Metaal van A Z. Multimediale Vaktaal assistent ( MVA)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Metaal van A Z. Multimediale Vaktaal assistent ( MVA)"

Transcriptie

1 De Shovel Na het derde leerjaar beheersen de meeste leerlingen de basisvaardigheden van de metaaltechniek. Ook bezitten de leerlingen veel ICT-vaardigheden op het gebied van automatisering, ontwerp en fabricage van het product. Met dit project willen we de vaardigheden op elk gebied verdiepen en willen we de samenwerking onderling bevorderen. Ook willen we de leerlingen laten ervaren dat er veel samenhang is tussen de losse delen en dat het geheel meer is dan de som der delen. Verder willen we de leerlingen laten ervaren dat wiskunde, natuurkunde en de talen onmisbaar zijn in de moderne techniek en dat de intergratie van de vakken prettig is. In dit project is het Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO) en Beroepstaak Gestuurd Leren (BGL) de rode draad in het geheel. In het begin zal er veel gestuurd en gecoacht worden, maar de eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid zal naarmate het project vordert toenemen. In onderstaand figuur is globaal aangegeven welke werkplekken, vakken en vaardigheden in het project De Shovel geïntegreerd zijn. Metaal van A Z Taalondersteuning Autosketch 2-D tekenprogramma Ontwerpen ArtCut & Masterplott Design AlphaCam & Remote CNC-techniek Excel Calculatie Kostprijs Formules Inventor 3-D tekenprogramma Ontwerpen Wiskunde Bijv. O=p x D Opp = p x r 2 Word Werkvoorbereiding Planning Overleg Plaatwerken Uitslagen Buigen en knippen Zetten Natuurkunde F = p x O M = F x l Nederlands Teksten in: MVA Word Engels Teksten in: Inventor ArtCut Vakleer Materialenkennis Gereedschappen Frezen & Boren Lastechnieken MIG-MAG-lassen TIG-lassen Hard-solderen Autogeen-lassen Draaien Inwendig Uitwendig In de volgende paragrafen kunt u lezen waarom we gebruik maken van de verschillende werkplekken en wat deze werkplekken inhouden. Ook willen we enkele voorbeelden geven van intergratie van de AVO-vakken in de techniek en hoe het een en ander in onze ogen gerealiseerd kan worden.

2 Metaal van A Z De meeste zaken die je in de techniek tegenkomt kun je vinden in het programma Metaal van A Z. In dit programma worden aan de hand van gesproken woord, filmpjes, afbeeldingen met teksten en kleine toetsen vaardigheden, vakleer en vaktaal behandelt. Voordat een leerling een handeling zelf moet uitvoeren kan hij eerst bekijken hoe een vakman deze handeling uitvoert. Taalzwakke en leerlingen met dyslexie hebben grote steun aan dit programma. Elke leerling kan zich op zijn eigen manier goed voorbereiden op de zaken die gedaan moeten worden. In een speciale studiewijzer staat precies vermeldt welk onderwerp bij welk product bekeken moet worden. Door dit programma zullen leerlingen zelfstandiger problemen oplossen en aanpakken en heeft de docent meer tijd om zich met andere organisatorische problemen bezig te houden. Tevens heeft de docent meer tijd om zwakkere leerlingen te begeleiden. Multimediale Vaktaal assistent ( MVA) De MVA is een instrument dat vakoverstijgend is, de leerling stimuleert tot zelfstandig leren en de docent ontlast van herhaalde vragen naar vaktermen. Wat is vaktaal voor de techniek? een website met verklaringen voor vaktermen uit de metaal, installatie en elektro techniek bij elke methode te gebruiken multimediaal: kort & bondige teksten met illustraties, zonodig met bewegende beelden speciaal voor taalzwakke leerlingen o BB, LWOO, LWT, praktijkonderwijs, niveau 1 leerlingen MBO meer dan 3000 relevante woorden

3 Demonstratie: kijk op Autosketch Autosketch is een eenvoudig te begrijpen CAD-programma dat voor onze leerlingen voldoet, hiermee kunnen ze de meest geavanceerde tekeningen ontwerpen en deze later produceren. Het is niet onze bedoeling om van onze leerlingen CAD tekenaars te maken maar om ze op een speelse manier het inzicht te verschaffen van, aanzichten in het platte vlak, naar de isometrische tekening en het eindproduct. Verder krijgen de leerlingen op een snelle manier inzicht in de opbouw van een product en gaan ze tijdens het tekenen/ontwerpen van het product al nadenken over de manier van fabricage. Ook maken de leerlingen ontwerpen in Autosketch die ze vervolgens op een CNC-machine produceren. We moeten hierbij denken aan: naamplaatje geproduceerd op de graveermachine de Isel freeswerkstuk geproduceerd op de Emco VMC-100 Ontwerp maken met het CAD programma Autosketch. Het ontwerp opslaan op een USB-memory-stick. Het CAD ontwerp (DWG-file) omzetten in een ANC-file met het programma AlphaCam. De Isel De ANC-file herbenoemen in een NCP-file met het programma Windows XP. De NCP-file laden in het programma Remote. Met het programma Remote het NCP- programma uitvoeren op de graveermachine de Isel. Sportfiguren getekend met Autosketch en geproduceerd op de Isel.

4 ArtCut & Masterplott Als de leerlingen de Shovel geproduceerd hebben willen ze het uiterlijk ook een eigen tintje geven. Sommige leerlingen nemen de Shovel mee naar huis en spuiten of verven het geheel. Wij hebben gedacht om een techniek te introduceren die leerlingen een bredere kijk geeft op techniek buiten metaaltechniek. Met het software programma ArtCut en de snijplotter Masterplott gaan we dit realiseren. Het principe van CAD-CAM is bekend bij onze leerlingen, ze hebben namelijk gewerkt met de Isel en de Emco machines. We willen onze leerlingen laten ervaren dat je dit geleerde in een andere context van de samenleving kan toepassen, dat je met een kleine verandering tot een heel ander product komt en dat je dan in een heel andere werkomgeving zit. Op veel plaatsen in het dagelijks leven komen we producten tegen die met een snijplotter gerealiseerd zijn. We denken hierbij aan alle mogelijke vormen van reclame: Bedrijfsmatig autobelettering gevelreclame vervaardigen van stickers speciale acties op binnenkant van winkelruiten beurs presentaties en evenementen aandacht vestigen op te verkopen artikelen Alle mogelijke vormen van bewegwijzering: omleidingborden interne bedrijfsbelettering naambordjes en naamplaatjes waarschuwingsborden Markering: Thuis identificeren van machines veiligheidsstickers Een aantal toepassingen voor hobby en thuis: maken van sjablonen voor spuiten of verven decoreren van kinderkamer of babykamer met stripfiguren etc. decoreren van speelgoed, fietsen, skateboards, surfplanken, snowboards etc. maken van eigen naambordjes, huisnummers etc. Onze leerlingen ontwerpen voor de Shovel hun eigen beletteringen en logo s om ze vervolgen met de snijplotter in kunststof folie te produceren. Ook maken de leerlingen dankbaar gebruik van Internet.

