Zo creëer je een solide basis voor een zelfsturende organisatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zo creëer je een solide basis voor een zelfsturende organisatie"

Transcriptie

1 White-paper Zo creëer je een solide basis voor een zelfsturende organisatie Auteur Jeroen van der Ha Mei 2017 Met de bouwstenen uit het boek REINVENTING ORGANIZATIONS van Frederic Laloux

2 Inleiding In dit White paper neem ik je mee in de belangrijkste stappen die bewezen succesvol zijn bij organisaties die werken met zelfsturende teams en zogenoemde cyane organisaties (integrale). In het boek Reinventing Organizations beschrijft Frederic Laloux met behulp van 12 praktijkvoorbeelden hoe zelfsturende organisaties bewezen succesvoller, leuker en winstgevender kunnen zijn. Dit White paper is met name bedoeld om je mee te nemen in het gedachtengoed van Laloux en je inzicht te bieden in de succesfactoren die bijdragen aan het creëren van een zelfsturende organisatie. Dit is slechts een kleine blik op deze aanpak, voor een zorgvuldige benadering, inclusief vele praktijkvoorbeelden, nodig ik je uit om het boek zelf te lezen of om de workshop Zelfsturing en Zelforganisatie van WEYT met uw bedrijf te volgen. Kijk voor meer informatie op of neem contact op via of Veel leesplezier! Jeroen van der Ha Oprichter WEYT Teamcoaching Zelforganisatie Agile Interim-management

3 Een zelfsturende organisatie, waarom dan? De wereld is dynamisch, niet statisch. Toch zijn veel organisaties nog steeds als statisch gegeven georganiseerd. Zelfsturende organisaties zijn wendbaar, acteren sneller en staan direct in verbinding met de klant. Hiërarchische organisaties zijn ingericht op basis van wantrouwen en controle. Door te bouwen op basis van vertrouwen en medewerkers de vrijheid én verantwoordelijkheid te geven ontplooit de collectieve kennis van de organisatie zich optimaal. Er is minder verspilling in de organisatie doordat er minder vergaderd wordt, er minder verslaglegging nodig is en er minder rapporten voor in de archiefkast worden geschreven. Het middenmanagement kan zich richten op daadwerkelijk toevoegen van waarde voor de organisatie in plaats van te managen. Waarom werken zo veel mensen zo hard om dan ergens anders leuke dingen te kunnen gaan doen? Waarom zijn computerspelletjes populairder dan werk? Waarom blijven mensen die werken jarenlang dromen en plannen maken voor als ze met pensioen gaan? De reden is simpel en treurig: we hebben van het werk een frustrerende en vreugdeloze plek gemaakt waar mensen doen wat hun wordt opgedragen en weinig mogelijkheden hebben om deel te hebben aan besluiten of om hun talenten volledig in te zetten. Daarom neigen ze vanzelf naar bezigheden waarbij ze wél iets te zeggen hebben over hoe ze hun leven invullen. In de meeste organisaties waarmee ik over de hele wereld te maken heb gehad hebben ze nog altijd de kantoren boven de werkers op de vloer. Kantoren die, zonder de werkers te raadplegen, beslissingen nemen die hun leven diepgaand beïnvloeden. Dennis Bakke CEO AES Corporation (gedecentraliseerd en zelfsturend) Een zelfsturende organisatie kenmerkt zich door: Transparantie, Vertrouwen, Verantwoordelijkheid, een hoge betrokkenheid en vooral veel werkplezier!

4 Stap 1 Draagvlak in de top Wellicht de belangrijkste succesfactor om te komen tot een succesvolle transitie: volledig draagvlak van de CEO én de leden van de raad van bestuur. Zonder steun, of nog beter initiatief, vanuit het klassieke hoogste management (leiderschap) is het vrijwel onmogelijk om de omslag te maken. Het begrip en inzicht in de voorwaarden van zelfsturende organisaties is essentieel. In de volgende stappen zal je aan de hand van de beschreven thema s merken hoe essentieel het is. Een CEO is in een zelfsturende organisatie in vergelijking met traditionele organisaties zo wel veel meer als veel minder belangrijk. Veel minder omdat ze niet meer aan de top van een piramide staan waar alle besluiten worden genomen. Sterker nog, veel besluiten worden niet meer door de CEO genomen. Maar ook veel meer, want de CEO heeft een cruciale rol bij het in stand houden van een zelfsturende organisatievorm. En dit laatste is essentieel voor het succes van een zelfsturende organisatie. De verleiding om terug te vallen in oude patronen zal zeker in het begin aanwezig zijn. De grootste uitdaging voor de CEO is om los te laten, te accepteren dat er fouten gemaakt worden. Niet alles meer willen controleren, niet alles zelf in de hand willen houden. Daar op aansluitend is de voorbeeldfunctie daarin essentieel. In de volgende stappen komt de rol van de CEO nog verder naar voren.

5 Stap 2 Het introduceren van zelfsturing Leeftijd, geslacht, opleiding, politieke gezindheid, kleur, vakbondslidmaatschap, etnische achtergrond en zelfs IQ zeggen weinig over de vraag of iemand succesvol zal zijn in een zelfsturende organisatie. Het introduceren van zelfsturing is een intensief proces waar zorgvuldig aandacht aan besteed moet worden. Zelfsturing is veeleisend: Mensen moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun daden en hun relaties met anderen Mensen worden niet langer afgeschermd van onprettig nieuws en moeilijke afwegingen Er is geen manager om je achter te verschuilen of de verantwoordelijkheid op af te schuiven Breed mentaal eigenaarschap Iedereen, en dus niet alleen de mensen aan de top, investeert en heeft de verantwoordelijkheid voor zijn of haar werk, de cultuur, de resultaten en de reputatie van de organisatie. Dit is een proces, het ontstaat niet vanzelf en vraagt om begeleiding. Medewerkers moeten eerst emotioneel verbonden zijn met de organisatie en het doel van de organisatie. Anders blijft het bij vrijheid en zal de verantwoordelijkheid blijven liggen. Het begint met vertrouwen in leiders. Dit kost tijd, dus investeer in het opbouwen van een vertrouwensband voordat je de omslag maak naar een zelfsturende organisatie. De belangrijkste hulpmiddelen om zelfsturing te laten werken Bij het ontbreken van de traditionele hiërarchische piramide zijn er een aantal fundamentele organisatieprocessen die extra aandacht behoeven.

