Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis)"

Transcriptie

1 Preek over 1 Tim. 4:1-5 i.c.m. 1 Kor. 6:12-20 (openbare geloofsbelijdenis) Vandaag wil ik het met jullie hebben over seks. Waarom doe ik dat? Omdat bij het leven van een christen altijd een bepaalde lifestyle hoort. Als je belijdenis doet, kies je er bewust voor om niet alleen vandaag ja te zeggen (dat is makkelijk) maar om ook morgen te leven als christen. Nu zijn er twee misverstanden over wat christenen moeten en mogen. De eerste is deze: veel mensen lopen rond met het idee dat het christelijk geloof bestaat uit regels (je mag dit niet, je moet dat, enz.) En de tweede is dit: oké, zeggen mensen dan, regels zijn natuurlijk nodig maar waarom deze? Waarom zou je bijvoorbeeld wachten totdat je getrouwd bent met het hebben van seks? En hoe zit het met uitgaan, mag je alcohol gebruiken, ben je verplicht om naar de kerk te gaan. Enzovoort. [dia 3] Er zijn veel vooroordelen over wat christenen schijnen te moeten of juist niet mogen omdat veel mensen misschien wij zelf wel niet begrijpen waarom. Dan krijg je zoiets (beamer). Wat ik vanochtend wil doen is dus eigenlijk dit: ik pak er één onderwerp uit (de vraag hoe je als christen omgaat met seks). [dia 4 leeg scherm] Mijn stelling is dat christenen niet preuts zijn, maar dat seks volgens de Bijbel heilig is. En dat het christelijke geloof niet gebaseerd is op regels, maar dat achter alle christelijke gewoonten en afspraken hele diepe overtuigingen zitten over wie God is en wie Hij wil zijn voor jullie en voor iedereen die gelooft ( ) Wat dat betekent voor de manier waarop christenen met seks omgaan, dat ik uitleggen aan de hand van wat Paulus schrijft aan de gelovigen in Efeze en in Korinte. [dia 5] Als iemand christen werd, betekende dat in die tijd (maar ook nu?) een radicale verandering in de manier waarop je dacht en omging met geld en met seks. Je kunt je voorstellen dat het lang niet makkelijk was om belijdenis te doen in Korinte, want je had punt 1) lang niet zoveel geld meer om met je vrienden te feesten en 2) jij was steeds degene die als iedereen z n kleren uitdeed en op elkaar sprong moest zeggen kunnen we vanavond niet een keer wat anders doen?

2 Voor een christen was niet geld, maar seks iets heiligs: iets om te beschermen, privé, waardevol. Geld was (en is) maar een middel een middel om weg te geven aan mensen die het harder nodig hadden. [dia 6] In een reactie op de manier waarop mensen omgingen met seks zeiden sommige christenen (met name in de kerk van Efeze): seks is taboe. Seks mag niet. Zelfs als je getrouwd bent kan je beter kuis blijven. Vroom zijn is droog staan. Eigenlijk wel begrijpelijk, als je er over nadenkt [dia 7] Anderen zeiden (vooral in de kerk van Korinte): wat maakt het uit, God heeft mij toch bevrijd - ik leid nu een geestelijk leven. Voor mij geen wetten en regels meer: ik bepaal zelf wat ik doe of laat. Wat goed voelt, is goed: alles is mij toegestaan. (1 Kor. 6:12) Het voedsel is er voor de buik en de buik is er voor het voedsel, en God zal aan beide een einde maken. (vers 13) M.a.w.: wat maakt het uit wat je met je lichaam doet. Vandaag leven we, morgen zijn we dood. Paulus gaat dan uitleggen hoe christenen moeten omgaan met seks. [dia 8] De regel is duidelijk (vers 18): geen ontucht! Het Grieks woord voor ontucht (lett. porno ) betekent seks met iemand anders dan je eigen man of vrouw. Geen seks buiten het huwelijk, dus. Je kunt de regel ook positief formuleren: bewijs God eer met je lichaam (vers 20). Paulus zeilt hier voortdurend tussen twee klippen door: God eer bewijzen met je lichaam, dat doe je niet door a) géén seks te hebben. Maar ook niet b) door met iedereen seks te hebben. Maar dan gaat Paulus die regel uitleggen. Hij gebruikt vier argumenten, die we stuk voor stuk langs lopen. [dia 9.1] De christenen in Efeze zeiden: sommige dingen, zoals seks, zijn niet goed. Die van Korinte zeggen: alles is goed (toegestaan). Paulus zegt dan tegen de eersten, luister: alles wat God gemaakt heeft, is goed. En tegen de tweeden voegt Paulus daaraan toe: Zeker, alles is mij toegestaan, maar ik mag me door niets laten beheersen. Inderdaad, alles is goed, maar niet alles is goed voor jullie. M.a.w.: wat goed voelt, hoef je daarom nog niet de hele tijd te doen.

