Geacht statenlid, Omdat inmiddels het Jaarverslag Health Valley 2015 is verschenen, brengen we dat graag onder uw aandacht.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geacht statenlid, Omdat inmiddels het Jaarverslag Health Valley 2015 is verschenen, brengen we dat graag onder uw aandacht."

Transcriptie

1 Klik hier met de rechtermuisk nop als u afbeeldingen wilt downloaden. Ter bescherming van uw privacy is deze afbeelding niet automatisch van interne Klik hier met de rechtermuisknop als u afbeeldingen wilt downloaden. Ter bescherming van uw privacy is deze afbeelding niet automatisch van internet gedownload. Ing. 22 april 2016 PS PS 29 juni 2016 Van: Jean Creutzburg <j.creutzburg@healthvalley.nl> Verzonden: vrijdag 22 april :22 Aan: Peters, Willie Onderwerp: Health Valley Geacht statenlid, Op 24 februari jl. zijn wij bijeen geweest tijdens een werkbezoek van Provinciale Staten en Gemeenteraad Nijmegen aan Health Valley in de Sint Maartenskliniek te Nijmegen, waarbij wij met u in gesprek zijn geweest over Health Valley, de uitdagingen en de kansen. Uw aanwezigheid hebben wij zeer op prijs gesteld. Omdat inmiddels het Jaarverslag Health Valley 2015 is verschenen, brengen we dat graag onder uw aandacht. Zie hiervoor: Met vriendelijke groet, Chris Doomernik directeur adres: Novio Tech Campus Gebouw M Transistorweg 5R 6534 AT Nijmegen (voor navigatie: Nieuwe Dukenburgseweg 5; tegenover Jan Massinkhal) telefoon: website: Health Valley wordt mede mogelijk gemaakt door: Stichting Health Valley Netherlands staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer

2 HealthValley where health & innovation meet Jaarverslag 2015

3 HEALTH VALLEY 1 1 Strategie 4 2 Hoogtepunten 10 3 De organisatie 24 4 Het netwerk Health Valley 28 5 Financiën 34

4 2 JAARVERSLAG 2015 HEALTH VALLEY 3 Voorwoord Vandaag de dag worden de maatschappij en de zorg in toenemende mate voor uitdagingen gesteld. Dit vraagt om een voortdurende samenwerking tussen de deelnemende partijen. De dagen dat een individuele bijdrage het verschil maakte zijn voorbij. Dit betekent niet dat het individu daarmee minder van belang zou zijn, integendeel. Maar, meer dan voorheen, komt een individuele bijdrage beter tot zijn recht in combinatie met andere ideeën en inzichten. Health Valley speelt daar op in door veel aandacht te geven aan het bij elkaar brengen van individuen en partijen. En dat werkt. Zo blijkt uit de in 2015, op verzoek van de provincie Gelderland, uitgevoerde analyse. Ook de aanwas van Health Valley partners tot inmiddels meer dan 250 geeft aan dat Health Valley in een behoefte voorziet. Onder de partners vinden we zorginstellingen en ziekenhuizen; kennis en consultancy; ondernemers en overheden. Zowel het aantal als de verscheidenheid van deze partners vormt de kracht van het netwerk. Dat het geheel meer kan zijn dan de som der delen blijkt uit programma s als Red Medtech Ventures, de Rockstart Digital Health Accelerator en de Embedded Field Labs. Het bij elkaar brengen van diverse disciplines bewerkstelligt kruisbestuiving en versnelling. Ook op nationaal niveau zien we veel aandacht voor ontschotten en samenwerken. Health Valley speelt daar een goede rol en ik ben dan ook blij dat Health Valley een van de oprichters is van het nationale platform Zorginnovatie.nl. In het jaarverslag dat voor u ligt, vindt u een weergave van de activiteiten en resultaten in Ik ben er trots op, in de wetenschap dat dit alleen maar mogelijk was door de inzet van zovelen, en in het vertrouwen dat de ingeslagen weg in 2016 zal leiden naar voortdurend betere oplossingen. De heer dr. R.G.M. Penning de Vries Voorzitter Stichting Health Valley Netherlands

5 4 JAARVERSLAG 2015 HEALTH VALLEY 5 1 Strategie WHERE HEALTH & INNOVATION MEET Health Valley is een netwerk dat technologische innovaties in de gezondheidszorg stimuleert. Binnen het netwerk wisselen universiteiten, zorginstellingen, bedrijven en overheden kennis uit en zetten innovatieve zorgprojecten op. De innovaties hebben alleen een kans van slagen wanneer spelers in de zorg met elkaar samenwerken en tegelijkertijd sprake is van verbinding met spelers buiten de zorg. Het verbinden van zorg, kennis en ondernemerschap in Oost-Nederland met het doel kansrijke omgevingen te creëren die de innovatiekracht versterken. Hierdoor wordt bestendige bedrijvigheid gecreëerd en een bijdrage geleverd aan een hoogwaardige en duurzame gezondheidszorg. Health Valley is in de eerste plaats matchmaker. We brengen partijen bij elkaar. Door technologische oplossingen naar de zorg te brengen. Daarnaast halen we zorgvragen op binnen de gezondheidszorg en koppelen we deze aan ontwikkelaars. In 2015 zijn 185 matches gerealiseerd (online en direct door managers innovatie van Health Valley geïnitieerd). Maar Health Valley doet meer. Zo helpen we de partners te zoeken naar financiers voor projecten en nieuwe producten, ondersteunen we startende ondernemers in de gezondheidssector en zorgen we voor de profilering en marketing van de innovatieve eindproducten. Health Valley geeft samen met haar netwerkpartners richting aan zorginnovatie.

6 6 JAARVERSLAG 2015 HEALTH VALLEY 7 EHEALTH IN DE PRAKTIJK STRATEGISCHE THEMA S FOCUSGEBIEDEN In 2015 is, net als in 2014, gekozen voor drie thema s: ehealth, robotics & medical devices en personalized medicine. In de activiteiten die Health Valley heeft georganiseerd ziet u de thema s duidelijk terug. Hieronder een korte toelichting op de drie thema s, waarop we innovaties najagen. René Weijenberg Innovatie directeur Boomerweb De Medicatie Controle App voert een controle uit bij het toedienen van risicovolle medicatie. Zonder de Medicatie Controle App moeten twee verpleegkundigen naar de cliënt toe. De ehealth oplossing zorgt ervoor dat de controle over een afstand uitgevoerd kan worden. Zo n 90 zorginstellingen maken gebruik van de app en voeren gezamenlijk per dag meer dan medicatie controles uit. Deze ervaringen worden verwerkt in de Medicatie Controle App waardoor steeds minder fouten worden gemaakt bij het toedienen van risicovolle medicatie. EHEALTH De inzet van informatie- en communicatietechnologie is een voorwaarde om de kwaliteit en een aanvaardbaar kostenniveau in de gezondheidszorg te kunnen blijven waarborgen. Niet vreemd dus dat Health Valley kiest voor dit thema. Patiënten krijgen met ehealth toegang tot informatie en kunnen zo zelf de regie nemen en hun genezingsproces managen. Voor artsen en andere zorgprofessionals wordt het met ehealth mogelijk de patiënt op afstand te monitoren, een diagnose te stellen en te overleggen. Michiel Wismans Nettie BV Nettie is de nieuwe, superhandige regelapp voor Zorg & Welzijn. De app verbindt en activeert het sociale netwerk rondom iemand die hulp of zorg nodig heeft. Ook creëert het een link tussen dat netwerk en de zorgprofessional. Door middel van Nettie wordt zorgpersoneel doel matiger ingezet en kunnen zorgkosten omlaag. De regel app Nettie is het digitale antwoord op de participatiemaatschappij.

7 8 JAARVERSLAG 2015 HEALTH VALLEY 9 PERSONALIZED MEDICINE IN DE PRAKTIJK ROBOTICS & MEDICAL DEVICES Ook robotics en medical devices zijn voor de toe komstige zorg onmisbaar. U kunt denken aan robotica die ingezet worden als revalidatiehulp of als middel om nieuwe protheses en ortheses te ontwikkelen. Of: mecha tronische systemen met een ingebouwde camera om operaties uit te voeren. Health Valley zet hoog in op het versterken van de samenwerking tussen medische, technologische, zorgen industriële partners. PERSONALIZED MEDICINE Het netwerk Health Valley biedt veel technologische kennis op gebied van moluculaire en point-of care diagnostiek. De lab-on-a-chip-technologie is hier een belangrijke ontwikkeling in. Voor de toekomstige gezondheidszorg is het ontwikkelen en sneller toepassen van biomarkers essentieel. De kennis en bedrijvigheid binnen het Health Valley netwerk leidt tot diverse initiatieven. Dr. Ernst Lindhout Director Research & Development Future Diagnostics Solutions Met de ontwikkeling van de gepatenteerde assay voor Vrij-Vitamine-D is het de bedoeling het Vitamine-D gehalte in bloed beter te bepalen. Daarmee kan de toediening van Vitamine-D per patiënt gecontroleerd worden. De bepaling van Vrij 25OH-Vitamine-D kan, ten opzichte van Totaal- Vitamine-D, beter bijdragen aan de behandeling. Henk Leeuwis Senior Vice-President LioniX BV Waar voorheen medicatie gegeven werd aan een gehele patiëntenpopulatie, wordt medicatie nu steeds beter afgestemd op specifieke patiëntengroepen. Deze personalised (precision) medicine kan alleen toegepast worden in combinatie met onder andere een heel gerichte diagnostiek. De Lab-on-Chip (LoC) technologie, maakt een compacte, snelle en relevante analyse-instrumentatie mogelijk. LioniX BV is een van de voorlopers op dit gebied.

