Crowdfunding als spark voor de financiering van duurzame energie innovaties?!!!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Crowdfunding als spark voor de financiering van duurzame energie innovaties?!!!"

Transcriptie

1 Spark! Crowdfunding als spark voor de financiering van duurzame energie innovaties?!!! Verkenning in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland!! Mei 2014!

2 !!!!!!!!! Het gebruik van cijfers en/of teksten uit dit rapport als toelichting of ondersteuning in artikelen, scripties en boeken is toegestaan mits de bron duidelijk wordt vermeld. Vermenigvuldigen en/of openbaarmaking in welke vorm ook, alsmede opslag in een retrieval system, is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van Douw&Koren. Douw&Koren aanvaardt geen aansprakelijkheid voor drukfouten en/of andere onvolkomenheden.!

3 Financiering van duurzame energie innovaties! De situatie: Financiering loopt spaak Banken waren en zijn de belangrijkste bron van financiering voor duurzame energie innovaties. Banken hebben echter een stap teruggezet bij het financieren in een vroege fase, zeker in een niet-bewezen technologie en/of markt. Hierdoor loopt de financiering van duurzame energie innovaties spaak. Branchevereniging FME-CWM onderzocht recentelijk dat financiering voor de CleanTech sector het belangrijkste knelpunt voor groei is. De uitdaging is groot: institutionele financiers hebben in Nederland een groot deel van het kapitaal in beheer en kiezen vanwege schaal en risico steeds minder voor investeringen in het MKB. Dit vraagt om nieuwe vormen van financiering, stimulering van deze vormen en innovatieve oplossingen om het kapitaal van institutionele partijen alsnog in het MKB te investeren. De verkenning die u nu leest, richt zich vooral op de kansen voor crowdfunding.

4 Bronnen van kapitaal voor het MKB! Met de afname van bancair vreemd vermogen, is er behoefte aan nieuwe bronnen van financiering. De bronnen van kapitaal voor het MKB door de jaren heen: 100%! eigen vermogen! vreemd vermogen (bancair)! factoring*!! crowdfunding*!! kredietunies*! *de marktaandelen van de nieuwe bronnen zijn slechts ter illustratie en geven geen analyse van verwachte marktaandelen weer

5 Behoefte aan risicokapitaal! Duurzame energie innovaties kunnen in potentie snel groeien en hebben baat bij kapitaal dat past bij het hoge risicoprofiel. Onderzoeksvragen Kan crowdfunding een mogelijke bron zijn, eventueel in combinatie met andere bronnen van risicofinanciering? Welke faciliterende rol kan RVO vervullen in het stimuleren van financiering? Er is behoefte aan een spark die de financiering van duurzame energie innovaties weer op gang brengt!

6 Duurzame energie innovaties! Duurzame energie innovaties zijn (veelal technische) innovaties die voor energiebesparing zorgen of duurzame energie gebruiken, opwekken of opslaan. Ampyx Power is het bedrijf achter PowerPlane; een zweefvliegtuig dat op innovatieve wijze energie opwekt uit wind. Voor de ontwikkeling van deze duurzame energie innovatie zijn verschillende bronnen van financiering ingezet, waaronder crowdfunding.

7 Wat is crowdfunding?! Crowdfunding is een vorm van financieren waarbij vraag en aanbod van kapitaal elkaar zonder tussenpersoon vindt. Het aanbod van kapitaal wordt meestal door private investeerders aangeboden. Status van de markt De crowdfunding markt is nog jong; eind 2010 maakten de eerste Nederlandse ondernemingen gebruik van crowdfunding. Uit recent onderzoek van Douw&Koren en Motivaction blijkt dat crowdfunding bij 48% van de Nederlanders bekend is. Uit recent onderzoek van K+V blijkt dat de bekendheid van crowdfunding bij business angels maar liefst 86% is. In 2013 haalden 367 ondernemingen 28 miljoen euro op via crowdfunding (zie bijlage 1 voor meer informatie over de markt). Gemiddeld haalt een onderneming euro op bij ongeveer 100 investeerders. Ongeveer de helft van de gepubliceerde crowdfunding proposities wordt succesvol gefinancierd.

8 Hoe werkt crowdfunding?! Een crowdfunding financieringsvraag wordt openbaar gepresenteerd (meestal online, op een crowdfunding platform; zie bijlage 2 voor een overzicht van platforms) en kent een doelbedrag en deadline. Een ondernemer gaat tijdens de crowdfunding campagne aan de slag om dit doelbedrag bij elkaar te krijgen. In ruil voor een investering biedt een ondernemer een tegenprestatie. Mogelijke tegenprestaties 1. Een reward: Een reward is een niet-financiële tegenprestatie. Het kan gaan om een aardigheidje, of om de voorverkoop van een product of dienst. 2. Een lening: Een lening wordt inclusief rente afgelost. 3. Aandelen: Aandelen geven een investeerder dividend en de mogelijkheid om het aandeel (bij voorkeur met winst) te verkopen. Er kan ook sprake zijn van stemrecht. Extra voordelen van crowdfunding Dankzij de crowdfunding campagne krijgt de onderneming veel zichtbaarheid. Crowdfunding zorgt voor betrokkenheid van een relatief grote groep private financiers. Deze financiers kunnen zich bijvoorbeeld ontpoppen tot trouwe ambassadeurs of klanten.

9 Groei van crowdfunding en groeiprognose! De markt van crowdfunding is nog jong, maar groeit fors (bedragen in miljoenen euro en specifiek voor crowdfunding voor bedrijfsfinanciering):

10 Crowdfunding en duurzame energie innovaties! Crowdfunding voor duurzame energie innovaties groeide vorig jaar harder dan de rest van de markt (bedragen in miljoenen euro): Algemeen Duurzame energie innovaties

11 Crowdfunding en duurzame energie innovaties! Het aantal succesvolle bedrijfsfinancieringen over de afgelopen 3 jaar: Algemeen Duurzame energie innovaties

12 Crowdfunding en duurzame energie innovaties! Duurzame energie innovaties halen gemiddeld steeds meer op via crowdfunding (bedragen in duizenden euro): Algemeen Duurzame energie innovaties *inclusief de Windcentrale (een project dat 7 miljoen euro ophaalde)

13 Crowdfunding en duurzame energie innovaties! De gemiddelde investering per investeerder per onderneming is bij crowdfunding zo n 750 euro. Voor duurzame energie innovaties is dit een stuk lager: zo n 150 euro. Omdat duurzame energie innovaties relatief vaak een reward als tegenprestatie bieden (in plaats van een financiële incentive), is de gemiddelde investering lager. Crowdfunding werkt goed voor ondernemingen en duurzame energie innovaties die voorbij de proof of concept fase zijn, een prototype of meer kunnen laten zien en de eerste productie of implementatie willen financieren. Voor innovaties die nog in de onderzoeksfase zijn, is het lastiger om potentiele investeerders te overtuigen of enthousiasmeren, tenzij een interessante financiële incentive geboden wordt (bijvoorbeeld een lening met aantrekkelijke rente). Waarom doen investeerders mee? De motivaties om via crowdfunding een investering te doen kunnen van extrinsieke aard zijn. Duurzame energie innovaties kunnen echter ook een aanspraak maken op de maatschappelijke betrokkenheid van investeerders. Crowdfunding maakt het mogelijk om een directe en zichtbare bijdrage te leveren aan een duurzame energie innovatie.

14 Case: Ampyx Power Duurzame energie opwekken tegen lagere kosten dan een kolencentrale? Dat is straks mogelijk met de PowerPlane van Ampyx Power. De PowerPlane is een zweefvliegtuig dat windkracht omzet in elektriciteit. Voor de financiering van het prototype haalde Ampyx Power binnen 4 dagen het doelbedrag van euro. Uiteindelijk werd meer dan euro bij een paar honderd investeerders opgehaald. Investeerders legden gemiddeld meer dan 1200 euro per persoon in.

