TIJD T0 Doelstellingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TIJD T0 Doelstellingen"

Transcriptie

1 TIJD T0 Doelstellingen Moet aangevuld worden.

2 T1 Inleiding Omdat tijd voor kinderen een abstract, moeilijk gegeven is, maken we van dit onderwerp een apart hoofdstuk. Maar uiteraard blijft dit (ook in het leerplan) een onderdeel van meten in de kleuterklas. Hoeveel tijd heb je nodig om naar school te gaan? vraagt juf Mila. Een half uur. zegt Elias. En als je gehaast bent? vraagt de juf. Dan ga ik sneller! redeneert Elias. Heb je dan meer of minder tijd nodig? vraagt de juf. Meer tijd! zegt Elias. Meester Wout vraagt: Hoeveel jaar is je broer ouder dan jij? Twee jaar zegt Joëlle (4 jaar). Kan dat veranderen? vraagt hij. Als ik veel eet, zal ik hem voorbij steken! vertelt Joëlle. Hoe kun je dan weten dat iemand ouder is? vraagt de meester. Als hij groter is! roept Joëlle. Wolf (3 jaar) zegt tegen mama : Gisteren zei je dat we morgen naar de winkel zullen gaan. Is dat dan vandaag? Waarop Pjotr (6 jaar) reageert: Morgen kan toch niet vandaag zijn? Dat zijn toch 2 verschillende dingen?. (Met dank voor de anekdote aan collega Miek) Kleuters: Volgens de meeste kinderen duurde het maken van ketting 1 minder lang dan het maken van ketting 2. (Uiteraard zal dat in de meeste gevallen kloppen, maar je kan even goed ketting 1 erg traag maken en ketting 2 supersnel.) kunnen moeilijk tijd, snelheid en geleverde arbeid uit elkaar houden, hebben een subjectieve tijdsbeleving (beleving verbonden met gevoelens zoals plezier, verveling, spanning, ) zijn egocentrisch (ze beleven de tijd enkel vanuit hun standpunt)

3 T2 Opbouwen van het tijdsbegrip In de kleuterklas werken we aan drie onderdelen: Tijdsduur Kleuters leren dat iets een moment een tijdje duurt. Ze zijn zich niet bewust dat iets een duurtijd heeft. We laten hen ook ervaren dat de tijd steeds even snel tikt (in functie van die subjectieve tijdsbeleving). Daarvoor gebruiken we tijdsbegrippen als: duur, begin, einde, lang/kort duren, (niet) even lang, te vroeg, te laat, te veel/weinig tijd, dag/week/uur/minuut/seconde, Tijdsvolgorde We laten kleuter ervaren dat er een opeenvolging is in de tijd en dat de tijd steeds doortikt. Daarnaast laten we hen ook ervaren dat er een verleden en een toekomst is. Daarvoor gebruiken we tijdsbegrippen als: (niet) tegelijkertijd, (niet) samen, ervoor, erna, eerst, daarna, tussen, de volgende stap, om de beurt, Tijdstip We laten kinderen ervaren dat we een tijdstip kunnen bepalen: maanden van het jaar, dagen van de week, kloklezen, Je zal echter merken in het leerplan wiskunde dat we ons in de kleuterklas enkel hoeven te beperken tot de dagen van de week (MR66a) en begrippen als vandaag, gisteren, morgen (MR66b). Een datum voluit kunnen lezen (b.v. van een scheurkalender) is pas voor het eerste leerjaar. We evolueren naar een objectivering van tijd via tijdsystemen en tijdsinstrumenten (zie verder). Opgelet, de leerplandoelen rond tijd zijn te vinden in het leerplan wiskunde én het leerplan wereldoriëntatie. T3 Tijdsduur T3.1 Omschrijving Onder tijdsduur of tijdsinterval verstaat men de tijd die verloopt of verlopen is tussen twee opeenvolgende gebeurtenissen. Een tijdsduur kan men meten. Het stelsel waarin wij meten is zestigdelig, met als standaardeenheid de seconde (s). Het meten van een tijdsduur verloopt analoog als bij het meten van lengte, oppervlakte, inhoud en gewicht. Afgeleide eenheden:

4 Opgelet! Eén seconde wordt verder tiendelig onderverdeeld. Men spreekt van een tiende van een seconde en een honderdste van een seconde (verder gaat men meestal niet). Eén minuut = zestig seconden (1 min = 60 s). Eén uur = zestig minuten (1 h = 60 min). Eén dag = vierentwintig uren. Eén week = zeven dagen. Eén maand heeft geen vast aantal dagen. Volgens afspraak stelt men één maand (algemeen) meestal vast op vier weken. De maanden januari, maart, mei, juli, augustus, oktober en december tellen eenendertig dagen. De maanden april, juni, september en november tellen dertig dagen. De maand februari is een buitenbeentje en telt normaal achtentwintig dagen, in een schrikkeljaar zijn dat er negenentwintig. Eén jaar telt driehonderd vijfenzestig dagen, een schrikkeljaar krijgt er eentje bij. Het schrikkeljaar is ingevoerd om de fouten in onze tijdrekening op te heffen. Om de vier jaar is er een schrikkeljaar, behalve in die eeuwjaren die niet deelbaar zijn door vierhonderd. 1564, 1600, 1984, 1996, 2000, 2020, zijn voorbeelden van schrikkeljaren. 1766, 1800, 1997, 2100, zijn voorbeelden van jaren die geen schrikkeljaar zijn. Eén eeuw is een tijdsspanne van honderd jaar. Ter info: in de financiële wereld gelden volgende afspraken: één maand is dertig dagen, één jaar is twaalf maanden of driehonderd zestig dagen. T3.2 Tijdsduur meten Tijdsduur kan in de klas met verschillende instrumenten gemeten worden. Geringde kaarsen Neem vooraf twee identieke kaarsen. Laat de ene kaars opbranden en chronometreer een bepaald tijdsinterval. Telkens dit tijdsinterval verlopen is duid je dit aan op de tweede kaars d.m.v. een streep (duidelijk zichtbaar). Die tweede kaars kan je dan gebruiken om een bepaalde tijdsduur aan te geven. Een bepaalde handeling mag zolang duren tot de kaars opgebrand is tot aan een bepaalde streep. Tip: experimenteer vooraf met de kaarsen. Enerzijds mogen zij niet te smal zijn (streep niet zichtbaar), anderzijds mogen zij niet te traag opbranden (intervallen duidelijk

5 zichtbaar). Ook een mindere kwaliteit van kaarsen kan zorgen dat identieke kaarsen niet op dezelfde manier (zelfde intervallen) opbranden. Zandloper en waterklok Het principe van zandloper en waterklok is hetzelfde. Beide bestaan uit twee delen die in open contact staan met elkaar. Het ene deel wordt gevuld (zandloper met een vaste stof, waterklok met een vloeistof), het andere deel blijft leeg. Bij het begin wordt het meetinstrument zo opgesteld dat het bovenste deel gevuld is. Tijdens de handeling loopt de stof van het ene deel naar het andere. Wanneer alles van het ene deel naar het andere over gelopen is, stopt de handeling. Bij het meten van een bepaalde tijdsduur zorgt men er voor dat op het einde van de tijdsduur de stof niet meer van het ene deel naar het andere kan overlopen. Dit kan door het meetinstrument neer te leggen of het bovenste deel te verwijderen. Hoe meer stof er doorgelopen is hoe langer de tijdsduur. Slinger Een slinger bestaat uit een (niet rekbare) koord waar een gewicht aan bevestigd is. Dit gewicht moet er voor zorgen dat de koord gewoon opgespannen is bij het neerhangen. De slingertijd is alleen afhankelijk van de lengte van de koord, niet van het gewicht of de uitwijking. Je kan gewoon experimenteren of je kan gebruik maken van onderstaande berekeningen (gesteund op formules i.v.m. slingerbeweging), bij benadering. Als de tijd (t) uitgedrukt is in minuten en de lengte (l) uitgedrukt is in centimeter geldt: Zorg er wel voor dat de slinger vrij kan bewegen, een vast ophangpunt heeft en dat bij het begin van de slingerbeweging de koord gestrekt is.

