Eleonore deed een beroep op de crowd voor startkapitaal. En met succes: 200 backers legden tezamen meer dan euro in. In ruil gaan de eerste sierraden die worden gefabriceerd naar de crowd die hun start mogelijk maakte. 8. De rolluiken van De Cuyp (via Voor je Buurt) Wie over de Albert Cuypmarkt is gefietst heeft het gezien: de rolluiken vol graffiti die het straatbeeld bepalen, zijn getransformeerd tot kunstwerken. Grafisch ontwerpster Marnet Schoemaker liet zo zien dat crowdfunding ook kan worden ingezet om de nabije omgeving mooier te maken. 9. ilost (via Oneplanetcrowd) Het Amsterdamse ilost heeft de ambitie om de google van de gevonden voorwerpen te worden. Meer dan 200 enthousiaste funders brachten meer dan euro op voor de internationale uitbreiding van de start-up. 10. Lorrèn (via voordekunst) Singer-songwriter Lorrèn wilde graag doorbreken. Ze was al tot Radio 2-talent uitgeroepen, maar een eigen album ontbrak nog. Ze schakelde daarom de hulp in van de crowd. Daarmee verkreeg ze naamsbekendheid en in oktober heeft ze haar album Shades of Blue uitgebracht.

14 Aan de slag met crowdfunding? Wil jij weten of crowdfunding ook iets voor jou is? Oriënteer je door onze maandelijkse Kick-off Workshop te volgen. Wil je crowdfunding inzetten voor jouw project of onderneming? Wij coachen je graag naar een succesvolle campagne! Neem contact met ons op voor meer informatie of kijk op onze website:

15 Douw&Koren Douw&Koren was s werelds eerste crowdfunding bureau en werkt vanaf het begin van crowdfunding aan de opkomst ervan. Douw&Koren heeft de afgelopen 5 jaar meer dan mensen en organisaties in workshops en lezingen meegenomen in de ontwikkeling van crowdfunding. Daarbij spreken we vanuit een jarenlange intensieve praktijk in het maken en begeleiden van meer dan 300 succesvolle crowdfunding campagnes in binnen en buitenland, het introduceren van crowdfunding bij het grote publiek via de media, het doen van onderzoek en geven van strategisch advies. Douw&Koren Gedempt Hamerkanaal KP Amsterdam info@douwenkoren.nl

16 Gemiddeld euro per project De groei van het aantal succesvolle crowdfunding campagnes voor maatschappelijke projecten, creatieve projecten en ondernemingen loopt onderling niet ver uiteen. Het gemiddeld opgehaalde bedrag verschilt echter wel fors. Een maatschappelijk project haalde gemiddeld euro op. Creatieve projecten haalden gemiddeld euro op. En ondernemingen haalden gemiddeld zo n euro op.

Crowdfunding in Rotterdam 2014

Crowdfunding in Rotterdam 2014 Crowdfunding in Rotterdam 2014 De status van crowdfunding in Rotterdam Douw&Koren. crowdfunding consultancy Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 23 januari 2015. Copyright Douw&Koren

Nadere informatie

Crowdfunding in Nederland De status van crowdfunding in Nederland

Crowdfunding in Nederland De status van crowdfunding in Nederland Crowdfunding in Nederland 2013 De status van crowdfunding in Nederland Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 15 januari 2014. Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Crowdfunding in Zeeland in 2016

Crowdfunding in Zeeland in 2016 Crowdfunding in Zeeland in 2016 Douw&Koren Januari 2017 Voorwoord In 2016 is in Nederland 170 miljoen euro opgehaald middels crowdfunding. Dat betekent opnieuw een flinke groei van het fenomeen ten opzichte

Nadere informatie

Crowdfunding in Nederland 2015

Crowdfunding in Nederland 2015 Crowdfunding in Nederland 2015 De status van crowdfunding in Nederland Douw&Koren. crowdfunding consultancy Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 2 januari 2016. Copyright Douw&Koren

Nadere informatie

Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België

Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België Crowdfunding in België 2013 De status van crowdfunding in België Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 15 oktober 2014. De cijfers uit dit rapport zijn afkomstig van alle in België

Nadere informatie

Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België

Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België Crowdfunding in België 2015 De status van crowdfunding in België Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 20 juni 2016. Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Crowdfunding in Nederland De status van crowdfunding in Nederland

Crowdfunding in Nederland De status van crowdfunding in Nederland Crowdfunding in Nederland 2016 De status van crowdfunding in Nederland Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 2 januari 2017. Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

De stand van crowdfunding in Zeeland 2015

De stand van crowdfunding in Zeeland 2015 De stand van crowdfunding in Zeeland 2015 Douw&Koren Januari 2016 2 Voorwoord De (economische) omgeving verandert voortdurend. Na vele slechte jaren lijkt de economie nu weer de opgaande lijn te hebben

Nadere informatie

Crowdfunding in Nederland 2012. Crowdfunding in 2012: de cijfers

Crowdfunding in Nederland 2012. Crowdfunding in 2012: de cijfers Crowdfunding in Nederland 2012 Crowdfunding in 2012: de cijfers Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 23 januari 2013. Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België

Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België Crowdfunding in België 2016 De status van crowdfunding in België Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 16 februari 2017. Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Crowdfunding voor musea. Waarom musea met crowdfunding aan de slag moeten

Crowdfunding voor musea. Waarom musea met crowdfunding aan de slag moeten Crowdfunding voor musea Waarom musea met crowdfunding aan de slag moeten Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 24 juni 2015. Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Crowdfunding voor musea en erfgoed. De status van crowdfunding voor musea en erfgoed in Nederland in 2014 & 2015

Crowdfunding voor musea en erfgoed. De status van crowdfunding voor musea en erfgoed in Nederland in 2014 & 2015 De status van crowdfunding voor musea en erfgoed in Nederland in 2014 & 2015 Dit rapport is in februari 2015 opgesteld door Douw&Koren. Crowdfunding adviesbureau Douw&Koren geldt in Nederland als gids

Nadere informatie

CROWDFUNDINGSPLATFORMEN

CROWDFUNDINGSPLATFORMEN Als je aan de gang Ga gaat voor met je crowdfunding droom! Geniet vraag je van je wellicht de reis! af welk platform past bij mij? Dit schrijven helpt je op weg. CROWDFUNDINGSPLATFORMEN WELKE PAST MIJ?

Nadere informatie

Crowdfunding in de creatieve sector

Crowdfunding in de creatieve sector Crowdfunding in de creatieve sector Crowdfunding in de creatieve sector Gijsbert Koren (Douw&Koren) Crowdfunding Crowdfunding is een manier van financieren waarbij geld bij een grote hoeveelheid kleine

Nadere informatie

Crowdfunding - erfgoedbrede campagnes

Crowdfunding - erfgoedbrede campagnes De Erfgoedmonitor Home > Indicatoren > Crowdfunding - erfgoedbrede campagnes Crowdfunding - erfgoedbrede campagnes Publicatiedatum: 29 oktober 2018 Van de 791.553 die in 2017 in succesvolle crowdfundingcampagnes

Nadere informatie

Crowdfunding in Nederland

Crowdfunding in Nederland Crowdfunding in Nederland Door de terugtrekkende beweging van de overheid in de kunst- en cultuursector zie je steeds meer vormen van publieke financiering ontstaan zoals crowdfunding. Crowdfunding is

Nadere informatie

Hoe zet je jouw crowd duurzaam in? Voordekunst geeft tips!

Hoe zet je jouw crowd duurzaam in? Voordekunst geeft tips! Hoe zet je jouw crowd duurzaam in? Voordekunst geeft tips! Het doel van crowdfunding is het bereiken van een crowd, de financiering het middel waarmee de donateurs laten zien dat zij jouw project ondersteunen.

Nadere informatie

Crowdfunding & duurzame energie. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken

Crowdfunding & duurzame energie. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Crowdfunding & duurzame energie In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Crowdfunding & duurzame energie De status van crowdfunding voor duurzame energie in Nederland in 2015 Dit rapport is

Nadere informatie

ONDERZOEK FONDSENWERVEN VIA EVENEMENTEN

ONDERZOEK FONDSENWERVEN VIA EVENEMENTEN ONDERZOEK FONDSENWERVEN VIA EVENEMENTEN 1. INLEIDING In dit rapport staan de bevindingen van het onderzoek van Kentaa (voorheen en nader te noemen Mobillion) naar het gebruik van het actieplatform igive

Nadere informatie

Heeft u besloten om het erfgoed object waaraan u bent verbonden te verduurzamen, bijvoorbeeld middels duurzame energieopwekking of -besparing?

Heeft u besloten om het erfgoed object waaraan u bent verbonden te verduurzamen, bijvoorbeeld middels duurzame energieopwekking of -besparing? BESLISBOOM Is het zinvol om crowdfunding in te zetten voor de verduurzaming van erfgoed? Kunnen we erfgoed behouden op een manier die ook recht doet aan de maatschappelijke opdracht tot verduurzaming?

Nadere informatie

Eerste Hulp bij Crowdfunding

Eerste Hulp bij Crowdfunding Eerste Hulp bij Crowdfunding www.eerstehulpbijcrowdfunding.nl info@eerstehulpbijcrowdfunding.nl 0 2 Crowdfunding biedt ruimte voor vernieuwing, duurzaamheid en maatschappelijk relevante ideeën die door

Nadere informatie

Twitter: #petervanbaak of #sponsorvisie

Twitter: #petervanbaak of #sponsorvisie DEFINITIE Een groep investeerders of donateurs zorgt samen voor de financiering van onderneming of project. HISTORIE Alpe d'huzes: 2006 350.000 2012 32 miljoen 2013 29 miljoen Amsterdam City Swim: 2012

Nadere informatie

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017 JAARVERSLAG 2016 Inleiding Voor u ligt het inhoudelijk jaarverslag van The Living Museum Tilburg over het jaar 2016. Het jaar waarin de stichting is opgericht, en er voor het eerst workshops, bijeenkomsten

