Verslag vaartochten ZKO vis 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag vaartochten ZKO vis 2010"

Transcriptie

1 Verslag vaartochten ZKO vis 2010 Introductie In 2010 is er een serie vaartochten uitgevoerd met als doel het bemonsteren van vis in de Waddenzee. Dit verslag dient ertoe de details van deze tochten te beschrijven. In 1986 heeft het NIOZ onderzoek gedaan naar vis in de Waddenzee: het project EMOWAD. Het ZKO vis project is in eerste instantie ten dele een herhaling van EMOWAD, met dezelfde doelstelling: het in kaart brengen van de verspreiding en soortensamenstelling van vis in de Waddenzee en de groei van de verschillende soorten en hun dieet onderzoeken. In 2009 is de eerste reeks vaartochten voor het ZKO project uitgevoerd. De tochten in 2010 zijn volgens eenzelfde principe opgezet, maar hier lag een grotere nadruk op de pelagische (d.w.z. niet bodemgebonden maar vrij zwemmende) visgemeenschap, naast de benthische (bodemgebonden). De methodiek en vangstlocaties die in 2010 werden gebruikt zijn dezelfde als die in 1986 en 2009 waar het de benthische bemonstering aangaat, om een zo goed mogelijke vergelijking te verwezenlijken. De beperkt succesvolle pelagische vistechniek die in 2009 is gebruikt (ankerkuilen) heeft echter plaastgemaakt voor een andere, uitgebreider methodiek, namelijk het Isaacs Kidd net. Het vissen met dit tuig zal later in dit rapport verder worden toegelicht. Gegevens zijn verzameld door te vissen in verschillende gebieden in de westelijke Waddenzee, zie voor de locaties de kaart op de volgende pagina, waarin: rood = pelagische dagtrek, blauw = pelagische nachttrek, zwart = 3m boomkortrek, bruin = strandzegentrek.

2

3 In het kader van ZKO vis zijn in 2010 zes vaartochten georganiseerd met het onderzoeksvaartuig Navicula, op de hieronder vermelde data: Tocht VIII Tocht IX Tocht X Tocht XI Tocht XII Tocht XIII : april : mei : 28 juni 2 juli : 2-6 augustus : augustus : 4-8 oktober Onderzoeksdoelen De voornaamste onderzoeksdoelen zijn het registreren van het voorkomen van vissoorten in de Waddenzee. Waar en wanneer wordt welke soort gevangen? Hoe snel groeien deze soorten en hoe maken zij gebruik van de verschillende habitats? Wanneer komen larven binnen vanaf de Noordzee en welk habitat gebruiken ze? Daarnaast zijn we geïnteresseerd in het dieet van vissen, en ook in de vraag of soorten (deels) voedselbeperkt zouden kunnen zijn. Om deze vragen te beantwoorden werd op specifieke locaties gevist, van april t/m oktober. Van elke vis werd de lengte bepaald en van een selectie van vissen werden de otolieten en de magen bemonsterd. Daarnaast werden ook andere soorten bemonsterd (en gemeten) als garnalen, krabben en kwallen. Er werd normaal alleen bij daglicht gevist, met uitzondering van enkele Isaacs Kidd net (IK net) trekken. Vangstmethodes In het onderzoeksprogramma wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende habitats: 1. Bodem: intertidal, droogvallende wadplaten. 2. Bodem: subtidal, ondiepe delen van de Waddenzee die niet droogvallen bij laag water. 3. Bodem: geulen, diepe delen van de Waddenzee, vaak 10m+ diep. 4. Pelagiaal van het intertidal gebied. 5. Pelagiaal van diepere gebieden. Om deze verschillende gebieden te bemonsteren zijn verschillende tuigen ingezet, die in dit hoofdstuk worden beschreven. Boomkor (3m breed) Dit net wordt door de Navicula getrokken met een snelheid van ca. 3 knopen (5,5 km/u), over een lengte van gemiddeld 500m, waardoor het beviste oppervlak zo n 1500m 2 per trek bedraagd. Met dit net werd alleen anderhalf uur voor en anderhalf uur na hoog water gevist om a) zo ook de ondieper gelegen stations te kunnen bereiken; en b) de vissen dan naar ondieper water trekken om te eten, en dus de kans het grootst is op volle magen. De 3m boomkor werd gebruikt om de subtidal- en geul bodemgebieden te bevissen. In 2010 zijn we teruggegaan van zes boomkorgebieden met ca. 8 trekken per gebied naar drie boomkorgebieden (zie kaart), om zo meer tijd en aandacht aan de pelagische bemonstering te besteden. De maaswijdte van dit net is gestrekt 10mm in het eind.

4 Boomkor (2m breed) Naast de 3m boomkor werd in de drie boomkorgebieden ook een 2m boomkor ingezet die hanteerbaar is door een rubberboot en zo de intertidal bodemstations kan bereiken. Dit net werd voortgetrokken met een snelheid van ca. 2 knopen (3,5 km/u) over een afstand van gemiddeld 100m wat het beviste oppervlak ongeveer 200m 2 maakt. Ook voor deze bemonstering gold dat er alleen gevist werd anderhalf uur voor en anderhalf uur na hoog water, om dezelfde redenen. De maaswijdte van de 2m boomkor is gestrekt 6mm in het eind. Isaacs Kidd net Voor de pelagische bemonstering van vis in de (diepere) Waddenzee is in 2010 gekozen voor het Isaacs Kidd net. Dit net is van oorsprong gericht op zooplankton, wat het geschikt maakt voor het vissen op jonge vis(larven), die we verwachten op de Waddenzee. Voor het vissen met het IK net is ook een serie vaste stations gekozen, zie ook hiervoor de kaart. De vangsten in het IK net bedroegen naast vislarven en jonge vis ook veel kwalachtigen, zowel echte kwallen (Scyphomedusa) alsook de zeer talrijke ribkwallen (Ctenophora), waarbij vooral van de invasieve Amerikaanse ribkwal (Mnemiopsis leidyi) de biomassa zeer hoog was. De pelagische bemonstering kon bij alle getijden plaatsvinden. Met het IK net zijn elke tocht ook een drietal nachttrekken uitgevoerd, omdat vooral pelagische soorten een ander gedrag laten zien s nachts. Deze vangsten waren dan ook steevast afwijkend van de dagtrekken. Het net werd achter de Navicula getrokken met een gemiddelde snelheid van 3 knopen (5,5 km/u) en meestal met de stroom mee. De hoeveelheid water die door het net liep was bij 10 minuten vissen ca. 5800m 3 en bij 15 minnuten vissen ca. 8700m 3. De maaswijdte achterin het IK net is gestrekt 6mm.

5 Strandzegen Om de ondiepe delen van de Waddenzee te bemonsteren op pelagische vis is in 2010 een zogeheten strandzegen ingezet. Dit net bestaat uit een centraal deel met een zak en twee vleugels aan de zijkanten, en kan beschreven worden als een staand want dat wordt voortgetrokken aan beide zijden door een aantal mensen. Het net wordt in ca. 80cm diep water uitgezet, parallel aan de kustlijn en wordt dan het strand, of in ons geval de wadplaat, opgetrokken. De strandzegen is alleen bij laag water gebruikt omdat het net alleen inzetbaar is tegen een droge kant, in dit geval drooggevallen wadplaten. Het net bemonstert de vissen die het ondiepe wad opzoeken en levert op die manier kostbare informatie die de andere methodes niet missen. Voor de strandzegen zijn er vier locaties geprobeerd: de Hors (alleen eerste tochten), de Napoleondam, het Amsteldiep en de Bollen (alleen laatste tocht). Het strandzegen net heeft in de zak een gestrekte maaswijdte van 12mm. CTD Bij elke vangst zijn ook de abiotische gegevens zoals zoutgehalte, watertemperatuur, diepte en weersomstandigheden bijgehouden. De 3m boomkor en het Isaacs Kidd net werden voorzien van een CTD sonde en bij de vangsten met de 2m boomkor en de strandzegen werd gebruik gemaakt van een draagbare meter.