8 10 JAARVERSLAG 2015 HEALTH VALLEY 11 2 Hoogtepunten EVENEMENTEN We hebben in 2015 ruim 30 evenementen georganiseerd, veelal in samenwerking met partners. Dat zijn zeker 10 evenementen meer ten opzichte van Het For Partners Only en de ontbijtsessie Bouwen in de Zorg werden voor het eerst georganiseerd. Medewerkers van het bureau Health Valley zijn bovendien actief betrokken geweest bij een groot aantal evenementen, die door andere organisaties in het netwerk georganiseerd zijn. Hieronder treft u een overzicht aan van alle evenementen die we in 2015 hebben georganiseerd. Een aantal hebben we voor u uitgelicht. Wat houdt een event of activiteit precies in? Wat gebeurt er tijdens een bijeenkomst? DATUM EVENEMENT LOCATIE AANTAL DEELNEMERS Horizon 2020 Meeting 52Degrees, Nijmegen Bezoek delegatie Ministerie EZ aan Nijmegen Novio Tech Campus, Nijmegen HIP workshop Novio Tech Campus, Nijmegen HV café In2Lifesciences Novio Tech Campus, Nijmegen Bezoek Russische delegatie Novio Tech Campus, Nijmegen Health Valley Event De Vereeniging, Nijmegen HV meets Health Innovation Park i.s.m. Isala Isala, Zwolle Image guided interventions CMI-NEN Novio Tech Campus HV Café Kijkje in de keuken van de HAN Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Nijmegen HIP workshop Novio Tech Campus, Nijmegen Final event Telemedicine & Persolalized Care The Gallery, Enschede HV Afslag Den Bosch: Het ziekenhuis en de zorg in HV Medical Devices & Business Jeroen Bosch Ziekenhuis, s-hertogenbosch Van der Valk de Cantharel, Apeldoorn HIP Workshop Novio Tech Campus, Nijmegen Regionale Handelsmissie Life Sciences & Health Werk aan het Spoel, Culemborg HV Afslag Achterhoek: 3D-printing in de zorg Dru Cultuurfabriek, Ulft HV Breakfast Meeting - Bouwen in de Zorg (ontbijtsessie) HV Afslag Oss - Samen Innoveren in de Regio Oss 52Degrees, Nijmegen 40 Pivot Park, Oss 69

9 12 JAARVERSLAG 2015 HEALTH VALLEY Werkbezoek Nederlandse Alliantie Singularity University HV webinar - Marketing & Communicatie in de Zorg Bezoek topsector LSH en provincies aan bestuur HV Radboudumc, Nijmegen 26 online 84 Novio Tech Campus, Nijmegen HV Café - Road to Germany Novio Tech Campus, Nijmegen HV From Molecule to Business Novio Tech Campus, Nijmegen HIP Workshop Novio Tech Campus, Nijmegen Bezoek Neelie Kroes StartupDelta aan hub Arnhem-Nijmegen Novio Tech Campus Industriepark Kleefse Waard HV ehealth & Business Novio Tech Campus, Nijmegen Technology for health, mede georganiseerd met Mikrocentrum Eindhoven HV Meet the members of LifeTecZone, special Design Week Werkbezoek Gedeputeerde Michiel Scheffer aan HV Congrescentrum 1931, s-hertogenbosch Strijp-S, Eindhoven 70 Novio Tech Campus, Nijmegen 10 UITGELICHT Op bijeenkomsten leggen partners vaak succesvolle contacten die leiden tot nieuwe businesskansen of projecten. Verschillende bijeenkomsten van Health Valley zijn gratis en vrij toegankelijk. Een deel van de bijeenkomsten is alleen voor de partners van Health Valley. Bovendien krijgen zij vaak unieke mogelijkheden om bijvoorbeeld een presentatie te geven of te parti ci peren in een project binnen het netwerk van Health Valley. Hieronder een greep uit de evenementen die georganiseerd zijn in In 2016 zal naast de bijeenkomsten die voor iedereen toegankelijk zijn, ook meer aandacht zijn voor besloten evenementen voor genodigden. Uit een behoeftepeiling, die uitgevoerd is door Tekstschrijvers.nl is gebleken dat hier vraag naar is. HEALTH VALLEY EVENT Ruim vertegenwoordigers van zorgaanbieders, kennisinstellingen, bedrijven en startups togen op 18 maart naar De Vereeniging in Nijmegen voor het Health Valley Event: Where health leads innovation. is de Investorlounge georganiseerd in samen werking met het Business Angel netwerk van Oost NV, Meesters van de Toekomst. De afgelopen jaren is deze sessie uitgegroeid tot één van de meest bezochte sessies. Ook de inspirerende en flitsende Pecha Kucha s zijn populair bij de bezoekers van het Health Valley Event. De korte presentaties toonden baanbrekende onder zoeksresultaten HV Café - Kijkje in de keuken van de HAN Bezoek hoofden EZ consulaten generaal en NL-ambassades Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Nijmegen 40 Novio Tech Campus, Nijmegen 25 Het aantal deelnemers aan het Health Valley Event blijft groeien. Naast de verschillende keynotes konden deelnemers zich onderdompelen in de Health Experience: parallelle sessies over de focusgebieden Aantal bezoekers Health Valley Event HV For Partners Only Novio Tech Campus, Nijmegen Science Angel Forum: Where international investors meet university startups Novio Tech Campus, Nijmegen 150 en verschillende workshops stonden op het programma. In het Living Lab en op de beursvloer lieten diverse ondernemers de bezoekers kennismaken met innovatieve devices en productontwikkelingen. Wederom

10 14 JAARVERSLAG 2015 HEALTH VALLEY 15 HEALTH VALLEY MEETS HEALTH INNOVATION PARK In nauwe samenwerking met Health Innovation Park en ziekenhuis Isala organiseerde Health Valley de bij een komst Health Valley meets Health Innovation Park. Het programma startte met een rondleiding door Isala. Partners van Health Valley en partners van het Health Innovation Park konden wederzijds kennis maken en zijn dieper ingegaan op het thema Intensieve samen wer king met de zorg. Partijen lopen tegen belemmeringen aan op het gebied van financiering en wet- en regel geving. Wat zijn deze belemmeringen en wat zijn de handvatten om ze weg te nemen of hiermee om te gaan? HIP WORKSHOP In 2015 zijn door Implementation IQ twee Healthcare Innovation Portal (HIP) workshops gegeven. Een aantal ondernemers kon tijdens de workshops gebruik maken van een stakeholder analyse. Deze HIP blijkt in een behoefte te voorzien. Met HIP krijgt u overzicht over wie de betrokkenen zijn, hoe zij zich verhouden tot uw zorgvernieuwing en wat zij nodig hebben. Zo kunt u ervoor zorgen dat de ondersteunende macht van de stakeholders bij de innovatie maximaal is en de hindermacht minimaal. Dat maakt de omarming van uw zorgvernieuwing een stuk waarschijnlijker. De innovatie kan op die manier optimaal afgestemd worden op de behoefte van de stakeholders. Dit is cruciaal voor de kans op een breed en duurzaam marktsucces van uw zorgvernieuwing. Het heeft er onder andere toe geleid dat ondernemers hebben afgezien van verdere stappen in het ontwikkelen van een innovatie in de zorg, omdat ze via dit instrument zagen hoe gecompliceerd de medische markt met al haar stakeholders in elkaar steekt. Dit scheelt aan het begin van het ontwikkel traject veel menskracht en middelen. MEDICAL DEVICES & BUSINESS Op 11 juni 2015 werd de bijeenkomst Medical Devices & Business gehouden in het Van der Valk Hotel in Apeldoorn. Tijdens deze bijeenkomst stond het ontwikkelen en naar de markt brengen van een medical device centraal. Aan de hand van het Medidee model (ontwikkeld door Health Valley partner Panton) werd in tien stappen de verschillende fases van product idee naar verkoop doorgelopen. HEALTH VALLEY AFSLAG OSS Op deze donderdag in juli organiseerde we in samenwerking met Pivot Park de bijeenkomst Health Valley Afslag Oss - Samen innoveren in de regio Oss. De regio Oss heeft op het gebied van health en innovatie veel te bieden. Naast rondleidingen bij Pivot Park Screening, ChemConnection en MSD Biotech procesontwikkeling kregen de bezoekers de mogelijkheid lezingen bij te wonen op het gebied van samenwerking bij diagnostiek of immuuntherapie bij kanker.

11 16 JAARVERSLAG 2015 HEALTH VALLEY 17 HV WEBINAR Voor de eerste keer organiseerden we op 2 september 2015 een Health Valley Webinar. In samenwerking met onze partner ValueProof ging de webinar over Multichannel (online en offline media) Marketing. Tijdens deze speedcursus gaf spreker Tim Pellens de deelnemers inzicht in marketing en communicatie in de zorg. Welke (commu ni catie)middelen zet u in om zo effectief en efficiënt mogelijk uw boodschap te verspreiden? Hoe gaat u van een product benadering naar klant benadering? Welke gegevens heeft u nodig om te komen tot de juiste marketingmix? Wat is het effect als u uw communicatiestrategie verbetert? BEZOEK NEELIE KROES & EHEALTH & BUSINESS Op maandag 5 oktober bezocht Neelie Kroes, boegbeeld van StartupDelta, de hub Arnhem-Nijmegen. Tijdens haar bezoek aan de Novio Tech Campus deed zij een rondje langs diverse Health startups uit de regio. Ze verzorgde een inspirerende lezing tijdens de opening van de bijeenkomst ehealth & Business. Deze activiteit werd georganiseerd door Health Valley in samenwerking met SMB Life Sciences. Neelie Kroes sprak over ehealth en het gebruik van ICT toepassingen in de zorg en de uitdaging die hiermee gepaard gaat. Ze was zichtbaar onder de indruk van de start-ups uit deze regio en zij moedigde ondernemend Nederland aan om zich niet bescheiden op te stellen. FOR PARTNERS ONLY Een event, speciaal en alleen voor de partners van Health Valley. Op 1 december kwamen 58 partners naar de Novio Tech Campus om te leren (nog beter te) pitchen, te speeddaten en te netwerken onder het genot van een hapje en een drankje. Een leuke en bijzonder nuttige bijeenkomst. Het is belangrijk om te weten van elkaar wie we zijn, wat we kunnen en wat we zoeken of nodig hebben om zorginnovaties te ontwikkelen. Waar kunnen we elkaar aanvullen, helpen, verwijzen of vinden? Het pitchen en speeddaten bleek effectief. Naast de interactie tussen de partners, had Chris Doomernik, directeur Health Valley, een tafelgesprek met de gespreksleider over de herijking van de strategie (missie, visie) van Health Valley. Partners in de zaal konden meteen reageren op verschillende stellingen door middel van de nieuw gelanceerde Community app.

