naar een positief sportklimaat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "naar een positief sportklimaat"

Transcriptie

1 naar een positief sportklimaat Herken je dat, als gemeente of andere organisatie die lokale sportclubs ondersteunt? Hebben de clubs bij jullie ook een tekort aan vrijwilligers? Haken daar veel pubers af? Zijn er wel eens incidenten? Of zijn de ouders van hun jeugdleden soms wel erg fanatiek? Dan is het verstandig dat de clubs aan een positief klimaat gaan werken. Zo n klimaat leidt tot: meer winnen, meer sportief gedrag, meer leden en meer vrijwilligers. Wij kunnen ze daar bij helpen. Maak nu bij jullie sportclubs de campagne Naar een positief sportklimaat mogelijk! Voor het najaar van 2016 hebben we een wel heel aantrekkelijke aanbieding.

2 De effecten bij de clubs Te vaak nog bemoeien ouders zich (op een vervelende manier ) met het spel, reageren spelers fel naar de arbitrage of uiten coaches zich op een negatieve manier richting hun sporters. Om slechts een paar voorbeelden te noemen. Dat kan echt beter, vindt Positief Coachen. Want in een positief sportklimaat: - ontwikkelen sporters zich beter; - haken er minder pubers af (en onder die afhakers zitten ongetwijfeld ook talentvolle sporters en de vrijwilligers van de toekomst!); - komen er minder incidenten voor; - zijn vrijwilligers eerder geneigd om actief te worden of te blijven. Momenteel haakt twee derde van de pubers af in de sport. (Als meer pubers regelmatig in beweging blijven en in de structuur van een sportclub, zijn ze gezonder, doen ze het beter op school en hangen ze minder op straat!) Incidenten in de sport komen ieder weekend wel voor. En zo n beetje alle clubs kampen met een chronisch vrijwilligerstekort.

3 Eigen campagne Sportclubs kunnen zelf gaan werken aan zo n positief klimaat. Een klimaat waarin sporters optimaal gedijen en waarin vrijwilligers met plezier hun steentje bijdragen. Positief Coachen ondersteunt ze daarbij! Zo n project is voor een club: Gemakkelijk, want het is heel overzichtelijk en we helpen de club met alles. Betaalbaar, want een club betaalt slechts een eigen bijdrage. Leuk, want we werken bijvoorbeeld met toneelspel en grappige filmpjes. Inpasbaar, want het sluit vast goed aan bij wat de club al doet. Laagdrempelig, want het vindt bij de club plaats. De campagne bestaat uit een bijzondere aftrap voor alle vrijwilligers van een club: de voorstelling Dat schiet lekker op zo! in hun eigen kantine of clubhuis. Hoe gaaf is dat! En een aantal vervolgactiviteiten.

4 Theater in de sportkantine! De voorstelling is voor alle vrijwilligers van een club: bestuurs- en commissieleden, trainers en coaches, scheidsrechters of juryleden. Met humor en ook een serieuze ondertoon. Door het toneelspel voelen mensen het in hun buik in plaats van dat ze het slechts in hun hoofd begrijpen. Een belangrijke eerste stap op weg naar een cultuurverandering bij de club. Waar gaat de voorstelling over? In de voorstelling laten we o.a. zien dat we in de sport vaak de neiging hebben om te kijken naar wat er niet goed gaat en voortdurend te hameren op resultaten. Terwijl plezier en zelfvertrouwen juist cruciale succesfactoren zijn. Als je dus gaat werken aan een positiever klimaat, krijg je betere prestaties en een sterkere club! Deze voorstelling helpt om op een andere manier naar je eigen gedrag en dat van anderen te kijken.

5 Omarmd door NOC*NSF en 42 sportbonden De scenes zijn gebaseerd op de theatervoorstellingen over Positief Coachen die we in schouwburgen en culturele centra spelen: (voor sportvrijwilligers) en (voor sportouders). NOC*NSF en 42 sportbonden omarmen beide theatervoorstellingen. Meer dan (!) mensen uit allerlei sporten hebben de voorstelling al gezien. De reacties zijn zeer enthousiast. Heel grappig!. Zo herkenbaar!. Bezoekers geven gemiddeld een 8. (Onderzoek NOC*NSF.)

6 Wat is het verhaal van de voorstelling? In de voorstelling zien we een vader die ook de coach is van zijn zoon. Zoonlief zit op voetbal (teamsport) en ook op tennis (individuele sport). Het verhaal is dus herkenbaar voor mensen uit allerlei takken van competitiesport. Die 13-jarige zoon wil stoppen met sporten omdat hij alle negativiteit zat is, terwijl zijn vader / coach juist een profcarrière voor hem ziet weggelegd! De vader mag van het bestuur mogelijk zijn zoon niet meer coachen omdat hij te negatief zou zijn Waarom is het zo krachtig? De voorstelling werkt zo goed door: de vorm: met z n allen een toneelstuk beleven vol herkenbare situaties het verhaal: met een lach en een traan de insteek: hoe kun je als trainer of coach zorgen dat de prestaties verbeteren, en als bestuurs- of commissielid dat de club nog sterker wordt Wat doen de clubs zelf? Wij bouwen de kantine of clubhuis om tot theater: het gezelschap neemt zelf spullen mee zoals toneelspots, achtergronddoeken en - indien nodig - geluidsversterking voor de acteurs. Een podium is meestal niet nodig en de acteurs hebben niet veel ruimte nodig. De club enthousiasmeert al haar vrijwilligers om die avond te komen. Positief Coachen ondersteunt daarbij: de club krijgt tips, kanten-klare teksten, trailer, foto s en een flyer/ poster.

