Model projectplan Early Adopter- en Pilotprojecten Energiebesparing Industrie 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Model projectplan Early Adopter- en Pilotprojecten Energiebesparing Industrie 2014"

Transcriptie

1 Model projectplan Early Adopter- en Pilotprojecten Energiebesparing Industrie 2014 Als bijlage bij de subsidieaanvraag moet u een projectplan bijvoegen. Dit projectplan dient een beschrijving te geven van het project waarvoor u subsidie aanvraagt. Om uw aanvraag goed te kunnen beoordelen, dient u het projectplan conform onderstaand model en hoofdstukindeling te gebruiken. In het model is aangegeven welke aspecten u dient te behandelen De omvang van het projectplan bedraagt maximaal 20 pagina s (exclusief bijlagen). De aanwijzingen voor het aantal pagina s per onderdeel zijn indicatief. RVO adviseert om bij de opstelling van een projectplan zo goed mogelijk de handleiding bij de regeling te raadplegen, zie Titel Geef hier de titel van het project, zoals aangegeven op het aanvraagformulier. Programmalijn Geef aan op welke programmalijn(en) en onderwerp(en) uw project zich richt (zie bijlage en bij de regeling). Voor Pilot projecten kunt u alleen projecten indienen voor de bovenste 2 programmalijnen. EAP s kunnen worden ingediend op alle onderstaande programmalijnen: Omzetting en scheiding Efficiënte verbrandings en oventechnologie. Energie efficiënte scheidingstechnologie (energiegebruiksvermindering> 50%). Geavanceerde reactor en procesintensificatietechnologie. Nieuwe procesroutes. Utilities en control Systemen en technologieën voor een duurzame (lokale) energie/warmtehuishouding in processen, warmteterugwinning en restwarmtebenutting. Multifuel concepten. Geavanceerde procesbesturing gericht op maximale energie efficiëntie met behoud van betrouwbare operatie en productspecificatie, ook voor toekomstige gedistribueerde productieprocessen. Ontwateren en drogen Droogprocessen met 50% minder energiegebruik met gelijktijdige verbetering van productkwaliteit. Technologieën voor energie efficiënte behandeling van geconcentreerde, vaak hoog viskeuze processtromen. Proces/Systeem analyse en ontwerp Analyse en ontwerp van processen en systemen die leiden tot een doorbraak in efficiënter energie- en grondstoffenverbruik. Deze kennis uit processen geeft richting aan technologische en niet technologische innovaties. Het opheffen van barrières voor het toepassen van nieuwe technologieën. 0. Openbare samenvatting (o.a. voor publicatie op de website van RVO) Geef een samenvatting van het project voor het algemene publiek. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zal deze samenvatting gebruiken om te publiceren over het project als het subsidie toegezegd krijgt. Gebruik de volgende indeling: Doel van het project -max 50 woorden- <Geef aan wat het doel van het project is en hoe het project bijdraagt aan de doelstellingen van TKI ISPT>

2 Aanleiding max 50 woorden- <Geef aan wat de aanleiding van het project is> Korte omschrijving max 140 woorden- <Geef een korte omschrijving van de activiteiten en taakverdeling binnen het project> Resultaat max 50 woorden- <Wat levert het project op? Wat is het uiteindelijke resultaat?> 1. Managementsamenvatting (maximaal 1 pagina) Beschrijf de volgende onderdelen: Achtergrond Probleemstelling en doelstelling(-en) Inhoudelijke aanpak Deelnemers (ga hier in op de samenstelling van het samenwerkingsverband) Projectorganisatie (wie doet wat, fasering) 2. Deelnemers en derden (maximaal ½ pagina per deelnemer) 2.1 Overzicht van deelnemers (Rijen toevoegen zoveel als nodig) Naam deelnemer Type organisatie 1 Rol in project 2.2 Beschrijving per deelnemer en essentiële uitbestedingsrelaties Beschrijf hier de deelnemers en de essentiële uitbestedingrelaties 2 op de volgende punten: Naam Website Kernactiviteiten Motiveer de deelname aan het project () (Beschrijf hierbij de aanwezige beschikbare kennis, ervaring en middelen.) Beschrijf de concrete bijdrage aan het project Beschrijf de verwachte toepassing en gebruik van de projectresultaten 3. Achtergrond met doelstelling en resultaat (maximaal 3 pagina s) Behandel in ieder geval de volgende aandachtspunten: In bredere zin de aanleiding van het project: welk probleem wordt aangepakt. Beschrijf het huidige proces bij de eindgebruiker en de verbeteropties 1 Maak een keuze uit: MKB, Groot bedrijf, Onderzoeksorganisatie (niet-economische activiteiten), Onderzoeksorganisatie (economische activiteiten), Overheid, Overig. Om te bepalen of een projectdeelnemer een MKB-ondernemer is, wordt uitgegaan van de MKB definitie van de Europese Commissie. Zie Voor onderzoeksorganisaties, zie de handleiding 2 Essentiële uitbestedingsrelaties leveren een belangrijke bijdrage aan het project en/of hebben een aandeel van meer dan 10% in de totale projectkosten.

