academisch ziekenhuis Maastricht Persoonlijk budget

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "academisch ziekenhuis Maastricht Persoonlijk budget"

Transcriptie

1 academisch ziekenhuis Maastricht Persoonlijk budget

2 2 Het persoonlijk budget Uw persoonlijk budget Vanaf 2008 bouwt u als medewerker van het Maastricht UMC+ een persoonlijk budget op. De opbouw van het persoonlijk budget is weliswaar gerelateerd aan uw bruto salaris maar het staat er feitelijk los van. Het is een extra arbeidsvoorwaarde die alle UMC-medewerkers hebben. Waarom is er een persoonlijk budget? In de komende jaren zal de arbeidsmarkt sterk gaan veranderen. Eén van die veranderingen is dat we met z n allen straks langer zullen moeten blijven doorwerken. Daarvoor is het van belang dat u gedurende uw loopbaan een goede gezondheid heeft, een balans vindt tussen werk en privé en voldoende mogelijkheden heeft voor ontwikkeling en groei. Met het persoonlijk budget heeft u de mogelijkheid om uw inzetbaarheid binnen de UMC s en op de arbeidsmarkt op peil te houden. Zo kunt u investeren in uw ontwikkeling of een betere balans realiseren tussen werken en ontspanning. Dit kan een bijdrage leveren aan een soepeler overgang naar langer doorwerken.

3 Het persoonlijk Inhoud budget 3 Is het persoonlijk budget voor iedereen hetzelfde? Het persoonlijk budget is niet voor elke medewerker hetzelfde. Afhankelijk van uw leeftijd en de functie die u uitoefent kunt u verschillende soorten budget opbouwen. Maar iedereen die van het azm salaris ontvangt bouwt altijd een basisdeel op. Het PB kent de volgende varianten: het basisdeel Het persoonlijk budget wordt opgebouwd door alle medewerkers die in dienst zijn van een UMC en die geboren zijn op of na 1 januari De opbouw bedraagt op dit moment 1% van het bruto salaris (exclusief toelagen). Vanaf 1 januari 2013 wordt deze opbouw verhoogd naar 1,3% voor iedereen die alleen beschikt over een basisdeel aan persoonlijk budget. Hebt u naast uw basisdeel nog een verhoogd persoonlijk budget of een extra persoonlijk budget, dan blijft de opbouw van uw basisdeel gedurende de gehele looptijd van deze CAO gewoon 1%. het verhoogd persoonlijk budget Wanneer u geboren bent in de periode 1958 tot en met 1962 dan ontvangt u naast uw persoonlijk budget ook nog een verhoogd persoonlijk budget. Dit budget kunt u gebruiken voor uw eigen ontwikkeling of voor 15 extra verlofuren (of 2 verlofdagen voor medisch specialisten) bij een volledig dienstverband. het extra persoonlijk budget. Bent u geboren in de periode dan ontvangt u bovenop uw basisdeel ook nog het extra persoonlijk budget. Dit extra persoonlijk budget kunt u gebruiken voor (een combinatie van) uw eigen ontwikkeling, extra verlof, extra pensioenopbouw of storten in de levensloopregeling. Vanaf kunt u maar maximaal twee jaar (200%) aan extra persoonlijk budget sparen, uitgaande van een fulltime salaris. Dus ook al werkt u parttime, u blijft extra persoonlijk budget opbouwen totdat u een bedrag opgebouwd hebt dat gelijk staat aan twee maal de jaaropbouw bij een fulltime salaris. Zodra u boven dat bedrag komt stopt de opbouw van uw extra persoonlijk budget. Gaat u uw extra persoonlijk budget besteden en komt u weer onder deze grens dan wordt de opbouw hervat totdat opnieuw de grens is bereikt. Let op: het saldo aan extra persoonlijk budget dat u op 1 januari 2012 hebt opgebouwd wordt betrokken bij de maximering. Met andere woorden, wanneer u op 1 januari een saldo aan extra persoonlijk budget hebt dat groter is dan 24 maal de opbouw over uw (fulltime!) salaris, dan stopt direct de opbouw.

4 4 Het persoonlijk budget Wat kunt u met uw persoonlijk budget doen? Het persoonlijk budget kunt u inzetten voor verschillende doelen maar het is voornamelijk bedoeld om er die doelen mee te financieren die u helpen om zo lang en zo gezond mogelijk uw werk te blijven uitoefenen. Investeren in uw eigen ontwikkeling is daarbij het belangrijkste bestedingsdoel. Of dat nu de ontwikkeling in uw eigen functie betreft of de ontwikkeling naar een andere functie, dat maakt niets uit. In dat verband is het per 1 januari 2012 ook mogelijk om uw persoonlijk budget te gebruiken voor scholingsverlof. Daarnaast kunt u uw persoonlijk budget gebruiken voor het financieren van sportactiviteiten voor zover dit gebeurt bij een erkend aanbieder (bijvoorbeeld sportscholen of sportverenigingen). Een ander bestedingsdoel zijn de niet verplichte beroepsregistraties. Wanneer u de mogelijkheid heeft om u als professional te laten (her)registreren in een beroeps- of kwaliteitsregister, dan kunt u de kosten daarvan financieren vanuit uw persoonlijk budget.

5 Het persoonlijk budget 5 Vrije tijd? Wanneer u een verhoogd of een extra persoonlijk budget hebt dan kunt u dat ook gebruiken voor extra vrije tijd. Hebt u een verhoogd persoonlijk budget dan kunt u dat omzetten in maximaal twee dagen verlof. Hebt u een extra persoonlijk budget dan kunt u dat gebruiken voor het verminderen van uw jaaruren. Wilt u uw verhoogd of extra persoonlijk budget gebruiken voor vrije tijd dan zijn er bepaalde spelregels waar u rekening mee moet houden. Zo vragen wij u om uw keuze elk jaar opnieuw weer aan te geven. Bovendien is het niet mogelijk om in een lopend kalenderjaar uw extra persoonlijk budget alsnog te gebruiken voor het verminderen van uw jaaruren. Om er voor te zorgen dat de door u gekozen vrije tijd vanaf januari ook voor u zichtbaar is vragen wij u om uw keuze al vóór 1 december van het daaraan voorafgaand kalenderjaar te maken. Wilt u dus in 2012 uw extra of verhoogd persoonlijk budget gebruiken voor extra vrije tijd, dan zult u dat voor 1 december 2011 moeten aangeven. U kunt dat doen via het deblokkeringsformulier persoonlijk budget (zie verderop in deze folder).