Nadere informatie

KAPITAAL LOKAAL ZO MAAKT U HET VERSCHIL MET CROWDFUNDING

KAPITAAL LOKAAL ZO MAAKT U HET VERSCHIL MET CROWDFUNDING KAPITAAL LOKAAL ZO MAAKT U HET VERSCHIL MET CROWDFUNDING Crowdfunding voor ondernemers Crowdfunding is momenteel voor de ondernemer een goed alternatief om een zakelijke financiering te realiseren. Banken

Nadere informatie

Luc Colebunders, CEO CROFUN BVBA

Luc Colebunders, CEO CROFUN BVBA Luc Colebunders, CEO CROFUN BVBA Maak deel uit van de financiële revolutie! Crowdfunding helpt uw dromen en projecten te realiseren CroFun, the crowdfunding company www.crofun.com 2 CroFun, Crowdfunding

Nadere informatie

De crowdfundingcampagne; hoe bereid je dit voor? SPREKER: Kristel Casander (crowdfundingplatform voordekunst) MODERATOR: Marc Schoutens (Kentaa)

De crowdfundingcampagne; hoe bereid je dit voor? SPREKER: Kristel Casander (crowdfundingplatform voordekunst) MODERATOR: Marc Schoutens (Kentaa) SPREKER: Kristel Casander (crowdfundingplatform voordekunst) MODERATOR: Marc Schoutens (Kentaa) HOE VOLG JE DIT WEBINAR? 2 Onze collega s van de service desk helpen je graag: mathias.degraag@ifunds.nl

Nadere informatie

Crowd funding: innovatieve financieringsvorm maakt onstuitbare opmars

Crowd funding: innovatieve financieringsvorm maakt onstuitbare opmars Crowd funding: innovatieve financieringsvorm maakt onstuitbare opmars Ondernemingen komen sinds de bankencrisis moeilijk, of helemaal niet meer aan krediet. Grote bedrijven kunnen dat probleem oplossen

Nadere informatie

Affiliates. Eigenschappen van een affiliate Een affiliate bezit de volgende eigenschappen:

Affiliates. Eigenschappen van een affiliate Een affiliate bezit de volgende eigenschappen: Affiliate Manual Symbid is een aandelen-crowdfunding platform, gevestigd in Rotterdam. Het platform is opgericht in 2011 en groeit sindsdien hard. Symbid wil zoveel mogelijk ondernemers, met behoefte aan

Nadere informatie

Social Media Recruitment. Een strategisch en praktisch adviesrapport. Auteur : Jacco Valkenburg Datum : 18 april 2010 Versie : 3

Social Media Recruitment. Een strategisch en praktisch adviesrapport. Auteur : Jacco Valkenburg Datum : 18 april 2010 Versie : 3 Social Media Recruitment Een strategisch en praktisch adviesrapport Auteur : Jacco Valkenburg Datum : 18 april 2010 Versie : 3 2 Inhoud: Social Media Recruitment...3 Enorm bereik, feiten en cijfers...fout!bladwijzer

Nadere informatie

MyMicroInvest: een invloedrijk 2016 legt de basis voor 2017.

MyMicroInvest: een invloedrijk 2016 legt de basis voor 2017. PERSBERICHT MyMicroInvest: een invloedrijk 2016 legt de basis voor 2017. Brussel, 16 Juni 2017 In 2016 bouwde MyMicroInvest zijn activiteiten verder uit en gaf het als marktleider vorm aan de markt. De

Nadere informatie

Crowdfinance in Nederland. Update eerste kwartaal 2016

Crowdfinance in Nederland. Update eerste kwartaal 2016 Crowdfinance in Nederland Update eerste kwartaal 2016 www.crowdfundmarkt.nl april 2016 1 OVER CROWDFUNDMARKT Crowdfundmarkt biedt kieskeurige investeerders de mogelijkheid alle crowdfundingprojecten met

Nadere informatie

Crowdfunding als spark voor de financiering van duurzame energie innovaties?!!!

Crowdfunding als spark voor de financiering van duurzame energie innovaties?!!! Spark! Crowdfunding als spark voor de financiering van duurzame energie innovaties?!!! Verkenning in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland!! Mei 2014! !!!!!!!!! Het gebruik van cijfers en/of

Nadere informatie

Crowdfunding, de juiste instelling. Adviestraject voor grote en middelgrote instellingen.

Crowdfunding, de juiste instelling. Adviestraject voor grote en middelgrote instellingen. Crowdfunding, de juiste instelling. Adviestraject voor grote en middelgrote instellingen. Over voordekunst Voordekunst is het grootste en meest succesvolle crowdfundingplatform voor de creatieve sector

Nadere informatie

Brunelleschi. De Dom van Florence

Brunelleschi. De Dom van Florence Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv, Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

Crowdfinance Crowdfunding met financieel rendement in Nederland. januari 2016

Crowdfinance Crowdfunding met financieel rendement in Nederland.   januari 2016 Crowdfinance 2015 Crowdfunding met financieel rendement in Nederland www.crowdfundmarkt.nl januari 2016 CROWDFUNDMARKT CROWDFINANCE 2015 i OVER CROWDFUNDMARKT Crowdfundmarkt biedt kieskeurige investeerders

