Sorteren zonder postale code in het adres Postcode als postaal codesysteem. Inhoudsopgave. Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sorteren zonder postale code in het adres 1930-1970. Postcode als postaal codesysteem. Inhoudsopgave. Inleiding"

Transcriptie

1 Sorteren zonder postale code in het adres Inhoudsopgave Inleiding 1 Waarom een nieuw codesysteem? 2 De opbouw van de nieuwe code 3,4 Administratieve voorbereidingen 5 Postcode reclamecampagnes 6 Uitgifte van het Postcodeboek 7 Postcodezegels en postcodekaarten 8 Postcodestempelvlaggen 9,10 Administratieve postcodestempels 11 Postaal gebruik van de postcode 12 Project Briefpost Allerlei postcodetoepassingen 14,15,16 Literatuur 17,18,19 Inleiding Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw hebben de Nederlandse Posterijen gemechaniseerde postale systemen ontwikkeld en in gebruik genomen (afb. 1, 2) om de toenemende hoeveelheid poststukken sneller te sorteren en zo te besparen op de arbeidskosten. Snelheidsbepalend daarbij was de omzetting van de plaats bestemming in een voor de sorteermachine te begrijpen grootheid. In de adressen was toentertijd nog geen postale code opgenomen welke kon dienen als stuurgrootheid voor het sorteerproces. De operator moest de plaats van bestemming lezen en daarna handmatig de juiste toetsen op een toetsenbord indrukken. 1 Afb. 1 Poststuk uit 1962, als uitgaande post gesorteerd door de Transorma machine te s-gravenhage (te herkennen aan de rode letters HL). De operator las de plaats van bestemming (Haarlem) en toetste de daarbij behorende sorteercode in op een toetsenbord Afb. 2 Poststuk uit 1967, als uitgaande post gesorteerd in Rotterdam (zwarte matrix index) en als inkomende post door de Transorma machine te s-gravenhage (te herkennen aan de rode letters UL). De operators lazen in beide gevallen weer de plaats van bestemming (den Haag) en toetsten de daarbij behorende sorteercode in op een toetsenbord

2 Waarom een nieuwe codesysteem? Naar een grotere sorteerdiepte Met de invoering van het viercijferige postnummer rond 1966 werd voor het eerst een postale code opgenomen in het adres. Maar het postnummer was vooral ingevoerd ten behoeve van het zelf afbundelen van post door grootgebruikers die daardoor een tariefkorting kregen. Voor sorteerdoeleinden hadden de postnummers het bezwaar dat ze gebaseerd waren op een postale organisatie met z.g. bestelkringen. Elke wijziging in een bestelkring bracht een verandering in de postnummers met zich mee. Verder gaven de postnummers te weinig informatie over de bestelzijde. In het sorteerproces werd er dan ook weinig gebruik van gemaakt omdat de sorteerdiepte (= het aantal codeposities) te gering was (afb. 3). Meer sorteerdiepte geeft een vergroting van de sorteermogelijkheden. De periode kenmerkte zich door een aanzienlijke postale schaalvergroting met de bouw van elf nieuwe Expeditieknooppunten. In de expeditieknooppunten werden allerlei technische hulpmiddelen voor het automatisch verwerken van de post in gebruik genomen. Omdat de stand der techniek toentertijd automatisch sorteren mogelijk maakte, was de invoering van een nieuwe postale code een noodzakelijke randvoorwaarde. En zo werd in 1978 een uit zes posities bestaande code in gebruik genomen (afb. 4). Afb. 3 Poststuk met bestemming s-gravenhage Met het postnummer wordt een sorteerdiepte tot op vier niveaus (= woonplaats) bereikt. Afb. 4 Poststuk met bestemming 2501 CP s-gravenhage. Met de nieuwe postale code wordt een sorteerdiepte tot op zes niveaus (= woonhuis) bereikt.

3 Opbouw van het systeem 1977 De opbouw van de nieuwe code. In de tweede helft van de jaren 70 werden door PTT voorbereidingen getroffen voor de invoering van een alfanumeriek codesysteem. Alfanumeriek wil zeggen dat die code zowel uit letters (de alfa s, A) als uit cijfers (de nummers, N) bestaat. De nieuwe code kreeg de vorm: NNNN AA Bij het opstellen van de nieuwe postale code voegde PTT niet eenvoudig een aantal letters toe aan bestaande postnummers maar er werd een totaal nieuw systeem ontworpen. Daartoe werd ons land opgedeeld in negen grote gebieden. Deze werden op hun beurt weer onderverdeeld in voorsorteergebieden (VG en). Elk VG kreeg een tweecijferig nummer: de eerste twee cijfers van de nieuwe code (afb. 5). In elk voorsorteergebied werden één of twee grotere plaatsen aangewezen als voorsorteercentrum (VC). Deze voorsorteercentra ontvingen de bundels poststukken afkomstig van de automatische sorteermachines. Met het derde en vierde codecijfer werden de woonplaats of een bepaalde wijk in een woonplaats gekenmerkt. De twee letters tenslotte markeerden een groep van maximaal 25 percelen. Met de nieuwe code werd een uiteindelijke sorteerdiepte tot zes niveaus mogelijk, één van de doelstellingen van PTT bij het ontwerpen van het nieuwe systeem dat postcode werd genoemd. 3 Afb. 5 Indeling van ons land (anno 2000, lit. 5) op basis van de eerste twee cijfers van de nieuwe postcode. Dit zijn de z.g. voorsorteergebieden.

4 Opbouw van het systeem 1977 Voor het ontwerp van het postcodesysteem werden drie uitgangspunten opgesteld (afb. 6): A) Eenvoudig De code moest kort en krachtig zijn, want een ingewikkelde uit veel cijfers en letters bestaande code zou aanleiding geven tot vergissingen en fouten in het aanbrengen en in het gebruik. Resultaat: de postcode bestaat uit vier cijfers en twee letters, met een kleine ruimte tussen de cijfers en de letters. B). Informatief De postcode moest zoveel informatie bevatten, dat daarvan ook in de sortering aan de bestelzijde gebruik kon worden gemaakt. Resultaat: de 4 cijfers duiden een woonplaats aan, of, voor een grote gemeente, een wijk. De twee letters geven een groep van maximaal 25 afgiftepunten aan, die zo dicht bij elkaar liggen dat ze in één bestelloop zijn opgenomen. C). Permanent De postcode moest onveranderlijk zijn en blijvend. Veranderingen zouden geweldige problemen geven bij zowel de Post, bij de grootgebruikers en bij het publiek. Resultaat: Bij het toekennen van het woonplaatsgedeelte (de vier cijfers) is uitgegaan van een door de gemeenten samengestelde lijst van woonplaatsen, zodat elke plek in ons land ondergebracht kon worden in de postcode. 4 Afb. 6 De denkbeeldige plaats Kerkdam heeft het woonplaatsnummer In Kerkdam ligt een park. De parklaan verbindt de toegang tot het park met de Schoolstraat. De Schoolstraat nummert van 1 t/m 46 en de Parklaan nummert van 1 t/m 28. De postcodes in beide straten zijn nu als volgt: 1234 AA Kerkdam Schoolstraat AB Kerkdam Schoolstraat AC Kerkdam Schoolstraat AD Kerkdam Parklaan AE Kerkdam Parklaan 2-28

5 Dienstorders Administratieve voorbereidingen. De invoering van een dergelijk omvangrijk en postaal gezien ingrijpend systeem, vergde natuurlijk de nodige administratieve voorbereiding. Het meeste gebeurde bij PTT achter de schermen, maar een aantal keren werd er iets voor de buitenwereld zichtbaar. Zo verscheen in mei 1977 Dienstorder 218, waarin werd aangekondigd dat er een Handleiding gemaakt was voor het sorteren en afbundelen van poststukken met gebruikmaking van de postcode (afb. 7, lit. 1). Deze handleiding werd gratis verstrekt aan belanghebbenden. In een tweede dienstorder (nummer 364 van 9 augustus 1977, afb. 8 en lit. 2) werd de implementatie van de postcode in adressenbestanden aangekondigd. Een bijkomend voordeel van deze interne voorbereidingen was dat de adressen gestandaardiseerd konden worden volgens de Conventie voor de uniforme schrijfwijze van namen en adressen (lit. 3). Gestandaardiseerde adressen (= geschreven volgens een afgesproken schrijfwijze en lay-out) op poststukken maken een efficiënte automatische sortering pas echt mogelijk. Standaardisatie van adressen is dan ook één van de operationele randvoorwaarden voor automatische postverwerking. Afb. 7 Tekst van Dienstorder 218 van mei Afb. 8 Tekst van Dienstorder 364 van 9 augustus 1977.

