31 Fysieke kopkën naar: 18 Digitale kopieën naar: College van BenW, Secr, Directie, Griffier, BCA, Concernleden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "31 Fysieke kopkën naar: 18 Digitale kopieën naar: College van BenW, Secr, Directie, Griffier, BCA, Concernleden"

Transcriptie

1 IN Oosterhout Aan de gemeenteraad Gemeente Oosterhout omase -9 JAN2312 ^ ^ beh: CAi» 5>ve>" topi streef:'-' ^0 31 Fysieke kopkën naar: De gemeenteraadsleden 18 Digitale kopieën naar: College van BenW, Secr, Directie, Griffier, BCA, Concernleden 3 0\ i - co V'^_ Datum Uw kenmerk Ons kenmerk In behandeling bij 22 december 2011 Unit Veiligheid a.bellazghari@oosterhout.nl (0162) Onderwerp: Monitor Marokkaans-Nederlandse risicojongeren 2011 Geachte raad, In navolging van de eerder verzonden brief van 13 oktober 2011, informeren wij umetdeze brief nader over de inhoud van de monitor Marokkaans-Nederlandse risicojongeren In 2010 isde eerste meting uitgevoerd over het jaar 2009, een nulmeting. Hierover bent u indertijd door ons geïnformeerd. Op24 oktober 2011 is de tweede meting landelijk openbaar gemaakt. De monitor die nu gepresenteerd wordt, is de zogenaamde eerste vervolgmeting over het jaar Inoktober 2009 ondertekende de gemeente Oosterhout met nog 21 andere gemeenten de Intentieverklaring gemeentelijke aanpak Marokkaans-Nederlandse risicojongeren. Dit was de start voor een landelijk samenwerkingsverband tussen Rijk en gemeenten om de problematiek ende achterstandspositie van Marokkaans-Nederlandse risicojongeren gezamenlijk aan te pakken. Onderdeel van de gezamenlijke aanpak is het uitvoeren van een jaarlijkse monitor, om de problematiek qua aard en omvang op het gebied van criminaliteit, schooluitval en werkeloosheid in kaart te brengen. Hierdoor ontstaat een scherper beeld van de situatie en van de effecten van het beleid. De gemeenten laten devoortgang zien in hun streven naar eentrendbreuk metde cijfers in de jaarlijkse monitor. De monitor geeft de gemeenten en het Rijk een instrument in handen om te onderzoeken waar de overeenkomsten en verschillen zitten zodat gemeenten onderling van elkaar kunnen leren. Demonitor bestaat uit twee delen. Eén deel is gericht op de situatie van Marokkaans Nederlandse risicojongeren in Oosterhout en het andere deel betreft een landelijke monitor. Zo kande Oosterhoutse problematiek afgezet wordt tegen de andere 21 gemeenten die aan het genoemde samenwerkingsverband deelnemen. Belangrijk is om te vermelden dat het samenwerkingsverband Marokkaans Nederlandse risicojongeren eind 2009 is gestart met de geïntensiveerde aanpak. Veel maatregelen zijn in2010 ingevoerd. Zoals verwacht zijn de resultaten van deze inspanningen nog nauwelijks indeze eerste meting over 2010 tot uiting gekomen. Met andere woorden deze eerste vervolgmeting geeft de stand van zaken tussentijds weer. postadres Postbus 10150,4900GB Oosterhout telefoon U0162 stadhuis@oosterhout.nt bezoekadres Slotjesveld 1 Oosterhout fax (0162) A23174 internet

