Toegankelijkheid & Mobiliteit. Centrum gemeente Ardooie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toegankelijkheid & Mobiliteit. Centrum gemeente Ardooie"

Transcriptie

1 Toegankelijkheid & Mobiliteit Centrum gemeente Ardooie

2

3 Toegankelijkheid en Mobiliteit In het nieuwe decreet betreffende het mobiliteitsbeleid (dd. 20 maart 2009) staat de verwezenlijking van vijf basisdoelstellingen voorop, waaronder Toegankelijkheid één van die doelstellingen is binnen het Vlaams mobiliteitsplan. De basisdoelstelling Toegankelijkheid wordt omschreven als: Iedereen op een selectieve wijze de mogelijkheid bieden zich te verplaatsen, met het oog op de volwaardige deelname van eenieder aan het maatschappelijk leven. De doelstelling staat dan ook in het Ontwerp Mobiliteitsplan Vlaanderen omschreven als volgt: Toegankelijkheid is het faciliteren van de verplaatsingsbehoefte. Streefdoel hierbij is een zo groot mogelijke toegang tot de mobiliteit. Onder Toegankelijkheid wordt dan ook verstaan de mate waarin mensen zonder hulp van derden gebruik kunnen maken van het vervoersysteem en de vervoermiddelen voor de invulling van hun verplaatsingsbehoefte.

4

5 Volledige voetgangersdecreet, zoals verschenen in het Belgisch Staatsblad van 7 mei 1997 Het decreet wordt integraal weergegeven, omdat de bepalingen van dit besluit de concrete richtlijnen voor het voetgangersverkeer bevatten. 29 APRIL Besluit van de Vlaamse Regering houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer. De Vlaamse Regering, Gelet op het decreet betreffende de ruimtelijke ordening, gecoördineerd op 22 oktober 1996, inzonderheid op artikel 58, eerste lid, 2de; Gelet op het advies van de Raad van State; Op voorstel van de Vlaamse minister van Openbare Werken, Vervoer en Ruimtelijke Ordening; Na beraadslaging, Besluit: Art. 1. Deze algemene bouwverordening bevat voorschriften inzake wegen voor voetgangersverkeer, aan te leggen of aan te passen in de bebouwde kom. Art. 2. Onder weg voor voetgangers wordt verstaan elk gedeelte van de openbare weg dat hoofdzakelijk gebruikt wordt voor voetgangersverkeer waaronder ook rolstoelgebruikers. Onder loopweg wordt verstaan de ruimte waarbinnen de voetganger zich kan voortbewegen. Art. 3. Als de weg voor voetgangersverkeer breder is dan 2.00 meter, dient steeds een minimale obstakelvrije loopweg van 1.50 meter breedte te worden gegarandeerd. Als de weg voor voetgangers een breedte heeft tussen 1.50 meter en 2.00 meter, mag slechts 0.50 meter hiervan door obstakels worden ingenomen. Wegen voor voetgangers met een breedte kleiner dan 1.50 meter mogen slechts aangelegd worden in straten met een rooilijnbreedte kleiner dan 9.00 meter. Elke weg voor voetgangersverkeer heeft een geheel obstakelvrije loopweg van minstens 1.00 meter breed en een vrije hoogte van minstens 2.10 meter. Art. 4. De obstakelvrije loopweg verloopt in een vloeiende lijn. Hiertoe worden de eventueel op de weg voor voetgangers aangebrachte obstakels per weggedeelte aan dezelfde zijde van de loopweg aangebracht. Art. 5. Hellingsbanen van wegen voor voetgangersverkeer en, aan oversteekplaatsen, tussen de wegen voor voetgangersverkeer en de rijweg, moeten aan de volgende maatvoering voldoen: 1. Niveauverschillen tot 10 cm, helling kleiner dan of gelijk aan 12%, met een richtwaarde van 10%; 2. Niveauverschillen van 10 cm tot 25 cm, helling kleiner dan of gelijk aan 10%, met een richtwaarde van 8,3%; 3. Niveauverschillen van 25 cm tot 50 cm, helling kleiner dan of gelijk aan 8%, met een richtwaarde van 6,25%; 4. Niveauverschillen groter dan 50 cm, helling kleiner dan of gelijk aan 5%; Deze hellingsbanen dienen in acht genomen te worden, tenzij het natuurlijke maaiveld of de naastgelegen rijweg een grotere helling vertoont. Art. 6. De Vlaamse minister bevoegd voor Ruimtelijke Ordening is belast met de uitvoering van dit besluit. Brussel, 29 april De minister-president van de Vlaamse Regering, L. Van Den Brande De Vlaamse minister van Openbare Werken, Vervoer en Ruimtelijke Ordening, E. Baldewijns

6 Universal Design > DOD-principe DOD-aanbeveling zijn gebaseerd op Vademecum Toegankelijk Publiek Domein die door de Vlaamse overheid als richtlijn wordt gehanteerd.

7 Universal Design > DOD-principe Doorgangen die voldoende breed, hoog en obstakelvrij zijn. Het Oppervlak dat voldoende effen, vlak aaneengesloten, slipvrij en rolstoelvast is voorzien van duidelijke natuurlijke of kunstmatige geleiding. Drempels die in het voetgangersgebied vermeden worden, zowel op looproute als aan oversteekplaatsen.

8 Doorgangen Doorgangsbreedte voetpad: - min. 1 m t.h.v. lokale versmallingen over een lengte van max. 1,2m (rooilijnbreedte <9m) - min. 1,2 m breed t.h.v. lokale versmallingen (max. 10m) - min. 1,5 m breed (met oz 0,5m, rooilijnbreedte >9m) - min. 1,5 m ovz bij voetwegen > 2m.! Rekening houdende dat rolstoelgebruiker 1,5m vrije ruimte nodig heeft om te kunnen draaien! Obstakels aan dezelfde zijde van de loopweg (niet tegen gevelzijde) Doorgangshoogte - min. 2,10 m vrije doorgangshoogte in voetgangersgebieden

9

10 Oppervlak Vlak, eventuele oneffenheden bedragen max. 0,5cm. Aaneengesloten: min. Voegbreedte, bij roosters max. 2cm. Slipvrij, ook bij vochtige omstandigheden Rolstoelvast, de rolstoel mag niet wegzakken of blijven steken. Stabiel: denk aan bruggen, vlonderpaden.