6 6 Het persoonlijk budget Waarvoor kunt u het PB niet gebruiken? Het persoonlijk budget kan niet gebruikt worden om gebruiksgoederen aan te schaffen. Dat geldt ook voor gebruiksgoederen die u nodig heeft om uw werk (beter) te kunnen uitoefenen. De enige uitzondering hierop zijn (e-)studieboeken voor zover die ook samenhangen met een studie die u op dat moment ook daadwerkelijk volgt of gaat volgen. Het persoonlijk budget is ook niet bedoeld om uw hobby te financieren. Dus als u zich thuis bijvoorbeeld bezig houdt met beleggen dan behoort een abonnement op het Financiële Dagblad niet tot de mogelijkheden. Ook vrijetijdsactiviteiten (vakanties, familiebezoeken in het buitenland, theaterbezoeken, concerten etc.) kunt u met ingang van de CAO UMC niet langer uit uw persoonlijk budget financieren.

7 Het persoonlijk budget 7 Samenloop met andere opleidingsmogelijkheden. Het persoonlijk budget staat geheel los van de andere opleidingsmogelijkheden in het Maastricht UMC+ zoals onderhoudsopleidingen of ontplooiingsopleidingen. Het persoonlijk budget is van u en u bepaalt zelf in overleg met uw leidinggevende hoe u dat wilt gebruiken. Uw persoonlijk budget en de Belastingdienst. Het persoonlijk budget dat u opbouwt is een reservering bovenop uw bruto jaarsalaris. U betaalt daar op dat moment geen belasting over. Het hangt echter van de keuze van uw besteding af of u daar achteraf alsnog belasting over moet gaan betalen of niet. U betaalt in elk geval geen belasting wanneer u zich met behulp van uw persoonlijk budget wilt ontwikkelen naar een nieuw beroep of wanneer u daarmee uw vaktechnische bekwaamheid op peil wilt houden. Ook wanneer u uw persoonlijk budget gebruikt om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen die u nodig heeft voor uw functie wordt er geen belasting geheven. Maar wanneer u uw persoonlijk budget gebruikt voor een doel dat niet direct met uw werk of een ander beroep te maken heeft, dan zult u daar wel belasting over moeten betalen. In dat geval komt de belasting bovenop het bedrag dat u vanuit uw persoonlijk budget wilt deblokkeren. Ook wanneer u de kosten van de bedrijfssportregeling van het Maastricht UMC+ (ondergebracht bij Il Fiore / Lifestyle) wilt betalen uit uw persoonlijk budget dan wordt daar geen belasting over geheven. Dat ligt anders bij overige sportactiviteiten. Wanneer u gaat sporten bij een erkende sportorganisatie dan kunt u uw lidmaatschapsgeld ook vanuit uw persoonlijk budget betalen, maar daar wordt wel belasting over geheven. Of u wel of geen belasting over uw besteding moet betalen wordt beoordeeld door het Servicecentrum Personeelszaken. Natuurlijk kunt u zich daar ook vooraf over laten informeren.

8 8 In gesprek met uw leidinggevende. Met het toekennen van het persoonlijk budget willen de UMC s u nog meer in staat stellen om uw arbeidsvoorwaarden aan te passen aan uw persoonlijke wensen en behoeften. Zo kunt u zelf bepalen of u uw (extra) persoonlijk budget gebruikt voor bijvoorbeeld uw eigen ontwikkeling, uw gezondheid, extra pensioen of voor meer vrije tijd. Daarnaast is het ook belangrijk dat u samen met uw leidinggevende afspraken maakt over de besteding van uw persoonlijk budget. Dat geldt in het bijzonder wanneer u het wilt gebruiken voor extra vrije tijd. Uw keuze kan namelijk van invloed zijn op uw eigen werk en/of de afdeling waar u werkt. Maar bedenk goed of vrije tijd wel de ultieme bestemming is van uw (extra) persoonlijk budget. Per slot van rekening hebt u van een cursus, training of workshop meer én langer plezier dan van een vrije dag. Het jaargesprek is bij uitstek een geschikt moment om uw persoonlijk budget samen te bespreken maar er zijn ook andere momenten denkbaar. De belangrijkste voorwaarde is in elk geval dat er sprake is van een goed gesprek, een echte dialoog met oog voor elkaars belang. Om dit te bevorderen vragen wij u om elk deblokkeringsformulier PB ook door uw leidinggevende (voor gezien) te laten ondertekenen.

9 9 Hoe kunt u over uw persoonlijk budget beschikken? Nadat u met uw leidinggevende over de besteding van uw budget besproken hebt vult u het deblokkeringsformulier persoonlijk budget in. Dit formulier vindt u op Nadat u het ingevuld hebt en het door zowel u als uw leidinggevende is ondertekend, levert u het in bij de balie van het Servicecentrum Personeelszaken. Daar wordt bekeken of uw aanvraag aan de criteria voldoet. Daarna zal de salarisadministratie de deblokkering voor u verzorgen. De kosten van uw ontwikkelingstraject betaalt u in eerste instantie zelf. Daarom is het belangrijk dat u samen met uw deblokkeringsformulier ook de originele nota s en de betalingsbewijzen van uw besteding(-en) inlevert. Daarna wordt uw aanvraag tot deblokkering verrekend met uw salaris en wordt het saldo van uw (extra) persoonlijk budget aangepast.