3 Beschrijf de Doelstelling Beschrijf de doelstelling van dit project zo concreet mogelijk; beschrijf hoe de gewenste oplossing voor het geschetste probleem er uit zou moeten zien. Resultaat Omschrijf expliciet het resultaat van het project. Wat levert dit project op (installatie, rapportage, haalbaarheidsanalyse). Hoe help dit resultaat u verder voor een eventuele vervolgstap (opschaling, marktintroductie). Wat zijn de leerprocessen/punten tijdens dit project? Beschrijf de huidige stand van ontwikkeling. Onderbouw waarom de technologie rijp is voor de voorgestelde Test / Pilot. De resultaten van eventueel eerder onderzoek/tests of een haalbaarheidsstudie (vat deze kernachtig samen, voeg eventuele rapporten of managementsamenvattingen bij als bijlagen). De alternatieven op de markt of in ontwikkelingsstadium. Laat ook zien dat de oplossing onderscheidend is van de (internationale) stand der techniek. 4. Projectaanpak en daaraan gekoppeld werkplan (maximaal 3 pagina s) Geef per werkpakket (WP) of per projectfase een beknopte beschrijving van de activiteiten en te gebruiken methoden en technieken Geef per werkpakket of fase een overzicht van de projectresultaten en mijlpalen. Geef aan welke deelnemers welke activiteiten uitvoeren Vat tot slot de werkpaketten samen in onderstaand schema. WP of Fase 3 Korte beschrijving Categorie: Ontwikkeling / Demonstratie Uitvoerders (met namen) 4 Resultaat 5. Duurzaamheid en maatschappelijke relevantie (maximaal 2 pagina s) Motiveer binnen welke programmalijn(en) van het TKI ISPT dit project past en hoe het bijdraagt aan de doelstellingen met betrekking tot energiebesparing, zie bijlage 2.x.x.van de regeling. Geef een onderbouwing van de procentuele energiebesparing die behaald kan worden met deze technologie. Bereken het totale energiebesparingspotentieel voor deze technologie: geef de omvang weer van het Nederlandse energieverbruik van de beoogde toepassing, en leid daaruit de omvang van het herhalingspotentieel af (in PJ en ton CO 2 /jaar). Geef aan welk deel van het potentieel binnen een termijn van minimaal 5 jaar (na implementatie van het project) wordt benut. Beschrijf verdere eventuele ecologische effecten voor de onderneming of de maatschappij, sociale aspecten en mogelijke negatieve gevolgen op het gebied van duurzaamheid.. 3 Deze nummering dient u ook over te nemen in uw begroting 4 Hier ook de projectdeelnemers vermelden die geen subsidie aanvragen.

4 6. Economisch perspectief (maximaal 2 pagina s) Het is van belang dat u het economisch perspectief goed onderbouwt en voor zover mogelijk voorziet van kwantitatieve gegevens. Ga in op de economische waarde van het projectresultaat en op het economisch perspectief per deelnemer. Beschrijf voor beoogde nieuwe producten / diensten: De markt en doelgroep waarop het project zich richt. Voor welke industriële branches is de technologie toepasbaar? Beschrijf ook de mogelijkheden op Europees of mondiaal nivo. Kwantificeer de marktomvang. Hoe draagt dit project bij aan de positie van de deelnemers op deze markt? Op welke termijn verwacht u economische resultaten? Kwantificeer de verwachte omzet, kosten en winstmarge in de eerste vijf jaar, de terugverdientijd van het project en de kostenbesparing bij de eindgebruiker. Waarin onderscheidt het product zich? Waarom zou een gebruiker het beoogde product/deze dienst kiezen en hoe verhoudt de verwachte verkoopprijs zich ten opzichte van de prijs van concurrenten? Kwantificeer de verwachte kosten van de ontwikkeling tot en met commercialisatie. Kwantificeer de effecten van het project op de werkgelegenheid in Nederland (in FTE s, met onderbouwing). Vat het economisch perspectief samen in onderstaande tabel per deelnemer. Economisch perspectief voor te ontwikkelen product/proces/dienst Projectkosten Kosten commercialisatie Totaal kosten Jaar Verwachte omzet ( ) - waarvan export ( ) Verwachte brutowinstmarge ( ) Verwachte kostenbesparingen ( ) Extra werkgelegenheid (fte) Netto opbrengsten ( ) Netto opbrengsten ( ) (cumulatief) Economische aanpak en slaagkans. Beschrijf kansen en risico s bij marktintroductie. Hoe wilt u de technologie tot een succesvol product maken (denk aan concurrentie, marktontwikkelingen, regelgeving, kennisbescherming, etc)? 7. Mate van vernieuwing en versterking van de Nederlandse kennispositie (maximaal 2 pagina s) Beschrijf de volgende aspecten: De innovatie van uw project ten opzichte van de internationale stand van techniek. De (technologische) stap die gemaakt moet worden om het resultaat te bereiken.

5 Technologische risico s: beschrijf hoe u hiermee omgaat Mogelijkheden tot kennisbescherming (Nederland, Europa of wereld). Of en hoe de Nederlandse kennispositie versterkt wordt met dit project. 8. Kennisoverdracht en intellectueel eigendom (1 pagina) Geef aan hoe de opgedane kennis/resultaten van het project actief verspreid worden, binnen en buiten het project. Ga indien van toepassing in op hoe geborgd wordt dat anderen kunnen leren van de projectresultaten. Via welke kennisnetwerken zullen de resultaten worden verspreid. Onderbouw waarom gekozen is voor dit netwerk en waarom dit het beste aansluit bij de technologie. Denk hierbij aan specifieke netwerken rond procestechnologieën of industriële branches. Geef duidelijk aan welke IPR-afspraken binnen het consortium zijn gemaakt (o.a. rechthebbende, vergoedingen, licenties). 9. Financiering van het eigen aandeel in de projectkosten (max ½ pagina per deelnemer) Geef per deelnemer aan hoe het eigen aandeel in de projectkosten (dus dat deel van de projectkosten dat niet gesubsidieerd wordt) gefinancierd wordt en, indien van toepassing, door wie en onder welke voorwaarden.

Model projectplan tender ISPT Energiebesparing industrie: joint industry projects 2014

Model projectplan tender ISPT Energiebesparing industrie: joint industry projects 2014 Model projectplan tender ISPT Energiebesparing industrie: joint industry projects 2014 Als bijlage bij de subsidieaanvraag moet u een projectplan bijvoegen. Dit projectplan dient een beschrijving te geven

Nadere informatie

Subsidies. Energie en Industrie Maurits Clement

Subsidies. Energie en Industrie Maurits Clement Subsidies Energie en Industrie 2016 Maurits Clement Regelingen in de Topsector Energie Topsector en TKI s bepalen prioriteiten en Bugetten RVO voert tenders uit om budgetten toe te kennen aan projecten

Nadere informatie

Subsidies. Energiebesparing Industrie TKI ISPT 2014. Maurits Clement maurits.clement@rvo.nl

Subsidies. Energiebesparing Industrie TKI ISPT 2014. Maurits Clement maurits.clement@rvo.nl Subsidies Energiebesparing Industrie TKI ISPT 2014 Maurits Clement maurits.clement@rvo.nl Overzicht regelingen Industrie Joint Industry Projects (JIP) - 5.200.000 Eur Early Adopter projects (EAP) - 500.000

