DIENST INFORMATICA. Directie : P. JENARD, Directeur. Lokalisatie : Stadhuis 2de verdieping

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DIENST INFORMATICA. Directie : P. JENARD, Directeur. Lokalisatie : Stadhuis 2de verdieping"

Transcriptie

1 129 DIENST INFORMATICA Directie : P. JENARD, Directeur Lokalisatie : Stadhuis 2de verdieping 1. Opdrachten De dienst Informatica is het essentieel tuig voor de goede werking van het gemeentebestuur. Het is de onontbeerlijke- en onvermijdelijke steun voor het geheel van de gemeentelijke diensten. Door een permanente ontwikkeling van de aangepaste technische middelen, zowel op gebied van informatica als telefonie, heeft het als doel een betere dienst aan het publiek toe te laten. Dit strategisch beeld brengt een aanhoudende zorg mee van kostenbeheersing. Zo heeft het starten en de uitbreiding van de numerieke Irisnet telefonie, alsook het gecentraliseerde beheer van de GSM in split billing (afzonderlijke facturatie) een duidelijke vermindering van de communicatiekosten toegelaten. Aldus, tussen 2005 en 2010, stelt men een vermindering vast van 45% van de communicatiekosten voor de vaste telefonie van het Stadhuis (220 toestellen). De uitbreiding tot verwijderde plaatsen (89 posten) en het overgaan van GSM tot Split Billing (110) zijn te recente evenementen om er de besparing van te kunnen evalueren. Maar er zal wel een besparing kunnen vastgesteld worden voor zover dat de communicaties tussen toestellen (vaste en/of GSM) van het gemeentelijke netwerk gratis zijn. Infrastruktuur en inventaris. Zie bijlage (bijlage _1_GID_Schema_netwerk en bijlage_2_gid.inventaris_ ) 2. Opmerkelijke feiten Virtualisatie van de servers beëindigd : 9 servers Niet vervanging van de mailserver et van de anti-spam-appliance. Migratie naar de webmail (outlook) van de CIBG 3. Kenmerkende investeringen In de kelderverdieping, installatie van een beveiligde- en hermetische rack met airconditioning in vervanging van 2 kasten voor de netwerkconnecties van de rechtervleugel van het Stadhuis. Vervanging van de hoofdswitch (concentrator) die alle gemeentelijke connecties bedient.

2 130 Installatie van een volledig uitgeruste rack om de nieuwe localen van de Burgerlijke Stand te bedienen Installatie van numerieke prikklokken. 4 Ontwerpen. 4.1.Inleidende Nieuw programma van Beheer van Human Resources : Persée Nieuw boekhoudingsprogramma : Phénix Nieuw Taksenprogramma : Onyx Tijdsbeheer : prikken van het personeel Vervanging van printers door meer performante multifunctionele modellen en in beperkt aantal In loop Virtualisatie van de clients - Tests Doelen : Vervanging van de verouderde pc s door simpele werkstations (zero client) en beheer in private cloud. Bijdrage tot vermindering van milieuhinder (Green IT). Upgrade van de serversgeheugen. Doel : verbetering van de prestaties op het niveau van beroepsgegevensverwerking Verdubbeling van de trunk (communicatiesteun) tussen twee verschillende switches (netwerk concentrators) teneinde een redundantie toe te laten in geval van pech van de machines. Doel : het vervolg verzekeren van de beroepsgegevensverwerking Vervanging van 16 switches waarvan het onderhoud eindigd door nieuwe meer presterende modellen met een snellere en efficiënte technische steun. Installatie van een Wi-Fi connexie bestemd tot de bezoekers van de diensten Burgerlijke Stand en de Bevolking In loop Upgrade van de bedrading, van 100 Mb tot 1 Gb.

3 131 GELIJKHEID VAN KANSEN-FAMILIE- KLEINE KINDEREN -KRIBBEN (Mevr. A.VANESSE) Verantwoordelijke : Thierry De Backer, Administratief secretaris Pedagogisch coördinatie : Fernanda Lazzarro, Administratief secretaris Arbeidspersoneel : Martine Van Hoeck, Administratief secretaris Lokalisatie : Stadhuis 1 verdieping A. Gemeentelijke kinderkribben Momenteel geven 5 gemeentelijke kinderkribben een antwoord op de grote vraag van de gezinnen uit Sint-Gillis. De kinderdagverblijven hebben gedurende de periode kinderen ontvangen, dit is een stijging van 51 kinderen in vergelijking met het vorige verslag. In dezelfde periode werden 461 nieuwe aanvragen tot inschrijving geboekt, dit is een lichte daling in vergelijking met het vorige verslag (481 aanvragen). Niettegenstaande kunnen alle aanvragen niet beantwoord worden en 746 families zijn momenteel ingeschreven op onze wachtlijst. Een nieuw kinderdagverblijf met 18 plaatsen, de creche Albert Eylenbosch, kon in de maand mei geopend worden dank zij de financiering van het Regionaal Plan Kribben. Anderzijds heeft de verhuis van de kribbe Les Diablotins herdoopt in Marie Janson naar de Bronstraat, een verhoging van een capaciteit van 18 naar 30 plaatsen in deze kribbe meegebracht. Dit project kon verwezenlijkt worden in het kader van het wijkcontract Metaal-Munthof. Eind 2012 zou een nieuwe kribbe geopend worden : de creche Isabelle Blume, Engelandstraat 47. Deze opvangmiddens zijn uitgerust om kinderen op te vangen van 3 maand tot 3 jaar. Het personeel waakt over hun welzijn met eerbied voor de opvoedingsprincipes van de ouders. De kribben richten zich naar de opvoedkunde geïnspireerd door Loczy-Dolto. De basisideeën zijn: een referentiekinderverzorgster voor iedere kleine groep van homogene leeftijd, een aanpassingsperiode voor het kind en het gezin ervan, zekerheid geven aan het kind, het kind zelfredzaamheid bijbrengen in functie van zijn bekwaamheid, zonder de samenwerking met de ouders uit het oog te verliezen. Regelmatig worden prikkelactiviteiten aangeboden ( schilderen, tekenen, turnen,...) aan de kinderen om hun ontplooiing te bevorderen. Om de ouders te betrekken bij de opvangmilieus van het kind worden vergaderingen en momenten van speelse ontmoetingen georganiseerd. Om beter te beantwoorden aan de verwachtingen van de gezinnen worden aan het personeel tijdens het jaar vormingen, supervisievergaderingen en debatten met de andere sociale diensten aangeboden. Elke kribbe volgt zijn eigen pedagogische project.

4 132 De inschrijvingen in de kinderdagverblijven gebeuren op een gecentraliseerde wijze. Een permanentie voor het publiek wordt elke donderdag georganiseerd van 16h tot 19h. Het beheer van de inschrijvingen houdt rekening met de voorschriften van het decreet van 2003 van de Franstalige Gemeenschap. Voorrang wordt gegeven aan de families van Sint-Gillis of aan de families wonende buiten de gemeente, maar werkend in Sint-Gillis, en waarvan een eerste kind ingeschreven is in een van onze kinderdagverblijven. De aanvragen worden geklasseerd volgens de orde van aankomst en speciale aandacht wordt besteed aan moeilijke sociale situaties. Het Decreet verplicht ons 10% van onze onthaalcapaciteit voor te behouden aan particuliere gevallen. De dienst Zieke Kinderen heeft 85 opdrachten vervuld. De dienst bestaat uit twee kinderverzorgsters die de zieke kinderen thuis opvangen, het betreft de zieke kinderen van de families ingeschreven in de gemeentelijke kinderdagverblijven. Indien er geen vraag is naar thuisopvang, versterken zij de ploegen in de kribben. De kribben hebben dit jaar het accent gelegd op de vorming van het personeel en op de deelname van de ouders. De ouders werden, in elk kinderdagverblijf, meerdere malen uitgenodigd op samenkomsten met de verschillende ploegen, vaak per afdeling, en dit rond een ontbijt of een vieruurtje. Vergaderingen rond specifieke thema s werden georganiseerd voor alle ouders te samen. Onder andere «Le Plan Qualité Accueil de l ONE» op 20 september 2010 en «le passage en école maternelle» op 25 januari 2011, in samenwerking met de dienst van het Openbaar Onderwijs. Het personeel van de kribben kon genieten van drie pedagogische studiedagen met als onderwerp «Question de Genre» op 1 oktober 2010, «Gestion des émotions et conflits chez l enfant» op 28 januari 2011, «Communication avec les parents» op 6 mei Een vorming aangaande de eerste zorgen toegediend aan peuters, werd ingericht door het Rode Kruis op 14 december Alle gemeentelijke onthaalmilieus hebben deelgenomen aan de negende editie van de vertelroute in september en oktober Op de slotdag, in de tuin van de creche Jourdan, waren een honderdtal personen aanwezig. Bovendien heeft de kribbe Jourdan, gedurende de maanden juli en augustus, haar deuren geopend zodat de families van Sint-Gillis konden genieten van de tuin.. Eeen twaalftal families waren elke zaterdag aanwezig. Aan voeding van de kinderen wordt een bijzondere aandacht besteed. In de gemeentekribben zijn het niet de kinderen die zich aanpassen aan onze keuken, maar wel onze keuken die zich aanpast aan de kinderen. Bio-voeding wordt geleidelijk opgenomen in onze spijskaart en wekelijks wordt een bio-soep

5 133 aangeboden.moeite wordt gedaan om kwalitatieve en natuurlijke producten te gebruiken. Er wordt enkel gewerkt met seizoenfruit en groenten. Het personeel van de wasdienst (2 voltijdse) houdt zich bezig met wassen en naaiwerk voor de 5 gemeentekribben, de gemeentescholen en verschillende diensten die van de Sociale Zaken afhangen. Andere diensten : L Amandoline L Amandoline is een dienst voor kinderen van 1 tot 4 jaar vergezeld van hun ouders. Deze dienst heeft véél succes bij de ouders welke hun kinderen niet naar de kribbe komen. Dit initiatief vindt elke donderdag plaats van 10h tot 12h in de lokalen van het onthaal Lily. Door zijn originele structuur geeft zij aan de kinderen de mogelijkheid om van een kwaliteitsanimatie te genieten. Het doel is om educatief met de kinderen te zijn, in een geruststellend milieu van creatie en ontdekking. Een speel-o-theek biedt aan de ouders de eerste gezelschapsspelen aan, de beste manier om een aangename tijd door te brengen met hun kind rond het spel. B. Het netwerk van de mini-creches met sociale en ouderlijke taak Het netwerk van de mini-creches met sociale en ouderlijke taak is een vzw. die verscheidene onthalen en een mini-creche met ouderlijke deelname groepeert, alsook de diensten voor de families van Sint- Gillis (familiale bemiddeling, sociaal toerisme, het krantje Kleine Kind, band met het preventiecentrum van echtelijk geweld, aankoopcentrale kleine kind, ontmoetingsruimte ouders-kinderen) De onthaalruimten van het netwerk bieden 68 plaatsen aan en hebben in deze periode 98 kinderen ontvangen. Eigen aan het netwerk is de mogelijkheid om kinderen deeltijds op te vangen, op uren, verschillend aan de uren in de gemeentelijke kinderdagverblijven. Dit is een uitstekend concept voor een bevolking die deeltijds werkt, artiesten, personen op zoek naar een job en zij die zich laten heropnemen op sociaal vlak. De evolutie van de bevolking van Sint-Gillis maakt dit type van structuur noodzakelijk en verlicht in geringe mate de wachtlijst van de inschrijvingen in de kribben. Een nieuwe kribbe zal geopend worden in maart 2012 : creche Lily, Théodore Verhaegenstraat, 201..

6 134 Les Jardins de Maud Deze structuur is verdeeld over twee vestigingen : de groep van de «kleinsten» bevindt zich op de eerste verdieping van de kribbe Jourdan, terwijl de «grootsten» onthaald worden in de Munthofstraat 120. Geopend van 6h30 tot 19h30, is dit onthaal een oplossing voor ouders met een variabel uurrooster. Zij is de enige structuur in Sint-Gillis, alle netwerken inbegrepen, die zo een ruim uurrooster voorstelt. Ketje Om beter in te spelen op de vraag van de gezinnen, om meer rechtstreeks betrokken te worden bij de opvangmilieus die door hun kinderen bezocht worden, werd diep nagedacht over het opstarten van een Belgisch netwerk van structuren met ouderdeelname. In dit vooruitzicht werd in mei 2006 een minikribbe geopend met de naam Ketje. De kribbe werd uitgebreid in september 2008 en telt nu 20 plaatsen. In de loop van deze periode werden 28 kinderen onthaald. De aankoopcentrale De VZW partners van de Aankoopcentrale, opgericht in 2001, richt zich tot de meest benadeelde families van Sint-Gillis en biedt hen babyprodukten aan die beantwoorden aan de basisbehoeften van de baby s. De families kunnen van deze dienst genieten mits doorverwijzing van het OCMW. Door de aankoopcentrale onder te brengen in het Maison de la Famille komen de families van deze wijk gemakkelijker in contact met de dienst, alsook met de verschillende sociale diensten die deel uitmaken van het Solidariteitshuis. 60 families maken elke week gebruik van de aankoopcentrale. Het partnerschap met la Maison de la Famille en Lily Halte-garderie Ouders uit dezelfde buurt en die reeds een kennissenkring vormen wensen hun contacten uit te breiden via hun kinderen, en schrijven hen in in dezelfde ontmoetingsruimte. Hierdoor ontstaat er een grote familie en de gezellige sfeer maakt de aanpassing voor de kinderen gemakkelijker. Door de samenwerking met het onthaal Lily kunnen de kinderen elke dag van de week opgevangen worden, Lily doet zijn deuren open op de sluitingsdag van de halte-garderie. Bemiddeling

7 135 De dienst bemiddeling heeft zijn raadplegingen en informatiesessies aangeboden aan een steeds groter wordend publiek. Meerdere ontmoetingen met professionelen uit de psychosociale en juridische wereld werden georganiseerd. Ontmoetingsruimte Speelt een belangrijke preventieve rol inzake het erkennen van het kind als rechtspersoon. In werden 94 situaties behandeld tijdens de ontmoetingen ouders/kinderen. Er werden ook verscheidene stagiaires begeleid. C. Openbare Gezondheid De dienst legt het accent op de sensibilisering van de preventie tegen AIDS. De deelname aan de werelddag tegen AIDS werd opgevolgd door verscheidene workshops in de maand december Twee andere studiedagen aangaande de sensibilisering van dit onderwerp hadden plaats in mei en juni Bovendien heeft onze dienst, in samenwerking met de dienst Burgerlijke Stand, op 24 mei 2011 een studiedag georganiseerd over orgaandonatie alsook een gratis actie tot het opsporen van diabetes op 7 juni D. Gelijke Kansen De belangrijkste realisatie van de dienst in de periode is de oprichting van een huis dat vrouwen, slachtoffers van geweld, herbergt en dit in vervanging van het kleine appartement welke functionneerde tot heden. Deze nieuwe woonst kan tot vier vrouwen samen met hun kinderen herbergen. Zij ging van start op 26 mei 2011 et heeft sinds de opening, 11 vrouwen met hun kinderen onthaald. De preventie van geweld tegen vrouwen is de «rode draad» in onze actie. Behalve de oprichting van het huis van huisvesting hebben wij deelgenomen aan de sensibiliseringscampagne «Ruban Blanc» in november Vier tentoonstellingen warden georganiseerd in december 2010 «Femmes et Pauvreté», november 2010 «Jean Meslier, Quand des femmes et des hommes marquent l histoire», februari 2011 «Lilith à jamais familles recomposées» en maart 2011 «Femmes d Iran, 10 ans après».

8 136 Wij hebben tevens twee vrouwendagen georganiseerd op 6 en 7 november 2010 en op 5 en 6 mars De dienst heeft ook twee reisen georganiseerd. De eerste naar Charleville-Mézières in juni 2011 voor misdeelde vrouwen en kinderen,en de tweede van 24 juni tot 8 juli 2011, waarbij de personen van verschillende verenigingen die zich inzetten voor de misdeelde families van Sint-Gillis enkele dagen konden doorbrengen aan de kust. D. Het huis van de kinderen (Nevengemeentelijk) Geopend voor de kinderen van Sint-Gillis van 0 tot 12 jaar, Het Huis van de kinderen viert dit jaar 2011 zijn 25 jaar bestaan. In 2010, bereikte Het Huis van de Kinderen 177 families ; 356 kinderen en 46 ouders hebben zich ingeschreven in verschillende werkgroepen en stages. Het Huis van de Kinderen is gebaseerd op volgende pedagogische principes : 1. Een pedagogie tot slagen : de animators beschouwen dat iedereen bekwaam is. 2. Een pedagogie van omgang : het werk van de animators is gebaseerd op een basis van vertrouwen. 3. Een pedagogie van middelen : de animators organiseren activiteiten die het kind bewust maken van zijn omgeving en die een hulp zijn bij de ontdekking van zijn mogelijkheden en de ontwikkeling van zijn capaciteiten. 4. Een actieve pedagogie : het kind ontdekt, experimenteert en leert door zijn handelingen. Onze houding tegenover het publiek is gebaseerd op respect ; respect voor zichzelf, respect voor de andere met zijn verschillen in een geest van verdraagzaamheid. D.1. ONTMOETINGSRUIMTE OUDERS- KINDEREN Een ontmoetingsruimte, geopend elke vrijdag tijdens de schoolperiodes. De ouders, vergezeld van hun kinderen kunnen elkaar op een creatieve wijze vinden rond bewustwordingsactiviteiten en kunnen met elkaar in contact treden door tussenkomst van artiesten. D.2. WERKGROEPEN EN STAGES VAN EXPRESSIE EN CREATIVITEIT Dit jaar hebben de kinderen op een expressieve en creatieve wijze getoond hoe zij hun plaats zien in hun stedelijke en natuurlijke omgeving. D.3. AANVERWANTE PROJECTEN Samen gingen wij op ontdekking naar de bestaande ruimten, gebeurtenissen en diensten van onze

9 137 gemeente, alsook de mogelijke diensten buiten onze gemeente. De bedoeling is de burgerzin van de kinderen te laten openbloeien. 434 kinderen en 114 ouders hebben deelgenomen aan verschillende acties. D.4. WERKGROEPEN EN STAGES SPORTINITIATIE Initiatie multisport elke woensdag en zaterdag voor de 7 tot 12-jarigen. D.5. SPEEL-O-THEEK Het speelgoed dat wij aanbieden is méér dan een opvullen van de vrije tijd of een compensatie voor de schoolresultaten. Het spel begeleidt het individu in zijn ontwikkeling. In 2010 telde de speel-o-theek 126 leden. Gedurende het jaar hebben 835 personen, waarvan 76% kinderen, deelgenomen aan allerlei activiteiten rond het spel. D.6. NASCHOOLSE ONDERSTEUNING Onze motivatie is te antwoorden aan de vraag en/of aan de behoeften van de kinderen en de ouders die het Huis van de Kinderen bezoeken. Sinds september 2002 helpt het Huis van de Kinderen, de kinderen, op gebied van school, studieniveau en studieprogramma opgelegd door de franse gemeenschap. De ondersteuning gebeurt ook op vraag van de ouders, sommigen hebben de franse taal niet voldoende onder de knie en ondervinden moeilijkheden om hun kinderen te begrijpen op onderwijsen studiegebied.

10 138 PREVENTIEDIENST Coördinatie : Ph. Bellis (verantwoordelijke), A. Selschotter en F. Dewez Straathoek- Buurtjustitie Sociale, Schoolbe- Toe- Techno- Gemeen- Administra- werkers lokale en middeling zicht- preventie Schaps- tieve boetes wijk- cel wachten (zie infra bemiddeling juridische zaken) Verantwoor- Verantwoor- Verant- delijke delijke woordelijke G. Gillis C. Ruelle I. Abdillahi B. Welter D. A. Selschotter A. Sferrazza A. Haouari C. Calistri L. Schneider M. Eddebbarh Priels 3 juristens K. Adine 52 wachten 8 straathoek- werkers Situering= Vanderschrickstraat 71, behalve de gemeenschapswachten die zich in de Munthofstraat bevinden. De Preventiedienst is belast met de uitvoering en de coördinatie van de voorzieningen van het SVPP (Strategisch Veiligheids- en Preventieplan) dat door de FOD Binnenlandse Zaken gesubsidieerd wordt en het BPPN (Brussels Plan voor Preventie en Nabijheid) dat door het Brussels Gewest gesubsidieerd wordt. De BAGM (dienst begeleiding van alternatieve gerechtelijke maatregelen), die door de FOD Justitie gesubsidieerd wordt, stelt ook acties binnen de dienst op. De dienstlokalen bevinden zich in de Vanderschrickstraat 71. De acht projecten, die door de dienst gecoördineerd worden, leiden sociale en situationele preventieacties: - de straathoekwerkers,

11 139 - de dienst buurtjustitie (dienst voor juridische eerstelijnshulp en BAGM), - de sociale bemiddeling, - de schoolbemiddeling, - de toezichtcel tegen schoolverzuim, - de wijkbemiddelaar, - de raadsman in technopreventie, - de gemeenschapswachten (die zich in het lokaal in de Munthofstraat 70 bevinden). De projecten van de Preventiedienst opereren via interne et externe netwerken en samenwerking. Zo zijn de meeste projecten actief betrokken bij de sociale coördinatie die door het OCMW opgericht werd. In 2008 werd er intern een gezamenlijk denkwerk opgestart, dat zich tot vandaag nog verderzet. De opgerichte werkgroepen beogen een diepgaande reflectie over de opgestarte actielogica in de verschillende projecten en hun betrokkenheid op het gebied van preventie weer te geven. 1. De straathoekwerkers De algemene doelstellingen van de dienst zijn de instandhouding en de ontwikkeling van de sociale band en solidariteitsnetwerken bij bevolking van Sint-Gillis met een ontwikkelings- en groeiperspectief van mensen in hun eigen omgeving. De middelen die gebruikt worden om deze doelen te bereiken, zijn bedoeld om de individuele en collectieve mogelijkheden van de doelgroepen naar buiten te brengen. Eén van de specificiteiten van het sociaal straatwerk is het publiek tegemoet gaan en rekening houden met hun omgeving, op de plaatsen waar ze leven, de straat, de openbare ruimte en in ruimere zin, aan de deur van institutionele ruimtes (scholen, OCMW, ), maar ook in culturele en sportieve infrastructuren, in het gezin, of in het lokaal dat zich in de Vanderschrickstraat bevindt. Het team bestaat uit negen personen, een coördinatrice en acht straathoekwerkers. In resulteerden hun acties in 906 contacten met de bevolking en bereikten zo 587 verschillende personen. De taken van de straathoekwerkers ontplooien zich doorheen hun vier werkgebieden. 1A. De individuele lijn : de sociale permanentie en het individueel sociaal straatwerk Er wordt een permanentie in het lokaal in de Vanderschrickstraat gehouden, elke ochtend van maandag tot vrijdag (van 10u tot 13u), en eveneens op woensdagnamiddag (van 14u tot 17u).

12 140 In , hebben de straathoekwerkers nieuwe individuele aanvragen tijdens de permanenties en bij hun aanwezigheid op straat ontvangen. 47% van de aanvragen kwam van een mannelijk publiek en 53% van een vrouwelijk publiek. De leeftijdscategorie tussen 16 en 45 jaar vertegenwoordigt de overgrote meerderheid van de aanvragen (70%). Twee-derde van de personen zijn in Sint-Gillis gedomicilieerd, 57% bevond zich in een kwetsbare sociale situatie (werkloosheid, OCMW, zonder inkomsten) en 13% was dakloos. 5 soorten aanvragen behalen meer dan 80% van de individuele aanvragen. Dit zijn: hulp of raad bij administratie (27% van de situaties), sociale hulp (19%), huisvesting (11%) gezondheid (10%) en werk (10%). % Totaal % gecumuleerd Administratieve hulp ,61% 26,61% Sociale hulp ,83% 45,44% Huisvesting ,11% 56,55% Gezondheid ,33% 66,88% Werk 136 9,62% 76,50% Vertalingen 118 8,35% 84,85% Andere aanvragen ,15% 100,00% Total ,00% Aut res demandes 15% Traduct ion 8% Emploi 10% Logement Sant é 11% 10% Aide adminsit rat ive 27% Aide sociale 19% 1B. De collectieve lijn De collectieve lijn heeft tot doel het bewustzijn van het «samen leven» te verhogen door methodes te bevorderen die gebaseerd zijn op het concept van respect, steun en rechten en plichten. Het doel is eveneens de individuele en collectieve ontplooiing te promoten en «deuren te openen» om het publiek wakker te schudden voor nieuwe belangen, om individuele sociale aanvragen uit te brengen. Animaties organiseren is dus geen doel op zich, maar is een voorwendsel om af te spreken dat zo op individueel en/of gemeenschappelijk werk kan uitlopen. Het collectief werk wordt via zes soorten acties gerealiseerd : de activiteiten die in de openbare

13 141 ruimte georganiseerd worden, de activiteiten buiten de openbare ruimte, de kampen buiten Brussel, specifieke en thematische stages die tijdens de schoolvakanties georganiseerd worden, gemeenschapsacties en transversale projecten. Het publiek dat aan deze animaties deelneemt, is zeer verscheiden. Er worden toch bepaalde kenmerken onderscheiden: mensen van alle leeftijden, voor wie de straat een plek om te wonen of tijdelijk is, laag «uitgeruste» mensen op sociaal-economische vlak die geen toegang tot de bestaande structuren krijgen, omdat ze uitgesloten zijn of door gebrek aan informatie, mensen die tijdelijk een nabijheidsrelatie wensen en een ander onthaal nodig hebben, mensen die een deelname wensen en hulp nodig hebben bij de opbouw van projecten. In het totaal werden er 197 groepsactiviteiten in georganiseerd. 1C. De communautaire lijn Het communautaire werk dat in het straathoekwerkersteam ontwikkeld wordt, is een middel om het ontstaan en de ontwikkeling van solidariteitsnetwerken te bevorderen en om nuttige hulpmiddelen over zijn werking aan de «gemeenschap» aan te brengen. Deze lijn maakt het eveneens mogelijk om met de bestaande hulpbronnen (de inwoners en hun leefklimaat) te werken vooraleer er andere te ontwikkelen. De essentie zelf van dit soort werkt berust in het feit dat de inwoners zich met deze projecten vertrouwd maken en ze in hun geheel in samenwerking met hen verwezenlijkt worden. We vermelden als projecten die in verwezenlijkt werden : het project «gekwebbel onder elkaar», Sinterklaas in de straten van Sint-Gillis, het burenfeest, «Plaaten in kleur», de «tussenpersoon voor de jongeren». 1D. De aanbevelingslijn Deze activiteiten worden toegevoegd in de analyse en de doorverwijzing van problemen en behoeften die op het terrein ondervonden werden, met als doel bij te dragen aan de ontwikkeling van preventieprojecten in fase met de terreinwerkelijkheid. Tenslotte merken we op dat netwerking een belangrijk deel van het werk van de straathoekwerkers uitmaakt, zowel intern als extern. We vermelden onder andere de samenwerking met de diensten Buurtjustitie, Schoolbemiddeling, Wijkbemiddeling, alsook met andere gemeentelijke diensten en de

14 142 vrijwilligerssector. De deelname aan de sociale coördinatie van het OCMW is in overeenstemming met deze logica. 2. De Dienst buurtjustitie De dienst buurtjustitie groepeert de dienst voor juridische eerstelijnshulp en de dienst begeleiding van alternatieve gerechtelijke maatregelen (BAGM). De algemene doelstelling van de twee voorzieningen is een betere toegang tot de justitie voor iedereen aan te bieden. 2A. De Service voor juridische eerstelijnshulp heeft als doel om algemene juridische hulp aan de bevolking aan te bieden, in praktijk gaat het over informatie, meningen, uitleg, contactname, opstellen van brieven, gespecialiseerde doorverwijzingen. De openbare permanentie gaan door van maandag tot donderdag, zonder afspraak. De dienst bestaat uit drie juristen (sinds de versterking in februari 2011), bijgestaan door een secretaresse. In de periode werden er dossiers behandeld. De verdeling volgens thema is de volgende : aantal % % gecumuleerd Huur ,78% 27,78% Verplichtingen ,57% 48,35% Familie ,14% 63,49% Vreemdelingen ,22% 77,72% Sociaal 117 7,14% 84,86% Strafrechtelijk 81 4,95% 89,80% obligat ions 21% f amilial 15% Divers burgerlijk recht 70 4,27% 94,08% Divers 60 3,66% 97,74% ét rangers 14% Administratief 17 1,04% 98,78% Fiscaal 11 0,67% 99,45% Commercieel 9 0,55% 100,00% bail 28% divers 15% social 7% Totaal ,00% Deze situaties resulteerden in consultaties. Meer dan 80% van de aanvragen betrof burgerlijk recht, verplichtingsrecht, familiaal recht, vreemdelingenrecht en sociaal recht.

15 143 Huisvesting, gezin, verplichtingen, schulden en immigratie zijn de belangrijkste zorgen van het publiek van de dienst. We vermelden de belangrijke vraag over huurkwesties (vertraging huur, opzeg, staat van de woning, procedure) en verplichtingen (diverse contracten, leningen, verantwoordelijkheid en verzekeringen, telecommunicatie, schuldoverlast, energiefacturen, ) die bijna de helft van alle aanvragen vertegenwoordigen. De dienst kan rekenen op een multidisciplinair netwerk dat een situatie in zijn geheel kan bekijken. Op dinsdag wordt er een gedecentraliseerde permanentie van het Bureau voor Juridische Hulp (juridische tweedelijnshulp, «prodeo advocaten») in de lokalen van de dienst gehouden. Deze decentralisatie, die tot stand kon komen dankzij een akkoord met het Bureau voor Juridische Hulp van Brussel, biedt een mogelijkheid aan de bevolking in termen van geografische nabijheid. Bovendien maakt deze samenwerking met de Franstalige en Nederlandstalige Balie een betere afstemming tussen de eerste en de tweede lijn mogelijk. De dienst neemt actief deel aan verschillende platformen en coördinaties : de groepen huisvesting en migratie van de Coördinatie van de Sociale Actie van het OCMW, het platform van de Brusselse juridische hulpdiensten, het platform voor gewestelijk overleg over geweld tussen partners, het gemeentelijk netwerk van de bestrijding van geweld tegen vrouwen, het Steuncentrum voor Schuldbemiddelingsdiensten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Er werden eveneens meer collectievere acties uitgevoerd : een infosessie voor de maatschappelijke werkers van de gemeentelijke sociale dienst en de kribbes over de nieuwe echtscheidingswet, een infosessie voor de justitiemedewerkers die sociale eerstelijnshulp geven over de juridische eerstelijnshulp in het algemeen en in Sint-Gillis. 2B. De BAGM (Dienst voor begeleiding van alternatieve gerechtelijke maatregelen DE BAGM is belast met de begeleiding van de Autonome Werkstraffen (strafrechterlijke veroordeling) en de Werken van Algemeen Belang (strafrechterlijke bemiddeling). Hij stelt strafuitvoeringsplaatsen aan de personen die een strafbaar feit gepleegd hebben voor (verenigingen, gemeentelijke diensten, ) en werkt nauw samen met de assistenten van het Justitiehuis en de ambtenaren van de FOD Justitie. Er wordt een netwerk ontwikkeld om aangepaste prestatieplaatsen aan de prestatieplichtigen aan te bieden. De associatieve sector van Sint-Gillis ondersteunt door zijn grote dichtheid een groot scala

16 144 van activiteiten en plaatsen. Naast de onderhandeling over de prestatieplaats, oefent de BAGM controle over de uitvoering van de prestatie uit. In de periode heeft de BAGM 115 dossiers behandeld. Al deze dossiers zijn afkomstig van de FOD Justitie. De dienst heeft hiervoor veel stappen ondernomen: interviews met de persoon in kwestie, stappen bij het Justitiehuis en op de prestatieplaatsen. Het netwerk dat door de BAGM opgericht werd, betreft een twintigtal potentiële prestatieplaatsen en een dertigtal justitieassistenten. Dit is geen vast netwerk, vermits bepaalde prestatieplaatsen hun samenwerking stopzetten, terwijl anderen er in het netwerk bijkomen. 3. De sociale en lokale bemiddeling De dienst sociale en lokale bemiddeling bestaat uit drie personen : 2 bemiddelaars en een secretaresse. De dienst heeft tot en met 30 april 2011 onderbemand gewerkt (1 bemiddelaar). Sinds 1 mei is een nieuwe bemiddelaarster het team komen versterken. De dienst gebruikt twee verschillende soorten bemiddeling. De lokale bemiddeling gebruikt dossiers die door het Politiebureau voor Slachtofferhulp (PBSH) of het Parket en biedt een alternatief bij het opleggen van een straf of bij het klasseren zonder gevolg van zaken. De bemiddeling wordt bepaald door de aanwezigheid van een klacht die neergelegd werd door één van de partijen in het conflict. De sociale bemiddeling is vrij en zonder voorwaarden toegankelijk. Het doel is hier een verslechtering van de situatie en/of een legalisatie van het conflict te vermijden. Meer dan een alternatieve geschillenbeslechting heeft de bemiddeling als functie de (her)opbouw van de sociale banden. In waren de voornaamste doorverwijzingen van de dienst het PBSH (33% van de situaties), de gemeentelijke diensten (26%) en de verenigingssector (4%). De spontane aanvragen nemen een belangrijke plaats in met 34% van de situaties. Tijdens deze periode vertegenwoordigden de plaatselijke bemiddelingsdossiers 23% van de aanvragen en die van de sociale bemiddeling 77%. De soorten behandelde dossiers zijn de volgende :

17 145 aantal % Buurtconflicten 63 40,91% Conflicten tussen gelijken 18 11,69% Familiale conflicten 36 23,38% Eigenaars huurders conflicten 34 22,08% Andere conflicten 3 1,95% % autr es conf lits 2% conf lits pr opr iétair es - locatair es 22% conf lits f amiliaux 23% conf lits de voisinage 41% conf lits entr e pair s 12% De dienst neemt deel aan het gewestelijk platform over huiselijk geweld (psycho-sociale groep), het platform van lokale bemiddelaars van Brussel en de werkgroep huisvesting van de sociale coördinatie van het OCMW van Sint-Gillis. 4. Schoolbemiddeling De globale doelstellingen van de schoolbemiddeling zijn de jongeren in hun schooltijd te ondersteunen en aan te moedigen, hen te helpen als het nodig is, een levensproject op te bouwen, maar ook de ouders te ondersteunen en hen gevoelig te maken voor de schoolproblematiek die hun kinderen meemaken. Dit alles door de maatschappelijke emancipatie en de gelijkheid van kansen te bevorderen. Het einddoel voor elke jongere is dat hij of zij zich kan ontplooien en een zo volledig mogelijke opleiding kan verwezenlijken. Het werk wordt ontwikkeld volgens drie werkgebieden. 4A. De individuele hoofdlijn ontplooit zich door een permanentie die openstaat voor de inwoners van Sint-Gillis, evenals voor de leerlingen die in de scholen van Sint-Gillis school lopen. Het werk gebeurt zowel met de jongeren als met hun ouders. Het werk neemt verschillende vormen aan : bemiddeling, informatie, raad, begeleiding van personen in de stappen die ze ondernemen. In de periode heeft de dienst 447 verschillende aanvragen ontvangen. aantal % % gecumuleerd Hulp bij de inschrijving 93 20,81% 20,81% Informatie over de schooltijd 67 14,99% 35,79% Beroep tegen beslissingen van de klassenraad 55 12,30% 48,10% Schooloriëntatie, levensprojecten 43 9,62% 57,72% Nieuwkomers (lagere school, middelbaar) 34 7,61% 65,32% School- of richtingverandering 34 7,61% 72,93%

18 146 Definitieve uitsluiting 20 4,47% 77,40% Andere disciplinaire maatregelen 20 4,47% 81,88% Divers over de schooltijd 18 4,03% 85,91% Studiebeurs / kindergeld 15 3,36% 89,26% Falen op school, leermoeilijkheden 14 3,13% 92,39% Divers niet-schools 8 1,79% 94,18% Zoeken naar stage of leercontract 7 1,57% 95,75% Taalcursussen 7 1,57% 97,32% Buitenlandse studenten 6 1,34% 98,66% Alternatieve methodes om diploma te behalen 5 1,12% 99,78% Studentenjob 1 0,22% 100,00% Totaal % Acht soorten onderwerpen maken meer dan 80 % van de aanvragen uit (cfr. grafiek hieronder). aide à l'inscription information sur la scolarité 4% 4% 8% 8% 18% 10% 21% 12% 15% recours contre décisions conseil classe orientation scolaire, projets de vie primo-arrivants (primaire, secondaire) changement école ou section exclusions définitives autres mesures disciplinaires autres demandes 4B.De collectieve hoofdlijn Elk jaar organiseert of neemt de schoolbemiddelingsdienst actief deel aan informatiesessies voor leerlingen en/of hun ouders en professionelen. Deze activiteiten mobiliseren een belangrijke samenwerking, ofwel met de gemeentelijke diensten, de onderwijswereld of de vereningingssector. Hebben trouwens steun geboden bij verschillende aspecten van deze activiteiten : de Toezichtcel tegen Schoolverzuim, de Toezichtcellen van andere gemeentes, de Cifa, de Quef, de Bazar, de Joodse Sociale Dienst, de CFBI, de «Ligue des Droits de l Enfant», de «Délégué Général aux Droits de l Enfant», Déclick vzw, de «Voix des Femmes». Deze werklijn heeft geresulteerd in meer dan een twaalftal infosessies, reflexieochtenden en

19 147 werkgroepanimaties over thema s zoals de overgang van het lager naar het middelbaar onderwijs, de nieuwkomers, de relaties tussen ouders-scholen Deze samenwerkingen hebben verschiullende vormen aangenomen, gaande van de co-organisatie van evenementen tot de tussenkomst als spreker. 4C. De aanbevelingshoofdlijn De verzameling en de analyse van elementen uit de permanenties en de collectieve hoodlijn leiden tot de verspreiding van analyses en bevindingen naar partnerdiensten en de bevoegde autoriteiten. De schoolbemiddelingsdienst is eveneens een bron voor het publiek en de professionelen op gebied van onderwijs, zowel met betrekking tot de schoolregelgeving en wetgeving, de onderwijsstructuren en de beschikbare middelen op gebied van onderwijs of de kwesties en de discussies met betrekking tot het onderwijs. De schoolbemiddeling neemt deel aan diverse werkgroepen die door de sociale Coördinatie van het OCMW van Sint-Gillis opgericht werden, en evenals aan het schoolplatform dat de schoolbemiddelaars en de Toezichtcellen samenbrengt die in het Brussels gewest werkzaam zijn. 5. De Toezichtcel tegen Schoolverzuim (TC) De Toezichtcel (TC) werd in 2008 opgericht na een projectoproep van het Gewest in Het doel van de Toezichtcel is het mobiliseren van middelen en betrokken actoren inzake schoolverzuim en afhaking. De cel maakt deel uit van de preventiedienst, als aanvulling van de bestaande diensten (de schoolbemiddeling) en wordt gezamenlijk beheerd met de dienst Openbaar onderwijs. De TC werkt voornamelijk op de collectieve hoofdlijn door het opstellen van projecten en coördinatievergaderingen in samenwerking met o.m. de organiserende machten en de schooldirecties. Door zijn soort opdrachten is deze voorziening betrokken in verscheidene partnerschappen en samenwerkingen : schooldirecties, sociale actoren, andere Toezichtcellen van het Brussels Gewest, subgroep jeugd van de coördinatie van het maatschappelijk werk OCMW, enz Het is in deze context dat de TC als opdracht heeft om de platformen opnieuw te lanceren die de opvoedings- en de schoolwereld samenbrengen, om verder te gaan met het onderzoek naar de bevindingen, de behoeften en de verwachtingen van de verschillende partners. Deze vergaderingen

20 148 zijn bedoeld om een reflectie te bevorderen over de geconstateerde situaties (geweld, contacten met de ouders, geschiktheid van de opgerichte projecten, ) om zo gezamenlijke manieren vrij te maken om schoolverzuim tegen te gaan. Lokaal Overleg tegen Schoolverzuim (LOS). Twee overlegplatformen zijn op dit moment in werking, een voor het basisonderwijs en een voor het middelbaar. Deze platformen komen twee tot drie keer per jaar samen en vertegenwoordigen de opvoedings- en schoolwereld om de waarnemingen, de behoeften en de verwachtingen van de verschillende partners te beoordelen. Deze vergaderingen zijn bedoeld om na te denken over de geconstateerde situaties (geweld, relaties met de ouders, geschiktheid van de opgerichte projecten, ) om gezamenlijke manieren vrij te maken om schoolverzuim tegen te gaan. Naast de reflectieochtend over de overgang van het lager naar het middelbaar (cfr. supra) kwamen twee andere thema s aan bod : de driehoek Gezin School Huiswerkschool en geweld op school. De update van de praktische hulpmiddelen werd in de periode verdergezet. Het gaat over het in kaart brengen van de lopende projecten in de verschillende scholen van de gemeente, het repertorium van de socio-culturele verenigingen die voor de projecten ingezet kunnen worden, het repertorium van psycho-medisch-sociale structuren, de inventaris van de projectoproepen en mobiliseerbare wedstrijden. Bovendien werd er een inventaris voor professionelen die met kinderen en jongeren werken in samenwerking met andere toezichtcellen opgesteld. Het project is opgestart en moet tot het online zetten van informatie leiden. Deze inventaris brengt de gegevens en de karakteristieken van de diensten, instellingen en verenigingsactoren samen die een duidelijke interesse in de schoolafhakingskwestie hebben. Er werden eveneens verschillende acties tegen schoolverzuim in de scholen uitgevoerd: bewustwordingsacties voor meerderjarige jongeren op school, animatie over geweldpreventie, ontdekking van de dramatsiche expressie door middel van een theaterworkshop, Salam Project, Hiphop, etc De TC heeft aan andere collectieve projecten deelgenomen in samenwerking met de schoolbemiddeling, de toezichtcellen van andere Gemeenten of verenigingen. Deze projecten hadden info- en reflectiesessies als doel voor leerlingen en hun ouders. We vermelden eveneens de actieve deelname van de TC aan het opzoekingswerk die een analyse van de schoolafhaking in het Brussels Gewest tracht vast te stellen.

21 De wijkbemiddelaar De functie van de wijkbemiddelaar is eerst op de preventie van sociale hinder gericht, waarrond hij verschillende preventieacties ontwikkelt, alsmede acties op gebied van sociale samenhang en leefbaarheid in de Zuid- en Bethlehemwijk en de wijk rond de Fortstraat. Zijn dagelijkse aanwezigheid op het terrein laat hem eveneens toe om «kleine» conflicten te voorkomen, voordat ze te grote verhoudingen aannemen. De wijkbemiddelaar verzekert een echte rol van interface tussen de inwoners en de gemeente en wordt sinds verschillende jaren als een bronpersoon erkend in de wijken waarin hij zijn actie voert. In termen van hinder en kwaliteit van de openbare ruimte verrichtte de bemiddelaar tijdens de periode het dagelijks overzicht van illegale dumping, alsook de schade aan straatmeubilair en verzekerde de opvolging van deze constateringen. De belangrijkste gemeentelijke diensten waarop er tijdens deze periode een beroep werd gedaan, zijn de reinheidsdiensten, stedenbouw, algemene zaken en af en toe de dienst beplantingen. Er werd eveneens een stand van zaken van de toestand van het straatmeubilair in de buurt van het Zuidstation opgemaakt. Tot slot werd er een verslag opgemaakt over de veiligheid van de voetgangers in de buurt van het Zuidstation. Er werden leefbaarheidsacties op de openbare ruimten uitgevoerd in samenwerking met andere diensten of verenigingen. De samenwerking met de Jeugddienst maakte de organisatie van een kerstshow op het J. Francksquare eveneens mogelijk. We vermelden eveneens de deelname aan het lentefeest op het Bethlehemplein, de organisatie van een petanquetornooi op de Jacques Francksquare, de samenwerking met de Regie voor Grondbeleid voor het uitvoeren van verfraaiings- en gezelligheidsacties in de Fontainaswijk (in het kader van het Wijkcontract Fontainas), de samenwerking aan de activiteit ter vergroening van de bomenperken in de Vanderschrickstraat. 7. Raadgever in technopreventie De functie van Raadgever in technopreventie (RTP) wordt sinds 2001 door de administratieve en financiële Coördinator van de Preventiedienst uitgeoefend. Hij heeft als taak om raad te geven over beveiliging tegen diefstal in woningen, beroeps- of officiële gebouwen. Deze tips zijn op het vlak van gewoonten (de deur niet open laten staan, ) en

22 150 technische aard (sloten, raambeveiliging, ). Tijdens de periode heeft de RTP 118 bezoeken uitgevoerd, waarvan 103 bij particulieren, 12 in handelszaken, zelfstandigen of beoefenaars van vrije beroepen, KMO s en 3 in verband met openbare, half-openbare, culturele en verenigingsgebouwen. De raadgever in technopreventie was belast met het opstellen van het nieuw gemeentereglement over de toegekende premies aan particulieren die in Sint-Gillis wonen en die hun privé-woning beveiligen. Dit reglement werd door de Gemeenteraad op 31 maart 2011 goedgekeurd. De premie is vastgesteld op maximum 200 per woning en een budget van werd voor het jaar 2011 voorzien. Tot nu toe werden er een dertigtal aanvragen voor de premie ingediend. De RTP heeft eveneens de klemtoon gelegd op informatieverspreiding via inlassingen in het gemeentelijk tijdschrift «Info Sint-Gillis», op de internetsite van de Gemeente, door middel van verdeling van folders in alle brievenbussen waarin men geïnformeerd wordt over het bestaan van de technopreventie en met advies vooraleer op vakantie te vertrekken. In samenwerking met de verantwoordelijken van de nabijheidsdienst en de DPZ van de politiezone zuid heeft de RTP de handelaars geïnformeerd over de modaliteiten bij de wijziging van het systeem Telepolitie om aan de nieuwe wettelijke voorschriften op dit gebied te voldoen (verplichte installatie van camera( s) voor de bescherming van personen). Zo werden er eeen dertigtal contacten gelegd met juweliers, boekhandels, apothekers uit Sint-Gillis die waarschijnlijk naar het nieuwe systeem Telepolitie Vision overstappen en een administratieve en financiële opvolging wordt door de RTP verzekerd om de installatiekosten aan de geïnteresseerden terug te betalen. Het nieuwe systeem is sinds april 2011 operationeel. 8. De Gemeenschapswachten Voorheen namen twee afzonderlijke diensten de taken van situationele preventie door hun aanwezigheid op de openbare ruimte op zich : de Preventie- en Veiligheidsassistenten (VPA), gesubsidieerd door de FOD Binnenlandse Zaken en de Bewakers van Openbare Ruimten (BOR), gesubsidieerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Sinds november 2011 vormen ze slechts één enkele voorziening, de Gemeenschapswachten (GW). De voorziening omvat 52 agenten en ook een coördinator. 15 GW zijn aan de wijken toegewezen, 16 zijn aan de Wijkantennes toegewezen en 13 zijn in andere structuren gevestigd (5 in Atrium, 6 in het Sportcentrum). In hebben de GW een opleiding bij de Gemeentelijke School voor Openbaar Bestuur (GSOB) gevolgd om de professionalisering van de functie te verbeteren. 8A. De «Antenne» Gemeenschapswachten

23 151 Het team van 25 medewerkers doet toezicht rond scholen en gemeentelijke infrastructuren, is aanwezig op de markten en in de handelswijken, neemt deel aan preventie- en sensibiliseringsacties en eveneens aan feestelijke en/of culturele activiteiten op het gemeentelijk grondgebied. Het doel van de aanwezigheid in de wijken is om de leefbaarheid in de openbare ruimte te stimuleren, algemene oriëntatie en informatie aan de bevolking te geven, milieukwesties (sluikstorten, afval, tags, ) en veiligheidskwesties (onveilige situaties, defecte signalisatie of verlichting, ). De «Antenne» Gemeenschapswachten zijn permanent aan een bepaalde wijk toegewezen, wat het voor hen mogelijk maakt om die beter te leren kennen, maar ook om bevoorrechte relaties met de bewoners en handelaars aan te knopen en om als echte bronpersonen geïdentificeerd te worden. Hun constateringen (1.037 in ) worden aan de wijkantennes doorgegeven die de opvolging ervan bij de bevoegde diensten doen. Herhaalde of interessante constateringen worden eveneens aan de andere terreinploegen doorgegeven (stadsstewards, straathoekwerkers) om zo een betere informatie-uitwisseling en een gecoördineerde en efficiënte reactie op het terrein te verzekeren. Een deel van hun werktijd wordt aan strategische aanwezigheden besteed, die eind 2009 ingevoerd werden. Het doel is hun aanwezigheid op bepaalde assen en/of in wijken op nauwkeurige momenten te versterken, die bepaald wordt in functie van het belang van de frequentiegraad van de plaatsen. Het is wenselijk om de efficiëntie van de voorziening te verbeteren door die flexibeler en aangepast aan de realiteit van het terrein te maken. 8B. De «Wijk» Gemeenschapswachten De 20 «Wijk» Gemeenschapswachten verzekeren een zichtbare aanwezigheid op alle openbare plaatsen (in de gemeentelijke parken, wegen en squares). Ze hebben een taak van algemeen toezicht op het gemeentelijk grondgebied, contact met het publiek, informatie, doorverwijzing en rapportering (vandalisme, agressie, gevonden voorwerpen, vragen van inwoners, ) naar de bevoegde diensten. Ze komen eveneens tussen op vraag van de burgers (normherinnering), in geval van betrapping op heterdaad, bijstand aan slachtoffers (en doorverwijzing naar de spoeddiensten) en verzekeren de sluiting van verschillende parken (Pauluspark, interzone, Vanderschrickeilandje, Coeneneilandje). De dagelijkse aanwezigheid en de actie van de «wijk» GW op het terrein vertaalt zich in de opstelling van talrijke verslagen en constateringen (494 verslagen en constateringen in ) over terreinkenmerken en met betrekking tot de «sfeer» in de wijken (spanningen,

24 152 problemen, ) en gerelateerde veiligheidskwesties (defecte verlichting, ontbrekende verkeersborden, enz ). Deze constateringen worden aan de Preventieambtenaar en de Politiezone voorgelegd. De «wijk» GW verzekeren regelmatig ordediensten bij evenementen die door de Gemeente georganiseerd worden (bijvoorbeeld: het kinderfeest, het lentefeest, openluchtcinema, het muziekfeest). Ze begeleiden dan het publiek, vermijden uitspattingen en spanningen die zich zouden kunnen voordoen. Deze evenementen leiden tot een samenwerking met de Politie en de stadsstewards.

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg 2011 40 Gemeenschapswachten 2001 4 Stewards 2 Beste Koekelbergenaren, Veiligheid is een essentieel recht

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2012 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" komt

Nadere informatie

PROJECTOPROEP VOOR DE SENSIBILISERING VAN DE BURGERS ROND DE STEDENBOUWKUNDIGE DOELSTELLINGEN EDITIE 2013

PROJECTOPROEP VOOR DE SENSIBILISERING VAN DE BURGERS ROND DE STEDENBOUWKUNDIGE DOELSTELLINGEN EDITIE 2013 PROJECTOPROEP VOOR DE SENSIBILISERING VAN DE BURGERS ROND DE STEDENBOUWKUNDIGE DOELSTELLINGEN EDITIE 2013 REGLEMENT VOOR DE INDIENING VAN PROJECTEN 2013/2014 Doelstelling van het programma Artikel 1 De

Nadere informatie

PREVENTIE- DIENST VAN EVERE

PREVENTIE- DIENST VAN EVERE PREVENTIE- DIENST VAN EVERE Een efficiënt lokaal preventiebeleid voeren betekent naar de burger luisteren, de realiteiten van het terrein verstaan, de menselijke middelen of de verschillende beroepen die

Nadere informatie

COLLECTIEVE MOESTUINEN

COLLECTIEVE MOESTUINEN PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2011 PAGINA 1 VAN 6 COLLECTIVE MOESTUINEN - 2011 VOORSTELLING PROJECTOPROEP Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" komt voort

Nadere informatie

Sociale huisvestingscoördinatie van het OCMW van Sint-Joost-Ten-Noode Intern reglement

Sociale huisvestingscoördinatie van het OCMW van Sint-Joost-Ten-Noode Intern reglement Sociale huisvestingscoördinatie van het OCMW van Sint-Joost-Ten-Noode Intern reglement Het Handvest Door hun akkoord met de sociale huisvestingscoördinatie van Sint-Joost-Ten-Noode, verbinden de leden

Nadere informatie

ACTIEPLAN 2011 GEWESTELIJKE COORDINATIE INZAKE PARTNER- EN INTRAFAMILIAAL GEWELD BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

ACTIEPLAN 2011 GEWESTELIJKE COORDINATIE INZAKE PARTNER- EN INTRAFAMILIAAL GEWELD BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST ACTIEPLAN 2011 GEWESTELIJKE COORDINATIE INZAKE PARTNER- EN INTRAFAMILIAAL GEWELD BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Permanente acties Actie 1: Coördineren en leiden van het Gewestelijk Overlegplatform inzake

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2013 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2013 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" is een

Nadere informatie

inschrijving gratis onderwijs Onderwijs problemen kleuterschool schoolplicht schoolagenda buitenschoolse activiteiten ouderverenigingen

inschrijving gratis onderwijs Onderwijs problemen kleuterschool schoolplicht schoolagenda buitenschoolse activiteiten ouderverenigingen problemen schoolagenda gratis onderwijs schoolplicht inschrijving kleuterschool buitenschoolse activiteiten ouderverenigingen Onderwijs In België zijn kinderen verplicht naar school te gaan van 6 tot 18

Nadere informatie

OCMW Lede - Beleidsnota 2010. Sociale dienstverlening. Financiële steun

OCMW Lede - Beleidsnota 2010. Sociale dienstverlening. Financiële steun OCMW Lede - Beleidsnota 2010 Deze beleidsnota hoort bij het budget 2010. Dit budget maakt deel uit van het financieel meerjarenplan 2008-2012. Het opgemaakte budget 2010 past binnen de opgemaakte meerjarenplanning

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Directeur van de sociale departementen A7 Directeur. Sociale departementen Hoofdzetel

FUNCTIEBESCHRIJVING. Directeur van de sociale departementen A7 Directeur. Sociale departementen Hoofdzetel FUNCTIEBESCHRIJVING Naam van de functie: Dienst: Plaats: van de sociale departementen Sociale departementen Hoofdzetel Datum creatie: Datum revisie: Auteur beschrijving: Houder van de functie: 02/01/2019

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg»

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg. «Historisch Koekelberg» «Historisch Koekelberg» in enkele cijfers Gewestelijke toelage : 11.000.000 Federale

Nadere informatie

Administration Communale de MOLENBEEK-SAINT-JEAN. Gemeentebestuur van SINT- JANS-MOLENBEEK. Service RH FUNCTIEOMSCHRIJVING

Administration Communale de MOLENBEEK-SAINT-JEAN. Gemeentebestuur van SINT- JANS-MOLENBEEK. Service RH FUNCTIEOMSCHRIJVING Administration Communale de MOLENBEEK-SAINT-JEAN Gemeentebestuur van SINT- JANS-MOLENBEEK Service RH FUNCTIEOMSCHRIJVING 1. Identificatie van de functie Naam van de functie : Administratief en financieel

Nadere informatie

Gedragscode voor schuldbemiddelaars

Gedragscode voor schuldbemiddelaars Gedragscode voor schuldbemiddelaars Deze code betreft het werk van diensten schuldbemiddeling. Het is een aanvulling op de beschikkingen die van toepassing zijn op het werk van maatschappelijk assistenten.

Nadere informatie

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Gemeente Elsene Brussels Hoofdstedelijk Gewest DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Projectoproep ambachtslieden, ontwerpers en creatieve beroepen uit de Maalbeekwijk Publicatie : Januari 2016 Uiterste datum

Nadere informatie

Functiefamilie MI Bemiddelaars

Functiefamilie MI Bemiddelaars Functiefamilie MI Bemiddelaars DOEL De bemiddeling en/of de onderhandeling tussen verschillende partijen coördineren teneinde te komen tot een standpunt dat aanvaardbaar is voor alle partijen. RESULTAATGEBIEDEN

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

BOUWTEAM EN DEELNAME VAN DE TOEKOMSTIGE INWONERS

BOUWTEAM EN DEELNAME VAN DE TOEKOMSTIGE INWONERS 1 In teamverband bouwen: kwaliteit, doeltreffendheid, snelheid! Leefmilieu Brussel BOUWTEAM EN DEELNAME VAN DE TOEKOMSTIGE INWONERS Daniel MIGNOLET Habitat et Participation vzw 1 Doelstellingen van de

Nadere informatie

PROGRAMMA 2016 VOOR DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN. DE OCMW S ALS PARTNERS BIJ DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN: FAQ

PROGRAMMA 2016 VOOR DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN. DE OCMW S ALS PARTNERS BIJ DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN: FAQ PROGRAMMA 2016 VOOR DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN. DE OCMW S ALS PARTNERS BIJ DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN: FAQ Vragen Antwoorden Statuut van de begunstigden Wat is het statuut van hervestigde

Nadere informatie

Reglement voor toelating tot het eerste jaar van de Basiscyclus in gemeentelijk management

Reglement voor toelating tot het eerste jaar van de Basiscyclus in gemeentelijk management Reglement voor toelating tot het eerste jaar van de Basiscyclus in gemeentelijk management 1. OPROEP TOT KANDIDATUREN Artikel 1 Voor de toepassing van dit reglement krijgen de volgende termen de hierna

Nadere informatie

DE MEIDOORN. Koolsveldlaan 94 A 2110 Wijnegem appartementen voor ouderen OCMW WIJNEGEM

DE MEIDOORN. Koolsveldlaan 94 A 2110 Wijnegem appartementen voor ouderen OCMW WIJNEGEM OCMW WIJNEGEM www.ocmwwijnegem.be Koolsveldlaan 94 2110 Wijnegem TEL 03 355 32 90 INFORMATIENOTA DE MEIDOORN D E M E I D O O R N Koolsveldlaan 94 A 2110 Wijnegem appartementen voor ouderen Beheer van

Nadere informatie

Beheerd door de Koning Boudewijnstichting

Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Beheerd door de Koning Boudewijnstichting SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL Het Fonds VINCI ondersteunt projecten van algemeen belang. Door in België het Fonds VINCI op te richten, geven de sponsorbedrijven

Nadere informatie

Dienst Huisvesting. Balans 2010

Dienst Huisvesting. Balans 2010 Dienst Huisvesting Balans 2010 1 Dienst huisvesting = 1 coördinator, 10 voltijdse MW (9,9 MW), 4 vaste administratieve MW en MW art.60 7 5 werklijnen 2 Balans en statistieken Gestage toename van de aanvragen

Nadere informatie

Observatorium voor Gezondheid en Welzijn OPERATIONEEL PLAN 2011-2014

Observatorium voor Gezondheid en Welzijn OPERATIONEEL PLAN 2011-2014 Observatorium voor Gezondheid en Welzijn OPERATIONEEL PLAN 2011-2014 1. OPDRACHTEN VAN HET OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN 1.1 Wettelijke basis De opdrachten van het Observatorium staan opgesomd

Nadere informatie

LESSONS LEARNED THEMA S

LESSONS LEARNED THEMA S LESSONS LEARNED Ramp in de Rue Léopold Bijdrage van de gemeentediensten Présentatie: Marc MINET, kabinetschef van de burgemeester 1 THEMA S Plan van de uiteenzetting I. Algemeen organogram van het beheer

Nadere informatie

PROGRAMMA 2015 VOOR DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN. DE OCMW S ALS PARTNERS BIJ DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN: FAQ

PROGRAMMA 2015 VOOR DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN. DE OCMW S ALS PARTNERS BIJ DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN: FAQ PROGRAMMA 2015 VOOR DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN. DE OCMW S ALS PARTNERS BIJ DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN: FAQ Vragen Antwoorden Statuut van de begunstigden Wat is het statuut van de personen

Nadere informatie

FAQ Programma voor de hervestiging van vluchtelingen. De OCMW s als partners bij de hervestiging van vluchtelingen

FAQ Programma voor de hervestiging van vluchtelingen. De OCMW s als partners bij de hervestiging van vluchtelingen FAQ Programma voor de hervestiging van vluchtelingen. De OCMW s als partners bij de hervestiging van vluchtelingen Vragen Antwoorden Statuut en opvang van de begunstigden Wat is het statuut van hervestigde

Nadere informatie

De diensten justitieel welzijnswerk voor Justitiabelen erkend door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie

De diensten justitieel welzijnswerk voor Justitiabelen erkend door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie 1 De diensten justitieel welzijnswerk voor Justitiabelen erkend door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie 1. Activiteitensector Deze diensten zijn psychosociale diensten van eerstelijnsbijstand

Nadere informatie

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK

DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Gemeente Elsene Brussels Hoofdstedelijk Gewest DUURZAAM WIJKCONTRACT MAALBEEK Projectoproep voor bewoners «Mijn Plant-aardige Wijk» 0% asfalt 100% groen vergroening van de wijk groen- blauw netwerk duurzame

Nadere informatie

BUIZINGEN GEZIEN VANUIT HENEGOUWEN. Getuigenis van het beheer na de acute fase

BUIZINGEN GEZIEN VANUIT HENEGOUWEN. Getuigenis van het beheer na de acute fase BUIZINGEN GEZIEN VANUIT HENEGOUWEN Getuigenis van het beheer na de acute fase Bruno ZORZI: Noodplanambtenaar Didier TAMINIAU: Federaal gezondheidsinspecteur- Provincie Henegouwen Waarschuwing Deze presentatie

Nadere informatie

Projectoproep. Gericht aan de schuldbemiddelingssector. Innoverende projecten of nieuwe initiatieven inzake preventie van overmatige schuldenlast

Projectoproep. Gericht aan de schuldbemiddelingssector. Innoverende projecten of nieuwe initiatieven inzake preventie van overmatige schuldenlast Projectoproep Gericht aan de schuldbemiddelingssector Innoverende projecten of nieuwe initiatieven inzake preventie van overmatige schuldenlast Uiterste datum voor het indienen van de projecten : 6 juli

Nadere informatie

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016

PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016 PROJECTOPROEP COLLECTIEVE MOESTUINEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 2016 PAGINA 1 VAN 5 COLLECTIEVE MOESTUINEN - 2016 Voorstelling projectoproep Deze projectoproep "Collectieve moestuinen" is een

Nadere informatie

Vlaamse Regering rssjj^f ^^

Vlaamse Regering rssjj^f ^^ Vlaamse Regering rssjj^f ^^ Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van ISjuli 2007 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de decreten

Nadere informatie

Hierna vindt u de concrete elementen die toelaten om te antwoorden op deze oproep die afgesloten wordt op 5 juni 2017.

Hierna vindt u de concrete elementen die toelaten om te antwoorden op deze oproep die afgesloten wordt op 5 juni 2017. PROJECTOPROEP 2017 BETREFFENDE HET FONDS VOOR PROMOTIE VAN DEELNAME EN SOCIALE ACTIVERING VAN GEBRUIKERS VAN HET OCMW VAN MOLENBEEK, MET INBEGRIP VAN HUN KIND(EREN) Het OCMW van Sint-Jans-Molenbeek ondersteunt

Nadere informatie

Vacature Jurist / rechtshelper A1a-A3a

Vacature Jurist / rechtshelper A1a-A3a Vacature Jurist / rechtshelper A1a-A3a 1 LOKAAL BESTUUR KONTICH Het gemeentebestuur, Autonoom Gemeentebedrijf Kontich en OCMW van Kontich werken samen aan een warme, dynamische en aantrekkelijke leefgemeenschap.

Nadere informatie

Kinderdagverblijf Fabeltjesland: gebeurtenissen op 23/01/09.

Kinderdagverblijf Fabeltjesland: gebeurtenissen op 23/01/09. Kinderdagverblijf Fabeltjesland: gebeurtenissen op 23/01/09. Kwalitatieve multidisciplinaire samenwerking in crisisomstandigheden. Toelichting gebeurtenissen Multidisciplinaire samenwerking Hoe aangepakt

Nadere informatie

Samenwerking op vlak van cultuur Québec-Vlaanderen

Samenwerking op vlak van cultuur Québec-Vlaanderen 1 Samenwerking op vlak van cultuur Québec-Vlaanderen 2018-2020 2020 Projectoproep in het domein van podiumkunsten voor een jong publiek criteria en modaliteiten Uiterste indiendatum 15 januari 2019 1.

Nadere informatie

Wat houdt een cofinanciering door het Europees Sociaal Fonds in?

Wat houdt een cofinanciering door het Europees Sociaal Fonds in? Vragen Antwoorden Wat houdt een cofinanciering door het Europees Sociaal Fonds in? Een cofinanciering door het Europees Sociaal Fonds houdt in dat de in het kader van het operationeel programma ESF 2014-2020

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

Projectoproep Eco-bewoners" uit Sint-Gillis

Projectoproep Eco-bewoners uit Sint-Gillis Projectoproep Eco-bewoners" uit Sint-Gillis REGLEMENT ARTIKEL 1- ORGANISERENDE OVERHEID De gemeente Sint-Gillis, Van Meenenplein 39, 1060 Sint-Gillis vertegenwoordigd door het College van Burgemeester

Nadere informatie

Het referentieadres. Versie nr. 1. Laatste update: 18-12-2006. http://www.ocmw-info-cpas.be. Het referentieadres

Het referentieadres. Versie nr. 1. Laatste update: 18-12-2006. http://www.ocmw-info-cpas.be. Het referentieadres Versie nr. 1 Laatste update: 18-12-2006 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is een referentieadres? 3) Welke zijn de voordelen van een referentieadres? 4) Wie kan een referentieadres nemen? 5) Bij wie

Nadere informatie

Tewerkstelling. Algemene Vergadering Welzijnsoverleg Herentals 31 januari 2007. Projecteigenaar. Projectfiche tewerkstelling

Tewerkstelling. Algemene Vergadering Welzijnsoverleg Herentals 31 januari 2007. Projecteigenaar. Projectfiche tewerkstelling Algemene Vergadering Welzijnsoverleg Herentals 31 januari 2007 Algemene vergadering Welzijnsoverleg Herentals Tewerkstelling Projecteigenaar! strategisch verantwoordelijke: ISOM! operationeel verantwoordelijke:

Nadere informatie

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter,

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van het OCMW van Poperinge Veurnestraat 22 8970 Poperinge Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI Aantal 2 OCMW/STOF-SCP/2018 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag

Nadere informatie

BUURTINFORMATIENETWERKEN ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS

BUURTINFORMATIENETWERKEN ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS COD24_BROCH BlauwOK2deV_NL 26-09-2005 14:33 Page 1 BUURTINFORMATIENETWERKEN ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS OPSTART - PROCEDURE Preventie ter bevordering van veiligheidsgevoel en sociale betrokkenheid Stap mee

Nadere informatie

Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken

Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken Update na de vergadering van 28 februari 2017 1. Algemeen kader Het participatief budget van de Participatieve

Nadere informatie

Versie Gezien de uitstekende samenwerking tussen de Federale Staat en de deelstaten in het kader van dit samenwerkingsakkoord;

Versie Gezien de uitstekende samenwerking tussen de Federale Staat en de deelstaten in het kader van dit samenwerkingsakkoord; Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, de Vlaamse overheid, het Waals Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige Gemeenschap over de opstelling van een gemeenschappelijke lijst

Nadere informatie

1. Ambities van het Participatieve Budget. 2. Algemene modaliteiten. 3. Welke projecten?

1. Ambities van het Participatieve Budget. 2. Algemene modaliteiten. 3. Welke projecten? Reglement van het Participatieve Budget Passer 2016 1. Ambities van het Participatieve Budget Het Participatieve Budget is een werktuig dat aan de burgers toelaat om te beslissen over het gebruik (gedeeltelijk)

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op... (datum);

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op... (datum); Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 2 en artikel 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 betreffende bevolkingsonderzoek in het kader van ziektepreventie

Nadere informatie

Coordinatie--Rechten--patient--Samenstelling-werking--KB doc

Coordinatie--Rechten--patient--Samenstelling-werking--KB doc 1 APRIL 2003. - Koninklijk besluit tot regeling van de samenstelling en de werking van de Federale Commissie Rechten van de Patiënt ingesteld bij artikel 16 van de wet van 22 augustus 2002 betreffende

Nadere informatie

ernationale - Advocaten gespecialiseerd in sociaal recht - Dis Individueel arbeidsrecht - Collectieve arbeidsrelaties - Alternatief loon en

ernationale - Advocaten gespecialiseerd in sociaal recht - Dis Individueel arbeidsrecht - Collectieve arbeidsrelaties - Alternatief loon en ernationale - Advocaten gespecialiseerd in sociaal recht - Dis Individueel arbeidsrecht - Collectieve arbeidsrelaties - Alternatief loon en fiscaliteit - Herstructureringen en overgang van ondernemingen

Nadere informatie

studiebeurs Voorwaarden voor het secundair onderwijs

studiebeurs Voorwaarden voor het secundair onderwijs studie beurs Studeren kost geld: cursussen, een kot, inschrijvingsgeld,. Een studiebeurs kan helpen. Velen laten die kans liggen. Misschien is het voor jou toch de moeite om een aanvraag in te dienen.

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE BELGISCHE NATIONALE ORDE VAN ADVOCATEN

REGLEMENT VAN DE BELGISCHE NATIONALE ORDE VAN ADVOCATEN REGLEMENT VAN DE BELGISCHE NATIONALE ORDE VAN ADVOCATEN BEMIDDELING IN FAMILIEZAKEN I. DE COMMISSIE VOOR BEMIDDELING IN FAMILIEZAKEN Artikel 1 Er wordt een commissie voor bemiddeling in familiezaken opgericht,

Nadere informatie

De ontplooiing en integratie van kwetsbare kinderen en jongeren via een bredere toegang tot buitenschoolse, sportieve en culturele activiteiten

De ontplooiing en integratie van kwetsbare kinderen en jongeren via een bredere toegang tot buitenschoolse, sportieve en culturele activiteiten Projectoproep van het BNP Paribas Fortis Foundation Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting De ontplooiing en integratie van kwetsbare kinderen en jongeren via een bredere toegang tot buitenschoolse,

Nadere informatie

wegwijs in opvang voor je baby of peuter

wegwijs in opvang voor je baby of peuter wegwijs in opvang voor je baby of peuter 1. Opvang zoeken 1.1 Wat zijn je wensen? De opvang zorgt samen met jou voor de opvoeding van je kind. Daarom is opvang kiezen een belangrijke keuze, waar je zelf

Nadere informatie

PROGRAMMA 2016 VOOR DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN. DE OCMW S ALS PARTNERS BIJ DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN: FAQ

PROGRAMMA 2016 VOOR DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN. DE OCMW S ALS PARTNERS BIJ DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN: FAQ PROGRAMMA 2016 VOOR DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN. DE OCMW S ALS PARTNERS BIJ DE HERVESTIGING VAN VLUCHTELINGEN: FAQ Vragen Antwoorden Statuut van de begunstigden Wat is het statuut van de personen

Nadere informatie

opleiding werkloosheid rechten arbeidskaart loon syndicaten Werk en opleiding Santé arbeidsovereenkomst werk zoeken gelijkschakeling van diploma s

opleiding werkloosheid rechten arbeidskaart loon syndicaten Werk en opleiding Santé arbeidsovereenkomst werk zoeken gelijkschakeling van diploma s rechten arbeidskaart arbeidsovereenkomst werk zoeken opleiding zelfstandige werkloosheid gelijkschakeling van diploma s loon syndicaten Werk en opleiding Santé Door te werken kan je jezelf en je familie

Nadere informatie

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout.

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout. ERKENNING EN ZETEL Artikel 1. De gemeentelijke Sportraad wordt erkend als gemeentelijk adviesorgaan in uitvoering van het decreet van 6 juli 2012, zijnde het decreet houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

Statuten gemeentelijke cultuurraad

Statuten gemeentelijke cultuurraad G E M E E N T E Hoofdstuk 1 Erkenning. T E R N A T Statuten gemeentelijke cultuurraad Artikel 1 De bestaande gemeentelijke cultuurraad wordt erkend als gemeentelijke adviesraad in uitvoering van het decreet

Nadere informatie

REFUGEE UNITE IC VZW

REFUGEE UNITE IC VZW REFUGEE UNITE IC VZW Project/Projet Organisatie/organisation Het Internationaal Comité vzw (IC) is een zelfstandige, democratisch georganiseerde, multiculturele federatie. Het IC wil zel forganisaties

Nadere informatie

Betreft: Programma Preventie Schoolverzuim van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Oproep tot projecten voor het schooljaar

Betreft: Programma Preventie Schoolverzuim van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Oproep tot projecten voor het schooljaar Betreft: Programma Preventie Schoolverzuim van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Oproep tot projecten voor het schooljaar 2015-2016 Geachte mevrouw Geachte heer Ik heb het genoegen u de richtlijnen mee

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 12 mei 2005; A. CONTEXT VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 12 mei 2005; A. CONTEXT VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN SCSZ/05/69 1 BERAADSLAGING NR. 05/026 VAN 7 JUNI 2005 M.B.T. DE RAADPLEGING VAN HET WACHTREGISTER DOOR DE DIENST VOOR ADMINISTRATIEVE CONTROLE VAN HET RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Afdeling: Subafdeling:

FUNCTIEBESCHRIJVING. Afdeling: Subafdeling: Identificatie van de functie Graadnaam: administratief medewerker Functienaam: administratief medewerker Functiefamilie: administratief uitvoerend Functionele loopbaan: C1-C3 Dienst: Thuiszorg en onthaal

Nadere informatie

Huisonderwijs Communicatie aan de CLB s

Huisonderwijs Communicatie aan de CLB s Huisonderwijs Communicatie aan de CLB s In het decreet betreffende het onderwijs XXIII werden een aantal nieuwe maatregelen doorgevoerd met betrekking tot huisonderwijs. Daarin werd ook een rol voorzien

Nadere informatie

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III r e g l e m e n t Besluit van de gemeenteraad van Edegem van betreffende de financiële en logistieke ondersteuning van ontwikkelingssamenwerking. De gemeenteraad

Nadere informatie

Hierbij vindt u het verslag van de inspecties die plaatsvonden in uw centrum op 23 mei 2017.

Hierbij vindt u het verslag van de inspecties die plaatsvonden in uw centrum op 23 mei 2017. Aan de Voorzitter van het OCMW van Knokke-Heist Kraaiennestplein 1 bus 2 8300 Knokke-Heist Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI Aantal 2 OCMW / STOF-SCP / 2017 Betreft: Geïntegreerd

Nadere informatie

BEVOLKING EN IDENTITEITSDOCUMENTEN REGLEMENTERING. Algemene vergadering 6/12/2018 Assemblée générale

BEVOLKING EN IDENTITEITSDOCUMENTEN REGLEMENTERING. Algemene vergadering 6/12/2018 Assemblée générale BEVOLKING EN IDENTITEITSDOCUMENTEN REGLEMENTERING Algemene vergadering 6/12/2018 Assemblée générale WETSONTWERP HOUDENDE DIVERSE BEPALINGEN MET BETREKKING TOT HET RIJKSREGISTER EN DE BEVOLKINGSREGISTERS

Nadere informatie

Maison BILOBA Huis. Basisideeën

Maison BILOBA Huis. Basisideeën Maison BILOBA Huis Basisideeën Goed wonen E.MM.A biedt woongelegenheid aan senioren uit de buurt rond de Brabantstraat, om hen in staat te stellen een beter leven te leiden in hun buurt. Het BILOBA Huis

Nadere informatie

Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen

Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen Deel 5: DIVAM Dienst Ieper en Veurne Alternatieve Maatregelen 5.1. Organigram van DIVAM 5.2. Inleiding 5.3. Statistische gegevens DIVAM 80 Deel 5: DIVAM 5.1. Organigram van DIVAM DIVAM is partner van het

Nadere informatie

Deadline 1 mei Context & doel

Deadline 1 mei Context & doel Projectoproep "Te voet, dat gaat vanzelf" t.a.v de gemeenten van het Brussels Gewest voor de organisatie van voetgangersrijen in de lagere scholen in schooljaar 2014-2015 Deadline 1 mei 2014 1. Context

Nadere informatie

Reglement erkenning. verenigingen. A. Definities. B. Algemene erkenningsvoorwaarden. Pagina 1 van 6

Reglement erkenning. verenigingen. A. Definities. B. Algemene erkenningsvoorwaarden. Pagina 1 van 6 Pagina 1 van 6 A. Definities 1. Erkenning Een erkende vereniging is een vereniging die voldoet aan de algemene erkenningsvoorwaarden en de erkenningsvoorwaarden van één van de beleidsthema s. De erkende

Nadere informatie

Addendum 1 horende bij de beleidsovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor de periode 2008-2013

Addendum 1 horende bij de beleidsovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor de periode 2008-2013 Addendum 1 horende bij de beleidsovereenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor de periode 2008-2013 1. Inleiding Tussen de Vlaamse Regering en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

Vrijwillige Terugkeer. Brussel,

Vrijwillige Terugkeer. Brussel, Vrijwillige Terugkeer Brussel, 27.05.2017 Fedasil Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers. Opgericht door de programmawet van 19 juli 2001. Operationeel sinds mei 2002. Onder voogdij van staatssecretaris

Nadere informatie

Algemeen. Gemeente: Stad Gent. Provincie: Oost Vlaanderen. Naam van het lokaal loket: Kinderopvangpunt Gent

Algemeen. Gemeente: Stad Gent. Provincie: Oost Vlaanderen. Naam van het lokaal loket: Kinderopvangpunt Gent Algemeen Gemeente: Stad Gent Provincie: Oost Vlaanderen Naam van het lokaal loket: Kinderopvangpunt Gent Contactgegevens: Danny Verdonck, danny.verdonck@stad.gent, 09/268 20 82 Werkingsgebied: Stedelijk

Nadere informatie

Materiële hulp voor kinderen die illegaal verblijven

Materiële hulp voor kinderen die illegaal verblijven Versie nr: 1 Laatste wijziging: 12-06-2007 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Waartoe dient deze fiche? 3) Wat verstaan we onder materiële hulp aan kinderen die illegaal in België verblijven? 4) Wat omvat

Nadere informatie

Gemeentereglement voor het toekennen van premies voor de aanpassing van de woning die door een senior bewoond wordt.

Gemeentereglement voor het toekennen van premies voor de aanpassing van de woning die door een senior bewoond wordt. Gemeentereglement voor het toekennen van premies voor de aanpassing van de woning die door een senior bewoond wordt. Reglement goedgekeurd door de Gemeenteraad in openbare vergadering van 21/11/2016. Dit

Nadere informatie

Het project «Winter » wordt gedragen door een uitvoerend comité dat is samengesteld uit :

Het project «Winter » wordt gedragen door een uitvoerend comité dat is samengesteld uit : PROJECT «WINTER 2017/2018» MET DE STEUN VAN DE GGC Een volledige dag telt 86.400 seconden. Sinds 5 jaar biedt het project «Winter 86.400» ter aanvulling van het winterplan van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie,

Nadere informatie

VERBLIJF IN EEN GEZIN IN IERLAND

VERBLIJF IN EEN GEZIN IN IERLAND - TAALREIS - VERBLIJF IN EEN GEZIN IN IERLAND VERBLIJF IN EEN GEZIN IN IERLAND - TAALREIS - Dit is een unieke gelegenheid om de Ierse cultuur te leren kennen. Met dit programma volg je geen taallessen,

Nadere informatie

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk

MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk MINISTERIE VAN TEWERKSTELLING EN ARBEID ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk ------ Advies nr. 16 van 16 oktober 1998 met betrekking tot een ontwerp van koninklijk besluit betreffende

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Maatschappelijk werker. Niveau BH 1-2-3

FUNCTIEBESCHRIJVING. Maatschappelijk werker. Niveau BH 1-2-3 1. IDENTIFICATIE VAN DE FUNCTIE FUNCTIEBESCHRIJVING Beschrijving van de functie Graad Maatschappelijk assistent (M/V) Maatschappelijk werker Niveau BH 1-2-3 Plaats in het organigram Dienst : Algemene Sociale

Nadere informatie

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be

EuropEEs InstItuut voor onderzoek over de MEdItErranE En Euro-arabIschE samenwerking www.medea.be Europees Instituut voor Onderzoek over de Mediterrane en Euro-Arabische Samenwerking www.medea.be V O O R S T E L L I N G Voor Europa is de samenwerking met haar naaste buren de Arabische en Mediterrane

Nadere informatie

AANHANGSEL BIJ DE BEDRIJFSHUUR. Voorstel voor een aanhangsel van het type leegstaande verdiepingen

AANHANGSEL BIJ DE BEDRIJFSHUUR. Voorstel voor een aanhangsel van het type leegstaande verdiepingen AANHANGSEL BIJ DE BEDRIJFSHUUR Voorstel voor een aanhangsel van het type leegstaande verdiepingen April 2014 Ontwikkeld in opdracht van de Directie Huisvesting Brussel Stedelijke Ontwikkeling Staatssecretaris

Nadere informatie

ERKENNINGSDOSSIER. Basisbegrippen technopreventie

ERKENNINGSDOSSIER. Basisbegrippen technopreventie Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Veiligheid en Preventie Directie Lokale Integrale Veiligheid Belast met het dossier: Cathy GRIMMEAU, Leen CORTEBEECK FR: 02.557.35.58, cathy.grimmeau@ibz.fgov.be

Nadere informatie

Ouderwerking. (feitelijke vereniging)

Ouderwerking. (feitelijke vereniging) Ouderwerking (feitelijke vereniging) Inhoudstabel Inhoudstabel... 2 OUDERWERKING (feitelijke vereniging)... 3 versie website 8 oktober 2015... 3 Woord vooraf:... 3 Missie... 3 Visie... 3 HUISHOUDELIJK

Nadere informatie

GAS in Vlaanderen. Sinds 1999 bestaat het systeem om administratief te sanctioneren Nieuwe Gemeentewet + gemeentelijke reglementen Minderjarigen +16

GAS in Vlaanderen. Sinds 1999 bestaat het systeem om administratief te sanctioneren Nieuwe Gemeentewet + gemeentelijke reglementen Minderjarigen +16 GAS = nieuw? GAS in Vlaanderen Sinds 1999 bestaat het systeem om administratief te sanctioneren Nieuwe Gemeentewet + gemeentelijke reglementen Minderjarigen +16 Waarom? Ongepast gedrag blijft ongestraft:

Nadere informatie

Ontwerp van samenwerkingsakkoord

Ontwerp van samenwerkingsakkoord Ontwerp van samenwerkingsakkoord Tussen: de Franse Gemeenschap Vertegenwoordigd door Mevrouw Fadila LAANAN, Minister van Cultuur, Audiovisuele Zaken, Gezondheid en Gelijkheid van Kansen En: de Vlaamse

Nadere informatie

AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERSWERK

AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERSWERK AFSPRAKENNOTA VRIJWILLIGERSWERK (Wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers; B.S. 29.08.2005; decreet van 3 april 2009 betreffende het georganiseerde vrijwilligerswerk in het beleidsdomein

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Bijstand voor deelname aan het cultureel en sociaal leven en aan sportactiviteiten

Bijstand voor deelname aan het cultureel en sociaal leven en aan sportactiviteiten Bijstand voor deelname aan het cultureel en sociaal leven en aan sportactiviteiten Versie n : 1 Laatste update: 17-03-2010 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Vanwaar komt de steun voor de deelname aan sociale,

Nadere informatie

Informatica. Bestaande middelen. Inventaris

Informatica. Bestaande middelen. Inventaris 179 Informatica. Bestaande middelen. Inventaris A - Hardware en OS : A.1. Server : - IBM Blade H 22 : 6 lames * 6 IBM ESX 7870 5 voor de gevirtualiseerde servers 1 lame physique VMware Vcenter Win2008

Nadere informatie

Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de Vlaamse Gemeenschap inzake de begeleiding en behandeling van daders van seksueel misbruik

Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de Vlaamse Gemeenschap inzake de begeleiding en behandeling van daders van seksueel misbruik Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de Vlaamse Gemeenschap inzake de begeleiding en behandeling van daders van seksueel misbruik Gelet op artikel 128, 1, van de Grondwet; Gelet op de bijzondere

Nadere informatie

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter,

Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag. Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van het OCMW van Oudenburg Ettelgemsestraat 18 8460 Oudenburg Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI OCMW/RMID- SCP /2015 2 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag

Nadere informatie

Informatie voor vertegenwoordigers van ouders uit het vrij onderwijs in het lokaal overlegplatform

Informatie voor vertegenwoordigers van ouders uit het vrij onderwijs in het lokaal overlegplatform Informatie voor vertegenwoordigers van ouders uit het vrij onderwijs in het lokaal overlegplatform Het Gelijke Onderwijskansendecreet De focus van het decreet ligt op kinderen en jongeren uit kansarme

Nadere informatie

Databank Brussels actieplan armoedebestrijding Bevoegde minister: E. Kir

Databank Brussels actieplan armoedebestrijding Bevoegde minister: E. Kir Bevoegde minister: Pagina 1 Subsidies aan centra voor gezinsplanning 26 Permanente werking van de 26 centra voor gezinsplanning verspreid over het grondgebied van Brussel-Hoofdstad. Het gratis ter beschikking

Nadere informatie

SPORTRAAD GLABBEEK. Hoofdstuk I: doel STATUTEN

SPORTRAAD GLABBEEK. Hoofdstuk I: doel STATUTEN SPORTRAAD GLABBEEK STATUTEN Gelet op het decreet van 09.03.07 houdende organisatie van het overleg en de inspraak in het gemeentelijk sportbeleid wordt te Glabbeek een gemeentelijke sportraad opgericht

Nadere informatie

Actu-Molenbeek # 89 (4 december 2015)

Actu-Molenbeek # 89 (4 december 2015) Actu-Molenbeek # 89 (4 december 2015) Recent: Molenbeek stond in de schijnwerpers ten gevolge van de openbaarmaking van de deelname van verschillende Molenbekenaren aan de aanslagen van vrijdag 13 november

Nadere informatie

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK)

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) 1 Erkenning Artikel 1: in de gemeente Kaprijke wordt het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) opgericht conform de richtlijnen van het Besluit

Nadere informatie

Lokale Coördinatie Drugs Brussel

Lokale Coördinatie Drugs Brussel Lokale Coördinatie Drugs Brussel Mei 2004 1 INHOUDSTAFEL I. Historiek II. LCDB : definitie III. Organigram van de L.C.D.B. IV. Doelstellingen V. Werklogica VI. Acties Mei 2004 2 I. HISTORIEK - De locale

Nadere informatie

Subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen en socio-culturele projecten

Subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen en socio-culturele projecten voor socio-culturele verenigingen en socio-culturele projecten Binnen het in het budget voorziene en goedgekeurde bedrag (1419/4/3/7/9 steun voor erkende socio-culturele verenigingen en 1419/4/3/6/4 Ondersteuning

Nadere informatie

OUDERWERKING (feitelijke vereniging)

OUDERWERKING (feitelijke vereniging) OUDERWERKING (feitelijke vereniging) Versie 1 september 2017 Missie : Waar willen wij als ouderwerking toe bijdragen? Waar staan wij voor? Visie : Waar willen wij als ouderwerking werk van maken? Waar

Nadere informatie

Projectoproep NEET * VRAAG EN ANTWOORD INHOUDSTAFEL

Projectoproep NEET * VRAAG EN ANTWOORD INHOUDSTAFEL NEET * VRAAG EN ANTWOORD INHOUDSTAFEL 1 Kan ik op de projectoproep antwoorden?... 1 2 Wat is het verschil tussen een projectleider en een partner?... 1 3 Heeft mijn kandidatuur meer kans op slagen als

Nadere informatie