Aan Bianca Hardeman (Rijkswaterstaat, Water Verkeer en Leefomgeving) Kenmerk GEO-0007

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan Bianca Hardeman (Rijkswaterstaat, Water Verkeer en Leefomgeving) Kenmerk GEO-0007"

Transcriptie

1 Memo Aan Bianca Hardeman (Rijkswaterstaat, Water Verkeer en Leefomgeving) Datum Van Ana Teixeira Wim Kanning Alexander van Duinen Kenmerk Aantal pagina's 17 Onderwerp Verkennende analyse veiligheidsformat STBI op basis van direct gemeten Su Samenvatting De kalibratie macrostabiliteit binnenwaarts (STBI), zie Kanning e.a. 2016, is gedaan op basis van de WBI-implementatie van ongedrainde stabiliteitsanalyses. Deze implementatie omvat de bepaling van ongedraineerde schuifsterkte (Su) op basis van drie parameters: ongedraineerde schuifsterkte ratio S, sterkte toename exponent m en grensspanning σ vy. Het is ook mogelijk om Su direct te bepalen op basis van bijvoorbeeld een correlatie met CPT metingen. Dit kan van belang zijn voor bijvoorbeeld ontwerpprojecten. Het is echter de vraag welk veiligheidsformat nodig is voor stabiliteitsanalyses op basis van een directe Su bepaling en of het werken met karakteristieke (5% ondergrens) waarden van direct gemeten Su waarden dezelfde veiligheid geeft als de karakteristieke waarden van de parameters in de berekende Su. Dit memo betreft een verkennende analyse van het veiligheidsformat voor macrostabiliteit binnenwaarts op basis van een directe ongedraineerde schuifsterkte (Su) bepaling gebaseerd op een CPT correlatie (via Nkt). De vergelijking is gedaan in twee stappen. Aangezien er niet voldoende locaties zijn waar beide methodes zijn toegepast, kunnen de uitkomsten van beide methodes niet direct vergeleken worden en wordt teruggevallen op representatieve cases. De eerste stap is de bepaling van de onzekerheid in Su op basis van CPT correlatie ( Su-measured ) ten opzichte van onzekerheid in de WBI-methode op basis van S, m en grensspanning ( Su-calculated ). De tweede stap is de vergelijking karakteristieke waarden op basis van de 2 methodes. De onzekerheden zijn vergelijken voor 160 verschillende cases op basis van een representatieve range van invoerparameters. De uitkomsten laten zien dat er zowel in onzekerheden als in de bepaling van de karakteristieke waarden geen significante verschillen zichtbaar zijn op basis van deze verkennende analyse. Daarom wordt aanbevolen om dezelfde veiligheidsfactoren toe te passen op Su bepaald aan de hand van een CPT correlatie als Su op basis van gemeten schuifsterkte parameters. Echter, er wordt aanbevolen om deze conclusie nader te evalueren als er voldoende locaties beschikbaar zijn om de uitkomsten van beide methodes direct te vergelijken.

2 Inhoud 2/17 Samenvatting 1 1 Inleiding Aanleiding en doel memo Aanpak Opbouw 3 2 Vergelijking methoden om Su te bepalen WBI methode Su_calculated (S, m en grensspanning) Directe methode Su-measured op basis van CPT correlatie 4 3 Vergelijking onzekerheden Su op basis van beide methodes Onzekerheden parameters Su-calculated Onzekerheid in Su-calculated Onzekerheden Su-measured Vergelijking COV Su-calculated vs Su-measured 9 4 Karakteristieke waarden analyse Gebruik karakteristieke waardes Afleiding karakteristieke waarden Vergelijking kar Su-calculated vs Su-measured 10 5 Conclusies en aanbevelingen Conclusies Aanbevelingen 12 Referenties 13 Appendix A 14

3 1 Inleiding 3/ Aanleiding en doel memo De kalibratie macrostabiliteit binnenwaarts (STBI), zie Kanning e.a. 2016, is gedaan op basis van de WBI-implementatie van ongedrainde stabiliteitsanalyses. Deze implementatie omvat de bepaling van ongedraineerde schuifsterkte (Su) op basis van drie parameters: ongedraineerde schuifsterkte ratio S, sterkte toename exponent m en grensspanning σ vy. Het is ook mogelijk om Su direct te bepalen op basis van bijvoorbeeld een correlatie met CPT metingen. Dit kan van belang zijn voor bijvoorbeeld ontwerpprojecten. Het is echter de vraag welk veiligheidsformat nodig is voor stabiliteitsanalyses op basis van een directe Su bepaling en of het werken met karakteristieke (5% ondergrens) waarden van direct gemeten Su waarden dezelfde veiligheid geeft als de karakteristieke waarden van de parameters in de berekende Su. Dit memo betreft een verkennende analyse van het veiligheidsformat voor macrostabiliteit binnenwaarts op basis van een directe ongedraineerde schuifsterkte (Su) bepaling gebaseerd op een CPT correlatie (via Nkt). Het betreft hier nadrukkelijk een verkennende analyse met veel minder detailniveau en onderbouwing dan de kalibratie STBI. De resultaten moeten ook in dit licht beschouwd worden. 1.2 Aanpak Idealiter zou voor voldoende representatieve gevallen Su worden bepaald op basis van beide methodes voor een zuivere vergelijking of wordt een nieuwe kalibratiestudie opgezet. Echter, er is nog maar beperkte ervaringen met de directe Su methode en er zijn weinig locaties waarin zowel de WBI methode als de directe methode zijn vergeleken. Daarom is gekozen voor een pragmatische aanpak waarin op basis van de volgende twee stappen een uitspraak wordt gedaan over het veiligheidsformat voor STBI analyses op basis van de directe methode: 1 Bepaling van de onzekerheid in Su op basis van CPT correlatie ( Su-measured ) ten opzichte van de WBI-methode op basis van S, m en grensspanning ( Su-calculated ) 2 Vergelijking karakteristieke waarden op basis van de 2 methodes 1.3 Opbouw De volgende onderdelen worden in deze memo beschreven: Samenvatting methodes ter bepaling van Su (Hoofdstuk 2) Vergelijking onzekerheden Su (Hoofdstuk 3) Vergelijking karakteristieke waarden Su (Hoofdstuk 4) Samenvatting, conclusies en aanbevelingen (Hoofdstuk 5)

4 4/17 2 Vergelijking methoden om Su te bepalen 2.1 WBI methode Su_calculated (S, m en grensspanning) De methode om de ongedraineerde schuifsterkte Su te bepalen binnen het WBI wordt in deze memo Su_calculated genoemd. Deze wordt als volgt bepaald (zie voor meer informatie van Deen en van Duinen, 2016): = = = + (1) OCR Overconsolidatieratio (-) Su calculated Ongedraineerde schuifsterkte afgeleid uit laboratorium proeven )kn/m2) σ' vi In situ effectieve verticale spanning (kn/m2) S Normaal geconsolideerde ongedraineerde schuifsterkte ratio (-) M Sterke toename exponent (-) σ' vy Grensspanning (kn/m2) POP Pre Overburden Pressure = σ' vy - σ' vi (kn/m2] De waarden S, m en σ vy worden hierin op basis van laboratorium proeven bepaald. De grensspanning (of OCR) kan binnen deze methode ook gebaseerd zijn op sonderingen (CPTs). Op basis van bovengenoemde parameters worden in het glijvlakmodel (bijv. D-Geo Stability) Su-calculated bepaald aan de onderzijde van de lamellen op basis van formule 1. De bepaling van Su in het glijvlakmodel kan ook op basis van een CPT correlatie worden gedaan, die wordt in de volgende paragraaf verder besproken. 2.2 Directe methode Su-measured op basis van CPT correlatie De directe methode Su_measured omvat de bepaling van Su op basis van een directe correlatie met een CPT meting. Deze is onder andere in het Dijken op Veen project gebruikt (de Bruijn ea., 2014) en wordt ook gebruikt voor ontwerpprojecten. De methode is gebaseerd op onderstaande formules. =, = = = [ + (1 )] (2) (3)

5 5/17 In de context van het beoordelen van macrostabiliteit van dijken bij hoog buitenwater, zal Su_measured doorgaans kleiner zijn dan Su_CPT zijn omdat de effectieve spanning ten opzichte van de dagelijkse omstandigheden afneemt. Su_measured wordt als volgt geïmplementeerd in D-Geo Stability: De Su uit de CPT correlatie wordt omgerekend naar een karakteristieke waarde van Su en deze karakteristieke waarde wordt voor de glijvlakberekening per grondlaag gekoppeld aan de bovenkant en onderkant van die grondlaag. Hiermee wordt in de glijvlakberekening de Su aan de onderzijde van de lamellen bepaald met lineaire interpolatie.