5 Miljoenen mensen hebben al eens een ontwerp gemaakt en dit op internet gezet. De leerlingen kunnen dus handig gebruik maken van deze ontwerpen door ze te downloaden en vervolgens aan te passen. Hieronder zie je enkele voorbeelden van ontwerpen: Een logo van Burger King Zo maar een logo Verschillende ontwerpen van logo s en teksten Door naar de voorbeelden van anderen te kijken zullen de eigen ontwerpen in kwaliteit toenemen en zal de ontwerp creativiteit van de leerlingen in niveau stijgen. Verder hopen we dat het blikveld van de leerlingen, door ze verschillende technieken buiten de metaaltechniek aan te bieden, ruimer wordt.

6 Samenwerken en werkverdeling In het project moeten de leerlingen in groepjes van drie tot vier werken. Elke leerling maak zijn eigen Shovel, maar ze maken wel onderling werkafspraken. Als we het werkstuk van de Shovel bekijken dan zien we dat er vier wielen geproduceerd moeten worden, als een groep uit 3 leerlingen bestaat dan moeten er in totaal dus 4 x 3 = 12 wielen geproduceerd worden. Een leerling die bijvoorbeeld goed kan lassen zal de productie van de wielen op zich nemen. Leerling 1 zal 1 wiel maken, leerling 2 zal 1 wiel maken en leerling 3 zal de productie van de resterende 10 wielen op zich nemen. Op deze manier moeten alle werkzaamheden die voorkomen in de Shovel gepland worden. De planning moet gemaakt worden in het programma Excel. Verder zullen de leerlingen zich onderling moeten helpen bij de werkzaamheden die voorkomen. Een voorbeeldje: Onderdeel Aantal Leerling 1 Leerling 2 Leerling 3 Wielen 12 1 wiel 1 wiel 10 wielen Cilinders draaien 9 1 cilinder 7 cilinders 1 cilinder Cilinders frezen 9 7 cilinders 1 cilinder 1 cilinder Motorkap buigen 3 1 motorkap 1 motorkap 1 motorkap Motorkap TIGlassen 9 1 lasnaad 1 lasnaad 7 lasnaden De kader leerlingen zullen ook nog een kostprijsberekening van de gehele Shovel in het Excel programma moeten maken Werkvoorbereiding in Word De kader leerlingen moeten van verschillende onderdelen van de Shovel een werkvoorbereiding maken. Ze moeten dan stap voor stap op papier zetten hoe het product gemaakt dient te worden. Bij deze teksten moeten natuurlijk ook tekeningen en afbeeldingen komen om het geheel duidelijker te maken. De tekeningen worden gemaakt met Autosketch en Inventor. De afbeeldingen worden ter plaatse gemaakt met de digitale camera van de afdeling en vervolgens worden de afbeeldingen bewerkt met het programma Paint Shop Pro. De foto s en tekeningen kunnen later ook gebruikt worden als ze het werkstuk moeten presenteren. De presentatie moet gemaakt worden met het programma Powerpoint. Productie van het werkstuk Het systeem van werken in onze afdeling is al op verschillende plekken beschreven, dit willen we op deze plaats dus niet meer doen. Wel willen we vermelden dat alle basishandelingen in het werkstuk voorkomen en dat verdieping en complexiteit toenemen. De manier van productie is voorgeschreven, ook liggen de afmetingen van de meeste onderdelen vast. De leerling heeft hierin dus weinig vrijheid. In het volgende project zal deze vrijheid er wel zijn. Maar het leek ons op dit moment niet erg zinvol om de leerlingen in dit stadium al te veel ontwerp vrijheid te geven. Om tot een behoorlijk eindproduct te komen zal eerst het een en ander geleerd dienen te worden, vervolgens kun je de touwtje laten vieren om ze vervolgens los te laten.

7 Het 3-D tekenpakket Inventor In het HBO en MBO is de overstap van het ontwerpen in 2D naar 3D al geruime tijd gemaakt. De denkwijze van het ontwerpen is hierdoor drastisch verandert, als we een ontwerp maken met bijvoorbeeld het programma Autocad dan is het uitgangspunt de aanzichten in een 2D tekening. Van hieruit gaan we verder met ontwerpen en er ontstaat een ruimtelijk ontwerp, dus een 3D tekening. In de tekenprogramma s Solidworks, Pro-engineer, Inventor en andere 3D ontwerp programma s gaan we uit van een 3D model. Dit 3D model gaan we als het ware elektronisch boetseren, we plakken er wat bij, we halen er weer iets af en zo ontstaat het 3D product. Als het 3D ontwerp klaar is hebben we in een paar tellen de 2D tekeningen met bemating. Het ontwerpen gaat een stuk eenvoudiger omdat je het ruimtelijk ontwerp ziet groeien. In een 2D tekening is dit veel complexer. Voor een groot deel van onze leerlingen is het zien van een ruimtelijk figuur aan de hand van aanzichten bijna niet te behapstukken. Het ontwerpen in Inventor gaat ze een stuk beter af. De stap die ze vervolgens moeten nemen van 3D naar 2D en daarna naar de productie van het ontwerp maken ze zonder veel moeite. Hieronder enkele elektronisch geboetseerde ontwerpen die leerlingen uit het derde leerjaar zonder problemen zelfstandig in 1½ les ontwerpen. De tekening van de aanzichten met maten maken ze vervolgens in enkele minuten.