10 10 Tot wanneer blijft u uw persoonlijk budget opbouwen? Met ingang van 1 januari 2013 kunt u niet langer ombeperkt persoonlijk budget opbouwen. Vanaf die datum bedraagt het maximale persoonlijk budget voor iedereen 24 maal 1,3% van het fulltime bruto maandsalaris. Op die manier kunt u dus nooit meer dan twee jaar aan persoonlijk budget opbouwen. Wanneer u over dit maximum heengaat dan wordt de opbouw van het persoonlijk budget gestopt. De opbouw start zodra u uw persoonlijk budget geheel of gedeeltelijk hebt besteed. Vanaf dat moment bouwt u weer persoonlijk budget op totdat uw maximum opnieuw is bereikt. Maar wat nou als u wilt sparen voor een specifiek doel waarvoor u meer nodig heeft dan het maximale persoonlijk budget? Ook dat kan. Wanneer u dat samen met uw leidinggevende in het jaargesprek afspreekt en die afspraak wordt schriftelijk vastgelegd dan kunt u ook na die twee jaar persoonlijk budget blijven opbouwen. Hebt u bovenop uw basisdeel nog een extra persoonlijk budget, dan wordt de opbouw daarvan al per 1 januari 2012 gemaximeerd op 24 maal het voor u geldend percentage, omgerekend naar een fulltime dienstverband. Hoe kunt u zien over hoeveel persoonlijk budget u beschikt? De opbouw van uw (extra) persoonlijk budget kunt u zien op uw salarisstrook. Rechtsonder op uw salarisstrook staat het budget vermeld dat u tot op dat moment hebt opgebouwd.

11 11 Meer informatie / contactpersoon. Voor meer informatie over deze regeling kunt u terecht op Heeft u behoefte aan ideeën of wilt u weten wat andere UMC-medewerkers met hun persoonlijk budget gedaan hebben, kijk dan op Wilt u graag een persoonlijk advies of wilt u in contact komen met de contactpersoon voor deze regeling, dan kunt u contact opnemen met de balie van het Servicecentrum Personeelszaken (serrehal / niveau 1). Van maandag tot en met vrijdag van tot uur en van uur willen wij graag uw vragen beantwoorden. U kunt het Servicecentrum Personeelszaken bereiken via het telefoonnummer (043 38) of via het adres: informatie.pz@mumc.nl

12 uitgave stafdirectoraat Personeelszaken academisch ziekenhuis Maastricht oktober 2011

Universitair Medisch Centrum Groningen. Inleiding

Universitair Medisch Centrum Groningen. Inleiding Persoonlijk Budget Universitair Medisch Centrum Groningen Inleiding In de CAO UMC is afgesproken dat er een persoonlijk budget voor UMC werknemers, geboren na 1950, beschikbaar is. Dit persoonlijk budget

Nadere informatie

Universitair Medisch Centrum Groningen. Inleiding

Universitair Medisch Centrum Groningen. Inleiding Persoonlijk Budget Universitair Medisch Centrum Groningen Inleiding In de CAO UMC 2008-2011 is afgesproken dat er een persoonlijk budget voor UMC werknemers, geboren na 1950, wordt ingevoerd. Dit persoonlijk

Nadere informatie

Inleiding. In de CAO UMC 2015-2017 zijn deze afspraken voortgezet.

Inleiding. In de CAO UMC 2015-2017 zijn deze afspraken voortgezet. Persoonlijk Budget Universitair Medisch Centrum Groningen Inleiding In de CA UMC is afgesproken dat er een persoonlijk budget voor UMC werknemers, geboren na 1950, beschikbaar is. Dit persoonlijk budget

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de gevolgen per voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc

Vragen en antwoorden over de gevolgen per voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc Vragen en antwoorden over de gevolgen per 1-1-2019 voor uw arbeidsvoorwaarden op basis van de Cao umc 2018-2020 28-2-2019 Op 5 november 2018 is een cao-akkoord bereikt tussen de NFU en de vier centrales

Nadere informatie

B CAO afspraken persoonlijk budget en extra budget

B CAO afspraken persoonlijk budget en extra budget B CAO afspraken persoonlijk budget en extra budget Looptijd CAO Bij de nadere uitwerking van de vernieuwing van de CAO UMC is ervan uitgegaan dat de eerstkomende CAO een looptijd van drie jaar en twee

Nadere informatie

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Het Meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden van Zorggroep Oude en Nieuwe Land biedt de mogelijkheid om onderdelen van de arbeidsvoorwaarden uit te ruilen tegen andere onderdelen.

Nadere informatie

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) Bijlage B van de aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) Bijlage B van de aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden (MKSA) Bijlage B van de aanvullende ondernemingsovereenkomst arbeidsvoorwaarden Doelgroep: medewerkers werkzaam onder CAO VVT Duur regeling: onbepaalde tijd Ingangsdatum

Nadere informatie

Individueel Keuze Budget

Individueel Keuze Budget Individueel Keuze Budget Onderdeel van de arbeidsvoorwaarden Gewijzigd op 27 juni 2018 Inhoudsopgave Wat is het Individueel Keuze Budget... 3 Waaraan kunt u het IKB besteden?... 4 Fiscale consequenties...

Nadere informatie

Hoofdstuk 3 CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening

Hoofdstuk 3 CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Hoofdstuk 3 CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening Per 1 juli 2015 Definitief vastgesteld door het OAW, 30 april 2015 16.00 uur, onder voorbehoud goedkeuring Belastingdienst. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE

Nadere informatie

OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID. Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015.

OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID. Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015. HOOFDSTUK 3 OPTIMALE INDIVIDUELE INZETBAARHEID Definitieve versie vastgesteld in het OAW, 15 juni 2015, aangevuld met artikel 3.6 op 19 november 2015. Met uitzondering van artikel 3.4 en 3.5 treedt dit

Nadere informatie

Fiscale vragen en antwoorden over het loopbaanbudget

Fiscale vragen en antwoorden over het loopbaanbudget Fiscale vragen en antwoorden over het loopbaanbudget 1. Wat zijn de consequenties als er geen jaargesprek plaatsvindt/geen afspraken worden vastgelegd? De Belastingdienst heeft de cao-tekst van hoofdstuk

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Akkoord CAO umc 2013-2015 Datum 4-9-2013 Ons kenmerk 13.6725/DK/DvL -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Bescherming bij verlof en werkloosheid of tijdens ziekte

Bescherming bij verlof en werkloosheid of tijdens ziekte Aanvraagformulier Bescherming bij verlof en werkloosheid of tijdens ziekte Bent u met onbetaald verlof of wordt u ontslagen? Dan bouwt u geen pensioen meer op. Bent u gedeeltelijk met onbetaald verlof

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vóór 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