12 18 JAARVERSLAG 2015 HEALTH VALLEY 19 PROJECTEN Resultaten EMBEDDED FIELDLABS Field Lab Tweedelijnszorg (leadpartner Slingeland Afgelopen jaar was het eerste volledige jaar met acti In februari 2014 is gestart met de opzet van vier Ziekenhuis), Field Lab Eerstelijnszorg (leadpartner REDMEDTECH VENTURES vi teiten van het Awareness team. Er zijn verschillende Embedded Field Labs (FL). Deze proeftuinen zijn Thermion) en het Field Lab Revalidatiezorg (lead- RedMedtech Ventures is een ondersteuningsprogramma Awareness trainingen gehouden, workshops en Boot inmiddels bij de verschillende zorginstellingen in huis partner Sint Maartenskliniek). voor Life Science & Health start-ups in de provincies camps (in Overijssel en Gelderland) georganiseerd en er gerealiseerd. Het doel van de Embedded Field Labs is Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant. Dit programma is tijdens het Health Valley Event een (goedbezochte) innovaties in de zorg eenvoudiger en sneller te laten Resultaten wordt uitgevoerd door een consortium van 10 partners, sessie georganiseerd: Start-ups sneller laten groeien, plaatsvinden. De Field Labs testen prototypes in de De projectplannen en subsidieaanvragen zijn in 2015 waaronder de kernpartners Oost nv, Radboudumc, de Silicon Valley methode. De target is ruimschoots gezondheidsinstelling met de gebruikers. Het gaat om door de provincie Gelderland toegewezen aan alle vier Saxion en leadpartner Health Valley. gehaald. Er zijn 202 medewerkers getraind. het Field Lab Gehandicaptenzorg (leadpartner SIZA), de Field Labs. RedMedtech Ventures heeft een looptijd van vier jaar Het scout- en screenteam heeft in totaal 158 inno en kent drie strategische doelen: vatieve starters gescout. Het scout- en screenteam 1. Het creëren van bewustzijn bij medewerkers van heeft zich gericht op het aanboren van alternatieve kennis- en zorginstellingen over de noodzaak van financieringsbronnen. Dit heeft geleid tot de vorming vernieuwing in de gezondheidszorg en de eventuele van een financieringsdatabase, waarin verschillende marktkansen die er liggen. Het Awarenessteam houdt financieringsbronnen overzichtelijk bij elkaar zijn zich hier mee bezig. gebracht. Ondernemers kunnen hier gebruik van maken. 2. Het ontwikkelen van een gezamenlijke aanpak van het screen & scout proces. Hiervoor is het scout- en De stichting RedMedtech Discovery Fund heeft in totaal screenteam geformeerd euro aan leningen toegekend (93% van de 3. Het opzetten van het RedMedTech Discovery Fund. gestelde target). In 2015 heeft de stichting één finan Uit dit fonds worden de kansrijke start-ups financieel cieringsronde georgani seerd. Zes bedrijven hebben een ondersteund. Voor deze fondsactiviteiten is een financieringsaanvraag ingediend. De stichting heeft stichting in het leven geroepen. drie bedrijven gefinan cierd en in totaal euro aan nieuwe leningen toegekend.

13 20 JAARVERSLAG 2015 HEALTH VALLEY 21 Loes Kater directeur HAN Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap Voor de studenten van de HAN is het fantastisch om te ervaren wat innovatie betekent in de praktijk. In het Fieldlab Eerstelijnszorg worden ze echt betrokken en zien en horen zij niet alleen wat er gebeurt, maar ervaren en beleven ze het ook. Dat is zo waardevol! Gerrit Jan van Ochten directeur Z-NetwerkenNederland Matchmaking binnen een netwerkorganisatie komt goed uit de verf, wanneer we nog meer vanuit het probleem van de zorg - aanbieder werken. Daarmee zetten we de patiënt nog meer centraal. Als zorgondernemer ben ik daarom heel blij met het Fieldlab. Direct contact met de markt, daar draait het om! Maurice Uytdewilligen directeur APS Therapy BV We wilden met APS Therapy graag de professionele zorgmarkt bereiken. Aangezien deze anders werkt dan de particuliere zorgmarkt was het moeilijk om aansluiting te vinden. Health Valley bracht ons in contact met de juiste persoon in de Sint Maartenskliniek en nu hebben we de mogelijkheid verder onderzoek te doen. We zijn hier waanzinnig mee geholpen. ROCKSTART ACCELERATOR DIGITAL HEALTH Deelnemers aan Rockstart Digital Health krijgen onder meer een investering van euro en toegang tot een uitgebreid en internationaal netwerk. Naast de investering en toegang tot een internationaal netwerk, krijgen de deelnemende ondernemers de beschikking over een kantoorruimte op de Novio Tech Campus in Nijmegen. Resultaten Rockstart heeft tien start-ups in de zorg en gezondheid geselecteerd voor deelname aan de Accelerator Digital Health in Nijmegen. De helft van de deelnemende startups is afkomstig uit Nederland. Dit programma is het eerste programma van Rockstart dat buiten Amsterdam plaatsvindt. Het programma is gestart op 14 oktober 2015 en eindigt in maart Oscar Kneppers, founder & CEO ZORGINNOVATIE.NL Zorginnovatie.nl biedt vanuit regionale samenwerking een nationaal podium waar zorginnovaties en inno va toren zich kunnen laten zien. Het aanbod van zorginnovaties is groot. Organisaties, bijvoorbeeld zorginstellingen of investeerders, zoeken vaak naar heel specifieke innovaties. ZorgInnovatie.nl helpt organisaties een weloverwogen of goed gefundeerde selectie te maken. Resultaten Op 25 november 2015 hebben acht regionale innovatienetwerken voor een landelijke strategische samen wer king getekend en daarmee Stichting ZorgInnovatie Nederland opgericht. De partners, naast Health Valley, zijn Amsterdam Economic Board, Economic Board Utrecht, EIZT, HANNN, Medical Delta, OMFL en VitaValley. Door de unieke samenwerking komen innovaties sneller tot stand en wordt het innovatieklimaat in Nederland verbeterd. Tijdens de bijeenkomst is ook de nieuwe website gelanceerd. Minister Edith Schippers ondersteunt het initiatief en heeft de website onthuld. Inmiddels zijn er meer dan 270 innovaties en bijna innovators aangemeld op de website. De verwachting is dat in de toekomst meer regio s aansluiten. Bovendien is er veel interesse vanuit zorginstellingen en investeerders om zich aan te sluiten en de innovaties verder te helpen naar groot schalige implementatie.

14 22 JAARVERSLAG 2015 HEALTH VALLEY 23 AFGERONDE PROJECTEN Resultaten PROJECTEN VOORBEREID SORG VERBINDET Het project is succesvol afgerond. Vrijdag 24 april 2015 Sorg Verbindet is een project in samenwerking met IN2LIFESCIENCES vond in Enschede het Final Event plaats. Ruim tien MIND EUregio Rhein-Waal. Het project is nog niet goed Acht regio s in Noord West Europa uit vijf landen miljoen euro, waarvan vier miljoen Europese subsidie, In 2015 is een projectaanvraag MIND ingediend als gekeurd ten tijde van het schrijven van dit jaarverslag. werkten in het project In2LifeSciences samen om het is geïnvesteerd in negen innovatieve zorgprojecten. opvolger van het succesvolle project Telemedicine De verwachting is dat het project in 2016 van start kan midden- en kleinbedrijf uit de verschillende regio s te Meer dan veertig partners uit Duitsland en Nederland & Personalized Care. Met MIND kan de regio, ook inter met een Duitse partner. Deze partner pakt het netwerk onder steunen met middelen en expertise. Doel van het hebben hieraan samengewerkt. Health Valley was één nationaal, sterker op de kaart worden gezet. Het project en matching gedeelte van dit 4-jarig programma op. project was om innovatie in de Life Sciences & Health van de zogeheten vijf Kernpartners. is goedgekeurd op 17 december 2015 en start in De interregionale samenwerking wordt gestimuleerd verder te faciliteren. In maart 2015 werd het project via tien projecten in de grensregio. Wij verzorgen ver afgesloten. VOUCHERREGELING EN EFRO VOUCHERS BOOST4HEALTH schil lende interregionale events en geven acht fieldlab De innovatievoucherregeling (tot euro) en In 2015 zijn de voorbereidingen getroffen voor dit work shops om MKB en zorg met elkaar te verbinden. Resultaten de EFRO vouchers (min en max euro, project. Het is een vervolg op het succesvolle project Er zijn meer dan 300 aanvragen voor vouchers (meet waarbij de ondernemer de andere helft zelf co-finan In2Lifesciences, dat in maart 2015 werd afgerond. CIALE en greet incentives, insight incentives en collaboration ciert) hebben in een belangrijke behoefte voorzien Tijdens het schrijven van dit jaarverslag is bekend CIALE staat voor connect, innovate, accelerate, learn incentives) ontvangen en beoordeeld door de partners. van startende MKB bedrijven, die moeite hebben geworden dat dit project is goedgekeurd. and expand. CIALE verbindt de netwerken van i3b, Meer dan 200 daarvan werden goedgekeurd. Er zijn rond met het financieren van hun bedrijfsactiviteiten. Health Valley en Food Valley rond de innovatie thema s de 230 grensoverschrijdende matches gerealiseerd ICT, hersenen, cognitie, gedrag, voedsel en gezondheid. tussen ondernemingen en aanbieders. Deze zijn ook Resultaten Het resultaat is een innovatie agenda met intentiever geholpen bij de marketing en de financiering in het In totaal hebben 50 bedrijven in Gelderland een klaringen van (MKB) partijen uit de netwerken. In 2016 buitenland. Van de deelnemende MKB-bedrijven is innovatievoucher toegewezen gekregen door Health wordt bekend gemaakt of dit project van start kan. 86% van plan te blijven samenwerken met de nieuwe Valley. De regeling is inmiddels uitgeput. Er kan geen partners. Boost4Health wordt, vanwege het succes van aanspraak meer worden gedaan op de vouchers. Naast het programma, het vervolgproject het verstrekken van financiële middelen hebben de gesprekken met ondernemers er ook toe geleid dat er TELEMEDICINE & PERSONALIZED CARE ondersteuning met business development en verwijzing Het project Telemedicine & Personalized Care heeft binnen het netwerk plaats kon vinden. Health Valley tot doel negen grensoverschrijdende innovaties in heeft over 25 aanvragen voor een EFRO voucher advies het grensgebied tussen Nederland en Duitsland naar uitgebracht. De EFRO voucher regeling is inmiddels de markt te brengen. uitgeput. In 2016 gaan nieuwe regelingen open.