15 Case: WakaWaka Solarlamp WakaWaka haalde middels 4 crowdfunding campagnes bij meer dan investeerders euro op. WakaWaka liet hiermee zien dat het mogelijk is om succesvol meerdere crowdfunding campagnes te voeren. WakaWaka paste 3 verschillende modellen toe: het leningmodel, het aandelenmodel en het rewards model. WakaWaka is onder andere succesvol dankzij het delen van successen met haar investeerders, waardoor de betrokkenheid steeds sterker werd. (zie bijlage 3 voor meer cases)

16 Is crowdfunding ook iets voor u?! Veel ondernemers vragen zich af of crowdfunding iets voor hen is. Een aantal eigenschappen kan een ondernemer inzicht geven in het antwoord op deze vraag: 1. Financieringsgrootte: Een realistisch doelbedrag ligt tussen en euro. De sweetspot ligt tussen en euro. 2. Financieringsdoel: Het is belangrijk dat de ondernemer duidelijk aan kan geven waar de gezochte financiering voor ingezet zal worden. Over het algemeen geldt: hoe concreter, hoe beter. 3. Netwerk en investeringsbereidheid: De grootte, betrokkenheid en investeringsbereidheid van het netwerk van de ondernemer is een belangrijke factor, aangezien de eerste investeerders meestal uit het eigen netwerk komen. 4. Tegenprestatie: In ruil voor een investering zal een interessante tegenprestatie geboden moeten worden (tegenprestaties kunnen bijvoorbeeld zijn: rente en aflossing, aandelen, een product of een andere niet-financiële tegenprestatie). 5. Campagne voeren: Het geld komt niet vanzelf binnen. Het voeren van een promotie campagne is noodzakelijk en vraagt tijd en kunde van de ondernemer.

17 Is crowdfunding ook iets voor u?! Een ondernemer kan zelf, of met begeleiding van een adviseur voorgaande eigenschappen toetsen. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de online tool Crowdfunding Scan (bereikbaar via om binnen een paar minuten inzicht te krijgen in de vraag of crowdfunding iets voor een onderneming is.

18 Netwerk Financiering Energie Innovaties! RVO faciliteert de totstandkoming van het Netwerk Financiering Energie Innovaties. Binnen dit netwerk delen vertegenwoordigers van verschillende vormen van financiering kennis en ervaring omtrent de financiering van duurzame energie innovaties. Daarnaast worden financieringsvragen die RVO van ondernemers binnen krijgt voorgelegd, zodat matchmaking en cofinanciering tot stand kan komen. Vertegenwoordigde vormen van financiering Bancair vreemd vermogen Risicokapitaal (business angels, venture capital en regionale ontwikkelingsmaatschappij) Crowdfunding Welke rol kan crowdfunding (via het netwerk) vervullen in de financiering van duurzame energie innovaties?

19 Kansen voor combinaties! Crowdfunding en andere vormen van financiering kunnen op verschillende wijzen aanvullend zijn aan elkaar. Crowdfunding biedt andere financiers verschillende kansen: Een succesvolle crowdfunding campagne is een goede indicatie van interesse vanuit de markt in het bedrijf of product. Voor andere financiers kan deze interesse een reden zijn om te overwegen een financiering te doen. Het is mogelijk om strategisch afstemming te zoeken tussen crowdfunding en andere bronnen van financiering, zodat de kans groter wordt dat een totale financiering tot stand komt. Een financier die het risico wil delen of (in het geval van een bank) het risico grotendeels bij een risicofinancier wil beleggen, kan dankzij crowdfunding toch een financiering doen. Crowdfunding kan zorgen voor dealflow voor financiers die zoeken naar mogelijkheden voor (co-)financiering.

20 Kans: crowdfunding & bancaire financiering! De context waarin crowdfunding een interessante aanvulling is op bancaire financiering: Banken verstrekken geen risicofinanciering. Het is voor een bank niet heel aantrekkelijk om zakelijke kredieten tot euro te financieren (vanwege de verhouding inkomsten/kosten). Ondernemers, risicofinanciers en overheid zijn niet altijd op de hoogte van de criteria die een bank stelt en de type aanvragen die een bank wel of niet financiert. Door meer afstemming, kan hier beter op ingespeeld worden en kunnen teleurstellingen voorkomen worden. Banken worden (ook als de economie aantrekt) beperkt in de mogelijkheid om te financieren (dit komt onder andere door eisen aan de balans; Basel III, Solvency II). Dit betekent dat de groeiende vraag straks dus ook door andere bronnen ingevuld zal moeten worden. Banken zijn actief op zoek naar mogelijkheden om buiten de eigen balans om financieringen mogelijk te maken. Dit houdt in dat een bank niet zelf een financiering verstrekt, maar wel vraag en aanbod bij elkaar brengt. Crowdfunding is een voorbeeld van zo n mogelijkheid.

21 Kans: crowdfunding & business angels! De context waarin crowdfunding mogelijk interessant is voor business angels: Crowdfunding kan voor een business angel een kanaal zijn om een investering te doen. Een business angel hecht waarde aan de mogelijkheid om invloed te hebben op een onderneming. Een investering via crowdfunding biedt hier minder mogelijkheid toe. Minder dan 10% van de business angels heeft tot op heden via crowdfunding een investering gedaan. De meeste business angels investeren gemiddeld even veel als elke andere crowdfunding-investeerder. Er zijn echter uitzonderingen, waarbij een business angel meer dan euro via crowdfunding investeert. Voor een business angel (en elke andere financier) is het interessant als een onderneming eerst middels reward-based crowdfunding omzet heeft gegenereerd en zo interesse vanuit de markt aantoont. Crowdfunding kan voor consumenten een opstapje zijn om business angel te worden, of een manier voor een niet-actieve business angel om weer actief te worden. Crowdfunding stelt meer privaat en risicovol geld beschikbaar. Dat is een goed teken, maar stelt niet-ervaren investeerders bloot aan risico.

22 Kans: crowdfunding & RVO! RVO kan het gebruik van crowdfunding voor duurzame energie innovaties stimuleren, zodat meer duurzame energie innovaties gefinancierd worden. Stimulering kan op verschillende manieren: Zoals crowdfunding voor banken, business angels en andere financiers een bron van co-financiering kan zijn, kan dit ook voor RVO gelden. Subsidies en regelingen kunnen bewust in combinatie met crowdfunding ingezet worden. Een onderneming die succesvol een deel van de benodigde financiering via crowdfunding ophaalt, heeft daarmee aangetoond dat er interesse is in de innovatie. Dat kan voor RVO wellicht een motivatie zijn om co-financiering te verstrekken. Het Netwerk Financiering Energie Innovaties kan een katalysator zijn voor cofinanciering voor duurzame energie innovaties. Casesharing van succesverhalen van binnen en buiten het netwerk, is een belangrijke tool om meer ondernemers en financiers bewust te maken van de mogelijkheden van co-financiering.

23 Financieringsmix! Verschillende bronnen van financiering kunnen elkaar aanvullen en samen in een financieringsvraag voorzien: Subsidie! ROM! Crowdfunding!

24 Financieringsketen! Verschillende bronnen van financiering kunnen elkaar in een keten aanvullen:

25 Scenario s voor combinaties! De meeste ondernemers die gebruik maken van crowdfunding, zoeken nog niet actief afstemming met andere vormen van financiering. Drie relevante scenario s: 1. Crowdfunding als test en eerste financieringsbron Crowdfunding kan in een vroege fase gebruikt worden als eerste bron van financiering en test van interesse of draagvlak voor de onderneming. 2. Crowdfunding als co-financieringsbron Een business angel, bank of andere financier kan in co-financiering met crowdfunding in een totale financieringsvraag voorzien. 3. Crowdfunding als kanaal Crowdfunding kan een nieuw kanaal zijn voor bijvoorbeeld een business angel om een investering in een onderneming te doen.

26 Case financieringsmix/keten: Ampyx Power! Voor de financiering van de ontwikkeling van de PowerPlane, heeft Ampyx Power achtereenvolgens de volgende bronnen van financiering ingezet: Na twee rondes van risicofinanciering (oa door een Noors energiebedrijf en Nederlands IT bedrijf), ontvangt Ampyx Power in 2010 een Europese subsidie vanuit het programma Kansen voor West. In 2012 haalt Ampyx Power financiering op bij Mainport Innovation Fund en Dutch Greentech Fund. In 2013 haalt Ampyx Power meer dan euro op via crowdfunding, waarna informal investors en bestaande investeerders Mainport Innovation Fund en Dutch Green Tech Fund bij elkaar ook nog eens meer dan 2 miljoen euro investeren. Naast financiering, zorgde crowdfunding voor Ampyx Power onder andere ook voor zichtbaarheid richting een groter publiek en bewijs dat het publiek de onderneming interessant vindt. Voor kleine business angels was crowdfunding bovendien een kanaal om te kunnen investeren.