Levensfase bewust Personeelsbeleid Uitvoeringsregeling

Levensfase bewust Personeelsbeleid Uitvoeringsregeling Levensfase bewust Personeelsbeleid Uitvoeringsregeling Svok 1 juli 2016 2 e versie Cao 2016/17 1 In deze uitvoeringsregeling wordt hoofdstuk 7 van de CAO VO 2016-2017 nader uitgewerkt voor de SVOK. Per

Nadere informatie

TOELICHTING FIETSREGELING

TOELICHTING FIETSREGELING TOELICHTING FIETSREGELING INLEIDING De fietsregeling is door de werkgever opgenomen binnen de werkkostenregeling. Voor die tijd was de fietsregeling een opzichzelfstaande regeling. De fietsregeling is

Nadere informatie

Werkwijzer. Werkwijzer

Werkwijzer. Werkwijzer 1 Inhoudsopgave 1. Welkom bij Accord 2 2. Persoonlijke gegevens 2 3. De sollicitatieprocedure 2. Urendeclaraties & uitbetaling 3. Vakantiegeld & doorbetaling bij vakantie/kort verzuim 3. Doorbetaling op

Nadere informatie

ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en de spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels.

ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en de spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels. ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en de spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels. Gemakkelijker kiezen tussen twee goede regelingen De overheid stelt werknemers

Nadere informatie

6.A Levensfasebewust personeelsbeleid. Individueel keuzebudget

6.A Levensfasebewust personeelsbeleid. Individueel keuzebudget 6.A Levensfasebewust personeelsbeleid Individueel keuzebudget 1. De werknemer krijgt jaarlijks de beschikking over een basisbudget van 50 klokuren. Hiermee kunnen keuzes worden gemaakt die passen binnen

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vanaf 1 juli 2017

Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vanaf 1 juli 2017 Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting bij ontslag en tijdens Ziektewet vanaf 1 juli 2017 Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen, heeft (gedeeltelijk) ontslag genomen of ontvangt een

Nadere informatie

ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels.

ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels. ABN AMRO. Kiezen tussen levensloopregeling en spaarloonregeling. Alle informatie in één oogopslag. Mét fiscale spelregels. Gemakkelijker kiezen tussen twee goede regelingen De overheid stelt werknemers

Nadere informatie

REGELING CAO A LA CARTE SW

REGELING CAO A LA CARTE SW Oktober 2011 REGELING CAO A LA CARTE SW 2011 I. Inleiding Drechtwerk heeft na overleg met de OR een keuzemodel arbeidsvoorwaarden tot stand gebracht. In dit informatiebulletin wordt uiteen gezet wat de

Nadere informatie

Toelichting Fietsregeling 2016

Toelichting Fietsregeling 2016 Toelichting Fietsregeling 2016 Deze informatie is bestemd voor medewerkers verbonden aan Scholengroep Veluwezoom INLEIDING Conform bovengenoemd Besluit is het voor Scholengroep Veluwezoom mogelijk haar

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband

Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband Aanvraag voor offerte Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband Waarom dit formulier? U gaat (tijdelijk) minder werken, minder verdienen of u gaat met onbetaald verlof. Daardoor bouwt u (tijdelijk)

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is?

VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT CAO Waarom heeft het zo lang geduurd voordat er een nieuwe cao is? Versie 26 november 2018 Het document veel gestelde vragen over het onderhandelingsresultaat cao 2018-2020 bevat vragen die aan werkgevers en vakbonden zijn gesteld. Het is een dynamisch document dat we

Nadere informatie

Toelichting Fietsregeling 2017

Toelichting Fietsregeling 2017 Toelichting Fietsregeling 2017 Deze informatie is bestemd voor medewerkers verbonden aan Scholengroep Veluwezoom INLEIDING Conform bovengenoemd Besluit is het voor Scholengroep Veluwezoom mogelijk haar

Nadere informatie

Levensloopregeling Informatie voor werknemers

Levensloopregeling Informatie voor werknemers Levensloopregeling Informatie voor werknemers Levensloopregeling Met de levensloopregeling kunnen werknemers een deel van hun brutosalaris sparen. Dit spaargeld kan worden gebruikt voor een periode van

Nadere informatie

Ondernemend in personeel. Werkwijzer. voor Branch personeelsmedewerkers. uitzenden l detacheren l werving & selectie l payroll services. www.accord.

Ondernemend in personeel. Werkwijzer. voor Branch personeelsmedewerkers. uitzenden l detacheren l werving & selectie l payroll services. www.accord. Ondernemend in personeel Werkwijzer voor Branch personeelsmedewerkers uitzenden l detacheren l werving & selectie l payroll services Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Welkom bij Accord

Nadere informatie

Levensloopverzekering

Levensloopverzekering Levensloopregeling Door de veranderde wetgeving is geen nieuwe deelname aan de levensloopregeling, vanaf 1 januari 2012, meer mogelijk. Deelname onder de oude voorwaarde, totdat de AOW gerechtigde leeftijd

Nadere informatie

Uw pensioen bij Avebe Over wat er voor u belangrijk is als het om uw pensioen gaat. Pensioenfonds Avebe

Uw pensioen bij Avebe Over wat er voor u belangrijk is als het om uw pensioen gaat. Pensioenfonds Avebe Uw pensioen bij Avebe Over wat er voor u belangrijk is als het om uw pensioen gaat Pensioenfonds Avebe Wat is het belangrijkste dat ik moet weten? Wat is nog meer handig om te weten? Ik wil alles weten

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband

Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband Aanvraag voor offerte Vrijwillige voortzetting binnen dienstverband Waarom dit formulier? U gaat (tijdelijk) minder werken, minder verdienen of u gaat met onbetaald verlof. Daardoor bouwt u (tijdelijk)

Nadere informatie

SENIOREN REGELING. in de Hovenierssector. Arbeidsmarkt. Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt www.collandarbeidsmarkt.nl

SENIOREN REGELING. in de Hovenierssector. Arbeidsmarkt. Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt www.collandarbeidsmarkt.nl SENIOREN REGELING in de Hovenierssector Arbeidsmarkt Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt www.collandarbeidsmarkt.nl WAT IS DE SENIORENREGELING? Vier dagen werken in plaats van vijf, zonder er financieel

Nadere informatie

Individueel Keuzebudget (IKB)