6 1. De adviesmethode voor het nemen van beslissingen In principe kan iedereen in de organisatie een beslissing nemen. MAAR voor dat te doen MOET hij of zij advies vragen aan alle betrokken partijen en mensen die relevante expertise hebben. Een bureaucratische manier om iedereen tevreden te houden? Nee, de initiator van een besluit is niet verplicht om elk stukje advies ter harte te nemen. Door de adviesmethode kan iedereen elke beslissing nemen maar moet iedereen ook advies vragen aan de betrokken partijen en mensen met expertise. Ten grondslag aan deze adviesmethode ligt een positieve benadering van medewerkers die betrokken zijn bij de organisatie, over de juiste houding beschikking en bovenal betrouwbaar zijn. 2. De procedure voor het oplossen van conflicten In een traditionele werkomgeving wordt een geschil tussen twee collega s voorgelegd aan een baas of manager. In zelfsturende organisaties wordt gewerkt met een conflictoplossingsmethode: - De eerste stap is onderling met elkaar aan tafel zitten - Als de twee collega s geen oplossing kunnen vinden benoemen ze een collega die ze allebei vertrouwen als bemiddelaar. De bemiddelaar ondersteunt bij het vinden van overeenstemming maar kan geen oplossing afdwingen - Als ook deze bemiddeling mislukt wordt er een panel van voor het onderwerp relevante collega s bijeengeroepen. Ook dit panel heeft geen moreel gezag maar ondersteunt in het toewerken naar overeenstemming. - In het minst gunstige geval kan uiteindelijk de CEO nog bij het panel bij worden gehaald om het morele gezag meer gewicht te geven. Vertrouwelijkheid is essentieel bij dit proces, alle partijen moeten tijdens en deze sessies hun mond houden over de inhoud.

7 3. Groepsbeoordeling en salarisvaststelling Allereerst is er totale transparantie in wie wat verdiend binnen de organisatie. Hiermee vorm je de basis van een eerlijk en transparant systeem zonder verborgen achterkamertjespolitiek en met een eerlijk beloningssysteem. Er zijn diverse manieren om hier invulling aan te geven. Een manier is om elke medewerker een maal per jaar een vragenlijst van twee vragen in te laten vullen voor al zijn of haar collega s. - Deze persoon draagt (veel) meer of (veel) minder bij dan ik (-3 tot + 3) - Deze persoon is in een goede positie om mij te kunnen beoordelen (1 tot 5) Daarnaast kan hier nog een mix van ervaring en opleiding aan toegevoegd worden om onderscheid aan te brengen in de verdeling. Een andere manier is om medewerkers met onderbouwing hun eigen salaris te laten bepalen en dit vervolgens voor te leggen aan een gekozen salariscommissie. Kortom, het gaat erom dat je een manier vindt die past binnen een aansluit op de organisatie.

8 Stap 3 De introductie van heelheid Zelfsturing levert een belangrijke bijdrage in ons streven om ons meer volledig op ons werk te laten zien. Het biedt ruimte om op gezondere manieren jezelf te zijn op je werk. Zonder het dragen van een masker waarbij je jezelf anders voor gaat doen dan dat je eigenlijk bent of wilt zijn. Dit wordt benoemd als heelheid, oftewel heel zijn met jezelf in elke omgeving. Diverse sub stappen kunnen we onderscheiden om te komen tot heelheid in een organisatie, hieronder tref je enkele voorbeelden aan: - Het creëren van basisregels voor een veilige omgeving. Besteed tijd een aandacht aan trainen van iedereen in een aantal grondregels die een gezonde en productieve samenwerking ondersteunen. Deze basisregels worden door de medewerkers in de organisatie zelf vastgesteld. Naast training is preventief en frequent onderhoud van deze basisregels en waarden binnen de organisatie essentieel. - De meeste werkplekken geven ongemerkt het signaal dat we ergens vertoeven waar we op een of andere manier verwijderd zijn van het normale leven en ze stimuleren ons om ons anders te gedragen dan we in andere omgevingen zouden doen. Als je wilt dat medewerkers met plezier naar hun werk gaan, laat ze dan de plek waar ze werken ook leuk maken om door te brengen! - De eerste dagen en weken zijn cruciaal om een nieuwe collega het gevoel te geven dat hij of zij in een nieuwe, andere werkomgeving is gekomen. Bij zelfsturende organisaties worden nieuwe medewerkers uitgebreid ingewerkt, ook in rollen en afdelingen waarin ze niet direct aan de slag gaan. Het is van belang om in de hele organisatie relaties op te bouwen met andere medewerkers om alle bedrijfsfacetten te kunnen begrijpen.

9 - In zelfsturende organisaties wordt minder vergaderd. Maar er blijven natuurlijk vergaderingen bestaan. Door met elkaar een bepaalde vergadermores af te spreken worden de vergaderingen die nog overblijven wel effectiever en leuker. Zo kun je elke vergadering beginnen met een rondje om ervoor te zorgen dat iedereen niet alleen fysiek maar ook mentaal bewust bij de vergadering aanwezig is. Zo kun je ook afsluiten met een rondje om eventuele niet uitgesproken gevoelens ter plekke uit te spreken, en niet aan de koffieautomaat na afloop.