8 Ook de afbeelding van de Shovel is met Inventor ontworpen. De leerlingen moeten in dit project verschillende onderdelen van de shovel in Inventor ontwerpen. Dit ontwerpen lukt natuurlijk niet meteen, eerst zullen ze de werkplek Inventor moeten doorlopen. De leerling ziet dus dat hij zijn kennis eerst op een hoger peil moet brengen voordat hij tot een oplossing kan komen. Deze structuur is in het hele project aanwezig. (PGO) en (BGL) Integratie van wiskunde, natuurkunde, Engels en Nederlands Dit stuk is geschreven door de docenten H. Becker en W. van Zon, dus dit is onze gedachte over integratie, hier zijn dus geen rechten/verplichtingen aan verbonden. Hopelijk worden we niet afgeschoten! Er is al veel gesproken over integratie van de AVO-vakken in de technische vakken. In eerste instantie zou dit op beperkte schaal moeten gebeuren om mislukking te voorkomen, waarom is voor velen niet duidelijk. De vragen die vele stellen luiden: hoe, waar, wanneer gaan we het doen en hoeveel lessen gaat deze integratie ons kosten. Wie gaat het doen. Wat is de meerwaarde van integratie. Zo zijn er nog vele vragen te bedenken. Er zijn natuurlijk ook vragen te bedenken waarom we het niet moeten doen. Om nu de voordelen of nadelen op te sommen heeft volgens ons geen enkele zin. Wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat gedeeltelijke integratie van de AVO-vakken in de technische vakken voor onze leerlingen een zeer goede zaak zou zijn. We willen dan ook een voorzet op maat geven door lesstof voor wiskunde, natuurkunde, Engels en Nederlands te ontwikkelen voor het project De Shovel. Vervolgens willen we aangeven hoe de integratie organisatorisch tot stand zou kunnen komen. Het is dan aan anderen om de voorzet in te koppen en vervolgens meer bruikbare voorzetten te geven zodat we de wedstrijd kunnen winnen. De rest volgt spoedig.

9

Docenteninformatie. Lespakket: Een reis door de wereld van 3D printen. Een reis door de wereld van 3D Printen 1

Docenteninformatie. Lespakket: Een reis door de wereld van 3D printen. Een reis door de wereld van 3D Printen 1 Docenteninformatie Lespakket: Een reis door de wereld van 3D printen Een reis door de wereld van 3D Printen 1 Voorwoord 3D printen is aan een snelle opmars bezig. Het is bijna niet te geloven dat de techniek

Nadere informatie

Curriculum vitae. Opleiding Richting Ervaring Veel ervaring in CAD Woonplaats. 10 + jaar Technisch tekenaar Solid Edge Solidworks

Curriculum vitae. Opleiding Richting Ervaring Veel ervaring in CAD Woonplaats. 10 + jaar Technisch tekenaar Solid Edge Solidworks Curriculum vitae PERSOONLIJKE DETAILS Naam Sergio Woonplaats DELFT Geboortedatum 1979 SAMENVATTING Opleiding Richting Ervaring Veel ervaring in CAD Woonplaats HBO HTS Werktuigbouwkunde 10 + jaar Solid

Nadere informatie

Voortgangsverslag 1.4

Voortgangsverslag 1.4 Voortgangsverslag 1.4 Leon van Luijk Koudekerk a/d Rijn mei 2012 Haagse Hoge School Voorwoord In het kader van de HBO opleiding werktuigbouwkunde duaal is dit het voortgangsverslag van het vierde blok

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting beroepsgerichte vakken. Technisch College Velsen. Examen periode : 2014-2016

Programma van Toetsing en Afsluiting beroepsgerichte vakken. Technisch College Velsen. Examen periode : 2014-2016 Programma van Toetsing en Afsluiting beroepsgerichte vakken. Technisch College Velsen. Examen periode : 2014-2016 Programma van Toetsing en Afsluiting beroepsgerichte vakken Technisch College Velsen. Examen

Nadere informatie

PTA: Leerweg: BB/KB Leerjaar: 4 Keuzevak: Meubelmaken

PTA: Leerweg: BB/KB Leerjaar: 4 Keuzevak: Meubelmaken PTA: 206-208 Leerweg: BB/KB Leerjaar: 4 Keuzevak: Meubelmaken.periode 2. taak 3.inhoud onderwijsprogramma 4.toetsvorm 5.herkansin g j/n 6. weging Leerjaar 4 TAAK: Ja (zie 6.) De werkzaamheden voor het

Nadere informatie

Voor het beoordelen en het becijferen van de modules en projecten wordt door de docenten een scoringsformulier van competenties ingevuld.

Voor het beoordelen en het becijferen van de modules en projecten wordt door de docenten een scoringsformulier van competenties ingevuld. PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING Vak: Innovatieve Techniek Inleiding Innovatieve Techniek is een vak waarbij je een brede oriëntatie op techniek krijgen. Je werkt in de vorm van modules en projecten,

Nadere informatie

Bouw je eigen fabriek. procestechniek. Praktijkopdrachten voor vmbo, leerjaar: 2/en 3. Vul hier je gegevens in Naam Klas Datum

Bouw je eigen fabriek. procestechniek. Praktijkopdrachten voor vmbo, leerjaar: 2/en 3. Vul hier je gegevens in Naam Klas Datum Bouw je eigen fabriek procestechniek Praktijkopdrachten voor vmbo, leerjaar: 2/en 3 Vul hier je gegevens in Naam Klas Datum I. Inleiding In een fabriek vinden meestal verschillende bewerkingen plaats voordat

Nadere informatie

Voorlichting PIE 20 februari 2019

Voorlichting PIE 20 februari 2019 Voorlichting PIE 20 februari 2019 Waar staat het profieldeel PIE voor? Produceren, Installeren en Energie Wat wordt er aangeboden? Profiel ( = verplicht) Ontwerpen en maken * Bewerken en verbinden van

Nadere informatie

Inleiding. Voorwaarden. Sleutelschema's

Inleiding. Voorwaarden. Sleutelschema's Lesbrieven: Schematiseren bij de MVA Docentenhandleiding Elsbeth van der Laan, Saskia Bergsma, Roland Angenent en Theun Meestringa Enschede: SLO, december 2005 Inleiding Bij de Multimediale Vaktaal Assistent

Nadere informatie

1. Ik kan vormen en figuren herkennen en gebruiken met bijbehorende wiskundige vaktaal.

1. Ik kan vormen en figuren herkennen en gebruiken met bijbehorende wiskundige vaktaal. LEERLIJN WISKUNDE VMBO-BKTG (Leerjaar 1-periode 1) VMBO BKTG LJ1 Vmbo BKTG Periode 1 Wat ga ik leren? Wanneer? Welke inhoud heb ik nodig? Wat ga ik doen om dit te leren? Hoe bewijs ik dat ik dit geleerd

Nadere informatie

Informatie. bij de methodes. Techniek en Techniek in beweging. Uitgeverij Teles 2000. Techniek 1

Informatie. bij de methodes. Techniek en Techniek in beweging. Uitgeverij Teles 2000. Techniek 1 Informatie bij de methodes Techniek en Techniek in beweging Techniek 1 Vakwerkplan 1.0 Uitgangspunten Uitgangspunten bij de Techniek lessen zijn de herziene kerndoelen van1998 en de daarna volgende herziening

Nadere informatie

Deel 2: Waarom het beste rekenidee van Guus is.