6 Beschrijving vaartochten Nu volgt een feitelijke beschrijving van de zes vaartochten in Vermeld worden: de opstappers; datum en tijd waarop de stations zijn bemonsterd; windrichting en kracht; het aantal vissen waar magen en otolieten van zijn verzameld; en eventuele bijzonderheden. Windkracht wordt vermeld in Beaufort. De opstappers zijn medewerkers en/of studenten van het NIOZ tenzij anders vermeld. Tijden worden afgerond op het halve uur. Pelagische vangsten & Navicula bemmaning:

7 Tocht VIII 12 t/m 16 april 2010 Opstappers: Hans Witte Hélène de Paoli Valeska Borges Maarten Brugge Marcel de Vries (IMARES Ijmuiden) Willem Diderich 12 april Gebied 1 (Balgzand en Breehorn) wordt bemonsterd met de 3m boomkor en de 2m boomkor tussen 19:00 en 20:00. De wind is Noord-Oost april Gebied 3 (Texelstroom en Vlakte van Kerken) wordt bemonsterd met de 3m boomkor en de 2m boomkor tussen 8:30 en 10:30. Er worden vijf IK net trekken gedaan tussen 13:30 en 16:00. De wind is Noord-Noord-Oost april Gebied 2 (Lutjeswaard) wordt bemonsterd met de 3m boomkor en de 2m boomkor tussen 9:30 en 11:00. Er worden twee IK net trekken gedaan tussen 8:30 en 9:30 en drie tussen 15:30 en 17:00. De wind is Noord-Noord-Oost april Er worden zeven IK net trekken gedaan tussen 9:30 en 15:00 en er worden vijf nachttrekken gedaan met het IK net tussen 22:00 en 01:00. Bij de eerste nachttrek barst de zak van het net open bij binnenhalen en wordt de trek ongeldig verklaard en opnieuw gedaan. De wind is Noord-Oost tot Noord april Deze dag bestaat uit de laatste vangstverwerking en opruimen en schoonmaken. Opmerkingen Van 284 vissen zijn magen en otolieten verzameld, de nadruk ligt op schol en pelagische soorten. In de IK net vangsten werden vooral veel haringlarven aangetroffen met lengtes tussen de 25 en 35 mm.

8 Tocht IX 25 t/m 29 mei 2010 Opstappers: Hans Witte Job ten Horn Hélène de Paoli Valeska Borges André Dijkman (IMARES Ijmuiden) Willem Diderich 25 mei Gebied 1 (Balgzand en Breehorn) wordt bemonsterd met de 3m boomkor en de 2m boomkor tussen 17:30 en 19:00. Er worden twee IK net trekken gedaan tussen 14:30 en 16:00. De wind is Noord mei Gebied 2 (Lutjeswaard) wordt bemonsterd met de 3m boomkor en de 2m boomkor tussen 6:30 en 8:00. Er worden vier IK net trekken gedaan tussen 13:30 en 15:30. De wind is Oost-Noord-Oost 3 tot mei Gebied 3 (Texelstroom en Vlakte van Kerken) wordt bemonsterd met de 3m boomkor en de 2m boomkor tussen 7:30 en 9:30. Er worden twee IK net trekken gedaan tussen 9:30 en 10:30 en twee tussen 16:30 en 17:00. Met laag water worden er strandzegentrekken gedaan op de Hors. De wind is Oost-Zuid-Oost 2 tot 3, later West 3 en later West-Zuid-West mei Er worden tien IK net trekken gedaan tussen 8:30 en 18:00 en er worden drie nachttrekken gedaan met het IK net tussen 22:00 en 23:30. De wind is Zuid-West 4, later West 5 tot mei Deze dag bestaat uit de laatste vangstverwerking en opruimen en schoonmaken. Opmerkingen Van 523 vissen zijn magen en otolieten verzameld, de nadruk ligt op schol en pelagische soorten, maar deze tocht zijn ook nog relatief veel benthische vissen gesneden. In de IK net vangsten is de kleine zeenaald zeer talrijk, alsmede de zeedruif (Pleurobrachia pileus) en de oorkwal (Aurelia aurita).

9 Tocht X 28 juni - 2 juli 2010 Opstappers: Hans Witte Jeremy Smith Hélène de Paoli Floor Driessen Lodewijk van Walraven Wouter Koch Marcel de Vries (IMARES Ijmuiden) Willem Diderich 28 juni Gebied 3 (Texelstroom en Vlakte van Kerken) wordt bemonsterd met de 3m boomkor en de 2m boomkor tussen 10:00 en 12:00. Er worden zes IK net trekken gedaan tussen 15:30 en 18:00. De wind is eerst veranderlijk en later Noord-Noord-West juni Gebied 2 (Lutjeswaard) wordt bemonsterd met de 3m boomkor en de 2m boomkor tussen 10:00 en 11:30. Er worden twee IK net trekken gedaan tussen 13:30 en 14:30. Rond laag water worden vijf trekken met de strandzegen gedaan in het Amsteldiep. De wind is Zuid-West 3 tot juni Gebied 1 (Balgzand en Breehorn) wordt bemonsterd met de 3m boomkor en de 2m boomkor tussen 10:00 en 11:30. Er worden drie IK net trekken gedaan tussen 12:30 en 14:30. Rond laag water worden drie trekken met de strandzegen gedaan bij de Napoleondam. De wind is Oost 2 tot 3. 1 juli Er worden drie IK net trekken gedaan tussen 9:00 en 10:30, drie tussen 14:30 en 17:30 en er worden drie nachttrekken gedaan met het IK net tussen 23:00 en 00:30. Rond laag water worden drie trekken met de strandzegen gedaan bij de Hors, aan de rand van het Molenrak. Later die dag worden die trekken herhaald met hoog water. De wind is Oost 2 tot 3. 2 juli Deze dag bestaat uit de laatste vangstverwerking en opruimen en schoonmaken. Opmerkingen Van 414 vissen zijn magen en otolieten verzameld, de nadruk ligt op schol en pelagische soorten, maar deze tocht zijn opnieuw nog relatief veel benthische vissen gesneden. In de IK net vangsten is de kleine zeenaald nog altijd talrijk en is bovendien te zien hoe de mannetjes de jonge vis loslaten uit hun broedbuidel. De zeedruif (Pleurobrachia pileus) is ook nog zeer talrijk:

10 Tocht XI 2-6 aug 2010 Opstappers: Hans Witte Jeremy Smith Hélène de Paoli Wouter van Looijengoed Adriaan Rijnsdorp (IMARES Ijmuiden) Willem Diderich 2 augustus Gebied 3 (Texelstroom en Vlakte van Kerken) wordt bemonsterd met de 3m boomkor en de 2m boomkor tussen 11:30 en 13:00. Er worden drie IK net trekken gedaan tussen 15:30 en 16:30. De wind is Noord-Noord-West 2 tot 3, later Noord 3. 3 augustus Gebied 2 (Lutjeswaard) wordt bemonsterd met de 3m boomkor en de 2m boomkor tussen 10:00 en 11:30. Er worden vier IK net trekken gedaan tussen 8:30 en 10:30. Bij de IK net trekken is vergeten de zoetwaterdop van de CTD te halen, en missen derhalve de CTD waardes van deze trekken. Met laag water worden er vier strandzegentrekken gedaan in het Amsteldiep. De wind is West 4. 4 augustus Gebied 1 (Balgzand en Breehorn) wordt bemonsterd met de 3m boomkor en de 2m boomkor tussen 13:00 en 14:30. Er worden vier IK net trekken gedaan tussen 9:30 en 12:00. Met laag water worden er vier strandzegentrekken gedaan bij de Napoleondam. De wind is Zuid 4 tot 5 en ruimt later naar West 3. 5 augustus Er worden vier IK net trekken gedaan tussen 8:30 en 12:00, twee tussen 16:30 en 17:00 en er worden drie nachttrekken gedaan met het IK net tussen 22:00 en 23:30. Bij de eerste dagtrek met het IK net is de vangst zo omvangrijk (kwallen) dat wordt besloten de trekken te verkorten van 15 naar 5 minuten. Later worden de trekken 10 minuten lang. Met hoog water wordt de strandzegen geprobeerd bij t Kuitje, zonder succes. De wind is Noord-West 5, later West 5 tot 6 en s nachts West 2 tot 3. 6 augustus Deze dag bestaat uit de laatste vangstverwerking en opruimen en schoonmaken. Opmerkingen Van 245 vissen zijn magen en otolieten verzameld, de nadruk ligt op schol en pelagische soorten. Uit de IK net en Strandzegen vangsten wordt veel haring gesneden omdat de diëten uiteen lijken te lopen. Er wordt jonge horsmakreel, jonge spiering en jonge zeebaars gevangen, deze laatste alleen langs de plaatranden met de Strandzegen. Er worden enkele Amerikaanse Ribkwallen gevangen (Mnemiopsis Leidyi), maar alleen zeer grote:

11 Tocht XII aug 2010 Opstappers: Hans Witte Jeremy Smith Hélène de Paoli Valeska Borges André Dijkman (IMARES Ijmuiden) Kristina Raab (IMARES Ijmuiden) Willem Diderich 23 augustus Er worden vier IK net trekken gedaan tussen 11:00 en 14:00. Het weer is uitzonderlijk slecht en dit bemoeilijkt de werkzaamheden aanzienlijk. De rubberboot kan niet ingezet worden. De wind is Zuid- West augustus Gebied 3 (Texelstroom en Vlakte van Kerken) wordt bemonsterd met de 3m boomkor tussen 8:00 en 10:00. Vanwege de harde wind kan de rubberboot met 2m boomkor niet worden ingezet. Er worden vijf IK net trekken gedaan tussen 10:30 en 12:30. Met laag water worden strandzegentrekken gedaan bij de Napoleondam. De wind is West 6 tot 7, later Zuid-West augustus Gebied 2 (Lutjeswaard) wordt bemonsterd met de 3m boomkor en de 2m boomkor tussen 8:30 en 10:30. De wind is afgenomen en er kan weer met de rubberboot gevist worden. Er worden twee IK net trekken gedaan tussen 11:00 en 12:00. Met laag water worden vijf strandzegentrekken gedaan in het Amsteldiep. Er worden drie nachttrekken met het IK net gedaan tussen 21:30 en 23:00. De wind is West 5 tot 6, later afnemend tot 4, s nachts is de wind nog slechts ZW 1 tot augustus Gebied 1 (Balgzand en Breehorn) staat op de planning om te worden bemonsterd, maar alleen de 2m boomkortrekken worden gedaan, de GPS van de Navicula heeft het begeven en daarom worden de 3m boomkortrekken niet gedaan, maar wordt naar Den Helder gevaren voor reparatie. Later op de dag worden er vijf IK net trekken gedaan tussen 13:00 en 15:30. De wind is Oost 5 tot 6. Alles wordt deze dag afgerond omdat de Navicula de vrijdag moet worden ingezet bij een ander project. Opmerkingen Vanwege het slechte weer en de GPS schade zijn enkele vangsten misgelopen. Een week later worden met onderzoeksvaartuig Stern de 2m boomkor trekken uit gebied 3 ingehaald. Van 355 vissen zijn magen en otolieten verzameld, de nadruk ligt op schol en pelagische soorten. De IK net vangsten worden overheerst door Mnemiopsis Leidyi en de Zeepaddestoel (Rhizostoma pulmo).

12 Tocht XIII 4-8 okt 2010 Opstappers: Hans Witte Jeremy Smith Lodewijk van Walraven Jordi Segers Marieke Keller (IMARES Ijmuiden) Ingrid Tulp (IMARES Ijmuiden) Renée Bouwman (IMARES Texel) Jeroen Hoekendijk (RuG) Willem Diderich 4 oktober Gebied 3 (Texelstroom en Vlakte van Kerken) wordt bemonsterd met de 3m boomkor en 2m boomkor tussen 17:30 en 18:00. Twee 3m boomkor trekken uit gebied 3 worden niet bevist. Er worden zeven IK net trekken gedaan tussen 11:00 en 14:30. De wind is Zuid-Oost 3 tot 4. 5 oktober De twee overgebleven trekken uit gebied 3 (Texelstroom en Vlakte van Kerken) worden bemonsterd. Er worden drie IK net trekken gedaan tussen 15:00 en 16:30. Er worden drie nachttrekken gedaan met het IK net tussen 20:00 en 21:30. De wind is Zuid-West 4 tot 5, later Zuid-Oost 4. 6 oktober Gebied 2 (Lutjeswaard) wordt bemonsterd met de 3m boomkor en de 2m boomkor tussen 8:00 en 10:00. Er worden twee IK net trekken gedaan tussen 10:00 en 11:00 en drie tussen 16:00 en 17:00. Met laag water worden er strandzegentrekken gedaan in het Amsteldiep. De wind is Zuid-Zuid-Oost 6 tot 7, later Zuid-West 6 tot 7. 7 oktober Gebied 1 (Balgzand en Breehorn) wordt bemonsterd met de 3m boomkor en de 2m boomkor tussen 8:00 en 9:30. 8 oktober Deze dag bestaat uit de laatste vangstverwerking en opruimen en schoonmaken. Opmerkingen Van 282 vissen zijn magen en otolieten verzameld, de nadruk ligt op schol en pelagische soorten. De IK net vangsten worden overheerst door Mnemiopsis Leidyi en Kompaskwal (Chrysaora hysoscella). Opvallende vangsten zijn jonge ansjovis en pelser, en enkele Processa modica, een (in NL) zeldzame garnalensoort.

Vis in de Waddenzee wat vertelt de monitoring ons (en wat niet)? 6 april, Ingrid Tulp & Loes Bolle

Vis in de Waddenzee wat vertelt de monitoring ons (en wat niet)? 6 april, Ingrid Tulp & Loes Bolle Vis in de Waddenzee wat vertelt de monitoring ons (en wat niet)? 6 april, Ingrid Tulp & Loes Bolle Waddenzee als opgroeigebied Residente (standvis)soorten: hele levenscyclus in Waddenzee Trekvis: op doortrek

Nadere informatie

De impact van de Amerikaanse ribkwal

De impact van de Amerikaanse ribkwal De impact van de Amerikaanse ribkwal (Mnemiopsis leidyi) in de Zuidelijke Noordzee Sofie Vandendriessche, in naam van Lies VANSTEENBRUGGE Karl Van Ginderdeuren Lies.Vansteenbrugge@ilvo.vlaanderen.be Sofie.Vandendriessche@ilvo.vlaanderen.be

Nadere informatie

Soortenfiches kwallen en pieterman

Soortenfiches kwallen en pieterman Soortenfiches kwallen en pieterman Oorkwal Aurelia aurita schijfkwal 10 25 cm Lente-zomer Meest algemene kwal aan onze kust Kleurloos, herkenbaar aan de 4 oorvormige voortplantingsstructuren Bezit netelcellen,

Nadere informatie

Baseline studie vis MVII: veldwerkrapportage najaar 2007

Baseline studie vis MVII: veldwerkrapportage najaar 2007 Baseline studie vis MVII: veldwerkrapportage najaar 2007 Bram Couperus, André Dijkman Dulkes, Niels Hintzen, Twan Leijzer, Thomas Pasterkamp, Hendrik Jan Westerink, Jan van Willigen Rapport C132/07 Wageningen

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Wageningen Marine Research (voorheen IMARES)

Samenvatting. 1. Wageningen Marine Research (voorheen IMARES) Vergunningsaanvraag Natuurbeschermingswet voor monitoring in de Noordzeekustzone in het kader van het onderzoeksprogramma Ecologisch Gericht Suppleren (EGS) Samenvatting Dit document geeft informatie over

Nadere informatie

Wageningen IMARES Harder en zeebaars

Wageningen IMARES Harder en zeebaars Harder en zeebaars Biologie en visserij in Nederland en Europa Tammo Bult, Floor Quirijns, Harriët van Overzee, Stijn Bierman is een samenwerkingsverband tussen Wageningen UR en TNO Harder en Zeebaars

Nadere informatie

Ankerkuilmonitoring Westerschelde: resultaten Auteurs: I.J. de Boois, M. van Asch, A.S. Couperus. Wageningen Marine Research Rapport C113/16

Ankerkuilmonitoring Westerschelde: resultaten Auteurs: I.J. de Boois, M. van Asch, A.S. Couperus. Wageningen Marine Research Rapport C113/16 Ankerkuilmonitoring Westerschelde: resultaten 2016 Auteurs: I.J. de Boois, M. van Asch, A.S. Couperus Wageningen Marine Research Rapport C113/16 Ankerkuilmonitoring Westerschelde: resultaten 2016 Auteur(s):

Nadere informatie

IMARES Wageningen UR. PMR Monitoring natuurcompensatie Voordelta Perceel Vis: Jaarrapport C.J.G. van Damme C030.12

IMARES Wageningen UR. PMR Monitoring natuurcompensatie Voordelta Perceel Vis: Jaarrapport C.J.G. van Damme C030.12 PMR Monitoring natuurcompensatie Voordelta Perceel Vis: Jaarrapport 29 C.J.G. van Damme C3.12 Dit rapport is ook gepubliceerd als onderdeel van het Deltares rapport Jaarrapport 29 PMR monitoring natuurcompensatie

Nadere informatie

Visbestandsopnames op het spaarbekken Kluizen I ( 2001).

