HÉ, SCHEIDS... KOM OP!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HÉ, SCHEIDS... KOM OP!"

Transcriptie

1 Koninklijke Nederlandse Voetbalbond 3 HÉ, SCHEIDS... KOM OP! JE GROEIT ALS SCHEIDS MASTERPLAN ARBITRAGE

2 2 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD 3 MASTERPLAN ARBITRAGE 4 ACHTERGROND 7 I WERVING, SELECTIE EN BEHOUD 10 II OPLEIDING EN BEGELEIDING 14 III COACHING EN OPLEIDING ARBITRAGE BETAALD VOETBAL 16 IV ORGANISATIE EN STRUCTUUR 17 TEN SLOTTE 18 COLOFON 19

3 VOORWOORD 3 FLUITEN IS EEN SPORT Fluiten is een vak. En fluiten is ook sport. De KNVB wil ervoor zorgen dat er in Nederland méér scheidsrechters komen. Mensen die serieus met het vak bezig zijn en wellicht zelfs carrière willen maken als scheidsrechter. Op weg naar hun top, in het amateurvoetbal of misschien wel bij de profs, wil de KNVB deze scheidsrechters op alle fronten optimale begeleiding en ondersteuning bieden. Hierdoor is de KNVB tot het Masterplan arbitrage gekomen. In dit plan krijgen de werving, de opleidingen en het behoud van scheidsrechters aandacht, maar ook de achtergronden en de ontwikkelingen van de arbitrage worden belicht. Zowel in het amateurvoetbal als in het betaald voetbal is de instroom van nieuw talent hard nodig. Ons land heeft in de afgelopen decennia tal van (inter-)nationale topscheidsrechters voortgebracht, maar we zullen nu flink ons best moeten doen om de aansluiting met de top te behouden. En daarvoor is een brede basis nodig. Want met plezier in het fluiten bij de wedstrijden in het amateurvoetbal begint het allemaal. Nederland is een belangrijk voetballand, daar zijn we trots op en dat willen we graag blijven. Daar hoort ook een groot en kwalitatief sterk scheidsrechterskorps bij. Laat het Masterplan arbitrage een fundament zijn waardoor velen een mooie scheidsrechterscarrière willen opbouwen. Jeu Sprengers Bondsvoorzitter

4 4 MASTERPLAN ARBITRAGE HÉ, SCHEIDS KOM OP! HÉ, SCHEIDS Hoe vaak is dit wel niet te horen langs de velden, omdat spelers of toeschouwers het beter denken te weten dan de scheidsrechter? Maar als zoveel mensen het beter weten, waarom is er dan zo n tekort aan scheidsrechters in ons land? Waarom nemen zo weinig mensen zelf de fluit ter hand? Omdat ze bang zijn voor commentaar? KOM OP! Scheidsrechteren is een uitdaging, scheidsrechteren is leuk. Er zijn genoeg redenen om wél scheidsrechter te worden. Goede redenen. Juist als je jong bent. Een glansrijke carrière bijvoorbeeld, of omdat het goed is voor je persoonlijke ontwikkeling. De scheidsrechter. Of gewoon: de scheids. Arbitrage, fluiten. De spelleider. Eén van de 25 mensen in het veld. De primaire handhaver van de spelregels. Verantwoordelijk voor het in goede banen leiden van een wedstrijd. En voor het plezier dat de voetballer wekelijks aan zijn sport beleeft. Een uitdaging, steeds opnieuw. Door niet op te vallen en toch centraal te staan. Maar tegelijk een hobby die zelfs tot vak uit kan groeien. Met onverwacht carrièreperspectief. Een scheidsrechter is iemand. Fluiten is een sport, waarmee grenzen verlegd kunnen worden. Letterlijk en figuurlijk. Een scheidsrechter groeit. Met vele kansen. Zowel sportief als persoonlijk. De KNVB informeert in deze folder het bestaande scheidsrechterskorps en het (bestuurlijk) kader van verenigingen over de campagne en acties die de voetbalbond de komende jaren onderneemt om meer mensen aan te trekken voor het scheidsrechtersschap, en deze op te leiden én te behouden.

5 5 De toekomst van de arbitrage in het voetbal en futsal is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de KNVB en de verenigingen. Daarom zullen binnenkort in samenwerking met de clubs acties worden opgezet. Een goede samenwerking zal de basis zijn om het gewenste resultaat te behalen: genoeg opgeleide scheidsrechters die met plezier een wedstrijd fluiten. We gaan de hoeveelheid scheidsrechters dus weer laten toenemen. Dat betekent: jongeren enthousiast maken voor het scheidsrechteren. De leuke kanten van het scheidsrechteren krijgen de komende tijd volop de aandacht. Maar ook zaken die jongeren over de streep kunnen trekken zoals het perspectief van met de grote jongens meedoen. We laten zien hoe je kunt doorstromen tot dit niveau.

6 6 En we scheppen nieuwe mogelijkheden. Want die doorstroom gaat sneller verlopen, sneller dan tot nu toe gebruikelijk was. Ook de Nederlandse toparbiter moet als jonge dertiger op het internationale podium kunnen acteren. Bovendien laten we het onverwachte zien. Het onverwachte dat jonge scheidsen vaak zo verrast: hoe het scheidsrechteren helpt bij je persoonlijke ontwikkeling. Hoe je groeit door scheidsrechter te zijn. Hoe je sterker in je schoenen komt te staan. Hoe je beter met verschillende soorten mensen om kunt gaan. Zaken waar je ook buiten het veld op vele terreinen plezier van kunt hebben. Meer, maar ook betere scheidsrechters. Want de kwaliteit van de scheidsrechter is van essentieel belang. Juist als je de toekomst zeker wilt stellen heb je goede voorbeelden nodig. Dat trekt anderen weer aan. Een selectie op talenten aan de poort van de opleidingen waarborgt de kwaliteit. Hé, scheids kom op! is een populaire versie van het Masterplan arbitrage van de KNVB. In deze folder wordt de scheidsrechter voor het leesgemak als een hij aangeduid. Maar al is dit de meest voorkomende praktijk, ook meisjes en vrouwen zijn van harte welkom om scheidsrechter te worden.

7 ACHTERGROND 7 INVESTEREN IN DE BREEDTE EN IN DE TOP De KNVB organiseert bijna wekelijks voetbalwedstrijden die door scheidsrechters in goede banen worden geleid. Soms is de arbiter de meest besproken man van het veld of doen zich incidenten voor, die dan - jammer genoeg - breed worden uitgemeten. Gemakshalve wordt vergeten dat de oorzaak vaak bij anderen ligt. Maar gelukkig is de scheidsrechter ook vaak de beste man van het veld. Vooral als zijn aanwezigheid onopvallend is of als hij helemaal in de geest van de wedstrijd fluit. Of wanneer hij, als spelers de regels overtreden, consequent en daadkrachtig optreedt. Uit deze korte opsomming blijkt al hoeveel eisen aan een (goede) scheidsrechter worden gesteld. Bovendien opereert hij onder omstandigheden die per definitie tegenstrijdig zijn, want hij heeft altijd met twee ploegen te maken die een tegengesteld belang hebben. En winnen kan maar één partij. Alles bij elkaar genomen is het fluiten van een wedstrijd altijd weer spannend, altijd weer een uitdaging voor jezelf. Op dit moment beschikt de KNVB over bijna geregistreerde scheidsrechters. Dit aantal maakt het onmogelijk de doelstelling van de KNVB te halen dat elke wedstrijd in het amateurvoetbal door een door de bond opgeleide scheidsrechter dient te worden gefloten. Bovendien is sprake van een behoorlijke vergrijzing van het scheidsrechterskorps. Door natuurlijk verloop zal het aantal scheidsrechters in de komende vijf jaar met nog ongeveer duizend scheidsrechters afnemen. Behalve het groeiende tekort aan scheidsrechters, heeft de KNVB nog een andere zorg: de aansluiting met de internationale top dreigt verloren te gaan. In de afgelopen drie jaar is het aantal Nederlandse top class referees gedaald van drie naar één. Versterking van de top is nodig om ook in de toekomst de kwaliteit van de arbitrage te kunnen waarborgen.

