Strategisch project Fortengordels rond Antwerpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Strategisch project Fortengordels rond Antwerpen"

Transcriptie

1 Strategisch project Fortengordels rond Antwerpen 1 December mei 2017

2 2 INHOUD... 2 DEEL I: ALGEMEEN OVERZICHT INLEIDING STAND VAN ZAKEN 1 DECEMBER MEI Spoor 1: visie... 4 Spoor 2: acties... 4 Spoor 3: communicatie... 7 Spoor 4: samenwerking PLANNING Mei 2017 November FINANCIEEL OVERZICHT DEEL II: PROJECTFICHES... 11

3 3 Deel I: Algemeen overzicht 1. Inleiding Het tweede strategisch project Fortengordels rond Antwerpen ( ) startte officieel op 1 september Het project Fortengordels is één van de tien geïntegreerde gebiedsgerichte projecten die worden gecoördineerd vanuit de provincie Antwerpen. Het projectgebied Fortengordels spreidt zich uit over het grondgebied van 26 gemeenten en 3 stedelijke districten. Het gebiedsprogramma De Fortengordels rond Antwerpen bestaat eruit binnen een afgebakend gebied projecten/acties te realiseren die vanuit de programmacoördinatie op elkaar worden afgestemd. Het gebied omvat de beide fortengordels rond Antwerpen, met in het bijzonder de forten en hun omgeving alsook de verbindingen tussen de forten en de relatie met de vestingstad. Er wordt in het project rekening gehouden met de vijf belangrijke aspecten van de Fortengordels: ruimtelijke samenhang, ecologische waarde, erfgoedwaarde, benutting en toegankelijkheid. Acties dienen ter realisatie van de vier strategische doelstellingen: 1. Bereiken van samenhang door herkenbaarheid 2. Bereiken van samenhang door beleving van de forten 3. Creëren van een zoom rond de stad Antwerpen 4. Ondersteuning van forteigenaars, -beheerders en gemeenten; ontwikkelen van overlegplatform Tijdens het voorgaande strategisch project werd een visie opgemaakt voor de fortengordels rond Antwerpen, uitgewerkt in het Kaderplan. Deze visie wordt in het tweede strategisch project opgevolgd. Er werd ook reeds een aanzet van actieplan geformuleerd. De focus in het tweede strategisch project ligt op het uitvoeren van acties door het continueren van de regiefunctie, het verzamelen en uitwisselen van kennis en gericht communiceren met stakeholders en publiek. Dit is het vijfde en voorlaatste voortgangsrapport van het tweede strategisch project Fortengordels. De acties van het voorjaar 2017 worden besproken samen met een vooruitblik op het najaar. Eind 2017 loopt het strategisch project ten einde. Door het engagement van het provinciebestuur Antwerpen kan de coördinatie alvast in 2018 worden verdergezet, binnen de werking van de provincie. Op deze manier kan er verder gewerkt worden om de ambitie voor de forten te realiseren.

4 december mei 2017 In het huidige strategisch project werken we vanuit vier sporen, met name visie, acties, communicatie en samenwerking. Spoor 1: visie Kaderplan In het eerste strategisch project Fortengordels is er in het kaderplan een visie op de forten geformuleerd. Deze visie voor het projectgebied is opgemaakt op drie niveaus: de beide fortengordels, de zes deelgebieden en op niveau van de forten en schansen. Met het kaderplan werd consensus bereikt tussen de verschillende stakeholders over de ontwikkeling per fort en over de bovenlokale ontwikkeling tussen de forten. Het is geen juridisch document, maar een toetsingskader bij de beoordeling van nieuwe initiatieven. Het wil zo richtinggevend zijn voor de toekomstige ontwikkelingen. Dankzij dit plan is er nu één lijn voor advisering op de drie beleidsniveaus. Deze drie niveaus raadplegen dan ook het kaderplan: 1. Lokaal: externe partners bv. bij de opmaak van een masterplan voor hun fort 2. Provinciaal: interne partners bv. bij de opmaak van PRUP's of bestemmingsplannen, bij de advisering van RUP s en stedenbouwkundige beroepen, bij opmaak van bosbeheerplannen, 3. Vlaams: Agentschap Natuur en Bos (ANB), Agentschap Onroerend Erfgoed(OE), Vlaamse Landsmaatschapij (VLM), en Ruimte Vlaanderen (RV) bevestigden de waarde van het kaderplan als beleidsinstrument waarop ze hun beleid willen stoelen. Ruimte Vlaanderen adviseerde bijkomend om de opmaak van fiches per fort over de gewenste ontwikkeling op te nemen in het actieplan. Spoor 2: acties Het kaderplan geeft een aanzet voor verschillende acties, deze vormen de basis van het actieplan. Het actieplan is verder aangevuld met de vragen en noden vanuit de forten, lopende acties vanuit het vorige strategisch project, processen van de verschillende overheden, opportuniteiten en gesprekken met de verschillende stakeholders. Het actieplan is gestructureerd aan de hand van de vier strategische doelstellingen van het kaderplan. Dit actieplan is een werkdocument dat steeds evolueert samen met het project. Voor de realisatie van een concrete actie of als er rond een specifiek thema inhoudelijke ondersteuning wordt gevraagd, wordt een werkgroep (per actie en /of per deelgebied) opgestart. Tijdens de werkgroepen worden verder kennis vergaard en ervaring gedeeld. In de werkgroepen komen verschillende actoren samen en kunnen er in groep oplossingen voor uitdagingen van fortbeheerders, - eigenaars en/of gemeenten worden gevonden.

5 5 Een aantal acties worden getrokken door andere actoren. De vleermuiswerkgroep van het Agentschap Natuur en Bos, de Sigmawerken rond Lillo (Waterwegen en Zeekanaal), het veer Liefkenshoek-Lillo (Agentschap mobiliteit en openbare werken), het beheer van de antitankgracht door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), opmaak van een Onroerend Erfgoed (OE) afwegingskader voor de forten en het landinrichtingsplan Rupel-Schelde van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) zijn hier voorbeelden van. Hierbij wordt een beroep gedaan op de expertise en kennis van de projectcoördinatie Fortengordels. Op deze momenten vormt de coördinator een grote meerwaarde als concreet aanspreekpunt en vertegenwoordiger van de forten. In de toekomst zal deze rol nog belangrijker worden met de verdere uitrol van deze projecten. De acties dienen ter realisatie van de strategische doelstellingen en zijn steeds in overeenstemming met de ontwikkelingsperspectieven (op een continuüm van laag- naar hoogdynamisch) die werden vooropgesteld per fort. Bij elke uitvoering wordt het evenwicht bewaakt tussen het bestaande erfgoed en de aanwezige natuur. Lopende acties in de periode december 2016 mei SD1: bereiken van samenhang door herkenbaarheid o Voorbereiding bestek leesbaarheid: opmaak van bouwsteencatalogus voor de bewegwijzering op de Brialmontforten; opmaak implementatieplan: bevragen gemeenten o Verwerken studie Lidarbeelden en unieke Duitse WO-II luchtfoto s, inventarisatie en visualisatie van bewaarde relicten in GIS en delen data met relevante partners. o Opstart project Vergeten Linies III: verwerking bovenstaande studie in een publicatie. Uitbesteding aan de UGent. o Opvolgen studie Muurschilderingen : historisch graffiti in de forten. o Vervanging infobord Fort 7 Wilrijk na aanrijding. o Overleg met Regionaal Landschap Voorkempen voor project herkenbaarheid van de Antitankgracht. o Overleg Aquafin over Fortvlakte in Wijnegem: aanleg bufferbekken en mogelijkheden voor informatie en aanleg. SD2: bereiken van samenhang door beleving van de forten o Organisatie evenement: de Fortengordel 2017 en voorbereiding Fortengordel o Herwerking fietsboekje Herover de forten ; 2 e druk op exemplaren en verdeeld via de toeristische kantoren en tijdens de Fortengordel. o Organisatie werkgroepen museale forten. Met de publieksgerichte forten wordt bekeken hoe er nauwer kan worden samengewerkt. Hiervoor werden twee verkennende vergaderingen georganiseerd en een eerste werksessie onder begeleiding van participatiebureau Levuur.

6 6 o Infoborden: er wordt onderzocht waar er in 2017 bijkomende infoborden kunnen worden geplaatst (uit de reeds bestaande en toegepaste catalogus van het Europese project Forten en Linies in Grensbreed Perspectief). o Organisatie Geocaches in Brialmontforten o Organisatie samenwerking tussen de forten Lillo en Liefkenshoek ifv van de toekomstige (2018) overzetboot: gebruiken toeristische kansen die deze verbinding creëert. Hiervoor vonden twee vergaderingen plaats waarbij praktische afspraken en de inhoud van de toeristische infrastructuur besproken werd. Voor, tijdens en na de overzet zouden gebruikers delen van de lange geschiedenis tussen beide forten leren kennen. Hierbij wordt gedacht aan infoborden en videomateriaal. Er werden reeds contacten gelegd met het havenbedrijf, W&Z en DAB vloot voor de praktische aspecten. SD3: creëren van een zoom rond de stad Antwerpen o Ondersteunen planprogramma Rupel-Schelde: afstemming met de Vlaamse Landschandmaatschappij voor de landinrichtingsprojecten Rupelstreek (forten Klein-Brabant) en Zwijndrecht (defensieve dijk en fort St-Marie). o Opvolging sanering Fort Sint-Filips bij W&Z & havenbedrijf, onderhandeling over volledige documentatie in functie van het volledig verdwijnen van dit fort. o Opzetten samenwerking Agentschap Onroerend Erfgoed (OE) in 2017: organisatie studiedag beheerplannen, opzetten project inventarisatie Forten, ondersteunen bescherming forten en opstart afwegingskader forten. o Managementplannen IHD s: afstemming met het Agentschap voor Natuur en Bos en Dienst Milieu en Natuurbeleid binnen de provincie. o Managementplannen IHD: bijeenbrengen eigenaars forten met ANB. De coördinator speelt hier een belangrijke rol als neutrale bemiddelaar in deze gevoelige materie. o Advisering aan de hand van het kaderplan Fortengordels: RUP s gemeenten wanneer van toepassing op de fortgemeenten, witboek Ruimte Vlaanderen. o Overleg en afstemming met coördinatoren Zuidrand Antwerpen, Rupelstreek en Groene Zes in functie van de open ruimte rond Antwerpen. SD4: ondersteuning van forteigenaars, -beheerders, gemeenten/ontwikkelen van overlegplatform o Kennisverzameling coördinator: bijwonen infodagen, bilateraal contact fortbeheerders, opvolgen processen externe partners (WenZ, ANB, VLM, VMM, OE, ), opvolgen mogelijkheden Europese programma s, interne kennisdeling met andere provinciale diensten. o Informatie verlenen aan externen: (verschillende informatievragen over de forten, van thesisstudenten tot filmmaatschappijen op zoek naar locaties) o Ondersteuning opmaak beheerplan Fort Liezele en omgeving samen met VLM o Lerend Netwerk: organisatie vijfde Lerend Netwerk op 31 maart 2017: loopgraven op en tussen de forten: nieuwe ontdekkingen op basis van LIDAR onderzoek.