Visbestandsopnames op het spaarbekken Kluizen I ( 2001). Visbestandsopnames op het spaarbekken Kluizen I ( 00). Gerlinde Van Thuyne Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer Duboislaan 4 B-50 Hoeilaart-Groenendaal Werkdocument juni 00 IBW.Wb.V.IR.00.4 . Inleiding

Nadere informatie

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken.

Kreeftachtigen hebben meestal kleine ogen, waar ze maar weinig mee zien. Ze kunnen wel bijzonder goed ruiken. Kreeftachtigen Er zijn veel verschillende soorten kreeftachtigen. Van ieder soort leven er vaak zeer grote aantallen in zee. Kreeftachtigen zijn bijvoorbeeld de roeipootkreeftjes, de zeepissebedden en

Nadere informatie

MINISTERIE VAN LANDBOUW

MINISTERIE VAN LANDBOUW MINISTERIE VAN LANDBOUW Bestuur voor Landbouwkundig Onderzoek Rijkscentrum voor Landbouwkundig Onderzoek - Gent RIJKSSTATION VOOR ZEEVISSERIJ - OOSTENDE (Directeur : P. HOVART) TEMPERATUUR EN VANGST P.

Nadere informatie

MOSSELWAD ( ) Herstel en Duurzaam beheer Mosselbanken Waddenzee

MOSSELWAD ( ) Herstel en Duurzaam beheer Mosselbanken Waddenzee MOSSELWAD (2009 2014) Herstel en Duurzaam beheer Mosselbanken Waddenzee EUCC, The Coastal Union Wageningen IMARES Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-CEME) Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek

Nadere informatie

informatie: kustdieren

informatie: kustdieren informatie: kustdieren vissen: sprot Sprot is een kleine haringachtige. Grote scholen sprotjes van rond de 10 centimeter zwemmen in de bovenste waterlagen, op zoek naar plankton. De grootste sprotjes zijn

Nadere informatie

MOSSELWAD Herstel en Duurzaam beheer Mosselbanken Waddenzee

MOSSELWAD Herstel en Duurzaam beheer Mosselbanken Waddenzee MOSSELWAD Herstel en Duurzaam beheer Mosselbanken Waddenzee EUCC, The Coastal Union Wageningen IMARES Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-CEME) Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ)

Nadere informatie

Visplan mosselzaadvisserij najaar 2018 sublitoraal westelijke Waddenzee. het Reglement Mosselvisserij 1998 is van toepassing.

Visplan mosselzaadvisserij najaar 2018 sublitoraal westelijke Waddenzee. het Reglement Mosselvisserij 1998 is van toepassing. Reglement Mosselvisserij het Reglement Mosselvisserij 1998 is van toepassing. Periode van 1 oktober 2018 tot en met 30 november 2018. In beginsel wordt er gevist in de weken 40, 42, 44 en 46. Week 48 is

Nadere informatie

Functioneren van het voedselweb in het Eems estuarium onder gemiddelde en extreme omstandigheden

Functioneren van het voedselweb in het Eems estuarium onder gemiddelde en extreme omstandigheden Functioneren van het voedselweb in het Eems estuarium onder gemiddelde en extreme omstandigheden Victor N. de Jonge, november 2013 Het Eems estuarium vormt ecologisch gezien één groot geheel, maar dat

Nadere informatie

Monitoring en Evaluatie Pilot Zandmotor Fase 2 - Meetplan groei juveniele vis Zandmotor voorjaar en zomer 2013

Monitoring en Evaluatie Pilot Zandmotor Fase 2 - Meetplan groei juveniele vis Zandmotor voorjaar en zomer 2013 Monitoring en Evaluatie Pilot Zandmotor Fase 2 - Meetplan groei juveniele vis Zandmotor voorjaar Deltares 1205045-000 IMARES 4303103201 Deltares, 2013 Inhoud 1 Inleiding 2 2 Bemonsteringsopzet 4 2.1 Opzet

Nadere informatie

Bemonsteringsplan de Zandmotor

Bemonsteringsplan de Zandmotor Bemonsteringsplan de Zandmotor Werkplan maart 2012 EcoShape Building with Nature Project: Smart nourishments: improve ecosystem services Report title: Bemonsteringsplan de Zandmotor; Werkplan maart 2012

Nadere informatie

EFFECTIVIEITSBEPALING VAN HET WEGVANGEN VAN DE OESTERBOORDER (UROSALPINX CINEREA & OCINEBRELLUS

EFFECTIVIEITSBEPALING VAN HET WEGVANGEN VAN DE OESTERBOORDER (UROSALPINX CINEREA & OCINEBRELLUS EFFECTIVIEITSBEPALING VAN HET WEGVANGEN VAN DE OESTERBOORDER (UROSALPINX CINEREA & OCINEBRELLUS INORNATUS) OP EEN PROEFLOCATIE (PERCEEL 119) IN DE OOSTERSCHELDE Tussenrapportage Delta Academie 17 augustus

Nadere informatie

Werkplan Zeefmat ZK1. Achtergrond. Opgesteld door: Pieke Molenaar en Josien Steenbergen (IMARES)

Werkplan Zeefmat ZK1. Achtergrond. Opgesteld door: Pieke Molenaar en Josien Steenbergen (IMARES) Werkplan Zeefmat ZK1 Opgesteld door: Pieke Molenaar en Josien Steenbergen (IMARES) In opdracht van de Kenniskringen visserij, Kenniskring Garnaal Noord Oost (KKGNO) 26 Augustus 2016 Achtergrond Alle Nederlandse

Nadere informatie

Visplan mosselzaadvisserij voorjaar 2018 sublitoraal westelijke Waddenzee 1/3. het Reglement Mosselvisserij 1998 is van toepassing.

Visplan mosselzaadvisserij voorjaar 2018 sublitoraal westelijke Waddenzee 1/3. het Reglement Mosselvisserij 1998 is van toepassing. Visplan mosselzaadvisserij voorjaar 2018 sublitoraal westelijke Waddenzee 1/3 Reglement Mosselvisserij het Reglement Mosselvisserij 1998 is van toepassing. Periode van 1 mei 2018 tot en met 31 mei 2018.