10 Stap 4 De introductie van het evolutieve doel Wanneer de organisatie haar doel duidelijk heeft, komt de buitenwereld aankloppen met allerlei kansen Door de individuele doelen van de medewerkers te verbinden met het doel van de organisatie creëer je commitment en een wij-gevoel in de organisatie. Het is dus aan te raden om tijd en ruimte te besteden aan de zingeving van een organisatie. En dat gaat verder dan het doel winst maken of goede service verlenen aan onze klanten. Het gaat om de dieperliggende motivaties waarom iemand in beweging komt. Ga met de medewerkers in gesprek, organiseer een bijeenkomst om stil te staan bij de dromen van de medewerkers in relatie tot het bedrijf. Vertaal de dromen naar initiatieven die bijdragen aan het bereiken van die droom. Pik de belangrijkste ideeën en biedt ruimte om dit verder te concretiseren en uit te voeren. Door de samen vastgestelde doelen te integreren in de dagelijkse bedrijfsvoering blijft het een levend en continu evoluerend doel waar medewerkers zich mee verbonden voelen.

11 Tot slot In dit White-paper heb ik enkele van de belangrijkste succesfactoren ten aanzien van het integraal zelfsturend organiseren uiteengezet. Omdat vele managementboeken dik en tijdsintensief zijn om te lezen en daardoor vaak dus ook niet gelezen worden heb ik het in dit Whitepaper op hoofdlijnen gehouden. Wil je meer lezen over integrale zelfsturende organisaties? Op verschijnen nog meerdere White-papers en daarnaast ook regelmatig artikelen met praktische voorbeelden en tips om aan de slag te gaan met zelfsturing. Indien gewenst verzorgen we ook workshops om het creatieve denkproces te faciliteren en te stimuleren om in uw eigen organisatie aan de slag te gaan met dit thema. Neem contact op via of als je nog vragen hebt of wilt sparren over een vervolg.

Leven & Loopbaan KVGO. Door Hellen van Lienden (Viven)

Leven & Loopbaan KVGO. Door Hellen van Lienden (Viven) Leven & Loopbaan KVGO Door Hellen van Lienden (Viven) Wie denkt zij dat ze is Achtergrond in Management & Consultancy Oprichter St. Viven Diensten gericht op groei van mens / organisatie Leefplezier &

Nadere informatie

Gezond ondernemen begint met vitale medewerkers

Gezond ondernemen begint met vitale medewerkers IQ EQ PQ SQ FQ Gezond ondernemen begint met vitale medewerkers www.markincompany.nl Algemene informatie Vakbekwaamheid alleen is niet voldoende om goed te kunnen presteren. Medewerkers die zowel fysiek,

Nadere informatie

Transformatie naar een wendbare organisatie

Transformatie naar een wendbare organisatie Transformatie naar een wendbare organisatie Ervaringen bij ING Paul Spronk Wat speelt er in de banksector? Zijn er overeenkomsten met de zorgsector? - Productie gedreven - Gefragmenteerd - Veel procedures

Nadere informatie

MVO-Control Panel. Instrumenten voor integraal MVO-management. Intern MVO-management. Verbetering van motivatie, performance en integriteit

MVO-Control Panel. Instrumenten voor integraal MVO-management. Intern MVO-management. Verbetering van motivatie, performance en integriteit MVO-Control Panel Instrumenten voor integraal MVO-management Intern MVO-management Verbetering van motivatie, performance en integriteit Inhoudsopgave Inleiding...3 1 Regels, codes en integrale verantwoordelijkheid...4

Nadere informatie

Succesvol stakeholdersonderzoek in 4 stappen

Succesvol stakeholdersonderzoek in 4 stappen Succesvol stakeholdersonderzoek in 4 stappen Een stakeholdersonderzoek biedt u de mogelijkheid om de visie en mening van uw stakeholders scherp te krijgen. Wellicht veranderen de rollen in uw sector of

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever

Vitaliteit & Presteren. Maximale Teamkracht. Word met je team energieker, creatiever en productiever Vitaliteit & Presteren Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Maximale Teamkracht Word met je team energieker, creatiever en productiever Daar droom je toch van. Teamleden

Nadere informatie

Leiderschap in Zelforganiseren

Leiderschap in Zelforganiseren in Zelforganiseren Congres VTOI -NVTK 20 april 2018 Jules Koster de Baak 1 Ontwikkelingen in en Organiseren 2 Ontwikkelingen in en Organiseren 3 Ontwikkelingen in en Organiseren 4 Hoe het was 5 Hoe het

Nadere informatie

Whitepaper Agile Q-Consult Progress Partners

Whitepaper Agile Q-Consult Progress Partners Whitepaper Agile Q-Consult Progress Partners Versie 28-05-208 Agile in het kort Aan de slag met Agile De Agile medewerker Succesfactoren Agile Herken je dit in jouw organisatie... Lange doorlooptijden

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: Transitie van Controle naar Vertrouwen

Het Nieuwe Werken: Transitie van Controle naar Vertrouwen Het Nieuwe Werken: Transitie van Controle naar Vertrouwen Het Nieuwe Werken (HNW) is een van de meest populaire trends op het gebied van organisatieontwikkeling van de laatste jaren; meer dan een kwart

Nadere informatie

Reinven&ng organiza&ons

Reinven&ng organiza&ons Reinven&ng organiza&ons Frederic Laloux 1 samenva?ng Veel moderne organisa&es stellen teleur bij werkvloer, bij top, bij cliënten, bij samenleving Mensen snakken naar organisa&es met een ziel > zinrijkere

Nadere informatie

Leiderschap gericht op zelforganisatie & performance

Leiderschap gericht op zelforganisatie & performance Leiderschap gericht op zelforganisatie & performance LEERGANG RGO MANAGER VOOR EFFECTIEF EN EFFICIËNT LEIDERSCHAP 1 van 6 Wat is de leergang RGO Manager? Wil je doelgerichter leren managen? Wil je meer

