Preek over Jona 3. Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek over Jona 3. Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,"

Transcriptie

1 Preek over Jona 3 Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, [dia 1] twee woorden die je nodig hebt als je het evangelie van God wilt begrijpen, uitleggen. [dia 2] Gods Geest overtuigt mensen van zonde en overwint door genade. Vorige week heb ik het vooral over dat eerste gedeelte gehad in de preek. Dat het nodig is vooral in deze tijd dat de Geest mensen overtuigt van zonde. Zodat mensen ook gered kunnen worden. Want dat is de bedoeling. Je kunt pas uit de put als je door hebt dat je erin zit. Vandaag vooral over dat tweede gedeelte, over genade. God heeft zo z n hele eigen manier van omgaan met het onrecht, met zonde, met kwaad in de wereld. Ook in jouw, in ons leven. Dat gaan we nog zien. Jona irriteerde zich met name aan deel II van die boodschap, aan genade. Jona was meer van het strenger straffen. Weet je nog dat toen Jona inzag dat het zijn schuld was (die storm) hij alsnog liever dood ging dan naar Nineve! Zo diep zat het dus. [dia 3 leeg scherm] Toch wil God Jona gebruiken. Maar in dat proces moet hij zelf óók leren wat genade is. Het boek gaat namelijk verder, ook ná hoofdstuk 3. Je zou misschien verwachten dat 3:10 het laatste vers zou zijn: en Hij deed het niet. Maar Jona moet zelf ook nog leren wat genade is. En weet je wat ik denk: veel van jullie ook. Het aparte is wel dat God niet wacht met Jona gebruiken totdat hij zelf de les ook heeft geleerd. Je hoeft niet eerst helemaal klaar en overtuigd te zijn voordat je evangelisatiewerk doet. Heb je gelezen wat Jona s boodschap was in Nineve? Nog veertig dagen, dan wordt Nineve weggevaagd! Geen oproep toch bekering, laat staan een verkondiging dat God genadig is voor wie zich tot Hem bekeren. Niks van dat. En toch: gebruikt God Jona én zegent hij zijn bediening. De inwoners van Nineve die zijn boodschap horen doen méér dan wat Jona toen nu toe had gedaan. Zonde is, hebben we de vorige keer gezien: geen boodschap hebben aan Gods Woord. Je identiteit wie je bent niet willen vinden in wie God zegt dat je bent, maar in wat anderen zeggen. Of iets anders. De Ninevieten beginnen anders te leven. Zij hebben wél boodschap aan Gods Woord. Jona niet. Nog steeds niet.

2 De Ninevieten hebben aan een half woord genoeg om zich over te geven terwijl Jona het met een heel woord maar half doet. [dia 4] Eigenlijk is de vraag van vandaag de vraag van hoofdstuk 4 vers 4. God vraagt aan Jona: Is het terecht dat je zo kwaad bent?. Het is een vraag, gericht aan een gelovige. Wat heet, aan een kerkmens. Want nadat de inwoners van Nineve zich al beginnen te bekeren, gaat Jona nóg op een heuvel zitten. Hij wacht op vuur uit de hemel: armageddon! Jona was zó boos op het onrecht van Nineve (we hebben de vorige keer gelezen uit Nahum waarom Nineve de bloedstad genoemd werd) dat uitstel van oordeel naar zijn mening onrechtvaardig was. En, geef hem ns ongelijk. God is een genadig God. Als mensen ook maar een ienieminie-stapje in de goede richting doen, is Hij bereid om te vergeven! Is dat niet onrechtvaardig? Stel je eens voor, er komt een van ontucht met kinderen verdachte man naast jou wonen. Hij heeft nooit straf gehad, hij is weggekomen met een procesfout in het onderzoek door de politie. Maar jij hebt kleine kinderen. En dan vergrijpt hij zich ook nog om het nog erger te maken aan een van jouw kinderen. Is het dán terecht dat je kwaad bent? Ik verzeker je, dan wil je net als Jona: oordeel. Vuur uit de hemel. Of, iets dichter bij huis. Iemand heeft jouw naam zwart gemaakt en doet dat nog steeds. Onterecht. Maar je kunt er niks aan doen dat hij/zij daarmee doorgaat. Op internet, op feestjes, overal. En, als iemand anders hem erop aanspreekt dan belooft hij wel beterschap maar zodra hij weer z n gang kan gaan, start hij de lastercampagne weer op. Is het dán terecht dat je kwaad bent? Of ga je dan vergeven? Akkoord, vergeven kan eigenlijk alleen als iemand zelf ook om vergeving vraagt. Maar daar wordt het niet makkelijker van. Laat ik het dus anders vragen: ben je dan nog steeds bereid om te vergeven? Of wil je oordeel? Vuur uit de hemel? [dia 5] God wil dat wij net als Hij omgaan met kwaad. Hij wil dat wij net als Jona omdat wij zijn mensen zijn, éérst leren wat genade is. En genade leren, dat is denk ik het moeilijkste dat er is. Het is namelijk al moeilijk om zelf te accepteren dat iemand jou genadig is. Om zelf om genade te smeken (genade!) Het is nóg moeilijker om ook zelf genadig te zijn. Toch wil God dat.

