Preek over het achtste gebod (Heidelbergse Catechismus zondag 42)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek over het achtste gebod (Heidelbergse Catechismus zondag 42)"

Transcriptie

1 Preek over het achtste gebod (Heidelbergse Catechismus zondag 42) Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Niet stelen maar delen Steel niet. Dat zijn maar twee woorden. Eén van de kortste Bijbelverzen. Je zou het met twee woorden meer ook zo kunnen zeggen [dia 1] (zoals de Heidelbergse catechismus in feite doet): niet stelen, maar delen. Onthoud dat maar. Dan heb je het belangrijkste meteen te pakken. Aan die twee woorden kan je ook heel duidelijk de structuur van het gebod zien. Ja, van het hele evangelie. Niet stelen maar delen. Het gebod is in de eerste plaats een aanklacht: steel niet! Het gebod is nodig. Anders zou God het niet geven hebben. Als wij allemaal vanuit onszelf liever zouden geven dan te ontvangen, zoals Jezus zegt, 1 dan was dit gebod niet nodig geweest. Het is inderdaad waar dat het gebod, zoals Paulus zegt, duidelijk maakt wat zonde is. 2 Toch? Jij en ik geloven in de praktijk helemaal niet dat geven beter is dan ontvangen! Het tegendeel is waar. Wij geloven, dat het veel beter is te ontvangen dan om te geven. Maar zie het gebod ook als een belofte: je zult delen (let maar op!). Hoe dat mogelijk is, dat is het geheim van het evangelie van het achtste gebod. Niet stelen maar delen. Een aanklacht én een belofte. Eigenlijk is het heel Gods evangelie aanklacht én belofte: Jezus kwam niet voor mensen die menen dat zij rechtvaardig zijn maar om zondaars te redden. De belofte zit in dat laatste gedeelte. Zondaars worden echt gered. Die gaan zich ook anders gedragen. Dat kan gewoon niet anders. Dat is Gods werk, zijn evangelie. [dia 2 leeg scherm] Slavenhandel Laten we beginnen met een stukje uitleg van het achtste gebod. Eigenlijk gaat het gebod niet in de eerste plaats over de vraag hoe je als christen zou moeten omgaan met geld en andere gaven die je van God hebt gekregen. 1 Handelingen 20:35. 2 O.a. Romeinen 3:20; 7:7.

2 Ook wel, daar komen we nog over te spreken. Dat gaat over rentmeesterschap. Maar het achtste gebod gaat eigenlijk over de vraag hoe jij omgaat met andere ménsen. Want wisten jullie dat het achtste gebod in eerste instantie een gebod is dat gaat over het stelen van mensen (ontvoering)? Als je oudere catechismusverklaringen leest, ontdek je dat de eerste toepassing bij het achtste gebod was dat je geen slaven mocht verhandelen. Dominee Bernardus Smytegeld bijvoorbeeld, een gereformeerd predikant die zo n 300 jaar geleden leefde en werkte in Middelburg (middelpunt van de gereformeerde slavenhandel) noemt in een van zijn preken als eerste voorbeeld die slavenhandel. Paulus kende deze uitleg van het achtste gebod ook. [dia 2] In 1 Timoteüs 1 somt hij een aantal wetsovertredingen op. En als voorbeeld bij het achtste gebod noemt hij, inderdaad: slavenhandelaars. 3 Ontdek, voordat we het gaan hebben over de vraag wat het betekent om rentmeester te zijn van de gaven die je van God gekregen hebt, dus eerst even waar dit gebod eigenlijk en ten diepste over gaat: over de vraag hoe jouw gaven gebruikt. Gebruik je ze voor jezelf of voor een ander. Dát is de vraag. En het zou mooi zijn als je aan het eind van de preek begrijpt [dia 4] dat wie Gods gaven niet gebruikt om te ander te dienen, in feite een slavenhandelaar is. Je onthoudt de ander waar hij recht op heeft. Want hij of zij heeft recht op wat jij heb gekregen. Het slechtste dat je kunt doen is het tegenovergestelde. [dia 5 titel] Daar begint de catechismus ook mee. En het gebod zelf. Stelen wat van een ander is. Zijn leven, zijn spullen. [dia 5.1] Het op één na slechtste wat je kunt doen volgens het achtste gebod en de uitleg van de catechismus is: uit zijn op wat van een ander is. [dia 5.2] Plannen en constructies bedenken die erop gericht zijn om jezelf te verrijken ten koste van de ander. Om een paar voorbeelden te noemen: het in rekening brengen van werk dat niet is uitgevoerd, declaratie van niet gereden kilometers, verkwisting van geld waardoor anderen niet krijgen waar zij recht op hebben. 3 1 Timoteüs 1:10.