Nadere informatie

eigen regie en samen beslissen

eigen regie en samen beslissen eigen regie en samen beslissen In samenwerking met Zilveren Kruis, afdeling Digital Services, heeft LTC medewerkers in een verandering begeleid. Vanuit de wens een beweging te maken naar meer eigen regie

Nadere informatie

Key success actors. De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen. Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management

Key success actors. De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen. Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management Key success actors De rol van middenmanagement bij strategische veranderingen Onderzoek door Turner en de Rotterdam School of Management 1 Key success actors De rol van middenmanagement bij strategische

Nadere informatie

Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie

Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie Lumina Life is een uniek instrument dat medewerkers in de zakelijke markt helpt om duurzaam gezond en vitaal te kunnen blijven

Nadere informatie

WORKSHOP LEADING WITH HAPPINESS Alex Slavenburg / 15 november 2018

WORKSHOP LEADING WITH HAPPINESS Alex Slavenburg / 15 november 2018 WORKSHOP LEADING WITH HAPPINESS Alex Slavenburg / 15 november 2018 Eigenaar van ALEX SLAVENBURG Partner van het HappinessBureau Daarvoor: Veelheid aan leidinggevende rollen bij Rabobank, o.a. Hoofd Talent

Nadere informatie

Zonder leiderschap geen zelfsturing

Zonder leiderschap geen zelfsturing ROADMAP De roadmap voor succesvolle implementatie van zelfsturende teams 1 Inleiding De bestuurderstafel van Rainmen Op 11 oktober 2016 werd voor de tweede keer De Bestuurderstafel georganiseerd, een initiatief

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Algemene ontwikkelingen en verschuivingen in het werken. Plaats & tijd onafhankelijkheid

Algemene ontwikkelingen en verschuivingen in het werken. Plaats & tijd onafhankelijkheid Inspiratiefilm Algemene ontwikkelingen en verschuivingen in het werken Werkplek! Activiteit Individu! Samen Routinematig! Projectmatig Taakgericht! Multidisciplinair Aanwezigheid (9-5)! Ontmoeting, resultaat

Nadere informatie

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus 7 5 6 3 4 2 1 E-book In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus Inleiding Het doel van de HR-cyclus is: medewerkers ondersteunen in het leren en presteren, zodat zij maximaal bijdragen aan het succes van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6 Inleiding De afgelopen vijftien jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het doorvoeren van operationele efficiencyverbeteringen in combinatie met ITtrajecten. Vaak waren organisaties hiertoe gedwongen

Nadere informatie

Neem nu een kijkje in het leven van een. New Talent en ontdek of deze uitdagende. functie iets voor jou is!

Neem nu een kijkje in het leven van een. New Talent en ontdek of deze uitdagende. functie iets voor jou is! Neem nu een kijkje in het leven van een Neem nu een kijkje in het leven van een New Talent en ontdek of deze uitdagende New Talent en ontdek of deze uitdagende functie iets voor jou is! functie iets voor

Nadere informatie

WORKSHOP WERKGELUK & LEIDERSCHAP HAPPY PEOPLE BETTER BUSINESS EVENT Alex Slavenburg / 20 Maart 2018

WORKSHOP WERKGELUK & LEIDERSCHAP HAPPY PEOPLE BETTER BUSINESS EVENT Alex Slavenburg / 20 Maart 2018 WORKSHOP WERKGELUK & LEIDERSCHAP HAPPY PEOPLE BETTER BUSINESS EVENT Alex Slavenburg / 20 Maart 2018 ALEX SLAVENBURG Eigenaar van Daarvoor: Veelheid aan leidinggevende rollen bij Rabobank, o.a. Hoofd Talent

Nadere informatie

Leidinggeven bij de stad Antwerpen

Leidinggeven bij de stad Antwerpen Visietekst Leidinggeven bij de stad Antwerpen 1. Inleiding Leidinggevenden zijn sleutelfiguren in onze organisatie. Zij hebben een voorbeeldfunctie, zorgen voor de vertaling van doelstellingen naar concrete

Nadere informatie

Leiderschap trainingen. Persoonlijke Effectiviteit trainingen. Coachend Leidinggeven. Leiderschap van Nu. Leiderschap van Nu - Advanced

Leiderschap trainingen. Persoonlijke Effectiviteit trainingen. Coachend Leidinggeven. Leiderschap van Nu. Leiderschap van Nu - Advanced Leiderschap trainingen Coachend Leidinggeven Leiderschap van Nu Leiderschap van Nu - Advanced Persoonlijke Effectiviteit trainingen Optimaal Omgaan met Tijd en Werkdruk Vergroot je Assertiviteit en Zelfvertrouwen

Nadere informatie

Informatie en organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden

Informatie en organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden Informatie en organisatie Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden De organisatie moet meer nadruk op efficiency dan op nieuwe uitdagingen leggen De

Nadere informatie

Professionele en persoonlijke groei?

Professionele en persoonlijke groei? + Professionele en persoonlijke groei? Samen naar meer resultaat, meer gemak en meer plezier! Han Oei Oei voor Groei - www.oeivoorgroei.nl info@oeivoorgroei.nl 0633794681 + Meer resultaat, meer gemak en

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

Workshop Teambuilding. Teambuilding, alle neuzen dezelfde kant op

Workshop Teambuilding. Teambuilding, alle neuzen dezelfde kant op Workshop Teambuilding Teambuilding, alle neuzen dezelfde kant op Als team werk je aan een gezamenlijk doel, daarnaast heeft iedereen zijn eigen specifieke werkzaamheden en persoonlijke doelen. Bovendien

Nadere informatie

Wat houdt medewerker-engagement in? blz 7. Wie zet engagement op de agenda? blz 10. Concrete engagement tools ontbreken blz 14

Wat houdt medewerker-engagement in? blz 7. Wie zet engagement op de agenda? blz 10. Concrete engagement tools ontbreken blz 14 1 Wat houdt medewerker-engagement in? blz 7 2 Wie zet engagement op de agenda? blz 10 3 Concrete engagement tools ontbreken blz 14 4 Korte communicatielijnen via sociale media blz 19 5 Aan de slag: tips

Nadere informatie

Zelfbewustzijn: een introductie. Haal het beste uit je werk Haal het beste uit je leven.