7 Hoe gaat het verder? Het veranderen van de clubcultuur vergt energie, doorzettingsvermogen en ambitie, en kost tijd. De voorstelling is een krachtige aanzet, waardoor de vrijwilligers snappen wat er aan de hand is en zin krijgen om het anders te doen. Als een soort buitenboordmotor blijft Positief Coachen de clubs vervolgens helpen om het proces verder aan te jagen én het vol te houden. Vanuit onze ruime ervaring bij sportclubs bieden wij handige tips en tools, en inspiratie met voorbeelden van andere verenigingen: Videofeuilleton. Alle mensen die zich hebben opgegeven voor de voorstelling krijgen regelmatig een video in de mail. Deze herinnert ze ook steeds weer aan de tips uit de voorstelling. Clubcommunicatie. We blijven de clubs voeden met filmpjes voor op de website, teksten voor in het clubblad, etc. Ook dit zit bij het pakket inbegrepen! Boekje. De bezoekers van de voorstelling kunnen zelf direct na afloop - voor slechts een tientje - een boekje kopen met de samenvatting van het verhaal en de tips uit de voorstelling.

8 Maar een club kan nog meer doen! Vervolgens kan Positief Coachen een club verder ondersteunen om aan een positief klimaat te werken: Workshops. Optioneel zijn vervolgbijeenkomsten, waarin de vrijwilligers - die door de voorstelling enthousiast zijn geworden leren om het verhaal in praktijk te brengen en vast te houden. Deze bijeenkomsten staan onder leiding van een professionele workshopleider van Positief Coachen. Voorstelling voor ouders. Een club kan ook nog een voorstelling in huis halen, dit keer voor alle ouders van haar jeugdleden. Want als er één groep bepalend is voor de cultuur bij sportclubs, dan zijn het die ouders wel! Platformbijeenkomsten. We bieden nog andere activiteiten aan, zoals bijeenkomsten van lokale platforms (als meerdere clubs in een gemeente meedoen) en landelijke bijeenkomsten voor de ambassadeurs bij deelnemende clubs. Daar kun je weer nieuwe inspiratie opdoen.

9 Wat kost het? Positief Coachen heeft als stichting geen winstoogmerk en werkt met maatschappelijke tarieven. Een gemeente of een gemeentelijk sportbureau (maar ook een Centrum voor Jeugd en Gezin, instelling voor jeugdzorg of andere organisatie die ook lokale sportclubs ondersteunt), kan een project mogelijk maken waaraan een aantal clubs meedoen. De kosten van een campagne bedragen ex btw per club. Maar als een gemeente of andere organisatie nog dit najaar (2016) een project mogelijk maakt bij een aantal clubs in een gemeente, betaalt ze slechts 595 ex btw per club. Deze bijzondere aanbieding in de introductieperiode wordt o.a. mogelijk gemaakt door de inzet van maatschappelijk betrokken professionals binnen onze beweging. De club betaalt op haar beurt aan Positief Coachen een eigen bijdrage van 195 ex btw. Dit zorgt er ook voor dat alleen gemotiveerde verenigingen instappen. Het totale bedrag wordt gebruikt om de volgende kosten te dekken: theatergezelschap, reiskosten en apparatuur / attributen gezelschap, instructievideo s voor de club, communicatiemiddelen, videobrieven, organisatie van de campagne, etc. Wees er snel bij, want het aantal sportclubs dat we dit najaar kunnen ondersteunen is beperkt.

10 Heeft u interesse? Wilt u in uw gemeente een campagne bij een aantal clubs mogelijk maken? Of heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op! U kunt ons bellen ( ). Of mailen naar post@positiefcoachen.nl

11 Wat is Positief Coachen eigenlijk? Positief Coachen is een beweging van maatschappelijk betrokken professionals, die met elkaar willen helpen om aan een positief klimaat in de sport te werken (en met de metafoor van de sport ook thuis en rond school). Ons programma is wetenschappelijk onderbouwd, gestoeld op praktijkervaringen van topcoaches, gegoten in een aantrekkelijke vorm en gericht op een duurzame verandering. Kijk op naar ons aanbod voor: sportouders sportvrijwilligers sportclubs gemeenten / CJG s / e.d. scholen bedrijven

SPORTDIENSTEN WERKEN SAMEN AAN EEN POSITIEF CLUBKLIMAAT

SPORTDIENSTEN WERKEN SAMEN AAN EEN POSITIEF CLUBKLIMAAT SPORTDIENSTEN WERKEN SAMEN AAN EEN POSITIEF CLUBKLIMAAT Kennismaking man/vrouw actief betrokken in verenining kinderen sportfunctionaris/sportraad/schepenen al gehoord van Positief Coachen? Film Validation

Nadere informatie

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen?

Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Wil jij nog meer sportplezier bij jouw verenigingen? Scoor dan met ons topaanbod! Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Vraag kinderen waarom

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Marijke Fleuren Bestuurderscongres KNSB, 27 oktober 2012 De ideale route: inspiratie

Nadere informatie

Aanbod KNHB-workshops. Inleiding

Aanbod KNHB-workshops. Inleiding Aanbod KNHB-workshops Inleiding Trainers, coaches en ouders van een vereniging hebben een voorbeeldfunctie voor jeugdhockeyspelers. Het blijkt in de praktijk niet altijd makkelijk te zijn om deze voorbeeldfunctie

Nadere informatie

Hockeyvisie. Positief Coachen - Effectief begeleiden van jeugdspelers. www.knhb.nl

Hockeyvisie. Positief Coachen - Effectief begeleiden van jeugdspelers. www.knhb.nl 4 Positief Coachen - Effectief begeleiden van jeugdspelers Doelgroep: Breedtehockey - veld is bedoeld voor iedereen die als opleider, trainer en/of coach actief is in de hockeysport binnen tophockey, breedtehockey,

Nadere informatie

Hoe bereik ik een sportieve clubcultuur?