3 Rentmeesters Wat ook slecht is, is alle misbruik en verkwisting van gaven. Dat gaat nog een stap verder. want de catechismus vervolgt met de bedoeling van het 8 e gebod (v/a 111). [dia 5.3] Dat is namelijk: dat je jouw gaven beruikt in dienst van de ander. Dat woordje gaven moet je goed onthouden. We zetten een volgende stap. Dat woordje gaven is de sleutel voor een goed begrip van het achtste gebod. [dia 6] Alles dat je hebt, is jou gegeven. Het begint dus bij God. Je gezondheid. Je verstand. Je handigheid, je inkomen, je relaties, je kinderen, je muzikale talenten, noem maar op. Het zijn gaven van God. En daarom zijn wij rentmeesters. Jij mag wat je hebt gekregen beheren. Beheren voor wie? De catechismus zegt denk ik terecht: voor de ander. Dat zit vooral in het tweede deel van de uitleg van zondag 42 (v/a 111). God wil dat je investeert in de gaven die je van Hem gekregen hebt, zodat je je naaste kunt helpen. Misschien vraag je je af waarom heeft God het niet meteen zo verdeeld heeft dat iedereen genoeg heeft. Bedenk dan dat God in zijn koninkrijk een hele aparte inkomenspolitiek voert. In zijn economie werkt zo, dat de één meer krijgt dan de ander. Maar niet omdat hij of zij daar recht op heeft. Maar wel zodat diegene die méér heeft dan hij nodig heeft de ander kan geven wat hij of zij niet heeft. Jezus zegt: geven maakt gelukkiger dan ontvangen. 4 Rentmeester zijn doe je dus niet alleen voor jezelf. Ook niet voor God alleen. God wil dat jij rentmeester bent van zijn gaven, voor de ander. Het begint bij God. [dia 7] Psalm 24 zegt dat heel de aarde het wettig eigendom is God: Van de HEER is de aarde en alles wat daar leeft, de wereld en wie haar bewonen. Wij zijn bezitters. Beheerders, rentmeesters. Dat is het uitgangspunt. Er bestaat niets, dat niet van God is. Wat je ook hebt, geld, goederen, gaven, zelfs kinderen, het is van God. iedere keer dat jij je gaven beheert met de instelling van een eigenaar je doet net alsof het van jou is je verkwist je gaven, je gebruikt ze alleen voor jezelf en je geeft niets aan anderen, dan pleeg je diefstal. Van wie? Van God. En van de ander. Een eigenaar mag verkwisten. Een beheerder niet. 4 Handelingen 20:35.