8 8 Om het aantal scheidsrechters te verhogen en de kwaliteit van de arbitrage te verbeteren, is concrete actie nodig. Het Masterplan arbitrage investeert in de breedte én in de top van het Nederlandse scheidsrechterskorps. Het voorziet in de ontwikkeling en uitvoering van gezamenlijk beleid op het gebied van werving, selectie en behoud van scheidsrechters, en op het gebied van opleiding en begeleiding. Aanpassingen in de organisatie zijn nodig om dit beleid te ondersteunen. DOELSTELLINGEN VAN HET MASTERPLAN ARBITRAGE Zorgen voor voldoende scheidsrechters, zodat op termijn alle door de KNVB georganiseerde wedstrijden door een opgeleide scheidsrechter worden geleid Een klimaat scheppen waarin het voor jongeren aantrekkelijk is om te gaan fluiten Scheidsrechters en assistent-scheidsrechters opleiden en begeleiden om de kwaliteit van de arbitrage te waarborgen en te verbeteren De doorstroom van talentvolle arbiters naar de top van het amateurvoetbal en het betaald voetbal verbeteren; de doorstroom van arbiters naar de internationale lijst behouden en verbeteren De huidige groep scheidsrechters behouden en bewust maken van hun voorbeeldrol Het Masterplan arbitrage bestaat uit vier delen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Dit zijn: I Werving, Selectie en Behoud II Opleiding en Begeleiding III Coaching en Opleiding arbitrage betaald voetbal IV Organisatie en Structuur

9 9

10 10 I WERVING, SELECTIE EN BEHOUD IMAGOVERBETERING Het centrale thema voor werving, selectie en behoud van scheidsrechters is de verbetering van het imago. Zowel spelers, trainers, bestuurders als toeschouwers trekken de autoriteit van de scheidsrechter veel te vaak in twijfel. Dit heeft negatieve gevolgen voor het imago van de scheidsrechter. De KNVB kent aan zichzelf, de verenigingen en de media een belangrijke taak toe om imagoverbetering te bereiken. De KNVB zorgt voor meer informatie, faciliteiten en aandacht voor scheidsrechters. Aan de spelers en het grote publiek wordt duidelijk gemaakt wat de taak en de rol van de scheidsrechter is. De verenigingen en de media hebben een belangrijke functie bij de overdracht en uitwerking van de grote hoeveelheid plannen uit het Masterplan arbitrage.

11 11 Niet in de laatste plaats is een rol weggelegd voor de scheidsrechters zélf. Deze dienen zich niet alleen tijdens de wedstrijd op te stellen als scheidsrechter, maar ook voor en na de wedstrijd. Dit veronderstelt de aanwezigheid van een aantal persoonseigenschappen, die iedere scheidsrechter zichzelf eigen dient te maken of verder moet vervolmaken. Zo moet de scheidsrechter in staat zijn enige zelfreflectie te plegen en moet hij van zijn fouten willen leren. De KNVB besteedt hieraan veel aandacht in het opleidings- en begeleidingsprogramma van scheidsrechters. WAAROM IK GRAAG SCHEIDSRECHTER WIL WORDEN Ik ben een voetballiefhebber. Als ik de spelregels goed ken, wordt het plezier nog groter. Wat ik leer bij het fluiten komt ook in mijn verdere leven van pas. Ik weet dat ik het als voetballer niet ver ga schoppen, als scheidsrechter kan ik wél carrière maken. Ik wil het voetbal ook eens van de andere kant bekijken. Leiding geven is een uitdaging. En het is nog goed voor mijn conditie óók! EXTRA INSTROOM, MAAR WEL MET KWALITEIT De inspanningen bij de KNVB zijn erop gericht om op het reeds begrote aantal cursussen nog eens extra instroom te genereren. Bij de werving van nieuwe scheidsrechters hanteert de KNVB twee principes. Ten eerste zal er - ondanks het tekort aan scheidsrechters - een selectie aan de poort plaatsvinden. Dit om te voorkomen dat wordt geïnvesteerd in ongeschikte kandidaten. Kwaliteitseisen zijn: beschikbaarheid, uitstraling, opleiding, motivatie en conditie. Ten tweede komt er geen verplichte levering van scheidsrechters per club of per elftal.

12 12 Verplichte levering levert in eerste instantie weliswaar een hoger aantal scheidsrechters op, maar de ervaring bij andere sportbonden leert dat de uitstroom bijna even hoog is. Het rendement van de investering (opleidingsen begeleidingskosten) is dan vrijwel nihil. Wel wordt een beroep gedaan op de verenigingen om mee te helpen bij het enthousiast maken van de leden voor arbitrage. ÓÓK AANDACHT VOOR HET BESTAANDE KORPS Onder de titel Behoud het goede krijgt ook het bestaande scheidsrechterskorps aandacht in het Masterplan arbitrage. Acties die al eens zijn gehouden (zoals het verstrekken van spelregelboekjes, gele en rode kaarten, reductie voor kaarten van het Nederlands elftal of de Amstel Cup-finale) krijgen een structureel karakter. De KNVB wil voorkomen dat door de noodzaak van het richten van de activiteiten op de nieuwe aanwas, de leden van het huidige korps het voetbalveld via de achterdeur verlaten. De scheidsrechters van het bestaande korps blijven dus hun welverdiende aandacht krijgen. ACTIES Het Masterplan arbitrage kent een groot aantal activiteiten om alle plannen op het gebied van imagoverbetering, werving, selectie en behoud te realiseren. Zo wordt gedacht aan: een landelijke scheidsrechtersdag arbitrage in het lespakket van de sportopleidingen extra cursussen en bijscholing voor arbiters themabijeenkomsten voor verenigingsscheidsrechters bijeenkomsten op scholen voortzetting van de succesvolle spelregelquiz

13 13

14 14 II OPLEIDING EN BEGELEIDING EEN VERNIEUWD OPLEIDINGSMODEL, MET VEEL PRAKTIJKOEFENINGEN De KNVB besteedt veel zorg en aandacht aan de opleiding van scheidsrechters, waarbij een belangrijke plaats voor het leren in de praktijk is ingeruimd. De Basisopleiding Scheidsrechters (BOS) is hiervan een goed voorbeeld. De doelstelling van het deelproject Opleiding en Begeleiding is een kwaliteitsverbetering van de opleidingen. In het kader van het Masterplan arbitrage worden alle cursussen in één opleidingsmodel geplaatst. De meeste programma s worden vernieuwd om de opleidingen beter te laten aansluiten op de steeds hogere eisen die zowel de cursist als de praktijk stelt. Ook de cursus junior-scheidsrechter wordt in een nieuw jasje gestoken: kort maar krachtig, met veel praktijkvoorbeelden. Alle arbitragecursussen van de KNVB gaan uit van de individuele ontwikkeling van cursisten en het leveren van maatwerk. Bij de vernieuwing van het opleidingsmodel krijgen de in- en doorstroommogelijkheden extra aandacht. OP NAAR JOUW TOP De KNVB vindt het belangrijk dat er voldoende kansen voor de scheidsrechter zijn om plezier in het fluiten te behouden en tegelijkertijd door te kunnen groeien naar zijn top. ÉÉN INTEGRAAL SCOUTINGSYSTEEM De systemen voor scouting en beoordeling van scheidsrechters worden verbeterd. Voor de twee scoutingsystemen die nu bestaan (één voor het amateurvoetbal en één voor het betaald voetbal) komt één integraal systeem in de plaats. Dit systeem wordt gekoppeld aan de voorgestelde piramidale opbouw van de arbitrage.