Nadere informatie

Modelprojectplan Subsidieregeling MIT R&D samenwerking Noord-Nederland 2018

Modelprojectplan Subsidieregeling MIT R&D samenwerking Noord-Nederland 2018 Modelprojectplan Subsidieregeling MIT R&D samenwerking Noord-Nederland 2018 Om uw aanvraag goed te kunnen beoordelen en rangschikken, moet het projectplan volledig zijn ingevuld. Per onderdeel is aangeven

Nadere informatie

Uw business case voor energiebesparing TKI-ISPT. RvT maart 2013

Uw business case voor energiebesparing TKI-ISPT. RvT maart 2013 Uw business case voor energiebesparing TKI-ISPT RvT maart 2013 Het topsectorenbeleid Overheid, Rijksdient voor ondernemend Nederland Tenders voor Demo, pilot en Early adapter projecten Topcluster voor

Nadere informatie

JIP tender Maurits Clement. 9 april 2019

JIP tender Maurits Clement. 9 april 2019 JIP tender 2019 Maurits Clement 9 april 2019 Marktontwikkeling Positionering Positionering Fiscaal: WBSO, RDA, innovatiebox SDE+ SBIR DEI Hernieuwbare Topsector energie regelingen Energie VFF I-krediet

Nadere informatie

Beoordelingsformulier projectvoorstellen KFZ

Beoordelingsformulier projectvoorstellen KFZ sformulier voor de projectvoorstellen. sformulier projectvoorstellen KFZ Callronde: Versie 14-02-13 Instelling: Naam project: 1) Algemeen Het beoordelingsformulier wordt gebruikt om de projectvoorstellen

Nadere informatie

Projectaanvraag implementatieproject

Projectaanvraag implementatieproject Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker Projectaanvraag implementatieproject 1. Titel project. Projectvoorstel (in totaal niet meer dan 5 blz) a. Opzet Omschrijf het projectresultaat, het product,

Nadere informatie

Toelichting format projectplan

Toelichting format projectplan Toelichting format projectplan Algemeen Alle projecten die vallen onder het EFMZV leggen wij voor aan een adviescommissie. Deze commissie gaat de projecten rangschikken op basis van een aantal beoordelingscriteria.

Nadere informatie

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker OPSCHALINGSPROJECT 1. Titel project. Projectvoorstel (max 4000 woorden, excl. tabel) a. Achtergrond - Omschrijf het projectresultaat/product/kennis/kunde die

Nadere informatie

Projectindiening. demonstratie- en disseminatieproject. duurzame technologieën op vlak van WATER OPROEP 4. Concepten voor efficiënt waterbeheer

Projectindiening. demonstratie- en disseminatieproject. duurzame technologieën op vlak van WATER OPROEP 4. Concepten voor efficiënt waterbeheer Projectindiening demonstratie- en disseminatieproject duurzame technologieën op vlak van WATER OPROEP 4 Concepten voor efficiënt waterbeheer Bij het invullen van de aanvraag gelden de volgende principes:

Nadere informatie

Projectplan Openstelling Samenwerking voor innovatie Zeeland 2019 (6 mei t/m 2 september 2019) POP3

Projectplan Openstelling Samenwerking voor innovatie Zeeland 2019 (6 mei t/m 2 september 2019) POP3 Projectplan Openstelling Samenwerking voor innovatie Zeeland 2019 (6 mei t/m 2 september 2019) POP3 Projecttitel: 1. Aanvrager Wie vraagt subsidie aan? Als u aanvraagt namens een samenwerkingsverband,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 35310 13 december 2013 Regeling van de Minister van Economische Zaken van 11 december 2013, nr. WJZ/13207573, tot wijziging

Nadere informatie

Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (TKI mkb-versterking en Mkb innovatiestimulering Topsectoren) - Subsidieregeling sterktes in innovatie

Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (TKI mkb-versterking en Mkb innovatiestimulering Topsectoren) - Subsidieregeling sterktes in innovatie Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (TKI mkb-versterking en Mkb innovatiestimulering Topsectoren) - Subsidieregeling sterktes in innovatie Doel van het onderdeel Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (MIT)

Nadere informatie

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker IMPLEMENTATIEPROJECT. Titel project. Projectvoorstel (max. 4000 woorden, excl. tabel ) a. Achtergrond en probleemstelling Omschrijf de huidige stand van zaken

Nadere informatie

Thermofiele Slibgisting en Stikstofterugwinning op RWZI Bath

Thermofiele Slibgisting en Stikstofterugwinning op RWZI Bath Openbaar Eindrapport Projectnummer: Projecttitel: DEI1400022 Thermofiele Slibgisting en Stikstofterugwinning op RWZI Bath 1 SAMENVATTING Dit project is een demonstratie van energiewinning uit hernieuwbare

Nadere informatie

Subsidieregeling Urban Energy. Voorlichtingsbijeenkomst UE 14 maart 2019 Marco Kolkman

Subsidieregeling Urban Energy. Voorlichtingsbijeenkomst UE 14 maart 2019 Marco Kolkman Subsidieregeling Urban Energy Voorlichtingsbijeenkomst UE 14 maart 2019 Marco Kolkman Programma 9:30 Welkomstwoord en toelichting subsidieregeling Urban Energy 10:15 Toelichting programmalijnen 1 t/m 5

Nadere informatie

Succesvol subsidie aanvragen

Succesvol subsidie aanvragen Succesvol subsidie aanvragen MIT Succesvol subsidie aanvragen MIT Haalbaarheidsprojecten en R&Dsamenwerkingsprojecten Voordat je aan de slag gaat met een subsidieaanvraag, is het aan te raden om een goede

Nadere informatie

Toelichting projectplan Innovatieprojecten rendementsverbetering 2017

Toelichting projectplan Innovatieprojecten rendementsverbetering 2017 Toelichting projectplan Innovatieprojecten rendementsverbetering 2017 Algemeen Alle projecten die vallen onder het EFMZV leggen wij per openstelling voor aan een adviescommissie. Deze commissie gaat de

Nadere informatie

Subsidieregelingen voor energieinnovaties. infra. Nationaal consortium Zon op Infra 14 maart 2019 Bert Janson

Subsidieregelingen voor energieinnovaties. infra. Nationaal consortium Zon op Infra 14 maart 2019 Bert Janson Subsidieregelingen voor energieinnovaties Zon op infra Nationaal consortium Zon op Infra 14 maart 2019 Bert Janson inhoud Doel beschikbare subsidie regelingen Urban Energy regeling HER-regeling DEI+ Demonstratie