27 Welke rol kan crowdfunding vervullen?! 1. Financiering: Crowdfunding kan voor duurzame energie innovaties een relevante bron van risicofinanciering zijn. In 2013 was zo n 5% van het middels crowdfunding geïnvesteerde kapitaal bestemd voor duurzame energie innovaties. 2. Meer dan financiering: Naast financiering zorgt crowdfunding voor zichtbaarheid en draagvlak voor een duurzame energie innovatie. Deze secundaire voordelen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de onderneming en van positieve invloed zijn op mogelijke vervolgfinanciering of co-financiering. 3. Spark voor co-financiering: Gemiddeld haalt een duurzame energie innovatie zo n euro op via crowdfunding. Dat is twee keer zo veel als het gemiddelde bedrag dat ondernemingen ophalen. Desondanks is dit voor veel duurzame energie innovaties relatief weinig. Co-financiering met andere bronnen van risicofinanciering (zoals Ampyx Power deed) of bancaire financiering kan soms een uitkomst bieden.

28 Een uitstapje: duurzame energie projecten! Naast duurzame energie innovaties, kan crowdfunding ook ingezet worden voor duurzame energie projecten (zoals een zonne-energie installatie). Deze projecten maken gebruik van bewezen techniek met een bekende opbrengst en return on investment. Soms is ook sprake van veel lokale betrokkenheid (bijvoorbeeld dankzij een lokale energie coöperatie). Voorbeelden Drie typische voorbeelden van duurzame energie projecten die gebruik maken van crowdfunding: Een basisschool wil zonnepanelen om zelf duurzame energie op te wekken. Ouders en buurtbewoners kunnen een donatie doen om het project mogelijk te maken. Een cooperatie wil een windmolen aankopen. Geinteresseerden kunnen een investering doen en krijgen energie geleverd van hun stukje windmolen. Een bedrijf wil met zonnepanelen zelf een deel van de energiebehoefte opwekken en nodigt geïnteresseerden uit om in ruil voor rente en aflossing een investering te doen.

29 Case: Windcentrale De Windcentrale haalde in 2012 bij huishoudens 7 miljoen euro op voor de aanschaf van twee windmolens. Deze huishoudens krijgen de komende 16 jaar elektriciteit geleverd van hun eigen stukje windmolen. De Windcentrale is het grootste crowdfunding project van Europa. Het succes van de campagne zit hem in de goede deal - goedkopere energie en een goede voorbereiding, waarbij eerst ruim de tijd genomen is om een crowd te vormen.

30 Aanbevelingen aan RVO en financiers! 1. Educatie en praktische tools ter bevordering van begrip en inzicht Ondernemers zullen steeds vaker moeten kiezen uit een waaier van financieringsbronnen. Co-financiering zal daarbij steeds vaker voorkomen. Het is opvallend dat zowel ondernemers als financiers en de overheid wel bekend zijn met verschillende bronnen van financiering, maar weinig begrip hebben van de mogelijkheden en de (veranderende) criteria die financiers stellen. Het is relevant voor alle partijen om meer begrip te krijgen en wegwijs te worden in een steeds kleurrijker en dynamischer financieringslandschap. Educatie en praktische tools kunnen alle partijen meer begrip en inzicht geven. De meeste stakeholders lijken vooral focus te hebben op de eigen markt en operatie en kijken (nog) niet ver buiten de kaders. RVO kan daarom het initiatief nemen om online educatie en praktische tools aan te bieden om meer begrip te krijgen en wegwijs te worden in het aanbod van verschillende bronnen van financiering en de (veranderende) criteria die financiers stellen. Door bij educatie gebruik te maken van actuele praktijkvoorbeelden, wordt altijd ingespeeld op de laatste ontwikkelingen in het financieringslandschap.

31 Aanbevelingen aan RVO en financiers! 2. Netwerk en matchfunding als stimulans voor crowdfunding en co-financiering Het gemiddelde middels crowdfunding opgehaalde bedrag is zo n euro voor duurzame energie innovaties. Voor crowdfunding is dat een fors bedrag. Voor de financiering van duurzame energie innovaties niet en om die reden is co-financiering een relevant scenario. In combinatie met bankfinanciering is een totale financiering van zo n euro mogelijk bij een inbreng van euro eigen vermogen. Dat is voor veel duurzame energie innovaties nog steeds niet voldoende. Door het faciliteren van het Netwerk Financiering Energie Innovaties, kan RVO co-financiering stimuleren. Daarnaast is matchfunding een mogelijke vorm om een totale financiering tot stand te laten komen. Voor RVO is co-financiering op voorwaarde van een succesvolle crowdfunding campagne interessant omdat de ondernemer veel private investeerders heeft weten te overtuigen en daarmee interesse voor de onderneming aantoont. Bij matchfunding zou eventueel ook samengewerkt kunnen worden met grotere risicofinanciers (per case, of voor de totale financiering van een matchfonds). Ter inspiratie: in het Verenigd Koninkrijk heeft de overheid vanuit het Department for Business, Innovation and Skills eind 2012 dertig miljoen pond voor de co-financiering van crowdfunding financieringen beschikbaar gesteld.

32 Vervolgstappen! Ten aanzien van educatie en praktische tools ter bevordering van begrip en inzicht Om meer begrip te krijgen voor de verschillende bronnen van financiering, is het ten eerste belangrijk om een overzicht te maken van de (veranderende) criteria die verschillende relevante financiers hanteren. Ten tweede kan op basis van deze criteria en in het bijzonder de mogelijkheden voor combinaties, interactieve en online educatie ontwikkeld worden waarmee de verschillende stakeholders begrip en inzicht krijgen en kansrijke opties gaan verkennen. Ten derde kunnen praktische tools ontwikkeld worden waarmee alle stakeholders (ondernemers, financiers en overheid) de kansen voor verschillende bronnen van financiering en co-financiering kunnen verkennen. Een voorbeeld van zo n tool is de Crowdfunding Scan. Ten vierde kunnen op korte termijn binnen en buiten het Netwerk Financiering Energie Innovaties cases van co-financiering geanalyseerd worden tijdens bijeenkomsten en in publicaties. NB: Het gaat om het wegwijs maken van ondernemers, financiers en overheid.

33 De ondernemer wegwijs maken" Tool: Welke financieringsvorm past bij mijn financieringsvraag? Educatie: Hoe werken de passende vormen van financiering? Cases: Voorbeelden van vergelijkbare financieringsvragen.

34 Vervolgstappen! Ten aanzien van netwerk en matchfunding als stimulans voor crowdfunding en cofinanciering De mogelijkheden van co-financiering of matchfunding vanuit RVO verkennen door met relevante stakeholders te spreken om de vraag en kansen in kaart te brengen.

35 Bronnen! Meer weten? Lees dan: FME-CWM, Verslag High Level Meeting Financiering (verslag: bit.ly/spark-1) Douw&Koren, Crowdfinance (rapport: bit.ly/spark-2) Douw&Koren, Crowdfunding in Nederland 2013 (rapport: bit.ly/spark-3) VBDO, Investeren in duurzame en innovatieve projecten Als input voor deze verkenning is daarnaast onder andere gesproken met: ING, ABN AMRO, Rabobank, VBDO, Start Green Venture Capital, InvestorMatch, Oneplanetcrowd, GreenCrowd, Solar Cool Solutions, WakaWaka, Shifft, Zon Energie, De Beijer RTB, Route67, FME-CWM, Rockstart Smart Energy, Green House Arnhem. Bedankt!

