Marktconsultatieverslag Zaanboot en Zaanhopper

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Marktconsultatieverslag Zaanboot en Zaanhopper"

Transcriptie

1 2017/16223 Marktconsultatieverslag Zaanboot en Zaanhopper Opdrachtgever: Gemeente Zaandam Datum: november-december 2016 Consultatie uitgevoerd door: Deelname markt: John Swaans en John van Pelt Rederij Wolfrat (Bouke Nagel) Blue Boat Compagnie (Ramon van der Storm) Varen in de Zaanstreek (Rob Vooren) Inleiding en achtergrond Het onderwerp van deze marktconsultatie betreft de twee bestaande vaarlijnen bekend onder de namen: de Zaanboot en de Zaanhopper. De Zaanhopper betreft de zomerdienstregeling van de Zaanhopper tussen Zaandam centrum, Zaanse Schans en Wormermeer. De Zaanboot heeft de afgelopen jaren in de zomermaanden een verbinding verzorgd tussen Amsterdam CS, het Hembrugterrein en het centrum van Zaandam (Wilhelminasluis). Waar de Zaanhopper vooral een toeristische functie vervult, heeft de Zaanboot een bredere functie. Het is een ontbrekende schakel voor het fietsverkeer tussen Zaandam en Amsterdam en zorgt voor de ontsluiting van het Hembrugterrein. Het is een verbinding voor toeristen en forenzen, en draagt bij aan de bereikbaarheid van Amsterdam en Zaandam over het IJ en de Zaan. Samenvattend kan worden gesteld dat de lijnen samen dus zowel een OV-functie als een toeristische functie vervullen. Huidige situatie en ambities In de huidige situatie is bekend dat de huidig lijnen niet kostendekkend zijn voor de opdrachtgever, de gemeente Zaanstad. In opdracht van het bestuur van de gemeente dient gekeken te worden naar verbetering hiervan, bijvoorbeeld door het aantrekken van meer reizigers en het verbeteren van de dienstverlening, naamsbekendheid, etc. Kansen liggen er: ontwikkelingen op het Hembrug terrein zijn zichtbaar met markten, evenementen, bedrijven en uitgaansgelegenheden. Er is een toename van het bezoekers aan het Hembrugterrein. Bovendien blijven de toeristische hotspots in de regio zoals de Zaanse Schans, Amsterdam en Volendam bestaan. Het is de ambitie van de gemeente om in samenspraak met de reders te onderzoeken welke ontwikkelmogelijkheden er op termijn zijn te realiseren.

2 Marktconsultatie Ter voorbereiding op de aanbestedingsprocedure wenst opdrachtgever, de gemeente Zaanstad, meer informatie en kennis uit de markt te verzamelen. De consultaties zijn gehouden met drie mogelijk geïnteresseerde rederijen, die input hebben gegeven. In dit verslag is de verkregen input geanonimiseerd weergegeven. Dit verslag is geen uitputtende of gedetailleerde weergave van de drie consultaties maar probeert de algemene beelden weer te geven die tijdens de consultaties zijn besproken. 1. Welke kansen ziet u voor een kostendekkend product en welke rol kan een rederij hierin spelen? Welke rol dient de gemeente hiervoor op zich te nemen? Het volledig kostendekkend krijgen van het vervoer over water is een lastig probleem. Er zijn nu verschillende oorzaken aan te wijzen: te weinig reizigers, te weinig opbrengsten, te goedkope kaartjes, te weinig naamsbekendheid, te kleine boot, etc. Alle factoren moeten worden verbeterd. Het inrichten van een kwalitatief betere verbinding met een moderne boot en het vergroten van de naamsbekendheid zal een positieve bijdrage leveren aan de kostendekkingsgraad. Ook dient contact gezocht te worden met winkeliers, touroperators, omliggende gemeenten, etc. De rol van de gemeente op deze punten is nu minimaal en de regie en het opdrachtgeverschap van de gemeente is onder de maat. Mede daardoor is het product nu niet krachtig genoeg. 2. Welke opties ziet u voor de eigendomsituatie van de toekomstige boten? Welke investeringen mag een gemeente verwachten van een rederij? Er zijn meerdere concepten te bedenken. Eigendom leggen bij de reder of bij de gemeente. Dan is er nog het onderhoud aan de boot. Eén reder heeft een voorkeur voor de variant waarbij de gemeente de boot aanschaft. Beide concepten hebben voor- en nadelen. Dit dient vooraf helder te zijn. Indien de gemeente de boot aanschaft, moet je ook nog bepalen waar je het onderhoud neerlegt. De verschillende concepten kennen natuurlijk een andere subsidiehoogte. Indien de gemeente wil dat de reder de boten levert, dan dient de reder een forse investering te doen. De reder verwacht dan dat de gemeente de reder op uitstekende wijze faciliteert tijdens de exploitatiefase. 3. Wat is het verschil tussen een toeristisch en een openbaar vervoersproduct? Kan dit in één productaanbod worden aangeboden? Waar liggen volgens u mogelijkheden?