15 24 JAARVERSLAG 2015 HEALTH VALLEY 25 3 De organisatie FUNCTIONERING VAN EN WAARDERING VOOR VALLEYBUREAUS In opdracht van de provincie Gelderland heeft bureau Bartels een onderzoek uitgevoerd waarbij onder andere ook het functioneren en de waardering voor de valleybureaus (Food Valley, Health Valley en Green Tech Alliances) onder de loep zijn genomen. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de samenwerking met andere organisaties, zoals Oost NV, PPM Oost NV, kennisinstellingen en de provincie Gelderland over het algemeen goed verloopt. Een andere conclusie uit het onderzoek van bureau Bartels is dat het bedrijfsleven de innovatie-infrastructuur waardeert en effectief vindt. Vooral de netwerkfunctie, de ondersteuning bij vroege fase financiering, de goed toegankelijke vraagbaakfunctie, de coaching en de makel- en schakelfunctie zijn van grote toegevoegde waarde voor de bedrijven. Bureau Bartels stelt ook vast dat de resultaten over het algemeen de vooraf verwachte prestaties hebben overtroffen. HERIJKING STRATEGIE De huidige basisfinanciering van de stichting Health Valley wordt verstrekt door de provincie Gelderland en loopt eind 2016 af. Om vroegtijdig de basis te leggen voor vervolgfinanciering is het laatste kwartaal van 2015 benut om de strategie te herijken. In voorbereiding op de herijking van de strategie zijn onder andere gesprekken gevoerd met een 15-tal stakeholders. Uit de interviews komt naar voren dat behoefte is aan een verscherping van het profiel van Health Valley. Voor wie en wat staat Health Valley? In de herijkte strategie wordt om die reden duidelijker weergegeven waar de focus van Health Valley ligt. Daarnaast wil Health Valley nog beter faciliteren in connecties, advies en resources in de regio. Hier is in 2015 op geanticipeerd. Er zijn in 2015 al communicatiemiddelen beschikbaar gemaakt (netwerkapp, zoekfunctie op de website) voor partners zodat zij elkaar nog beter kunnen vinden, elkaar beter kunnen leren kennen en samen kunnen werken. Natuurlijk biedt Health Valley de nodige ondersteuning hierbij en wordt dit nog verder doorontwikkeld. Daarnaast is uit gesprekken met partners van Health Valley naar voren gekomen dat een differentiatie van de partnerbijdrage acceptabel en logisch is. Ook hier gaat Health Valley zich op beraden. Er liggen wellicht ook nog kansen in het ontwikkelen van (betaalde) dienstverlening. In 2016 zal hier de nodige aandacht voor zijn. In samenwerking met de HAN wordt onderzoek gedaan naar de samenstelling van het partnerpakket. OVERZICHT BESTUURSLEDEN 2015 BESTUUR Dr. R.G.M. (René) Penning de Vries Voorzitter bestuur Health Valley Drs. R.E.C.S. (Rob) Hoogma Voorzitter Raad van Bestuur Siza/ Vicevoorzitter Bestuur Health Valley H.P.J. (Piet-Hein) Buiting MA, MD, MHA Voorzitter Raad van Bestuur Jeroen Bosch Ziekenhuis Drs. L.A.M. (Leon) van Halder Voorzitter Raad van Bestuur Radboudumc Drs. R.B.J. Jorna Directeur Academie Gezondheidszorg/ Saxion Hogescholen Mw. dr. L. (Loes) Kater MBA Directeur Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Mw. drs. W.L.M. (Wilma) de Koning-Martens Vicevoorzitter College van Bestuur Radboud Universiteit Mw. M.L.P.J (Mirjam) Mol-Arts, MD Directeur Pivot Park Dr. ir. D.A. (Dennis) Schipper Managing director DEMCON ADVISEURS VAN HET BESTUUR J. (Janika) Horváth Directeur nationale dienstverlening Kamer van Koophandel Mw. drs. C.W. (Karin) van Willigen Algemeen Directeur Oost NV

16 26 JAARVERSLAG 2015 HEALTH VALLEY 27 TEAM HEALTH VALLEY Het team heeft eind 2015 zeven medewerkers (6,45 fte). ONTWIKKELINGEN EN VERDERE PROFESSIONALISERING vlnr: Thilly Verhoeven, Janneke van der Linden, Jean Creutzburg, Chris Doomernik, Frank Jansen, Victor Haze en Marc Kalf App Door middel van een nieuw gelanceerde app kunnen partners elkaar nu te allen tijde vinden en met elkaar in gesprek. Eerder werd de app alleen ingezet voor en tijdens evenementen. De app is nu structureel ingericht als doorlopende Community en dient als platform voor de partners. Hoe beter je elkaar leert kennen, des te beter weet je elkaar te vinden!

17 28 JAARVERSLAG 2015 HEALTH VALLEY 29 4 Het netwerk Health Valley Aantal partners Gelderland 55,65% Noord-Brabant 13,39% Utrecht 10,04% Overijssel 8,37% Zuid-Holland 5,86% Noord-Holland 3,35% Limburg 1,67% Groningen 0,42% Zeeland 0,42% Duitsland 0,42% VS 0,42% PARTNERBESTAND In 2015 is het Health Valley partnerbestand gegroeid van 189 naar 248 partnerships (+ 31%). Deze groei is aanzienlijk en een positieve impuls voor onze netwerk ontwikkeling. De opbouw van het partnerbestand is per ultimo 2015: 206 betalende partners (partnerbijdragen 2015 zijn ca euro) 42 niet-betalende partners. Dit zijn vooral startende bedrijven jonger dan 2 jaar. OPBOUW PARTNERS Partners van Health Valley maken deel uit van een waardevol netwerk op het gebied van gezondheidszorg en innovatie. De regio strekt zich uit van Enschede via Nijmegen en Oss naar Eindhoven met een ruim gebied daar omheen, onderverdeeld naar bedrijven (68%, met name Life Sciences, Medtech, ICT/HTSM-bedrijven en ondersteunende en adviesdiensten), zorginstellingen (7%, met name ziekenhuizen en gehandicaptenzorg), kennisinstellingen (9%), overheden (3%), netwerk organisaties (5%) en overig (8%). De partners zijn afkomstig uit verschillende provincies.

18 30 JA ARV ER SL AG 2015 HE ALT H VALL E Y 31

19 32 JAARVERSLAG 2015 HEALTH VALLEY 33 COMMUNICATIEMIDDELEN Op 31 december 2015 heeft Health Valley 5376 volgers op Twitter en de (besloten) LinkedIn groep van Health Valley kent leden. Daarmee is nog steeds een stijgende lijn zichtbaar ten opzichte van voorgaande jaren. De e-nieuws brief van Health Valley kent een constante van ongeveer abonnees in de afgelopen jaren. In 2015 is het aantal abonnees opgelopen tot meer dan Dagelijks melden nieuwe abonnees zich aan voor de e-nieuwsbrief. HEALTH VALLEY IN DE MEDIA Een greep uit de publiciteit voor het netwerk Health Kennis over digitaal leven en werken noodzaak voor MKB en zorg, het Ondernemersbelang Nijmegen e.o., Tekstschrijvers.nl heeft gesprekken gevoerd met Valley: oktober 2015 acht partners over de communicatiemiddelen die wij In aanvulling hierop is in het laatste kwartaal van 2015 Health Valley Breakfast Meeting, Bouwen in de Zorg, inzetten. Uit de gesprekken blijkt dat de nieuwsbrief een start gemaakt met het visueel inzichtelijk maken GEDRUKTE MEDIA oktober 2015 goed gewaar deerd wordt en dat partners deze zelfs van het netwerk van Health Valley. Op de website van Over het Health Valley Event, Zorg & Ziekenhuiskrant, Coverstory Chris Doomernik, Meeting magazine, vaker zouden willen ontvangen. De partners die Health Valley vindt u nu ook een Google Map en een januari 2015 december 2015 de social media van Health Valley volgen zijn hier lijst, inclusief een nieuwe zoekfunctie. Hiermee geven Techniek en arbeidsmarkt, het Ondernemersbelang, enthousiast over. Ook de netwerk-app scoort hoge we u de mogelijk heid om partners en organisaties te februari 2015 ONLINE ogen. Er is duidelijke behoefte aan een soort markt zoeken (op onder meer bedrijfs activiteit). Met deze Health Valley oogt bleek, De Gelderlander, maart 2015 Skipr blog, Goede voornemens in Ondernemerschap plaats van vraag en aanbod en de netwerk-app voorziet nieuwe functies op onze website krijgt u zicht op Health Valley is springlevend, reactie op artikel in De en innovatie, januari 2015 hier al voor een deel in. en overzicht in ons netwerk en helpen we organisaties Gelderlander door René Penning de Vries, maart 2015 Een robot aan je bed: zorginnovatie ontwikkelt zich op weg de juiste partners te vinden. Dit wordt, in 2016, Health Valley ondersteunt 450 innovatieve bedrijven, onherroepelijk (Chris Doomernik), Follow the Money, nog verder uitgewerkt. De Gelderlander, maart 2015 december 2015 ICT & Health, Over Pareltjes (Health Valley Event) In december 2015 is ook het online digitale Health door Chris Doomernik en René Penning de Vries, Benieuwd naar de artikelen? Valley Subsidieloket gelanceerd. Partners van Health maart 2015 Kijk ook op Valley die op zoek zijn naar subsidies, fiscale maat Aan de Gelderlandertafel, René Penning de Vries, regelen, kredieten en fondsen voor Life Sciences Beetje meer gas geven graag, mei 2015 Dagelijks melden nieuwe abonnees zich aan voor & Health zijn bij het Subsidieloket aan het juiste adres. Ontwikkelingen wetenschap en innovatie, Research de e nieuwsbrief, die maandelijks verschijnt. U vindt alle informatie over regionale, landelijke en en Innovatie Rijnstate Ziekenhuis, mei 2015 Europese regelingen in het Health Valley Subsidieloket.