6 6/17 3 Vergelijking onzekerheden Su op basis van beide methodes In dit hoofdstuk wordt onderzocht hoe groot de onzekerheid is in Su op basis van CPT correlatie ( Su-measured ) ten opzichte van de WBI-methode op basis van S, m en grensspanning ( Su-calculated ). 3.1 Onzekerheden parameters Su-calculated De onzekerheden (variatiecoëfficiënt COV) in de parameters van Su-calculated op basis van verschillende bronnen staan in onderstaande tabel. In tabel 3.1 (a) staat voor de volledigheid ook de onzekerheid in Su-measured uit Duncan (2000), welke alleen relevant is voor paragraaf 3.3. De hoge COV in S in tabel (b) en (c) ten opzicht van tabel (a) wordt vooral veroorzaakt door een hoge COV in dijksmateriaal en organische klei, welke waarschijnlijk in tabel (a) niet of minder zijn beschouwd. Tabel 3.1 (a) Duncan (2000) Bereiken voor de variatiecoëfficiënt (COV) van Su-calculated parameters volgens: Parameter COV S m 0.05 Grensspanning σ vy Su (b) van Deen & van Duinen (2016), alleen onzekerheid in S en m worden hier genoemd Parameter COV* S m (gem. = 0.9) 0.03 (c) kalibratie cases 2016 (Kanning ea., 2016) Parameter COV * min meest gebruikt max S 0.05 ~ m ** Grensspanning σ vy ~ (0.60) * In de variatiecoëfficiënt is expliciet rekening gehouden met uitmiddeling van onzekerheid langs het schuifvlak, zodat deze waarden zonder verdere bewerking kunnen worden toegepast in D-Soilmodel en RingToets.Voor de data van Duncan is niet duidelijk of uitmiddeling is toegepast. ** Er wordt in de kalibratie gerekend met een vaste standaardafwijking van 6 kn/m2 voor de grensspanning, deze resulteert in een range van COV. De Nederlandse ervaringen in tabellen (b) en (c) passen goed bij de literatuur waarden in tabel (a) (Duncan, 2000), op enkele uitschieters na, welke vooral dijksmateriaal en organische klei betreffen. Bij de kalibratie (tabel (c)) zijn de grensspanning punten berekend op basis van (1) de dagelijkse effectieve spanning + POP waarde zoals in de schematiseringshandleiding macrostabiliteit zijn gespecificeerd of (2) de gemeten grensspanning (lab of in situ onderzoek). Er is in de kalibratie gerekend met een vaste standaardafwijking voor de grensspanning. De grensspanning COV waarden zijn in bovenstaande tabel dus gerelateerd aan gemiddelden waarden van 10 t/m 230 kpa uit de kalibratie. 3.2 Onzekerheid in Su-calculated De onzekerheid in Su-calculated kan worden bepaald op basis van de onzekerheid in de parameters in bovenstaande paragraaf in combinatie met formule 1. Hiervoor zijn zowel de onzekerheden nodig van de parameters die Su-calculated bepalen als een range van representatieve gemiddelden van deze parameters. De gebruikte onzekerheden volgen uit

7 7/17 tabel 3.1, de range van gemiddelden uit de kalibratiestudie (Kanning ea., 2016). Naast de onzekerheden in de parameters is er ook een verticale effectieve spanning nodig. Een range van effectieve spanningen is beschouwd, uitgaande van de invoer van de kalibratiestudie (Kanning ea., 2016). In onderstaande tabel staan de ranges van de gebruikte gemiddelden en spreidingen. De gehele analyse staat in appendix A. Het moet worden opgemerkt dat voor deze analyse de standaardafwijking van de POP (6 kn/m2; Kanning ea, 2016) als uitgangspunt is gebruikt, welke ook is gebruikt als standaardafwijking voor de grensspanning. In combinatie met een range van waardes van POP en verticale effectieve spanning volgt hieruit het gemiddelde en de COV van de grensspanning. De spreiding van de POP is zo afgestemd dat de spreiding van de grensspanning overeenkomt met tabel 3.1. Tabel 3.2 Gebruikte gemiddelde waarden en variantie coëfficiënt (COV) van Su-calculated gebaseerd op paragraaf 2.1 Parameter Eenheid Verdeling Gemiddelden COV* S (uitersten) - Lognormaal 0.16, S - Lognormaal 0.2, , 0.15, 0.25 m - Lognormaal POP kn/m2 Lognormaal 5, 10, 25, 35 Std = 6** verticale eff. spanning kn/m2 Lognormaal 1, 10, 50, 100, Grensspanning + kn/m2 Lognormaal Std = 6 * COV s met effect van uitmiddeling van onzekerheid langs het schuifvlak. ** std= standaardafwijking in plaats van COV + Grensspanning is niet als variabele meegenomen maar volgt uit de POP en de verticaal effectieve spanning (= vert.eff.spanning + POP). De range in grensspanning volgend uit POP en verticale effectieve spanning is weergegeven ter informatie Per parameter combinatie kan de spreiding in Su-calculated worden bepaald met formule 1. Dit levert 160 berekende spreidingen in Su-calculated op, één voor elke parametercombinatie. Deze zijn weergegeven in Appendix A en samengevat in onderstaande grafieken. De linker figuur laat de onzekerheid in Su-calculated zien, met een indicatie welke kalibratie cases waar in de grafiek vallen. De onzekerheid in Su-calculated ligt tussen de 0 en 0.6, op enkele uitzonderingen voor lage grensspanningen na. De rechter figuur laat zien dat dat de onzekerheid COV(Su-calculated) toeneemt met de onzekerheid in de parameter S (COV(S)). Ook is zichtbaar dat de onzekerheid in Su-calculated sterk toeneemt bij lage grensspanningen Dit is deels een gevolg van het rekenen met een standaardafwijking in POP en grensspanning, hierdoor neem de COV in grensspanning toe bij lagere effectieve spanningen, waardoor ook de COV van Su-calculated toeneemt.

8 8/17 frequencie Lage en POP waarden grensspanning cov(s)=0 cov(s)=0.04 cov(s)=0.15 cov(s)= POV, Go-Wa, MMD, MMD COV (Su) (a) histogram Figuur 3.1 (b) als functie van de grensspanning Resulterende COV(Su,calculated) voor alle combinaties, op basis van eq.(1) en Tabel 2.3. De paarse blokken laten zien waar enkele cases uit tabel 3.3 vallen. 3.3 Onzekerheden Su-measured Onzekerheden in Nkt, de belangrijkste parameter in de Su-measured methode (zie paragraaf 2.2), op basis van verschillende bronnen staan in onderstaande tabel. Ook staat er een de directe onzekerheid in Su-measured weergegeven. Omdat de onzekerheid in Nkt dominant is in de onzekerheid van Su-measured, mag de COV van Su-measured gelijk worden verondersteld aan de COV van Nkt. Onderliggende reden hiervoor is dat doorgaans wordt verondersteld dat variaties in conusweerstand uitmiddelen en dat een eventuele invloed van m gering is. Tabel 3.3 Bereiken voor de variantie coëfficiënt (COV) van Su-measured op basis van verschillende bronnen. Parameter Grondsoort COV Referentie Nkt Klei en Veen HHS Delfland Nkt Klei en Veen * Dijkversterking Gorinchem-Waardenburg WSRL(-) Nkt Klei en Veen * POV Centraal Holland (Lekdijk) Arcadis (2015) Nkt Klei 0.52, * Markermeerdijk project Halter et al. (2015) Nkt Klei ** Low et al. (2010) Nkt Veen ** Boylan & Long (2007) Sumeasured Veen * Markermeerdijk project de Bruijn et al. (2014) + uitschieters. * In de COV is rekening gehouden met uitmiddeling van onzekerheid langs het schuifvlak. ** onduidelijk of de COV s met of zonder of met effect van uitmiddeling zijn weergegeven. De COV in Veen is in buitenlandse literatuur hoger dan voor Klei. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de variatie in het veen door de structuur en de doorlatendheid, wat resulteert in een fluctuatie van de sondeerweerstand en daarmee ook van Nkt. Het verschil tussen klei en veen in de Nederlandse projecten lijkt echter andersom: klei heeft hier een grotere variatie dan veen. Bij de Markermeerdijken is de COV voor de Nkt van Veen zelfs lager dan die voor klei als beide getallen even betrouwbaar zouden zijn. Wat Boylan & Long (2007) hebben gevonden voor Veen stemt goed overeen met wat Dijken op Veen (i.e. Markermeerdijk project) heeft gevonden. Ook hier passen de meeste Nederlandse ervaringen bij de literatuur waarden.