Zelfbewustzijn: een introductie. Haal het beste uit je werk Haal het beste uit je leven. Zelfbewustzijn: een introductie Haal het beste uit je werk Haal het beste uit je leven www.themyersbriggs.com Maak je leven beter Denk je dat je meer van je tijd zou kunnen genieten? Gebruik jij je sterke

Nadere informatie

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. 23 Persoonlijke Talenten

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. 23 Persoonlijke Talenten TSI TriMetrix 23 Persoonlijke Talenten Licentiehouder: Laan van Vlaanderen 323 1066 WB Amsterdam INTRODUCTIE Onderzoek heeft uitgewezen dat er een directe relatie bestaat tussen de mate waarin iemand voldoening

Nadere informatie

De Sleutel tot het benutten van potentie

De Sleutel tot het benutten van potentie De Sleutel tot het benutten van potentie Wat is potentie eigenlijk? Een snelle blik in een woordenboek levert de volgende resultaten op: het kunnen; dat waartoe iemand of iets toe in staat is; vermogen.

Nadere informatie

Onderscheidend ondernemen Hoe staat u bekend bij uw klant?

Onderscheidend ondernemen Hoe staat u bekend bij uw klant? Onderscheidend ondernemen Hoe staat u bekend bij uw klant? Kansen Loyaliteit Kennisdeling Cultuur Gedrag Verbetertrajecten Houding Imago Inrichting & aansturing Klachten Processen Verwachtingen Interactie

Nadere informatie

adviseren vanuit je kern

adviseren vanuit je kern adviseren vanuit je kern De wereld wordt er niet beter van, de werkomgeving wordt er niet ideaal van, maar je leert te roeien met de riemen die je hebt, te accepteren wat de kwaliteiten zijn waar je mee

Nadere informatie

Leiderschapsrollen Uitgelicht

Leiderschapsrollen Uitgelicht Leiderschapsrollen Uitgelicht Waarom wil je als organisatie een verandering van onderop laten ontstaan De huidige organisatievorm - doorgaans hiërarchisch - voldoet niet meer Om gebruik te maken van de

Nadere informatie

5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo - MT.nl

5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo - MT.nl Website: MT.nl 5 lessen uit een businessroman over een vastgelopen ceo 13 november 2015 5 managementlessen uit een businessroman over een ogenschijnlijk succesvolle ceo die volkomen vastloopt. Het staat

Nadere informatie

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus 7 5 6 3 4 2 1 E-book In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus Inleiding Het doel van de HR-cyclus is: medewerkers ondersteunen in het leren en presteren, zodat zij maximaal bijdragen aan het succes van

Nadere informatie

PiM Team. Strategie. Creatie & productie Concept& communicatie

PiM Team. Strategie. Creatie & productie Concept& communicatie # PiM Team Strategie Creatie & productie Concept& communicatie Voor wie? Agenda Introductie - kernwaarden en gedrag Wim Haan Blok 1: Core values, praktijkvoorbeelden, Business Code Blok 2: Pauze - de

Nadere informatie

Model van Sociale Innovatie

Model van Sociale Innovatie Model van Sociale Innovatie Ontwikkelgebieden van sociale innovatie Sociale Innovatie richt zich op vier basisvragen: 1. Hoe medewerkers te stimuleren eigenaarschap te nemen op hun eigen leer- en ontwikkeltraject

Nadere informatie

DRIE DIMENSIES VAN LEIDERSCHAP

DRIE DIMENSIES VAN LEIDERSCHAP Revolutie in organisatieland Je kunt wel zeggen dat er momenteel een revolutie gaande is in organisatieland. Voor veel mensen zijn de grenzen bereikt. Ze willen niet langer slechts een klein deel van zichzelf

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

Organisatie Nieuwe Stijl

Organisatie Nieuwe Stijl WELKOM Organisatie Nieuwe Stijl Claartje Driessen Mede-Werker Mede-Ondernemer Lesgeven Onderwijs Talenten ontplooien Gelukkig zijn Leiding geven Creatief zijn Leiderschap Betrokken voelen Initiatief nemen

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Thermometer. Selectie 1: (Deelnemers in selectie: 3) Geslacht Vrouw. Ensize Marketing Ensize Marketing

Thermometer. Selectie 1: (Deelnemers in selectie: 3) Geslacht Vrouw. Ensize Marketing Ensize Marketing Thermometer Selectie 1: (Deelnemers in selectie: 3) Geslacht Vrouw 5 van 5 hebben de analyse afgerond (100 %) Datum analyse: 7-3-2018 Datum van afdrukken: 8-3-2018 - - - Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Overzicht

Nadere informatie

Oefenexamen Middle Management B. module Teamcoaching

Oefenexamen Middle Management B. module Teamcoaching Oefenexamen Middle Management B module Teamcoaching Indicatie: u dient minimaal 7 van de 10 vragen goed te beantwoorden voor een voldoende. Vraag 1 Welke van de volgende omschrijvingen zijn van toepassing

Nadere informatie

Zeven Bronnen Coach. Bouwen aan arbeidsvreugde en goede prestaties. Kouwenhoven Consultancy