6 Zonnewijzer Op dag 1 zet je horizontaal een plank bij het raam met daarop loodrecht een stokje. Wanneer de zon door het raam schijnt, ontstaat er een schaduw. Duid op het plankje die schaduw aan. Na een zelf bepaalde tijdsduur (b.v. 30 minuten) zal de schaduw zich verplaatst hebben. Zet terug een streep op de plank. De volgende dagen kan je op hetzelfde moment die tijdspanne (bij benadering) opnieuw gebruiken. Klok Er bestaan ook klokken die speciaal dienen om rond tijdsduur te werken. T3.3 Vergelijkend meten met meetinstrumenten Wanneer men verschillende tijdsduren wilt vergelijken met elkaar kan men gebruik maken van kaarsen (al of niet geringd), zandloper of waterklok. Men vertrekt steeds van twee identieke meetinstrumenten. Met elk van deze meetinstrumenten meet men een andere tijdsduur. Daarna vergelijkt men de resultaten. T4 Tijdsvolgorde Moet nog aangevuld worden.

7 T5 Tijdstip T5.1 Omschrijving Een tijdstip is geen grootheid. Een tijdstip kan men dus niet meten (zie definitie meten). Men kan echter op elk moment bepalen waar men zich precies bevindt in de tijd. Een tijdstip wordt dus bepaald, niet gemeten. Voorbeeld: zondag, , 17:34:10,6 (wetenschappelijke notatie); zondag, 22 maart 1999, uur (in een tekst). Om een tijdstip nauwkeurig te kunnen bepalen moet men rekening houden met de tijdsindeling. Onze tijdsindeling steunt op de Gregoriaanse kalender. Eén uur telt zestig opeenvolgende minuten. Eén minuut telt zestig opeenvolgende seconden. De wetenschappelijke notatie gebeurt volgens hh:mm:ss,s(s), bij de gewone notatie vermeldt men de seconden niet (tenzij men alles voluit schrijft). Eén dag telt vierentwintig opeenvolgende uren, van 0 tot 24 uur. Een dag wordt onderverdeeld in dag (als het klaar is) en nacht (als het donker is). Om 0 uur is het middernacht, om 12 uur is het middag. Tussen 0 uur en 12 uur ligt de voormiddag, het eerste deel ervan is de ochtend (geen vaste uurgrenzen). Tussen 12 uur en 24 uur ligt de namiddag, het laatste deel ervan is de avond (geen vaste uurgrenzen) uur is halftien in de ochtend ( s morgens), soms aangeduid door 9.30 AM uur is halftien s avonds, soms aangeduid door 9.30 PM. 2 uur is twee uur s morgens, soms aangeduid door 2.00 AM. 14 uur is twee uur in de namiddag, soms aangeduid door 2.00 PM. De opeenvolgende dagen van de week zijn: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag. De eerste dag van de week kan verschillen naargelang de cultuur, bij ons is dat maandag. De opeenvolgende maanden in een jaar zijn: januari, februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus, september, oktober, november, december. Een blijvend discussiepunt is de eeuw. Iedereen is het er over eens dat een eeuw honderd jaren telt. De discussie gaat om het begin en het einde. Officieel begint de eenentwintigste eeuw op 1 januari 2001 en eindigt op 31 december Het onlogische zit in de tegenstrijdige opvattingen over een eeuwjaar. Taalkundig is een eeuwjaar het jaar waarin een nieuwe eeuw begint (1901?). Bij de omschrijving van een schrikkeljaar vindt men dat er geen schrikkeljaar is bij de eeuwjaren die niet deelbaar zijn door vierhonderd (1900?). Bij dit laatste eindigt een eeuwjaar dus altijd op 00.

8 T5.2 Kloklezen Het kloklezen wordt sterk vereenvoudigd door rekening te houden met bovenstaande denkbeeldige indeling in kwadranten. De geldende afspraken worden hieronder geïllustreerd.

9 T5.3 Tijdstip bepalen Algemeen Voor het bepalen van een tijdstip maakt men enerzijds gebruik van kalenders en anderzijds van de klok. Bij kalenders gebruikt men dagkalenders, weekkalenders, maandkalenders, jaarkalenders die eventueel (liefst zelfs) gecombineerd kunnen worden met weerkalender, takenbord, Men kan een kalender ook gebruiken als aftelkalender, naar een belangrijke gebeurtenis toe. Bij het gebruik van kalenders zijn we geen voorstander van het aflezen van data door kleuters. De data mogen wel vermeld worden, doch het mag geen training worden. Bij het gebruik van de klok doet men evenmin aan kloklezen. Je kan wel op vaste tijdstippen het uur correct aflezen. Na verloop van tijd zullen de kleuters dit tijdstip herkennen op de klok en kunnen bepalen. Dit wil echter niet zeggen dat zij kunnen kloklezen. Dagkalender Een dagkalender (soms ook daglijn genoemd) geeft een overzicht van datgene wat er gebeurt gedurende de dag. Naargelang de leeftijd van de kleuters zal de detaillering aangepast zijn: hoe ouder de kleuters hoe gedetailleerder. Zeker bij oudere kleuters zal men bij de daglijn ook ruimte voorzien voor de nacht. Dit nachtgedeelte hoeft niet evenredig te zijn met het daggedeelte, maar het mag niet ontbreken bij een goede dagkalender. Het daggedeelte geeft aan wat er op school gebeurt. Elke gebeurtenis wordt door een herkenbaar pictogram weergegeven. De vaste gebeurtenissen kunnen onveranderlijk aangebracht zijn op de kalender, de wisselende gebeurtenissen worden best voorgesteld op verwisselbare kaarten (velcro). Bij de introductie van de daglijn zal vanzelfsprekend aandacht besteed worden aan de betekenis van de pictogrammen. Zeer belangrijk is bovendien dat men een systeem gebruikt waardoor het duidelijk is op welk moment men zich telkens bevindt. Dit moet dan ook telkens effectief gebruikt worden. De opeenvolging van dag en nacht verloopt cyclisch, dit kan men uitwerken door gebruik te maken van een schijf. De schijf wordt onderverdeeld in een aantal cirkelsectoren. Daglijn is dan niet meer de meest ideale term. Er bestaan ook dagkalenders in 3D waarbij concrete materialen aangeven wat er moet gebeuren.