Nadere informatie

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens

Geen fabriekswerk. Roeien met de wind mee en de stroom tegen. Jac Willekens Copyright 2011 Uitgeverij Lambo bv Arnhem Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of

Nadere informatie

MEMO Crowdfunding Algemeen

MEMO Crowdfunding Algemeen MEMO Crowdfunding Algemeen Introductie Door middel van deze memo willen wij u graag nader informeren over (de mogelijkheden van) crowdfunding. Crowdfunding heeft zich de afgelopen jaren in Nederland ontwikkeld

Nadere informatie

Crowdfinance Crowdfunding met financieel rendement in Nederland

Crowdfinance Crowdfunding met financieel rendement in Nederland Crowdfinance 2016 Crowdfunding met financieel rendement in Nederland CROWDFINANCE 2016 www.crowdfundmarkt.nl www.crowdfundpanel.com i OVER ONS Beleggers in crowdfunding staan bij Crowdfundmarkt.nl en Crowdfundpanel.com

Nadere informatie

Crowdfunding. Martijn Arets Koen van Vliet

Crowdfunding. Martijn Arets Koen van Vliet Crowdfunding Martijn Arets Koen van Vliet Amersfoort, 2017 Inhoud in vogelvlucht Inleiding........................................................ 1 Deel 1: Basisprincipes....................................

Nadere informatie

9 e BCB / Crown Media Business Challenge maandag 10 oktober 2016 te Badhoevedorp m.m.v. adviesbureau Douw en Koren. De antwoorden!

9 e BCB / Crown Media Business Challenge maandag 10 oktober 2016 te Badhoevedorp m.m.v. adviesbureau Douw en Koren. De antwoorden! 9 e BCB / Crown Media Business Challenge maandag 10 oktober 2016 te Badhoevedorp m.m.v. adviesbureau Douw en Koren De antwoorden! www.bcbadhoevedorp.nl www.crownmedia.nl Bronvermelding t.a.v. de 25 quizvragen:

Nadere informatie

De 7 valkuilen voor ondernemers bij crowdfunding. Whitepaper 7 Valkuilen voor ondernemers bij Crowdfunding

De 7 valkuilen voor ondernemers bij crowdfunding. Whitepaper 7 Valkuilen voor ondernemers bij Crowdfunding De 7 valkuilen voor ondernemers bij crowdfunding Whitepaper 7 Valkuilen voor ondernemers bij Crowdfunding Indeling Bezig met het opstarten van een bedrijf? Of wilt u juist de volgende stap zetten met uw

Nadere informatie

Kansen voor Financiering in de Zaanstreek. 7 december 2015

Kansen voor Financiering in de Zaanstreek. 7 december 2015 Kansen voor Financiering in de Zaanstreek 7 december 2015 Kansen voor Financiering 2 Maar zo kan het ook! 3 Kansen voor Financiering Noord-Holland Gezamenlijk initiatief van Provincie Noord-Holland en

Nadere informatie

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy

Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media in Nederland Door: Newcom Research & Consultancy Sociale media hebben in onze samenleving een belangrijke rol verworven. Het gebruik van sociale media is groot en dynamisch. Voor de vierde

Nadere informatie

Crowdfinance in Nederland. Tweede kwartaal 2016

Crowdfinance in Nederland. Tweede kwartaal 2016 Crowdfinance in Nederland Tweede kwartaal 2016 www.crowdfundmarkt.nl juli 2016 1 OVER CROWDFUNDMARKT.NL Crowdfundmarkt.nl biedt kieskeurige investeerders de mogelijkheid alle crowdfundingprojecten met

Nadere informatie

Kosten na campagne, bv: een Kosten vooraf, bv: een succesfee en/of. Gem. Proj. Omvang ( ) Categorie ²) Doelgroep. eenmalig % en/of een % per jaar

Kosten na campagne, bv: een Kosten vooraf, bv: een succesfee en/of. Gem. Proj. Omvang ( ) Categorie ²) Doelgroep. eenmalig % en/of een % per jaar 1 1%CLUB 2008 1.138 3.210 Goede doelen internationale maatschappelijke projecten Nee 7% Bij succes 1+2 12% indien doelbedrag NIET gehaald wordt 2 121Donation.com 2011 412 - Alle Cat. is voor verenigingen,

Nadere informatie

Ronald Kleverlaan. Senior Partner CrowdfundingHub

Ronald Kleverlaan. Senior Partner CrowdfundingHub Ronald Kleverlaan Senior Partner CrowdfundingHub Directeur European Centre for Alternative Finance Universiteit Utrecht ronald@kleverlaan.com @kleverlaan Crowdfunding kansen voor culturele instellingen

Nadere informatie

kenmerk Bijlagen: 3: Evaluatie Crowdfunding Zeeland, Rapport Douw & Koren, Persbericht crowdfunding Zeeland.

kenmerk Bijlagen: 3: Evaluatie Crowdfunding Zeeland, Rapport Douw & Koren, Persbericht crowdfunding Zeeland. lllllllliillil 17006481 Provincie /^Zeeland Gedeputeerde Staten prövélnae -. 'D Provinciale Staten van de Provincie Zeeland Postbus 6001 4330 LA MIDDELBURG AFD. 3 6, AFD. Tüft;V!!JN DAT JM 2 n AMBT. ^b-

