Advocaat van het verzoeningsresultaat

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Advocaat van het verzoeningsresultaat"

Transcriptie

1 Advocaat van het verzoeningsresultaat

2 GENT, 25 APRIL Advocaat van het verzoeningsresultaat Na jaren als Auditeur in de Raad van State, is Bart Weekers sedert 2010 Vlaams Ombudsman. Samen met 12 medewerkers, probeert Bart verzoeningsresultaten te bereiken, telkens het er bovenarms op zit tussen een burger en zijn Vlaamse overheid. Op vraag van het Genootschap Advocaten Publiek Recht vertolkt Bart in deze bijdrage het standpunt van de burger over zelfverdedigers en adviseurs in publiekrechtelijke procedures, die zich niet moeten houden aan de deontologie en de behoorlijke beroepsuitoefening van de advocaat. De boodschap van de burger (m/v/x) is kort en krachtig: hij ligt niet wakker van dit advocaten-probleem en verlangt simpelweg oplossingen voor zijn eigen burger-problemen. Aan de advocaat, maar even goed aan elke andere professional van de publieke onvrede, zegt de burger dan ook wees advocaat van het verzoeningsresultaat.

3 3 Beste collega-professionals van de publieke onvrede, Sta me toe om eerst wat nostalgie vanwege het Genootschap Advocaten Publiek Recht te lezen in de uitnodiging tot deze studienamiddag. De uitnodiging laat inderdaad verstaan dat partijen in publiekrechtelijke procedures voorheen minder geneigd waren om zichzelf te verdedigen of om een beroep te doen op een adviseur - niet-advocaat. Deze studienamiddag wil het hebben over de aandachtspunten daarbij en de mogelijkheden tot verbetering nu deze zelfverdedigers en adviseurs zich niet moeten houden aan de deontologie en de behoorlijke beroepsuitoefening van de advocaat. Bij het Genootschap leeft ook het gevoel dat er andere regels bestaan in deze publiekrechtelijke procedures dan in de burgerrechtelijke. Als Vlaams Ombudsman, dat wil zeggen de ombudsman voor alles wat de Vlaamse overheid beweerdelijk fout doet, mag ik hier vandaag het standpunt van de burger vertolken. Een waarschuwing vooraf: neem mezelf met een korrel zout. Met wat goede wil, sta ik aan het hoofd van jaarlijkse klachten over elektriciteitsfacturen, verkeerslawaai, arbeidsbemiddeling, kinderopvang, sociale huur, klachten voor 6,5 miljoen burgers: ik vertegenwoordig hier hooguit 1% van de burgers, die het dan ook nog eens zeker niet altijd terecht klagen, maar daarover meer verderop,...

4 4 De burger wil alleszins geen 50 jaar terug in de tijd Eerst iets over nostalgie naar de goeie ouwe tijd in het Publiek Recht. Eerlijk? Burgers verlangen daar niet naar. Ik spoel 50 jaar terug naar de beginnende beginselen van behoorlijk bestuur en ik beland bij Louis Paul Suetens in het T.B.P. van De eerste daar ten tonele gevoerde burger luistert naar de naam van Jean Mauer en die Jean Mauer moest op 18 februari 1965, via het arrest van de Raad van State, een kruis maken over zijn ambitie om gemeentesecretaris te worden van Wolkrange. Wolkrange, ondertussen een deelgemeente van de vandaag sowieso te kleine en slechts een goeie inwoners tellende fusiegemeente Messancy in de buurt van Arlon. De Raad van State verwierp na twee jaar juridische strijd de vraag van Jean Mauer om een gemeenteraadsbeslissing te valideren van 7 februari De Raad oordeelde dat de gemeenteraad Jean Mauer overhaast en dus met schending van het beginsel van de fair play had aangesteld tot gemeentesecretaris. Overhaast is een understatement en Twitter kan er ook vandaag nog een puntje aan zuigen. De gemeenteraad van Wolkrange had namelijk tijdens éénzelfde vergadering, zowel het ontslag van de in dienst zijnde secretaris aanvaard, als de vereisten voor de benoeming tot de vacante betrekking vastgesteld en Jean Mauer benoemd als nieuwe secretaris. En toegegeven, af en toe zie ik nog Jean Mauers. Onlangs bijvoorbeeld (zaak ombudsman ) vroeg een burger me waar hij euro advocatenkosten kon recupereren, die hij had moeten maken om via de Raad voor Vergunningsbetwistingen zijn lokale overheid na 2,5 jaar terug te fluiten omdat die de eigen verkavelingsregels negeerde door een carport aan de verkeerde kant van een woning te vergunnen. Maar globaal heb ik vandaag wel degelijk een ander beeld van publiekrechtelijke procedures en besturen en van de tussenkomsten van personen allerhande, waaronder advocaten. Godzijdank heeft Wolkrange al lang geen eigen gemeenteraad meer en raadgevers allerhande, waaronder advocaten, voorkomen al te veel arresten Mauer. Mocht u overigens denken dat ik overdrijf met mijn aandacht voor Jean Mauer, dan leest u best wat verder in het artikel van Suenens. Het volgende topic behandelt de afwezigheid van enige formele motiveringsplicht voor besturen. Suetens bleek zijn tijd uiteindelijk 21 jaar vooruit: inderdaad, sedert de formele motiveringswet van 1991 hoeven burgers zich alvast niet meer te ergeren aan dit kleine, maar essentiële onderdeel van behoorlijke publieke omgang met mekaar.

5 5 Samen EHBO: Eerste Hulp Bij Onvrede Maar laat ik me toch concentreren op mijn wel degelijk positief verhaal dat zich situeert in het heden en de toekomst. En eerst. Ja, ik kan het bevestigen. Heel wat burgers verdedigen zichzelf vandaag zelf in publiekrechtelijke procedures: velen onder hen vinden steeds makkelijker de weg en overheidsdiensten nemen hen ook bij de hand om kwaliteitsvol een procedure op te starten. Neem bijvoorbeeld schade aan het voertuig door de slechte staat van de weg. De burger vindt alle info daarover op met een uitgebreide FAQ en beschrijving van wat te doen staat in zulk geval. Een eerste observatie is dat deze website vol staat met dergelijke correcte Vlaamse overheidsinformatie en meer dan 8,5 miljoen clicks had in Het eraan gekoppelde gratis telefoonnummer 1700 beantwoordde in 2016 ook rond het miljoen telefoontjes en mails. Het is meteen mijn eerste oproep, ook aan de professionals hier aanwezig. Lang voorbij is de tijd, waarbij ons schap met wetboeken het antwoord bevatte op alle vragen en de overheid ontoegankelijk was. Werk dus met deze GPS van de overheidsinformatie. Het is goed navigeren daarop, niet alleen voor de burger zelf, ook voor de generalist of voor de specialist in deze of gene materie, wanneer die te maken krijgt met een vraag of een probleem dat niet onmiddellijk in zijn of haar gezichtsveld ligt en hij toch EHBO, in de zin van Eerste Hulp bij Onvrede moet verlenen. Maar burgers verwachten van onze EHBO meer dan louter goeie informatie. Het is meteen mijn tweede observatie. Ook op de markt van de eerstelijnsrechtshulp denk ik dat we veel meer kunnen doen dan wat vandaag gebeurt. Het is aandoenlijk dat de Orde van de Vlaamse Balies mee spreekuren organiseert via het overheidsbudget rond eerstelijnsrechtshulp. Maar, eerlijk? Ik zie versnippering in plaats van hefbomen om steeds wederkerende adviezen rond garantie of protesteren van facturen te standaardiseren. Of dichter bij mijn eigen specialisatie: de jaarlijkse zwartrij- en doorstromingsboetes bij De Lijn van 107 euro. Een advocaat Publiek Recht begint geen rechtszaak voor zo n habbekrats, maar toch miskijken elk jaar tientallen burgers zich op de do s en don ts rond zulke boete. De middelen rond eerstelijnsrechtshulp zouden heel wat beter besteed zijn, indien we daar wat meer aandacht aan zouden besteden.

6 6 Overigens, kunnen we zelf dan onderlinge achterhoedegevechten voeren over zulke zaken; burgers spelen ons sowieso tegen mekaar uit. Ze houden ons scherp en krijgen ons uiteindelijk heus wel daar waar we moeten zijn. Zo aanvaardde de burger die me achter die euro vroeg, mijn afwijzend antwoord pas toen ook de juridische dienst van Test-Aankoop me bleek bij te treden. Een andere burger (zaak ombudsman ) vraagt mijn mening over een voorstel vanwege zijn generalist-advocaat, die een tot mislukken gedoemde openbaarheidsprocedure voorstelt om inzage te krijgen in het studietoelagedossier van de ondertussen meerderjarige zoon van verzoeker. En ja, het gebeurt ook andersom. Het vernietigingsarrest RvSt. nr van 23 februari 2017 leert dat ook ik wel erg snel het bemiddelen opgaf in een zaak van een uiteindelijk door de Raad van State vernietigde vergunning voor een helihaven in landbouwgebied. De burger wil simpelweg oplossingen En laat dit duidelijk zijn: het zal burgers worst wezen of een juridische techniek al dan niet orthodox is en of een advocaat zijn of haar deontologie van maar liefst 77 pagina s helemaal correct volgt (zelf heb ik overigens nauwelijks 3 of 4 decreetsartikelen deontologie). Burgers halen enkel de schouders op wanneer de juridische beroepsgroepen in een defensieve kramp schieten omdat er kapers op de kust komen. Ze weten heel goed wat ze de mensen van het recht verwijten: te duur, te lange termijnen, te abstracte resultaten, letterlijk én figuurlijk een te zwaar proces. De burger vindt dus dat we ons op deze studiemiddag onze tijd verliezen door ons bezig te houden met de eigen problemen van de mensen van het recht, terwijl de burger concrete oplossingen van ons verwacht van zijn eigen burger-problemen. En jawel hoor, begrijp me niet verkeerd: wanneer iemand diep in de puree zit, als een ontslag dreigt of de schrapping van een structurele subsidie, dan krijg ik regelmatig de vraag welke advocaat raadt u me aan? Uw beroep heeft dus zeker nog toekomst en uw toegevoegde waarde wordt erkend. En vanzelfsprekend hebben de verschillende traditionele publiekrechtelijke procedures via de verschillende administratieve rechtbanken bijvoorbeeld daarbij dan elk hun eigen mérites, maar soms ook valkuilen.

7 7 De burger vraagt simpelweg aan u en mij om te redeneren vanuit de oplossingen en het is daar dat mijn publiekrechtelijke procedures soms kunnen helpen en, toegegeven, soms ook niet. Laat ik daarom dus verder wat focussen op die nieuwe en inderdaad onzekere publiekrechtelijke procedures met nieuw soort regels, waarin mijn Vlaamse Ombudsdienst werkt en waar er uiteraard wel degelijk een rechtsgrond voor is in het Vlaams Klachtendecreet, in het Ombudsdecreet, maar bijvoorbeeld ook in artikel 19 RvSt-Wet, dat een opschorting van de 60-dagen-termijn bepaalt voor al wie ultiem verzoening nastreeft via de ombudsman. Ik heb het hier dus over publiekrechtelijke bemiddeling en verzoening van standpunten via de ombudsman en meer bepaald over de verzoeningsresultaten uit het Vlaams klachtenboek 2016 (zie waarvan er sommige tot stand kwamen met de hulp van een advocaat, maar het merendeel zonder enige tussenkomst van enige advocaat of de ombudsman zelf. Ik ben erg overtuigd dat we hier nog maar aan het begin staan van een weg met een enorme toekomst. Wie weet spoelt er iemand over 50 jaar terug met de vaststelling dat deze ombudsman zijn tijd wat vooruit was toen hij vond dat de overheid altijd een voorafgaand bemiddelingsaanbod moet doen, vooraleer de overheid een burger voor de rechter sleept. Overigens, was de reactie van de top van de Vlaamse administratie op dit voorstel uit mijn beleidsplan veelzeggend: Interessant ombudsman, maar zadel ons wel niet op met een nieuw substantieel vormvereiste, waar de mensen van het recht zo op kicken. Wat er verder ook met dit voorstel gebeurt: ik denk dus dat het enkel via zulke innovaties is dat de burger de toegevoegde waarde van de professionals van de publieke onvrede zal blijven aanvaarden.

8 8 Kijk goed rondom u Maar wat zijn nu precies de belangrijkste nieuwe spelregels en vereiste vaardigheden bij dit soort nieuwe publiekrechtelijke procedures? Om te beginnen: enkel wie het hele landschap beheerst van de gerechtelijke en buitengerechtelijke geschillenbeslechting, zal zijn gading vinden bij het verzoeningsperspectief via klachtenbehandeling en ombudswerk binnen een alomtegenwoordige overheid, die duizend-en-één dingen doet. Bij de ombudsman bijvoorbeeld stromen dag-na-dag de mails en telefoontjes binnen en voor de ombudsman het weet, holt hij van het ene brandje naar het andere en staat hij daar met zijn verzoening brengend tuinslangetje tegenover vlammen, die langs deuren en ramen uitslaan. Goed rondom kijken, is dus de boodschap. Negatief omschreven gaat het daarbij om de vaardigheid om goed neen kunnen zeggen of de klachtencarrousel te stoppen. Inderdaad, niets schrijnender dan hetzelfde dossier soms als een soort monster van Loch Ness te zien blijven opduiken. Een verzoeker met een catch 22 rond een torenhoge belastingschuld verwoordde het ooit treffend zo bij me: sommigen willen iets doen, maar kunnen niet; en zij die iets kunnen doen, willen niet. Dit sluit trouwens wat aan bij een bekende misvatting over de ombudsman (ook bij advocaten Publiek Recht, die me immers vragen om hier vandaag het standpunt van de burger te verwoorden), in de zin dat de ombudsman steeds sowieso het standpunt van de burger vertolkt. Dat is dus niet zo: de ombudsman is bij uitstek neutraal op basis van een maatschappelijk belang. Anders dan de advocaat in zijn klassieke rol, verdedigt de ombudsman geen specifiek belang en het grootste deel van mijn tijd bestaat alvast uit zeer goed rondom kijken en vervolgens aan de burger duidelijk neen zeggen wanneer die bijvoorbeeld een compleet onrealistische verwachting rond handhaving heeft en denkt dat de Vlaamse overheid een welzijnsvoorziening zal sluiten omdat grootmoeder er niet goed verzorgd werd. Maar opnieuw, ik nam onlangs een tweede mandaat op en dat was toch vooral omdat ik werk aan positief verhaal en hoopvol gestemd ben. Wie dus het perspectief voor ogen houdt van de burger die een oplossing wil, verkiest dus uiteraard ook een meer positieve omschrijving van deze eerste vaardigheid rond het goed rondom kijken. Het gaat er dan om de toegevoegde waarde te zien van klachtenbehandeling of ombudswerk tussen de vele andere manieren om te antwoorden op onvrede. Ik verduidelijk aan de hand van het verhaal van de abnormaal hoge waterfactuur, u weet wel die larmoyante verhalen van mensen, die zoals u en ik niet elke dag thuis in de kelder de stand van hun watermeter opschrijven en dan plots de inhoud van een heel Olympisch zwembad aangerekend krijgen op een waterfactuur van vele duizenden euro s.

9 9 Wees advocaat van het verzoeningsresultaat Over de jaren heen zien we dit klachtenbeeld positief evolueren, vooral toch doordat klachtenbehandeling en ombudswerk mee rekken op de reglementaire marge voor watermaatschappijen om minnelijk te schikken. Een rek die u zelf slechts met de grootste moeite zal bekomen via individuele procedures voor de rechtbank, onder andere omdat u en de rechter niet het totaaloverzicht hebben op de enkele honderden van dergelijke dossiers per jaar bij de verschillende Vlaamse watermaatschappijen. In een concrete rechtszaak, zal de juridische dienst van de watermaatschappij daarom doorgaans geneigd zijn om louter strikt het minimum te schikken volgens wat de maatschappij reglementair verplicht is. De ombudsman bijvoorbeeld heeft al een breder zicht en kan zo regelmatig publiek rapporteren over veel forsere factuurverminderingen dan het strikt reglementair mogelijke. Ik denk aan een communicatie die ik op 21 mei 2015 kon doen, toen de Watergroep euro afpitste van een factuur van euro. Dergelijke resultaten lieten me heel onlangs ook toe om op 8 maart 2017 in mijn jaarverslag over 2016 nog een stap verder te gaan en te schrijven dat een te rigide toepassing van de minimumregeling tot onbillijkheid leidt. En dezer dagen zit de ombudsman, samen met de toezichthouder (die nog een beter zicht heeft dan de ombudsman op al die schikkingen), bij het beleid rond de tafel om te bekijken hoe de watermaatschappijen reglementair aangespoord kunnen worden tot meer soepelheid en billijkheid. Ik omschrijf dergelijke aanpak als een hink-stap-sprong. Daarbij staan de hink en de stap voor het inschatten of de onvrede gegrond kan genoemd worden ( de hink ) op basis van een toets aan good practices in de vorm van ombudsnormen waaraan behoorlijk overheidsoptreden moet beantwoorden (dit is dan de stap ). Watermaatschappijen die strikt enkel minnelijk schikken volgens wat ze reglementair verplicht zijn vallen zo dan bijvoorbeeld uit de toon in vergelijking met andere maatschappijen, die verdergaan. Maar de kroon op het werk ligt uiteraard bij wat volgt en dat is bij de sprong richting verzoening of definitieve geschillenbeslechting, waarbij klachtenbehandeling en ombudswerk doorgaans zullen trachten om maat te houden. Daarbij zal de één blijven (m)opperen dat het optreden van de klachtenbehandelaars en de ombudsman inzake abnormaal hoge facturen niet doortastend genoeg is en dat het te traag gaat; anderen zullen blijven opwerpen dat de gelijkheid en de rechtszekerheid in het gedrang zijn.

10 10 Het is op die onzekere weg dat ik samen met u wil wandelen. Om hier resultaten te bereiken soms behoorlijk onorthodox voor al wie een louter juridische bril opzet belanden we uiteindelijk bij de vraag wat hier precies nodig is? Het is op dit punt, dat ik u meegeef: Voer geen achterhoedegevecht. Behoud in uw beroep wat goed is, maar moderniseer waar nodig. Wees meer dan louter de advocaat van de burger of de advocaat van het bestuur. Wees de advocaat van het verzoeningsresultaat. Wanneer u bijvoorbeeld merkt dat Vlaanderen te traag rechtspreekt, u denkt de overheid fiscale regels te strikt interpreteert, deze of gene partij rechtsmisbruik maakt van de factor tijd, u botst op grenzen van wederzijdse loyaliteit tussen burger en bestuur, de overheid tekortschiet bij een mensenrecht, blijf overwegen om me dat te melden. We bekijken dan of we dit samen kunnen aanpakken en of we, met de hulp van mijn specifieke toegang tot de overheid en mijn verzoeningstaal, standpunten kunnen verzoenen in uw concrete zaak en, wie weet, samen ook dossieroverstijgende resultaten kunnen boeken ten dienste van het algemeen belang. Want moge dit meteen ook mijn slotwoord zijn: het is mijn diepste wens en ook overtuiging dat we mekaar niet tot in de eeuwigheid zullen aanspreken als collegabestrijders van publieke onvrede, maar wel als collega-advocaat van het verzoeningsresultaat. Bart Weekers VLAAMS OMBUDSMAN

11 Artikel 2 Ombudsdecreet - Er bestaat bij het Vlaams Parlement een Vlaams Ombudsman voor de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest, hierna Vlaamse Ombudsman te noemen.

BELEIDSPLAN Scherper, dieper, ruimer

BELEIDSPLAN Scherper, dieper, ruimer BELEIDSPLAN 2016-2022 Scherper, dieper, ruimer Scherper, dieper, ruimer BELEIDSPLAN VLAAMSE OMBUDSDIENST 2016-2022 Brussel, 15 juni 2016 Het Vlaams Parlement verleent Vlaams ombudsman Bart Weekers een

Nadere informatie

Week -endopvang thuis personen met zware handicap: Herstel zorggarantie

Week -endopvang thuis personen met zware handicap: Herstel zorggarantie Week -endopvang thuis personen met zware handicap: Herstel zorggarantie Managementsamenvatting Weekendopvang thuis personen met zware handicap: Richting herstel zorggarantie - Dit rapport heeft als achtergrond

Nadere informatie

16 maart Rapport Aanvullende aanslag klein beschrijf

16 maart Rapport Aanvullende aanslag klein beschrijf 2016-1577 Rapport 2016-3 Aanvullende aanslag klein beschrijf Management-samenvatting In dit rapport analyseert de Vlaamse Ombudsdienst ongenoegen van belastingplichtigen in de registratiebelasting. Zij

Nadere informatie

Overeenkomst over de aansluiting van de gemeente.. bij de Vlaamse Ombudsdienst voor de tweedelijnsklachtenbehandeling

Overeenkomst over de aansluiting van de gemeente.. bij de Vlaamse Ombudsdienst voor de tweedelijnsklachtenbehandeling Overeenkomst over de aansluiting van de gemeente.. bij de Vlaamse Ombudsdienst voor de tweedelijnsklachtenbehandeling Tussen de gemeente.., vertegenwoordigd door en de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams

Nadere informatie

1 JAAR GENDERKAMER. Zacht als het kan, hard als het moet

1 JAAR GENDERKAMER. Zacht als het kan, hard als het moet 1 JAAR GENDERKAMER Zacht als het kan, hard als het moet Zacht als het kan, hard als het moet GENDERKAMER VESTIGT ZICH IN MENSENRECHTENLANDSCHAP Sedert 15 september 2016 (stilzwijgende verlenging samenwerkingsakkoord

Nadere informatie

KLACHTENPROCEDURE. Een klacht moet goed onderscheiden worden van een melding en van een vraag om informatie.

KLACHTENPROCEDURE. Een klacht moet goed onderscheiden worden van een melding en van een vraag om informatie. KLACHTENPROCEDURE 1. UITGANGSPUNTEN 1.1. Klachtendecreet De klachtenprocedure wordt geregeld door het decreet van 1 juni 2001 houdende toekenning van een klachtrecht ten aanzien van bestuursinstellingen

Nadere informatie

Sancties Vlaamse Zorgverzekering Vlaams Zorgfonds

Sancties Vlaamse Zorgverzekering Vlaams Zorgfonds Sancties Vlaamse Zorgverzekering Vlaams Zorgfonds 24 februari 2014 2013-00386 Rapport 2014-4 Samenvatting Sancties Zorgverzekering Sterk vereenvoudigd, steunt de Vlaamse Zorgverzekering op de jaarlijkse

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de gemeente Wierden. Datum: 22 januari 2014. Rapportnummer: 2014/004

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de gemeente Wierden. Datum: 22 januari 2014. Rapportnummer: 2014/004 Rapport Rapport betreffende een klacht over de gemeente Wierden. Datum: 22 januari 2014 Rapportnummer: 2014/004 2 De klacht Verzoekers klagen over de manier waarop de gemeente Wierden is omgegaan met hun

Nadere informatie

Brussel, 29 mei 2015. De rol van de Vlaamse ombudsman bij conflicten tussen burger en overheid

Brussel, 29 mei 2015. De rol van de Vlaamse ombudsman bij conflicten tussen burger en overheid Brussel, 29 mei 2015 De rol van de Vlaamse ombudsman bij conflicten tussen burger en overheid Over de auteur - Bart Weekers is - sedert 2010 en nog tot 2016 - de Vlaamse ombudsman. Het Vlaams Parlement

Nadere informatie

PROCEDURE KLACHTENBEHEER BRUGSE MAATSCHAPPIJ VOOR HUISVESTING

PROCEDURE KLACHTENBEHEER BRUGSE MAATSCHAPPIJ VOOR HUISVESTING INHOUDSOPGAVE 1. UITGANGSPUNTEN pagina 2 1.1. Wat is een klacht? pagina 2 Niet elke klacht krijgt een staartje pagina 2 Niet elke klacht handelt over een fout of tekortkoming pagina 2 Non bis in idem pagina

Nadere informatie

Mee een deel van de oplossing zijn

Mee een deel van de oplossing zijn Mee een deel van de oplossing zijn Mee een deel van de oplossing zijn is het thema van het jaarverslag 2015 van Vlaams Ombudsman Bart Weekers. Het is meteen het laatste jaarverslag van het mandaat 2010-2016.

Nadere informatie

Een toegangsdeur geopend. Onderhoud verwarmingsketel: goeie afspraken, goeie vrienden. Niet-verzoend: huurder draait op voor kost kapotte kraan

Een toegangsdeur geopend. Onderhoud verwarmingsketel: goeie afspraken, goeie vrienden. Niet-verzoend: huurder draait op voor kost kapotte kraan Een toegangsdeur geopend 28 januari 2014 Onlangs klopte een directeur van een jeugdinstelling op onze deur. Zijn instelling geraakt maar niet verbonden met een nieuwe Vlaamse on-line-toegangsdeur, die

Nadere informatie

25 november 2016 Rapport B. Pas van energieleverancier gewisseld? Best even de energiebijdrage bekijken.

25 november 2016 Rapport B. Pas van energieleverancier gewisseld? Best even de energiebijdrage bekijken. Pas van energieleverancier gewisseld? Best even de energiebijdrage bekijken. Managementsamenvatting Pas van energieleverancier gewisseld? Best even de energiebijdrage bekijken Doorheen heel 2016 zullen

Nadere informatie

Zit u vast? kinderen en jongeren? Botst u in uw werk op. onrecht tegenover. Wij helpen u verder

Zit u vast? kinderen en jongeren? Botst u in uw werk op. onrecht tegenover. Wij helpen u verder Botst u in uw werk op onrecht tegenover kinderen en jongeren? Contacteer de van het Kinderrechtencommissariaat Zit u vast? Wij helpen u verder Wat is de van het Kinderrechtencommissariaat? De van het Kinderrechtencommissariaat

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 8 november 2010 ADVIES 2010-62 over de weigering om toegang te verlenen tot een fiscaal dossier

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie

Reglement klachtencommissie De Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector (WKCZ) verplicht zorgaanbieders zoals klinieken een formele regeling voor de behandeling van klachten te treffen. Bergman Clinics ziet een klacht als een mogelijkheid

Nadere informatie

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de regionale politie-eenheid Den Haag. Datum: 2 maart 2015 Rapportnummer: 2015/047

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de regionale politie-eenheid Den Haag. Datum: 2 maart 2015 Rapportnummer: 2015/047 Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over de regionale politie-eenheid Den Haag. Datum: 2 maart 2015 Rapportnummer: 2015/047 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de politie-eenheid Den Haag en

Nadere informatie

De rechtsbijstandsverzekering kan in uiteenlopende situaties tussenbeide komen:

De rechtsbijstandsverzekering kan in uiteenlopende situaties tussenbeide komen: Gepubliceerd op Wikifin (https://www.wikifin.be) Je vertrekt op reis en bij aankomst stel je vast dat je vakantiewoning niet overeenstemt met de gemaakte afspraken. Of je belastingcontroleur betwist je

Nadere informatie

Ombudsdienst Consumentengeschillen Advocatuur OCA

Ombudsdienst Consumentengeschillen Advocatuur OCA Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be Procedurereglement Staatsbladsstraat 8 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@advocaat.be ondernemingsnummer 0267.393.267 Ombudsdienst Consumentengeschillen

Nadere informatie

Procedure klachtenbehandeling

Procedure klachtenbehandeling Procedure klachtenbehandeling Wat is een klacht Een klacht is een manifeste uiting (mondeling, schriftelijk of elektronisch), waarbij een ontevreden burger klaagt over een al dan niet verrichte handeling

Nadere informatie

Toegang tot justitie en welzijn: werk samen met de Vlaamse Infolijn

Toegang tot justitie en welzijn: werk samen met de Vlaamse Infolijn OP.RECHT.MECHELEN Mechelen, 21 oktober 2016 Toegang tot justitie en welzijn: werk samen met de Vlaamse Infolijn In zijn bijdrage over toegang tot justitie en welzijn vertrekt de Vlaamse ombudsman bij de

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie stichting Deurwaarders Collectief Nederland.

Reglement Geschillencommissie stichting Deurwaarders Collectief Nederland. Reglement Geschillencommissie stichting Deurwaarders Collectief Nederlan Definities Artikel 1 In dit Reglement wordt verstaan onder: Commissie: de Geschillencommissie; Stichting Deurwaarders Collectief

Nadere informatie

21 oktober 2016 Rapport Premies elektrische auto: ombudsman vraagt geste voor laatkomers

21 oktober 2016 Rapport Premies elektrische auto: ombudsman vraagt geste voor laatkomers 21 oktober 2016 Premies elektrische auto: ombudsman vraagt geste voor laatkomers Managementsamenvatting Premies elektrische auto s: Ombudsman vraagt geste voor laatkomers 21 oktober 2016 Al heel 2016 lang

Nadere informatie

36 ste Toelatingsexamen arts/tandarts

36 ste Toelatingsexamen arts/tandarts 36 ste Toelatingsexamen arts/tandarts Tijd om augustus-sessie te sluiten RAPPORT 2014-08 36 ste toelatingsexamen arts/tandarts: tijd om augustus-sessie te sluiten Met 3 deliberaties en 12 niet-valide vragen

Nadere informatie

Bemiddelingsreglement van de Vlaamse Organisatie voor Bemiddeling en Arbitrage VOBA

Bemiddelingsreglement van de Vlaamse Organisatie voor Bemiddeling en Arbitrage VOBA Bemiddelingsreglement van de Vlaamse Organisatie voor Bemiddeling en Arbitrage VOBA De Vlaamse Organisatie voor Bemiddeling en Arbitrage ( afgekort VOBA ) is een vereniging zonder winstoogmerk, met zetel

Nadere informatie

PROCEDURE KLACHTENBEHEER BRUGSE MAATSCHAPPIJ VOOR HUISVESTING

PROCEDURE KLACHTENBEHEER BRUGSE MAATSCHAPPIJ VOOR HUISVESTING INHOUDSOPGAVE 1. UITGANGSPUNTEN pagina 2 1.1. Wat is een klacht? pagina 2 Niet elke klacht krijgt een staartje pagina 2 Niet elke klacht handelt over een fout of tekortkoming pagina 2 Non bis in idem pagina

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Randmeren uit Zwolle. Datum: 11 april Rapportnummer: 2011/105

Rapport. Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Randmeren uit Zwolle. Datum: 11 april Rapportnummer: 2011/105 Rapport Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Randmeren uit Zwolle. Datum: 11 april 2011 Rapportnummer: 2011/105 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst/Randmeren de aanslag inkomstenbelasting

Nadere informatie

Klachtenmanagement bij lokale besturen Juridische en organisatorische context. 25 oktober 2007

Klachtenmanagement bij lokale besturen Juridische en organisatorische context. 25 oktober 2007 Klachtenmanagement bij lokale besturen Juridische en organisatorische context 25 oktober 2007 Inhoud 1. Situering klachtenbehandeling 2. Juridische context 3. Draagvlak? 4. Conclusies 2 1. Situering klachtenbehandeling

Nadere informatie

VO Algemene voorwaarden rechtsbijstandverzekering

VO Algemene voorwaarden rechtsbijstandverzekering VO 18-05 Algemene voorwaarden rechtsbijstandverzekering Algemene voorwaarden rechtsbijstand Deze algemene voorwaarden en de bijzondere voorwaarden hierna gelden alleen als deze op uw polisblad staan. De

Nadere informatie

Rapport. Datum: 28 juni 2007 Rapportnummer: 2007/136

Rapport. Datum: 28 juni 2007 Rapportnummer: 2007/136 Rapport Datum: 28 juni 2007 Rapportnummer: 2007/136 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de griffier van de rechtbank te Amsterdam Sector kanton, locatie Hilversum op 3 augustus 2000 heeft nagelaten

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 35/2011 van 21 december 2011

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid artikel 29; Advies nr 35/2011 van 21 december 2011 1/5 Advies nr 35/2011 van 21 december 2011 Betreft: vermelding van de identiteit van een klokkenluider in interne communicatie via e-mail en in de notulen van de vergadering van de raad van bestuur (CO-A-2011-045)

Nadere informatie

betreffende de garantie dat drinkwater een basisrecht is voor elke Vlaming

betreffende de garantie dat drinkwater een basisrecht is voor elke Vlaming ingediend op 1388 (2017-2018) Nr. 1 27 november 2017 (2017-2018) Voorstel van resolutie van Rob Beenders, Tine Soens, Bart Van Malderen en Joris Vandenbroucke betreffende de garantie dat drinkwater een

Nadere informatie

Hoofdstuk 5. Klachten, meldingen en voorstellen

Hoofdstuk 5. Klachten, meldingen en voorstellen Hoofdstuk 5. Klachten, meldingen en voorstellen Bestuursdecreet Klachtendecreet Toelichting Afdeling 1. Algemene bepaling Art. II.74. Dit hoofdstuk is van toepassing op de volgende overheidsinstanties:

Nadere informatie

Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders

Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders Resultaten focusgroep gescheiden ouders Onderdeel van het project Kind Centraal Capelle aan den IJssel Inleiding De afgelopen jaren is het aantal scheidingen

Nadere informatie

Vlaams ombudsman Bart Weekers over knopen tussen burger en overheid

Vlaams ombudsman Bart Weekers over knopen tussen burger en overheid Vlaams ombudsman Bart Weekers over knopen tussen burger en overheid 16 november 2016 - Op een seminarie van de Vlaamse overheid, sprak Vlaams ombudsman Bart Weekers over knopen tussen burger en overheid.

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de beheerder van het regionale politiekorps Midden en West Brabant (de burgemeester van Tilburg).

Rapport. Rapport over een klacht over de beheerder van het regionale politiekorps Midden en West Brabant (de burgemeester van Tilburg). Rapport Rapport over een klacht over de beheerder van het regionale politiekorps Midden en West Brabant (de burgemeester van Tilburg). Datum: 18 mei 2011 Rapportnummer: 2011/149 2 Klacht Verzoeker klaagt

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 7 mei 2018 ADVIES 2018-41 met betrekking tot de toegang tot informatie die in een databank aanwezig

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie

Reglement klachtencommissie Zorgverleners leren van klachten en ongewenste gebeurtenissen in de zorg. Doel van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg is dan ook: openheid over klachten en ongewenste gebeurtenissen en ervan

Nadere informatie

Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum

Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum 2 augustus 2007 RA0612790 Samenvatting Een huizenbezitter heeft al jarenlang een geschil

Nadere informatie

KLACHTEN. Wat moet je doen wanneer je een probleem hebt met een andere huurder van onze huisvestingsmaatschappij?

KLACHTEN. Wat moet je doen wanneer je een probleem hebt met een andere huurder van onze huisvestingsmaatschappij? KLACHTEN Wat moet je doen wanneer je een probleem hebt met een andere huurder van onze huisvestingsmaatschappij? Elke huurder moet zich gedragen als een goed huisvader. Dit staat zo in het huurcontract.

Nadere informatie

PROCEDURE KLACHTENBEHEER BRUGSE MAATSCHAPPIJ VOOR HUISVESTING

PROCEDURE KLACHTENBEHEER BRUGSE MAATSCHAPPIJ VOOR HUISVESTING INHOUDSOPGAVE 1. UITGANGSPUNTEN pagina 2 1.1. Wat is een klacht? pagina 2 Definitie van klacht pagina 2 Niet elke klacht wordt behandeld pagina 2 Niet elke klacht gaat over een fout of tekortkoming pagina

Nadere informatie

Rapport. Herzien Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Toeslagen te Utrecht. Datum: 10 februari Rapportnummer: 2014/006

Rapport. Herzien Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Toeslagen te Utrecht. Datum: 10 februari Rapportnummer: 2014/006 Rapport Herzien Rapport over een klacht over de Belastingdienst/Toeslagen te Utrecht. Datum: 10 februari 2014 Rapportnummer: 2014/006 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Belastingdienst/Toeslagen

Nadere informatie

JAARVERSLAG KLACHTEN GEMEENTE HOF VAN TWENTE

JAARVERSLAG KLACHTEN GEMEENTE HOF VAN TWENTE JAARVERSLAG KLACHTEN 2014 GEMEENTE HOF VAN TWENTE Inhoud 1. Inleiding. 3 2. Wat zijn klachten?... 3 2.1 Gedragingen 3 2.2 Geen klachten 3 3. Klachtenprocedure.. 3 3.1 Intern en extern klachtrecht 3 3.2

Nadere informatie

INFORMATIE TEN BEHOEVE VAN DE CLIËNTEN. (Mr. Sandrine Doise)

INFORMATIE TEN BEHOEVE VAN DE CLIËNTEN. (Mr. Sandrine Doise) 1. Algemeen. INFORMATIE TEN BEHOEVE VAN DE CLIËNTEN (Mr. Sandrine Doise) Op 14 augustus 2013 werd de wet van 17 juli 2013 houdende de invoeging van Boek III Vrijheid van vestiging, dienstverlening en algemene

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de William Schrikker Groep. Datum: 9 augustus Rapportnummer: 2011/241

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de William Schrikker Groep. Datum: 9 augustus Rapportnummer: 2011/241 Rapport Rapport betreffende een klacht over de William Schrikker Groep. Datum: 9 augustus 2011 Rapportnummer: 2011/241 2 Wat ging er aan de klacht vooraf? De familie P. heeft een adoptiedochter, die onder

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over een gedraging van de Huurcommissie uit Den Haag. Datum: 9 mei 2012. Rapportnummer: 2012/077

Rapport. Rapport betreffende een klacht over een gedraging van de Huurcommissie uit Den Haag. Datum: 9 mei 2012. Rapportnummer: 2012/077 Rapport Rapport betreffende een klacht over een gedraging van de Huurcommissie uit Den Haag Datum: 9 mei 2012 Rapportnummer: 2012/077 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Huurcommissie: niet de juiste

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Datum: 23 oktober 2013. Rapportnummer: 2013/151

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Datum: 23 oktober 2013. Rapportnummer: 2013/151 Rapport Rapport betreffende een klacht over de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen Datum: 23 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/151 2 Wat was er aan de hand? De heer en mevrouw S. kochten een woning en

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het College bescherming persoonsgegevens. Datum: 29 december Rapportnummer: 2011/368

Rapport. Rapport over een klacht over het College bescherming persoonsgegevens. Datum: 29 december Rapportnummer: 2011/368 Rapport Rapport over een klacht over het College bescherming persoonsgegevens Datum: 29 december 2011 Rapportnummer: 2011/368 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het College bescherming persoonsgegevens

Nadere informatie

Waarom wordt bemiddeling niet vaker gebruikt als alternatief om geschillen te beslechten?

Waarom wordt bemiddeling niet vaker gebruikt als alternatief om geschillen te beslechten? DIRECTORAAT-GENERAAL INTERN BELEID BELEIDSAFDELING C: BURGERRECHTEN EN CONSTITUTIONELE ZAKEN JURIDISCHE ZAKEN Waarom wordt bemiddeling niet vaker gebruikt als alternatief om geschillen te beslechten? SAMENVATTING

Nadere informatie

Overzicht gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening - GECORO

Overzicht gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening - GECORO Overzicht gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening - GECORO Door de invoering van het decreet ruimtelijke ordening moeten alle gemeenten een adviescommissie voor ruimtelijke ordening oprichten.

Nadere informatie

Dubbele leges voor één vergunning Gemeente Almere Dienst Publiekszaken

Dubbele leges voor één vergunning Gemeente Almere Dienst Publiekszaken Rapport Gemeentelijke Ombudsman ` Dubbele leges voor één vergunning Gemeente Almere Dienst Publiekszaken 30 juni 2009 RA0939617 Samenvatting Een vrouw dient in Almere een bouwaanvraag in voor een uitbouw

Nadere informatie

Algemeen reglement inzake klachtenbehandeling

Algemeen reglement inzake klachtenbehandeling Algemeen reglement inzake klachtenbehandeling Artikel 1 - algemeen 1. Dit reglement organiseert voor de gemeente Opwijk en het OCMW Opwijk een systeem voor de behandeling van klachten over handelingen

Nadere informatie

BENT U IN DE AFGELOPEN 5 JAAR NAAR DE RECHTBANK GESTAPT?

BENT U IN DE AFGELOPEN 5 JAAR NAAR DE RECHTBANK GESTAPT? Oktober 2017 Justitie en ADR Vier op de tien ondernemers stapte de voorbije 5 jaar voor een geschil naar de rechter 46% was tevreden over de procedure voor de rechtbank Angst voor lange (19%) en dure (18%)

Nadere informatie

Rapport. Oordeel. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over de directeur Belastingen van de Belastingdienst niet gegrond.

Rapport. Oordeel. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over de directeur Belastingen van de Belastingdienst niet gegrond. Rapport Een onderzoek naar de beslissing van de directeur Belastingen van de Belastingdienst op een beroepschrift tegen de afwijzing van een verzoek om uitstel van betaling. Oordeel Op basis van het onderzoek

Nadere informatie

HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling)

HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling) HERSTELBEMIDDELING (slachtoffer- dader bemiddeling) DIENST Gent - Oudenaarde EEDVERBONDKAAI 285 9000 GENT DIENST Dendermonde OLV KERKPLEIN 30 9200 Dendermonde OOST-VLAANDEREN Voor wie? Slachtoffer/ daders

Nadere informatie

Analyse van de dossiers

Analyse van de dossiers DEEL II Analyse van de dossiers De cijfers van 2013 Bespreking van de klachten Klachten van algemene strekking en vragen om informatie 27 Dit deel van het Jaarverslag bevat drie hoofdstukken. De statistieken

Nadere informatie

GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN CEL VERZOENING GESCHILLENREGLEMENT

GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN CEL VERZOENING GESCHILLENREGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE REIZEN CEL VERZOENING GESCHILLENREGLEMENT Geschillencommissie Reizen vzw Maatschappelijke zetel bij de Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie NORTH GATE III

Nadere informatie

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN)

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) De VSN doet haar uiterste best om haar leden zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch is het mogelijk dat er zaken fout gaan of niet zoals afgesproken.

Nadere informatie

7 tips voor het selecteren van een advocaat voor uw arbeidsconflict UW ADVOCAAT ZOEKEN VIA DE ADVOCATENMAKELAAR

7 tips voor het selecteren van een advocaat voor uw arbeidsconflict UW ADVOCAAT ZOEKEN VIA DE ADVOCATENMAKELAAR UW ADVOCAAT ZOEKEN VIA DE ADVOCATENMAKELAAR 7 tips voor het selecteren van een advocaat voor uw arbeidsconflict 7 tips voor het selecteren van een advocaat voor uw arbeidsconflict Een arbeidsconflict is

Nadere informatie

27 juli / Rapport

27 juli / Rapport Ruitertornooien Aalst: de grens bereikt 27 juli 2015 Managementsamenvatting Ruitertornooien Aalst: de grens bereikt 27 juli 2015 - In dit rapport geeft de ombudsman verslag van zijn bemiddeling naar aanleiding

Nadere informatie

WETTELIJKE INFORMATIE

WETTELIJKE INFORMATIE WETTELIJKE INFORMATIE Het Wetboek Economisch Recht legt de verplichting op bepaalde informatie te verstrekken. Wij verzoeken U uitdrukkelijk hiervan kennis te nemen en ook de andere pagina s van deze website

Nadere informatie

4 klachtencoördinator is de persoon die de klachten ontvangt, de behandeling opvolgt en toeziet op de naleving van de procedure.

4 klachtencoördinator is de persoon die de klachten ontvangt, de behandeling opvolgt en toeziet op de naleving van de procedure. KLACHTENREGLEMENT GEMEENTE ZAVENTEM Artikel 1 : DOELSTELLING De gemeente Zaventem beoogt het permanent zorg dragen voor een verbetering van haar werking en dienstverlening naar de burgers. De gemeente

Nadere informatie

Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach.

Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach. Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach Goede voornemens? Vergeet het maar, zeggen de statistieken: slechts 18% slaagt erin om goede voornemens ook succesvol na te komen. En toch. Als je weet

Nadere informatie

DOSSIER PARK SPOOR OOST

DOSSIER PARK SPOOR OOST DOSSIER PARK SPOOR OOST Juridische stand van zaken Marleen RYELANDT, advocaat Procedure in schorsing en nietigverklaring van de stedenbouwkundige vergunning voor heraanleg van site Spoor Oost, niet alleen

Nadere informatie

Een onderzoek naar een uitbetaling door de Belastingdienst/Centrale administratie.

Een onderzoek naar een uitbetaling door de Belastingdienst/Centrale administratie. Rapport Klopt het rekeningnummer nog? Een onderzoek naar een uitbetaling door de Belastingdienst/Centrale administratie. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de Belastingdienst/Centrale

Nadere informatie

Rapport. Oordeel. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over het Openbaar Ministerie gegrond.

Rapport. Oordeel. Op basis van het onderzoek vindt de Nationale ombudsman de klacht over het Openbaar Ministerie gegrond. Rapport Een onderzoek naar klachten over het niet eerder seponeren van een strafzaak en over het doorsturen van een verzoek om schadevergoeding naar de rechtbank. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt

Nadere informatie

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model

Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Om, tijdens en rond. Een gids bij het voorbereiden van een studentengesprek in het COBRA-model Studenten en COBRA Diest Onderwijsprofessionalisering & Onderwijsondersteuning (KU Leuven) Studentenraad KU

Nadere informatie

De verzoeningsprocedure voor de vrederechter

De verzoeningsprocedure voor de vrederechter VREDEGERECHTEN ARRONDISSEMENT LEUVEN De verzoeningsprocedure voor de vrederechter A. Wat is een minnelijke schikking? De nabijheidsfunctie van de vrederechter komt allicht het meest tot uiting in de zaken

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging Psychomotorische kindertherapie. KLACHTENREGLEMENT Herziene versie januari 2007

Nederlandse Vereniging Psychomotorische kindertherapie. KLACHTENREGLEMENT Herziene versie januari 2007 Nederlandse Vereniging Psychomotorische kindertherapie KLACHTENREGLEMENT Herziene versie januari 2007 Algemeen Het klachtenreglement van de N.V.P.M.K.T. beschrijft de opvang, bemiddeling en behandeling

Nadere informatie

MT Bijzondere voorwaarden rechtsbijstandverzekering

MT Bijzondere voorwaarden rechtsbijstandverzekering MT 17-05 Bijzondere voorwaarden rechtsbijstandverzekering Algemene voorwaarden rechtsbijstand Deze algemene voorwaarden en de bijzondere voorwaarden hierna gelden alleen als deze op uw polisblad staan.

Nadere informatie

Reglement Klacht en Tuchtzaken

Reglement Klacht en Tuchtzaken Reglement Klacht en Tuchtzaken Begripsomschrijving Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: De vereniging: NEVOA, Beroepsorganisatie Bedrijfsjuridisch adviseurs. De algemene vergadering:

Nadere informatie

1. Hoeveel zaken zijn op dit moment hangende bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen?

1. Hoeveel zaken zijn op dit moment hangende bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 206 van RENAAT LANDUYT datum: 3 maart 2015 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Raad voor

Nadere informatie

VLAAMSE OMBUDSDIENST 2010-2016 SLIM & BURGERNABIJ. 19 november 2010 VOORAF 2

VLAAMSE OMBUDSDIENST 2010-2016 SLIM & BURGERNABIJ. 19 november 2010 VOORAF 2 VLAAMSE OMBUDSDIENST 2010-2016 SLIM & BURGERNABIJ 19 november 2010 VOORAF 2 1. SLIMME VLAAMSE DIENST 2 Toegevoegde waarde in de moderne rechtsstaat 2 Met parlement en regering 2 Slim op de eerste lijn

Nadere informatie

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR. INBURGERING. WONEN. GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRI J DING

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR. INBURGERING. WONEN. GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRI J DING ~\'~..\ Vlaa~se 't~ \ Regering Ministerieel besluit betreffende de beroepsprocedure met toepassing van artikel 29bls. 5. van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT BETREFFENDE INVORDERING VAN NIET-BETWISTE FACTUREN 1. Partijen De overeenkomst is gesloten tussen: Advocatenkantoor CHRISTOFFELS ADVOCATEN, gevestigd te 3620 Lanaken,

Nadere informatie

Ongewenste reclame in de brievenbus: overweeg graag-reclame-stickers

Ongewenste reclame in de brievenbus: overweeg graag-reclame-stickers 27 november 2017 2016-06264 Rapport 2017-5b Ongewenste reclame in de brievenbus: overweeg graag-reclame-stickers Managementsamenvatting Ongewenste reclame in de brievenbus: overweeg graag-reclame-stickers

Nadere informatie

hem niet heeft gehoord, ondanks zijn uitdrukkelijke verzoek daartoe;

hem niet heeft gehoord, ondanks zijn uitdrukkelijke verzoek daartoe; Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt over de wijze waarop de Raad voor Rechtsbijstand te Amsterdam zijn klacht van 29 juli 2008 heeft behandeld. Met name klaagt verzoeker erover dat de Raad voor Rechtsbijstand:

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 30 november Rapportnummer: 2012/192

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag. Datum: 30 november Rapportnummer: 2012/192 Rapport Rapport betreffende een klacht over de Huurcommissie te Den Haag Datum: 30 november 2012 Rapportnummer: 2012/192 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Huurcommissie ondanks het feit dat het duidelijk

Nadere informatie

UITSPRAAK VAN HET COLLEGE VAN TOEZICHT van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) te Utrecht

UITSPRAAK VAN HET COLLEGE VAN TOEZICHT van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) te Utrecht UITSPRAAK VAN HET COLLEGE VAN TOEZICHT van de Nederlandse Vereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) te Utrecht Betreffende klacht 14.21T ingediend door de heer XXX (hierna te noemen klager ) tegen

Nadere informatie

Procedurereglement met betrekking tot de Ombudsdienst van de advocaten van de Orde van Franstalige en Duitstalige balies

Procedurereglement met betrekking tot de Ombudsdienst van de advocaten van de Orde van Franstalige en Duitstalige balies Procedurereglement met betrekking tot de Ombudsdienst van de advocaten van de Orde van Franstalige en Duitstalige balies Artikel 1. Voorwerp van het procedurereglement Onderhavig reglement regelt de procedure

Nadere informatie

Rapport. Afwijzing kwijtscheldingsverzoek. Datum: 23 december 2014 Rapportnummer: 2014/223

Rapport. Afwijzing kwijtscheldingsverzoek. Datum: 23 december 2014 Rapportnummer: 2014/223 Rapport Afwijzing kwijtscheldingsverzoek Datum: 23 december 2014 Rapportnummer: 2014/223 2 Klacht Verzoekster klaagt er over dat de directeur van de Belastingdienst op 16 juni 2014 haar beroep tegen de

Nadere informatie

D.A.S. Uw redder in nood

D.A.S. Uw redder in nood D.A.S. Uw redder in nood Waarom rechtsbijstand? DE MEEST GESTELDE VRAGEN 1. Wat doet u als : uw voertuig door een ernstig verkeersongeval totaal verlies is of u zware lichamelijke letsels oploopt? U verwacht

Nadere informatie

Beoordeling Bevindingen

Beoordeling Bevindingen Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan hem als advocaat een machtiging van zijn cliënt heeft gevraagd om stukken bij de IND te kunnen opvragen,

Nadere informatie

Een onderzoek naar de mogelijkheden van de politie om het maken van beeldopnamen door burgers van slachtoffers te beletten.

Een onderzoek naar de mogelijkheden van de politie om het maken van beeldopnamen door burgers van slachtoffers te beletten. Rapport Een onderzoek naar de mogelijkheden van de politie om het maken van beeldopnamen door burgers van slachtoffers te beletten. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de politiechef

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 6 januari 2014 ADVIES 2014-10 met betrekking tot een vraag met betrekking tot de weigering om toegang

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v)

Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v) Functiebeschrijving: Deskundige Milieu (m/v) Graad Deskundige (m/v) Functietitel Deskundige Milieu (m/v) Doelstelling van de functie Als Deskundige Milieu adviseert u de milieuvergunningen die op het grondgebied

Nadere informatie

Rapport. Datum: 12 juni 2006 Rapportnummer: 2006/210

Rapport. Datum: 12 juni 2006 Rapportnummer: 2006/210 Rapport Datum: 12 juni 2006 Rapportnummer: 2006/210 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Dienst Domeinen Roerende Zaken, directie Apeldoorn hem naar aanleiding van zijn verzoek om ontbinding van een

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Arbodiensten

Reglement Geschillencommissie Arbodiensten Reglement Geschillencommissie Arbodiensten Definities Artikel 1 In dit Reglement wordt verstaan onder: a. Commissie: de Geschillencommissie Arbodiensten; b. Boaborea: de branchevereniging van dienstverleners

Nadere informatie

DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN

DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN DE PROCEDURE IN TUCHTZAKEN VAN DE ORDE DER GENEESHEREN Inleiding. Nico Biesmans, Magistraat-assessor Provinciale Raad van Antwerpen Bij de oprichting van de Orde der Geneesheren heeft de wetgever het toezicht

Nadere informatie

Het ondertekende verzoek tot onderzoek is op 27 januari 2009 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman.

Het ondertekende verzoek tot onderzoek is op 27 januari 2009 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman. Dossiernummer 09-2009 OORDEEL Verzoekster Mevrouw V. te Raalte. Datum verzoek Het ondertekende verzoek tot onderzoek is op 27 januari 2009 binnengekomen bij het secretariaat van de Overijsselse Ombudsman.

Nadere informatie

Jaarverslag klachtenbehandeling 2017

Jaarverslag klachtenbehandeling 2017 Jaarverslag klachtenbehandeling 2017 Anders denken, Samen doen! De gemeente Wijchen doet er alles aan haar dienstverlening zo goed mogelijk te laten verlopen. We richten ons op de tevredenheid van onze

Nadere informatie

in de school Adv ocaat

in de school Adv ocaat Advocaat in de school LAGER ONDERWIJS Wat is het recht? Scheiding der machten Iemand pesten is niet tof, door het rode licht fietsen of lopen is gevaarlijk, met mes en vork eten is beleefd, roepen in de

Nadere informatie

zittingsjaar 2011-2012 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie

zittingsjaar 2011-2012 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie vergadering C231 WON21 zittingsjaar 2011-2012 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie van 16 mei 2012 2 Commissievergadering nr. C231 WON21 (2011-2012) 16

Nadere informatie

Klachtenregeling Vogel Bewind

Klachtenregeling Vogel Bewind Klachtenregeling Vogel Bewind Vogel Bewind zal te allen tijde trachten om haar werkzaamheden ten aanzien van de aan haar opgedragen taken zo zorgvuldig mogelijk te realiseren en de belangenbehartiging

Nadere informatie

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping)

Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Module 4: Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Basisovertuiging 1 & 2 (Verdieping) Geluk is een gevoel! Jij bent de enige persoon op de wereld die jou gelukkig kan maken! Het is erg belangrijk dat je alle

Nadere informatie

VLAAMSE OMBUDSDIENST SLIM & BURGERNABIJ

VLAAMSE OMBUDSDIENST SLIM & BURGERNABIJ VLAAMSE OMBUDSDIENST 2010-2016 SLIM & BURGERNABIJ 19 november 2010 VOORAF 5 1. SLIMME VLAAMSE DIENST 7 Toegevoegde waarde in de moderne rechtsstaat 7 Met parlement en regering 7 Slim op de eerste lijn

Nadere informatie

Voorstelling onderzoek

Voorstelling onderzoek Wet op de verhaalbaarheid van erelonen - p. 1 Enquête "De wet op de verhaalbaarheid van erelonen van advocaten": resultaten Voorstelling onderzoek 1) Doelstelling Met deze enquête wilde De Juristenkrant

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING OCMW DE HAAN

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING OCMW DE HAAN REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING OCMW DE HAAN INHOUD 1. Inleiding 2. Toepassingsgebied 3. Registratie 4. Klachtencoördinator 5. Procedure klachtenbehandeling 5.1. ontvangst van de klacht 5.2. onderzoek ontvankelijkheid

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie

Reglement Klachtencommissie Reglement Klachtencommissie Artikel 1 Definities Klager: De huurder of woningzoekende die een klacht aan de commissie voorlegt. Huurder: Een huurder van een woning of woonruimte van Leystromen. Voor de

Nadere informatie

Deontologische code van het personeel van de gemeente Kortemark

Deontologische code van het personeel van de gemeente Kortemark Deontologische code van het personeel van de gemeente Kortemark 1 Krachtens het gemeentedecreet is het verplicht om een deontologische code op te maken voor de personeelsleden. Integriteit is echter in

Nadere informatie