Hoe bereik ik een sportieve clubcultuur? Hoe bereik ik een sportieve clubcultuur? Driebergen, 2 november 2013 Ralf Reniers Samen naar een Veiliger Sportklimaat Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Inleiding Voor je ligt de handleiding van de Verenigingsbox. De Verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke

Nadere informatie

Aandacht voor jouw trainers en coaches

Aandacht voor jouw trainers en coaches Aandacht voor jouw trainers en coaches In 3 stappen naar betere en tevreden trainers op jouw club online training opleiden begeleiden Het moet de normaalste zaak van de wereld zijn: het opleiden en begeleiden

Nadere informatie

Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat. Jens van der Kerk (VSK)

Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat. Jens van der Kerk (VSK) Keuzedeel Verdieping Veilig Sportklimaat Jens van der Kerk (VSK) Actieplan Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Opdracht van VWS 1. Bevorderen gewenst gedrag & terugdringen ongewenst gedrag 2. Verenigingen

Nadere informatie

Keuzedeel Veilig Sportklimaat Symposium Veilig Sportklimaat in Sport en Onderwijs MBO Amersfoort, 29 september 2016

Keuzedeel Veilig Sportklimaat Symposium Veilig Sportklimaat in Sport en Onderwijs MBO Amersfoort, 29 september 2016 Keuzedeel Veilig Sportklimaat Symposium Veilig Sportklimaat in Sport en Onderwijs MBO Amersfoort, 29 september 2016 Jens van der Kerk (KNVB / VSK) Het programma Naar een veiliger sportklimaat Een programma

Nadere informatie

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken

UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken UZSC 2025 Ambities en hoe we die willen bereiken Aanleiding UZSC heeft heel wat bereikt: stevig aanwezig in de top van het Nederlandse waterpolo bij de mannen en de vrouwen, een bloeiende jeugdopleiding

Nadere informatie

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

Handleiding. Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Handleiding Hoe gebruik je deze verenigingsbox? Waarom een verenigingsbox? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Veilig én sportief besturen. Thema-avond over het Veilig Sportklimaat Door Anco Bulk, Beweegteam Woerden 15 november 2016

Veilig én sportief besturen. Thema-avond over het Veilig Sportklimaat Door Anco Bulk, Beweegteam Woerden 15 november 2016 Veilig én sportief besturen Thema-avond over het Veilig Sportklimaat Door Anco Bulk, Beweegteam Woerden 15 november 2016 Themagebieden 1. Bewustwording en communicatie 2. Verenigingen en bestuurders 3.

Nadere informatie

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog

NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog NLcoach Workshop: Trainer - Sportouder een bijzondere relatie 9 december 2016 Ivo Spanjersberg Sportpsycholoog Programma vandaag 1. Introductie, doelen, werkwijze 2. Warming-up: stellingen a.d.h.v. filmpjes

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Leiden -5 november 2014 Door: Nathalie Verdult Aanleiding VSK De sport

Nadere informatie

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox?

HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? HAND LEIDING Hoe gebruik je deze verenigingsbox? WAAROM EEN VERENIGINGS BOX? 30% van de Nederlandse bevolking is lid van een sportvereniging (waarvan 70% in de leeftijdscategorie van 6-17 jaar valt). Dat

Nadere informatie

Bestuurders 1 bijeenkomst (meestal avond) Academie voor Sportkader

Bestuurders 1 bijeenkomst (meestal avond) Academie voor Sportkader Code Blauw Workshops Inleiding Binnen het programma 'Naar een veiliger sportklimaat' (VSK) werken we met elkaar aan een sportieve, positieve zwemcultuur. De essentie van het programma is dat iedereen binnen

Nadere informatie

Veilig. sportklimaat. Werken aan plezier, veiligheid en respect bij Rotterdamse verenigingen

Veilig. sportklimaat. Werken aan plezier, veiligheid en respect bij Rotterdamse verenigingen Veilig sportklimaat Werken aan plezier, veiligheid en respect bij Rotterdamse verenigingen De pedagogisch adviseur kan helpen beleid op te stellen en uit te voeren 10 gouden regels Zó bereikt uw vereniging

Nadere informatie

Communicatie. Hoe besteed je aandacht aan ouders?

Communicatie. Hoe besteed je aandacht aan ouders? Communicatie Ouders spelen een grote rol in sportbeleving van hun kind. Voor, tijdens en na de wedstrijd. Een ouder is een rolmodel voor het kind, toeschouwer, supporter en natuurlijk ook opvoeder. Niet

Nadere informatie

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan.

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Club- en gedragsregels van CARTOUCHE Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Bij die sportiviteit, gezelligheid en prestatie hoort voor een belangrijk

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.2 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Ouderavond JO-15 en MO15 12 juni 2019

Ouderavond JO-15 en MO15 12 juni 2019 Ouderavond JO-15 en MO15 12 juni 2019 Agenda Welkom Communicatielijnen Speler Volg systeem/ indelingsbeleid Plannen voetbaltechnisch vlak Ouders Meiden Algemeen Vrijwilligerswerk en eigen bijdrage Sponsoring

Nadere informatie

We helpen jouw club graag en daarom staan er diverse tools voor je klaar. Denk hierbij aan:

We helpen jouw club graag en daarom staan er diverse tools voor je klaar. Denk hierbij aan: Tips & truc s Leden werven & behouden Hoi Sportclub, Leuk dat je mee doet met de AH Sportactie! Tijdens de AH Sportactie willen we heel Nederland de sport laten ontdekken die bij hem of haar past. Een

Nadere informatie

Onderzoek POD en Sport

Onderzoek POD en Sport 2015 Onderzoek POD en Sport Inhoud Inleiding... 2 Conclusie... 3 Aanbevelingen... 6 Het bestuur... 7 Jeugdtrainers... 8 Jeugdleden... 9 Vrijwilligers... 10 Ouders... 11 Resultaten... 12 1 Inleiding Het