36 Spark!

37 Spark!

38 Bijlagen! 1. Crowdfunding in Nederland Crowdfunding platforms 3. Cases (duurzame energie innovaties die crowdfunding gebruikt hebben)

39 Bijlage 1: Crowdfunding in Nederland 2013! In 2013 is in Nederland 32 miljoen euro via crowdfunding gefinancerd

40 Bijlage 1: Crowdfunding in Nederland 2013! De markt is in 2013 meer dan verdubbeld

41 Bijlage 1: Crowdfunding in Nederland 2013! projecten en ondernemingen hebben succesvol crowdfunding ingezet

42 Bijlage 2: Crowdfunding platforms! Een crowdfunding propositie wordt meestal op een crowdfunding platform gepresenteerd. Nederland telt in totaal zo n 60 crowdfunding platforms. De relevante platforms voor duurzame energie innovaties zijn: Platform Toelichting Contact CrowdAboutNow Geldvoorelkaar GreenCrowd Oneplanetcrowd Share2Start Symbid WeKomenErWel CrowdAboutNow richt zich op ondernemingen in het algemeen en hanteert verschillende modellen: leningen, aandelen of rewards Geldvoorelkaar richt zich op ondernemingen in het algemeen en hanteert een lening model met anuitaire maandelijkse aflossing GreenCrowd richt zich op duurzame energie projecten (ten behoeve van opwekking) en hanteert het leningen en donatie model Oneplanetcrowd richt zich op duurzame projecten en ondernemingen en hanteert verschillende modellen: leningen, converteerbare leningen en rewards Share2Start richt zich op duurzame projeten en ondernemingen en hanteert verschillende modellen: leningen, converteerbare leningen en rewards Symbid richt zich op ondernemingen in het algemeen en hanteert het aandelen en rewards model WeKomenErWel richt zich op ondernemingen met een sociale of duurzame impact en hanteert converteerbare leningen als model Tom Vroemen tom@crowdaboutnow.com Edwin Adams e.adams@geldvoorelkaar.nl Jan Willem Zwang janwillem@greencrowd.nl Maarten de Jong maarten@oneplanetcrowd.nl Maarten Bouw maarten.bouw@share2start.com Robin Slakhorst robin.slakhorst@symbid.com Willem des Tombe wekomenerwel.nl@gmail.com

43 Bijlage 3: Cases! Duurzame energie innovaties die gebruik hebben gemaakt van crowdfunding: Naam Uitleg Jaar Vorm Doelbedrag Investeerders Platform Windmolen India Windmolen 2011 Donaties euro 15 (187 euro per inv) Share2Start Solar S3C Winkel 2012 Aandelen euro 90 (556 euro per inv) Symbid WakaWaka 1 Lamp 2012 Aandelen euro 319 (235 euro per inv) Symbid WakaWaka 2 Lamp 2012 Rewards dollar 787 (62 dollar per inv) Kickstarter ScootForYou Scooter verhuur 2012 Lening euro 23 (1.304 euro per inv) Geldvoorelkaar Thermosmart Thermostaat 2013 Reward euro 175 (245 euro per inv) Oneplanetcrowd Nerdalize Verwarming 2013 Aandelen euro 153 (360 euro per inv) Symbid JACK1 Elektrische scooter 2013 Reward euro 54 (1.111 euro per inv) Symbid WakaWaka 3 Lamp 2013 Rewards en lening euro (150 euro per inv) Oneplanetcrowd WakaWaka 4 Lamp 2013 Rewards dollar (75 dollar per inv) Kickstarter Bloom Solar Lamp Lamp 2013 Rewards euro 135 (80 euro per inv) Oneplanetcrowd Ampyx Power Windenergie 2013 Rewards en converteerbare lening Greeniant Software 2013 Rewards en converteerbare lening euro 272 (1.212 euro per inv) Oneplanetcrowd euro 154 (1.024 euro per inv) Oneplanetcrowd

44 Spark!

Crowdfunding in Nederland De status van crowdfunding in Nederland

Crowdfunding in Nederland De status van crowdfunding in Nederland Crowdfunding in Nederland 2013 De status van crowdfunding in Nederland Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 15 januari 2014. Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Crowdfunding & duurzame energie. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken

Crowdfunding & duurzame energie. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Crowdfunding & duurzame energie In opdracht van het ministerie van Economische Zaken Crowdfunding & duurzame energie De status van crowdfunding voor duurzame energie in Nederland in 2015 Dit rapport is

Nadere informatie

Crowdfunding in Nederland 2012. Crowdfunding in 2012: de cijfers

Crowdfunding in Nederland 2012. Crowdfunding in 2012: de cijfers Crowdfunding in Nederland 2012 Crowdfunding in 2012: de cijfers Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 23 januari 2013. Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Financiering. (Alternatieve) Financiering en Voorwaarden. Financiering - MCN

Financiering. (Alternatieve) Financiering en Voorwaarden. Financiering - MCN Financiering (Alternatieve) Financiering en Voorwaarden Financiering - MCN De kapitaalmarkt in Beweging Toegang tot bancaire financiering meer onder druk Investeerders schuiven op in het gat dat banken

Nadere informatie

Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België

Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België Crowdfunding in België 2013 De status van crowdfunding in België Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 15 oktober 2014. De cijfers uit dit rapport zijn afkomstig van alle in België

Nadere informatie

Crowdfunding in Rotterdam 2014

Crowdfunding in Rotterdam 2014 Crowdfunding in Rotterdam 2014 De status van crowdfunding in Rotterdam Douw&Koren. crowdfunding consultancy Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 23 januari 2015. Copyright Douw&Koren

Nadere informatie

Affiliates. Eigenschappen van een affiliate Een affiliate bezit de volgende eigenschappen:

Affiliates. Eigenschappen van een affiliate Een affiliate bezit de volgende eigenschappen: Affiliate Manual Symbid is een aandelen-crowdfunding platform, gevestigd in Rotterdam. Het platform is opgericht in 2011 en groeit sindsdien hard. Symbid wil zoveel mogelijk ondernemers, met behoefte aan

Nadere informatie

Jouw persoonlijke financiering intake rapport

Jouw persoonlijke financiering intake rapport Jouw persoonlijke financiering intake rapport Jouw persoonlijke financiering intake rapport Gefeliciteerd! Je hebt de eerste stap gezet in The Funding Network van Symbid; de snelste en meest efficiënte

Nadere informatie

MR WBM VONDENHOFF ADVOCAAT

MR WBM VONDENHOFF ADVOCAAT MR WBM VONDENHOFF ADVOCAAT TopTalks Bedrijfsfinanciering Mr. W.B.M. Vondenhoff 1. Stappen bedrijfsfinanciering A. Eigen vermogen: goed voor solvabiliteitsratio B. Kasstroom: inzichtelijk C. Werkkapitaal:

Nadere informatie

CROWDFUNDINGSPLATFORMEN

CROWDFUNDINGSPLATFORMEN Als je aan de gang Ga gaat voor met je crowdfunding droom! Geniet vraag je van je wellicht de reis! af welk platform past bij mij? Dit schrijven helpt je op weg. CROWDFUNDINGSPLATFORMEN WELKE PAST MIJ?

Nadere informatie

Succesvol financieren

Succesvol financieren Informatieblad 06-07-14 Succesvol financieren Het is voor bedrijven nog steeds lastig om geld te lenen bij een bank. Maar u bent tegenwoordig voor een financiering niet meer alleen afhankelijk van de bank.

Nadere informatie

MEMO Crowdfunding Algemeen

MEMO Crowdfunding Algemeen MEMO Crowdfunding Algemeen Introductie Door middel van deze memo willen wij u graag nader informeren over (de mogelijkheden van) crowdfunding. Crowdfunding heeft zich de afgelopen jaren in Nederland ontwikkeld

Nadere informatie

Crowdfunding in Nederland

Crowdfunding in Nederland Crowdfunding in Nederland Door de terugtrekkende beweging van de overheid in de kunst- en cultuursector zie je steeds meer vormen van publieke financiering ontstaan zoals crowdfunding. Crowdfunding is

Nadere informatie

Heeft u besloten om het erfgoed object waaraan u bent verbonden te verduurzamen, bijvoorbeeld middels duurzame energieopwekking of -besparing?

Heeft u besloten om het erfgoed object waaraan u bent verbonden te verduurzamen, bijvoorbeeld middels duurzame energieopwekking of -besparing? BESLISBOOM Is het zinvol om crowdfunding in te zetten voor de verduurzaming van erfgoed? Kunnen we erfgoed behouden op een manier die ook recht doet aan de maatschappelijke opdracht tot verduurzaming?