11

12 Drempels Hoogteverschillen: Niveauverschillen van meer dan 2 cm kunnen problemen geven => stoepranden ter hoogte van alle oversteekplaatsen zijn consequent verlaagd over een breedte van min. 1m20: - op een drempelloze looproute bedraagt het niveauverschil max. 2cm en is het voorzien van een afgeschuinde rand onder 45 - bij een niveauverschil tussen 2-18 cm wordt een hellend vlak voorzien - bij een niveauverschil tussen cm worden een hellend vlak en een trap voorzien Maximale hellingsgraad: De maximale hellingsgraad hangt af van het totaal te overbruggen hoogteverschil: - tot 10cm: max. 10% - tussen 10 en 25 cm: max. 8,3% - tussen 25 en 50 cm: max. 6,25% - meer dan 50 cm: max. 5% Hellende vlakken - lengte max. 10m lang - boven- en onderaan een hellingsbaan is een draaicirkel van min. 1,50m - een helling die bestaat uit een aaneenschakeling van hellende vlakken heeft tussen de verschillende delen een tussenbordes van min. 1,50m lang. Dwarshelling Een te grote dwarshelling is voor iedereen hinderlijk. Het bemoeilijkt het evenwicht en er ontstaat de neiging om van het pad af te wijken. -> Dwarshellingen bedragen max. 2%

13

14

15 Toegankelijkheid en mobiliteit Toegankelijkheid en mobiliteit zijn een basisrecht, opgenomen in het 13de mensenrecht. Bijgevolg moet er steeds rekening worden gehouden met onderstaande elementen: inrichten voor de gemiddelde mens kan niet, omdat die niet bestaat. Wel geldt dat wat goed is voor de minder mobiele mens, ook goed is voor de gezonde dertiger. mensen zijn groot, klein, jong, oud, gezond, ziek. er zijn kleine en grote, permanente en tijdelijke beperkingen die invloed hebben op de mobiliteit van mensen, waarmee rekening dient gehouden te worden. mensen zijn soms tijdelijk minder mobiel (op krukken, met buggy, draagtassen, koffers of dames op hoge hakken).

16

17 Wandeling in Ardooie

18 Uitgangspunt: - traject uitgevoerd met een rolwagengebruiker én begeleider, - de rolwagen betreft een standaardrolwagen (gemiddelde breedte +/- 60cm).

19

20 Start: Polenplein Toegang tot de kerk is goed door het schuine vlak. Toegang tot het gemeentehuis is goed: laagdrempelig => rolwagengebruikers kunnen gebruik maken van de faciliteiten.

21 Sint-Maartensdreef Via het Sint-Maartensdreefje is de baan goed berijdbaar. De weg naar het politiekantoor is vrij. Notie: De deur van het politiebureau is behoorlijk zwaar om als rolwagengebruiker alleen te openen.

22 Oude-Lichterveldsestraat We volgen de Sint-Maartensdreef en wandelen door tot aan de Oude-Lichterveldsestraat. In de Oude-Lichterveldsestraat blijkt oversteken moeilijk ter hoogte van de apotheek omwille van een te scherpe helling.

23 Stationstraat Het oversteken van de éne zijde naar de andere zijde, t.h.v. de apotheek, is erg gevaarlijk.

24 Stationstraat Het voetpad is toegankelijk als men aan één zijde van de straat blijft. => ofwel wandelt men van de Oude Lichterveldsestraat door richting Stationstraat (oud CM-lokaal) => ofwel steekt men over (met moeite) en blijft men aan de overzijde (den Yzer). Enkele voorbeeld zijn: Oude CM-lokalen Slagerij

25 Toegang naar het dorpspark via de Stationstraat.

26 Marktplein OPCD Ardomien Kapsalon

27 Monseigneur-Roelensstraat Versperringen: - Lantaarnpaal midden het voetpad - Te smal voetpad

28 Te steile dwarshelling Vuilnisbakken op de stoep

29 Te steile stoeprand t.h.v. de openbare bibliotheek.

30 Versperring die de toegang tot een openbaar gebouw verhindert.

31 Te smalle doorgangen t.h.v. de bib.

32 Prinsendreef

33 Hoek Brugstraat en Motestraat Verkeerspalen versperren de doorgang.

34 De overgang is niet vloeiend.

35 Brugstraat Veel hoogteverschillen in de Brugstraat.

36 Geen vloeiende of veilige overgang aan de Blekerijstraat

37 Hindernissen: Voertuigen op het voetpad Oneffenheden op de weg

38 Geen verlaagde stoeprand aan het zebrapad

39 Ter hoogte van het klooster is er geen verlaging aan het zebrapad

40 Geen vloeiende overgang aan café de Knok.

41 Wezestraat Het zebrapad ligt naast de verlaagde stoep.

42 Pittemsestraat Verhoogde stoeprand aan het zebrapad (kerkhof).

43 Aan de parkeerplaatsen geen verlaagde stoeprand (kerkhof).

44 Kerkhof: ontoegankelijk door oppervlaktekeuze: grindpad

45 Hoek Prinsendreef / Kortrijksestraat Hinder door verkeersbord midden het trottoir => geen veilige doorgang naar de zebrapaden.

46 Deze hoek is niet toegankelijk door eerdere wegversperringen. Bijkomende wegversperringen bij het doorwandelen aan de éne zijde, te scherpe helling om over te steken naar de andere zijde.

47 Hoek Kortrijksestraat / Beverensestraat Te steile hellingen

48 Hoek Kortrijksestraat / Hemelstraat Onvoldoende ruimte te steile dwarshellingen -

49

50 Korte samenvatting - Positief: - Toegankelijke handelszaken (SPAR, OpCd, Eet-Oek-Kaffee, ) - Toegankelijke openbare gebouwen (uitgez. OCMW-gebouw) - Toegankelijk toilet in het gemeentehuis en cultureel centrum. - Toegankelijkheid in de directe nabijheid van de kerk. - Werkpunten: - Alle routes die leiden naar de toegankelijke ruimtes zijn ontoegankelijk. Dit omvat alle doorgangen, oppervlaktes en drempels net buiten het Marktplein. - De nadruk ligt voornamelijk op te steile dwarshellingen, ontbrekende hellingen bij zebrapaden en te smalle voetpaden. - Ook de toegang tot het kerkhof (openbare plek) scoort negatief.

51 Bronvermelding Belgisch Staatblad, , Voetgangersdecreet, geraadpleegd op 06/09/2013, Enter vzw, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid, Wenkenblad toegankelijkheid van het publiek domein, geraadpleegd op 06/09/2013, Enter vzw, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid, Toegankelijk Vlaanderen, geraadpleegd op 06/09/2013, Enter vzw, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid, Toegankelijke Omgeving, geraadpleegd op 06/09/2013, Google Maps, Ardooie, geraadpleegd op 06/09/2013, Steunpunt Straten, Kenniscentrum Publieke Ruimte, geraadpleegd op 06/09/2013, Vlaamse Overheid, Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Mobiel Vlaanderen, geraadpleegd op 06/09/2013, West-Vlaams Bureau voor Gelijke Kansen en Toegankelijkheid, geraadpleegd op 06/09/2013, Fotomateriaal verkregen via interne fotograaf.