Nadere informatie

VSK bij de Nederlandse Basketball Bond

VSK bij de Nederlandse Basketball Bond VSK bij de Nederlandse Basketball Bond Onderwerpen Resultaten 2013 Activiteiten 2014 Uitgelicht: Verenigingsbox Sportief Besturen Sportief Coachen Het programma Naar een veiliger sportklimaat Het actieplan

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Ouders corrigeren met een knipoog

Ouders corrigeren met een knipoog Marijke Fleuren, adjunct-directeur hockeybond Ouders corrigeren met een knipoog Sommige ouders droppen hun kind op de parkeerplaats van de hockeyclub en rijden daarna snel weg. Andere ouders raken langs

Nadere informatie

Opgave 1 Agressie op het sportveld

Opgave 1 Agressie op het sportveld Opgave 1 Agressie op het sportveld Bij deze opgave horen de teksten 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje. Inleiding In 12 raakte een grensrechter na afloop van een amateurvoetbalwedstrijd ernstig gewond

Nadere informatie

Inspirerende samenwerking tussen de Nederlandse Basketball Bond en haar verenigingen.

Inspirerende samenwerking tussen de Nederlandse Basketball Bond en haar verenigingen. Inspirerende samenwerking tussen de Nederlandse Basketball Bond en haar verenigingen. Nijmegen, 6 november 2015 Frans van de Geer Wat gaan we doen? - Even voorstellen - De NBB en Samen naar een Veiliger

Nadere informatie

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE K.V.C. HAACHT SENIORS: MET EIGEN JEUGD ZO HOOG MOGELIJK SPELEN JEUGD: ZORGEN VOOR EEN KWALITEITSVOLLE JEUGDOPLEIDING MET OOK AANDACHT VOOR DE MINDERE

Nadere informatie

NAAR EEN VEILIGER SPORTKLIMAAT. Nanning van der Hoop. Algemene ledenvergadering Afdeling Limburg 29 JUNI 2013

NAAR EEN VEILIGER SPORTKLIMAAT. Nanning van der Hoop. Algemene ledenvergadering Afdeling Limburg 29 JUNI 2013 NAAR EEN VEILIGER SPORTKLIMAAT Nanning van der Hoop Algemene ledenvergadering Afdeling Limburg 29 JUNI 2013 WAT IS EEN VEILIG SPORTKLIMAAT? Een klimaat waarin ieder individu zich veilig en prettig voelt

Nadere informatie

Aantrekken en behoud van jeugdleden binnen de afdeling West

Aantrekken en behoud van jeugdleden binnen de afdeling West Aantrekken en behoud van jeugdleden binnen de afdeling West Pagina: 1 Algemeen Het overzicht vanuit NAS van het verloop onder de jeugdleden in West laat zien dat het aantal jeugdleden in snel tempo afneemt.

Nadere informatie

Realiseer je ambities met Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank Tennisverenigingen

Realiseer je ambities met Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank Tennisverenigingen Realiseer je ambities met Verenigingsondersteuning vanuit de Rabobank Tennisverenigingen 24 november 2018 Theo Hermsen Procesbegeleider Achtergrond verenigingsondersteuning Nederland telt ruim 50.000 verenigingen

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september.

Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE. jouw sport,, jouw club. 15 t//m 29 september. Stappenplan voor sportclubs ##NSW2018 #BEACTIVE jouw sport,, jouw club 15 t//m 29 september www.nationalesportweek.nl ##NSW2018 #BEACTIVE De Nationale Sportweek 2018 Het is bijna zover. In september gaat

Nadere informatie

3 t/m 11 oktober: Week van descheidsrechter

3 t/m 11 oktober: Week van descheidsrechter 3 t/m 11 oktober: Week van descheidsrechter Spreek je waardering uit met #scheidsbedankt! Sinds2009 vindt in de eerste volle week van oktober de Week van de Scheidsrechter plaats. De Week van de Scheidsrechter

Nadere informatie

Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF

Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF Wat kunnen de programma's 'Sport, Bewegen in de Buurt' en 'Veilig Sportklimaat' voor uw vereniging betekenen? Peet Mercus en Jan Minkhorst, NOC*NSF NOC*NSF Nederlandse Olympisch team Topsport en talentontwikkeling

Nadere informatie

Scoren op gezondheid Wij doen mee!

Scoren op gezondheid Wij doen mee! Scoren op gezondheid Wij doen mee! Scoren op gezondheid Een gezonde stad, dat is wat Leiden wil zijn. Sport en bewegen zijn onmisbaar voor inwoners van een gezonde stad. We willen dat iedereen in Leiden

Nadere informatie

Coach de coach. Samen werken aan een veilig en plezierig sportklimaat

Coach de coach. Samen werken aan een veilig en plezierig sportklimaat Samen werken aan een veilig en plezierig sportklimaat Een programma van sportbonden en NOC*NSF dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt. Inhoudsopgave Inleiding: samen werken aan een

Nadere informatie

Een pedagogisch- en veilig sport- en beweegklimaat

Een pedagogisch- en veilig sport- en beweegklimaat Een pedagogisch- en veilig sport- en beweegklimaat Gemeente Apeldoorn 11 september 2017 Nicolette Schipper-van Veldhoven Arnold Bronkhorst Lectoraat Sportpedagogiek, in het bijzonder naar een veilig sportklimaat

Nadere informatie

Sport & Respect bij MvR

Sport & Respect bij MvR Sport & Respect bij MvR Voetbal is een fantastische sport, waar miljoenen mensen in Nederland van genieten. Met zijn allen dragen we de verantwoordelijkheid om te zorgen dat iedereen op een prettige en

Nadere informatie

Maatschappelijke Sportcoach

Maatschappelijke Sportcoach Maatschappelijke Sportcoach Leer sport in te zetten als middel tot maatschappelijke participatie! De rol van de sportcoach verandert. Als coach heb je tegenwoordig meer verantwoordelijkheden dan alleen