3 Met dat alles is goed. Daarmee verwijst Paulus naar Genesis 1. Alles wat God gemaakt heeft is goed, omdat God het gemaakt heeft. Voor een christen zijn er geen taboes. Ook seks niet. Het refrein uit Genesis 1 (En God zag dat het goed was) is de basis voor een gezond, christelijk geloof. Alles is goed. Het gaat er maar om, zegt Paulus, hoe je het gebruikt. Het kwaad zit m niet in de seks of in wat je eet of wat dan ook, maar in de manier waarop je ermee omgaat. En dan is de vraag: gebruík je de dingen die God gemaakt heeft of gebruiken die dingen jou? In het tweede geval ben je afhankelijk, misschien zelfs verslaafd: je hebt steeds weer eten, drinken of seks nodig om gelukkig te worden. In het eerste geval sta je erboven en kan je God danken voor alle goede dingen die Hij gemaakt heeft: eten, drinken én seks. Alles wat God geschapen heeft is goed. Niets hoeft te worden verworpen als het onder dank wordt aangenomen het gaat erom hoe je ermee omgaat - want het is geheiligd door het woord van God (dan denk ik vooral aan dat refrein van Genesis 1: Hij zag dat het goed was ) en door het gebed. Als je dat ziet dan kan je God danken voor al die goede dingen waar je gebruik van maakt (niet: waar je verslaafd aan bent). [dia 9.2] Paulus vervolgt door te zeggen: wat je met je lichaam doet, is belangrijk. De Korintiërs zeiden: Het voedsel is er voor de buik en de buik is er voor het voedsel, en God zal aan beide een einde maken. Nu zouden we zeggen: vandaag leven we, morgen zijn we dood. Let op: zowel de christenen van Efeze als die van Korinte dachten eigenlijk heel negatief over hun lichaam. De Korintiërs zeiden: wat maakt het uit, God zal aan beiden een eind maken. De Efeziërs zeiden: het lichaam is niet van belang, het gaat om de geest. Je kunt beter helemaal geen seks hebben. Maar Paulus zegt: je lichaam doet ertoe, voor God. Je lichaam is een tempel van de H. Geest. (vs. 15; 19). Bedenk dat het lichaam er niet is om ontucht mee te plegen: je lichaam is er voor de Heer en de Heer is er voor het lichaam. Wat bedoelt Paulus daarmee? Nou dit: God heeft de Heer (dat is Jezus) niet voor niets lichamelijk opgewekt, en Hij zal ook jou lichamelijk opwekken wanneer Hij terugkomt.

4 Dat is een belofte die verder gaat dan wat welke religie ook belooft het gaat God niet alleen om je geest, maar ook om je lichaam! Bedenk wat een vooruitzicht dat is voor gehandicapte mensen. De Korintiërs zeiden: vandaag leven we, morgen zijn we dood. De Bijbel zegt: als je gelooft, leef je vandaag én morgen. Besteed dus aandacht aan wat je met je lichaam doet! Wees er zuinig mee. Je lichaam is belangrijk. Voor God. [dia 9.3] Paulus schrijft verder (vers 15-16). Paulus verwijst hier wéér naar Genesis, waar staat dat de man zijn vader en zijn moeder zal verlaten om met zijn vrouw één lichaam te worden. Eén lichaam worden dat is je vader en je moeder verlaten om een andere relatie voor het leven aan te gaan, waarin je financieel, economisch, sociaal helemaal aan elkaar vast zit. Seks is de bekroning van die eenheid. Seks komt ook alleen maar tot z n recht als je ook voor de rest aan elkaar verbonden bent. Wat doe je dus als je niet trouwt, maar wel seks hebt (of andersom: je trouwt wel maar hebt geen seks)? In de ogen van God lieg je dan. Je zegt ermee: ik wil de meest ultieme eenheid met jou beleven, maar mijn pincode houd ik nog even geheim. Ik wil helemaal één met je worden maar ik kan je niet beloven voor hoelang. De Bijbel zegt: seks is als een rivier. Bruisend, vruchtbaar, verfrissend, geweldig. Maar een rivier heeft oevers nodig: trouw. Want zonder oevers is een rivier niet zo geweldig. Wie zich met een hoer verenigt (dat is: wie steeds wisselende seksuele contacten heeft) wordt samen met haar één lichaam. Dat is dus iets dat volgens de Bijbel eigenlijk helemaal niet kan! Je kunt niet steeds weer opnieuw één lichaam worden met iemand anders. Snel de stap naar Paulus laatste argument. Een tijdje geleden kreeg ik een vraag, waarvan ik toen eigenlijk nog niet begreep hoe belangrijk die vraag eigenlijk was. de vraag was deze: was Jezus eigenlijk wel single? Heeft Hij nooit kinderen gehad? En zo ja, waarom was dat?