4 [dia 8 titel] Mag je dan niks voor jezelf gebruiken? Natuurlijk wel. Vergelijk het met een curator. Die houdt een gedeelte voor zichzelf. De rest verdeelt hij onder de andere schuldeisers. Misschien heb je wel eens een curator meegemaakt en je afgevraagd of zijn inkomen niet wat al te riant is. Bedenk dan dat God in het Oude Testament toestond dat zijn volk 90% voor zichzelf hield. Ze hoefden naar 10% weg te geven! Dat prikkelt des te meer, als je bedenkt dat wij het Israël van het Nieuwe Testament zoveel meer genade hebben gezien. Wat betekent dat voor het beheer van onze gaven?! God wil dat je leeft met de instelling van een curator, een rentmeester. Iemand die weet dat hij of zij werkt met middelen (gaven) die niet van hem zijn. En die het maximale eruit probeert te halen voor de ander. Als je snapt dat je een beheerder bent, en geen eigenaar van je gaven, dan heeft dat twee gevolgen. [dia 8.1] 1) Het werkt ontspannend. Van kardinaal Danneels is het verhaal bekend dat hij na ieder werkdag naar de kapel gaat om te bidden en dan zegt hij: het zit er weer op van vandaag. Alles is klaar. Maar nu even serieus, HEER, is dit uw bisdom of is het van mij? Dan zegt de HEER: wat denk je? Dan zegt Danneels: Ik denk dat het van u is. Klopt, zegt de HEER, het is van Mij. Uiteindelijk kan Danneels dan zeggen: dan kan ik gaan slapen. 5 2) En, [dia 8.2] Je kent de bestemming van je leven. Je weet namelijk, waar je gaven voor bedoeld zijn. Het kan zijn dat we het begrip rentmeesterschap verkeerd begrijpen. Vroeger dacht ik: God geeft iedereen (mij ook) gaven, het is aan mij om die te ontwikkelen. Dat is goed beheer. Maar nu denk ik: goed beheer, ok, maar dat is dat je je gaven ook inzet voor de ander. Want stel, je hebt een goed stel hersens, of veel geld, of je bent erg muzikaal. En je ontwikkelt die gaven. Je studeert, investeert, neemt les. Maar je dient anderen en dan denk ik vooral aan anderen in de gemeente er niet mee. Dan ben je een waardeloze rentmeester. Een slechte beheerder. 5 Geciteerd in Jean Vanier, Community and Growth, Mahwah, New York: Paulist Press, pag. 210.

5 Grondhoudingen Over [dia 9 titel] wat van jou en van wat van een ander is bestaan volgens een rabbijnse spreuk vier grondhoudingen: 1. [9.1] De middelmatige, die zegt: wat van mij is is van mij en wat van jou is, is van jou; 2. [dia 9.2] Wie zegt: het mijne is van jou en het jouwe is van mij, kent de wet van God niet; 3. [dia 9.3] Wie zegt: wat van jou is, is van mij en wat van mij is ook, die is een dief; 4. [dia 9.4] Maar wie zegt: wat van mij is, is van jou en wat van jou is ook, die heeft begrepen waar Gods koninkrijk om draait. Namelijk dat geven gelukkig maakt. Je kunt niet bij Jezus horen, zonder je gaven te willen leren weggeven. Petrus zegt: Laat ieder van u de gave die hij van God gekregen heeft, gebruiken om de anderen daarmee te helpen, zoals het goede beheerders van Gods veelsoortige gaven betaamt. 6 Een gave wordt pas goed beheerd als je m gebruikt om te dienen, in dienst van de ander! Zie ook v/a 55 van de catechismus: iedereen is verplicht zijn gaven (daar heb je dat woord weer) gewillig en met vreugde tot nut en heil van de ander in de gemeente te gebruiken. [dia 10 leeg scherm] Maar hoe doe je dat, met zo n grondhouding leven? Die opgave lijkt gigantisch. Vooral als we in de Bijbel lezen van voorbeelden, mensen, die dat concreet maken. Van Zacheüs, die na zijn bekering de helft van zijn inkomen weggeeft aan de armen. Van de discipelen, die huis en werk, vader, moeder en familie achterlaten. Om Jezus te volgen. Van de rijke jongeling, die alles deed behalve Jezus volgen door zijn gebrek aan bereidheid weg te geven van alles dat hij had. Want hij had erg veel. Van de eerste volgelingen, die nadat zij tot geloof gekomen waren, alles verkochten en het verdeelden onder diegenen die iets nodig hadden. 6 1 Petrus 4:10.