Nadere informatie

DOOR VOETBAL VERENIGD

DOOR VOETBAL VERENIGD DOOR VOETBAL VERENIGD De Aanvoerders hebben 4 Gouden Regels opgesteld die iedereen bij zijn club in de praktijk kan brengen om het voetbal leuk, sportief en sociaal te houden. Niet iedere regel is direct

Nadere informatie

Lang leve de sportouder! Ontwikkeld door: Steven Pont, Ontwikkelingspsycholoog Tischa Neve, Kinder & Jeugd psycholoog

Lang leve de sportouder! Ontwikkeld door: Steven Pont, Ontwikkelingspsycholoog Tischa Neve, Kinder & Jeugd psycholoog Lang leve de sportouder! Ontwikkeld door: Steven Pont, Ontwikkelingspsycholoog Tischa Neve, Kinder & Jeugd psycholoog Even voorstellen FANATIEK TAFELTENNIS Tv-Sportplezier Onderdeel landelijk actieprogramma

Nadere informatie

WELKOM BIJ. sponsorbrochure

WELKOM BIJ. sponsorbrochure WELKOM BIJ sponsorbrochure We l k o m b i j h o c k e y v e re n i g i n g A b c o u d e Een levendige familieclub waar plezier, sportiviteit en ambitie hand in hand gaan. HVA bestaat sinds 1975 en is

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid RSC ALLIANCE

Vrijwilligersbeleid RSC ALLIANCE RSC ALLIANCE Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Hoe betrokken bent u?...4 3. Aanmeldprocedure...5 4. Aan de slag!...6 5. Gedragsregels vrijwilligers...7 6. Vertrouwenscontactpersoon (VCP)...8 Pagina 2 1.

Nadere informatie

Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs

Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs Infosessie& Workshop Opvoedingsondersteuningvan oudersin jeugdsportclubs Zorgdatje kind wint, los van het resultaat! Aanleiding onderzoek Sportclub Ouder Kind 2 Aanleiding onderzoek Sportclub Ouder Kind

Nadere informatie

Volwassenen naar het sportpark

Volwassenen naar het sportpark Laaghangend fruit: jong volwassenen die willen (blijven) sporten Volwassenen naar het sportpark Riccardo Gillieron Anja Garritsen NOC*NSF OZ&PC Arethusa Dia 1 Dia 2 We winnen veel met sport! Dia 3 Plus10

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding 11. Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17. Hoofdstuk 2. De beleving van de coach 55

INHOUD. Inleiding 11. Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17. Hoofdstuk 2. De beleving van de coach 55 INHOUD Inleiding 11 Hoofdstuk 1. Algemene coachfilosofie 17 1. Coachen van jeugd: een roeping, een gave of een taak zoals een ander? 18 2. Jouw persoonlijke coachfilosofie 19 3. Kies een coachstijl 22

Nadere informatie

Keuzedeel Veilig Sportklimaat beschikbaar vanaf schooljaar Jan Vlasblom (NOC*NSF) Jens van der Kerk (KNVB)

Keuzedeel Veilig Sportklimaat beschikbaar vanaf schooljaar Jan Vlasblom (NOC*NSF) Jens van der Kerk (KNVB) Keuzedeel Veilig Sportklimaat beschikbaar vanaf schooljaar 2016-2017 Jan Vlasblom (NOC*NSF) Jens van der Kerk (KNVB) Actieplan Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Opdracht ministerie van VWS aan NOC*NSF,

Nadere informatie

Jouw club klaar voor de

Jouw club klaar voor de Jouw club klaar voor de toekomst?! Watersportverbond, 6 maart 2019 www.academievoorsportkader.nl De omgeving van clubs verandert, beweegt jouw club mee? Sport in cijfers 74 sportbonden 23.000

Nadere informatie

Sportief Coachen 1e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$

Sportief Coachen 1e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$ Sportief Coachen 1e Kaderavond Introductie bestuur vereniging Waarom deze avond? Iedereen beleeft plezier aan het sporten bij onze vereniging Hoe kun jij daar als trainer, coach aan bijdragen? Programma

Nadere informatie

Coachen vanuit een pedagogisch perspectief

Coachen vanuit een pedagogisch perspectief Coachen vanuit een pedagogisch perspectief Nicolette Schipper- van Veldhoven, 13 april 2018 Lector Sportpedagogiek, in het bijzonder naar een veilig sportklimaat Afgestudeerd KALO Tilburg gymjuf 7 jaar

Nadere informatie

Toernooi Mini Pupillen v.v. Wieldrecht

Toernooi Mini Pupillen v.v. Wieldrecht Toernooi Mini Pupillen v.v. Wieldrecht Zaterdag 14 mei 2016 Deelnemende teams v.v. Wieldrecht MP1, MP2, MP3, MP4, MP6 Beek Vooruit MP9 v.v. Dubbeldam MP1, MP3, MP4 RCD MP1, MP2, MP3 TVC Breda MP4 v.v.

Nadere informatie

Illustraties Sandra Rozendaal

Illustraties Sandra Rozendaal Welkom bij Rood - Wit Illustraties Sandra Rozendaal 2 Dit ben jij Je bent lid geworden van Rood-Wit en je gaat hier een geweldige tijd beleven. Je leert hockeyen op een van de mooiste complexen van Nederland

Nadere informatie

SPORTKRACHT 11 DECEMBER 2014

SPORTKRACHT 11 DECEMBER 2014 SPORTKRACHT 11 DECEMBER 2014 Presentatie commissie Samenleving Sportkracht Programma: Algemene inleiding: aanleiding project, en proces met sportverenigingen. Stand van zaken deelproject 1 en 3, Ruud Mijnans

Nadere informatie

Tolerantieklimaat sportverenigingen Noord-Holland Noord Samenvatting I&O Research Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN Maart 2014

Tolerantieklimaat sportverenigingen Noord-Holland Noord Samenvatting I&O Research Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN Maart 2014 Tolerantieklimaat sportverenigingen Noord-Holland Noord Samenvatting I&O Research Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN Maart 2014 I Handen schudden voor de wedstrijd, heldere communicatie met ouders en