5 Jezus was inderdaad single en wat er in vers 17 staat heef mij doen inzien dat dat belangrijk is omdat Hij zich door zijn Geest wil verenigen: een nieuwe levenseenheid wil vormen; één lichaam wil worden met mensen die in Hem geloven! Ga maar ns na. Als Jezus een vrouw had gehad (en kinderen) dan waren die en hun nakomelingen méér zijn familie geweest dan zomaar een paar mensen als wij, toch? Dan hadden er misschien mensen rondgelopen die (zoals de Da Vinci Code beweert of in de islam gebeurt) kunnen zeggen: maar ik ben familie van de profeet! Paulus zegt, en nu komen we bij het diepste geheim van alles dat met seks, met eten en drinken, met geld, met noem maar op wat te maken heeft (en toen ik dat door kreeg kreeg ik pas echt rode oren): Maar wie zich met de Heer verenigt wordt met Hem één geest. Wie zich met de Heer verenigt dat doen jullie, vandaag zeggen jullie daar heel bewust ja op die wordt één, een nieuwe levenseenheid met Hem. In goede en slechte dagen, in rijkdom en armoede, gezondheid en ziekte. Voor wie zich verenigt met Jezus wordt alles een geheim dat verwijst naar de gemeenschap met Hem! [dia 10] Paulus schrijft over seks in Efeziërs 5: Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zich hechten aan zijn vrouw, en die twee zullen één lichaam zijn. Dit mysterie is groot en ik betrek het op Christus en de kerk. [dia 11] Voor wie gelooft zijn er geen taboes, maar wordt alles heilig omdat het verwijst naar Jezus en wie God in Hem is voor jou. Elke regel verwijst naar een diepere werkelijkheid: de relatie die je nu al hebt met Jezus, en straks helemaal wanneer Hij terugkomt. Concreet: Wat je eet, wordt voorproef van de bruiloftstaart die je eet op de bruiloft wanneer Jezus terugkomt. Wanneer Hij jullie, met zijn hele kerk als zijn bruid, trouwt. Als je je pinpas trekt mag je denken aan de rekening die Jezus betaalde aan het kruis ook aan het eindresultaat als Jezus straks terugkomt: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Zonder verdriet, eenzaamheid, ziekte, handicaps.

6 Voor wie gelooft wordt zelfs de seks een geheim dat verwijst naar de gemeenschap met God door Jezus Christus. Een heilig geheim dat verwijst naar de totale bevrediging van al je verlangens behoeften. Verlangens, gevoelens en behoeften waarvan je misschien niet eens wist dat je ze had. Bevrediging, niet door mensen maar door God, die liefde is én trouw. 100% liefde en 100% trouw. Hij heeft jullie gekocht en betaald. Dus bewijs Hem eer niet alleen met de geest en met je mond door straks ja te zeggen, maar ook morgen, met je lichaam. Tot de dag komt dat je niet langer hoeft te geloven omdat je Hem ziet, met wie je nu al één Geest mag zijn. Nu één geest in een lichaam dat vergaat. Straks één geest in een verheerlijkt lichaam. Verheerlijkt, dat is: perfect, zonder defecten. Echt goed. [amen]

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Geliefde gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes

Geliefde gemeente van onze Here Jezus Christus, broeders en zusters, jongens en meisjes Seksualiteit als prachtig cadeau. Zondag 41 - zevende gebod Hieronder vind je een preek over seksualiteit. Naar aanleiding van vragen van de jeugd. Het is een tweede preek uit een reeks. In de eerste preek

Nadere informatie

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee!

Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Ruth 1 - God gaat altijd met je mee! Gezinsdienst en Doop Norah Maaike Kloeze Liturgie Welkom Eerste adventskaars aansteken plus gedichtje Zingen 1. Groot en machtig is Hij (Opwekking 387) 2. God kent

Nadere informatie

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 [de kunstwerken zijn gemaakt door Claudia Boonstra, kunstenares te Sebaldeburen. www.claudiaboonstra.nl] Dit is een leesrooster

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Efeziërs 5:33 - Huwelijk met Christus

Efeziërs 5:33 - Huwelijk met Christus Efeziërs 5:33 - Huwelijk met Christus Het huwelijk: wat moet je daar eigenlijk mee? Dat Jezus leeft maakt ook voor je huwelijk verschil: het gaat in je huwelijk niet om jezelf maar om de ander. Net zoals

Nadere informatie

Efeziërs 5:33 Huwelijk met Christus

Efeziërs 5:33 Huwelijk met Christus Efeziërs 5:33 Huwelijk met Christus Het huwelijk: wat moet je daar eigenlijk mee? Dat Jezus leeft maakt ook voor je huwelijk verschil: het gaat in je huwelijk niet om jezelf maar om de ander. Net zoals

Nadere informatie

Christen zijn en sex. Intro. blok E - nivo 2 - avond 3

Christen zijn en sex. Intro. blok E - nivo 2 - avond 3 Christen zijn en sex blok E - nivo 2 - avond 3 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Intro 19.30 De Catechismus over seks 19.45 Bijbelstudie over seks 19.55 Waar sta jij 20.00 Prestatie 20.15

Nadere informatie

Eindelijk een gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees, een die zal heten: vrouw, een uit een man gebouwd.

Eindelijk een gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees, een die zal heten: vrouw, een uit een man gebouwd. Huwelijksformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn hier bijeen om het huwelijk van en aan de Heer op te dragen en hem om zijn zegen te vragen. Laten we eerst nagaan wat het Woord van God

Nadere informatie

1 Korintiërs 13:1-13 Extreme Makeover

1 Korintiërs 13:1-13 Extreme Makeover 1 Korintiërs 13:1-13 Extreme Makeover Wordt je van geloven een heel ander mens? En wil je dat eigenlijk wel? Paulus schrijft dat liefde het verschil maakt: als christen ken je Gods liefde, en dat is een

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Lucas 18: Ik mag ook nooit wat, of toch wel?

Lucas 18: Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Lucas 18:9-14 - Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel?

Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

STRIJD OM JE IDENTITEIT

STRIJD OM JE IDENTITEIT STRIJD OM JE IDENTITEIT BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 11 3 4 INLEIDING We zijn snel geneigd om onze identiteit te halen uit

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Aan Tafel [VBW-themalied] De allergrootste Koning de allergrootste Koning Heeft aan jou een vraag: heeft aan jou een vraag Mag ik

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Structuur van de brief. Boodschap hoofdstuk 7. Structuur hoofdstuk 7 BIJBELSTUDIE. De eerste Brief van Paulus aan Korinte

Structuur van de brief. Boodschap hoofdstuk 7. Structuur hoofdstuk 7 BIJBELSTUDIE. De eerste Brief van Paulus aan Korinte BIJBELSTUDIE De eerste Brief van Paulus aan Korinte Structuur van de brief 1:1-9 Inleiding 1:10-6:20 Antwoord op verslagen 7:1-16:12 Antwoord op de brief van de Korintiërs 7:1-40 Huwelijk en aanverwante

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 5, 32 Huwelijksdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 5, 32 Huwelijksdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 5, 32 Huwelijksdienst 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Psalm 100 : 1 4 4. Gebed om zegen over de eredienst 5. Schriftlezing: Efeziërs 5 6. Zingen: Psalm

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Huwelijksformulier. Huwelijksformulier

Huwelijksformulier. Huwelijksformulier Huwelijksformulier De kerkenraad maakt aan de gemeente bekend dat N.N. en N.N. van plan zijn te trouwen. Zij willen hun huwelijk in de naam van God beginnen en samen met de gemeente om zijn zegen vragen.