3 Dat kan, zo geven twee reders aan: deze twee grootheden bijten elkaar niet mits je het maar goed regelt. Hiervoor is dan een dagelijkse verbinding noodzakelijk zodat de OV-functie herkenbaar en betrouwbaar wordt. Echter wil je concurreren met auto en trein dan dient moet er goed gekeken worden naar de reistijd, deze dient zo kort mogelijk te zijn. Dat is alleen mogelijk met een snellere boot, maar er zijn helaas op delen van de route snelheidsbeperkingen en er is de sluis in Zaandam. Een combi-kaart kan helpen de OV-functie op de kaart te zetten. Eén reder geeft aan het bundelen van de toeristische functie met het OV niet opportuun te vinden. 4. Waar ligt volgens u de rol van de architect van het vervoerssysteem? Deze rol dient te worden gedeeld. De route dient de belangrijkste opstappunten te bevatten. De reder moet het tarief kunnen bepalen, in overleg met de gemeente. 5. Welke ontwikkelmogelijkheden ziet u om de vaarroutes beter kostendekkend te maken? Denk hierbij aan het aantrekken van meer reizigers door bijvoorbeeld het verstrekken van informatie (gidsfunctie), catering, arrangementen, het vervoeren van dagjesmensen, buitenlandse toeristen, lokale inwoners en shoppers en evenementenbezoekers. Hier ligt een uitdaging voor alle partijen. Reder en gemeente dienen elkaar hierbij te helpen. De reder is de ondernemer die op de boot de vrijheid moet hebben om geld te verdienen met verkoop van koffie en een broodje, maar ook via catering en bijvoorbeeld het organiseren evenementen zoals een personeelsuitje. De gemeente moet beter helpen met marketing en PR. Borden in de stad en goede reizigersinformatie zijn essentieel en nog steeds niet goed geregeld. Het kan voor de gemeente Zaanstad interessant zijn wanneer dagjesmensen vaker naar het centrum van de gemeente Zaanstad gaan. Echter de concurrentie met de Zaanse Schans, Amsterdam en bijvoorbeeld steden als Edam en Volendam voor wat betreft het toerisme is pittig. Er liggen nog ontwikkelmogelijkheden op het Hembrugterrein. Het is interessant om te bezien of de komende jaren meer werknemers en reizigers naar het Hembrug terrein gaan reizen. Als dat het geval is, zal dat de bootverbinding daarvan kunnen profiteren. Het is belangrijk om in de aanbesteding een forecast te geven: hoe zit het met het Hembrug terrein over 2 en bijvoorbeeld over 5 jaar? Wat zijn de scenario s voor de ruimtelijke ontwikkelingen? 6. Welke rol ziet u voor zichzelf hierbij weggelegd en welke rol moet door de gemeente worden opgepakt? De gemeente dient de reder vrij te laten in zijn bedrijfsvoering. De gemeente dient te faciliteren en zaken rondom marketing, PR, bewegwijzering, etc. goed te regelen. Dit dient beter opgepakt te worden dan nu het geval is.

4 De reder kan contact zoeken met bijvoorbeeld busmaatschappijen om te bezien of een route van Hembrug naar Zaanstad en omliggende punten interessant is. Het ondersteunen van deze initiatieven dient samen met de gemeente te worden opgepakt. De gemeente kan meer doen dan ze nu doet voor de reder. Bijvoorbeeld het wachten bij sluizen is soms voor de reizigers een doorn in het oog. Het werken met een voorrangsvlag is dan een optie. Reders geven aan dat de gemeente niet te veel eisen moet stellen aan de boot. Vraag niet meer dan dat de boot moet voldoen aan de eisen van de Scheepsvaartinspectie. 7. Welke investeringen moeten hierbij gedaan worden (onderhouds- en beheerskosten boot, personeel, marketing en communicatie, aanlegplekken en (gecombineerde) voorzieningen)? Er dient waarschijnlijk een nieuwe moderne boot te worden aangeschaft. Dat is de basis. Wanneer je ambities hebt en je wilt OV, combineren met toerisme én je wilt een stijging van reizigersaantallen dan praat je over een boot waar 50 tot 80 personen op kunnen. Dan is er genoeg ruimte om buiten en binnen te zitten en om bijvoorbeeld fietsen mee te nemen. Echter, de boot dient wel te passen binnen het systeem, de route. Deze dient eerst te worden bepaald. De gemeente dient zich goed re realiseren dat wanneer er gevaren gaat worden met een boot waarvoor een groot vaarbewijs noodzakelijk is, dat de kosten toenemen. Gediplomeerde ervaren schippers zijn schaars. Er wordt in deze branche ook gewerkt met ZZP-ers, maar de loonkosten zijn dan hoger. 8. Wat is voor u de ideale concessieduur, 4 jaar, 6 jaar of langer en kunt u dat onderbouwen? Een langere concessie duur heeft de voorkeur van alle marktpartijen. Pas dan kan er zaken worden gedaan met een bank door de reder en kunnen investeringen worden gedaan die over een langere periode kunnen worden terugverdiend. Een minimale concessieduur van 4 jaar met 4 tot 6 optiejaren is een scenario dat vaak wordt genoemd. Je praat dan over een concessieduur van 8 tot 10 jaar. Wel dienen partijen meer regelmatig om tafel te gaan om belangrijke zaken te bespreken. De regie en het opdrachtgeverschap (waaronder communicatie) van de gemeente wordt nu door iedereen als onder de maat ervaren. De reder dient wel vooraf zekerheid te hebben over de bijdrage (subsidie) van de gemeente. Een bank vraagt immers ook zekerheid en wil een contract zien. 9. Hoe kijkt u aan tegen het bundelen van beide vaarboten/vaarroutes (Zaanboot en Zaanhopper) binnen 1 perceel?

5 Dat idee spreekt de markt aan. Echter er dient goed gekeken te worden naar de route, de opstapplekken en de wachttijden. Dynamische reisinformatie en korte wachttijden blijven essentieel. 10. Welke opties ziet u als realistisch op het gebied van duurzaam varen en welke voorkeur kunt u hiervoor aangeven? Welke investeringen mogen partijen hierin van elkaar verwachten en op welke termijn? Je moet hier, gezien de huidige technische mogelijkheden, niet te veel van verwachten. Een hybride boot behoort tot de mogelijkheden. Volledig elektrisch vragen is nauwelijks te doen op deze route, ook omdat de accu na ongeveer 10 uur leeg is. Bovendien: zodra je het Noordzeekanaal op gaat moet je bij wind altijd kunnen terugvallen op klassieke aandrijving. Het is niet veilig om alleen elektrisch te varen. Wel kun je aan de vervoerder vragen om een visie op recyclen van zijn afval (koffiebekers, etc) en dus een duurzame exploitatie op de boot. 11. Welke mogelijkheden ziet u voor combinaties van verschillende vervoersmodaliteiten en het ontwikkelen van bredere arrangementen; bijvoorbeeld het koppelen van boot, fiets, trein en bus, met attracties, routes en activiteiten? Dit is een randvoorwaarde om de bootverbindingen meer kostendekkend te krijgen. Ook voor de exploitant, de reder wordt het op deze wijze interessanter. De reder is een ondernemer en laat de reder dan ook ondernemer blijven. Binnen bepaalde grenzen moet het mogelijk zijn op de boten geld te verdienen. Een grotere boot biedt meer mogelijkheden. Voor de combinatie van OV en het toerisme geven twee reders aan dat dan een 7-daagse verbinding een must is gedurende het gehele jaar. Eén reder geeft aan het systeem alleen in de zomermaanden te willen exploiteren en geeft aan dat tijdens de winter (minder reizigers door kou en slecht weer) de boot niet moet varen. Indien wordt gekozen voor een systeem waarbij een bundeling is tussen OV en recreatie en een 365-dagen per jaar concept dan dient te subsidie bedrag opnieuw te worden bekeken. Dit moet dan waarschijnlijk omhoog. Echter, je trekt alleen OV-reizigers aan wanneer je zekerheid kunt bieden. 12. Ziet u de Wilhelmasluis binnen de volledige vaarverbinding van Amsterdam naar Wormerveer als een barrière of juist als een kansrijke tussenstop? Kunt u dit toelichten? De route naar Wormerveer is discutabel. Wel zien de reders goede mogelijkheden voor een route waarbij de stops: Amsterdam CS, Amsterdam NDSM, Shelltoren, Hembrug, Zaandam centrum, Verkade en Zaanse Schans terug komen. Wormerveer is interessant op drukkere dagen of als extra in de zomer. Je dient de route met 2 boten te varen zodat de wachttijd beperkt blijft.