6 Reclamecampagnes Postcode reclamecampagnes Om het gebruik van de postcode door het grote publiek te bevorderen, werden er een groot aantal landelijke reclamecampagnes gehouden. In de beginperiode werden die campagnes verzorgd door het reclamebureau de Zuil uit Enschede. Ze waren o.a. de bedenkers van de bekende slogans POSTCODE, Oh ja! en POSTCODE Gebruik m goed. Opmerkelijk detail is dat in een aantal campagnes de namen van medewerkers van dat reclamebureau werden gebruikt (afb. 9). Om het grote publiek te informeren over de komst van de postcode, werden er begin 1978 advertenties in dagbladen en tijdschriften geplaatst onder de titel De belangrijke brief. In de advertenties werd aangekondigd dat een ieder op korte termijn een belangrijke brief zou ontvangen van PTT. En die kwam ook. In maart 1978 werd op ieder adres een brief bezorgd waarin voor het desbetreffende adres de nieuwe postcode werd meegedeeld. In 1979 werd er aan alle adressen een herinneringsbrief gezonden waarin PTT een ieder er nogmaals op wees dat het voor een snelle verwerking van de post noodzakelijk was de postcode in het adres op te nemen. Behalve via reclamecampagnes, werd er ook op stickers, lucifersdoosjes, bierviltjes, sleutelhangers, adresboekjes enz. enz. reclame gemaakt voor het gebruik van de postcode (afb. 10) Afb. 9 Sticker met de slogan POSTCODE Gebruik m goed, bedacht door het reclamebureau de Zuil toentertijd gevestigd aan de Hogelandsingel 21 met de postcode 7512 GA te Enschede. Afb. 10 Adresboekje dat gratis verstrekt werd door PTT met de slogan POSTCODE Gebruik m goed en een rij huizen in postcodestijl.

7 Postcodeboek Uitgifte van het Postcodeboek. Nadat alle inwoners, bedrijven en instellingen in een huis-aan-huis mailing geïnformeerd waren welke postcode aan het woon- of vestigingsadres was toegekend en hoe te handelen bij het versturen van post (afb. 11), werd in 1978 ook een gratis Postcodeboek uitgebracht (lit. 4 en 5). In het boek waren alle postcodes opgenomen van tot dan toe bij PTT bekende adressen en postbusnummers. In het inleidende deel van het boek werd uitgelegd hoe een postcode in het boek moest worden opgezocht, hoe de nieuwe postcode moest worden vermeld in een adres en wat te doen met bijzondere adressen van b.v. woonschepen, woonwagens en post restante adressen. Interessant was de complete lijst van alle postkantoren met hun postcode anno Ook de postcodes van de rijdende postkantoren werden vermeld. Twee pagina s gingen over het gebruik van de postcode in de bewegwijzering. In 1978 waren ca. 180 gemeenten in overleg met PTT in wijken verdeeld op basis van de vier postcode cijfers. Het systeem is landelijk echter nooit grootschalig ingevoerd. In datzelfde jaar werd ook op ieder adres een boekje met tien kaarten bezorgd waarmee men familie, vrienden en bekenden kon informeren over de eigen postcode. Deze kaarten hadden het kenmerk PFA 100. Op de postkantoren waren losse kaarten verkrijgbaar met het kenmerk PFA 100A (afb. 12). Afb. 12 Op elk adres ontving men gratis kaarten waarmee vrienden en bekenden konden worden geinformeerd over de nieuw toegewezen postcode. Kenmer van deze kaart was PFA 200. Hier afgebeeld een losse kaart welke op het postkantoor verkijgbaar was in sets van 10 met het kenmerk PFA 200A Afb. 11 Kaart met vermelding van de aan het desbetreffende adres toegewezen postcode. Kenmerk van de kaart OAP

8 Postzegels en adreswijzigingskaarten 1978 Postcodezegels en postcodekaarten Afb In de PTT Dienstorders H.55 van 31 januari 1978 (lit. 6) en H.73 van 14 februari 1978 (lit. 7) werd aangekondigd dat op 14 maart 1978 ter ondersteuning van de campagne om de nieuwe postcode voor algemeen gebruik bij het publiek te introduceren, twee postzegels in het (toenmalige) (brief)kaarttarief van 40c en 45c drukwerktarief zouden worden uitgegeven (afb. 13). In Dienstorder H.73 werd nog speciaal vermeld dat het om de eerste postzegelemissie ging die diende ter bevordering van een actie van PTT zelf. Op de beide zegels is het woordmerk weergegeven dat speciaal voor de postcodecampagne is ontwikkeld en dat gebaseerd is op de tanding van een postzegel. De beide handen symboliseerden het gebruik van de postcode door het grote publiek. Het woordmerk is tevens de bijzondere tekst op de zegels. Deze postcodezegels bleven vier jaar aan de loketten verkrijgbaar. Op 1 april 1982 werd de verkoop beëindigd (Dienstorder H.20 van 22 februari lit. 8). Daarnaast werd er ook een adreswijzigingkaart uitgegeven met daarop gedrukt de 40 cent postcodezegel als zegelwaarde (afb. 14). Na de tariefswijziging vanaf 14 januari 1980 werd deze kaart voorzien van de 45 cent postcodezegel als zegelwaarde (afb. 15). Afb. 14 Adreswijzigingskaart 40c met de postcodezegel als zegelwaarde. Uitgegeven: 19 juli 1998 (Geuzendam 2008: nr. 44) (lit. 12). Afb. 15 Bovenste gedeelte van de adreswijzigingskaart 45c met de postcodezegel als zegelwaarde. Uitgegeven: 2 januari 1980 (Geuzendam 2008: nr. 45) (lit. 12). De beide postcodezegels van 40 en 45 cent, uitgegeven op 14 maart (NVPH ).

9 Stempelvlaggen Postcodestempelvlaggen. 9 In 1978 deed zich het bijzondere feit voor dat, eveneens in het kader van de propaganda voor het gebruik van de postcode, voor alle toentertijd in werking zijnde stempelmachines een stempelvlag met de tekst POSTCODE Oh ja! werd aangemaakt welke vanaf medio maart 1978 (niet gelijktijdig!) in gebruik genomen werd. Er waren toen drie verschillende machinestempeltypen in gebruik, met als stempelcodering volgens de Van der Wart catalogus (lit. 46): Type XV Flier machines (afb ) Type XVI Klüssendorf machines (afb. 16) Type XVII Fabrikaat Braungardt Komt voor in de opzet-stempelmachines en in de Universal stempelmachines (afb ) Deze eerste stempelvlag bleef tot 21 januari 1980 in gebruik en werd toen vervangen door een vlag met de tekst POSTCODE Gebruik m goed (afb. 17). Uit kwaliteitsoverwegingen werd de vlag niet meer in de Klüssendorf machines gebruikt (Dienstorder H.14 van 15 januari 1980,lit. 9). Wellicht mede daardoor bleef de POSTCODE Oh ja vlag ook na 21 januari 1980 in sommige Klüssendorf machines in gebruik. Medio 1990 werd de stempelvlag met tekst POSTCODE Gewoon even doen in gebruik genomen (afb 18). c b c Afb. 17 c Afb. 18 POSTCODE Gebruik m goed machinestempelvlag a Afb. 16 POSTCODE Oh ja! machinestempelvlag. Typen datumstempel: a = Flierstempel b = Klüssendorfstempel c = Braungardtstempel /Universalmachines en opzet-stempelmachines a POSTCODE Gewoon even doen machinestempelvlag in twee uitvoeringen c

10 Stempelvlaggen In 1997/1998 werden door PTT Post 112 nieuwe Klüssendorf stempelmachines aangeschaft die op de zes grote sorteercentra (Zwolle, Amsterdam, s-gravenhage, s-hertogenbosch, Nieuwegein, en Rotterdam)en op vele regiokantoren werden geplaatst. Doel was om deze machines in te zetten bij tijdelijke grote pieken in het postaanbod van particulieren zoals in de Kerst- en Nieuwjaarstijd. Door op lokaal niveau grote hoeveelheden post te stempelen, kon de werkdruk in de zes sorteercentra worden verminderd. In het datumgedeelte van de stempelkoppen werd geen plaatsnaam aangebracht maar de tekst PTT POST. Het datumgedeelte werd voorzien van een volgnummer, lopend van 001 tot en met 111 (lit 10). De stempelvlag bestond uit vijf golflijnen. In sommige Klüssendorf machines werd ook alleen of afwisselend met de vijf golflijnen de stempelvlag met tekst POSTCODE Gewoon even doen gebruikt (afb. 19). In de loop van 2002 werd de naamswijziging TPG Post ook in deze stempelkoppen doorgevoerd (afb. 20). Opmerkelijk is dat de postcodevlag POSTCODE Gewoon even doen ook voorkomt in combinatie met een Port betaald stempeldeel (afb. 21). In de diverse handstempels (zoals de typenraderstempels) en handrolstempels is de postcode van het postkantoor van gebruik nooit opgenomen. Wel werd de postcode in de vele duizenden frankeermachinestempels opgenomen, zowel in het datumgedeelte als in het reclamegedeelte (afb. 22). Afb. 19 Afb. 20 Afb. 21 Klüssendorf machinestempels met volgnummers 010 en 011. Met stempelvlag: POSTCODE Gewoon even doen. Stempeldata: en 13-XI De stempels zijn aangebracht door de machines in de kantoren: Groningen en Sneek. Klüssendorf machinestempels met volgnummers 65 en 91. Met stempelvlag: POSTCODE Gewoon even doen. Stempeldata: 4-VII-2004 en 20-II De stempels zijn aangebracht door de machines in de kantoren: Roermond en Culemborg POSTCODE Gewoon even doen vlag in combinatie met een Port betaald stempel. Afb. 22 De postcode van de afzender staat in het datumdeel van dit frankeermachinestempel.