Nadere informatie

edna en monitoring van trek- en estuariene vissen in het NZK Bas van den Boogaard & Martijn Dorenbosch

edna en monitoring van trek- en estuariene vissen in het NZK Bas van den Boogaard & Martijn Dorenbosch edna en monitoring van trek- en estuariene vissen in het NZK Bas van den Boogaard & Martijn Dorenbosch Opbouw presentatie Visgemeenschap in het NZK: (Bas van den Boogaard) - monitoring en visserijtechnieken,

Nadere informatie

WIE EET WAT OP HET WAD

WIE EET WAT OP HET WAD Waddenzee De prachtige kleuren, de zilte geuren en de geluiden van de vele vogels, maken de Waddenzee voor veel mensen tot een geliefd gebied. Maar niet alleen mensen vinden het fijn om daar te zijn, voor

Nadere informatie

Inventarisatie van het wilde mosselbestand in de Waddenzee in het najaar van 2009

Inventarisatie van het wilde mosselbestand in de Waddenzee in het najaar van 2009 Onderzoek en advies - mariene ecologie, visserij en schelpdierkweek Elkerzeeseweg 77 4322 NA Scharendijke tel./fax: 0111-671584 mobiel: 06-44278294 e-mail: marinx@zeelandnet.nl rapport nr. 2009.87 Inventarisatie

Nadere informatie

Eindexamen biologie pilot vwo I

Eindexamen biologie pilot vwo I Nonnetjes Op het strand langs de Noordzee en de Waddenzee kun je veel schelpen vinden van nonnetjes. Voor schelpenverzamelaars zijn ze interessant omdat ze in zoveel kleuren voorkomen: van rood, oranje

Nadere informatie

Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) BV. Rapport Nummer: C052/05

Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) BV. Rapport Nummer: C052/05 Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) BV Postbus 68 Centrum voor 1970 AB IJmuiden Schelpdier Onderzoek Tel.: 0255 564646 Postbus 77 Fax.: 0255 564644 4400 AB Yerseke E-mail: visserijonderzoek.asg@wur.nl

Nadere informatie

Ribkwallen, schijfkwallen en hydromedusen.

Ribkwallen, schijfkwallen en hydromedusen. Ribkwallen, schijfkwallen en hydromedusen. Hans De Blauwe http://www.marinespecies.org/deblauwehans/photogallery.php?album=1394 Inleiding indeling Kwallen die aan de Belgische en Nederlandse kust waargenomen

Nadere informatie

Dr. G.W.N.M. van Moorsel Postbus AC Doorn. Project nummer: Handtekening:

Dr. G.W.N.M. van Moorsel Postbus AC Doorn. Project nummer: Handtekening: Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) BV Postbus 68 Postbus 77 97 AB IJmuiden AB Yerseke Tel.: 55 5666 Tel.: 5778 Fax.: 55 566 Fax.: 5777 Internet:postkamer@rivo.dlo.nl RIVO Rapport Nummer:

Nadere informatie

Overleving van MZI zaad: heeft krabben vangen zin?

Overleving van MZI zaad: heeft krabben vangen zin? Overleving van MZI zaad: heeft krabben vangen zin? Pauline Kamermans, Jack Perdon, Monique Blankendaal, Arnold Bakker, Liesbeth van der Vlies, Martin de Jong, Maarten van Hoppe Vraat door krabben MZI zaad

Nadere informatie

Intensiteit van de visserij op de Noordzee,

Intensiteit van de visserij op de Noordzee, Indicator 20 mei 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De gebieden met hoge ecologische

Nadere informatie

Vismonitoring Grote Kreek Ouwerkerk. Terugvangproef bot en tarbot 2018

Vismonitoring Grote Kreek Ouwerkerk. Terugvangproef bot en tarbot 2018 Vismonitoring Grote Kreek Ouwerkerk Terugvangproef bot en tarbot 2018 Vismonitoring Grote Kreek Ouwerkerk Terugvangproef bot en tarbot 2018 In opdracht van: Sportvisserij Zuidwest Nederland Uitgevoerd

Nadere informatie

Meer kwallen dan vroeger?

Meer kwallen dan vroeger? Reportage Biologie Finding MEMO Amerikaanse ribkwal (Mnemiopsis leidyi). Foto: Karl Van Ginderdeuren. Al een aantal jaren heerst er bezorgdheid over de toename van het aantal kwallen en de eventuele problemen

Nadere informatie

Primaire Productie in de Waddenzee

Primaire Productie in de Waddenzee Workshop Onderzoek Mosselkweek Natuurbeheer 19 februari 2009 Primaire Productie in de Waddenzee ZKO-Draagkracht IN PLACE onderzoeksproject Katja Philippart Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek

Nadere informatie

Het strand, kwallen en krabben

Het strand, kwallen en krabben Het strand, kwallen en krabben Eb en vloed Door de getijden en de invloed van wind en zee is het strand nooit even breed. Soms gebeurt het dat als je terugkomt van het zwemmen, het water wel heel dicht

Nadere informatie

Monitoring en Evaluatie Pilot Zandmotor Fase 2

Monitoring en Evaluatie Pilot Zandmotor Fase 2 Monitoring en Evaluatie Pilot Zandmotor Fase 2 Datarapport groei juveniele vis Zandmotor voorjaar en zomer 2013 ir. R. van Hal ir. O.A. van Keeken L. Meeuwissen 1205045-000 Deltares, 2014 IMARES WAGENINGENI!I:S

Nadere informatie

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien:

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: Gemiddelde: diepte 94 meter Oppervlak: 572.000 km2 Bodem: hoofdzakelijk zand Bewoners van de Noordzee Introductie Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: De Noordzee is natuurlijk

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 1. Bijlage met informatie.

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 1. Bijlage met informatie. Bijlage VMBO-KB 2009 tijdvak 1 biologie CSE KB Bijlage met informatie. 913-0191-a-KB-1-b De Waddenzee - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 5 en beantwoord dan vraag 37 tot en met 46. Bij het

Nadere informatie

De ontwikkeling van de kwallenpopulatie in het Veerse Meer. Monitoring april 2010 april 2011

De ontwikkeling van de kwallenpopulatie in het Veerse Meer. Monitoring april 2010 april 2011 De ontwikkeling van de kwallenpopulatie in het Veerse Meer Monitoring april 2010 april 2011 De ontwikkeling van de kwallenpopulatie in het Veerse Meer Eindrapportage april 2010 april 2011 In opdracht

Nadere informatie

Stretchtenten Opbouw voorbeeld 2018

Stretchtenten Opbouw voorbeeld 2018 Stretchtenten Opbouw voorbeeld 2018 2 1. Inleiding De stretchtenten die Duotent QT fabriceert zijn van hoogwaardig rekbaar tentdoek. De rekbare stof maakt het mogelijk om een tent in verschillende vormen

Nadere informatie

IMARES Wageningen UR. Verslag Bedrijfssurvey Mascha Rasenberg, Marcel Machiels. Rapport C008/13

IMARES Wageningen UR. Verslag Bedrijfssurvey Mascha Rasenberg, Marcel Machiels. Rapport C008/13 Verslag Bedrijfssurvey 2012 Mascha Rasenberg, Marcel Machiels Rapport C008/13 IMARES Wageningen UR (IMARES - Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies) Opdrachtgever: VisNed T.a.v. Dhr. Hennekeij

Nadere informatie

EU-Intercalibratie maatlatten M-typen. Meten = Weten?

EU-Intercalibratie maatlatten M-typen. Meten = Weten? EU-Intercalibratie maatlatten M-typen Meten = Weten? Inhoud presentatie Aanleiding Kort maatlatten M-typen Aanpak onderzoek Resultaten buitenland deel Resultaten binnenland deel Vergelijking maatlatten

Nadere informatie

Inventarisatie van het sublitorale wilde mosselbestand in de westelijke Waddenzee in het voorjaar van 2009

Inventarisatie van het sublitorale wilde mosselbestand in de westelijke Waddenzee in het voorjaar van 2009 onderzoek en advies mariene ecologie, visserij en schepldierkweek Elkerzeeseweg 77 4322 NA Scharendijke tel./fax: 0111-671584 GSM: 06-44278294 e-mail: marinx@zeelandnet.nl RAPPORT 2009.79 - CONCEPT Inventarisatie

Nadere informatie

De ontwikkeling van de kwallenpopulatie in het Veerse Meer. Monitoring april 2010 april 2012

De ontwikkeling van de kwallenpopulatie in het Veerse Meer. Monitoring april 2010 april 2012 De ontwikkeling van de kwallenpopulatie in het Veerse Meer Monitoring april 2010 april 2012 De ontwikkeling van de kwallenpopulatie in het Veerse Meer Eindrapportage april 2010 april 2012 In opdracht

Nadere informatie

Meten in de Waddenzee

Meten in de Waddenzee Meten in de Waddenzee Bestand tegen superstorm De waterkeringen langs de Waddenzee moeten bestand zijn tegen een superstorm die gemiddeld eens in de 4000 jaar kan optreden. Om de sterkte van de waterkering

Nadere informatie

Biomassaschatting van de pelagische visstand in een haven van de Antwerpse Linkerscheldeoever