15 15 DATABASE VOOR SCHEIDSRECHTERS Het Masterplan arbitrage kent een hoge prioriteit toe aan de realisatie van een database voor scheidsrechters. Dit zogeheten scheidsrechtersvolgsysteem is essentieel bij het aanbieden van cursussen, alsook voor het in kaart brengen en gericht benaderen van de individuele scheidsrechter. TRANSPARANT BEOORDELINGSSYSTEEM Tenslotte is er aandacht voor de beoordeling van de scheidsrechter. Alhoewel in het Masterplan arbitrage het accent is verschoven van beoordeling naar opleiding en begeleiding, is een transparant beoordelingssysteem noodzakelijk. Omdat er veel kritiek is op het huidige beoordelingssysteem in het amateurvoetbal wordt voorgesteld een nieuw, transparant en objectief systeem te ontwikkelen, dat niet op zichzelf staat. Dit nieuwe systeem moet aansluiten op het competentieprofiel, de te leveren prestatie en de opleiding van de scheidsrechter. Het nieuwe systeem moet een landelijke vergelijking binnen het amateurvoetbal mogelijk maken.

16 16 III COACHING EN OPLEIDING ARBITRAGE BETAALD VOETBAL OP WEG NAAR HET PERSOONLIJK OPLEIDINGSPLAN Voor de scheidsrechter die nu pas aan zijn carrière begint, klinkt het betaald voetbal waarschijnlijk nog ver weg. Toch besteedt het Masterplan arbitrage specifiek aandacht aan de groep (assistent-)scheidsrechters betaald voetbal, omdat zij een arbeidsverhouding met de KNVB hebben. Tot heden was altijd sprake van een collectief opleidingsprogramma: ervaren scheidsrechters kregen eenzelfde opleidingsdag als onervaren, jeugdige assistent-scheidsrechters voorgeschoteld. Met ingang van dit seizoen hebben de opleidingsbijeenkomsten een modulair karakter. Op termijn zijn persoonlijke opleidingsplannen leidend bij het aanbieden van de opleidingen. Door het vergroten van de samenhang tussen de opleidingen in het amateurvoetbal en de opleiding voor (assistent-)scheidsrechter betaald voetbal, wordt de huidige kloof gedicht. In 2004 krijgt een masterclass gestalte, waarin zes tot acht jeugdige talenten worden opgeleid tot potentiële nationale en internationale topscheidsrechters. De masterclass vervangt de opleiding voor de C-lijst.

17 IV ORGANISATIE EN STRUCTUUR 17 KNVB: MEER HERKENNING EN ERKENNING VOOR ARBITRAGE Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat de herkenbaarheid en erkenning van de arbitrage binnen de KNVB-organisatie te wensen overlaten. Op de volgende punten kan verbetering worden aangebracht: de piramidale opbouw van de scheidsrechtersgroepen de samenhang tussen centrale organisatie en districten een eenduidige taak- en rolverdeling tussen de vrijwilligersen arbeidsorganisatie de capaciteit binnen de eigen organisatie Voor het slagen van het Masterplan arbitrage is het noodzakelijk de organisatie en structuur te verbeteren. In het seizoen 2003/ 04 wordt een haalbaarheidsstudie verricht naar een nieuwe piramidale opbouw van de arbitrage. Deze ziet er als volgt uit: (assistent)scheidsrechters BV Groep A Groep B Groep C Verenigingsscheidsrechters Voor de huidige scheidsrechters komt er een overgangsregeling. De belangenorganisaties COVS en BSBV spelen hierin een belangrijke rol. En in ieder district wordt een aanspreekpunt voor de arbitrage aangesteld. Voor het realiseren van het Masterplan arbitrage zijn uiteraard extra mankracht en middelen nodig. De financiële consequenties hiervan zijn terug te vinden in het vergadernummer van de voorjaarsvergadering 2003.

18 18 TEN SLOTTE DE KNVB EN DE CLUBS ZIJN AAN ZET Het moge duidelijk zijn dat, als nu niets gedaan wordt, er op termijn alleen nog standaardteams onder leiding van een scheidsrechter spelen. De KNVB moet investeren in de breedte en in de top van het scheidsrechterskorps; het is vijf voor twaalf en de KNVB is aan zet! Dit is een letterlijke tekst uit het Masterplan arbitrage, die duidelijk maakt dat de KNVB als grootste sportbond van Nederland zijn ogen niet sluit voor de problematiek van de arbitrage. Er wordt met ervaren en deskundige medewerkers aan de uitvoering van het Masterplan arbitrage gewerkt, maar om dit tot een succes te maken is van veel kanten medewerking nodig. Ook de belangenorganisaties van scheidsrechters en de overkoepelende organisaties zijn zich bewust van het feit dat het probleem daadkrachtig moet worden aangepakt. NOC*NSF heeft al aangegeven arbitrage in alle takken van sport als een speerpunt te beschouwen. CLUBS, VERGEET DE SCHEIDSRECHTER NIET! Redenen voor clubs om zich in te zetten: meer mogelijkheden voor jeugd om plezier te beleven aan het voetbal meer mogelijkheden om jeugd te binden aan de club meer wedstrijden met een echte scheids meer speel- en clubplezier Het Masterplan arbitrage is een groeiplan waarin verschillende evaluatiemomenten zijn opgenomen. Zo wordt bijvoorbeeld na elk seizoen beoordeeld welke projecten en activiteiten moeten/kunnen worden geïntensiveerd of afgebouwd. Uiteraard vormen ook nieuwe ontwikkelingen onderdeel van de evaluatie, zodat het Masterplan arbitrage dynamisch blijft en er goed wordt ingespeeld op de huidige en toekomstige situatie.

19 COLOFON 19 TEKST Gerard Haverkamp, Alphen aan den Rijn EINDREDACTIE Anne Brentjens, KNVB concerncommunicatie FOTOGRAFIE Jan de Koning, KNVB VORMGEVING Mark van Hooff Grafisch Ontwerp, Amsterdam DRUK Griffioen DM Producers, Nieuwegein april 2003

20 ZIN OM SCHEIDSRECHTER TE WORDEN? Meld je nu aan bij het kantoor van de KNVB in jouw district. DISTRICT NOORD tel DISTRICT OOST tel DISTRICT WEST I tel DISTRICT WEST II tel DISTRICT ZUID I tel DISTRICT ZUID II tel

VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016. Arbitrageplan

VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016. Arbitrageplan VOETBALVERENIGING RKDSV 2015/2016 Arbitrageplan RKDSV 1. Inleiding Het imago van een scheidsrechter is belangrijk en zijn autoriteit wordt zowel door spelers, trainers, bestuurders en toeschouwers regelmatig

Nadere informatie

Dit is een beknopte weergave van het arbitrageplan. Klik hier voor de volledige versie.