Nadere informatie

9 juli 2014. Formulier Aanmelden. Connected Health Challenge

9 juli 2014. Formulier Aanmelden. Connected Health Challenge 9 juli 2014 Formulier Aanmelden Connected Health Challenge Aanvullende informatie aanmelden innovatie Dit formulier helpt je bij het aanmeldproces van de innovatie voor de Connected Health Challenge. Mocht

Nadere informatie

Het indienen van een nieuwe subsidie aanvraag bestaat uit 8 stappen. In stap 1 legt u alle projectgegevens vast. Projectnaam:

Het indienen van een nieuwe subsidie aanvraag bestaat uit 8 stappen. In stap 1 legt u alle projectgegevens vast. Projectnaam: DIT VOORBEELD GEEFT INZICHT IN DE VRAGEN DIE WORDEN OPGENOMEN IN HET AANVRAAGFORMULIER. HET AANVRAAGFORMULIER IS BESCHIKBAAR VAN 15 OKTOBER 9.00 UUR TOT 7 NOVEMBER 17.00 UUR. LET OP: NIET ALLE ONDERSTAANDE

Nadere informatie

Projectidee. Algemene gegevens. Inhoud. Projecttitel: Geplande startdatum: Geplande duur: Datum indiener: Aanvrager: Samenwerking met: Samenvatting:

Projectidee. Algemene gegevens. Inhoud. Projecttitel: Geplande startdatum: Geplande duur: Datum indiener: Aanvrager: Samenwerking met: Samenvatting: Projectidee Algemene gegevens Projecttitel: Geplande startdatum: Geplande duur: Datum indiener: Aanvrager: Samenwerking met: Samenvatting: Inhoud Probleemstelling: Beschrijf hier de aanleiding en achtergrond

Nadere informatie

Alleen organisaties met een culturele doelstelling en zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag indienen.

Alleen organisaties met een culturele doelstelling en zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag indienen. KUNSTPARTICIPATIE: OVER DEZE SUBSIDIE Met de programmalijn Kunstparticipatie wil het Fonds de vernieuwing van het aanbod van kunstbeoefening in de vrije tijd realiseren. Daarnaast wil het bijdragen aan

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland

AANVRAAGFORMULIER Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland AANVRAAGFORMULIER Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland AANVRAAGFORMULIER: R&D samenwerkingsproject Aanvraagformulier voor subsidieaanvragen voor projecten gericht op het

Nadere informatie

Life Sciences & Health TKI 2015

Life Sciences & Health TKI 2015 Life Sciences & Health TKI 2015 TKI LSH Match regeling voor publiek-private samenwerking Oproep tot het indienen van aanvragen voor de TKI- regeling voor de Topsector Life Sciences & Health 1. Regeling

Nadere informatie

RVO.NL-regelingen voor zon-pv en zonthermisch:

RVO.NL-regelingen voor zon-pv en zonthermisch: RVO.NL-regelingen voor zon-pv en zonthermisch: SDE+, TKI en experimenten E-wet 15 april 2015 16 april 2015 Wido van Heemstra Karin Keijzer Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Wat doen wij: (RVO.nl)

Nadere informatie

Ga in de Businesscase ook in op het bredere economisch/financieel perspectief en denk daarbij aan:

Ga in de Businesscase ook in op het bredere economisch/financieel perspectief en denk daarbij aan: In deze toelichting vindt u een handreiking voor een businesscase specifiek gericht op innovatie (met uitsluiting van fieldlabs) (1) of fieldlabs (2) of koolstofarme economie (3). 1. Voor Innovatie: Het

Nadere informatie

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker ONDERZOEKSPROJECT als voortraject voor implementatie 1. Titel project. Projectvoorstel (in totaal niet meer dan 10 blz) a. Opzet en doelstellingen - Omschrijf

Nadere informatie

LIFE+: Verhalen uit de praktijk. Erik Jan Langkamp

LIFE+: Verhalen uit de praktijk. Erik Jan Langkamp LIFE+: Verhalen uit de praktijk Erik Jan Langkamp Evers + Manders subsidieadviseurs 19 adviseurs (Academisch+) Sectorspecialisatie, waaronder: o Water o Duurzame leefomgeving o Energie o Life Sciences

Nadere informatie

Meedoen met MKB!dee Stappenplan voor een aanvraag 1. Meedoen met MKB!dee. Stappenplan voor een aanvraag

Meedoen met MKB!dee Stappenplan voor een aanvraag 1. Meedoen met MKB!dee. Stappenplan voor een aanvraag Meedoen met MKB!dee Stappenplan voor een aanvraag 1 Meedoen met MKB!dee Stappenplan voor een aanvraag Meedoen met MKB!dee Stappenplan voor een aanvraag 2 Waarom MKB!dee Heeft u als ondernemer een goed

Nadere informatie

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker ONDERZOEKSPROJECT ZONDER DOCTORAATSFINALITEIT. Titel project. Projectvoorstel (max. 4000 woorden, excl. tabel ) a. State-of-the art en probleemstelling Omschrijf

Nadere informatie

TKI Energie & Industrie

TKI Energie & Industrie TKI Energie & Industrie 10 MAART: INFORMATIE MEETING E&I TENDER Agenda 9.45 Entry and registration 10.00 Opening and welcome by Peter Alderliesten (Director of TKI Energy and Industry) 10.05 Introduction

Nadere informatie

TKI Gas. CCUS tender. Webinar 1 september 2017 Gerdi Breembroek / Marvin Deonisia

TKI Gas. CCUS tender. Webinar 1 september 2017 Gerdi Breembroek / Marvin Deonisia TKI Gas CCUS tender 2017 Webinar 1 september 2017 Gerdi Breembroek / Marvin Deonisia CCUS tender Carbon Capture, Utilisation and Storage Aanleiding: CCUS: kan 20% van de Nederlandse CO2- uitstootreductie

Nadere informatie

Toelichting Aanvraag subsidie Marktintroductie energie-innovaties

Toelichting Aanvraag subsidie Marktintroductie energie-innovaties Toelichting Aanvraag subsidie Marktintroductie energie-innovaties Waarom deze toelichting? Deze toelichting hoort bij het digitale aanvraagformulier 'Subsidie voor Marktintroductie energie-innovaties 2010'.