Toegankelijkheid van. het publiek domein

Toegankelijkheid van. het publiek domein Toegankelijkheid van het publiek domein Dit wenkenblad levert aan de hand van het DOD-principe een aantal basis richtlijnen om de toegankelijkheid van het publiek domein te verhogen. DOD staat voor: Doorgangen

Nadere informatie

Toegankelijke wandelroutes

Toegankelijke wandelroutes Toegankelijke wandelroutes Marcel Wijnker produktdesigner, mobiliteitsdeskundige 1 Wie is iedereen? Wetgeving en richtlijnen Subsidie 2 Wie is iedereen? 3 Iedereen? Probleemstelling: onze omgeving is vormgegeven

Nadere informatie

WERKGROEP ANTWERPEN TOEGANKELIJK - WAT -

WERKGROEP ANTWERPEN TOEGANKELIJK - WAT - WERKGROEP ANTWERPEN TOEGANKELIJK - WAT - 29 maart 2012 Werkgroep Antwerpen Toegankelijk samengesteld uit vertegenwoordigers van organisaties van personen met een handicap - WAT sensibiliseert, onderzoekt

Nadere informatie

Het Landhuis Regionaal infokantoor

Het Landhuis Regionaal infokantoor Het Landhuis Regionaal infokantoor www.toerismekleinbrabant.be info@tkbs.be 03 899 28 68 Boomstraat 1 2880 Bornem Het infokantoor is gelegen op de Markt in Borne Er zijn in de onmiddellijke omgeving parkeerplaatsen

Nadere informatie

De voetgangerscirkel

De voetgangerscirkel De voetgangerscirkel Van waar de inspiratie? 1. Een duidelijk afgebakend gebied met aangepaste woonvormen. Maximaal 25% van alle woningen binnen het gebied moeten zijn aangepast voor de doelgroep. 2. Van

Nadere informatie

Studiedag toegankelijke cultuur

Studiedag toegankelijke cultuur Studiedag toegankelijke cultuur Workshop toegankelijke infrastructuur Voorstelling Caroline Delveaux, architect, toegankelijkheidsadviseur Screenings Limburg: 37 Vlaams-Brabant: 5 Brussel (Lasso): 30 Antwerpen:

Nadere informatie

PROJECT G-GOLF GOLF DOET JE HANDICAP VERGETEN. Toegankelijkheid golfclubs

PROJECT G-GOLF GOLF DOET JE HANDICAP VERGETEN. Toegankelijkheid golfclubs PROJECT G-GOLF GOLF DOET JE HANDICAP VERGETEN Toegankelijkheid golfclubs 1. Inleiding Dit document geeft een aantal richtlijnen en tips voor het toegankelijk maken van de infrastructuur van een golfclub

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. jeugdlokalen. Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van jeugdlokalen en jeugdhuizen te verhogen.

Toegankelijkheid van. jeugdlokalen. Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van jeugdlokalen en jeugdhuizen te verhogen. Toegankelijkheid van jeugdlokalen Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van jeugdlokalen en jeugdhuizen te verhogen. Het geeft ontwerpers, bouwheren en jeugdverenigingen een aantal tips

Nadere informatie

Senioren op Straat Verwerkingsformulier voor seniorenverenigingen

Senioren op Straat Verwerkingsformulier voor seniorenverenigingen Senioren op Straat Verwerkingsformulier voor seniorenverenigingen Postnummer + (deel)gemeente Naam seniorenvereniging Contactpersoon 1 Algemene informatie 1. Onder hoeveel mensen is de enquête verspreid?

Nadere informatie

Trottoirs en looproutes in Oudemirdum geschikt voor gebruikers rollator?

Trottoirs en looproutes in Oudemirdum geschikt voor gebruikers rollator? Trottoirs en looproutes in Oudemirdum geschikt voor gebruikers rollator? Op verzoek van een inwoner van het dorp Oudemirdum, die alleen kan lopen als hij een goede steun heeft van zijn rollator, zijn twee

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR TUINEN IN WZC

CHECKLIST VOOR TUINEN IN WZC 1 CHECKLIST VOOR TUINEN IN WZC Checklist voor de instellingstuin Indien *, bij verwerking omgekeerd quoteren. Stelling Juist Fout NVT Algemeen 1 De tuin is gemakkelijk te bereiken (zonder lift, zonder

Nadere informatie

Aanstiplijst toegankelijkheid Provinciale stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid

Aanstiplijst toegankelijkheid Provinciale stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid Aanstiplijst toegankelijkheid Provinciale stedenbouwkundige verordening toegankelijkheid Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier kunt u nagaan of de aanvraag voldoet aan de provinciale stedenbouwkundige

Nadere informatie

Toegankelijkheid. van speeltuinen

Toegankelijkheid. van speeltuinen Toegankelijkheid van speeltuinen Het bezoek aan een speeltuin is voor een gezin met kinderen steeds weer een beleving. Kleuren, beweging en interactie met andere kinderen maken het verhaal compleet. Ook

Nadere informatie

Obstakels in de wijk moeten wijken. door: Gehandicapten & Patiënten Platform Amersfoort (GPPA) Geactualiseerde versie, september 2013.

Obstakels in de wijk moeten wijken. door: Gehandicapten & Patiënten Platform Amersfoort (GPPA) Geactualiseerde versie, september 2013. Obstakels in de wijk moeten wijken door: Gehandicapten & Patiënten Platform Amersfoort (GPPA) Geactualiseerde versie, september 2013. Wat doet het GPPA? GPPA behartigt de belangen van mensen met een lichamelijke

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. winkels. Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van winkels te verhogen.