Dit is een beknopte weergave van het arbitrageplan. Klik hier voor de volledige versie. (Samenvatting) Inleiding HHC Hardenberg is een vereniging met veel actieve voetballers en vrijwilligers en heeft de beschikking over een prachtig complex. Noem het maar gerust een bedrijf waar dagelijks

Nadere informatie

Arbitrageplan HSC 28

Arbitrageplan HSC 28 Arbitrageplan HSC 28 Heerle, 20 september 2013 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organisatie en structuur 4. Profielschets verenigingscheidsrechter 5. Organisatie rond wedstrijden 6. Werving

Nadere informatie

2012 Jeugdscheidsrechters v.v. Acht Versie: 2012 Jeugdscheidsrechters v.v.acht 2012 v.1.0 Pagina 1

2012 Jeugdscheidsrechters v.v. Acht Versie: 2012 Jeugdscheidsrechters v.v.acht 2012 v.1.0 Pagina 1 Jeugdscheidsrechters v.v. Acht Versie: 2012 Jeugdscheidsrechters v.v.acht 2012 v.1.0 Pagina 1 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organisatie en structuur 4. Scheidsrechterscommissie 5. Profielschets

Nadere informatie

Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder

Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder Talentontwikkeling in de vereniging Ewout Schröder Ewout Schröder Positief Enthousiast Gedreven Theoretische kaders Wat is het doel van talentontwikkeling binnen jouw vereniging? Het te allen tijde (vroeg)tijdig

Nadere informatie

Spelregelbewijs. voor. jeugdspelers. Informatiebrochure over de invoering van het spelregelbewijs voor. jeugdspelers

Spelregelbewijs. voor. jeugdspelers. Informatiebrochure over de invoering van het spelregelbewijs voor. jeugdspelers Spelregelbewijs voor jeugdspelers Informatiebrochure over de invoering van het spelregelbewijs voor jeugdspelers oktober 2013 Inleiding Op 20 maart 2013 presenteerde de KNVB het actieplan Tegen geweld,

Nadere informatie

Teamleidersmap. FC Blauw-Wit Amsterdam

Teamleidersmap. FC Blauw-Wit Amsterdam Teamleidersmap FC Blauw-Wit Amsterdam Teamleider bij FC Blauw-Wit Amsterdam FC Blauw-Wit Amsterdam streeft naar het ontplooien van talenten en het verbinden van mensen uit Amsterdam die plezier hebben

Nadere informatie

Beleidsplan Arbitrage

Beleidsplan Arbitrage 2014-2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling van het plan 4 3. Organisatie en structuur 5 4. Profielschets verenigingsscheidsrechter 6 5. Organisatie wedstrijddagen 7 6. Werving, selectie en

Nadere informatie

WEDSTRIJD FUNCTIONARISSEN BADMINTON

WEDSTRIJD FUNCTIONARISSEN BADMINTON WEDSTRIJD FUNCTIONARISSEN BADMINTON We kunnen niet zonder Goede arbitrage draagt in iedere sport bij aan het plezier van zowel de beoefenaars als toeschouwers en ook aan het imago van die sport. Om de

Nadere informatie

Arbitrageplan Rkvvm-Sibbe

Arbitrageplan Rkvvm-Sibbe Arbitrageplan Rkvvm-Sibbe Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organisatie en structuur 4. Scheidsrechterscoördinatoren 5. Profielschets verenigingsscheidsrechter 6. Organisatie rond wedstrijden

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Bijlage 4: Scheidsrechterplan VVR-jeugd. Inhoudsopgave:

Bijlage 4: Scheidsrechterplan VVR-jeugd. Inhoudsopgave: Bijlage 4: Scheidsrechterplan VVR-jeugd Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organisatie en structuur 4. Profielschets verenigingscheidsrechter 5. Organisatie rond wedstrijden 6. Werving, selectie

Nadere informatie

Arbitrageplan DSVP. Doelstellingen en aanpak. Scheidsrechterscommissie DSVP Versie: 29 maart 2012 Versie 1.0

Arbitrageplan DSVP. Doelstellingen en aanpak. Scheidsrechterscommissie DSVP Versie: 29 maart 2012 Versie 1.0 Arbitrageplan DSVP Doelstellingen en aanpak Scheidsrechterscommissie DSVP Versie: 29 maart 2012 Versie 1.0 1 Inhoud 1.Inleiding... 3 2.Doelstellingen... 4 3.Werving en selectie... 5 4.Opleiding en begeleiding...

Nadere informatie

SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN. Beleidsplan

SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN. Beleidsplan SV SLIKKERVEER OP NAAR HET 100-JARIG BESTAAN Beleidsplan 2016-2020 SV SLIKKERVEER: MEER DAN EEN VERENIGING SV SLIKKERVEER: MEER DAN EEN VERENIGING SV Slikkerveer is een vereniging. En zoals bij iedere

Nadere informatie

Arbitrageplan Olympia 60

Arbitrageplan Olympia 60 Arbitrageplan Olympia 60 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organisatiestructuur 4. Taken arbitragecommissie 5. Profielschets verenigingsscheidsrechter 6. Organisatie rond wedstrijden 7. Werving,

Nadere informatie

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Deel 1 Introductie Mark Boterman Versie 1.0 (oktober 2014) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Voorwoord... 2 2 Inleiding... 2 3 Uitgangspunten en doelstellingen... 3 3.1

Nadere informatie

Arbitrageplan. Respect voor de Arbitrage. Bijlage Technisch beleidsplan Olympia 28

Arbitrageplan. Respect voor de Arbitrage. Bijlage Technisch beleidsplan Olympia 28 Arbitrageplan Respect voor de Arbitrage Bijlage Technisch beleidsplan Olympia 28 1 Inhoud Wijzigingshistorie... 3 Voorwoord... 3 Inleiding... 3 Respect... 3 Doel arbitrageplan... 4 De organisatie van de

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Inleiding Voor je ligt de handleiding van de Verenigingsbox. De Verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke

Nadere informatie

ARBITRAGEBELEID 2015/2016

ARBITRAGEBELEID 2015/2016 ARBITRAGEBELEID 2015/2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Normen en waarden 4. Organogram /scheidsrechterscommissie 5. Aanstellingen 6. Opleiding en begeleiding 7. Profielschets scheidsrechter

Nadere informatie

Scheidsrechtersplan. RKVV Bergeijk seizoen 2013 2014

Scheidsrechtersplan. RKVV Bergeijk seizoen 2013 2014 Scheidsrechtersplan RKVV Bergeijk seizoen 2013 2014 Versie sept. 2013 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD... 3 DOELSTELLINGEN... 4 UITGANGSPUNTEN... 5 Jeugdafdeling... 5 Seniorenafdeling... 5 ORGANISATIE... 6 WERVING...

Nadere informatie

- 10 Gouden regels voor het ontvangen van scheidsrechters:

- 10 Gouden regels voor het ontvangen van scheidsrechters: 1 INHOUDSOPGAVE 1. Imago - 10 Gouden regels voor het ontvangen van scheidsrechters - Convenant sportiviteit en respect 2. Organisatie - Organogram - Scheidsrechters commissie - Functieomschrijvingen 3.

Nadere informatie

Beleidsplan scheidsrechters SV Gouda

Beleidsplan scheidsrechters SV Gouda Beleidsplan scheidsrechters SV Gouda November 2012. Inhoudsopgave Achtergrond en actuele situatie 3 Toekomstbeeld 3 Structuur en organisatie 4 Beloning 5 Opleiding en Begeleiding 5 Budget 6 Beleidsplan

Nadere informatie

ARBITRAGE BELEIDSPLAN

ARBITRAGE BELEIDSPLAN ARBITRAGE BELEIDSPLAN C.K.V. Tweemaal Zes 2017-2021 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 3 1.1. HUIDIGE BEZETTING ARBITRAGE TZ 3 1.2. SANCTIES VAN KNKV 4 1.3. OVERWEGINGEN BIJ BELEID 4 1.4. HOOFDLIJNEN ARBITRAGEBELEID

Nadere informatie

Arbitrageplan v.v. MOC

Arbitrageplan v.v. MOC Arbitrageplan v.v. MOC Inhoudsopgave: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Inleiding Doelstelling van het arbitrageplan Organisatie en structuur Profielschets verenigingscheidsrechter Organisatie rond wedstrijden

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Leiden -5 november 2014 Door: Nathalie Verdult Aanleiding VSK De sport

Nadere informatie

ARBITRAGEPLAN. vv R.W.B. Versie 0.2 Maart 2013

ARBITRAGEPLAN. vv R.W.B. Versie 0.2 Maart 2013 ARBITRAGEPLAN vv R.W.B. Versie 0.2 Maart 2013 1 Inhoudsopgave: 1. Inleiding.... 3 2. Doelstelling.... 4 3. Organisatie en Structuur.... 5 4. Samenwerking met andere clubs.... 6 5. Scheidsrechter coördinator....