Nadere informatie

Crowdfunding in Zeeland in 2016

Crowdfunding in Zeeland in 2016 Crowdfunding in Zeeland in 2016 Douw&Koren Januari 2017 Voorwoord In 2016 is in Nederland 170 miljoen euro opgehaald middels crowdfunding. Dat betekent opnieuw een flinke groei van het fenomeen ten opzichte

Nadere informatie

Crowdfunding in de creatieve sector

Crowdfunding in de creatieve sector Crowdfunding in de creatieve sector Crowdfunding in de creatieve sector Gijsbert Koren (Douw&Koren) Crowdfunding Crowdfunding is een manier van financieren waarbij geld bij een grote hoeveelheid kleine

Nadere informatie

Doelbedrag campagne EUR Streefbedrag campagne EUR Rente 7%

Doelbedrag campagne EUR Streefbedrag campagne EUR Rente 7% Crowdfundingproject Oneplanetcrowd Bedrijfsnaam Website Oneplanetcrowd B.V. www.oneplanetcrowd.com Doelbedrag campagne EUR 250.000 Streefbedrag campagne EUR 1.000.000 Financieringsvorm Achtergestelde converteerbare

Nadere informatie

Stapelen van financieringen

Stapelen van financieringen Stapelen van financieringen Hoe werkt het In deze speakernote leest u de thema s die voorbij kwamen in het seminar over het stapelen van financieringen. U kunt zo op uw gemak nog eens nalezen wat de mogelijkheden

Nadere informatie

Alternatieve financiering: crowdfunding

Alternatieve financiering: crowdfunding Zet hier een achtergrondafbeelding neer De laag hieronder is een masker, verplaats de afbeelding dus met rechtermuisknop > schikken > naar achtergrond naar de achtergrond. Alternatieve financiering: crowdfunding

Nadere informatie

Week van de Financiën. Presentatie Credion. 15 februari 2017 Erik van den Bosch

Week van de Financiën. Presentatie Credion. 15 februari 2017 Erik van den Bosch Week van de Financiën Presentatie Credion 15 februari 2017 Erik van den Bosch Marktontwikkelingen banken (1) Imagoprobleem vertrouwensmonitor 2016: 2,8 (schaal 0-5) Doorgaans een zwakke relatie met klanten

Nadere informatie

Curatoren middag 2015

Curatoren middag 2015 Curatoren middag 2015 Alternatieve financieringsvormen Wat zijn de mogelijkheden in het huidige financieringslandschap 11 november 2015 Spreker: Onderwerpen 1. Financieringsbehoefte bedrijfsleven 2. Veranderende

Nadere informatie

De 7 valkuilen voor ondernemers bij crowdfunding. Whitepaper 7 Valkuilen voor ondernemers bij Crowdfunding

De 7 valkuilen voor ondernemers bij crowdfunding. Whitepaper 7 Valkuilen voor ondernemers bij Crowdfunding De 7 valkuilen voor ondernemers bij crowdfunding Whitepaper 7 Valkuilen voor ondernemers bij Crowdfunding Indeling Bezig met het opstarten van een bedrijf? Of wilt u juist de volgende stap zetten met uw

Nadere informatie

Najaarsseminar VAB Geld als Water

Najaarsseminar VAB Geld als Water Najaarsseminar VAB Geld als Water 7 november 2013 Lodewijk Kolfschoten Stelling 1 Mijn klanten willen alleen maar bankfinanciering Page 2 Crowdfunding Page 3 Wat is crowdfunding? Een alternatieve wijze

Nadere informatie

Crowdfinance Crowdfunding voor startende ondernemingen en het MKB: status, knelpunten en kansen

Crowdfinance Crowdfunding voor startende ondernemingen en het MKB: status, knelpunten en kansen Het gebruik van cijfers en/of teksten uit dit rapport als toelichting of ondersteuning in artikelen, scripties en boeken is toegestaan mits de bron duidelijk wordt vermeld. Vermenigvuldigen en/of openbaarmaking

Nadere informatie

Jan Willem Zwang & Sven Pluut Amersfoort, 15 november 2013

Jan Willem Zwang & Sven Pluut Amersfoort, 15 november 2013 Crowdfunding Jan Willem Zwang & Sven Pluut Amersfoort, 15 november 2013 Stichting Green Crowd Utrechtseweg 310 Gebouw H02 6812 AR Arnhem 0285 4013 471 www.greencrowd.nl Agenda Korte introductie Wat is

Nadere informatie

Succesvol financieren

Succesvol financieren Lentink Accountants/Belastingadviseurs brengt onder uw aandacht Succesvol financieren Alternatieve financieringsvormen voor uw bv Huizen, april 2014 1 Introductie Het is voor bedrijven nog steeds lastig

Nadere informatie

Welkom bij de workshop: Financieren en groei. Entree tot eigen vermogen en vreemd vermogen

Welkom bij de workshop: Financieren en groei. Entree tot eigen vermogen en vreemd vermogen Welkom bij de workshop: Financieren en groei Entree tot eigen vermogen en vreemd vermogen Ondernemen/Onderneming Inventarisatie Onderneming/ondernemer Rentabiliteit Vermogen Zekerheid Welke keuze? Keuze

Nadere informatie

Crowdfunding voor musea. Waarom musea met crowdfunding aan de slag moeten

Crowdfunding voor musea. Waarom musea met crowdfunding aan de slag moeten Crowdfunding voor musea Waarom musea met crowdfunding aan de slag moeten Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 24 juni 2015. Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Succesvol financieren Alternatieve financieringsvormen voor uw bv

Succesvol financieren Alternatieve financieringsvormen voor uw bv Met de helpende hand van de overheid meer kans van slagen Succesvol financieren Alternatieve financieringsvormen voor uw bv Het is voor bedrijven nog steeds lastig om geld te lenen bij een bank. Maar u

Nadere informatie

MKBfinancieringsbarometer

MKBfinancieringsbarometer MKBfinancieringsbarometer Q3 24 2 MKB-Financieringsbarometer Inhoud Omzetgroei- en verwachtingen 4 Medewerkersgroei- en verwachtingen 6 Financieringsbehoefte- en verwachtingen 7 Kennis over financieringsvormen

Nadere informatie

Crowdfunding - erfgoedbrede campagnes

Crowdfunding - erfgoedbrede campagnes De Erfgoedmonitor Home > Indicatoren > Crowdfunding - erfgoedbrede campagnes Crowdfunding - erfgoedbrede campagnes Publicatiedatum: 29 oktober 2018 Van de 791.553 die in 2017 in succesvolle crowdfundingcampagnes

Nadere informatie

Succesvol financieren

Succesvol financieren Lentink Accountants/Belastingadviseurs brengt onder uw aandacht Succesvol financieren Alternatieve financieringsvormen voor uw bv Huizen, november 2013 1 Introductie Het is voor bedrijven nog steeds lastig

Nadere informatie

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB Gemeenten hebben forse ambities op het gebied van duurzaamheid, innovatie en lokale

Nadere informatie

De stand van crowdfunding in Zeeland 2015

De stand van crowdfunding in Zeeland 2015 De stand van crowdfunding in Zeeland 2015 Douw&Koren Januari 2016 2 Voorwoord De (economische) omgeving verandert voortdurend. Na vele slechte jaren lijkt de economie nu weer de opgaande lijn te hebben

Nadere informatie

VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD

VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD Over Greencrowd Greencrowd structureert en financiert duurzame-energie-projecten. Greencrowd richt zich hierbij op projecten waarbij lokale, duurzame energieproductie wordt

Nadere informatie

KAPITAAL LOKAAL ZO MAAKT U HET VERSCHIL MET CROWDFUNDING

KAPITAAL LOKAAL ZO MAAKT U HET VERSCHIL MET CROWDFUNDING KAPITAAL LOKAAL ZO MAAKT U HET VERSCHIL MET CROWDFUNDING Crowdfunding voor ondernemers Crowdfunding is momenteel voor de ondernemer een goed alternatief om een zakelijke financiering te realiseren. Banken

Nadere informatie

Kansen voor Financiering in de Zaanstreek. 7 december 2015

Kansen voor Financiering in de Zaanstreek. 7 december 2015 Kansen voor Financiering in de Zaanstreek 7 december 2015 Kansen voor Financiering 2 Maar zo kan het ook! 3 Kansen voor Financiering Noord-Holland Gezamenlijk initiatief van Provincie Noord-Holland en

Nadere informatie

Masterclass: Hoe vind ik financiering voor mijn bedrijf?

