Voorstel Thuisafgehaald Dordrecht 28 september 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorstel Thuisafgehaald Dordrecht 28 september 2017"

Transcriptie

1 Innovatiefonds Smart City Dordrecht Voorstel Thuisafgehaald Dordrecht 28 september 2017 Via Thuisafgehaald kunnen mensen eten delen met buurtgenoten. Dat betekent toegang tot een lekkere, verse gezonde maaltijd die met liefde is bereid door een buurtgenoot. Direct een leuke manier om mensen in de buurt te leren kennen. Dat is voor iedereen in Dordrecht fijn. Het biedt éxtra uitkomst voor mensen die zelf moeite hebben met koken. Zoals ouderen, mensen met een beperking of chronische ziekte. Ook zijn er kwetsbare mensen die juist door te koken hun positie kunnen versterken. Vanuit Thuisafgehaald bieden we deze mensen en hun mantelzorgers extra ondersteuning. Aandacht voor eten, steun voor elkaar! Thuisafgehaald is een burgerinitiatief dat in 2012 vanuit Utrecht werd opgezet door Marieke Hart en Jan Thij Bakker. Het begon klein, met een verrassende ontmoeting met onze kokende buurvrouw Genelva. Lees hier ons verhaal. Al snel verspreidde het delen van eten via Thuisafgehaald zich over heel Nederland, zo ook in Dordrecht. In de afgelopen jaren hebben we online tools ontwikkeld. Daarbij hebben we veel ervaring opgedaan in het faciliteren van informele burensteun. Sinds de start van Thuisafgehaald hebben we op eigen kracht een community in Dordrecht opgebouwd van 580 thuiskoks en 3680 afhalers. Met al deze vrijwillige inzet kunnen we toegevoegde waarde bieden voor bewoners van Dordrecht in een kwetsbare situatie en tegelijkertijd buren op een innovatieve wijze aan elkaar verbinden. In het onderliggende voorstel en bijbehorende begroting hebben wij de waarde van Thuisafgehaald voor de stad verder uitgewerkt. 1

2 Uitdagingen sociaal domein Zelfredzaamheid: 70 % Nederlanders heeft niet voldoende netwerk om zorgvragen op te lossen. Mantelzorgers overbelast: 13 % van de 3,5 miljoen mantelzorgers voelt zich overbelast. Eenzaamheid: 30 % van Nederlanders voelt zich eenzaam. Dat percentage ligt nog hoger voor 65+ers. Er zijn eenzame ouderen. Vergrijzing : 16% van de Nederlanders is nu 65+. Dat stijgt tussen nu en 2040 naar 25%. Langer thuis : Nu woont 6% van de ouderen in een woon- en verpleeghuis. Het aantal bedden moet in 2020 met 30% omlaag. Ondervoeding: 25 % van de ouderen die thuiszorg krijgt is ondervoed. Dat schaadt de gezondheid.

3 Ons aanbod : Thuisafgehaald Thuisafgehaald combineert gezonde voeding met sociaal contact. We verbinden buurtgenoten aan elkaar via het delen van eten. Speciale aandacht gaat uit naar mensen in een kwetsbare positie. Zo faciliteren we vrijwillige, informele steun in de buurt. Ons aanbod bestaat uit: 1. Online tools voor het delen van maaltijden in de buurt. Ons online platform maakt het mogelijk om vraag en aanbod efficiënt bij elkaar te brengen. En om vertrouwen tussen vreemden te faciliteren. De tools zijn aangepast voor verschillende doelgroepen (bijvoorbeeld hoe online vaardig iemand is en of iemand zelf de maaltijd kan afhalen). 2. Support en community building. Vijf dagen per week bieden we telefonisch en online support. Op technisch vlak, als er vragen zijn over de online tools. Maar ook op sociaal en communicatief vlak, als mensen moeite hebben om verwachtingen af te stemmen. De werving en support wordt deels door vrijwilige buurtkoks verzorgd. Dat zijn thuiskoks die zich extra inzetten om Thuisafgehaald in hun buurt aan te jagen; lokale ambassadeurs als het ware. Wij betrekken en begeleiden deze buurtkoks. 3. Lokaal verbinden. De kern van Thuisafgehaald is dat we lokaal mensen verbinden via het delen van eten. Een deel van de verbindingen wordt gemaakt via de online tools. Vaak is echter aanvullende inspanning vanuit ons team nodig. Bijvoorbeeld als er speciale behoeften zijn, als mensen niet online vaardig zijn of als we vrijwillige thuiskoks werven voor buurtorganisaties. Ook bij matches in groepsverband of kook/eet activiteiten zullen wij mensen (offline) lokaal aan elkaar verbinden. 4. Openstellen voor lokale partijen. We stellen onze tools èn community beschikbaar voor Dordrechtse bureninitiatieven, organisaties en professionals in zorg en welzijn. Zo kunnen zij Thuisafgehaald inzetten voor hun cliënten en buren. Samen bereiken we zo meer impact. Wij bieden een (online en offline) toolkit ter ondersteuning van deze organisaties en professionals. 5. Continue monitoring. De aanvragen van kwetsbare mensen monitoren we realtime. Structurele matches worden gevolgd en waar nodig opnieuw ondersteund. Ook ingezonden groepsactiviteiten worden dagelijks gemonitord. Op basis van onze online tools, kunnen we regelmatig tussenrapportages verstrekken van de voortgang.

4 Waardecreatie via Thuisafgehaald Thuisafgehaald zorgt met haar online tools dat mensen elkaar echt ontmoeten in elkaars keukens. Dit leidt tot nieuwe sociale structuren in wijken en buurten. Mensen leggen contact met elkaar vanuit hun passie voor lekker eten en delen dit met buurtgenoten. Dit heeft een zeer positieve insteek, die vaak uitmondt in onderlinge steun en betrokkenheid bij elkaar. Zoals bij ons aanbod toegelicht, kunnen we alle mensen die niet online vaardig zijn, toch helpen om te profiteren van thuiskoks in hun buurt. Afgelopen jaren bieden we Thuisafgehaald al aan in enkele focusgemeenten zoals Den Bosch, Nijmegen, Houten en Woerden. Op basis van onze ervaringen in verschillende focusgebieden en heel Nederland hebben we zicht op de waardecreatie van Thuisafgehaald. In onderstaande cijfers geven we weer wat onze waardecreatie in Nederland is op basis van diverse enquêtes en onderzoek door STIPO. Ontmoetingen: ontmoetingen via het delen van eten sinds de start van Thuisafgehaald in % leert buurtgenoten beter kennen. Sociale structuren : Per match gemiddeld 52 ontmoetingen per jaar. Vrijwillige hulp : 52 % van de thuiskoks doet meer dan koken alleen (denk aan klusjes in huis of vervoer naar dokter). 70 % van thuiskoks is onder 50 jaar (aanboren nieuwe groep vrijwilligers). In de eigen buurt : 35 % van de verbindingen vinden plaats binnen het postcodegebied. Activering bewoners : 26 % van de thuiskoks leert nieuwe vaardigheden (als organiseren, communiceren en vergroot zelfbewustzijn) en 6 % krijgt via Thuisafgehaald een nieuwe baan. Gezonde voeding : maaltijden bevatten meer verse groenten, pure producten en minder zout. Kwaliteit van leven: 82% van de afhalers geeft aan dat de match bijdraagt aan hun kwaliteit van leven.