11 Administratief postcodestempel Administratieve postcodestempels. Toen de postcode ingevoerd was, moesten bedrijven en particulieren deze natuurlijk in de adressen gaan toepassen. Dat een en ander niet altijd goed ging, zal duidelijk zijn. Tot op de dag van vandaag komen er poststukken voor waarbij in het adres de postcode ontbreekt of, wat vaker voorkomt, waarbij een foutieve postcode wordt gebruikt. En bij foutief moet gedacht worden aan echt foutief (b.v. een bestaande postcode maar niet behorend bij het adres van bestemming), aan een niet bestaande postcode doordat een schrijffout is gemaakt of aan een onvolledige postcode waarbij één of meerdere cijfers of letters zijn vergeten. PTT en haar opvolgers PTT Post, TPG Post en TNT Post doen er alles aan om dit soort fouten zo veel mogelijk te beperken. Daartoe werden er administratieve stempels en stickers op poststukken aangebracht welke de geadresseerden op de foutieve postcode wijzen en hen opriepen de afzenders over de fout te informeren (afb. 23 en 24). Omdat elk kantoor vrij was in het ontwerp ervan, zijn er in de loop der jaren tientallen verschillende stempels en stickers in gebruik geweest. In lit. 11 wordt van deze administratieve postcodestempels een gedetailleerd overzicht gegeven. Inmiddels is de software in de huidige sorteermachines zo verbeterd, dat ontbrekende of foutieve postcodes automatisch worden gecorrigeerd. Afb. 23 Voorbeeld van een administratief postcodestempel. Afb. 24 Voorbeeld van een administratieve postcodesticker.

12 Sorteerindex: bar - no bar type Postaal gebruik van de postcode. Afb De invoering van het alfa-numerieke postcodesysteem was natuurlijk geen doel op zich: het was een voorwaarde voor de invoering van automatische sorteersystemen. Een dergelijk systeem werd in 1978 voor het eerst op de Amphilex tentoonstelling te Amsterdam aan het publiek voorgesteld. In de PTT stand stond een z.g. handindexeerapparaat (HIA) opgesteld, waarmee de postcode van een adres kon worden omgezet in een streepjescode : de z.g. sorteerindex (SIX). De SIX was een z.g. bar-no bar index (B-NB index), hetgeen betekent dat er op een bepaalde codepositie wel of geen streepje aanwezig is (afb. 25). De SIX werd op de envelop gedrukt waarna het mogelijk werd om in de sorteermachine (Sorma) de brief automatisch te sorteren. Tijdens het opdrukken van de indexstreepjes staat de brief even stil. Men spreekt in zo n geval van een impactsyteem (afb. 26). In de loop der tijd zijn ook machines in gebruik gekomen die zelfstandig de postcode in (vooral) adressen in machineschrift konden lezen, waarna er ook weer een lineaire index op de envelop werd afgedrukt. Dit gebeurde o.a. bij de Alima (= Automatische Lees- en Indexeer-MAchine, afb. 27) en de Ovis (= Optical Video Integrated System, afb. 26). Bij deze machines werd de SIX op de envelop gespoten (inkjetsysteem). Poststuk met een postcodezegel en een machinestempel met postcodevlag afkomstig van een stempelmachine in het Expeditieknooppunt Amsterdam. Stempeldatum: 17 juli Dit poststuk is voorzien van een lineaire bar-no bar indexering (impact type) afkomstig van een handindexeerapparaat (HIA). In de indexering is de postcode 1001 RE versleuteld. Afb. 26 Detail van de lineaire indexering van het impact type. Te zien is dat het hier ononderbroken streepjes betreft. Afb. 27 Detail van een lineaire Alima indexering (inkjet type). Ieder indexsteepje is opgebouwd uit 7 inktdruppeltjes. Afb. 28 Detail van een lineaire OVIS indexering (inkjet type). Ieder indexsteepje is opgebouwd uit 8 inktdruppeltjes.

13 Sorteerindex: alternate bar type heden Project Briefpost 2000 Afb. 29 Vanaf medio 2000 werd in het kader van het project Briefpost 2000 een nieuwe generatie volautomatisch werkende indexeer- en sorteerapparatuur in gebruik genomen, de z.g. sorteermachine-klein (SMK). Let wel: klein slaat op de grootte van de te verwerken poststukken en niet op de grootte van de machine! De SMK s werden geplaatst in een zestal nieuw te bouwen sorteercentra brieven (Scb, afb. 29). Tijdens een overgangsperiode bleven een aantal HIA s, Alima s, Ovis en en Sorma s, na overplaatsing naar een sorteercentrum, ook nog post verwerken. Daarom werd in die overgangsfase met de nieuwe sorteermachines-klein ook een inkjet indexering aangebracht van het B-NB type zodat alle geindexeerde post ook in de oude Sorma s kon worden verwerkt (afb. 30). Toen uiteindelijk alle oude automatische postverwerkende systemen (APVS) afkomstig uit de voormalige Expeditieknooppunten buiten werking waren gesteld, ging PTT Post op 13 januari 2001 over op de alternate bar index (AB index). De AB index omvat 52 posities. Op elke positie staat een indexstreepje dat is opgebouwd uit 7 inktdruppeltjes. De indexstreepjes staan in de AB index op twee niveau s: hoog (= binaire waarde nul) en laag (= binaire waarde één). In de AB index is weer de postcode versleuteld maar ook het huisnummer en de eventueel aanwezige huisnummertoevoeging (afb. 31). 1.3 Afb. 30 Voorbeeld van een B-NB index afkomstig van een sorteermachineklein tijdens de overgangsperiode. Ieder indexstreepje is opgebouwd uit 11 inktdruppeltjes. start / stop De nieuwe indeling van ons land in zes postcodegebieden met de bijhorende sorteercentra-brieven (Scb): Zwolle, Nieuwegein, s-hertogenbosch, Rotterdan, s-gravenhage en Amsterdam. Op deze kaart zijn de eerste vier postcodecijfers te zien welke aan de zes gebieden zijn toegewezen. De zes centra werden voorzien van een nieuwe generatie postverwerkende apparatuur waaronder de sorteermachine-klein in deze 32 bits is als sorteerinformatie versleuteld: 7141 JB 3A 16 bits voor contrôle en foutencorrectie start / stop Afb. 31 Opbouw van de AB index met indexstreepjes (met elk zeven inktdruppeltjes) op twee niveau s van een adres met een huisnummertoevoeging: Vrakkinkweg 3A te 7141 JB Groenlo.

14 Postcodetoepassingen heden Allerlei postcodetoepassingen Binnen het postbedrijf bleef de toepassing van de postcode niet beperkt tot alleen de omzetting in de sorteerindex (de oranje streepjes op de brieven!), hoe belangrijk dit onderdeel van het sorteerproces ook is. Bij allerlei handmatige en geautomatiseerde sorteertoepassingen speelde (en speelt) de postcode een belangrijke rol. Voorbeelden zijn : A). Postale formulieren. Zoals reeds vermeld, werd er bij de introductie van de postcode op ieder adres in Nederland een set kaarten bezorgd waarop men aan familie en relaties de nieuwe postcode kenbaar kon maken. Vanaf die tijd zijn er diverse postale formulieren en adreswijzigingskaarten in omloop geweest waarmee men postcodewijzigingen kon doorgeven (afb. 33). B) Voorgedrukt postcodekader. Door de posterijen werd in juli 1991 het gebruik van een voorgedrukt postcodekader op poststukken gepropageerd. In elk vakje van het kader diende de afzender een postcodecijfer of letter te plaatsen (afb. 34, lit. 12). Door de duidelijke de scheiding van de zes postcode-onderdelen, werden minder leesfouten gemaakt tijdens het automatische adreslezen. Voorafgaand aan de invoering van het postcodekader waren er al diverse voorbeelden van particulier initiatief geweest om de postcode een eigen plaats op het poststuk te geven (afb. 35). 1.4 Afb. 34 Een postale envelop met een voorgedrukt postcodekader. Met in ieder vakje een apart postcodecijfer en letter worden er minder leesfouten gemaakt door de adresleessoftware van de automatische sorteermachines. Afb. 35 Afb. 33 Een postaal formulier voor het doorgeven van een gewijzigd adres. Op het formulier is ruimte gereserveerd voor het vermelden van de juiste postcode. Kenmerk van dit formulier: P2173 ( VII- 77) F Voorbeeld van een bankenvelop met daarop een voorgedrukte positie waar de postcode geplaatst kan worden.

15 Postcodetoepassingen heden 1.5 C). Klantindex (KIX) De klantindex is een code welke door de afzender (de klant van TNT Post) in het adres wordt opgenomen. De klant krijgt daardoor een tariefkorting omdat er minder sorteerfouten worden gemaakt. In de KIX zijn de postcode + postbus- antwoord- of huisnummer versleuteld. De klantindex ziet er uit als een barcode, maar is in feite een lettertype dat in een tekstverwerkingprogramma kan worden opgenomen (afb. 35). D). Doorzendsticker Er zijn diverse stickers in gebruik met daarop een barcode waarin weer postcode + het huisnummer zijn versleuteld (afb. 36). De stickers worden door TNT Post op de brief geplakt wanneer deze naar een andere adres moet worden doorgezonden. E) Adrescorrectiesticker (afb. 37). Indien een poststuk door een foutief adres niet bezorgd kan worden maar TNT Post wel beschikt over het adres van de geadresseerde, wordt in een sommige gevallen een adrescorrectiesticker op de envelop geplakt. Op de correctiesticker is de postcode van het juiste adres vermeld. E) Retour/Herstelsticker Soms moet een poststuk als gevolg van een onleesbaar of een niet bestaand adres retour afzender gezonden worden. De postbode plakt dan een retoursticker op de envelop. Op de retoursticker wordt de postcode van de afzender vermeld waardoor het poststuk weer automatisch kan worden gesorteerd (afb. 38). Afb. 36 Twee doorzendstickers welke op een envelop worden geplakt in het kader van: a). verhuisservice (kenmerk VH). b). bewaarservice (kenmerk BW) In de barcode op de stickers zijn de postcode + het huisnummer van het desbetreffende adres versleuteld. Afb. 37 Adrescorrectiesticker, op de kaart geplakt omdat het oorspronkelijke adres niet (meer) correct was. Het juiste adres + de daarbijbehorende postcode zijn op de sticker vermeld. Afb. 35 Poststuk waarbij in het adres een klantindex (KIX) is opgenomen. De KIX is door de afzender in het adres geplaatst. In de KIX zijn de postcode (7481 BJ) en het huisnummer (125) versleuteld. Omdat er bij het adreslezen tijdens het automatische sorteerproces nu minder fouten worden gemaakt (de KIX barcode wordt vrijwel foutloos gelezen), krijgt de klant een tariefkorting. Afb. 38 Een retour/herstelsticker met daarop vakjes voor de vermelding van de gecorrigeerde postcode + huisnummer.