Masterclass: Hoe vind ik financiering voor mijn bedrijf? Masterclass: Hoe vind ik financiering voor mijn bedrijf? 1 Doel van vandaag Ik heb een duidelijk beeld van welke typen financiering er zijn voor het MKB en hoe ik tot de juiste financiering voor mijn bedrijf

Nadere informatie

Qredits bestaat vijf jaar. Dat is een felicitatie waard: in de eerste. plaats natuurlijk aan Qredits en haar medewerkers die deze

Qredits bestaat vijf jaar. Dat is een felicitatie waard: in de eerste. plaats natuurlijk aan Qredits en haar medewerkers die deze (GESPROKEN WOORD GELDT) Majesteit, dames en heren! Qredits bestaat vijf jaar. Dat is een felicitatie waard: in de eerste plaats natuurlijk aan Qredits en haar medewerkers die deze organisatie in korte

Nadere informatie

ABN AMRO Duurzame Ontwikkeling Hoe financieren we de energie transitie

ABN AMRO Duurzame Ontwikkeling Hoe financieren we de energie transitie ABN AMRO Duurzame Ontwikkeling Hoe financieren we de energie transitie Wie? Opleiding: Technische Bedrijfskunde (werktuigbouw), Universiteit Twente Werk: ABN AMRO Export financiering Banco Real (AA Brazilie)

Nadere informatie

Dat is de klassieke theorie waarbij eigen middelen en financiële steun van de familie bij de start van een onderneming, de doorslag geven.

Dat is de klassieke theorie waarbij eigen middelen en financiële steun van de familie bij de start van een onderneming, de doorslag geven. TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID Infosessie Crowdfunding 14 november 2013 Dames en heren, Totnogtoe

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen met de Rabobank.

Duurzaam ondernemen met de Rabobank. Duurzaam ondernemen met de Rabobank. Ron Droste, commercieel directeur. Rabobank Den Haag en omgeving Rabobank en duurzaamheid Coöperatieve organisatievorm Klant- en maatschappelijk belang als uitgangspunt

Nadere informatie

PRESENTATIE DWAANDE MET JE BEDRIJF

PRESENTATIE DWAANDE MET JE BEDRIJF PRESENTATIE DWAANDE MET JE BEDRIJF 3 november 2015 Christiaan van der Molen Christiaan van der Molen VdM Finance Guide PROGRAMMA Onderdelen ondernemingsplan Beoordeling door financiers Crowdfunding Vragen

Nadere informatie

9 e BCB / Crown Media Business Challenge maandag 10 oktober 2016 te Badhoevedorp m.m.v. adviesbureau Douw en Koren. De antwoorden!

9 e BCB / Crown Media Business Challenge maandag 10 oktober 2016 te Badhoevedorp m.m.v. adviesbureau Douw en Koren. De antwoorden! 9 e BCB / Crown Media Business Challenge maandag 10 oktober 2016 te Badhoevedorp m.m.v. adviesbureau Douw en Koren De antwoorden! www.bcbadhoevedorp.nl www.crownmedia.nl Bronvermelding t.a.v. de 25 quizvragen:

Nadere informatie

Bedrijfsfinanciering: Van subsidie naar overheidsinstrumenten anno 2014

Bedrijfsfinanciering: Van subsidie naar overheidsinstrumenten anno 2014 Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ministerie van Economische Zaken Bedrijfsfinanciering: Van subsidie naar overheidsinstrumenten anno 2014 Roland Starmans Manager Product Ontwikkeling Bancair, Investment

Nadere informatie

Growth Masterclass Financieren in nieuwe tijden. 20 mei 2014

Growth Masterclass Financieren in nieuwe tijden. 20 mei 2014 Growth Masterclass Financieren in nieuwe tijden 20 mei 2014 Programma 14.30 Ontvangst 14.45 Opening 15.15 Presentatie ondernemer Richard van Yperen - ITON 16.15 Start Masterclass Financieren in nieuwe

Nadere informatie

WELKOM Cases Drukkerij & Logistieke Dienstverlener Crowd funding

WELKOM Cases Drukkerij & Logistieke Dienstverlener Crowd funding WELKOM Cases Drukkerij & Logistieke Dienstverlener Crowd funding 19 november 1 Ruim 100 partners > 40 kantoren Triple O: Ondernemers Objectief Onafhankelijk Eén methodiek, één gezicht Louis van Besouw

Nadere informatie

Financieren zonder banken

Financieren zonder banken Financieren zonder banken Jan Willem Zwang 15 november 2012 Stichting Green Crowd Utrechtseweg 310 Gebouw H02 6812 AR Arnhem 026 352 75 72 www.greencrowd.nl Wat is crowdfunding? 1 idee, veel financiers,

Nadere informatie

Crowdfunding in Gelderland

Crowdfunding in Gelderland Crowdfunding in Gelderland Onderzoek naar crowdfunding als middel van financiering voor het bedrijfsleven in Gelderland. 27-1-2014 Stefan Fiddelaar Gijsbert Geluk Boudewijn Zuijderhoudt Direction Subsidies

Nadere informatie

Fiches van Private financieringsbronnen IPO-project Slim financieren

Fiches van Private financieringsbronnen IPO-project Slim financieren Fiches van Private financieringsbronnen IPO-project Slim financieren Private equity/investeringsfonds Ampere Equity Fonds Aandeelhouders zijn APG, PGGM, Delta Lloyd and Rabobank. Focus op productie duurzame

Nadere informatie

Niet-commercieel De gebruiker mag het werk niet voor commerciële doeleinden gebruiken.

Niet-commercieel De gebruiker mag het werk niet voor commerciële doeleinden gebruiken. Je bekijkt op dit moment de enquête van het Nationaal Crowdfunding Onderzoek 2013. Een onderzoek dat als doel heeft meer inzicht te krijgen in de beweegredenen van mensen om een financiële bijdrage te

Nadere informatie

Financieringsmonitor Groei

Financieringsmonitor Groei M200908 Financieringsmonitor Groei Gevestigde bedrijven en snelle groeiers vergeleken Lia Smit Joris Meijaard Zoetermeer, 20 mei 2009 Financieringsmonitor groei Terugval financieringsbehoefte snelle groeiers

Nadere informatie

Next-Generation Financing

Next-Generation Financing Next-Generation Financing Finding the right solutions to the right equations Prof. dr. Paul Louis Iske, Maastricht University Chief Dialogues Officer, ABN AMRO Bank Business Case A business case is a set

Nadere informatie

Geld Vrijmaken voor Ondernemers

Geld Vrijmaken voor Ondernemers Masterclass Geld Vrijmaken voor Ondernemers Het zijn turbulente tijden voor ondernemers. Een interessante Overname, een tijdelijke dip in de omzet, opzetten van nieuwe business, overal is geld voor nodig.

Nadere informatie

Financieringsmogelijkheden Verenigingen of MKB (#020)

Financieringsmogelijkheden Verenigingen of MKB (#020) Financieringsmogelijkheden Verenigingen of MKB (#020) (Voor)financiering door een derde 1. Zonline Doneer de zon: Zonline biedt in samenwerking met Urgenda de mogelijkheid om via crowdfunding zonnepanelen

Nadere informatie

ING & Tiel. Betrokken bij ondernemend Nederland. Annerie Vreugdenhil 5 juni 2014 VERTROUWELIJK

ING & Tiel. Betrokken bij ondernemend Nederland. Annerie Vreugdenhil 5 juni 2014 VERTROUWELIJK ING & Tiel Betrokken bij ondernemend Nederland Annerie Vreugdenhil 5 juni 2014 Onderliggend herstel Economische groei Nederland BBP in % kwartaal-op-kwartaal 1.0 0.5 0.0-0.5-1.0-1.5 Onderliggende trend*

Nadere informatie

Ontbijtsessie Crowdfunding. 21 mei 2015 Bert Bogie

Ontbijtsessie Crowdfunding. 21 mei 2015 Bert Bogie Ontbijtsessie Crowdfunding 21 mei 2015 Bert Bogie Ik kan me ook voorstellen dat bankiers hun bed niet meer uitkomen als ze maar tien mille verdienen op een krediet van een half miljoen. Hans Biesheuvel,

Nadere informatie

Groei stimuleren bij beloftevolle startende en groeiende ondernemingen door hen in contact te brengen met privéinvesteerders.