Nadere informatie

VAN KINDERWAGEN TOT SCOOTER WERVING EN BEHOUD VAN JEUGD

VAN KINDERWAGEN TOT SCOOTER WERVING EN BEHOUD VAN JEUGD VAN KINDERWAGEN TOT SCOOTER WERVING EN BEHOUD VAN JEUGD OPZET EN DOEL VAN DEZE BIJEENKOMST Doel van deze bijeenkomst: Aan de hand van de nieuwste inzichten en succesvolle praktijkvoorbeelden gaan we in

Nadere informatie

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE K.V.C. HAACHT SENIORS: MET EIGEN JEUGD ZO HOOG MOGELIJK SPELEN JEUGD: ZORGEN VOOR EEN KWALITEITSVOLLE JEUGDOPLEIDING MET OOK AANDACHT VOOR DE MINDERE

Nadere informatie

Ontwikkelen van lerende omgeving en uitdagend prestatieklimaat

Ontwikkelen van lerende omgeving en uitdagend prestatieklimaat Ontwikkelen van lerende omgeving en uitdagend prestatieklimaat Het talentvolle meisje centraal Dit is waar elke ambitieuze speelster van droomt: ooit uitkomen voor Nederland, liefst natuurlijk op een groot

Nadere informatie

Zonder scheidsrechter geen wedstrijd

Zonder scheidsrechter geen wedstrijd Zonder scheidsrechter geen wedstrijd Arbitrageplan RKVV Roosendaal 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organogram en structuur 4. Organisatie 5. Werving, selectie en behoud. 6. Opleiding

Nadere informatie

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen.

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Daar heb ik ook mijn scheidsrechterskaartgehaald en

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Waarom een verenigingsbox? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Hurley Arbitrage Huis

Hurley Arbitrage Huis Hurley Arbitrage Huis I. Het belang van arbitrage 1. De KNHB definieert het belang van de arbitrage als volgt: Scheidsrechters zorgen ervoor dat wedstrijden op een sportieve manier en volgens de spelregels

Nadere informatie

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ALGEMENE GEDRAGSREGELS Respecteer de regels van het voetbal en de beslissingen van de scheidsrechter of zijn assistent Trek nooit de integriteit van

Nadere informatie

Functioneel fluiten en voordeel Regio Zuid 22 september passie voor water

Functioneel fluiten en voordeel Regio Zuid 22 september passie voor water Functioneel fluiten en voordeel Regio Zuid 22 september 2018 passie voor water Veel gehoorde uitspraken De scheidsrechter floot nergens voor. De scheidsrechter heeft de hele wedstrijd kapot gefloten. Aan

Nadere informatie

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken.

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. Missie, Visie & Doelstellingen Missie SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. SDOB is vooruitstrevend op het gebied van: Trainingsmethodes

Nadere informatie

SCHEIDSRECHTERSOPLEIDING VELDVOETBAL III AANKONDIGING SEIZOEN 2018/ 19

SCHEIDSRECHTERSOPLEIDING VELDVOETBAL III AANKONDIGING SEIZOEN 2018/ 19 SCHEIDSRECHTERSOPLEIDING VELDVOETBAL III AANKONDIGING SEIZOEN 2018/ 19 Lijkt het je leuk voetbalwedstrijden voor de KNVB in goede banen te leiden en ben je representatief, communicatief vaardig, heb je

Nadere informatie

Scheidsrechters beleid vv. A.S.W.H. Inhoudsopgave

Scheidsrechters beleid vv. A.S.W.H. Inhoudsopgave Scheidsrechters beleid vv. A.S.W.H. Inhoudsopgave - Inleiding - Doelstelling scheidsrechters beleid - Organisatie en structuur - Voorwaarden verenigingsscheidsrechter - Wedstrijdvoorbereiding - Werving,

Nadere informatie

Arbitragebeleid vv Dubbeldam. Het Arbitragebeleid. Voetbalvereniging. Dubbeldam

Arbitragebeleid vv Dubbeldam. Het Arbitragebeleid. Voetbalvereniging. Dubbeldam Het Arbitragebeleid Voetbalvereniging Dubbeldam 1 Voorwoord. Voetballen bij een vereniging als Dubbeldam is vooral plezier hebben met elkaar. Onze teams spelen tegen een tegenstander vaak onder leiding

Nadere informatie

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Datum: 27-2-2013 Auteur: Herman Pasman, Technisch Jeugd Coördinator Voetbal Voetbal is een complex spel doordat er

Nadere informatie

FC BLAUW-WIT AMSTERDAM

FC BLAUW-WIT AMSTERDAM FC BLAUW-WIT AMSTERDAM SCHEIDSRECHTERS OPLEIDINGEN FC Blauw-Wit Amsterdam biedt in samenwerking met de KNVB de volgende scheidsrechters cursussen aan: Pupillen Scheidsrechter Junioren Scheidsrechter Pupillen

Nadere informatie

Arbitrageplan BSV Boeimeer

Arbitrageplan BSV Boeimeer Arbitrageplan BSV Boeimeer Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organisatie en structuur 4. Scheidsrechterscommissie 5. Profielschets vereniging scheidsrechter 6. Organisatie rond wedstrijden

Nadere informatie

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum

De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum De opleiding tot topsporter en het waterpolo opleidingscentrum HET WATERPOLO OPLEIDINGSCENTRUM: DE OPLEIDING TOT TOPSPORTER Het Waterpolo Opleidingscentrum (WOC) streeft er naar spelers en speelsters in

Nadere informatie

De hockey gedragscode: (1): Spelers

De hockey gedragscode: (1): Spelers De hockey gedragscode: (1): Spelers Hockey is een sport waar sportiviteit en respect voorop staat. Dat willen we graag zo houden. Daarom heeft de KNHB een gedragscode opgesteld. De KNHB-gedragscode luidt

Nadere informatie

JEUGD Selectiebeleid 2014-2017

JEUGD Selectiebeleid 2014-2017 JEUGD Selectiebeleid 2014-2017 Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 1.1 Wat is selectie? 4 1.2 Waarom selecteren? 4 1.3 Selectie algemeen 4 1.4 Wat houdt selectie spelen in? 5 2.0 Doelstellingen 6 2.1 Uitgangspunten

Nadere informatie

Beleidsplan Scheidsrechters vv Heino. Hé Scheids.. Scheidsrechtersbeleidsplan vv Heino/ oktober 2015/ Seniorencommissie

Beleidsplan Scheidsrechters vv Heino. Hé Scheids.. Scheidsrechtersbeleidsplan vv Heino/ oktober 2015/ Seniorencommissie 1 Beleidsplan Scheidsrechters vv Heino Hé Scheids.. 2 Inhoudsopgave Voorwoord 1. Doelstelling 2. Organogram 3. Werving, selectie en onderhoud 4. Overlegstructuur 5. Organisatie Clubscheidsrechters 6. Opleiding

Nadere informatie

UITVOERING MASTERPLAN ZAALVOETBAL REGIOVERGADERING 2011

UITVOERING MASTERPLAN ZAALVOETBAL REGIOVERGADERING 2011 UITVOERING MASTERPLAN ZAALVOETBAL REGIOVERGADERING 2011 MASTERPLAN KNVB ZAALVOETBAL Afgelopen 2 jaar ontwikkeling Masterplan Zaalvoetbal op de kaart Besluitvorming december 2010 Vanaf f1 juli li2011: uitvoering

Nadere informatie

Beleidsplan arbitrage vvhelden. Vastgesteld 21 mei 2015

Beleidsplan arbitrage vvhelden. Vastgesteld 21 mei 2015 Beleidsplan arbitrage vvhelden Vastgesteld 21 mei 2015 Inhoudsopgave: 1. Inleiding pag. 1 2. Doelstelling en visie pag. 4 3. Organisatie en structuur pag. 5 4. Profielschets verenigingsscheidsrechter pag.