Nadere informatie

Gebed voor de zieken/ zwakken/ gehandicapten - gebed loopt uit op: Opwekking 717 Stil mijn ziel

Gebed voor de zieken/ zwakken/ gehandicapten - gebed loopt uit op: Opwekking 717 Stil mijn ziel Liturgie Ontdekzondag 2015 De zwakste schakel Welkom door de dienstdoende ouderling Votum, zegengroet en amen Zingen Liedboek 460: 1,2, 3 en 4 Loof de Koning heel mijn wezen Gebed Bijbellezing: 1 Korintiërs

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Orde III Schrift, zegen en gebed

Orde III Schrift, zegen en gebed Orde III Schrift, zegen en gebed bemoediging en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft, Ps. 124:8 [die trouw houdt tot in eeuwigheid Ps. 146:6 en niet laat varen het

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

Efeziërs 1. Begin van de brief

Efeziërs 1. Begin van de brief Efeziërs 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Efeze 1 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Efeze. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Jullie horen

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen 1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

1 Korintiërs 11:33 - Verkondig Jezus door te delen (avondmaal)

1 Korintiërs 11:33 - Verkondig Jezus door te delen (avondmaal) 1 Korintiërs 11:33 - Verkondig Jezus door te delen (avondmaal) Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof?

Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Psalm 73 Help, ik twijfel! Wat heb ik aan geloof? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

Prachtig en het is inderdaad reden om God zeer te prijzen. Wat is God in heel veel dingen ongelofelijk goed en genadig!

Prachtig en het is inderdaad reden om God zeer te prijzen. Wat is God in heel veel dingen ongelofelijk goed en genadig! God leidt, maar hoe? Preek over zondag 10 (Ik geloof Gods voorzienigheid) [dia 1] Als je ziek bent gebruik je een thermometer om te kijken of je koorts hebt. Lig je in het ziekenhuis, dan hoort het meestal

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019

Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019 Kringmateriaal VEZ januari en februari 2019 Thema: Het belang van vriendschappen, gezonde relaties Kringavond: 9 januari 2019 Inleiding In januari en februari staan wij stil bij het thema de Naakte Waarheid,

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten In de Bijbel In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen met een vraag over het huwelijk (Mt. 19, 1-6; Mc. 10, 1-12): staat het een man vrij zijn

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

[audio mp3="http://ccg.nu/wp-content/uploads/2015/02/ mp3"][/audio]

[audio mp3=http://ccg.nu/wp-content/uploads/2015/02/ mp3][/audio] De straat op...? Author : Emmanuel-Oliveiro [audio mp3="/wp-content/uploads/2015/02/150201.mp3"][/audio] 1 februari is de preek gebaseerd op les 12 van het boek Missional Essentials. Laatste preek in onze

Nadere informatie

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt Liturgie zondag 30 oktober 2016 9:30 uur Ds H D Bondt 9:30 uur 30-okt Ds H D Bondt Opw 629 : Ps 139 : 1, 2, 3 K Opw 180 : Gez 161 : Dooplied Jes 43 : 1-7 en 14-21 Gez 149 : Jes 43 : 1, 4 LB 481 : 1, 2

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

En dan tot slot nog iets over de gevolgen. Wat waren eigenlijk de gevolgen van die bijzondere leiding in het leven van Maria? En voor ons?

En dan tot slot nog iets over de gevolgen. Wat waren eigenlijk de gevolgen van die bijzondere leiding in het leven van Maria? En voor ons? Mij geschiede naar uw Woord preek over Lucas 1,26-38. Ik neem jullie vanochtend mee in drie stappen. Lucas beschrijft de aankondiging van de geboorte van Jezus vanuit het perspectief van Maria. Best bijzonder.