10 Weekkalender Een weekkalender geeft de opeenvolgende dagen van de week weer. Een goede weekkalender geeft ook het weekend weer. Belangrijk is dat de kleuters een houvast hebben om elke dag te benoemen. Dikwijls maakt men gebruik van kleuren of beginrijm. Wanneer men de dagen correct wil benoemen, moeten de kleuters nog een associatie maken ( de rode dag is maandag) wat het geheel bemoeilijkt bij kleurgebruik. Bij een goede weekkalender moet ook een systeem gebruikt worden om aan te duiden wanneer de kleuters niet op school zijn. Om het moment van de week aan te duiden en het cyclisch zijn van opeenvolgende weken gelden dezelfde tips als bij een dagkalender. Maandkalender Een maandkalender geeft een overzicht van alle dagen in een maand. Bij het gebruik van een maandkalender is het wel belangrijk dat elke voorbije dag van de maand doorstreept wordt. Wanneer belangrijke gebeurtenissen omcirkeld worden, dan kan een maandkalender eveneens dienst doen als aftelkalender. Op sommige maandkalenders is voor het weekend (twee dagen) slechts één vak voorzien met twee data in. Gebruik dit soort kalenders liever niet. Jaarkalender Een jaarkalender geeft een overzicht van alle dagen en maanden van het jaar. Voor het gebruik gelden dezelfde tips als bij maand- en dagkalender. Bij een jaarkalender kan men ook de seizoenen aanduiden. Een scheurkalender is eigenlijk ook een (niet overzichtelijke) jaarkalender. Kies bij voorkeur een scheurkalender waar de twee dagen van het weekend een afzonderlijk blad hebben. Nogmaals benadrukken dat we liever kleuter geen datum laten aflezen van deze kalender. We zien vaak foute manieren om het af te lezen, zoals b.v. een 2 en een 1, dus is het 21. Het is 20 en 1. Daarenboven kan in diezelfde redenering het ook 12 zijn. Wanneer in de lagere school eenheden en tientallen worden aangebracht, sta je beter niet die leerkracht in zijn of haar schoenen! Iets afleren wat maanden (misschien jaren) dagelijks werd ingedrild, is quasi onmogelijk.

11 Gebruik van de klok Hier maakt men gebruik van een echte (lopende) klok en een namaakklok. Op het namaakuurwerk wordt een bepaald tijdstip aangeduid om het begin van een bepaalde gebeurtenis weer te geven. De kleuters vergelijken het tijdstip van de echte klok met het tijdstip van de namaakklok. Uiteindelijk geeft dit een rustgevend effect, zij zien het tijdstip naderen. Let wel, het is nog niet de bedoeling dat kleuters de klok kunnen lezen. Je mag uiteraard benoemen hoe laat het is zodat ze kunnen observeren waarvoor het gebruikt wordt. Als kleuters cijfers kunnen lezen, kan je eventueel alleen de eerste klok gebruiken en differentiëren met opdrachten zoals als de grote wijzer op 12 staat, is het speeltijd. Ook mogelijk zonder cijfers: als de grote wijzer helemaal naar omhoog wijst. Opmerking: Ook met de dag-, week-, maand- of jaarkalender kan je werken rond tijdsvolgorde. Ook hier kan je kinderen attent maken op een opeenvolging in de tijd. T6 Bronnen Janssens, I. (2006). Wiskundige initiatie voor kleuters: Tijd. Mechelen: Wolters Plantyn.

12 Tijd. Klokkijken. Een plank van 3 m en 20 cm wordt in 4 gelijke stukken gezaagd. Hoe lang is elk stuk? 3 m en 20 cm = 320 cm. 320 cm : 4 = 80 cm

12 Tijd. Klokkijken. Een plank van 3 m en 20 cm wordt in 4 gelijke stukken gezaagd. Hoe lang is elk stuk? 3 m en 20 cm = 320 cm. 320 cm : 4 = 80 cm Regel Een plank van m en 0 cm wordt in gelijke stukken gezaagd. Hoe lang is elk stuk? m en 0 cm 0 cm. 0 cm : 0 cm De opbrengst van de boer is ton aardappelen. Hij houdt deel zelf. De rest gaat naar de

Nadere informatie

12 Tijd VOORBEELDPAGINA S. Bestelnr Het grote rekenboek - overzicht - Hoofdstuk Tijd. Klokkijken

12 Tijd VOORBEELDPAGINA S. Bestelnr Het grote rekenboek - overzicht - Hoofdstuk Tijd. Klokkijken Bestelnr. Het grote rekenboek - overzicht - Hoofdstuk Tijd K-Publisher B.V. Prins Hendrikstraat NL- CS Bodegraven Telefoon +(0)- 0 Telefax +(0)- info@k-publisher.nl www.k-publisher.nl Regel Een plank van

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Oriëntatie op Tijd

ZML SO Leerlijn Oriëntatie op Tijd ZML SO Leerlijn Oriëntatie op Tijd ORIENTATIE OP TIJD Leerlijnen Kerndoelen 1.1. Tijdsindeling 1.2. Tijdsbegrippen (zie ook leerlijn mondelinge taal) 2.1. Dagplan 2.2. Kalender en agenda 1. De leerlingen

Nadere informatie

Woord vooraf 3 Inleiding 9 HOOFDSTUK 1: DE DAGLIJN 13. Onthaalklas 14 De schooltaal 14 Opbouw en werkwijze van de daglijn 14

Woord vooraf 3 Inleiding 9 HOOFDSTUK 1: DE DAGLIJN 13. Onthaalklas 14 De schooltaal 14 Opbouw en werkwijze van de daglijn 14 Inhoud Woord vooraf 3 Inleiding 9 HOOFDSTUK 1: DE DAGLIJN 13 Inleiding 14 Onthaalklas 14 De schooltaal 14 Opbouw en werkwijze van de daglijn 14 Eerste kleuterklas 15 De schooltaal 15 Opbouw en werkwijze

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Oriëntatie op Tijd

ZML SO Leerlijn Oriëntatie op Tijd ZML SO Leerlijn Oriëntatie op Tijd Leerlijnen Kerndoelen 1.1. Tijdsindeling 1.2. Tijdsbegrippen (zie ook leerlijn mondelinge taal) 2.1. Dagplan 2.2. Kalender en agenda 1. De leerlingen leren zich oriënteren

Nadere informatie

Beginsituatie Dit is een herhalingsles. De leerkracht heeft een korte toets afgenomen om de beginsituatie vast te leggen.

Beginsituatie Dit is een herhalingsles. De leerkracht heeft een korte toets afgenomen om de beginsituatie vast te leggen. Les 23 De kalender Beginsituatie Dit is een herhalingsles. De leerkracht heeft een korte toets afgenomen om de beginsituatie vast te leggen. Lesdoelen De leerlingen kunnen/kennen: - aan de hand van een

Nadere informatie

ORIENTATIE OP TIJD. Kerndoel 1: De leerlingen leren zich oriënteren op de dagindeling en de tijdsindeling.

ORIENTATIE OP TIJD. Kerndoel 1: De leerlingen leren zich oriënteren op de dagindeling en de tijdsindeling. ORIENTATIE OP TIJD Pedologisch Instituut, CED-Groep Kerndoel 1: De leerlingen leren zich oriënteren op de dagindeling en de tijdsindeling. 1.1. Tijdsindeling 1.2. Tijdsbegrippen (zie ook leerlijn mondelinge

Nadere informatie

Kijk na! Buiten spelen

Kijk na! Buiten spelen De wereld in getallen Lessuggestie groep Handleiding Omschrijving Werkbladen voor groep B. Ze sluiten aan bij de minimumtoets en projecttoets van blok 3. De kinderen oefenen: vermenigvuldigen, automatiseren

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 3Wi

Steekkaart: nummer 3Wi Steekkaart: nummer 3Wi Onderwerp Kloklezen aan de hand van foto s van verschillende soorten klokken (analoog, digitaal) Leeftijd/Doelgroep 3 e leerjaar Leergebied Wiskunde Tijdsduur 50 minuten Beschrijving

Nadere informatie

Maanden. januari. december. februari. november. maart. oktober. september. april. mei. augustus

Maanden. januari. december. februari. november. maart. oktober. september. april. mei. augustus Klokken Hieronder staan een aantal verschillende klokken afgebeeld die bepaalde tijdseenheden verduidelijken door deze te visualiseren. Je kunt deze klokken zo uitprinten, maar beter is het om ze wat groter

