Wat zijn omega-3 vetzuren?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat zijn omega-3 vetzuren?"

Transcriptie

1 Wat zijn omega-3 vetzuren? Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De term "omega" heeft met de structuur van de vetzuurketen te maken. Omega is de laatste letter van het Griekse alfabet en staat daarom voor het einde van de keten. Vanaf het einde wordt namelijk de dubbele binding geteld. Omega-3 staat dus voor een dubbele binding op de derde plaats voor het eind van de keten. Meervoudig onverzadigd betekent dat de vetzuurketen meerdere malen een dubbele verbinding kan aangaan met een andere stof. Het heeft als het ware een paar "handjes" vrij. Dit heeft als voordeel dat het lichaam er veel van kan maken, maar het nadeel is dat dit vetzuur erg gevoelig is voor beschadiging zoals verhitting en oxidatie (inwerking door zuurstof). Vormen van omega 3 Omega 3 vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dit wil zeggen dat het lichaam ze niet zelf aan kan maken. We zijn voor onze lichaamsvooraad hierdoor op voeding aangewezen. Omega 3 vetzuren komen in drie vormen voor. ALA, EPA en DHA. Alfalinoleenzuur (ALA) ALA is de voorloper van EPA en DHA en moet door het lichaam nog worden omgezet. Eenvoudig gezegd is ALA de plantaardige vorm zoals deze in lijnzaadolie, walnoten, chiazaad en wilde planten voorkomt. Het lichaam kan echter alleen EPA en DHA gebruiken. De omzetting van ALA naar EPA is bijzonder slecht, waardoor een plantaardige bron voor dit vetzuur nauwelijks effect heeft. Omdat de mens dichter bij de dieren staat dan bij planten is de omzetting naar EPA en DHA sowieso een stuk moeizamer dan uit een dierlijke bron. In een dier heeft deze omzeting al plaatsgevonden en is het kant en klaar te gebruiken. EPA kan echter wel eenvoudig worden omgezet in DHA en vice versa.

2 EPA (eicosapentaeenzuur) EPA is een omgezette vorm van ALA en een grondstof voor prostaglandines, de boodschapstofjes die het immuunsysteem bedienen. EPA kalmeert wanneer nodig het immuunsysteem zodat ontstekingen tijdig worden gedoofd. DHA (docosahexaeenzuur) DHA wordt door het lichaam met name gebruikt om onze hersenen, gewrichten en lichaamscellen te laten functioneren. De vloeibaarheid van onze celmembranen zijn direct verantwoordelijk voor ons welbevinden en tolerantie. De veerkracht van het celmembraan stelt neurotransmitters (hersenhormonen) in staat effectiever op de cel te "parkeren", waardoor de hersencommunicatie verbeterd. Dit maakt DHA ons belangrijkste antidepressivum en aandachtsstof. Hersenstofwisseling Inmiddels hebben meerdere onderzoeken laten zien dat verschillende groepen als scholieren, gedetineerden en personen met gedragsstoornissen als ADD, ADHD en autisme dramatische verbetering kunnen boeken wanneer er voldoende DHA wordt gegeven. Een afname van agressiviteit en vergeetachtigheid ging gepaard met een toename van aandacht en rust. Langdurig te weinig inname van DHA leidt onvermijdelijk tot een verminderde mentale waarneming. Een nog sterker effect werd gemeten als DHA wordt gecombineerd met GLA (gammalinoleenzuur), een gunstig omgezet vetzuur uit de omega 6 groep. In een andere studie scoorden kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap visolie gebruikten (10 ml per dag met 1183 mg DHA en 803 mg EPA) op vierjarige leeftijd significant beter in intelligentietesten dan kinderen uit de placebogroep. DHA is nodig om neurotransmitters als dopamine en serotonine goed te ontvangen. Het is daarom een onmisbare stof voor de hersenstofwisseling. De signatuurleer in de natuurgeneeskunde stelt dat de vorm van een voedingsmiddel het effect op ons lichaam kan vertellen. Het is wellicht geen toeval dat walnoten goed zijn voor onze hersenen.

3 Ontstekingsremmer Het gehalte EPA in onze cellen bepaalt of een ontsteking wordt geactiveerd of wordt gedoofd. Hoe meer EPA, hoe beter onze bescherming tegen langdurige ontstekingen. Zoals aangegeven is de omzetting vanuit een plantaardige bron zeer slecht, waardoor we voornamelijk op dierlijke bronnen als vette vis zijn aangewezen om in onze minimale behoefte te voorzien. Juiste balans in vetzuren Niet alleen de hoeveelheid EPA speelt hierbij een rol, maar ook de aanwezigheid van andere vetzuren zoals arachidonzuur welke uit linolzuur komt. Deze stof is de activator voor ontstekingen in het lichaam. Het is om deze reden dat het regelmatig consumeren van linolzuurproducten, zoals zonnebloemolie,palmolie, maisolie, brood en margarines, niet aan te raden is. Linolzuur wordt echter pas ontstekingsbevorderend wanneer er te weinig EPA is om te reguleren. De juiste verhouding is hier van het hoogste belang. De verhouding tussen omega 3 en omega 6 inname is in het merendeel van de ontwikkelde wereld sterk verstoord. De ideale ratio tussen omega 3 en omega 6 is ongeveer 1:1. Momenteel eten we rond de 1:10 tot wel 1:38! Dit voedingspatroon verwijderd de rem van het immuunsysteem en geeft hierdoor een directe aanleiding voor tal van aandoeningen. EPA, DHA en zwangerschap Vooral tijdens het eerste trimester van de zwangerschap is de ontwikkeling van het kind sterk afhankelijk van EPA en DHA. Met name de motoriek, spraak, het gezichts- en leervermogen zijn zeer beïnvloedbaar door deze essentiële vetzuren. Tijdens het derde trimester is er hierdoor een verhoogde behoefte aan DHA bij de moeder. Ook voor de gezondheid van de moeder is het daarom aan te raden aan een extra inname DHA de denken. In de lactatieperiode worden grote hoeveelheden DHA (dagelijks ongeveer 70 mg) DHA met de moedermelk meegegeven, wat opnieuw een extra belasting voor de moeder betekent. DHA en EPA zijn daarnaast erg belangrijk voor de ontwikkeling van zowel het immuunsysteem als de botopbouw van de zuigeling. Uit onderzoek is ook gebleken dat een goede inname van omega-3-vetzuren door de aanstaande moeder een positieve invloed heeft op de zwangerschapsduur en het geboortegewicht van het kind. Tevens verkleint het de kans op vroeggeboorte en verbetert het de visuele en neurologische ontwikkeling van het