9 9/ Vergelijking COV Su-calculated vs Su-measured Aangezien er onvoldoende locaties beschikbaar zijn waar zowel Su-measured als Sucalculated zijn bepaald, is een vergelijking van beide per locatie niet mogelijk. Daarom is de onzekerheid tussen beide methodes op het niveau van verschillende datasets vergeleken. De onzekerheid (COV) in Su-calculated (sectie 3.2) en Su-measured (3.3) zijn van vergelijkbare grootte. Ondanks dat er grote spreiding is in berekende onzekerheden kan er geen significant verschil tussen beide methodes worden gevonden betreffende de parameterbepaling. Mogelijk kunnen er nog kleine verschillen ontstaan als gevolg van de verschillende implementaties, zie 2.1 en 2.2; het is echter niet de verwachting dat deze het beeld doen veranderen. Er is dan voorlopig ook geen reden om voor de methode Su-measured andere COV s te hanteren dan voor de methode Su-calculated. In het algemeen zijn er voor beide methodes grote bandbreedtes. Dat wordt mogelijk veroorzaakt door onzekerheid in de sondeerweerstanden en onzekerheden in de lab testen. De kwaliteit die wordt gerealiseerd binnen projecten kan dus sterk variëren.

10 10/17 4 Karakteristieke waarden analyse 4.1 Gebruik karakteristieke waardes Het vorige hoofdstuk liet zien dat er geen significante verschillen zitten in COV tussen gemeten en berekende Su. Het is nu de vraag of het werken met karakteristieke (5% ondergrens) waarden van direct gemeten Su waarden dezelfde veiligheid geeft als de karakteristieke waarden van de parameters in de berekende Su. In het veiligheidsformat in de kalibratie voor Su-calculated wordt de rekenwaarde van Su bepaald door formule 1 toe te passen met karakteristieke waarden voor S, men grensspanning. In dit hoofdstuk wordt deze aanpak vergeleken met het gebruik van de karakteristieke waarde van Su-measured. 4.2 Afleiding karakteristieke waarden De karakteristieke waarde (X char ), ontwerpwaarde (X d ) en partiële veiligheidsfactor (γ X ) worden berekend met: = = exp ( ). ln (1 + ) (4) waarin: = exp[.. ] en = exp[ ] (5) (6) 4.3 Vergelijking kar Su-calculated vs Su-measured De volgende karakteristieke waarden worden vergeleken: Su_calc_ 5 = f (S 5%, m 5%, σ yv 5%): dit is de karakteristieke waarde volgens de kalibratie en wordt bepaald door formule 1 toe te passen met karakteristieke waarden van S, m en grensspanning. Su_calc_5q = 5% f (S, m, σ yv ): dit is de karakteristieke waarde van Su-calculated als deze wordt bepaald als 5% ondergrens van de verdeling van Su-calculated wanneer deze wordt bepaald op basis van de COV s van S, m en grensspanning. Su_meas_5q = 5% f (CPT, Nkt): de karakteristieke waarde van Su-measured op basis van een COV waarin Nkt dominant is, zie sectie 3.3. De combinaties en ook de onzekerheid (COV) die in hoofdstukken 2 zijn getoond (voor Sucalculated ) zijn ook in deze paragraaf gebruikt. De eerste stap is de vergelijking tussen Su_calc_ 5 en Su_calc_5q. De staat in onderstaande figuur. De figuur laat zien dat beide waarden bijna gelijk zijn. Dit kan worden verklaard doordat S veruit de dominante parameter in formule 1 is en de karakteristieke waarde van Sucalculated voornamelijk wordt bepaald door de karakteristieke waarde in S. Het relatieve verschil is overigens tot 30% voor zeer lage grensspanningen, wat echter maar voor een

11 11/17 beperkt deel van de lamellen van een glijvlak van toepassing is; dit domineert doorgaans niet het gehele glijvlak Su-calc-5q = 5% f (S, m, yv) Figuur 4.1 Vergelijking van de karakteristieke waarden van Su_calc_ 5 = f (S 5%, m 5%, σ yv 5%) en Su_calc_5q = 5% f (S, m, σ yv), voor alle combinaties, op basis van eq.(1) en Tabel 2.3 Aangezien de range van gemiddelde en onzekerheid in Su-measured en Su-calculated vergelijkbaar zijn, zijn de karakteristieke waarden Su_calc_5q en Su_meas_5q dus ook vergelijkbaar. Aangezien Su_calc_ 5 (kalibratie methode) en Su_calc_5q vergelijkbare resultaten geven, geven Su_calc_ 5 Su_meas_5g (de direct gemeten Su measured) dus logischerwijs vergelijkbare resultaten en veiligheid.

12 12/17 5 Conclusies en aanbevelingen 5.1 Conclusies Het doel van deze memo is om te bepalen of het werken met karakteristieke (5% ondergrens) waarden van direct gemeten Su waarden dezelfde veiligheid geeft als de combinatie van karakteristieke waarden van de parameters in de berekende Su. Aangezien er niet voldoende directe vergelijkingen tussen de 2 methodes zijn op dezelfde locatie, is er gekeken naar de verschillen in onzekerheid en de verschillen in karakteristieke waarden tussen de 2 methodes. Dit resulteert in de volgende conclusies: 1) Er is een grote range in onzekerheid (COV) voor zowel de berekende Su methode(sucalculated) als de direct gemeten Su methode (Su-measured). De COV s verschillen sterk van geval tot geval in beide methodes. 2) Er is geen significant verschil in onzekerheid, en de range hierin voor verschillende cases, waargenomen tussen beide methodes 3) Ook is er geen verschil in de bepaalde karakteristieke waarden op basis van de twee methodes Dit resulteert in de algemene conclusie dat er op basis van de huidige beperkte ervaring geen reden is om met een ander veiligheidsformat te werken voor de direct gemeten Su dan voor de berekende Su op basis van S, m en grensspanning. Dit betekent dat voorlopig voor de direct gemeten Su gerekend mag worden met dezelfde veiligheidsfactoren als voor de berekende Su. Overigens wordt een eventuele materiaalfactor op S toegepast in de berekende Su methode, en niet op Su zoals in de direct gemeten methode, maar dit resulteert praktische gezien niet in significante verschillen). Mogelijk kunnen beperkte verschillen ontstaan in de glijvlakberekening door de verschillende implementaties van de beide methodes. Het verschil wordt onder andere bepaald door de schematisering en is hiermee onderdeel van schematiseringsonzekerheid. 5.2 Aanbevelingen Het wordt aanbevolen om de bovenstaande voorlopige conclusie te evalueren als er meer ervaring is opgedaan met beide methodes voor de bepaling van de ongedraineerde schuifsterkte.

13 Referenties 13/17 Arcadis (2015). Bijlage C Macrostabiliteit - definitief. Projectnummer: c , versie dec Boylan, N., Long, M. (2007). Characterisation of peat using full flow penetrometers. Soft Soil Engineering Chan & Law (eds), p de Bruijn, H.T.J, Visschedijk, M.A.T., van den Ham, G. (2014). Dijken op Veen II - Eindrapport Heterogeniteit. Deltares rapport num.: GEO-0001-ydh, versie mei Duncan, J. (2000). Factors of Safety and Reliability in Geotechnical Engineering. J. Geotech. Geoenviron. Eng., vol.126, no. 4, p Halter, W. R., Hinborch, M., Aparicio Sáez, A. O., Briele, C. (2015). Versterking Markermeerdijk Hoorn Amsterdam. Achtergrondrapport grondparameters Dijken op Veen.. Fugro rapport: Kanning, W. e.a. (2016). Derivation of the semiprobabilistic safety assessment rule for inner slope stability. Deltares report , in preparation. Low, H.E., Lunne, T., Andersen, K.H., Sjursen, M.A., Li, X, Randolph, M.F. (2010). Estimation of intact and remoulded undrained shear strengths from penetration tests in soft clays. Géotechnique, vol. 60, no.11, p van Deen, J., van Duinen, A. (2016). Schematiseringshandleiding Macrostabiliteit. Deltares rapport num.: GEO-0005-gbh, versie feb WSRL (WaterSchap Rivierenland) (-). Veiligheidsanalyse GoWa Waterschap Rivierenland Bijlage(n) Appendix A

14 Appendix A 14/17 Onderstaande tabel laat de spreiding in Su-berekend zien op basis van verschillende verdelingen van S, m en POP, voor verschilende effecitieve spanningen.voor de onzekerheid in grensspanning is vaste waarde van 6 kn/m2 aangehouden (Kanning ea, 2016). Ver. eff. S m grensspanning POP Comb. spanning Resulterende Su gem cov gem cov gem std cov gem Det. gem std COV