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek over Lucas 11:1-13 (biddag 2011) Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik had beloofd om vanavond ook v/a 118 te bespreken [dia 1]. Eigenlijk is dat dezelfde vraag als die

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Kringmateriaal VEZ. Jaarthema: Wandelen over water #wow Periode: Januari-mei 2017 Caroline Mateboer

Kringmateriaal VEZ. Jaarthema: Wandelen over water #wow Periode: Januari-mei 2017 Caroline Mateboer Kringmateriaal VEZ Jaarthema: Wandelen over water #wow Periode: Januari-mei 2017 Auteur: Caroline Mateboer 1 Opbouw kringavonden Inleiding thema: Elk thema wordt met ongeveer één A4 ingeleid. Hierna kan

Nadere informatie

Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp)

Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp) Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Ik sprak laatst een vriend van mij. Hij is baptist en gelooft dus niet dat ook kinderen van

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen.

Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen. Lezen: Joh 6:1-15 Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen. Maar eerst een vraag. Wie heeft er een paar weken geleden meegedaan met

Nadere informatie

De Rivier - Opwekking 459

De Rivier - Opwekking 459 Hartelijk welkom De Rivier - Opwekking 459 Levend water, verfrissend, vrij; het stroomt de berg af tot in de vallei. 't Is Gods rivier die je vreugde geeft. Hij brengt vernieuwing aan alles wat leeft.

Nadere informatie

Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind!

Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind! Marcus 1:11 Je bent Gods geliefde kind! Ieder mens heeft behoefte aan liefde. Maar we hebben Gods liefde ingeruild voor andere dingen. Jezus geeft de mensheid een nieuw begin: hij is Gods geliefde Zoon.

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

HUWELIJKSFORMULIER. Gemeente van onze Here Jezus Christus,

HUWELIJKSFORMULIER. Gemeente van onze Here Jezus Christus, HUWELIJKSFORMULIER Afkondiging De kerkenraad maakt aan de gemeente bekend dat N.N. en N.N. van plan zijn te trouwen. Zij willen hun huwelijk in de naam van God beginnen en samen met de gemeente zijn zegen

Nadere informatie

AANMOEDIGING: BLIJF LEVEN IN CHRISTUS! 1. aanvaarden 2. vasthouden 3. genieten

AANMOEDIGING: BLIJF LEVEN IN CHRISTUS! 1. aanvaarden 2. vasthouden 3. genieten Kol.2:6,7 Houten 30 mei 2010 Belijdenisdienst Liturgie Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God Zingen: k Stel mijn vertrouwen (canon) Opw. 518 (Heer U doorgrondt en kent mij) Gebed Lezen: 1 Thessalonicenzen

Nadere informatie

Kinderen bidden voor Kinderen. Mariakapel. Datum..

Kinderen bidden voor Kinderen. Mariakapel. Datum.. Kinderen bidden voor Kinderen Mariakapel. Datum.. Bidden met Maria 2 We bidden voor:................ 3 God kent jou God kent jou vanaf het begin helemaal van buiten en van binnenin Hij kent al je vreugde

Nadere informatie

Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17)

Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17) Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september 2015 OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17) Wij willen samen vieren dat God van mensen houdt en dat Hij in ons midden zijn rijk

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Save sex? Hoe ver is te ver?

Save sex? Hoe ver is te ver? Save sex? Hoe ver is te ver? Je hebt vast weleens van 'Save Sex before marriage' gehoord. Seksualiteit bewaren totdat je getrouwd bent. Maar dan blijf je nog wel met een hoop vragen zitten. Hoe ver mogen

Nadere informatie

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Prediking Geloofsbelijdenis Onderwijzing bij het Avondmaal De apostel Paulus beschrijft hoe onze Heer Jezus Christus het heilig Avondmaal heeft ingesteld:

Nadere informatie

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk 1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk Zondag en maandag: twee verschillende werelden? Zo kan het wel lijken. Aan het einde van een lang hoofdstuk over de opstanding trekt Paulus een andere conclusie: omdat

Nadere informatie

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13 Waaraan herken je een christen? Aan het visje achterop zijn auto? Aan het kruisje om haar hals? Aan de juiste theologie? Waaraan herken je een christen? Aan de leerling herken je de leraar. Jezus is het

Nadere informatie

Efeziërs 2:6 Pasen in je leven

Efeziërs 2:6 Pasen in je leven Efeziërs 2:6 Pasen in je leven Pasen gaat niet alleen over de opstanding van Jezus. Het mag ook Pasen zijn in je eigen leven. Volgens Paulus zijn christenen zo sterk aan Christus verbonden dat zij ook

Nadere informatie

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p.