4 kind. Ook heeft de moeder waarschijnlijk minder kans op pre-eclampsie en perinatale/postnatale depressie. Aandoeningen gerelateerd aan verstoorde omega 3 en -6 verhouding Onderstaande aandoeningen kunnen een direct of indirect gevolg zijn van een verstoorde vetzuurbalans: Hart- en vaatziekten. Omega 3-vetzuren hebben een beschermende werking op het harten vaatsysteem. Zo verlagen ze de bloeddruk en versterken ze de vaten door de elasticiteit te verbeteren. Ook hebben de vetzuren een verdunnende werking op het bloed, wat klontering voorkomt. Acute en chronische ontstekingen. EPA is in staat de activator van het immuunsysteem (NFKb) te reguleren waardoor een ontsteking eenvoudiger kan worden uitgezet. Het heeft daarom een remmend effect op aandoeningen als de ziekte van Crohn,allergieën, COPD, Alzheimer, MS en kanker. Omdat ontstekingen een direct effect hebben op schade aan de vaatwanden en daardoor een verhoogd LDL cholesterol (reparatiestof) is de inname van EPA een prima preventie om deze verschijnselen te ontwijken. Neurologische aandoeningen. Slechts eenmaal per week vette vis eten (gemiddeld 180 mg DHA per dag) heeft volgens onderzoek al een mogelijke daling van 50-60% kans op dementie. Een verlaagde inname van omega-3 wordt verder geassocieerd met verhoogde kans op schizofrenie, psychosen en bipolaire depressie. Degeneratie van de ogen. DHA is een belangrijke stof in de fotoreceptoren in het oog (retina). De bevorderende werking van EPA en DHA op de doorbloeding van de ogen heeft een beschermende rol tegen leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie, de belangrijkste oorzaak van blindheid. Zwakke botten. Omega-3-vetzuren bezitten een ondersteunende rol bij de botopbouw en botmineralisatie middels de invloed op de calcium- en collageenstofwisseling, twee onderdelen van de botstructuur. De ontstekingsremmende werking van EPA remt de afbraak van botweefsel door de osteoclasten te remmen, welke actief worden tijdens een ontsteking. Metabool syndroom en diabetes. Omega-3 vetzuren verhogen de insulinegevoeligheid in de lichaamscellen. Dit verbetert de glucosestofwisseling en verlaagt de kans op het metaboolsyndroom en diabetes type 2. Ook de celwanden zelf zijn met voldoende omega-3 vetzuren flexibeler zodat de insuline beter kan "aanmeren" op de celwand. kwaliteit visolie De kwaliteit van een visolie is afhankelijk van een aantal criteria: Afmeting. Kleine aasvisjes als sardine en ansjovis leveren vrijwel geen probleem op voor de overbevissing. Duurzaamheid heeft wel degelijk een termijneffect op onze gezondheid. Gifstapeling. Kleinere vissen zijn vanwege hun plaats in de voedselketen minder gevoelig voor zware metalenbelasting als kwik en cadmium. Sowieso is het wel de standaard bij goede merken om alsnog een zuiverheid te garanderen door eventuele vervuiling te verwijderen. Een keurmerk is hier de enige betrouwbare marker voor de consument.

5 Vangstgebied. Van grote invloed op de kwaliteit is het vangstgebied. Niet alleen is de zuiverheid van het water een belangrijke factor, maar ook de temperatuur. In koude arctische wateren zullen vissen meer vet bevatten. Productiemethode. Op welke wijze is de olie uit de vis gewonnen? Een hoge temperatuur geeft oxidatieve schade aan de olie. Koud gewonnen olie zonder gebruik van chemicaliën is de norm voor een goede olie. Visolie, krillolie en levertraan Een juiste keuze is afhankelijk van de wensen van de consument. Hieronder de drie meest gekozen producten: Visolie. De meest voor de hand liggende keuze. Visolie bevat de essentiële vetzuren voor een relatief goede prijs. Voor het merendeel van de consumenten is dit qua prijs/kwaliteit de beste keuze. De vorm van vetzuren is in de triglyceridenvorm. Dit geeft geen probleem tenzij er een leverstoornis aanwezig is en/of een ontsteking. EPA en DHA zijn erg gevoelig voor schade. Daarom is het de keuze voor relatief gezonde mensen. Krillolie. Krill is een garnaalsoort die EPA en DHA in de fosfolipidenvorm bevat. Dit is een vorm die meer lichaamseigen is en tevens niet door de lever hoeft worden omgezet. Ook bevat krillolie astaxanthine, een vetzuur antioxidant, waardoor de olie niet kan beschadigen. De visserij op krill vindt plaats in de schone Antarctische wateren en is duurzaam en ecologisch verantwoord. Doordat krill laag in de voedselketen staat is de olie van nature arm aan zware metalen, PCB's en andere verontreiniging. Krill heeft een veel hogere opname dan visolie (tot wel 50 maal!), maar is ook prijziger dan visolie. Een andere reden om voor krill te kiezen is uit een vegetarische overweging. Krillolie bevat EPA en DHA in de fosfolipidenvorm. Deze beter opneembare vorm passeert eenvoudiger door onze celwand. Bovendien is de aanwezige astaxanthine de sterkste water- en vetoplosbare antioxidant ter wereld die niet alleen de olie beschermt maar ook onze hersenen, ogen en organen. Krillolie is met name uitstekend geschikt voor vegetariërs, mensen met een ontstekingsgerelateerde aandoening en/of een verstoorde leverfunctie. Levertraan. Levertraan zijn de vetzuren EPA en DHA die uit vissenlever wordt gewonnen. Dit heeft als voordeel dat het tevens zeer rijk is aan vitamine A en D. Beide vitaminen werken versterkend op het immuunsysteem en daarmee de algehele afweer. Het is een ideale keus om zowel de vetzuren als ook vitaminen A en D binnen te krijgen. Met name ouderen en personen die veel binnenshuis verkeren kunnen bij voorkeur voor levertraan kiezen, aangezien vitamine D ook verantwoordelijk is voor onze botdichtheid en gemoedstoestand. De receptoren van onze cellen zijn sterk afhankelijk van vitamine D, waardoor de hormonale celcommunicatie verbetert. Vitamine D maakt ons meer evenwichtig in vrijwel elk opzicht.