Deel 2: Waarom het beste rekenidee van Guus is. Deel 2: Waarom het beste rekenidee van Guus is. BVMBO organiseert de wedstrijd Beste rekenidee mbo voor rekendocenten uit het mbo. Een idee kan bestaan uit bijvoorbeeld inspirerende materialen voor rekenlessen

Nadere informatie

PLUSLESSEN MAVO-2 2015-2016

PLUSLESSEN MAVO-2 2015-2016 PLUSLESSEN MAVO-2 2015-2016 Veendam, oktober 2015 Beste leerling van mavo-2, Net als in het brugjaar krijg je in dit tweede leerjaar iedere week een plusles. Iedere pluslesserie duurt 6 weken. We starten

Nadere informatie

Verspaningstechnologie

Verspaningstechnologie Opleiding Verspaningstechnologie mbo niveau 4+ BBL 2014-2015 kweekvijver voor techniek, vakmanschap en creativiteit Opleiding BBL-opleiding op mbo niveau 4+ Verspaningstechnologie In deze opleidingen bouw

Nadere informatie

Informatieavond klas 2. Informatie avond Keuzemodules Klas 2 naar klas 3 26 maart 2019

Informatieavond klas 2. Informatie avond Keuzemodules Klas 2 naar klas 3 26 maart 2019 Informatieavond klas 2 Programma - Algemene uitleg aula - basis/kader aula - gl/tl lokaal 016 Deze presentatie is binnenkort op de website terug vinden 2 x kiezen - Voor de meivakantie moeten er 2 keuzes

Nadere informatie

Opleiding. Plaatbewerking. mbo niveau 4+ BBL 2014-2015. Pilot in februari 2015! kweekvijver voor techniek, vakmanschap en creativiteit

Opleiding. Plaatbewerking. mbo niveau 4+ BBL 2014-2015. Pilot in februari 2015! kweekvijver voor techniek, vakmanschap en creativiteit Opleiding Plaatbewerking mbo niveau 4+ BBL 2014-2015 Pilot in februari 2015! kweekvijver voor techniek, vakmanschap en creativiteit Opleiding BBL-opleiding op mbo niveau 4+ Plaatbewerking De metaalbewerking

Nadere informatie

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO 2014-2015 1 Inhoudsopgave 1 Het onderwijs verandert blz 3 2 Kiezen in VMBO-2 blz 4 3 De opleidingen binnen het Minkema College blz 5 Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Interieurontwerp en. design van het profiel BWI vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Interieurontwerp en. design van het profiel BWI vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Interieurontwerp en design van het profiel BWI vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank vmbo voor

Nadere informatie

Opdracht Stop kindersekstoerisme

Opdracht Stop kindersekstoerisme Opdracht Stop kindersekstoerisme Opdracht voor 4 personen MBO Toerisme ECPAT Nederland ECPAT wereldwijd actief ter bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting ECPAT Nederland - Postbus 11103-2301

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 2014-2015 Belangrijke data i.v.m. profielkeuze schooljaar 2014 2015 9 dec. Ouderavond 10 dec. Mentoravond 26-30 jan. Elke derde klas gaat één dag op keuzedag 2 feb

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. metaaltechniek CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. metaaltechniek CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2011 gedurende 920 minuten metaaltechniek CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 124 punten te

Nadere informatie

STAP 1 (tijd: 1 uur, Punten 5)

STAP 1 (tijd: 1 uur, Punten 5) SECTORWERKSTUK HANDLEIDING Je gaat beginnen aan het sectorwerkstuk dat verplicht is binnen onze opleiding. Dit werkstuk gaat over het beroep dat in jouw sector ligt. Aan de hand van het volgende stappenplan

Nadere informatie

Architectuur. Naam: Klas:

Architectuur. Naam: Klas: Naam: Klas: inhoud Inhoud Planning Blz. 1 Opdracht 1 - Een eigen huis Blz. 2 Opdracht 2 - Schetsen Blz. 3 Opdracht 3-3D ontwerpen Blz. 4 informatie - Aan de slag met Cura Blz. 5 Opdracht 4 - Dossier &

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 2 Cameratechnieken en Logo maken Les 1 Cameratechnieken en logo maken Samenvatting van de les De leerlingen leren in deze les hoe reclames

Nadere informatie

Het maken van een transporttank

Het maken van een transporttank Het maken van een transporttank Dit materiaal is tot stand gekomen in samenwerking met CarrosserieNL en VOC. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2014. Alle rechten voorbehouden. Het maken van een transporttank

Nadere informatie

Wat wil de werkgever? Praktijkleren. CSG Prins Maurits. Middelharnis

Wat wil de werkgever? Praktijkleren. CSG Prins Maurits. Middelharnis Wat wil de werkgever? Praktijkleren CSG Prins Maurits Middelharnis Wat wil de werkgever? Het antwoord op deze vraag hebben wij een aantal jaren geleden voor onszelf geformuleerd. Laat de lessen bij de

Nadere informatie

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren.

Oriëntatie: Samen Scholen Beeldende Kunsteducatie. Helma Molenaars en Grada Buren. Oriëntatie: Het doel van deze lessenserie is: bestaande foto s zoeken met een eigen verhaal erbij. Dan gaan jullie mensen deze fotoserie voorleggen en vragen welk verhaal zij erin zien. Tot slot gaan jullie

Nadere informatie

PTA Interieurontwerp en design KB Periode Code Eindtermen: wat moet je kennen en kunnen? Inhoud onderwijsprogramma; wat ga je hiervoor doen?