Nadere informatie

Hockeyclub Capelle: sportief en sociaal! Inleiding

Hockeyclub Capelle: sportief en sociaal! Inleiding Hockeyclub Capelle (HCC) is een hockeyvereniging die is opgericht als familievereniging. Om het familiegevoel in stand te houden is een gedragscode geformuleerd onder de naam Hockeyclub Capelle: sportief

Nadere informatie

HET PROJECT. Project Vertrouwenspersoon. Agenda. Informatie voor trainers en coaches

HET PROJECT. Project Vertrouwenspersoon. Agenda. Informatie voor trainers en coaches Project Vertrouwenspersoon Informatie voor trainers en coaches september 2013 evbv octopus 1 Agenda Het Project Opleidingen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) Afsluiting september 2013 evbv octopus 2 HET

Nadere informatie

Test voor het meten van de jeugdgerichtheid van sportverenigingen. Quick Scan J-score. voor sportclubs

Test voor het meten van de jeugdgerichtheid van sportverenigingen. Quick Scan J-score. voor sportclubs Test voor het meten van de jeugdgerichtheid van sportverenigingen Quick Scan J-score voor sportclubs Colofon Uitgave: Auteur: Vormgeving: Druk: Stichting Jeugd in Beweging, Arnhem Paul Duijvestijn (Assist,

Nadere informatie

Ouderavond JO9 11 juni 2019

Ouderavond JO9 11 juni 2019 Ouderavond JO9 11 juni 2019 Agenda Welkom Communicatielijnen Speler Volg systeem/ indelingsbeleid Plannen voetbaltechnisch vlak Nieuwe pupillenvoetbal Ouders Meiden Algemeen Vrijwilligerswerk en eigen

Nadere informatie

Hebben uw jeugdleden ook talent buiten de baan? Doe er dan wat mee!

Hebben uw jeugdleden ook talent buiten de baan? Doe er dan wat mee! Hebben uw jeugdleden ook talent buiten de baan? Doe er dan wat mee! WhoZnext is een campagne die tennisjongeren tussen 14 en 21 jaar stimuleert activiteiten te organiseren voor hun leeftijdsgenoten. Onder

Nadere informatie

WAT GA JE SAMEN BEREIKEN EN HOE GA JE DAT SAMEN VOOR ELKAAR KRIJGEN?

WAT GA JE SAMEN BEREIKEN EN HOE GA JE DAT SAMEN VOOR ELKAAR KRIJGEN? WAT GA JE SAMEN BEREIKEN EN HOE GA JE DAT SAMEN VOOR ELKAAR KRIJGEN? WAT HEBBEN WE 8 JUNI BESPROKEN. WELKOM EN KENNISMAKEN TERUGBLIK OP 18 MEI WAT MAAKT SPORTCLUB ENSCHEDE DE MOEITE WAARDE IDENTITEIT KERNWAARDEN

Nadere informatie

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Deel 1 Introductie Mark Boterman Versie 1.0 (oktober 2014) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Voorwoord... 2 2 Inleiding... 2 3 Uitgangspunten en doelstellingen... 3 3.1

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Sportiviteit, respect en fair play in de sport

Hoofdstuk 1 Sportiviteit, respect en fair play in de sport Hoofdstuk 1 Sportiviteit, respect en fair play in de sport Sportiviteit, respect en fair play zijn veelgehoorde termen in de sport. In de praktijk worden deze termen veelal door elkaar gebruikt en dat

Nadere informatie

Gedragscodes Spelers, Ouders en Kinderen. Gedragscode jeugdspelers

Gedragscodes Spelers, Ouders en Kinderen. Gedragscode jeugdspelers Gedragscodes Spelers, Ouders en Kinderen Golf is een sport dat met veel respect, fairplay, etiquette, sportiviteit, dient gespeeld te worden zodat iedereen (spelers, ouders, trainers, ) ten volle van het

Nadere informatie

Drie manieren om de beste sportouders te worden!

Drie manieren om de beste sportouders te worden! Workshop: Drie manieren om de beste sportouders te worden! Haarlemmermeer Lyceum Hoofddorp 29 maart 2018 Jan Sleijfer & Lisanne de Roever NLsportpsycholoog Topsport Haarlemmermeer Yannick Balk & Wendy

Nadere informatie

Inspiratie voor een gezondere leefstijl! Gezondere werknemers! Gezonder bedrijf!

Inspiratie voor een gezondere leefstijl! Gezondere werknemers! Gezonder bedrijf! Gezondere werknemers! Gezonder bedrijf! Iedereen gezonder. Als iedereen de 15 thema s (op gebied van voeding en bewegen) van het Nieuwe Gezondheid model toe zou passen, dan zouden we, volgens de WHO en

Nadere informatie

Naar een veiliger sportklimaat (VSK)

Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Naar een veiliger sportklimaat (VSK) Een sportbreed programma dat sportief gedrag stimuleert en ongewenst gedrag aanpakt Sportcongres Zuid -Holland 19 november 2014 Een leven lang met plezier sporten Ralf

Nadere informatie

LEONIDO S. Leonidas in de strijd voor. Sportiviteit & Respect. Leonidas is de leukste hockeyclub van Rotterdam, waar iedereen op zijn of haar niveau

LEONIDO S. Leonidas in de strijd voor. Sportiviteit & Respect. Leonidas is de leukste hockeyclub van Rotterdam, waar iedereen op zijn of haar niveau Leonidas in de strijd voor Sportiviteit & Respect Leonidas is de leukste hockeyclub van Rotterdam, waar iedereen op zijn of haar niveau lekker kan hockeyen. Dit willen we uiteraard ook zo houden. Prestatie

Nadere informatie

Impact Life Goals Programma s. Life Goals Monitor Weken 1

Impact Life Goals Programma s. Life Goals Monitor Weken 1 Impact Life Goals Programma s Life Goals Monitor Weken 1 Inleiding Eind 2016 is Life Goals Nederland gestart met het oprichten van lokale Life Goals Programma s. Sindsdien zijn er tien Life Goals programma

Nadere informatie

Zomer Challenge. Hoe enthousiasmeren we niet-tennissers om de challenge ook in de zomer aan te gaan?