Toegankelijkheid van. winkels. Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van winkels te verhogen. Toegankelijkheid van winkels Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van winkels te verhogen. Het geeft handelaars, ontwerpers en bouwheren een aantal tips om hun winkel bereikbaar en bruikbaar

Nadere informatie

Mw. Henny. en verslag) Mw. Henny. hccnet.nl)

Mw. Henny. en verslag) Mw. Henny. hccnet.nl) Adviesrapport Uitkomsten van de schouw Turbo-Rotonde Soestdijkerstraatweg Oostereind (De kruising Surinamelaan/Soestdijkerstraatweg/Nieuwe ingang ziekenhuis is nog niet klaar) 11 juni 2013 Opgesteld door:

Nadere informatie

Integrale Toegankelijkheid van bos, natuur en park

Integrale Toegankelijkheid van bos, natuur en park Integrale Toegankelijkheid van bos, natuur en park Eva Troch Dag van de Openbare Ruimte 13 maart 2008 Agentschap voor Natuur en Bos Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor het beleid, het duurzaam

Nadere informatie

Toegankelijkheid. van restaurants en cafés

Toegankelijkheid. van restaurants en cafés Toegankelijkheid van restaurants en cafés Naar een restaurant of café gaan gebeurt heel vaak in groep: met familie, vrienden of kennissen. Wanneer iemand van het gezelschap een beperking heeft: een kind

Nadere informatie

Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling

Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling Hoofdstuk 1: Definities en toepassingsgebied Artikel 1.1 definities Gehandicapten Parkeerplaats: Een gehandicapten parkeerplaats (GP) (voorheen: algemene invaliden parkeerplaats) is een parkeerplaats waar

Nadere informatie

Stichting Toegankelijkheid De Fryske Marren

Stichting Toegankelijkheid De Fryske Marren Stichting Toegankelijkheid De Fryske Marren Onderzoek Toegankelijkheid Sportterreinen De Fryske Marren Het onderzoek is uitgevoerd door vrijwilligers van de Stichting Toegankelijkheid De Fryske Marren

Nadere informatie

Categorie A: verbeteren van de toegankelijkheid in de woning

Categorie A: verbeteren van de toegankelijkheid in de woning Technische nota Categorie A: verbeteren van de toegankelijkheid in de woning 1. Drempels / dorpels Algemeen: - Voor de toegangsdeur dient een vlak opstelvlak van minimum 1,20 x 1,50 m te worden voorzien.

Nadere informatie

Criteria voor de aanleg van een gevleugelde voetgangersoversteek t.h.v. schoolomgevingen

Criteria voor de aanleg van een gevleugelde voetgangersoversteek t.h.v. schoolomgevingen Criteria voor de aanleg van een gevleugelde voetgangersoversteek t.h.v. schoolomgevingen Ontwerprichtlijn Versie 1, 11/0/019 Gevleugelde voetgangersoversteken Zebrapaden zorgen ervoor dat voetgangers veilig

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. restaurants en cafés

Toegankelijkheid van. restaurants en cafés Toegankelijkheid van restaurants en cafés Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van restaurants en cafés te verhogen. Het geeft ontwerpers, bouwheren, eigenaars en uitbaters een aantal

Nadere informatie

Senioren op Straat Onderzoeksformulier voor seniorenverenigingen

Senioren op Straat Onderzoeksformulier voor seniorenverenigingen Senioren op Straat Onderzoeksformulier voor seniorenverenigingen Gemeente Naam vereniging Contactpersoon Formulier terugbezorgen (adres) Terugbezorgen tegen (datum) 1 Algemene informatie 1. In welke straat

Nadere informatie

Onderzoek Begraafplaatsen te Kortrijk.

Onderzoek Begraafplaatsen te Kortrijk. Onderzoek Begraafplaatsen te Kortrijk. Januari 2012 Visie Toegankelijkheid gaat over ergens geraken op een gemakkelijke manier. Elke verplaatsing die we maken, bestaat uit verschillende elementen, dit

Nadere informatie

Toegankelijkheid. van voetpaden

Toegankelijkheid. van voetpaden Toegankelijkheid van voetpaden Het toegankelijk maken van publieke voorzieningen, zoals winkels, restaurants, sporthallen, enz. heeft weinig zin als ze niet bereikbaar zijn. Voetpaden zijn dikwijls niet

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. STEMBUREAUS (eenvoudige checklist)

Toegankelijkheid van. STEMBUREAUS (eenvoudige checklist) Toegankelijkheid van STEMBUREAUS (eenvoudige checklist) Toegankelijkheid van STEMBUREAUS (eenvoudige checklist) Datum 1e druk 2002 2e druk 10 mei 2005 3e druk 16 oktober 2006 4e druk 12 mei 2009 Auteur

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. sociale diensten

Toegankelijkheid van. sociale diensten Toegankelijkheid van sociale diensten Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van sociale diensten te verhogen. Het geeft ontwerpers en bouwheren een aantal tips om de sociale dienst en de

Nadere informatie

Toegankelijkheid. van cultuurcentra

Toegankelijkheid. van cultuurcentra Toegankelijkheid van cultuurcentra Eén van de belangrijkste uitdagingen van de cultuurcentra bestaat erin om cultuur binnen ieders bereik te brengen. De toegankelijkheid speelt hierbij een cruciale rol.

Nadere informatie

Veilig in het verkeer

Veilig in het verkeer Veilig in het verkeer Hoe begeeft iemand met een visusbeperking zich in het verkeer en hoe ga je daar als fietser mee om? Met dank aan Blindenzorg Licht en Liefde voor de inbreng en beide personen met

Nadere informatie

Toegankelijke halte-infrastructuur. Eddy Gielis Coördinator toegankelijkheid

Toegankelijke halte-infrastructuur. Eddy Gielis Coördinator toegankelijkheid Toegankelijke halte-infrastructuur Eddy Gielis Coördinator toegankelijkheid Context VN verdrag inzake de rechten van Personen met een Handicap Belangrijke impact Voor De Lijn en het departement MOW : personen

Nadere informatie

toegankelijkheid Toegankelijkheidsadvies Toegankelijke wandelingen Molsbroek-Buylaers wandelroute Personen m project Toerisme Oost-Vlaanderen

toegankelijkheid Toegankelijkheidsadvies Toegankelijke wandelingen Molsbroek-Buylaers wandelroute Personen m project Toerisme Oost-Vlaanderen toegankelijkheid project Opdrachtgever Toegankelijke wandelingen Molsbroek-Buylaers wandelroute Provincie Oost-Vlaanderen Toerisme Oost-Vlaanderen Toegankelijkheidsadvies v.z.w. ATO 9100 Sint Niklaas Tel

Nadere informatie

Aanbevelingen voorbehouden parkeerplaatsen

Aanbevelingen voorbehouden parkeerplaatsen Inhoud 1 Inleiding...3 2 Aangepaste en voorbehouden parkeerplaatsen...4 2.1 Normen en voorbeeldtekeningen 4 2.2 Specificaties 5 2.2.1 Basisafmetingen... 5 2.2.2 Inplanting... 5 2.2.3 Vormgeving en afmetingen...

Nadere informatie

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012)

Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk (september 2012) gemeente werkendam Memo Datum 19 september 2012 Aan Gemeenteraad Werkendam C.c. Van Arne Schouten Onderwerp Afweging varianten fietsvoorziening Bijlage bij de raadsbrief Fietsveiligheid Sleeuwijksedijk

Nadere informatie

Overzicht. Werking Enter. Studiedag Toegankelijke Cultuur. 1. Wie is Enter en wat is toegankelijkheid?