6 Het varen naar de wateren van de gemeente Amsterdam is wel een risico. Hoe zit dat juridisch vragen twee reders zich af? Kan de gemeente Amsterdam via hun vergunningensysteem blokkeren dat boot daar aanlegt? Een reder geeft aan dat de sluis juist als versterking ingezet kan worden om het centrum te versterken voor bezoek horeca, fietsverhuur etc. 13. Ziet u meerwaarde voor uw product in de deelname aan de I-amsterdamcard, de Zaanse Schanscard en / of het Amsterdam Day & region ticket? Kunt u dit toelichten? Er is een meerwaarde voor deze kaarten en acties. Echter op dit moment is de besluitvorming rondom verlenging van de bootverbinding pas laat bekend. Dit is een verbeterpunt voor de gemeente. Dit zorgt voor spanning omdat dit soort kaarten en acties vaak maanden van tevoren gedrukt of uitgewerkt moeten worden. Hiermee is dan de reder niet geholpen. Een langere vaste concessie duur kan dit probleem verhelpen zodat de reder tijdig acties kan werven en een netwerk en meer naamsbekendheid kan opbouwen.

De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein MZ Zaandam Postbus GA Zaandam

De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein MZ Zaandam Postbus GA Zaandam *2016224813* 2016/224813 Burgemeester & Wethouders De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein 100 1506 MZ Zaandam Postbus 2000 1500 GA Zaandam Telefoon 14 075 www.zaanstad.nl PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT

BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT BELEIDSKADER OPENBAAR VERVOER DAV IN VOGELVLUCHT September 2016 1 Beleidskader openbaar DAV in vogelvlucht Het openbaar vervoer in de regio Drechtsteden / Alblasserwaard- Vijfheerenlanden (DAV) wordt opnieuw

Nadere informatie

De meerwaarde van POW in het gebied tussen Rotterdam en Drechtsteden is veelzijdig:

De meerwaarde van POW in het gebied tussen Rotterdam en Drechtsteden is veelzijdig: Statenvoorstel Vergadering December 2018 Nummer 7139 Vergaderdatum GS: 30 oktober 2018 Portefeuillehouder: Janssen, RA Uiterlijke beslistermijn: 19 december 2018 Documentnummer: PZH-2018-658953107 Onderwerp

Nadere informatie

Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Natuur- en recreatieplan Westfriesland Natuur- en recreatieplan Westfriesland Ondertitel Regionale Projectgroep 10 september 2015 Waar staan we in het proces? 2 Vijf werkblokken Blok 1: Het leggen van de basis Blok 2: Evaluatie Blok 3: Actualisatie

Nadere informatie

Hoe kan ik profiteren van Amsterdam? Boudewijn Bokdam

Hoe kan ik profiteren van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Hoe kan ik profiteren van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Programma 15.00-16.00 Workshop 16.00-16.30 Pauze 16.30-17.30 Themabijeenkomst 17.30-18.30 Borrel 2 Amsterdam Bezoeken, Holland Zien Gefinancierd door:

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Openbaar Vervoer in Limburg Zorgeloos reizen van deur tot deur

Openbaar Vervoer in Limburg Zorgeloos reizen van deur tot deur Openbaar Vervoer in Limburg Zorgeloos reizen van deur tot deur Zorgeloos reizen van deur tot deur Woon je in de stad of in een kleine kern, ga je naar je werk, of reis je in je vrije tijd; het Limburgs

Nadere informatie

Product voor internationale bezoeker uit Amsterdam. Anne Marie Dees

Product voor internationale bezoeker uit Amsterdam. Anne Marie Dees Product voor internationale bezoeker uit Amsterdam Anne Marie Dees Programma 15.00-16.00 Workshop 16.00-16.30 Pauze 16.30-17.30 Themabijeenkomst 17.30-18.30 Borrel 2 Amsterdam Bezoeken, Holland Zien Gefinancierd

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

Zeeland Recreatieland

Zeeland Recreatieland Zeeland Recreatieland Presentatie onderzoeksresultaten 25 februari 2015 Economisch belang toeristisch cluster Bestedingen 1,72 miljard Economisch belang toeristisch cluster Huidige werkgelegenheid 15.872

Nadere informatie

Leidraad marktconsultatie. Sportiom. ten behoeve van de. Gemeente s-hertogenbosch

Leidraad marktconsultatie. Sportiom. ten behoeve van de. Gemeente s-hertogenbosch Leidraad marktconsultatie Sportiom ten behoeve van de Gemeente s-hertogenbosch 1 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 1. INLEIDING... 3 2. AANLEIDING... 3 2.1 ACHTERGRONDEN... 3 2.2 DOELSTELLING EN GEWENSTE

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster 16 mei 2019 Inleiding Op donderdag 16 mei 2019 organiseerde

Nadere informatie

Bereikbaarheidsarrangementen Zwolle Bijdrage 23

Bereikbaarheidsarrangementen Zwolle Bijdrage 23 Bereikbaarheidsarrangementen Zwolle Bijdrage 23 Ed Graumans Syb Tjepkema Gastvrije binnenstad Zwolle op 7e plaats in 2012 Bereikbaarheid & Parkeren van 16e plaats in 2010 naar 7e in 2012 Ambitie raad:

Nadere informatie

Openbaar vervoer Hoeksche Waard Goeree-Overflakkee Gemeenteraad Korendijk 27 mei Erik van der Kooij & Marcel Scheerders

Openbaar vervoer Hoeksche Waard Goeree-Overflakkee Gemeenteraad Korendijk 27 mei Erik van der Kooij & Marcel Scheerders Openbaar vervoer Hoeksche Waard Goeree-Overflakkee Gemeenteraad Korendijk 27 mei 2014 Erik van der Kooij & Marcel Scheerders Programma 1. Context 2. Beleid OV HWGO 3. Nota van Uitgangspunten OV-concessie

Nadere informatie

Marketing Zaanstreek 2016. donderdag 16 juni

Marketing Zaanstreek 2016. donderdag 16 juni Marketing Zaanstreek 2016 donderdag 16 juni Marketing Zaanstreek Activiteitenprogramma 2016 Januari t/m maart: Marketingstrategie + Activiteitenprogramma April t/m december: Uitvoering activiteitenprogramma

Nadere informatie

En wat levert dit aan inzichten op om met elkaar te delen?