Nadere informatie

Crowdfinance Crowdfunding met financieel rendement in Nederland

Crowdfinance Crowdfunding met financieel rendement in Nederland Crowdfinance 2017 Crowdfunding met financieel rendement in Nederland CROWDFINANCE 2017 i OVER ONS Crowdfundmarkt richt zich op beleggen en financieren via crowdfunding in Nederland. Wij zetten ons in voor

Nadere informatie

Geld ophalen met crowdfunding: zo doe je dat

Geld ophalen met crowdfunding: zo doe je dat Geld ophalen met crowdfunding: zo doe je dat 1 Geld ophalen met crowdfunding: zo doe je dat Starten en groeien als ondernemer Steeds meer ondernemers maken gebruik van alternatieve financieringsvormen

Nadere informatie

Social Media, de basis

Social Media, de basis 1 Social Media, de basis Inhoud Doelstellingen Social Media Vormen van Social Media Tools social media Eigenschappen van de doelgroep Trends en ontwikkelingen Astrid Schiepers, www.donnadioggi.nl 2 Waarom

Nadere informatie

CROWD FUNDING HET NIEUWE INVESTEREN ANIEL MISHRA GIJSBERT KOREN ROUNDTABLES.NL

CROWD FUNDING HET NIEUWE INVESTEREN ANIEL MISHRA GIJSBERT KOREN ROUNDTABLES.NL CROWD FUNDING HET NIEUWE INVESTEREN ROUNDTABLES.NL ANIEL MISHRA GIJSBERT KOREN Dit is een uitgave van Roundtables.nl Copyright 2011 E. Baidjnath Misier en G.W. Koren Alle rechten voorbehouden ISBN: 978-90-813657-4-1

Nadere informatie

Doelbedrag campagne EUR Streefbedrag campagne EUR Rente 7%

Doelbedrag campagne EUR Streefbedrag campagne EUR Rente 7% Crowdfundingproject Oneplanetcrowd Bedrijfsnaam Website Oneplanetcrowd B.V. www.oneplanetcrowd.com Doelbedrag campagne EUR 250.000 Streefbedrag campagne EUR 1.000.000 Financieringsvorm Achtergestelde converteerbare

Nadere informatie

30 November 2015 Ondernemersavond Haaren. Peter Dirks Woon en werk in Haaren Introductie MBA

30 November 2015 Ondernemersavond Haaren. Peter Dirks Woon en werk in Haaren Introductie MBA 30 November 2015 Ondernemersavond Haaren Peter Dirks Woon en werk in Haaren Introductie MBA RegioBank Midden Brabant Advies 9.000 klanten: Regio Midden-Brabant Bankzaken Verzekeringen Hypotheken en Financieringen

Nadere informatie

Beginnen met investeren in crowdlending Meer uit uw spaargeld halen door te lenen aan bedrijven

Beginnen met investeren in crowdlending Meer uit uw spaargeld halen door te lenen aan bedrijven Beginnen met investeren in crowdlending Meer uit uw spaargeld halen door te lenen aan bedrijven Haal meer uit uw spaargeld met Crowdlending! Meer halen uit uw spaargeld: lange tijd was het vanzelfsprekend

Nadere informatie

ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR

ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR WEEK VAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE MAANDAG 14 T/M VRIJDAG 18 JANUARI 2019 WORD SPONSOR EN ZET JOUW ORGANISATIE OP DE KAART ALS CIRCULAIRE KOPLOPER! Circulaire ondernemers, organisaties

Nadere informatie

Twitter: #petervanbaak of #sponsorvisie

Twitter: #petervanbaak of #sponsorvisie EVEN VOORSTELLEN Mede-oprichter SponsorVisie en Crowdfunding voor Clubs en AdsToSport Nationaal actief bij > 250 sportclubs TIP: ADSTOSPORT MOET U WEL EENS NEE VERKOPEN? DEFINITIE Een groep investeerders

Nadere informatie

Vincie van Gils. Klantencommunicatie. Zo krijg je en houd je u tevreden klanten. Spectrum. Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen

Vincie van Gils. Klantencommunicatie. Zo krijg je en houd je u tevreden klanten. Spectrum. Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen Vincie van Gils Klantencommunicatie Zo krijg je en houd je u tevreden klanten Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen Spectrum maakt deel uit van Uitgeverij Unieboek Het Spectrum

Nadere informatie

CIJFERS & TRENDS IN DE NEDERLANDSE FUSIE- EN OVERNAMEMARKT VOOR MKB-BEDRIJVEN

CIJFERS & TRENDS IN DE NEDERLANDSE FUSIE- EN OVERNAMEMARKT VOOR MKB-BEDRIJVEN CIJFERS & TRENDS IN DE NEDERLANDSE FUSIE- EN OVERNAMEMARKT VOOR MKB-BEDRIJVEN Q1 2015 Q1 2015 1 Voorwoord Dit is de eerste, het kwartaalonderzoek van Brookz, platform voor bedrijfsovername. Hierin vindt