Zomer Challenge. Hoe enthousiasmeren we niet-tennissers om de challenge ook in de zomer aan te gaan? Zomer Challenge Hoe enthousiasmeren we niet-tennissers om de challenge ook in de zomer aan te gaan? Zomer Challenge Met de Zomer Challenge dagen we je uit binnen drie maanden klaar te zijn voor het Zomer

Nadere informatie

Utrecht onderweg naar 2016

Utrecht onderweg naar 2016 C O N V E N A N T Utrecht onderweg naar 2016 2 0 1 1-2 0 1 6 Inzake Optimalisering van voetbalverenigingen in Utrecht Partijen (voetbalverengingen) KNVB, Vereniging Sport Utrecht (VSU) & Gemeente Utrecht

Nadere informatie

Laat ons lekker sporten. Kinderen onderzoeken gedrag van ouders langs de kant ( )

Laat ons lekker sporten. Kinderen onderzoeken gedrag van ouders langs de kant ( ) Laat ons lekker sporten Kinderen onderzoeken gedrag van ouders langs de kant ( ) Laat ons lekker sporten Kinderen onderzoeken gedrag van ouders langs de kant ( ) Onder redactie van Nicolette Schipper-van

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor leden van basketbalvereniging Venlo Sport Crusaders

Nieuwsbrief voor leden van basketbalvereniging Venlo Sport Crusaders 1 Crusaders flits December 2016 SPECIALE EDITIE: SAMEN SPORTIEF Zo net voor de start van weer een nieuw sportief jaar, brengen we een speciale editie uit van de Crusaders Flits. Met als titel Samen Sportief.

Nadere informatie

Sportief Coachen 2e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$

Sportief Coachen 2e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$ Sportief Coachen 2e Kaderavond Huiswerk - Opdrachtkaarten Programma Communicatie Kenmerken van de doelgroep Coachen Omgaan met winst en verlies Omgaan met ouders Omgaan met de scheidsrechter Huiswerk Opdrachtkaart

Nadere informatie

Binky campagne Sociaal veilig sportklimaat DEK

Binky campagne Sociaal veilig sportklimaat DEK Binky campagne Sociaal veilig sportklimaat DEK Iedereen kent misschien wel een Binky in zijn directe sport omgeving. Iemand uit je team of lesgroep die altijd meer durft dan de rest, zichzelf heel wat

Nadere informatie

De hockey gedragscode: (1): Spelers

De hockey gedragscode: (1): Spelers De hockey gedragscode: (1): Spelers Hockey is een sport waar sportiviteit en respect voorop staat. Dat willen we graag zo houden. Daarom heeft de KNHB een gedragscode opgesteld. De KNHB-gedragscode luidt

Nadere informatie

Handbalvereniging Saturnus

Handbalvereniging Saturnus Handbalvereniging Saturnus Informatiefolder voor seniorleden, jeugdleden en hun ouders Geachte seniorleden, jeugdleden en hun ouders, U (of uw kind) wordt lid van Saturnus. Reden voor ons als bestuur om

Nadere informatie

Mentale Sportbegeleiding. 4 inzichten over trainerschap

Mentale Sportbegeleiding. 4 inzichten over trainerschap 4 inzichten over trainerschap Filmpje Kennismakingsopdracht Waarom ben je trainer/coach geworden? Waar ben je nieuwsgierig naar? Kees Wallis Voetballer, voetballiefhebber! Interesse in motivatie en presteren

Nadere informatie

Rabobank Coöperatie Weken

Rabobank Coöperatie Weken Rabobank Coöperatie Weken Samen voor buurtpower Informatieavond IJsseldelta Informatieavonden Maandag 10 september Dinsdag 11 september Woensdag 12 september Donderdag 13 september 19.30 uur tot 21.00

Nadere informatie

SPORT VOOR IEDEREEN. Voor een vereniging waar iedereen met plezier sport

SPORT VOOR IEDEREEN. Voor een vereniging waar iedereen met plezier sport SPORT VOOR IEDEREEN Voor een vereniging waar iedereen met plezier sport In onze vereniging moet iedereen zich thuis voelen MAAR VOELT IEDEREEN ZICH WEL ECHT THUIS? Wordt er gescholden, bijvoorbeeld met

Nadere informatie

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top

Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Jacques van Rossum Positief coachen brengt talenten dichter bij de top Bij talentontwikkeling gaat het om kwaliteiten en mogelijkheden van jonge sporters, zoals in het vorige hoofdstuk is beschreven. Maar

Nadere informatie

Inschrijven kan via onderstaande link of via het bijgevoegde inschrijfformulier. Na de inschrijving ontvangt u een bevestiging.

Inschrijven kan via onderstaande link of via het bijgevoegde inschrijfformulier. Na de inschrijving ontvangt u een bevestiging. Beste bestuursleden, Vrijwilligerspunt Goes van SMWO organiseert verschillende themabijeenkomsten en cursussen voor vrijwilligersorganisaties in de gemeente Goes. Evenals voorgaande jaren werken we samen

Nadere informatie

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE K.V.C. HAACHT SENIORS: MET EIGEN JEUGD ZO HOOG MOGELIJK SPELEN JEUGD: ZORGEN VOOR EEN KWALITEITSVOLLE JEUGDOPLEIDING MET OOK AANDACHT VOOR DE MINDERE

Nadere informatie

MAAK VAN GOEDE COMMUNICATIE OVER SPORTIVOS GOUD EEN PRIORITEIT. MAAK GEBRUIK VAN AL JULLIE BESTAANDE COMMUNICATIEKANALEN:

MAAK VAN GOEDE COMMUNICATIE OVER SPORTIVOS GOUD EEN PRIORITEIT. MAAK GEBRUIK VAN AL JULLIE BESTAANDE COMMUNICATIEKANALEN: COMMU NICATIE TIPS GOED COMMUNICEREN Als sportclub werk je rond fysieke gezondheid, maar als Sportivos-club ga je nog een stapje verder. Je zet je als sportclub in voor het breder welzijn van jullie leden.