Zeven Bronnen Coach. Bouwen aan arbeidsvreugde en goede prestaties. Kouwenhoven Consultancy Zeven Bronnen Coach Bouwen aan arbeidsvreugde en goede prestaties Wat zie, hoor, ruik, proef en voel ik? Wat zijn uw ervaringen? Vraag: Wat heeft u als vreugdevol ervaren in uw werk? De zeven bronnen van

Nadere informatie

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact

Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Case study: Service en sales gaan samen voor beter klantcontact Sales als basis voor klantcontact stimuleert klanttevredenheid Meer dan 900 medewerkers van Transcom Nederland verzorgen dagelijks facilitaire

Nadere informatie

STRATEGIE IMPLEMENTATIE SUCCESFACTOREN

STRATEGIE IMPLEMENTATIE SUCCESFACTOREN STRATEGIE IMPLEMENTATIE FACTOREN 9 FACTOREN VOOR STRATEGIE IMPLEMENTATIE STRATAEGOS.COM STRATEGIE IMPLEMENTATIE ALS CONCURRENTIEVOORDEEL 1 2 3 4 5 Om succesvol te zijn en blijven moeten organisaties hun

Nadere informatie

Catharina Stichting visie op zelfsturing

Catharina Stichting visie op zelfsturing Catharina Stichting visie op zelfsturing Verhalende versie Binnen Catharina Stichting werken we steeds nadrukkelijker op basis van zelfsturing. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat we werken vanuit

Nadere informatie

INSTRUMENT ASSESSMENT LOOPBAAN ANKERS

INSTRUMENT ASSESSMENT LOOPBAAN ANKERS INSTRUMENT ASSESSMENT LOOPBAAN ANKERS Wat? Voor wie? Soort tool? Hoe gebruiken? Bron? Dit assessment peilt naar de belangrijkste motivatoren of loopbaanankers van de cliënt Cliënt (hoger profiel) invuldocument

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens Bedrijfsprofiel Het succes van een bedrijf wordt gecreëerd door de mensen die er werken. Hun ideeën, motivatie en vaardigheden, hun normen en waarden, maar ook hun persoonlijkheden zijn de belangrijkste

Nadere informatie

Ben jij een Lean leider?

Ben jij een Lean leider? Ben jij een Lean leider? LIDZ jaarcongres, 31 oktober 2016 Desirée van Dun & Jorim den Hertog Copyright 2016 House of Performance. Geen enkele reproductie van het document of een deel van het document

Nadere informatie

Training Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

De interne communicatieadviseur

De interne communicatieadviseur De interne communicatieadviseur Dit zijn de kenmerken van een complex Verschillende ideeën Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben Beweeglijke doelen Het pad ontrolt zich met iedere stap??? Geen

Nadere informatie

Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven. Erwin Klappe & Onno Hamburger

Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven. Erwin Klappe & Onno Hamburger Gelukkig Werken & Gelukkig Leidinggeven Erwin Klappe & Onno Hamburger Wie zijn wij? Erwin Klappe Klappe Training Trainer, coach & oprichter Onno Hamburger Gelukkig Werken Nederland Senior trainer, coach

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

Niet betrokken medewerkers worden gecreëerd door de organisatie zelf.

Niet betrokken medewerkers worden gecreëerd door de organisatie zelf. Vandaag Winst maken is het hoogste doel. Er heerst controle en hiërarchie. Klanten worden bediend. Met de omgeving is geen tot reactief contact. Het gaat goed zoals het gaat. Maar hoelang nog? Slechts

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE: Vooraf 2. Inleiding 3. Doelstellingen, strategie en belangrijkste activiteiten 4-5. Communicatie 6.

INHOUDSOPGAVE: Vooraf 2. Inleiding 3. Doelstellingen, strategie en belangrijkste activiteiten 4-5. Communicatie 6. INHOUDSOPGAVE: Vooraf 2 Inleiding 3 Doelstellingen, strategie en belangrijkste activiteiten 4-5 Communicatie 6 Fondsenwerving 7 Personeel & Organisatie 8 Financiele onderbouwing 9 Kernwaarden 10 1 Vooraf

Nadere informatie

Workshop Man/vrouw energie, maak gebruik van de diversiteit binnen jullie team

Workshop Man/vrouw energie, maak gebruik van de diversiteit binnen jullie team Workshop Man/vrouw energie Workshop Man/vrouw energie, maak gebruik van de diversiteit binnen jullie team Vrouwen zijn gevoelig, snel emotioneel. Mannen zijn zakelijk, hard en direct. Klopt dit? Hoe is

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Zelfsturing Waar hebben we het over? Zelfsturing (binnen bestaande modellen)? Zelfsturende teams? Zelfsturende organisatie?

Zelfsturing Waar hebben we het over? Zelfsturing (binnen bestaande modellen)? Zelfsturende teams? Zelfsturende organisatie? Zelfsturing Waar hebben we het over? Zelfsturing (binnen bestaande modellen)? Zelfsturende teams? Zelfsturende organisatie? Waarom hot? Veelal is het motief vanuit financieel oogmerk in kader van kostenreductie,

Nadere informatie

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Situationeel leidinggeven Situationeel leidinggeven, krachtig in iedere situatie Als leidinggevende probeer jij het beste uit je medewerkers te halen. Daar profiteert de organisatie van, maar

Nadere informatie

Lean management vaardigheden

Lean management vaardigheden Lean management vaardigheden Lean management : meer dan tools Je gaat met Lean aan de slag of je bent er al mee bezig. Je ziet dat Lean over een set prachtige tools beschikt en je beseft dat het ook een

Nadere informatie

Vitaal Leiderschap Inzet op Maat

Vitaal Leiderschap Inzet op Maat Vitaal Leiderschap Inzet op Maat Wat wil je graag weten? Waar zit je niet op te wachten? Paul Rijnierse Vitaliteitspecialist Ik help mensen en organisaties het beste uit zichzelf en elkaar te halen! www.adaptics.nl

Nadere informatie

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken Hoe vaak gebeurt het dat een collega vraagt of je op het laatste moment nog even wilt meelezen met een

Nadere informatie

Welk managers type ben jij?