En wat levert dit aan inzichten op om met elkaar te delen? VEERDIENST VLISSINGEN-BRESKENS IN BESTUURLIJK PERSPECTIEF Gorinchem, 2 april 2015 Ferry Chervet, beleidsspecialist Mobiliteit, Provincie Zeeland doel presentatie Waarom richt de Provincie Zeeland in tijden

Nadere informatie

Texelhopper. 24 september 2015

Texelhopper. 24 september 2015 Texelhopper 24 september 2015 Waarom doen we de pilot Texelhopper? Visie OV 2020; Texels initiatief BOVT; Uitgangspunten Wens: aanbod speelt beter in op vraag (door slimme inzet verschillende vervoersmiddelen)

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag

Binnenstad Den Haag. 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag. Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Binnenstad Den Haag 21 mei 2015 NRW projectbezoek Den Haag Ad Dekkers Directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 De sterke punten Visie Consequente uitvoering en doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Actieprogramma Toeristische Verblijfsaccommodaties Stadsregio Amsterdam. Februari 2007

Actieprogramma Toeristische Verblijfsaccommodaties Stadsregio Amsterdam. Februari 2007 Actieprogramma Toeristische Verblijfsaccommodaties Stadsregio Amsterdam Februari 2007 1. Inleiding Op 12 december 2006 is het onderzoek naar Toeristische Verblijfsaccommodaties Stadsregio Amsterdam aan

Nadere informatie

Minder lokale lasten door afvalinzameling en verwerking goedkoper te maken

Minder lokale lasten door afvalinzameling en verwerking goedkoper te maken Minder lokale lasten door afvalinzameling en verwerking goedkoper te maken Initiatiefvoorstel VVD Rotterdam 14 december 2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opbouw Afvalstoffenheffing 4 Doelmatigheid verhogen

Nadere informatie

Mountainbike: Leidraad nieuwe routes en verbindingen. Checklist voor nieuw te ontwikkelen of te verbeteren mountainbike routes en verbindingen.

Mountainbike: Leidraad nieuwe routes en verbindingen. Checklist voor nieuw te ontwikkelen of te verbeteren mountainbike routes en verbindingen. Mountainbike: Leidraad nieuwe routes en verbindingen Checklist voor nieuw te ontwikkelen of te verbeteren mountainbike routes en verbindingen. Mountainbike: Leidraad nieuwe routes en verbindingen. CONCEPT.

Nadere informatie

Ontsluiting Bedrijventerreinen per OV

Ontsluiting Bedrijventerreinen per OV Ontsluiting Bedrijventerreinen per OV In dit onderzoek is een stappenplan ontwikkeld om de ontsluiting per OV van bedrijventerreinen te verbeteren. Dit stappenplan leidt tot de ontwikkeling van concepten

Nadere informatie

DE ONTWERPTAFEL Aan De Ontwerptafel werken we samen aan ruimtelijke plannen.

DE ONTWERPTAFEL Aan De Ontwerptafel werken we samen aan ruimtelijke plannen. DE ONTWERPTAFEL Aan De Ontwerptafel werken we samen aan ruimtelijke plannen. Automobiliteit zal altijd blijven bestaan, in welke vorm dan ook, dus ruimte hiervoor zal altijd nodig zijn Verslag Koffietafel

Nadere informatie

Samenvoeging van concessies Waterland en Zaanstreek

Samenvoeging van concessies Waterland en Zaanstreek Samenvoeging van concessies Waterland en Zaanstreek Peter de Winter / Herman Brüheim Afdeling Openbaar Vervoer 7 februari 2018 1 Inhoud presentatie Aanleiding Proces Presentatie; Voor- en nadelen samenvoegen

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Overzicht economische activiteiten AFWEGINGEN / GEVOLG. ACTIVITEIT BETREFT GEBRUIKERS BEOORDELING Wet Markt en Overheid Exploitatie

BIJLAGE 1: Overzicht economische activiteiten AFWEGINGEN / GEVOLG. ACTIVITEIT BETREFT GEBRUIKERS BEOORDELING Wet Markt en Overheid Exploitatie BIJLAGE 1: Overzicht economische activiteiten Exploitatie Sportverenigingen sportaccommodaties en particulieren Verhuur en in gebruik geven van sporthal en -zalen en een zwembad Dit zijn economische Kosten:

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 2012/2907 Registratiedatum: 10-07-2012 Afdeling: LO Agendapunt: 29-Vo-10 Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Omzetten VVV-winkel naar VVV-agentschap Voorgesteld besluit: 1.

Nadere informatie

Openbaar vervoer concessie

Openbaar vervoer concessie Openbaar vervoer concessie Gemeenteraad Jordy van Slooten, fysiekdomein@regiogv.nl Januari 2019 1 2 3 Opgave en inzet Gooi en Vechtstreek MIRT Bereikbaarheid per weg en spoor staat onder druk. OV is onvoldoende

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Sprong over het IJ. 16 april 2015

Sprong over het IJ. 16 april 2015 Sprong over het IJ 16 april 2015 Korte introductie GVB GVB verzorgt ruim 100 jaar het OV in Amsterdam GVB vervoert gemiddeld bijna driekwart miljoen reizigers per werkdag Met bijna 4000 medewerkers behoort

Nadere informatie

Marktconsultatie aanbesteding openbaar vervoer Haarlem-IJmond

Marktconsultatie aanbesteding openbaar vervoer Haarlem-IJmond Marktconsultatie aanbesteding openbaar vervoer Haarlem-IJmond 2016-2025 Opgesteld door: A.M.M. Weijers Vastgesteld door: R. Postma, Directie Beleid, sector Verkeer en Vervoer Referentie: PNH 264871 Datum:

Nadere informatie

P+Fiets. Snel en slim in de stad WIE WINT HET? Big Data of Verkeersmodellen

P+Fiets. Snel en slim in de stad WIE WINT HET? Big Data of Verkeersmodellen P+Fiets WIE WINT HET? Big Data of Verkeersmodellen Snel en slim in de stad WAAR STAAT HET VAST? De grootste vertragingen (>70%): In de stad! GEVOLGEN P+R BESTAAT AL, MAAR Heel goed OV nodig Is niet in

Nadere informatie

Plan van aanpak Het plan van aanpak voor dit project bestaat uit drie fasen:

Plan van aanpak Het plan van aanpak voor dit project bestaat uit drie fasen: Samenvatting tussenrapport Toekomstvisie FNV KIEM Testen van de geformuleerde visies op de vakbond van de toekomst aan de huidige behoeften van leden en potentiële leden. Aanleiding Project FNV KIEM in

Nadere informatie

Inhoud voorstel aan Raad

Inhoud voorstel aan Raad 2016/11918 Inhoud voorstel aan Raad Onderwerp Uitvoeringsagenda Toerisme Zaanstad 2016-2019 Gevraagd besluit 1. De Uitvoeringsagenda Toerisme Zaanstad 2016 2019 vast te stellen, inhoudende: a. de doelen:

Nadere informatie

Profielschets Burgemeester van Zaanstad

Profielschets Burgemeester van Zaanstad Profielschets Burgemeester van Zaanstad ZAANSTAD IS een stad met meer dan 152 000 inwoners. In de loop der eeuwen zijn vele duizenden mensen van heinde en verre naar de Zaanstreek toe gekomen. De Russische

Nadere informatie

Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam

Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Programma 15.00-16.00 Workshop 16.00-16.30 Pauze 16.30-17.30 Themabijeenkomst 17.30-18.30 Borrel 2 Amsterdam Bezoeken, Holland

Nadere informatie

Het succes van RandstadRail uitbouwen Schaalsprong Openbaar Vervoer

Het succes van RandstadRail uitbouwen Schaalsprong Openbaar Vervoer Het succes van RandstadRail uitbouwen Schaalsprong Openbaar Vervoer Van de auto in de tram, omdat het kan! Den Haag - Stad in Transitie 13 december 2017 Partners bij Schaalsprong OV Opgave Excellente bereikbaarheid

Nadere informatie

KENGETALLEN KOSTPRIJSBEREKENIG Ranking Deelname per sportsoort

KENGETALLEN KOSTPRIJSBEREKENIG Ranking Deelname per sportsoort Ranking Deelname per sportsoort 2014 2012 Mutatie Sportsoort per per per 1 1.696.670 4.785.599 2,82 0,70 19,81% 1.662.355 5.084.588 3,06 0,66 17,72% 34.315-298.989-0,24 0,04 2,09% 2 1.182.492 3.084.923

Nadere informatie

Directoraat-generaal Bedrijfsleven & Innovatie Bezoekadres Postadres Overheidsidentificatienr Ons kenmerk

Directoraat-generaal Bedrijfsleven & Innovatie Bezoekadres Postadres Overheidsidentificatienr Ons kenmerk > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

We zijn op ontdekkingsreis, in een gebied waar de huidige systemen leidend zijn maar onvoldoende werken. Bij een ontdekkingsreis hoort ruimte.

We zijn op ontdekkingsreis, in een gebied waar de huidige systemen leidend zijn maar onvoldoende werken. Bij een ontdekkingsreis hoort ruimte. Het speelveld De wereld om ons heen verandert razend snel. De richting is duidelijk, de sociale zekerheid wordt geprivatiseerd. Samen bouwen we aan een vernieuwende structuur om de arbeidsmarkt essentieel

Nadere informatie

P & R Naar een gezamenlijke strategie Projectplan

P & R Naar een gezamenlijke strategie Projectplan P & R Naar een gezamenlijke strategie Projectplan Datum 26 mei 2010 dsfgsdfgasdfg Kantoorgebouw Leeuwensteyn Jaarbeursplein 15, 3521 AM Utrecht Postbus 24051, 3502 MB Utrecht T 030 291 82 20 E secretariaat@ov-bureaurandstad.nl

Nadere informatie

Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam

Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Programma 15.00-16.00 Workshop 16.00-16.30 Pauze 16.30-17.30 Themabijeenkomst 17.30-18.30 Borrel 2 Amsterdam Bezoeken, Holland

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 24 juli 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 24 juli 2018 ONDERWERP Bloemencorso 2019-2022 SAMENVATTING In het kader van Heemstede op de kaart zetten willen we gebruik maken van de mogelijkheid om het jaarlijkse Bloemencorso Bollenstreek door de winkelstraat

Nadere informatie

Profiteer als recreatieondernemer van de Veluwse groepsaankoop van laadpalen voor elektrische auto s!

Profiteer als recreatieondernemer van de Veluwse groepsaankoop van laadpalen voor elektrische auto s! Profiteer als recreatieondernemer van de Veluwse groepsaankoop van laadpalen voor elektrische auto s! Elektrisch rijden zit in een versnelling. In juni 2019 rijden er al meer dan 150.000 elektrische auto

Nadere informatie

1. P.R. en Promotie, Dirk ( nu vacant) 2. Fietsinfrastructuur Ingrid Schoneveld 3. Fietsroutes Teun Schutte 4. Fietsarrangementen Henk Braakman

1. P.R. en Promotie, Dirk ( nu vacant) 2. Fietsinfrastructuur Ingrid Schoneveld 3. Fietsroutes Teun Schutte 4. Fietsarrangementen Henk Braakman In 2012 is het idee ontstaan om Laren als fietsdorp op de kaart te zetten. In een vergadering van toeristenbelang kwam iemand met het idee om borden te plaatsen bij de komgrens van ons mooie dorp. In de

Nadere informatie

Onderzoek OV-ontsluiting Hembrugterrein - nieuwe functie voor lijn 65

Onderzoek OV-ontsluiting Hembrugterrein - nieuwe functie voor lijn 65 In opdracht van: Gemeente Zaanstad Onderzoek OV-ontsluiting Hembrugterrein - nieuwe functie voor lijn 65 CONCEPT 10 oktober 2014 Henk Nanninga, Ron Muller ZS-03 - OV-ontsluiting Hembrugterrein - nieuwe

Nadere informatie

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit Mijn naam is Peter van Steensel Directeur van het Programmabureau Groene Hart Programmabureau Groene Hart is de werkorganisatie van De Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart De Stuurgroep verenigt