Nadere informatie

Projectplan trainingen, workshops, ondernemerscoaching en demonstraties, Provincie Zeeland (17 april 12 juli 2019) POP3

Projectplan trainingen, workshops, ondernemerscoaching en demonstraties, Provincie Zeeland (17 april 12 juli 2019) POP3 Projectplan trainingen, workshops, ondernemerscoaching en demonstraties, Provincie Zeeland (17 april 12 juli 2019) POP3 Projecttitel: 1. Aanvrager Wie vraagt subsidie aan? Als u aanvraagt namens een samenwerkingsverband,

Nadere informatie

Titel Projectplan Versie: 0.0

Titel Projectplan Versie: 0.0 Titel Projectplan Versie: 0.0 Bestandsnaam: Naam opdrachtgever Contactgegevens Naam projectleider Contactgegevens Projectcode [voeg relevante afbeelding in] Datum opgesteld: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum:

Nadere informatie

Projectplan trainingen, workshops, ondernemerscoaching en demonstraties, Provincie Zeeland (17 april 12 juli 2019) POP3

Projectplan trainingen, workshops, ondernemerscoaching en demonstraties, Provincie Zeeland (17 april 12 juli 2019) POP3 Projectplan trainingen, workshops, ondernemerscoaching en demonstraties, Provincie Zeeland (17 april 12 juli 2019) POP3 Projecttitel: 1. Aanvrager Wie vraagt subsidie aan? Als u aanvraagt namens een samenwerkingsverband,

Nadere informatie

(op te stellen door kredietnemer in combinatie met het vaststellingsverzoek bij afronding/beëindiging van het project)

(op te stellen door kredietnemer in combinatie met het vaststellingsverzoek bij afronding/beëindiging van het project) Model verslag vaststelling Innovatiekrediet (op te stellen door kredietnemer in combinatie met het vaststellingsverzoek bij afronding/beëindiging van het project) Agentschap NL 18-6-2013 -Het vaststellingsverslag

Nadere informatie

Van Idee naar Innovatie

Van Idee naar Innovatie Van Idee naar Innovatie Horizon 2020 maakt het mogelijk! In 10 minuten een helder verhaal over Horizon 2020 Horizon 2020 Europa is op zoek naar innovaties die internationaal succesvol kunnen zijn. Horizon

Nadere informatie

november februari 2019) POP3

november februari 2019) POP3 Projectplan investeringen in nietproductieve investeringen water (26 november 2018-15 februari 2019) POP3 Projecttitel: 1. Aanvrager Wie vraagt subsidie aan? Als u aanvraagt namens een samenwerkingsverband,

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst OP EFRO Tender Valorisatie 2015. Joep Hoveling

Voorlichtingsbijeenkomst OP EFRO Tender Valorisatie 2015. Joep Hoveling Voorlichtingsbijeenkomst OP EFRO Tender Valorisatie 2015 Joep Hoveling Inhoud presentatie OP EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Budget en doel van de Tender Valorisatie 2015 Subsidiebedragen en percentages

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Subsidiebesteding wetenschappelijk onderzoek

Subsidiebesteding wetenschappelijk onderzoek Subsidiebesteding wetenschappelijk onderzoek Informatie voor onderzoekers en andere betrokkenen Aids Fonds Keizersgracht 392 1016 GB Amsterdam Contactpersoon Marein de Jong, Irene Keizer Titel Beleidsadvies

Nadere informatie

VOORBEELDEXEMPLAAR. Gegevens projectvoorstel. Aanvraagformulier Take-off hbo - fase 1 ronde 4

VOORBEELDEXEMPLAAR. Gegevens projectvoorstel. Aanvraagformulier Take-off hbo - fase 1 ronde 4 Het aanvraagformulier bevat kerngegevens van het projectvoorstel en de penvoerende hogeschool. NB Zonder volledig ingevulde en ondertekende formulieren wordt een aanvraag niet in behandeling genomen. Gegevens

Nadere informatie

Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland

Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland AANVRAAGFORMULIER Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland AANVRAAGFORMULIER: Haalbaarheidsproject Aanvraagformulier voor subsidieaanvragen voor projecten gericht op het uitvoeren

Nadere informatie

Datum: [Datum van inzending] Betreft: Aanvraag technische onderbouwing binnen de tender Kantoren vernieuwen naar energieneutraal.

Datum: [Datum van inzending] Betreft: Aanvraag technische onderbouwing binnen de tender Kantoren vernieuwen naar energieneutraal. Aanbiedingsbrief SEV/Energiesprong Postbus 1878 3000 BW Rotterdam Datum: [Datum van inzending] Betreft: Aanvraag technische onderbouwing binnen de tender Kantoren vernieuwen naar energieneutraal. L.S.

Nadere informatie

Leidraad Opstellen Activiteitenprogramma

Leidraad Opstellen Activiteitenprogramma Leidraad Opstellen Activiteitenprogramma 2 Inhoudelijk 4 Financieel stimuleringsfonds creatieve industrie architectuur vormgeving e-cultuur p.o. box 29066 3001 gb rotterdam groothandelsgebouw ingang c,

Nadere informatie

Slimme Aanpak Energiebesparing voor de industrie

Slimme Aanpak Energiebesparing voor de industrie Slimme Aanpak Energiebesparing voor de industrie Mei 2014 www.ecn.nl Nederlands industrieel energiegebruik Feedstock M 3792 Elektrisch M 1736 Een economische waarde van ca. 6 miljard euro per jaar Jaarlijks

Nadere informatie

Projectaanvraag. Gegevens aanvrager. Samenvatting project. Aanleiding aanvraag/project. Datum aanvraag. Naam organisatie.

Projectaanvraag. Gegevens aanvrager. Samenvatting project. Aanleiding aanvraag/project. Datum aanvraag. Naam organisatie. Projectaanvraag 1. Gegevens aanvrager Datum aanvraag Naam organisatie Contactpersoon Functie contactpersoon Telefoonnummer en/of 06-nummer E-mailadres Adres organisatie Postcode en plaats Telefoonnummer

Nadere informatie

Ondersteuning projecten duurzaam vervoer en DKTI-Transport. Erik van de Burgwal 5 september 2017

Ondersteuning projecten duurzaam vervoer en DKTI-Transport. Erik van de Burgwal 5 september 2017 Ondersteuning projecten duurzaam vervoer en DKTI-Transport Erik van de Burgwal 5 september 2017 Ontwikkelfases en instrumenten subsidies leningen garanties en borgstellingen 1. subsidies 2. leningen 3.