Welk managers type ben jij? Inhoudsopgave Inleiding 3 Maar eerst wat theorie 4 De samenwerkende manager 7 De concurrerende manager 8 De controlerende manager 9 De creatieve manager 10 Meer info over intouch HRM 11 2 Inleiding Beste

Nadere informatie

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

Waarde(n)vol werk in uitvoering

Waarde(n)vol werk in uitvoering Bijeenkomsten februari 2017 De bijeenkomsten werden gehouden in het kader van het A+O fonds project: Waarde(n)vol werk in uitvoering Doel van het project Invulling van vakmanschap en professionele ruimte

Nadere informatie

De workshop Persoonlijk leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Persoonlijk leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijk leiderschap Persoonlijk leiderschap, je leven leiden vanuit je kracht Hoe geef je leiding aan jezelf? En wat is daar eigenlijk het belang van? Het is heel verstandig om eens in de

Nadere informatie

Omgevingswet? OR aan zet. Workshop OR & Omgevingswet 12 april 2018

Omgevingswet? OR aan zet. Workshop OR & Omgevingswet 12 april 2018 Omgevingswet? OR aan zet. Workshop OR & Omgevingswet 12 april 2018 Helemaal de verkeerde foto: dit ben ik dus niet. Wie van jullie gaat vanuit de eigen functie werken met de omgevingswet? Waarom? De Omgevingswet,

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

paardencoach Frederieke van der Lijn Buitenpost www.equinama.nl

paardencoach Frederieke van der Lijn Buitenpost www.equinama.nl Loop je steeds tegen dezelfde valkuilen aan? Ben je toe aan veranderingen of aan een volgende stap in je ontwikkeling? Wil je persoonlijke inzichten? Graag begeleiden mijn paarden Gio, Stanley en ikzelf

Nadere informatie

De moderne manager inspireert en stelt doelen die zin geven aan het werk. Hij of zij verbindt een team op zo n

De moderne manager inspireert en stelt doelen die zin geven aan het werk. Hij of zij verbindt een team op zo n Écht contact maken Persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie met uw omgeving Nieuwe uitdagingen, nieuwe talenten Er wordt tegenwoordig steeds vaker samengewerkt in diverse teams in tijdelijk,

Nadere informatie

Vacature Project manager

Vacature Project manager C W Vacature Project manager Loop jij warm voor projectmanagement en innovatie? January 2017 Loop jij warm voor Projectmanagement en Innovatie? Wil jij jezelf ontwikkelen binnen een jonge Fintech organisatie

Nadere informatie

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit Reader ten behoeve van bestuurstafels Kwaliteitsnetwerk mbo op 15 en 16 maart 2017 Uitnodigingstekst

Nadere informatie

Succesfactoren. Continu Verbeteren

Succesfactoren. Continu Verbeteren Succesfactoren Continu Verbeteren Juni 2018 Inleiding Continu Verbeteren gaat uit van de kennis en kunde van alle medewerkers binnen een organisatie of team. Door deze kennis en kunde te benutten verbeteren

Nadere informatie

W H I T E P A P E R. Wat is capaciteitsmanagement, waar liggen de uitdagingen en wat zijn de succesfactoren?

W H I T E P A P E R. Wat is capaciteitsmanagement, waar liggen de uitdagingen en wat zijn de succesfactoren? W H I T E P A P E R Wat is capaciteitsmanagement, waar liggen de uitdagingen en wat zijn de succesfactoren? Met deze vragen gingen Studelta-pioniers werkzaam in zeven verschillende ziekenhuizen op pad.

Nadere informatie

Werkgeluk en werving. Bas van Helsdingen & Esther Raaijmakers Randstad Groep Nederland November 2018

Werkgeluk en werving. Bas van Helsdingen & Esther Raaijmakers Randstad Groep Nederland November 2018 Werkgeluk en werving Bas van Helsdingen & Esther Raaijmakers Randstad Groep Nederland November 2018 wie wij zijn. ons doel is mensen en organisaties ondersteunen in het realiseren van hun ware potentieel.

Nadere informatie

Wat merken we van Gezond Werken? Een kijk achter de schermen bij Achmea

Wat merken we van Gezond Werken? Een kijk achter de schermen bij Achmea Wat merken we van Gezond Werken? Een kijk achter de schermen bij Achmea Utrecht, 1 oktober 2018 Alexander Stolze, manager Gezond Werken Achmea 2 3 4 Waarom Gezond Werken? Wij geloven dat gezonde en gelukkige

Nadere informatie

SAMENWERKEN: Energierijk of frustratie?

SAMENWERKEN: Energierijk of frustratie? Eerste resultaten Survey Zin en Onzin van Samenwerken, opgesteld ten behoeve van het ONTKETEND!-event SAMENWERKEN: Energierijk of frustratie? 8 februari 2018, Burgers Zoo te Arnhem 12 december 2017 Waarom

Nadere informatie

Test: hoe sta ik in mijn werk? Met deze vragenlijst krijg je zicht op hoe je in je werk staat aan de hand van de 4 niveaus van jobcraften.

Test: hoe sta ik in mijn werk? Met deze vragenlijst krijg je zicht op hoe je in je werk staat aan de hand van de 4 niveaus van jobcraften. Test: hoe sta ik in mijn werk? Met deze vragenlijst krijg je zicht op hoe je in je werk staat aan de hand van de 4 niveaus van jobcraften. Neem bij het beantwoorden van de vragen de afgelopen maand als

Nadere informatie

PRODUCT OWNER.