7 7 o o o o o o Ondersteuning fortbeheerders in opmaak beheerplannen OE & ANB Onderzoeken mogelijkheden sociale tewerkstelling voor onderhoud Brialmontforten. Voorbereiden nulinspectie forten door Monumentenwacht. Onderzoek mogelijkheden gebruik verweringssubsidies voor aankoop fort voor Natuurpunt. Opmaak beschermingsaanvraag fort Merksem op vraag district. Coördineren overleg Fort Sint-Marie: organisatie plaatsbezoek en opstart haalbaarheidsstudie. Spoor 3: communicatie De volgende communicatie-acties zijn voltooid in deze periode: o Verspreiding vlaggenmateriaal in huisstijl project naar forten en eerste gebruik tijdens Fortengordel: beachvlaggen, spandoeken en vlaggen. o Algemene communicatie Fortengordel 2017: affiche, flyer, evenementwebsite, promofilmpjes persberichten naar lokale en nationale pers, advertentie o Persmoment, 17 mei voor Fortengordel 2017 o Herdruk en verspreiding fietsboekje Herover de forten naar forten en toeristische diensten o Onderhoud website en facebookpagina Fortengordels Spoor 4: samenwerking Dit vierde spoor werd na de aanvraag van het tweede strategisch project toegevoegd. Net als visie, acties en communicatie is ook samenwerking een constante in het realiseren van een doelgerichte gebiedsontwikkeling; een goed proces is immers onontbeerlijk voor het bekomen van een gedragen resultaat. De afstemming tussen lopende en nieuwe projecten binnen het gebied gebeurt via de projectcoördinator en het actieplan. De coördinator maakt een overzicht van de verschillende initiatieven en brengt partners samen indien samenwerking opportuun is. Dit kan op schaal van de forten en schansen, op deelgebied niveau of op niveau van de fortengordels als geheel. De coördinator bewaakt bij de afstemming vertegenwoordiging door de verschillende sectoren om in de uitvoering het evenwicht te behouden tussen de belangrijke thema s: ruimtelijke samenhang, ecologische waarde, erfgoedwaarde, benutting en toegankelijkheid. Indien uitvoering plaatsvindt in het kader van het strategisch project, wordt dit opgenomen in het actieplan Samenwerking met de individuele forten gebeurde in deze periode intensief voor de organisatie van de Fortengordel. Hiervoor werd er eind 2017 een startvergadering gehouden en tijdens het voorjaar 2017 unilateraal overlegd. Naast de Fortengordel is er werk gemaakt van intensievere samenwerking tussen de forten onderling en met de projectcoördinatie. In de werkgroep museale forten wordt er gezocht naar een nauwere samenwerking tussen de publieksgerichte forten. Met de forten Liefkenshoek en Lillo, wordt er samen met W&Z, het havenbedrijf, DAB Vloot en Havenland gezocht hoe de toekomstige veerboot toeristisch/recreatief

8 8 geëxploiteerd kan worden. Samenwerking werd bovendien actief gezocht met andere bovenlokale organisaties zoals bij de Antitankgracht met het regionale landschap. In het project rond de ontwikkeling van fort Sint-Marie wordt er zowel samengewerkt met de twee gemeenten Zwijndrecht en Beveren, als met de hogere administraties van W&Z en VLM. De andere relevante Vlaamse instanties zijn bovendien tijdig in het proces betrokken. Zij worden verder blijvend betrokken. Hiervoor is er een processtructuur uitgewerkt met een stuurgroep van politici, een plangroep van ambtenaren en een begeleidingsgroep waarin verschillende Vlaamse instanties en middenveldorganisaties betrokken zijn. Voor elke actie wordt een structuur op maat uitgewerkt.

9 9 3. Planning 2017 Hier wordt een kort overzicht gegeven van de belangrijkste aandachtspunten van de werking van het project voor de laatste werkingsperiode: mei 2017 december Mei 2017 November 2017 In het najaar van 2017 worden verschillende projecten die de voorbije anderhalf jaar zijn opgestart afgerond, zoals bijvoorbeeld de studie muurschilderingen. Waar nodig worden de projecten verder opgevolgd, zoals de projecten rond St-Marie, St-Filips en tussen Lillo - Liefkenshoek. Nieuwe projecten die worden opgestart in het najaar zijn onder te verdelen in drie thema s: onderhoud en beheer, herkenbaarheid en beleving van de forten (bvb door een educatief pakket) en de invulling van de Brialmontforten. Er wordt bekeken met monumentenwacht en Kempens Landschap of er mogelijkheden zijn via sociale economie om het onderhoudsachterstand van de forten te verbeteren. Hierbij wordt prioriteit gegeven aan de Brialmontforten. Een volgend Lerend Netwerk wordt georganiseerd rond geïntegreerde beheerplannen in samenwerking met de agentschappen ANB en OE. Rond bekendheid en herkenbaarheid wordt er onderzocht of er een educatief pakket kan worden opgemaakt voor de forten, in het algemeen of per deelgebied. De invulling van de Brialmontforten is een project waarbij met de politieke verantwoordelijken wordt gezocht naar manieren om de private sector meer te betrekken bij het gebruik van de forten. Voor de aanwezige verenigingen wordt bovendien gezocht naar een betere regulering.

10 11 DEEL II: projectfiches Projectcoördinatie - Een optimale afstemming tussen de verschillende acties, deelgebieden en beleidslijnen in het projectgebied zorgen voor een vlotte uitvoering van het strategisch project. - Een duidelijke rolverdeling en een globaal zicht op de inspanningen van de verschillende partners in het project worden bewaakt. - Afstemming tussen de verschillende onderdelen en deelprojecten van alle partners. Het begeleiden, structureren en opvolgen van het proces, op de vier sporen. Het opzetten van een duidelijke projectstructuur waarbij een goed evenwicht nagestreefd wordt tussen volledigheid (verschillende partners, betrokkenen) en werkbaarheid. Rol projectcoördinator: de rol van de projectcoördinator bestaat uit het organiseren en sturen van het proces. Hij beoogt tevens de afstemming tussen de verschillende ideeën, projecten en partners. Projectcoördinator Kaat Mertens is in oktober 2014 aan de slag gegaan. Halverwege 2015 heeft er een personeelswissel plaatsgevonden. nam in oktober 2015 de coördinatie op zich. Kaat Mertens, sinds oktober 2015 Provincie Antwerpen (Dienst Gebiedsgericht Beleid en Dienst Erfgoed): projectcoördinatie Fortengordels - Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid (DMN) - Dienst Ruimtelijke Planning (DRP) - Dienst Mobiliteit (DMOB) - Dienst Erfgoed (DE) - Dienst Landbouw en Plattelandsbeleid (DLP) - Monumentenwacht Antwerpen - Toerisme Provincie Antwerpen (TPA) - Communicatiedienst Provincie Antwerpen - Kempens Landschap - Gemeenten met forten - Vlaamse Overheid (Ruimte Vlaanderen), ANB, Onroerend Erfgoed, VLM, VMM, W&Z, - Simon Stevin VVC Timing Doorlopend Financiering - Projectsubsidie Vlaanderen (80%) - Reguliere middelen provincie (20%)

11 12 Spoor 1: visievorming Kaderplan Een globale visie voor de beide fortengordels in een kaderplan Een document met samenvatting van de historiek, het juridisch kader, bestaande toestand op drie niveaus(gordel, deelgebied, fort) met betrekking op de vijf thema s (Ruimtelijke samenhang, Erfgoed, Ecologie, Toegankelijkheid, Benutting), infofiches per fort en bijlage met uitwerking van bepaalde thema s. Opgemaakt tijdens het eerste strategisch project Fortengordels en verspreid naar de verschillende partners. Bekrachtigd door een aantal partners, zowel de gemeenten als Vlaamse overheden. Dit kaderplan wordt opgevolgd tijdens het tweede strategisch project. Kaat Mertens - Provincie Antwerpen Provinciale werkgroep en dagelijks bestuur kaderplan. - Studiebureau Grontmij, - Partners processtructuur kaderplan Timing Huidige fase Financiering Afgerond. Opvolging doorheen het tweede strategisch project. Binnen eerste strategisch project Fortengordels.