5 Onze waardecreatie hebben we ook visueel weer gegeven in onderstaande infographic: Daarnaast heeft Avance heeft afgelopen half jaar onderzoek gedaan naar de maatschappelijke waarde van de individuele matching tussen thuiskoks en kwetsbare afhalers. We kunnen half oktober een rapport hiervan delen. De belangrijkste conclusie is dat per match een maatschappelijke waarde wordt gecreëerd tussen de en euro. De belangrijkste waarde van de match is in: inzet vrijwilliger langer thuis wonen verminderde belasting zorgverlener uitgestelde zorgbehoefte Wijkverpleegkundige Olga koppelde haar cliënt met longkanker aan thuiskok Clourinda. Die vertelt: Meneer heeft longkanker en valt al maanden af omdat hij zijn eten niet kan binnen houden. Ik heb lang met hem gepraat over wat hij wel/niet verdraagt. Ik pureer nu het eten en gebruik weinig kruiden. En ik breng het even langs. Voor het eerst kan hij zijn bord leegeten! Als het nodig is, brengen wij hem even naar het ziekenhuis. En hij kan bij ons zijn verhaal kwijt. Een hoe gaat het nu echt met u?, doet al heel veel!

6 Doelgroepen Thuisafgehaald richt zich op zowel actieve burgers als mensen in een kwetsbare situatie: Thuisafgehaald is voor alle inwoners van Dordrecht. De zelfredzame thuiskoks en afhalers delen onderling eten. Maar we kunnen ook een beroep op hen doen wanneer een buurtgenoot extra hulp nodig heeft rond de warme maaltijd. Thuisafgehaald biedt ruimte voor wederkerigheid. Wij zien kwetsbare mensen niet alleen als ontvanger, maar juist ook als thuiskok. Zo kan iedereen vanuit de eigen passie en mogelijkheden mee doen aan Thuisafgehaald. Thuisafgehaald zorgt er voor dat kwetsbare en zelfredzame buurtbewoners op een positieve manier met elkaar in contact komen en maaltijden delen.

7

8 Draagvlak doelgroep Thuisafgehaald is van een bewonersinitiatief uitgegroeid tot een stevig burgernetwerk, met een grote groep betrokken thuiskoks in Dordrecht. De Dordrechtse actieve community is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot bijna 660 leden; 110 thuiskoks en 550 afhalers. Bijna de helft van deze groep heeft aangegeven iets extra s te willen doen voor hun buurtgenoot in een kwetsbare situatie. We hebben leden in verschillende buurten en afkomstig uit verschillende culturen, verspreid over heel de gemeente Dordrecht. We hebben contactgegevens van al onze leden en we kunnen hen direct bereiken met onze oproepen voor ondersteuning. Uit deze grote groep buurtgenoten die aangesloten is bij Thuisafgehaald, blijkt het draagvlak voor ons plan. Thuiskok Stefan De meeste mensen halen een portie af en eten het thuis op, maar ik bied ze ook wel eens een stoel aan. Ik heb inmiddels vaste afhalers die ook wel eens met mij en mijn gezin mee- eten, gewoon hier aan de keukentafel. Ik kook gewoon heel graag. De ambitie om een eigen restaurant te openen heb ik niet. Koken doe ik omdat ik het leuk vind. Dat andere mensen daar ook van genieten, vind ik fantastisch. Toegankelijkheid Thuisafgehaald werkt met het online platform Alle burgers van Dordrecht kunnen hier makkelijk en gratis gebruik van maken. Echter: Ook mensen die geen internet, computer, smart phone of mailadres hebben, kunnen gebruik maken van Thuisafgehaald. Deze mensen brengen we telefonisch in contact met een thuiskok bij hen in de buurt. Mensen die niet digitaal vaardig zijn, informeren we bijvoorbeeld met papieren materiaal. Zo kunnen zij bijvoorbeeld met papieren aanvraagformulier ook per post een aanmelding insturen. Zelfredzame afhalers bestellen zelf de maaltijd en gaan deze zelf afhalen. Echter: Als mensen niet mobiel zijn (rolstoel/beperking/ziekte), gaat de thuiskok de maaltijd even brengen. Als mensen speciale diëten hebben (chronische ziekte/allergie), houdt de thuiskok hier rekening mee bij het koken. Als mensen moeite hebben met wisselend contact (geestelijk of psychisch beperkt), koppelen we deze aan een vaste thuiskok. In feite biedt ons concept een goede basis om voor iedereen de geschikte match te maken met een thuiskok, al naar gelang de situatie, kwetsbaarheid en behoefte. Met onze online tools en offline ondersteuning kunnen we maatwerk bieden aan een grote groep mensen.

9 Beoogd resultaat Thuisafgehaald Dordrecht Thuisafgehaald richt zich op verbonden, gezonde buurten. Verbonden, omdat buurtgenoten elkaar via het delen van eten leren kennen. Door die ontmoetingen, neemt onderlinge hulpvaardigheid en sociale participatie binnen de lokale gemeenschap toe. Mensen gaan bijvoorbeeld ook samen eten, bij iemand thuis of in een buurthuis. Ook helpen mensen elkaar met kleine klusjes. En ze bieden elkaar een luisterend oor! We vragen thuiskoks om vanuit hun passie voor koken iets voor anderen te betekenen. Door aan te haken bij wat mensen graag doen, komt er veel energie en enthousiasme vrij. Thuiskoks doen nieuwe vaardigheden op en hun zelfvertrouwen stijgt. Gezond, omdat mensen meer verse, gezonde maaltijden gaan eten. Onderzoek heeft getoond dat maaltijden van onze thuiskoks meer verse groenten bevatten, pure producten (weinig pakjes/zakjes) en weinig zout. Bovendien houden de thuiskoks bij het koken veel rekening met individuele (dieet)wensen en gezondheidsproblemen. Dat biedt vooral een uitkomst voor mensen die niet meer voor zichzelf (kunnen) koken. Veel ouderen kunnen nog zelfstandig wonen, maar een warme maaltijd schiet er vaak bij in. Ze eten dan een boterham, fruit of zelfs een pak koekjes als avondmaaltijd. Via Thuisafgehaald krijgen ze maaltijden die afgestemd zijn op hun smaak, voorkeuren en budget. Op basis van de andere focusgemeenten, verwachten we in Dordrecht de volgende output in 2018: ontmoetingen tussen buurtgenoten via het delen van eten per jaar gezonde verse maaltijden per jaar die gedeeld worden. - Duurzame relaties : Per match gemiddeld 1,7 ontmoetingen per week, voor 30 weken per jaar = 52 ontmoetingen per jaar - Vrijwillige inzet : 1000 uur per jaar De sociale impact die hieraan gekoppeld is, hebben we beschreven onder de Waardecreatie. Deze impact meet Thuisafgehaald door het monitoren van de matches. Dat doen we door 10 weken nadat de match is gemaakt een enquête uit te sturen naar de afhalers en thuiskoks. Daarin vragen we wat het effect is van het sociale contact en de maaltijden. Zo brengen we in kaart in hoeverre Thuisafgehaald heeft bijgedragen aan de kwaliteit van leven, de verminderde zorglast voor de mantelzorgers en het beeld van de eigen buurt.