Overzicht. Werking Enter. Studiedag Toegankelijke Cultuur. 1. Wie is Enter en wat is toegankelijkheid? Studiedag Toegankelijke Cultuur MeerMobiel 7 mei 2012 Overzicht 1. Wie is Enter en wat is toegankelijkheid? 2. MeerMobiel: mensen met een mobiliteitsbeperking meer mobiel maken 3. Bezoekers met een mobiliteitsbeperking

Nadere informatie

1 METEN VAN EEN KERKGEBOUW

1 METEN VAN EEN KERKGEBOUW 1 METEN VAN EEN KERKGEBOUW Voordat er gegevens op de website kunnen worden ingevoerd moet de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid BTB van een locatie worden bepaald. De BTB wordt weergegeven

Nadere informatie

1 METEN VAN EEN LOCATIE

1 METEN VAN EEN LOCATIE 1 METEN VAN EEN LOCATIE Voordat er gegevens op de website kunnen worden ingevoerd moet de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid BTB van een locatie worden bepaald. De BTB wordt weergegeven

Nadere informatie

1.: Verbeteren van de toegankelijkheid in de woning. 1. Drempels / dorpels. Algemeen:

1.: Verbeteren van de toegankelijkheid in de woning. 1. Drempels / dorpels. Algemeen: Gemeentelijk reglement tot toekenning van een aanpassingspremie voor woningen bewoond door senioren en personen met een handicap. TECHNISCHE NOTA 1.: Verbeteren van de toegankelijkheid in de woning. 1.

Nadere informatie

KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen

KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen 7 8 2 3 1 9 6 4 5 KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen 1. Kruispunt Douvieweg- Watouplein Knelpunten: - Op het kruispunt staat het doorgaand verkeer heel vaak geblokkeerd aangezien

Nadere informatie

toegankelijkheid Toegankelijkheidsadvies Toegankelijke fietsroute Deinze project

toegankelijkheid Toegankelijkheidsadvies Toegankelijke fietsroute Deinze project toegankelijkheid project Opdrachtgever Toegankelijke fietsroute Deinze Provincie Oost-Vlaanderen Toegankelijkheidsadvies v.z.w. ato Driegaaienstraat 160 9100 Sint Niklaas Tel : 03 / 780.35.36 Fax : 03

Nadere informatie

Toegankelijkheid. van gebeds- en bezinningshuizen. van gebeds- en bezinningshuizen

Toegankelijkheid. van gebeds- en bezinningshuizen. van gebeds- en bezinningshuizen Toegankelijkheid van gebeds- en bezinningshuizen Een kerk, moskee, synagoge of tempel, kortom gebeds- en bezinningshuizen, spelen op sociaal, cultureel en religieus vlak een zeer belangrijke rol in een

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. kantoren van vrije beroepen

Toegankelijkheid van. kantoren van vrije beroepen Toegankelijkheid van kantoren van vrije beroepen Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van kantoorruimten voor vrije beroepen te verhogen. Het geeft ontwerpers, bouwheren en beoefenaars

Nadere informatie

OVERZICHT TOEGANKELIJKHEID OPENBARE EN TOERISTISCHE GEBOUWEN MAASEIK

OVERZICHT TOEGANKELIJKHEID OPENBARE EN TOERISTISCHE GEBOUWEN MAASEIK OVERZICHT TOEGANKELIJKHEID OPENBARE EN TOERISTISCHE GEBOUWEN MAASEIK ADM. CENTRUM MAASEIK INVENTARIS DOOR DE ADVIESRAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING MAASEIK - 2014 Lekkerstraat 10 I. TOEGANKELIJKHEID

Nadere informatie

Screeningsrapport toegankelijkheid Wandeling 10 000 stappen in Kortrijk dd. 03/07/2015

Screeningsrapport toegankelijkheid Wandeling 10 000 stappen in Kortrijk dd. 03/07/2015 Screeningsrapport toegankelijkheid Wandeling 10 000 stappen in Kortrijk dd. 03/07/2015 De screening werd georganiseerd door de Kortrijkse Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (SAPH). De

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. stemlokalen. Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van stemlokalen te verhogen.

Toegankelijkheid van. stemlokalen. Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van stemlokalen te verhogen. Toegankelijkheid van stemlokalen Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van stemlokalen te verhogen. Het helpt u als bestuur bij de keuze van de locatie en de inrichting van het lokaal.

Nadere informatie

17/04/2014 TYPEDWARSPROFIEL IN DETAIL TYPEDWARSPROFIEL? Cursus Analyse van Ontwerp van Verkeersinfrastructuur Maandag 28 april 2014

17/04/2014 TYPEDWARSPROFIEL IN DETAIL TYPEDWARSPROFIEL? Cursus Analyse van Ontwerp van Verkeersinfrastructuur Maandag 28 april 2014 TYPEDWARSPROFIEL IN DETAIL Cursus Analyse van Ontwerp van Verkeersinfrastructuur Maandag 28 april 2014 Wim Marquenie Talboom Group TYPEDWARSPROFIEL? Visitekaartje van de weg Plaats en onderlinge verhouding

Nadere informatie

PROBLEMATIEK I.V.M. DE TOEGANKELIJKHEID VAN DE OPENBARE RUIMTEN EN HET GEZONDHEIDSCENTRUM DOLIUM IN DE WIJK KERKEBOGTEN TE EERSEL

PROBLEMATIEK I.V.M. DE TOEGANKELIJKHEID VAN DE OPENBARE RUIMTEN EN HET GEZONDHEIDSCENTRUM DOLIUM IN DE WIJK KERKEBOGTEN TE EERSEL PROBLEMATIEK I.V.M. DE TOEGANKELIJKHEID VAN DE OPENBARE RUIMTEN EN HET GEZONDHEIDSCENTRUM DOLIUM IN DE WIJK KERKEBOGTEN TE EERSEL Dolium, plan Kerkebogten Eersel HUIDIGE SITUATIE - DOLIUM (PLAN KERKEBOGTEN

Nadere informatie

Advies. Quick-wins Advies Fietsersbond november 2018

Advies. Quick-wins Advies Fietsersbond november 2018 Quick-wins Fietsersbond november 2018 Inhoud 1) Fietspad aan bushalte Destelbergen Stelplaats... 2 2) Verbinding Scheldelaan-Scheldekant... 4 3) Ten Bosse ter hoogte van Laarnebaan... 5 4) Moerenakkerwegel-Laarnebaan...

Nadere informatie

Peuterklas. beschermde omgeving. Oefenen op. Oefenen in. straat

Peuterklas. beschermde omgeving. Oefenen op. Oefenen in. straat Peuterklas *Leren waar het veilig is en niet veilig is om te spelen. *Leren controleren van bewegingen: evenwicht, niet bruusk reageren, afremmen, soepel draaien *Leren reageren op visuele (rood, groen,

Nadere informatie

Toegangspad : Het toegangspad naar de verschillende ingangen zijn voorzien in betondals en liggen vlak.