Nadere informatie

Toerist in vervoering Voor ondernemers die vooruit willen met recreatiemobiliteit in de Zuidwestelijke Delta

Toerist in vervoering Voor ondernemers die vooruit willen met recreatiemobiliteit in de Zuidwestelijke Delta Welkom Toerist in vervoering Voor ondernemers die vooruit willen met recreatiemobiliteit in de Zuidwestelijke Delta Programma vandaag - Introductie Diana Korteweg Maris, NHTV - Trends en best practices

Nadere informatie

Raadsconsultatie 1 november 2017

Raadsconsultatie 1 november 2017 Raadsconsultatie 1 november 2017 Agenda Stand van Zaken Doel Uitwerking aanbesteding Vragen Consultatie Toelichting Vervolg Vragen 2 Stand van zaken Kazernekwartier Juli 2016: Februari 2017: Voorjaar 2017:

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Economische visie. Inwonerspanel Gooise Meren Spreekt. Onderzoeksperiode: februari/ maart 2017 Referentie: 16013

Onderzoeksrapport Economische visie. Inwonerspanel Gooise Meren Spreekt. Onderzoeksperiode: februari/ maart 2017 Referentie: 16013 Onderzoeksrapport Economische visie Inwonerspanel Gooise Meren Spreekt Onderzoeksperiode: februari/ maart 2017 Referentie: 16013 Moventem Donderdag 9 maart 2017 Referentie: 16013 Pagina 1-1 van 17 Onderzoeksrapport

Nadere informatie

Marktconsultatie 'Vormgeving', Kenmerk d.d. 3 maart 2016

Marktconsultatie 'Vormgeving', Kenmerk d.d. 3 maart 2016 Marktconsultatie 'Vormgeving', Kenmerk 1100041811 d.d. 3 maart 2016 Interne bedrijven Concerninkoop Postadres Postbus 10080, 3505 AB Utrecht Bezoekadres Stadsplateau 1, 3521 AZ Utrecht Email: concerninkoop@utrecht.nl

Nadere informatie

Documentatiemap VEENENDAAL. VoordeelCard VEENENDAAL. W. van Oranje-Nassau. Veenendaal VoordeelCard is een initiatief van:

Documentatiemap VEENENDAAL. VoordeelCard VEENENDAAL. W. van Oranje-Nassau. Veenendaal VoordeelCard is een initiatief van: Documentatiemap Veenendaal is een initiatief van: 1. Wat is de Veenendaal Voordeel Card De Veenendaal Voordeel Card is een digitale abonneekaart die vanaf begin november 2012 voor inwoners en bezoekers

Nadere informatie

Verslag overleg werkgroep R&T, MKB en agrarische sector vestigings- en ondernemersbeleid met stakeholders toeristische promotie

Verslag overleg werkgroep R&T, MKB en agrarische sector vestigings- en ondernemersbeleid met stakeholders toeristische promotie Verslag overleg werkgroep R&T, MKB en agrarische sector vestigings- en ondernemersbeleid met stakeholders toeristische promotie Datum : 20 november 2017 Locatie : Gemeentehuis Leens Aanwezig : Edwin van

Nadere informatie

Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe

Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: 17.003816 Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe 2017-2021 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Zienswijze en beantwoording Nota zienswijzen Detailhandelsvisie 2017-2021

Nadere informatie

Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten. onderzoeken mogelijkheid Uitkijkpunt, versterken relatie Dijk - Waal

Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten. onderzoeken mogelijkheid Uitkijkpunt, versterken relatie Dijk - Waal Ideeën en kansen Onderzoeken oeververbinding Ochten - Veerdam Druten Zoekzone TOP en informatiecentrum Mogelijkheden landschapsversterking bijv. oude strang terugbrengen Behouden en versterken leefgebied

Nadere informatie

Analyse varianten bus en tram

Analyse varianten bus en tram Analyse varianten bus en tram Project: Fase: Projectmanager: Ambtelijk opdrachtgever: Bestuurlijk opdrachtgever: Uithoornlijn Planstudie Diana van Loenen/Jan Smit Karin Sweering, teamleider infra Pieter

Nadere informatie

Akkoord Bespreken Naam Datum

Akkoord Bespreken Naam Datum Reg. nr.: 1310125 Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp Biomassaplein Samenvatting De gemeenten Boxtel, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Vught, Best en mogelijk Oisterwijk willen samen een biomassaplein

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

Verslag Informatiebijeenkomst Wilhelminasluis 14-4-2011

Verslag Informatiebijeenkomst Wilhelminasluis 14-4-2011 Verslag Informatiebijeenkomst Wilhelminasluis 14-4-2011 Dit is een verslag van de informatiebijeenkomst Wilhelminasluis van 14 april 2011. De bijeenkomst had als doel het bespreken van de plannen voor

Nadere informatie

AMSTELGOED. Tijd: 20.00u 16 februari 2017

AMSTELGOED. Tijd: 20.00u 16 februari 2017 AMSTELGOED Tijd: 20.00u 16 februari 2017 PROGRAMMA Datum: 7 februari 2017 Plaats: Amstelstroom van AMSTELGOED Tijd: 10.00 12.30u ORGANISATIE Initiatiefnemers Terugblik Doelstelling & Ambities Uitvoering

Nadere informatie

Nationaal Congres Openbaar Vervoer 14 maart 2013

Nationaal Congres Openbaar Vervoer 14 maart 2013 Nationaal Congres Openbaar Vervoer 14 maart 2013 Maurice Essers en Elisabetta Aarts Lunchbijeenkomst Wat op tafel komt I. Toegang in de spoorvervoerssector - Elisabetta Aarts II. Toegang en toetreding

Nadere informatie

Het nieuwe vervoerplan 2018 van EBS

Het nieuwe vervoerplan 2018 van EBS Samengevat voor u: Het nieuwe vervoerplan 2018 van EBS De komst van de Noord/Zuid metrolijn heeft grote gevolgen voor het gehele openbaar vervoer, zowel in de stad Amsterdam als de streek. Ook voor de

Nadere informatie

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Raadsnummer 15R6401 CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Inleiding Crowdfunding is een vorm van financiering voor projecten en ondernemingen. Een grote groep mensen legt een klein bedrag in om een project

Nadere informatie

Keuzenotitie zon- en feestdagenopenstelling

Keuzenotitie zon- en feestdagenopenstelling Keuzenotitie zon- en feestdagenopenstelling 1. Aanleiding Per 1 juli 2013 is de Winkeltijdenwet gewijzigd. De grootste wijziging is het schrappen van de toeristische bepaling. Deze bepaling stelde dat

Nadere informatie

Rapportage verkenning snelfietsroutes / (hoogwaardige) regionale fietsverbindingen Purmerend Zaanstad en Purmerend-Hoorn

Rapportage verkenning snelfietsroutes / (hoogwaardige) regionale fietsverbindingen Purmerend Zaanstad en Purmerend-Hoorn Rapportage verkenning snelfietsroutes / (hoogwaardige) regionale fietsverbindingen Purmerend Zaanstad en Purmerend-Hoorn In het kader van de MIRT-verkenning corridor Amsterdam- Hoorn Datum: 13 mei 2016

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering?

Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor de Dialoog Regioprofilering? Agendapunt 2 Vergadering : BORA Datum : 28 juni 2018 Onderwerp : Startdocument Dialoog Regioprofilering Bijlagen : 1 Bespreekpunt: Herkent het BORA de geformuleerde ambitie, kaders en vraagstelling voor

Nadere informatie

Toekomstvisie fietsvoetveer. Presentatie commissie economie 15 januari 2016

Toekomstvisie fietsvoetveer. Presentatie commissie economie 15 januari 2016 Toekomstvisie fietsvoetveer Presentatie commissie economie 15 januari 2016 Toekomstvisie Aanleiding Reizigersaantallen blijven achter bij prognose en budgetten staan onder druk Doelstelling Het vanuit

Nadere informatie

COLLECTIEF VERVOER. Wat verstaan we eronder, wat is het probleem en wat is de kracht ervan?

COLLECTIEF VERVOER. Wat verstaan we eronder, wat is het probleem en wat is de kracht ervan? COLLECTIEF VERVOER Wat verstaan we eronder, wat is het probleem en wat is de kracht ervan? OPZET PRESENTATIE Wat verstaan we onder collectief vervoer? Wat is het probleem? -> uitdagingen Wat is de kracht

Nadere informatie

panel: : Stadsvisie 2030

panel: : Stadsvisie 2030 Uitkomsten 1 e peiling Enkhuizer stadspanel panel: : Stadsvisie 2030 Concept, 4 februari 2009 Samenvatting Inwoners van de gemeente Enkhuizen hebben in januari 2009 op verzoek van het gemeentebestuur hun

Nadere informatie

Intentieverklaring Versie:

Intentieverklaring Versie: Intentieverklaring Versie: 27-03-2018 1) Het regionale actieplan De vraag naar personeel in zorg en welzijn stijgt. De instroom is op dit moment onvoldoende om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Nadere informatie

Tarievenhuis Oost Nederland

Tarievenhuis Oost Nederland Tarievenhuis Oost Nederland Presentatie 3 mei 2017 Technische briefing Besluitvorming Het Tarievenhuis Oost is door GS van Gelderland, Overijssel en Flevoland vastgesteld Invoering 1 juli 2017 De Staten

Nadere informatie

oktober 2009 Eindrapport corridor Den Haag Rotterdam Ruimtelijk economische effecten Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

oktober 2009 Eindrapport corridor Den Haag Rotterdam Ruimtelijk economische effecten Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Ruimtelijk economische effecten corridor Den Haag Rotterdam Eindrapport oktober 2009 Titel Datum Versie Kenmerk Opdrachtgever Uitvoering Colofon Programma Hoogfrequent

Nadere informatie

Programma uur Inloop

Programma uur Inloop Programma 19.30 19.40 uur Inloop 19.40 19.50 uur Welkom en introductie, door Dennis Straat 19.50 20.20 uur De strategische agenda werkgelegenheid, door Christian Verberne en Lodewijk Kleijn 20.20 20.30

Nadere informatie

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade.

Strekt ter vervanging. Bijlage bij begroting. Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Bijlage bij begroting Strekt ter vervanging Plan van aanpak lokale invulling Floriade. Inleiding Het Floriade-evenement is voor onze regio wellicht het meest in het oog springende evenement van de laatste

Nadere informatie

OV-knooppunt met P+R bij De Punt. Analyse van nut en noodzaak

OV-knooppunt met P+R bij De Punt. Analyse van nut en noodzaak OV-knooppunt met P+R bij De Punt Analyse van nut en noodzaak Inhoud Aanleiding & doel van het onderzoek Probleemanalyse Oplossingsrichtingen Advies Aanleiding & doel van dit onderzoek Omgevingsvisie Drenthe:

Nadere informatie

Nieuwe data voor (nieuwe) OV modellen

Nieuwe data voor (nieuwe) OV modellen Nieuwe data voor (nieuwe) OV modellen Beeld plaatsen ter grootte van dit kader Niels van Oort Ties Brands Erik de Romph 2 Uitdagingen in het OV Kosten staan onder druk: lijnen schrappen, frequenties verlagen?

Nadere informatie

Uitwerking uitkomsten praatcafé

Uitwerking uitkomsten praatcafé Uitwerking uitkomsten praatcafé 21 november 2012 in de Tjattel Sjoerd IJdema / Frans Jorna Inhoud Algemeen... 2 Tafels Voorzieningen... 2 Tafels Wonen... 3 Tafels Werken... 3 Plenaire nabespreking... 5

Nadere informatie

Nieuwe data voor (nieuwe) OV modellen

Nieuwe data voor (nieuwe) OV modellen Nieuwe data voor (nieuwe) OV modellen Beeld plaatsen ter grootte van dit kader Niels van Oort Ties Brands Erik de Romph 2 Uitdagingen in het OV Kosten staan onder druk: lijnen schrappen, frequenties verlagen?