10 Wij hebben er vertrouwen in dat met extra inzet op de werving (de vraag beter bij Thuisafgehaald aan laten komen) de output nog hoger kan zijn. Mogelijk kunnen we daar in de volgende periode meer op inzetten met steun van de gemeente Dordrecht.

11 Vormen van Thuisafgehaald Het delen van eten kent verschillende verschijningsvormen, waarvoor we passende (online en offline) tools hebben ontwikkeld. Zo kunnen we optimaal aansluiten bij individuele mogelijkheden en behoeften. Hier een overzicht van de belangrijkste vormen. Individueel delen van eten door buurtgenoten. Via het online platform dat beschikbaar is voor iedereen in Den Haag en de basis vormt van de infrastructuur en community van zelfredzame buurtgenoten. Afhalers betalen rechtstreeks aan de thuiskok een vergoeding voor de boodschappenkosten. Gemiddeld 4,20 per maaltijd. Ook wordt per maaltijd een kleine commissie betaald aan Thuisafgehaald (max 0.25 ). In groepsverband samen koken en/of eten. Via de tool food events op de website kunnen eetactiviteiten georganiseerd worden en deelnemers geworven. Hier kunnen zowel nieuwe als bestaande eetactiviteiten worden aangeboden. Zo kunnen bestaande initiatieven extra deelnemers en/of vrijwilligers werven. Kwetsbare afhalers individueel matchen aan thuiskoks. Via de tool matching koppelen we mensen met een bijzondere behoefte rond de avondmaaltijd aan zorgzame thuiskoks uit de buurt. Het kan gaan om ouderen die niet online vaardig zijn, mensen met een beperking die niet mobiel zijn, of mensen met chronische ziekten die speciale diëten hebben. Attente thuiskoks brengen het eten dan bijvoorbeeld langs op (een) vaste dag(en) per week. Gemiddeld vinden 52 ontmoetingen per jaar plaats bij een match. Ook hier betaalt de afhaler aan de thuiskok een vergoeding voor de boodschappenkosten. Deze individuele matching kan via ons online platform, maar vaak is extra ondersteuning nodig. Dat komt omdat deze aanvragers vaak niet online vaardig zijn of omdat de echte vraag niet direct duidelijk is. 60 % van de aanvragen komt via een mantelzorger of sociaal professional binnen. Kwetsbare afhalers in groepsverband matchen aan thuiskoks: we verbinden ook groepen kwetsbare mensen aan een thuiskok, die dan op een vast moment kookt en het eten even brengt. Bijvoorbeeld ouderen die samen in een woon- zorg complex wonen, of groepen die in dagbesteding bij elkaar zijn. Kwetsbare buurtgenoten individueel activeren/ondersteunen tot thuiskok: kwetsbare mensen kunnen participeren door te koken via Thuisafgehaald. Bijvoorbeeld mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, mensen in een sociaal isolement of sociale minima. Zij kunnen kokenderwijs hun positie versterken. Zij besparen kosten, breiden hun netwerk uit en leren vaardigheden. Omdat ze iets bijdragen aan hun omgeving, stijgt het gevoel van eigenwaarde. Wij bieden individuele offline ondersteuning aan kwetsbare thuiskoks, door te helpen met het opzetten van het profiel en bekend maken van hun aanbod. 26 % van de thuiskoks aangeeft nieuwe vaardigheden en talenten te ontwikkelen via Thuisafgehaald (onderzoek STIPO). De meest genoemde vaardigheden zijn: plannen, improviseren, communiceren, werk organiseren. Ook neemt het zelfvertrouwen toe. 6 % van de thuiskoks vindt zelfs een nieuwe baan. Kwetsbare buurtgenoten in groepsverband activeren/ondersteunen tot thuiskok: als er een groepje is van buurtgenoten die thuiskok willen worden, kan de ondersteuning ook in groepsverband. In een paar sessies (waar we uiteraard samen koken en/of eten), doorlopen we dan samen de stappen om thuiskok op Thuisafgehaald te worden.

12 Grafische weergave van de structurele individuele matching van Thuisafgehaald (via de matching tool):

13 Periode van uitvoering en planning De uitvoering van Thuisafgehaald Dordrecht kan starten vanaf 1 januari Thuisafgehaald is een structureel instrument voor informele steun onder buurtgenoten. Vanuit de nieuwe samenwerking met het Innovatiefonds Smart City Dordrecht zetten we nu in op de financiering van 1 jaar. We hopen echter op een duurzame samenwerking in de gemeente, aangezien onze diensten blijvende ondersteuning vragen. Hieronder geven we een overzicht van de inzet van Thuisafgehaald voor het eerste jaar. Onderdeel 1. Online tools voor het delen van maaltijden in de buurt 2. Support en community building. 3. Lokaal verbinden 4. Openstellen voor lokale partijen 5. Continue monitoring en organisatie Uitvoering van activiteiten: - Doorontwikkeling van diverse online tools voor het delen van eten (optimaliseren van conversie en aansluiting op behoeften van gebruikers) - Onderhoud en hosting online platform - 3 nieuwsbrieven per jaar binnen onze eigen community in Dordrecht - 5 dagen per week support beschikbaar voor (zelfredzame en kwetsbare) gebruikers, zowel per e- mail als telefoon - 3 tot 5 buurtambassadeurs ( buurtkoks ) werven - doorlopend de buurtambassadeurs ondersteunen zodat zij: o promotiemateriaal kunnen verspreiden o lokale activiteiten kunnen organiseren in hun buurt o anderen stimuleren om zich in te zetten voor de buurt via Thuisafgehaald o kwetsbare (en nieuwe) thuiskoks kunnen ondersteunen - een bijeenkomst organiseren met de buurtambassadeurs - doorlopend maken van matches: waar nodig met telefonische ondersteuning - doorlopend ingezonden food events checken en promoten - op verzoek thuiskoks koppelen als vrijwilliger aan bestaande initiatieven door middel van oproepen per mail naar onze community - op verzoek regelmatige ondersteuning van kwetsbare mensen die (willen) koken via Thuisafgehaald - op aanvraag tools èn community delen met Dordrechtse bureninitiatieven, organisaties en professionals in zorg en welzijn - beschikbaar stellen en onderhouden van communicatie toolkit met voorbeeld persberichten, nieuwsbrieven etc. voor samenwerkingspartners - doorlopende monitoring & screening van binnenkomende aanvragen - opvolgen van alle gemaakte matches met check na 2 weken of de match geslaagd is en na 10 weken een enquête wat de ervaring is en wat de effecten zijn - rapportage naar het innovatiefonds met voortgang cijfers. Tamara Willemsen (welzijnswerker Pluryn in Nijmegen): Een mooi voorbeeld is een man met autisme van 42 die voor het eerst op zichzelf is gaan wonen. Door zijn autisme vind hij het spannend en moeilijk. Maar hij wilde wel graag leren koken. Omdat wij er als welzijnsinstelling geen uren aan kunnen besteden, hebben we hem gekoppeld aan een thuiskok. Hij moet nog veel leren, maar hij pakt het heel goed op. Het is mooi dat we zo iemand nu kunnen helpen vanuit Thuisafgehaald. Dat had anders nooit gekund.