Biomassaschatting van de pelagische visstand in een haven van de Antwerpse Linkerscheldeoever Biomassaschatting van de pelagische visstand in een haven van de Antwerpse Linkerscheldeoever Mei 2007 Versie 1 door: Kemper, Jan H. Statuspagina Statuspagina Titel Biomassaschatting van de pelagische

Nadere informatie

Inventarisatie van het wilde mosselbestand in de Waddenzee in het najaar van 2005

Inventarisatie van het wilde mosselbestand in de Waddenzee in het najaar van 2005 onderzoek en advies - mariene ecologie, visserij en schelpdierkweek Elkerzeeseweg 77 4322 NA Scharendijke tel./fax: 0111-671584 mobiel: 06-44278294 e-mail: marinx@zeelandnet.nl notitie nr. 2005.48.2 Inventarisatie

Nadere informatie

Vogelmonitoring Natuurcompensatie Maasvlakte II

Vogelmonitoring Natuurcompensatie Maasvlakte II Vogelmonitoring Natuurcompensatie Maasvlakte II 1. (o.a.) Ruben Fijn, Theo Boudewijn, Job de Jong, Camiel Heunks, Robert Jan Jonkvorst, Peter van Horssen *, Martin Poot ** 2. (o.a.) Wouter Courtens, Hilbran

Nadere informatie

Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek. Visstandsonderzoek van de monding van de Terkleppebeek te Geraardsbergen

Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek. Visstandsonderzoek van de monding van de Terkleppebeek te Geraardsbergen Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek Visstandsonderzoek van de monding van de Terkleppebeek te Geraardsbergen 1 Wijze van citeren: Boets P., Dillen A., Malfroid D., Poelman E. (2017). Visstandsonderzoek

Nadere informatie

Passieve vismonitoring zoete Rijkswateren: Voortgangsrapportage april november Rapportnummer C094/08 1 van 8

Passieve vismonitoring zoete Rijkswateren: Voortgangsrapportage april november Rapportnummer C094/08 1 van 8 Passieve vismonitoring zoete Rijkswateren: Voortgangsrapportage april november 2008 O.A. van Keeken, J.A.M. Wiegerinck, J. van Willigen, H.J. Westerink & H.V. Winter Rapport C094/08 Vestiging IJmuiden

Nadere informatie

IMARES Wageningen UR. Verslag bedrijfssurvey Mascha Rasenberg, Marcel Machiels, Rosemarie Nijman, Hanz Wiegerinck, Gerrit Rink. Rapport C010.

IMARES Wageningen UR. Verslag bedrijfssurvey Mascha Rasenberg, Marcel Machiels, Rosemarie Nijman, Hanz Wiegerinck, Gerrit Rink. Rapport C010. Verslag bedrijfssurvey 2013 Mascha Rasenberg, Marcel Machiels, Rosemarie Nijman, Hanz Wiegerinck, Gerrit Rink Rapport C010.14 IMARES Wageningen UR (IMARES - Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies)

Nadere informatie

Zelfbemonstering MSC. Urk, Inger Wilms Duurzame visserij

Zelfbemonstering MSC. Urk, Inger Wilms Duurzame visserij Zelfbemonstering MSC Urk, 20-03-2014 Inger Wilms Duurzame visserij MSC Certificering CVO twinrig, flyshoot, outrig Geslaagd onder voorwaarden (conditions) 1. Meer informatie nodig over bijvangst/discards

Nadere informatie

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, 30.12.2014 L 370/35 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. 1395/2014 VAN DE COMMISSIE van 20 oktober 2014 tot vaststelling van een teruggooiplan voor bepaalde kleine pelagische visserijen en visserijen voor

Nadere informatie

Ing. S.W. Verver, dr. ir. R.E. Grift, mw. ir. F.J. Quirijns. RIVM, Milieu- en natuurplanbureau De heer drs. W. Ligtvoet Postbus BA BILTHOVEN

Ing. S.W. Verver, dr. ir. R.E. Grift, mw. ir. F.J. Quirijns. RIVM, Milieu- en natuurplanbureau De heer drs. W. Ligtvoet Postbus BA BILTHOVEN Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) BV Postbus 68 Postbus 77 1970 AB IJmuiden 4400 AB Yerseke Tel.: 0255 564646 Tel.: 0113 572781 Fax.: 0255 564644 Fax.: 0113 573477 Internet:postkamer@rivo.dlo.nl

Nadere informatie

Onderzoek naar de visdichtheid in de Twentekanalen m.b.v. sonar

Onderzoek naar de visdichtheid in de Twentekanalen m.b.v. sonar Onderzoek naar de visdichtheid in de Twentekanalen m.b.v. sonar december 2006 Versie 1 door: Kemper Jan H. Statuspagina Titel Onderzoek naar de visdichtheid in de Twentekanalen m.b.v. sonar Samenstelling:

Nadere informatie

Werkprotocol visbemonsteringen FF-wet

Werkprotocol visbemonsteringen FF-wet Visserij Service Nederland sterk in viswerk Werkprotocol visbemonsteringen FF-wet Bemonstering, vaststellen ecologisch effect, aanvragen ontheffing Opgesteld: Januari 2012 Update februari 2014 Visserij

Nadere informatie

Overleving ondermaatse zeebaars

Overleving ondermaatse zeebaars Overleving ondermaatse zeebaars Catch & Release lijngevangen zeebaars 21 December 2016, Pieke Molenaar Europese Unie, Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij Presentatie ter beantwoording van een

Nadere informatie

Visstandonderzoek Grevelingenmeer, november Rapportnummer: /rap01 Status rapport: Definitief Datum rapport:

Visstandonderzoek Grevelingenmeer, november Rapportnummer: /rap01 Status rapport: Definitief Datum rapport: Visstandonderzoek Grevelingenmeer, november 2016 Rapportnummer: 20151025/rap01 Status rapport: Definitief Datum rapport: 26-1-2017 Auteur: Projectleider: Kwaliteitscontrole: dhr. J. Hop dhr. F.T. Vriese

Nadere informatie

Ronde Tafel Discussie Zeebaars

Ronde Tafel Discussie Zeebaars Ronde Tafel Discussie Zeebaars Vrijdag 20 maart 2015 IMARES, IJmuiden. Aanleiding Op initiatief van de kenniskring Kleinschalige Kust- en zeevisserij werd afgelopen vrijdag 20 maart 2015 een bijeenkomst

Nadere informatie

Recente inzichten kwabaal herintroductieproject in Vlaanderen. Lore Vandamme, Inne Vught, Johan Auwerx, Ine Pauwels & Johan Coeck

Recente inzichten kwabaal herintroductieproject in Vlaanderen. Lore Vandamme, Inne Vught, Johan Auwerx, Ine Pauwels & Johan Coeck Recente inzichten kwabaal herintroductieproject in Vlaanderen Lore Vandamme, Inne Vught, Johan Auwerx, Ine Pauwels & Johan Coeck Vissennetwerk 7 september 2017 Indeling Levenscyclus Situatie in Vlaanderen

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 1 biologie CSE GL en TL Bijlage met informatie. 913-0191-a-GT-1-b De Waddenzee - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 40 tot en met

Nadere informatie

Nederlands Instituut voor Ecologie

Nederlands Instituut voor Ecologie Nederlands Instituut voor Ecologie VERSPREIDING VAN ABUNDANTE MACRO-ALGEN IN HET VEERSE MEER 2009 P.H. van Avesaath, A. Engelberts, O.J.A. van Hoesel & H. Hummel Monitor Taskforce Publication Series 2009-7

Nadere informatie

Kenniskring garnaal NO

Kenniskring garnaal NO Kenniskring garnaal NO Introductie KK & bijvangsten Lauwersoog 9 oktober 2015 Europees Visserijfonds: Investering in duurzame visserij AGENDA 13:00 Kennismaking en verwachtingen 13:15 Aanlandplicht, wat

Nadere informatie

WOW-NL in de klas. Les 2 Aan de slag met WOW-NL. Primair Onderwijs. bovenbouw. WOW-NL Les 2 1

WOW-NL in de klas. Les 2 Aan de slag met WOW-NL. Primair Onderwijs. bovenbouw. WOW-NL Les 2 1 WOW-NL in de klas Les 2 Aan de slag met WOW-NL Primair Onderwijs bovenbouw WOW-NL Les 2 1 Colofon Het lespakket WOW-NL is ontwikkeld door De Praktijk in opdracht van het KNMI, op basis van lesmaterialen

Nadere informatie

Onderwerp: Voorlopige resultaten doortrekmetingen vislift H&Z polder Datum: 24-6-2013 Kenmerk: 20121066/not02 Status: Definitief Opsteller: J.