6 Inname en suppletie Als dagelijks onderhoud kunt u 300 mg-500 mg EPA en DHA per dag suppleren op de dagen dat u geen vis eet. Therapeutische doseringen beginnen bij 500 mg en kunnen oplopen tot wel 10 gram van beide vetzuren. De dosering is zeer afhankelijk van de aandoening en kan het beste in overleg met een deskundige plaatsvinden. Het duurt doorgaans 6 weken tot 4 maanden voordat de effectiviteit ervanondervonden wordt. Zoals aangegeven zijn omega-3 vetzuren erg gevoelig. Daarom heeft het de voorkeur er vitamine E van ongeveer 400 ie bij in te nemen. Deze vitamine werkt als een antioxidant op de vetzuren. Krillolie heeft dit echter echter niet nodig. Contra- indicaties - Omega-3 vetzuren hebben een bloedverdunnende werking. Daarom is het verstandig niet boven de dosering van 5 gram per dag te suppleren indien er een probleem met de bloedstolling is. Met name een tekort van vitamine K en/of gebruik van bloedverdunners kunnen hierdoor problemen opleveren. - Bij doseringen boven de 5 gram omega 3-vetzuren kan er diarree optreden. Conclusie Omega-3 vetzuren zijn geen medicijn maar essentiële bouwstoffen van onze lichaamscellen en ons immuunsysteem. Laat u verrassen door de beschermende werking op lichaam en geest van deze essentiële bron van vitaliteit en scherpzinnigheid! Referenties 1. Simopoulos AP et al.. Workshop on the essentiality of and recommended dietary intakes for omega-6 and omega-3 fatty acids. J Am Coll Nutr. 1999;18(5): Akabas SR et al. Summary of a workshop on n-3 fatty acids: current status of recommendations and future directions. Am J Clin Nutr. 2006;83(6Sl):1536S-1538S. Arterburn LM et al. Distribution, interconversion, and dose response of n-3 fatty acids in humans. Am J Clin Nutr. 2006;83(6S):1467S-1476S. 3. Goyens PL et al. Compartmental modeling to quantify alpha-linolenic acid conversion after longer term intake of multiple tracer boluses. J Lipid Res. 2005;46(7): Gebauer SK et al. n-3 Fatty acid dietary recommendations and food sources to achieve essentiality and cardiovascular benefi ts. Am J Clin Nutr. 2006;83(6S1):1526S-1535S. 5. Wang C et al. n-3 Fatty acids from fi sh or fi sh-oil supplements, but not alpha-linolenic acid, benefi t cardiovascular disease outcomes in primary- and secondary-prevention studies: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2006;84(1): Seo T et al. Omega-3 fatty acids: molecular approaches to optimal biological outcomes. Curr Opin Lipidol. 2005;16(1): Hibbeln JR et al. Healthy intakes of n-3 and n-6 fatty acids: estimations considering worldwide diversity. Am J Clin Nutr. 2006;83(6Sl):1483S-1493S. 8. Jensen CL. Eff ects of n-3 fatty acids during pregnancy and lactation. Am J Clin Nutr. 2006;83(6Sl):1452S- 1457S. 9. Decsi T et al. N-3 fatty acids and pregnancy outcomes. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2005;8(2): Freeman MP. Omega-3 fatty acids and perinatal depression: A review of the literature and recommendations for future research. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006;doi: /j.plefa Helland IB et al. Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children s IQ at 4 years of age. Pediatrics. 2003;111(1):e Antalis CJ et al. Omega-3 fatty acid status in attention-defi cit/hyperactivity disorder. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006;Sep Richardson AJ. Clinical trials of fatty acid treatment in ADHD, dyslexia, dyspraxia and the autistic spectrum. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2004;70(4):

VETZUREN EN HET LEERPROCES

VETZUREN EN HET LEERPROCES VETZUREN EN HET LEERPROCES DYSLEXIE, DYSPRAXIE, ADHD EN AUTISTISCH SPECTRUM Rond leer- en concentratieproblemen, dyslexie en ADHD wordt heel wat onderzoek verricht de laatste jaren. Het blijft echter moeilijk

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Vetten zijn gezond en noodzakelijk laat je niets wijsmaken Vet heeft een slecht imago en dat is vreemd omdat vet noodzakelijk is en zeker niet alleen maar slecht is en het het is niet iets wat je zoveel

Nadere informatie

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips Vetten 1 Onderwerpen Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips 2 Wat zijn vetten? Vetten zijn naast eiwitten en koolhydraten, een van de drie

Nadere informatie

Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE. E-book

Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE. E-book Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE E-book WAT IS VET? VET IS EEN VOEDINGSSTOF DIE ZIT IN BIJVOORBEELD HALVARINE, OLIE, VLEES, KAAS EN IN KOEK, SNACKS EN SAUZEN. VET IS ALTIJD EEN MENGSEL VAN VETZUREN.

Nadere informatie

dé formule tot een perfect evenwicht

dé formule tot een perfect evenwicht dé formule tot een perfect evenwicht Waarom? Minami biedt omega-3 voedingssupplementen met een heel hoge concentratie, waarvan de voordelen en de effecten wetenschappelijk onderbouwd zijn. Dé formule tot

Nadere informatie

Honden worden (nog sterker dan. Vetten

Honden worden (nog sterker dan. Vetten Vetten Honden worden (nog sterker dan katten) van nature aangetrokken tot vetrijke voeding.als de hond weinig aan lichaamsbeweging doet, moet de opname van vetten echter beperkt worden. Als er geen nauwkeurig

Nadere informatie

Omega-3 vetzuren: wat... waarom... waar...

Omega-3 vetzuren: wat... waarom... waar... Omega-3 vetzuren: wat... waarom... waar... Op uw gezondheid! U bent baas over uw eigen lichaam. Gelukkig maar. Dat brengt natuurlijk een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. Alles wat u eet en drinkt

Nadere informatie

dé formule tot een perfect evenwicht PLUS

dé formule tot een perfect evenwicht PLUS dé formule tot een perfect evenwicht PLUS Waarom? Dé formule tot een perfect evenwicht PLUS Minami biedt omega-3 voedingssupplementen met een heel hoge concentratie, waarvan de voordelen en de effecten

Nadere informatie

dé formule tot een perfect evenwicht PLUS

dé formule tot een perfect evenwicht PLUS dé formule tot een perfect evenwicht PLUS Dé formule tot een perfect evenwicht PLUS 2 Waarom? Minami biedt omega-3 voedingssupplementen met een heel hoge concentratie, waarvan de voordelen en de effecten

Nadere informatie

Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon

Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon Noten, rozijnen, gedroogde pruimen en andere gedroogde zuidvruchten bevatten veel gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Uit

Nadere informatie

LA GLA AA. Enkelvoudig meervoudig Enzymen Delta-6 desaturase Elongase Delta 5-desaturase

LA GLA AA. Enkelvoudig meervoudig Enzymen Delta-6 desaturase Elongase Delta 5-desaturase Over vetzuren en waar je op moet letten bij het kopen van een olie voor je dier. Irene Rol 30 oktober 2018 LA GLA AA Enkelvoudig meervoudig 3 6 9 Enzymen Delta-6 desaturase Elongase Delta 5-desaturase

Nadere informatie

Erytrocytair Vetzurenprofiel

Erytrocytair Vetzurenprofiel Dr **** ***** * Erytrocytair Ontvangen op:02/11/2011 Indruk:16/11/2011 De administratieve gegevens die in ons informatica systeem zijn opgenomen, zijn deze die ons door de voorschrijvende arts zijn gemeld.