Nadere informatie

Tijd en Geld. in de rekenlessen van. groep 3 en 4. 15 september 2010 Marianne Espeldoorn

Tijd en Geld. in de rekenlessen van. groep 3 en 4. 15 september 2010 Marianne Espeldoorn Tijd en Geld in de rekenlessen van groep 3 en 4 15 september 2010 Marianne Espeldoorn Wat is tijd? Bedenk zoveel mogelijk spreekwoorden en gezegden over Geld in 1 minuut!! Tijd en Geld Kerndoel 33: De

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. De digitale klok 6. Hele uren 8. Halve uren 14. Kwartieren en 10 minuten 24. Minuten 29. Klokkijken gemengd 33

Inhoudsopgave. Inleiding 4. De digitale klok 6. Hele uren 8. Halve uren 14. Kwartieren en 10 minuten 24. Minuten 29. Klokkijken gemengd 33 Inhoudsopgave Inleiding 4 De digitale klok 6 Hele uren 8 Halve uren 14 Kwartieren 19 5 en 10 minuten 24 Minuten 29 Klokkijken gemengd 33 Antwoorden 40 Inleiding Met dit Leer- en Oefenboek (deel 2 van een

Nadere informatie

Basisschool Toermalijn KOBA Zuiderkempen Lichtaartseweg Olen TEL:

Basisschool Toermalijn KOBA Zuiderkempen Lichtaartseweg Olen TEL: Basisschool Toermalijn KOBA Zuiderkempen Lichtaartseweg 129 2250 Olen TEL: 014215588 www.toermalijn-olen.be H Leerlijn kalenders Kleuterschool Daglijn 2,5 3 jarigen 4- jarigen 5-jarigen Prenten Dag Jules:

Nadere informatie

TOELICHTING KLOKKIJKEN

TOELICHTING KLOKKIJKEN TOELICHTING KLOKKIJKEN 1 4 2 5 3 6 18153_rv_wb_klokkijken_bw.indd 2-3 31-12-2013 9:56:14 Rekenvlinder Klokkijken Toelichting Uitgeverij Zwijsen B.V., Tilburg www.rekenvlinder.nl TOELICHTING Klokkijken

Nadere informatie

Kalenders afdeling Wingenestraat PKM 1KM 2KM 3KM

Kalenders afdeling Wingenestraat PKM 1KM 2KM 3KM PKM 1KM 2KM 3KM WEEKKALENDER WEEKKALENDER WEEKKALENDER WEEKKALENDER * Dagen van de week worden voorgesteld met een pictogram + kleur : Maandag maan rood Dinsdag dikje oranje Woensdag hondje Donderdag donder

Nadere informatie

Overlegfiche: Onthaal

Overlegfiche: Onthaal Overlegfiche: Onthaal Klas: Laatste overleg: 14/09/2018 ONDERDELEN EN DOELEN Onderdeel Namen noteren Ontwikkelingsdomeinen Positieve ingesteldheid Ontwikkelings-aspecten + leerplandoelen 2,5-jarigen 3-jarigen

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema:

Auditieve oefeningen bij het thema: Auditieve oefeningen bij het thema: Boek van de week: 1; Olifant en de tijdmachine 2; Kikker en het Nieuwjaar 3; Tijd 4; Vriendjes vandaag en morgen Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen:

Nadere informatie

Het Breukenboekje. Het Klokkijk boekje. Alles over breuken. Minuten, uren, dagen, maanden

Het Breukenboekje. Het Klokkijk boekje. Alles over breuken. Minuten, uren, dagen, maanden Het Breukenboekje Het Klokkijk boekje Alles over breuken Minuten, uren, dagen, maanden 1 delen colofon en haleren Het ik maak DiKiBO de Klokkijk som makkelijk boekje Voor groep 3, 4 en 5 DiKiBO geeft uitleg

Nadere informatie

Tafelkaart: tafel 1, 2, 3, 4, 5

Tafelkaart: tafel 1, 2, 3, 4, 5 Tafelkaart: tafel 1, 2, 3, 4, 5 1 2 3 4 5 1x1= 1 1x2= 2 1x3= 3 1x4= 4 1x5= 5 2x1= 2 2x2= 4 2x3= 6 2x4= 8 2x5=10 3x1= 3 3x2= 6 3x3= 9 3x4=12 3x5=15 4x1= 4 4x2= 8 4x3=12 4x4=16 4x5=20 5x1= 5 5x2=10 5x3=15

Nadere informatie

2. Puzzelen naar 5 december grote groep

2. Puzzelen naar 5 december grote groep 2. Puzzelen naar 5 december grote groep Tijdens deze activiteit: tellen de kinderen af tot aan de komst van Sinterklaas. leggen de kinderen elke dag een puzzelstukje op de kalender. Hoofddoel Rekenen Meten

Nadere informatie

tussendoelen: Hoeveelheden & getallen: Koppelen van hoeveelheden aan getallen (tot en met 20) Hoeveelheden d.m.v. getallen (tot en met 20) noteren

tussendoelen: Hoeveelheden & getallen: Koppelen van hoeveelheden aan getallen (tot en met 20) Hoeveelheden d.m.v. getallen (tot en met 20) noteren Kerndoel: 1. De leerlingen leren hoeveelheidbegrippen gebruiken en herkennen. 1.1. ze leren begrippen toepassen voor het aangeven van aantallen en het uitvoeren van bewerkingen. 1.2. ze leren hoeveelheden

Nadere informatie

Doe-bundel Neerpede. Klas:

Doe-bundel Neerpede. Klas: Doe-bundel Neerpede Naam: Klas: Datum: Gegevens Neerpede 1. De weg van de school naar Pede. 1.1 Zoek uit op welke manier we het goedkoopst en het snelst in Neerpede geraken. 1.2 Zoek ook uit hoe we na

Nadere informatie

METEN EN METEND REKENEN EERSTE LEERJAAR

METEN EN METEND REKENEN EERSTE LEERJAAR Geen zorgdoelen ontvangen LEERPLANDOELEN METEN EN METEND REKENEN EERSTE LEERJAAR Legende: - - - aanzet klemtoon === opbouw herhalen en verdiepen VET GEDRUKTE TEKST... zorgdoelen deze doelen komen niet

Nadere informatie

Traditioneel leren kinderen kloklezen door het aantal minuten in relatie te brengen tot een ander tijdstip. Voorbeelden: - het is vijf (minuten) voor

Traditioneel leren kinderen kloklezen door het aantal minuten in relatie te brengen tot een ander tijdstip. Voorbeelden: - het is vijf (minuten) voor Traditioneel leren kinderen kloklezen door het aantal minuten in relatie te brengen tot een ander tijdstip. Voorbeelden: - het is vijf (minuten) voor tien - het is zeven minuten over half zes Dit is vrij

Nadere informatie

Proefwerken juni 2017

Proefwerken juni 2017 Proefwerken juni 2017 Donderdag 15 juni Bewerkingen & toepassingen Luisteren & taalsystematiek* Vrijdag 16 juni Begrijpend lezen * Getallenkennis & toepassingen Maandag 19 juni Dinsdag 20 juni Spelling

Nadere informatie

M e t en i s. W e ten! Hoe meten we. Tijd? Thomas K. en Heather Adamson. Ars Scribendi Uitgeverij

M e t en i s. W e ten! Hoe meten we. Tijd? Thomas K. en Heather Adamson. Ars Scribendi Uitgeverij Boeken in deze serie eten we icht? aan er in een kilo? otste vis gevangen? balansen en weegschalen je eten van gewicht. beurt? Leer de meeteenheden e juiste instrumenten met de we? eenvoudige teksten laten

Nadere informatie

Spelend leren. Kleuters spelen toch alleen maar?