Individueel Keuzebudget (IKB) Veel gestelde vragen Individueel Keuzebudget (IKB) De onderstaande vragen en antwoorden zijn gebaseerd op de tot eind juni 2016 door de VNG gepubliceerde informatie. Dit is slechts een selectie van de

Nadere informatie

Werkwijzer. STC Groep BV

Werkwijzer. STC Groep BV Werkwijzer STC Groep BV Inhoudsopgave 1. Welkom bij STC Groep BV 2. Persoonlijke gegevens 3. De sollicitatieprocedure 4. Urendeclaraties & uitbetaling 5. Vakantiegeld & doorbetalingen bij vakantie / kort

Nadere informatie

Individueel Keuze Budget

Individueel Keuze Budget Individueel Keuze Budget Onderdeel van de arbeidsvoorwaarden 2017 Inhoudsopgave Wat is het Individueel Keuze Budget... 3 Hoe is het Individueel Keuze Budget opgebouwd... 4 Waaraan kunt u het IKB besteden?...

Nadere informatie

IKB. Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden

IKB. Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden IKB Het Individueel Keuzebudget in de Drechtsteden Wat is het IKB? Vanaf 1 januari 2017 krijg je naast je salaris ook een vrij besteedbaar budget: het Individueel Keuze Budget (IKB). Dit is afgesproken

Nadere informatie

Voorbeeld van de gevolgen van de maximering van het pensioengevend salaris op 100.000

Voorbeeld van de gevolgen van de maximering van het pensioengevend salaris op 100.000 Voorbeeld van de gevolgen van de maximering van het pensioengevend salaris op 100.000 We geven hier drie voorbeelden. Bij elk voorbeeld laten we zien wat de pensioenopbouw en het verzekerd partnerpensioen

Nadere informatie

Premieovername bij arbeidsongeschiktheid

Premieovername bij arbeidsongeschiktheid Premieovername bij arbeidsongeschiktheid Inhoud 2 Arbeidsongeschikt en dan? 3 SPH betaalt uw pensioenpremie bij arbeidsongeschiktheid 3 1. De mate van arbeidsongeschiktheid voor het beroep van huisarts

Nadere informatie

Loopbaanbudget en individuele duurzame inzetbaarheid

Loopbaanbudget en individuele duurzame inzetbaarheid Loopbaanbudget en individuele duurzame inzetbaarheid Vragen en antwoorden 1 mei 2015 1. Waarvoor is het loopbaanbudget bedoeld? Met de introductie van het loopbaanbudget in de CAO W&MD geven CAO-partijen

Nadere informatie

SENIOREN REGELING. in de Hovenierssector. Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt

SENIOREN REGELING. in de Hovenierssector. Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt SENIOREN REGELING in de Hovenierssector Uitgevoerd door Colland Arbeidsmarkt www.collandarbeidsmarkt.nl wat is de seniorenregeling? Vier dagen werken in plaats van vijf, zonder er financieel veel op achteruit

Nadere informatie

Vraag & antwoord Regeling Levensfase-uren A. DE REGELING. 20 april 2017

Vraag & antwoord Regeling Levensfase-uren A. DE REGELING. 20 april 2017 20 april 2017 Vraag & antwoord Regeling Levensfase-uren A. DE REGELING 1. Waarom komt er een nieuwe regeling Levensfase-uren (LFU)? In het Arbeidsvoorwaardenakkoord 2015-2017 is afgesproken dat het wenselijk

Nadere informatie

Toelichting op het formulier Inkomensopgave 2013

Toelichting op het formulier Inkomensopgave 2013 Stichting Pensioenfonds voor Dierenartsen, Postbus 90170, 5000 LM TILBURG Telefoon: (013) 462 35 18, E-mail: spd@achmea.nl Website: www.pensioenfondsdierenartsen.nl Bank: ABN Amro 4553.11.617....................................................................

Nadere informatie

De Levensloopregeling

De Levensloopregeling De Levensloopregeling De meest gestelde vragen Januari 2007 7.0093ML /GW De Levensloopregeling De meest gestelde vragen Het belang van een goede regeling Wellicht wilt u binnenkort een lange reis maken,

Nadere informatie

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget

Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Aanpassing van de CAO Energie 2009 2010 als gevolg van de invoering van het Benefit Budget Gewijzigde CAO-artikelen Artikel 1.3 Structuur 1. Voor de bedrijven geldt tevens een bedrijfs-cao waarin nadere

Nadere informatie

Generatiepact Steenwijkerland

Generatiepact Steenwijkerland Generatiepact Steenwijkerland Onderstaand treft u meer gedetailleerde informatie aan over het Generatiepact van de gemeente Steenwijkerland. Naast een visuele weergave en een korte beschrijving van de

Nadere informatie

Elke dag een uur voor uzelf

Elke dag een uur voor uzelf Elke dag een uur voor uzelf AEGON LevensloopRekening Elke dag een uur voor uzelf Eerder stoppen met werken? Een paar maanden er helemaal tussenuit? Of een tijdje minder werken? Dit is allemaal een stuk

Nadere informatie

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Informatie voor werknemers

Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Informatie voor werknemers Meerkeuzesysteem Arbeidsvoorwaarden Informatie voor werknemers Stel: u wilt meer tijd om voor uw kinderen te zorgen. Of u wilt fiscaal voordelig een opleiding volgen. Of u wilt spaarverlof opbouwen om

Nadere informatie

Voor tussentijds verlof of eerder stoppen met werken. Loyalis Levensloop

Voor tussentijds verlof of eerder stoppen met werken. Loyalis Levensloop Loyalis voert de levensloopregeling uit voor ABP Loyalis Levensloop Voor tussentijds verlof of eerder stoppen met werken Je werkt. Maar soms even niet. Je neemt de tijd voor die ene cursus. En daarna er

Nadere informatie

Een onderhandelingsresultaat passend bij onze nieuwe realiteit! Afgesproken door cao partijen op 24 april 2014

Een onderhandelingsresultaat passend bij onze nieuwe realiteit! Afgesproken door cao partijen op 24 april 2014 Een onderhandelingsresultaat passend bij onze nieuwe realiteit! Afgesproken door cao partijen op 24 april 2014-1 - Een nieuw onderhandelingsresultaat Op donderdag 24 april hebben vakbonden en Carglass