6 Het is niet moeilijk hieraan meer voorbeelden toe te voegen. Maar de vraag is: hoe doe je dat? Het kan alleen door eerst te delen in het offer van Jezus. Het jubeljaar begint op Grote Verzoendag. Het leven door Gods Geest op Golgotha. Zie het gebod ook als een belofte: steel niet. Maar deel! Het is mogelijk, kijk maar naar Jezus. Naar zijn zelfovergave. Het geheim zit m in de relatie met Jezus en in bekering. Bijvoorbeeld in het geval met Zacheüs. Vóór z n bekering was hij alsmaar bezig méér te verzamelen. Maar het maakte hem niet gelukkig. Maar met Jezus worden die gaven ineens veel minder belangrijk. Want hij ontdekte dat hij met Hem gelukkig werd; alles had wat nodig was. Dat is denk ik het geheim. Het geheim waardoor sommigen alles konden verkopen. Of de helft konden weggeven. Ouders, broers en zussen verlaten. Niet omdat geld of familie er niet toe doen, maar omdat wie Jezus gevonden heeft, door Hem gevonden ís, het belangrijkste heeft dat nodig is. In de Hebreeënbrief staat het zo: [dia 11] U hebt meegeleefd met de gevangenen onder u, en toen u van uw bezittingen beroofd werd, hebt u dat in vreugde aanvaard, in de wetenschap dat u iets beters bezit, een blijvend bezit voor uzelf. 7 In de wereld, niet van de wereld De Bijbel wijst jou en mij, achter Jezus aan een smalle weg. Wel ín de wereld, maar niet ván de wereld. 8 Wel werken alleen niet voor jezelf, maar voor de ander. Paulus schrijft over de juiste levenshouding van een christen: je moet zo leven met bezit, alsof het niet je eigendom is. 9 [dia 12 leeg scherm] Zoals ik het zie hebben we dus straks het volgende te doen. 1) ontdekken welke gaven jij en anderen van God gekregen hebt. We gaan dat doen n.a.v. 1 Korintiërs 12 vers 7, waar staat: In iedereen is de Geest zichtbaar aan het werk, ten bate van de gemeente. Dat gaan we straks samen doen. Iedereen persoonlijk kan dit doen: zichzelf onderzoeken met welke instelling of grondhouding hij leeft. Leef je als eigenaar van jouw gaven dan leef je onder de wet. De aanklacht van het 8 e gebod blijft gelden. 7 Hebreeën 10:34. 8 O.a. Romeinen 12:2; Fil. 3:20; 1 Kor. 10:25-26; 1 Korintiërs 7:31; Joh. 17: Korintiërs 7.

7 Of erken je Jezus als Meester van jou al jouw gaven? Dan ben je Gods kind en erfgenaam van de belofte dat geven inderdaad gelukkig maakt. Veel gelukkiger dan ontvangen! Het verschil is bekering. En bekering is heel concreet: gewoon beginnen te geven. Je laten inschakelen als beheerder van de gaven die God jou heeft toevertrouwd. Ze zijn van God, voor de ander, maar bedenk goed: via jou! [amen]

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 2. Les 2 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden?

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 2. Les 2 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? Les 2 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Als je de volgende lessen maakt, neem dan de tijd om elk bijbelvers

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]:

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]: Preek over HC zondag 31 GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS, GASTEN EN LUISTERAARS, Iedereen weet wel dat je sleutels hebt in verschillende soorten. Aan het soort sleutel kan je vaak al zien voor welk doel je

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Jezus Christus is de enige Redder

Jezus Christus is de enige Redder Les 7 - Redding In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 GELOOFSFEIT NUMMER 1 Jezus Christus is de enige Redder Hoeveel wegen zijn er volgens Johannes 14:6 tot de Vader? Hoeveel

Nadere informatie

DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING.

DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING. DE HERE VRAAGT VOLLEDIGE TOEWIJDING. Zondag 32 / gehouden op 10-08-2008 / p.1 Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ld 95:1.2.3 (Liedboek) Gebed Schriftlezing: Titus 2:1-3:7 Zi: Gez. 178 (KGB) Preek:

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

De Bijbel Open (23-02)

De Bijbel Open (23-02) 1 De Bijbel Open 2013 8 (23-02) Zoals u wellicht weet vieren veel christenen dit jaar het feit dat de Heidelbergse Catechismus (HC) 450 jaar geleden werd gepubliceerd. Ik denk dat er nauwelijks een ander

Nadere informatie

Dinsdag 4 augustus Waarom niet? Want Demas heeft mij verlaten, hebbende de tegenwoordige wereld lief gekregen. 2 Timotheüs 4:10

Dinsdag 4 augustus Waarom niet? Want Demas heeft mij verlaten, hebbende de tegenwoordige wereld lief gekregen. 2 Timotheüs 4:10 Bijbelrooster 4 augustus t/m 10 augustus Thema: Waarom ga je naar de kerk? Dinsdag 4 augustus Waarom niet? Want Demas heeft mij verlaten, hebbende de tegenwoordige wereld lief gekregen. 2 Timotheüs 4:10

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

Vorige week bekeken we hoe je naar jezelf kijkt. Hoe zie jij jezelf in het licht van God? We hebben het toen van drie kanten benaderd.

Vorige week bekeken we hoe je naar jezelf kijkt. Hoe zie jij jezelf in het licht van God? We hebben het toen van drie kanten benaderd. UITGENODIGD EN UITGEDAAGD (2 VAN 2) Lezen tijdens de preek: Jakobus 1:22-24 Preek begint met een filmpje van de VEZ: https://www.youtube.com/watch?v=sewweny1ahc Uitgenodigd en uitgedaagd (2) Vorige week

Nadere informatie

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God God kent jou Inleiding Wanneer wij iemand leren kennen, dan begint dat aan de buitenkant. Wij leren iemand beter kennen door hoe diegene handelt. Hoe langer je met iemand omgaat, hoe meer je begrijpt van

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen'

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen' Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 46,1-3 -GKv Loppersum-Westeremden, 08-12-2013, viering HA -2e advent Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Stil

Nadere informatie

DAG 1: Weer tijd voor school Lees Prediker 3:1-10 De vakantie is (bijna) voorbij. Het is weer tijd voor school. Heb je gehoord wat Salomo zegt in het Bijbelboek Prediker? Alles heeft een bestemde tijd.

Nadere informatie

handleiding 18.2 DE PREEK

handleiding 18.2 DE PREEK handleiding 18.2 DE PREEK leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Rom. 10:8,14-21 lesstof Een belangrijk onderdeel van de dienst Een kerkdienst bestaat uit meer dan een preek, het geheel van de eredienst

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM?

DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM? LEER ME LEREN 14 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk DOOP! WAAR GAAT HET EIGENLIJK OM? Ds. F. van Roest, zondag 1 juni 1 Is men een Christen, als men in een christelijk gezin is geboren? Nee!

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is.

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is. INTRO Tijd voor week 3 van de Focus 21 days Challenge. De afgelopen twee weken hebben we ons gefocust op God en gefocust op (acties van) geloof, deze week gaan we ons focussen op liefde. In de tijd waarin

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

God roept ons allen op tot dagelijkse bekering

God roept ons allen op tot dagelijkse bekering God roept ons allen op tot dagelijkse bekering Voorafgaande Bijbellezing: Romeinen 5:18-6:14 en Romeinen 8:5-14 Ongelovigen worden in de Bijbel opgeroepen zich te bekeren. Maar er is ook voor gelovigen