Spelend leren. Kleuters spelen toch alleen maar? Spelend leren Kleuters spelen toch alleen maar? Wat gaan we doen Spelenderwijs leren Spel en cognitieve ontwikkeling de appel Vragen stellen Zelf aan de slag met spelmateriaal! Spelenderwijs leren Kinderen

Nadere informatie

Onthoudboekje rekenen

Onthoudboekje rekenen Onthoudboekje rekenen D_eze _werkbundel _is _van < > 1 Inhoudsopgave Wat moet je wanneer kennen? eindtoets paastoets kersttoets herfsttoets Getallenkennis 1. Soorten getallen (p.4 5) 2. Duizendtal, honderdtal,

Nadere informatie

DIT IS HET DiKiBO-ZAKBOEK VAN

DIT IS HET DiKiBO-ZAKBOEK VAN Groep 3 4 & 2 2 DIT IS HET DiKiBO-ZAKBOEK VAN HOE WAT PAS OP TIP 3 COLOFON DiKiBO presenteert het complete reken-zakboek voor groep 3 & 4 3 Auteur: Nicolette de Boer Vanderwel B.V. www.nicolettedeboer.com

Nadere informatie

Dag! kennismaken. Ik ben Eric.

Dag! kennismaken. Ik ben Eric. Vocabulaire Oefening 1 Woordweb Dag! Waar kom je vandaan? groeten Goedemorgen! de ontmoeting Hoe heet je? kennismaken Hoi! mensen Hallo! Ik ben Eric. nieuw Ik kom uit Engeland. Hallo, ik ben Mila. Ik ben

Nadere informatie

kalenderrekenen Jaap Top

kalenderrekenen Jaap Top kalenderrekenen Jaap Top JBI-RuG & DIAMANT j.top@rug.nl 12-13 april 2011 (Collegecarrousel, Groningen) 1 Er zijn eigenlijk maar 14 verschillende kalenders: schrikkeljaar / geen schrikkeljaar; 1 januari

Nadere informatie

Naam: TIJD EN SEIZOENEN

Naam: TIJD EN SEIZOENEN Naam: TIJD EN SEIZOENEN Tijd is belangrijk. Je moet op veel plaatsen op tijd komen. Op tijd op school, op tijd thuis, op tijd voor de bus of de trein. Om te zien hoe laat het is, kijk je op je horloge.

Nadere informatie

ZML SO en VSO (Uitstroom Dagbesteding) Leerlijnen Rekenen (Rekenboog.ZML) Tijd, meten en wegen, geld

ZML SO en VSO (Uitstroom Dagbesteding) Leerlijnen Rekenen (Rekenboog.ZML) Tijd, meten en wegen, geld ZML SO en VSO (Uitstroom Dagbesteding) Leerlijnen Rekenen (Rekenboog.ZML) Tijd, meten en wegen, geld REKENEN 1 CED-Groep 2012 Leerlijnen Kerndoelen ZML SO Kerndoelen VSO Dagbesteding Tijd 3.1. Klokkijken

Nadere informatie

Kleur de clowns met een dikke buik.

Kleur de clowns met een dikke buik. Naam: Datum: deel Kwalitatieve begrippen Kleur de clowns met een dikke buik onderwerp Dik Oefenen doel Het kind kent het begrip dik 2 Boei Plantyn Naam: Luister naar de juf / meester Knip en Datum: deel

Nadere informatie

1. Het ene jaar is het andere niet!

1. Het ene jaar is het andere niet! Naam:. Klas:.. 1. Het ene jaar is het andere niet! Je zit al in deze klas sinds september. In september ben je aan een nieuw jaar begonnen. Dus aan een nieuw schooljaar. Vul in: september oktober... februari...

Nadere informatie

Startrekenen 1F. Leerwerkboek rekenen deel B SANDER HEEBELS IRENE LUGTEN JELTE FOLKERTSMA JASPER VAN ABSWOUDE

Startrekenen 1F. Leerwerkboek rekenen deel B SANDER HEEBELS IRENE LUGTEN JELTE FOLKERTSMA JASPER VAN ABSWOUDE Startrekenen 1F Leerwerkboek rekenen deel B SANDER HEEBELS IRENE LUGTEN JELTE FOLKERTSMA JASPER VAN ABSWOUDE SHARON TELKAMP MARK OOMEN SARI WOLTERS ROB LAGENDIJK RIEKE WYNIA Inhoudsopgave Startrekenen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Beweging in beeld. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal

Hoofdstuk 1 Beweging in beeld. Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal Hoofdstuk 1 Beweging in beeld Gemaakt als toevoeging op methode Natuurkunde Overal 1.1 Beweging vastleggen Het verschil tussen afstand en verplaatsing De verplaatsing (x) is de netto verplaatsing en de

Nadere informatie

DE OMGEVING VAN DE PEUTERKLAS

DE OMGEVING VAN DE PEUTERKLAS DE OMGEVING VAN DE PEUTERKLAS Bij rustig weer spelen de peuters graag buiten. Bij regen of bij koud weer spelen de kleinste kleuters tijdens de speeltijd in de overdekte en verwarmde zaal. De peuters,

Nadere informatie

Acht leesadviezen voor thuis

Acht leesadviezen voor thuis Acht leesadviezen voor thuis Advies1 Advies 2 Advies 3 Advies 4 Advies 5 Advies 6 Advies 7 Advies 8 Overleg met uw kind over de tijdstippen waarop er het best kan worden ge. Als uw kind daarin inbreng

Nadere informatie

Handleiding bij de software Kalender

Handleiding bij de software Kalender Handleiding bij de software Kalender Inhoudsopgave Inleiding 2 - Doel - Wanneer? - Toelichting Onderdelen van het applet 3 - Kalenderblad - Tijdbalk - Datum - Tijd, analoog en digitaal - Juiste tijd/datum

Nadere informatie

Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie

Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie In tegenstelling tot de eerste vragenlijst is het doel van de taakspecifieke vragenlijst niet om over verschillende leersituaties heen het zelfregulerend

Nadere informatie

Visietekst de klok voor GO!

Visietekst de klok voor GO! Visietekst de klok voor GO! Het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap heeft voor haar scholen een eigen, vernieuwde aanpak en leerlijn kloklezen ontwikkeld. Deze zijn afgeleid uit de doelen kloklezen

Nadere informatie

Leerlijnen jonge kind (MET extra doelen) - versie juli Naam leerling. Rekenen Tellen en getalbegrip. Tellen en getalbegrip - 0

Leerlijnen jonge kind (MET extra doelen) - versie juli Naam leerling. Rekenen Tellen en getalbegrip. Tellen en getalbegrip - 0 Leerlijnen jonge kind (MET extra doelen) - versie juli 2015 Rekenen Tellen en getalbegrip Tellen en getalbegrip - 0 Naam leerling Zegt de telrij op vanaf 1 als een opzegversje. -19--19 Telt voorwerpen

Nadere informatie

1. Wat is de temperatuur vandaag? Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 1: de leerlingen leren hoeveelheidsbegrippen gebruiken en herkennen.