Nadere informatie

Vetten, sojaproducten en gezondheid van het hart Wat zegt de wetenschap?

Vetten, sojaproducten en gezondheid van het hart Wat zegt de wetenschap? Vetten, sojaproducten en gezondheid van het hart Wat zegt de wetenschap? Standpuntnota van de ENSA Scientific Advisory Committee Inleiding Sinds vele jaren erkennen wetenschappers de belangrijke rol die

Nadere informatie

Gezondheid verbeteren en

Gezondheid verbeteren en Gezondheid verbeteren en vet verminderen met omega 3 Copyright 2008 Jesse van der Velde www.omega3vetzuren.nl Alle rechten voorbehouden. 1 Beste lezer, Mijn naam is Jesse van der Velde. In de afgelopen

Nadere informatie

PERFECT BALANCE. supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9

PERFECT BALANCE. supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 PERFECT BALANCE supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 Deze combinatie van bijzondere biologische oliën bevat precies de essentiële vetzuren die uw lichaam nodig heeft om goed te kunnen

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Het beste van de beste Omega s

Het beste van de beste Omega s Het beste van de beste Omega s Een nieuwe generatie van Eco-vriendelijke visoliën Wat zijn rtg? Dankzij rtg (r-triglyceride) 70% meer opneembaarheid ivg met andere visoliën Gezondheidsbeweringen Eén softgel

Nadere informatie

Ingezonden commentaren op het openbare concept van het achtergronddocument Alfalinoleenzuur

Ingezonden commentaren op het openbare concept van het achtergronddocument Alfalinoleenzuur Ingezonden commentaren op het openbare concept van het achtergronddocument Alfalinoleenzuur De volgende organisaties hebben commentaar ingestuurd: Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie MVO de

Nadere informatie

Autisme Spectrum Stoornissen en Vitamine D

Autisme Spectrum Stoornissen en Vitamine D Autisme Spectrum Stoornissen en Vitamine D Deze presentatie Wat doet vitamine D eigenlijk? Wanneer is er deficiëntie? Vitamine D tekort en autisme Effecten van suppletie bij autisme Conclusies Klinische

Nadere informatie

Omega-3, -6, of -7? Kiezen uit de belangrijkste vetzuren. Productinformatie

Omega-3, -6, of -7? Kiezen uit de belangrijkste vetzuren. Productinformatie Omega-3, -6, of -7? Kiezen uit de belangrijkste vetzuren Productinformatie Cod Liver Oil Kabeljauwleverolie met extra vitamine A en D3 Gezondheidsclaims EPA en DHA optimaliseren de normale werking van

Nadere informatie

MorDHA. MorEPA. Omega-3 is een belangrijke bouwsteen in de ontwikkeling van de hersenen

MorDHA. MorEPA. Omega-3 is een belangrijke bouwsteen in de ontwikkeling van de hersenen MorDHA MorEPA MorDHA Omega-3 is een belangrijke bouwsteen in de ontwikkeling van de hersenen Onze westerse voeding is rijk aan omega-6 vetzuren, maar bevat te weinig omega-3 vetzuren. Hierdoor ontstaat

Nadere informatie

PURE ARCTIC OIL. Omega-3 oil from the Arctic 100 % natural

PURE ARCTIC OIL. Omega-3 oil from the Arctic 100 % natural PURE ARCTIC OIL Omega-3 oil from the Arctic 100 % natural 01 DE FOCUS OP BEWEGEN, GOEDE VOEDING EN ANTIVEROUDERING NEEM TOE Hoe kan het dan dat er ook een toename is in hart- en vaatziekten, diabetes 2

Nadere informatie

ESSENTIAL FATTY ACIDS

ESSENTIAL FATTY ACIDS ESSENTIAL FATTY ACIDS Opgemaakt op 06/10/2016 Alfabetisch: Borage 500 90C Cassis 500 90C Cod Live 90C DHA 200 60C Eskimo 3-6-9 210ml Eskimo 6:1 90C Eskimo Extra 25C Eskimo Extra 50C Eskimo Extra 90C Eskimo

Nadere informatie

PLUSEPA MorEPA. Verbetert de concentratie en is goed voor de gemoedstoestand

PLUSEPA MorEPA. Verbetert de concentratie en is goed voor de gemoedstoestand Een positieve stemming? Geconcentreerd blijven? Q PLUSEPA MorEPA Verbetert de concentratie en is goed voor de gemoedstoestand Slechts één capsule per dag voorziet u van de hoogst mogelijke EPA-concentratie

Nadere informatie

perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren

perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren Deze combinatie van bijzondere

Nadere informatie

Maakt zwangerschap vergeetachtig?

Maakt zwangerschap vergeetachtig? Fatty acids, Pregnancy, and Cognition Vetzuren, zwangerschap en cognitie Renate H.M. de Groot Maakt zwangerschap vergeetachtig? 1 Wat is cognitie? Cognitie = Verzamelnaam voor allerlei processen waarbij

Nadere informatie

Omega-3 supplementen: broodnodig of overbodig?

Omega-3 supplementen: broodnodig of overbodig? Omega-3 supplementen: broodnodig of overbodig? Je kan geen gezondheidsmagazine meer openslaan of er wordt over voedingssupplementen geschreven. Zeker als het over Omega-3 gaat. Maar hebben we die supplementen

Nadere informatie

DE FOCUS OP BEWEGEN, GOEDE VOEDING EN ANTI- VEROUDERING NEEM TOE

DE FOCUS OP BEWEGEN, GOEDE VOEDING EN ANTI- VEROUDERING NEEM TOE 2/12 3/12 01 DE FOCUS OP BEWEGEN, GOEDE VOEDING EN ANTI- VEROUDERING NEEM TOE Hoe kan het dan dat er ook een toename is in hart- en vaatziekten, diabetes 2 en overgewicht? Studies tonen aan dat een goede

Nadere informatie

S C H I J F V A N V I J F

S C H I J F V A N V I J F SCHIJF VAN VIJF DE SCHIJF VAN VIJF, GOED VOOR JE LIJF! V o o r i e d e r e e n i s e e n v o e d i n g s k e u z e v a n b e l a n g w a a r a l l e b e n o d i g d e voedingsstoffen in zitten. Dit zijn