Nadere informatie

LOAZ. Kader generatiebeleid

LOAZ. Kader generatiebeleid Kader generatiebeleid Datum 8-3-2019 Ons kenmerk 19.2396/DK/DvL A. Kader Generatiebeleid Afgesproken is dat partijen in het nadere afspraken maken over invulling van generatiebeleid op lokaal niveau. Deze

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Mijn pensioenregeling 2019 Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Februari 2019 Inhoud 1. Alstublieft! Uw pensioenregeling Pensioen hoort bij uw werk. Misschien staat u er

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Mijn pensioenregeling 2017 Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw januari 2017 Inhoud 1. Alstublieft! Uw pensioenregeling Pensioen hoort bij uw werk. Misschien staat u er nu

Nadere informatie

Nieuwsbrief 5 - live gaan IKB/Benefitplanner/Raet

Nieuwsbrief 5 - live gaan IKB/Benefitplanner/Raet Nieuwsbrief 5 - live gaan IKB/Benefitplanner/Raet Inleiding De projectgroep implementatie IKB krijgt veel vragen. Zij ziet dat er binnen de sector een behoefte is aan aanvullende informatie. Om hierin

Nadere informatie

Individueel Keuzebudget (IKB)

Individueel Keuzebudget (IKB) Veel gestelde vragen Individueel Keuzebudget (IKB) De onderstaande vragen en antwoorden zijn gebaseerd op de tot medio maart 2016 door de VNG gepubliceerde informatie. De definitieve LOGA-circulaire met

Nadere informatie

Werk, Inkomen en Zorg. De Sportregeling. Houdt sporten betaalbaar

Werk, Inkomen en Zorg. De Sportregeling. Houdt sporten betaalbaar Werk, Inkomen en Zorg De Sportregeling Houdt sporten betaalbaar De Sportregeling Sporten is gezond en leuk. Voor jong en oud, voor het hele gezin. Aan sporten hangt echter ook een prijskaartje. Voor een

Nadere informatie

Algemene informatie voor gedetacheerden

Algemene informatie voor gedetacheerden Algemene informatie voor gedetacheerden Deze brochure bevat algemene informatie die van belang is tijdens uw contractperiode met FlexPay. Neem deze informatie goed door en bewaar het tijdens de gehele

Nadere informatie

REGELING WAARDEOVERDRACHT PREPENSIOEN

REGELING WAARDEOVERDRACHT PREPENSIOEN VUT-PREPENSIOEN VOOR DAGBLADJOURNALISTEN GEBOREN VOOR 1950 REGELING WAARDEOVERDRACHT PREPENSIOEN VOOR DAGBLADJOURNALISTEN GEBOREN IN OF NA 1950 Ter inleiding Voor dagbladjournalisten geldt met ingang

Nadere informatie

Pensioen Continu Plan nettolijfrente Voor de periode ná uw pensioendatum

Pensioen Continu Plan nettolijfrente Voor de periode ná uw pensioendatum Pensioen Continu Plan nettolijfrente Voor de periode ná uw pensioendatum Aanvulling van partner- en ouderdomspensioen voor werknemers met een salaris boven 100.000 Sinds 1 januari 2015 gelden er belangrijke

Nadere informatie

Bijlage 1 bij ledenbrief ECCVA/U Bijlage 1 CAR teksten

Bijlage 1 bij ledenbrief ECCVA/U Bijlage 1 CAR teksten Bijlage 1 bij ledenbrief ECCVA/U201601310 Bijlage 1 CAR teksten A. Aan artikel 1:1 lid 1 wordt na onderdeel vv een nieuw onderdeel toegevoegd: ww vakantietoelage: jaarlijkse toelage van 8% van het salaris

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de Cao umc

Vragen en antwoorden over de Cao umc Vragen en antwoorden over de Cao umc 2018-2020 8 november Op 5 november is een cao akkoord bereikt tussen de NFU en de vier vakbonden voor overheidspersoneel. Dit wordt uitgewerkt in een nieuwe Cao umc

Nadere informatie

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe Pensioenfonds Avebe Pensioen 1-2-3 Meer informatie over uw pensioenregeling Welkom bij Pensioenfonds Avebe. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht In deze toelichting krijgt u uitleg over uw Uniform Pensioenoverzicht en de hierin gebruikte termen en bedragen. In het Uniform Pensioenoverzicht leest u welk pensioen

Nadere informatie

3.2 Individueel KeuzeBudget

3.2 Individueel KeuzeBudget 3.2 Individueel KeuzeBudget Artikel 3.2.1 Algemeen 1. Voor de ambtenaar is er een IKB, dat door het bevoegd gezag wordt beheerd. 2. Het IKB wordt voorzien van in geldwaarde uitgedrukte aanspraken, welke

Nadere informatie

Flexibiliseren van uw pensioen

Flexibiliseren van uw pensioen Benieuwd naar wat een keuze voor de hoogte van uw pensioen betekent? Hier vindt u per keuze de rekentabel. Op Mijn Aegon rekenen wij die keuzes voor u uit. En ziet u precies hoeveel pensioen u krijgt.

Nadere informatie

Toelichting Fietsregeling Helder Onderwijs voor werknemers

Toelichting Fietsregeling Helder Onderwijs voor werknemers Toelichting Fietsregeling Helder Onderwijs voor werknemers Deze informatie is bestemd voor de in dienst zijnde werknemers van schoolbesturen indien zij gebruik willen maken van een fiets-privéregeling

Nadere informatie

Wat betekent een nieuwe baan voor uw pensioen? U werkt in de sector zorg en welzijn en bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn.

Wat betekent een nieuwe baan voor uw pensioen? U werkt in de sector zorg en welzijn en bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Een andere baan Wat betekent een nieuwe baan voor uw pensioen? U werkt in de sector zorg en welzijn en bouwt pensioen op bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Wat betekent het voor uw pensioen als u een nieuwe

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting gecombineerde premienota

Uitgebreide toelichting gecombineerde premienota Uitgebreide toelichting gecombineerde premienota Bijzondere situaties Werknemers met provisie Uw werknemer bouwt ook pensioen op over zijn provisie. Dus betalen u en uw werknemer daar ook premie over.