3 Als we zeggen dat God genadig is [dia 6], dan bedoelen we dat God een bepaalde manier heeft van omgaan met onrecht, met kwaad. [dia 7] Twee dingen wil Hij niet. Hij accepteert geen onrecht (zie de boodschap van Jona aan de Ninevieten) én [dia 8] Hij accepteert geen vergelding à la Jona. Gods boodschap is een les voor wetteloze mensen. We hebben dat al eerder gezien n.a.v. de brief aan de Galaten. Het kwaad moet stoppen. Punt. Maar het is óók een les voor wetticisten of moralisten. Voor iedereen die zichzelf beter vindt dan de ander. Want dat zegt Jona eigenlijk. Snap je dat? Hij zegt eigenlijk: wat zij doen, zou ik nooit doen. Zíj moeten betalen. Ik hoef dat niet. Ik ben veel beter. God, ziet U dat wat die wettelozen doen, eigenlijk helemaal geen bekering is? Ze kennen U niet. Ze zeggen geen Jahwe! De slechtheid van de Ninevieten is duidelijk en 1:2 ten hemel schreiend. Dat moet stoppen. Maar de slechtheid van Jona liegt er ook niet om: Jona wil liever dood dan in dezelfde wereld leven als een God die tot vergeving bereid is. Hoofdstuk 4 vers 3: [dia 9] Laat mij maar sterven, HEER: ik ben liever dood dan dat ik zo verder moet leven. Gods genade is niet makkelijk. En roept daarom ook weerstand op. Juist bij moralisten zoals Jona. In het Nieuwe Testament waren het óók de vrome joden die Jezus vermoordden. Niet de verkrachters en de moordenaars! Waarom is genade zo moeilijk? [dia 10 leeg scherm] En wat ís genade eigenlijk? Laten we het hebben over onszelf: hoe kan jij leren om óók genadig te zijn. Genadig zijn is de bereidheid hebben om te vergeven. De sleutel tot die bereidheid is en ik vind het belangrijk dat je dat goed begrijpt dan je een veranderde identiteit hebt. Dat je snapt, accepteert, aanvaardt: ik ben óók een zondaar, die van genade moet leven. Dat is Jona 2! Als God Jona vraagt: Is het terecht dat je zo kwaad bent? klinkt daarin mee wat er staat in Jona 2. Jona, heb je eigenlijk wel door wie je zelf bent. Dat jij zonder mijn ingrijpen nu op de bodem van de zee zou liggen? Dood! Het is trouwens óók Jona 3: Jona heeft ook zijn driedaagse veldtocht door Nineve overleeft! Genade leren is dus: niet vergeten wie je zélf bent. Niet vergeten dat je bent gedoopt. Dat je Gods oordeel verdiende (als klein kind al!) en ondergegaan bent in Gods water. En dat je met Jezus bent opgestaan. Vergeet niet wie je bent! Juist in situaties van groot onrecht.