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Ik pak m n boodschappentas er weer even bij. ns kijken wat er in zit. Een brood. Tomaten, enz. Lekker! Ook andere dingen [ ]

Ik pak m n boodschappentas er weer even bij. ns kijken wat er in zit. Een brood. Tomaten, enz. Lekker! Ook andere dingen [ ] Gemeente van Christus, gasten, Ik pak m n boodschappentas er weer even bij. ns kijken wat er in zit. Een brood. Tomaten, enz. Lekker! Ook andere dingen [ ] Maar wat heeft dit met God te maken? Nou, heel

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Regels voor het geven.

Regels voor het geven. Les 4: Geven. Als je in God gelooft, hou je niet alles wat je krijgt voor jezelf. Zo heeft God het niet bedoeld. Alles wat we hebben is van God, niet van onszelf. Wij moeten goed omgaan met wat Hij ons

Nadere informatie

Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37

Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37 Bijbelstudie 1 De barmhartige Samaritaan Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37 Vraag 1 a. Wat is een wetgeleerde? Een kenner van de wet en dan vooral van godsdienstige geschriften. b. Wat vraagt deze man? Meester,

Nadere informatie

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking.

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking. Hoe je hier mee om wilt gaan? Zou het in de vorm van een aantal lessen doen Uit het verhaal kun je zelf vragen bedenken voor een bespreking met de catechisanten. Zie dit als een aanzetje Ben ik iets vergeten

Nadere informatie

1 Kor. 12:1 Broeders en zusters, over de gaven van de Geest wil ik u het volgende zeggen.

1 Kor. 12:1 Broeders en zusters, over de gaven van de Geest wil ik u het volgende zeggen. Hand. 2:38 (HSV) En Petrus zei tegen hen: Bekeer u en laat ieder van u gedoopt worden in de Naam van Jezus Christus, tot vergeving van de zonden; en u zult de gave van de Heilige Geest ontvangen. 1 Kor.

Nadere informatie

Wie was Martin Luther? Bedenk wat je weet over Luther en verzamel alle weetjes op een bord. Bespreek die met elkaar.

Wie was Martin Luther? Bedenk wat je weet over Luther en verzamel alle weetjes op een bord. Bespreek die met elkaar. Luther en jij Wat heb jij met Luther te maken en wat heeft Luther met jou te maken? In drie lessen gaan we daarover met elkaar nadenken. En misschien ontdek je wel, dat Luther bepaald niet van gisteren

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Galaten 4:21-5:1 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie van jullie heeft er wel eens stamboomonderzoek gedaan in de familie? In onze familie heeft iemand dat wel eens

Nadere informatie

Vergeving vragen en Vergeving Geven

Vergeving vragen en Vergeving Geven Vergeving vragen en Vergeving Geven Genade & Waarheid Livestream, zondagavond 17 November 2013 Vergeven = iemand niet toerekenen wat hij je heeft aangedaan. I. Leven vanuit Geande Als gemeente omarmen

Nadere informatie

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015 Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof Kortrijk, 25 februari 2015 Je bestemming Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Veranderingen van het

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV 36 Laat dan heel het huis van Israël zeker weten dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus, Die u gekruisigd hebt. 37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart

Nadere informatie

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd

LES6. De wegloper belonen. Sabbat. Zondag Lees Lees 'De wegloper. Teken Teken een gympie en. Leer Begin met het uit je hoofd De wegloper belonen Sabbat Lees Lees Filemon 1 alvast door. Heb je er ooit over nagedacht van huis weg te lopen? Hoe zou dat zijn? Waar zou je naar toe gaan? Wat zou je kunnen doen? Onesimus bevond zich

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen.