Nadere informatie

Projectaanvraag onderzoeksproject

Projectaanvraag onderzoeksproject 1 AANVRAAG VOOR STEUN VAN KOM OP TEGEN KANKER Projectaanvraag onderzoeksproject Titel project 1. Identificatie aanvrager(s) 1.1. Hoofdaanvrager Organisatie/instelling Naam: Ondernemingsnummer: Rechtsvorm:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34071 26 november 2014 Regeling van de Minister van Economische Zaken van 23 november 2014, nr. WJZ / 14185380, tot wijziging

Nadere informatie

Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en het Europees Fonds voor maritieme zaken en

Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en het Europees Fonds voor maritieme zaken en Beleidsregel MKB-Regeling Het dagelijks bestuur van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland zijnde Management Autoriteit Noord-Nederland; gelet op de Verordening (EU) nr. 1301/2013 van het Europees Parlement

Nadere informatie

DC Innovatieprogramma Reglement

DC Innovatieprogramma Reglement reglement voor subsidieaanvragen behorende tot het DC Innovatieprogramma DC Innovatieprogramma Reglement 1. Definities Aanvragers: het Samenwerkingsverband dat een aanvraag voor een Innovatieproject indient,

Nadere informatie

Voucherregeling BIHTS Aanvraagformulier

Voucherregeling BIHTS Aanvraagformulier Building Integrated High Tech Systems Parkstad Limburg Voucherregeling BIHTS Aanvraagformulier Versie V2NL Titel project Aanvrager Status aanvraag Concept Definitief Versie Datum Aanvraag voucher BASIS

Nadere informatie

KUNSTENPLAN RICHTLIJNEN PROJECTPLAN PROJECTSUBSIDIES INNOVATIE

KUNSTENPLAN RICHTLIJNEN PROJECTPLAN PROJECTSUBSIDIES INNOVATIE KUNSTENPLAN 2017-2020 RICHTLIJNEN PROJECTPLAN PROJECTSUBSIDIES INNOVATIE RICHTLIJNEN PROJECTPLAN REGELING PROJECTSUBSIDIES INNOVATIE KUNSTENPLAN 2017-2020 Inleiding Deze richtlijnen voor het projectplan

Nadere informatie

Leidraad Opstellen Projectplan

Leidraad Opstellen Projectplan Leidraad Opstellen Projectplan 2 Modelbegroting 3 Leidraad voor opstellen projectplan algemeen 4 Verwerking doelstellingen van uw projectplan 5 Vragen per projectvorm stimuleringsfonds creatieve industrie

Nadere informatie

DEI+ innovaties aardgasvrij

DEI+ innovaties aardgasvrij DEI+ innovaties aardgasvrij Korte termijn innovaties aardgasloze wijken, woningen en gebouwen Daniël van Rijn, RVO Michiel van der Vight, TKI Urban Energy Drie regionale bijeenkomsten, Amsterdam, Zwolle

Nadere informatie

Innovatief renoveren met PVT

Innovatief renoveren met PVT Resultaten en bevindingen van project Innovatief renoveren met PVT Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus energie-innovatie. Tussen 2005 en 2011 kregen ruim 1000 innovatieve onderzoeks- en

Nadere informatie

Wat verstaan we onder warmtehuishouding? Jo Cox Sponsor P2

Wat verstaan we onder warmtehuishouding? Jo Cox Sponsor P2 Wat verstaan we onder warmtehuishouding? Jo Cox Sponsor P2 Energietransitie Papierketen De ambities binnen Energietransitie Papierketen: Halvering van het energieverbruik per eindproduct in de keten per

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Organisatie: ErikTestOrg Print datum: :23:03 Datum verzonden: :23:03

Inhoudsopgave. Organisatie: ErikTestOrg Print datum: :23:03 Datum verzonden: :23:03 Inhoudsopgave Stap 1: Algemene gegevens 2 Stap 2: Arbeidsorganisatie 2 Stap 3: Gebruik (externe) adviseur 2 Stap 3 Adviseur: Ad Viseur 3 Stap 4: Activiteiten en begroting 3 Stap 5: Financieel overzicht

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER: POTENTIEEL OCTROOIEERBARE ONDERZOEKSRESULTATEN

AANMELDINGSFORMULIER: POTENTIEEL OCTROOIEERBARE ONDERZOEKSRESULTATEN AANMELDINGSFORMULIER: POTENTIEEL OCTROOIEERBARE ONDERZOEKSRESULTATEN Invullen van dit formulier is de eerste stap naar mogelijke bescherming en commercialisatie van uw onderzoeksresultaten. Dit document

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 6 maart 2018, nr. 773758-1042276, tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie MKB innovatiestimulering topsectoren Noord-Holland 2018. Gedeputeerde

Nadere informatie

FORMAT BUSINESSCASE Inkoop Dagbesteding (licht)

FORMAT BUSINESSCASE Inkoop Dagbesteding (licht) FORMAT BUSINESSCASE Inkoop Dagbesteding (licht) Aanvrager Organisatie Overige initiatiefnemers Naam Contactpersoon Telefoon E-mail 1 Naam business case Klantsegment DAGBESTEDING CATEGORIE LICHT Cliënten

Nadere informatie

Terugblik in cijfers

Terugblik in cijfers Terugblik in cijfers 2012-2016 Terugblik in cijfers 2012-2016 Inhoud Inleiding... 2 Doel... 2 Scope... 2 Grondslag van de cijfers... 2 De brede blik... 3 Aantal energie-innovatieprojecten... 3 De subsidie...