16 Postcodetoepassingen heden F). Geen gehoor sticker Indien een poststuk met een z.g. aanvullende dienst (b.v. aantekenen) niet bezorgd kan worden omdat de geadresseerde niet thuis is, wordt op het stuk een Geen gehoor sticker geplaatst met daarop de postcode(s) van de bestelloop (afb. 39). 1.6 Door zijn landelijke dekking en zijn onveranderlijkheid blijkt de postcode een zeer geschikt middel om goederen naar bestemming te sorteren, klantprofielen per regio op te stellen, om er routeplanning mee uit te voeren enz. enz. Van deze niet-postale toepassingen zijn er vele te noemen maar ze vallen uiteraard buiten het bestek van dit hoofdstuk. Er is echter wel een frankeermachinestempel van een transportbedrijf bekend waarin expliciet wordt gewezen op het nut van de postcode bij het sorteren van goederen (afb. 40). Naar goed Nederlands gebruik in de jaren zeventig van de vorige eeuw, ontstond er in 1978 een actiegroep tegen het gebruik van de postcode omdat deze de mens tot een nummer zou maken. Ook was deze groep tegen het dreigende ontslag van (volgens hen) 1200 arbeidsplaatsen als gevolg van de invoering van de postcode. Bij wijze van protest plaatsten zij een speciaal proteststempel op hun poststukken (afb. 41) Afb. 39 Een tweetal Geen gehoor stickers met daarop de vermelding van de postcode(s) van de bestelloop. Afb. 40 Frankeermachinestempel van transportbedrijf Wever uit met oproep de postcode ook op goederen te vermeld. Afb. 41 Anti-postcode stempel met tekst: 1200 arbeidsplaatsen minder. ROTCODE gebruik m niet.

17 Literatuuroverzicht Literatuur 1 Staatsbedrijf der PTT Handleiding voor het sorteren en afbundelen van poststukken met gebruikmaking van de postcode. Dienstorder 218 d.d. 3 mei Staatsbedrijf der PTT Afb. 42 Conventie voor de uniforme schrijfwijze van namen en adressen uit In dit document staat vermeld wat PTT Post de juiste schrijfwijze vann plaatsnamen en straatnamen beschouwt. In het postcodeboek zijn deze regels toegepast: zo kent PTT Post geen lange ij maar wordt alleen de Griekse letter y gebruikt. Conversie (omzetting) pda-bestand naar nieuwe postcode. Dienstorder 364 d.d. 9 augustus Staatsbedrijf der PTT Conventie voor de uniforme schrijfwijze van namen en adressen, (1978) (afb. 42). 4. PTT Post 17 Postcodeboek uitgave 1978 In de loop der tijd verschenen er 27 aanvullingen op dit postcodeboek. Ook werden CD s uitgegeven met de postcode informatie. 5. PTT Post Postcodeboek 2000, commerciële uitgave ter vervanging van alle voorgaande afleveringen. PTT Post Holdings B.V. art. nr. 717 (afb. 43). Afb. 43 Voorblad van de betaalde versie van het postcodeboek uit Op het eerste gratis postcodeboek verschenen in de loop der tijd 27 supplementen die steeds dikker werden. Met de uitgifte van 2000 werd weer alles in een boekwerk bijeengebracht. Na 2000 zijn er geen nieuwe boeken meer verschenen. Men kan nu de postcode opzoeken via de website van TNT Post.

18 Literatuuroverzicht 6. PTT Post Dienstorder H55 d.d. 31 januari PTT Post Uitgifte bijzondere Nederlandse postzegels Dienstorder H.73 d.d. 14 februari Afb. 44 De administratieve postcodestempels 2003 In deze lijst zijn alle tot medio 2003 bekende administratieve postcodestempel en postcodestickers gerubriceerd en afgebeeld. 8. PTT Post Terugzending niet-verkochte Postcode postzegels Dienstorder H.20 d.d 22 februari PTT Post Dienstorder H.14 d.d. 15 januari Jos.M.A.G Stroom, E.J Feenstra PTT-Post nummerstempels in kaart gebracht. Filatelie, december 2000, blz E.J Feenstra Administratieve postcodestempels (uitgave Po & Po, 2003) (afb. 44). 12. Geuzendam s catalogus van de Postwaardestukken van Nederland en Overzeese Rijksdelen (8e editie 2008) (afb. 45). Afb. 45 Geuzendam s catalogus van de Postwaardestukken van Nederland en Overzeese Rijksdelen (2008). In deze catalogus zijn alle tot 2008 bekende postwaardestukken gecatalogiseerd en voor een groot deel afgebeeld.

19 Literatuuroverzicht 13. F.W. van der Wart Catalogus Machinestempels, in de reeks De Poststempels van Nederland, 6 e druk, Uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Poststukken- en Poststempelverzamelaars (Po & Po) (afb. 46). Afb. 46. F.W. van der Wart. De poststempels van Nederland. Machinestempels. Catalogus met een overzicht van de Nederlandse machinestempels. 14. Iconen van de Post Op de internet website van TNT Post: is informatie de vinden (o.a. een aantal korte filmpjes) over de Postcode (afb. 47). Afb. 47 Beeldschermafdruk van de website van TNT Post: 19

Machinestempels als verzamelgebied (3) Jos M.A.G. Stroom.

Machinestempels als verzamelgebied (3) Jos M.A.G. Stroom. Machinestempels als verzamelgebied (3) Jos M.A.G. Stroom. Zo'n 10 tot 15 jaar geleden kon je nog regelmatig interessante vlagstempels tegenkomen. In die tijd had iedere enigszins beduidende stad in het

Nadere informatie

Machinestempels als verzamelgebied (4) Jos M.A.G. Stroom.

Machinestempels als verzamelgebied (4) Jos M.A.G. Stroom. Machinestempels als verzamelgebied (4) Jos M.A.G. Stroom. In de vorige aflevering heb ik aandacht besteed aan de machinestempels uit de Kerst- en Nieuwjaarsperiode (KNJ), die elk jaar opnieuw weer voor

Nadere informatie

Post & Techniek. Oog voor het detail! PIM blijft de verzamelaar boeien! Nieuw type retoursticker in gebruik.

Post & Techniek. Oog voor het detail! PIM blijft de verzamelaar boeien! Nieuw type retoursticker in gebruik. Post & Techniek Post & Techniek is een uitgave van de Groep Postmechanisatie binnen Po & Po. Post & Techniek 02, februari 2010 Contact via: postmech@kpnmail.nl Blad 1 Oog voor het detail! Dat is de rode

Nadere informatie

MACHINALE NUMMERSTEMPELS. binnen de. KNJ-periode 2007

MACHINALE NUMMERSTEMPELS. binnen de. KNJ-periode 2007 MACHINALE NUMMERSTEMPELS binnen de KNJ-periode 2007 door Peter Klaassen Machinale nummmerstempels binnen de KNJ-periode 2007 Voorwoord In het Maandblad Filatelie van december 2000 hebben Jos Stroom en

Nadere informatie

Codeerinformatie op de brief

Codeerinformatie op de brief 28 januari 2016 Auteur John Zonneveld Tel +31 (0)888 68 92 88 Rapport Codeerinformatie op de brief Versie 6.1.3 Inhoudsopgave 3 1.1 Codeerregel 3 1.2 Data matrix = 2D barcode 4 1.3 KIX = Klant Index code

Nadere informatie

Een goed opmerker zal op een groot aantal poststukken aantekeningen zien staan die over het algemeen niet door de afzender hierop zijn geplaatst.