14 Begroting Hieronder geven we de begroting voor Thuisafgehaald Dordrecht. Bedragen zijn exclusief BTW. Overzicht van kosten Thuisafgehaald Dordrecht Jaar 1 Onderdeel Bedrag uren Activiteitenkosten Totaal 1. Online tools Support en community building Lokaal verbinden Openstellen voor lokale partijen 5. Continue monitoring en organisatie Subtotalen Eigen bijdrage Totaal gevraagde bijdrage In aanvulling op deze begroting, bestaat onze eigen inbreng uit een aantal onderdelen: Vrijwillige inzet We brengen vrijwillige inzet mee. Wij koken zelf niet voor mensen, maar zorgen dat buurtgenoten voor ze koken. We onderscheiden drie typen vrijwilligers en geven een (conservatieve) inschatting van het aantal vrijwillige uren in Dordrecht in 2016: Thuiskoks die koken voor hun zelfredzame buurtgenoten en zo bijdragen aan de sociale structuren in de wijk bieden in totaal 200 uur per jaar aan vrijwillige inzet Thuiskoks die al kokend extra hulp bieden voor kwetsbare mensen bieden in totaal 600 uur per jaar aan vrijwillige inzet Lokale ambassadeurs die zich in hun buurt extra inzetten (werving, ondersteuning andere gebruikers etc.) bieden in totaal 200 uur per jaar aan vrijwillige inzet. Deze vrijwillige inzet vraagt professionele ondersteuning in de vorm van online tools en offline support. Zo kunnen we met relatief kleine professionele inspanning veel impact bereiken. Daarmee komen we in totaal op 1000 uur vrijwillige inzet in Deze vrijwillige inzet vertegenwoordigd een waarde van euro per jaar (uitgaande van een vrijwilligersvergoeding van 4,50 euro per uur.) We gaan er vanuit dat door onze aanwezigheid de community in Dordrecht verder gaat groeien en dat deze vrijwillige inzet dus nog behoorlijk omhoog zal gaan. Online tools, ervaring en materiaal We hebben online tools ontwikkeld op basis waarvan we nu deze dienst kunnen aanbieden. In totaal is er reeds euro in deze tools geïnvesteerd. Ook brengen we de ervaring en ontwikkelde materialen uit andere (betalende) focusgemeenten in. Dat betekent bijvoorbeeld dat onze uren voor ontwikkeling van communicatiemateriaal, toolkit, strategische doorontwikkeling etc slechts voor een deel in deze Dordrecht begroting terecht komen. Dit geldt ook voor organisatiekosten, zoals huur kantoor en materiaal.

15 Naamsbekendheid, positief imago en bestaande community We hebben in Dordrecht al naamsbekendheid en een positief imago opgebouwd. Er is een geregistreerde community van 660 mensen waar we op voort kunnen bouwen. Stichting zonder winstoogmerk Thuisafgehaald valt onder de Stichting Social and Green Innovation. De stichting heeft geen winstoogmerk en wordt hoofdzakelijk gefinancierd door gemeenten en fondsen. We hebben geen commerciële doelstellingen, alleen sociale doelstellingen. Dit blijkt uit onze statuten. Ons team bestaat uit 5 parttime medewerkers : Marieke Hart (eindverantwoordelijk), Stéphanie van Gerven, Annemarieke Blom, Jasmijn Vreeburg en Anne van Arkel. Tot slot We zien er naar uit om samen met het Innovatiefonds Smart City Dordrecht en samenwerkingspartners een mooi aanbod van Thuisafgehaald te creëren in Dordrecht. Mochten jullie nog vragen hebben, dan willen we deze natuurlijk graag beantwoorden. Contact Marieke Hart Thuisafgehaald Bemuurde Weerd WZ BH Utrecht marieke@thuisafgehaald.nl

NIEUWE RIJKDOM. Maaltijd afhalen? Ik heb teveel gekookt. WIJKEN IN DE. Kan ik wat voor je doen? De hond uitlaten, boodschappen doen?

NIEUWE RIJKDOM. Maaltijd afhalen? Ik heb teveel gekookt. WIJKEN IN DE. Kan ik wat voor je doen? De hond uitlaten, boodschappen doen? Maaltijd afhalen? Ik heb teveel gekookt. NIEUWE RIJKDOM WIJKEN IN DE Kan ik wat voor je doen? De hond uitlaten, boodschappen doen? Tuinspullen lenen? WAAROM DIT ONDERZOEK? DEELECONOMIE EN DOE-HET-ZELF

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Thuisafgehaald, Stichting Social and Green Innovation

Jaarverslag 2016 Thuisafgehaald, Stichting Social and Green Innovation Jaarverslag 2016 Thuisafgehaald, Stichting Social and Green Innovation Inleiding Via Thuisafgehaald kunnen mensen eten delen met buurtgenoten. Dat betekent toegang tot een lekkere, verse maaltijd die met

Nadere informatie

Eenvoudig overzien en combineren.

Eenvoudig overzien en combineren. Aanbod 2018 Eenvoudig overzien en combineren. Aanbod 2018 0 Begeleiding (flexibel) Begeleiding (binnen arrangement) 1 Thuisadministratie 2 Dagbesteding 3 Maaltijden aan huis 4 Fier 5 Financiëel cafe 6

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum raadsvergadering>

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum raadsvergadering> Voordracht voor de raadsvergadering van 2015 Publicatiedatum * Agendapunt * Datum indiening Tekst wordt gepubliceerd in Tekst wordt gepubliceerd in Onderwerp Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Samen tegen Eenzaamheid

Samen tegen Eenzaamheid Concept Plan van Aanpak versie sept 2017 Concept Plan van aanpak versie sept 2017 Coalitie Erbij De Bilt - 2017-2019 Vooraf Tijdens de werkconferentie op 1 juni jl. zijn tal van ideeën en voorbeelden opgehaald

Nadere informatie

88% Inwoner enquête (onderzoek)

88% Inwoner enquête (onderzoek) Bijlage 1. Sturing en monitoring Meedoen naar Vermogen Niveau 1: Maatschappelijke effecten Wat? Norm Bron Rapportage Percentage inwoners dat zich verantwoordelijk voelt voor de buurt 88% Inwoner enquête