12 13 Spoor 1 visievorming en 2 acties Actieplan Komen tot een gedragen actieplan met een overzicht van de acties voor de periode van het strategisch project. Het geeft een overzicht van wie welke acties uitvoert om tot een duidelijke rolverdeling te komen. Een actieplan opgedeeld via de vier strategische doelstelling van het project. Het plan is een opsomming van alle mogelijke acties voor de komende twee jaar met een indicatie van de termijn en aanduiding van de initiatiefnemer en/of trekker. In de zomer en najaar 2016 werd een groot aantal actoren bevraagd. Met de resultaten van deze bevraging is het bestaande actieplan aangevuld en bijgewerkt. Het actieplan is opgemaakt en wordt permanent bijgewerkt naar aanleiding van contacten met stakeholders, voortschrijdend inzicht en opportuniteiten. Provinciebestuur Antwerpen: projectcoördinatie Fortengordels - Dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid (DMN) - Dienst Ruimtelijke Planning (DRP) - Dienst Mobiliteit (DMOB) - Dienst Erfgoed (DE) - Dienst Landbouw en Plattelandsbeleid (DLP) - Monumentenwacht Antwerpen - Toerisme Provincie Antwerpen - Stakeholders: gemeenten met fort, eigenaars en Vlaamse overheden Timing 2016; afgerond Huidige fase Afgerond maar opgevat als permanent werkdocument dat steeds in beweging is. Financiering /

13 14 Spoor 2: Acties SD1 : Samenhang door herkenbaarheid: huisstijl De forten naar het brede publiek promoten als een geheel, om de samenhang inzichtelijk en herkenbaar te maken. Het doel is om zo op termijn de gemeenschappelijke identiteit te bevorderen. Hierdoor worden de forten als geheel deel van het collectieve geheugen en wordt er draagvlak gecreëerd bij de bevolking Om het samenhangende systeem van de forten als een eenheid te presenteren wordt er consequent gebruik gemaakt van de huisstijl. Deze toont op een heldere manier het concept van de twee gordels en is gemakkelijk herkenbaar voor het brede publiek. Om de huisstijl tijdens het evenement de Fortengordel toe te passen werden er vlaggen, spandoeken en beachvlaggen aangekocht. Deze werden verspreid over de forten en worden gebruikt tijdens het overkoepelende evenement en tijdens eigen evenementen van de partners en de coördinatie. Ook bij andere (deel)projecten wordt de huisstijl gebruikt om te communiceren naar het brede publiek. Provinciebestuur Antwerpen: projectcoördinatie Fortengordels - Communicatiedienst - Fortbeheerders; externe partners Timing Huidige fase Financiering 2.159,85 Aanmaak en verspreiding vlaggen afgerond. Er wordt doorheen het project bekeken waar de huisstijl kan worden toegepast.

14 15 Spoor 2: Acties SD1 : Samenhang door herkenbaarheid: Lidaronderzoek UGent Om het samenhangende systeem van de forten als een eenheid te presenteren onderzoeken we of er bijkomende fysieke elementen (met erfgoedwaarde zoals loopgraven en bunkers) zijn die het systeem mee vorm geven. In een studie van de UGent is aan de hand van het nieuwe digitaal hoogtemodel op zoek gegaan naar de nog aanwezige militaire relicten (loopgraven ea.) tussen en op de forten. De relicten kunnen nieuwe ankers worden om de open ruimte tussen forten te vrijwaren. De studie is doorheen 2016 uitgevoerd en begin januari 2017 opgeleverd. Op 31 maart werd er een Lerend Netwerk over georganiseerd waar de resultaten zijn voorgesteld. De gegevens worden bovendien via GIS beschikbaar gesteld en reeds aan de relevante Vlaamse instanties gedeeld (ANB, VLM, OE). Gezien het belang van de ontdekkingen wordt er gewerkt aan een publicatie van de resultaten. Timing Huidige fase Provinciebestuur Antwerpen: projectcoördinatie Fortengordels - Dienst Erfgoed - UGent : onderzoek : publicatie in boekvorm. Er wordt samen met de onderzoekers gewerkt aan een publicatie. Dit wordt een derde deel binnen de reeks Vergeten Linies, die door de provincie zijn uitgegeven. Uitgave is voorzien tegen voorjaar Financiering Onderzoek: ,7 incl. inspectie en fotograaf. Publicatie: geschat op

15 16 Spoor 2: Acties SD1 : Samenhang door herkenbaarheid: Historische relicten Het versterken van de eenheid van de forten door het gemeenschappelijke erfgoed te inventariseren en bestuderen. Er is een studie uitgeschreven om de overgebleven iconografische relicten in de forten te inventariseren en te bestuderen. Hierbij wordt de focus gelegd op de bewaarde muurschilderingen. Na bevraging van de forten bleek dat er veel en verschillende relicten bewaard zijn, zoals opschriften en graffiti die het oorspronkelijk functioneren van het fort illustreren (bvb schiettabel bij schietgat); ingekraste namen en zelfs volledig decoratieve schilderingen. Tijdens de studie worden deze geïnventariseerd en de bewaringstoestand bestudeerd. Op basis hiervan worden aanbevelingen voor conservatie geformuleerd en kunnen er ook publieksgerichte acties mee ondernomen worden. Onderzoek loopt volgens planning. Provinciebestuur Antwerpen: projectcoördinatie Fortengordels - Monumentenwacht - Studiebureau Begga Vermaelen - Fortbeheerders Timing Huidige fase Financiering ,21 Bestek uitgestuurd eind De studie is opgestart in maart 2017 en wordt afgerond in november Plaatsbezoeken door studiebureau

16 17 Spoor 2: Acties SD1 : Samenhang door herkenbaarheid: Screenflanders Bekendmaken van de forten bij het publiek door deze beschikbaar te stellen als filmlocatie. Deze actie werd ondernomen nadat er regelmatig onderzoekers bij de coördinator kwamen vragen naar beschikbaarheid van de forten als filmlocatie. De forten die hierin interesse hebben werden aangemeld bij het filmloket van Screenflanders: forten en een schans werden opgenomen in de databank. Provinciebestuur Antwerpen: projectcoördinatie Fortengordels / - Forten en gemeenten die zich hebben aangemeld. Timing Huidige fase Afgerond Financiering /

17 18 Spoor 2: Acties SD1 : Samenhang door herkenbaarheid: Leesbaarheid Brialmontforten Op een uniforme manier het publiek wegwijs maken op de Brialmontforten. Deze actie werd ondernomen nadat er vanuit verschillende gemeenten in de Brialmontgordel de bekommernis werd geuit dat de bezoekers van de forten moeite hebben met zicht te oriënteren. Een goed doordachte en homogene bewegwijzering kan dit verbeteren. Om dit uniform aan te pakken en daarmee de herkenbaarheid van de forten als gordel te verhogen wordt er een studie uitgeschreven om een bouwsteencatalogus uit te werken. Tegelijkertijd wordt er een studie uitgevoerd om deze catalogus te implementeren. Er wordt bovendien bekeken hoe de bereikbaarheid van de forten verbeterd kan worden. - Bestek in opmaak; overleg met gemeenten Provinciebestuur Antwerpen: projectcoördinatie Fortengordels - DMOB (mobiliteit) Timing Huidige fase Financiering - Brialmontforten en hun gemeenten Besprekingen met gemeenten Nog te bepalen: kosten voor studiewerk door project Fortengordels Kosten voor implementatie: cofinanciering gemeenten

18 19 Spoor 2: Acties SD2 : Samenhang door beleving: Evenement Fortengordel Via een bovenlokaal evenement het grote publiek laten kennismaken met de forten. Een bovenlokaal evenement waarbij de Forten zich als geheel naar het publiek profileren. De forten zijn met elkaar verbonden met fietsroutes waarbij de bezoekers worden aangemoedigd om de groene zoom die de forten verbindt te ontdekken. Op de forten zelf wordt het hedendaagse aanbod aan het brede publiek getoond. De natuur- en erfgoedwaarden worden op verschillende manieren geduid. Door contact met nationale media (Gazet van Antwerpen en Radio 2) bereikt dit evenement een groot publiek waarvan een deel nooit in aanraking komt met de forten. De mensen worden er bovendien op gewezen dat de meeste forten doorheen het jaar te gebruiken zijn als plaatsen van recreatie en ontspanning. Tijdens de editie van 2015 deden 19 forten mee aan dit evenement. In de editie van 2016 werd dit verruimd met 3 forten: Fort s-gravenwezel, Fort Koningshooikt en Fort Walem. In 2017 is dit uitgebreid met Schans Puurs en Fort Lillo. Fortengordel 2015 vond plaats op 17 mei 2015 met 8600 bezoekers in 19 forten. De Fortengordel 2016 op 15 mei met 8750 bezoekers op 21 forten. De editie van 2017 vond plaats op 21 mei met als thema muziek, dit jaar werd er een record aantal bezoekers van geteld, over 23 forten. Editie 2017 was een groot succes. Provinciebestuur Antwerpen: projectcoördinatie Fortengordels Facilitaire dienst, Communicatiedienst De deelnemende forten. Timing Voorbereiding tijdens het voorjaar 2015, 2016 en Huidige fase Voorbereiding editie 2018 Financiering De editie 2015 koste in totaal ,59. De editie 2016 kostte ,33. Kostprijs 2017 nog onbekend.

19 20 Spoor 2: Acties SD2 : Samenhang door beleving: fietsroutes Editie 2016 & Editie 2017 Het vergroten van de bekendheid van de forten bij recreanten. Het verhogen van het aantal bezoekers aan de forten doorheen het jaar. Een recreatieve publicatie op basis van de fietsknooppunten met 6 routes, in totaal 40 pagina s. Hiermee krijgt het brede publiek de kans om in contact te komen met de forten. In 2016 is de nieuwe brochure gecreëerd. Dit werd exemplaren gedrukt en verdeeld over de toeristische diensten in de buurt van de forten en tijdens de Fortengordel De routes worden ook digitaal verspreid. In voorjaar 2017 is de brochure herwerkt ifv van de aangepaste knooppunten en opnieuw gedrukt en verdeeld. Provinciebestuur Antwerpen: projectcoördinatie Fortengordels Toerisme provincie Antwerpen (TPA) De lokale toerismekantoren. De fortbeheerders. Timing Huidige fase Herdruk en verdeling. Financiering Kostprijs eerste editie in totaal (vormgeving en druk): 4.499,57. Herdruk: 2.749,84.