15 15/

16 16/

17 17/

Kenmerk GEO Doorkiesnummer +31(0) Onderwerp Default waarden voor Pre Overburden Pressure (POP) voor macrostabiliteit

Kenmerk GEO Doorkiesnummer +31(0) Onderwerp Default waarden voor Pre Overburden Pressure (POP) voor macrostabiliteit Memo Aan Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving Datum Van Alexander van Duinen Kenmerk Doorkiesnummer +31(0)88335 7201 Aantal pagina's 7 E-mail alexander.vanduinen @deltares.nl Onderwerp Default

Nadere informatie

Parameterbepaling van grof naar fijn

Parameterbepaling van grof naar fijn Parameterbepaling van grof naar fijn Alexander van Duinen Deltares Pilot-cursus Macrostabiliteit 30 september 2016 Inhoud Benodigde parameters Wanneer s u toepassen? Van grof naar fijn werken Default parameter

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016 www.opleidingen.stowa.nl Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid M01 - Basis Cursus Beoordelen en Ontwerpen M02 - Geotechniek: SOS en Piping M03 -

Nadere informatie

Macrostabiliteit Paramaterbepaling

Macrostabiliteit Paramaterbepaling Macrostabiliteit Paramaterbepaling van grof naar fijn Alexander van Duinen Deltares Pilot-cursus Macrostabiliteit 23 september 2016 Inhoud Benodigde parameters Wanneer s u toepassen? Van grof naar fijn

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17 digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17   digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016/17 www.opleidingen.stowa.nl digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Link naar: Digitaal Cursus Naslagwerk

Nadere informatie

WTI Macrostabiliteit

WTI Macrostabiliteit WTI Macrostabiliteit Programma 10.00 10.10: Opening door Jan Tigchelaar (HH Delfland) 10.10 10.20: Introductie door Harry Stefess (RWS WVL, programma-manager WTI 2017) 10.20 10.50: Stand van zaken invoeringsstrategie

Nadere informatie

Ervaringen uit de praktijk

Ervaringen uit de praktijk Ervaringen uit de praktijk Bepalen grondeigenschappen voor project: dijkverbetering Gorinchem Waardenburg Inwinnen en analyseren data proevenverzameling bepalen grondeigenschappen voor gebruik in rekenmodellen

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016 www.opleidingen.stowa.nl Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid M01 - Basis Cursus Beoordelen en Ontwerpen M02 - Geotechniek: SOS en Piping M03 -

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016 www.opleidingen.stowa.nl Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid M01 - Basis Cursus Beoordelen en Ontwerpen M02 - Geotechniek: SOS en Piping M03 -

Nadere informatie

Praktijkcase Rivierenland Afleiding (on)gedraineerde grondparameters

Praktijkcase Rivierenland Afleiding (on)gedraineerde grondparameters Praktijkcase Rivierenland Afleiding (on)gedraineerde grondparameters Cor Bisschop Greenrivers Waterschap Rivierenland Pilot-cursus Macrostabiliteit 23 september 2016 Onderdelen praktijkcase Waarom afleiding

Nadere informatie

Ontwerpmethodiek Dijken op Veen. Cor Zwanenburg Bianca Hardeman Goaitske de Vries Deltares Rijkswaterstaat Deltares

Ontwerpmethodiek Dijken op Veen. Cor Zwanenburg Bianca Hardeman Goaitske de Vries Deltares Rijkswaterstaat Deltares Cor Zwanenburg Bianca Hardeman Goaitske de Vries Deltares Rijkswaterstaat Deltares Inhoud Waarom onderzoek naar sterkte veen Onderzoeksdoelen Relatie met andere projecten Terugblik veldproeven Werkwijze

Nadere informatie

EEM rekentechnieken. Ontwikkeling eenvoudig ongedraineerd schuifsterkte model op basis van de SHANSEP benadering

EEM rekentechnieken. Ontwikkeling eenvoudig ongedraineerd schuifsterkte model op basis van de SHANSEP benadering EEM rekentechnieken Ontwikkeling eenvoudig ongedraineerd schuifsterkte model op basis van de SHANSEP benadering POV ST ABILITEIT Auteur: Ronald Brinkgreve : 14 december 2015 Versie: 1.0 Inleiding Volgens

Nadere informatie

Dijken op veen: ontwerpmethode sterk verbeterd

Dijken op veen: ontwerpmethode sterk verbeterd Dijken op veen: ontwerpmethode sterk verbeterd Goaitske de Vries (Deltares) Cor Zwanenburg (Deltares) Bianca Hardeman (Rijkswaterstaat) Huub de Bruijn (Deltares) Ruim 33 kilometer van de Markermeerdijken

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016 www.opleidingen.stowa.nl Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid M01 - Basis Cursus Beoordelen en Ontwerpen M02 - Geotechniek: SOS en Piping M03 -

Nadere informatie

Sessie Kennis. Don de Bake, RWS-WVL) 17 juli 2018

Sessie Kennis. Don de Bake, RWS-WVL) 17 juli 2018 Sessie Kennis Ontwerp instrumentarium (Frank den Heijer, Deltares Don de Bake, RWS-WVL) Dijken op Veen Frank den Heijer Software Macro stabiliteit Raymond van der Meij 17 juli 2018 Dijken op Veen Cor Zwanenburg

Nadere informatie

POV. POVM ongedraineerd rekenen. Ondersteuning referentieprojecten; optimalisatie omgaan met onzekerheden MACRO STABILITEIT

POV. POVM ongedraineerd rekenen. Ondersteuning referentieprojecten; optimalisatie omgaan met onzekerheden MACRO STABILITEIT M ongedraineerd rekenen Ondersteuning referentieprojecten; optimalisatie omgaan met onzekerheden Auteur: C. Zwanenburg Datum: september 016 Versie: 1 Al 10505-00-GEO-0011, 1 september 016, definitief Samenvatting

Nadere informatie

Werkwijze Dijken op veen en Veiligheidsfilosofie. Marja van Hezewijk Bianca Hardeman Ben Castricum

Werkwijze Dijken op veen en Veiligheidsfilosofie. Marja van Hezewijk Bianca Hardeman Ben Castricum Werkwijze Dijken op veen en Veiligheidsfilosofie Marja van Hezewijk Bianca Hardeman Ben Castricum HHNK RWS HHNK Inhoud Aanleiding Dijken op veen Doel en organisatie Dijken op veen Conclusies Dov1 Doel

Nadere informatie

POV. POVM Beter benutten actuele sterkte. Activiteit 5 - Werkwijzer Bewezen Sterkte Concept MACRO STABILITEIT

POV. POVM Beter benutten actuele sterkte. Activiteit 5 - Werkwijzer Bewezen Sterkte Concept MACRO STABILITEIT M Beter benutten actuele sterkte Activiteit 5 - Werkwijzer Bewezen Sterkte Concept POV Auteur: dr.ir. W. Kanning Datum: augustus 2016 Versie: 2 Samenvatting Deze concept werkwijzer richt zich op bewezen

Nadere informatie

Ongedraineerd rekenen met de EEM

Ongedraineerd rekenen met de EEM Ongedraineerd rekenen met de EEM Ontwikkeling van een geavanceerd SHANSEP model op basis van NGI-ADP POV ST ABILITEIT Auteur: Dr.ir. R.B.J. Brinkgreve : 17 augustus 2016 Versie: 1.1 Inleiding Vanuit de

Nadere informatie

Kenmerk GEO Doorkiesnummer +31(0) Onderwerp Kalibratie veiligheidsfactoren voor piping bij regionale keringen

Kenmerk GEO Doorkiesnummer +31(0) Onderwerp Kalibratie veiligheidsfactoren voor piping bij regionale keringen Memo Aan Henk van Hemert, Ed Calle, Martin van der Meer Van Timo Schweckendiek Kenmerk Doorkiesnummer +3()88335 7236 Aantal pagina's 2 E-mail timo.schweckendiek @deltares.nl Onderwerp Kalibratie veiligheidsfactoren

Nadere informatie

Probabilistische analyses en bewezen sterkte fase II

Probabilistische analyses en bewezen sterkte fase II Bijlagenboek 9.13 Projectomschrijving Versterking Markermeerdijken Bedrijfsonderdeel Markt- en Productontwikkeling Werkpakket WP-00123 - Bewezen sterkte-methodiek Status Definitief Revisie 1.0 2 van 60

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016 www.opleidingen.stowa.nl Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid M01 - Basis Cursus Beoordelen en Ontwerpen M02 - Geotechniek: SOS en Piping M03 -

Nadere informatie

Handreiking voor het bepalen van schuifsterkte parameters. WTI 2017 Toetsregels Stabiliteit

Handreiking voor het bepalen van schuifsterkte parameters. WTI 2017 Toetsregels Stabiliteit Handreiking voor het bepalen van schuifsterkte parameters WTI 2017 Toetsregels Stabiliteit Handreiking voor het bepalen van schuifsterkte parameters WTI 2017 Toetsregels Stabiliteit Alexander van Duinen

Nadere informatie

Implementatie Dijken op Veen bij Markermeerdijk

Implementatie Dijken op Veen bij Markermeerdijk Implementatie Dijken op Veen bij Markermeerdijk Workshop WTI Macrostabiliteit Werner Halter, 18 mei 2015 2 Bron: Ons Streekblad 21 maart 2013 3 Sterktemodel Sterkte Sterkte m S g Korrelspanning c Korrelspanning

Nadere informatie

Gewijzigde tekst is kenbaar gemaakt d.m.v. een verticale lijn in de linkerkantlijn in het hoofddocument.