Nadere informatie

24 mei 2011 Gezonde voeding voor senioren

24 mei 2011 Gezonde voeding voor senioren 24 mei 2011 Gezonde voeding voor senioren Annette Schormans, diëtist Lezing 26 januari 2015 KBO Boxtel Gezondheidsproblemen leefregels voor senioren goede keuze in voeding maken blijven bewegen hersenen

Nadere informatie

DHA de ideale ondersteuning voor uw hersenen en ogen

DHA de ideale ondersteuning voor uw hersenen en ogen MorDHA VeganDHA MorDHA DHA de ideale ondersteuning voor uw hersenen en ogen DHA de ideale ondersteuning voor uw hersenen en ogen Waarom? Minami biedt omega-3 voedingssupplementen met een heel hoge concentratie,

Nadere informatie

Koolhydraten en de preventie van welvaartsziekten

Koolhydraten en de preventie van welvaartsziekten Koolhydraten en de preventie van welvaartsziekten Evidence-based richtlijn van de German Nutrition Society Van vezels tot suikers: koolhydraten omvatten een brede range van voedingsstoffen. Wat is er precies

Nadere informatie

OMEGA 3 zoals blijkt uit wetenschappelijk

OMEGA 3 zoals blijkt uit wetenschappelijk De voordelen van OMEGA 3 zoals blijkt uit wetenschappelijk onderzoek The Research Proven Benefits of OMEGA-3s 1 IS HET ECHT NODIG OM VET AAN UW VOEDING TOE TE VOEGEN? Zoals de meeste mensen stelt u misschien

Nadere informatie

Verwen uw hart, hersenen en botten met het beste van het beste

Verwen uw hart, hersenen en botten met het beste van het beste Verwen uw hart, hersenen en botten met het beste van het beste EcOmega s Omega-3 in een complex van vier sterke nutriënten 1200 mg omega-3 + 1000 IE vitamine D 950 mg omega-3 De beste, zuiverste en veiligste

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting 119 120 Samenvatting Dit proefschrift beschrijft onderzoek naar de voorziening met essentiële vetzuren van gespeende biggen. Gewervelde dieren hebben in de voeding de essentiële vetzuren linolzuur

Nadere informatie

Reactie van de commissie Richtlijnen goede voeding op het achtergronddocument over alfa-linoleenzuur

Reactie van de commissie Richtlijnen goede voeding op het achtergronddocument over alfa-linoleenzuur Reactie van de commissie Richtlijnen goede voeding 2015 op het achtergronddocument over alfa-linoleenzuur De commissie heeft op het achtergronddocument over alfa-linoleenzuur (ALA) reacties ontvangen van

Nadere informatie

Wetenschappelijke onderbouwing Nederlandse voedingsrichtlijnen

Wetenschappelijke onderbouwing Nederlandse voedingsrichtlijnen Wetenschappelijke onderbouwing Nederlandse voedingsrichtlijnen Prof Daan Kromhout Gezondheidsraad Gezondheidsraad 1 De commissie Wat zijn Richtlijnen goede voeding? Geïntegreerde boodschappen gebaseerd

Nadere informatie

Cholesterol Cholesterol

Cholesterol Cholesterol Cholesterol Een verhoogd cholesterolgehalte (ook hypercholesterolemie of hyperlipidemie genoemd) in het bloed vergroot de kans op harten vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn een veel voorkomende complicatie

Nadere informatie

U hoeft geen acrobaat te zijn om uw cholesterol in evenwicht te houden

U hoeft geen acrobaat te zijn om uw cholesterol in evenwicht te houden U hoeft geen acrobaat te zijn om uw cholesterol in evenwicht te houden MorEPA cholesterol Behoud van een gezonde cholesterolspiegel* *Monacolin K uit rood gefermenteerde rijst draagt bij tot de instandhouding

Nadere informatie

VETTEN EN GEZONDHEID INGEBORG A BROUWER, PHD HOOGLERAAR VOEDING VOOR GEZOND LEVEN VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM

VETTEN EN GEZONDHEID INGEBORG A BROUWER, PHD HOOGLERAAR VOEDING VOOR GEZOND LEVEN VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM VETTEN EN GEZONDHEID INGEBORG A BROUWER, PHD HOOGLERAAR VOEDING VOOR GEZOND LEVEN VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM ACHTERGROND Geregistreerd voedingswetenschapper: Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen

Nadere informatie

Goede voeding. Hans van Kuijk sportarts

Goede voeding. Hans van Kuijk sportarts Goede voeding Hans van Kuijk sportarts Goede voeding Hans van Kuijk sportarts Chronische aandoeningen Hart- en vaatziekten Hoge bloeddruk Diabetes 2 Overgewicht? Relatie met voeding & bewegen? DM2; dramatische

Nadere informatie

BESCHERMEN VOEDINGSSUPPLEMENTEN TEGEN LEEFTIJDGEBONDEN MACULA-DEGENERATIE?

BESCHERMEN VOEDINGSSUPPLEMENTEN TEGEN LEEFTIJDGEBONDEN MACULA-DEGENERATIE? BESCHERMEN VOEDINGSSUPPLEMENTEN TEGEN LEEFTIJDGEBONDEN MACULA-DEGENERATIE? special van de MaculaVereniging MaculaVereniging Postbus 2034 3500 GA Utrecht 030-298 07 07 info@maculavereniging www.maculavereniging.nl

Nadere informatie

7 Samenvatting Inleiding

7 Samenvatting Inleiding Samenvatting 7 159 160 7 Samenvatting Inleiding Het onderzoek is gestart met als verwachting dat de ontwikkeling van kinderen beter wordt wanneer er zogenaamde lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren

Nadere informatie

Kies gezond vet! Wetenschap en praktijk! Gerard Hornstra,"

Kies gezond vet! Wetenschap en praktijk! Gerard Hornstra, Kies gezond vet! Wetenschap en praktijk! Gerard Hornstra," emeritus hoogleraar " Experimentele Voedingskunde" Universiteit Maastricht" " Voorzitter MVO stuurgroep" Kies gezond vet! Kies gezond vet!! Vet

Nadere informatie

Workshop diabetes en koolhydratenbeperking bij overgewicht. Graag in samenwerking

Workshop diabetes en koolhydratenbeperking bij overgewicht. Graag in samenwerking Workshop diabetes en koolhydratenbeperking bij overgewicht Graag in samenwerking Voor zowel kinderen als volwassenen zijn overgewicht en obesitas de belangrijkste risicofactoren voor de ontwikkeling van

Nadere informatie

Bijna alle levensmiddelen bevatten eiwit. Het komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten.