Nadere informatie

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 7-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V., Den Haag 2016 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Communicatieplan 2016

Communicatieplan 2016 Communicatieplan 2016 Status: Definitief 3.C.1 & 3.C.2 Versie 2016/1 Uitgegeven door: Van Wijk Nieuwegein Copyright 2016 Van Wijk Nieuwegein Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

STATUS VAN CROWDFUNDING IN RIJK VAN NIJMEGEN

STATUS VAN CROWDFUNDING IN RIJK VAN NIJMEGEN STATUS VAN CROWDFUNDING IN RIJK VAN NIJMEGEN 22 AUGUSTUS 2017 Rapport Crowdfunding Rijk van Nijmegen De afgelopen jaren is het bedrag dat landelijk via crowdfunding in bedrijven en projecten is geïnvesteerd

Nadere informatie

Inhoud. Stichting GeefGezondheid 2014 Algemeen beleidsplan pagina 1 van 5

Inhoud. Stichting GeefGezondheid 2014 Algemeen beleidsplan pagina 1 van 5 Bel ei dspl anst i c ht i nggeef Gez ondhei d Geef Gez ondhei d. nu201 4 Inhoud 1. Inleiding 1.1 Achtergrond en doel GeefGezondheid 1.2 Over crowdfunding Het succes van crowdfunding Crowdfunding via GeefGezondheid.nu

Nadere informatie

PADLET EVERNOTE SWAY LINO

PADLET EVERNOTE SWAY LINO PADLET EVERNOTE SWAY LINO KIES ZELF Jouw betekenisvolle ervaringen, inzichten, keuzes en/of acties kun je verzamelen in. Een is een persoonlijke (soms digitale) map waarin je jezelf laat zien. Het is jouw

Nadere informatie

Heb je een vraag over de Mobiles for Good Challenge? Stuur dan een email naar: foundation.nl@vodafone.com

Heb je een vraag over de Mobiles for Good Challenge? Stuur dan een email naar: foundation.nl@vodafone.com Wat is de Vodafone Mobiles for Good Challenge? Dit programma richt zich op sociaal ondernemers, met een innovatief idee voor een product of dienst, die een bijdrage levert aan de maatschappij. Mobiele

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Jaarrapportage werk.nl. Publieksversie

Jaarrapportage werk.nl. Publieksversie Jaarrapportage werk.nl 2014 Publieksversie 2 Samenvatting Werkzoekenden en werkgevers maken ook in 2014 weer meer gebruik van de online dienstverlening van UWV die onder meer op werk.nl en in de Werkmap

Nadere informatie

beste online marketing voor jouw kantoor.

beste online marketing voor jouw kantoor. Een review is de beste online marketing voor jouw kantoor. HOGERE OPBRENGSTEN LAGERE KOSTEN POSITIEVE EFFECTEN VOORWOORD INHOUD Je moet grondig je best doen om online goed gevonden te worden. Het internet

Nadere informatie

Masterclass: Hoe vind ik financiering voor mijn bedrijf?

Masterclass: Hoe vind ik financiering voor mijn bedrijf? Masterclass: Hoe vind ik financiering voor mijn bedrijf? 1 Doel van vandaag Ik heb een duidelijk beeld van welke typen financiering er zijn voor het MKB en hoe ik tot de juiste financiering voor mijn bedrijf

Nadere informatie

Frequently Asked Questions

Frequently Asked Questions Frequently Asked Questions 1 FAQ Algemene vragen over Crowdlease Wat is crowdfunding? Bij crowdfunding financiert de menigte het beoogde doel. Een onafhankelijk alternatief dat al geruime tijd bestaat

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET DE LOGIESBAROMETER

AAN DE SLAG MET DE LOGIESBAROMETER AAN DE SLAG MET DE LOGIESBAROMETER 1 Je bent uitbater van een commercieel logies in Vlaanderen. Je wil een bloeiende zaak met een goede kamerbezetting. Maar heb je dat wel? Ben je concurrentieel ten opzichte

Nadere informatie

Knab Crowdfunding. Meer informatie vind je op knab.nl

Knab Crowdfunding. Meer informatie vind je op knab.nl Knab Crowdfunding Knab Crowdfunding Knab Crowdfunding brengt ondernemers en investeerders bij elkaar. Via het online platform kunnen Knab klanten investeren in bedrijven van ondernemers die op zoek zijn

Nadere informatie

Communicatieplan 2015

Communicatieplan 2015 Communicatieplan 2015 Status: Definitief 3.C.1 & 3.C.2 Versie 2015/1 Uitgegeven door: Van Wijk Nieuwegein Copyright 2015 Van Wijk Nieuwegein Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

CROWDFUNDING FOR EVENTS. Crowdfunding Handleiding. Handleiding voor projecthouders

CROWDFUNDING FOR EVENTS. Crowdfunding Handleiding. Handleiding voor projecthouders CROWDFUNDING FOR EVENTS Crowdfunding Handleiding Handleiding voor projecthouders Crowdfunding Wat als je een goed concept voor een evenement hebt, maar niet beschikt over de benodigde financiering om het