20 34 JAARVERSLAG 2015 HEALTH VALLEY 35 5 Financiën KERNCIJFERS HEALTH VALLEY RESULTAAT ONTVANGSTEN SEB HV Event sponsors en entree Lidmaatschappen Prov. Gelderland SEB Doorbelaste kosten Overige subsidies RedMedTech Ventures Telemedicine Health Deals Prov. Gld. Vouchers Crossover Clustering In2LifeScience UITGAVEN SEB Loonkosten HV event Overige kosten derden Overige projecten RedMedTech Ventures Telemedicine Health Deals Prov. Gld. Vouchers Crossover Clustering Co-creatie zorginnovatie In2LifeScience KASSTROOMRESULTAAT 2015 Mutatie in het werkkapitaal van Health Valley Ontvangsten -/- uitgaven Afschrijvingen Desinvesteringen 0 Voorziening RMTV fondssubsidie en huurbijdrage Mutatie werkkapitaal Opbouw kasstroomresultaat Mutatie werkkapitaal Uitgaande geldstroom: Afname projectverplichtingen Afname crediteuren Afname overige schulden Overige inkomsten Verschil doorbel. kosten Bijdragen in overhead uit projecten Rentebaten Subsidies niet toe te rekenen aan boekjaar Overige uitgaven Verschil doorbel. kosten Eigen bijdrage aan projecten Overig Ingaande geldstroom: Afname vorderingen Toename belastingschulden Mutatie liquide middelen Totaal Totaal Alle bedragen zijn in euro s vermeld.

21 36 JAARVERSLAG 2015 KERNCIJFERS HEALTH VALLEY BALANS ACTIVA PASSIVA Vaste activa Eigen vermogen Inventaris Algemene reserve Voorzieningen Huurvoorziening Eigen bijdrage RMTV Vlottende activa Kortlopende schulden Belastingen en premies Belastingen en premies Nog te ontvangen Nog uit te voeren projectbijdragen projectverplichtingen Debiteuren Crediteuren Overige vorderingen Overige schulden Vakantiegeld Liquide middelen Accountantskosten Bank Overig Spaarrekening EFRO Cashflow lening Projectgelden RMTV Totaal activa Totaal passiva

22 Health Valley wordt mede mogelijk gemaakt door: Deel 2 ontwerpers, Nijmegen

Bezoek leden Provinciale Staten en Gemeenteraden 21 november 2018

Bezoek leden Provinciale Staten en Gemeenteraden 21 november 2018 Bezoek leden Provinciale Staten en Gemeenteraden 21 november 2018 Feiten en cijfers aantal banen (2017) Nijmegen Gelderland Overijssel Nederland LSH 10.471 LSH 16.965 LSH 4.812 LSH 149.866 Health 29.836

Nadere informatie

HealthValley. where health & innovation meet >

HealthValley. where health & innovation meet > HealthValley where health & innovation meet > Health Valley 3 Where health & innovation meet 5 actieve verbindingen 7 regio health valley 9 focus op drie thema s Personalized medicine Robotics & medical

Nadere informatie

Making the difference in Life Sciences & Health

Making the difference in Life Sciences & Health Making the difference in Life Sciences & Health Making the difference Looprobot GABLE leert patiënten opnieuw lopen Wereldwijd zijn er zo n 10 miljoen mensen die een beroerte hebben gehad. Deze patiënten

Nadere informatie

HealthValley. where health & innovation meet. Jaarverslag 2013

HealthValley. where health & innovation meet. Jaarverslag 2013 HealthValley where health & innovation meet Jaarverslag 2013 1 Health Valley: verbinden 3 2 Wat gebeurde er in 2013? 6 3 De organisatie 14 4 Financiën 16 health valley 1 Voorwoord Voor u ligt het Health

Nadere informatie

HealthValley. where health & innovation meet. Succesvol innoveren in de zorg

HealthValley. where health & innovation meet. Succesvol innoveren in de zorg HealthValley where health & innovation meet Succesvol innoveren in de zorg 1 Succesvol innoveren in de zorg Health Valley Health Valley is een netwerk van bedrijven, overheden, kennis- en zorginstellingen

Nadere informatie

Mogelijkheden voor partnerschap

Mogelijkheden voor partnerschap Mogelijkheden voor partnerschap Wat doet Kennispoort Regio Zwolle Kennispoort helpt innovaties realiseren. Ondernemers in de Regio Zwolle krijgen concreet onafhankelijk advies om innovaties in de praktijk

Nadere informatie

HealthValley. where health & innovation meet. Jaarverslag 2014 >

HealthValley. where health & innovation meet. Jaarverslag 2014 > HealthValley where health & innovation meet Jaarverslag 2014 > > jaarverslag 2014 health valley 1 1 Strategie 6 2 Hoogtepunten 12 3 De organisatie 22 4 De regio Health Valley 26 5 Financiën 30 > 2 jaarverslag

Nadere informatie

Visie op Valorisatie. van onderzoeken naar ondernemen. InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011. Maarten van Gils

Visie op Valorisatie. van onderzoeken naar ondernemen. InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011. Maarten van Gils Visie op Valorisatie van onderzoeken naar ondernemen InnoTep, Radboud Universiteit Nijmegen, 30 september 2011 Maarten van Gils Agenda Persoonlijke introductie Het onderzoeken bij MICORD De overgang in

Nadere informatie

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011

Valorisatie Technosprong. Paul Althuis, 10-10-2011 Valorisatie Technosprong Paul Althuis, 10-10-2011 Visie Op regionaal niveau heeft Technosprong over 2010-2016 bijgedragen aan de realisatie van een optimaal starterklimaat in een regio vol open innovatie

Nadere informatie

PROVÏNCS.LE STATQM VAN OVEKIJSSEL. Met vriendelijke groet,

PROVÏNCS.LE STATQM VAN OVEKIJSSEL. Met vriendelijke groet, Rienties, H (Henry) Van: Chris Doomernik [c.doomernik@health-valley.nl] Verzonden: vrijdag 27 maart 2015 17:13 Aan: griffie@gelderland.nl; Statengriffie; statengriffie@brabant.nl CC: Bart Moorsei Van;

Nadere informatie

Projectplan MKB Roadmaps 3.0

Projectplan MKB Roadmaps 3.0 Projectplan MKB Roadmaps 3.0 In 2013 is MKB Roadmaps voor het eerst opgestart, met als doelstelling om (aspirant) ondernemers te helpen om de zakelijke kant van hun innovatie te ontwikkelen. Wegens succes

Nadere informatie

KOPPELT KANSEN EN KENNIS IN DE BIOMEDISCHE- EN ZORGSECTOR

KOPPELT KANSEN EN KENNIS IN DE BIOMEDISCHE- EN ZORGSECTOR Health Valley KOPPELT KANSEN EN KENNIS IN DE BIOMEDISCHE- EN ZORGSECTOR Ondernemers zien marktkansen en hebben vaak specifieke hoogwaardige kennis nodig om een product te ontwikkelen. Wetenschappers hebben

Nadere informatie

Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria. Jeff Gielen, 28 oktober 2014. www.biofacilities.nl

Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria. Jeff Gielen, 28 oktober 2014. www.biofacilities.nl Nieuwe kansen in de verhouding tussen huurder en verhuurder van laboratoria Jeff Gielen, 28 oktober 2014 www.biofacilities.nl Inhoud 1. Kadans Biofacilities 2. Expertise en support + services 3. Lessons

Nadere informatie

Conclusies rapporten organiserend vermogen en snel groeiende bedrijven in Gelderland

Conclusies rapporten organiserend vermogen en snel groeiende bedrijven in Gelderland Conclusies rapporten organiserend vermogen en snel groeiende bedrijven in Gelderland Presentatie 8 februari 2017 Provincie Gelderland Provinciale Staten Commissie Economie, Energie en Milieu Linze Rijswijk,

Nadere informatie

Innovatie support gids

Innovatie support gids Innovatie support gids Uw gids naar resultaat 1 Uw gids naar resultaat Innovatief duurzaam drukwerk Het drukwerk van deze gids is uitgevoerd in waterloos offset met inkt op plantaardige basis, dit resulteert