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen. Thema: Tekst: Romeinen 15: 7 Liturgie: Lied voor de dienst: EL 212: 1,2: Heer, wat een voorrecht Welkom Lied 971: 1,2,3: Zing een nieuw lied Stilte en begroeting Klein gloria Gebed Kinderkerk Zingen: Samen

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

[lezen Johannes 13:1-20]

[lezen Johannes 13:1-20] Preek over Johannes 13,1-20 Ik wil vandaag en over twee weken met jullie stilstaan bij het onderwerp gastvrijheid. Gastvrijheid is niet alleen het huisbezoekthema voor dit jaar, maar het is ook een belangrijke

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 44 Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 44 Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 44 Middagdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 100 : 1-4 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : Lucas 18 : 9-17

Nadere informatie

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Dinsdag 31 juli - Rechtvaardig voor God De rechtvaardige zal door zijn geloof leven - Habakuk 2:4b Denk je wel eens over rechtvaardigheid?

Nadere informatie

Korte doopstudie. Uitleg over de betekenis van de doop

Korte doopstudie. Uitleg over de betekenis van de doop Korte doopstudie Uitleg over de betekenis van de doop Inleiding Waarom zouden we ons laten dopen, wat betekent de doop en voor wie is de doop bedoeld? Het antwoord op deze en andere frequently asked questions

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

De Bijbel Open (13-07)

De Bijbel Open (13-07) 1 De Bijbel Open 2013 27 (13-07) Vandaag gaan we weer verder met de Heidelbergse Catechismus. Zoals u weet denken we in dit jubileumjaar van de catechismus elke maand een keer na over een thema uit dit

Nadere informatie

Leven in verwachting van Jezus terugkomst. Preek over Danie l 7

Leven in verwachting van Jezus terugkomst. Preek over Danie l 7 Leven in verwachting van Jezus terugkomst. Preek over Danie l 7 Toen Jezus vlak voor zijn lijden en sterven verhoord werd door de hogepriester vroeg deze aan Hem: Ben u de messias, de Zoon van de gezegende?

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 1 Geen ander Evangelie (Galaten 1)

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 1 Geen ander Evangelie (Galaten 1) Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 1 Geen ander Evangelie (Galaten 1) A) Doel 1. Betekenis benoemen Er is maar één Evangelie: het Evangelie van Jezus Christus, de Gekruisigde. Buiten Hem heeft het

Nadere informatie

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49.

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Voor 16 jaar en ouder! Over de hemelvaart van Christus. Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Vraag 46 : Wat verstaat gij daarmee : opgevaren ten hemel? Antw : Dat Christus voor de ogen van Zijn

Nadere informatie

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt

In het evangelie openbaart zich dat God enkel en alleen wie geloof als rechtvaardige aanneemt Dienstnummer: 1258 zondag: 7e zondag van de herfst, in het licht van Allerheiligen datum: 05-11-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Romeinen 1:16-17, Romeinen

Nadere informatie

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30)

Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30) Les 12 - Redding Ik werd geheiligd (apart gezet) deel II In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30) We gaan in deze les nog drie FEITEN

Nadere informatie

Johannes 16: 16 23a en 1 Petrus 2: RBK, 7 mei 2017

Johannes 16: 16 23a en 1 Petrus 2: RBK, 7 mei 2017 Johannes 16: 16 23a en 1 Petrus 2: 11 20 RBK, 7 mei 2017 Met de kinderen Gaat over vragen en antwoorden. Durven jullie alles te vragen? Aan mij? Wat zou je willen vragen maar durf je niet zo goed? Denk

Nadere informatie

Preek zondag 13, v/a 34. Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek zondag 13, v/a 34. Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek zondag 13, v/a 34 Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wij hebben thuis een poes. Lief beestje, beetje speels, en als je bij ons op bezoek bent en je laat je arm wat nonchalant naast

Nadere informatie

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij Bijbelrooster 19 februari 25 februari Thema: Jij en de gemeente Dinsdag 19 februari - Dichtbij En in het midden van de zeven kandelaren Een, de Zoon des mensen gelijk zijnde, bekleed met een lang kleed

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 40 (12-10)