Gewijzigde tekst is kenbaar gemaakt d.m.v. een verticale lijn in de linkerkantlijn in het hoofddocument. Notitie / Memo HaskoningDHV Nederland B.V. Water Aan: André van Hoven, Arno Rozing, Van: Esther Rosenbrand, Arjan Weijenborg, Thomas Viehöfer, Datum: 10 oktober 2016 Kopie: Peter van der Scheer Ons kenmerk:

Nadere informatie

Masterclass dijkontwerp met OI2014v4. Taskforce Deltatechnologie ir. Marinus Aalberts (Witteveen+Bos) dr.ir. Richard de Jager (Boskalis)

Masterclass dijkontwerp met OI2014v4. Taskforce Deltatechnologie ir. Marinus Aalberts (Witteveen+Bos) dr.ir. Richard de Jager (Boskalis) Masterclass dijkontwerp met OI2014v4 Taskforce Deltatechnologie ir. Marinus Aalberts (Witteveen+Bos) dr.ir. Richard de Jager (Boskalis) Alliantie Markermeerdijken is samenwerking tussen HHNK, Boskalis

Nadere informatie

Ongedraineerde stabiliteitsanalyses

Ongedraineerde stabiliteitsanalyses Ongedraineerde stabiliteitsanalyses Toepassing referentieprojecten POV Auteur: C. Zwanenburg Datum: 26 juni 2015 Versie: 1 Inleiding Achtergrond Het cluster rekentechnieken heeft betrekking op berekeningsmethoden

Nadere informatie

REGIONALE PROEVENVERZAMELING BESCHRIJVING PARAMETERS Waterschap Rivierenland 4 FEBRUARI 2016

REGIONALE PROEVENVERZAMELING BESCHRIJVING PARAMETERS Waterschap Rivierenland 4 FEBRUARI 2016 REGIONALE PROEVENVERZAMELING BESCHRIJVING Waterschap Rivierenland 4 FEBRUARI 2016 Arcadis Nederland B.V. Postbus 173 1620 AD Hoorn Nederland +31 (0)88 4261 261 www.arcadis.com Projectnummer: C03011.000387.0100

Nadere informatie

SHANSEP NGI-ADP POV. Validatie cases MACRO ST ABILITEIT. Auteur: T. Naves / H.J. Lengkeek Datum: Versie: 2.0

SHANSEP NGI-ADP POV. Validatie cases MACRO ST ABILITEIT. Auteur: T. Naves / H.J. Lengkeek Datum: Versie: 2.0 SHANSEP NGI-ADP Validatie cases POV ST ABILITEIT Auteur: T. Naves / H.J. Lengkeek Datum: 1-3-2017 Versie: 2.0 Samenvatting In een eerder POVM-onderzoek is een eerste stap gezet op het gebied van ongedraineerd

Nadere informatie

Analyse Technische Uitgangspunten OI2014v3 HWBP-projecten

Analyse Technische Uitgangspunten OI2014v3 HWBP-projecten Analyse Technische Uitgangspunten OI2014v3 HWBP-projecten Vakdag nieuwe normering Defne Osmanoglou RWS Trainee 25 november 2015 RWS Trainee in waterveiligheidsland Afgestudeerd RWS Trainee start Nu 2 De

Nadere informatie

Sterkteparameters voor boezemkeringen

Sterkteparameters voor boezemkeringen L. Golovanova MSc Senior Adviseur Geotechniek - WATERNET Samenvatting In opdracht van het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) is Waternet bezig om de kades in het beheergebied voor 1 te toetsen

Nadere informatie

Memo. Op basis van de bij de sondering aangetroffen grondslag is de maatgevende grondopbouw gekozen en weergegeven in onderstaande tabel.

Memo. Op basis van de bij de sondering aangetroffen grondslag is de maatgevende grondopbouw gekozen en weergegeven in onderstaande tabel. Memo nummer 201210297096.22-01 datum 29 oktober 2012 aan Bas Hoorn Oranjewoud van Pieter Erenstein Oranjewoud kopie Erik Kwast Oranjewoud project Prov NH, zettingsberekening N23 projectnummer 0 betreft

Nadere informatie

Representatieve waarden voor grondparameters in de Geotechniek

Representatieve waarden voor grondparameters in de Geotechniek Representatieve waarden voor grondparameters in de Geotechniek Inleiding De afgelopen jaren heeft de CUR commissie C 135 zich gebogen over de vraag hoe om te gaan met onzekerheden bij het geotechnisch

Nadere informatie

Sterkte van veen. J.B.A. Weijers Rijkswaterstaat

Sterkte van veen. J.B.A. Weijers Rijkswaterstaat Sterkte van veen J.B.A. Weijers De dijk en omgeving. Jachthaven Uitdam uitdam March 19, 2013 2 Globale geometrie. Uitdam 3 Opbouw van de veenlaag 4 Karakterisering van veen. De variabiliteit in veen wordt

Nadere informatie

BIJLAGE - EFFECTEN DIJK STABILITEIT (RAPPORTAGE AMMD )

BIJLAGE - EFFECTEN DIJK STABILITEIT (RAPPORTAGE AMMD ) Bijlagenboek 12.11 BIJLAGE EFFECTEN DIJK STABILITEIT (RAPPORTAGE AMMD 002598) Kopie aan Cluster Uitvoering Van M. Muller/J.M. Barker Onderwerp Stabiliteit tijdelijke vaargeulen Datum 982017 1. Inleiding

Nadere informatie

Dijken op Veen: Vraag & Antwoord

Dijken op Veen: Vraag & Antwoord Dijken op Veen: Vraag & Antwoord Mag deze ontwikkelde methode nu al officieel worden toegepast voor de Markermeerdijken? Het Expertise Netwerk Waterveiligheid (ENW) is gevraagd de methodiek te beoordelen.

Nadere informatie

Data analyse Inleiding statistiek

Data analyse Inleiding statistiek Data analyse Inleiding statistiek Terugblik - Inductieve statistiek Afleiden van eigenschappen van een populatie op basis van een beperkt aantal metingen (steekproef) Kennis gemaakt met kans & kansverdelingen

Nadere informatie

Samenvatting. A. van Leeuwenhoeklaan MA Bilthoven Postbus BA Bilthoven KvK Utrecht T

Samenvatting. A. van Leeuwenhoeklaan MA Bilthoven Postbus BA Bilthoven   KvK Utrecht T A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 info@rivm.nl Uw kenmerk Gevoeligheid van de gesommeerde depositiebijdrage onder 0,05

Nadere informatie

Analysetool SHANSEP STOWA-database-proevenverzameling 4.2

Analysetool SHANSEP STOWA-database-proevenverzameling 4.2 Analysetool SHANSEP STOWA-database-proevenverzameling 4.2 Hoogheemraadschap van Delfland W.B. Ponsteen en J. Tigchelaar 14 april 2016 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Werkwijze... 3 Groepen

Nadere informatie

De Grids van het Actueel Hoogtebestand Nederland

De Grids van het Actueel Hoogtebestand Nederland Ministerie van Verkeer en Waterstaat Meetkundige Dienst De Grids van het Actueel Hoogtebestand Nederland Versie 1.0 19 juli 2002 Ministerie van Verkeer en Waterstaat Meetkundige Dienst De Grids van het

Nadere informatie

Grondonderzoek in situ: Dilatometerproef

Grondonderzoek in situ: Dilatometerproef Welke terreinproeven uit te voeren? Basisonderzoek: sonderingen Boringen + monsterontname + ev peilbuizen Specifieke aanvullende proeven: DPT, FVT, DMT, PMT, SPT, PLT, SCPT Geofysische proeven DMT apparatuur