Nadere informatie

Arbitrageplan SV Hilvaria. november 2015

Arbitrageplan SV Hilvaria. november 2015 Arbitrageplan SV Hilvaria november 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 4 3. Normen en waarden 5 4. Organogram en structuur 6 5. Organisatie 7 6. Werving, selectie en behoud 8

Nadere informatie

Samen Sterker? Spiegelbijeenkomst voetbalvereniging Zelhem. Datum: 1 mei 2017 Versie: 1.0 Status: Definitief

Samen Sterker? Spiegelbijeenkomst voetbalvereniging Zelhem. Datum: 1 mei 2017 Versie: 1.0 Status: Definitief Samen Sterker? Spiegelbijeenkomst voetbalvereniging Zelhem Datum: 1 mei 2017 Versie: 1.0 Status: Definitief Agenda Programma spiegelbijeenkomst VV Zelhem Start Onderwerp 19:30 Welkom & Introductie 19:45

Nadere informatie

21-9-2012 RESULTATEN ZAALVOETBAL 2011/2012 UITVOERING MASTERPLAN REGIOVERGADERING NAJAAR 2012 RESULTATEN ZAALVOETBAL RESULTATEN ZAALVOETBAL

21-9-2012 RESULTATEN ZAALVOETBAL 2011/2012 UITVOERING MASTERPLAN REGIOVERGADERING NAJAAR 2012 RESULTATEN ZAALVOETBAL RESULTATEN ZAALVOETBAL 2011/2012 UITVOERING MASTERPLAN REGIOVERGADERING NAJAAR 2012 Inrichting afdeling zaalvoetbal (AO en VO) Uitvoeringplan werkplannen per district Sponsorpropositie Landelijke scheidsrechterscommissie Naamswijziging

Nadere informatie

C O N V E N A N T. Extern scouten in jeugdvoetbal. Het verantwoord en respectvol omgaan van amateurclubs met jonge voetballers en met elkaar.

C O N V E N A N T. Extern scouten in jeugdvoetbal. Het verantwoord en respectvol omgaan van amateurclubs met jonge voetballers en met elkaar. C O N V E N A N T Extern scouten in jeugdvoetbal Inzake : Het verantwoord en respectvol omgaan van amateurclubs met jonge voetballers en met elkaar. Partijen : Amateurvoetbalverenigingen District West

Nadere informatie

Arbitrageplan vvsbc. 1. Vergoedingen aan scheidsrechters

Arbitrageplan vvsbc. 1. Vergoedingen aan scheidsrechters Arbitrageplan vvsbc Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Organisatie en structuur 4. Scheidsrechterscommissie 5. Profielschets verenigingscheidsrechter 6. Organisatie rond wedstrijden 7. Werving,

Nadere informatie

Vernieuwend opleiden Scheidsrechters Hartelijk Welkom!

Vernieuwend opleiden Scheidsrechters Hartelijk Welkom! Hartelijk Welkom! Zonder scheidsrechters geen handbalwedstrijd! Scheidsrechter mòeten zijn of scheidsrechter wìllen zijn? Problematiek: onaantrekkelijk hoge uitval leveringsplicht cursusduur afstand kosten.

Nadere informatie

Arbitragebeleid Achilles 1894

Arbitragebeleid Achilles 1894 Arbitragebeleid Achilles 1894 Ilja van der Heide Inleiding. Achilles 1894 wil op sportief gebied graag hogerop. Daar hoort ook een goed en duidelijk scheidsrechters beleid bij. In dit document wil ik een

Nadere informatie

De Nieuwe Band Extra

De Nieuwe Band Extra De Nieuwe Band Extra Ook tijdens het seizoen 2010-2011 zal er weer Wodanseck-hout te koop zijn. Net zoals de afgelopen jaren zal dit hout met liefde en plezier door de Wodanseck-leden gezaagd, gehakt,

Nadere informatie

Voetbalvisie D.O.S. Kampen

Voetbalvisie D.O.S. Kampen Voetbalvisie D.O.S. Kampen Algemeen: D.O.S. Kampen is een ambitieuze voetbalvereniging waar leden met veel plezier actief of passief bezig zijn met het voetbalspelletje. Deze voetbalvisie gaat over de

Nadere informatie

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal,

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal, Uitgeest, 18 augustus 2014 Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP Beste allemaal, Het nieuwe basketbalseizoen staat weer voor de deur en daar hebben we natuurlijk allemaal erg veel zin in. Zoals

Nadere informatie

Hieronder volgt het meerjarenbeleid van de sportvereniging DFS te Opheusden.

Hieronder volgt het meerjarenbeleid van de sportvereniging DFS te Opheusden. MEERJARENBELEID s.v.d.f.s. Hieronder volgt het meerjarenbeleid van de sportvereniging DFS te Opheusden. Het gaat om een periode van 5 jaren. Dit beleidsplan bevat de jaren 2010-2015. In het eerste seizoen

Nadere informatie

ARBITRAGEPLAN VV ZIGO

ARBITRAGEPLAN VV ZIGO ARBITRAGEPLAN VV ZIGO Versie 1.1 Augustus 2011 Ontworpen door: Rob van Eijck Scheidsrechters coördinator Jeugd & Senioren 1 Inhoudsopgave: Pag 1. Inleiding. 03 2. Doelstelling. 04 3. Organisatie en structuur.

Nadere informatie

Hoe bereik ik een sportieve clubcultuur?

Hoe bereik ik een sportieve clubcultuur? Hoe bereik ik een sportieve clubcultuur? Driebergen, 2 november 2013 Ralf Reniers Samen naar een Veiliger Sportklimaat Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst

Nadere informatie

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE K.V.C. HAACHT SENIORS: MET EIGEN JEUGD ZO HOOG MOGELIJK SPELEN JEUGD: ZORGEN VOOR EEN KWALITEITSVOLLE JEUGDOPLEIDING MET OOK AANDACHT VOOR DE MINDERE

Nadere informatie

VERSLAG VRIJWILLIGERSBELEID RKVV ROOSENDAAL uitgevoerde acties vrijwilligersbeleid in seizoen

VERSLAG VRIJWILLIGERSBELEID RKVV ROOSENDAAL uitgevoerde acties vrijwilligersbeleid in seizoen 1 Vrijwilligersbeleid VERSLAG VRIJWILLIGERSBELEID RKVV ROOSENDAAL 2012-2013 In 2012 is het meerjaren beleidsplan voor RKVV Roosendaal opgesteld. Hierin is als zwaartepunt opgenomen het onderdeel vrijwilligersbeleid.