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p. Lesoverzicht 1. Bidden p. 4 2. De Kerk p. 10 3. De priester p. 17 4. Vergeving p. 23 5. De Bijbel p. 28 6. Delen p. 35 7. Het offer p. 41 8. De H. Communie p. 48 9. Zingen voor God p. 55 10. Heilig worden

Nadere informatie

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij!

Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! Liturgie Emmen, 16 november 2014 /aangepaste dienst Thema: Ruth hoort er helemaal bij! 1. Votum: Opwekking 640 (eenmaal) 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Efeze 5,32 Christus liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en)

Efeze 5,32 Christus liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en) Efeze 5,32 Christus liefde: geheim v e christelijk huwelijk (+ Samen GROEI-en) Liturgie Voorzang Ps 139,1.6 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Gez 166,1.2 Wet Zingen Ps 45,1.4 Gebed Lezen: Efeze 5,21-33

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Nee, dat is niet alleen een vraag om met Pinksteren of een week na Pinksteren te stellen - dat is een vraag voor altijd.

Nee, dat is niet alleen een vraag om met Pinksteren of een week na Pinksteren te stellen - dat is een vraag voor altijd. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Er gaat een verhaal over de engelen in de hemel die verdrietig zijn. Als er gevraagd wordt waarom ze zo verdrietig zijn, zeggen ze: God heeft zulke geweldige schatten

Nadere informatie

GELOOF WAT IS HET EN HOE WERKT HET?!

GELOOF WAT IS HET EN HOE WERKT HET?! Themadag Zout en Licht Hilversum Maart 2017 GELOOF WAT IS HET EN HOE WERKT HET?! Doel van dit onderwerp: Leren wat geloof volgens de bijbel is; waarom geloof en werken (handelen) samengaan. Wat verkeerd

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe

1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe 1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Preek de kracht van de Heilige Geest

Preek de kracht van de Heilige Geest Preek de kracht van de Heilige Geest (Lukas 23:44-49, Handelingen 2:1-4, Efeziërs 3:14-21) Liturgie 12 juni 2011 ds. D. Vonck Houten Spurt Als een vuur van binnen Njoy Pinksterlied (alvast, heeft de gemeente

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

De Heilige Geest. Deel 1: Wie en waarom

De Heilige Geest. Deel 1: Wie en waarom De Heilige Geest Deel 1: Wie en waarom Inhoud Inleiding Avond 1 Avond 2 Avond 3 Avond 4 Avond 5 Wie is de Heilige Geest? De komst van de Geest Ware wijsheid Je bent zelf een brief! Leven door de Geest

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015

Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015 Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015 Psalm 75 : 1 (NB) U alleen, U loven wij, U loven wij, onze Heer, want uw naam zo rijk van eer is tot onze vreugd nabij. Men vertelt in heel het

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

Bijbelstudies Efezebrief Gameren

Bijbelstudies Efezebrief Gameren Bijbelstudies Efezebrief Gameren Structuur A. 14-15 Aanhef B. 16-19 Gebed (met 3 verzoeken) C. 20-21 Lofprijzing 1. Adres (vs 14-15) 14 Om deze reden buig ik mijn knieën voor de Vader van onze Heere Jezus

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden

Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden Liturgie zondag 18 juni 2017 Doopdienst Thema verbonden Voorganger: Ds. Margriet van de Bunt Organist: Marinus den Harder Jennifer Jonker en Lianne Loekie Jochemsen worden gedoopt. Welkom en mededelingen-

Nadere informatie

1 Tim 6: 6 Maar voor wie tevreden is met wat hij heeft, is het geloof grote winst..

1 Tim 6: 6 Maar voor wie tevreden is met wat hij heeft, is het geloof grote winst.. Votum groet Zingen Ps 145: 3, 4 Gebed Schriftlezing 1 Tim 6: 6-19 Zingen Ps 49: 5, 6 Prediking 1 Tim 6: 6 Zingen LB 912 Neem mijn leven Geloofsbelijdenis HC 50 Zingen GK 227 Alles alles is gelegen Gebed

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen

1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen 1 Petrus 2,6-8 Jezus, de kostbare steen: bouwen of struikelen Levende stenen (2) Liturgie Voorzang: Zingen Gez 38,1.4 Stil gebed Votum groet Zingen: Gez 167,1.3 Wet Zingen Ps 118,1.5 Gebed Bijbellezing:

Nadere informatie