Nadere informatie

Globalisering verandert in digitalisering

Globalisering verandert in digitalisering Globalisering verandert in digitalisering Het proces van Globalisering, zoals we dat kennen, loopt ten einde. Het proces van digitalisering als alternatief voor een nieuwe tak aan de boom van globalisering

Nadere informatie

Crowdfunding. Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe Steunpunt Dorpshuizen Drenthe

Crowdfunding. Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe Steunpunt Dorpshuizen Drenthe Crowdfunding Sinds enkele jaren is in de wereld van fonsenwerving een nieuwe telg geboren genaamd Crowdfunding. Tot voor kort zagen we crowdfunding vooral als succesvol middel in de kunstzinnige hoek (muziek,

Nadere informatie

SponsorVisie: Workshops & Presentaties

SponsorVisie: Workshops & Presentaties SponsorVisie: Workshops & Presentaties is mede-oprichter van SponsorVisie, AdsToSport, Crowdfunding voor Clubs en Obligatieplan.nl en heeft sport en commercie door de aderen vloeien. Hij speelde jarenlang

Nadere informatie

WIE A ZEGT MOET OOK B ZEGGEN

WIE A ZEGT MOET OOK B ZEGGEN WIE A ZEGT MOET OOK B ZEGGEN INHOUD 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. Dit is een een uitgave van: BlackBoxPublishers In opdracht van: Fitbrand 08. Auteurs: Nick Boer, Peter van der Steege Copyright 2019: BlackBoxPublishers

Nadere informatie

Inschrijving RBB- AWARD 2018

Inschrijving RBB- AWARD 2018 Inschrijving RBB- AWARD 2018 Organisatie: Kamer van Koophandel Contactpersoon voor de RBB over deze good practice: Menno Zwart E- mail adres: menno.zwart@kvk.nl Mobiele telefoon: 06 1135 8182 Akkoord lid

Nadere informatie

Crowdfunding: Plussen en Minnen

Crowdfunding: Plussen en Minnen Crowdfunding: Plussen en Minnen Introductie Crowdfunding is in de afgelopen jaren razend populair geworden. Er worden in Nederland jaarlijks miljoenen mee opgehaald. Schattingen lopen uiteen van 150 miljoen

Nadere informatie

CrowdAboutNow Crowdfunding platform voor starters BROCHURE CROWDABOUTNOW. Brochure.indd 1 08-12-11 07:50

CrowdAboutNow Crowdfunding platform voor starters BROCHURE CROWDABOUTNOW. Brochure.indd 1 08-12-11 07:50 CrowdAboutNow Crowdfunding platform voor starters BROCHURE CROWDABOUTNOW Brochure.indd 1 08-12-11 07:50 Brochure.indd 2 08-12-11 07:50 CrowdAboutNow Crowdfunding platform voor starters CrowdAboutNow; wat

Nadere informatie

CROWDFUNDING iets voor u!

CROWDFUNDING iets voor u! CROWDFUNDING iets voor u! Zoekt u financiering? Grootste en meest toonaangevende crowdfundingplatform in Nederland. Sinds 2011 meer dan 1.350 bedrijven en particulieren gefinancierd. Meer dan 13.000 investeerders.

Nadere informatie

Concept PlusProject! Tommy Krijt! MM2A! 19-06-2015

Concept PlusProject! Tommy Krijt! MM2A! 19-06-2015 Concept PlusProject Tommy Krijt MM2A 19-06-2015 Inhoud 1. Concept 2. SWOT 3. Marktverkenning Welke projectcategorieën zijn het meest succesvol? Hoeveel geld kan iemand voor zijn project vragen? Timing

Nadere informatie

Kamer van Koophandel. Terug van nooit weggeweest, maar wel anders

Kamer van Koophandel. Terug van nooit weggeweest, maar wel anders Kamer van Koophandel Terug van nooit weggeweest, maar wel anders oktober 2016 KvK: terug van nooit weggeweest, maar wel anders 1. Pre-starter 2. Starter 3. ZZP 4. Klein MKB 5. Groot MKB 6. Grootbedrijf

Nadere informatie

Social Media? Aan de slag met Twitter en Facebook. 14 november 2011

Social Media? Aan de slag met Twitter en Facebook. 14 november 2011 Social Media? Aan de slag met Twitter en Facebook 14 november 2011 Kennismaken Esther Kroes KroesKontrol ons aanbod binnen online communicatie en marketing 1. Werving en selectie 2. Workshops & presentaties

Nadere informatie

ONTSPANNEN ADVERTEREN MET DAGJE REGIO WORDT KLANT VAN DAGJE REGIO EN MAAK KANS OP EEN DAGJEREGIO-ZITZAK

ONTSPANNEN ADVERTEREN MET DAGJE REGIO WORDT KLANT VAN DAGJE REGIO EN MAAK KANS OP EEN DAGJEREGIO-ZITZAK ONTSPANNEN ADVERTEREN MET DAGJE REGIO WORDT KLANT VAN DAGJE REGIO EN MAAK KANS OP EEN DAGJEREGIO-ZITZAK Zonder inspanning meer bezoekers op jouw eigen website. Relax adverteren vanaf 0,02 per dag! Meer

Nadere informatie

Financiering. (Alternatieve) Financiering en Voorwaarden. Financiering - MCN

Financiering. (Alternatieve) Financiering en Voorwaarden. Financiering - MCN Financiering (Alternatieve) Financiering en Voorwaarden Financiering - MCN De kapitaalmarkt in Beweging Toegang tot bancaire financiering meer onder druk Investeerders schuiven op in het gat dat banken

Nadere informatie

Geef jouw merk een gezicht.