PTA Interieurontwerp en design KB Periode Code Eindtermen: wat moet je kennen en kunnen? Inhoud onderwijsprogramma; wat ga je hiervoor doen? PTA Interieurontwerp en design KB Periode Code Eindtermen: wat moet je kennen en kunnen? Inhoud onderwijsprogramma; wat ga je hiervoor doen? Toetsvorm Herkansing ja/nee? Weging Leerjaar 3+4 Schoolexamen

Nadere informatie

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden.

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Met lampen is het als met schoenen; ze zijn vanzelfsprekend en je ziet ze overal. Pas als de stroom een keer uitvalt, merk

Nadere informatie

Het werken met Aduis bouwpakketten - didactische aanbevelingen

Het werken met Aduis bouwpakketten - didactische aanbevelingen Het werken met Aduis bouwpakketten - didactische aanbevelingen Het werken met Aduis bouwpakketten - didactische aanbevelingen Samen met u hebben we ongeveer 300 bouwpakketten voor het pedagogische onderwijs

Nadere informatie

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl Van Heeckerenlaan 2 Piet Heinstraat 1 Coevorden Hardenberg Tel 0524 593800 Your next step! Tel 0523 262170 www.denieuweveste.nl Your next step! informatie 2014/2015 ontwikkel(t) je talent De Nieuwe Veste

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6. Computers op school Blz 7.

Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6. Computers op school Blz 7. Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6 Computers op school Blz 7. De toekomst en de pc Blz 8, 9 Nawoord Blz 10. Inleiding Paragraaf 1.1

Nadere informatie

Plannen en zelfstandig werken

Plannen en zelfstandig werken Studievaardigheden Plannen en zelfstandig werken di 1 2 3 4! Plannen en zelfstandig werken? Wat kun je al? Gebruik je agenda Stappenplan voor je profielwerkstuk Uitsmijter 1 Plannen en zelfstandig werken?

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school vmbo

Monitor de Bibliotheek op school vmbo Monitor de Bibliotheek op school vmbo Vragenlijst bibliotheek Als de school meerdere vestigingen kent heeft deze vragenlijst betrekking op de vestiging waar hij wordt afgenomen. In dat geval moet in de

Nadere informatie

Operationele techniek. Hogerop in de Techniek?

Operationele techniek. Hogerop in de Techniek? Operationele techniek Hogerop in de Techniek? Is de Operationele techniek jouw toekomst? Zie jij jezelf als de persoon die graag klaar staat om installaties aan de praat te helpen, storingen snel op te

Nadere informatie

Get Connected. De Krant. Projectwijzer Periode 2. Allround DTP-er / Signmaker n3. Cohort 2014. naam. nummer

Get Connected. De Krant. Projectwijzer Periode 2. Allround DTP-er / Signmaker n3. Cohort 2014. naam. nummer Get Connected De Krant Projectwijzer Periode 2 Allround DTP-er / Signmaker n3 Cohort 2014 naam nummer 1 Get Connected, De Krant INLEIDING Het vak van de DTP-er en Signmaker is een veelzijdig beroep: niet

Nadere informatie

Inhoud workshop. De scooter van de 21ste. Achtergrond van de module: De opbouw van de module De scooter van de 21ste eeuw

Inhoud workshop. De scooter van de 21ste. Achtergrond van de module: De opbouw van de module De scooter van de 21ste eeuw De scooter van de 21ste eeuw Snel, duurzaam en zuinig! Inhoud workshop Achtergrond en globaal overzicht van de module Zelf aan het werk met het genereren van onderzoeksvragen Het ontwerpdeel nader bekijken

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Nieuwe condities. AlphaCAM update. Welkom. van V5 naar V8. op de dag rond AlphaCAM V8 SAMENAANKOOP. 7 december 2008. Freddy Van de Velde 1

Nieuwe condities. AlphaCAM update. Welkom. van V5 naar V8. op de dag rond AlphaCAM V8 SAMENAANKOOP. 7 december 2008. Freddy Van de Velde 1 Welkom op de dag rond AlphaCAM V8 AlphaCAM update van V5 naar V8 SAMENAANKOOP Nieuwe condities Update van AlphaCAM V5 naar AlphaCAM V8 Een beetje CAM-geschiedenis AGENDA Onthaal Korte historiek CAD/CAM

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Module 2 Documenten standaardiseren

Inhoudsopgave. Module 2 Documenten standaardiseren Module 2 Documenten standaardiseren Hoofdstuk 1 Stijlen... 2-3 Stijl maken... 2-3 Stijl baseren op bestaande opmaak... 2-4 Nieuwe stijl... 2-5 Stijlen wijzigen... 2-8 Stijl baseren op een andere stijl...

Nadere informatie

Bijlage bij FeniksInformatiebrief nummer 1, jaargang 2, Thiememeulenhoff

Bijlage bij FeniksInformatiebrief nummer 1, jaargang 2, Thiememeulenhoff De terugkeer van de tijdbalk: interactief en multimediaal Hij is terug: de tijdbalk!weggezuiverd uit het thematische onderwijs tussen 1980 en 2000 en in ere hersteld door de canonieke leerstellingen van

Nadere informatie

Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011

Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011 MONTESSORI LYCEUM AMSTERDAM Smartboard De mening van de Leerlingen Pieter Jonkers Studentnummer: 695247 22 06 2011 Inhoud 1. Inleiding... 3 Aanleiding... 3 Doel van het onderzoek... 3 2. Onderzoeksvraag...

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. bouwtechniek-schilderen CSPE KB. gedurende 685 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. bouwtechniek-schilderen CSPE KB. gedurende 685 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2012 gedurende 685 minuten bouwtechniek-schilderen CSPE KB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

Opdracht Weg met seksuele uitbuiting van kinderen in toerisme

Opdracht Weg met seksuele uitbuiting van kinderen in toerisme Lesmateriaal Kindersekstoerisme Opdracht Weg met seksuele uitbuiting van kinderen in toerisme Opdracht voor 4 personen HBO ECPAT Nederland ECPAT wereldwijd actief ter bescherming van kinderen tegen seksuele

Nadere informatie

Uitgewerkt projectplan: Een documentaire maken.