Nadere informatie

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS

Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS Gewoon meedoen in je eigen wijk! TOOLKIT VOOR WERKERS December 2012 1 Draaiboek Gewoon meedoen in je wijk! Aanleiding van dit draaiboek Gewoon Meedoen in je wijk is een pilotproject dat in 2010 en 2011

Nadere informatie

28-8-2013. Een betere buurt met. mijnbuurtje. www.mijnbuurtje.nl. Vroeger

28-8-2013. Een betere buurt met. mijnbuurtje. www.mijnbuurtje.nl. Vroeger Een betere buurt met mijnbuurtje www.mijnbuurtje.nl Vroeger 1 Nu 1 op de 3 huishoudens bezit een tablet 2 Nu Nu 3 In alle Nederlandse gemeentes: Bezuinigingen Zelfredzaamheid Stimuleren bewoners Meer verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Groen Verbindt

Achtergrondinformatie Groen Verbindt Achtergrondinformatie Groen Verbindt Inleiding Groene buurtinitiatieven laten vele mooie resultaten zien, juist ook op sociaal gebied: er vindt ontmoeting plaats, mensen komen uit een isolement, ze voelen

Nadere informatie

Idee voor stadsinitiatief: Thuisafgehaald in Rotterdam

Idee voor stadsinitiatief: Thuisafgehaald in Rotterdam Idee voor stadsinitiatief: Thuisafgehaald in Rotterdam Onze droom In Nederland leven veel mensen langs elkaar heen. Ook in Rotterdam. Mensen die jaren tegen over elkaar wonen, zeggen elkaar vaak niet eens

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe Offerte gemeente Scherpenzeel - MEE Veluwe Meedoen mogelijk maken in de gemeente Scherpenzeel 1 september 2016 Gemeente Scherpenzeel Scherpenzeel 9.515 Autisme/ASS 95 Motorische beperking 581 LVB zwakbegaafd

Nadere informatie

Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein

Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein Voorwoord Versie: 27 januari 2017 In De kracht van Coevorden hebben we beschreven wat onze visie is op het Sociaal Domein en hoe het sociaal domein in

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Beleidsplan Visie, missie en organisatie Teamspirit rondom cliënt

Beleidsplan Visie, missie en organisatie Teamspirit rondom cliënt Beleidsplan Visie, missie en organisatie Teamspirit rondom cliënt OZOverbindzorg biedt een online communicatie en coördinatie platform. De organisatie van zorg en ondersteuning van het sociaal medisch

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Digitale ondersteuning van zelfredzaamheid en participatie

Digitale ondersteuning van zelfredzaamheid en participatie Digitale Agenda 2020 Digitale ondersteuning van zelfredzaamheid en participatie Een verkenning naar de mogelijkheden die de informatiesamenleving op dit onderwerp biedt 1 Digitale Agenda 2020 2 Inleiding

Nadere informatie

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort

Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert en wat nu? 141103, SBOG, Westervoort Zorg Verandert Wie zijn wij? We richten ons op Wat gaan we doen? Informeren over veranderingen voor zover mogelijk Veranderingen wegen Wat doen we niet?

Nadere informatie

Visiedocument en Activiteitenplan 2013

Visiedocument en Activiteitenplan 2013 Visiedocument en Activiteitenplan 2013 1. Inleiding In Leusden is in september 2006 gestart met het project Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. De Gemeente Leusden, het bedrijfsleven en de maatschappelijke

Nadere informatie

Propositie City/Regio MAEXchange

Propositie City/Regio MAEXchange Maakt de waarde van maatschappelijke initiatieven inzichtelijk en bevordert investeren en participeren daarin Propositie City/Regio MAEXchange Achtergrond City/Regio MAEXchange De MAEXchange is een landelijk

Nadere informatie

Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost

Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost Wijkplan 2016 Veenendaal Noordoost Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2016 5 Doelen 2016 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan van Veenendaal Noordoost voor het

Nadere informatie

Coöperatieve Vereeniging zuidermrkt! De van, voor en door buren - markt

Coöperatieve Vereeniging zuidermrkt! De van, voor en door buren - markt Coöperatieve Vereeniging zuidermrkt! De van, voor en door buren - markt Wat is zuidermrkt?! Wekelijkse markt met biologische / duurzame producten uit regio. Coöperatieve karakter. Van, voor en door de

Nadere informatie

Verslag presentatie Welzaam

Verslag presentatie Welzaam Verslag presentatie Welzaam INLEIDING De nieuwe organisatie Welzaam presenteerde zich in het voorjaar 2013 in 3 bijeenkomsten aan 80 mensen van drie doelgroepen: 1. aan vrijwilligers van Portes en bewoners

Nadere informatie

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Een participatieproject voor de wijk met de hoogste armoedecijfers van Nederland Cursus mantelzorg vrouwen Tweebosbuurt april 2017 (kwaliteitenspel) Inleiding

Nadere informatie

Samen zorgen voor Welzijn Investeren in zelf- en samenredzaamheid van cliënten

Samen zorgen voor Welzijn Investeren in zelf- en samenredzaamheid van cliënten Samen zorgen voor Welzijn Investeren in zelf- en samenredzaamheid van cliënten Meneer de Vries krijgt elke vrijdag zijn buurvrouw op de koffie. Samen nemen ze de nieuwtjes van de week door. Samen zorgen

Nadere informatie

Evaluatie Innovatiefonds Rheden-Rozendaal

Evaluatie Innovatiefonds Rheden-Rozendaal Evaluatie Innovatiefonds Rheden-Rozendaal Facilitator: Jan Boekestijn, Symion-organisatieadvies Cliënt: Jan Martens, gemeente Rheden Datum: 16-03-2017 Plaats: Kastanjelaan 13 te Velp 1. De projecten hebben

Nadere informatie

Wie is OZOverbindzorg Een Stichting zonder winstoogmerk; Gericht op het belang van de cliënt; Vertegenwoordigd door samenwerkingspartners.

Wie is OZOverbindzorg Een Stichting zonder winstoogmerk; Gericht op het belang van de cliënt; Vertegenwoordigd door samenwerkingspartners. Visie en missie De laatste jaren zijn grote beleidsveranderingen in de zorg en begeleiding voor de kwetsbare burgers in onze samenleving aangekondigd en doorgevoerd. De hoofddrijfveer daarbij is Beheersing

Nadere informatie

Meedoen in Utrecht. Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl

Meedoen in Utrecht. Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl Meedoen in Utrecht Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl Meedoen in Utrecht Doen wat nodig is In Utrecht vinden wij het belangrijk dat alle inwoners een zinvolle rol kunnen spelen

Nadere informatie

Onderwerp: advies Cliëntenraad AmSZ over raadsvoorstel De sociale kracht van de stad.