Bijna alle levensmiddelen bevatten eiwit. Het komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten. Elk kind wegen bij opname, groeicurve invullen Anamnese : allergie, nierinsufficiëntie, gluten intolerantie, Hoe is zijn eetlust? Is hij vegetariër? Heeft hij pijn? Koolhydraten zijn een belangrijke energieleverancier.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Welke noten zijn gezond, onderzoek gezonde vetten Noten zijn gezond en rijk aan gezonde, onverzadigde vetten die je helpen om af te vallen! Eet 20 gram noten per dag voor je gezondheid en krijg daardoor

Nadere informatie

BLESSURE PROTOCOLLEN

BLESSURE PROTOCOLLEN BLESSURE PROTOCOLLEN VOEDING EN SUPPLETIE BIJ DE MEEST VOORKOMENDE BLESSURES BLESSURE PROTOCOLLEN VOEDING EN SUPPLETIE BIJ DE MEEST VOORKOMENDE BLESSURES UITGANGSPUNT BIJ IEDER PROTOCOL IS HET GEBRUIK

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Hart en vaatziekten bestrijden en voorkomen met vitamine C Een goedkope en effectieve aanpak van hart en vaatziekten is heel goed mogelijk. En dan niet met farmaceutische middelen, die eigenlijk alleen

Nadere informatie

Superieur aanbod van essentiële vetzuren

Superieur aanbod van essentiële vetzuren Superieur aanbod van essentiële vetzuren Zoek niet verder! Vind hier de ideale omega-3, -6 en -7 die aan jouw wensen voldoet. De bijzondere kwaliteit en aanvullende ingrediënten maken het verschil. WELDOEND

Nadere informatie

Dossier. Wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke manier uitgelegd. Het belang van: VITAMINE D

Dossier. Wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke manier uitgelegd. Het belang van: VITAMINE D Dossier Wetenschappelijke informatie op een begrijpelijke manier uitgelegd. Het belang van: VITAMINE D E-book Vitamine D Vitamine D: anders dan andere vitaminen 3 Vitamine D en zonlicht, hoe zit het precies?

Nadere informatie

H18 Opdracht 5: Voedingsstoffen in blanke vla

H18 Opdracht 5: Voedingsstoffen in blanke vla H18 Opdracht 5: Voedingsstoffen in blanke vla Hoe toon je aan welke voedingsstoffen blanke vla bevat? In je onderzoek probeer je water, suiker, zetmeel, eiwit en vet aan te tonen. a. Bedenk zelf een methode

Nadere informatie

De wetenschap achter de richtlijn voor vet

De wetenschap achter de richtlijn voor vet De wetenschap achter de richtlijn voor vet Marianne Geleijnse Hoogleraar Voeding en Hart- en Vaatziekten Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit MVO Netwerkevent 31 maart 2016 Subsidies van voedingsindustrie

Nadere informatie

Uw ogen, een waardevol bezit, geef ze de juiste voeding

Uw ogen, een waardevol bezit, geef ze de juiste voeding Uw ogen, een waardevol bezit, geef ze de juiste voeding MorDHA Vision helpt uw gezichtsvermogen gezond houden* *bij dagelijks gebruik van minstens 250 mg DHA (EFSA, European Food Safety Authority) 2 U

Nadere informatie

KEN JIJ JE CHOLESTEROL- GEHALTE? PRAAT EROVER MET JE HUISARTS

KEN JIJ JE CHOLESTEROL- GEHALTE? PRAAT EROVER MET JE HUISARTS KEN JIJ JE CHOLESTEROL- GEHALTE? PRAAT EROVER MET JE HUISARTS Cholesterol is een vetachtige stof die van nature in het lichaam voorkomt, en wordt aangemaakt door de lever (endogene cholesterol). Cholesterol

Nadere informatie

12-11-2012. De fysiologische basis van de melkproductie. De fysiologische basis van de melkproductie. Hormonen tijdens lactatie

12-11-2012. De fysiologische basis van de melkproductie. De fysiologische basis van de melkproductie. Hormonen tijdens lactatie De fysiologische basis van de melkproductie Anita Badart, diëtist / lactatiekundige IBCLC Moedermelk; Aandachtspunten hoe? hoeveel? samenstelling? De fysiologische basis van de melkproductie Lactose Vetten

Nadere informatie

Stefanie van der Vooren

Stefanie van der Vooren www.omega-3-index.com www.womenshealthconsulting.eu Uw persoonlijke HS-Omega-3-Index Stefanie van der Vooren 26.02.1972 RAPPORT VETZUURANALYSE In dit persoonlijke rapport vindt u een gedetailleerde analyse

Nadere informatie

OMEGA-3- SUPPLEMENT. Doelgerichte voeding

OMEGA-3- SUPPLEMENT. Doelgerichte voeding OMEGA-3- Negen capsules (aanbevolen dagelij kse dosis) bevatten: 4500 mg visolie, waarvan 1026 mg EPA en 675 mg DHA. Personen die antistollingsmiddelen op recept gebruiken, dienen hun arts te raadplegen

Nadere informatie

Nederlandse. Samenvatting

Nederlandse. Samenvatting Nederlandse Samenvatting Het metabole syndroom is tegenwoordig een veel voorkomend ziektebeeld dat getypeerd wordt door een combinatie van verschillende aandoeningen. Voornamelijk in de westerse landen

Nadere informatie

Vetzuurstatus van ondervoede kinderen en moedermelk

Vetzuurstatus van ondervoede kinderen en moedermelk Vetzuurstatus van ondervoede kinderen en moedermelk Promotie van E.N. Smit Samenvatting Op 26 juni 2002 promoveerde Ella Smit op het proefschrift getiteld: Essential fatty acid deficiency in malnourished

Nadere informatie

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BELANG VAN BEWEGEN Lichamelijk inactief, gevolgen? Actieve geest Wat gebeurt er als je beweegt? HERSENEN INDELING HERSENEN GEHEUGEN EN EMOTIONELE LADING HERSENCELLEN WAT

Nadere informatie

De kracht van AOV Natuurlijk zonder toevoegingen

De kracht van AOV Natuurlijk zonder toevoegingen Natuurlijk van De kracht van AOV De natuur geeft ons de ingrediënten voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Dat is de kracht van de natuur. En van AOV. Want AOV gebruikt in de producten alleen vitaminen,

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding kokosolie voor minder vet in de taille Kokosolie staat bekend als een van de gezondste vetten in de wereld. Ondanks dat vele, waar onder het Voedingscentrum, roepen dat verzadigd vet ongezond is, maar

Nadere informatie

Effecten van perinatale blootstelling aan foliumzuur op de ontwikkeling van lichaamgewicht

Effecten van perinatale blootstelling aan foliumzuur op de ontwikkeling van lichaamgewicht Briefrapport 350020010/2009 L.T.M. van der Ven M.E.T. Dollé Effecten van perinatale blootstelling aan foliumzuur op de ontwikkeling van lichaamgewicht Voorstel voor een dierproef RIVM Briefrapport 350020010

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting nederlandse samenvatting De groei en de ontwikkeling van diverse orgaansystemen en regelmechanismen in de foetus tijdens de periode in de baarmoeder worden verstoord door vroeggeboorte.