Uitgewerkt projectplan: Een documentaire maken. Uitgewerkt projectplan: Een documentaire maken. Inleiding De Piersonschool is een Jenaplanschool. In een jenaplanschool is wereldoriëntatie heel belangrijk en het hart van het onderwijs. We willen de wereld

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting 2018-2020 Programma Basisberoepsgerichte leerweg VMBO - BWI Bevat per vak het programma 2018-2019 leerjaar 3 en 2019-2020 leerjaar 4 van cohort Vastgesteld door College

Nadere informatie

Uw complete CAD/CAM oplossing

Uw complete CAD/CAM oplossing software voor CNC - technologie Uw complete CAD/CAM oplossing Bewerkt u hout, kunststof, steen of metaal en wilt u het rendement van uw CNC-machines verhogen? Kies dan voor Alphacam; de meest krachtige

Nadere informatie

Het vormt de basis om de andere oefenprogramma s te kunnen volgen.

Het vormt de basis om de andere oefenprogramma s te kunnen volgen. Aanbod van computer oefenprogramma s KBO Prinsenbeek. 1. Basis Windows. Hierbij leert u de basisbeginselen van het besturingssysteem Windows. Na het volgen hiervan kunt u de computer op de juiste manier

Nadere informatie

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Een stapje verder met de computer

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Een stapje verder met de computer Docentenhandleiding AaBeeCee-Digitaal Een stapje verder met de computer 2004-2015 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Opleiding docent rekenen MBO. 6 november 2014 Bijeenkomst 2 Summa

Opleiding docent rekenen MBO. 6 november 2014 Bijeenkomst 2 Summa Opleiding docent rekenen MBO 6 november 2014 Bijeenkomst 2 Summa Mannen bestellen vaker dan vrouwen producten via internet waarvan zij later spijt krijgen. Ook kopen ze vijf keer zo vaak spullen online

Nadere informatie

Programma van toetsing en bevordering. 1 vmbo-bkl. Schooljaar 2013-2014

Programma van toetsing en bevordering. 1 vmbo-bkl. Schooljaar 2013-2014 Programma van toetsing en bevordering Schooljaar 2013-2014 Inhoud: - godsdienst - Nederlands - Engels - Frans - geschiedenis - aardrijkskunde - wiskunde - biologie - informatica - techniek - techniek praktijk

Nadere informatie

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen.

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. MS PowerPoint Les 2 Sjablonen (Templates) Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. In PowerPoint beschikken we over honderden

Nadere informatie

het Willem Infobrochure Sector: Techniek

het Willem Infobrochure Sector: Techniek het Willem Infobrochure Sector: Techniek Profielvak Mobiliteit -Transport (MT) Profielvak Productie-installeren-energie (PIE) Profielvak Bouwen-Wonen-Interieur (BWI) Willem van oranje Colleg e Techniek

Nadere informatie

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM In het FLL World Class SM Project zal jullie team: Een onderwerp kiezen waar jullie enthousiast over zijn of altijd al meer over hebben willen weten. Een innovatieve oplossing

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management Beschrijving van de leeractiviteit Voor de volgende opdracht zullen de studenten plannen* hoe ze gedurende een week ijs gaan

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Leerjaar 2 Uitvinders Een informatieve tekst lezen Algemene modulegegevens Leerjaar: 2 Taaltaak: Een informatieve tekst lezen Thema: Uitvinders (sector Techniek) Leerstijlvariant: ERVAAR BEKIJK - DENK

Nadere informatie

zorg en welzijn Voorbeeld van een grote opdracht:

zorg en welzijn Voorbeeld van een grote opdracht: zorg en welzijn vmbo sport & dienstverlening mogelijkheden binnen de sector zorg en welzijn is de leerroute sport & dienstverlening. In de directe omgeving is Kollum de enige vmbo- sportief en sociaal

Nadere informatie

Urban Garden Schoolopdracht IE 2015/2016. Inhoudsopgave

Urban Garden Schoolopdracht IE 2015/2016. Inhoudsopgave Inhoudsopgave Bouwen jullie een zelfvoorzienende Urban Garden?... 2 Informatie voor de docent... 3 Opdracht en aanpak... 3 Verloop wedstrijd... 3 Promotie techniek & school... 3 Plan van aanpak... 4 De

Nadere informatie

VOORLICHTING - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen!

VOORLICHTING - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VOORLICHTING - BOVENBOUW De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VMBO (VOORBEREIDEND MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS) Géén beroepsopleiding 2 jaar onderbouw / 2 jaar bovenbouw 7 beroepsgerichte

Nadere informatie

Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis

Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis Juf, wat gaan we eigenlijk leren? Jouw vakkennis - hun basis Inleiding: Al eerder schreef ik het ebook `het kan zonder groepsplan`. In veel scholen ervaren leerkrachten het maken van groepsplannen als

Nadere informatie

Dyslectische leerlingen richting het eindexamen: de rol van de docent

Dyslectische leerlingen richting het eindexamen: de rol van de docent Dyslectische leerlingen richting het eindexamen: de rol van de docent www.masterplandyslexie.nl Protocol Dyslexie VO Vakkaternen Interventieprogramma s Toetsen en Interventies in het VO. Technische maatjes

Nadere informatie

VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen!

VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VMBO (VOORBEREIDEND MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS) Kiezen voor meer praktijk minder theorie Kader Beroepsgerichte

Nadere informatie

Raamwerk Profiel Groen: Groene vormgeving en verkoop Producten promoten

Raamwerk Profiel Groen: Groene vormgeving en verkoop Producten promoten Raamwerk Profiel Groen: Groene vormgeving en verkoop Producten promoten Profielmodule: 1. Groene productie 2. Tussen productie en verkoop 3. Vergroening stedelijke omgeving 4. Groene vormgeving & verkoop

Nadere informatie

Handleiding voor docenten

Handleiding voor docenten Handleiding voor docenten T.P.M. Toonen 01-05-2015 De website waarmee leerlingen een eigen radiostation beginnen! Techniekproject voor vmbo2 KB/TL volgens Strategische instructie. Inhoud Inleiding 2 Leerdoelen

Nadere informatie

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Een stapje verder met de computer

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Een stapje verder met de computer Docentenhandleiding AaBeeCee-Digitaal Een stapje verder met de computer 2004-2012 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT

GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT GROTE PRAKTISCHE OPDRACHT HANDEL & ADMINISTRATIE en TRACK KLAS 4 SCHOOLJAAR 2011/2012 POWERPOINT WORDPRESS FOLDER INLEIDING Ook dit schooljaar moet je weer een Grote Praktische Opdracht oftewel GPO maken.