1. Wat is de temperatuur vandaag? Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 1: de leerlingen leren hoeveelheidsbegrippen gebruiken en herkennen. 1. Wat is de temperatuur vandaag? Leeftijdsgroep Kerndoel Ongeveer 12-16 jaar Deze les levert een bijdrage aan kerndoel 1: de leerlingen leren hoeveelheidsbegrippen gebruiken en herkennen. En aan kerndoel

Nadere informatie

Tussendoelen rekenen-wiskunde voor eind groep 3

Tussendoelen rekenen-wiskunde voor eind groep 3 Domein GETALLEN, subdomein Getalbegrip beheerst de doelen van groep 2, ook op het niveau van groep 3 en HELE GETALLEN kan de telrij opzeggen tot ten minste 100 en kan vanuit elk getal verder tellen en

Nadere informatie

Rekenzeker. Weet binnen een context wat bedoeld wordt met bij elkaar doen, erbij doen, eraf halen en dit vertalen naar een handeling

Rekenzeker. Weet binnen een context wat bedoeld wordt met bij elkaar doen, erbij doen, eraf halen en dit vertalen naar een handeling Groepsplan groep Vakgebied Rekenen Rekenzeker Tijdsvak Namen Evaluatie Niveau leerlijn 1 2 3 Functioneringsniveau

Nadere informatie

De wereld in getallen Lessuggestie groep 6 handleiding

De wereld in getallen Lessuggestie groep 6 handleiding De wereld in getallen Lessuggestie groep 6 handleiding Omschrijving Werkbladen voor groep 6. Ze sluiten aan bij taak 56 (toets). De kinderen oefenen: - kalender en grafieken kijken (opgave 1 en ) - geldrekenen

Nadere informatie

Aan de ouders van de kinderen van groep 1en 2: Nieuwbrief voor het nieuwe thema.

Aan de ouders van de kinderen van groep 1en 2: Nieuwbrief voor het nieuwe thema. Aan de ouders van de kinderen van groep 1en 2: Nieuwbrief voor het nieuwe thema. Allereerst willen we alle ouders en kinderen een heel goed 2015 wensen. We wensen u veel gezondheid en geluk toe. We hopen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 - Februari: schooljaar 2012-2013. Beste ouders,

Nieuwsbrief 6 - Februari: schooljaar 2012-2013. Beste ouders, Nieuwsbrief 6 - Februari: schooljaar 2012-2013 Beste ouders, De eerste maand van het jaar 2013 zit er al weer op. Aan onze agenda te zien, hebben we ook in februari heel wat leuke en spannende activiteiten.

Nadere informatie

Wij zijn juf Els en juf Evelyn, de nieuwe juffen van jullie kapoenen en we heten jullie van harte welkom in de gele klas.

Wij zijn juf Els en juf Evelyn, de nieuwe juffen van jullie kapoenen en we heten jullie van harte welkom in de gele klas. Infoavond Beste ouders, Wij zijn juf Els en juf Evelyn, de nieuwe juffen van jullie kapoenen en we heten jullie van harte welkom in de gele klas. Vol enthousiasme kijken we ernaar uit om dit schooljaar

Nadere informatie

0pnieuw een jaar vol verrassingen!

0pnieuw een jaar vol verrassingen! 0pnieuw een jaar vol verrassingen! Dit kun je al Je kent de delen van een dag en de van de week. Dit kun je straks Je kent de opeenvolgende maanden van het jaar en de seizoenen en je kunt deze associëren

Nadere informatie

Van harte welkom in de derde kleuterklas!

Van harte welkom in de derde kleuterklas! Van harte welkom in de derde kleuterklas! Hallo iedereen, Ik ben juf Els! Mijn huisje staat in Gutschoven (Heers)! Daar woon ik samen met mijn man Steve en twee kapoenen Yinthe (6 jaar) en Tess (3 jaar).

Nadere informatie

Thema 6. Thema 1. Thema 8. Thema 2. Thema 5. Thema 3. Thema 7. Thema 4

Thema 6. Thema 1. Thema 8. Thema 2. Thema 5. Thema 3. Thema 7. Thema 4 Aanbod Inhoudskaart Rekenen-wiskunde jonge kind fase (in acht kleuterthema s) Getallen: doelen eind groep Getalbegrip Telrij telwoorden kennen telrij opzeggen (akoestisch tellen) doortellen en terugtellen

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 1

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 1 Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 1 Samenvatting door een scholier 1494 woorden 8 april 2014 7,8 97 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Systematische natuurkunde Grootheden en eenheden Kwalitatieve

Nadere informatie

spiekboek de beste basis voor het rekenen groep

spiekboek de beste basis voor het rekenen groep spiekboek de beste basis voor het rekenen groep eenheden, tientallen en honderdtallen eenheden tientallen honderdtallen 1 heden 10 tallen 100 tallen 1 10 100 2 20 200 3 30 300 4 40 400 5 50 500 6 60 600

Nadere informatie

spiekboek spiekboek rekenen plus de beste basis voor het rekenen groep LEERHULP.NL

spiekboek spiekboek rekenen plus de beste basis voor het rekenen groep LEERHULP.NL spiekboek spiekboek rekenen plus de beste basis voor het rekenen groep 3 COLOFON DiKiBO presenteert het spiekboek complete reken-zakboek rekenen voor groep voor 4 groep 5 & 6 3 Auteur: Nicolette de Boer

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? Week: Maandag 23 februari tot vrijdag 27 februari 2015 Jullie kunnen nog tot vrijdag bestellingen voor de koeken afgeven. Alvast bedankt voor jullie steun! Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie

Nadere informatie

Hoe meten we Gewicht?

Hoe meten we Gewicht? Boeken in deze serie eten we icht? aan er in een kilo? otste vis gevangen? balansen en weegschalen je eten van gewicht. beurt? Leer de meeteenheden e juiste instrumenten met de we? eenvoudige teksten laten

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

In het internationale eenhedenstelsel, ook wel SI, staan er negen basisgrootheden met bijbehorende grondeenheden. Dit is BINAS tabel 3A.

In het internationale eenhedenstelsel, ook wel SI, staan er negen basisgrootheden met bijbehorende grondeenheden. Dit is BINAS tabel 3A. Grootheden en eenheden Kwalitatieve en kwantitatieve waarnemingen Een kwalitatieve waarneming is wanneer je meet zonder bijvoorbeeld een meetlat. Je ziet dat een paard hoger is dan een muis. Een kwantitatieve

Nadere informatie

METEN. MR0 Doelstellingen

METEN. MR0 Doelstellingen METEN MR0 Doelstellingen Deze doelstellingen zijn bedoeld voor de studenten kleuteronderwijs Arteveldehogeschool. Ze geven een beeld van wat verwacht wordt voor het examen. Toch is het ook voor anderen

Nadere informatie

Leerervaringen Tijd voor Onder, Midden en Bovenbouw

Leerervaringen Tijd voor Onder, Midden en Bovenbouw Leerervaringen Tijd voor Onder, Midden en Bovenbouw Leren over Tijd 1. Onderbouw Dag en dagen. 1.tijd meten aan de natuur * volgen zon gedurende de dag met schaduw 1.tijd meten aan de natuur * zonnewijzer

Nadere informatie

werkbladen, telefoons en opnametoestel

werkbladen, telefoons en opnametoestel DE BAAN OP! De jongeren organiseren zelf één of meerdere bedrijfsbezoeken. Ze verzamelen informatie over verschillende bedrijven en op basis hiervan kiezen ze met de hele klas het meest interessante bedrijf

Nadere informatie

Werkblad 20A. tijd. kwart over 12. half 6 10 over 9 10 voor 7 5 over 3 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00 16.00 17.00 18.00 19.00 20.00 21.