20 21 Spoor 2: Acties SD2 : Samenhang door beleving: samenwerking museale forten De forten aan het brede publiek presenteren als interessante bestemmingen voor recreatie en cultuur en hiervoor de beschikbare middelen bundelen. Met de verschillende museale forten wordt er gezocht naar de mogelijkheden en vormen van samenwerking. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van een gemeenschappelijke tijdelijke activiteit, door het voeren van gemeenschappelijke communicatie en door inspiratie op te doen bij elkaar en zo steeds vernieuwende activiteiten te ontwikkelen om een breed publiek aan te trekken. Tijdens een eerste vergadering met de verschillende museale forten in het najaar 2016 was het duidelijk dat er voldoende animo is om tot een betere samenwerking te komen. Op een volgende bijeenkomt begin 2017 zijn de mogelijkheden en beperkingen onderzocht. Op 2 juni 2017 wordt er in samenwerking met Levuur cvba een werksessie georganiseerd om dit proces te stroomlijnen. Provinciebestuur Antwerpen: projectcoördinatie Fortengordels Toerisme provincie Antwerpen (TPA) De fortbeheerders van de museale forten. Levuur cvba Timing Huidige fase Voorbereiding 2 e werkgroep in augustus waarbij de mogelijkheden verder worden uitgewerkt. Financiering Begeleiding door Levuur cvba: 4.055,93

21 22 Spoor 2: Acties SD2 : Samenhang door beleving: Scheldeforten en het veer De historische relatie tussen de forten Lillo en Liefkenshoek zichtbaar en beleefbaar maken voor recreanten/toeristen. Beide forten aantrekkelijker maken om te bezoeken met de fiets. In de loop van 2018 wordt er een nieuwe overzetboot ingezet op de Schelde. Deze zal varen tussen beide forten. De bezoeker krijgt tijdens de overzet informatie mee over de geschiedenis van de forten en de veren die hen altijd heeft verbonden. Er zijn reeds drie vergaderingen georganiseerd waarop respectievelijk het draagvlak voor het project, inhoudelijke haalbaarheid en historisch beeldmateriaal is onderzocht. In het najaar wordt dit verder uitgewerkt. Er wordt overlegd met DAB Vloot voor praktische en technische afspraken. De inhoud wordt bovendien voorgesteld aan een brede expertengroep en betrokken instanties. Provinciebestuur Antwerpen: projectcoördinatie Fortengordels Toerisme provincie Antwerpen (TPA) - gemeente Beveren (Liefkenshoek) & Stad Antwerpen, (MAS en Lillo) - DAB Vloot (uitbater), Haven van Antwerpen (staat in voor bouw steigers en toekomst waterbus) Timing Huidige fase elijk onderzoek: opzoeking historisch beeldmateriaal. Praktisch: overleg DAB Vloot Financiering Nog te bepalen.

22 23 Spoor 2: Acties SD3 : Zoom rond Antwerpen: Landinrichtingsproject Schelde & Rupel Inrichting van gebieden in Klein-Brabant en Zwijndrecht. De Vlaamse Landmaatschappij is gestart met een Landinrichtingsplan (LIP) in gebieden aan de Rupel en Schelde. De forten van Zwijndrecht en Klein-Brabant maken hier een belangrijk deel van uit. De coördinator Fortengordels volgt deze projecten op, brengt het belang van de forten voor de landinrichting naar voor en bewaakt de insteek van het kaderplan bij de toekomstige uitvoering. In uitvoering Eddy Vermeerbergen (VLM) Vlaamse Landmaatschappij Dienst Erfgoed, Dienst mobiliteit en Dienst Integraal Waterbeleid Partners planbegeleidingsgroep Timing Huidige fase Financiering / Fort Liezele: Eind 2017 wordt er een studiebureau door VLM aangezocht voor de opmaak van het beheerplan. Zwijndrecht: begeleiding studie Fort Sint-Marie

23 24 Spoor 2: Acties SD3 : Zoom rond Antwerpen: managementplannen IHD - ANB Het verbeteren van de forten als habitatgebied voor vleermuizen en andere natura-2000 soorten. Het Agentschap Natuur en Bos voorziet in de opmaak van managementplannen met Instandhoudingsdoelstellingen. Per fort wordt er een zoneringsplan opgemaakt en een aangepast beheer toegepast. Na goedkeuring van de zoekzones wordt er een provinciaal infomoment gepland waarbij het managementplan word geëvalueerd. Hans De Schryver Agentschap Natuur en Bos Dienst Milieu en Natuur De coördinator fortengordels volgt dit proces vanuit het strategisch project. De managementplannen worden meegenomen naar de toekomstige geïntegreerde beheersplannen. Timing Huidige fase Financiering / Door het uitblijven van het wetgevend kader wordt er samen gezocht naar een manier om de habitatgebieden te verbeteren, oa. via beheerplannen

24 25 Spoor 2: Acties SD3 : Zoom rond Antwerpen: erfgoed Het bewaren en/of verbeteren van het bestaande onroerende, roerende en immateriële erfgoed van de forten. - Overleg Agentschap Onroerend Erfgoed (OE). - Ondersteunen vragen vanuit veld naar bescherming & opname in inventaris. - Ondersteunen vragen vanuit veld naar de opmaak van beheerplannen. - Ondersteunen vragen naar bijkomende studies. - Ondersteunen bij ad hoc vragen rond restauratie/ conservatie/ consolidatie van bepaalde delen of onderdelen van de forten. - Laten inspecteren van de forten door Monumentenwacht. Op basis van hun rapporten kunnen er algemene aanbevelingen worden gedaan naar preventief onderhoud. - Doorlopend. Inspecties van monumentenwacht worden besproken met de eigenaars. - Samen met OE wordt er gewerkt aan het aanvullen van de inventarisdatabank - Op vraag van het District Merksem opmaak beschermingsaanvraag voorjaar Het agentschap OE stelt in een afwegingskader op voor de bescherming van alle forten en andere relicten. - Voorjaar 2017: overleg over toekomst Fort Sint-Filips, rechterschelde oever ifv van sanering Timing Huidige fase Financiering Agentschap Onroerend Erfgoed, Provinciebestuur Antwerpen en/of de forteigenaars Monumentenwacht Antwerpen, Dienst Erfgoed - Agentschap Onroerend Erfgoed - Forteigenaars Opmaak inventaris en beschermingsaanvraag Fort Merksem Deze actie vereist geen bijkomende financiering.

25 26 Spoor 2: Acties SD3 : Zoom rond Antwerpen: beheerplannen Het bewaren en/of verbeteren van het bestaande toestand van de forten voor zowel natuur- als erfgoedwaarden. De geïntegreerde beheerplannen voor natuur en erfgoed zijn belangrijke gereedschappen om de toestand van de forten op de lange termijn te bewaren en/of verbeteren. Vanuit het project Fortengordels worden de forten aangespoord om deze plannen te laten opmaken én te implementeren. Hierbij wordt het belang van de geïntegreerde plannen benadrukt en op de kwaliteit en homogeniteit gewaakt.. - Deze actie bevindt zich in een opstartfase. Er is bij een aantal forten een eerste impuls gegeven om deze plannen te laten opstellen door voorstellingen voor schepencolleges. - Met ANB wordt er gezocht naar een werkbare studiedruk ifv van de te verzamelen gegevens over vleermuizen. - Samen met het agentschap OE wordt er in de eerste helft 2017 een studiedag georganiseerd om de gemeenten beter in te lichten over het belang en de werking van beheerplannen. Timing Huidige fase Financiering Provincie Antwerpen en Forteigenaars Monumentenwacht Antwerpen, Dienst Erfgoed, Dienst Milieu en Natuurbeleid - Agentschap Onroerend Erfgoed - Agentschap ANB - Fort eigenaars Voorbereiding studiedag beheerplannen. Deze actie vereist geen bijkomende financiering.

26 27 Spoor 2: Acties SD3 : Zoom rond Antwerpen: open ruimte Het behouden van de open ruimte van het schutsveld van de forten. De forten optimaal laten functioneren als groene stapstenen en als een echte groene zoom rond Antwerpen. - Geven van advies bij de opmaak van RUP s en andere beleidsdocumenten van de ruimtelijke ordening, zoals het groenplan van de stad Antwerpen. - Ondersteuning strategisch project Open Ruimte Zuidrand - Bij alle acties en contacten van de projectcoördinator wordt het belang van de Forten voor de Open Ruimte meegenomen. Hefboomstudie en visievorming Zuidrand Gemeenten Departement Ruimte, Erfgoed en Mobiliteit; Dienst Milieu en Natuurbeleid - Studiebureaus - Ruimtelijke ordening diensten gemeentes met fort. Timing Doorlopend Huidige fase / Financiering /

27 28 Spoor 2: Acties SD3 : Overlegplatform: kenniscentrum Ondersteuning partners door centraal verzamelen en verspreiden informatie. / Kennisverzameling coördinator: bijwonen infodagen, bilateraal contact fortbeheerders, opvolgen processen externe partners (WenZ, ANB, VLM, VMM, OE, ), opvolgen mogelijkheden Europese programma s, interne kennisdeling met andere provinciale diensten. Externe informatieverlening: verschillende informatievragen over de forten, van thesisstudenten tot filmmaatschappijen en eventbureaus op zoek naar originele locaties Provinciebestuur Antwerpen Interne diensten die betrekking hebben op de forten: mobiliteit, economie, ruimte, natuur, erfgoed, toerisme; Fortbeheerders, Vlaamse Overheden, Europese instellingen Timing Huidige fase / Financiering /

28 29 Spoor 2: Acties SD4 : Overlegplatform: Fort Sint-Marie Bewaken kwalitateit en evenwichtige invulling forten die worden verlaten door Defensie. Samenbrengen partners voor zoektocht naar een nieuwe functie voor Fort Sint-Marie. Binnen het Landinrichtingsplan Rupel en Schelde is Zwijndrecht een van de betrokken gemeenten. Op vraag van de gemeente voerde de coördinator Fortengordels verkennende gesprekken bij de huidige eigenaar van het fort, Defensie. Hieruit is een apart project ontstaan waarbij er gezocht wordt naar een nieuwe invulling en op termijn mogelijke aankoop van het fort. Dit werd gecoördineerd door het project Fortengordels. Dit resulteerde in drie vergaderingen en een plaatsbezoek met de aanwezigheid van betrokken Vlaamse instanties. De eerstelijns partners zijn: Zwijndrecht, Beveren, VLM, W&Z en maatschappij Linkerscheldeoever(MLSO). Op de laatste vergadering (27/04/2017) is beslist om een haalbaarheidsstudie uit te laten voeren door een studiebureau. Deze studie wordt betaald en gecoördineerd door de maatschappij Linkerscheldeoever. Het project fortengordels coördineert het inhoudelijk. Er is een opdracht uitgeschreven. In juni 2017 wordt het winnende bureau aangesteld. / Provinciebestuur Antwerpen Gemeenten Zwijndrecht & Beveren VLM, W&Z, Defensie Timing Huidige fase Financiering Eind juni wordt het studiebureau aangesteld. Zij starten in september 2017 en hebben 9 maand voor de uitvoering. Tijdens dit onderzoek worden er 3 begeleidingsgroepen georganiseerd met verschillende overheden ; door MLSO