4 Dat je snapt: ik zou dat, onder andere omstandigheden, zelf ook kunnen doen! En toch: is God geduldig met mij! Dat je een zondaar bent, door genade gered. [dia 11] Nou, wat doe je dan, als dat kwartje valt? Volgens mij [dia 12] doe je dan in ieder geval 2 dingen níet: 1. de ander veroordelen. Dat snap je, toch? Dat recht heb je niet. Denk aan die gelijkenis van de man wiens schuld vergeven is en die toen ook zijn eigen schuldenaar moest vergeven. Maar ook niet: 2. niks zeggen. Dat recht heb je ook niet. daar zit voor veel christenen de catch. Heb je gezien dat God het kwaad van Nineve niet accepteert? Het kwaad moet stoppen. Je hebt als christen niet het recht de ander te veroordelen. Maar je hebt ook het recht niet de ander maar z n gang te laten gaan. Want de ander is net zo waardevol in Gods ogen, als jij. In beide gevallen gaat het je niet om de ander, om rechtvaardigheid, om vrede. Het gaat om jezelf. Je wilt wraak nemen (1). Of je wilt je pijn, je woede vermijden, niet onder ogen zien (2). De tweede optie lijkt meestal christelijker! Maar ook dan ben je niet begaan met de ander, met rechtvaardigheid. Er kunnen wel situaties zijn waarin je een tijd lang niets moet zeggen, daar kom ik straks nog even op terug. Is het terecht dat je zo kwaad bent? [dia 13 leeg scherm] Ik zal zeggen wat Jona doet (en wij) en hoe God wil dat Jona doet (en jij). Jona haat van de binnenkant en zit stil op een heuvel aan de oostkant van Nineve. Stil van binnen. Van binnen haten, niks zeggen van buiten (die nep-smile, je weet wel). Maar God wil het tegenovergestelde. Hij wil dat wij de zondaar van binnen liefhebben én hem/haar daarom confronteren aan de buitenkant. Hoe kan dat? Wat is genade? Dat is dat er van binnen iets veranderd. Dat je net als God liever zelf de prijs betaalt dan de ander te laten betalen. Zoals Jezus huilde over Jeruzalem. De stad die Hem zou gaan vermoorden. Zoals Hij liever zelf de prijs betaalde dan al die mensen met vuur uit de hemel te vernietigen. Van binnen liefhebben en van buiten confronteren.

5 Hoe doe je dat? Ik zei net wat je in ieder geval níet moet doen: niet veroordelen, niet ontwijken. Maar hoe wel? Wat is dat, en hoe moet dat: zelf de prijs betalen. Twee voorbeelden tot slot. Het eerste voorbeeld heb ik al eens genoemd. [Dia 14 - titel] Je leent je auto uit aan je 18-jarige zoon of dochter. Die rijdt er een mooie deuk in. Wat kan je dan doen? Dan heb je drie opties: 1. [dia 14.1] de situatie zo laten zoals die is. Maar: de schade blijft dan, natuurlijk. Die gaat niet vanzelf weg. Voor de duidelijkheid: voor die optie kiest God nooit. Hij heeft de wereld goed gemaakt. Hij wil geen wereld met schade. Hij neemt geen genoegen met minder dan perfect. 2. [dia 14.2] Je laat je zoon of dochter betalen. Maar die heeft geen geld. En ook geen uitzicht op geld. Hij stikt al van de schulden. 3. [dia 14.3] Blijft over: zelf voor de kosten opdraaien. Dát is genade: de schade herstellen en bereid zijn liever zelf te betalen dan de ander te laten doen wat hij/zij toch niet kan. [dia 14.4] Genade is: zelf de schade incasseren. Snap je nu waarom genade pijn doet? Een laatste voorbeeld. [dia 15 leeg scherm] Om even terug te komen op dat roddelen. Er is iets gebeurd waardoor een vriend, een familielid of een gemeentelid zich gekwetst voelde. Naar jouw mening onterecht. Het was zijn eigen schuld, of in ieder geval: jij kon er niets aan doen. En, laten we voor het gemak even aannemen dat je voor 100% gelijk hebt. Die persoon houdt niet op met jou zwart te maken. Met mails, brieven (ook aan anderen), met roddelpraatjes. Het is inmiddels zover gekomen dat ook al zou het waar zijn dat het jouw schuld is wat er is gebeurd, alles wat diegene daarna gedaan heeft om jouw zwart te maken, in geen enkele verhouding staat tot wat er is gebeurd. Wat doe je dan? Je maakt duidelijk dat je er over wilt praten. Je bent eerlijk over het onrecht. Niet op een wraakzuchtige manier maar op een manier die de ander daadwerkelijk in staat stelt om het weer goed te maken. Maar, dat heb je al te vaak gedaan. Het heeft geen zin meer.