De Bijbel open 2013 40 (12-10) 1 De Bijbel open 2013 40 (12-10) Er was eens een man die de studeerkamer van een predikant binnenkwam. Hij keek om zich heen en zag al die boeken staan die je in een studeerkamer aantreft. Toen zei die

Nadere informatie

De Bijbel Open (02-03)

De Bijbel Open (02-03) 1 De Bijbel Open 2013 9 (02-03) Ik kreeg een vraag van een luisteraar die nogal persoonlijk van aard is. Ik denk dat het gaat om een vraag die bij veel meer mensen leeft. De luisteraar zegt: ik mag uit

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

z Rinze IJbema - Zondag 11 [1] Heiligen in de Heer Jezus,

z Rinze IJbema - Zondag 11 [1] Heiligen in de Heer Jezus, 18-03-2012 - Rinze IJbema - Zondag 11 [1] Heiligen in de Heer Jezus, 1. [2] hebt u ook zo n Gamma-geloof? Mijn kinderen zijn opgegroeid in de tijd van Bob de Bouwer. [3] Bob de Bouwer is zo n handig mannetje,

Nadere informatie

Lean Amsterdam: Rentmeester van De Laak

Lean Amsterdam: Rentmeester van De Laak Lean Amsterdam: Rentmeester van De Laak Wolters Handwoordenboek: 1. Iemand die voor zijn heer de renten, d.i. de pachten of huren, int 2. Beheerder van een landgoed 3. De mens in zijn verantwoordelijkheid

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk vrije genade Ds. F. van Roest, zondag 22 juni 1 Ga mij niet voorbij, o Vader, zie hoe mij mijn zonde smart. Trek mij met Uw koorden nader,

Nadere informatie

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes

Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Marcus 14,22 Jezus deelt zichzelf uit aan zwakke mensjes Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2.3 Wet Zingen Ps 61,2.3.6 Gebed Lezen: Markus 14,17-31 Preek over Markus 14,22 Zingen Gez

Nadere informatie

1 Johannes 4:10 (HSV)

1 Johannes 4:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door God geliefd Hierin is de liefde, niet dat wij God lief hebben gekregen, maar dat Hij ons liefhad en Zijn Zoon zond als verzoening voor onze zonden. 1 Johannes 4:10 (HSV)

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK INLEIDING bij de drie workshops Als je christen bent zijn er een paar wezenlijke zaken die bij je horen, n.l. : de bijbel lezen en bidden! Het is de bedoeling

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

Preek over Jona 3. Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek over Jona 3. Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Jona 3 Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, [dia 1] twee woorden die je nodig hebt als je het evangelie van God wilt begrijpen, uitleggen. [dia 2] Gods Geest overtuigt mensen

Nadere informatie

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt!

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Over dopen Aan dat verlangen geven we als gemeente ook vandaag graag

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Zondag 33 gaat over de waarachtige bekering.

Zondag 33 gaat over de waarachtige bekering. Zondag 33 Zondag 33 gaat over de waarachtige bekering. Lees de tekst van Zondag 33 Vraag 88 : In hoeveel stukken bestaat de waarachtige bekering van de mens? Antw : In twee stukken : in de afsterving van

Nadere informatie

Groot Nieuws meditatie zondag 23 april, verzorgd door Ds. Folkert de Jong van de Gereformeerde Kerk in Andel.

Groot Nieuws meditatie zondag 23 april, verzorgd door Ds. Folkert de Jong van de Gereformeerde Kerk in Andel. Groot Nieuws meditatie zondag 23 april, verzorgd door Ds. Folkert de Jong van de Gereformeerde Kerk in Andel. 36 Vervolgens ging Jezus met zijn leerlingen naar een plek die Getsemane genoemd werd. Hij

Nadere informatie

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: 14-16 Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Collecte Zingen LB 827: 2,4 Mel. Ps 12 Viering HA Formulier

Nadere informatie