Groei stimuleren bij beloftevolle startende en groeiende ondernemingen door hen in contact te brengen met privéinvesteerders. www.ban.be Groei stimuleren bij beloftevolle startende en groeiende ondernemingen door hen in contact te brengen met privéinvesteerders. De business angels investeren naast kapitaal ook hun eigen knowhow,

Nadere informatie

Technologieondernemers nemen financiering in eigen hand

Technologieondernemers nemen financiering in eigen hand Technologieondernemers nemen financiering in eigen hand Verslag van een High Level Meeting, 25 september 2013 Inleiding Recent onderzoek toont aan dat veel bedrijven in de technologiesector financiering

Nadere informatie

Kennissessie: Investeren in Bio-energie-projecten en Biobased innovaties

Kennissessie: Investeren in Bio-energie-projecten en Biobased innovaties Kennissessie: Investeren in Bio-energie-projecten en Biobased innovaties Programma van de avond Welkom Proces van voorbereiding tot realisatie en exploitatie Hoe worden investeringsrisico s beperkt? Onderzoek:

Nadere informatie

Ervaringen met (alternatieve) financieringen. Maarten Zemann & Frank Jongejan 9 juni 2016 Vianen

Ervaringen met (alternatieve) financieringen. Maarten Zemann & Frank Jongejan 9 juni 2016 Vianen Ervaringen met (alternatieve) financieringen Maarten Zemann & Frank Jongejan 9 juni 2016 Vianen Frank Jongejan AA MKB-accountant Crowdfunder Diverse bestuursfuncties www.decijfersvoorbij.nl www.definancieringvoorbij.nl

Nadere informatie

de Windcentrale Winddelen Maximaal draagvlak voor windprojecten

de Windcentrale Winddelen Maximaal draagvlak voor windprojecten de Windcentrale Winddelen Maximaal draagvlak voor windprojecten De Windcentrale Opgericht in 2010 Doel: versnellen van de energietransitie Nu: 10 windturbines 15.000 deelnemers: 60.000 Winddelen 11.000

Nadere informatie

DE TOP 10 ALTERNATIEVE FINANCIERINGSTIPS ALS DE BANK NIET MEEWERKT, WAT DAN?

DE TOP 10 ALTERNATIEVE FINANCIERINGSTIPS ALS DE BANK NIET MEEWERKT, WAT DAN? D TOP 10 LTRTV FCRGSTPS LS D BK T MWRKT, WT D? Bij heel veel ondernemers is dit inmiddels een bekend begrip geworden, de bank financiert niet (helemaal) meer mee. Wat dan te doen? Welke alternatieven zijn

Nadere informatie

MKBi-Groeifonds Obligaties

MKBi-Groeifonds Obligaties MKBi-Groeifonds Obligaties Brede kennis en ervaring in zowel de financiële wereld als het ondernemerschap is de basis van het MKBi Groeifonds Geef het mkb de juiste impuls met het MKBi Groeifonds! Meer

Nadere informatie

Behoefteonderzoek MKB Financiering. 22 maart 2016 BCDN Werner Käller

Behoefteonderzoek MKB Financiering. 22 maart 2016 BCDN Werner Käller Behoefteonderzoek MKB Financiering 22 maart 2016 BCDN Werner Käller Inhoud Pitch 1. Het behoefteonderzoek 2. Financieringsbehoefte Zzpér / Klein MKB 3. Bekendheid en gebruik financieringstypen 4. Opmerkelijke

Nadere informatie

Overijssel maakt werk van nieuwe energie!

Overijssel maakt werk van nieuwe energie! Overijssel maakt werk van nieuwe energie! U wilt met uw onderneming of woningcorporatie werk maken van nieuwe energie of energiebesparing. Maar u krijgt de financiering niet (volledig) rond via een bancaire

Nadere informatie

CrowdAboutNow Crowdfunding platform voor starters BROCHURE CROWDABOUTNOW. Brochure.indd 1 08-12-11 07:50

CrowdAboutNow Crowdfunding platform voor starters BROCHURE CROWDABOUTNOW. Brochure.indd 1 08-12-11 07:50 CrowdAboutNow Crowdfunding platform voor starters BROCHURE CROWDABOUTNOW Brochure.indd 1 08-12-11 07:50 Brochure.indd 2 08-12-11 07:50 CrowdAboutNow Crowdfunding platform voor starters CrowdAboutNow; wat

Nadere informatie

Ronald Kleverlaan. Senior Partner CrowdfundingHub

Ronald Kleverlaan. Senior Partner CrowdfundingHub Ronald Kleverlaan Senior Partner CrowdfundingHub Directeur European Centre for Alternative Finance Universiteit Utrecht ronald@kleverlaan.com @kleverlaan Crowdfunding kansen voor culturele instellingen

Nadere informatie

Alternatieve financieringen voor middelgrote bedrijven. 24 september 2013 1 1

Alternatieve financieringen voor middelgrote bedrijven. 24 september 2013 1 1 Alternatieve financieringen voor middelgrote bedrijven 24 september 2013 1 1 1 Inhoud Alternatieve vormen van financiering Een Europese Private Placement? Financiering van NPEX Contact: Victor Meijer (victor.meijer@nibc.com)

Nadere informatie

Stappenplan Ondernemers en Investeerders na realiseren Doelkapitaal

Stappenplan Ondernemers en Investeerders na realiseren Doelkapitaal Stappenplan Ondernemers en Investeerders na realiseren Doelkapitaal Dit Stappenplan is onder artikel 10.2 van de Symbid Coöperatie UA Algemene Voorwaarden Investeerders en Ondernemers een integraal onderdeel

Nadere informatie

Kosten na campagne, bv: een Kosten vooraf, bv: een succesfee en/of. Gem. Proj. Omvang ( ) Categorie ²) Doelgroep. eenmalig % en/of een % per jaar

Kosten na campagne, bv: een Kosten vooraf, bv: een succesfee en/of. Gem. Proj. Omvang ( ) Categorie ²) Doelgroep. eenmalig % en/of een % per jaar 1 1%CLUB 2008 1.138 3.210 Goede doelen internationale maatschappelijke projecten Nee 7% Bij succes 1+2 12% indien doelbedrag NIET gehaald wordt 2 121Donation.com 2011 412 - Alle Cat. is voor verenigingen,

Nadere informatie

Deel 3: de Productie(-installatie) MONITOR

Deel 3: de Productie(-installatie) MONITOR Deel 3: de Productie(-installatie) MONITOR Deze Monitor gaat over productie-installaties: windturbines, windparken collectieve zonprojecten andere productie-installaties alle productie-projecten waar jullie

Nadere informatie

De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten

De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten De kracht van delen in lokale wind- en zonprojecten Menno van Rossum De Windcentrale Jeroen Vanson Greenchoice 21 November 2014 AGENDA Greenchoice Over Greenchoice Lokale initiatieven en coöperaties De

Nadere informatie

Samen is de snelste weg voor Wind op Land

Samen is de snelste weg voor Wind op Land Samen is de snelste weg voor Wind op Land NWEA bijeenkomst Leon Pulles Januari 2015 Vragen aan de zaal Wie is er voor wind energie op land? Wie vindt windmolens mooi? Wie wil een 3 MW molen op 300 meter

Nadere informatie

Luc Colebunders, CEO CROFUN BVBA

Luc Colebunders, CEO CROFUN BVBA Luc Colebunders, CEO CROFUN BVBA Maak deel uit van de financiële revolutie! Crowdfunding helpt uw dromen en projecten te realiseren CroFun, the crowdfunding company www.crofun.com 2 CroFun, Crowdfunding

Nadere informatie

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt?

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Menukaart Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Schooldakrevolutie Schreeuw met ons van de daken: we zullen niet rusten tot elke vierkante centimeter van onze schooldaken

Nadere informatie

Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België

Crowdfunding in België De status van crowdfunding in België Crowdfunding in België 2015 De status van crowdfunding in België Dit rapport is opgesteld door Douw&Koren en gepubliceerd op 20 juni 2016. Copyright Douw&Koren Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Zo financier je groei!