Nadere informatie

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder

Theo Koot Ivo de Nooijer Raffi Balder HUBspot is een plek waar innoverende studenten, ondernemers, investeerders, docenten en bedrijven elkaar ontmoeten en inspireren, kennis opdoen en samen ondernemen. Met als doel om Leiden innovatiever

Nadere informatie

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland

Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland Samenvatting Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 Inzet op innovatie en een koolstofarme economie In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als een regio

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017

Bestuur The Living Museum, 19 juni 2017 JAARVERSLAG 2016 Inleiding Voor u ligt het inhoudelijk jaarverslag van The Living Museum Tilburg over het jaar 2016. Het jaar waarin de stichting is opgericht, en er voor het eerst workshops, bijeenkomsten

Nadere informatie

19 april 2018 Gelderland

19 april 2018 Gelderland 19 april 2018 Gelderland We hebben 10+ innovatie hubs op een oppervlakte praktisch even groot als Silicon Valley Wij zijn StartupDelta Vanuit overheden, universiteiten, onderwijs, en bedrijfsleven zetten

Nadere informatie

Financieringsmogelijkheden vanuit de provincie Gelderland. Hans Cornet 30 januari 2012 Wijnfort Lent

Financieringsmogelijkheden vanuit de provincie Gelderland. Hans Cornet 30 januari 2012 Wijnfort Lent Financieringsmogelijkheden vanuit de provincie Gelderland Hans Cornet 30 januari 2012 Wijnfort Lent Coalitieakkoord Uitdagend Gelderland Economie is hèt belangrijkste thema in deze coalitieperiode 195

Nadere informatie

Projectplan MKB Roadmaps 2.0

Projectplan MKB Roadmaps 2.0 Projectplan MKB Roadmaps 2.0 In 2013 is MKB Roadmaps voor het eerst opgestart, met als doelstelling om (aspirant) ondernemers te helpen om de zakelijke kant van hun innovatie te ontwikkelen. De eerste

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda

Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda Hoe help je jouw starters om succesvol te zijn? Mylène Hodzelmans - senior adviseur Economie Gemeente Breda Wat gaan we doen? Iets over Breda Waarom startersbeleid en welke ondersteuning Rol van de gemeente

Nadere informatie

Gimv Health & Care fonds Investeren in de gezondheids- en zorgsector van de toekomst. Brussel, 27 februari 2013

Gimv Health & Care fonds Investeren in de gezondheids- en zorgsector van de toekomst. Brussel, 27 februari 2013 Gimv Health & Care fonds Investeren in de gezondheids- en zorgsector van de toekomst Brussel, 27 februari 2013 Inhoud 1. Health & Care fonds zorgt voor kritische massa en multiplicatoreffect (Urbain Vandeurzen)

Nadere informatie

Collegevoorstel - 1 - Gemeente Amersfoort

Collegevoorstel - 1 - Gemeente Amersfoort Collegevoorstel Sector : SOB Reg.nr. : 4540609 Opsteller : J.C. Engels Telefoon : (033) 469 42 99 User-id : ENGH Onderw erp Indiening Europese subsidieaanvraag FI-PPP Media in the City Voorstel: 1. De

Nadere informatie

Topsectoren. Hoe & Waarom

Topsectoren. Hoe & Waarom Topsectoren Hoe & Waarom 1 Index Waarom de topsectorenaanpak? 3 Wat is het internationale belang? 4 Hoe werken de topsectoren samen? 5 Wat is de rol voor het MKB in de topsectoren? 6 Wat is de rol van

Nadere informatie

ehealth in de regio Lonneke Baas 10 november 2016

ehealth in de regio Lonneke Baas 10 november 2016 ehealth in de regio Lonneke Baas 10 november 2016 About InnovationQuarter 1 Shareholders Invest & Innovate in West Holland ehealth Wat is het? Gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

Het creëren van een innovatieklimaat

Het creëren van een innovatieklimaat Het creëren van een innovatieklimaat Bertholt Leeftink Directeur- Generaal Bedrijfsleven & Innovatie Inhoud 1. Waarom bedrijven- en topsectorenbeleid? 2. Verdienvermogen en oplossingen voor maatschappelijke

Nadere informatie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie

Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Europese EFRO-subsidies voor innovatie en CO 2 -reductie Via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stimuleert Europa de regionale

Nadere informatie

Dutch Sports Infrastructure. Nationaal Export Event. Ruben Dubelaar

Dutch Sports Infrastructure. Nationaal Export Event. Ruben Dubelaar Nationaal Export Event Ruben Dubelaar I 1 Wat doet FME met voetbal? I 2 Clusters FME Agro & Food Betaalbaar en gezond voedsel voor iedereen met technologie uit NL door slimmere samenwerking in de keten.

Nadere informatie

Purpose, action, impact!

Purpose, action, impact! Purpose, action, impact! Accelereren naar een duurzame toekomst Donderdag 9 november 2017 Congrescentrum 1931, s-hertogenbosch Het Nationaal Sustainability Congres Dé jaarlijkse mijlpaal voor duurzame

Nadere informatie

PURPOSE, ACTION, IMPACT!

PURPOSE, ACTION, IMPACT! PURPOSE, ACTION, IMPACT! Accelereren naar een duurzame toekomst Geen focus op visies en meningen, maar op concrete plannen en acties. Word jij onze nieuwe partner? Donderdag 9 november 2017 Congrescentrum

Nadere informatie

Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering. Berry Roelofs Principal Consultant

Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering. Berry Roelofs Principal Consultant Naar meer scherpte in de Rijk-Regio agenda voor innovatiestimulering Berry Roelofs Principal Consultant Utrecht, 17 december 2015 Goede uitgangssituatie, maar Nederland doet het goed 16 e economie van

Nadere informatie

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Hartelijk dank voor uw interesse in onze high tech belevenissen! Wij willen mensen graag op een verrassende en toegankelijke manier in contact brengen

Nadere informatie

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland

Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland Dé ondernemingsvereniging van Brabant en Zeeland VERBINDT VERSTERKT VERTEGENWOORDIGT BRABANT ZEELAND IS HET STERKSTE ONDERNEMINGSNETWERK VAN UW REGIO. We hebben een voortrekkersrol in vernieuwing en innovatie,

Nadere informatie

Innovatie in de regionale gezondheidszorg

Innovatie in de regionale gezondheidszorg Innovatie in de regionale gezondheidszorg Hanneke Molema Senior Consultant Innovations for Health TNO Hoofdlijnen van mijn verhaal Geïntegreerde samenwerking in de zorgeconomie vraagt Anders denken Anders

Nadere informatie

Introductie: CMI NEN als nieuwe Publiek - Private Samenwerking (PPS) in de context van het IMDI.nl

Introductie: CMI NEN als nieuwe Publiek - Private Samenwerking (PPS) in de context van het IMDI.nl Het CMI NEN wordt opgericht door drie initiatiefnemers: UT, Siemens en UMCG/RUG Introductie: CMI NEN als nieuwe Publiek - Private Samenwerking (PPS) in de context van het IMDI.nl Matchmaking Event Prof.

Nadere informatie

Editie Noord Limburg 3 7 juni POM Limburg Corda Campus, 3500 Hasselt T

Editie Noord Limburg 3 7 juni POM Limburg Corda Campus, 3500 Hasselt T Editie Noord Limburg 3 7 juni 2019 POM Limburg Missie, Visie & Activiteiten Missie De organisatie inspireert, ontwikkelt en versterkt de basisvoorwaarden voor duurzame sociaaleconomische groei in de provincie

Nadere informatie

DE AFDELING STRATEGIE MANAGEMENT VAN STRATEGIE NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM

DE AFDELING STRATEGIE MANAGEMENT VAN STRATEGIE NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM DE AFDELING MANAGEMENT VAN NAAR EXECUTIE STRATAEGOS.COM VERANDERING CRUCIAAL IN TURBULENTE OMGEVINGEN 1 Bedrijfstakken worden continue verstoord door start-ups, nieuwe technologieën, veranderde consumenten

Nadere informatie

Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder

Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder Innovatieve oplossingen worden bereikt door samenwerken. ICT Campus brengt bedrijven en kennisinstellingen bij elkaar, om van

Nadere informatie

Verdeling en inzet Gelderse Revolverende Middelen 12 maart 2013

Verdeling en inzet Gelderse Revolverende Middelen 12 maart 2013 Verdeling en inzet Gelderse Revolverende Middelen 12 maart 2013 Door: Hans Wouters Programma energietransitie Provincie Gelderland Geactualiseerde verdeling 100 mln Verdeling nog te bestemmen revolverende

Nadere informatie

VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen

VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen AANLEIDING De creatieve industrie is een sector die de economische en culturele waarde van betekenis centraal stelt en exploiteert. Deze

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY

ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY ICT CAMPUS ICT Campus, part of FoodValley: 1. verbindt ondernemers uit verschillende sectoren en kennisinstellingen met elkaar; 2. faciliteert deze bedrijven en

Nadere informatie

5 jaar in beeld. www.lifesciencesatwork.nl

5 jaar in beeld. www.lifesciencesatwork.nl 5 jaar in beeld www.lifesciencesatwork.nl Het LifeSciences@work programma Innovaties in de Life Sciences kunnen grote impact hebben voor de samenleving. Het LifeSciences@work programma helpt startende

Nadere informatie

Werken aan de zorg van morgen

Werken aan de zorg van morgen Werken aan de zorg van morgen Uitkomsten zorgdebat VNG Jaarcongres 2015 E-health, wonen en zorg Whitepaper Ruim baan voor initiatieven om langer gezond thuis te wonen Hoofdstuk 1: Uitdagingen Hoofdstuk

Nadere informatie

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020

Inhoud presentatie Cohesiebeleid 2014-2020 Situatie 2007-2013 Uitdaging 2014-2020 EU2020 OP EFRO OOST-NEDERLAND 2014-2020PRESENTATIE KENNISPARK, 23 APRIL 2014 JOLANDA VROLIJK, PROGRAMMAMANAGER EFRO OP EFRO Oost-Nederland 2014-2020 Inhoud presentatie 1. Inleiding Europese Fondsen: cohesie beleid