29 30 Spoor 3: Communicatie Website Fortengordels.be Verspreiden van de kennis over én de recreatiemogelijkheden van de forten via de website De website biedt informatie over de geschiedenis, huidige erfgoed- en natuurlijke waarden, en recreatiemogelijkheden. Een overzichtskaart geeft de locatie van de forten weer en toont het geheel van de forten, per fort is er een aparte pagina. Website hervormd van informatief over geschiedenis naar een meer recreatieve insteek. De website is bovendien responsive gemaakt, bruikbaar voor mobiele toepassingen. Provinciebestuur Antwerpen Communicatiedienst, Dienst Erfgoed en Dienst Milieu en Natuur De fortbeheerders worden gecontacteerd voor input in de vernieuwde website. Timing voorjaar Huidige fase Afgerond. In voorjaar 2017 inhoudelijk verder aangevuld. Financiering Kostprijs vernieuwing door pure-communication: ,70

30 31 Spoor 3: Communicatie Fortengordel De fortengordels en forten bekend maken bij het brede publiek. Het evenement de fortengordel in de kijker zetten bij via de lokale en landelijke pers. In het voorjaar 2017 zijn er een aantal communicatie acties georganiseerd in het kader van het evenement de Fortengordel. Papieren communicatie: - verspreiding flyers en affiche over de 22 deelnemende forten en gemeenten - verspreiding programmabrochure en advertenties via Gazet van Antwerpen Audiovisueel materiaal: - bestelling reportages over Forten bij Radio 2 Pers: - versturen verschillende persteksten, agendatip, hoogtepunten naar brede pers - versturen promotieteksten naar lokale communicatieambtenaren - Persmoment op 17 mei 2017 en officiële opening evenement op 21 mei 2017 Provinciebestuur Antwerpen: projectcoördinatie Fortengordels - Communicatiedienst provincie Antwerpen - Persdienst provincie Antwerpen - Fortbeheerders Timing januari tot mei 2017: organisatie en communicatie Huidige fase Afronding versie Voorbereiding evenement Fortengordel 2018 Financiering /

31 32 Spoor 4: Samenwerking Afstemming en overleg Via een goed proces komen tot gedragen acties en een duurzaam resultaat. Binnen het tweede strategisch project is er een nieuwe processtructuur ontwikkeld. De verschillende groepen hebben een omlijnde samenstelling en takenpakket. De stuurgroep neemt beslissingen op beleidsniveau. De plangroep zorgt voor afstemming tussen de verschillende beleidsniveaus door ambtelijk overleg. De werkgroepen behandelen een specifieke actie en zorgen voor de uitwerking en uitvoering. Het Levend Netwerk geeft ruimte voor kennisuitwisseling. In najaar 2017 wordt in functie van verderzetting project binnen de provincie gewerkt aan een nieuwe invulling van de processtructuur. Provinciebestuur Antwerpen Dienst Gebiedsgericht beleid Gemeenten en beheerders forten, Vlaamse overheden Timing Doorlopend Huidige fase / Financiering /

32 33 Spoor 4: Samenwerking Kennisdeling Lerend Netwerk Delen nieuwe informatie met en tussen fortpartners. Het Levend Netwerk is een manier in de processtructuur om de fortpartners bijeen te brengen rond een specifiek thema en informatie met hen te delen. Bovendien biedt de informele opzet de partners de kans om ook onderling kennis uit te wisselen. Volgende Lerende Netwerken werden reeds georganiseerd: 7 oktober 2014: Natuurdoelen IHD 19 januari 2015: mogelijkheden Europese subsidies; 59 aanwezigen 6 juni 2016: Vleermuisstudies: recente inzichten vleermuizen; 46 aanwezigen 19 oktober 2016: workshop onderhoudsmensen Brialmontforten met monumentenwacht; 15 deelnemers 31 maart 2017: studie Lidar loopgraven: 70 aanwezigen Provinciebestuur Antwerpen Afhankelijk thema (dienst Europa, Milieu & Natuurbeleid, Economie, erfgoed, ) Relevante inhoudelijke partners: Dienst Europa, ANB, Natuurpunt, Monumentenwacht, UGent, Timing Doorlopend Huidige fase Planning Lerend Netwerk Beheerplannen met Agentschap OE in oktober Financiering /

33 34 Spoor 4: Samenwerking Ad hoc samenwerkingen / Kennisdeling: de coördinator blijft op de hoogte van wat er bij de forten leeft en kan op die manier tijdig de juiste partners bijeenbrengen. Op deze manieren ontstaan er synergiën. Kleinere acties initiëren waarbij met een kleine inspanning soms veel resultaat kan geboekt worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: - Bemiddelen coördinator bij opmaak samenwerkingsovereenkomst natuur en erfgoedverenigingen fort Bornem - Bemiddelen gemeente en eigenaar Fort Haasdonk over onteigening en toegankelijkheid - Inlichten gebruikers en eigenaars over bestaan verschillende subsidiemogelijkheden. - ondersteunen fort 2 Wommelgem bij opmaak beheerplan Provinciebestuur Antwerpen / / Timing Doorlopend Huidige fase / Financiering /

Strategisch project Fortengordels rond Antwerpen. Eindrapport

Strategisch project Fortengordels rond Antwerpen. Eindrapport Strategisch project Fortengordels rond Antwerpen 1 september 2014 30 november 2017 2 INHOUD... 2 DEEL I: ALGEMEEN OVERZICHT... 3 1. INLEIDING... 3 2. PROJECTGEBIED... 4 3. PROJECT COÖRDINATIE 2014-2017...

Nadere informatie

Fortengordels rond Antwerpen

Fortengordels rond Antwerpen Fortengordels rond Antwerpen Visie, onderzoek en ontwikkeling 1-27/05/2014 Situering 2-27/05/2014 Grote variatie 3-27/05/2014 Knelpunten 4-27/05/2014 1. Visie 5-5/27/2014 Ontwikkelingsperspectieven per

Nadere informatie

Landschap en ruimtelijke ontwikkeling

Landschap en ruimtelijke ontwikkeling WINVORM 19 mei 2015 MAARTEN HOREMANS ruimtelijk planner stedenbouwkundig ambtenaar Landschap en ruimtelijke ontwikkeling een noodzakelijk duo voor een kernversterkend beleid Situering Situering Situering

Nadere informatie

Strategisch Project Health Sciences Campus Gasthuisberg. Work shop RWO subsidie RSV 06/09/2011

Strategisch Project Health Sciences Campus Gasthuisberg. Work shop RWO subsidie RSV 06/09/2011 Strategisch Project Health Sciences Campus Gasthuisberg Work shop RWO subsidie RSV 06/09/2011 Masterplan De basis van het Health Sciences Campus project is het masterplan van het ontwerpteam AWG uitgevoerd

Nadere informatie

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN Centraal Netwerk geïnstalleerd Vandaag werd in Antwerpen het

Nadere informatie

Managementplan. Griet Beckers 09 september 2014

Managementplan. Griet Beckers 09 september 2014 Managementplan Griet Beckers 09 september 2014 1 Processen Vlaams Natura 2000 programma Doelen 2020 + prior. insp SBZ Management Plan Realisaties + acties beheer en drukken + richtkaart Beheerplan terrein

Nadere informatie

24/02/2016 DENDERLAND STRATEGISCH PROJECT TER UITVOERING VAN HET RSV 01/10/ /09/2018 KERNGROEP 25/02/2016 BORIS SNAUWAERT

24/02/2016 DENDERLAND STRATEGISCH PROJECT TER UITVOERING VAN HET RSV 01/10/ /09/2018 KERNGROEP 25/02/2016 BORIS SNAUWAERT DENDERLAND STRATEGISCH PROJECT TER UITVOERING VAN HET RSV 01/10/2015-30/09/2018 KERN 25/02/2016 BORIS SNAUWAERT 1 DOELSTELLING Faciliteren van een gebiedsgerichte ontwikkeling aan de hand van een continu

Nadere informatie

open ruimteproject Moervaartvallei 5 juli 2017 open ruimteproject moervaartvallei

open ruimteproject Moervaartvallei 5 juli 2017 open ruimteproject moervaartvallei open ruimteproject Moervaartvallei 5 juli 2017 open ruimteproject moervaartvallei open ruimte project Moervaartvallei. met alle betrokkenen werk maken van een breed open ruimte project voor de Moervaartvallei.

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting, artikel

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting, artikel 3.1.1;

Gelet op het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting, artikel 3.1.1; 1 Besluit van de Vlaamse Regering van 22 april 2016 tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Zwinpolders (B.S., 14 juli 2016, I : 10 d. na publicatie) De Vlaamse Regering, Gelet op

Nadere informatie

Een blik op de ruimtelijke planning in Vlaanderen

Een blik op de ruimtelijke planning in Vlaanderen Een blik op de ruimtelijke planning in Vlaanderen Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed Afdeling ruimtelijke planning Een blik op de ruimtelijke planning in Vlaanderen 1. Krijtlijnen

Nadere informatie

Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kustpolders tussen Jabbeke, Oudenburg en Stalhille

Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kustpolders tussen Jabbeke, Oudenburg en Stalhille Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kustpolders tussen Jabbeke, Startvergadering 19 april 2013 1 Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kustpolders tussen Jabbeke, Agenda Kennismaking Algemene situering

Nadere informatie

Fortengordels rond Antwerpen

Fortengordels rond Antwerpen Fortengordels rond Antwerpen Gebiedsgericht project Kaderplan: aanzet en voorstel van algemene richtlijnen en visies Els Leclerck, Grontmij, en David Verhoestraete, Cluster Landscape Kaderplan Fortengordels

Nadere informatie

ESF-project Versterkt streekbeleid 1 januari juli 2019

ESF-project Versterkt streekbeleid 1 januari juli 2019 ESF-project Versterkt streekbeleid 1 januari 2017 31 juli 2019 Versterkt streekbeleid Zuid-Oost-Vlaanderen ACTIES Focus op een duurzame lokale economie en ondernemerschap in de regio Mobiliteit als noodzakelijke

Nadere informatie

Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Dijlevallei van Werchter tot Hever

Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Dijlevallei van Werchter tot Hever Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Dijlevallei van Werchter tot Hever Startvergadering 27 maart 2013 1 Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Dijlevallei van Werchter tot Hever Agenda Kennismaking

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 maart 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00152 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst tussen de cultuur-toeristische partners van de Oost-Vlaamse Leiestreek

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 april 2018 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Nota Ruimte. Ontwerp Nota Ruimte. Goedkeuring.