Werkblad 20A. tijd. kwart over 12. half 6 10 over 9 10 voor 7 5 over 3 11.00 12.00 13.00 14.00 15.00 16.00 17.00 18.00 19.00 20.00 21. Werkblad 20A tijd 1 Hoe laat is het? kwart over half 10 over 9 10 voor over 3 2 Teken de wijzers. 11.00.00 13.00 14.00 1.00 1.00 1.00 18.00 19.00 20.00 21.00 1.00 uur is... 3 uur in de middag 20.00 uur

Nadere informatie

Tweede en derde kleuterklas: juf Nele

Tweede en derde kleuterklas: juf Nele Van 29 mei tot en met 1 juni 2012 Dank je wel aan iedereen die aanwezig was op Feest in de straat!! Een extra woordje van dank aan alle helpende handen!! Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas +

Nadere informatie

LESBRIEF LOPEN ALS EEN MENS

LESBRIEF LOPEN ALS EEN MENS LESBRIEF LOPEN ALS EEN MENS OPDRACHT 1: SLINGERPROEF De slingertijd is de tijdsduur wanneer de slinger heen en weer is gegaan. De slinger wordt ook wel periode genoemd. Een slinger is een voorwerp dat

Nadere informatie

Bi_gnomon zonnewijzers. Hendrik Hollander

Bi_gnomon zonnewijzers. Hendrik Hollander Bi_gnomon zonnewijzers. Hendrik Hollander 7 november 2005 In maart 2005 heeft Fred Sawyer 1) een artikel gepubliceerd over een nieuw type zonnewijzer die gebaseerd is op een al bestaande kaart-projectiemethode.

Nadere informatie

Uroflowmeting bij kinderen/jongeren

Uroflowmeting bij kinderen/jongeren Uroflowmeting bij kinderen/jongeren Ziekenhuis Gelderse Vallei U bent door uw kinderarts of huisarts verwezen voor uroflowmetingen. Met de uroflowmetingen wordt het blaasprobleem van uw kind beter in kaart

Nadere informatie

Scoreblad bewis 01. naam cursist: naam afnemer: werkpunt. niet goed. tellen. getalbegrip. algemeen 01 04. bewerking en. optellen en.

Scoreblad bewis 01. naam cursist: naam afnemer: werkpunt. niet goed. tellen. getalbegrip. algemeen 01 04. bewerking en. optellen en. Scoreblad bewis naam cursist: datum: naam afnemer: inhoud vraag opmerkingen OK werkpunt niet goed tellen eieren tellen in dozen van 10 getallen verder aanvullen in kralenketting getalbegrip getallen ertussen

Nadere informatie

Arrangementen dagbesteding VSO Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase Leerjaar 1 (de

Arrangementen dagbesteding VSO Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase Leerjaar 1 (de ARRANGEMENTKAART REKENEN maart 2013 VSO- AFDELING Standaarden VSO Leeftijd à 13 14 15 16 17 18 19 Gevorderd 25% 10 10 11 11 11 12 12 Voldoende 75% 7 7 8 8 9 9 10 Minimum 90% 3 4 4 4 5 5 5 Arrangementen

Nadere informatie

LEERPLANDOELEN METEN EN METEND REKENEN 3E LEERJAAR

LEERPLANDOELEN METEN EN METEND REKENEN 3E LEERJAAR LEERPLANDOELEN METEN EN METEND REKENEN 3E LEERJAAR Geen zorgdoelen ontvangen Legende: - - - aanzet klemtoon === opbouw herhalen en verdiepen VET GEDRUKTE TEKST... zorgdoelen deze doelen komen niet (letterlijk)

Nadere informatie

t Zonnebloemblaadje Wist je dat krantje voor en door ouders van de Zonnebloem februari 2015 Belangrijke data voor in je agenda!

t Zonnebloemblaadje Wist je dat krantje voor en door ouders van de Zonnebloem februari 2015 Belangrijke data voor in je agenda! t Zonnebloemblaadje krantje voor en door ouders van de Zonnebloem februari 2015 www.dezonnebloemkessello.be zonnebloemouderraad@gmail.com Voorwoord van de directeur Beste ouders, Op 1 februari zal onze

Nadere informatie

Groepsplan groep Vakgebied Rekenen Tijdsvak

Groepsplan groep Vakgebied Rekenen Tijdsvak Groepsplan groep Vakgebied Rekenen Tijdsvak Namen Evaluatie Niveau leerlijn 1 2 3 Functioneringsniveau

Nadere informatie

Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 20 mei uur

Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 20 mei uur Wiskunde B (oude stijl) Examen HAV Hoger Algemeen Voortgezet nderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 0 mei 13.30 16.30 uur 0 03 Voor dit examen zijn maximaal 90 punten te behalen; het examen bestaat uit 0 vragen. Voor

Nadere informatie

instapdag voor nieuwe kleuters laatste zwemles voor het 1 en het 2 leerjaar start van de week tegen pesten warme truiendag

instapdag voor nieuwe kleuters laatste zwemles voor het 1 en het 2 leerjaar start van de week tegen pesten warme truiendag Nieuwsbrief 6 - Februari: schooljaar 2015-2016 Beste ouders, De eerste maand van het jaar 2016 zit er al weer op. Aan de agenda te zien, hebben we ook in februari heel wat leuke en spannende activiteiten.

Nadere informatie

Les 4. De fysiotherapeut.

Les 4. De fysiotherapeut. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 4. De fysiotherapeut. Inleiding Deze les gaat over praten met de fysiotherapeut. Een man, meneer Bashir, belt de fysiotherapeut. Hij maakt een afspraak. Hij zegt

Nadere informatie

Arrangementen dagbesteding VSO Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase Leerjaar 1 (de

Arrangementen dagbesteding VSO Oriëntatiefase Verdiepingsfase Integratiefase Leerjaar 1 (de ARRANGEMENTKAART REKENEN maart 2013 VSO- AFDELING Standaarden VSO Leeftijd à 13 14 15 16 17 18 19 Gevorderd 25% 10 10 11 11 11 12 12 Voldoende 75% 7 7 8 8 9 9 10 Minimum 90% 3 4 4 4 5 5 5 Arrangementen

Nadere informatie

Samenvatting door Flore colnelis 714 woorden 11 november keer beoordeeld. Natuurkunde. Fysica examen 1. Si-eenhedenstelsel

Samenvatting door Flore colnelis 714 woorden 11 november keer beoordeeld. Natuurkunde. Fysica examen 1. Si-eenhedenstelsel Samenvatting door Flore colnelis 714 woorden 11 november 2016 1 2 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Fysica examen 1 Si-eenhedenstelsel Grootheden en eenheden Een grootheid is iets wat je kunt meten Een eenheid

Nadere informatie

BEWERKINGEN. B0 Doelstellingen

BEWERKINGEN. B0 Doelstellingen BEWERKINGEN B0 Doelstellingen Deze doelstellingen zijn bedoeld voor de studenten kleuteronderwijs Arteveldehogeschool. Ze geven een beeld van wat verwacht wordt voor het examen. Toch is het ook voor anderen

Nadere informatie

spiekboek spiekboek rekenen plus de beste basis voor het rekenen groep LEERHULP.NL

spiekboek spiekboek rekenen plus de beste basis voor het rekenen groep LEERHULP.NL spiekboek spiekboek rekenen plus de beste basis voor het rekenen groep 3 COLOFON DiKiBO presenteert het spiekboek complete reken-zakboek rekenen voor groep voor 3 groep 5 & 6 3 Auteur: Nicolette de Boer

Nadere informatie

Gemengde opgaven 55. Bereken,engeefhetantwoordalsmachtvan10. c) googol 2000 f) het kwadraat van googol

Gemengde opgaven 55. Bereken,engeefhetantwoordalsmachtvan10. c) googol 2000 f) het kwadraat van googol Gemengde opgaven 55 1.6 Gemengde opgaven Opgave 95 a) Maak een samenvatting van alle belangrijke regels die je hebt gehad in paragraaf 1.5. b) Kijk nog eens naar je samenvatting van paragraaf 1.2 t/m 1.4.