Nadere informatie

De Grids van het Actueel Hoogtebestand Nederland

De Grids van het Actueel Hoogtebestand Nederland Ministerie van Verkeer en Waterstaat jklmnopq Adviesdienst Geo-informatie en ICT De Grids van het Actueel Hoogtebestand Nederland Versie 1.3 28 januari 2004 Ministerie van Verkeer en Waterstaat jklmnopq

Nadere informatie

Aan Bianca Hardeman, Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving. Kenmerk HYE Doorkiesnummer +31(0)

Aan Bianca Hardeman, Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving. Kenmerk HYE Doorkiesnummer +31(0) Memo Aan Bianca Hardeman, Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving Datum Van Alexander van Duinen Kenmerk Doorkiesnummer +31(0)88335 7201 Aantal pagina's 13 E-mail alexander.vanduinen@deltares.nl

Nadere informatie

Bewezen sterkte regionale keringen

Bewezen sterkte regionale keringen Bewezen sterkte regionale keringen Wim Kanning Erik Vastenburg (HHNK) Jordy Kames (HHNK) Evelien van der Heijden (WSRL) 1230894-000 Deltares, 2017, B Titel Opdrachtgever STOWA - H. van Hemert Project

Nadere informatie

Aardgaskwaliteit en het meten van NOx-emissies

Aardgaskwaliteit en het meten van NOx-emissies Aan PKL-leden Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving NL Milieu en Leefomgeving Prinses Beatrixlaan 2 2595 AL Den Haag Postbus 93144 2509 AC Den Haag www.rijkswaterstaat.nl Contactpersoon Wim Burgers

Nadere informatie

Veiligheidsfilosofie in praktijk gebracht Toetsing dijken Oosterhornkanaal en -haven. Introductie

Veiligheidsfilosofie in praktijk gebracht Toetsing dijken Oosterhornkanaal en -haven. Introductie Samenvatting In het kader van het Masterplan Kaden wil het Waterschap Hunze en Aa s de dijken van het traject Delfzijl-Farmsum, inclusief Oosterhornkanaal en -haven, verbeteren. Groningen Seaports wil

Nadere informatie

Gevoeligheidsanalyse ongedraineerd rekenen Omringkade Marken. analyse gedraineerde en ongedraineerde sterkte

Gevoeligheidsanalyse ongedraineerd rekenen Omringkade Marken. analyse gedraineerde en ongedraineerde sterkte Gevoeligheidsanalyse ongedraineerd rekenen Omringkade Marken analyse gedraineerde en ongedraineerde sterkte Gevoeligheidsanalyse ongedraineerd rekenen Omringkade Marken analyse gedraineerde en ongedraineerde

Nadere informatie

Handreiking Faalkansanalyse en Faalkans Updating. Groene Versie - Macrostabiliteit Binnenwaarts

Handreiking Faalkansanalyse en Faalkans Updating. Groene Versie - Macrostabiliteit Binnenwaarts Handreiking Faalkansanalyse en Faalkans Updating Groene Versie - Macrostabiliteit Binnenwaarts Handreiking Faalkansanalyse en Faalkans Updating Groene Versie - Macrostabiliteit Binnenwaarts Wim Kanning

Nadere informatie

Monsterverstoring. Invloed op geotechnische parameters. Harry van Essen, Deltares

Monsterverstoring. Invloed op geotechnische parameters. Harry van Essen, Deltares Monsterverstoring Invloed op geotechnische parameters Harry van Essen, Deltares Aanleiding In Nederland gelden strenge eisen aan geotechnische ontwerpen, maar: Aandacht vooral gericht op verbeteren rekenmodellen

Nadere informatie

Rapportage beoordeling traject 15_3

Rapportage beoordeling traject 15_3 Maasboulevard 123 Postbus 4059 3006 AB Rotterdam T. 010 45 37 200 Rapportage beoordeling traject 15_3 Beoordeling van de kering langs de Hollandsche Dssel in de Krimpenerwaard volgens het algemeen filter

Nadere informatie

Vereenvoudigde procedure voor het vaststellen van 85% betrouwbare karakteristieke stijfheidsrelaties voor gebruik in de standaard ontwerpprogramma's

Vereenvoudigde procedure voor het vaststellen van 85% betrouwbare karakteristieke stijfheidsrelaties voor gebruik in de standaard ontwerpprogramma's Vereenvoudigde procedure voor het vaststellen van 85% betrouwbare karakteristieke stijfheidsrelaties voor gebruik in de standaard ontwerpprogramma's Jan Telman (TNO), Arthur van Dommelen (DVS), versie

Nadere informatie

Type voorbeeld Het voorbeeld betreft de beoordeling van een waterkering op Piping en heave (STPH) met de focus op het schematiseren van de ondergrond.

Type voorbeeld Het voorbeeld betreft de beoordeling van een waterkering op Piping en heave (STPH) met de focus op het schematiseren van de ondergrond. Keywords STPH, bodemschematisatie, grondeigenschappen Contactpersoon Marit Zethof Type voorbeeld Het voorbeeld betreft de beoordeling van een waterkering op Piping en heave (STPH) met de focus op het schematiseren

Nadere informatie

Handreiking Faalkansanalyse en Faalkans Updating. Groene Versie - Macrostabiliteit Binnenwaarts

Handreiking Faalkansanalyse en Faalkans Updating. Groene Versie - Macrostabiliteit Binnenwaarts Handreiking Faalkansanalyse en Faalkans Updating Groene Versie - Macrostabiliteit Binnenwaarts Handreiking Faalkansanalyse en Faalkans Updating Groene Versie - Macrostabiliteit Binnenwaarts Wim Kanning

Nadere informatie

Kenmerk GEO Doorkiesnummer

Kenmerk GEO Doorkiesnummer Memo Aan Bianca Hardeman (RWS WVL) Van Alexander van Duinen Kenmerk Doorkiesnummer +088 335 720 1 Aantal pagina's 62 E-mail alexander.vanduinen@deltares.nl Onderwerp Ongedraineerde schuifsterkte bij toetsspoor

Nadere informatie

b) Het spreidingsdiagram ziet er als volgt uit (de getrokken lijn is de later uit te rekenen lineaire regressie-lijn): hoogte

b) Het spreidingsdiagram ziet er als volgt uit (de getrokken lijn is de later uit te rekenen lineaire regressie-lijn): hoogte Classroom Exercises GEO2-4208 Opgave 7.1 a) Regressie-analyse dicteert hier geen stricte regels voor. Wanneer we echter naar causaliteit kijken (wat wordt door wat bepaald), dan is het duidelijk dat hoogte

Nadere informatie

Leerlijn Geotechniek. Vorm Klassikale cursus, met praktijkoefening achter de knoppen. Zelfstudie via de digitale leeromgeving

Leerlijn Geotechniek. Vorm Klassikale cursus, met praktijkoefening achter de knoppen. Zelfstudie via de digitale leeromgeving Leerlijn Geotechniek Doelgroep Beoordelaars Instapniveau hbo of mbo met meerdere jaren beoordelingservaring; basiskennis grondmechanica en in staat om sonderingen en boringen te lezen en te interpreteren

Nadere informatie

Notitie. Beoordeling WOZ-bestand. Conclusies en aanbevelingen. datum 8 juni 2016

Notitie. Beoordeling WOZ-bestand. Conclusies en aanbevelingen. datum 8 juni 2016 Notitie Beoordeling WOZ-bestand datum 8 juni 2016 aan van Gemeente Amsterdam Tom Smits, Koert van Buiren en Daan in t Veld, SEO Economisch Onderzoek Rapportnummer 2016-43 In opdracht van de gemeente Amsterdam

Nadere informatie

Vereenvoudigde procedure voor het vaststellen van karakteristieke vermoeiingsrelaties voor gebruik in de standaard ontwerpprogramma's

Vereenvoudigde procedure voor het vaststellen van karakteristieke vermoeiingsrelaties voor gebruik in de standaard ontwerpprogramma's Vereenvoudigde procedure voor het vaststellen van karakteristieke vermoeiingsrelaties voor gebruik in de standaard ontwerpprogramma's Jan Telman (TNO), Arthur van Dommelen (DVS), versie juni 0 Inleiding

Nadere informatie

Keywords Grasbekleding erosie buitentalud (GEBU), hydraulische belasting, stormduur, Bovenrivierengebied