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 51817 VLAAMSE OVERHEID [C 2018/12747] 25 MEI 2018. Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei De Vlaamse Regering, Gelet op het decreet

Nadere informatie

vzw Kempens Landschap

vzw Kempens Landschap vzw Kempens Landschap Een unieke en exemplarische landschapsvereniging vzw Kempens Landschap Een unieke en exemplarische landschapsvereniging In 1997 werd vzw Kempens Landschap opgericht om landschap en

Nadere informatie

Instrumentenkoffer voor projecten, plannen en programma s

Instrumentenkoffer voor projecten, plannen en programma s Instrumentenkoffer voor projecten, plannen en programma s Decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting Besluit van de Vlaamse Regering van.. betreffende de landinrichting 4.03.2014 Situering

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 24 november 2016 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 4/16 Vierde reeks wijzigingen van 2016 Departement

Nadere informatie

Procesnota provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) Blekerijbeek

Procesnota provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) Blekerijbeek Provinciale Dienst Ruimtelijke Planning & Dienst Waterlopen Procesnota provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) Blekerijbeek Inhoud 1. Projectorganisatie... 4 1.1.

Nadere informatie

COMPLEXE STADSPROJECTEN

COMPLEXE STADSPROJECTEN KENNISCENTRUM VLAAMSE STEDEN - interlokale vereniging COMPLEXE STADSPROJECTEN draaiboek Naam website KCVS PROTOCOL HUISSTIJL PARKBOS Oorspronkelijke naam document Groenpool Parkbos. Protocol voor het gebruik

Nadere informatie

ZELZATE RUP EUROHAL. Procesnota

ZELZATE RUP EUROHAL. Procesnota ZELZATE RUP EUROHAL 01.06.2018 WWW.VENECO.BE I. COLOFON Dit document is een publicatie van Gemeentebestuur Zelzate Grote Markt 1 9060 Zelzate Planid: RUP_43018_214_00006_00001 Versie Datum Omschrijving

Nadere informatie

PROVINCIE ANTWERPEN STAD HERENTALS GEMEENTE GROBBENDONK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN HAZENPAD VERZOEK TOT RAADPLEGING BIJLAGE BUNDELING ADVIEZEN

PROVINCIE ANTWERPEN STAD HERENTALS GEMEENTE GROBBENDONK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN HAZENPAD VERZOEK TOT RAADPLEGING BIJLAGE BUNDELING ADVIEZEN PROVINCIE ANTWERPEN STAD HERENTALS GEMEENTE GROBBENDONK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN HAZENPAD VERZOEK TOT RAADPLEGING BIJLAGE BUNDELING ADVIEZEN bvba Advies Ruimtelijke Kwaliteit (bvba ARK) Augustijnenlaan

Nadere informatie

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kelsbeek Nieuwenhoven

gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kelsbeek Nieuwenhoven AFBAKENING GEBIEDEN NATUURLIJKE EN AGRARISCHE STRUCTUUR REGIO HASPENGOUW - VOEREN gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Kelsbeek Nieuwenhoven startvergadering 31 maart 2015 1 agenda startvergadering kennismaking

Nadere informatie

PLANNING ALS MEERVOUDIGE OPDRACHT IN DE DEMERVALLEI

PLANNING ALS MEERVOUDIGE OPDRACHT IN DE DEMERVALLEI Wouter Pattyn SYMPOSIUM DEMERVALLEI PLANNING ALS MEERVOUDIGE OPDRACHT IN DE DEMERVALLEI drv afdeling Gebieden en Projecten Jana Van Hoyweghen Gerard Stalenhoef www.ruimtevlaanderen.be departement Ruimte

Nadere informatie

ruimtelijk structuurplan provincie Limburg richtinggevend gedeelte richtinggevend gedeelte

ruimtelijk structuurplan provincie Limburg richtinggevend gedeelte richtinggevend gedeelte richtinggevend gedeelte Deel I: visie op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling informatief gedeelte richtinggevend gedeelte I II III IV V bindend gedeelte deel I. visie op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling

Nadere informatie

2B Connect: meer biodiversiteit op bedrijventerreinen Groensafari 19 juni 2018 Lommel

2B Connect: meer biodiversiteit op bedrijventerreinen Groensafari 19 juni 2018 Lommel Fotogroep ISO 400 2B Connect: meer biodiversiteit op bedrijventerreinen Groensafari 19 juni 2018 Lommel Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit Green Deal Vrijwillige overeenkomst tussen bedrijven, ngo

Nadere informatie

Fietssnelwegenplan Oost-Vlaanderen. Conclusies consultatieronde en fietssnelwegenkaart

Fietssnelwegenplan Oost-Vlaanderen. Conclusies consultatieronde en fietssnelwegenkaart Fietssnelwegenplan Oost-Vlaanderen Conclusies consultatieronde en fietssnelwegenkaart Historiek Reeds geruime tijd ondersteunt de Provincie de realisatie van fietsinfrastructuur Ondersteunen van gemeentes

Nadere informatie

Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit 25 juli 2018

Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit 25 juli 2018 Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit 25 juli 2018 frederikbeyens_site_aquafin Green Deal Vrijwillige overeenkomst tussen bedrijven, ngo s, overheid, Aanpakken van obstakels bij het realiseren van groen

Nadere informatie

Van visie naar uitvoering

Van visie naar uitvoering Van visie naar uitvoering in beekvalleien, Deinze 24 juni 2016 Isabelle Putseys, Stefaan Verreu Gebiedsvisies: van visie naar uitvoering Gebiedsvisies: van visie naar uitvoering Beekvalleien maken deel

Nadere informatie

Gemeente Bree RUP Het gehucht t Hasselt. Procesnota november 2018

Gemeente Bree RUP Het gehucht t Hasselt. Procesnota november 2018 Gemeente Bree RUP Het gehucht t Hasselt Procesnota november 2018 INHOUD 1 SAMENSTELLING VAN HET PLANTEAM... 3 2 ADVIESINSTANTIES, ACTOREN EN STAKEHOLDERS... 4 2.1 ADVISERENDE INSTANTIES... 4 2.2 ACTOREN

Nadere informatie

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding Omgevingsvisie Giessenlanden Plan van aanpak V1.3 Inleiding De omgevingsvisie van de gemeente Giessenlanden moet inspireren, ruimte bieden en uitnodigen. Een uitnodiging aan burgers, bedrijven en instellingen

Nadere informatie

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Zonevreemd jeugdverblijf De Horizon Gemeente Bredene Procesnota 2.0 algplanid: rup_30000_213_00146_00001 maart 2018 dienst ruimtelijke planning. tel 050 40 35 33.

Nadere informatie

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling

Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO. Advies. Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling Brussel, 8 juli 2009 07082009_SERV-advies projecten VSDO Advies Projecten Vlaamse strategie duurzame ontwikkeling 1. Inleiding Op 8 juni 2009 werd de SERV om advies gevraagd over de fiches ter invulling

Nadere informatie

Fietssnelwegen Van tracéonderzoek tot realisatie

Fietssnelwegen Van tracéonderzoek tot realisatie Fietssnelwegen Van tracéonderzoek tot realisatie Toekomstforum themagroep mobiliteit 15 september 2017 Kris Lambrechts Dienst mobiliteit Fietssnelwegen in Halle-Vilvoorde en BHG http://geo.vlaamsbrabant.be/mobiliteit/

Nadere informatie

Participatie bij de opmaak en realisatie van de Europese natuurdoelen in Vlaanderen

Participatie bij de opmaak en realisatie van de Europese natuurdoelen in Vlaanderen Participatie bij de opmaak en realisatie van de Europese natuurdoelen in Vlaanderen Europees Natura 2000-netwerk WAT? Basis: Vogelrichtlijn (1979) en Habitatrichtlijn (1992) 26.000 gebieden in 27 EU-lidstaten

Nadere informatie

Bovendien pleit Voka KvK Limburg er voor dat zo snel mogelijk gestart wordt met de opmaak van ENA 2.

Bovendien pleit Voka KvK Limburg er voor dat zo snel mogelijk gestart wordt met de opmaak van ENA 2. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 763 van LYDIA PEETERS datum: 20 juni 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Economisch Netwerk Albertkanaal - Stand van zaken In een recent rapport

Nadere informatie

Info-sessie VAC Leuven 28.05.08 Agentschap voor Facilitair Management

Info-sessie VAC Leuven 28.05.08 Agentschap voor Facilitair Management 29-5-2008 1 Agenda 1. Procedure 2. Definitief ontwerp 21.05.08 3. Project VAC functionaliteit en techniciteit 4. Gebruikers 5. Timing VAC Leuven 6. Voorstel principes en financiële voorwaarden 7. Huidige

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING

MEDEDELING AAN DE VLAAMSE REGERING De minister president van de Vlaamse Regering Vlaams minister van Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en armoedebestrijding

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 22 februari 2018 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/1 Uitvoering RSPA : PRUP Afbakening kleinstedelijk

Nadere informatie

PRUP Kempense Meren II. Informatiesessie: 1 februari 2016

PRUP Kempense Meren II. Informatiesessie: 1 februari 2016 PRUP Kempense Meren II Informatiesessie: 1 februari 2016 1-2/02/2016 Agenda Kaderplan Kempense Meren 1. Situering 2. Visie 3. Uitvoering Historiek PRUP Kempense Meren 1. Situering 2. Proces en visie Kempense

Nadere informatie

Regioscreening. Fase 2 evaluatie Turnhout 10 juni 2013

Regioscreening. Fase 2 evaluatie Turnhout 10 juni 2013 Regioscreening Fase 2 evaluatie Turnhout 10 juni 2013 1 Regioscreening Agenda 1. Inleiding 2. Synthese zelfevaluatie 3. Debat Stadsregio Turnhout Tafelronde 4. Verder vervolg regioscreening 2 Regioscreening

Nadere informatie

Stad harelbeke RUP MOLENeiland. juli 2018, fase scopingnota

Stad harelbeke RUP MOLENeiland. juli 2018, fase scopingnota Stad harelbeke RUP MOLENeiland juli 2018, fase scopingnota Colofon Dit document is een publicatie van: Intercommunale Leiedal President Kennedypark 10 - BE-8500 Kortrijk tel +32 56 24 16 16 rup@leiedal.be