Toegangspad : Het toegangspad naar de verschillende ingangen zijn voorzien in betondals en liggen vlak. De Zilverreiger www.zilverreiger.be/ info@zilverreiger.be Tel: 03 889 06 03 Scheldestraat 18 Bornem (Weert) Parkeren : Men kan parkeren in de straat aan het gebouw. Voor de deur is er een voorbehouden

Nadere informatie

THUIS OUD WORDEN KAN, IN KERKRADE. Resultaten campagne

THUIS OUD WORDEN KAN, IN KERKRADE. Resultaten campagne THUIS OUD WORDEN KAN, IN KERKRADE Resultaten campagne 2006-2007 DEEL A: HOE GESCHIKT IS UW WONING In wat voor soort woning woont u? 5% 2% 4% ééngezinswoning benedenwoning bovenwoning seniorenwoning of

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de scheepvaartregelgeving aan de mogelijkheden van geautomatiseerd varen

Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de scheepvaartregelgeving aan de mogelijkheden van geautomatiseerd varen Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van de scheepvaartregelgeving aan de mogelijkheden van geautomatiseerd varen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming

Nadere informatie

Rapportage. toegankelijkheidsonderzoek. Plug-in bibliotheek. Dienstencentrum Goverwelle

Rapportage. toegankelijkheidsonderzoek. Plug-in bibliotheek. Dienstencentrum Goverwelle Rapportage toegankelijkheidsonderzoek Plug-in bibliotheek Dienstencentrum Goverwelle Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking maart 2012 1. Inleiding In november 2011 heeft de Goudse Adviesraad

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 137/2013 Datum : 10 oktober 2013 B&W datum : 8 oktober 2013 Portefeuillehouder : J. Teeuwsen Onderwerp : plan van aanpak brede stoep Aanleiding Het college heeft de

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. voetbalstadions

Toegankelijkheid van. voetbalstadions Toegankelijkheid van voetbalstadions Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van voetbalstadions te verhogen. Het geeft ontwerpers en clubverantwoordelijken een aantal tips om hun stadion

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. scholen

Toegankelijkheid van. scholen Toegankelijkheid van scholen Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van scholen te verhogen. Het geeft ontwerpers, bouwheren en directies van scholen een aantal tips om hun gebouwen bereikbaar

Nadere informatie

Voorbeeld Brussel. Infomoment VSV, dinsdag 20 oktober An Volckaert Onderzoeker, Afd. Mobiliteit Veiligheid - Wegbeheer

Voorbeeld Brussel. Infomoment VSV, dinsdag 20 oktober An Volckaert Onderzoeker, Afd. Mobiliteit Veiligheid - Wegbeheer Voorbeeld Brussel Infomoment VSV, dinsdag 20 oktober 2015 An Volckaert Onderzoeker, Afd. Mobiliteit Veiligheid - Wegbeheer Inhoud: I. Vademecum van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verkeerslichten bouwplaatsen

Nadere informatie

OPMETEN PARKEERPLAATSEN IN VLAAMS BRABANT WELKOM

OPMETEN PARKEERPLAATSEN IN VLAAMS BRABANT WELKOM WELKOM Verwelkoming Dhr. Florquin OPMETEN PARKEERPLAATSEN IN VLAAMS BRABANT Toelichting doel studie Dhr. Alexander Leysen Parkeerplaatsen resultaten Dhr. Karl Thiry en Mevr. Joke Van der Auwera On wheels

Nadere informatie

Checklist. Stadsdeel Amsterdam Zuidoost

Checklist. Stadsdeel Amsterdam Zuidoost Checklist Toegankelijkheid Openbare Ruimte Stadsdeel Amsterdam Zuidoost Algemeen In december 2009 heeft de raad, na een motie van de Partij van de Arbeid, de ambitie uitgesproken om de toegankelijkheid

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. hogescholen en universiteiten

Toegankelijkheid van. hogescholen en universiteiten Toegankelijkheid van hogescholen en universiteiten Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van hogescholen en universiteiten te verhogen. Het geeft ontwerpers, bouwheren, directies en verantwoordelijken

Nadere informatie

Rapportage. Toegankelijkheidsonderzoek. Jeu de Boules Vereniging Gouda

Rapportage. Toegankelijkheidsonderzoek. Jeu de Boules Vereniging Gouda Rapportage Toegankelijkheidsonderzoek Jeu de Boules Vereniging Gouda Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking Februari 2013 1. Inleiding 2. JBV Gouda beschikt over een prachtig clubhuis, 2 speelvelden

Nadere informatie

toegankelijkheid Toegankelijkheidsadvies Toegankelijke wandelingen Siesmeers - Zuidlede wandelroute project Zuidlede wandellus

toegankelijkheid Toegankelijkheidsadvies Toegankelijke wandelingen Siesmeers - Zuidlede wandelroute project Zuidlede wandellus toegankelijkheid project Opdrachtgever Toegankelijke wandelingen Siesmeers - Zuidlede wandelroute Zuidlede wandellus Provincie Oost-Vlaanderen Toerisme Oost-Vlaanderen Toegankelijkheidsadvies v.z.w. ATO

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. stemlokalen. Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van stemlokalen te verhogen.

Toegankelijkheid van. stemlokalen. Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van stemlokalen te verhogen. Toegankelijkheid van stemlokalen Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van stemlokalen te verhogen. Het helpt u als bestuur bij de keuze van de locatie en de inrichting van maakt u stemhokjes

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. sociale diensten

Toegankelijkheid van. sociale diensten Toegankelijkheid van sociale diensten Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van sociale diensten te verhogen. Het geeft ontwerpers en bouwheren een aantal tips om de sociale dienst en de

Nadere informatie

Onderzoeksformulier parkeergarages Algemene gegevens

Onderzoeksformulier parkeergarages Algemene gegevens Onderzoeksformulier parkeergarages Algemene gegevens Naam van het gebouw Bezoekadres Postcode bezoekadres Vestigingsplaats Waardering Vier punten - Meest toegankelijk Dit geeft aan dat het gebouw of de

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. cultuur- en gemeenschapscentra

Toegankelijkheid van. cultuur- en gemeenschapscentra Toegankelijkheid van cultuur- en gemeenschapscentra Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van cultuuren gemeenschapscentra te verhogen. Het geeft ontwerpers, bouwheren, verantwoordelijken

Nadere informatie

SOEST-ZUID ROUTE Soesterbergsestraat 101 Overhangend groen belemmert de vrije doorgang. Foto SZ Soest-Zuid Route 2 1