Onderwerp: advies Cliëntenraad AmSZ over raadsvoorstel De sociale kracht van de stad. College van Burgemeester en Wethouders Gemeente s-hertogenbosch Postbus 12345 5200 GZ s-hertogenbosch s-hertogenbosch, 22 december 2011 Onderwerp: advies Cliëntenraad AmSZ over raadsvoorstel De sociale

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

Succesvol samenwerken met inwoners. Amersfoort, 11 april 2019

Succesvol samenwerken met inwoners. Amersfoort, 11 april 2019 Succesvol samenwerken met inwoners Amersfoort, 11 april 2019 Buurtverbindersdag 2017 500+ buurtverbinders & professionals getraind 2 actief in 45+ steden en dorpen Onze missie: dat inwoners en organisaties

Nadere informatie

REGIEGROEP NIEUW WEST MIDDEN

REGIEGROEP NIEUW WEST MIDDEN REGIEGROEP NIEUW WEST MIDDEN en de Subsidie Bewonersinitiatieven 2016 Heeft u een leuk idee voor uw buurt? Wilt u iets doen voor uw buurt? Wilt u samen met buurtbewoners een activiteit starten maar heeft

Nadere informatie

Dagbesteding Psychogeriatrie

Dagbesteding Psychogeriatrie Dagbesteding Psychogeriatrie Contact: Stichting Rosengaerde Pastoriestraat 1 7721 CT DALFSEN Telefoon algemeen (0529) 431541 Telefoon keuken (0529) 432514 Fax (0529) 432937 e-mail Internet Info@rosengaerde.nl

Nadere informatie

Talentcoach doorbreekt patronen

Talentcoach doorbreekt patronen Talentcoach Talentcoach doorbreekt patronen Talentcoach is een social profit organisatie. Wij gaan niet voor financiële winst, maar voor sociale winst. Mensen willen mee doen, maar zijn niet (meer) in

Nadere informatie

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave:

Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: 8 november 2017 Lectoraat Welzijn Nieuwe Stijl Eerst even: de bedoeling Transformatie-opgave: verbinding met inwoners en met hun sociale netwerken; integrale benadering van inwoners met hun vraag; ontwikkeling

Nadere informatie

E. Haak & J. Scheenstra. Advies: Een subsidie toe te kennen aan Bijzonder Thuisafgehaald. NEE VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

E. Haak & J. Scheenstra. Advies: Een subsidie toe te kennen aan Bijzonder Thuisafgehaald. NEE VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: E. Haak & J. Scheenstra Datum: 21 juni 2016 Tel nr: 06-35113530 Tekenstukken: Nee Bijlagen: 3 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.): Team: Team Sociaal Beleid

Nadere informatie

Welkom Vrijwillige inzet: nu en in de toekomst. Titel invullen

Welkom Vrijwillige inzet: nu en in de toekomst. Titel invullen Welkom Vrijwillige inzet: nu en in de toekomst Programma Tijdens het programma maken we gebruik van digitale interactie via een PresentersWall Het vormgeven van de ondertussenheid #samen doen voor een

Nadere informatie

Relatie sociaal domein en aanpak van gezondheidsachterstanden

Relatie sociaal domein en aanpak van gezondheidsachterstanden Relatie sociaal domein en aanpak van gezondheidsachterstanden Monica van Berkum, directeur Pharos Daphne Ketelaars, programmaleider Gezond in... Edith Smulders, strategisch adviseur Gezond in... NETWERK

Nadere informatie

Samen Sterk in Best. Inhoudsopgave

Samen Sterk in Best. Inhoudsopgave Srb PvA Samen sterk in Best 20140217 / 17-2-14 / blz. 1 van 5 Samen Sterk in Best Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Vraagstelling en achtergrond 3. Doelstelling 4. Op te leveren resultaten 5. Afbakening 6.

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2020 Onze overtuiging De Stichting Willeke Alberti Foundation is opgericht door Willeke Alberti en is ontstaan vanuit het groeiend besef bij de naamgeefster, dat steeds meer ouderen en

Nadere informatie

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1 Startnotitie Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014 Versie: 21 april 2011 1 1. Aanleiding 1.1. Voor u ligt de startnotitie vrijwilligersbeleid, directe aanleiding voor deze startnotitie

Nadere informatie

Wijkplan Centrum/ Noord-West. Internet-versie

Wijkplan Centrum/ Noord-West. Internet-versie Wijkplan 2015 Centrum/ Noord-West Internet-versie Inhoudsopgave 1. Visie Pagina 2 2. Wijkanalyse Pagina 3 3. Conclusie Pagina 5 Wijkplan 2015 CNW, maart 2015 Pagina 1 1. Visie De visie van Veens luid:

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

De geschiedenis.3. Vrijwillig of vrijblijvend De stap naar verbreding 4. Financiële onderbouwing..5. Opbrengsten...6. Risico(beperking)...

De geschiedenis.3. Vrijwillig of vrijblijvend De stap naar verbreding 4. Financiële onderbouwing..5. Opbrengsten...6. Risico(beperking)... INHOUD De geschiedenis.3 Vrijwillig of vrijblijvend De stap naar verbreding 4 Financiële onderbouwing..5 Opbrengsten...6 Risico(beperking)...6 De geschiedenis Het ontstaan van de Bewonersvereniging Kerk-Avezaath.

Nadere informatie

Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement

Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement voor duidelijke afspraken in samenwerking tussen formele en informele partijen rondom een persoon met ondersteuningsvraag versie januari 2018 Hoe kom je tot een

Nadere informatie

1. De Vereniging - in - Context- Scan... 2. 2. Wijk-enquête... 3. 3. De Issue-scan en Stakeholder-Krachtenanalyse... 4. 4. Talentontwikkeling...

1. De Vereniging - in - Context- Scan... 2. 2. Wijk-enquête... 3. 3. De Issue-scan en Stakeholder-Krachtenanalyse... 4. 4. Talentontwikkeling... Meetinstrumenten De meetinstrumenten zijn ondersteunend aan de projecten van De Sportbank en ontwikkeld met de Erasmus Universiteit. Deze instrumenten helpen om op een gefundeerde manier te kijken naar

Nadere informatie

Tussenevaluatie uitvoeringskader Wmo dagbesteding Bestedingen van de Dag

Tussenevaluatie uitvoeringskader Wmo dagbesteding Bestedingen van de Dag Tussenevaluatie uitvoeringskader Wmo dagbesteding 2016-2020 Bestedingen van de Dag Gemeente Nederweert, oktober 2018 Foto Nederweert24, twee inwoners bij een toestel in de beweegtuin 2 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Resultaten onderzoek cop smakelijk

Resultaten onderzoek cop smakelijk Resultaten onderzoek cop smakelijk Partnerorganisaties van de Brabantse proeftuin dementie signaleren een probleem bij (alleenstaande) mensen met dementie en het nuttigen van maaltijden. Die organisaties

Nadere informatie

Vrijwillige inzet is de basis

Vrijwillige inzet is de basis Vrijwillige inzet is de basis Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om actief te worden als vrijwilliger. U kunt samen met vrijwilligers en organisaties een belangrijke rol spelen bij het stimuleren