Nadere informatie

Subsidies in de regio

Subsidies in de regio Subsidies in de regio Noord Nederland Subsidies in de regio -- Noord-Nederland Om bepaalde regio s binnen Nederland direct of indirect te versterken zijn er verschillende regionale, nationale en Europese

Nadere informatie

Logistics Community Brabant

Logistics Community Brabant Logistics Community Brabant Door bedrijven getekende Letter of Intends Breda, 13 september 2017 Logistics Community Brabant Gedurende de afgelopen maanden is het bedrijfsleven geconsulteerd over het initiatief

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Eindverslag EFRO-programma GO 2007-2013 Portefeuillehouder: M. Scheffer Kerntaak/plandoel: Economie Doel van deze brief: Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale

Nadere informatie

Samen realiseren we de koers van Zuid-Limburg

Samen realiseren we de koers van Zuid-Limburg Samen realiseren we de koers van Zuid-Limburg Ambitie programma Toegevoegde waarde/bijdrage aan BNP: 40 miljard euro op ZON niveau 8,5 miljard op het niveau van Zuid- Limburg Complete werkgelegenheid:

Nadere informatie

Inschrijving RBB- AWARD 2018

Inschrijving RBB- AWARD 2018 Inschrijving RBB- AWARD 2018 Organisatie: Kamer van Koophandel Contactpersoon voor de RBB over deze good practice: Menno Zwart E- mail adres: menno.zwart@kvk.nl Mobiele telefoon: 06 1135 8182 Akkoord lid

Nadere informatie

Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H. Datum 05 april 2011

Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H. Datum 05 april 2011 Topgebied Energie: kansen voor Oost-Nederland Workshop - H Datum 05 april 2011 kiemt KANSEN CREËREN EN BENUTTEN Thecogas Binnenstadservice.nl Sidcon Ingrepro Bredenoord Nuon Helianthos Ubbink Solar Solesta

Nadere informatie

MAC Midden-Brabant platform voor zorginnovaties

MAC Midden-Brabant platform voor zorginnovaties platform voor zorginnovaties Ontwikkeling Business Case MAC 25 november 2010 Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van De Ideale Connectie (REAP) Pagina: 2 Business Case De business case

Nadere informatie

CONVENANT ICT CAMPUS PROGRAMMA 2 e FASE

CONVENANT ICT CAMPUS PROGRAMMA 2 e FASE CONVENANT ICT CAMPUS PROGRAMMA 2 e FASE Partijen 1. Namens de onderwijsinstellingen: a. Christelijke Hogeschool Ede (CHE), vertegenwoordigd door mevrouw J. Louisa- Muller, ; b. Hogeschool Arnhem Nijmegen

Nadere informatie

3. Beoogd effect Versterken van de regionale economie en de concurrentiekracht van het Flevolandse

3. Beoogd effect Versterken van de regionale economie en de concurrentiekracht van het Flevolandse ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Financieringsinstrumenten MKB: nieuwe TMI-regeling en Kredietfaciliteit Besluitvormingsronde Statendag 18 december 2013 (ov) / 15 januari 2014 Agendapunt 1. Beslispunten

Nadere informatie

MedtechPartners in 2010

MedtechPartners in 2010 Programma 2010 MedtechPartners in 2010 Inleiding Medtechpartners is een samenwerkingsverband tussen (academische) medische centra, onderzoeksinstellingen, (technische) universiteiten en bedrijven in de

Nadere informatie

Missie. 3. het verstrekken van bedrijfskredieten tot 50.000 Microkredieten.

Missie. 3. het verstrekken van bedrijfskredieten tot 50.000 Microkredieten. Jaarverslag directie Na de opstartjaren van Qredits in 2009-2011, waarin een stevig fundament onder de organisatie is gelegd, stond 2012 in het teken van groei en uitbreiding van activiteiten. Door de

Nadere informatie

Anne Landstra. Terugblik: - Ledenconsultatie - CSL van voor en door leden. Peter Portheine. Peter Portheine. Centrale 24. Open Data 4 Health

Anne Landstra. Terugblik: - Ledenconsultatie - CSL van voor en door leden. Peter Portheine. Peter Portheine. Centrale 24. Open Data 4 Health Presentatie Algemene Ledenvergadering 18 december 2014 Per initiatief volgt een update van activiteiten, betrokken projectpartners, bereikte resultaten en vervolgaanpak in het nieuwe jaar. Peter Portheine

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 - PS2008MME13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME13 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008int221948 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

EFRO-project Internationalisering KMO s MedTech BioTech RegMed. Raadscommissie Regionaal Beleid en Economie 13 juni 2017

EFRO-project Internationalisering KMO s MedTech BioTech RegMed. Raadscommissie Regionaal Beleid en Economie 13 juni 2017 EFRO-project Internationalisering KMO s MedTech BioTech RegMed Raadscommissie Regionaal Beleid en Economie 13 juni 2017 1. Oproep Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 2. MedTech BioTech RegMed

Nadere informatie

Innovatiefinanciering in Zeeland

Innovatiefinanciering in Zeeland Innovatiefinanciering in Zeeland Ecosysteem onder regie van en coördinatie door Impuls Edwin van Houte 9 juli 2018 MKB Roadshow, Zeeuws-Vlaanderen Impuls Structuurversterking en ontwikkeling van de Zeeuwse

Nadere informatie

Innoveren in de topsectoren chemie en energie. InnovatieLink biedt MKB ers praktische oplossingen en ondersteuning

Innoveren in de topsectoren chemie en energie. InnovatieLink biedt MKB ers praktische oplossingen en ondersteuning Innoveren in de topsectoren chemie en energie InnovatieLink biedt MKB ers praktische oplossingen en ondersteuning Om innovaties in de topsectoren chemie en energie kansrijker te maken helpt InnovatieLink

Nadere informatie

Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland

Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland Subsidiemogelijkheden EFRO 2007-2013 Oost-Nederland 2 Europees stimuleringsprogramma versterkt positie Oost-Nederland Let s GO Gelderland en Overijssel toonaangevend in innovatie Oost-Nederland is een

Nadere informatie

PS2011MME05-1. Ontwerp-besluit pag. 3

PS2011MME05-1. Ontwerp-besluit pag. 3 PS2011MME05-1 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 30-08-2011 Nummer PS: PS2011MME05 Afdeling : ECM Commissie : MME Registratienummer : 8096D8F2 Portefeuillehouder : Van Lunteren Titel

Nadere informatie

Voor een actueel overzicht van de evenementen en partners kijkt u op MaritimeDelta.nl

Voor een actueel overzicht van de evenementen en partners kijkt u op MaritimeDelta.nl Hierbij ontvangt u de Update Maritime Delta Geachte heer, mevrouw, Via deze Update Maritime Delta ontvangt u een overzicht van een aantal succesvolle resultaten die samen met de partners van Maritime Delta

Nadere informatie

Bekijk deze in je browser

Bekijk deze  in je browser Update SHC Bekijk deze e-mail in je browser Inhoudsopgave Data SHC 2016 SHC Timeline & traject Nieuwe partners Nieuwe ambassadeurs Avicenne excellence program Beste lezer, De afgelopen twee weken is er

Nadere informatie

Stichting ICT-Kring Delft

Stichting ICT-Kring Delft Visie & missie Heden Financieel verslag Stichting ICT-Kring Delft Algemene Deelnemersvergadering 4 maart 2013 - Sociëteit Het Meisjeshuis Strategie, doelstellingen en projecten in 2013 Discussie & rondvraag

Nadere informatie

Antwoord op Statenvragen PS Arnhem, 2 juli 2013 zaaknr

Antwoord op Statenvragen PS Arnhem, 2 juli 2013 zaaknr op Statenvragen PS2013-588 Arnhem, 2 juli 2013 zaaknr. 2013-009481 Beantwoording schriftelijke Statenvragen statenlid M. Schriks ( VVD ) over subsidieverzoek Masterplan mode en vormgeving De leden van

Nadere informatie

WELKOM IN HET SLINGELAND ZIEKENHUIS bedrijvendag Field lab 2e lijnszorg

WELKOM IN HET SLINGELAND ZIEKENHUIS bedrijvendag Field lab 2e lijnszorg WELKOM IN HET SLINGELAND ZIEKENHUIS bedrijvendag Field lab 2e lijnszorg 1 Nieuwbouw Nieuwbouw van het SZ biedt kansen en mogelijkheden om samen met andere partijen inrichting te geven aan een toekomstbestendige

Nadere informatie

Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme

Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme Van idee tot realisatie van innovatie 100,- korting bij inschrijving vóór 1 mei Leergang September - December 2010 Locatie: KvK Eindhoven Innovatief

Nadere informatie

JAARVERSLAG STICHTING GEEFEROM

JAARVERSLAG STICHTING GEEFEROM JAARVERSLAG STICHTING GEEFEROM 2013 Arnhem, juni 2014 Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van Stichting Geeferom 2013. Een Stichting opgericht vanuit een visie dat vele kleine beetjes een mooiere,

Nadere informatie

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Griffie Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Datum commissievergadering : - DIS-stuknummer : 1258251 Behandelend ambtenaar : T.M.J. van de Schoot Directie/afdeling : Economie en Mobiliteit

Nadere informatie

ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR

ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR ONVERMIJDELIJK CIRCULAIR WEEK VAN DE CIRCULAIRE ECONOMIE MAANDAG 14 T/M VRIJDAG 18 JANUARI 2019 WORD SPONSOR EN ZET JOUW ORGANISATIE OP DE KAART ALS CIRCULAIRE KOPLOPER! Circulaire ondernemers, organisaties

Nadere informatie

Teckle Digizine. Regio Westelijke Mijnstreek. De energy boost voor groei en innovatie. Klanten vertellen over de Rabo groei- en innovatiedesk

Teckle Digizine. Regio Westelijke Mijnstreek. De energy boost voor groei en innovatie. Klanten vertellen over de Rabo groei- en innovatiedesk De energy boost voor groei en innovatie Teckle Digizine Brightlands Chemelot Campus Regio Westelijke Mijnstreek Klanten vertellen over de Rabo groei- en innovatiedesk In dit digizine leer je meer over

Nadere informatie

VISIEDOCUMENT R DAMSE NIEUWE SAMEN DE STAD VERDER BRENGEN. MAART 2014

VISIEDOCUMENT R DAMSE NIEUWE SAMEN DE STAD VERDER BRENGEN. MAART 2014 VISIEDOCUMENT R DAMSE NIEUWE SAMEN DE STAD VERDER BRENGEN. MAART 2014 R damse Nieuwe is een collectief van jonge ondernemende Rotterdammers die de nieuwe economie van de stad vertegenwoordigen. Onze droom

Nadere informatie

1-5-2015. 1. Programma OP Oost - Prioriteiten - Resultaat- en 0utputindicatoren - Selectie. 2. Instrumenten. 3. Budget en planning. 4.