Keywords Grasbekleding erosie buitentalud (GEBU), hydraulische belasting, stormduur, Bovenrivierengebied Keywords Grasbekleding erosie buitentalud (GEBU), hydraulische belasting, stormduur, Bovenrivierengebied Indiener voorbeeld Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ) en adviesbureau DIJK53. Type voorbeeld Het voorbeeld

Nadere informatie

Schematiseringshandleiding macrostabiliteit

Schematiseringshandleiding macrostabiliteit Schematiseringshandleiding macrostabiliteit WBI 2017 Datum 1 december 2016 Status Definitief Colofon Uitgegeven door Ministerie van Infrastructuur en Milieu Informatie Helpdesk Water, www.helpdeskwater.nl

Nadere informatie

fundament onder mobiliteit

fundament onder mobiliteit é ^KOAC ^^^ fundament onder mobiliteit ^ KOAC N KOAC- Winthontlaan 28 Postbus 2756 3500 GT Utrecht Tel. +31 30 287 69 50 Fax +31 30 288 78 44 utrecht@koac-npc.nl www.koac-npc.ri e048338-2 Model karakterisering

Nadere informatie

Lto. 0fis.vi. sj^u*. -l(a I r> au (,

Lto. 0fis.vi. sj^u*. -l(a I r> au (, Lto 0fis.vi sj^u*. -l(a I r> au (, STICHTING BOOGBRUG VIANEN Walkade 15 3401 DR IJsselstein tel/fax 030 687 29 34 Berekening sterkte boogbrug Vianen Vergelijking sterkte hoofddraagconstructie van de boogbrug

Nadere informatie

Statistiek bij regionale proevenverzamelingen

Statistiek bij regionale proevenverzamelingen E. Calle Deltares e.o.f.calle@geodelft.nl Samenvatting Statistiek bij regionale proevenverzamelingen Regionale proevenverzamelingen lenen zich bij uitstek om de ruimtelijke structuur van variaties van

Nadere informatie

11. Multipele Regressie en Correlatie

11. Multipele Regressie en Correlatie 11. Multipele Regressie en Correlatie Meervoudig regressie model Nu gaan we kijken naar een relatie tussen een responsvariabele en meerdere verklarende variabelen. Een bivariate regressielijn ziet er in

Nadere informatie

Stabiliteit Lekdijk nabij 't Waal

Stabiliteit Lekdijk nabij 't Waal Stabiliteit Lekdijk nabij 't Waal Berekeningen ten behoeve van keurvergunning projectnr. 234722 revisie 02 15 november 2010 Opdrachtgever Gemeente Houten t.a.v. dhr. P. de Moed Postbus 30 3990 DA HOUTEN

Nadere informatie

Nijmegen aanpassing spoorbrug i.v.m. aanleg nevengeul

Nijmegen aanpassing spoorbrug i.v.m. aanleg nevengeul Ingenieursbureau Nijmegen aanpassing spoorbrug i.v.m. aanleg nevengeul Geotechnische parameters Projectcode HT1694 Datum 4 oktober 2012 Rapportstatus Definitef Opdrachtgever Prorail Paraaf Opdrachtgever:

Nadere informatie

Aantal pagina's 10. Doorkiesnummer (088) Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen

Aantal pagina's 10. Doorkiesnummer (088) Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen Memo Van Dr. G. Wolters Aantal pagina's 10 Doorkiesnummer (088) 33 58 318 E-mail guido.wolters @deltares.nl Onderwerp Wrijvingsproeven Wrijvingscoëfficiënten van C-Fix-, basalt en betonzuilen 1 Algemeen

Nadere informatie

AANLEG SINGEL BIJ WATERKERING KAREKIETFLAT SLIEDRECHT

AANLEG SINGEL BIJ WATERKERING KAREKIETFLAT SLIEDRECHT Fugro GeoServices B.V. Waterbouw RAPPORT betreffende AANLEG SINGEL BIJ WATERKERING KAREKIETFLAT SLIEDRECHT Opdrachtnummer: 1212-0029-000 Opdrachtgever : Gemeente Sliedrecht Afdeling Weg- en Waterbouw Postbus

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 016 www.opleidingen.stowa.nl Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid M01 - Basis Cursus Beoordelen en Ontwerpen M0 - Geotechniek: SOS en Piping M03 - Indirecte

Nadere informatie

Veiligheidsoordeel Grebbedijk dijktraject Eerste beoordeling primaire waterkeringen

Veiligheidsoordeel Grebbedijk dijktraject Eerste beoordeling primaire waterkeringen Veiligheidsoordeel Grebbedijk dijktraject 45-1 Eerste beoordeling primaire waterkeringen 2017-2023 Waterschap Vallei en Veluwe Versie: 1.0 Vastgesteld door het college van dijkgraaf en heemraden van waterschap

Nadere informatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie 9. Lineaire Regressie en Correlatie Lineaire verbanden In dit hoofdstuk worden methoden gepresenteerd waarmee je kwantitatieve respons variabelen (afhankelijk) en verklarende variabelen (onafhankelijk)

Nadere informatie

Het gebruik van het blancheerrendement als indicator voor het verwerkingsrendement.

Het gebruik van het blancheerrendement als indicator voor het verwerkingsrendement. Het gebruik van het blancheerrendement als indicator voor het verwerkingsrendement. Een statistische onderbouwing voor bemonstering van partijen champignons. P.C.C. van Loon Praktijkonderzoek Plant & Omgeving

Nadere informatie

Beoordeling veiligheid primaire waterkeringen Normtraject 20-3 Geervliet-Hekelingen

Beoordeling veiligheid primaire waterkeringen Normtraject 20-3 Geervliet-Hekelingen Beoordeling veiligheid primaire waterkeringen 2017-2023 Normtraject 20-3 Geervliet-Hekelingen Definitief v3.0 28 augustus 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 1.1 Kader 1 1.2 Van overschrijdingskans naar

Nadere informatie

Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid

Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid Robuustheid regressiemodel voor kapitaalkosten gebaseerd op aansluitdichtheid Dr.ir. P.W. Heijnen Faculteit Techniek, Bestuur en Management Technische Universiteit Delft 22 april 2010 1 1 Introductie De

Nadere informatie

Toepassen van de piekwaarde van de ongedraineerde schuifsterkte. WTI 2017 Toetsregels Stabiliteit

Toepassen van de piekwaarde van de ongedraineerde schuifsterkte. WTI 2017 Toetsregels Stabiliteit Toepassen van de piekwaarde van de ongedraineerde schuifsterkte WTI 2017 Toetsregels Toepassen van de piekwaarde van de ongedraineerde schuifsterkte WTI 2017 Toetsregels Alexander van Duinen 1209434-002

Nadere informatie

Dijken op Veen II DoV werkwijze voor bepaling macrostabiliteit Markermeerdijk

Dijken op Veen II DoV werkwijze voor bepaling macrostabiliteit Markermeerdijk Dijken op Veen II DoV werkwijze voor bepaling macrostabiliteit Markermeerdijk HHNK en RWS behouden alle rechten voor. Niets uit deze publicatie mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden

Nadere informatie

Methodebeschrijving. Centraal Bureau voor de Statistiek. Nieuwbouwwoningen; outputprijsindex bouwkosten, 2010 = 100

Methodebeschrijving. Centraal Bureau voor de Statistiek. Nieuwbouwwoningen; outputprijsindex bouwkosten, 2010 = 100 Methodebeschrijving Nieuwbouwwoningen; outputprijsindex bouwkosten, 2010 = 100 1. Inleiding Dit is een methodebeschrijving van de statistiek Nieuwbouwwoningen; outputprijsindex bouwkosten (O-PINW). De

Nadere informatie

Pipingonderzoek WTI2017

Pipingonderzoek WTI2017 Pipingonderzoek WTI2017 Ulrich Förster (Deltares) Peter Blommaart (RWS-VWL) Inhoud Inleiding programma WTI 2017 Doel van de toetsing Verschillende toetslagen Planning cluster toetsen piping Ulrich Förster

Nadere informatie

Korte notitie Afwateringskanaal Noord

Korte notitie Afwateringskanaal Noord Korte notitie Afwateringskanaal Noord Auteur: Wim Pater (State of the Art Engineering B.V.) Datum: 27-6-2014 Inleiding Traject 3 van afwateringskanaal Noord is op STBI (Stabiliteit Piping) en STBU (Stabiliteit

Nadere informatie

Regionale proevenverzameling Boezemkaden Noord-Holland v6.0

Regionale proevenverzameling Boezemkaden Noord-Holland v6.0 Regionale proevenverzameling Boezemkaden Noord-Holland v6.0 Auteur L. Kwakman Registratienummer 14.02889 Datum 10 oktober 2014 Versie 6.0 Status Definitief Afdeling Afdeling Beleid en Onderzoek Hoogheemraadschap

Nadere informatie

Aan Robert Vos;Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving. Kenmerk VEB Doorkiesnummer +31(0)

Aan Robert Vos;Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving. Kenmerk VEB Doorkiesnummer +31(0) Memo Aan Robert Vos;Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving Datum Van Joost den Bieman Kenmerk Doorkiesnummer +31(0)88335 8292 Aantal pagina's 10 E-mail joost.denbieman@deltares.nl Onderwerp OI2014

Nadere informatie

Emergente Vegetatie in relatie tot nutriëntenconcentraties in het sediment

Emergente Vegetatie in relatie tot nutriëntenconcentraties in het sediment Emergente Vegetatie in relatie tot nutriëntenconcentraties in het sediment Bart van der Aa 840515-001-004 Capita Selecta Aquatic Ecology Januari 2010 Wageningen Universiteit Inhoud 1 Inleiding... 1 2 Methode...

