Whitepaper Prinsjesdag 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Whitepaper Prinsjesdag 2011"

Transcriptie

1 Whitepaper Prinsjesdag 2011 Op dinsdag 20 september 2011 zijn het Belastingplan 2012 en de Miljoenennota officieel gepresenteerd in de Tweede Kamer. Bestaande faciliteiten worden aangescherpt, vrijstellingen versoberd en aftrekposten geschrapt. Nieuwe faciliteiten en aftrekmogelijkheden worden gecreëerd, met name op het gebied van innovatie en work-life-balance. Doel is een eenvoudiger, meer solide en fraudebestendig belastingstelsel. Met maatregelen als de introductie van renteaftrekbeperkingen en vervanging van faciliteiten door weer andere faciliteiten is het maar de vraag of het kabinet in deze opzet slaagt. Belangrijk is natuurlijk de vraag wat dit voor u als ondernemer betekent? We hebben daarom voor u de Miljoenennota en het Belastingplan 2012 geanalyseerd. In deze whitepaper zetten we de belangrijkste maatregelen voor u op een rij. Inhoudsopgave: Vitaliteitsregeling komt er aan Innovatie blijft fiscaal aantrekkelijk Renteaftrekbeperking bij overnames Giftenaftrek verruimd voor culturele ANBI Samengesteld gezin ook onder partnerbegrip Belastingrente vanaf 1 juli 30%-regeling aangescherpt Vaste basisaftrek vervangt zelfstandigenaftrek Pensioen flexibeler, oudedagsreserve versoberd Fiscale regels auto blijven complex Geen afrekening bij einde terbeschikkingstelling door scheiding dga Overdrachtsbelasting tijdelijk omlaag Herzieningsregeling voorlopige aanslagen nu ook voor Vpb Afschaffing van 7 belastingen en heffingen

2 Vitaliteitsregeling komt er aan Met de vitaliteitsregeling kunnen werknemers werk, vrije tijd en andere activiteiten, zoals zorg of studie, flexibel spreiden en combineren. Doel van de vitaliteitsregeling is het bevorderen van de mobiliteit op de arbeidsmarkt. De vitaliteitsregeling bestaat uit twee onderdelen: 1. Werkbonus Werknemers hebben vanaf 62 jaar recht op de werkbonus. Deze bedraagt maximaal per jaar. Mensen die doorwerken tot hun 65e, ontvangen in totaal maximaal drie keer dit bedrag. De werkbonus vervangt de arbeidskorting voor ouderen en de doorwerkbonus. 2. Vitaliteitsspaarregeling Het kabinet wil in 2013 de levensloop- en spaarloonregeling vervangen door de vitaliteitsspaarregeling. De regeling is niet alleen voor werknemers bestemd, maar ook voor ondernemers en genieters van resultaat uit overige werkzaamheid. Met een vitaliteitsspaarregeling kunnen deelnemers fiscaal vriendelijk sparen: de stortingen zijn fiscaal aftrekbaar en pas bij het opnemen van het gespaarde bedrag moet u belasting betalen. Deelnemers kunnen maximaal (bruto) sparen, met een maximale inleg van per jaar. Dit kan bij banken, verzekeringsbedrijven en beleggingsinstellingen zoals we die kennen van de levensloopregeling. Het opgebouwde tegoed is vrijgesteld in box 3. Voor deelnemers tot en met 61 jaar is er geen beperking met betrekking tot het op te nemen bedrag. Ook mogen ze zelf het moment van de opnames bepalen en de besteding ervan. Maar vanaf het jaar waarin een deelnemer op 1 januari 62 jaar oud is, mag hij per jaar maximaal opnemen. Het tegoed moet zijn opgenomen voordat de deelnemer 65 wordt. Wat nu met de opgebouwde spaarloon- en levensloop Werknemers kunnen vanaf 1 januari 2012 niet meer inleggen in de spaarloonregeling. Het opgebouwde vermogen kunnen werknemers in 2013 belastingvrij opnemen of laten staan. Als ze het tegoed laten staan en zich houden aan de voorwaarden van de spaarloonregeling, blijft de vrijstelling voor spaarloon in box 3 gelden. In dat geval valt het tegoed in vier jaren vrij. De vrijstelling vervalt dan ook per 1 januari Ook de levensloopregeling wordt in 2012 afgeschaft. Het levenslooptegoed wordt in één keer (belast) uitbetaald of kan zonder belastingheffing worden omgezet in vitaliteitssparen. Er komt wel een overgangsregeling voor deelnemers die voor 1 januari jaar of ouder zijn. Innovatie blijft fiscaal aantrekkelijk Het Belastingplan 2012 bevat diverse maatregelen die innovatie in het bedrijfsleven moeten stimuleren. We kennen al de Innovatiebox in de vennootschapsbelasting en de S&Oafdrachtvermindering in de loonbelasting. Met de maatregelen voor research- & developmentkosten (R&D) worden de fiscale mogelijkheden in de vennootschapsbelasting in 2012 en 2013 verder uitgebreid. De exacte invulling van de regeling volgt binnenkort. Uit de toelichting in het Belastingplan wordt al wel duidelijk dat het kabinet de maatregelen in twee stappen wil invoeren.

3 RDA Per 1 januari 2012 komt er een derde stimuleringsmaatregel voor innovatieve ondernemers: de RDA-aftrek (Research & Development). De RDA is een nieuw fiscaal instrument waarmee de overheid bedrijven in 2012 wil stimuleren om te innoveren. Met de RDA-subsidieregeling kan 40% van de kosten voor R&D, die geen betrekking hebben op loonkosten, afgetrokken worden van de fiscale winst. Exploitatiekosten van R&D (bijvoorbeeld materialen) en R&D-investeringen (bijvoorbeeld laboratoriuminrichting) komen in aanmerking. Er is ook aftrek mogelijk voor activiteiten die door kennisinstellingen (universiteiten en andere kennisinstituten) worden uitgevoerd. Voorwaarde is onder andere dat bedrijven het onderzoek hebben ingekocht via een publiekprivaat samenwerkingsverband. Van deze kosten kan 50% in mindering worden gebracht op de te betalen vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting. Let op De RDA-aftrek, die tot een vermindering van de belastbare winst leidt, gaat niet ten koste van de grondslag voor de innovatiebox. Dit is gunstig, omdat de innovatiebox-voordelen worden belast tegen slechts 5%. Ergens is het jammer dat de nieuwe faciliteiten gefaseerd ingaan. Zo loont het om projecten die veel geld gaan kosten uit te stellen naar Dit zou het effect van de positieve maatregelen wel eens kunnen vertroebellen. Innovatiebox blijft Onder de huidige regelgeving kunnen onder meer bv's, nv's en coöperaties de Innovatiebox toepassen. Daarmee betalen innoverende bedrijven slechts 5 % vennootschapsbelasting over winsten die zijn behaald met octrooien en productinnovaties uit WBSO-projecten Renteaftrekbeperking bij overnames Het rommelde al een tijdje: de aftrekbeperking voor rente op overnamefinancieringen. De afgelopen jaren zijn diverse renteaftrekbeperkende maatregelen de revue al gepasseerd. In het Belastingplan 2012 wordt toch weer een specifieke maatregel tegen overnameholdingconstructies opgenomen. Bestaande overnames worden niet getroffen door de nieuwe maatregel en het Nederlandse mkb blijft grotendeels buiten schot. Dat komt omdat - kort gezegd - de rente in aftrek wordt beperkt indien die meer bedraagt dan 1 miljoen.

4 Giftenaftrek verruimd voor culturele ANBI Om het ondernemerschap van culturele ANBI s te stimuleren, komt er in de vennootschapsen inkomstenbelasting een multiplier in de giftenaftrek. In de vennootschapsbelasting gaat gelden dat de giften aan culturele ANBI s voor de giftenaftrek tot maximaal 5.000, met 50% worden verhoogd. Voor de inkomstenbelasting gaat een mutliplier van 25% gelden. De verhoging van 25% wordt toegepast over maximaal van de giften die aan culturele instellingen worden gedaan en bedraagt dus ten hoogste De Europese Commissie moet nog wel toestemming verlenen voor de maatregel. De maatregel heeft bovendien een einddatum: Samengesteld gezin ook onder partnerbegrip Ongehuwd samenwonenden die staan ingeschreven op hetzelfde adres worden voor de inkomstenbelasting en de toeslagen per 2012 ook aangemerkt als fiscale partners, als op hetzelfde adres ook een minderjarig kind van één van beiden staat ingeschreven. Samengestelde gezinnen worden op deze manier gelijkgetrokken met gezinnen, waarvan de ouders onder de huidige regelgeving wel worden aangemerkt als partner. Voor (onder)huursituaties komt er een tegenbewijsregeling. Belastingrente vanaf 1 juli Met ingang van 2013 wordt de heffingsrente vervangen door de belastingrente. De invorderingsrenteregeling blijft ongewijzigd. De berekening van de belastingrente voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting begint te lopen vanaf 1 juli na afloop van het belastingtijdvak. Nu is dat nog vanaf 1 januari tot aan het moment van dagtekening van de aanslag of teruggaafbeschikking. Bij een gebroken boekjaar begint de termijn te lopen vanaf de eerste dag van de zevende maand na afloop van dat boekjaar. Als de inspecteur meer dan dertien weken nodig heeft om de aanslag op te leggen, eindigt de belastingrentetermijn negentien weken na het indienen van de aangifte. Voorbeeld De heer Balk dient zijn aangifte inkomstenbelasting 2012 in op 15 juni Op 1 mei 2014 ontvangt hij de definitieve aanslag. De belastingrente begint te lopen vanaf 1 juli De Belastingdienst heeft langer dan dertien weken gedaan over het opleggen van de aanslag. Daarom eindigt de belastingrentetermijn negentien weken na 15 juni Rente-effecten Belastingplichtigen/ondernemers die vóór 1 april hun aangifte inkomstenbelasting indienen, krijgen naar verwachting niet meer te maken met belastingrente. Alleen als de Belastingdienst afwijkt van de aangifte of als de aangifte na 1 april is ingediend, zal belastingrente worden berekend. In de vennootschapsbelasting kunnen ongewenste rente-effecten worden voorkomen door tijdig een (herziene) voorlopige aanslag aan te vragen die zo goed mogelijk aansluit bij de (verwachte) verschuldigde belasting. Voor erfbelasting en andere belastingen wijzigt de renteberekening niet.

5 30%-regeling aangescherpt Het criterium specifieke deskundigheid wordt voortaan gekoppeld aan een salarisnorm. In aanvulling hierop dient de specifieke deskundigheid schaars aanwezig te zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt. De specifieke deskundigheid wordt verondersteld als het in Nederland belastbare loon tenminste (na toepassing van de 30%-regeling) bedraagt. De salarisnormen worden jaarlijks geïndexeerd. Werknemers woonachtig binnen een straal van 150 kilometer van de Nederlandse grens worden uitgesloten van de 30%-regeling. De kortingsregeling voor periode(n) van eerdere tewerkstelling wordt aangescherpt: er komt een toetsingsperiode van 25 jaar. Let op Afgegeven beschikkingen voor ingekomen werknemers worden zo veel mogelijk geëerbiedigd. Werknemers die voor 1 januari 2007 in Nederland zijn tewerkgesteld behouden gedurende de resterende looptijd van hun tewerkstelling de voordelen van de huidige regeling. Is de werknemer na 1 januari 2007 tewerkgesteld, dan gelden de huidige voorwaarden nog voor vijf jaar en daarna moet alsnog aan de salarisnorm worden voldaan. Aanscherping faciliteiten ondernemers Het kabinet streeft naar één algemene ondernemersfaciliteit - de winstbox. Deze is zodanig vormgegeven dat winstgevend ondernemen gestimuleerd wordt. De winstbox wordt op termijn verder uitgewerkt. Vooruitlopend daarop worden enkele faciliteiten in de inkomstenbelasting per 2012 al aangescherpt. Vaste basisaftrek vervangt zelfstandigenaftrek De eerste stap is de invoering van een vaste basisaftrek van per 1 januari De aftrek wordt daarmee gelijk voor elke ondernemer die voldoet aan het urencriterium. De vaste basisaftrek vervangt de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek bedraagt in 2011 bij een winst tot en neemt trapsgewijs af tot bij een winst van of meer. Deze maatregel moet winstgevend ondernemen en doorgroei bevorderen en is dan ook gunstig voor ondernemers met hoge(re) winsten. Pensioen flexibeler, oudedagsreserve versoberd Een ondernemer die eerst werknemer is geweest, heeft de mogelijkheid drie jaar lang de pensioenregeling van zijn oude werkgever te continueren, de zogeheten vrijwillige voortzetting pensioen. Vanaf 2012 mag een startende ondernemer maar liefst tien jaar lang het pensioen van zijn oud-werkgever voortzetten. De pensioenuitvoerder moet hier dan wel aan mee willen werken. Daarentegen kan een ondernemer vanaf 2012 jaarlijks minder doteren aan de fiscale oudedagsreserve (FOR). Nu kan de ondernemer nog 12% van de winst aan de FOR toevoegen, met een maximum van Dit maximum (dotatieplafond) wordt verlaagd tot Dit bedrag wordt per 2012 nog geïndexeerd voor inflatie.

6 Fiscale regels auto blijven complex De veelbesproken Autobrief uit juni 2011 is uitgewerkt in het Wetsvoorstel Wet Uitwerking Autobrief dat tegelijk met het Belastingplan 2012 is ingediend. Onze conclusie: de fiscale regels voor de auto van de zaak blijven complex. Bijtelling auto van de zaak De verlaagde bijtellingspercentages van 14 en 20% blijven van toepassing op zuinige auto's. Wel worden de zuinigheidsgrenzen bijgesteld. De nihilbijtelling vervalt na Bijtellingspercentage getoetst Bij aanschaf van de auto wordt getoetst welk bijtellingspercentage van toepassing is. Dit percentage geldt vervolgens voor 60 maanden, de gemiddelde leaseperiode. Daarna wordt opnieuw beoordeeld of een verlaagd bijtellingspercentage toegepast kan worden. Btw-correctie auto van de zaak naar 2,7% Sinds het besluit van 1 juli 2011 is de btw-correctie voor het privégebruik van de auto van de zaak niet meer gekoppeld aan de bijtelling in de inkomsten- en loonbelasting. Hierdoor wordt het woon-werkverkeer voor de btw als privé aangemerkt. Vanaf 1 juli 2011 is de btwcorrectie vastgesteld op 2,7% van de catalogusprijs (inclusief btw en bpm) op jaarbasis. Afwijking van het 2,7%-forfait is mogelijk op basis van een sluitende kilometeradministratie. Als een onzakelijk lage vergoeding voor de terbeschikkingstelling van de auto wordt berekend, wordt de vergoeding voor de btw gesteld op de normale, zakelijke waarde. Het Belastingplan 2012 stelt voor de btw-correctie te bepalen op 2,7% van de catalogusprijs, inclusief btw en bpm. Bpm en motorrijtuigenbelasting Voor de bpm wordt de tariefstructuur tot en met 2015 vastgelegd. Uiteindelijk gelden vanaf 2015 voor benzine en diesel dezelfde CO2-schijven en tarieven. Er komt daarnaast een extra tariefschijf, waardoor voor grote(re) auto's een hoog bpm-tarief blijft gelden. De vrijstelling MRB wordt gefaseerd afgebouwd. Vanaf 2016 geldt voor geen enkele auto meer een vrijstelling. Bijtelling bestelauto met verklaring voorkomen Vanaf 2012 hoeft voor bestelauto's geen rittenadministratie te worden gevoerd als werkgever en werknemer gezamenlijk een 'verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' ondertekenen. In dat geval blijft ook de bijtelling achterwege. De Belastingdienst zal via steekproeven op naleving gaan toetsen. Onder voorwaarden is het nu mogelijk om met een vereenvoudigde rittenadministratie aan te tonen dat minder dan 500 kilometer privé wordt gereden. Deze methoden blijven gehandhaafd.

7 Geen afrekening bij einde terbeschikkingstelling door scheiding dga Sinds 1 januari 2011 geldt een nieuwe regeling voor vermogensbestanddelen die ter beschikking worden gesteld aan de bv van de dga, als deze vermogensbestanddelen behoren tot de huwelijksgemeenschap. In dat geval wordt zo n vermogensbestanddeel voor de helft aan iedere echtgenoot toegerekend en belast onder de terbeschikkingstellingsregeling. Afrekenen over meerwaarde Worden bij een echtscheiding de aandelen in de bv en het vermogensbestanddeel toebedeeld aan de ene gewezen echtgenoot en zit daarin een meerwaarde? Dan zou de andere gewezen echtgenoot deels moeten afrekenen over de meerwaarde wegens het beëindigen van de terbeschikkingstelling. Een afrekening in deze situatie is niet de bedoeling geweest van de regeling. Daarom wordt vastgelegd dat de doorschuifregeling van toepassing is. Fiscale boekwaarde Bij echtscheiding kan de terbeschikkingstelling aan de bv dan worden voortgezet zonder tussentijdse afrekening. De voortzettende ex-echtgenoot moet in dat geval de fiscale boekwaarde van de overdragende ex-echtgenoot overnemen. Ook de fiscale reserves en voorzieningen mogen zonder afrekening worden doorgeschoven. Tenslotte is er een antimisbruikbepaling opgenomen voor ter beschikking gestelde schuldvorderingen die zijn afgewaardeerd door de niet-voortzettende gewezen echtgenoot. Wel tussentijds afrekenen Beide ex-echtgenoten kunnen er ook voor kiezen om wèl tussentijds af te rekenen. Zij moeten dan een gezamenlijk schriftelijk verzoek indienen bij de inspecteur. Dit kan bijvoorbeeld voordelig zijn als in de vermogensbestanddelen een verlies besloten zit. Overdrachtsbelasting tijdelijk omlaag Wat al bij beleidsbesluit was goedgekeurd, is nu in het Belastingplan opgenomen: de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van 6% naar 2% bij de verkrijging van woningen. De maatregel geldt van 15 juni 2011 tot 1 juli Let op: de verlaging van de overdrachtsbelasting geldt niet bij aankoop van een bedrijfsruimte. Vereenvoudigingsmaatregelen Het Belastingplan 2012 en de Miljoenennota bevatten ook vereenvoudigingsmaatregelen waar u als ondernemer voordeel van heeft. We noemen de volgende. Herzieningsregeling voorlopige aanslagen nu ook voor Vpb Vanaf 1 januari 2012 is het niet meer mogelijk en nodig om bezwaar te maken tegen de hoogte van de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting. In plaats daarvan kan voor de wijziging van een voorlopige aanslag gebruik worden gemaakt van een (elektronisch) formulier. Komt de inspecteur niet (volledig) tegemoet aan het verzoek om herziening van de voorlopige aanslag, dan kan u hiertegen wèl bezwaar maken. De herzieningsregeling geldt met ingang van 2011 al voor voorlopige aanslagen inkomstenbelasting.

8 Afschaffing van belastingen en heffingen De volgende zeven kleine belastingen worden in 2012 en 2013 afgeschaft: 1. Afvalstoffenbelasting (m.i.v. 1 januari 2012) 2. Grondwaterbelasting (m.i.v. 1 januari 2012) 3. Belasting op pruim- en snuiftabak (m.i.v. 1 januari 2013) 4. Belasting op alcoholvrije dranken (m.i.v. 1 januari 2013) 5. Belasting op leidingwater (m.i.v. 1 januari 2013) 6. Verpakkingenbelasting (m.i.v. 1 januari 2013) 7. Eurovignet (m.i.v. 1 januari 2013) Ons belastingstelsel kent dan nog 15 rijksbelastingen. Ook de heffing die de Kamer van Koophandel ondernemers jaarlijks in rekening brengt, vervalt. De heffing wordt in 2012 tien procent lager en vanaf 1 januari 2013 verdwijnt de heffing helemaal. Meer informatie Wilt u meer informatie over een van deze onderwerpen, neem dan contact op met uw adviseur. Bent u nog geen klant, kijk dan op en neem contact op met een van onze adviseurs van een vestiging bij u in de buurt of bel

Whitepaper Prinsjesdag 2011

Whitepaper Prinsjesdag 2011 Whitepaper Prinsjesdag 2011 Op dinsdag 20 september 2011 zijn het Belastingplan 2012 en de Miljoenennota officieel gepresenteerd in de Tweede Kamer. Bestaande faciliteiten worden aangescherpt, vrijstellingen

Nadere informatie

Belastingplan Mr. Erica Kientz FB Erik van Limbeek FFP

Belastingplan Mr. Erica Kientz FB Erik van Limbeek FFP Belastingplan 2012 Mr. Erica Kientz FB Erik van Limbeek FFP Programma Belastingplan 2012 Auto van de zaak Vitaliteitspakket Inkomstenbelasting ondernemers Pensioen Giften Belastingplan 2012 - Minder belastingen

Nadere informatie

FISCALE SIGNALEN [1/7] Special Prinsjesdag: belastingpakket 2012. Ondernemen

FISCALE SIGNALEN [1/7] Special Prinsjesdag: belastingpakket 2012. Ondernemen FISCALE SIGNALEN [1/7] Jaargang 2011, nummer 1 Special Prinsjesdag: belastingpakket 2012 Het belastingpakket 2012 is door het kabinet op vrijdag 16 september 2011, de vrijdag voor Prinsjesdag, officieel

Nadere informatie

Van Wantrouwen naar Vertrouwen. 6 december 2011 Gijs van der Voet

Van Wantrouwen naar Vertrouwen. 6 december 2011 Gijs van der Voet Van Wantrouwen naar Vertrouwen 6 december 2011 Gijs van der Voet Inleiding Onderneming/BV Belastingplan 2012 Eindejaarstips 2011 Overige zaken Belastingplan 2012 Kabinet: Eenvoudiger, meer solide en fraudebestendig

Nadere informatie

PRINSJESDAGSPECIAL BELASTINGPLAN 2012 [1/9]

PRINSJESDAGSPECIAL BELASTINGPLAN 2012 [1/9] PRINSJESDAGSPECIAL BELASTINGPLAN 2012 [1/9] In deze Prinsjesdagspecial staan de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2012 voor u op rij. De special is verdeeld in de volgende onderwerpen: -

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2011

Nieuwsbrief september 2011 Nieuwsbrief september 2011 In dit nummer: Vast bedrag voor zelfstandigenaftrek vanaf 2012 Wetsvoorstel personenvennootschappen wordt ingetrokken Onroerende zaken en privégebruik na 2011 Afschaffing levensloopregeling

Nadere informatie

Nieuwsbrief Prinsjesdag

Nieuwsbrief Prinsjesdag Nieuwsbrief Prinsjesdag Inhoudsopgave 1 Nieuwsbrief Prinsjesdag 1 1.1 Inleiding 1 1.2 Maatregelen voor de ondernemer 1 1.2.1 Vaste basisaftrek vervangt zelfstandigenaftrek 1 1.2.2 ZZP er kan langer pensioen

Nadere informatie

Horeca Nieuwsbrief, september 2011 Prinsjesdag special

Horeca Nieuwsbrief, september 2011 Prinsjesdag special Horeca Nieuwsbrief, september 2011 Prinsjesdag special Colofon Deze nieuwsbrief wordt uitgegeven door : Horeca Accountancy & Advies B.V. Baron de Coubertinlaan 6 2719 EL ZOETERMEER Tel: 079-3680780 Reacties

Nadere informatie

Actuele aanpassingen in de autobelastingen

Actuele aanpassingen in de autobelastingen Actuele aanpassingen in de autobelastingen Inhoudsopgave: 1. Wijzigingen fiscale bijtelling auto van de zaak 2. Extra aanscherping d.m.v. invoering 60-maanden termijn 3. Overgangsregeling voor huidige

Nadere informatie

Zuinige auto s. November 2011. Inhoudsopgave 1 Inleiding. 1 Inleiding

Zuinige auto s. November 2011. Inhoudsopgave 1 Inleiding. 1 Inleiding November 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Maatregelen in de BPM 3 Voorbeelden BPM 4 Maatregelen in de motorrijtuigenbelasting 5 Maatregelen bijtelling auto van de zaak Zuinige auto s 1 Inleiding De afgelopen

Nadere informatie

voor ondernemers www.planje.nl

voor ondernemers www.planje.nl ondernemers 1. Renteaftrek overname holdings Bij overname via een koopholding met een financiering, kan de rente ten laste van de winst van de werkmaatschappij worden gebracht, via het aangaan van een

Nadere informatie

Deurne, 2 januari 2012

Deurne, 2 januari 2012 Molenstraat 25 5751 LA DEURNE Postbus 274 5750 AG DEURNE Telefoon 0493-326000 Telefax 0493-326001 Internetadres www.welten.nl e-mail info@welten.nl Deurne, 2 januari 2012 Geachte relatie, Met ingang van

Nadere informatie

Nieuwsbrief van d.d Fiscaal boekjaar volgens 52/53-wekenstelsel toch toegestaan

Nieuwsbrief van d.d Fiscaal boekjaar volgens 52/53-wekenstelsel toch toegestaan Nieuwsbrief van d.d. 28-09-2011 Nummer: 12 2011 Fiscaal boekjaar volgens 52/53-wekenstelsel toch toegestaan Samenvatting De bepaling van het resultaat en het belastbare bedrag in de vennootschapsbelasting

Nadere informatie

Afschaffing korting jaarbetaling MRB De korting van 12 voor het ineens betalen van het hele jaarbedrag MRB komt per 1-1-2012 te vervallen.

Afschaffing korting jaarbetaling MRB De korting van 12 voor het ineens betalen van het hele jaarbedrag MRB komt per 1-1-2012 te vervallen. BELASTINGPLAN 2012, AUTOBELASTINGEN. Voorgestelde wijzigingen (kunnen nog wijzigen na behandeling in de Tweede en Eerste Kamer) De meest in het oog springende wijzigingen zijn het stopzetten van de vrijstelling

Nadere informatie

Belastingplan 2012. Het Belastingplan 2012 noemt de volgende wijzigingen in de heffingskortingen:

Belastingplan 2012. Het Belastingplan 2012 noemt de volgende wijzigingen in de heffingskortingen: Belastingplan 2012 Inleiding Vrijdag 16 september 2011 heeft Minister de Jager en Staatsecretaris Weekers van Financiën het Fiscaal pakket 2012 aangeboden aan de Tweede Kamer. Het Fiscaal pakket bestaat

Nadere informatie

DGA Nieuwsbrief 16 september 2011

DGA Nieuwsbrief 16 september 2011 DGA Nieuwsbrief 16 september 2011 Voorgestelde fiscale wijzigingen Prinsjesdag Op vrijdag 16 september 2011 is een aantal fiscale wetsvoorstellen gepubliceerd die op Prinsjesdag ingediend zullen worden.

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips. Sjoerd van den Heuvel

Fiscale eindejaarstips. Sjoerd van den Heuvel Fiscale eindejaarstips Sjoerd van den Heuvel EIA en MIA Minimuminvesteringsbedrag volgend jaar omhoog naar 2.500 per investering. In 2013 jaardrempelbedrag 2.300, drempelbedrag per investering 450 EIA

Nadere informatie

Inhoud. 1. Fiscale stimulering van Innovatie. 2. Einde rittenadministratie voor bestelauto s. 3. Spaarloon, Levensloopregeling en Vitaliteitsregeling

Inhoud. 1. Fiscale stimulering van Innovatie. 2. Einde rittenadministratie voor bestelauto s. 3. Spaarloon, Levensloopregeling en Vitaliteitsregeling 2012 Informatiebrochure met daarin onder meer: - subsidie op innovatie - einde rittenadministratie voor bestelauto s - spaarloon, levensloop en vitaliteitsregeling - eindejaarstips december 2011 Inhoud

Nadere informatie

Prinsjesdag 2011: Voordeel uit innovatie en winst

Prinsjesdag 2011: Voordeel uit innovatie en winst Prinsjesdag 2011: Voordeel uit innovatie en winst Op dinsdag 20 september 2011 heeft het kabinet behalve de Miljoenennota ook het Fiscaal Pakket aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit pakket bevat belangrijke

Nadere informatie

Prinsjesdag 2011: Voordeel uit innovatie en winst

Prinsjesdag 2011: Voordeel uit innovatie en winst SRA-Accountantskantoren. Duurzame en betrokken partners. Prinsjesdag 2011: Voordeel uit innovatie en winst Op dinsdag 20 september 2011 heeft het kabinet behalve de Miljoenennota ook het Fiscaal Pakket

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 1 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 1 e editie Nieuwsbrief 2012, 1 e jaargang, 1 e editie Inhoud 1. De ondernemer voor de inkomstenbelasting 1.1 Aanpassing zelfstandigenaftrek 1.2 BTW verrekenen bij zakelijk gebruik privéauto 1.3 Vitaliteitsregeling

Nadere informatie

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd.

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd. Eindejaarstips 2018 Algemeen: Ondernemers en rechtspersonen 1. Verhoging BTW- tarief Per 1 januari 2019 gaat het lage BTW- tarief van 6% omhoog naar 9%. Deze verhoging heeft betrekking op onder meer de

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips 2009 en wijzigingen 2010

Fiscale eindejaarstips 2009 en wijzigingen 2010 Fiscale eindejaarstips 2009 en wijzigingen 2010 IB ONDERNEMER Uitstellen van winst Het uitstellen van winst is voor een IB-ondernemer fiscaal voordelig, want in 2010 is de MKB-winstvrijstelling verhoogd

Nadere informatie

ACTUALITEITEN. In deze nieuwsbrief

ACTUALITEITEN. In deze nieuwsbrief ACTUALITEITEN oktober 2011 In deze nieuwsbrief Belastingplan 2012 - Auto van de zaak - Particulieren - Werkenden - Werkgevers Werkgever en werknemer - IB-ondernemers - Vennootschapsbelasting Toeslagen

Nadere informatie

Wat staat ons op fiscaal gebied te wachten in 2014?

Wat staat ons op fiscaal gebied te wachten in 2014? Wat staat ons op fiscaal gebied te wachten in 2014? Eerste schijf inkomstenbelasting omlaag In het belastingplan 2014 staat dat het tarief van de eerste schijf in de loon- en inkomstenbelasting stapsgewijs

Nadere informatie

Belastingplan 2012 Auto van de zaak Particulieren - Werkenden Werkgevers Werkgever en werknemer IB-ondernemers Vennootschapsbelasting Toeslagen -

Belastingplan 2012 Auto van de zaak Particulieren - Werkenden Werkgevers Werkgever en werknemer IB-ondernemers Vennootschapsbelasting Toeslagen - accountants adviseurs oktober 2011 Belastingplan 2012 Auto van de zaak Particulieren - Werkenden Werkgevers Werkgever en werknemer IB-ondernemers Vennootschapsbelasting Toeslagen - Heffing KvK Overheidsgaranties

Nadere informatie

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017.

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. Bijtelling, investeringsaftrek, BPM, motorrijtuigenbelasting en btw. Wie de belastingen rondom mobiliteit een beetje wil volgen, heeft er bijna

Nadere informatie

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2012. Presentatie Auto van de zaak

Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2012. Presentatie Auto van de zaak Actualiteitenseminar Loonheffingen & Arbeidsrecht 2012 Presentatie Auto van de zaak Auto in de loonbelasting (vanaf 2006) Bijtelling voor ter beschikking gestelde personenauto s en bestelauto s Waarover

Nadere informatie

WETSVOORSTEL BELASTINGPLAN 2004 GEPRESENTEERD

WETSVOORSTEL BELASTINGPLAN 2004 GEPRESENTEERD WETSVOORSTEL BELASTINGPLAN 2004 GEPRESENTEERD De staatssecretaris van Financiën heeft op Prinsjesdag (16 september 2003) het Belastingplan 2004 bij de Tweede Kamer ingediend. Dit wetsvoorstel maakt onderdeel

Nadere informatie

Wat verandert er in 2014?

Wat verandert er in 2014? Wat verandert er in 2014? In 2014 veranderen een aantal belastingregels en zijn er veranderingen voor toeslagen. Zo kunt u nog maar 1 rekeningnummer gebruiken voor de meeste belastingteruggaven en toeslagen.

Nadere informatie

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017.

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2017. Bijtelling, investeringsaftrek, BPM, motorrijtuigenbelasting en btw. Wie de belastingen rondom mobiliteit een beetje wil volgen, heeft er bijna

Nadere informatie

Advieswijzer. Werken als zzp er. 18-03-2016 Denk ondernemend. Denk Bol.

Advieswijzer. Werken als zzp er. 18-03-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. Advieswijzer Werken als zzp er 18-03-2016 Denk ondernemend. Denk Bol. De zzp er staat volop in de belangstelling, met name de fiscale behandeling van de zzp er en de daaraan gekoppelde vraag of de zzp

Nadere informatie

negentig In dit nummer: In 2012 zwaar weer met af en toe zon Telefoon of computer? Het maakt écht verschil

negentig In dit nummer: In 2012 zwaar weer met af en toe zon Telefoon of computer? Het maakt écht verschil Nieuwsnegentig is een uitgave van noord negentig en komt 4 keer per jaar uit veertiende jaargang WINTER 2011 N I E U W S 4 negentig In dit nummer: In 2012 zwaar weer met af en toe zon Telefoon of computer?

Nadere informatie

! S&O-inhoudingsplichtigen die minder S&O-uren realiseren dan was opgegeven, hebben

! S&O-inhoudingsplichtigen die minder S&O-uren realiseren dan was opgegeven, hebben Loonbelasting - eindejaarstips Aanpassingen in S&O-afdrachtvermindering Werkgevers met werknemers die zich bezighouden met speur- en ontwikkelingswerk (S&O), kunnen in aanmerking komen voor de S&O-afdrachtvermindering.

Nadere informatie

Eindejaarstips 2011. Tips omzetbelasting Check herziening van btw Correcties laatste btw-aangifte 2011 Pas btw-correctie toe op auto van de zaak

Eindejaarstips 2011. Tips omzetbelasting Check herziening van btw Correcties laatste btw-aangifte 2011 Pas btw-correctie toe op auto van de zaak Eindejaarstips 2011 Het is slim om sommige belastingzaken nog dit jaar te regelen, want daarmee kunt u flink wat geld besparen. We hebben de belangrijkste tips onder elkaar gezet. s voor iedereen Betaal

Nadere informatie

ACTIEPUNTEN. EIND 2018 voor de DGA TARIEVEN WONING BTWVERHOGING EIGEN KLAAR VOOR

ACTIEPUNTEN. EIND 2018 voor de DGA TARIEVEN WONING BTWVERHOGING EIGEN KLAAR VOOR ACTIEPUNTEN EIND 2018 voor de DGA KLAAR VOOR 2019 TARIEVEN BTWVERHOGING EIGEN WONING ACTIEPUNTEN VOOR DE DGA Inhoudsopgave 3 Maatregelen tegen veel lenen bij eigen bv 3 Tarieven in de vennootschapsbelasting

Nadere informatie

december 2011 Eindejaarstips

december 2011 Eindejaarstips accountants adviseurs december 2011 Eindejaarstips INLEIDING De jaarwisseling staat weer voor de deur. Dat is traditioneel het moment om terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar

Nadere informatie

Advieswijzer Werken als zzp'er

Advieswijzer Werken als zzp'er Advieswijzer Werken als zzp'er Publicatiedatum: 21-07-2015 De zzp er staat volop in de belangstelling, met name de fiscale behandeling van de zzp er en daaraan gekoppeld de vraag of de zzp er zelfstandige

Nadere informatie

DGA: Loon. Fictief of gebruikelijk loon. dividend voordeliger? moet zakelijk zijn vastgesteld min. gelijk aan loon werknemer

DGA: Loon. Fictief of gebruikelijk loon. dividend voordeliger? moet zakelijk zijn vastgesteld min. gelijk aan loon werknemer DGA: Loon Fictief of gebruikelijk loon moet zakelijk zijn vastgesteld min. gelijk aan loon werknemer dividend voordeliger? Voorbeeld 1: Winst BV is 500.000 voor loonkosten DGA Loon DGA 100.000 -> winst

Nadere informatie

Advieswijzer: Werken als zzp'er in 2016

Advieswijzer: Werken als zzp'er in 2016 Advieswijzer: Werken als zzp'er in 2016 De zzp er staat volop in de belangstelling, met name de fiscale behandeling van de zzp er en de daaraan gekoppelde vraag of de zzp er zelfstandige is of in loondienst.

Nadere informatie

Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten

Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten 18 september 2014 Prinsjesdag 2014 - fiscale actualiteiten Op Prinsjesdag 2014 is het Belastingplan 2015 gepresenteerd. Het Belastingplan 2015 bevat voor specifiek de vastgoedsector weinig belangrijke

Nadere informatie

Kleintjes worden groot

Kleintjes worden groot Kleintjes worden groot oktober 2011 INLEIDING Bijgevoegd ontvangt u onze nieuwsbrief van dit kwartaal, met informatie over ontwikkelingen op accountancy/fiscaal gebied. Mochten uw adresgegevens niet juist

Nadere informatie

Intermediairdagen 2011

Intermediairdagen 2011 Intermediairdagen 2011 Presentatie inkomstenbelasting 211111 november/december 2011 Programma Eenvoudig Solide Fraudebestendig Overig Intermediairdagen 2011 Eenvoudig Winstsfeer Vitaliteitspakket Afschaffen

Nadere informatie

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2016.

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2016. De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2016. Bijtelling, investeringsaftrek, bpm, motorrijtuigenbelasting en btw. Wie de belastingen rondom mobiliteit een beetje wil volgen, heeft er bijna

Nadere informatie

Ondernemende accountants.

Ondernemende accountants. Ondernemende accountants. Nieuwsbrief November 2011 Eindejaarstips 2011 Het is slim om sommige belastingzaken nog dit jaar te regelen, want daarmee kunt u flink wat geld besparen. We hebben de belangrijkste

Nadere informatie

Werkstuk Economie Belastingstelsel 2001

Werkstuk Economie Belastingstelsel 2001 Werkstuk Economie Belastingstelsel 2001 Werkstuk door een scholier 1702 woorden 21 maart 2001 6,3 131 keer beoordeeld Vak Economie VOORAF. Deze brochure is geschreven voor een modaal gezin en een gezin

Nadere informatie

Fiscale wetsvoorstellen. Voor 2014 en volgende jaren

Fiscale wetsvoorstellen. Voor 2014 en volgende jaren Fiscale wetsvoorstellen Voor 2014 en volgende jaren Wetsvoorstellen In deze presentatie Belastingplan 2014 Overige fiscale maatregelen 2014 Wet wijziging percentages belasting- en invorderingsrente Wet

Nadere informatie

IPA-ACON GROEP nieuwsbrief - 4 e kwartaal 2011

IPA-ACON GROEP nieuwsbrief - 4 e kwartaal 2011 10-11 TIPS 2 3 4 5 6 7 8 9 INHOUD In 2012 zwaar weer met af en toe zon 30%-regeling onder de loep Nieuwe btw-regels voor privégebruik zakelijke auto Twee nieuwe aanscherpingen in de vennootschapsbelasting

Nadere informatie

SRA-Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2011

SRA-Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2011 SRA-Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2011 1. In 2012 zwaar weer met af en toe zon Er is zwaar weer op komst. Het kabinet moet fors bezuinigen en iedereen gaat er in koopkracht op achteruit. Zo luidde de boodschap

Nadere informatie

Westpark Highlights - 4 e kwartaal 2011

Westpark Highlights - 4 e kwartaal 2011 1/ 18 Westpark Highlights - 4 e kwartaal 2011 1. In 2012 zwaar weer met af en toe zon Er is zwaar weer op komst. Het kabinet moet fors bezuinigen en iedereen gaat er in koopkracht op achteruit. Zo luidde

Nadere informatie

Checklist Auto van de zaak De heilige koe bij de hoorns gevat

Checklist Auto van de zaak De heilige koe bij de hoorns gevat Checklist Auto van de zaak De heilige koe bij de hoorns gevat 1. Eigen auto of auto van de zaak? Een ondernemer die een auto aanschaft en deze zowel privé als zakelijk gaat gebruiken, staat voor de volgende

Nadere informatie

Belastingcijfers 2015

Belastingcijfers 2015 Belastingcijfers 2015 Box 1 - inkomen uit werk en woning Schijventarief voor personen jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd: Belastbaar inkomen doch niet belastingtarief tarief premie volksverzekeringen

Nadere informatie

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014)

FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) FISCAL EINDEJAARTIPS VOOR HET FAMIILEBEDRIJF(2014) Het einde van het jaar is weer in zicht. Bedrijfsopvolging.nl heeft wat fiscale tips voor familiebedrijven op een rij gezet. Schenken Ieder jaar kunt

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2011

Nieuwsbrief juli 2011 Nieuwsbrief juli 2011 In dit nummer: Overgangsmaatregel verlaagd btw-tarief op verbouwingen Zelfstandigenaftrek wordt vervangen door 1 vaste aftrek Nieuwe btw-regels privégebruik zakelijke auto per juli

Nadere informatie

PRINSJESDAG 2014 Beknopt overzicht aangekondigde maatregelen Prinsjesdag 2014

PRINSJESDAG 2014 Beknopt overzicht aangekondigde maatregelen Prinsjesdag 2014 PRINSJESDAG 2014 Beknopt overzicht aangekondigde maatregelen Prinsjesdag 2014 Inhoud 1 Veranderingen belastingtarieven en kortingen inkomstenbelasting... 3 a Belastingtarief eerste schijf verhoogd... 3

Nadere informatie

Van der Helm Consultancy

Van der Helm Consultancy Eindejaarstips 2011 Van der Helm Consultancy Graag presenteert Van der Helm Consultancy u de Eindejaarstips 2011 Wat moet u echt nog deze laatste maand doen, of juist niet, om voordeel te behalen? Mocht

Nadere informatie

4-12-2013. Belastingplan 2014 / tips 2013. Schenken voor eigen woning. Eigen woning

4-12-2013. Belastingplan 2014 / tips 2013. Schenken voor eigen woning. Eigen woning Belastingplan 2014 / tips 2013 Schenken voor eigen woning Van 1 okt 2013 t/m 31 dec 2014: - Schenken tot 100.000: vrij van schenkbelasting - Van iedereen! (niet alleen ouder-kind) - Aan meerdere begiftigden/van

Nadere informatie

! Het is verstandig om vooraf een berekening te (laten) maken om te voorkomen dat de aangifte

! Het is verstandig om vooraf een berekening te (laten) maken om te voorkomen dat de aangifte Inkomstenbelasting - aandachtspunten T-biljet indienen Bij onder andere vakantiebaantjes kan over het loon of een uitkering feitelijk te veel loonbelasting/premie volksverzekeringen zijn ingehouden. In

Nadere informatie

Nieuwsflits 2011. B e l a s t i n g A d v i e s g r o e p A s t e n 2 0 1 1 1

Nieuwsflits 2011. B e l a s t i n g A d v i e s g r o e p A s t e n 2 0 1 1 1 Nieuwsflits 2011 Wanneer beschouwt de belastingdienst uw lening zakelijk, wanneer is er sprake van een onzakelijke lening en welke fiscale gevolgen heeft dat voor u? Belasting Adviesgroep Asten Postbus

Nadere informatie

Prinsjesdag 2010 Belastingplan 2011 Otto Brands

Prinsjesdag 2010 Belastingplan 2011 Otto Brands Prinsjesdag 2010 Belastingplan 2011 Otto Brands Bezemschoon opleveren Belastingplan 2011 Feest: landbouwvrijstelling Focus: Bestrijding constructies en fraude Ondernemers motor van de economie Woningmarkt

Nadere informatie

Informatieblad 03-10-14. Uw positie als dga

Informatieblad 03-10-14. Uw positie als dga Informatieblad 03-10-14 Uw positie als dga Als dga heeft u verschillende petten op. U bent bestuurder en aandeelhouder, maar ook werknemer en mogelijk stelt u ook nog vermogensbestanddelen ter beschikking

Nadere informatie

Autobelastingen na 2011: de meest gestelde vragen

Autobelastingen na 2011: de meest gestelde vragen Autobelastingen na 2011: de meest gestelde vragen Het Ministerie van Financiën heeft het voornemen de autobelastingen grondig te herzien. Een voorstel hiertoe is in juni 2011 aan de Tweede Kamer gepresenteerd

Nadere informatie

Aanpassingen bij de vierde druk boekhouden voor fiscaal juristen

Aanpassingen bij de vierde druk boekhouden voor fiscaal juristen Aanpassingen bij de vierde druk boekhouden voor fiscaal juristen Artikel 3.15 lid 5 Wet IB 2001 is als volgt gewijzigd. Indien de belastingplichtige daarvoor bij de aangifte kiest, komen, in afwijking

Nadere informatie

UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING. Belastingplan mr. B. (Bas) Opmeer

UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING. Belastingplan mr. B. (Bas) Opmeer UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING Belastingplan 2019 mr. B. (Bas) Opmeer Programma 2 Politieke werkelijkheid Tarieven en vrijstellingen Box 2 en VpB tarieven Vergroening en milieu Eigen woning Mobiliteit Overige

Nadere informatie

Kluwer Online Research Belastingadvies Actualiteiten auto in de inkomsten- en loonbelasting

Kluwer Online Research Belastingadvies Actualiteiten auto in de inkomsten- en loonbelasting Belastingadvies Actualiteiten auto in de inkomsten- en loonbelasting CO 2 -differentiatie: de regels met ingang van 1 januari 2012 Het kabinet stimuleert het rijden van een schonere auto van de zaak via

Nadere informatie

7.7. Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni keer beoordeeld

7.7. Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni 2012 7.7 6 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdstuk 1 Brutoloon Het brutoloon is het loon dat de werknemer ontvangt van zijn werkgever. Van dit loon worden

Nadere informatie

Btw-correctie auto 2013 volgens wetgever

Btw-correctie auto 2013 volgens wetgever Btw-correctie auto 2013 volgens wetgever Correctie privégebruik ondernemer Hoofdregel Auto na afloop 4e jr. volgend op jaar ingebruikname Auto gekocht zonder aftrek van btw Regeling voor auto(verhuur)bedrijven

Nadere informatie

Nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief:

Nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief oktober 2011 In deze nieuwsbrief: Belastingplan 2012 - Auto van de zaak - Particulieren - Werkenden - Werkgevers Werkgever en werknemer - IB-ondernemers - Vennootschapsbelasting - Toeslagen

Nadere informatie

Auto van de zaak. Hulp bij het nemen van de juiste beslissingen over deze belangrijke arbeidsvoorwaarde.

Auto van de zaak. Hulp bij het nemen van de juiste beslissingen over deze belangrijke arbeidsvoorwaarde. Auto van de zaak Hulp bij het nemen van de juiste beslissingen over deze belangrijke arbeidsvoorwaarde. 1 Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Ter beschikking stellen auto van de zaak 5 1.1 Ter beschikking gestelde

Nadere informatie

bedrijfsmiddel vóór 1 januari 2016 in gebruik zijn genomen. Bepaalde investeringen zijn uitgesloten van de regeling.

bedrijfsmiddel vóór 1 januari 2016 in gebruik zijn genomen. Bepaalde investeringen zijn uitgesloten van de regeling. Vennootschapsbelasting - eindejaarstips Tijdelijk maximaal 50% ineens afschrijven in 2013 In 2013 bestaat voor vennootschappen opnieuw een tijdelijke mogelijkheid om versneld af te schrijven op investeringen

Nadere informatie

2010: fiscale voordelen voor de mkb er

2010: fiscale voordelen voor de mkb er 2010: fiscale voordelen voor de mkb er 2010: fiscale voordelen voor de mkb er Alle beetjes helpen. Als ondernemer weet u dit als geen ander. Zeker in het huidige economische klimaat is het belangrijk dat

Nadere informatie

FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/8]

FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/8] FISCALE EINDEJAARSTIPS [1/8] Fiscale eindejaarstips Vennootschapsbelasting Met het einde van het jaar in zicht, is dit een goed moment om na te gaan of u op fiscaal gebied nog actie moet ondernemen. Voor

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Werken als zzp er

Foederer. Advieswijzer Werken als zzp er Advieswijzer Werken als zzp er De zzp er staat volop in de belangstelling, met name de fiscale behandeling van de zzp er en de daaraan gekoppelde vraag of de zzp er zelfstandige is of in loondienst. In

Nadere informatie

Prinsjesdagontbijt U bent van harte welkom

Prinsjesdagontbijt U bent van harte welkom Prinsjesdagontbijt 2016 U bent van harte welkom 1 Update voor 2016 en 2017 Prinsjesdagontbijt 2016 Belastingplan 2017 cs Veel verschillende wetsvoorstellen Belastingplan 2017 Overige fiscale maatregelen

Nadere informatie

ST NIEUWSBRIEF 2016 deel 2

ST NIEUWSBRIEF 2016 deel 2 ST NIEUWSBRIEF 2016 deel 2 1. VAR definitief ten einde! Na enkele malen uitstel is het er dan toch van gekomen. Op dinsdag 2 februari 2016 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de afschaffing van de VAR

Nadere informatie

Werken als zzp er. whitepaper. Alles over de fiscale behandeling van de zzp er

Werken als zzp er. whitepaper. Alles over de fiscale behandeling van de zzp er 18.03.16 Werken als zzp er Alles over de fiscale behandeling van de zzp er whitepaper In dit whitepaper: De zzp er staat volop in de belangstelling, met name de fiscale behandeling van de zzp er en de

Nadere informatie

Prinsjesdagontbijt 19 september 2013

Prinsjesdagontbijt 19 september 2013 Prinsjesdagontbijt 19 september 2013 Agenda 1. Welkom door mr. Sjaak Lagerwerf 2. Belastingplan door Peter Kranendonk MSc LLM 3. Macro economische ontwikkelingen door Han Mesters (ABN AMRO Bank) 4. Vragen

Nadere informatie

NIEUWE BTW-REGELS VOOR PRIVÉGEBRUIK ZAKELIJKE AUTO

NIEUWE BTW-REGELS VOOR PRIVÉGEBRUIK ZAKELIJKE AUTO NIEUWE BTW-REGELS VOOR PRIVÉGEBRUIK ZAKELIJKE AUTO Gebruikt u of uw werknemer de auto van de zaak ook privé? Tot 1 juli kon u in dat geval alle btw op de gemaakte autokosten in aftrek brengen, mits u belaste

Nadere informatie

Fiscale actualiteiten

Fiscale actualiteiten Vergezichten Programma: 19:30 uur Ontvangst 20:00 uur Fiscale actualiteiten door Birgitta van Antwerpen en Vincent Verburg 20:45 uur Hoe financiert u uw onderneming anno 2015? door Pieter van den Berg

Nadere informatie

Checklist Loonheffingen. Bijlage bij Belastingnieuws Onderwijs

Checklist Loonheffingen. Bijlage bij Belastingnieuws Onderwijs Checklist Loonheffingen Bijlage bij Belastingnieuws Onderwijs November / December 2011 Inhoudsopgave Checklist Loonheffingen... 3 1. Afschaffing spaarloonregeling en levensloopregeling en introductie vitaliteitsregeling...

Nadere informatie

Miljoenennota-ontbijt Almere 17 September 2014. Mr. A. (André) Verduijn RB Countus accountants + adviseurs

Miljoenennota-ontbijt Almere 17 September 2014. Mr. A. (André) Verduijn RB Countus accountants + adviseurs Miljoenennota-ontbijt Almere 17 September 2014 Mr. A. (André) Verduijn RB Countus accountants + adviseurs Belastingplan 2015 Inkomensbeleid Tarief 1e schijf inkomstenbelasting minder verhoging: van 36,25%

Nadere informatie

Btw-tips vierde kwartaal 2017

Btw-tips vierde kwartaal 2017 BOEKHOUDINGEN JAARREKENINGEN LOONADMINISTRATIES BELASTINGAANGIFTEN ADVIESWERK BEGELEIDEN & ONDERSTEUNEN Btw-tips vierde kwartaal 2017 1. Laatste jaar voor de KOR? Pas deze in 2017 nog toe! Pas in uw laatste

Nadere informatie

1. Benut de fiscale oudedagsreserve maar doe dat met beleid

1. Benut de fiscale oudedagsreserve maar doe dat met beleid 1. Benut de fiscale oudedagsreserve maar doe dat met beleid De fiscale oudedagsreserve (hierna: FOR) is een mooie aftrekpost, maar heeft een keerzijde. Bij staking van uw onderneming moet u ook hierover

Nadere informatie

Prinsjesdagontbijt 17 september 2014

Prinsjesdagontbijt 17 september 2014 Prinsjesdagontbijt 17 september 2014 Programma Welkom door mr. Sjaak Lagerwerf (directielid Lansigt) Toelichting Miljoenennota Peter Kranendonk MSc LLM Visie van Senne Janssen (ING) Gelegenheid tot het

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Intermediairdagen 2012 sessie Inkomstenbelasting

Vragen en antwoorden Intermediairdagen 2012 sessie Inkomstenbelasting Vragen en antwoorden Intermediairdagen 2012 sessie Inkomstenbelasting Eigenwoningschuld Vraag 1: Kan een eigenwoningschuld vrijwillig in box 3 worden geplaatst? Nee, dat is niet mogelijk. Een schuld aangegaan

Nadere informatie

BTW i.v.m. auto (van de zaak)

BTW i.v.m. auto (van de zaak) BTW i.v.m. auto (van de zaak) (bron: belastingdienst.nl - februari 2012) (R&D: een aantal regelingen binnen de omzetbelasting/btw wijken af van regelingen binnen de Inkomstenbelasting/IB. Deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Auto: zakelijk of privé?

Auto: zakelijk of privé? Zeer zuinige auto s zijn nu nog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting Auto: zakelijk of privé? "Zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé?" Een in de praktijk veel gestelde vraag waar veel

Nadere informatie

IPA-ACON GROEP nieuwsbrief 02-2016

IPA-ACON GROEP nieuwsbrief 02-2016 INHOUD 2 3 5 6 VAR definitief ten einde! Fiscaal vriendelijk rijden? Het kan nog steeds Crisisheffing blijft intact Geld verdienen met innovatie 7 & 8 KORT NIEUWS 1. Boete voor personeel inlenen? 2. Afdrachtvermindering

Nadere informatie

Prinsjesdag 2016 Belastingplan 2017

Prinsjesdag 2016 Belastingplan 2017 Prinsjesdag 2016 Belastingplan 2017 Bram Faber 21 september 2016 Inhoud: Ontwikkelingen in 2016? Wat zijn de voorstellen uit het Belastingplan? De ontwikkelingen 3 De ontwikkelingen 4 De ontwikkelingen

Nadere informatie

Actualiteiten voor nieuwsgierige ondernemers

Actualiteiten voor nieuwsgierige ondernemers Jaargang 8 Nr. 8 oktober 2011 Actualiteiten voor nieuwsgierige ondernemers Kerkplein 09 GH Stramproy Postbus 11 09 ZG Stramproy Tel. 049 4 42 Fax. 049 49 Inhoudsopgave 1. IN 2012 GAAT DIGITAAL LOKET VOOR

Nadere informatie

1 Belastingplannen 2016

1 Belastingplannen 2016 1 Belastingplannen 2016 1.1 Inkomstenbelasting 1.1.1 Belastingverlaging in de tweede en derde belastingschijf Het tarief in de tweede en derde belastingschijf in de inkomstenbelasting/ premie volksverzekeringen

Nadere informatie

EINDEJAARSTIPS 2011 I. TIPS VOOR ALLE BELASTINGPLICHTIGEN ALGEMEEN

EINDEJAARSTIPS 2011 I. TIPS VOOR ALLE BELASTINGPLICHTIGEN ALGEMEEN EINDEJAARSS 2011 I. S VOOR ALLE BELASTINGPLICHTIGEN ALGEMEEN Fiscale partnerbegrip uitgebreid Bent u ongehuwd samenwonend? En staat u samen met een minderjarig kind van een van u beiden op hetzelfde adres

Nadere informatie

Prinsjesdagontbijt U bent van harte welkom

Prinsjesdagontbijt U bent van harte welkom Prinsjesdagontbijt 2016 U bent van harte welkom Introductie Prinsjesdagontbijt 2016 Miljoenennota en Belastingplan 2017 Hoofdpunten Miljoenennota 2017 Beleidspunten 2017 Maatschappelijke prioriteiten

Nadere informatie

voorpagina omslag vrij beschikbare ruimte OKTOBER 2011

voorpagina omslag vrij beschikbare ruimte OKTOBER 2011 voorpagina omslag vrij beschikbare ruimte OKTOBER 2011 MILJOENENNOTA Belastingplan 2012 Jaarlijks wordt op Prinsjesdag bekend gemaakt welke fiscale maatregelen het kabinet voor het komende jaar wil nemen.

Nadere informatie

MKB Nieuwsbrief Februari 2015

MKB Nieuwsbrief Februari 2015 MKB Nieuwsbrief Februari 2015 1. Top 10 veranderingen per 1 januari 2015 voor de werkgever Wij hebben voor u een top 10 samengesteld van belangrijke veranderingen per 1 januari 2015. >>> lees verder Hierbij

Nadere informatie

Belastingplan 2012. Algemeen. Mochten er na aanleiding van deze publicatie vragen zijn, bel dan gerust naar:

Belastingplan 2012. Algemeen. Mochten er na aanleiding van deze publicatie vragen zijn, bel dan gerust naar: Belastingplan 2012 Algemeen Op Prinsjesdag 2011 heeft het kabinet-rutte het Belastingplan 2012 gepresenteerd. Het totaal aantal belastingen wordt teruggebracht van 22 naar 15. Per 1 januari 2012 zullen

Nadere informatie

Belastingplan 2014: gas geven of afremmen?

Belastingplan 2014: gas geven of afremmen? Belastingplan 2014: gas geven of afremmen? Businessclub Bij de Tijd 29 oktober 2013 Ondernemende Accountants Deze presentatie betreft de plannen zoals die op 29 oktober 2013 bekend zijn. Indien u wilt

Nadere informatie

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd.

De regeling is al goedgekeurd voor 2013. Voor 2014 maakt deze deel uit van het Belastingplan, wat nog moet worden goedgekeurd. Particulier Toeslagen op tijd aanvragen Zorg ervoor dat de toeslagen op tijd worden aangevraagd. Als de deadline gepasseerd is heeft u geen recht meer op uitbetaling. Als u bij ons op de uitstellijst staat

Nadere informatie

Uitgave december 2011

Uitgave december 2011 Uitgave december 2011 Meester in advies Eindejaarstips 2011 SCHRIJF UW BEDRIJFSMIDDELEN VERSNELD AF Sinds 2009 kunt u investeringen tijdelijk versneld afschrijven. Deze crisismaatregel loopt eind 2011

Nadere informatie