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / A. Scholtens BP Lie. Nota Vrijetijdseconomie Werk en inkomen

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL 11G / A. Scholtens BP Lie. Nota Vrijetijdseconomie Werk en inkomen SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G200208 408760 / 408760 ONDERWERP Nota Vrijetijdseconomie. A. Scholtens BP Lie AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis

Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis Gemeente Hellevoetsluis Datum 31 maart 2016 Referentie 1575RF In opdracht van Gemeente Hellevoetsluis Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Opdracht en achtergrond

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL BID MANAGER CONNEXXION

FUNCTIEPROFIEL BID MANAGER CONNEXXION FUNCTIEPROFIEL BID MANAGER CONNEXXION DE ONDERNEMING Connexxion, ontstaan in 1999, heeft sinds 2007 het internationale Transdev als aandeelhouder. Daarnaast is BNG minderheidsaandeelhouder. Connexxion

Nadere informatie

Kaders nieuwe OV concessie hoofdlijnen Limburgnet. 24 februari 2014

Kaders nieuwe OV concessie hoofdlijnen Limburgnet. 24 februari 2014 Kaders nieuwe OV concessie hoofdlijnen Limburgnet 24 februari 2014 Bij de formulering van de kaders voor de nieuwe concessie met name gekeken naar: ervaringen huidige concessie à sterke en zwakke punten

Nadere informatie

CONCEPT. concessie ZAANSTREEK

CONCEPT. concessie ZAANSTREEK CONCEPT concessie ZAANSTREEK Ingaande: 15 december 2013 CONCESSIE ZAANSTREEK Vervoerplan 2014 Auteur: R.Appel Datum: 14-05-2013 Versie: 1.0 Pagina 2 van 13 Inhoudsopgave H.1 INLEIDING.4 H.2 VOORGESTELDE

Nadere informatie

2016/ gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders

2016/ gemeente Zaanstad Burgemeester & Wethouders *2016260692* Burgemeester & Wethouders De leden van de gemeenteraad Zaanstad Stadhuisplein 100 1506 MZ Zaandam Postbus 2000 1500 GA Zaandam Telefoon 14 075 www.zaanstad.nl PORTEFEUILLEHOUDER 31012017 2016/260688

Nadere informatie

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming

In 9 stappen ondernemer. Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming In 9 stappen ondernemer Tips & tricks bij het starten van je eigen onderneming Inhoudsopgave Stap 1: ben ik wel ondernemer? Stap 2: wat wordt mijn product of dienst? Stap 3: wie zijn mijn klanten en waar

Nadere informatie

Het creëren van een nieuw en succesvol museum Kansen en uitdagingen bij DBFMO-uitvragen. Donderdag 29 september 2016

Het creëren van een nieuw en succesvol museum Kansen en uitdagingen bij DBFMO-uitvragen. Donderdag 29 september 2016 Het creëren van een nieuw en succesvol museum Kansen en uitdagingen bij DBFMO-uitvragen Donderdag 29 september 2016 1. Vraag van Defensie Timetable Selectie en voorbereiding 2010 Uitvraag 1 e kwartaal

Nadere informatie

Big Data en OV Beeld plaatsen ter grootte van dit kader

Big Data en OV Beeld plaatsen ter grootte van dit kader Big Data en OV Beeld plaatsen ter grootte van dit kader Kansen op beter en efficiënter OV Niels van Oort 2 Uitdagingen in het OV Kosten staan onder druk: lijnen schrappen, frequenties verlagen? Reiziger

Nadere informatie

Tanken met de MultiTankcard

Tanken met de MultiTankcard Tanken met de MultiTankcard Met de MultiTankcard tanken pashouders bij alle tankstations in Nederland en indien gewenst ook in Europa. Hoe werkt het? De MTc app vindt de dichtstbijzijnde én goedkoopste

Nadere informatie

Achtergrondnotitie tbv discussiebijeenkomsten over toekomst gemeente Waterland

Achtergrondnotitie tbv discussiebijeenkomsten over toekomst gemeente Waterland Achtergrondnotitie tbv discussiebijeenkomsten over toekomst gemeente Waterland 16 april 2019 Informatie voor u als inwoner bij de discussiebijeenkomsten in de kernen. Pagina 1 van 10 Inhoud Inhoud... 1

Nadere informatie

praktijkcase groene aanbesteding stadsregio Arnhem Nijmegen

praktijkcase groene aanbesteding stadsregio Arnhem Nijmegen praktijkcase groene aanbesteding stadsregio Arnhem Nijmegen 1. ambitie en aanbesteding als middel idee / visie / proces / conclusie 2. model de Groene Cockpit ontwikkeling / structuur / toepassingsgebieden

Nadere informatie

Toeristische visie Edam-Volendam

Toeristische visie Edam-Volendam Gemeente Edam-Volendam Toeristische visie Edam-Volendam Bijeenkomst bewoners lagroup 12 december 2012 - Stephen Hodes en Birte Querl 2011-137 pr 05 Inhoud Doel en kader van vanavond Sterktes + zwaktes,

Nadere informatie

1. In te stemmen met de meerjarenovereenkomst 2013-2017. 2. Wethouder van de Wiel te mandateren voor ondertekening van de overeenkomst.

1. In te stemmen met de meerjarenovereenkomst 2013-2017. 2. Wethouder van de Wiel te mandateren voor ondertekening van de overeenkomst. Reg. nr.: 1310533 Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp Meerjarenovereenkomst VVV Noordoost-Brabant 2013-2017 Samenvatting De huidige overeenkomst met de VVV (destijds de Regio-VVV genaamd) is verlopen.

Nadere informatie

Detacheren & Uitzenden Anticiperen op Participatiewet. Door : Jan Klerks Controller WSD

Detacheren & Uitzenden Anticiperen op Participatiewet. Door : Jan Klerks Controller WSD Detacheren & Uitzenden Anticiperen op Participatiewet Door : Jan Klerks Controller WSD Aanleiding Participatiewet Stop instroom SW Nieuwe positionering WSD Wat doen we met nieuwe brede doelgroep Wat kan

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluitnota

Raadsvoorstel en besluitnota Raadsvoorstel en besluitnota Onderwerp Voorbereidingsbesluit Havenstraat-Hemkade te Zaandam Gevraagd besluit 1. Te verklaren dat voor de Havenstraat en Hemkade te Zaandam, een omgevingsplan wordt voorbereid

Nadere informatie

Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 11

Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 11 Adviescommissie 3 november 2011 Dagelijks bestuur 9 november 2011 Algemeen bestuur 1 december 2011 Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 11 Onderwerp Toeristische Overstappunten Laag Holland Het algemeen bestuur

Nadere informatie

Actieplan toerisme 2011 2015

Actieplan toerisme 2011 2015 Actieplan toerisme 2011 2015 Purmerend, juli 2011 INHOUD Onderwerp Pagina Inleiding 3 Hoofdstuk 1: Verblijfsaccommodaties 4 Hoofdstuk 2: Evenementen 7 Hoofdstuk 3: Productverbetering 9 Hoofdstuk 4: Watertoerisme

Nadere informatie

1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering?

1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering? 1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering? 2. Waarom zijn standaard basisprocessen Meerdere redenen, de belangrijkste: - Juist door digitalisering

Nadere informatie