Nadere informatie

Veiligheidsbeleid Een veilig klimaat voor Flash Veendam.

Veiligheidsbeleid Een veilig klimaat voor Flash Veendam. Veiligheidsbeleid Een veilig klimaat voor Flash Veendam. Flash Veendam is een vereniging waar een veilige en prettige sfeer heerst. Dit is niet vanzelfsprekend gezien de vervelende incidenten die er bij

Nadere informatie

Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière

Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière Anders dan Natalia Stambulova, volgens wie er zes keerpunten zijn die een sportcarrière kunnen maken of breken, is sportpsycholoog Frits Avis

Nadere informatie

clubtotaal UITNODIGING SPORTCAFÉ XL: MET CABARETIER PETER HEERSCHOP EN VOL INTERESSANTE WORKSHOPS! verenigingsondersteuning Noord-Limburg

clubtotaal UITNODIGING SPORTCAFÉ XL: MET CABARETIER PETER HEERSCHOP EN VOL INTERESSANTE WORKSHOPS! verenigingsondersteuning Noord-Limburg clubtotaal verenigingsondersteuning Noord-Limburg UITNODIGING SPORTCAFÉ XL: MET CABARETIER PETER HEERSCHOP EN VOL INTERESSANTE WORKSHOPS! SPORTCAFÉ XL met cabaretier Peter Heerschop en vol interessante

Nadere informatie

15 juli Onderzoek: Seksuele intimidatie in de amateursport

15 juli Onderzoek: Seksuele intimidatie in de amateursport 15 juli 2017 Onderzoek: Seksuele intimidatie in de amateursport Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit gemiddeld 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van

Nadere informatie

Rabobank Clubkas Campagne

Rabobank Clubkas Campagne Rabobank Clubkas Campagne Laat je clubhart zien! Informatieavond IJsseldelta Informatieavonden Maandag 4 februari Dinsdag 5 februari Woensdag 6 februari Donderdag 7 februari 19.30 uur tot 21.00 uur - in

Nadere informatie

Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat?

Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat? Communicatie en professionaliteit als coach Hoe doe je dat? Ivo Spanjersberg KNLTB Trainerscongrescongres 15 december 2017 Programma - Doelen, voorstellen - Communicatie en professionaliteit als coach

Nadere informatie

Leren/coachen van meisjes - Dingen om bij stil te staan

Leren/coachen van meisjes - Dingen om bij stil te staan De ontwikkeling van vrouwen en meisjes in het rugby heeft de afgelopen jaren flink aan momentum gewonnen en de beslissing om zowel heren als dames uit te laten komen op het sevenstoernooi van de Olympische

Nadere informatie

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen.

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Daar heb ik ook mijn scheidsrechterskaartgehaald en

Nadere informatie

Een Fantastische Teamsport voor de Jeugd

Een Fantastische Teamsport voor de Jeugd Een Fantastische Teamsport voor de Jeugd Als jij voetbal ook geweldig vindt, dan kun je al vanaf 4 jaar bij onze mini-f spelen en dat is gratis. De contributie voor de hele jeugd is door sponsoring zo

Nadere informatie

De nationale sportweek is onderdeel van de Europese week van de sport

De nationale sportweek is onderdeel van de Europese week van de sport Ik neem je mee De nationale sportweek is onderdeel van de Europese week van de sport Introductie Toolkit Deze toolkit is bedoeld voor alle sportclubs en andere sportaanbieders die Ik neem je mee! op een

Nadere informatie

ONZE CLUB HELMOND SPORT IS MEER DAN VOETBAL SAMEN EEN MAATSCHAPPELIJK DOEL. Samen

ONZE CLUB HELMOND SPORT IS MEER DAN VOETBAL SAMEN EEN MAATSCHAPPELIJK DOEL. Samen ONZE CLUB Samen HELMOND SPORT IS MEER DAN VOETBAL SAMEN EEN MAATSCHAPPELIJK DOEL VOORWOORD Philippe van Esch SAMEN NOG BETER WORDEN Helmond Sport wil een open club zijn, waar je makkelijk binnen kunt stappen.

Nadere informatie

Verenigingsdraaiboek 'Sportiviteit en respect'

Verenigingsdraaiboek 'Sportiviteit en respect' Verenigingsdraaiboek 'Sportiviteit en respect' Door te investeren in een sportief en respectvol klimaat wordt het sporten bij FC De Bilt aantrekkelijker. Met de komst van nieuwe leden groeit het potentieel

Nadere informatie

COACH DE COACH. Het gaat om plezier, zelfvertrouwen en het motiveren van onze spelers.

COACH DE COACH. Het gaat om plezier, zelfvertrouwen en het motiveren van onze spelers. COACH DE COACH Het gaat om plezier, zelfvertrouwen en het motiveren van onze spelers. Wil je als vereniging het beste halen uit trainers en coaches, zodat (jeugd) spelers met veel plezier bij de club blijven

Nadere informatie

sportorganisaties

sportorganisaties SPORTAANBOD 40.000 sportorganisaties 27.000 sportverenigingen/ 4 miljoen leden/ 1miljoen vrijwilligers 2.000 fitness clubs/ 2 miljoen leden 800 zwembaden/ 80 90 miljoen bezoekers Speeltuinen, Cruijffcourts

Nadere informatie