Onderwerp: Voorlopige resultaten doortrekmetingen vislift H&Z polder Datum: 24-6-2013 Kenmerk: 20121066/not02 Status: Definitief Opsteller: J. Aan: P.C. Jol Onderwerp: Voorlopige resultaten doortrekmetingen vislift H&Z polder Datum: 24-6-2013 Kenmerk: 20121066/not02 Status: Definitief Opsteller: J. Hop Inleiding Omstreeks begin mei 2013 is de

Nadere informatie

Werkstuk ANW Visserij

Werkstuk ANW Visserij Werkstuk ANW Visserij Werkstuk door een scholier 2066 woorden 1 augustus 2003 6,1 57 keer beoordeeld Vak ANW Geschiedenis Vroeger al was de visserij erg belangrijk voor Nederland. Er zijn heel veel plaatsen

Nadere informatie

Nederlands Instituut voor Ecologie

Nederlands Instituut voor Ecologie Nederlands Instituut voor Ecologie VERSPREIDING VAN ABUNDANTE MACRO-ALGEN IN HET VEERSE MEER 2011 (inclusief de waarneming van kwallen) P.H. van Avesaath, A. Engelberts, O.J.A. van Hoesel, A. Verburg &

Nadere informatie

MINiSTERiE VAN LANDBOUW Bestuur voor Landbouwkundig Onderzoek Kommissie voor Toegepast Wetenschappeiijk Onderzoek in de Zeevisserij (T.W.O.Z.

MINiSTERiE VAN LANDBOUW Bestuur voor Landbouwkundig Onderzoek Kommissie voor Toegepast Wetenschappeiijk Onderzoek in de Zeevisserij (T.W.O.Z. MINiSTERiE VAN LANDBOUW Bestuur voor Landbouwkundig Onderzoek Kommissie voor Toegepast Wetenschappeiijk Onderzoek in de Zeevisserij (T.W.O.Z.) (Voorzitter : F. UEVENS, directeur-generaa!) GEGEVENS OVER

Nadere informatie

Regulation of the population of 0-group plaice (Pleuronectes platessa L.) in the Wadden Sea van der Veer, Hendrik Williem

Regulation of the population of 0-group plaice (Pleuronectes platessa L.) in the Wadden Sea van der Veer, Hendrik Williem University of Groningen Regulation of the population of 0-group plaice (Pleuronectes platessa L.) in the Wadden Sea van der Veer, Hendrik Williem IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's

Nadere informatie

ANKERSTRAAT 1 B-8400 OOSTENDE, BELGIË TEL FAX

ANKERSTRAAT 1 B-8400 OOSTENDE, BELGIË TEL FAX INSTITUUT VOOR LANDBOUW- EN VISSERIJONDERZOEK ANKERSTRAAT 1 B-800 OOSTENDE, BELGIË TEL. 059 569 877 - FAX 059 33 06 29 ANNELIES.DEBACKER@ILVO.VLAANDEREN.BE WWW.ILVO.VLAANDEREN.BE ILVO MEDEDELING 117 AFDELING

Nadere informatie

QuickTime en een -decompressor zijn vereist om deze afbeelding weer te geven.

QuickTime en een -decompressor zijn vereist om deze afbeelding weer te geven. Fuikenvisserij Een fuik is een langwerpig, taps toelopend, rondgebreid net met een wijde opening en meerdere 'kelen': versmallingen met daarin een netwerk dat het terugzwemmen van de vis belemmert. Een

Nadere informatie

Visgebied voorjaarsvisserij 2017

Visgebied voorjaarsvisserij 2017 Bijlage bij Visplan mosselzaadvisserij voorjaar 2017 Visgebied voorjaarsvisserij 2017 19 april 2017 1. Buitengrenzen visgebied Het visgebied omvat de kombergingen Vliestroom en het Marsdiep, voor zover

Nadere informatie

Met DNA visstand monitoren op de grote rivieren

Met DNA visstand monitoren op de grote rivieren Met DNA visstand monitoren op de grote rivieren Wouter Patberg (Koeman en Bijkerk), Jan Warmink (Sylphium molecular ecology), Hans Ruiter (Rijkswaterstaat), Bart Wullings, Edwin Kardinaal (KWR Watercycle

Nadere informatie

wadkanovaren.nl pdf versie

wadkanovaren.nl pdf versie wadkanovaren.nl pdf versie waterdiepten bepalen a.h.v. de kaartdiepten laatst bijgewerkt: 24 april 2011 Waterhoogtes tussen doodtij en springtij en tussen laagwater en hoogwater, berekend aan de hand van

Nadere informatie

Vestiging IJmuiden Vestiging Yerseke Vestiging Texel Postbus 68 Postbus 77 Postbus 167

Vestiging IJmuiden Vestiging Yerseke Vestiging Texel Postbus 68 Postbus 77 Postbus 167 Wageningen IMARES Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies Vestiging IJmuiden Vestiging Yerseke Vestiging Texel Postbus 68 Postbus 77 Postbus 167 1970 AB IJmuiden 4400 AB Yerseke 1790 AD Den

Nadere informatie

PRODUS Project onderzoek duurzame schelpdiercultuur

PRODUS Project onderzoek duurzame schelpdiercultuur PRODUS Project onderzoek duurzame schelpdiercultuur Kader: schelpdiercultuur ~ natuurbeheer Looptijd 2005 2010 / 2012 In opdracht van LNV & Mosselsector Uitvoering; Imares, NIOZ, NIOO, MarinX, Kersting

Nadere informatie

Inzet van vrijwilligers voor deopvolging van de visfauna in de Zeeschelde

Inzet van vrijwilligers voor deopvolging van de visfauna in de Zeeschelde Inzet van vrijwilligers voor deopvolging van de visfauna in de Zeeschelde Vissennetwerk Lelystad 22 november 27 Maarten Stevens Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek Kliniekstraat 25 17 Brussel www.inbo.be

Nadere informatie

Ondiepe Kust, Schiermonnikoog, Egmond, Macrobenthos, Medusa, 2005

Ondiepe Kust, Schiermonnikoog, Egmond, Macrobenthos, Medusa, 2005 Laan van Westenenk 501 Postbus 342 7300 AH Apeldoorn The Netherlands TNO- B&O-DH Zandige kust www.tno.nl T +31 55 549 34 93 F +31 55 549 39 01 info@mep.tno.nl Date 18 th Oktober 2005 Author J.A. van Dalfsen

Nadere informatie

Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 40 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken.

Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 40 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. De Waddenzee Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 40 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. 2p 40 In de informatie worden biotische en

Nadere informatie

Samenvatting Inleiding Materiaal en Methode Schepen en monsterlocaties Bemonstering Analyse...

Samenvatting Inleiding Materiaal en Methode Schepen en monsterlocaties Bemonstering Analyse... Inhoudsopgave Samenvatting... 4 1. Inleiding... 5 2. Materiaal en Methode... 6 2.1. Schepen en monsterlocaties... 6 2.2. Bemonstering... 7 2.3. Analyse... 7 3. Resultaten... 8 3.1. Vislocaties... 8 3.2.

Nadere informatie

Nederlandse aangewezen havens voor het aanlanden, lossen en overladen van vis

Nederlandse aangewezen havens voor het aanlanden, lossen en overladen van vis Nederlandse aangewezen havens voor het aanlanden, lossen en overladen van vis Haven Losplaatsen Lostijden Bijzondere vereisten Amsterdam kade Westhaven aan de Capriweg 00.00 t/m 20.00 Alleen vaartuigen

Nadere informatie

Pulsvisserij: wat weten we wel en niet?