PRODUCT OWNER. PRODUCT OWNER www.gladwell.nl bel ons 020-240 2244 PRODUCT OWNER Het wordt steeds gangbaarder: werken met de Scrum methode. Zeker in de IT maar ook bedrijven in andere sectoren omarmen deze praktische

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken is voor iedereen

Het Nieuwe Werken is voor iedereen Het Nieuwe Werken is voor iedereen Lessen uit 10 Best Practices 2010 Corporate Facility Partners Het Nieuwe Werken inhoud Korte Introductie Het Nieuwe Werken is voor iedereen Gefaseerde aanpak van Het

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Interne communicatie moet anders Pieter van Gelder 104 Nederland en de manier waarop we zijn georganiseerd

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid Duurzame inzetbaarheid Iedere HR-professional weet dat het belangrijk is dat zowel jonge als oudere medewerkers gedurende hun loopbaan gezond en productief blijven werken. Daarom staat duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

De Wilmersberg daagt u en uw managementteam uit op de 4 belangrijkste thema s van deze tijd.

De Wilmersberg daagt u en uw managementteam uit op de 4 belangrijkste thema s van deze tijd. De Wilmersberg daagt u en uw managementteam uit op de 4 belangrijkste thema s van deze tijd. In samenwerking met The Brown Paper Company De Wilmersberg daagt u met uw managementteam uit op de 4 belangrijkste

Nadere informatie

Is de Agile leider het schaap met vijf poten?

Is de Agile leider het schaap met vijf poten? Is de Agile leider het schaap met vijf poten? Peter Koning Is de Agile leider het schaap met vijf poten? Welke vijf leiderschapsstijlen er nodig zijn in een Agile omgeving Leidinggeven aan zelf-organiserende

Nadere informatie

Medewerkerbetrokkenheid. 1. Werk aan medewerkertevredenheid. Betrokkenheid uit jezelf. Waarom zou iemand het maximale inzetten voor een werkgever?

Medewerkerbetrokkenheid. 1. Werk aan medewerkertevredenheid. Betrokkenheid uit jezelf. Waarom zou iemand het maximale inzetten voor een werkgever? Dat is de vraag! Natuurlijk is werk nog steeds vanzelfsprekend voor mensen maar het is niet meer zo vanzelfsprekend om voor de duur van het leven die ene baas te kiezen. Mensen maken enorm veel keuzes.

Nadere informatie

XiBE IdeaCouncil. Met XiBE kun jij: alle ideeën volgen, aanvullen en administreren realisatiebesluiten nemen realisatieteams formeren en stimuleren

XiBE IdeaCouncil. Met XiBE kun jij: alle ideeën volgen, aanvullen en administreren realisatiebesluiten nemen realisatieteams formeren en stimuleren Get started instructie XiBE IdeaCouncil Zet twee mensen bij elkaar en er ontstaan ideeën: "we moeten eigenlijk eens een keer..." En in de praktijk blijft het vaak bij dat idee en het voornemen. En dat

Nadere informatie

uw pro-actieve partner in financiële- en verzekeringsoplossingen

uw pro-actieve partner in financiële- en verzekeringsoplossingen uw pro-actieve partner in financiële- en verzekeringsoplossingen Onze cliënten en collega s hebben vertrouwen in Multisafe door onze professionele instelling en integriteit, kwaliteiten die de grondslag

Nadere informatie

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Workshop Positief assertief Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Opkomen voor jezelf, is in de praktijk vaak lastiger dan het lijkt. Je wilt graag iedereen te vriend

Nadere informatie

Systeemkracht K R A C H T VA N H E T SY S T E E M K R A C H T I N H E T SY S T E E M

Systeemkracht K R A C H T VA N H E T SY S T E E M K R A C H T I N H E T SY S T E E M 1 K R A C H T VA N H E T SY S T E E M K R A C H T I N H E T SY S T E E M G O O F V A N A M E L S V O O R T G A @ 2 E N G A G E. N U W W W. 2 E N G A G E. N U 2engage.nu Gedoe door gekleurde waarneming

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Training Conflicthantering, een stevige discussie met een goede afloop Je zal het best weleens hebben meegemaakt, een flinke discussie tijdens een vergadering. Jij en je collega

Nadere informatie

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Workshop Coachend leidinggeven Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Als leidinggevende wil je het beste uit je personeel halen. Jij wilt dat ze werken conform de missie en

Nadere informatie

9 juni 16. Stichting EduChild

9 juni 16. Stichting EduChild 9 juni 16 Stichting EduChild Hartstocht, vakmanschap, resultaat ü Online business partner ü Business, Sociale en Technologische (BST) innovatie ü 43 online talenten ü Strategen, marketeers, vormgevers

Nadere informatie

Programma Commissaris Leergang Persoonlijke Ontwikkeling. Joost Imthorn. Senior Consultant bij Seastarters

Programma Commissaris Leergang Persoonlijke Ontwikkeling. Joost Imthorn. Senior Consultant bij Seastarters Leiderschap Programma Commissaris Leergang Persoonlijke Ontwikkeling Joost Imthorn Senior Consultant bij Seastarters 06 42028062 - j.imthorn@seastarters.nl Leiderschap Ten slotte jouw rol als leider: Hoe

Nadere informatie

De kracht van een sociale organisatie

De kracht van een sociale organisatie De kracht van een sociale organisatie De toegevoegde waarde van zakelijke sociale oplossingen Maarten Verstraeten. www.netvlies.nl Prinsenkade 7 T 076 530 25 25 E mverstraeten@netvlies.nl 4811 VB Breda

Nadere informatie

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Zelfleiderschap is dat je jezelf aanstuurt. Je doet wat jij belangrijk, waardevol, leuk of interessant vindt. Je kiest je eigen weg en je zorgt goed voor jezelf.

Nadere informatie