Nadere informatie

ouderschapsverlof, zorgverlof, studieverlof, sabbatical, incidenteel verlof

ouderschapsverlof, zorgverlof, studieverlof, sabbatical, incidenteel verlof Reglement persoonlijk budget CVO Groep Zuidoost-Utrecht Inleiding Op 28 juli 2016 is de cao-vo voor het schooljaar 2016 2017 door de meeste betrokken partijen getekend. Aangezien in de cao vo 2016-2017

Nadere informatie

Maximering pensioenopbouw. <Aanschrijfnaam> <C_adres_2MAP> (030) 277 55 77. Geachte <Aanhef>

Maximering pensioenopbouw. <Aanschrijfnaam> <C_adres_2MAP> (030) 277 55 77. Geachte <Aanhef> Datum Klantnummer Onderwerp Maximering pensioenopbouw Behandeld door Klantenservice Telefoonnummer (030) 277 55 77 Wilt u bij beantwoording

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen INHOUD PAGINA 1. Inleiding 2 2. Arbeidsongeschiktheid en de WIA-uitkeringen vanuit de overheid 3 3. Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen 5 4. Vragen staat vrij! 9 1.

Nadere informatie

Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode na uw pensioendatum

Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode na uw pensioendatum Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode na uw pensioendatum Aanvulling van ouderdomspensioen en partnerpensioen voor werknemers met een salaris boven 100.000 Sinds 1 januari 2015 gelden er

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015. (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015)

Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015. (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015) Onderhandelingsakkoord CAO CAOP 2014-2015 (looptijd: 1-7-2014 t/m 31-12-2015) Datum: 18 september 2014 Ondergetekenden, partijen bij de CAO CAOP, te weten: 1.) Stichting CAOP, gevestigd te Den Haag als

Nadere informatie

Wijzer over uw pensioen. In 12 antwoorden

Wijzer over uw pensioen. In 12 antwoorden Wijzer over uw pensioen In 12 antwoorden Pensioen. Geen gemakkelijk onderwerp als u er niet regelmatig mee bezig bent. En toch is het belangrijk. Want er komt een moment dat uw pensioen uw inkomen is.

Nadere informatie

Pensioen Continu Plan nettopensioen. Voor de periode vóór uw pensioendatum

Pensioen Continu Plan nettopensioen. Voor de periode vóór uw pensioendatum Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode vóór uw pensioendatum Pensioen Continu Plan nettopensioen Aanvulling van partnerpensioen voor werknemers met een salaris boven het maximum pensioengevend

Nadere informatie

Vrijwillige voortzetting na ontslag

Vrijwillige voortzetting na ontslag Aanvraagformulier Vrijwillige voortzetting na ontslag Waarom dit formulier? U bent (gedeeltelijk) ontslagen. Dat heeft als gevolg dat u minder of geen pensioen opbouwt bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn

Nadere informatie

Addendum op de collectieve arbeidsovereenkomst UWV. Looptijd 1 augustus 2016 tot en met 31 december 2018

Addendum op de collectieve arbeidsovereenkomst UWV. Looptijd 1 augustus 2016 tot en met 31 december 2018 Addendum op de collectieve arbeidsovereenkomst UWV Looptijd 1 augustus 2016 tot en met 31 december 2018 Overwegingen Vanuit de wens stappen te zetten naar een toekomstbestendige pensioenregeling hebben

Nadere informatie

U heeft Flexpensioen opgebouwd. Wat betekent dit voor uw pensioen?

U heeft Flexpensioen opgebouwd. Wat betekent dit voor uw pensioen? U heeft Flexpensioen opgebouwd Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Flexpensioen 3 2. Wat betekent Flexpensioen voor u? 3 2.1 Eerder met pensioen 3 2.2 Hoogte van uw Flexpensioen 4 2.3 Vakantiegeld

Nadere informatie

Wat is het generatiepact

Wat is het generatiepact Generatiepact Emmen Ben je 60 jaar of ouder? En overweeg je om minder te gaan werken? Dan is het Generatiepact wellicht iets voor jou. Met deze regeling kun je minder uren gaan werken, waarbij de gemeente

Nadere informatie

Ontslagen of baan opgezegd. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Ontslagen of baan opgezegd. Wat betekent dit voor uw pensioen? Ontslagen of baan opgezegd Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Ontslagen of baan opgezegd? 3 2. Wat betekent ontslag voor uw ouderdomspensioen? 3 2.1 U bouwt geen ouderdomspensioen meer op 3 2.2

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI DECEMBER 2013 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST DIERENPARK EMMEN 1 JANUARI 2011 31 DECEMBER 2013 1 De ondergetekenden: Werkgever: Dierenpark Emmen Hoofdstraat 18 7811 EP Emmen als partij ter ene zijde en Werknemerspartijen:

Nadere informatie

1. De artikelen in dit hoofdstuk treden in werking op 1 oktober 2014.

1. De artikelen in dit hoofdstuk treden in werking op 1 oktober 2014. CAO PO Hoofdstuk 8A Duurzame inzetbaarheid Artikel 1 Inwerkingtreding 1. De artikelen in dit hoofdstuk treden in werking op 1 oktober 2014. 2. De artikelen 6.35 en 8.25 en bijlage XI van deze cao komen

Nadere informatie

1. De artikelen in dit hoofdstuk treden in werking op 1 oktober 2014.

1. De artikelen in dit hoofdstuk treden in werking op 1 oktober 2014. Hoofdstuk 8A Duurzame inzetbaarheid Artikel 8A.1 Inwerkingtreding 1. De artikelen in dit hoofdstuk treden in werking op 1 oktober 2014. 2. De artikelen 6.35 en 8.25 en bijlage XI van deze cao komen op

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen

Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen INHOUD PAGINA 1. Inleiding 2 2. Arbeidsongeschiktheid en uitkeringen vanuit de overheid 3 3. Arbeidsongeschiktheid en uw pensioen 5 4. Vragen staat vrij! 8 1. Inleiding

Nadere informatie

Verlofinrichting CAO Woondiensten 2012

Verlofinrichting CAO Woondiensten 2012 Verlofinrichting CAO Woondiensten 2012 Verlofaanspraken: Alle fulltime (36 uur) medewerkers krijgen ongeacht hun leeftijd een jaarlijks verlofuren- budget van 189.8 uur. Dit budget is opgebouwd uit 144