Geef jouw merk een gezicht. Geef jouw merk een gezicht www.branchechannel.com Stel je voor... Jarenlang heb je gewerkt aan een goed product. Je staat voor wat je doet en wat je kunt. Dag in, dag uit, werk je hard om je klanten en

Nadere informatie

Alternatieve financiering: crowdfunding

Alternatieve financiering: crowdfunding Zet hier een achtergrondafbeelding neer De laag hieronder is een masker, verplaats de afbeelding dus met rechtermuisknop > schikken > naar achtergrond naar de achtergrond. Alternatieve financiering: crowdfunding

Nadere informatie

Niet-commercieel De gebruiker mag het werk niet voor commerciële doeleinden gebruiken.

Niet-commercieel De gebruiker mag het werk niet voor commerciële doeleinden gebruiken. Je bekijkt op dit moment de enquête van het Nationaal Crowdfunding Onderzoek 2013. Een onderzoek dat als doel heeft meer inzicht te krijgen in de beweegredenen van mensen om een financiële bijdrage te

Nadere informatie

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar.

Rekenen Groep 6-2e helft schooljaar. Sweelinck & De Boer B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen met de Rabobank.

Duurzaam ondernemen met de Rabobank. Duurzaam ondernemen met de Rabobank. Ron Droste, commercieel directeur. Rabobank Den Haag en omgeving Rabobank en duurzaamheid Coöperatieve organisatievorm Klant- en maatschappelijk belang als uitgangspunt

Nadere informatie

WELK KENTAA PAKKET PAST HET BEST BIJ JOU? DOE DE TEST

WELK KENTAA PAKKET PAST HET BEST BIJ JOU? DOE DE TEST WELK KENTAA PAKKET PAST HET BEST BIJ JOU? DOE DE TEST VOORDAT JE BEGINT... Dit document helpt je om te bepalen welk Kentaa pakket het beste past bij jouw initiatief. Door middel van het doorlopen van de

Nadere informatie

KICK op meer klanten

KICK op meer klanten KICK op meer klanten Word gevonden met de KICK-methode Daisy Goddijn ebookpoint COLOFON KICK op meer klanten oktober 2011- Daisy Goddijn, ebookpoint Versie 1.1 Daisy Goddijn ebookpoint www.ebookpoint.nl

Nadere informatie

Rabobank Westland 17 oktober 2013 Bart van Meurs & Raymond Buitelaar. 2013 ideality

Rabobank Westland 17 oktober 2013 Bart van Meurs & Raymond Buitelaar. 2013 ideality Rabobank Westland 17 oktober 2013 Bart van Meurs & Raymond Buitelaar ideality trend 1: online winkelen trend 2: social media stelling 1: retail vs. e-tail stelling 2: offline vs. online overweging ideality

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

Nationale Social Media Onderzoek 2017

Nationale Social Media Onderzoek 2017 Nationale Social Media Onderzoek 2017 Het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en verwachtingen van social media #NSMO Uitgevoerd door: Newcom Research & Consultancy B.V. Auteurs: drs.

Nadere informatie

Najaarsseminar VAB Geld als Water

Najaarsseminar VAB Geld als Water Najaarsseminar VAB Geld als Water 7 november 2013 Lodewijk Kolfschoten Stelling 1 Mijn klanten willen alleen maar bankfinanciering Page 2 Crowdfunding Page 3 Wat is crowdfunding? Een alternatieve wijze

Nadere informatie

Ontbijtsessie Crowdfunding. 21 mei 2015 Bert Bogie

Ontbijtsessie Crowdfunding. 21 mei 2015 Bert Bogie Ontbijtsessie Crowdfunding 21 mei 2015 Bert Bogie Ik kan me ook voorstellen dat bankiers hun bed niet meer uitkomen als ze maar tien mille verdienen op een krediet van een half miljoen. Hans Biesheuvel,

Nadere informatie

Halfjaarrapportage werk.nl 1e helft 2014

Halfjaarrapportage werk.nl 1e helft 2014 Halfjaarrapportage werk.nl 1e helft 2014 Publieksversie 2 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 Trendcijfers werk.nl... 4 1. Klanttevredenheid werkzoekenden en werkgevers... 5 1.1 Werkzoekenden... 5 1.2 Werkgevers...

Nadere informatie

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Raadsnummer 15R6401 CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Inleiding Crowdfunding is een vorm van financiering voor projecten en ondernemingen. Een grote groep mensen legt een klein bedrag in om een project

Nadere informatie