6 Genade, de bereidheid om te blijven vergeven, betekent dan: zelf de schade incasseren. Iedere keer als je hem of haar ontmoet, vriendelijk blijven ook al ga je van binnen dood. Iedere keer als jij de mogelijkheid hebt de ander zwart te maken bij anderen, daarvan af te zien. Net zo lang totdat de schuld, de schade betaald is. Maar niet door de ander, door jou! Het is de enige manier waarop de schade ook echt verdwijnt! Hem/haar betaald zetten maakt het probleem nl. alleen steeds groter. En dan gaat iedereen zeggen: belachelijk! Dat kan helemaal niet. Bedenk dan dat je hetzelfde doet als wat God nog elke dag doet. Dat Hij gestorven is om onze schuld en nóg geduld heeft, elke dag. En als er mensen spottend vragen: waar is jullie God nou! Hij had toch beloofd te komen? Maar er is nog niks veranderd! Alles is nog zoals het vroeger was. Doe toch niet zo soft, bekeer je en neem wraak! Dan zegt Petrus in het Nieuwe Testament: Maar wij [die geloven] vertrouwen op Gods belofte en zien uit naar een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waar gerechtigheid woont. [ ] Bedenk dat het geduld van onze Heer uw redding is. [ ] Geliefde broeders en zusters, u weet van tevoren wat er gaat komen. Wees daarom op uw hoede en laat u niet meeslepen op de dwaalwegen van wettelozen. Laat uw standvastigheid niet varen, maar groei in de genade en in de kennis van onze Heer en redder Jezus Christus. Hem komt de eer toe, nu en in eeuwigheid. Amen Petrus 3.

7

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

1. Jezus is heel ver van ons

1. Jezus is heel ver van ons Waar is Jezus nu? 1 Gemeente van de Here Jezus, Waar is Jezus nu? Op dit moment? Een vraag die kinderen zomaar kunnen stellen. Ze zien Bob de Bouwer op tv. Ze zien en horen K3. Zo groeien we op. Alles

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

MAAR uit genade door het geloof. Hoe wordt iemand gered?

MAAR uit genade door het geloof. Hoe wordt iemand gered? BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 6 Les 6 - Redding Niet door te proberen de wet te volbrengen Niet door goede werken te doen Niet door onze eigen inspanningen Niet door het doopwater MAAR uit genade

Nadere informatie

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen Kindervoorbeeld (na Schriftlezing) Jongens en meisjes, Schoolreisje, Efteling Juf heeft gezegd: let goed op elkaar Iedereen hoort erbij en mag meedoen! Maar groepje van 4, en eentje komt erbij o Niet de

Nadere informatie

Preek over zondag 47 (hartstocht voor Gods Naam)

Preek over zondag 47 (hartstocht voor Gods Naam) Preek over zondag 47 (hartstocht voor Gods Naam) Ter inleiding in de voorgaande zondagen hebben we geleerd dat bidden het belangrijkste is dat je als christen kunt doen. Het gebed is een typisch christelijke