Pulsvisserij: wat weten we wel en niet? Pulsvisserij: wat weten we wel en niet? Nathalie Steins & Adriaan Rijnsdorp, IMARES Wageningen UR 20 juni 2016 Background NL vloot heeft 80% Noordzee tong quota Zorgen over traditionele vangstmethode (boomkor)

Nadere informatie

MINISTERIE VAN EZ T.A.V.IR. H.R. OFFRINGA POSTBUS 20401 2500 EK DEN HAAG. Afdeling Vis. Geachte heer Offringa,

MINISTERIE VAN EZ T.A.V.IR. H.R. OFFRINGA POSTBUS 20401 2500 EK DEN HAAG. Afdeling Vis. Geachte heer Offringa, Postbus 68 1970 AB IJmuiden MINISTERIE VAN EZ T.A.V.IR. H.R. OFFRINGA POSTBUS 20401 2500 EK DEN HAAG Afdeling Vis ONDERWERP Beperkingen zeebaars Geachte heer Offringa, POSTADRES Postbus 68 1970 AB IJmuiden

Nadere informatie

Wat zijn de effecten van suppleties op de Habitats van zeebaars en harder?

Wat zijn de effecten van suppleties op de Habitats van zeebaars en harder? Wat zijn de effecten van suppleties op de Habitats van zeebaars en harder? Telt dit door in de aanwezigheid en vangbaarheid? 30-04-16, Marcel Rozemeijer Europese Unie, Europees Fonds voor Maritieme Zaken

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE BIJLAGEN

INHOUDSOPGAVE BIJLAGEN SAMENVATTING Ten behoeve van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en het project kwaliteitsimpuls Oostvoornse Meer (KIOVM) diende er in 2010 een visstandonderzoek uitgevoerd te worden op het Oostvoornse

Nadere informatie

Uitkomsten enquête over de Noordzee visbestanden 2011

Uitkomsten enquête over de Noordzee visbestanden 2011 Uitkomsten enquête over de Noordzee visbestanden 2011 Inger Wilms, Pvis. Dit artikel beschrijft de uitkomsten van de Noordzee enquête die afgelopen zomer gehouden is onder Noordzee vissers uit België,

Nadere informatie

Introductie in de hardervisserij op de Waddenzee

Introductie in de hardervisserij op de Waddenzee Introductie in de hardervisserij op de Waddenzee www.goedevissers.nl www.wadvistochten.nl Welkom nieuwe hardervisser! Je staat op het punt om aan te monsteren in één van de oudste visserijen die we kennen;

Nadere informatie

Effecten van mosselzaadvisserij op sublitorale natuurwaarden in de westelijke Waddenzee

Effecten van mosselzaadvisserij op sublitorale natuurwaarden in de westelijke Waddenzee Effecten van mosselzaadvisserij op sublitorale natuurwaarden in de westelijke Waddenzee Achtergrond De kweek van mosselen in Nederland is gebaseerd op bodemcultuur. Deze vindt plaats op mosselkweekpercelen

Nadere informatie

De Waddenzee - Informatie

De Waddenzee - Informatie De Waddenzee - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 7 en beantwoord dan vraag 40 tot en met 52. Bij het beantwoorden van die vragen kun je de informatie gebruiken. Informatie 1 De Waddenzee R

Nadere informatie

het strand, kwallen en krabben

het strand, kwallen en krabben het strand, kwallen en krabben eb en vloed Door de getijden en de invloed van de zee is het strand nooit even breed. Soms gebeurt het dat als je terugkomt van het zwemmen, het water wel heel dicht bij

Nadere informatie

PvA Verbetering beheer Waddenzee

PvA Verbetering beheer Waddenzee PvA Verbetering beheer Waddenzee Coalitie Wadden Natuurlijk maart 2014 De agenda (2014 2018) we gaan zoeken naar meer samenhang we werken alsof we één beheerder zijn we gaan aan de slag met concrete stappen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 20 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2016

Nieuwsbrief 20 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2016 Nieuwsbrief 20 van RAVON Afdeling Utrecht Maart 2016 Contactpersoon RAVON Utrecht Wim de Wild wim.de.wild@ziggo.nl tel. 030-6963771 RAVON Utrecht verstuurt onregelmatig een nieuwsbrief naar de RAVON waarnemers

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 7-14 juni 2013

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 7-14 juni 2013 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 7-14 juni 2013 - Wim Giesen 1 & Paul Giesen 2, 18 juni 2013 In de tweede week van juni 2013 zijn korte monitoringsbezoeken uitgevoerd naar alle 10 mitigatielocaties

Nadere informatie

Aanvullend visonderzoek inrichting BBL-percelen Winterswijk Oost. rapportnummer 1324

Aanvullend visonderzoek inrichting BBL-percelen Winterswijk Oost. rapportnummer 1324 Aanvullend visonderzoek inrichting BBL-percelen Winterswijk Oost rapportnummer 1324 Opdrachtgever Dienst Landelijk Gebied Postbus 9079, 6800 ED Contactpersoon: Dhr. T. Paternotte Opdrachtnemer Stichting

Nadere informatie

Bewoners van de Noordzee

Bewoners van de Noordzee Bewoners van de Noordzee Doel Materialen Vak Niveau Duur Werkwijze De leerlingen kunnen: verschillende groepen dieren noemen die in de Noordzee leven (vissen, anemonen, kwallen,kreeftachtigen); uitleggen

Nadere informatie

Cruise report survey 05-07-03 (Oyster grounds and Frisian Front)

Cruise report survey 05-07-03 (Oyster grounds and Frisian Front) Cruise report survey 05-07-03 (Oyster grounds and Frisian Front) Projectnr; Beschermde Gebieden 43961023.01 Systeembeschrijving Noordzee 43961053.01 Mesh NIOZ projectnr. BSIK/MPA 2368 Periode; Oestergrnd.

Nadere informatie

VERORDENING (EEG) Nr. 3440/84 VAN DE COMMISSIE. van 6 december inzake voorzieningen aan sleepnetten, Deense zegennetten (snurrevod) en

VERORDENING (EEG) Nr. 3440/84 VAN DE COMMISSIE. van 6 december inzake voorzieningen aan sleepnetten, Deense zegennetten (snurrevod) en 7. 12. 84 Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen Nr. L 318/23 VERORDENING (EEG) Nr. 3440/84 VAN DE COMMISSIE van 6 december 1984 inzake voorzieningen aan sleepnetten, Deense zegennetten (snurrevod)

Nadere informatie

Visbestandopnames op de Noordede en de Blankenbergsevaart (2009)

Visbestandopnames op de Noordede en de Blankenbergsevaart (2009) Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek-Duboislaan 14 B-1560 Groenendaal-www.inbo.be Visbestandopnames op de Noordede en de Blankenbergsevaart (2009) Linde Galle en Gerlinde Van Thuyne Blankenbergse vaart,

Nadere informatie

NK Bootvissen vanuit Neeltje-Jans - 6 oktober 2012

NK Bootvissen vanuit Neeltje-Jans - 6 oktober 2012 NK Bootvissen vanuit Neeltje-Jans - 6 oktober 2012 Door het 2 maal uitstellen van het NK kon het NK alleen op 6 oktober worden gehouden i.v.m. de beschikbaarheid van de boten. Helaas viel deze dag gelijk

Nadere informatie

Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies. Vestiging Yerseke Postbus AB Yerseke Tel.: Fax:

Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies. Vestiging Yerseke Postbus AB Yerseke Tel.: Fax: Wageningen IMARES Institute for Marine Resources & Ecosystem Studies Vestiging IJmuiden Postbus 68 197 AB IJmuiden Tel.: 255 564646 Fax: 255 564644 Vestiging Yerseke Postbus 77 44 AB Yerseke Tel.: 113

Nadere informatie

wadkanovaren.nl waterdiepten a.h.v. de kaartdiepten

wadkanovaren.nl waterdiepten a.h.v. de kaartdiepten pagina 1 van 8 wadkanovaren.nl waterdiepten a.h.v. de kaartdiepten Waterhoogtes tussen doodtij en springtij en tussen laagwater en hoogwater, berekend aan de hand van de op de waterkaart opgegeven waterdieptes

Nadere informatie