Nadere informatie

Productbeschrijving Wmo contract 2016

Productbeschrijving Wmo contract 2016 Productbeschrijving Wmo contract 2016 In dit document worden de ingekochte producten beschreven. Het is bedoeld als handreiking bij de beoordeling van de in te zetten ondersteuning. Geen vaste criteria

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Werkconferentie. Implementatie van Online Wijkplatformen De Do s en Don ts. 7 december Sarah Willard en John Rietman

Werkconferentie. Implementatie van Online Wijkplatformen De Do s en Don ts. 7 december Sarah Willard en John Rietman Werkconferentie Implementatie van Online Wijkplatformen De en Don ts 7 december 2017 Sarah Willard en John Rietman Zuyd Hogeschool / Expertisecentrum voor Innovatieve Zorg en Technologie sarah.willard@zuyd.nl

Nadere informatie

SAMENSPEL PROFESSIONAL, CLIENT EN MANTELZORGER MARJOLEIN BROESE VAN GROENOU

SAMENSPEL PROFESSIONAL, CLIENT EN MANTELZORGER MARJOLEIN BROESE VAN GROENOU SAMENSPEL PROFESSIONAL, CLIENT EN MANTELZORGER MARJOLEIN BROESE VAN GROENOU AWBZ-> WLZ en Zvw Wmo -> Wmo_r ZORGNETWERKEN VAN (Van KWETSBARE Rijn, april 2013) OUDEREN. MARIANNE JACOBS (PHD SOC); MARIEKE

Nadere informatie

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2 Nieuwsbrief sociaal domein, #1 Vernieuwing welzijn, (jeugd)zorg en werk Inhoud Voorbereiden door krachten te bundelen... 2 Visie op nieuwe taken... 2 Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Nadere informatie

Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse

Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse Kernfuncties (wat willen we) Producten (wat gaan we doen) Resultaatindicatoren Uren/ Kosten 1. Preventie en signalering 1.1 Algemene informatievoorziening Ten behoeve van

Nadere informatie

Fietsmaatjes Almere ( versie website april 2019)

Fietsmaatjes Almere ( versie website april 2019) Fietsmaatjes Almere ( versie website april 2019) Inleiding Op 28 januari 2019 is de Stichting Fietsmaatjes Almere opgericht. Fietsmaatjes Almere is er voor mensen uit Almere die er graag op uit gaan met

Nadere informatie

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT DE PIRAMIDE WERKT In de overgang naar een nieuwe manier van het organiseren van zorg en ondersteuning in Nederland, is de WMO piramide een goed hulpmiddel. ZIVA heeft de piramide vertaald naar een praktische

Nadere informatie

Digitale buurt(markt)plaatsen; welke kies je en hoe wordt die succesvol?

Digitale buurt(markt)plaatsen; welke kies je en hoe wordt die succesvol? Digitale buurt(markt)plaatsen; welke kies je en hoe wordt die succesvol? Hanneke van Stokkom Munity Services Wij ontwikkelen en verbinden mensen in communities Mede oprichter mijnbuurtje.nl hanneke@munityservices.nl

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014 in Houten Burgerpeiling 2014 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Houten Projectnummer 598 / 2015 Samenvatting Goede score voor Sociale Kracht in Houten Houten scoort over het algemeen goed als

Nadere informatie

Welke maatschappelijke problemen bestrijdt de Buzinezzclub? Hoe pakt de Buzinezzclub dit aan?

Welke maatschappelijke problemen bestrijdt de Buzinezzclub? Hoe pakt de Buzinezzclub dit aan? Contactgegevens Naam organisatie/initiatief: Stichting Stimulering Jong Ondernemerschap Naam primair contactpersoon: Leo van Loon Post adres: Maashaven Zuid Zijde 2, 3081 AE Rotterdam Telefoonnummer: +31

Nadere informatie

Organisatie info AGORA-beroepsvereniging

Organisatie info AGORA-beroepsvereniging Netwerken formele- en informele zorg - AGORA Organisatie info AGORA-beroepsvereniging https://www.agora-beroepsvereniging.nl AGORA is de landelijke beroepsvereniging voor coördinatoren in Zorg en Welzijn

Nadere informatie

Opstart met WeHelpen voor (zorg)instellingen

Opstart met WeHelpen voor (zorg)instellingen Opstart met WeHelpen voor (zorg)instellingen Opgesteld door: Vilans in opdracht van coöperatie WeHelpen Datum: 9 juni 2013 Versie: 1.0 Opstart met WeHelpen In dit document bieden we een aantal handvatten

Nadere informatie

Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving.

Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving. Voel je thuis in Noord-Limburg Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn De blijdschap bij Charley was groot toen er een plek voor haar vrijkwam in een woongroep van Pluryn in Horst. Zij voelt zich

Nadere informatie

Huis van Renkum. Doelen waaraan wordt bijgedragen

Huis van Renkum. Doelen waaraan wordt bijgedragen Huis van Renkum Doelen waaraan wordt bijgedragen Het Huis van Renkum draagt in de meest brede zin bij aan het hoofddoel van de gemeente Renkum: het vergroten van de zelfredzaamheid, het sociaal functioneren

Nadere informatie

PARTICIPEREN EN VERBINDEN

PARTICIPEREN EN VERBINDEN 1 BRUSSEL 28 MAART 2019 PARTICIPEREN EN VERBINDEN HOE ONLINE LOKALE NETWERKEN VERSTERKEN? ANN DECORTE EN BERT DESMET Doel en doelgroep 2 Sociaal kapitaal hoog cognitief en uitgebreid structureel Sterke

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

Cliëntprofielen t.b.v. arrangementvorming en inkoop Wmo Gemeenten Best, Oirschot en Veldhoven 17 juli 2014

Cliëntprofielen t.b.v. arrangementvorming en inkoop Wmo Gemeenten Best, Oirschot en Veldhoven 17 juli 2014 Cliëntprofielen t.b.v. arrangementvorming en inkoop Wmo 2015 Gemeenten Best, Oirschot en Veldhoven 17 juli 2014 Het waarom van de nieuwe maatwerkprofielen/ arrangementen Aansluiten bij kanteling Wmo, uitgaan

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen

Welzijn Heemstede van de toekomst. Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Welzijn Heemstede van de toekomst Prettiger leven: meer welzijn, minder zorgen Juni 2015 Deze brochure is een samenvatting van het plan: Welzijn Heemstede van de toekomst Transformatieplan Welzijn Heemstede

Nadere informatie

NETWERK NIEUW ROTTERDAM

NETWERK NIEUW ROTTERDAM NETWERK NIEUW ROTTERDAM JAARVERSLAG 2017 HULP EN NETWERK BIEDEN AAN EENZAME EN KW ETSBARE ROTTERDAMMERS 1 OPRICHTERS NETWERK NIEUW ROTTERDAM: PAULINE BUDDING EN HENRIEKE VAN TOOR 2 INHOUD Voorwoord...