Nadere informatie

Vragenlijst voor leerlingen

Vragenlijst voor leerlingen Competentie Vakinhoud Vragenlijst voor leerlingen Zet in het onderstaande overzicht je gemiddelde cijfer voor elk vak. Daarnaast kun je opschrijven waar je sterk en zwak in bent. Overzicht vakken Alfa

Nadere informatie

Lesfiche. Doel: Leerlingen laten nadenken over het bewerken en publiceren van foto s van anderen.

Lesfiche. Doel: Leerlingen laten nadenken over het bewerken en publiceren van foto s van anderen. Ooo.. mijn foto!!! Lesfiche Doel: Leerlingen laten nadenken over het bewerken en publiceren van foto s van anderen. Materiaal: Digitale portretfoto van iedere leerling 1PC per leerling, met internettoegang

Nadere informatie

Basisvaardigheden metaalbewerken

Basisvaardigheden metaalbewerken Keuzedeel mbo Basisvaardigheden metaalbewerken gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0368 Penvoerder: Sectorkamer mobiliteit, transport, logistiek en maritiem Gevalideerd door: Paritaire

Nadere informatie

DOEL VAN VANAVOND. Informatie over vernieuwingen beroepsgerichte vakken. Inzicht geven in de keuzeprocessen van leerjaar 2 t/m 4

DOEL VAN VANAVOND. Informatie over vernieuwingen beroepsgerichte vakken. Inzicht geven in de keuzeprocessen van leerjaar 2 t/m 4 PROFIELEN VMBO DOEL VAN VANAVOND Informatie over vernieuwingen beroepsgerichte vakken Inzicht geven in de keuzeprocessen van leerjaar 2 t/m 4 VERNIEUWING VMBO Praktijkafdeling Profiel WAAROM VERANDERINGEN?

Nadere informatie

(Summa) Techniek en (Summa) Engineering Het verschil

(Summa) Techniek en (Summa) Engineering Het verschil (Summa) Techniek en (Summa) Engineering Het verschil 21 april 2016 Ik ben 15 jaar en ik wil iets met techniek, dus kies ik voor 3 Ik kies voor een technische opleiding bij: Summa Bouw & Infra metselaar,

Nadere informatie

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Presenteren met PowerPoint

Docentenhandleiding. AaBeeCee-Digitaal. Presenteren met PowerPoint Docentenhandleiding AaBeeCee-Digitaal Presenteren met PowerPoint 2004-2012 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

LEERWEGSCHEMA en PRIJZENOVERZICHT Techniek op Maat voor basisberoeps en kaderberoeps update Bouwtechniek BOUWBREED

LEERWEGSCHEMA en PRIJZENOVERZICHT Techniek op Maat voor basisberoeps en kaderberoeps update Bouwtechniek BOUWBREED Bouwtechniek BOUWBREED Schilderen en decoreren WB 978-90-01-40250-1 26,50 Hout bewerken WB 978-90-01-40148-1 33,10 Werken in de bouw WB 978-90-01-40147-4 23,95 Metselen en stukadoren WB 978-90-01-40149-8

Nadere informatie

Leer jij graag door te doen?

Leer jij graag door te doen? Leer jij graag door te doen? Volg dan de techniekroute! Christelijk Onderwijs www.demeerwaarde.nl De weg naar: Werk MBO HBO Techniekroute De route naar vakmanschap! Heb je gevoel voor techniek? Ben je

Nadere informatie

UW PARTNER IN INDUSTRIEEL GRAVEERWERK & SIGN / FULL COLOR PRINTEN

UW PARTNER IN INDUSTRIEEL GRAVEERWERK & SIGN / FULL COLOR PRINTEN UW PARTNER IN INDUSTRIEEL GRAVEERWERK & SIGN / FULL COLOR PRINTEN Technisch en Industrieel Graveerwerk Grado beschikt over diverse uiterst moderne machines met elk zijn eigen speci eke toepassing. Niet

Nadere informatie

Toetsvorm Schriftelijke toets, praktische opdracht, mondeling, digitale toets, Schriftelijke en. praktische toets. Praktische opdracht

Toetsvorm Schriftelijke toets, praktische opdracht, mondeling, digitale toets, Schriftelijke en. praktische toets. Praktische opdracht Profielvak D&P Niveau : VMBO-Basis Leerjaar : Vak : Dienstverlening en producten Periode Schoolweek t/8 Omschrijving leerstof Onderwerpen, vaardigheden, DSE Mini-proeve Examen- Eenheid Verwijzing naar

Nadere informatie

Project 4 Afstand meten Docent

Project 4 Afstand meten Docent Project 4 Afstand meten Docent Titel Doel Afstand meten met een wiel 2 lessen Deze opdracht bestaat uit 2 lessen. In de 1 e les leren de leerlingen een lesbrief te lezen en het aangeboden project stap

Nadere informatie

Het uitdeuken van een carrosseriedeel

Het uitdeuken van een carrosseriedeel Afdeling Mobiliteit Uitstroom Carrosserie Specialisatie Schadeherstel Opdracht vmbo sh 03 Het uitdeuken van een carrosseriedeel 1. Stel je eens voor Je ouders zijn op vakantie. Na een avondje stappen met

Nadere informatie

ICT-beleidsplan 2010-2014

ICT-beleidsplan 2010-2014 ICT-beleidsplan 2010-2014 1. Inleiding In dit plan beschrijven wij hoe de Tweemaster in de komende jaren vorm wil geven aan de Informatie- en communicatietechnologie (ICT) op school. Het plan is opgesteld

Nadere informatie

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2 Cohort 2018 Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2. Je staat voor een lastige keuze. Je gaat een keuze maken tussen de drie profielen en deze keuze bepaalt voor een deel je toekomstmogelijkheden.

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp op school Om met succes je opleiding te kunnen volgen kan het voor jongeren met een psychische beperking belangrijk zijn om over een aantal specifieke vaardigheden te beschikken.

Nadere informatie

Rijswijk. vmbo bb vmbo kb mavo lwoo. Brengt leren in beweging

Rijswijk. vmbo bb vmbo kb mavo lwoo. Brengt leren in beweging Rijswijk vmbo bb vmbo kb mavo lwoo Brengt leren in beweging Elke dag beginnen met bewegen Het nieuwe vmbo in Rijswijk Het Stanislascollege is een vernieuwende VMBO-school die draait om jou. Om wat je goed

Nadere informatie

Opleiding docent rekenen MBO. 24 november 2015 Tweede bijeenkomst Fokke Munk & Monica Wijers

Opleiding docent rekenen MBO. 24 november 2015 Tweede bijeenkomst Fokke Munk & Monica Wijers Opleiding docent rekenen MBO 24 november 2015 Tweede bijeenkomst Fokke Munk & Monica Wijers 1 KENNISMAKING EN INLEIDING Inhoud 1. Inleiding opdracht kladpapier 2. Meetkunde 3. Onderzoek 4. Huiswerk en

Nadere informatie

PIE (produceren, Installeren en Energie Profielmodule: Besturen en automatiseren

PIE (produceren, Installeren en Energie Profielmodule: Besturen en automatiseren PIE (produceren, Installeren en Energie Profielmodule: Besturen en automatiseren Basis 1 t/m 3 LOB Kennismaken met een bedrijf Verslag 4 1 t/m 3 PIE /3.1 Besturen /automatiseren Diverse Elektro- Pneumatisch

Nadere informatie

Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie. >>> Belastingdienst

Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie. >>> Belastingdienst Codename Future professionaliseert jongeren aan de hand van hun maatschappelijke positie >>> Belastingdienst voorbereiding Het doel van dit project Met het project de Belastingdienst willen we uw leerlingen:

Nadere informatie

Pakket, profiel, sectorkeuze

Pakket, profiel, sectorkeuze Pakket, profiel, sectorkeuze havo tto atheneum gymnasium In de havo afdeling en in de vwo afdeling stellen de leerlingen in het derde leerjaar hun examenpakket samen. Dit examenpakket bestaat uit drie

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 2013-2014 Afdelingsleiders Decanen dhr. drs. G.C. Zijlstra (vwo) en dhr. R de Boef (havo) mw. E. de Neef en mw. drs. A.C.R.I. Govaarts Mentoren 3A mw. E.A.M. van Veen 3GA dhr.

Nadere informatie

Handleiding katernen. Onderdelen. De SchoolBits-katernen zijn verschenen in twee series.

Handleiding katernen. Onderdelen. De SchoolBits-katernen zijn verschenen in twee series. Handleiding katernen Onderdelen De SchoolBits-katernen zijn verschenen in twee series. Serie 1: Katern Windows Katern Word Katern Word Extra Katern Internet Katern Excel Katern PowerPoint Serie 2: Doeboek

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

Uitnodigingen en promotie

Uitnodigingen en promotie Oriëntatie Wat ga je doen? Het is bijna zover, nog even en dan denderen de zeepkisten over het parcours. Wie wint er? Wie komt er heelhuids over de finish? Voor het zover is moeten er nog een aantal dingen

Nadere informatie

Docentenbijlage An Eye-Opener Eureka!Cup 2010: Movin On! Beste docent(e),

Docentenbijlage An Eye-Opener Eureka!Cup 2010: Movin On! Beste docent(e), Docentenbijlage An Eye-Opener Eureka!Cup 2010: Movin On! Beste docent(e), Voor u ligt de specifieke docentenbijlage behorende bij de opdracht An Eye- Opener van de Eureka!Cup 2010: Movin On! Voordat u

Nadere informatie

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS. Handleiding docent

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS. Handleiding docent HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS Handleiding docent Inhoudelijke informatie Leeftijd Inzenddatum Tijdsindicatie Groep 6, 7, 8 basisonderwijs Uiterlijk 19 december 2014. Tenminste 6 uur. Te verdelen over meerdere

Nadere informatie

Het slagingspercentage. het Marecollege ligt boven het landelijk gemiddelde.

Het slagingspercentage. het Marecollege ligt boven het landelijk gemiddelde. Het slagingspercentage van het Marecollege ligt boven het landelijk gemiddelde. Welkom op het Marecollege! Wij zijn een vrijeschool voor vwo, havo en vmbo-tl. Je hebt bij ons de keuze uit alle vakken en

Nadere informatie

Docent: Monica Wijers Groep 1. Conny van der Spoel Melek Abaydogan Shirley Slamet

Docent: Monica Wijers Groep 1. Conny van der Spoel Melek Abaydogan Shirley Slamet Docent: Monica Wijers Groep 1 Conny van der Spoel Melek Abaydogan Shirley Slamet Inhoudsopgave Inleiding... 2 Probleemstelling... 3 Onderzoek... 4 Wijze van Aanpak... 4 Verwerking... 5 Conclusie... 6 Bijlagen:

Nadere informatie

20/9/2011 NULMETING COSTIAN. Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge

20/9/2011 NULMETING COSTIAN. Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge 20/9/2011 COSTIAN NULMETING Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge Dit verslag heeft als functie de basiskennis van de startende student vastleggen, het moment van de meting is begin september

Nadere informatie

Metaaltechniek HANDEL & VERKOOP TECHNIEK HANDEL & VERKOOP TECHNIEK. handwerk met voldoening. creatief en commercieel. handwerk met voldoening

Metaaltechniek HANDEL & VERKOOP TECHNIEK HANDEL & VERKOOP TECHNIEK. handwerk met voldoening. creatief en commercieel. handwerk met voldoening HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel TECHNIEK handwerk met voldoening Metaaltechniek 20e jaargang nummer 2 november 2012 informatiebrochure

Nadere informatie

Masterclass Science. Masterclass Science TBL

Masterclass Science. Masterclass Science TBL Masterclass Science Masterclass Science TBL Tijdens de masterclass Science leer je ontwerpen, bouwen, innoveren, onderzoeken, programmeren, presenteren en wetenschappelijk verslagleggen. Vaak doe je dit

Nadere informatie

PROFIEL VAK: Produceren, Installeren en Energie

PROFIEL VAK: Produceren, Installeren en Energie PROFIEL VAK: Produceren, Installeren en Energie Schooljaar : 17/19 Leerjaar : 4 Module 1 : Ontwerpen en maken Leerweg : BB 4BB-ontw-01 4BB-ontw-02 4BB-ontw-03 4BB-ontw-04 4BB-ontw-05 Module 2 : Bewerken

Nadere informatie