Zo financier je groei! Zo financier je groei! Voor elk goed plan vinden wij de weg. Berend Nannes accountmanager MKB Small Business Event Zoetermeer 2017 Het Nieuwe Financieren Praktijkvoorbeeld: De investering van Active Ants

Nadere informatie

Crowdfunding voor musea en erfgoed. De status van crowdfunding voor musea en erfgoed in Nederland in 2014 & 2015

Crowdfunding voor musea en erfgoed. De status van crowdfunding voor musea en erfgoed in Nederland in 2014 & 2015 De status van crowdfunding voor musea en erfgoed in Nederland in 2014 & 2015 Dit rapport is in februari 2015 opgesteld door Douw&Koren. Crowdfunding adviesbureau Douw&Koren geldt in Nederland als gids

Nadere informatie

Pizzafinanciering: Hoe doe je dat? Samenvatting workshop. Susan van Koeveringe & Dwayne van der Klugt 3 november 2016

Pizzafinanciering: Hoe doe je dat? Samenvatting workshop. Susan van Koeveringe & Dwayne van der Klugt 3 november 2016 Pizzafinanciering: Hoe doe je dat? Samenvatting workshop Susan van Koeveringe & Dwayne van der Klugt 3 november 2016 Introductie Susan van Koeveringe CEO BB Capital Dwayne van der Klugt Teamleider Alternatieve

Nadere informatie

Overijssel maakt werk van nieuwe energie!

Overijssel maakt werk van nieuwe energie! Overijssel maakt werk van nieuwe energie! U wilt met uw onderneming of woningcorporatie werk maken van nieuwe energie of energiebesparing. Maar u krijgt de financiering niet (volledig) rond via een bancaire

Nadere informatie

De Crowdfunding Safari workshop

De Crowdfunding Safari workshop De Crowdfunding Safari workshop Veel organisaties kampen met dalende subsidies, hebben moeite met het ophalen van investeringen of leningen en kunnen doelen daardoor steeds moeilijker halen. Crowdfunding

Nadere informatie

Oneplanetcrowd. 60 maanden

Oneplanetcrowd.  60 maanden Investment sheet Oneplanetcrowd Bedrijfsnaam Website Oneplanetcrowd http://www.oneplanetcrowd.com Doelbedrag campagne 250.000 Streefbedrag campagne 1.000.000 Financieringsvorm Achtergestelde converteerbare

Nadere informatie

Geld ophalen met crowdfunding: zo doe je dat

Geld ophalen met crowdfunding: zo doe je dat Geld ophalen met crowdfunding: zo doe je dat 1 Geld ophalen met crowdfunding: zo doe je dat Starten en groeien als ondernemer Steeds meer ondernemers maken gebruik van alternatieve financieringsvormen

Nadere informatie

Persoonlijke ontwikkeling Maatschappelijk verantwoord Zakelijk netwerk Gezelligheid. Ronald Treijtel Crowdfund Coach regio Achterhoek.

Persoonlijke ontwikkeling Maatschappelijk verantwoord Zakelijk netwerk Gezelligheid. Ronald Treijtel Crowdfund Coach regio Achterhoek. Persoonlijke ontwikkeling Maatschappelijk verantwoord Zakelijk netwerk Gezelligheid Ronald Treijtel Crowdfund Coach regio Achterhoek April 2015 Agenda Even voorstellen Crowdfunding in het grote perspectief

Nadere informatie

Alternatieve financiering de facts and figures

Alternatieve financiering de facts and figures SUBtracers international subsidy consultants Alternatieve financiering de facts and figures SUBtracers.com Alternatieve financiering: de facts and figures In financieel lastige tijden wordt het voor ondernemers

Nadere informatie

Frequently Asked Questions

Frequently Asked Questions Frequently Asked Questions 1 FAQ Algemene vragen over Crowdlease Wat is crowdfunding? Bij crowdfunding financiert de menigte het beoogde doel. Een onafhankelijk alternatief dat al geruime tijd bestaat

Nadere informatie

Alternatieve financieringsvormen voor bankkrediet. Bart P.M. Joosen

Alternatieve financieringsvormen voor bankkrediet. Bart P.M. Joosen Alternatieve financieringsvormen voor bankkrediet Bart P.M. Joosen 30 januari 2014 Aanbodzijde van de financieringsmarkt 2 Aanbodzijde van de financieringsmarkt Banken Institutionele beleggers Beurs (public

Nadere informatie

WIJ WILLEN SAMEN MET U INNOVEREN

WIJ WILLEN SAMEN MET U INNOVEREN WIJ WILLEN SAMEN MET U INNOVEREN Wanneer wij als DB&P de belofte uitspreken om samen met u te innoveren, dan valt of staat dat met de kennis en kwaliteit van ons team. Wij nemen de aanvraag en optimalisering

Nadere informatie

Het bedrijfsplan door de bril van een financier

Het bedrijfsplan door de bril van een financier Het bedrijfsplan door de bril van een financier Greentech week hoe financiert u uw innovatieve product of bedrijf Freek Welling investment manager 8 oktober 2015 Inhoud 1. Introductie 2. Belang van een

Nadere informatie

De wereld verandert. En in die transitie liggen kansen. Wij maken bedrijven blijvend beter.

De wereld verandert. En in die transitie liggen kansen. Wij maken bedrijven blijvend beter. De wereld verandert. En in die transitie liggen kansen. Wij maken bedrijven blijvend beter. building better// De filosofie die bepalend is voor het denken en doen van dutch. Met een prikkelende kijk op

Nadere informatie

financiering van zorginnovaties Marleen Jansen, sectorspecialist Gezondheid en innovatie

financiering van zorginnovaties Marleen Jansen, sectorspecialist Gezondheid en innovatie financiering van zorginnovaties Marleen Jansen, sectorspecialist Gezondheid en innovatie JIM, Utrecht, 27 juni 2017 Agenda 1. Gezondheidszorg in de toekomst 2. Welke uitdagingen kent zorginnovatie? 3.

Nadere informatie

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt?

Menukaart. Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Menukaart Ja, ik wil zonnepanelen op onze school. Welk initiatief is voor ons geschikt? Schooldakrevolutie Schreeuw met ons van de daken: we zullen niet rusten tot elke vierkante centimeter van onze schooldaken

Nadere informatie

Kredietpaspoort De vent, de tent en de cent. Bianca Duiverman Jan Wietsma

Kredietpaspoort De vent, de tent en de cent. Bianca Duiverman Jan Wietsma Kredietpaspoort De vent, de tent en de cent Bianca Duiverman Jan Wietsma Kredietpaspoort De vent Jan Wietsma Bij huidige kredietverstrekking ligt nadruk nog op ratings Het financieringslandschap verandert

Nadere informatie

Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1

Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1 Het businessmodel en de focus van kleinere banken in België Voorstelling Triodos Bank 1 Muriel Van Gompel - Director Retail Banking, Triodos Bank In 1980 zette Triodos Bank een ander bancair model in de

Nadere informatie

Roadmap naar financiering. Gemeente Ede

Roadmap naar financiering. Gemeente Ede Roadmap naar financiering Gemeente Ede 1 Begrippenlijst Business Angels Business Angels zijn vermogende particulieren of oud-ondernemers die hun eigen vermogen investeren in ondernemingen in de vorm van

Nadere informatie

De week van het financieren Bancaire Financiering

De week van het financieren Bancaire Financiering De week van het financieren Bancaire Financiering Rob van Blokland, 16 februari 2017 Doelstelling Na afloop van deze presentatie: Heb je inzicht: - In hoe een bank naar een financieringsaanvraag kijkt

Nadere informatie

Winst met Waarde. In 3 stappen de unieke waarde van je bedrijf vergroten

Winst met Waarde. In 3 stappen de unieke waarde van je bedrijf vergroten Winst met Waarde In 3 stappen de unieke waarde van je bedrijf vergroten Erwin Meijboom Je hebt de stap genomen om deze e-paper te downloaden! Ben je startend ondernemer, wil je je startup gaan ontwikkelen,

Nadere informatie

ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie

ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie ZONNE-ENERGIE RIJNSTATE Van idee tot exploitatie 2 3 IDEE 6 ONTWIKKELING 10 CROWDFUNDING 14 REALISATIE 18 EXPLOITATIE 28 4 5 IDEE Rijnstate heeft maatschappelijk

Nadere informatie