Nadere informatie

Evaluatie van afgeronde projecten TKI Watertechnologie in de periode

Evaluatie van afgeronde projecten TKI Watertechnologie in de periode Evaluatie van afgeronde projecten TKI Watertechnologie in de periode 2013 2016 Stijn Brouwer, KWR TKI Watertechnologie 28 september 2017 TOPSECTORENAANPAK IN BEELD (DIALOGIC, 2017) UITBREIDING VAN NETWERKEN

Nadere informatie

Handleiding. voor Nederlandse deelnemers in Eurostars-projecten

Handleiding. voor Nederlandse deelnemers in Eurostars-projecten Handleiding voor Nederlandse deelnemers in Eurostars-projecten 2 Inhoud 1 Eurostars 7 2 Een projectvoorstel indienen bij Eureka in Brussel 9 2.1 Aan welke voorwaarden moet ik voldoen? 9 2.2 Waar en wanneer

Nadere informatie

Mest: de melkkoe voor de productie van grondstoffen. A. Visser Maart 2015

Mest: de melkkoe voor de productie van grondstoffen. A. Visser Maart 2015 Mest: de melkkoe voor de productie van grondstoffen A. Visser Maart 2015 André Visser Sinds 1999 bij Royal HaskoningDHV Actief op het vlak duurzaamheid en circulaire economie - energiefabriek - grondstoffenfabriek

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Voor subsidieverlening in het kader van het Innovatiebudget Werk en Bijstand indieningstermijn 1 juli oktober 2004

Aanvraagformulier. Voor subsidieverlening in het kader van het Innovatiebudget Werk en Bijstand indieningstermijn 1 juli oktober 2004 Aanvraagformulier Voor subsidieverlening in het kader van het Innovatiebudget Werk en Bijstand 2004 indieningstermijn 1 juli 2004-1 oktober 2004 1 I. Algemene gegevens Naam_ project Naam gemeente/instantie

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES WELZIJN 2016. Algemene directie Welzijn, Gezondheid en Gezin

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES WELZIJN 2016. Algemene directie Welzijn, Gezondheid en Gezin AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES WELZIJN 2016 Algemene directie Welzijn, Gezondheid en Gezin Datum ontvangst (wordt door de administratie ingevuld): Naam van de organisatie : Gevraagd bedrag:. Hoe de aanvraag

Nadere informatie

Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland

Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland AANVRAAGFORMULIER Subsidieregeling MKB innovatiestimulering topsectoren Zuid-Nederland AANVRAAGFORMULIER: Innovatieadviesproject Aanvraagformulier voor subsidieaanvragen voor projecten gericht op het uitvoeren

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR INITIATIEVEN VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING 2015

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR INITIATIEVEN VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING 2015 BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST V L A A M S E G E M E E N S C H A P S C O M M I S S I E Algemene directie Welzijn, Gezondheid en Gezin AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIES VOOR INITIATIEVEN VOOR PERSONEN MET EEN

Nadere informatie

2. Samenvatting 2 a. Beschrijf uw project in maximaal 3 zinnen Deze korte samenvatting kan worden gebruikt voor publicatiedoeleinden:

2. Samenvatting 2 a. Beschrijf uw project in maximaal 3 zinnen Deze korte samenvatting kan worden gebruikt voor publicatiedoeleinden: Projectplan POP3: Fysieke investeringen voor innovatie en modernisering van agrarische ondernemingen: investeringen in infrastructuur voor de ontwikkeling, modernisering of aanpassing van landbouwbedrijven

Nadere informatie

Inhoud presentatie 1. E+M. 2. Visie op subsidies. 3. LIFE kenmerken. 4. Voorbeeldproject Urban Adapt. 5. Ervaringen en Observaties

Inhoud presentatie 1. E+M. 2. Visie op subsidies. 3. LIFE kenmerken. 4. Voorbeeldproject Urban Adapt. 5. Ervaringen en Observaties Erik Jan Langkamp Inhoud presentatie 1. E+M 2. Visie op subsidies 3. LIFE kenmerken 4. Voorbeeldproject Urban Adapt 5. Ervaringen en Observaties 6. Succesfactoren en tips Evers + Manders subsidieadviseurs

Nadere informatie

Geef de titel van het wijzigingsverzoek zo kort mogelijk weer.

Geef de titel van het wijzigingsverzoek zo kort mogelijk weer. Naam indiener WIJZIGINGSVOORSTEL Nummer: xxx Datum: dd-mm-jj Status: stap 1, 2, 3, 4 of 5 Bedrijfsonderdeel/afdeling/ functie Naam projectmanager Naam wijzigingsbehandelaar (indien van toepassing) Het

Nadere informatie

Aanvraagformulier Tijdelijke subsidieregeling Europees jaar van gelijke kansen voor iedereen

Aanvraagformulier Tijdelijke subsidieregeling Europees jaar van gelijke kansen voor iedereen Aanvraagformulier Tijdelijke subsidieregeling Europees jaar van gelijke kansen voor iedereen Bijlage als bedoeld in artikel 5, eerste lid, van de Tijdelijke subsidieregeling Europees jaar van gelijke kansen

Nadere informatie

Subsidies in de regio

Subsidies in de regio Subsidies in de regio Noord Nederland Subsidies in de regio -- Noord-Nederland Om bepaalde regio s binnen Nederland direct of indirect te versterken zijn er verschillende regionale, nationale en Europese

Nadere informatie

InnovatieContract Wind op Zee. Het Contract De Green Deal Tender invulling Matchmaking. Almere, 24 Mei 2012 Ernst van Zuijlen TKI WIND OP ZEE

InnovatieContract Wind op Zee. Het Contract De Green Deal Tender invulling Matchmaking. Almere, 24 Mei 2012 Ernst van Zuijlen TKI WIND OP ZEE 1 InnovatieContract Wind op Zee Het Contract De Green Deal Tender invulling Matchmaking Almere, 24 Mei 2012 Ernst van Zuijlen 1 VISIE EN AMBITIE Ambitie van het InnovatieContract is een daling van 40%

Nadere informatie

Projectplan POP3: Openstelling niet-productieve investeringen water Zeeland 2016

Projectplan POP3: Openstelling niet-productieve investeringen water Zeeland 2016 Projectplan POP3: Openstelling niet-productieve investeringen water Zeeland 2016 Projecttitel: 1. Aanvrager en evt Medeaanvragers Wie vragen aan en nemen eventueel deel aan het samenwerkingsverband? Beschrijf

Nadere informatie

Format voor inhoudelijk eindverslag subsidieprojecten Koers Noord

Format voor inhoudelijk eindverslag subsidieprojecten Koers Noord Format voor inhoudelijk eindverslag subsidieprojecten Koers Noord U heeft onlangs een project afgerond dat financieel is ondersteund door het SNN. Voor het SNN is het van groot belang te weten wat de resultaten