Een goed opmerker zal op een groot aantal poststukken aantekeningen zien staan die over het algemeen niet door de afzender hierop zijn geplaatst. H O O F D S T U K 1 1 P O S T A L E B E R I C H T E N Een goed opmerker zal op een groot aantal poststukken aantekeningen zien staan die over het algemeen niet door de afzender hierop zijn geplaatst. De

Nadere informatie

In het Jubileumboek van de Bond hebt U kunnen lezen

In het Jubileumboek van de Bond hebt U kunnen lezen In het Jubileumboek van de Bond hebt U kunnen lezen dat na Amsterdam en Rotterdam nu ook in Arnhem een Afdeling Automatische Postverwerkende Systemen (APVS} in gebruik is genomen, waar brieven met behulp

Nadere informatie

Machinestempels als verzamelgebied (1)

Machinestempels als verzamelgebied (1) Machinestempels als verzamelgebied (1) Veel filatelisten verzamelen, behalve postzegels, ook stempels. Sommige stempels zijn geliefd omdat ze volledig op een postzegel passen (puntstempels, ook wel nummerstempels

Nadere informatie

Rood, Roder, Roodfrankering

Rood, Roder, Roodfrankering Rood, Roder, Roodfrankering Inleiding Het is 7 uur s'avonds en de eerste verzamelaars komen binnen. Enkelen met grote dozen onder de arm. De belangstelling is gewekt. Oud? vraagt de ene. Nieuw, mompelt

Nadere informatie

Transorma lettercombinatie op brief

Transorma lettercombinatie op brief Transorma lettercombinatie op brief Tijdens een van de clubavonden van onze postzegelclub krijg ik van een van mijn medeleden een brief met de vraag Is dit iets voor je verzameling? Een snelle blik leert

Nadere informatie

DE PRIC. Elk poststuk een avontuur

DE PRIC. Elk poststuk een avontuur FILATELISTISCHE VORMING DE PRIC F I L A T E L I E Z O N D E R P O S T Z E G E L S Elk poststuk een avontuur Hoe vaak zit er nog een zegel op de binnenkomende post? Tweede, herziene versie. Datum: december

Nadere informatie

Afstempeling. Algemeen gebruikte uitdrukking. poststempel op een postzegel en / of poststuk. Let ook eens op de fraaie illustratie op deze kaart.

Afstempeling. Algemeen gebruikte uitdrukking. poststempel op een postzegel en / of poststuk. Let ook eens op de fraaie illustratie op deze kaart. Afgeschreven. Ook wel nietig afgeschreven. Als een met port belast stuk door de geadresseerde werd geweigerd of niet besteld kon worden, moest het niet te innen bedrag aan port worden afgeschreven en de

Nadere informatie

De eenkleurige portzegels

De eenkleurige portzegels De eenkleurige portzegels 1911-1947 Eénkleurige portzegels. 'Wat moet ik me daarbij voorstellen?', zult u zeggen. Welnu, we zullen proberen deze kreet in dit a r t i keltje te verklaren. In 1870 ontwierp

Nadere informatie

Eén cirkel stempel. Een stempeltype met slechts één gesloten ring. Het stempel dat U ziet komt in diverse typen voor.

Eén cirkel stempel. Een stempeltype met slechts één gesloten ring. Het stempel dat U ziet komt in diverse typen voor. E Echt gelopen. Term voor een poststuk dat werkelijk werd verzonden en door de post werd besteld. Het stuk dat U ziet is voorzien van een vertrek en aankomststempel evenals een bestellerstempel. Eén cirkel

Nadere informatie

Opzetten van de post.

Opzetten van de post. Opzetten en stempelen Het opzetten of koppen van de post Opzetten van de post. Afb. 1. Om post te kunnen stempelen, moesten de poststukken aanvankelijk handmatig en stuk voor stuk in of onder een stempelapparaat

Nadere informatie

De Lekbode 118 april 2009

De Lekbode 118 april 2009 H Haarlemse druk. De zegels de 2 e emissie werden tot eind 1866 in Utrecht en daarna in Haarlem gedrukt. Er zijn minimale verschillen te zien. Vandaar dat bij deze emissie wordt gesproken Utrechtse en

Nadere informatie

Verzamelen en tentoonstellen

Verzamelen en tentoonstellen Verzamelen en tentoonstellen Het opbouwen van een eigen thematische collectie 7: Poststukken Onder poststukken kunnen we van alles verstaan, zoals brieven, drukwerken, kaarten, pakjes en pakketten die

Nadere informatie

Digitale postzegels. Wat zijn digitale postzegels? Zwitserland. Italië

Digitale postzegels. Wat zijn digitale postzegels? Zwitserland. Italië Digitale postzegels Als het gaat over de toekomst van het postzegelverzamelen hoor je vaak dat e-mail en andere moderne ontwikkelingen de postzegel overbodig zullen maken. Voor een deel zal dat zeker gebeuren;

Nadere informatie

Stiefkinderen van de Filatelie Spoorwegzegels

Stiefkinderen van de Filatelie Spoorwegzegels Stiefkinderen van de Filatelie Spoorwegzegels 1 Inleiding Het vervoer van post met de trein was een zaak van de PTT. Met de spoorwegen werden contracten afgesloten over het vervoer van afgesloten zakken

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Track & Check. Volg uw briefpost door het sorteerproces

Gebruikershandleiding Track & Check. Volg uw briefpost door het sorteerproces Gebruikershandleiding Track & Check Volg uw briefpost door het sorteerproces Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Aanvragen klantcode 4 3 Opstellen unieke briefcodes en adressenbestand 6 3.1 De inhoud van briefcode

Nadere informatie

De Lekbode 94 april 2009

De Lekbode 94 april 2009 F Facsimile. Nabootsing van zeldzame zegels. Regelmatig wordt dit soort maakwerk aangeboden, soms nog voor veel geld. Het gevaar van dit soort producten is dat vervalsers hiermede zeldzame stukken vervaardigen

Nadere informatie

Inleiding. Rotterdamse matrixindex. Inhoudsopgave

Inleiding. Rotterdamse matrixindex. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding 1 Waarom een sorteercode? 2,3 Opbouw van de Rotterdamse sorteercode 4,5 De codeblokjes in de codeprinter 6 De codesleutel 7 De codeermachines 8,9 De sorteermachines 10 Doel van

Nadere informatie

FILATELISTISCHE TERMEN, BEGRIPPEN EN UITDRUKKINGEN

FILATELISTISCHE TERMEN, BEGRIPPEN EN UITDRUKKINGEN A Aangesneden. Dit is een term voor ongeperforeerde zegels waarvan bij het losknippen te weinig rand is overgebleven of het zegelbeeld is beschadigd. U ziet dit veel bij de 1 e emissie. De prijs van een

Nadere informatie

Meer mogelijkheden met Decemberzegels

Meer mogelijkheden met Decemberzegels Meer mogelijkheden met Decemberzegels Waarschijnlijk verzamelt u Nederland postfris en hebt u een compleet velletje van twintig decemberzegels aangeschaft. Daar bent u als verzamelaar snel mee klaar: wacht

Nadere informatie

Gezocht: Gegevens automatisch verwerkte poststukken

Gezocht: Gegevens automatisch verwerkte poststukken Gezocht: Gegevens automatisch verwerkte poststukken De afgelopen tijd zijn er allerlei nieuwe kenmerken van postverwerkende machines op poststukken aangebracht. Om de tijdvolgorde van de ontwikkelingen

Nadere informatie

Geen gehoor. niet gereageerd wordt kan de postbode soms proberen het poststuk bij. pakket (1992)

Geen gehoor. niet gereageerd wordt kan de postbode soms proberen het poststuk bij. pakket (1992) Geen gehoor Het komt weieens voor dat de postbesteller een stuk niet in de brievenbus kan gooien, maar dat hij moet aanbellen om het af te geven. Dat doet hij bij pakketpost (alles wat niet door de brievenbus

Nadere informatie

Wie Nijmegen zegt, zegt Vierdaagse. Hoewel Nijmegen

Wie Nijmegen zegt, zegt Vierdaagse. Hoewel Nijmegen Vierdaagse onder de loupe Wie Nijmegen zegt, zegt Vierdaagse. Hoewel Nijmegen een r i j k verleden en ook hedentendage nog veel interessants te bieden heeft, dankt de stad zijn wereldwijde faam aan een

Nadere informatie

Deviezenproblemen rondom de Tweede Wereldoorlog

Deviezenproblemen rondom de Tweede Wereldoorlog Deviezenproblemen rondom de Tweede Wereldoorlog - deel IV (slot) Postzegelruil met het buitenland Direct na de bevrijding was postzegelruil met het buitenland niet mogelijk, zeer tot ongenoegen van de

Nadere informatie

Beatrix. Koningin der Nederlanden sinds U ziet de inhuldigingszegels en 2 waarden evenals zegels van de eerste Beatrix Regina serie.

Beatrix. Koningin der Nederlanden sinds U ziet de inhuldigingszegels en 2 waarden evenals zegels van de eerste Beatrix Regina serie. B Beatrix. Koningin der Nederlanden sinds 1980. U ziet de inhuldigingszegels en 2 waarden evenals zegels van de eerste Beatrix Regina serie. Baarfrankering. Benaming voor machinale stempelafdrukken die

Nadere informatie

Koningin Beatrix een langlopende emissie

Koningin Beatrix een langlopende emissie Koningin Beatrix een langlopende emissie Toen op 2 januari 2002 de eerste postzegels verschenen met de waardeaanduiding uitsluitend in euro, werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de emissie-beatrix.

Nadere informatie

Aantekenen nieuwe stijl

Aantekenen nieuwe stijl Aantekenen nieuwe stijl Aangetekende poststukken zijn er sinds 1 januari 1997 anders uit gaan zien. Het meest opvallende, en iets wat veel verzamelaars betreuren, is het verdwijnen van het aloude aantekenstrookje.