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

De fysiologische basis van de melkproductie. Anita Badart, diëtist / lactatiekundige IBCLC

De fysiologische basis van de melkproductie. Anita Badart, diëtist / lactatiekundige IBCLC De fysiologische basis van de melkproductie Anita Badart, diëtist / lactatiekundige IBCLC De fysiologische basis van de melkproductie Moedermelk; hoe? Moedermelk; hoeveel? Moedermelk; samenstelling? Aandachtspunten

Nadere informatie

Geef je lichaam méér concentratie en méér zon tijdens donkere dagen

Geef je lichaam méér concentratie en méér zon tijdens donkere dagen Geef je lichaam méér concentratie en méér zon tijdens donkere dagen De beste, zuiverste en veiligste Eco formules Uitsluitend voor kenners Womens Health Consulting Mens Health Consulting Zijn omega-3 vetzuren

Nadere informatie

Metabole Cardiologie (Behandeling van cardiomyopathie en hartfalen)

Metabole Cardiologie (Behandeling van cardiomyopathie en hartfalen) Metabole Cardiologie (Behandeling van cardiomyopathie en hartfalen) Genezing van cardiomyopathie en hartfalen is vaak mogelijk. Metabole geneeskunde is een geheel nieuwe vorm van geneeskunde die in tegenstelling

Nadere informatie

Discussie omega 3-vetzuren Visvetzuren niet te vervangen door ALA

Discussie omega 3-vetzuren Visvetzuren niet te vervangen door ALA Door: GERT E. SCHUITEMAKER Discussie omega 3-vetzuren Visvetzuren niet te vervangen door ALA ALA van belang voor omega-6 /omega-3 balans Onlangs werd een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat een hoge

Nadere informatie

Het beste van de beste Omega s

Het beste van de beste Omega s Het beste van de beste Omega s Een nieuwe generatie van Eco-vriendelijke visoliën Wat zijn rtg? Dankzij rtg (r-triglyceride) 70% meer opneembaarheid ivg met andere visoliën 4 sterke nutriënten Gezondheidsbeweringen

Nadere informatie

Wat alle vrouwen moeten weten over foliumzuur. ZorgVoor. Foliumzuur bij kinderwens

Wat alle vrouwen moeten weten over foliumzuur. ZorgVoor. Foliumzuur bij kinderwens Wat alle vrouwen moeten weten over foliumzuur ZorgVoor Foliumzuur bij kinderwens Wat alle vrouwen moeten weten over foliumzuur Een vrouw die in verwachting raakt, heeft extra foliumzuur nodig. Foliumzuur

Nadere informatie

AFVALLEN ZONDER ZWETEN

AFVALLEN ZONDER ZWETEN AFVALLEN ZONDER ZWETEN 8:00 DAG 21 Vetten Er zijn veel misverstanden over vet. Feit is dat je niet zonder kunt. Maar net als bij suiker, is het goed om ook hier onderscheid te maken tussen natuurlijke

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Gezond eten met aandacht voor vetten

Hoofdstuk 1 - Gezond eten met aandacht voor vetten Hoofdstuk 1 - Gezond eten met aandacht voor vetten Dit hoofdstuk bevat zeven vragen Hoofdstuk 1 gaat over het belang van een gezond voedingspatroon en de rol van vetten hierin. Na bestudering van dit hoofdstuk

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 25 januari 2011 (OR. en) 5610/11 DENLEG 7

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 25 januari 2011 (OR. en) 5610/11 DENLEG 7 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 25 januari 2011 (OR. en) 5610/11 DENLEG 7 INGEKOMEN DOCUMENT van: de Europese Commissie ingekomen: 21 januari 2011 aan: het secretariaat-generaal van de Raad Betreft:

Nadere informatie

Samenvatting, conclusies en aanbevelingen

Samenvatting, conclusies en aanbevelingen Samenvatting, conclusies en aanbevelingen In publiceerde de toenmalige oedingsraad de Nederlandse voedingsnormen. Deze waren hoofdzakelijk gericht op de preventie van deficiëntieverschijnselen. De laatste

Nadere informatie

Risico minimalisatie materiaal betreffende. voor patiënten

Risico minimalisatie materiaal betreffende. voor patiënten Risico minimalisatie materiaal betreffende lomitapide voor patiënten De risico minimalisatie materialen voor lomitapide zijn beoordeeld door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Deze materialen

Nadere informatie

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten Dia 1 Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema Dia 2 Wat is voeding: Voeding = alle organische stoffen die je als mens of organisme nodig hebt om energie op te wekken in je

Nadere informatie

Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding

Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding Gezond eten is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met diabetes type 2 zijn er extra aandachtspunten. Onze voedingsadviezen helpen je. Wat gebeurt

Nadere informatie

Biomarkers voor leeftijdsgebonden maculadegeneratie Afdelingen Oogheelkunde en Genetica Radboudumc, Nijmegen

Biomarkers voor leeftijdsgebonden maculadegeneratie Afdelingen Oogheelkunde en Genetica Radboudumc, Nijmegen Biomarkers voor leeftijdsgebonden maculadegeneratie Afdelingen Oogheelkunde en Genetica Radboudumc, Nijmegen Anneke I den Hollander Wat is een biomarker? Een biomarker, of biologische marker, is een meetbare

Nadere informatie

Sojaproducten - Een bron van hoogwaardige eiwitten

Sojaproducten - Een bron van hoogwaardige eiwitten Sojaproducten - Een bron van hoogwaardige eiwitten Standpuntnota van de ENSA Scientific Advisory Committee Inleiding Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof die nodig zijn voor de groei en het herstel

Nadere informatie

Voedingsadvies, geeft dat kleine beetje extra. Louise Witteman

Voedingsadvies, geeft dat kleine beetje extra. Louise Witteman Voedingsadvies, geeft dat kleine beetje extra Louise Witteman Casus De heer Doorzon, 34 jaar, Rookt 10-15 sigaretten per dag De laatste maanden veel stress (privé-situatie). ASA 1 Mondhygiëne redelijk

Nadere informatie

Manifest Essentiële vetten voor kinderen

Manifest Essentiële vetten voor kinderen Manifest Essentiële vetten voor kinderen BF2532 Blue Band Manifest Brochure.indd 1 29-06-2010 11:16:39 Inhoudsopgave Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland... 4 Diëtisten Coöperatie Nederland en Nederlandse

Nadere informatie

Waarom worden uw risico s in kaart gebracht?