Nadere informatie

Preek Vrijheid (5) 1 Korintiërs 8 en 10:23 11:1

Preek Vrijheid (5) 1 Korintiërs 8 en 10:23 11:1 Preek Vrijheid (5) 1 Korintiërs 8 en 10:23 11:1 Liturgie zondagmiddag 22 augustus 2010 Ds. D. Vonck Votum / zegengroet Psalm 133 Gebed Terugblik / Galaten 5 : 13,14 Liedboek 92 : 1,5 Al kon ik alle talen

Nadere informatie

ROMEINEN Ronald Weinland 8 Mei 2010

ROMEINEN Ronald Weinland 8 Mei 2010 ROMEINEN Ronald Weinland 8 Mei 2010 Vandaag hebben we hier op Hawaï niet dezelfde preek die iedereen beluisterd. Vandaag is het namelijk een vooraf opgenomen preek, waar iedereen naar luistert. Maar het

Nadere informatie

Het begin. De weg tot God. Wie is God eigenlijk?

Het begin. De weg tot God. Wie is God eigenlijk? Het begin Geloven in God - hoe begin je daarmee? Je hebt erover gehoord van anderen en mogelijk ken je mensen die in Hem geloven. Misschien ben je zelf tot de ontdekking gekomen dat een leven zonder God

Nadere informatie

Wat winnen we met wéér een jaar? (Lucas 13:6-9 nieuwjaarspreek)

Wat winnen we met wéér een jaar? (Lucas 13:6-9 nieuwjaarspreek) Wat winnen we met wéér een jaar? (Lucas 13:6-9 nieuwjaarspreek) 1 Liturgie zondagmorgen 1 januari 2012 te Hardinxveld-Giessendam: Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God (1 Tim.1:2b) Liedboek

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Dit leven is niet van mijzelf

PREEK DOOR DE WEEK. Dit leven is niet van mijzelf PREEK DOOR DE WEEK Dit leven is niet van mijzelf 8e jaargang, nr. 5, week 6 4 februari 9 februari 2013 maandag 4 februari 2013 Acceptatie en geduld Aanvaard mensen met een zwak geloof zonder hun overtuiging

Nadere informatie

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN 1 Inleiding

Nadere informatie

Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30)

Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30) Les 12 - Redding Ik werd geheiligd (apart gezet) deel II In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Ik werd geheiligd (1 Korintiërs 1:2; 1:30) We gaan in deze les nog drie FEITEN

Nadere informatie

Preek gehouden in Hardenberg-Baalderveld-Oost op zondag 2 november 2008

Preek gehouden in Hardenberg-Baalderveld-Oost op zondag 2 november 2008 Preek gehouden in Hardenberg-Baalderveld-Oost op zondag 2 november 2008 Liturgie Votum/zegengroet Ps. 84: 1,2,3 Wet Lb. 95 Gebed Psalm 1 Gz. 63 Preek over Psalm 1 Gz. 131: 1,4,5,9 Gebed Collecte Ps. 84:

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk1 Artikel 15 t/m 18 Werkboek 4 Dordtse Leerregels hoofdstuk 1 artikel 15 t/m 18 In werkboek 4 leren we weer iets meer over de Dordtse Leerregels. In dit werkboek gaat het

Nadere informatie

Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9

Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9 Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9 [meteen dia 1] Wie zou hier voor geen goud weg willen? Dalfsen: mooie plek om te wonen. Wil je niet weg. Voor velen geldt: geboren, getogen, al diverse generaties wonen hier.

Nadere informatie

Gods Doel met de Gelovige

Gods Doel met de Gelovige Gods Doel met de Gelovige Miles J. Stanford (1914-1999) Oorspronkelijke uitgave: Christian Correspondence, U.S.A. Uitgegeven, in 22 periodieke afleveringen, door Brood voor een hongerig hart Mandolinehof

Nadere informatie

Preek: Waar komt het kwaad vandaan? Int. Lied Psalm 67 : 1 God zij ons gunstig en genadig. Groet en bemoediging.