Nadere informatie

Ren van Raalte Total Design

Ren van Raalte Total Design Iconen van de post 1978 postcodeboek Ren van Raalte Total Design Om het sorteren van poststukken door het gehele land te versnellen, introduceert de PTT in 1978 de postcode. Alle verstrekte postcodes komen

Nadere informatie

Nieuw: de aantekenzegel(s)

Nieuw: de aantekenzegel(s) Nieuw: de aantekenzegel(s) Op het gebied van de aangetekende brief hebben we in Nederland de laatste jaren verschillende veranderingen meegemaakt. In 1997 verdween het aantekenstrookje met kantoornaam.

Nadere informatie

Les A-02 Informatie: de barcode

Les A-02 Informatie: de barcode Les A-02 Informatie: de barcode In deze les bekijken we één uitgewerkt voorbeeld van een gestandaardiseerde informatiedrager, de barcode, en de afspraken die bij deze informatiedrager zijn gemaakt. 2.1

Nadere informatie

FRANKERING VAN DIENSTBRIEVEN

FRANKERING VAN DIENSTBRIEVEN FRANKERING VAN DIENSTBRIEVEN De vertrouwde "dienst-enveloppen" behoren tot het verleden; De regering heeft - uit bezuinigingsoverwegingen - besloten dat met ingang van 1 januari 1984 ook de overheid haar

Nadere informatie

Erg veel gebruikt in Nederland en ook kennen we dit vanuit o.a België is het Niet Bestellen, of Bestellen op Zondag..

Erg veel gebruikt in Nederland en ook kennen we dit vanuit o.a België is het Niet Bestellen, of Bestellen op Zondag.. Filatelistische elementen deel XI Verzendadviezen en Postale berichten Door: Jan Sangers Er is een flink aantal stroken, etiketten/stickers en stempels in gebruik om afzenders, transporteurs, bezorgers

Nadere informatie

Mactanestempels als verzamelgebied (6) Jos M.A.G. Stroom.

Mactanestempels als verzamelgebied (6) Jos M.A.G. Stroom. Mactanestempels als verzamelgebied (6) Jos M.A.G. Stroom. Ik ga u dit keer uitnodigen om eens door een andere bril naar machinestempels te kijken. Deze aflevering is gebaseerd op het werk van Otto Koene,

Nadere informatie

Bijpostkantoren AMSTERDAM AMSTERDAM-AMSTEL

Bijpostkantoren AMSTERDAM AMSTERDAM-AMSTEL Bijpostkantoren Een aantal bijpostkantoren van o.a. Amsterdam, Apeldoorn, Scheveningen en s-gravenhage ontving, naast de dagtekeningstempels ook een nummerstempel, gelijk aan het postkantoor waaronder

Nadere informatie

Handleiding. 1 P a g i n a

Handleiding. 1 P a g i n a Handleiding 1 Inloggen... 2 2 Beveiligen... 5 3 Bericht versturen... 8 4 Nieuwe gebruiker aanmaken... 10 5 Mailing versturen... 12 6 Toegang via smartphone... 14 7 Paswoord wijzigen en andere instellingen...

Nadere informatie

Lang geleden was dit een probleem, dat sommige

Lang geleden was dit een probleem, dat sommige OP ZONDAG >BESTELLEN< OF >NIET BESTELLEN< Lang geleden was dit een probleem, dat sommige postadministraties trachtten op te lossen. De post werd toen nog enige malen per dag bezorgd, óók op zondag. Tegenwoordig

Nadere informatie

DE OMWONENDEN MAILING 1

DE OMWONENDEN MAILING 1 DE OMWONENDEN MAILING 1 WAT IS HET? De omwonendenmailing is een kaart, die aan de direct omwonenden van een nieuw in verkoop gekomen woning wordt gestuurd. In de kaart staat de mededeling dat de woning

Nadere informatie

KODEER - PLAATS - KENTEKENS

KODEER - PLAATS - KENTEKENS KODEER - PLAATS - KENTEKENS SAMENSTELLING EN REDACTIE : Jos M.A.G. STROOM. UITGAVE : FILATELISTENVERENIGING 'NOVIOPOST' POSTWEG 37, 6523 KR NIJMEGEN. TEN GELEIDE Sedert augustus 1981 zijn er regelmatig

Nadere informatie

Vormgeven van postzendingen. Praktische richtlijnen voor het vormgeven van automatisch verwerkbare post

Vormgeven van postzendingen. Praktische richtlijnen voor het vormgeven van automatisch verwerkbare post Vormgeven van postzendingen Praktische richtlijnen voor het vormgeven van automatisch verwerkbare post Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Algemeen 4 2. Enveloppen en andere verpakkingen vormgeven 5 3. Indelen

Nadere informatie

Web-ordering bij Bonnes Bestel Service B.V. (algemene versie)

Web-ordering bij Bonnes Bestel Service B.V. (algemene versie) Web-ordering bij Bonnes Bestel Service B.V. (algemene versie) Bonnes Bestel Service wil haar relaties de mogelijkheid geven om via de digitale snelweg ritten door te geven, hiervoor hebben wij, voor degene

Nadere informatie

Voorbeeld Praktijkopdracht. Secretaresse niveau 3. Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling

Voorbeeld Praktijkopdracht. Secretaresse niveau 3. Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling Voorbeeld Praktijkopdracht Secretaresse niveau 3 Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling Kwalificatiedossier Secretariële beroepen 2011-2012 Kwalificatie Secretaresse Kerntaak 1 Voert

Nadere informatie

Post & Techniek. Post & Techniek is een uitgave van de Groep Postmechanisatie binnen Po & Po.

Post & Techniek. Post & Techniek is een uitgave van de Groep Postmechanisatie binnen Po & Po. Post & Techniek Post & Techniek is een uitgave van de Groep Postmechanisatie binnen Po & Po. Post & Techniek 03, oktober 2010 Contact via: postmech@kpnmail.nl Blad 1 Is "Post & Techniek" een geschikt onderwerp

Nadere informatie

2 DE KIX IN PRAKTIJK Zo is de KIX samengesteld 4 3 TPG POST BIEDT PROFESSIONELE ONDERSTEUNING 6

2 DE KIX IN PRAKTIJK Zo is de KIX samengesteld 4 3 TPG POST BIEDT PROFESSIONELE ONDERSTEUNING 6 INHOUD 1 TPG POST INTRODUCEERT: DE KIX 2 2 DE KIX IN PRAKTIJK 3 2.1 Zo is de KIX samengesteld 4 3 TPG POST BIEDT PROFESSIONELE ONDERSTEUNING 6 4 BUITENLANDSE ADRESSEN EN DE KIX 6 5 PLAATS VAN DE KIX 6

Nadere informatie

Samengesteld door Cees Janssen, Nederlandse Academie voor Filatelie

Samengesteld door Cees Janssen, Nederlandse Academie voor Filatelie Dubbelringstempels Samengesteld door Cees Janssen, Nederlandse Academie voor Filatelie Inleiding Tussen het stempeltype kleinrond en het typenraderstempel, werd het zogenoemde grootrondstempel gebruikt.

Nadere informatie

DIRECT SPECIALE ROLZEGELS

DIRECT SPECIALE ROLZEGELS DIRECT MAIL EN SPECIALE ROLZEGELS - DIRECT MAIL Sinds een jaar of twee maakt de PTT van een aantal postzegels speciale rollen van 5000 zegels. Dit artikel vertelt het doel hiervan en gaat in op enkele

Nadere informatie

Stationspostkantoren AMSTERDAM AMSTERDAM-STATION AMSTERDAM-CENTRAAL STATION

Stationspostkantoren AMSTERDAM AMSTERDAM-STATION AMSTERDAM-CENTRAAL STATION Stationspostkantoren Bij de afdrukken van de tweeletter- en kleinrondstempels van de stationskantoren zijn géén afdrukken aangebracht van nummerstempels, die verwijzen naar die stations. Uitzondering is

Nadere informatie

Handleiding. KIX code

Handleiding. KIX code Handleiding KIX code Inhoud 1 De KIX, wat is dat precies? 3 2 De KIX in de praktijk 4 2.1 De inhoud van de KIX 4 2.2 Zo voegt u de KIX toe 5 2.2.1 Gratis ToolKIX 5 2.2.2 Zelf de KIX aanmaken 5 2.2.3 Voor

Nadere informatie

Post & Techniek. P & T : het nieuwe tijdschrift voor posttechnische filatelie!