1-5-2015. 1. Programma OP Oost - Prioriteiten - Resultaat- en 0utputindicatoren - Selectie. 2. Instrumenten. 3. Budget en planning. 4. 22 april 2015 Bastiaan de Jonge 1. Programma OP Oost - Prioriteiten - Resultaat- en 0utputindicatoren - Selectie 2. Instrumenten 3. Budget en planning 4. Tips Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden

Nadere informatie

Raadsplein Info/debat TaKzaal. Voorgesteld besluit raad. Verantwoording inzet business connector Labs. portefeuillehouder René de Heer.

Raadsplein Info/debat TaKzaal. Voorgesteld besluit raad. Verantwoording inzet business connector Labs. portefeuillehouder René de Heer. Raadsplein Info/debat TaKzaal Datum 7 januari 2019 onderwerp portefeuillehouder René de Heer informant medeopstellers afdeling bijlagen Verantwoording inzet business connector Labs Sterkenburg, Marijke

Nadere informatie

De focus van Oost N.V. richt zich op de volgende vijf sectoren: 1. Agro-Food; 2. Life Sciences; 3. High Tech; 4. Energie; 5. Maakindustrie.

De focus van Oost N.V. richt zich op de volgende vijf sectoren: 1. Agro-Food; 2. Life Sciences; 3. High Tech; 4. Energie; 5. Maakindustrie. Profielschets Lid Raad van Commissarissen bij voorkeur een vrouw Ontwikkelingsmaatschappij Oost N.V. met een gecombineerd profiel van HR/Organisatieontwikkeling en commerciële ervaring 1. De organisatie

Nadere informatie

Beleidsplan 2012-2016. Op weg naar een zichtbaarder KNCV

Beleidsplan 2012-2016. Op weg naar een zichtbaarder KNCV Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging Beleidsplan 2012-2016 Op weg naar een zichtbaarder KNCV www.kncv.nl Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging Beleidsplan 2012-2016 algemene opzet KNCV missie

Nadere informatie

Simone Vermeulen. Een goede businesscase start met een stakeholders analyse

Simone Vermeulen. Een goede businesscase start met een stakeholders analyse Simone Vermeulen Een goede businesscase start met een stakeholders analyse Syntens Innovatiecentrum Nieuwe verbindingen, nieuwe business 12-10-2012 > Onafhankelijke sparringpartner voor MKB-ondernemers

Nadere informatie

Herman Wijffels Innovatie Event Impact van publieke financieringsinstrumenten 3 november 2016, #HWI Inspiratielunch

Herman Wijffels Innovatie Event Impact van publieke financieringsinstrumenten 3 november 2016, #HWI Inspiratielunch Herman Wijffels Innovatie Event 2016 Impact van publieke financieringsinstrumenten, #HWI2016 - Inspiratielunch MKB-kredietverlening Trends, rol overheid Pieter Waasdorp, directeur Ondernemerschap, Ministerie

Nadere informatie

Teckle Digizine. Regio Westelijke Mijnstreek. De energy boost voor groei en innovatie. Klanten vertellen over de Rabo groei- en innovatiedesk

Teckle Digizine. Regio Westelijke Mijnstreek. De energy boost voor groei en innovatie. Klanten vertellen over de Rabo groei- en innovatiedesk De energy boost voor groei en innovatie Teckle Digizine Brightlands Chemelot Campus Regio Westelijke Mijnstreek Klanten vertellen over de Rabo groei- en innovatiedesk In dit digizine leer je meer over

Nadere informatie

Kwartaalrapportage Innovatiefonds Twente BV

Kwartaalrapportage Innovatiefonds Twente BV Kwartaalrapportage Innovatiefonds Twente BV Per 30 juni 2015 geschreven door PPM Oost datum 26 augustus 2015 documentnaam 2015 PPM Oost bestemd voor Regio Twente Deze rapportage bevat vertrouwelijke gegevens

Nadere informatie

some things just get be.er with age

some things just get be.er with age some things just get be.er with age LEVENSVERWACHTING EU IN 2017 84,6 89,1 TREND 1 - HET AANTAL 60-PLUSSERS STIJGT 700,000 525,000 350,000 175,000 0 1995 2000 2005 2010 2015 2020 2025 2030 2035 2040 2045

Nadere informatie

JAARREKENING (opgemaakt 21 maart 2018) STICHTING INITIATIEFGROEP BIOSIMILARS NEDERLAND

JAARREKENING (opgemaakt 21 maart 2018) STICHTING INITIATIEFGROEP BIOSIMILARS NEDERLAND JAARREKENING 2017 (opgemaakt 21 maart 2018) STICHTING INITIATIEFGROEP BIOSIMILARS NEDERLAND 2018_03_21 Jaarrekening_2017_Stichting_IBN_JL Pagina 1 Aan het Bestuur van de Stichting Initiatiefgroep Biosimilars

Nadere informatie

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE

MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE MASTERCLASS STRATEGIE IN DIGITALE TRANSFORMATIE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 EEN KENNISUPDATE OVER DE BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE CONCEPTEN EN REFERENTIEKADERS 2 VOORWOORD In deze economische realiteit

Nadere informatie

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken?

Platform Bèta Techniek. Connect 05 2015. Chemiedag 2015. Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Platform Bèta Techniek Connect 05 2015 Chemiedag 2015 Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven succesvol samenwerken? Succesvolle samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is de basis voor groei van

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

JAARSTUKKEN 2011 STG ARCHITECTUURCENTRUM EINDHOVEN Eindhoven

JAARSTUKKEN 2011 STG ARCHITECTUURCENTRUM EINDHOVEN Eindhoven JAARSTUKKEN 2011 STG ARCHITECTUURCENTRUM EINDHOVEN Eindhoven Stichting Architectuurcentrum Eindhoven (ACE) INHOUDSOPGAVE ALGEMEEN Geacht bestuur,............................................. 3 Stichting

Nadere informatie

Beleidsplan fondsenwerving HagaVrienden 2013-2015

Beleidsplan fondsenwerving HagaVrienden 2013-2015 Beleidsplan fondsenwerving HagaVrienden 2013-2015 Opgesteld door: Helene Marcus-Baart, coördinator HagaVrienden I.s.m: Hans de Sonnaville, secretaris HagaVrienden (Beknopt) beleidsplan HagaVrienden 2013-2015

Nadere informatie

Design for what? Your customers (future) success!

Design for what? Your customers (future) success! 5 JAAR INSPIRATIE Design for what? Your customers (future) success! KENNISDELING NETWERKEN 5 JAAR Innoversum Innovatiecongres - achtergrond Het Innoversum Innovatiecongres is een jaarlijks terugkerend

Nadere informatie

new world CAMPUS Op de grens van organisaties begint de New World Campus

new world CAMPUS Op de grens van organisaties begint de New World Campus new world CAMPUS Op de grens van organisaties begint de New World Campus New World Water & Sanitatie Campus Agri & Food De New World Campus is dé plek waar oplossingen worden gevonden voor mondiale vraagstukken

Nadere informatie

Liesanne van den Brink

Liesanne van den Brink Liesanne van den Brink Onderwerp: Bijlagen: FW: Agri&Food Innovatiecluster - resultaten en doelen Publieksversie voortgangsrapp. 2017_def..pdf; ATT00001.htm; Publieksversie jaarwerkplan 2018 Agri&Food

Nadere informatie

Naar een Nationaal actieprogramma Nieuwe kansen voor topsector Life Sciences & Health

Naar een Nationaal actieprogramma Nieuwe kansen voor topsector Life Sciences & Health Naar een Nationaal actieprogramma Nieuwe kansen voor topsector Life Sciences & Health Janneke Timmerman Ministerie EZK Programmamanager - Actieprogramma kansen EMA Komst EMA: verschillende effecten 1.

Nadere informatie

WESTHOEK BUSINESS DISTRICT. een regionaal contactpunt voor bedrijven d.m.v. een officieel samenwerkingsverband

WESTHOEK BUSINESS DISTRICT. een regionaal contactpunt voor bedrijven d.m.v. een officieel samenwerkingsverband WESTHOEK BUSINESS DISTRICT een regionaal contactpunt voor bedrijven d.m.v. een officieel samenwerkingsverband AGENDA 1. Missie, doelstellingen en taakstellingen van Westhoek Business District 2. Inspirerende

Nadere informatie

Wat is? Alles zelf doen is uit, ga samen aan de slag.

Wat is? Alles zelf doen is uit, ga samen aan de slag. Wat is? Alles zelf doen is uit, ga samen aan de slag. CrossOver brengt young en experienced professionals van verschillende organisaties bij elkaar om van elkaar te leren en samen te innoveren. Doe ook

Nadere informatie