Waarom worden uw risico s in kaart gebracht? Deze folder is ontwikkeld door het Expect onderzoeksteam van de Universiteit Maastricht. Meer informatie over het Expect onderzoek vindt u op www.zwangerinlimburg.nl Waarom worden uw risico s in kaart

Nadere informatie

Het voorkomen van (ernstig) overgewicht of obesitas neemt wereldwijd ernstige vormen aan,

Het voorkomen van (ernstig) overgewicht of obesitas neemt wereldwijd ernstige vormen aan, Samenvatting voor de geïnteresseerde leek Het voorkomen van (ernstig) overgewicht of obesitas neemt wereldwijd ernstige vormen aan, met name door het overnemen van de zogenaamde Westerse leefstijl, dat

Nadere informatie

zuiver presteren en het beste uit jezelf halen extra ondersteuning met voedingssupplementen

zuiver presteren en het beste uit jezelf halen extra ondersteuning met voedingssupplementen zuiver presteren en het beste uit jezelf halen extra ondersteuning met voedingssupplementen 2 New Care Supplements levert voedingssupplementen die jou kunnen helpen om gezond en fit te blijven Als topsporter

Nadere informatie

Algen: onze oorspronkelijke omega-3 bron

Algen: onze oorspronkelijke omega-3 bron Foto ACRRES Wageningen University & Research Algen: onze oorspronkelijke omega-3 bron PUFAChain PUFAChain legt een solide wetenschappelijke en technologische basis voor de industriële ontwikkeling van

Nadere informatie

Samenvatting. Chapter 8

Samenvatting. Chapter 8 Samenvatting Chapter 8 154 Het dopaminerge systeem is betrokken bij de controle over een heel scala aan fysiologische functies, variërend van motorische activiteit tot de productie van hormonen en het

Nadere informatie

Waarom worden uw risico s in kaart gebracht?

Waarom worden uw risico s in kaart gebracht? Deze folder is ontwikkeld door het Expect onderzoeksteam van de Universiteit Maastricht. Meer informatie over het Expect onderzoek vindt u op www.zwangerinlimburg.nl Waarom worden uw risico s in kaart

Nadere informatie

Ve#en. Deze avond 31/05/17. De Lelieboom. Indeling vetzuren FuncEes van vetzuren Cholesterol TransveHen De prakejk: BehoeMe Warm en koud gebruik

Ve#en. Deze avond 31/05/17. De Lelieboom. Indeling vetzuren FuncEes van vetzuren Cholesterol TransveHen De prakejk: BehoeMe Warm en koud gebruik Ve#en 2 juni 2017, Adonai DE De Lelieboom De Lelie leidt je door t bestaan. Bij hem kun je altijd te rade gaan. De Lelie helpt je stap voor stap, Te klimmen op de levenstrap. DE - www.delelieboom.be -

Nadere informatie

Voor op brood (kuipjes 41 % totaal vet) Voor op brood (kuipjes > 41 % vet) Twenty Four Brio Light Becel pro.activ Calorie Light

Voor op brood (kuipjes 41 % totaal vet) Voor op brood (kuipjes > 41 % vet) Twenty Four Brio Light Becel pro.activ Calorie Light INFOKAART n van margarine-, halvarine- en bak- en braadproducten December 2016 - Het assortiment margarineproducten wordt steeds groter en sluit steeds beter aan op de wensen en eisen van de consument.

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/32551 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/32551 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/32551 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Krol, Charlotte Georgette Title: Pitfalls in the diagnosis and management of skeletal

Nadere informatie

Antistolling & vitamine K, hoe zit dat?

Antistolling & vitamine K, hoe zit dat? Even tijd voor uw gezondheid! Antistolling & vitamine K, hoe zit dat? Vitamine-K-wijzer voor mensen die acenocoumarol of fenprocoumon gebruiken Boerenkool Snijbiet Rapen Broccoli Spruitjes Botersla Peterselie

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

- Cacao als medicijn - Cacao, godenvoeding - Chocolade gunstig voor hart en bloedvaten. Cacao als medicijn

- Cacao als medicijn - Cacao, godenvoeding - Chocolade gunstig voor hart en bloedvaten. Cacao als medicijn - Cacao als medicijn - Cacao, godenvoeding - Chocolade gunstig voor hart en bloedvaten Cacao als medicijn De indianen gebruiken al eeuwenlang cacao als medicijn. De eerste beschreven therapieën dateren

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen?

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen? Vitaminen Wat zijn het? Kleine organische (levende natuur) stoffen. Onmisbaar/ noodzakelijk voor groei en ontwikkeling Op vitamine D na, kan ons lichaam geen vitamines maken. Er bestaan 13 vitamines. Oorsprong

Nadere informatie

zuiver presteren en het beste uit jezelf halen extra ondersteuning met voedingssupplementen

zuiver presteren en het beste uit jezelf halen extra ondersteuning met voedingssupplementen zuiver presteren en het beste uit jezelf halen extra ondersteuning met voedingssupplementen 2 New Care Supplements levert voedingssupplementen die jou kunnen helpen om gezond en fit te blijven Als topsporter

Nadere informatie

De invloed van voeding op neuropathieën (CIAP en MGUS-pnp)

De invloed van voeding op neuropathieën (CIAP en MGUS-pnp) De invloed van voeding op neuropathieën (CIAP en MGUS-pnp) Tineke Eelvelt, diëtist Rijnlands Revalidatie Centrum Coby Wijnen, diëtist Spierziekten Nederland Verkeerde voeding kan leiden tot neuropathie,

Nadere informatie

Voedingsclaims en voorwaarden voor gebruik

Voedingsclaims en voorwaarden voor gebruik Voedingsclaims en voorwaarden voor gebruik Lage energetische waarde Uw product bevat maximaal 40 kcal (170 kj) per 100 gram. Verlaagde energetische waarde De hoeveelheid energie per 100 gram is met minimaal

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting. Inleiding

Nederlandse samenvatting. Inleiding Nederlandse samenvatting 157 Inleiding Het immuunsysteem (afweersysteem) is een systeem in het lichaam dat werkt om infecties en ziekten af te weren. Het Latijnse woord immunis betekent vrijgesteld, een

Nadere informatie