Post & Techniek. P & T : het nieuwe tijdschrift voor posttechnische filatelie! Post & Techniek Post & Techniek is een uitgave van de Groep Postmechanisatie binnen Po & Po. Post & Techniek 01, mei 2009 Contact via: postmech@planet.nl Blad 1 P & T : het nieuwe tijdschrift voor posttechnische

Nadere informatie

Postwissels: formulieren, postwaardestukken en prentbriefkaarten

Postwissels: formulieren, postwaardestukken en prentbriefkaarten Postwissels: formulieren, postwaardestukken en prentbriefkaarten Behalve met het vervoer van brieven en pakketten zijn de posterijen zich al vroeg bezig gaan houden met financiële zaken. In de tijd dat

Nadere informatie

Geschiedenis Posterijen in Nederland. De historie van de post. Nationalisatie van de post

Geschiedenis Posterijen in Nederland. De historie van de post. Nationalisatie van de post Geschiedenis Posterijen in Nederland De historie van de post 1799 Nationalisatie van de post In 1799 werd de post in Nederland nationaal verklaard. In de praktijk concentreerde het postverkeer zich in

Nadere informatie

Exact Synery Add-on Adres Validatie

Exact Synery Add-on Adres Validatie Product Update 396 Exact Synery Add-on Adres Validatie Gebruikershandleiding Product update 396 Exact Synergy Add-on Adres Validatie II Exact Synergy Add-on Adres Validatie Inhoudsopgave Inleiding Licentie

Nadere informatie

Productbeschrijving Straatnamenboek

Productbeschrijving Straatnamenboek Straatnamenboek Voorwoord Dit document geeft een beschrijving van het product Straatnamenboek. Het wordt uitgegeven als hulpmiddel voor statistieken. Daarvoor is het noodzakelijk om van elk stukje straat,

Nadere informatie

Zo stroomt de post. Poster P 4780 Afvoerleidraad Postkantoren

Zo stroomt de post. Poster P 4780 Afvoerleidraad Postkantoren Zo stroomt de post Als filatelisten zijn we niet alleen geïnteresseerd in de nieuwste uitgiften van TPG Post, maar ook in de manier waarop de posterijen werken. Daar valt veel over te vertellen, al is

Nadere informatie

De Lekbode 66 april 2009

De Lekbode 66 april 2009 D Dag van de Aerofilatelie. Een dag die elk jaar wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Aerofilatelisten de Vliegende Hollander. Meestal is er op Schiphol een bijeenkomst en wordt er een

Nadere informatie

In het Nederlandsch Tijdschrift voor Postzegelkunde verscheen in het julinummer van 1901 de volgende mededeling:

In het Nederlandsch Tijdschrift voor Postzegelkunde verscheen in het julinummer van 1901 de volgende mededeling: Postzegelboekjes Inleiding Stiefkinderen van de filatelie In het Nederlandsch Tijdschrift voor Postzegelkunde verscheen in het julinummer van 1901 de volgende mededeling: Die mededeling bleek op waarheid

Nadere informatie

Voorbeeld Praktijkopdracht. Directiesecretaresse-management assistent niveau 4. Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling

Voorbeeld Praktijkopdracht. Directiesecretaresse-management assistent niveau 4. Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling Voorbeeld Praktijkopdracht Directiesecretaresse-management assistent niveau 4 Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling Kwalificatiedossier Secretariële beroepen 2011-2012 Kwalificatie

Nadere informatie

Poeltuyn Ordersysteem Voor Windows Handleiding

Poeltuyn Ordersysteem Voor Windows Handleiding Poeltuyn Ordersysteem Voor Windows Handleiding Poeltuyn voor Windows V1.2.4 d.d. 1 November 2003 pagina 1 Inleiding Na vele jaren te hebben gewerkt met Poeltuyn voor Dos wordt nu met trots ons nieuwe Poeltuyn

Nadere informatie

DEUTSCHE DIENSTPOST NIEDERLANDE Elk land heeft zijn eigen postadministratie: in v r i j

DEUTSCHE DIENSTPOST NIEDERLANDE Elk land heeft zijn eigen postadministratie: in v r i j DEUTSCHE DIENSTPOST NIEDERLANDE Elk land heeft zijn eigen postadministratie: in v r i j wel alle landen is dit een monopolie van de staat, hetgeen wil zeggen dat alleen de staat binnen zijn grenzen brieven,

Nadere informatie

Rapport. Datum: 28 april 1998 Rapportnummer: 1998/133

Rapport. Datum: 28 april 1998 Rapportnummer: 1998/133 Rapport Datum: 28 april 1998 Rapportnummer: 1998/133 2 Klacht Op 8 augustus 1997 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer A. te H., Oostenrijk, met een klacht over een gedraging van

Nadere informatie

Rapport. Datum: 28 november 2000 Rapportnummer: 2000/361

Rapport. Datum: 28 november 2000 Rapportnummer: 2000/361 Rapport Datum: 28 november 2000 Rapportnummer: 2000/361 2 Klacht Op 17 januari 2000 ontving de Nationale ombudsman een verzoekschrift van de heer X te Enschede, met een klacht over een gedraging van Gak

Nadere informatie

Hoe kunt u het beste frankeren?

Hoe kunt u het beste frankeren? Hoe kunt u het beste frankeren? Hoe kunt u het beste frankeren Frankeren kan op verschillende manieren. Wat de beste methode is om uw dagelijkse post te versturen is afhankelijk van verschillende factoren.

Nadere informatie

Post & Techniek. Post & Techniek is een uitgave van de Groep Postmechanisatie binnen Po & Po.

Post & Techniek. Post & Techniek is een uitgave van de Groep Postmechanisatie binnen Po & Po. Post & Techniek Post & Techniek is een uitgave van de Groep Postmechanisatie binnen Po & Po. Post & Techniek 02, februari 2010 Contact via: postmech@kpnmail.nl Blad 1 Oog voor het detail! Dat is de rode

Nadere informatie

EMISSIE VAN KRIMPEN 1946

EMISSIE VAN KRIMPEN 1946 EMISSIE VAN KRIMPEN 1946 Cijfertype 1946 1976 versie 20.160.803 EMISSIE VAN KRIMPEN 1946 INLEIDING Hoofdstuk 1 De ontwerper en vormgeving Hoofdstuk 2 Het gebruik Hoofdstuk 3 Postwaarden LITERATUUR ADIEU

Nadere informatie

Dit privilege wordt Portvrijdom genoemd. In Nederland bestaat het recht van portvrijdom alleen nog voor enkele groepen.

Dit privilege wordt Portvrijdom genoemd. In Nederland bestaat het recht van portvrijdom alleen nog voor enkele groepen. HOOFDSTUK 6 P O R T V R IJ D O M In sommige gevallen behoeven geen betalingen plaats te vinden voor de door de postdiensten te verrichten prestaties. Die poststukken kunnen dan door de afzenders ongefrankeerd

Nadere informatie

H O O F D S T U K FRANKEERMACHINE- STEMPELS

H O O F D S T U K FRANKEERMACHINE- STEMPELS H O O F D S T U K 4 FRANKEERMACHINE- STEMPELS Eigenlijk is de titel van dit hoofdstuk onjuist en moet die veel langer zijn. We behandelen namelijk eerst de stempelfrankering, dan de daaruit voortkomende

Nadere informatie

Dit document bevat een beknopte handleiding voor het gebruik van de Windows versie van V-Base.

Dit document bevat een beknopte handleiding voor het gebruik van de Windows versie van V-Base. Handleiding V-Base Dit document bevat een beknopte handleiding voor het gebruik van de Windows versie van V-Base. Inhoud 1. starten V-Base... 2 2. zoeken / toevoegen personen... 3 3. inzending (reçu) en

Nadere informatie

Vanaf pagina 9 neemt Jos Stroom ons mee in de wereld van de particuliere Vierdaagse enveloppen en kaarten. Hieronder een van de afbeeldingen,

Vanaf pagina 9 neemt Jos Stroom ons mee in de wereld van de particuliere Vierdaagse enveloppen en kaarten. Hieronder een van de afbeeldingen, Op pagina 5 begint het verhaal van Jo Toussaint over de Caprivi strook. Deze landstrook ligt langs de rivier de Zambezi in het noorden van Botswana. Ter oriëntatie geven we een kaart van de loop van de

Nadere informatie

Praktijkinstructie Secretariaatspraktijk 1 (CSE01.1/CREBO:50237)

Praktijkinstructie Secretariaatspraktijk 1 (CSE01.1/CREBO:50237) instructie Secretariaatspraktijk 1 (CSE01.1/CREBO:50237) pi.cse01.1.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

In vele Europese landen en in een groot aantal buiten

In vele Europese landen en in een groot aantal buiten STIEFKINDEREN VAN DE FILATELIE TELEGRAMZEGELS In vele Europese landen en in een groot aantal buiten ons werelddeel werd in de vorige eeuw op ruime schaal gebruik gemaakt van telegramzegels. Op 1 januari

Nadere informatie

Filatelistische elementen

Filatelistische elementen JAN CEES VAN DUIN Filatelistische elementen Deel 16: Militaire en oorlogspost 1 Inleiding Portvrijdom is één van de filatelistische elementen. In dit hoofdstuk komen militaire en oorlogspost aan de orde.

Nadere informatie

Post & Techniek. Post & Techniek is een uitgave van de Groep Postmechanisatie binnen Po & Po.

Post & Techniek. Post & Techniek is een uitgave van de Groep Postmechanisatie binnen Po & Po. Post & Techniek Post & Techniek is een uitgave van de Groep Postmechanisatie binnen Po & Po. Post & Techniek 04, mei 2010 Contact via: postmech@kpnmail.nl Blad 1 Nieuwe postverwerkingsmachines in aantocht!

Nadere informatie

Machinestempels als verzamelgebied (5) Jos M.A.G. Stroom.

Machinestempels als verzamelgebied (5) Jos M.A.G. Stroom. Machinestempels als verzamelgebied (5) Jos M.A.G. Stroom. In de vorige aflevering hebt u kunnen lezen dat er in Nederland in de vlagstempels geen commerciële reclame mag staan. Na de beruchte zaak tegen

Nadere informatie

Praktijkinstructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139)

Praktijkinstructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139) instructie Tekstverwerking 1 (CSE12.1/CREBO:53139) pi.cse12.1.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

L.B.Vosse, een baarfrankering uit KRAKSAÄN echt of vals?

L.B.Vosse, een baarfrankering uit KRAKSAÄN echt of vals? L.B.Vosse, een baarfrankering uit KRAKSAÄN echt of vals? Onlangs kwam ik de hieronder afgebeelde briefkaart en brief uit Kraksaän tegen. Twee zaken vielen mij onmiddellijk op, de baarfrankering en de beschadigingen

Nadere informatie

In feite zijn postwaardestukken groot uitgevallen postzegels met schrijfruimte!