Nadere informatie

Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. 093-232 Brochure_banksparen_2015_4.indd 1 13-07-15 17:09

Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. 093-232 Brochure_banksparen_2015_4.indd 1 13-07-15 17:09 Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. 093-232 Brochure_banksparen_2015_4.indd 1 13-07-15 17:09 Hoe is uw pensioen opgebouwd? AOW Inkomen uit werk naast uw AOW Eigen vermogen

Nadere informatie

Waardeoverdracht van uw pensioenopbouw

Waardeoverdracht van uw pensioenopbouw Waardeoverdracht van uw pensioenopbouw Een nieuwe baan! Gefeliciteerd! U heeft een andere baan. Met andere collega s en misschien wel heel ander werk. Een nieuwe stap, die ook gevolgen heeft voor de opbouw

Nadere informatie

Mijn Budget, Mijn Keuze. Stel een deel van je arbeidsvoorwaarden

Mijn Budget, Mijn Keuze. Stel een deel van je arbeidsvoorwaarden Mijn Budget, Mijn Keuze Stel een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samen 120 Mijn Keuze Mijn Budget, Mijn Keuze bestaat uit een aantal arbeidsvoorwaarden, uitgedrukt in geld, die je Budget vormen. Hieronder

Nadere informatie

Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank.

Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. Een aanvulling op uw pensioen. Het is zo geregeld. Wij zijn uw bank. Hoe is uw pensioen opgebouwd? AOW Inkomen uit werk naast uw AOW Eigen vermogen 2 Pensioen vanuit werkgever Aanvullend Pensioen Sparen

Nadere informatie

Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018

Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018 Onderhandelingsakkoord Crown Van Gelder cao 2018 Na meerdere gesprekken zijn Crown Van Gelder, FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen (hierna: partijen) tot het volgende onderhandelingsakkoord gekomen. Het

Nadere informatie

Vervroegd pensioen aanvragen

Vervroegd pensioen aanvragen Vervroegd pensioen aanvragen Waarom dit formulier? Met dit formulier kunt u vervroegd pensioen aanvragen. Vul het formulier samen met uw werkgever in. Met dit formulier vraagt u uw pensioen definitief

Nadere informatie

Q&A Evi Pensioenbeleggen. www.evipensioen.nl. 2. Wanneer kies ik voor Evi Pensioenbeleggen, Evi Netto Pensioenbeleggen of voor Evi?

Q&A Evi Pensioenbeleggen. www.evipensioen.nl. 2. Wanneer kies ik voor Evi Pensioenbeleggen, Evi Netto Pensioenbeleggen of voor Evi? Q&A Evi Pensioenbeleggen www.evipensioen.nl Inhoudsopgave 1. Wat is Evi Pensioen? 2. Wanneer kies ik voor Evi Pensioenbeleggen, Evi Netto Pensioenbeleggen of voor Evi? 3. Waarom gebruiken we de life-cycle

Nadere informatie

Mogelijkheden. 1 Regeling oudere medewerkers (CAO 2008) 2 80/85 regel (CAO 2017) 3 Seniorenregeling (Personeelsgids C&A) 4 Pensioen

Mogelijkheden. 1 Regeling oudere medewerkers (CAO 2008) 2 80/85 regel (CAO 2017) 3 Seniorenregeling (Personeelsgids C&A) 4 Pensioen Seniorenregelingen Mogelijkheden 1 Regeling oudere medewerkers (CAO 2008) 2 80/85 regel (CAO 2017) 3 Seniorenregeling (Personeelsgids C&A) 4 Pensioen 5 Vervroegd met pensioen 6 Deeltijdpensioen 7 Voorbeelden

Nadere informatie

Dialoog. hét recept voor een goed gesprek afspraken-op-maat. in je werk

Dialoog. hét recept voor een goed gesprek afspraken-op-maat. in je werk Dialoog a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

Nadere informatie

HEINEKEN à la Carte. Inhoudsopgave HEINEKEN à la Carte: B(r)ouw uw eigen arbeidsvoorwaarden

HEINEKEN à la Carte. Inhoudsopgave HEINEKEN à la Carte: B(r)ouw uw eigen arbeidsvoorwaarden HEINEKEN à la Carte Inhoudsopgave HEINEKEN à la Carte: B(r)ouw uw eigen arbeidsvoorwaarden Spelregels Welke keuzes kunnen worden gemaakt en wanneer? Bronnen en doelen Begrenzing Waardebepaling Tussentijdse

Nadere informatie

Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode vóór uw pensioendatum

Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode vóór uw pensioendatum Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode vóór uw pensioendatum Aanvulling van partnerpensioen voor werknemers met een salaris boven het maximum pensioengevend loon In 2018 is het maximum pensioengevend

Nadere informatie

Pensioen Continu Plan nettopensioen. Voor de periode na uw pensioendatum

Pensioen Continu Plan nettopensioen. Voor de periode na uw pensioendatum Pensioen Continu Plan nettopensioen Voor de periode na uw pensioendatum Pensioen Continu Plan nettopensioen Aanvulling van ouderdomspensioen en partnerpensioen voorwerknemers met een salaris boven het

Nadere informatie

De Sportregeling 2009

De Sportregeling 2009 Werk, Inkomen en Zorg De Sportregeling 2009 Houdt sporten betaalbaar De Sportregeling Sporten is gezond en leuk. Voor jong en oud, voor het hele gezin. Aan sporten hangt echter ook een prijskaartje. Voor

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Delta Lloyd. U bouwt via pensioen bij ons op zolang u in dienst bent bij deze werkgever. Dit geldt wanneer u 21 jaar of ouder bent. In dit Pensioen

Nadere informatie

U heeft Flexpensioen opgebouwd. Wat betekent dit voor uw pensioen?

U heeft Flexpensioen opgebouwd. Wat betekent dit voor uw pensioen? U heeft Flexpensioen opgebouwd Wat betekent dit voor uw pensioen? Inhoud 1. Flexpensioen 3 2. Wat betekent Flexpensioen voor u? 3 2.1 Eerder met pensioen 3 2.2 Hoogte van uw Flexpensioen 4 2.3 Vakantiegeld

Nadere informatie