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013

Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 Vrijwilligersbeleid MVV 29 per januari 2013 1. Inleiding Voetbalvereniging MVV 29 bestaat dankzij vrijwilligers. De ene vrijwilliger besteedt meer tijd aan MVV 29 dan een ander, maar dat geeft niet. Iedere

Nadere informatie

Toekomst SVMM Voetbal Jeugd en Senioren (Vanaf seizoen 2009/2010 t/m 2010/2011) Definitief. 20 april 2009 (versie 1.0)

Toekomst SVMM Voetbal Jeugd en Senioren (Vanaf seizoen 2009/2010 t/m 2010/2011) Definitief. 20 april 2009 (versie 1.0) Contourennota Toekomst SVMM Voetbal Jeugd en Senioren (Vanaf seizoen 2009/2010 t/m 2010/2011) Definitief 20 april 2009 (versie 1.0) INHOUDSOPGAVE Blz. 1. INLEIDING 3. 2. TOEKOMST SENIOREN SVMM VOETBAL

Nadere informatie

Voorstel aanpassing competitiestructuur meiden veldvoetbal

Voorstel aanpassing competitiestructuur meiden veldvoetbal Voorstel aanpassing competitiestructuur meiden veldvoetbal Optimalisatie structurele ontwikkeling competitiestructuur MA Martin Tebbens & Salman Khawaja Inleiding Op vrijdag 1 februari 2013 hebben wij,

Nadere informatie

Meisjes- en vrouwenvoetbal SDV Barneveld. Beleidsplan

Meisjes- en vrouwenvoetbal SDV Barneveld. Beleidsplan Meisjes- en vrouwenvoetbal SDV Barneveld Beleidsplan 2016 2019 Versie 2.0 17 november 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Voorwoord... 3 2. Beleid meisjes- en vrouwenvoetbal... 4 2.1 Doelstellingen...

Nadere informatie

Beleid Technische Commissie VV Gilze Het selecteren en Indelen:

Beleid Technische Commissie VV Gilze Het selecteren en Indelen: Beleid Technische Commissie VV Gilze Het beleid van de Technische Commissie is een middel zijn om de doelstellingen van VV Gilze, te behalen. Door middel van dit document willen wij ons beleid transparant

Nadere informatie

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? WAAROM EEN VERENIGINGS BOX? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Opleiding bestuurskader In Zuid 1 wordt een pilot gehouden, zodra deze is afgerond, dient na een evaluatie dit beleid landelijk te worden ingevoerd.

Opleiding bestuurskader In Zuid 1 wordt een pilot gehouden, zodra deze is afgerond, dient na een evaluatie dit beleid landelijk te worden ingevoerd. COVS Activiteitenplan Met onderstaand geactualiseerd populair beleidsplan is voor zover mogelijk rekening gehouden met de door de verenigingen en districten ingediende ideeën. Statuten en reglementen Tijdens

Nadere informatie

VERENIGINGSSCHEIDSRECHTER VELDVOETBAL AANKONDIGING SEIZOEN 2018/ 19

VERENIGINGSSCHEIDSRECHTER VELDVOETBAL AANKONDIGING SEIZOEN 2018/ 19 VERENIGINGSSCHEIDSRECHTER VELDVOETBAL AANKONDIGING SEIZOEN 2018/ 19 Lijkt het je leuk voetbalwedstrijden in goede banen te leiden en denk je over voldoende leidinggevende capaciteiten te beschikken? Dan

Nadere informatie

p Sponsor. Uwbelang. Groei.

p Sponsor. Uwbelang. Groei. SPONSORBROCHURE 2016-2017 Inhoud@vvBavel Mogelijk @vvbavel p10-14 Sponsor @vvbavel p4 Uwbelang @vvbavel p9 Groei @vvbavel p5 Resultaat @vvbavel p8 Maatschappij @vvbavel p6-7 Sponsor@vvBavel Waarom sponsoring?

Nadere informatie

Werkcommissie scheidsrechterszaken Vv Beilen/cvv FIT Boys. Meer samenwerking loont!!!

Werkcommissie scheidsrechterszaken Vv Beilen/cvv FIT Boys. Meer samenwerking loont!!! Werkcommissie scheidsrechterszaken Vv Beilen/cvv FIT Boys. Meer samenwerking loont!!! WCS vv Beilen/cvv FIT Boys Inleiding De voetbalverenigingen vv Beilen en cvv FIT Boys beslaan gezamenlijk ruim zestig

Nadere informatie

DVO op weg naar de top

DVO op weg naar de top DVO op weg naar de top Ambitiedocument 2013-2016 Waarom dit plan? DVO heeft zich in de afgelopen drie jaren geleidelijk weten te ontwikkelen tot een stabiele korfballeague vereniging. Hoe mooi korfbal

Nadere informatie

CHARTER KFC EENDRACHT ZOERSEL

CHARTER KFC EENDRACHT ZOERSEL CHARTER KFC EENDRACHT ZOERSEL 1. De missie van onze club Het bestuur wenst kinderen, jongeren en volwassenen de gelegenheid te bieden om te voetballen, ongeacht hun huidkleur, geslacht, cultuur of geloof.

Nadere informatie

Hé scheids, wissel! Scheids, wissel! SCHEIDS!!

Hé scheids, wissel! Scheids, wissel! SCHEIDS!! Inhoud Inleiding 7 Geschiedenis van het voetbal 9 In het veld 15 Langs de lijn 21 Beroemde clubs 25 Spelregels 35 Tips & Tricks 39 Grote namen 47 De leukste oefeningen 55 Attributen en techniek 59 Voetbal

Nadere informatie

Ouderavond Middenbouw Sportclub Excelsior. 2 oktober 2018

Ouderavond Middenbouw Sportclub Excelsior. 2 oktober 2018 Ouderavond Middenbouw Sportclub Excelsior 2 oktober 2018 Welkom Presentatie Technisch beleidsplan 2018-2025 Kort vragenrondje Korte pauze Presentatie Excelsior 4All Vragenrondje Afronding Stichting Woudestein

Nadere informatie

Voetbalfederatie Vlaanderen - Klachten over geweld bij voetbalwedstrijden

Voetbalfederatie Vlaanderen - Klachten over geweld bij voetbalwedstrijden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 553 van TOM VAN GRIEKEN datum: 21 april 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Voetbalfederatie Vlaanderen - Klachten over geweld bij voetbalwedstrijden

Nadere informatie

Driejarig Uitvoeringsplan afdeling Jeugd sv Enter Periode 1 januari 2012 tm 31 december 2014

Driejarig Uitvoeringsplan afdeling Jeugd sv Enter Periode 1 januari 2012 tm 31 december 2014 CONCEPT Driejarig Uitvoeringsplan afdeling Jeugd sv Enter Periode 1 januari 2012 tm 31 december 2014 JEUGDBESTUUR sv ENTER November 2012 Binden en Groeien Jeugdbestuur sv Enter 1 Inleiding Recent heeft

Nadere informatie

Opleiden van spelers en trainers bij Wijhe 92 succesvol

Opleiden van spelers en trainers bij Wijhe 92 succesvol Opleiden van spelers en trainers bij Wijhe 92 succesvol Inleiding Het opleiden van eigen spelers en trainers staat bij Wijhe 92 hoog in het vaandel en is erg belangrijk voor een succesvolle toekomst. De

Nadere informatie

Arbitrageplan VV Schagen

Arbitrageplan VV Schagen Arbitrageplan VV Schagen Voorwoord Hebben we genoeg scheidsrechters voor alle wedstrijden? Het is een elke week terugkerende vraag, ook bij VV Schagen. Er zijn steeds minder scheidsrechters beschikbaar