Nadere informatie

Mededeling Vlaamse Regering. Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces

Mededeling Vlaamse Regering. Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces Mededeling Vlaamse Regering Vlaams statistisch programma: samenstelling en goedkeuringsproces 1. Context Na het leggen van de grondvesten van een nieuw systeem van Vlaamse openbare statistieken door de

Nadere informatie

NOTA RUIMTE 1-16/10/2015

NOTA RUIMTE 1-16/10/2015 NOTA RUIMTE INFORMATIESESSIE VOOR OPDRACHT Raamovereenkomst voor de inhoudelijke ondersteuning bij de opmaak van een nieuwe ruimtelijke visie 13 oktober 2015 1-16/10/2015 Agenda Procesverloop Nota Ruimte

Nadere informatie

Inhoudstafel INLEIDING...2

Inhoudstafel INLEIDING...2 ontwerp ruimtelijk structuurplan Turnhout Inhoudstabel Inhoudstafel INLEIDING...2 DEEL 1 INFORMATIEF GEDEELTE...8 INLEIDING: ANALYSE VAN DE RUIMTELIJKE CONTEXT...11 HOOFDSTUK I: SITUERING & GESCHIEDENIS...12

Nadere informatie

Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009

Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009 Infobundel Project Ruggeveld-Boterlaar-Silsburg 23 juni 2009 1 INHOUD 1. Project Ruggeveld Boterlaar-Silsburg Situering Voorgeschiedenis Bijzonder plan van aanleg Ruimtelijk uitvoeringsplan Ambitie voor

Nadere informatie

VR DOC.0488/1BIS

VR DOC.0488/1BIS VR 2018 1805 DOC.0488/1BIS DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND,

Nadere informatie

uitvoeringsbesluiten onroerend erfgoed

uitvoeringsbesluiten onroerend erfgoed Briefadvies uitvoeringsbesluiten onroerend erfgoed Adviesvraag over het ontwerp van besluit betreffende de uitvoering van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 Datum van goedkeuring 20 februari

Nadere informatie

1. Kan de minister een stand van zaken geven over de uitvoering van het actieplan? Welke acties zijn nog niet afgerond?

1. Kan de minister een stand van zaken geven over de uitvoering van het actieplan? Welke acties zijn nog niet afgerond? VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEERT BOURGEOIS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, TOERISME EN VLAAMSE RAND Vraag

Nadere informatie

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot Agenda 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot 1. Verwelkoming door Schepen Kaat Olivier 2. Kennismaking 3. Huis van het kind

Nadere informatie

Decreet tot wijziging van de regelgeving inzake natuur en bos

Decreet tot wijziging van de regelgeving inzake natuur en bos Decreet tot wijziging van de regelgeving inzake natuur en bos Bespreking Commissie Leefmilieu 25/2/2014 1 Doel Geïntegreerd beheer van natuur gaat over een efficiëntere en effectievere inzet van middelen

Nadere informatie

BBC EN PLANNING IN GEEL

BBC EN PLANNING IN GEEL BBC EN PLANNING IN GEEL Geel? GEEL? Geel? 38.000 inwoners Antwerpse Kempen Gezinsverpleging - Barmhartige Stede Uitgestrekt grondgebied: ca 11.000 ha Stedelijke kern versus landelijk buitengebied Aanwezigheid

Nadere informatie

VR DOC.0722/3

VR DOC.0722/3 VR 2017 1407 DOC.0722/3 Bijlage 1. Gegevens die moeten worden opgenomen in de verschillende delen van een natuurbeheerplan als vermeld in artikel 3, tweede lid Hieronder worden de gegevens vermeld die

Nadere informatie

Provinciale infodagen mobiliteitsdecreet

Provinciale infodagen mobiliteitsdecreet Provinciale infodagen mobiliteitsdecreet 28 februari 2013 Vereniging van Vlaamse provincies provincie Antwerpen gedeputeerde Luk Lemmens Departement Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit dienst Mobiliteit

Nadere informatie

Openruimtekamers Gavers en Esser 9 mei Wouter Billiet Evelyne Vercauteren Dienst Ruimtelijke Planning Provincie West-Vlaanderen

Openruimtekamers Gavers en Esser 9 mei Wouter Billiet Evelyne Vercauteren Dienst Ruimtelijke Planning Provincie West-Vlaanderen Openruimtekamers Gavers en Esser 9 mei 2017 1 Wouter Billiet Evelyne Vercauteren Dienst Ruimtelijke Planning Provincie West-Vlaanderen 2 Situering provinciaal domein De Gavers Situering provinciaal domein

Nadere informatie

HEROVER DE FORTENGORDEL ConceptVestingAntwerpen Ruimtelijk planologische ontwikkelingsmogelijkheden van de Brialmontforten rondantwerpen

HEROVER DE FORTENGORDEL ConceptVestingAntwerpen Ruimtelijk planologische ontwikkelingsmogelijkheden van de Brialmontforten rondantwerpen HEROVER DE FORTENGORDEL ConceptVestingAntwerpen Ruimtelijk planologische ontwikkelingsmogelijkheden van de Brialmontforten rondantwerpen INLEIDING DE FORTENGORDEL = UITWERKING STRUCTUURPLAN PROVINCIE Het

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Personeel dienst Werving & Loopbaan dossiernummer:. 1403169 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Personeelsbehoefte Opmaak inventaris in het kader van de projecten "Ruien" en "Groene

Nadere informatie

Samenwerken loont MOVI

Samenwerken loont MOVI Samenwerken loont MOVI Samenwerken in de praktijk Haven Zeebrugge Strategisch plan haven Zeebrugge Krachtlijnen: Uitbreiding achterhaven Zeebrugge Verbeteren relatie achterhaven zeehaven (nieuwe zeesluis)

Nadere informatie

Doorlooptijden van investeringsprojecten inzake sociale woningbouw Wat kan een overheid doen?

Doorlooptijden van investeringsprojecten inzake sociale woningbouw Wat kan een overheid doen? Doorlooptijden van investeringsprojecten inzake sociale woningbouw Wat kan een overheid doen? Kurt Herregodts, Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen VMSW op weg naar de Beheersovereenkomst Commissie

Nadere informatie

Decreet Bovenlokale Cultuurwerking

Decreet Bovenlokale Cultuurwerking 2020 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking Van 15 juni 2018 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking Traject besluitvorming: Goedkeuring Vlaamse Regering op 15 juni 2018 Uitvoeringsbesluit goedkeuring Vlaamse Regering

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Personeel dienst Werving & Loopbaan dossiernummer:. 1305002 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Projecten opmaak inventaris in het kader van de projecten: "GIScoördinator ten

Nadere informatie

2 planningsproces. ting van: DD-MM-JJJJ

2 planningsproces. ting van: DD-MM-JJJJ PROCESNOTA 1 inleiding 2 planningsproces geïntegreerd planningsproces maand De Vlaamse Regering bekrachtigde op 1 juli 2016 het decreet waardoor de planmilieueffectrapportage en andere effectbeoordelingen

Nadere informatie

VISIE Bij tijdelijk gebruik is de eerste vraag hoe een specifieke dynamiek op gang gebracht kan worden Geen definitief eindresultaat voor ogen

VISIE Bij tijdelijk gebruik is de eerste vraag hoe een specifieke dynamiek op gang gebracht kan worden Geen definitief eindresultaat voor ogen Studio Surplus VISIE Het is vanuit experiment dat vernieuwende antwoorden ontstaan op actuele uitdagingen. Er is één type ruimte dat een ander proces toestaat: de tussenruimte of de pauzelandschappen.

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

bosgroepen en regionale landschappen

bosgroepen en regionale landschappen Briefadvies bosgroepen en regionale landschappen Bosgroepen en regionale landschappen Datum van goedkeuring 18 december 2014 Volgnummer 2014 42 Coördinator + e-mailadres Co-auteur + e-mailadres Kathleen

Nadere informatie

Deel 1: Algemeen overzicht

Deel 1: Algemeen overzicht Deel 1: Algemeen overzicht 1. Inleiding In 2009 werd het strategisch project Fortengordels rond Antwerpen goedgekeurd door de Vlaamse minister voor Ruimtelijke Ordening. De periode van het strategisch

Nadere informatie

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader

FUNCTIEFAMILIE 5.1 Lager kader Doel van de functiefamilie Leiden van een geheel van activiteiten en medewerkers en input geven naar het beleid teneinde een kwaliteitsvolle, klantgerichte dienstverlening te verzekeren en zodoende bij

Nadere informatie

ARO. Valoriseren en waarderen van de open ruimte in Arendonk, Ravels en oud-turnhout

ARO. Valoriseren en waarderen van de open ruimte in Arendonk, Ravels en oud-turnhout ARO Valoriseren en waarderen van de open ruimte in Arendonk, Ravels en oud-turnhout VRP-congres 24/04/2018 Situering Situering ARO Arendonk Ravels Oud-Turnhout [2] gegevens [3] Beleefbare Landschappen

Nadere informatie

ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK. Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie

ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK. Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie ONTWIKKEL EEN GEZAMENLIJKE VISIE OP HET DUURZAAM BODEMGEBRUIK Bijeenkomst XXX dag-maand-jaar, Locatie OPZET VAN DE PRESENTATIE Bodemvisie Waarom? Doel Middel Ingrediënten SPRONG Wie, wat, waarom? Het proces

Nadere informatie

Fietssnelweg Leuven-Tienen. Infomoment CC de borre Bierbeek 12/09/2016

Fietssnelweg Leuven-Tienen. Infomoment CC de borre Bierbeek 12/09/2016 Fietssnelweg Leuven-Tienen Infomoment CC de borre Bierbeek 12/09/2016 Fietssnelweg Leuven-Tienen Fietssnelwegen in Vlaanderen Sinds enkele jaren sterke inzet op uitbouw fietssnelwegen door provincie Vlaams-Brabant.