Nadere informatie

Handleiding bij de subsidieregeling Topsector energieprojecten

Handleiding bij de subsidieregeling Topsector energieprojecten Handleiding bij de subsidieregeling Topsector energieprojecten Maart 2014 TKI Biobased Economy TKI EnerGO TKI Gas TKI ISPT TKI Solar Energy TKI Wind op Zee Programma STEM Inhoudsopgave 1. Introductie Topsectoren

Nadere informatie

Welkom. Bij de IPC voorlichtingsbijeenkomst 2016

Welkom. Bij de IPC voorlichtingsbijeenkomst 2016 Welkom Bij de IPC voorlichtingsbijeenkomst 2016 Programma IPC-regeling 2016 Indienen Do s en don ts Voorbeelden Vraag en antwoord 2 IPC in het kort 10-20 MKB-ers o.l.v. een penvoerder Met name gezamenlijk,

Nadere informatie

Businesscase: titel. Businesscase. Titel. Auteur: Versie: Datum: Pagina 1 van 5

Businesscase: titel. Businesscase. Titel. Auteur: Versie: Datum: Pagina 1 van 5 Businesscase Titel Pagina 1 van 5 Versie historie Versie Auteur Datum Omschrijving Akkoord Naam Rol Voor akkoord: Eigenaar businesscase Pagina 2 van 5 Management samenvatting Beschrijf de managementsamenvatting

Nadere informatie

Simone Vermeulen. Een goede businesscase start met een stakeholders analyse

Simone Vermeulen. Een goede businesscase start met een stakeholders analyse Simone Vermeulen Een goede businesscase start met een stakeholders analyse Syntens Innovatiecentrum Nieuwe verbindingen, nieuwe business 12-10-2012 > Onafhankelijke sparringpartner voor MKB-ondernemers

Nadere informatie

Tweede call voor offertes voor projecten

Tweede call voor offertes voor projecten Tweede call voor offertes voor projecten Thema : kleur- geur- en smaakstoffen uit planten Inleiding Het Kenniscentrum heeft tot doel om doorbraken te bewerkstelligen voor de valorisatie van werkzame stoffen

Nadere informatie

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad, versie mei 2015

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad, versie mei 2015 Titel interventie Werkblad beschrijving interventie Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad Werkblad, versie mei 2015 Dit is een gezamenlijk werkblad van de volgende kennisinstituten: Colofon Ontwikkelaar

Nadere informatie

ECN R & D plan voor 2014 Energiebesparing in de Industrie

ECN R & D plan voor 2014 Energiebesparing in de Industrie ECN R & D plan voor 2014 Energiebesparing in de Industrie Ir. Peter Alderliesten October 2013 www.ecn.nl Inhoud Energiebesparing en -efficiëntie Energiegebruik in Nederland ECN EBI programma focus en activiteiten

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 65 65 33april 2009 Regeling van de Minister van Economische Zaken van 25 maart 2009, nr. WJZ / 9057818, tot wijziging

Nadere informatie

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad, versie mei 2015

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad, versie mei 2015 Titel interventie Werkblad beschrijving interventie Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad Werkblad, versie mei 2015 Dit is een gezamenlijk werkblad van de volgende kennisinstituten: Colofon Ontwikkelaar

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 15 maart 2016, nr. 773758/773770 tot vaststelling van de Uitvoeringsregeling subsidie MKB innovatiestimulering topsectoren Noord-Holland 2016 Gedeputeerde

Nadere informatie

Van: Jolanda Braam (braam@tifn.nl) Kees de Gooijer (kees.degooijer@wur.nl) Voor: Projectdragers Datum: 19-12-2013

Van: Jolanda Braam (braam@tifn.nl) Kees de Gooijer (kees.degooijer@wur.nl) Voor: Projectdragers Datum: 19-12-2013 TKI toeslagregeling 2014 Van: Jolanda Braam (braam@tifn.nl) Kees de Gooijer (kees.degooijer@wur.nl) Voor: Projectdragers Datum: 19-12-2013 Zie voor meer informatie de publicatie in de Staatscourant (WJZ/13135860),

Nadere informatie

OPENBAAR EIND RAPPORT

OPENBAAR EIND RAPPORT Project titel WiFi JIP (wave impacts on fixed wind turbines joint industry project) Project nummer : TKIW01002 (MARIN ref 25236) Versie : Versie 1 29092016 Project coördinator : Project partners : R&D

Nadere informatie

5 Opstellen businesscase

5 Opstellen businesscase 5 Opstellen In de voorgaande stappen is een duidelijk beeld verkregen van het beoogde project en de te realiseren baten. De batenboom geeft de beoogde baten in samenhang weer en laat in één oogopslag zien

Nadere informatie

DHK: subsidieregeling voor Demonstratieprojecten, Haalbaarheidsstudies en Kennisverwerving

DHK: subsidieregeling voor Demonstratieprojecten, Haalbaarheidsstudies en Kennisverwerving Subsidieregeling DHK: ondersteunt MKB ondernemingen bij export en internationalisering in 3 soorten landen De DHK-regeling staat open voor 88 landen. Afhankelijk van het land en het beschikbare budget

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER. Kennisoverdracht bodem en water op landbouwbedrijven

AANVRAAGFORMULIER. Kennisoverdracht bodem en water op landbouwbedrijven Let op: Deze PDF-versie van het aanvraagformulier is bedoeld voor conceptdoeleinden. U wordt verzocht voor de definitieve versie van uw aanvraag het online-formulier te gebruiken dat beschikbaar is via

Nadere informatie

Omslag notitie. Datum aanvraag 1 februari 2012. Naam aanvrager VGB Trade Services. Naam ontvanger van de bijdrage VGB

Omslag notitie. Datum aanvraag 1 februari 2012. Naam aanvrager VGB Trade Services. Naam ontvanger van de bijdrage VGB Omslag notitie Vergadering van de sectorcommissie Bloemkwekerijproducten Datum vergadering 5 maart 2012 Agendapunt 7b Voorbereid door Jerre de Blok Totaal aantal pagina s 5 17 februari 2012 1. Project

Nadere informatie

E-MAIL AWARD 2013 : PROCEDURE & CASE FORMAT

E-MAIL AWARD 2013 : PROCEDURE & CASE FORMAT E-MAIL AWARD 2013 : PROCEDURE & CASE FORMAT Leuk en goed dat u een case in wilt dienen. Om de jurering eerlijk, eenvoudig en overzichtelijk te maken, willen we u vragen uw case in te dienen aan de hand

Nadere informatie