Preek: Waar komt het kwaad vandaan? Int. Lied Psalm 67 : 1 God zij ons gunstig en genadig. Groet en bemoediging. Preek: Waar komt het kwaad vandaan? Int. Lied Psalm 67 : 1 God zij ons gunstig en genadig. Groet en bemoediging. Inleiding op de dienst Vrede op aarde heeft nauwelijks uitbundig geklonken en de kindermoord

Nadere informatie

1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011

1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011 1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011 Z. Opw. 46 (Vader, ik aanbid U) Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God Z. Opw. 207 ( Mijn God, ik zal U verhogen) Wetslezing Z. Opw. 244 (welzalig de man)

Nadere informatie

De Geest en de bruid zeggen: Kom! Ds. J. IJsselstein Openbaring 22:17 Oudejaarspreek

De Geest en de bruid zeggen: Kom! Ds. J. IJsselstein Openbaring 22:17 Oudejaarspreek De Geest en de bruid zeggen: Kom! Ds. J. IJsselstein Openbaring 22:17 Oudejaarspreek Gemeente, een van de kenmerken van het leven met God is het verlangen naar de tijd die komt. Er zijn mensen die altijd

Nadere informatie

Kennismaking met de bijbel

Kennismaking met de bijbel Kennismaking met de bijbel 1. De Bijbel, wat is dat voor boek? 2. Wat heb ik met God te maken? 3. Wie is Jezus Christus? 4. Hoe kom ik in de hemel? 5. Wat is de christelijke doop? 40 Hoe kom ik in de hemel?

Nadere informatie

Discipelschapspreek: Luisteren

Discipelschapspreek: Luisteren Discipelschapspreek: Luisteren Vandaag de tweede preek over discipelschap. De vorige preek ging over volgen. Frank had daarin duidelijk gemaakt dat het echte volgen van Jezus hierop neerkomt: naast Hem

Nadere informatie

Ik werd verlost (Efeziërs 1:7; Kolossenzen 1:14)

Ik werd verlost (Efeziërs 1:7; Kolossenzen 1:14) Les 10 - Redding Ik werd verlost In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Ik werd verlost (Efeziërs 1:7; Kolossenzen 1:14) Schreef Paulus zijn brief aan de Efeziërs aan gelovigen

Nadere informatie

Zegen wie jullie vervloeken (Hij zegent je 7)

Zegen wie jullie vervloeken (Hij zegent je 7) Zegen wie jullie vervloeken (Hij zegent je 7) Preek over Lucas 6:28 (door ds. Jos Douma) Zegen wie jullie vervloeken. Een tijdje geleden hoorde ik iets moois over zegenen. Het was tijdens een conferentie

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 1. Artikel 12 t/m 14. Werkboek 3

De Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 1. Artikel 12 t/m 14. Werkboek 3 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 3 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 artikel 12 t/m 14 In werkboek 3 gaan we verder met het bespreken van de Dordtse Leerregels. Jullie weten waarom

Nadere informatie

De biddagpreek van Haggai. ds. J. IJsselstein - Haggai 1 tot en met 2:1 (zie kanttekening Haggai 2:1)

De biddagpreek van Haggai. ds. J. IJsselstein - Haggai 1 tot en met 2:1 (zie kanttekening Haggai 2:1) De biddagpreek van Haggai. ds. J. IJsselstein - Haggai 1 tot en met 2:1 (zie kanttekening Haggai 2:1) Geliefde gemeente, op deze biddag komt het Woord des Heeren tot ons vanuit de profetie van Haggai.

Nadere informatie

Mail naar vriend(in) Print

Mail naar vriend(in) Print Gij zult niet pesten blok E - nivo 1 - avond 1 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Uitleg van deze module 19.20 Pesten 19.35 Bijbelstudie Genesis 4:1-9 19.40 Bijbelstudie Johannes 10:11-16

Nadere informatie

Preek Waarom zou ik belijdenis doen?

Preek Waarom zou ik belijdenis doen? Preek Waarom zou ik belijdenis doen? Waarom zou ik belijdenis doen? Deze vraag kom ik regelmatig tegen. Met als mogelijke reacties: Ik ben niet goed genoeg. Ik zondig immers elke dag; of, wat is de meerwaarde

Nadere informatie