PROJECTOPDRACHT VITAAL VOGELENZANG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROJECTOPDRACHT VITAAL VOGELENZANG"

Transcriptie

1 PROJECTOPDRACHT VITAAL VOGELENZANG

2 Projectopdracht Vitaal Vogelenzang Leonie Campfens September 2016

3 3 Aanleiding In Vogelenzang hebben afgelopen jaar op initiatief van twee raadsfracties een drietal consultatieavonden plaatsgevonden met inwoners. De aanleiding hiervoor was bezorgdheid van inwoners en Vogelenzangse organisaties over hun dorp. Deelnemers aan de avonden zijn zeer betrokken bij hun woon- en werkomgeving en maken zich zorgen over de vitaliteit en leefbaarheid van Vogelenzang. De vergrijzing speelt daarbij een rol, maar ook de ruimtelijke en sociale kwaliteit op een aantal plekken in het dorp laat te wensen over. De raad heeft kennis genomen van de verslagen van de consultatieavonden met inwoners van Vogelenzang. Dit heeft geleid tot een motie (Corsanr ) die op 20 april 2016 unaniem is aangenomen. De raad heeft het college verzocht een projectopdracht op te stellen en die in oktober aan de raad voor te leggen. De opdracht aan het college is als volgt: Wat is er binnen bestaand beleid mogelijk om de ruimtelijke- en sociale kwaliteit van Vogelenzang te verbeteren? Is er nieuw beleid wenselijk om de vitaliteit van Vogelenzang te vergroten? En zo ja, welk beleid? Kan de grote betrokkenheid van inwoners aanleiding zijn voor gemeentelijke initiatieven die de zelfredzaamheid en de participatie van de inwoners van Vogelenzang kunnen vergroten? In dit projectplan wordt ingegaan op het doel, beoogde resultaat en de afbakening van het project. De aanpak, een vooruitblik op quick wins, de kaders en planning komen ook aan bod. In de bijlagen achtergrondinformatie over vitaliteit, demografische ontwikkelingen en een inventarisatie van signalen uit Vogelenzang.

4 4 Doel project Vogelenzang is één van de vijf kernen in de gemeente Bloemendaal en heeft 2186 inwoners (peildatum ). Vogelenzang kenmerkt zich door haar landelijke ligging aan een duinrand, saamhorige bewoners, maar ook door een sterke vergrijzing en diversiteit aan inwoners. Wat opvalt is het relatief grote aandeel sociale woningbouw, maar daarnaast zijn er ook veel (vrijstaande) woningen in het duurdere segment. Maatschappelijke voorzieningen, zoals bijvoorbeeld de sportverenigingen, de toneelvereniging en basisschool hebben steeds meer moeite om leden en leerlingen aan te trekken. Door de voortschrijdende vergrijzing en een laag en teruglopend aantal geboortes staat de gemêleerde samenstelling van de bevolking van Vogelenzang steeds meer onder druk. Voor de basisschool in Vogelenzang wordt bijvoorbeeld, op grond van het teruglopend aantal kinderen/leerlingen, een krimp van 30% in 2030 voorzien. Dit betekent dat de Paradijsvogel de komende jaren in de buurt komt van de opheffingsnorm (116 leerlingen). (Bron: Gemeente Bloemendaal, Leerlingenprognoses en ruimtebehoefte Basisonderwijs 2013). Commerciële voorzieningen zijn er weinig en zijn de afgelopen jaren steeds verder afgenomen. Daarnaast zijn er een aantal prachtige plekken in het dorp die duidelijk potentie hebben om beter uitgenut te worden waardoor er meer reuring komt in Vogelenzang. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Huis te Vogelenzang, Buitenplaats Leyduin, de Zebra-Zorgboerderij, maar ook camping Vogelenzang in combinatie met het Kerkepad. Als een gemeente of dorp steeds meer vergrijst, komen de vitaliteit en voorzieningen van de gemeenschap onder druk te staan. Dit is duidelijk het geval in Vogelenzang. Tegelijkertijd kan worden opgemerkt dat verdergaande vergrijzing een landelijke ontwikkeling is. Doel van de projectopdracht voor Vitaal Vogelenzang is een start te maken met het verder nadenken over en analyseren van de vitaliteit in het dorp. Daarna stellen we verschillende ontwikkelscenario s op inclusief een actieprogramma. In dit actieprogramma staan maatregelen waarbij een integrale en afgewogen keuze plaatsvindt met als doel het leveren van een meetbare positieve bijdrage aan de vitaliteit van Vogelenzang.

5 5 Beoogde resultaten 1. In kaart brengen van huidige en gewenste DNA (demografische opbouw en sociale en ruimtelijke structuur) van Vogelenzang. Resultaat is een beschrijving van de 0-situatie. 2. Opstellen verschillende ontwikkelscenario s met daarin bijvoorbeeld een keuze voor (beperkte) uitbreiding op woningbouwgebied. 3. Afgestemd op de verschillende scenario s een actieprogramma met daarin passende maatregelen die een positieve bijdrage leveren aan de vitaliteit. De keuze voor een scenario en bijbehorend actieprogramma inclusief budgetaanvraag wordt voorgelegd aan raad. 4. In het actieprogramma is een beschrijving opgenomen over de rollen van gemeente, inwoners, stakeholders en andere relevante partijen. Afbakening Het begrip vitaliteit is veelomvattend en daarmee bestaat het risico dat Vitaal Vogelenzang een opgave is die lastig af te bakenen valt. Toch is dat nodig en wenselijk om tot een goed projectresultaat te komen. In het project Vitaal Vogelenzang nemen we het gehele dorp mee, dus inclusief het gebied van de camping en Bos, Tuin en Dier. Het project heeft duidelijke inhoudelijke raakvlakken met de huisvesting van statushouders, de studie sociale woningbouw, de reconstructie Vogelenzangseweg, de mogelijke woningbouw op het terrein van Bos, Tuin en Dier en de exploitatieproblematiek van het Dorpshuis. Ondanks deze raakvlakken vallen ze buiten de projectscope van Vitaal Vogelenzang. Uiteraard vindt wel regelmatig intern overleg plaats, waarbij onder meer gekeken wordt naar mogelijkheden om inhoud en planning op elkaar af te stemmen. Om de projectopdracht voor Vitaal Vogelenzang verder af te kunnen bakenen is het wenselijk een aantal inhoudelijke pijlers te benoemen: Zorg en welzijn Maatschappelijke en commerciële voorzieningen: onderwijs, kinderopvang, sport en winkelaanbod Openbare ruimte en groen Wonen

6 6 Niet stilgezeten In februari heeft een bijeenkomst plaatsgevonden tussen enkele wethouders en Vogelenzangse organisaties in het gemeentehuis. Er is een verdieping gepresenteerd van het actieplan dat op de laatste consultatieavond in het Dorpshuis is besproken. Naar aanleiding van deze avond zijn partijen op bijeen gekomen en is de motie ingediend. Op is de motie Vitaal Vogelenzang vervolgens unaniem in de raad aangenomen. Dat was een mooie bekroning op de inspanningen van het jaar daarvoor waarbij onder meer in drie drukbezochte bijeenkomsten in het Dorpshuis gesproken is met inwoners van Vogelenzang over de toekomst van hun dorp en het voorstel voor een dorpsplein is ingediend. Nu is het tijd voor (nader) onderzoek, het maken van keuzes en ondernemen van actie. In de afgelopen weken zijn er diverse één op één gesprekken gevoerd met onder meer de directie van de basisschool, kinderopvang, supermarkt, de wijkverpleegkundige en het Dorpshuis. Er heeft een avondschouw openbare ruimte plaatsgevonden op Tijdens deze schouw heeft een delegatie van de Gemeente Bloemendaal in het bijzijn van wethouder Ruimtelijke Ordening en Verkeer, de heer Kruijswijk, een wandeling gemaakt door bijna heel Vogelenzang. Er werd door inwoners goed gebruik gemaakt van de gelegenheid om verbeterpunten aan te dragen voor de openbare ruimte en het groen. De opmerkingen zijn geïnventariseerd en verspreid binnen de ambtelijke organisatie om op te pakken. Ook hebben twee brainstorms met Vogelenzangse stakeholders plaatsgevonden op een prachtige locatie: de Zebra-Zorgboerderij. Tijdens deze brainstorms is van gedachten gewisseld over concrete maatregelen om de vitaliteit te vergroten en is stilgestaan bij de rol die de aanwezigen hier in kunnen vervullen. Er is energie, zaken komen in beweging en men is bereid met elkaar de schouders eronder te zetten. Tijdens de laatste brainstorm werd uitgesproken dat er al meer verbinding is ontstaan dan voorheen. Organisaties weten elkaar beter te vinden en maken gebruik van elkaars kennis, kunde en netwerk. Dat is een mooi resultaat en biedt veel kansen voor de (nabije) toekomst!

7 7 Intern betrokkenen Vitaal Vogelenzang is een project waarin een groot aantal vakafdelingen betrokken zijn. Het gaat in elk geval om de volgende afdelingen/ teams: onderwijs, welzijn, weg & water, groen, buitendienst, handhaving, communicatie, ruimtelijke ordening en projecten. Afhankelijk van de fase van het project en/ of de opgave kunnen uiteraard ook ad hoc andere afdelingen worden betrokken. Het is een integrale opgave en dat vraagt om een breed gedragen eigenaarschap binnen de organisatie. Wie speelt een rol? Door wie worden we betrokken? Doordat Vitaal Vogelenzang al een voorgeschiedenis kent, zijn al een grote groep inwoners en Vogelenzangse stakeholders betrokken en op de hoogte. Een deel van hen heeft een actieve rol gespeeld in de totstandkoming van dit projectplan. Nadat het projectplan is goedgekeurd zal een uitgebreide(re) stakeholderanalayse worden gemaakt. Nu hebben we de volgende organisaties in beeld: Stichting Ons Bloemendaal, Welzijn Bloemendaal, Zorgbalans, Brederode Wonen, Pré Wonen, Huurdersvereniging Brederode, Centrum voor Jeugd en Gezin Bloemendaal, Les Petits Kinderopvang, Jongerenwerk Bloemendaal, Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Oranjecomité Vogelenzang, Zebra- Zorgboerderij, basisschool De Paradijsvogel, Dorpsraad Vogelenzang, Dorpshuis Vogelenzang, de supermarkt, Toneelvereniging DVB, Bewonersvereniging Leidsevaart, Vereniging tot behoud van het landelijk karakter, De Zonnebloem, speeltuinvereniging Duinweide, algemene bejaardenvereniging, de kerk en stichting Vogelvrij.

8 8 Aanpak Na goedkeuring van het projectplan door de raad starten we het formuleren van de onderzoeksvraag voor een te selecteren onderzoeksbureau. Zo kan de 0-situatie (het huidige DNA van Vogelenzang) worden bepaald: Wat is de sociaal-maatschappelijke en ruimtelijke structuur van Vogelenzang? Wat is de identiteit van Vogelenzang? Het project(kern)team is geformeerd en gaat in wisselende samenstelling een vast dagdeel in de week aan de slag vanuit Vogelenzang ( ontdekhoek in de Paradijsvogel en Dorpshuis). Het opstellen van een communicatie- en participatieplan is een belangrijke stap die vanaf november in gang gezet wordt. Dit project staat of valt met de betrokkenheid en draagvlak van inwoners en stakeholders. Het is van groot belang om hiervoor voldoende capaciteit en professionaliteit beschikbaar te hebben. De groep stakeholders die meedenkt en -praat breidt zich nog steeds uit. Samen gaan we aan de slag met het formuleren van een onderzoeksopdracht voor een te selecteren onderzoeksbureau. Ook de bureauselectie gaat in samenspraak. Als het huidige DNA van Vogelenzang in kaart is gebracht gaan we verder met het opstellen van verschillende ontwikkelscenario s voor Vogelenzang. Wel of geen uitbreiding van de woningvoorraad in het dorp is daarbij een belangrijke vraag. Welke locaties zijn mogelijk geschikt, voor welke aantallen en welke doelgroepen? Het bureau wordt ook gevraagd sturingselementen te benoemen om het te kiezen ontwikkelscenario te realiseren. In de ontwikkelscenario s komt niet alleen de pijler wonen aan bod, maar ook onderwijs en welzijn, voorzieningen en openbare ruimte en groen. Passend bij de ontwikkelscenario s maken we een actieprogramma inclusief bijbehorend budget. Vooruitlopend op (nader) onderzoek kan uit de eerdere inventarisaties en gesprekken het volgende worden geconstateerd: Op het gebied van zorg en welzijn spelen in Vogelenzang de volgende vraagstukken: eenzaamheid, overgewicht bij kinderen en ouderen, het koppelen vrijwilligers aan vraagzoekenden en (openbaar) vervoer van en naar familie, huisarts, fysio, ziekenhuis en activiteiten. Op het gebied van maatschappelijke voorzieningen gaat het om: krimp aan leerlingenaantal op de school en opvang, overloop naar Bennebroek voor wat betreft school en sport, relatief groot aanbod aan sportvelden,maar mismatch met vraag. Er worden veel activiteiten georganiseerd, maar er ontbreekt afstemming en dit gaat ten koste van de deelname. Er is een beperkt aanbod van commerciële voorzieningen.

9 9 Op het gebied van openbare ruimte en groen is er de wens voor het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit op enkele specifieke plekken binnen Vogelenzang. Op het gebied van wonen is uitbreiding van de woningvoorraad in het goedkopere segment met behoud van landschappelijke karakter van het dorp veelgenoemd. Maatregelen Parallel aan het onderzoek dat nog gaat plaatsvinden en het actieprogramma dat daaruit voortvloeit, starten we al met de uitvoering van enkele maatregelen die we kunnen zien als laaghangend fruit. Uitgangspunt daarbij vormt de input die gegeven is door inwoners tijdens de politieke cafés, de resultaten van de enquête (zie bijlage 3) en de opbrengst van de gehouden avondschouw openbare ruimte op Voor de keuze van maatregelen is de Insteek een integrale afweging te maken in samenspraak met inwoners en relevante stakeholders in Vogelenzang. Voorwaarden/ kaders Om Vitaal Vogelenzang het komende jaar succesvol te laten verlopen gelden de volgende voorwaarden: Het projectplan wordt goedgekeurd inclusief budgetaanvraag Er vindt gedegen onderzoek plaats naar het huidige en gewenste DNA van Vogelenzang Er is voldoende (externe) capaciteit en professionaliteit beschikbaar vanuit de vakafdelingen en op het gebied van communicatie en participatie Een actieprogramma dat volgt uit de op te stellen ontwikkelscenario s wordt op intensieve wijze afgestemd met inwoners en relevante stakeholders in Vogelenzang De te nemen maatregelen zijn meetbaar voor wat betreft hun bijdrage aan de vitaliteit Vitaal Vogelenzang is een pilot project en er is voldoende aandacht voor borging van het lerend effect ervan.

10 10 Welke middelen worden gevraagd? Opdracht aan een te selecteren onderzoeksbureau: sociaal(-geografisch) onderzoek, in kaart brengen van de ruimtelijke opbouw van Vogelenzang, opstellen ontwikkelscenario s inclusief sturingsmogelijkheden voor de realisatie en passend actieprogramma (gereed op ) : Opdracht aan communicatiebureau: participatie en communicatie (periode tot zomer 17) : Budget voor uitvoering korte termijn maatregelen (quick wins): Dekking is voorzien binnen de bestaande budgetten van het begrotingsjaar Het proces/ projectmanagement vindt intern plaats. Wie besluit waarover Projectwethouder en bestuurlijk opdrachtgever: Nico Heijink Ambtelijk opdrachtgever: Victor Portanger Projectmanager Leonie Campfens is verantwoordelijk voor de aansturing van het project(kern)team en het communicatie/participatietraject. College voert motie raad uit en legt projectopdracht ter goedkeuring voor aan de raad. Raad keurt projectopdracht goed. Raad beslist over keuze ontwikkelscenario, bijbehorend actieprogramma en benodigd budget. Bewoners en stakeholders beslissen over keuzes in de uitvoering van korte termijn maatregelen.

11 11 Wanneer is het project klaar? Vitaal Vogelenzang is een project waarbij een duidelijke visie, met heldere keuzes en lange termijn horizon van belang zijn. Het vergroten van de vitaliteit in een dorp is niet van de één op de andere dag gerealiseerd. Bepaalde inhoudelijke facetten en maatregelen kunnen natuurlijk wel op de korte termijn worden opgepakt, maar er zijn ook meer dan genoeg onderdelen die een middellange en lange termijn horizon hebben. Daarom is het wenselijk fases te benoemen binnen Vitaal Vogelenzang. Elk met hun eigen doelen, beoogde resultaten en bijbehorende budgetten. In dit projectplan gaat het om de eerste fase die loopt van eind oktober 2016 tot zomer De volgende onderdelen inclusief planning zijn te benoemen: Formeren project(kern)team: op gereed Uitvoering maatregelen korte termijn: continue en uiterlijk gerealiseerd Opstellen onderzoeksopdracht voor te selecteren onderzoeksbureau: gereed op Bureauselectie voor onderzoek DNA Vogelenzang: gereed op Onderzoek, opstellen ontwikkelscenario s en actieprogramma: uiterlijk gereed Opstellen communicatie- en participatieplan: gereed op en start werkzaamheden dec 16 - jun 17 Raad kiest ontwikkelscenario, actieprogramma en keurt het benodigde budget goed: mei 17 De raad wordt tussentijds regelmatig geïnformeerd over de voortgang en realisatie via het projectenoverzicht.

12 Bijlagen

13 Bijlage 1: Vitaliteit Vitaliteit wordt door Companen 1 in de studie Vitaliteitsimpuls Kleine Kernen in verband gebracht met begrippen als; behoefte aan eigen regie, de mate van sociale binding, woonen leefmilieu, de lokale economie en de ervaren bestuurscultuur. Desalniettemin is vitaliteit een moeilijk te definiëren begrip omdat verschillende leeftijdsgroepen, verschillende eisen stellen aan hun leefomgeving. Hetzelfde geldt voor verschillende leefstijlen. Het is daarom van belang de context en bevolking van een kern in ogenschouw te nemen bij het definiëren van vitaliteit voor de desbetreffende kern. Onderzoek naar de context van een kern en haar bewoners geeft inzicht in de behoeften van de bevolking en wat mogelijk is om de vitaliteit van een kern optimaal te houden. Voornamelijk het niveau en de kwaliteit van commerciële en maatschappelijke voorzieningen, woningbouw en infrastructuur bepalen de vitaliteit van de leefomgeving. Nogmaals wordt erop gewezen dat veel voorzieningen, gevarieerde woningbouw en een complete infrastructuur niet per definitie leiden tot een vitalere kern. De behoeften voor de leefomgeving verschillen per leeftijdsgroep en per leefstijlgroep (zie kader). Om die reden worden hierna de landelijke demografische ontwikkelingen beschreven en de bevolkingssamenstelling van Vogelenzang in dit licht bekeken. Wat voor de een vitaal is, is dat voor de ander niet Maakt het ontbreken van een supermarkt en een huisarts een kleine kern minder vitaal? Dat hangt er maar net vanaf aan wie je het vraagt. Voor gezonde jonge mensen met een auto zijn deze voorzieningen praktisch, maar als ze in de directe omgeving niet voor handen zijn, doet dat voor hen niet noodzakelijkerwijs afbreuk aan de vitaliteit van de kern waarin zij wonen. Voor een oudere die geen auto meer rijdt maakt het ontbreken van deze voorzieningen zijn omgeving onleefbaar omdat hij niet meer zelfstandig in zijn levensbehoeften kan voorzien. 1 Companen (2013): Vitaliteitsimpuls Kleine Kernen

14 Bijlage 2: Demografische ontwikkelingen Landelijke demografische ontwikkelingen Volgens de landelijke prognoses blijft de bevolking en het aantal huishoudens in Nederland groeien tot Dit terwijl in veel regio s van Nederland rekening gehouden moet worden met forse bevolkingskrimp. De Randstad en andere dichtbevolkte gebieden zullen bevolkingsgroei ervaren terwijl de krimp vooral in dunbevolkte regio s en de periferie zal plaatsvinden. In krimpgebieden zullen leefbaarheidsproblemen toenemen door dalende woningprijzen, leegstand, concentratie van kansarmen en ouderen 3. Voornamelijk door veranderingen in bevolkingssamenstelling als gevolg van vergrijzing en de toename van het aantal alleenstaanden, zullen er grote verschuivingen plaatsvinden in de vraag naar bepaalde typen woningen en voorzieningen. Het toenemende aantal alleenstaanden in jongere leeftijdsgroepen weten zich makkelijker te redden door een vaak grotere mobiliteit en grotere verhuisgeneigdheid dan ouderen. Het aantal ouderen (65 jaar en ouder) verdubbelt tot Na 2040 zal de groei van het aantal 65-plussers afvlakken. De vergrijzing van de bevolking betekent een toenemende behoefte aan voor ouderen geschikte woningen, zorgvoorzieningen, culturele en recreatieve voorzieningen en andere voorzieningen en voornamelijk in de buurt 4. Door de honkvastheid van ouderen kan dit grote problemen opleveren voor de ouderen in kleine kernen. Demografie Vogelenzang Landelijke demografische trends zijn ook terug te vinden in Vogelenzang. De bevolkingsopbouw van Vogelenzang is sterk aan het veranderen door toenemende vergrijzing en het teruglopend aantal geboortes in het dorp. Zoals te zien in de bevolkingspiramide van 1 januari 2016 is het aandeel jongeren in Vogelenzang zeer laag en zijn de leeftijdsgroepen boven de 45 in grotere aantallen vertegenwoordigd in het dorp. De laatste jaren loopt het aandeel kinderen terug. Uit de leerlingenprognoses van de gemeente uit 2013 wordt bij ongewijzigd beleid in 2030 een krimp van 30% voorzien voor de basisschool van Vogelenzang 5. Met een afnemend aantal geboortes zal de grijze druk de komende decennia sterk toenemen. Migratie buiten beschouwing gelaten, is een sterke 2 Nationaal Kompas (2013): Vergrijzing: Wat zijn de belangrijkste verwachtingen voor de toekomst?; nationaalkompas.nl/bevolking/vergrijzing/toekomst/ 3 Centraal Bureau voor de Statistiek (2009): Regionale prognose vergrijzing en omslag van groei naar krimp; 4 Planbureau voor de Leefomgeving (2013): Demografische ontwikkelingen ruimtelijke effecten en diversiteit; 5 Gemeente Bloemendaal (2013): Leerlingenprognoses en ruimtebehoefte Basisonderwijs

15 vergrijzing van de Vogelenzangse bevolking te verwachten. In de onderstaande prognosegrafiek is te zien dat het aantal 65-plussers komende jaren sterk zal stijgen. Vanwege sterftecijfers is de prognose onzeker. De bovenste grijze lijn geeft een laag sterftecijfer en de onderste grijze lijn een hoog sterftecijfer. De zwarte lijn geeft het gemiddelde van de twee lijnen. Te zien is dat net als de landelijke verwachtingen tussen de 2035 en 2040 het aantal 65-plussers niet verder zal toenemen in Vogelenzang. Tot ongeveer 2030 is een verdubbeling van het aantal 65-plussers te verwachten ten opzichte van nu.

16 Bijlage 3: Inventarisatie signalen uit Vogelenzang Highlights enquête Door basisschool de Paradijsvogel en kinderopvangorganisatie Les Petits is recent een enquête verspreid onder de Vogelenzangse bevolking. Zo n 25% procent van de enquêtes is retour ontvangen (ongeveer 250 stuks). Binnen deze 25% is de verdeling van de respondenten als volgt: 40% werkend, 30% gepensioneerd, 10% zonder werk en de rest valt in de categorie overig. Hieronder zijn de high lights van de enquêteresultaten opgesomd: Er is behoefte aan nieuwbouw; starterswoningen, gezinswoningen en voor ouderen Er wordt (over) last ervaren van druk en snel verkeer op de Vogelenzangseweg Overlast door jeugd/hangjongeren ook bij school/gymzaal (weinig sociale controle) Inbraken; behoeft aan meer surveillance/buurtpreventie/wijkagent Behoefte aan een dorpsfeest, bijeenkomen en saamhorigheid creëren Beter open vervoer Toegang bibliotheek; openbaar en toegankelijk voor iedereen Jong en oud verbinden Muzieklessen voor jeugd Speeltuin Behouden Coop Pinautomaat realiseren in Vogelenzang Interesse voor gezamenlijke inkoop: huishoudelijke hulp/onderhoud huis en tuin Veel mensen sporten buiten Vogelenzang Behoefte aan vergroten aanbod van sport en beweging, gezelligheid/ elkaar ontmoeten, creatieve en educatieve activiteiten Veel respondenten (25%) willen zich als vrijwilliger inzetten en mee blijven participeren in Vitaal Vogelenzang Politieke cafés gehouden in het Dorpshuis, interne en externe brainstorms Uit de diverse (in- en externe) brainstorms en verslagen van de politieke cafés vallen in elk geval de volgende gewenste maatregelen te destilleren op korte, middellange en lange termijn: Gewenste maatregelen op korte termijn (laaghangend fruit) Opstellen plan van aanpak voor een doorstart van het Dorpshuis. Een gemeentelijk coördinator Vogelenzang die zichtbaar is, luistert en verbindt Verbeteren ruimtelijke kwaliteit op enkele specifieke plekken binnen het dorp waaronder de zuidelijke entree.

17 Aanzicht (ver)oude(rde) plantsoenen verbeteren door middel van plantrenovatie binnen bestand budget Zebra-Zorgboerderij op educatief en sociaal gebied beter benutten voor Vogelenzangse bewoners: nu nog focus op doelgroepen buiten het dorp Grotere integratie van sociale minima; deelname aan beschikbare activiteiten is laag Handhaving van overhangend groenbeleid (opzomeren) Ontwikkelen gezamelijke activiteitenkalender; afstemming data, inhoud en locaties Plekken in Vogelenzang verfraaien door bloembakken en/ of dorpsvlaggen Promotie van (activiteiten in) Vogelenzang via gemeentelijke site en Facebook, B. magazine Opknappen van groen door particulieren (o.a. bewoners en kerk) Inzet budget Bloemendaal samen t.b.v. realisatie ingediende initiatieven zoals herinrichting omgeving school en kinderopvang Koppelen vrijwilligers aan vragenden/ efficiëntere inzet vrijwilligers; professionalisering inzet vrijwiligers Organiseren buurtoverleg tussen gemeente, woningcorporatie en huurders Creëren van (meer) eetplekken voor ouderen Opstellen Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) inclusief behoefte aan, invulling en financiering van een Integraal Kind Centrum in Vogelenzang Opzetten vervoer voor ouderen (er is een poule vrijwilligers beschikbaar!) Gewenste maatregelen op middellange termijn Doorstart of gewijzigd gebruik Dorpshuis Opzetten wijkteam Vogelenzang Realisatie Integraal Kind Centrum (IKC) Samenwerking sportverenigingen/ gezamenlijke kantine? Bibliobus/ bibliotheek Verbeteren openbaar vervoer naar Bennebroek, station Hillegom/ Heemstede-Aerdenhout en Haarlem Aanpak problemen als overgewicht en eenzaamheid Herinrichting omgeving school en kinderopvang Aanleg dorpsplein Deken Zondaglaan inclusief ambulante handel Verbinding tussen camping en dorp. Kerkepad beter benutten; pastorietuin openbaar toegankelijk? Vervangen riolering en herinrichting Vogelenzangseweg inclusief parkeerplaatsen en stoepen Gewenste maatregelen op lange termijn vanaf 2019 en verder Herinrichting terrein sportverenigingen/ Dorpshuis Uitbreiding van de woningvoorraad in Vogelenzang met behoud van het landelijke en groene karakter

18 Bijlage 4: Wensen voor Vogelenzang Een greep uit de wensen van de deelnemers aan de brainstorm op op de Zebra- Zorgboerderij: Evenwichtige opbouw van bevolking in Vogelenzang in groene omgeving met huidige gemoedelijke dorpssfeer. Zoek de oplossing niet in groei, maar probeer initiatieven te ontwikkelen door en voor de samenleving van Vogelenzang. Een trots, groen en gastvrij dorp! Een plek voor meer generatie wonen zodat niemand buiten de boot valt. Een dorp om te willen wonen! Vergrijzing is dé kracht van Vogelenzang. Pilot voor rest van Nederland om d.m.v. participatie jong en oud te verbinden. Oud worden doe en wil je in Vogelenzang! Nut de krachten uit in Vogelenzang die er al zijn waarbij verbinding wordt gezocht met jong en oud. Laat verenigingen en clubs elkaar meer opzoeken. Wat zou het mooi zijn als alle Vogelenzangers super trots zijn op hun dorp. Dit kunnen we samen bereiken door samensmelting binnen bestaande verenigingen en voorzieningen. Voor jong en oud!

Aan burgemeester en wethouders. : Beleid - L. Campfens. : 14. Overige zorg en welzijn : 14.5 Beleid maatschappelijke ondersteuning

Aan burgemeester en wethouders. : Beleid - L. Campfens. : 14. Overige zorg en welzijn : 14.5 Beleid maatschappelijke ondersteuning Aan burgemeester en wethouders Portefeuillehouder Afdeling Product Subproduct : wethouder N. Heijink : Beleid - L. Campfens Onderwerp : Vitaal Vogelenzang Overveen : 4 mei 2017 Registratienummer : 2017009126

Nadere informatie

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Vitaal Vogelenzang: een tussenstand Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Agenda Leefbaarheid en vitaliteit Mogelijke maatregelen Openbare ruimte en groen Welzijn en zorg Leren en spelen Wonen Sport

Nadere informatie

Bloemendaal, 27 september Bijpraatavond Project Vitaal Vogelenzang Terugblik en vooruitzicht

Bloemendaal, 27 september Bijpraatavond Project Vitaal Vogelenzang Terugblik en vooruitzicht Bloemendaal, 27 september 2017 Bijpraatavond Terugblik en vooruitzicht Welkom Bijpraatavond Vitaal Vogelenzang Doel van de avond Bijpraten over het project: - Terugblik & vooruit kijken Kennismaken Ruimte

Nadere informatie

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Vitaal Vogelenzang: een tussenstand Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Zorgen over leefbaarheid en vitaliteit in Vogelenzang Sociale samenhang: Eenzaamheid ouderen Contact tussen dorpsbewoners

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

Proces VOGELENZANG VITAAL

Proces VOGELENZANG VITAAL Proces VOGELENZANG VITAAL Ik beperk me tot woningbouw In 3 e en laatste informatief café op 1 feb 2016 Geen woningbouw genoemd. Wel opmerking uit zaal: is woningbouw eventueel 25 a 30 woningen kleinschalig

Nadere informatie

Dorpsbrede bijeenkomst Vitaal Vogelenzang 24 mei 2018

Dorpsbrede bijeenkomst Vitaal Vogelenzang 24 mei 2018 Dorpsbrede bijeenkomst Vitaal Vogelenzang 24 mei 2018 Project update april 2018 De bollenvelden rondom Vogelenzang staan prachtig in bloei. Hoog tijd voor een update van Vitaal Vogelenzang. Er is weer

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

Bestuurlijk opdrachtgever: Hans Adriani Ambtelijk opdrachtgever vanuit het programmaleidersoverleg: Chris Jansens ( gemeente Houten)

Bestuurlijk opdrachtgever: Hans Adriani Ambtelijk opdrachtgever vanuit het programmaleidersoverleg: Chris Jansens ( gemeente Houten) Onderwerp Vervolgopdracht regionale samenwerking Wonen & Zorg in Lekstroom Opdrachtgever Beoogd opdrachtnemer: Uitdaging Aanleiding Doel Bestuurlijk opdrachtgever: Hans Adriani Ambtelijk opdrachtgever

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Uitwerking Kadernota Jeugd

Uitwerking Kadernota Jeugd Bijlage I bij besluit van de raad van de gemeente Alphen aan den Rijn van 29 mei 2008, nr 2008/5681 (raadsbesluit 2008/35) Uitwerking Kadernota Jeugd Algemene inleiding Van de deelprogramma s 3 en 4 Jeugd

Nadere informatie

Beckum Oele Stepelo. Leefbaarheid van de kernen. En de. Toekomst van de gemeenschapsgebouwen

Beckum Oele Stepelo. Leefbaarheid van de kernen. En de. Toekomst van de gemeenschapsgebouwen Beckum Oele Stepelo Leefbaarheid van de kernen En de Toekomst van de gemeenschapsgebouwen Beckum Dorpsplan Acties t/m 2020 Agenda 20.00 Welkom (Paul ter Bekke), aanleiding en stappenplan (Tom Jannink)

Nadere informatie

Is bevolkingskrimp een ramp of biedt het ook kansen?! Willy Doorn Burgemeester gemeente Landerd Mei 2010

Is bevolkingskrimp een ramp of biedt het ook kansen?! Willy Doorn Burgemeester gemeente Landerd Mei 2010 Is bevolkingskrimp een ramp of biedt het ook kansen?! Willy Doorn Burgemeester gemeente Landerd Mei 2010 Opbouw verhaal Wie ben ik Aanleiding onderzoek Pilotgemeente vergrijzing- en ontgroeningscan PON

Nadere informatie

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding

Omgevingsvisie Giessenlanden. Plan van aanpak V1.3. Inleiding Omgevingsvisie Giessenlanden Plan van aanpak V1.3 Inleiding De omgevingsvisie van de gemeente Giessenlanden moet inspireren, ruimte bieden en uitnodigen. Een uitnodiging aan burgers, bedrijven en instellingen

Nadere informatie

DAP Toepassing in de Praktijk

DAP Toepassing in de Praktijk DAP 3.0 - Toepassing in de Praktijk Hoewel de Doelgerichte Activiteiten Planning (DAP MDFnl) in zijn geheel bestaat uit 12 elkaar opvolgende stappen, blijkt in de praktijk dat er vele toepassingsmogelijkheden

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Raadsvergadering d.d.: 26 maart 2012 Agenda nr: 9 Onderwerp: Vaststellen kaders herijking Huisvestingsplan basisonderwijs

Raadsvergadering d.d.: 26 maart 2012 Agenda nr: 9 Onderwerp: Vaststellen kaders herijking Huisvestingsplan basisonderwijs Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 26 maart 2012 Agenda nr: 9 Onderwerp: Vaststellen kaders herijking Huisvestingsplan basisonderwijs Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

IDOP Nederwetten: Sociale cohesie en Toekomstbestendigheid

IDOP Nederwetten: Sociale cohesie en Toekomstbestendigheid IDOP Nederwetten: Sociale cohesie en Toekomstbestendigheid Resultaten onderzoek en vervolg Januari 2013, Leonie Schijven & Albert Aalvanger Inhoud van de presentatie IDOP (kader) Uitvoering IDOP Nederwetten

Nadere informatie

Inleiding. Vervolgens worden uitgangspunten geformuleerd die van belang zijn voor de regionale woonvisie.

Inleiding. Vervolgens worden uitgangspunten geformuleerd die van belang zijn voor de regionale woonvisie. notitie Wonen in Molenwaard april 2012 Inleiding De woningmarkt is de laatste jaren sterk aan veranderingen onderhevig. De economische situatie heeft grote gevolgen gehad voor de woningmarkt, evenals nieuwe

Nadere informatie

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT

CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT CALL#2 GEZONDE WONINGMARKT Circular Art Lab Limburg (CALL) legt maatschappelijke opgaven via open oproepen ( calls ) voor aan geëngageerde makers en denkers. Zij worden uitgenodigd kansen in beeld te brengen,

Nadere informatie

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen Plan van Aanpak Horecavisie Emmen vastgesteld door b&w op 19-06-2018 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Onderwerpen Horecavisie... 3 1.3 Reikwijdte Horecavisie... 3 2. Onderwerpen Horecavisie...

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Inleiding

Raadsvoorstel. Inleiding Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering 20 maart 2019 Portefeuillehouder Carla Kreuk- Wildeman Begrotingsprogramma Sociaal Domein (programma 2) Onderwerp Lokale gezondheidsagenda Tiel 2019-2022 Besluit

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg

Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg 5 juni 2019 Inleiding Op woensdag 5 juni 2019 organiseerde de gemeente Beemster in samenwerking met

Nadere informatie

Aan de slag met krimp Hoe doe je dat? Roosje van Leer 26 april 2012

Aan de slag met krimp Hoe doe je dat? Roosje van Leer 26 april 2012 Aan de slag met krimp Hoe doe je dat? Roosje van Leer 26 april 2012 Programma Aan de slag met krimp 1. Waarom aan de slag? 2. Wie moet er aan de slag? 3. Waarmee moet je aan de slag? 4. Hoe doe je dat?

Nadere informatie

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL

GEMEENTERAAD MENAMERADIEL GEMEENTERAAD MENAMERADIEL Menaam : 14 juni 2012 Portefeuillehouder : A. Dijkstra Punt : [07] Behandelend ambtenaar : Anja Buma / Gerard de Haan Doorkiesnummer : (0518) 452918 / (0518) 452964 Onderwerp

Nadere informatie

Uitvoeringsstrategie Bunnik. Communicatie in vogelvlucht

Uitvoeringsstrategie Bunnik. Communicatie in vogelvlucht Uitvoeringsstrategie Bunnik Communicatie in vogelvlucht 8 maart 2018 Onze gemeente Bunnik met de drie verschillende dorpen Bunnik, Odijk en Werkhoven, is prachtig gelegen langs de Kromme Rijn in het groen

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 20 december 2011 Onderwerp Raadsbrief: Sociale structuurvisie Categorie B Verseonnummer 668763 / 681097 Portefeuillehouder De heer Rensen en de heer

Nadere informatie

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Raadsnummer 15R6401 CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Inleiding Crowdfunding is een vorm van financiering voor projecten en ondernemingen. Een grote groep mensen legt een klein bedrag in om een project

Nadere informatie

Voortgangsrapportage demografische ontwikkelingen

Voortgangsrapportage demografische ontwikkelingen Voortgangsrapportage demografische ontwikkelingen Inleiding In deze voortgangsrapportage staat een actualisatie van de demografische gegevens over inwoners en huishoudens. Ook zijn een aantal algemene

Nadere informatie

Groningers zetten zich in voor leefbaarheid in dorp of wijk

Groningers zetten zich in voor leefbaarheid in dorp of wijk Groningers zetten zich in voor leefbaarheid in dorp of wijk De samenleving verandert. Bewoners pakken steeds meer zelf op en gemeenten geven meer ruimte aan lokale bewonersinitiatieven (CMO STAMM, 2015).

Nadere informatie

werkgroep denktank Zuid Denktank wijk Zuid

werkgroep denktank Zuid Denktank wijk Zuid werkgroep denktank Zuid Leden denktank Zuid: Mevr. Leni de Heer, dhr. Herman van Doorn, dhr. Henk Saman, dhr. Marc Boonman, dhr. Ron Geiger en dhr. Gilles Dellebeke. Missie: Hoe ziet de wijk eruit in 2025-2030?

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase)

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede (eerste fase) 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen.

Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen. Verslag bewonersavond 9 maart Opening wethouder van der Donk Wethouder Gerry van der Donk heet alle aanwezigen (ongeveer 80) van harte welkom. Zij vervangt wethouder Sander van Alfen. Van der Donk licht

Nadere informatie

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord

Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt. platform woningcorporaties noord-holland noord Kiezen, Delen én Doen Samen voor een sterke woningmarkt platform woningcorporaties noord-holland noord Voorwoord Op 15 december 2011 is door ruim 20 corporaties uit de subregio s Noordkop, West-Friesland,

Nadere informatie

Resultaten Enquête Dorpsraad Meterik 2014

Resultaten Enquête Dorpsraad Meterik 2014 Resultaten Enquête Dorpsraad Meterik 2014 T. Hendriks, F. Janssen, K. Reijnders Dorpsraad Meterik info@dorpsraadmeterik.nl 1 Inhoud Inhoud 1 Inleiding 2 Doel enquête 3 Verantwoording enquête 4 Hoofdpunten

Nadere informatie

Beter leven voor minder mensen

Beter leven voor minder mensen 1 Beter leven voor minder mensen Het verbeteren van de leefbaarheid in de regio Eemsdelta is het centrale uitgangspunt van het Woon- en Leefbaarheidplan Eemsdelta. Om te kijken hoe de regio zich ontwikkelt

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en de antwoorden m.b.t. 'scholen voor morgen'

Veel gestelde vragen en de antwoorden m.b.t. 'scholen voor morgen' Veel gestelde vragen en de antwoorden m.b.t. 'scholen voor morgen' 14 februari 2019 Vraag: Waarom is het proces van 'scholen voor morgen' eigenlijk nodig? Antwoord: Het proces 'scholen voor morgen' is

Nadere informatie

Projectvoorstel. Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Inhoudsopgave. Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief

Projectvoorstel. Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Inhoudsopgave. Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief Projectvoorstel Integraal onderhoud Zeewolde-Noord (1) Projectleider : Anne Damstra Datum : 05 april 2016 Versie : definitief Inhoudsopgave 2/8 1. Inleiding 3 1.1. Aanleiding 3 1.2. Historie 3 1.3. Doel

Nadere informatie

05 Krachtige kernen in een vitaal gekoesterd buitengebied

05 Krachtige kernen in een vitaal gekoesterd buitengebied 05 Krachtige kernen in een vitaal gekoesterd buitengebied In dit hoofdstuk wordt de structuurvisie verdiept: wat betekent deze visie voor de kernen en het buitengebied? Het wordt in dit hoofdstuk allemaal

Nadere informatie

Projectopdracht locatiestudie sociale woningbouw

Projectopdracht locatiestudie sociale woningbouw Projectopdracht locatiestudie sociale woningbouw Registratienummer: : 2016017636 Budgetnummer : geen Vastgesteld : college van B & W, 14 juni 2016 1. Onderwerp Locatiestudie sociale woningbouw 2. Opdrachtgever

Nadere informatie

Samen werken aan een aantrekkelijke leefomgeving, waarin elke inwoner weet wat kan en mag en waar de gemeente faciliteert.

Samen werken aan een aantrekkelijke leefomgeving, waarin elke inwoner weet wat kan en mag en waar de gemeente faciliteert. Heemstede Bloemendaal Kwartaalbrief Implementatie Omgevingswet November 2017 Registratienummer:2017022100 Op 29 juni 2017 in Heemstede en op 6 juli 2017 in Bloemendaal heeft u een besluit genomen over

Nadere informatie

Dorpsbrede bijeenkomst Bouwen & Wonen in Bergharen op weg naar 2025

Dorpsbrede bijeenkomst Bouwen & Wonen in Bergharen op weg naar 2025 Dorpsbrede bijeenkomst Bouwen & Wonen in Bergharen op weg naar 2025 Doelstelling van vanavond 1. Informatie delen over het belangrijke thema bouwen en wonen in het kader van de leefbaarheid 2. Met elkaar

Nadere informatie

Aanpak om te komen tot accommodatiebeleid

Aanpak om te komen tot accommodatiebeleid Aanpak om te komen tot accommodatiebeleid De ultieme doelstelling voor Achtkarspelen is dat alle inwoners gelukkig zijn en in veilige en gezonde omstandigheden leven, wonen, opgroeien, leren en werken.

Nadere informatie

Verhuisplannen en woonvoorkeuren

Verhuisplannen en woonvoorkeuren Verhuisplannen en woonvoorkeuren Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 Bevolkingsdaling ontstaat niet alleen door demografische ontwikkelingen, zoals ontgroening en vergrijzing of

Nadere informatie

Demografische ontwikkelingen gemeente Utrechtse Heuvelrug Uitwerking onderzoeksvraag door Radha Parahoe (april 2010)

Demografische ontwikkelingen gemeente Utrechtse Heuvelrug Uitwerking onderzoeksvraag door Radha Parahoe (april 2010) Demografische ontwikkelingen gemeente Utrechtse Heuvelrug Uitwerking onderzoeksvraag door Radha Parahoe (april 2010) Vanuit de VNG komen diverse krimp en vergrijzingcijfers. In de woonvisie Wonen in een

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Het IJsselgroep IKC-model. Anders kijken naar uw Integrale Kindcentrum. IJsselgroep. Educatieve Dienstverlening

Het IJsselgroep IKC-model. Anders kijken naar uw Integrale Kindcentrum. IJsselgroep. Educatieve Dienstverlening Het IJsselgroep IKC-model Anders kijken naar uw Integrale Kindcentrum IJsselgroep Educatieve Dienstverlening Waarom? Waarom nadenken over de mogelijkheden van een Integraal Kindcentrum (IKC)? De reden

Nadere informatie

Provincie Noord-Brabant Projectvoorstel Krachtig bestuur in Brabant; een gezamenlijk project ter versterking van het vermogen van gemeenten om hun opgaven te realiseren Introductie en samenvatting van

Nadere informatie

DEMOGRAFIE DEMOGRAFISCHE TRENDBREUK DOOR VERMINDERDE WONINGBOUW

DEMOGRAFIE DEMOGRAFISCHE TRENDBREUK DOOR VERMINDERDE WONINGBOUW HOOFDSTUK 2 DEMOGRAFIE DEMOGRAFISCHE TRENDBREUK DOOR VERMINDERDE WONINGBOUW Van sterke bevolkingsgroei door migratie naar matige groei door geboorteoverschot De drooglegging van de Haarlemmermeerpolder

Nadere informatie

Welkom! Fred Sieval. Workshop Ruimtelijke Ordening 21-11-2014 12:24. Informatie of wensen: willwestbroek@wsaudiovisueel.nl 1

Welkom! Fred Sieval. Workshop Ruimtelijke Ordening 21-11-2014 12:24. Informatie of wensen: willwestbroek@wsaudiovisueel.nl 1 Welkom! Workshop Ruimtelijke Ordening - Ouderenhuisvesting in Westland Fred Sieval Coördinator onderzoek en statistiek van de gemeente Westland Facts and Figures Problemen rond de zorg Westland in verandering

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd)

Raadsvoorstel (gewijzigd) Raadsvoorstel (gewijzigd) Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Zaaknummer: 1094803 Sliedrecht, 29 oktober 2013 Onderwerp: Integraal Huisvestingsplan Onderwijsvoorzieningen Beslispunten Wij stellen u

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Zaaknummer: 1894/2016/784406 Documentnummer: 1894/2019/1439425 Besluitnummer: 24 7.1 Onderwerp: Werkgeverschap voor uitvoering Brede Regeling Combinatiefuncties

Nadere informatie

Ouder worden in Maassluis

Ouder worden in Maassluis Ouder worden in Maassluis Samenvatting discussiebijeenkomsten Ouderen ten behoeve van de Heroriëntatie van het ouderenbeleid in de gemeente Maassluis. Sector Welzijn Juli 2003 Voorwoord Nederland vergrijst

Nadere informatie

Workshop Van Dorpshuis naar Huis van het dorp

Workshop Van Dorpshuis naar Huis van het dorp Workshop Van Dorpshuis naar Huis van het dorp Thema Van Dorpshuis naar Huis van het dorp Het gaat dus om verandering Rol Spirato en VKKL Ondersteunend voor zowel de accommodaties enerzijds als de gemeenten

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

Gemeente Bloemendaal & denktank Vogelenzang. Vitaal Vogelenzang. De bijdrage van 3 ontwikkelscenario s aan de vitaliteit van het dorp 5 mei 2017

Gemeente Bloemendaal & denktank Vogelenzang. Vitaal Vogelenzang. De bijdrage van 3 ontwikkelscenario s aan de vitaliteit van het dorp 5 mei 2017 Gemeente Bloemendaal & denktank Vogelenzang Vitaal Vogelenzang De bijdrage van 3 ontwikkelscenario s aan de vitaliteit van het dorp 5 mei 2017 DATUM 5 mei 2017 TITEL Vitaal Vogelenzang ONDERTITEL De bijdrage

Nadere informatie

Resultaten enquête woonbehoeften Beesd

Resultaten enquête woonbehoeften Beesd Resultaten enquête woonbehoeften Beesd Beesd, oktober 2017 - 2 - Inhoudsopgave Pagina Voorwoord 3 Resultaten enquête woonbehoeften Beesd 4 Enquête woonbehoeften Beesd 12 Beesd voor Elkaar 18 - 3 - Voorwoord

Nadere informatie

Opstellen visie voor Marken

Opstellen visie voor Marken -Waarom? -Stappen tot nu toe -Definities -Plan van Aanpak -Planning 2014 Waarom? Leefbaarheidsplan Marken 2001 actualiseren? TROP gemeente Waterland 2001 actualiseren? Bestaande ontwikkelingen woningbouw

Nadere informatie

Demografische ontwikkeling Gemeente Medemblik

Demografische ontwikkeling Gemeente Medemblik Demografische ontwikkeling Gemeente Medemblik Andijk Opmeer Medemblik Wervershoof Enkhuizen Stede Broec Koggenland Hoorn Drechterland Inhoud blz. Colofon 1. Bevolkingsontwikkeling 1 1.1 Aantal inwoners

Nadere informatie

Langer zelfstandig wonen

Langer zelfstandig wonen Langer zelfstandig wonen Inspiratiedag 5 oktober 2013 Kenniscentrum Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen HAN Centre of Expertise Krachtige Kernen Martha van Biene, martha.vanbiene@han.nl Daniëlle

Nadere informatie

g e m e e n t e M O N T F O O R T Startnotitie Nieuw bedrijventerrein Startnotitie

g e m e e n t e M O N T F O O R T Startnotitie Nieuw bedrijventerrein Startnotitie Startnotitie Nieuw Bedrijventerrein Voorlopige projectnaam: Bestuurlijk opdrachtgever: Bestuurlijk opdrachtnemer: Nieuw bedrijventerrein H.T.J. van Beers C.L. Jonkers Ambtelijk opdrachtgever: Ambtelijk

Nadere informatie

Mogelijkheden woningbouw Oudega Afdeling Ontwikkeling woonbeleid, d.d. 14 november 2018

Mogelijkheden woningbouw Oudega Afdeling Ontwikkeling woonbeleid, d.d. 14 november 2018 Mogelijkheden woningbouw Oudega Afdeling Ontwikkeling woonbeleid, d.d. 14 november 2018 Inleiding Voor Oudega worden in het kader van een aantal projecten woningbouwmogelijkheden onderzocht. Locaties waar

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

Duurzaamheid: Anne Mollema Projectmanager SO. Hoe een boerenjongen van de stad ging houden. 11 mei 2017

Duurzaamheid: Anne Mollema Projectmanager SO. Hoe een boerenjongen van de stad ging houden. 11 mei 2017 Duurzaamheid: Hoe een boerenjongen van de stad ging houden Anne Mollema Projectmanager SO 11 mei 2017 . En in de lucht Maar vooral op de grond Waar gaat het over? De transitie De omgeving Anders werken;

Nadere informatie

Samenvattend verslag van de openbare wijkraadvergadering Molenhoek Ontwikkeling en toekomst wijk Molenhoek

Samenvattend verslag van de openbare wijkraadvergadering Molenhoek Ontwikkeling en toekomst wijk Molenhoek Samenvattend verslag van de openbare wijkraadvergadering Molenhoek Ontwikkeling en toekomst wijk Molenhoek Datum: donderdag 21 februari 2019 Tijd : Inloop 19.30 uur/ Start 20.00 uur Plaats : Bij Bomans

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Beltrum is toe aan de Next step. Een passende woningvoorraad voor jong en oud en dus meer sturing op de BELTRUMSE behoefte!

Beltrum is toe aan de Next step. Een passende woningvoorraad voor jong en oud en dus meer sturing op de BELTRUMSE behoefte! Beltrum is toe aan de Next step Een passende woningvoorraad voor jong en oud en dus meer sturing op de BELTRUMSE behoefte! Maandag 28 november 2016 Beltrum,3.000 inwoners: 1. Bekend van Klompen, Survival,

Nadere informatie

De integrale aanpak van Zaanstad. Fian van Vlokhoven

De integrale aanpak van Zaanstad. Fian van Vlokhoven De integrale aanpak van Zaanstad Fian van Vlokhoven Inhoud I. Ontstaan van het Integraal Vluchtelingen Programma II. Opdracht vaststellen III. Input voor de integrale aanpak ophalen IV. De integrale aanpak

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

Raadsbijeenkomst Agenda Delft april 2018 Locatie HNK

Raadsbijeenkomst Agenda Delft april 2018 Locatie HNK Raadsbijeenkomst Agenda Delft 2040 12 april 2018 Locatie HNK Welkom Agenda Delft 2040 in beeld Programma (20:00-22:00) 1. Welkom 2. Agenda Delft 2040 / Fonds Delft 2040, introductie Pauze 3. Langs de opgaven

Nadere informatie

Presentatie evaluatie RAP

Presentatie evaluatie RAP Presentatie evaluatie RAP Regio Alkmaar PORA Wonen 5 november 2014 Dicky Sijpkens Agenda 1. Achtergrond van de evaluatie 2. Opzet van de evaluatie 3. Algemene bevindingen en verbetervoorstellen 4. Regio

Nadere informatie

Beter leven voor minder mensen

Beter leven voor minder mensen 1 Beter leven voor minder mensen Om te kijken hoe de regio Eemsdelta zich ontwikkelt en te monitoren op het gebied van demografie, leefbaarheid, de woningmarkt en bijvoorbeeld woon-, zorg en andere voorzieningen

Nadere informatie

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014 in Houten Burgerpeiling 2014 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Houten Projectnummer 598 / 2015 Samenvatting Goede score voor Sociale Kracht in Houten Houten scoort over het algemeen goed als

Nadere informatie

Cluster: Beleid Team: Gebiedsontwikkeling. Bijeenkomst Duurzame accommodaties

Cluster: Beleid Team: Gebiedsontwikkeling. Bijeenkomst Duurzame accommodaties Cluster: Beleid Team: Gebiedsontwikkeling Verslag Bijeenkomst Duurzame accommodaties Datum: 28-04-2015 Tijd: 19.30 21.30 uur Plaats: Gemeenschapshuis Limbricht Aanwezig: Namens de gemeente: Vertegenwoordigde

Nadere informatie

Verkenning Sociaal Demografische ontwikkelingen en Ruimte

Verkenning Sociaal Demografische ontwikkelingen en Ruimte Verkenning Sociaal Demografische ontwikkelingen en Ruimte PBL Ruimteconferentie 2013 21 mei 2013 Bart van Bleek Opbouw presentatie Aanluitend op presentatie Jan Ritsema van Eck 1. sociaal demografische

Nadere informatie

DEELNOTA. Wet maatschappelijke ondersteuning. Leidraad werken aan wonen met welzijn en zorg. Leidraad werken aan wonen met welzijn en zorg

DEELNOTA. Wet maatschappelijke ondersteuning. Leidraad werken aan wonen met welzijn en zorg. Leidraad werken aan wonen met welzijn en zorg DEELNOTA Wet maatschappelijke ondersteuning Deelnota bij WMO-nota 2010-2014 De kracht van Almere 1 Inhoud Inleiding 3 Welke doelen willen we bereiken? 4 Wie zijn de spelers in dit proces? 5 Wat zijn de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Bewegingstuin voor ouderen bij het Kulturhus aan de Jeugdlaan Beesd.

Raadsvoorstel. Onderwerp Bewegingstuin voor ouderen bij het Kulturhus aan de Jeugdlaan Beesd. Raadsvoorstel Vergadering : 28 juni 2011 Voorstelnummer : 06.20 Registratienummer : 11.000249 Portefeuillehouder : J.E. Brand-Boom Afdeling : Griffie Bijlage(n) : 1 Commissie/datum : Samenleving, 6 juni

Nadere informatie

Camperplaatsen stadscentrum

Camperplaatsen stadscentrum Projectopdracht en Plan van aanpak Camperplaatsen stadscentrum Datum: november 2015 Bert Hansma, SBC Postbus 20.000, 7900 PA Hoogeveen Telefoon 14 0528 Fax 0528-191325 Email info@hoogeveen.nl Internet

Nadere informatie

Planbureau voor de Leefomgeving PERSBERICHT. Bevolking daalt in kwart Nederlandse gemeenten. Nieuwe regionale bevolkingsprognoses tot 2040:

Planbureau voor de Leefomgeving PERSBERICHT. Bevolking daalt in kwart Nederlandse gemeenten. Nieuwe regionale bevolkingsprognoses tot 2040: Planbureau voor de Leefomgeving PERSBERICHT Nieuwe regionale bevolkingsprognoses tot 2040: Bevolking daalt in kwart Nederlandse gemeenten De komende dertig jaar treedt in delen van Nederland, vooral in

Nadere informatie

Routekaart Uitvoeringsstrategie een dynamisch document

Routekaart Uitvoeringsstrategie een dynamisch document Routekaart Uitvoeringsstrategie een dynamisch document 1. Waar komen we vandaan? 2. Routekaart 3. Organisatie 4. Communicatie Jan de Weerd programmamanager 8 maart 2018 Waar komen we vandaan? Strategische

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein

Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein Dr. Evelyn Finnema, 12 mei 2016 Werkconferentie samen werken

Nadere informatie

Nr.: ZK / Voorstel om het Gebiedsbod uit te werken op basis van de scenario's van Riek Bakker en Intern

Nr.: ZK / Voorstel om het Gebiedsbod uit te werken op basis van de scenario's van Riek Bakker en Intern Nr.: ZK18-004956 / 19-0006877 Voorstel om het Gebiedsbod uit te werken op basis van de scenario's van Riek Bakker en Intern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : 18 maart 2019 Onderwerp : Gebiedsbod, de versterking

Nadere informatie

Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee

Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee Verkenningsworkshop voor regiopartners 18 november 2013 Praat verder mee op www.houten2025.nl @houten2025 www.facebook.com/houten2025 Houten2025 op LinkedIn 1 De toekomst van Houten Houten heeft een nieuwe

Nadere informatie

Mei 2012 versie 1. WK versie 1

Mei 2012 versie 1. WK versie 1 2012 Mei 2012 versie 1 WK versie 1 Jong en oud samen in beweging De stichting de Buitenham heeft tot doel het bevorderen van het maatschappelijk welzijn van de inwoners van Varsselder-Veldhunten en omgeving

Nadere informatie

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Bijlage MJPB Team Leefomgeving De Laar/Elden Inleiding De ambitie van het college is dat Arnhem een stad is waarin voor iedereen ruimte is om mee te denken, mee te doen

Nadere informatie

VOORZIENINGENPLAN ALTWEERTERHEIDE AMBTELIJK CONCEPT DINSDAG 31 JANUARI 2017

VOORZIENINGENPLAN ALTWEERTERHEIDE AMBTELIJK CONCEPT DINSDAG 31 JANUARI 2017 VOORZIENINGENPLAN ALTWEERTERHEIDE AMBTELIJK CONCEPT DINSDAG 31 JANUARI 2017 AGENDA 19.30 19.40 uur Opening door avondvoorzitter Ton Weekers 19.40 20.20 uur Presentatie voorzieningenplan 20.20 20.30 uur

Nadere informatie

Hallo IJsselstein! Gezellig en gastvrij

Hallo IJsselstein! Gezellig en gastvrij Hallo IJsselstein! Gezellig en gastvrij De stadsvisie is afgerond en vastgesteld. Mede dankzij u. Dit document omvat alle beleidsterreinen en benoemt de koers en de identiteit van de gemeente. De stadsvisie

Nadere informatie

Kernprofiel Zuiddorpe

Kernprofiel Zuiddorpe Kernprofiel Zuiddorpe mei 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Demografie 1. Inwoneraantal 2. Migratie 3. Geboortes en sterftes 4. Huishoudens 5. Bevolkingsopbouw 6. Huishoudenssamenstelling 7. Prognoses

Nadere informatie

De grijze golf. Demografische ontwikkeling Drechtsteden tot Figuur 1 Bevolking Drechtsteden , totaal

De grijze golf. Demografische ontwikkeling Drechtsteden tot Figuur 1 Bevolking Drechtsteden , totaal De grijze golf Demografische ontwikkeling Drechtsteden tot 23 In deze factsheet rapporteren we over de uitkomsten van de bevolkings- en huishoudensprognose en de gevolgen ervan voor de Drechtsteden. De

Nadere informatie

Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken.

Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken. Notitie koppeling hoofdproces en rollen partners t.b.v. gebiedsgericht werken. Definitie gebiedsgericht werken: Gebiedsgericht werken is een proces van structurele samenwerking tussen de gemeente en haar

Nadere informatie

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN

PLEIDOOI DOORONTWIKKELING HUIS VAN EEMNES TEN BEHOEVE VAN BEHOUD, VERSTERKEN EN VERBETERING VAN VOORZIENINGEN EN LEEFBAARHEID VOOR DE GEMEENSCHAP VAN Eemnes, 28 maart 2018. Onderwerp: Pleidooi Stichting Huis van Eemnes/St. De Hilt & Bibliotheek Gooi en meer in het kader van de noodzakelijke doorontwikkeling van het Huis van Eemnes als gemeenschapshuis

Nadere informatie

Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025

Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025 Persbericht PB13 062 1 oktober 2013 9:30 uur Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025 Tussen 2012 en 2025 groeit de bevolking van Nederland met rond 650 duizend tot 17,4 miljoen

Nadere informatie

Onderzoeksplan 2017 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR

Onderzoeksplan 2017 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR Inhoud 1. Inleiding...2 2. Evaluatie naar de besluitvorming en uitvoering van de jeugdhulp...2 3. Overige onderzoeken in 2017...5 4. Begroting 2017...5 1 1. Inleiding Met ingang

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

Midden-Limburg Transitieatlas Voorzieningen. Masterclass 2 april 2015

Midden-Limburg Transitieatlas Voorzieningen. Masterclass 2 april 2015 Midden-Limburg Transitieatlas Voorzieningen Masterclass 2 april 2015 Bevolking Midden-Limburg Trends DEMOGRAFIE Ontgroening BEZUINIGINGEN PARTICIPATIE- MAATSCHAPPIJ Vergrijzing Bevolkingsdaling Urbanisatie

Nadere informatie