Nadere informatie

Veiligheidsfactor voor ontwerpen met Steentoets2010 voor blokken op hun kant

Veiligheidsfactor voor ontwerpen met Steentoets2010 voor blokken op hun kant Veiligheidsfactor voor ontwerpen met Steentoets2010 voor blokken op hun kant Veiligheidsfactor voor ontwerpen met Steentoets2010 voor blokken op hun kant Dorothea Kaste Mark Klein Breteler 1208045-015

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 Een populatie: parametrische toetsen

Hoofdstuk 5 Een populatie: parametrische toetsen Hoofdstuk 5 Een populatie: parametrische toetsen 5.1 Gemiddelde, variantie, standaardafwijking: De variantie is als het ware de gemiddelde gekwadrateerde afwijking van het gemiddelde. Hoe groter de variantie

Nadere informatie

Domein A: Vaardigheden

Domein A: Vaardigheden Examenprogramma Wiskunde A havo Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden Domein B Algebra en tellen

Nadere informatie

Extrapolatie van de waterstand in het Waddengebied

Extrapolatie van de waterstand in het Waddengebied Extrapolatie van de waterstand in het Waddengebied Henk van den Brink KNMI 8 juli 2015 Probleemstelling De onzekerheid in de extrapolatie is ongewenst groot bij het gebruik van een 3-parameter (Extreme

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016 www.opleidingen.stowa.nl Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid M01 - Basis Cursus Beoordelen en Ontwerpen M02 - Geotechniek: SOS en Piping M03 -

Nadere informatie

MEMO. 1. Inleiding. 2. Zomerkade Vianense Waard

MEMO. 1. Inleiding. 2. Zomerkade Vianense Waard MEMO Project : Ruimte voor de Lek Onderwerp : Ontwerp zomerkade Vianense Waard en Invloed geul op zomerkade Pontwaard rev 1 Referentie : RRAN Datum : 16 november 2011 Auteur : T. Maas Verificatie : W.

Nadere informatie

De overschrijdingskans van de ontwerpbelasting

De overschrijdingskans van de ontwerpbelasting De overschrijdingskans van de ontwerpbelasting Nadere toelichting op het Ontwerpinstrumentarium 2014 Ruben Jongejan 18-07-2014 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 De betekenis van rekenwaarden... 2 3 Ontwerpbelasting

Nadere informatie

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17 digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal

Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid. 2016/17   digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid 2016/17 www.opleidingen.stowa.nl digitaal cursus naslagwerk 2016/17 totaal Opleidingen Nieuwe Normering Waterveiligheid Link naar: Digitaal Cursus Naslagwerk

Nadere informatie

BEREKENING SCHEURKANSEN VOOR VERHARDENDE BETONNEN ELEMENTEN

BEREKENING SCHEURKANSEN VOOR VERHARDENDE BETONNEN ELEMENTEN BEREKENING SCHEURKANSEN VOOR VERHARDENDE BETONNEN ELEMENTEN MSc. H.W.M. van der Ham Dr. E.A.B. Koenders Prof. Dr. K. van Breugel DIANA Ontwikkelings Verening Technische lezingen 31 oktober 26 Presenting

Nadere informatie

Aanvullende rapportage verkeersveiligheidseffecten experimenten 130km/h

Aanvullende rapportage verkeersveiligheidseffecten experimenten 130km/h Datum 12 december 2011 Bijlage(n) - Aanvullende rapportage verkeersveiligheidseffecten experimenten 130km/h Achtergrond Het kabinet is voornemens de maximumsnelheid op autosnelwegen te verhogen naar 130

Nadere informatie

Dijkdenkersbijeenkomst 29 november Welkom bij Argo

Dijkdenkersbijeenkomst 29 november Welkom bij Argo Dijkdenkersbijeenkomst 29 november 2017 Welkom bij Argo Agenda Opening & mededelingen Onafhankelijk voorzitter; toelichting op de stand van zaken na de vorige dijkdenkersbijeenkomst. Grondonderzoek; toelichting

Nadere informatie

VEILIGHEIDSVOORRADEN BEREKENEN

VEILIGHEIDSVOORRADEN BEREKENEN VEILIGHEIDSVOORRADEN BEREKENEN 4 Soorten berekeningen 12 AUGUSTUS 2013 IR. PAUL DURLINGER Durlinger Consultancy Management Summary In dit paper worden vier methoden behandeld om veiligheidsvoorraden te

Nadere informatie

dr / nat [kn/m 3 ] mv. tot ophoogzand 18.0/

dr / nat [kn/m 3 ] mv. tot ophoogzand 18.0/ MEMO Aan: De heer F. te Brake (GMB) Van: ing. D. Ripzaad PMSE RC C.c.: Kenmerk: M7498-17 Datum: 27-01-2015 Betreft: Hoogwaterroute Meinerswijk te Arnhem- zettingsberekening Pagina: 1 van 2 Geachte heer

Nadere informatie

Achtergrond POV. Deelstudie Opbarsten MACRO ST ABILITEIT. Auteur: Gijs Hoffmans Datum: 2 september Versie: 1

Achtergrond POV. Deelstudie Opbarsten MACRO ST ABILITEIT. Auteur: Gijs Hoffmans Datum: 2 september Versie: 1 Achtergrond Deelstudie Opbarsten ST ABILITEIT Auteur: Gijs Hoffmans : 2 september 2015 Versie: 1 Macrostabiliteit Pagina 1 van 8 Documentversie Inleiding In het dijkverbeteringsprogramma HWBP (= HoogWater

Nadere informatie

POVM Rekentechnieken. Consequentie analyse POV MACRO S T ABILITEIT. Auteur: T. Naves P. Lamens H.J. Lengkeek Datum: Mei 2018 Versie: 3.

POVM Rekentechnieken. Consequentie analyse POV MACRO S T ABILITEIT. Auteur: T. Naves P. Lamens H.J. Lengkeek Datum: Mei 2018 Versie: 3. M Rekentechnieken Consequentie analyse S T ABILITEIT Auteur: T. Naves P. Lamens H.J. Lengkeek Datum: Mei 2018 Versie: 3.0 M Rekentechnieken Consequentie analyse S T ABILITEIT Auteur: T. Naves P. Lamens

Nadere informatie

Weinig directe schade, wel grote indirecte gevolgen: hongersnood.

Weinig directe schade, wel grote indirecte gevolgen: hongersnood. 1 Opbouw presentatie. Blauwe lijn is de te versterken Markermeerdijk Hoorn Edam Amsterdam. Markermeerdijk is vaak doorgebroken. Dit is te zien op oude kaarten aan grillige vorm oeverlijn en aan vele meertjes

Nadere informatie

POV-M Parameterbepaling EEM POV MACRO STABILITEIT. Auteur: ir. M. Post en M.S. Luijendijk M.Sc. Datum: maart Versie 1 Definitief

POV-M Parameterbepaling EEM POV MACRO STABILITEIT. Auteur: ir. M. Post en M.S. Luijendijk M.Sc. Datum: maart Versie 1 Definitief POV-M Parameterbepaling EEM POV MACRO STABILITEIT Auteur: ir. M. Post en M.S. Luijendijk M.Sc. Datum: maart 2018 Versie 1 Definitief Project 11201294-002 Pagina's 31 Samenvatting Het onderzoeksprogramma

Nadere informatie

Ongedraineerde sterkte van slappe Nederlandse grond

Ongedraineerde sterkte van slappe Nederlandse grond E.J. den Haan Deltares Deel 1 Ongedraineerde sterkte van slappe Nederlandse grond Inleiding De ongedraineerde sterkte van Nederlandse slappe grond is in het verleden niet diepgaand onderzocht. Dat is een

Nadere informatie