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 25 januari 2014 betreffende het onroerend erfgoed;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 25 januari 2014 betreffende het onroerend erfgoed; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Scheldepolders Hingene in Bornem DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de Vlaamse

Nadere informatie

Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10. Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten op het boerenerf

Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10. Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten op het boerenerf Adviescommissie 30 maart 2010 Dagelijks bestuur 8 april 2010 / 10 juni 2010 (mondeling) Algemeen bestuur 1 juli 2010 Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10 Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten

Nadere informatie

Actie bekkenbeheerplannen: Water in de stad

Actie bekkenbeheerplannen: Water in de stad Actie bekkenbeheerplannen: Water in de stad Studiedag Water in de buurt, Diest, 17/10/2011 1 Decreet Integraal waterbeleid (2003) Doel = integraal waterbeleid gecoördineerd & geïntegreerd ontwikkelen,

Nadere informatie

Op zoek naar draagvlak voor een ruimtelijk beleid in Vlaanderen

Op zoek naar draagvlak voor een ruimtelijk beleid in Vlaanderen Op zoek naar draagvlak voor een ruimtelijk beleid in Vlaanderen Pascal De Decker Sint-Lucas Architectuurschool & Hogeschool Gent Ruimte-conferentie Rotterdam 19 april 2010 1 Inhoud Korte geschiedenis RSV

Nadere informatie

AUTOVRIJ /04/2016 COMMUNICEREN EN SENSIBILISEREN. Hoe pak je het aan? WIE IS WIE IN HET LANDSCHAP? communicatiestrategie vormgeving

AUTOVRIJ /04/2016 COMMUNICEREN EN SENSIBILISEREN. Hoe pak je het aan? WIE IS WIE IN HET LANDSCHAP? communicatiestrategie vormgeving Vincent Knecht - Daddy Kate COMMUNICEREN EN SENSIBILISEREN Hoe pak je het aan? communicatiestrategie vormgeving participatietraject sensibiliseren redactiewerk persadvies communicatiecampagne stakeholdermanagement

Nadere informatie

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen.

Aanleiding: Met deze brief brengen wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie in de gemeente Drimmelen. Raadsbrief Made, 18 april 2011 Registratienr.: Onderwerp: Evaluatie Toerisme 2010 Portefeuillehouder: Ambtelijke coördinatie: Steller: M. Vos-Kroeze Grondgebied S. van Dijk Aanleiding: Met deze brief brengen

Nadere informatie

Colloquium erfgoed WO1 Workshop Frontzate. Frank Debeil, VLM W-Vl. 2 maart 2012

Colloquium erfgoed WO1 Workshop Frontzate. Frank Debeil, VLM W-Vl. 2 maart 2012 Colloquium erfgoed WO1 Workshop Frontzate Frank Debeil, VLM W-Vl. 2 maart 2012 Inrichtingsplan oude spoorwegbedding Nieuwpoort Diksmuide Nieuwpoort Richtplan landinrichtingsproject De Westhoek Oude spoorwegbedding

Nadere informatie

Gemeente Glabbeek RUP Zonevreemde recreatie. Procesnota mei 2018

Gemeente Glabbeek RUP Zonevreemde recreatie. Procesnota mei 2018 Gemeente Glabbeek RUP Zonevreemde recreatie Procesnota mei 2018 INHOUD 1 SAMENSTELLING VAN HET PLANTEAM... 3 2 ADVIESINSTANTIES, ACTOREN EN STAKEHOLDERS... 4 2.1 ADVISERENDE INSTANTIES... 4 2.2 ACTOREN

Nadere informatie

Ruimtelijk Structuurplan Vilvoorde. Inleiding

Ruimtelijk Structuurplan Vilvoorde. Inleiding Ruimtelijk Structuurplan Vilvoorde Inleiding Inleiding Bedoeling van het document Structuurplan Vilvoorde: de stad geherwaardeerd biedt een ruimtelijk kader waarbinnen Vilvoorde zijn gewenste toekomstontwikkeling

Nadere informatie

Uitbreiding historisch gegroeid bedrijf Aertssen te Stabroek. geïntegreerd planproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan

Uitbreiding historisch gegroeid bedrijf Aertssen te Stabroek.   geïntegreerd planproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan geïntegreerd planproces gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Uitbreiding historisch gegroeid bedrijf Aertssen te Stabroek Procesnota 1 Januari 2018 www.omgeving.be Leeswijzer bij de nota Inleiding: doelstelling

Nadere informatie

OOST-VLAAMS KERNGEBIED. 22 februari 2018

OOST-VLAAMS KERNGEBIED. 22 februari 2018 OOST-VLAAMS KERNGEBIED 22 februari 2018 Wat is het Oost Vlaams Kerngebied? Een Vlaams strategisch project 2015-1 e projectaanvraag: regionale samenwerking met 21 gemeenten - Thema s: demografie, mobiliteit,

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/2 Uitvoering RSPA : PRUP Oude kanaalarm Puurs

Nadere informatie

Structuurschets Berendrecht - Zandvliet polderdorpen tussen haven en stad

Structuurschets Berendrecht - Zandvliet polderdorpen tussen haven en stad Structuurschets Berendrecht - Zandvliet polderdorpen tussen haven en stad 2015 03 11 final book 14.indd 1 10-4-2015 00:13:11 december 2013 www.antwerpen.be 03 22 11 333 Welk Berendrecht en Zandvliet willen

Nadere informatie

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart

Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart Slapende Reus Een toeristisch ontwikkelingsplan, gebaseerd op een landschapsvisie van de Kempense Heuvelrug tussen Kasterlee en Lichtaart WAAROM LANDSCHAPSVISIE De Kempense Heuvelrug in Kasterlee heeft

Nadere informatie

PDPO III werkt mee aan een fraai platteland Erik Verhaert Diensthoofd Plattelandsbeleid Vlaamse Landmaatschappij

PDPO III werkt mee aan een fraai platteland Erik Verhaert Diensthoofd Plattelandsbeleid Vlaamse Landmaatschappij PDPO III werkt mee aan een fraai platteland Erik Verhaert Diensthoofd Plattelandsbeleid Vlaamse Landmaatschappij Agriflanders - 16 januari 2015 Gebiedsgerichte maatregelen voor Een fraai platteland met

Nadere informatie

Strategisch Project bebouwd perifeer landschap

Strategisch Project bebouwd perifeer landschap sgsdfg p.2/30 Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Situering... 4 3. Resultaten eerste strategisch project ambities voor het bebouwd perifeer landschap (2012-2015)... 7 1. Procesverloop tweede strategisch project

Nadere informatie

in de regio Aalst, Affligem, Asse, Merchtem en Opwijk

in de regio Aalst, Affligem, Asse, Merchtem en Opwijk in de regio Aalst, Affligem, Asse, Merchtem en Opwijk Geboorte Bosuitbreidingsstudiein groot deel projectgebied uitgewerkt door Grontmij in 2005 i.o.v. Bos&Groen (nu ANB) Aanvraag voor het strategisch

Nadere informatie

Vervoerregio Limburg Vervoerregioraad Hoe gaat Limburg aan de slag?

Vervoerregio Limburg Vervoerregioraad Hoe gaat Limburg aan de slag? Vervoerregio Limburg Vervoerregioraad Hoe gaat Limburg aan de slag? Plattelandsacademie Landelijke Gilden 12 maart 2019 Sven Lieten Voorzitter Vervoerregio Limburg Departement Mobiliteit en Openbare Werken

Nadere informatie

Programma Water- Land- Schap. Samen werken aan klimaatrobuust agrowaterbeheer

Programma Water- Land- Schap. Samen werken aan klimaatrobuust agrowaterbeheer Programma Water- Land- Schap Samen werken aan klimaatrobuust agrowaterbeheer in Vlaanderen Water-land-schap Landinrichting om klimaatrobuust te kunnen boeren Landinrichting om een klimaatbestendig Vlaanderen

Nadere informatie

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be

Vlaanderen. is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN. Een nieuwe procesaanpak. www.complexeprojecten.be Vlaanderen is samenwerking COMPLEXE PROJECTEN Een nieuwe procesaanpak www.complexeprojecten.be U heeft het als bestuur of als private initiatiefnemer wellicht reeds meegemaakt. De opstart en uitvoering

Nadere informatie

PIETER DERUDDER DIENSTHOOFD MOBILITEIT PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

PIETER DERUDDER DIENSTHOOFD MOBILITEIT PROVINCIE OOST-VLAANDEREN PIETER DERUDDER DIENSTHOOFD MOBILITEIT PROVINCIE OOST-VLAANDEREN Participatiestrategie Doelstellingen Een gedragen netwerk creëren Doelgroepen Gemeentebesturen Buurprovincies Vlaams Gewest (verschillende

Nadere informatie

Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12

Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12 Vallei van de Benedenvliet/Grote Struisbeek tussen E19 en A12 gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan procesnota 1 Procesnota 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Overlegstructuur... 4 2.1 Planteam...

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 18 december 2013 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2013 tussen provincie

Nadere informatie

Informatiemoment PRUP Camping Ter Hoeve (De Panne) Infomoment 6 februari 2019

Informatiemoment PRUP Camping Ter Hoeve (De Panne) Infomoment 6 februari 2019 Informatiemoment PRUP Camping Ter Hoeve (De Panne) Infomoment 6 februari 2019 Algemeen - Wat is een Provinciaal Ruimtelijk UitvoeringsPlan (PRUP)? - een plan dat een bepaalde bestemming vastlegt waardoor

Nadere informatie

STRATEGISCHE PROJECTEN RSV PRESENTATIE VOOR SECTOREN

STRATEGISCHE PROJECTEN RSV PRESENTATIE VOOR SECTOREN STRATEGISCHE PROJECTEN RSV PRESENTATIE VOOR SECTOREN 04.06.2008 1 Presentatie RWO-ARP 04.06.2008 PROGRAMMA (totaal 1 uur) 1. Strategische projecten RSV tot heden 2. Het besluit 05.10.2007 3. Organisatie

Nadere informatie

Pilootgebied Kerkebeek

Pilootgebied Kerkebeek Pilootgebied Kerkebeek Via participatie naar een gedragen riviercontract Sven Verbeke, SGverg. 25/3 Overzicht Aanleiding en doelstelling Participatie Stappenplan Kerkebeek 2 Aanleiding en doelstelling

Nadere informatie

Congres Slim Gedeeld. Slotreflecties 12 juni 2018

Congres Slim Gedeeld. Slotreflecties 12 juni 2018 Congres Slim Gedeeld Slotreflecties 12 juni 2018 Uitdaging 1 Veel volk verwacht De bevolking groeit in Vlaanderen van 6,5 naar 7,5 miljoen tegen 2060. Volgens de laatst beschikbare bevolkingsprognoses

Nadere informatie