Nadere informatie

Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne

Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne De NMF s staan voor mooie en duurzame provincies. Lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel dat goed is voor onze planeet, onze biodiversiteit

Nadere informatie

De toekomst van de Wmo. De visie van Participe op zorg en welzijn in de wijk

De toekomst van de Wmo. De visie van Participe op zorg en welzijn in de wijk De toekomst van de Wmo De visie van Participe op zorg en welzijn in de wijk Nieuw Wmo beleidsplan De gemeente Alphen aan den Rijn staat aan de vooravond van een nieuw Wmo Beleidsplan 2012-2015. Het is

Nadere informatie

Voorstel van de Rekenkamer

Voorstel van de Rekenkamer Voorstel van de Rekenkamer Opgesteld door Rekenkamer Vergadering Commissie Mens en Samenleving en Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 14 december 2017 of 25 januari 2018 Jaargang en nummer 2017, nr.

Nadere informatie

MEER UIT JE COMMUNITY. Versterk De Verbinding, Vergroot Je Impact

MEER UIT JE COMMUNITY. Versterk De Verbinding, Vergroot Je Impact MEER UIT JE COMMUNITY Versterk De Verbinding, Vergroot Je Impact INHOUD Toepassing Yes! We Connect voor Communities 3 Visie 4 Aanpak 6 Programma bijeenkomst 1 Programma bijeenkomst 2 Programma bijeenkomst

Nadere informatie

REGIEGROEP NIEUW WEST MIDDEN

REGIEGROEP NIEUW WEST MIDDEN REGIEGROEP NIEUW WEST MIDDEN en de Subsidie Bewonersinitiatieven 2015 Heeft u een leuk idee voor uw buurt? Wilt u iets doen voor uw buurt? Wilt u samen met buurtbewoners een activiteit starten maar heeft

Nadere informatie

Van Voor Door Met. Elkaar

Van Voor Door Met. Elkaar Van Voor Door Met Elkaar 1 Inhoud waaier Kernboodschap Projectstructuur Lokaal netwerk Ontmoeting 2 Kernboodschap Kernboodschap Gewoon sámen DOEN! Simpel, herkenbaar en voor iedereen. Omdat iedereen ertoe

Nadere informatie

eigen thuis eigen kracht eigen leven

eigen thuis eigen kracht eigen leven eigen thuis eigen kracht eigen leven Visie van mosae zorggroep Eigen thuis, eigen kracht, eigen leven Wij geloven in de eigen kracht van mensen, ongeacht hun leeftijd. Door de regie van cliënten en de

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluitnota

Raadsvoorstel en besluitnota 2016/197661 Raadsvoorstel en besluitnota Onderwerp Visie op de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad Gevraagd besluit 1. De visie inzake de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad

Nadere informatie

Huishoudelijke verzorging in de gemeente Lochem Door: Peter van der Mierden, Ruben Otemann en Tonnie Tekelenburg

Huishoudelijke verzorging in de gemeente Lochem Door: Peter van der Mierden, Ruben Otemann en Tonnie Tekelenburg Huishoudelijke verzorging in de gemeente Lochem Door: Peter van der Mierden, Ruben Otemann en Tonnie Tekelenburg Zorg naar behoefte werd een juridische gevecht Waarom dit alternatieve plan? De kaders voor

Nadere informatie

Kwaliteitsjaarplan Locatie Reggersoord 3 en 4 Datum: augustus 2018 concept. Samen aan de slag! Gewoon goede zorg

Kwaliteitsjaarplan Locatie Reggersoord 3 en 4 Datum: augustus 2018 concept. Samen aan de slag! Gewoon goede zorg Locatie Reggersoord 3 en 4 Datum: augustus 2018 concept Samen aan de slag! Gewoon goede zorg 1 Voorwoord Dit is het kwaliteitsjaarplan van verpleeghuis Reggersoord (etages 3 en 4). Op beide etages zijn

Nadere informatie

Inleiding. Doelen en uitgangspunten van het gemeentebestuur

Inleiding. Doelen en uitgangspunten van het gemeentebestuur Inleiding TRILL is een methodiek die de verantwoordelijkheden en de te leveren prestaties van betrokken partijen in kaart brengt. Zo moet de ambtenaar de beleidsdoelstellingen die door het gemeentebestuur

Nadere informatie

Informatie voor cliënten - Wat heeft een buddy te bieden?

Informatie voor cliënten - Wat heeft een buddy te bieden? Informatie voor cliënten - Wat heeft een buddy te bieden? Wat kunt u van een buddy verwachten? Een buddy is een vrijwilliger die mens-tot-mens ondersteuning geeft aan iemand die dat even nodig heeft, de

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

Producten- en Dienstencatalogus 2017

Producten- en Dienstencatalogus 2017 Producten- en Dienstencatalogus 2017 Voor thuiswonenden December 2016 Inhoud Voorwoord blz. 3 Thuiszorg blz. 5 Huishoudelijke zorg blz. 6 Dagbesteding blz. 7 Behandeling blz. 8 Maaltijd aan huis blz. 9

Nadere informatie

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Beleidsplan stichting Hof van Nagele beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Missie, Visie, Doelen 2 Doelen 2 Bestuur 3 Werkwijze 3 Beheer en besteding van gelden

Nadere informatie

Kenmerk Uw kenmerk Bijlage(n)

Kenmerk Uw kenmerk Bijlage(n) > Retouradres De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Bijlage(n) 1 Betreft Kamervragen

Nadere informatie

Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van.

Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van. Presentatie d.d. 23/4/2013 Huis van de Buurt Huis van. Logo Huis van de Buurt Caroline van Gessel, coördinator Huis van de Buurt St. Zorgcentra de Betuwe Stel U wordt nu geboren, hoe zou u de zorg en welzijn

Nadere informatie

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 1 De landelijke ontwikkelingen Regeerakkoord: Decentralisaties naar gemeenten: 1. AWBZ begeleiding,inkomensondersteuning,

Nadere informatie

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T Gemeente & adviesraad: 1 + 1 = 3? Waar wordt samengewerkt ontstaan successen, maar helaas ook wel eens teleurstellingen. Bij de samenwerking tussen gemeente en adviesraad is dat niet anders, zo is mijn

Nadere informatie

Ondersteuningstrajecten. Gemiddelde ondersteuningstraject

Ondersteuningstrajecten. Gemiddelde ondersteuningstraject Ondersteuningstrajecten Gemiddelde ondersteuningstraject Algemeen beeld Uitgangsjaar 2014 (gegevens KEMPEN en BOV gezamenlijk) Huidige situatie (gemiddelde per maand) totaal clienten en inzet Aantal clienten

Nadere informatie

ZelfredzaamheidsMonitor. november 2014 / versie 2.7

ZelfredzaamheidsMonitor. november 2014 / versie 2.7 ZelfredzaamheidsMonitor november 2014 / versie 2.7 Een initiatief van i.s.m. Vilans werkt aan kennisontwikkeling, onderzoek, innovatie, implementatie en kennisverspreiding in de langdurende zorg. CTOW

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie