Stad met een hart Stad met een hart. NME-wijzer voor het basisonderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stad met een hart Stad met een hart. NME-wijzer voor het basisonderwijs"

Transcriptie

1 Stad met een hart Stad met een hart NME-wijzer voor het basisonderwijs

2 Samen buiten zijn in de natuur! Spelen is leren!

3 NME-aanbod voor basisscholen Deze brochure geeft u een overzicht van alle natuur- en milieueducatie (NME) voor basisscholen in Amersfoort voor het schooljaar In één oogopslag ziet u in de tabellen midden in de brochure welke producten voor uw groep geschikt zijn. Op de digitale NME-gids is meer inhoudelijke en organisatorische informatie te vinden: Veel scholen zijn heel blij met de service die het CNME verleent. Prachtige lessen waarin kinderen vooral buiten de natuur beleven. Die natuurervaringen willen ze de leerlingen niet onthouden! De meeste scholen kunnen voldoende begeleiding regelen voor de themales en het vervoer. Ziet een school geen kans om op excursie te gaan, dan kunnen ze aan de slag met en en materiaalpakketten. Die worden naar de school gebracht en na de uitleenperiode worden de en weer opgehaald en voor de kosten hoeft een school het niet te laten! Wat een service! Over deze breng- en haalservice leest u verderop meer. Jullie schrijven toch ook in? Doe mee met NME! Veel plezier! Deze NME-wijzer geeft informatie over het NME-aanbod voor het basisonderwijs. Bijvoorbeeld over de nieuwe producten, de veranderde kosten en de wijze van reserveren.

4 Het Groene Huis In het nieuwe schooljaar zal het CNME werken vanuit Het Groene Huis. We gaan voor basisscholen door met ons werk, zoals u dat van ons gewend bent, maar we vernieuwen onze werkwijze ook! We gaan ons meer richten op vragen die scholen ons stellen. We willen samen antwoorden vinden op vragen, meedenken met projectweken of gastlessen organiseren. Soms kunnen wij zelf van dienst zijn en soms zullen we daar andere partijen uit de stad bij betrekken. Nieuw is dat er een tentoonstelling in het midden van het gebouw komt over de natuur van Amersfoort en de omgeving. Onder andere over de landschapstypen, de planten en dieren die daar voorkomen en veel facetten van het water in onze omgeving. Regelmatig zullen er andere dingen te zien en te doen zijn. Dat hangt bijvoorbeeld af van het seizoen en de actualiteit. Voor alle niveaus is er wat te beleven en te leren. Er zullen ook steeds koppelingen gelegd worden met buiten actief bezig zijn. We houden jullie op de hoogte! Wat we deden en blijven doen: We informeren scholen door middel van onze nieuwsbrief, lenen en uit, leveren materiaalpakketten, maken het mogelijk dat er op 2 locaties themalessen zijn, zorgen voor excursies naar boerenbedrijven, zorgen dat u naar de imker kunt en organiseren als daar behoefte aan is een nascholingsmiddag.

5 Themalessen Themalessen zijn seizoensgebonden buitenlessen op Landgoed Schothorst en Natuurboerderij de Brinkhorst onder leiding van de leerkracht zelf. Voorafgaand aan elke themales geeft een medewerker van het CNME uitleg over de les en de organisatie daarvan. Leerkrachten kúnnen daar gebruik van maken. In de herinneringsmail voor de les staan locatie, datum en tijd van de les en van die instructie. Ook ontvangt u in dat mailtje het draaiboek inclusief werkboekje e.d. Als u komt voor de les, staat alles klaar en kunt u gelijk beginnen. De themalessen van CNME Landgoed Schothorst worden binnen een tweejarige cyclus per bouw aangeboden. Zo heeft bijvoorbeeld een onderbouw (groep 3 en 4) tijdens één schooljaar een zomer- en winterthemales en het schooljaar daarop een lente- en herfstthemales. In twee schooljaren komen dus per bouw alle seizoenen aan bod. De themalessen op De Brinkhorst staan ieder jaar op het programma. Leskisten Alle en worden gratis bezorgd en gehaald. Dit geldt voor alle scholen in Amersfoort. In een zit het complete lesmateriaal rond een natuur- of milieuthema inclusief de handleiding voor de leerkracht en de werkbladen voor leerlingen. Een helpt de leerkracht om interessant onderwijs te geven, waarbij leerlingen ervaringen opdoen, zelf of samen onderzoekend bezig zijn. Kortom: het is duidelijk anders dan werken vanuit een boekje. De kan worden gebruikt in de directe schoolomgeving en/of in de klas. Een aantal seizoensgebonden en lenen wij alleen uit in een geschikte periode (bijvoorbeeld de paddenstoelen in de herfst en bijen in de zomer). Wilt u de met meerdere parallelgroepen gebruiken, dan kan dat. Maak dan onderling afspraken over het gebruik van de met uw collega s. Een school met veel parallelgroepen kan deze seizoenskisten maximaal 2 periodes lenen. Leerkrachten kunnen zich voorbereiden op een (themales of materiaalpakket) doordat het draaiboek wordt meegestuurd met de herinneringsmail. In die mail herinneren wij de leerkracht ook aan data, tijden enz. Dit brengen en halen van materiaal door een koerier vraagt van de school wel wat discipline. Het is van belang dat de leerkracht zich houdt aan de afgesproken einddatum. De en moeten na gebruik op de afgesproken datum klaar staan. Het mag niet voorkomen dat de koerier voor niets komt, daar zijn moeite en kosten te hoog voor! De materialen moeten klaar staan op de plaats bij de deur waar de kist(en) bij de bezorging zijn neergezet.

6 NIEUW Leskist Plasticsoep Groep 7 en 8 In deze gaan de leerlingen volop aan de slag met proefjes en ontdekken wat de verschillen zijn tussen gewoon plastic en biobased plastics! Echt een doe-kist voor ontdekkend en coöperatief leren. De lessen passen prima bij techniekonderwijs. Plastic is een goed materiaal en heeft veel mogelijkheden. Helaas zijn er ook nadelen aan: de delfstoffen raken op en het veroorzaakt veel zwerfafval. Als dat in zee terecht komt, veroorzaakt dat een plastic soep. Gelukkig is er nu een alternatief voor veel gewone plastics, de biobased plastics. Op het titelblad van de lesbeschrijving staat: Werken aan een wereld waar afval niet bestaat! Dat klinkt veelbelovend: plastics die gemaakt worden en na gebruik gewoon kunnen verteren en waar geen schadelijke resten van overblijven. Andere verpakking In schooljaar zullen de scholen merken dat bijna alle en een nieuwe verpakking hebben. De nieuwe en zijn lichter en makkelijk stapelbaar. Dat is heel prettig in het gebruik. Materiaalpakketten NIEUW Leskist Zwervend afval Alle groepen Wil u aandacht besteden aan het onderwerp zwerfafval? Dan is dit een, waarin de laatste didactische inzichten zijn verwerkt. De wordt geleverd met grijpers, hesjes en handschoenen, want behalve filosoferen over zwerfafval, brengt de les de leerlingen ook in actie voor een mooie schone omgeving! Een materiaalpakket is een compleet product, waar de leerlingen veel plezier aan zullen beleven. Het gaat om beleven, verwonderen, ontdekken, samenwerken en zelf doen! Het bestaat uit (levend) materiaal en een compleet draaiboek, inclusief werkbladen, achtergrondinformatie e.d. U kunt er zo mee aan de slag! Na het bestellen van materiaalpakketten wordt de school daar eigenaar van. Een uitzondering daarop is het materiaal van vlinders in de klas, de vlinderkooi en dergelijke moeten na gebruik door de school zelf teruggebracht worden naar het CNME Landgoed Schothorst. Let op dat u de materiaalpakketten die op school bezorgd zijn dezelfde dag bekijkt. Soms gaat het over levend materiaal en dan kan verzorging niet achterwege blijven! Anders verleppen de kruidenplantjes, gaan de rupsen dood of gaat het niet goed met het champignonpakket.

7 Boerderijeducatie De boerderijlessen zijn gemaakt vanuit de didactiek Verhalend Ontwerpen. De leerkracht brengt een verhaal in de klas en de leerlingen gaan hiermee aan de slag. Voor groep 3 en 4 gaat het verhaal over de Winkel van boerin Brenda en groep 5/6 hoort alles over Boer Teun krijgt een brief. Het belevend leren staat centraal: de kinderen leren op school al veel over het boerenleven, maar gaan daarna naar de boerderij om zelf mee te werken. Via allerlei klusjes ontdekken de leerlingen wat er allemaal bij komt kijken, bijvoorbeeld bij het melken van koeien. De lessen kosten 125,00 per groep. Een ochtend in de middeleeuwen De les Een ochtend in de middeleeuwen is een les op de middeleeuwse boerderij op Landgoed Schothorst. De leerkracht geeft deze les zelf en krijgt hierbij ondersteuning van een begeleider vanuit het CNME. Deze les van 3 uur kost 145,00 per groep. Instructie bij lessen Bij de les Een ochtend in de middeleeuwen is het verplicht een keer de instructie gevolgd te hebben. Voor de overige lessen geldt dat leerkrachten de instructies mogen volgen. Wel vinden wij het noodzakelijk dat u bekend bent met de locatie waar u de les gaat geven en zich door middel van het draaiboek goed voorbereidt. Voorafgaand aan het maken van kaas in de klas, met behulp van de kaas maken in groep 7 of 8, kunt u op excursie naar een melkveehouderij, zodat de leerlingen kunnen zien waar de melk voor hun kaas vandaan komt. De boer laat de leerlingen het bedrijf zien, de kinderen kunnen vragen stellen en zijn actief bezig op de boerderij. Tevens krijgt de leerkracht de melk mee, waarmee de leerlingen 6 kaasjes gaan maken. Dat alles voor de prijs van 90,00 Wij raden aan om de kaas maken zo mogelijk kort na de excursie in te plannen. Het werken met de kaas maken vereist dat u werkt met schone materialen. Het goed reinigen van alle spullen voor- en na het gebruik kost tijd. Ook het maken van de kaasjes vraagt een paar uur. Hulp van één of 2 begeleiders is aan te raden.

8 Lessen rondom het Valleikanaal Het Valleikanaal is een ecologische verbinding geworden. Hierdoor is het voor dieren een beter leefgebied en kunnen planten en dieren zich beter verspreiden. Over dit onderwerp bieden wij twee lessen aan die u zelf geeft: Mijn beste park (voor groep 5/6) en Juweel van een paneel (voor groep 7/8). Leerlingen leren op een aansprekende manier over de eisen die dieren en planten aan hun leefomgeving stellen. Deze lessen zijn geschikt voor scholen die in de buurt van het Valleikanaal liggen. Zo n les geeft u zelf op het moment dan het u uitkomt. Er staan langs het Valleikanaal enkele vitrines. Welke groep 7 of 8 stelt daar zijn werkstukken over deze les tentoon n.a.v. de les Juweel van een paneel? TOPPIE! Het is mogelijk om gebruik te maken van een enthousiaste deskundige vrijwilliger, zodat deze les nog leuker wordt.

9 Extern verzorgde activiteiten Overige activiteiten Ook andere organisaties bieden via onze digitale NME-gids hun activiteiten aan. Stadsboerderij De Vosheuvel biedt het Boertjespad en de les Pronkepauw aan. Voor beide lessen kunt u via de digitale NME-gids een datum en tijd reserveren. De Bijenvereniging Eemkwartier biedt op Landgoed Schothorst excursies aan bij de Leskist Marij de bij en Bijen groep 7/8. U kunt voor het bezoek aan de imker zelf een datum en tijd reserveren via de digitale NME-gids. Voor een bezoek aan de imker op Stadsboerderij De Vosheuvel kan ingeschreven worden door groepen 7 en 8 die werken met de Bijen groep 7/8 Vernieuwd Van Het Waterschap zijn goede techniekkisten over water te boeken. Het zijn: Plons de kikker, De Watergoochelaar en Het Waterlab. Net als bij andere en kunt u zelf de gewenste periode inplannen. De en zijn onlangs vernieuwd, zodat u er makkelijker mee kunt werken. Ook is het aantal van deze en verdubbeld, zodat we beter aan de vraag kunnen voldoen! Heeft u belangstelling voor een excursie naar de afvalwaterzuivering, dan kunt u contact opnemen via hun site (wve.nl/reserveren). De excursie regelt u dus zelf door in te schrijven op hun site en dus niet via het CNME. De smaaklessen van het voedingscentrum is net als alle andere en bij ons te reserveren. Op de site kunt u aangeven dat de school belangstelling heeft om mee te doen met de landelijke actie Groene voetstappen Het CNME regelt en betaalt de materialen. Deze actie stimuleert het op de fiets of lopend naar school gaan. Daardoor kan de CO 2 uitstoot worden verminderd. SCHOOLPROJECTEN/GASTLESSEN Wilt u als school een project doen over een onderwerp dat valt onder natuur- en milieueducatie, dan kunt u ons bellen of mailen en kunnen wij u adviseren. Wij hebben wellicht ideeën en materialen waardoor uw schoolproject nog beter uit de verf komt. Misschien wilt u graag dat wij een gastles geven of regelen. Voorbeelden van onderwerpen waar wij eerder vragen over gehad hebben: een waterproject, een project over afval of over energie. ZWERFAFVAL Zoals u bij het hoofdstukje Leskisten al las hebben we de Zwervend afval nieuw in het aanbod. Daarnaast is het mogelijk om vuilgrijpers en hesjes e.d. te lenen. Verder zullen er komend jaar gratis gastlessen worden aangeboden door een bedrijf dat het CNME inhuurt. In de nieuwsbrief houden we u op de hoogte. Heeft u interesse? Mail dan naar: gewoonschoon@amersfoort.nl Voor lesmateriaal en informatie over zwerfafval kunt u ook terecht bij de stichting Nederland Schoon. Ze kunnen met de Gamebus naar uw school komen:

10 Kleuterbouw Activiteiten categorie Kosten Alles voor een pannenkoek Bodem.nu Droppie water Ikzelf Marij de Bij Met kabouters het jaar rond Smaaklessen Vierseizoenenspel Zwervend afval NIEUW Eendenpad (voorjaar) Lotje van de Brinkhorst (voorjaar) themales Schothorst themales Brinkhorst Alle en worden gratis bezorgd en gehaald. Dit geldt voor alle scholen in Amersfoort. Op een grote paddenstoel materiaalpakket 6,00 Vogelrestaurant materiaalpakket 40,00 Vogelrestaurant aanvulpakket 25,00 Extern verzorgde activiteiten aanbieder Boertjespad Stadsboerderij de Vosheuvel 25,00 Pronkepauw, hoe staan je ogen nou? Stadsboerderij de Vosheuvel 25,00 Excursie bij de Marij de Bij Imker Schothorst

11 Onderbouw Activiteiten categorie Kosten Alles voor een pannenkoek Bodem.nu Bodemgespuis en kriebeldiertjes Ik zie, ik hoor, wat jij niet ruikt Kikker op avontuur VERNIEUWD Kleding van dieren Koos Konijn Slakken Smaaklessen Stippenspel Wat leeft er in de sloot Zwervend afval NIEUW Egel en zijn winterslaap (winter) Van kippenvel tot winterjas (winter) Vrolijke kleuren (zomer) (techniek) themales themales themales Vlinders in de klas materiaalpakket 24,00 Zaden om te zaaien materiaalpakket 28,00 Overige activiteiten CNME De winkel van Boerin Brenda boerderijeducatie 125,00 Extern verzorgde activiteiten aanbieder Boertjespad Stadsboerderij de Vosheuvel 25,00 Pronkepauw, hoe staan je ogen nou? Stadsboerderij de Vosheuvel 25,00 Van asieldier tot huisdier dierenbescherming: Gastles Wereld Natuur Fonds

12 Middenbouw Middenbouw categorie kosten Bodemdieren: kijk eens goed Bomen en knoppen (met takken) Bomen en vruchten Bomen observeren Braakballen Diersporen Dorstlessen Hoor jij wat ik hoor? Het weerbericht Oud papier wordt nieuw papier Smaaklessen Stippenspel Watergoochelaar VERNIEUWD (techniek) Waterslak zoekt woonruimte Zwervend afval NIEUW Bomen over Vathorst (herfst) themales Voedselketens (voorjaar) themales Vlijtig Liesje materiaalpakket 15,00 Wat een gezwam (shiitake) materiaalpakket 6,00 Overige activiteiten CNME locatie Mijn beste Park (Valleikanaal) Eigen les in een park bij school Een ochtend in de middeleeuwen Middeleeuwse boerderij 145,00 Schothorst Boer Teun krijgt een brief Op een boerderij 125,00 (boerderijeducatie) Extern verzorgde activiteiten aanbieder Waarom katten spinnen en honden kwispelen dierenbescherming: Gastles Wereld Natuur Fonds

13 Bovenbouw Bovenbouw categorie kosten Bijen Bomen en knoppen (met takken) Bomen observeren Bomen en vruchten Energiek Het waterlab VERNIEUWD Leskist (techniek) Kaas maken Oud papier wordt nieuw papier Paddenstoelen Pissenbedden: waarom daar? Plasticsoep NIEUW Smaaklessen Stippenspel Vogels Zwervend afval NIEUW Over Winteren (winter) themales Planten (zomer) themales Wateronderzoek (zomer) themales De kracht van kruiden materiaalpakket 35,00 Overige activiteiten CNME locatie Juweel van een paneel (Valleikanaal) Eigen les in een park bij school Excursie naar de boerderij als Op een boerderij 90,00 voorbereiding op de Kaas maken Extern verzorgde activiteiten aanbieder Excursie afvalwaterzuivering Waterschap Vallei en Veluwe Excursie bij de Bijen Imker Vosheuvel of Schothorst Beestenboefjes dierenbescherming: Gastles Wereld Natuur Fonds Excursie Groentoer Les Afval Scheiden is Goud ZWERFAFVAL Wilt u komend schooljaar een project doen over zwerfafval? Het CNME heeft gastlessen ingekocht die verder gaan dan een eenmalige actie. Houdt de berichtgeving in onze nieuwsbrieven in de gaten of neem contact op met het CNME. Voor de scholen zijn hier geen kosten aan verbonden.

14 Themalessen en en voor A-, B-,C-scholen A-scholen B-scholen A-scholen zijn op een gestructureerde manier bezig met NME. Zij hebben een NME-plan en een doorlopende leerlijn. Daar zijn deze scholen mee gestart nadat een leerkracht de NMEcoördinatorencursus heeft gevolgd. Het grote voordeel is dat A-scholen bij voorrang mogen reserveren. Zo is gegarandeerd dat ze kunnen doen wat ze in hun leerlijn, hun vastgestelde programma, hebben gezet. Natuurlijk is daar altijd wel wat in aan te passen. In eerste instantie schrijft de school in voor 16 producten (en en themalessen) per 8 groepen, waarvan maximaal 4 themalessen voor kleuter- en onderbouw. Verder mogen er materiaalpakketten, overige activiteiten en extern verzorgde activiteiten geboekt worden. Na de start van het nieuwe schooljaar kunnen het hele jaar door nog producten, waaronder ook themalessen en en, geboekt worden. Het hierboven genoemde aantal te boeken themalessen en en is dus alleen voor aanvang van het nieuwe schooljaar van toepassing. Daarna is er geen limiet aan het aantal te reserveren producten. Een school waar niemand de NME-coördinatorencursus heeft gevolgd, noemen we een B-school. Zo een school heeft geen NME-plan en geen leerlijn opgesteld i.s.m. het CNME. Vanaf begin juni mag een B-school per 8 groepen 8 producten (themalessen en en) bestellen, waarvan maximaal 2 themalessen voor kleuter- en onderbouw. Producten zonder maximum zijn: materiaalpakketten, overige activiteiten en extern verzorgde activiteiten. Na de start van het nieuwe schooljaar kunnen het hele jaar door nog producten, waaronder en en themalessen voor alle groepen geboekt worden. Er is vanaf dan geen limiet aan het aantal te reserveren producten. C-scholen Scholen die maximaal 2 en en geen themalessen reserveren, zien wij als een C-school. Zij betalen geen abonnementskosten per groep. Wel betalen zij voor het reserveren van één 20,00, voor 2 en 40,00 en voor de bezorging van elk materiaalpakket 10,00. C-scholen doen dus geen themalessen en reserveren maximaal 2 en. Wel mogen zij betaalde producten reserveren, zoals bijvoorbeeld de les Een ochtend in de middeleeuwen of een les op een boerderij.

15 Een rekenvoorbeeld Een A- of B-school betaalt 10,00 per groep ongeacht het aantal bestellingen. Een A- of een B-school van 12 groepen betaalt 12 x 10 = 120. Verder betaalt de school voor alle betaalde producten, zoals dat staat aangegeven in deze NME-wijzer. Tijdens de voorinschrijving mogen A-scholen t.o.v. B-scholen het dubbele aantal en en themalessen reserveren. Een A-school van 12 groepen reserveert in de voorinschrijfperiode maximaal 2 x 12 = 24 en/ themalessen. Een B-school van 12 groepen reserveert in de voorschrijfperiode maximaal 12 en/themalessen. Van de 12 of 24 producten mag in de periode van voorinschrijving een vierde deel bestaan uit themalessen voor kleuter- en onderbouw. Een A-school van 12 groepen reserveert in de periode van voorinschrijving maximaal 6 themalessen voor groep 1 t/m 4 Een B-school van 12 groepen reserveert in de periode van voorinschrijving maximaal 3 themalessen voor groep 1 t/m 4 Een B-school van 12 groepen kan in de voorinschrijfperiode bijvoorbeeld het volgende boeken: 3 themalessen voor groep 1,2 2 themalessen voor groep 5 en 6 1 themales voor groep 8 Dan kan de school in de voorinschrijfperiode nog 6 en kiezen en verder reserveren uit de betaalde producten. Voor een A-school gelden in dezelfde periode dubbele aantallen. Bij 13, 14 of 15 groepen mag er bij de B-school voor 4 themalessen voor groep 1 t/m 4 worden ingeschreven (omhoog afronden). Bij een A-school voor 8 themalessen. Bij de start van het nieuwe schooljaar kan het aantal reserveringen onbeperkt worden verhoogd. De abonnementsprijs blijft gelijk. KOSTEN Het abonnementsbedrag voor A- en B-scholen wordt m.i.v. het nieuwe schooljaar aangepast. Voor zowel A- als B-scholen wordt het abonnementsbegdrag 10,00 per groep per jaar. Dat is onafhankelijk van het aantal reserveringen. Daarvoor kunt u dus onbeperkt en en themalessen voor uw school reserveren en worden de en bezorgd en gehaald en de materiaalpakketten bezorgd. Alleen C-scholen betalen 20,00 voor één, 40,00 voor twee en en voor elk materiaalpakket betalen zij i.v.m. de bezorging. De rekening voor de abonnementskosten en de kosten van de betaalde producten ontvangt de school aan het begin van het volgende schooljaar. De kosten van Boertjespad en Pronkenpauw, hoe staan je ogen nou? verrekent de school met de Stadsboerderij de Vosheuvel. De kosten van de Excursie naar de boerderij als voorbereiding op de Kaas maken verrekent de school met de desbetreffende boer.

16 Wilt u A-school worden? Zoals u op de vorige pagina las, biedt de A-school status veel voordelen. Een voorwaarde om A-school te worden en te blijven is dat er op school iemand is die de NME-coördinatorencursus gevolgd heeft. Die leerkracht is de schakel tussen CNME en de school. Doordat die leerkracht extra geschoold is, kiest de school ervoor om NME een duidelijke plaats te geven in het onderwijs. Op het gebied van NME wil de school voor kwaliteit gaan. Wilt u dat ook op uw school? Bij voldoende cursisten organiseren wij, net als in vorig schooljaar, ook volgend jaar weer de coördinatorencursus. Als u A-school wilt worden of meer informatie hierover wilt ontvangen, neem dan gerust contact met ons op. Wij merken dat het verstandig is om 2 coördinatoren op school te hebben. Als er één de school verlaat, is het A-school zijn gewaarborgd. De drempel om aan de coördinatorencursus deel te nemen, hebben wij verlaagd: de cursus wordt goedkoper en de cursusduur wordt korter: 3 of 4 woensdagmiddagen i.p.v. 5 en de middagen zullen iets korter zijn, van uur tot uur i.v.m. scholen die werken met een continuerooster. Samenwerken aan een groene toekomst

17 De werkwijze voor de NME coördinator/contactpersoon Geef alle collega s een papieren inschrijfformulier. Hierop geven zij aan welke NME-producten zij in voor hun groep willen. Hierbij vermelden zij duidelijk welke dagen of tijden de voorkeur hebben. Verzamel alle papieren inschrijfformulieren van uw collega s (spreek vooraf een datum af). Tel hoeveel en en themalessen uw collega s willen bestellen en zet dit af tegen het quotum dat uw basisschool heeft (A-scholen: 16 producten per 8 groepen, waarvan 4 themalessen (1/4 deel) voor de kleuter- en onderbouw; B-scholen: 8 producten per 8 groepen, waarvan 2 themalessen voor de kleuter- en onderbouw). Beslis welke producten nu nog niet besteld kunnen worden. Nadat ook andere scholen hebben kunnen boeken, kunt u vanaf het nieuwe schooljaar gratis zo veel en, themalessen boeken als u wilt. Dat extra boeken kan aan het begin van het schooljaar, zodat alle wensen van de leerkrachten kunnen worden ingeboekt. Blijkt er in de loop van het jaar behoefte aan het reserveren van nog meer producten, dan kan dat. De lessen Een ochtend in de middeleeuwen, boerderijeducatie Boer Teun krijgt een brief en Een brief van boerin Brenda, de materiaalpakketten en de extern verzorgde activiteiten vallen buiten dit quotum en kunnen voor het nieuwe schooljaar al gereserveerd worden. Als coördinator/contactpersoon maakt u de uiteindelijke keuze. Wellicht kunt u niet alle aanvragen van uw collega s honoreren. Houdt bij het plaatsen van de bestelling rekening met: projectweken, studiedagen, carnaval, feestdagen, vakanties etc. Bedenk ook op welke dagen de school op ouders als begeleiding kan rekenen. Kijk of het product dat een leerkracht heeft aangekruist, past bij het niveau van de groep. Laat parallelgroepen een samen gebruiken in één periode. Of boek bij veel parallelgroepen twee periodes achter elkaar. Nu gaat u de gegevens invoeren in de computer. Volg de stappen van de digitale NME-gids en plaatst daarna voor de hele school in één keer de bestelling op de digitale NMEgids. Hiervoor heeft u een gebruiksnaam met wachtwoord gekregen (vergeten? Bel even het CNME). Controleer eerst de schoolgegevens: adres, contactpersonen, adressen, groepen, leerkrachten, aantal leerlingen, natuuronderwijsmethode, schooltijden (incl. vrije dagen), enz. NIEUW Heeft de school meerdere locaties en wilt u dat de materialen op de verschillende locaties worden bezorgd en gehaald, dan moet u alle locaties en alle groepen die op die locaties zitten invoeren. Geef dan voor alle en en materiaalpakketten aan voor welke groep u dit bestelt, anders weet de koerier niet waar het bezorgd moet worden. Pas zodra bekend is welke leerkracht in welke groep werkt, de schoolgegevens aan en houdt die actueel. Lestijden themalessen: Steeds meer scholen werken met een continuerooster, daarom kunt u voor de middaglessen op het CNME Landgoed Schothorst kiezen uit de lestijd van uur tot uur of voor de tijd uur tot uur. Op de Brinkhorst kan dat niet i.v.m. de pauzetijd van de cliënten van Amerpoort en zijn de middaglessen van tot uur. Schikt die tijd niet, omdat uw school een continuerooster heeft, kies dan alleen uit de ochtendlessen. Print in de eerste schoolweek na de zomervakantie het rooster voor alle leerkrachten uit, dit heet het besteloverzicht. Natuurlijk is het altijd mogelijk contact op te nemen met ons (telefonisch en per ) voor ondersteuning.

18 De werkwijze voor elke leerkracht Bekijk de NME producten uit de NME-wijzer voor uw groep. Kijk voor meer uitleg over de producten op Voor deze manier van raadplegen is geen gebruikersnaam of wachtwoord nodig. Iedereen kan van deze functies gebruik-maken. Maak uw keuze, maar denk eerst aan het volgende: - Bedenk dat u bij bepaalde activiteiten begeleiding nodig heeft. Op welke dagen kunt u begeleiding regelen? - Kijk goed dat de producten die u kiest passen bij het niveau van uw groep. Bijvoorbeeld: Een themales voor groep 5,6 is niet geschikt voor een andere groep! - Wilt u bijvoorbeeld een champignonpakket of shiitakepakket ( Op een grote paddenstoel en Wat een gezwam ) voor een andere groep bestellen, dan kan dat. Echter de handleiding van de les is geschreven voor het aangegeven niveau. In dit voorbeeld voor groep 1, 2 respectievelijk 5, 6) Vul dan de gekozen NME-producten op het papieren inschrijfformulier NME-wijzer in. Geef vooral ook voorkeursdag, tijd of periode op! Met die gegevens kan de coördinator van je school zo goed mogelijk de producten reserveren. Lestijden themalessen: Op De Brinkhorst en Schothorst: 9.00 uur tot en tot uur s Middags op De Brinkhorst: uur tot uur s Middags op het CNME Landgoed Schothorst: uur tot uur of uur tot uur. (kleine variaties op deze tijden zijn mogelijk). Lever het ingevulde inschrijfformulier voor de afgesproken datum in bij de NME-coördinator van uw school. De NME-coördinator verzamelt van alle leerkrachten deze formulieren en plaatst in één keer de bestelling via de digitale NME-gids. Geen HERFSTlessen in 2015 In verband met de bouw van de nieuwbouw van Het Groene Huis, het nieuwe gebouw van het CNME Landgoed Schothorst en de aanpassing van de buitenruimte zijn er in 2015 geen herfstlessen. Het is tijdens werkzaamheden aan de straat, parkeerplaats, paden en tuin voor de leerlingen een onveilige omgeving. Dan rijden er vrachtwagens e.d.

19 Contactgegevens Centrum voor Natuur en Milieu Educatie Landgoed Schothorst Voor scholen in het midden en noorden van Amersfoort Contactpersonen: Sjoke Bosch, Joost Buddingh, Magda Farfara, Brigit Kuijpers, Adres: Schothorsterlaan NA Amersfoort Telefoon educatie: E mail: cnme-scholen@amersfoort.nl Openingstijden CNME: ma t/m vrij: uur CNME locatie De Brinkhorst Voor scholen in de wijk Vathorst en Hooglanderveen Contactpersoon: Joost Buddingh Adres: Wageningseberg GR Amersfoort Telefoon: Mobiel: E mail: cnme-scholen@amerfoort.nl

20 Colofon Uitgave van Gemeente Amersfoort, Afdeling Milieu, CNME Landgoed Schothorst. April Tekst: Team Educatie Afbeeldingen: Beeldarchief CNME, Sonja Kamer, Shutterstock Vormgeving: Sonja Kamer, Gemeente Amersfoort Postadres Bezoekadres T Woon- en Werkklimaat Schothorsterlaan 21 Schothorsterlaan 21 E cnme-scholen@amersfoort.nl Centrum voor Natuur en 3822 NA Amersfoort 3822 NA Amersfoort I Milieu Educatie (CNME) Landgoed Schothorst

Stad met een hart Stad met een hart. NME-wijzer voor het basisonderwijs

Stad met een hart Stad met een hart. NME-wijzer voor het basisonderwijs 2016-2017 Stad met een hart Stad met een hart NME-wijzer voor het basisonderwijs Samen buiten zijn in de natuur! Spelen is leren! NME-aanbod voor basisscholen 2016-2017 Deze brochure van het CNME Amersfoort

Nadere informatie

Stad met een hart Stad met een hart. NME-wijzer voor het basisonderwijs

Stad met een hart Stad met een hart. NME-wijzer voor het basisonderwijs 2017-2018 Stad met een hart Stad met een hart NME-wijzer voor het basisonderwijs Inhoud Er is een breed aanbod 4 Extern verzorgde activiteiten 5 Zo werkt het reserveren 6 De werkwijze voor de NME coördinator/contactpersoon

Nadere informatie

Stad met een hart Stad met een hart. NME-wijzer voor het basisonderwijs

Stad met een hart Stad met een hart. NME-wijzer voor het basisonderwijs 2018-2019 Stad met een hart Stad met een hart NME-wijzer voor het basisonderwijs Inhoud Er is een breed aanbod 4 Extern verzorgde activiteiten 5 Zo werkt het reserveren 6 De werkwijze voor de NME coördinator/contactpersoon

Nadere informatie

Schooljaar 2016-2017

Schooljaar 2016-2017 Schooljaar 2016-2017 NME aanbod Regio Basisschool: Inlogcode: Wachtwoord: Hamersveldseweg 105-107 3833 GM Leusden 033-3034940 info@degroenebelevenis.nl www.degroenebelevenis.nl Overzicht lessen en lesmaterialen

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016

Schooljaar 2015-2016 Schooljaar 2015-2016 NME aanbod Regio Les Met de GPS het bos in van basisschool het Kompas De Groene Belevenis Hamersveldseweg 105-107 3833 GM Leusden 033-3034940 info@degroenebelevenis.nl www.degroenebelevenis.nl

Nadere informatie

Jaarprogramma Natuur, milieu, duurzaamheid schooljaar 2015/2016

Jaarprogramma Natuur, milieu, duurzaamheid schooljaar 2015/2016 Jaarprogramma Natuur, milieu, duurzaamheid schooljaar 2015/2016 Gemeente Delft in samenwerking met Stichting Duurzaamheidscentrum De Papaver Duurzaamheids centrum De Papaver Natuur- en milieucentrum De

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Digitale Catalogus Natuurhus Almelo

Gebruikershandleiding Digitale Catalogus Natuurhus Almelo Gebruikershandleiding Digitale Catalogus Natuurhus Almelo Welkom bij deze handleiding van de catalogus van het Natuurhus Almelo. Hier vindt u de leskisten die wij voor het onderwijs aanbieden die te maken

Nadere informatie

Inschrijfformulier

Inschrijfformulier Beste leerkracht, Inschrijfformulier 2015-2016 Voor aanvragen van Natuur en Milieu Educatie lessen en leskisten van en Voor het schooljaar 2015-2016 kunt u weer een keuze maken uit een rijk aanbod van

Nadere informatie

Handleiding: reserveren via internet NME aanbod Groene Wiel Wageningen

Handleiding: reserveren via internet NME aanbod Groene Wiel Wageningen Handleiding: reserveren via internet NME aanbod Groene Wiel Wageningen Zelf leskisten en excursies inroosteren Via ons planningsprogramma op internet kunt u zelf leskisten, excursies en materiaalzendingen

Nadere informatie

AANBOD NME CENTRUM TIEL

AANBOD NME CENTRUM TIEL AANBOD NME CENTRUM TIEL Stichting Duurzaam Rivierenland Stichting Duurzaam Rivierenland (SDR) is sinds 2003 het centrum voor natuur- en milieu-educatie in Tiel en omgeving. SDR heeft als doel het draagvlak

Nadere informatie

Schooljaar NME aanbod Leusden. Inlogcode: Wachtwoord:

Schooljaar NME aanbod Leusden. Inlogcode: Wachtwoord: Schooljaar 2019-2020 NME aanbod Leusden Basisschool: Inlogcode: Wachtwoord: «naam» Hamersveldseweg 105-107 3833 GM Leusden 033-3034940 info@degroenebelevenis.nl www.degroenebelevenis.nl Overzicht lessen

Nadere informatie

Natuur- en Milieu Educatie in de Betuwe

Natuur- en Milieu Educatie in de Betuwe Niet meer, maar beter Planmatig werken Digitaal boeken Natuur- en Milieu Educatie in de Betuwe Voor: Betreft: alle basisscholen in de gemeenten Buren, Neder-Betuwe en Overbetuwe uitleg digitale NME-gids

Nadere informatie

Overzicht NME aanbod

Overzicht NME aanbod Overzicht NME aanbod 2018-2019 Van CNME de Zwanebloem en Brede School Gouda Kijk op wwwnatuurenmilieupuntnl voor informatie over de en Heeft u uw keuzes gemaakt? Reserveer direct op natuurenmilieupuntnl

Nadere informatie

Online Reserveren - NME aanbod Tiel

Online Reserveren - NME aanbod Tiel Online Reserveren - NME aanbod Tiel Handleiding voor leerkrachten Zelf leskisten en excursies inroosteren U kunt zelf leskisten, veldlessen en materiaalpakketten inplannen via de online NME gids op www.duurzaamrivierenland.nl

Nadere informatie

NME en techniekaanbod

NME en techniekaanbod NME en techniekaanbod Schooljaar 2019 2020 Basisschool: Inlogcode: Wachtwoord: Overzicht lessen en lesmaterialen groep Voedsel Gezondheid Planten Dieren Omgeving 1-2 Les In de fruittuin Lk Alles voor een

Nadere informatie

N EUWS. Leren over voedsel: lekker, leuk en leerzaam!

N EUWS. Leren over voedsel: lekker, leuk en leerzaam! Nieuwsbrief van het CNME over natuur- en milieueducatie in Amersfoort september 2013 N EUWS BR EF Moestuintje op school of thuis in de tuin? Dat kan heel gemakkelijk, kijk maar naar www. makkelijkemoestuin.nl.

Nadere informatie

Dwaaltochten groep 6. NME-centrum Midden-Betuwe

Dwaaltochten groep 6. NME-centrum Midden-Betuwe NME-centrum Midden-Betuwe Veel nieuws van het NME: dwaaltochten voor groep 6 project energie?zuinig! de waterwachter in de klas boerderij-educatie Rivierenland nieuwe leskisten, o.a. over techniek zwerfvuilactie,

Nadere informatie

Overzicht NME aanbod

Overzicht NME aanbod Overzicht NME aanbod 2017-2018 Van en Brede School Gouda Kijk op wwwnatuurenmilieupuntnl voor informatie over de en Heeft u uw keuzes gemaakt? Reserveer direct op natuurenmilieupuntnl door hier te klikken

Nadere informatie

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Doelgroep: Midden- en bovenbouw basisonderwijs: groep 5-8 Jaargetijde: Herfst, winter, lente en een stukje zomer. Plaats:

Nadere informatie

Jaaroverzicht activiteiten voor basisscholen. Nijenburgerweg LT Alkmaar Tel.: (072)

Jaaroverzicht activiteiten voor basisscholen. Nijenburgerweg LT Alkmaar Tel.: (072) Jaaroverzicht activiteiten 2011-2012 voor basisscholen Nijenburgerweg 7 1812 LT Alkmaar Tel.: (072) 52 06 577 Aan de leerkrachten en directies van basisscholen, Voor u ligt de brochure van de Stichting

Nadere informatie

BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:...

BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:... BOER IN DE BUURT DIT IS HET WERKBOEK VAN:..................... INLEIDING Dit werkboek hoort bij de website Boer in de buurt (www.boerindebuurt.nl). Op deze website vind je filmpjes, illustraties en opdrachten

Nadere informatie

Stadswerken. Kerndoelen. Programma NMC. Groep 1 t/m 8. www.utrecht.nl/nmc

Stadswerken. Kerndoelen. Programma NMC. Groep 1 t/m 8. www.utrecht.nl/nmc Stadswerken Kerndoelen www.utrecht.nl/nmc Programma NMC Groep 1 t/m 8 Kerndoelen nader toegelicht De NMC-programma s geven met kerndoelen over Mens en Samenleving, Natuur en Techniek en Ruimte vooral invulling

Nadere informatie

Portfolio Natuurtalenten

Portfolio Natuurtalenten Portfolio Natuurtalenten Naschoolse Activiteiten van Natuur en Milieu Educatie Het NME heeft een breed aanbod van naschoolse cursussen waarbij Natuur en Milieu centraal staan, maar de werkvormen zeer divers

Nadere informatie

Handleiding docent De koe in de kringloop

Handleiding docent De koe in de kringloop De koe in de kringloop Inleiding Via de lessen van Boerderijeducatie Gooi en Vechtstreek worden leerlingen uitgenodigd kennis te maken met een boerderij in de Gooi en Vechtstreek. Er zijn totaal 15 deelnemende

Nadere informatie

Portfolio lesmateriaal Basisonderwijs Zwerfafval

Portfolio lesmateriaal Basisonderwijs Zwerfafval Portfolio lesmateriaal Basisonderwijs Zwerfafval Deze portfolio is in 2014 samengesteld door de werkgroep Zwerfafval van het Netwerk NME Diensten. In deze werkgroep zitten 24 NME centra die landelijk samenwerken

Nadere informatie

Schoolthema Samen maken we vrienden Maandag 10 september zijn we in alle groepen met het schoolthema Samen maken we vrienden gestart.

Schoolthema Samen maken we vrienden Maandag 10 september zijn we in alle groepen met het schoolthema Samen maken we vrienden gestart. Jaargang 6 nummer 7 18 september 2018 Algemeen nieuws Het schooljaar is alweer een aantal weken oud. Namens het team van de Noord willen we alle ouders en leerlingen een goed schooljaar toewensen. Brengen

Nadere informatie

Beste leerling, Ik wens je veel succes met het vinden van een leuke stageplaats en veel plezier bij het stage lopen.

Beste leerling, Ik wens je veel succes met het vinden van een leuke stageplaats en veel plezier bij het stage lopen. Beste leerling, Ben je dit schooljaar op zoek naar een leuke en leerzame maatschappelijke stageplaats? Kijk dan snel in deze folder. Je vindt er stageplaatsen dichtbij de natuur. Je kunt als stagiair meehelpen

Nadere informatie

Aanbod NME voorjaar 2014

Aanbod NME voorjaar 2014 Aanbod NME voorjaar 2014 Natuur- en milieueducatie (NME) Heemtuin Muntendam biedt een aanvulling op het reguliere schoolprogramma. We richten ons in de lessen vooral op zaken die in de klas minder snel

Nadere informatie

Natuuractiviteiten voor Basisscholen 2013 / 2014

Natuuractiviteiten voor Basisscholen 2013 / 2014 Stichting Natuur & Landschap Zwijndrechtse Waard (SN&LZW) zet zich in voor behoud en verbetering en duurzaamheid van Natuur en Landschap in de Zwijndrechtse Waard. De IVN-schoolgidsen verzorgen natuur-

Nadere informatie

Programma Natuur Avonturen

Programma Natuur Avonturen Programma Natuur Avonturen voor basisscholen Landgoed De Hoevens Alphen/Goirle i.s.m. Scholenwerkgroep IVN Tilburg Algemene informatie Landgoed De Hoevens Coördinator natuureducatie: Fran Husstege Bezoekadres:

Nadere informatie

De Groene Basis Excursieprogramma

De Groene Basis Excursieprogramma De Groene Basis Excursieprogramma 2015-2016 Natuurexcursies voor het basisonderwijs in Leidschendam-Voorburg De Groene Basis Excursieprogramma 2015-2016 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 Inleiding Hoofdstuk 2

Nadere informatie

OK ZOMERBL

OK ZOMERBL ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

Producten Milieueducatie op

Producten Milieueducatie op Producten Milieueducatie op www.denhaag.nl/jaarprogramma 1/2 Deze lijst helpt u bij het kiezen van de gewenste producten. Via de website www.denhaag.nl/jaarprogramma kunt u zich inschrijven met behulp

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoud van de leskist

Inhoudsopgave. Inhoud van de leskist Inhoudsopgave Inhoud van de leskist... Inleiding... Leerdoelen... Opbouw van de les 1. Voorbereiding voor de leerkracht... 2. Introductie Brief van de jutter... 3. Veldwerk in de schoolomgeving Afval jutten...

Nadere informatie

Rapportage klanttevredenheidsonderzoek documentatiecentrum GGD Rivierenland

Rapportage klanttevredenheidsonderzoek documentatiecentrum GGD Rivierenland Rapportage klanttevredenheidsonderzoek documentatiecentrum GGD Rivierenland Inleiding In het kader van kwaliteitsbeleid onderzoekt de afdeling EGB periodiek een bepaalde klantengroep. Voor het documentatiecentrum

Nadere informatie

Filmlinks. Voorbereiding op de lessen

Filmlinks. Voorbereiding op de lessen Stadswerken Filmlinks www.utrecht.nl/nmc Voorbereiding op de lessen Korte informatieve filmpjes op internet als eenvoudige voorbereiding op de boerderij- en tuinlessen op de NMC-locaties. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Les groep sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli

Les groep sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli Lesaanbod 2015-2016 De Enk Les groep sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli Monkie * 1-2 X X Kabouterpad * 1-2 X X X X Froeteltuin 1-2 LF! X Kleine Beestjespad * 4-5 X X X X X X X X X X X Schooltuinieren

Nadere informatie

De lesactiviteit Het Beste Bos Ede is een samenwerking van Het Groene Wiel en IVN Ede.

De lesactiviteit Het Beste Bos Ede is een samenwerking van Het Groene Wiel en IVN Ede. 1 Colofon De lesactiviteit Het Beste Bos Ede is een samenwerking van Het Groene Wiel en IVN Ede. Deze handleiding hoort bij de leskist Het Beste Bos Ede. Dit is een, in samenwerking met IVN Ede, aangepaste

Nadere informatie

Handleiding Leskist bomen groep 7/8

Handleiding Leskist bomen groep 7/8 Handleiding Leskist bomen groep 7/8 Inhoud pagina Inleiding 3 1. Doelgroep 4 2. Doelstelling 4 3. Relatie met kerndoelen en natuurmethoden 4 3.1. Kerndoelen 4 3.2. Natuurmethoden 4 4. Het aanbieden van

Nadere informatie

Blijde Wei. Lesaanbod

Blijde Wei. Lesaanbod Lesaanbod 2017-2018 Blijde Wei Les groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli Alles voor een pannenkoek 1/2 X X Wauw, het leeft 1/2 X X Beschuit met muisjes 3/4 X X Melk 3/4 X X X Knaagdieren

Nadere informatie

NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE ZWIJNDRECHTSE WAARD

NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE ZWIJNDRECHTSE WAARD NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE ZWIJNDRECHTSE WAARD Natuuractiviteiten voor Basisscholen 2015/2016 Inhoud Algemeen Extra aandachtspunten Natuuractiviteiten 2015/2016 Slecht weer beslissing Dagdelen natuuractiviteiten

Nadere informatie

Producten Milieueducatie op

Producten Milieueducatie op Producten Milieueducatie op www.denhaag.nl/jaarprogramma 1/2 Deze lijst helpt u bij het kiezen van de gewenste producten. Via de website www.denhaag.nl/jaarprogramma kunt u zich inschrijven met behulp

Nadere informatie

Wiekendje. Vanuit het MT. Ter info: Het Wiekendje zal voortaan op donderdag uitkomen! In dit nummer: 10 september 2015 2015-2016

Wiekendje. Vanuit het MT. Ter info: Het Wiekendje zal voortaan op donderdag uitkomen! In dit nummer: 10 september 2015 2015-2016 Basisschool Het Molenven Wiekendje Koninginnelaan 1c 5263 DP Vught info@molenven.nl jaarboekmolenven@hotmail.nl 10 september 2015 2015-2016 Ter info: Het Wiekendje zal voortaan op donderdag uitkomen! Interessante

Nadere informatie

N EUWS. Van afval naar grondstof. Omdenken

N EUWS. Van afval naar grondstof. Omdenken Nieuwsbrief van het CNME over natuur- en milieueducatie in Amersfoort september 2014 N EUWS BR EF Van afval naar grondstof Omdenken De Goedzak maakt afval zichtbaar, wat hergebruik mogelijk maakt. Zo lijkt

Nadere informatie

Brochure met de educatieve mogelijkheden van MEC Roosendaal

Brochure met de educatieve mogelijkheden van MEC Roosendaal Brochure met de educatieve mogelijkheden van MEC Roosendaal MEC Roosendaal Coördinatoren: Maggy van den Aker en Michèle Knippenberg info@mecroosendaal.nl 1/14 INLEIDING Natuur en milieu educatie (NME)

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MAART 2016

NIEUWSBRIEF MAART 2016 NIEUWSBRIEF MAART 2016 OVERZICHT Algemeen Onderbouw (1-2) Middenbouw (3-5) Bovenbouw (6-8) Algemeen / Persoonlijke noot Afgelopen weken heeft voor ons vooral in het teken van de resultaten van de kinderen

Nadere informatie

Handleiding docent Waar komt ons eten vandaan?

Handleiding docent Waar komt ons eten vandaan? Waar komt ons eten vandaan? Inleiding Via de lessen van Boerderijeducatie Gooi en Vechtstreek worden leerlingen uitgenodigd kennis te maken met een boerderij in de Gooi en Vechtstreek. Er zijn totaal 15

Nadere informatie

Project Check de Stadsvergroening Handleiding en opzet

Project Check de Stadsvergroening Handleiding en opzet Project Check de Stadsvergroening Handleiding en opzet Contents Introductie... 2 Waarom doen jullie mee?... 2 Meten is weten... 2 Opbouw van deze handleiding... 2 Module opbouw... 3 Lesaanpak... 3 Lesopbouw...

Nadere informatie

Wilgenhof. Lesaanbod

Wilgenhof. Lesaanbod Lesaanbod 2016-2017 Wilgenhof Les groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli Alles voor een pannenkoek 1/2 X X Beestenboel 1/2 X X X Melk 3/4 X X In de sloot, uit de sloot 3/4 X X X Amfibieën

Nadere informatie

groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli

groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli Lesaanbod 2018-2019 Bokkesprong Les groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli Alles voor een Pannenkoek 1/2 X X Wauw 't leeft 1/2 X X Melk 3/4 X X X In de sloot, uit de sloot 3/4 X X Amfibieën

Nadere informatie

NME centrum Betuwe LES 3

NME centrum Betuwe LES 3 NME centrum Betuwe LES 3 les 3 COLOFON Deze handleiding hoort bij het project Energie?Zuinig! Dit project is een combinatie van de Leskist Energie? Natuurlijk Duurzaam! en het landelijke project Energieke

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3 AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN Groep 1-2-3 INLEIDING Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval in de klas extra tot

Nadere informatie

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR?

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Het is bijna kerst maar daarna gaan we alweer richting voorjaar. Gelukkig wordt het langzaamaan weer langer licht en komen de bloembollen

Nadere informatie

Deze markt is op vrijdag 19 april tussen 12.15 en 13.15 uur! Nieuwsbrief

Deze markt is op vrijdag 19 april tussen 12.15 en 13.15 uur! Nieuwsbrief Nieuwsbrief Goede doel Afgelopen maandag is onze jaarlijkse goededoelenactie begonnen op school. Nadat er vrijdag 5 april in alle klassen voorlichting is gegeven over ons goede doel konden we maandag aan

Nadere informatie

Bij onze winkel heeft u de mogelijkheid om via de partnersite Bewustwinkelen.nl een bestelling te plaatsen.

Bij onze winkel heeft u de mogelijkheid om via de partnersite Bewustwinkelen.nl een bestelling te plaatsen. Bewustwinkelen Bij onze winkel heeft u de mogelijkheid om via de partnersite Bewustwinkelen.nl een bestelling te plaatsen. Wat is er niet makkelijker dan om vanuit je luie stoel de gewenste artikelen te

Nadere informatie

groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli

groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli Lesaanbod 2018-2019 Wilgenhof Les Alles voor een pannenkoek 1/2 X X X groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli Beestenboel 1/2 X X X Melk 3/4 X X In de sloot, uit de sloot 3/4 X X X Amfibieën

Nadere informatie

Handleiding. Gastlessen-matching-systeem

Handleiding. Gastlessen-matching-systeem Handleiding Gastlessen-matching-systeem Versie 9 November 2018 1 Beste coördinator, Tijdens de Week van het geld worden door heel het land gastlessen gegeven om kinderen op de basisschool te leren omgaan

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders.  GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad, vervolg Bijlage 2 Deze pagina zal vaker uitgeprint moeten worden om een beweegdagboek voor de hele week te

Nadere informatie

Handleiding NMEGids Natuurcentrum Arnhem

Handleiding NMEGids Natuurcentrum Arnhem Handleiding Digitale NMEGids Natuurcentrum Arnhem (versie 2.0) Handleiding NMEGids Natuurcentrum Arnhem De catalogus is vrij toegankelijk. Alleen voor het reservering is aanmelden verplicht. Alle scholen

Nadere informatie

Sterrenschool. info juni 2016

Sterrenschool. info juni 2016 Sterrenschool info juni 2016 R.K.B.S. Driehuis Bozenhoven 156 3641 AJ Mijdrecht Tel: 0297-255436 E-mail: directie@driehuisschool.nl Website : www.driehuisschool.nl Driehuis Sterrenschool Onze Sterren :

Nadere informatie

groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli

groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli Lesaanbod 2016-2017 Bokkesprong Les groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli Kleine beestjes 1/2 X X X Alles voor een pannenkoek 1/2 X X Melk 3/4 X X X In de sloot, uit de sloot 3/4 X X

Nadere informatie

Handleiding Leskist bomen groep 7

Handleiding Leskist bomen groep 7 Handleiding Leskist bomen groep 7 Inhoud pagina Inleiding 3 1. Doelgroep 4 2. Doelstelling 4 3. Relatie met kerndoelen en natuurmethoden 4 3.1. Kerndoelen 4 3.2. Natuurmethoden 4 4. Het aanbieden van de

Nadere informatie

Wie eet wie en wie eet wat?

Wie eet wie en wie eet wat? Leerkracht Wie eet wie en wie eet wat? Maak een voedselweb Inhoud in het kort In deze les krijgen de leerlingen een beeld van de relaties tussen dieren en planten. Leerlingen maken een voedselweb van één

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 7-8. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders.  GROEP 7-8. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad, vervolg Bijlage 2 Deze pagina zal vaker uitgeprint moeten worden om een beweegdagboek voor de hele week te

Nadere informatie

Het worden andere tijden!

Het worden andere tijden! Het worden andere tijden! 1.0 Redenen voor andere schooltijden (bron: verschillende onderzoeken door scholen) Waarom zou een school willen overstappen op andere tijden? Kort gezegd gaat het erom meer rust

Nadere informatie

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3

Doe-opdrachten Aan de slag met afval. Groep 1-2-3 Doe-opdrachten Aan de slag met afval Groep 1-2-3 > Inleiding Onderdeel van de lesmodule Aan de slag met afval zijn drie doe-opdrachten die erop zijn gericht om de thema s zwerfafval en afval scheiden,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inhoud van de leskist

Inhoudsopgave. Inhoud van de leskist Inhoudsopgave Inhoud van de leskist... Inleiding... Leerdoelen... Opbouw van de les 1. Voorbereiding voor de leerkracht... 2. Introductie Brief van de jutter... 3. Veldwerk in de schoolomgeving Afval jutten...

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Schoolfoto LEERPLEIN BOS LEERPLEIN ROTS LEERPLEIN DUIN LEERPLEIN OCEAAN JAARGANG 8 NUMMER 4 29 MAART 2019

Nieuwsbrief. Schoolfoto LEERPLEIN BOS LEERPLEIN ROTS LEERPLEIN DUIN LEERPLEIN OCEAAN JAARGANG 8 NUMMER 4 29 MAART 2019 Nieuwsbrief JAARGANG 8 NUMMER 4 29 MAART 2019 Schoolfoto Woensdag 3 en donderdag 4 april 2019 komt de schoolfotograaf. We hebben dit jaar gekozen voor de organisatie Nieuwe schoolfoto. Voor mee info www.nieuweschoolfoto.nl

Nadere informatie

EBLOK LENT -2013 2012

EBLOK LENT -2013 2012 LENTEBLOK 2012-2013 LENTEBLOK 2012-2013 WAT DOEN WE IN DE LENTE? Al lijkt het er met alle sneeuw en kou nog niet op, de lente is toch echt in aantocht. Soms zie je al wat groene puntjes van de bloembollen

Nadere informatie

Draaiboek. Boerderijmuseum De Bovenstreek. Handleiding

Draaiboek. Boerderijmuseum De Bovenstreek. Handleiding Draaiboek Boerderijmuseum De Bovenstreek Handleiding Inhoudsopgave Inleiding 3 Bezoek aan Boerderijmuseum De Bovenstreek 4 2 Inleiding In de leerlijn erfgoededucatie brengt groep 5 een bezoek aan het boerderijmuseum

Nadere informatie

Start van het schooljaar

Start van het schooljaar 3 SEPTEMBER 2014 1 Start van het schooljaar De eerste twee weken van het nieuwe schooljaar zitten er al weer bijna op. Voor sommige kinderen was het begin best even spannend, een nieuwe juf of meester,

Nadere informatie

Vrijdag 21 september: Studiedag, groep 1 t/m 8 vrij!

Vrijdag 21 september: Studiedag, groep 1 t/m 8 vrij! RKBS IKC Floriant Florasingel 17 T: 079-3615607 W: www.unicoz.floriant.nl E: administratie@floriant.unicoz.nl Agenda Vrijdag 14 september: Schoolreis Maandag 17 september: Inloop groep 3 t/m 8 Dinsdag

Nadere informatie

OBS De Wiekslag. Maandbrief start Schooljaar september 2017

OBS De Wiekslag. Maandbrief start Schooljaar september 2017 OBS De Wiekslag OBS De Wiekslag Veurste Rou 4 9697 RZ BLIJHAM T: 0597-562070 E: obsdewiekslag@sooog.nl W: www.obs-dewiekslag.nl Maandbrief start 17-18 Schooljaar 2016 2017 4 september 2017 Datum: Activiteit:

Nadere informatie

Koppel kort nummer 5 3 november 2016

Koppel kort nummer 5 3 november 2016 Belangrijke data: maandag 7 t/m vrijdag 11 november: 10 minutengesprekken groep 1 t/m 7 op uitnodiging van de leerkracht maandag 7 en dinsdag 8 november: Drempelonderzoek leerlingen groep 8. woensdag 9

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015 We zijn weer begonnen!

Nieuwsbrief september 2015 We zijn weer begonnen! Nieuwsbrief september 2015 We zijn weer begonnen! In deze Nieuwsbrief wordt u geïnformeerd over belangrijke zaken die spelen op het Kindcentrum. Welkom! Een warm welkom aan alle ouders en kinderen op het

Nadere informatie

BEKNOPTE HANDLEIDING NME-GIDS DE ULEBELT DEVENTER

BEKNOPTE HANDLEIDING NME-GIDS DE ULEBELT DEVENTER BEKNOPTE HANDLEIDING NME-GIDS DE ULEBELT DEVENTER U komt op de NME-gids via de startpagina van De Ulebelt (www.ulebelt.nl). Boven aan de pagina vindt u het tabblad NME-gids. U komt dan op de startpagina

Nadere informatie

[Geef de titel van het document op] Leerlingen krijgen een stem. Anita Verweij Schoolleider

[Geef de titel van het document op] Leerlingen krijgen een stem. Anita Verweij Schoolleider Nieuwsbrief 7 [Geef de titel van het document op] KBS De Catharijnepoort november 017 1 Leerlingen krijgen een stem Ontdek en ervaar je kracht! Vorige week woensdag is onze leerlingenraad voor het eerst

Nadere informatie

Dagbesteding & Leer- en Werktrajecten

Dagbesteding & Leer- en Werktrajecten Leekerweide Dagbesteding & Leer- en Werktrajecten Leekerweide geeft kleur aan je dag www.leekerweide.nl Dagbesteding Inhoud Goede dagbesteding geeft zin 3 Atelier De Specht in Enkhuizen 4 De Kolk in Hoogkarspel

Nadere informatie

Bodemdiertjes. groep 5 en 6 uitvoering door leerkracht uitleentermijn 3 weken periode najaar

Bodemdiertjes. groep 5 en 6 uitvoering door leerkracht uitleentermijn 3 weken periode najaar Bodemdiertjes Middenbouw Op ontdekking in de natuur en opdrachtjes uitvoeren in de klas of in de buurt van de school. Je kunt direct aan de slag met het materiaal uit deze leskisten. groep 5 en 6 periode

Nadere informatie

De Boer op! Bodemdiertjes

De Boer op! Bodemdiertjes Bodemdiertjes De Boer op! Middenbouw Op ontdekking in de natuur en opdrachtjes uitvoeren in de klas of in de buurt van de school. Je kunt direct aan de slag met het materiaal uit deze leskisten. De leskist,

Nadere informatie

Nieuwsflits Nobelhorst

Nieuwsflits Nobelhorst Nieuwsflits Nobelhorst www.bsnobelhorst.nl nobelhorst@skohulst.nl September 2018 Houden jullie 10 oktober tussen 12.00 en 14.00 vrij? Dan valt er namelijk weer van alles te beleven op Nobelhorst! Welkom

Nadere informatie

Peppelinfo december 2015, nummer 4

Peppelinfo december 2015, nummer 4 Peppelinfo december 2015, nummer 4 Beste ouders, Ondertussen hebben we een mooi Sinterklaasfeest gevierd, georganiseerd samen met Talentrijk. Beide OR-en hebben een mooi programma gemaakt wat past bij

Nadere informatie

Enquête Natuur&Zo 2017 Rapportage voor respondenten

Enquête Natuur&Zo 2017 Rapportage voor respondenten Enquête Natuur&Zo 2017 Rapportage voor respondenten Natuur&Zo Oostkant 1 4531 HA Terneuzen 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 De respondenten... 4 Informatievoorziening... 5 Gebruik van

Nadere informatie

Ik wens je veel succes met het vinden van een leuke stageplaats en veel plezier bij het stage lopen.

Ik wens je veel succes met het vinden van een leuke stageplaats en veel plezier bij het stage lopen. Beste leerling, Ben je dit schooljaar op zoek naar een leuke en leerzame maatschappelijke stageplaats? Kijk dan snel in deze folder. Je vindt er stageplaatsen dichtbij de natuur. Je kunt als stagiair meehelpen

Nadere informatie

Bijen. Bovenbouw. groep 5 t/m 8. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken

Bijen. Bovenbouw. groep 5 t/m 8. uitvoering door leerkracht. uitleentermijn 3 weken Bovenbouw De natuur beleven doe je buiten, maar onderzoeken kun je ook binnen! Met dit veldwerkmateriaal kunnen de leerlingen zowel buiten als binnen aan de slag rond thema s als vogels, water, afval en

Nadere informatie

Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers

Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers Nieuws brief Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de De Biesboschonderzoekers De laatste paar maanden hebben we weer interessante activiteiten ondernomen. Hiervan eerst weer wat korte verslagen.

Nadere informatie

Brengt natuur in de klas

Brengt natuur in de klas Brengt natuur in de klas Voor school en BSO! Het ontstaan van BasisBos Een aantal jaren geleden constateerde bedenker André Guijs op zijn eigen basisschool dat er binnen de zaakvakken maar ook bij handvaardigheid

Nadere informatie

November 2016 Jaargang 2, Nr. 13. Wat een prachtige herfst om ons heen! Vriendelijke groeten Carmela Tumminaro

November 2016 Jaargang 2, Nr. 13. Wat een prachtige herfst om ons heen! Vriendelijke groeten Carmela Tumminaro Nieuwsbrief van RK BS Wijzer aan de Vecht Wijzernieuws November 2016 Jaargang 2, Nr. 13 Inhoud Flessenactie. 2 Personele zaken.... 2 Peutermiddag. 2 Social schools.... 3 Buurtsportclub.. 4 Nationaal schoolontbijt.4

Nadere informatie

Jaargang 3 nummer 8-4 september 2015

Jaargang 3 nummer 8-4 september 2015 Jaargang 3 nummer 8-4 september 2015 Algemeen nieuws De kop is er af! Het schooljaar is alweer twee weken oud. Namens het team van de Noord willen we alle ouders en leerlingen een goed schooljaar toewensen.

Nadere informatie

Met deze nieuwsbrief informeren wij u weer over een aantal Regenboog-zaken.

Met deze nieuwsbrief informeren wij u weer over een aantal Regenboog-zaken. OBS De Regenboog Burg. Mr. H. Popstraat 2 4671 ES Dinteloord Telefoon: 0167-523326 E-mail: obsderegenboog@stichtingsom.com Beste ouders/ verzorgers, december 2016 Met deze nieuwsbrief informeren wij u

Nadere informatie

Met deze nieuwsbrief informeren wij u weer over een aantal Regenboog-zaken.

Met deze nieuwsbrief informeren wij u weer over een aantal Regenboog-zaken. OBS De Regenboog Burg. Mr. H. Popstraat 2 4671 ES Dinteloord Telefoon: 0167-523326 E-mail: obsderegenboog@stichtingsom.com Beste ouders/ verzorgers, Februari 2017 Met deze nieuwsbrief informeren wij u

Nadere informatie

Een basisschool project van het IVN Veldhoven / Vessem voorjaar 2012

Een basisschool project van het IVN Veldhoven / Vessem voorjaar 2012 Een basisschool project van het IVN Veldhoven / Vessem voorjaar 2012 Doelgroep: Midden- en Bovenbouw Basisonderwijs: groep 5-8 jaargetijde: Voorjaar, zomer, herfst plaats: Bij school, in een park, in een

Nadere informatie

Nieuwsbrief Dinsdag 31 januari 2017 Nr. 19

Nieuwsbrief Dinsdag 31 januari 2017 Nr. 19 Nieuwsbrief Dinsdag 31 januari 2017 Nr. 19 Belangrijke data In de week na elke vakantie is er luizencontrole. Woensdag 1 februari Sleuteltheater Vrijdag 3 februari Groepen 1/2 vrij Dinsdag 7 februari 14.30

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

Haal meer uit Schoolwise

Haal meer uit Schoolwise Haal meer uit Schoolwise Deze folder is bedoeld voor docenten die gebruik maken van het online platform Schoolwise. Ontdek de mogelijkheden die Schoolwise biedt! In deze folder leest u hoe u toegang krijgt

Nadere informatie

Vogelproject Maak een poster over één van de vogels van BdL junior!

Vogelproject Maak een poster over één van de vogels van BdL junior! Vogelproject Maak een poster over één van de vogels van BdL junior! Groep Dit project is primair geschikt voor de groepen 5 en 6. Introductie en instructie voor de leerkracht Met dit project maken de kinderen

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN 4-6 jaar

AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN 4-6 jaar AAN DE SLAG MET AFVAL DOE-OPDRACHTEN INLEIDING Onderdeel van de website Aan de slag met afval zijn verschillende doe-opdrachten die erop zijn gericht om het thema afval extra tot leven te brengen. Alle

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mijn administratie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mijn administratie Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Administratie... 4 Hoofdstuk 2 Bewaren... 6 Hoofdstuk 3 Sorteren... 8 Hoofdstuk 4 Post... 10 Hoofdstuk 5 Doen... 12 Hoofdstuk 6 Formulier... 14 Hoofdstuk 7 Hulp... 16 Hoofdstuk

Nadere informatie