Nadere informatie

Tijd. Thijs Boom Groep 7

Tijd. Thijs Boom Groep 7 Tijd Thijs Boom Groep 7 Maart - April 2016 Voorwoord In 2014 was ik in Amerika, toen ben ik begonnen met nadenken over tijd. Ik werd om drie uur s nachts wakker, door een jetlag. Ik wou weten hoe dat kwam

Nadere informatie

Opmerking 2: laat de tussenstap aanvankelijk luidop doen, later (als het vlot gaat) in stilte.

Opmerking 2: laat de tussenstap aanvankelijk luidop doen, later (als het vlot gaat) in stilte. MONDELINGE HERHALING REKENEN Luc Cielen De opgaven hieronder staan in een willekeurige volgorde genoteerd. 1 Neem een willekeurig getal. Bijvoorbeeld 37 of 256 enz. Laat elk kind een bepaald getal bijtellen.

Nadere informatie

Les 5. Tijd & het weer

Les 5. Tijd & het weer www.edusom.nl Opstartlessen Les 5. Tijd & het weer Wat leert u in deze les? Praten over het weer. Praten over de tijd. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam

Nadere informatie

Meten met de ultrasoon afstandsensor:

Meten met de ultrasoon afstandsensor: Meten met de ultrasoon afstandsensor: Belangrijk!!!!!! 1. Om zo goed mogelijk met de sensor te kunnen meten moeten de ultrasoon geluiden (de klikjes die je hoort) zo goed mogelijk worden weerkaatst. Wij

Nadere informatie

* Hoe werkt de tijd? Zonnewijzer maken *

* Hoe werkt de tijd? Zonnewijzer maken * * Hoe werkt de tijd? Zonnewijzer maken * Benodigdheden 12 grote stenen (en ook wat kleine stenen) Bal Zaklamp Scharen Lijm Stok (1.5m lang) Grote geodriehoek Markeerstift Kompas Chronometers Knipbladeren

Nadere informatie

De zomer van Atlas 2018

De zomer van Atlas 2018 De zomer van Atlas 2018 Beste docent Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Atlas leuke en leerrijke activiteiten tijdens de zomermaanden. Hieronder vind je belangrijke informatie. Vermeld je deze info zeker

Nadere informatie

Meten in de methode Rekenrijk

Meten in de methode Rekenrijk Meten in de methode Rekenrijk J. Bokhove & N. Eigenhuis Wolters-Noordhoff, Groningen 1 inleiding Meten is vooral actief bezig zijn met meetactiviteiten. Dit idee is door de auteurs van de methode Rekenrijk

Nadere informatie

Welkom in ons klasje. Voormiddag

Welkom in ons klasje. Voormiddag Welkom in ons klasje Iedere morgen worden onze kleinste kleuters opgevangen in ons klasje. Dit telkens van 8 uur tot 8.30 uur. Om 8.30 begint onze school. Wij starten eerst met een toiletbezoek. Voormiddag

Nadere informatie

Inhoud. Kreet van de week ~ 1 ~

Inhoud. Kreet van de week ~ 1 ~ Schooljaar 2016 2017 Locatie Stroekeld Locatie Roerdomp info@julianaschool.net Vrijdag 25 november 2016 tel. 0548-636000 www.julianaschool.net Nummer 12 Inhoud Kreet van de Week Verkeersbrigadiers Contactavonden

Nadere informatie

Werken met eenheden. Introductie 275. Leerkern 275

Werken met eenheden. Introductie 275. Leerkern 275 Open Inhoud Universiteit Appendix B Wiskunde voor milieuwetenschappen Werken met eenheden Introductie 275 Leerkern 275 1 Grootheden en eenheden 275 2 SI-eenhedenstelsel 275 3 Tekenen en grafieken 276 4

Nadere informatie

Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 4 WERKSCHRIFT BASISLESSEN EN HERHALINGSLESSEN CORRECTIESLEUTEL

Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus 4 WERKSCHRIFT BASISLESSEN EN HERHALINGSLESSEN CORRECTIESLEUTEL Kloklezen voor GO! bij Rekensprong Plus WERKSCHRIFT BASISLESSEN EN HERHALINGSLESSEN CORRECTIESLEUTEL ANALOOG EN DIGITAAL TOT OP MINUTEN NAUWKEURIG LES Even opfrissen! Welke cijfers geven de uren aan?

Nadere informatie

Samenvatting. Context. Doelstellingen. Vaardigheden computationeel denken. Katholiek onderwijs. Gemeenschapsonderwijs

Samenvatting. Context. Doelstellingen. Vaardigheden computationeel denken. Katholiek onderwijs. Gemeenschapsonderwijs Superhelden Samenvatting Leeftijd 4-5 jaar Vaardigheden algoritme en procedure debugging voorspellen Totale tijdsduur 40 minuten In deze activiteit geraken twee superhelden hun krachten kwijt door de slechterik.

Nadere informatie

Kinderen kunnen optellingen en aftrekkingen aangeboden in een context maken tot en met 20.

Kinderen kunnen optellingen en aftrekkingen aangeboden in een context maken tot en met 20. Hallo allemaal, Al 5 weken zitten we in groep 4, en wat hebben we al veel geleerd! De eerste tafeltoetsen zijn al gedaan. Heel veel kinderen hadden goed thuis geoefend, super! In de klas besteden we veel

Nadere informatie

een kleine zonnewijzer binnen een grote zonnewijzer buiten

een kleine zonnewijzer binnen een grote zonnewijzer buiten Gebruik de zon GROEP 5-6 52 55 minuten, verspreid over twee dagen 1, 23, 32, 42, 46 en 51 De leerling: weet dat een zonnewijzer de tijd aangeeft kan de tijd aflezen door gebruik te maken van de zon ontdekt

Nadere informatie

Uurroosters poetsdienst

Uurroosters poetsdienst Uurroosters poetsdienst De minuten die in de deeltijdse uurroosters teveel gepresteerd worden, worden maandelijks bijgehouden in een overurenbestand. Voltijdse arbeid: 38:00 voormiddag namiddag totaal

Nadere informatie

Vrijdag 3, maandag 6 en dinsdag 7 april Kinderen vrij ivm met Pasen en studiedag team

Vrijdag 3, maandag 6 en dinsdag 7 april Kinderen vrij ivm met Pasen en studiedag team Algemeen De kinderen van groep 1-2 en 3 hebben deze week een lentewandeling gemaakt. De narcissen en krokussen lieten zich zien. Het voorjaar gaat beginnen! Vandaag (vrijdag 13 maart) hebben we tijdens

Nadere informatie

1.Tijdsduur. maanden:

1.Tijdsduur. maanden: 1.Tijdsduur 1 etmaal = 24 uur 1 uur = 60 minuten 1 minuut = 60 seconden 1 uur = 3600 seconden 1 jaar = 12 maanden 1 jaar = 52 weken 1 jaar = 365 (of 366 in schrikkeljaar) dagen 1 jaar = 4 kwartalen 1 kwartaal

Nadere informatie

Lesleidraad. Beste docent

Lesleidraad. Beste docent 2 Lesleidraad Beste docent De zomer van Atlas komt eraan. Honderden anderstaligen kunnen zich de laatste week van juni inschrijven voor het zomeraanbod bij Atlas. We willen de cursisten de kans geven om

Nadere informatie

METEN EN METEND REKENEN TWEEDE LEERJAAR

METEN EN METEND REKENEN TWEEDE LEERJAAR LEERPLANDOELEN METEN EN METEND REKENEN TWEEDE LEERJAAR Legende: - - - aanzet klemtoon === opbouw herhalen en verdiepen VET GEDRUKTE TEKST... zorgdoelen deze doelen komen niet (letterlijk) aan bod in de

Nadere informatie