SOEST-ZUID ROUTE Soesterbergsestraat 101 Overhangend groen belemmert de vrije doorgang. Foto SZ Soest-Zuid Route 2 1 SOEST-ZUID ROUTE 2 1.Soesterbergsestraat 105, Trottoir is versmald door overhangend groen. VOP ( van 105 naar 110) Geleidelijnen voor visueel gehandicapten ontbreken/ liggen verkeerd, op deze manier worden

Nadere informatie

Vragenlijst MEET UW HUIS de meetvragen

Vragenlijst MEET UW HUIS de meetvragen Vragenlijst MEET UW HUIS de meetvragen Buiten de voordeur van uw woning Ga nu naar buiten, bij de voordeur van uw woning. Neem uw meetgereedschap mee! 11) Kan de voordeur van de woning zonder traptreden

Nadere informatie

Verkeersmemorandum. Voorwoord. Algemene opmerkingen: VAN BLADELSTRAAT. Kruispunt OLV-straat met Blokweg

Verkeersmemorandum. Voorwoord. Algemene opmerkingen: VAN BLADELSTRAAT. Kruispunt OLV-straat met Blokweg Verkeersmemorandum Voorwoord Dit verkeersmemorandum werd opgesteld door vertegenwoordigers van de Ouderraden van de Scholengemeenschap De Kraal, met vestigingen in de Van Bladelstraat, Elststraat, Schaffelkantstraat

Nadere informatie

VOOR EIGEN REGIE IN ZORG EN SAMENLEVING

VOOR EIGEN REGIE IN ZORG EN SAMENLEVING Toegankelijkheidsonderzoek Werkplein West Jan van Galenstraat 323 donderdag 11 maart 2010 ALGEMEEN Het gebouw aan de Jan van Galenstraat bestaat uit twee gedeeltes: Het publieksgedeelte en het personeelsgedeelte.

Nadere informatie

Rapport visitatie 24 april Recreatiegebied. Kraaiennest. Hof van Delfland. (versie )

Rapport visitatie 24 april Recreatiegebied. Kraaiennest. Hof van Delfland. (versie ) Rapport visitatie 24 april 2018 Recreatiegebied Kraaiennest Hof van Delfland (versie 05-05-2018) 1 C.J. van Helteren, secretaris Reigershof 1 4921 VP Made cjhelteren01@hetnet.nl 2 Advies van het Kenniscentrum

Nadere informatie

Toegankelijkheid tot de stembureaus voor personen met een handicap. Rechten en communicatie op de dag van de stemming

Toegankelijkheid tot de stembureaus voor personen met een handicap. Rechten en communicatie op de dag van de stemming Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Dienst Instellingen en Bevolking Dienst Verkiezingen Toegankelijkheid tot de stembureaus voor personen met een handicap Rechten en communicatie op de

Nadere informatie

BAC -^.0^.351 Kr \06. Ingekcms' 2 5NOV. 2011. Afdeling H-iem

BAC -^.0^.351 Kr \06. Ingekcms' 2 5NOV. 2011. Afdeling H-iem GAB t oooonn Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking BAC -^.0^.351 Kr \06 Postbus 2148 0vb_3 2800 BG Gouda 088-929 40 10 Ingekcms' 2 5NOV. 2011 Gouda, 24 november 2011 Afdeling H-iem \.'\,M.:f

Nadere informatie

Knelpuntenwandeling Verwerking & timing

Knelpuntenwandeling Verwerking & timing Knelpuntenwandeling Verwerking & timing 4-9-2018 dia 1 www.londerzeel.be Inleidende begrippen» openbare werken» ontwerprichtlijnen» zone 30» zebrapad Knelpunten» Londerzeel» Malderen» Sint-Jozef» Steenhuffel

Nadere informatie

Toegankelijke haltes. 1 Toegankelijke haltes De Lijn De Lijn

Toegankelijke haltes. 1 Toegankelijke haltes De Lijn De Lijn Toegankelijke haltes 1 Toegankelijke haltes De Lijn De Lijn Inhoudstabel Voorwoord...3 Wie doet wat?...4 Halteploegen brengen toegankelijkheid in kaart...4 Deskundigen Doorstroming bieden ondersteuning

Nadere informatie

toegankelijkheid Toegankelijkheidsadvies Toegankelijke wandelingen Donkmeer wandelroute project verkorte lus Donkmeer Toerisme Oost-Vlaanderen

toegankelijkheid Toegankelijkheidsadvies Toegankelijke wandelingen Donkmeer wandelroute project verkorte lus Donkmeer Toerisme Oost-Vlaanderen toegankelijkheid project Opdrachtgever Toegankelijke wandelingen Donkmeer wandelroute verkorte lus Donkmeer Provincie Oost-Vlaanderen Toerisme Oost-Vlaanderen Toegankelijkheidsadvies v.z.w. ATO Driegaaienstraat

Nadere informatie

VR DOC.0003/2

VR DOC.0003/2 VR 2019 1101 DOC.0003/2 Besluit van de Vlaamse Regering inzake de herziening of de opheffing van stedenbouwkundige voorschriften van algemene en bijzondere plannen van aanleg en gemeentelijke ruimtelijke

Nadere informatie

Toegankelijke muziekfestivals en evenementen.

Toegankelijke muziekfestivals en evenementen. Toegankelijke muziekfestivals en evenementen Doelstelling Het toegankelijk maken van: Festivals Concerten Beurzen Sportmanifestaties Het realiseren van inclusieve projecten Belgische kust (Zon, Zee Zorgeloos)

Nadere informatie

Dilbeek/Itterbeek voetwegen ten noorden van de Roomstraat. Trage wegenproject.

Dilbeek/Itterbeek voetwegen ten noorden van de Roomstraat. Trage wegenproject. Dilbeek/Itterbeek voetwegen 45 40 39 ten noorden van de Roomstraat. Trage wegenproject. Ten noorden van de Roomstraat in Itterbeek bevinden zich 3 voetwegen: ITT 39, 40 en 45. De toestand is er de voorbije

Nadere informatie

Artikel 4. De normen met de betrekking tot de toegang zijn de volgende:

Artikel 4. De normen met de betrekking tot de toegang zijn de volgende: Koninklijk Besluit van 9 mei 1977 (BS van 8 juni 1977) genomen in uitvoering van de Wet van 17 juli 1975 betreffende de toegang van gehandicapten tot gebouwen toegankelijk voor het publiek. Artikel 1.