In feite zijn postwaardestukken groot uitgevallen postzegels met schrijfruimte! H O O F D S T U K 8 POSTWAARDESTUKKEN Een postwaardestuk is een postaal stuk met een officieel erkende ingedrukte waardeaanduiding, bijvoorbeeld een zegelafdruk, een embleem of een opschrift waaruit blijkt

Nadere informatie

PostNL in beeld gebracht

PostNL in beeld gebracht PostNL in beeld gebracht Afb. 3 Hangboekje Beatrix 1 (voor- en achterzijde) Een kaart uit China In dit artikel laten we zien in hoeverre PostNL al gevorderd is met de invoering van de nieuwe huisstijl.

Nadere informatie

BATAVIA / DJAKARTA / JAKARTA ( )

BATAVIA / DJAKARTA / JAKARTA ( ) BATAVIA / DJAKARTA / JAKARTA (11-02-2017) Locatie: Batavia, West-Java Afstempelingen met de stempelnaam Batavia op Weense Drukken zijn zeldzaam. Op dit moment is slechts één poststuk bekend met de afstempeling

Nadere informatie

R e g i s t r a t i e k a m e r. ..'s-gravenhage, 14 juni 2001. Ons kenmerk z2001-0054. Onderwerp Rouwkrant en privacybescherming

R e g i s t r a t i e k a m e r. ..'s-gravenhage, 14 juni 2001. Ons kenmerk z2001-0054. Onderwerp Rouwkrant en privacybescherming R e g i s t r a t i e k a m e r..'s-gravenhage, 14 juni 2001.. Onderwerp Rouwkrant en privacybescherming In het kader van het onderzoek van de Registratiekamer naar De Rouwkrant bericht ik u het volgende.

Nadere informatie

Het sorteren van post

Het sorteren van post Het sorteren van post Jeroen Wessels 0778324 Ruben Kwant 0780949 15 mei 2012 1 1 Samenvatting Na het ontvangst van de post op het postkantoor wordt de postcode gelezen en het postadres door middel van

Nadere informatie

Een moderne omschrijving van het begrip 'drukwerk' te vinden in het tarievenboekje 1998 van PTT Post, luidt als volgt:

Een moderne omschrijving van het begrip 'drukwerk' te vinden in het tarievenboekje 1998 van PTT Post, luidt als volgt: DRUKWERK PER POST De gemiddelde Nederlander ontvangt per jaar honderden stuks post; niet alleen brieven, maar ook nota's en bankafschriften, tijdschriften en wenskaarten. Veruit het grootste deel van de

Nadere informatie

Waar moet u rekening mee houden? De richtlijnen in deze brochure gelden voor poststukken tót 3 kg en een maximale afmeting van 265 x 380 x 32 mm.

Waar moet u rekening mee houden? De richtlijnen in deze brochure gelden voor poststukken tót 3 kg en een maximale afmeting van 265 x 380 x 32 mm. Vormgeven van postzendingen U kunt door deze brochure bladeren door op de onderstreepte linkjes te klikken. Waar moet u rekening mee houden? De richtlijnen in deze brochure gelden voor poststukken tót

Nadere informatie

De teamleider is een coördinator van de lotenverkoop binnen uw vereniging, hij of zij heeft een aantal lotenverkopers onder zich.

De teamleider is een coördinator van de lotenverkoop binnen uw vereniging, hij of zij heeft een aantal lotenverkopers onder zich. 1. Inleiding Hieronder vindt u uitgebreide informatie over het invoeren van lotenkopers. U vindt hier alles over het gebruik van de knoppen en achterliggende invoer- en beheerschermen. 2. Het gemak van

Nadere informatie

B a r c o d e s y m b o l e n

B a r c o d e s y m b o l e n B a r c o d e s y m b o l e n Een barcode (ofwel streepjescode) is een voor scanners optisch leesbare code, waarbij cijfers en letters worden voorgesteld door een patroon van lichte en donkere verticale

Nadere informatie

Werken met Sandd Huis aan Huis

Werken met Sandd Huis aan Huis Werken met Sandd Huis aan Huis Februari 2018 Sandd is de Postbezorger van Zakelijk Nederland en richt zich onder andere op de bezorging van ongeadresseerd en geadresseerd drukwerk, zoals (relatie)magazines,

Nadere informatie

Nederlandse frankeerstroken, een nieuw verzamelgebied.

Nederlandse frankeerstroken, een nieuw verzamelgebied. Nederlandse frankeerstroken, een nieuw verzamelgebied. Wie het juni nummer van Filatelie goed heeft doorgelezen is het vast wel opgevallen dat de PTT van plan is om met de losse verkoop van frankeer zegels

Nadere informatie

Voorbeeld Praktijkopdracht. Juridisch secretaresse niveau 4. Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling

Voorbeeld Praktijkopdracht. Juridisch secretaresse niveau 4. Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling Voorbeeld Praktijkopdracht Juridisch secretaresse niveau 4 Betreft: Zorgt voor de schriftelijke informatie-uitwisseling Kwalificatiedossier Secretariële beroepen 2011-2012 Kwalificatie Juridisch secretaresse

Nadere informatie

Handleiding Track & Trace brieven

Handleiding Track & Trace brieven Handleiding Track & Trace brieven Auteur Rapport PostNL Handleiding Track & Trace Brieven Versie 1.3 - Mei 2019 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Voorwaarden 3 1.2 Impact op uw processen en systemen 3 1.3

Nadere informatie

De eerste-dagenveloppe kreeg nu wel het eerste-dagstempel met de plaatsnaam s-gravenhage met de datum van 6 januari 1981.

De eerste-dagenveloppe kreeg nu wel het eerste-dagstempel met de plaatsnaam s-gravenhage met de datum van 6 januari 1981. Op 6 januari 1981 heeft de PTT een bijzondere postzegel uitgegeven met een waarde van 65 cent. Deze zegel heeft dezelfde afbeelding als de Inhuldigingszegel 1980 met de waarde 60 cent. Tot deze uitgifte

Nadere informatie

DIENSTZEGELS ARMENWET

DIENSTZEGELS ARMENWET DIENSTZEGELS ARMENWET EN DE VERVALSINGEN Armenwetzegels werden in Nederland uitgegeven van 31 Januari 1913 en gebruikt tot 31 Oktober 1919, zij dienden voor de correspondentie tussen de diverse Armenraden

Nadere informatie

DE BOERENOORLOG 1899-1902

DE BOERENOORLOG 1899-1902 DE BOERENOORLOG 1899-1902 Jan van Riebeeck Stichter van de Kaapkolonie In "Novioposta" nummer 9 van januari 1985 werd het eerste deel van dit artikel opgenomen. Na een overzicht van de geschiedenis van

Nadere informatie

Code Verspreiding Ongeadresseerd Reclamedrukwerk (VOR)

Code Verspreiding Ongeadresseerd Reclamedrukwerk (VOR) Code Verspreiding Ongeadresseerd Reclamedrukwerk (VOR) Definities en Algemene Bepaling 1.1. In deze Code wordt verstaan onder: Reclame: iedere openbare aanprijzing van goederen, diensten of denkbeelden

Nadere informatie

1.Inleiding 2. De mogelijkheden 3. De prijzen & testen 4. Aanmelden als makelaar 5. Inloggen als makelaar 5.1 Overzicht van de huizen 5.

1.Inleiding 2. De mogelijkheden 3. De prijzen & testen 4. Aanmelden als makelaar 5. Inloggen als makelaar 5.1 Overzicht van de huizen 5. 1.Inleiding 2. De mogelijkheden 3. De prijzen & testen 4. Aanmelden als makelaar 5. Inloggen als makelaar 5.1 Overzicht van de huizen 5.2 Huizen toevoegen 5.3 Print de flyer 5.4 Statistieken 6. Tenslotte

Nadere informatie

BESCHRIJVING ROLSTOELEN STANDAARD

BESCHRIJVING ROLSTOELEN STANDAARD BESCHRIJVING ROLSTOELEN STANDAARD Naam afdeling of projectteam: Relatiebeheer Datum laatste wijziging: December 2010 Initialen laatste auteur: Versie: 1.0 INHOUDSOPGAVE 1 Algemeen...3 2 Bestandsopmaak...3

Nadere informatie

H O O F D S T U K F R A N K E E R T A R I E V E N. BBF Deel 3-5 pagina 1

H O O F D S T U K F R A N K E E R T A R I E V E N. BBF Deel 3-5 pagina 1 H O O F D S T U K F R A N K E E R T A R I E V E N 5 Het transporteren van een poststuk naar de geadresseerde is een prestatie waarvoor moet worden betaald. Voordat de postzegel het mogelijk maakte deze

Nadere informatie

DE FILATELISTISCHE KANT VAN DE THEMATISCHE FILATELIE: Van postzegel tot postale aanduiding (afl. 5)

DE FILATELISTISCHE KANT VAN DE THEMATISCHE FILATELIE: Van postzegel tot postale aanduiding (afl. 5) DE FILATELISTISCHE KANT VAN DE THEMATISCHE FILATELIE: Van postzegel tot postale aanduiding (afl. 5) En postzegels in alle maten (vormen). In vorige afleveringen hebben we gezien dat er veel verschillende

Nadere informatie