Nadere informatie

Ouderbijeenkomst. Team: XX DTS EDE

Ouderbijeenkomst. Team: XX DTS EDE Ouderbijeenkomst Team: XX DTS EDE Instructie voor de gebruiker Deze presentatie is een richtlijn voor trainers van DTS Ede die een ouderbijeenkomst organiseren. Het is voor alle teams verplicht (zowel

Nadere informatie

Beste amateurpartners,

Beste amateurpartners, Beste amateurpartners, Op vrijdagavond 20 februari organiseert Roda JC, in nauwe samenwerking met De Aanvoerders een Aanvoerdersraad. Een Aanvoerdersraad is een inspirerende sessie, waarbij voetballers

Nadere informatie

2. ALGEMEEN SCHEIDSRECHTERSBELEID

2. ALGEMEEN SCHEIDSRECHTERSBELEID Beleidsplan Arbitrage VMHC Spitsbergen maart 2019 INLEIDING Voor u ligt het Vereniging Arbitrage Plan (VAP) van hockeyvereniging Spitsbergen. Dit plan beschrijft het beleid voor de arbitrage binnen de

Nadere informatie

Arbitrageplan. RKSV Nemelaer Jeugdafdeling. De scheidsrechter centraal. Versie 1.1. Auteur: Jan van de Loo. RKSV Nemelaer Arbitrageplan

Arbitrageplan. RKSV Nemelaer Jeugdafdeling. De scheidsrechter centraal. Versie 1.1. Auteur: Jan van de Loo. RKSV Nemelaer Arbitrageplan RKSV Nemelaer Jeugdafdeling Arbitrageplan De scheidsrechter centraal 15-08-2011 Versie 1.1 Auteur: Jan van de Loo Samengesteld door de werkgroep Arbitrage RKSV Nemelaer Arbitrageplan 2008 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

KNVB CAMPUS KNVB.NL/CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN

KNVB CAMPUS KNVB.NL/CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN KNVB CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN KNVB.NL/CAMPUS CAMPUS KNVB CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN Het moderne voetbal vraagt om goed voorbereid samenspel én talent. Met spelers die sterker zijn dankzij hun

Nadere informatie

BELEIDSPLAN VV GEMERT

BELEIDSPLAN VV GEMERT Visie BELEIDSPLAN VV GEMERT 2016 2020 Voor alle leden van VV Gemert, actief en passief, staat plezier en tevredenheid in alle geledingen voorop. Voor onze recreatieve teams is dat op een voor hen passend

Nadere informatie

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek)

foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 'Duim omhoog' 1 foto s met dank aan Tjitte de Vries en Theo Kock (mogelijke andere rechthebbenden wenden zich met hun claims tot de uitgever van dit boek) 2013, Anton de Vries Alle rechten voorbehouden

Nadere informatie

Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers

Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers Stichting jeugdijshockey Tilburg Trappers Jeugd beleidsplan 2013-2018 Versie september 2008 3 1. INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK BLZ INHOUDSOPGAVE 1 1. INLEIDING 2 2. ANALYSE HUIDIGE STAND VAN ZAKEN 2 2.1 Stand

Nadere informatie

naar een positief sportklimaat

naar een positief sportklimaat naar een positief sportklimaat Herken je dat, als gemeente of andere organisatie die lokale sportclubs ondersteunt? Hebben de clubs bij jullie ook een tekort aan vrijwilligers? Haken daar veel pubers af?

Nadere informatie

Technisch plan. E-F pupillen Circuit. Willem Sinnige & Jelle Broerse. Coordinatoren overige D/E/F Pupillen. WV-HEDW Seizoen '13/'14

Technisch plan. E-F pupillen Circuit. Willem Sinnige & Jelle Broerse. Coordinatoren overige D/E/F Pupillen. WV-HEDW Seizoen '13/'14 Technisch plan E-F pupillen Circuit Willem Sinnige & Jelle Broerse Coordinatoren overige D/E/F Pupillen WV-HEDW Seizoen '13/'14 TECHNISCH PLAN E-F CIRCUIT 1 Doel: Door kennis te delen met andere trainers,

Nadere informatie

SCHEIDSRECHTERVERENIGING MEPPEL EN OMSTREKEN

SCHEIDSRECHTERVERENIGING MEPPEL EN OMSTREKEN SCHEIDSRECHTERVERENIGING MEPPEL EN OMSTREKEN Bestuursamenstelling Voorzitter: Eddy Spraakman Tel: 0522-242444 Email: e.spraakman@planet.nl Secretariaat: Bertus Spijkerman Tel: 0522-462650 Email: Bertusspijkerman@hetnet.nl

Nadere informatie

Mihailo Sain weer in actie bij het WOC Alphen aan den Rijn

Mihailo Sain weer in actie bij het WOC Alphen aan den Rijn Nieuwsbrief -3- Januari 2011 Inhoudsopgave: Onderzoek sport en ontwikkeling voor kinderen Even voorstellen Wedstrijdverslag M

Nadere informatie

Handleiding Spelregelbewijs in Sportlink Club

Handleiding Spelregelbewijs in Sportlink Club KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND AMATEURVOETBAL Handleiding Spelregelbewijs in Sportlink Club knvb.nl Versiebeheer Versie Datum Omschrijving 1.0 Augustus 2015 Eerste versie handleiding 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

KNVB Sportiviteit & Respect Hoe staat het ervoor in 2013?

KNVB Sportiviteit & Respect Hoe staat het ervoor in 2013? KNVB Sportiviteit & Respect Hoe staat het ervoor in 2013? 1 S&R meting 2013 Inhoudsopgave Inleiding S&R meting 2013...3 Onderzoeksverantwoording...4 S&R afbakening: 3 dimensies...5 S&R 2013 conclusies...6

Nadere informatie

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan.

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Club- en gedragsregels van CARTOUCHE Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Bij die sportiviteit, gezelligheid en prestatie hoort voor een belangrijk

Nadere informatie

ARBITRAGE IS VAN ONS ALLEMAAL!! KNVB KENNISDAGEN DE KRACHT VAN DELEN

ARBITRAGE IS VAN ONS ALLEMAAL!! KNVB KENNISDAGEN DE KRACHT VAN DELEN ARBITRAGE IS VAN ONS ALLEMAAL!! KNVB KENNISDAGEN DE KRACHT VAN DELEN KNVB KENNISDAGEN DE KRACHT VAN KENNISDELEN Workshop: Arbitrage is van ons allemaal!! Goede scheidsrechters dragen bij aan leuk, sportief

Nadere informatie

Wat zijn de meeste voorkomende fouten bij (nieuwe) scheidsrechters?

Wat zijn de meeste voorkomende fouten bij (nieuwe) scheidsrechters? Fouten Vermijden Wat zijn de meeste voorkomende fouten bij (nieuwe) scheidsrechters? je commentaar, acties of gedrag buiten het veld kunnen je groei aanzienlijk beperken je houding raakt snel bekend bij

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleidsplan

Vrijwilligersbeleidsplan Vrijwilligersbeleidsplan Nieuw-Buinen, juli 2012 Voorwoord Een vereniging staat of valt met de hulp die een vereniging krijgt van vrijwilligers. Heel kort; zonder vrijwilligers geen v.v. Nieuw Buinen.

Nadere informatie

VSK bij de Nederlandse Basketball Bond

VSK bij de Nederlandse Basketball Bond VSK bij de Nederlandse Basketball Bond Onderwerpen Resultaten 2013 Activiteiten 2014 Uitgelicht: Verenigingsbox Sportief Besturen Sportief Coachen Het programma Naar een veiliger sportklimaat Het actieplan

Nadere informatie