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de werking van de Mobiliteitsraad van Vlaanderen

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de werking van de Mobiliteitsraad van Vlaanderen Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de werking van de Mobiliteitsraad van Vlaanderen DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 7 juli 2006 houdende de oprichting van de Mobiliteitsraad

Nadere informatie

FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN

FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN FICHE UITRUSTING VAN DE ARBEIDSPLAATSEN Afmetingen van lokalen en werkruimten : de lokalen zijn tenminste 2,5 m hoog (de delen die geen 2,5 m hoogte bereiken worden niet meegeteld voor de bepaling van

Nadere informatie

Het beleid t.a.v. mensen met een handicap

Het beleid t.a.v. mensen met een handicap Iedereen telt mee in de stad of gemeente 1 De gemeenteraadsverkiezingen 2012 Het memorandum van VFG Het beleid t.a.v. mensen met een handicap In het algemeen vraagt VFG dat gelijke kansen en toegankelijkheid

Nadere informatie

Toegankelijke wandellus Zevenbronnen te Landen

Toegankelijke wandellus Zevenbronnen te Landen Toegankelijke wandellus Zevenbronnen te Landen Marcel Wijnker productdesigner, mobiliteitsdeskundige 1 Kadering - Toerisme Vlaams-Brabant wil reeks toegankelijke wandelroutes aanbieden. - Liefst met toegankelijke

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. studiedagen. Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van studiedagen te verhogen.

Toegankelijkheid van. studiedagen. Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van studiedagen te verhogen. Toegankelijkheid van studiedagen Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van studiedagen te verhogen. Het geeft organisatoren en uitbaters van vergaderaccommodaties en congrescentra tips

Nadere informatie

BEWEEGTEST. Thuiswonende ouderen en mobiele ouderen in een woonzorgcentrum

BEWEEGTEST. Thuiswonende ouderen en mobiele ouderen in een woonzorgcentrum BEWEEGTEST Thuiswonende ouderen en mobiele ouderen in een woonzorgcentrum Benieuwd of jij je nodige dagelijkse portie beweging haalt? Vul dan de onderstaande test in! Wil je graag wat meer bewegen en hou

Nadere informatie

In tegenstelling tot wat de website verder suggereert, werd de lokale Fietsersbond nauwelijks betrokken bij dit dossier.

In tegenstelling tot wat de website verder suggereert, werd de lokale Fietsersbond nauwelijks betrokken bij dit dossier. Heraanleg Leenstraat Advies Fietsersbond september 2017 Achtergrond Op de website van de gemeente staat te lezen dat de veiligheid van de fietser de belangrijkste reden is voor de heraanleg van de Leenstraat:

Nadere informatie

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 28.07.2010 MONITEUR BELGE 48001 N. 2010 2506 VLAAMSE OVERHEID [C 2010/35508] 11 JUNI 2010. Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van

Nadere informatie

Symposium Vlaams Parlement 20 maart 2012

Symposium Vlaams Parlement 20 maart 2012 Symposium Vlaams Parlement 20 maart 2012 Een beleidsplan in de praktijk: gemeente Maldegem Mevrouw Lammertyn schepen voor personen met een functiebeperking We vinden het vanzelfsprekend dat een persoon

Nadere informatie

Groot onderhoud Bovenweg Sint Pancras

Groot onderhoud Bovenweg Sint Pancras Groot onderhoud Bovenweg Sint Pancras Reacties, opmerkingen en vragen. Gemeentelijke reactie. Aanpassingen van het plan. Vastgesteld door college van B&W van de gemeente Langedijk d.d. 4 maart 2014. Reacties,

Nadere informatie

PROTOCOL BTB. Bereikbaarheid Toegankelijkheid Bruikbaarheid. Standaardisering stoepverlagers

PROTOCOL BTB. Bereikbaarheid Toegankelijkheid Bruikbaarheid. Standaardisering stoepverlagers PROTOCOL BTB Bereikbaarheid Toegankelijkheid Bruikbaarheid. Standaardisering stoepverlagers Een handleiding voor Werkvoorbereiding, Onderhoud en Uitvoering Opsteller : P. van der Linden Afdeling : Afdeling

Nadere informatie

PROVINCIE VLAAMS-BRABANT GEMEENTE GEETBETS

PROVINCIE VLAAMS-BRABANT GEMEENTE GEETBETS Aanwezig: PROVINCIE VLAAMS-BRABANT GEMEENTE GEETBETS Uittreksel uit de notulen van de Gemeenteraad van 20 december 2018. Jean-Pierre Nyns, voorzitter van de raad Jo Roggen, burgemeester Chris Jamar, derde

Nadere informatie

Een overzicht van slecht begaanbare op- en afritten

Een overzicht van slecht begaanbare op- en afritten Op- en afritten Een overzicht van slecht begaanbare op- en afritten Overzicht slechte op- en afritten Velsen n.a.v. beldag 11 juli 2012 Aanleiding Het Gehandicapten Beraad Velsen (GBV) ontvangt regelmatig

Nadere informatie

Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk)

Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk) Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk) Basis informatie van het gebouw 1 Naam van de organisatie 2 Bezoekadres. 3 Postcode

Nadere informatie

Toegankelijkheid openbare gebouwen

Toegankelijkheid openbare gebouwen Toegankelijkheid openbare gebouwen Toegankelijkheid van openbare gebouwen is een belangrijk kwaliteitsaspect. Iedereen, jong en oud, moet gemakkelijk zijn weg kunnen vinden. Dus ook voor mensen met een

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, inzonderheid op artikel 23;

Gelet op het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, inzonderheid op artikel 23; MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 7 APRIL 1998. - Besluit van de Vlaamse regering houdende de afbakening van woonvernieuwings- en woningbouwgebieden De Vlaamse regering, Gelet op het decreet van 15

Nadere informatie

BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O.

BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O. BESCHRIJVING ONTWERP HERINRICHTING KAMERLINGH ONNESSTRAAT E.O. EINSTEINSTRAAT De straat bestaat uit twee segmenten Wegprofiel huidige situatie tot rare bocht van noord naar zuid: 1,8 5,4 2,8 Parkeren op

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. studiedagen. Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van studiedagen te verhogen.

Toegankelijkheid van. studiedagen. Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van studiedagen te verhogen. Toegankelijkheid van studiedagen Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van studiedagen te verhogen. Het geeft organisatoren en uitbaters van vergaderaccommodaties en congrescentra tips

Nadere informatie

Lokale Politie LAN. Foutparkeren. Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor!

Lokale Politie LAN. Foutparkeren. Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! Lokale Politie LAN Foutparkeren Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! beste inwoner Stilstaan en parkeren Het gevaar en de hinder die veroorzaakt worden door foutparkeerders

Nadere informatie

Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling

Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling Hoofdstuk 1: Definities en toepassingsgebied. Artikel 1.1 Definities. Integrale toegankelijkheid: Het effectief bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar zijn van openbare gebouwen en voorzieningen voor iedereen.

Nadere informatie