2 De afspraak tussen de gemeenten en het Rijk is dat er eind 2012 sprake moet zijn van zichtbare verbetering. De inspanningen van de gemeenten, ook van Oosterhout zijn daarop gericht. De monitorgegevens over 2012 zullen eind 2013 bekend worden. De monitor geeft een beeld van de positie van Marokkaanse Nederlanders op het gebied van demografie en migratie, onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit. Overlast wordt helaas niet meegenomen in de monitor. Vooral op dat gebied zijn in Oosterhout goede resultaten geboekt. De monitor presenteert vooral percentages. Het is belangrijk dat steeds de absolute aantallen worden betrokken bij de weging van de cijfers. Zo gaat het bij de Oosterhoutse oververtegenwoordiging van Marokkaans-Nederlandse verdachten (12 t/m 24 jaar) in2010 om 11% en dat zijn 34 jongeren. In Amsterdam is het verdachtenpercentage 7,7% maar gaat het om 1229 jongeren. Erzijn dan ook grote verschillen tussen de gemeenten in aard en omvang van de problematieken die vooral tot uiting komen in de gezamenlijke monitor van de 22 gemeenten. De belangrijkste conclusies op een rij: Onderwijs: Eengoede opleiding is belangrijk voor de latere positie op de arbeidsmarkt. Een laag opleidingsniveau leidt in het algemeen tot geringere kansen op de arbeidsmarkt. Van de jarige Marokkaanse Oosterhouters, volgt: 65%voortgezet onderwijs en bij autochtonen is dit 63% 27%een mbo-opleiding en bij autochtonen isdit 22% 8% hoger onderwijs en bij autochtonen is dit 14% Dit betekent datde Marokkaanse jongeren vrijwel dezelfde vorm van onderwijs volgen als autochtone jongeren. Schooluitval: Landelijk is hetaandeel voortijdige schoolverlaters onder de Marokkaans-Nederlanders toegenomen van 5.8% naar 6.1%. InOosterhout is in het schooljaar het aandeel (5%) Marokkaans Nederlandse voortijdig schoolverlaters gedaald ten opzichte van het schooljaar (7%). Dit is een positieve ontwikkeling ten opzichte van de resultaten van vorig jaar. Arbeid: Het percentage (10%) werkzoekenden onder de Marokkaanse Oosterhouters (15-64 jarigen) is licht gestegen ten opzichte van 2009, maar nog steeds lager dan het landelijke gemiddelde van 13,3 %. Het percentage (4,8%) werkzoekenden onder de Marokkaanse Oosterhouters (alle jarigen) is gestegen ten opzichte van vorig jaar, maar nagenoeg gelijk aan het landelijke gemiddelde (4,3%). Uitkering Van de 778 Marokkaanse Oosterhouters (15-64 jarigen) ontvangt 6,6% een uitkering. In2009 was dat 6,3%. Erzijn in Oosterhout jongeren (alle jarigen), daarvan ontvangen er 22 (0,4%) een uitkering. Het percentage uitkeringontvangers is in vergelijking met vorig jaar gelijk gebleven.

3 Criminaliteit: Landelijk gezien is het percentage verdachten onder de Marokkaans-Nederlandse jongeren licht gedaald ten opzichte van vorig jaar, van 9,6% naar 9,2%. In Oosterhout is het aantal Marokkaans-Nederlandse verdachten licht gestegen ten opzichte van 2009, van 5,5% naar 5,7%. Maar bijde jongeren inde leeftijd van 12t/m 24 jaar zien we een daling, van 13,5%naar 11%. Jongeren meteen lager onderwijsniveau en vroegtijdige schoolverlaters komen vaker in aanraking met politie. Oosterhout ervaart dat de extra inspanningen die zijn gedaan op het thema Jeugdveiligheid, ook in het kader van het samenwerkingsverband, vooral positieve resultaten hebben opgeleverd. Met name op hetgebied van hettegengaan van overlast (geen onderdeel van de monitor) worden goede resultaten geboekt. De jeugdoverlast in Oosterhout is fors gedaald ten opzichte van 2009 en op basis van recente prognoses zet deze daling zichverder voort. In het kader van het samenwerkingsverband ontvangt de gemeente Oosterhout jaarlijkse extra Rijksmiddelen om de problematiek met Marokkaanse Nederlandse risicojongeren aan te pakken. Deze middelen worden ingezet voor onder andere de financiering van een gezinscoach. De inzet van de gezinscoach, gericht opzeer overlastgevende en problematische gezinnen, is succesvol gebleken. Op dit moment zijn er elf (11) gezinnen bijde gezinscoach in het begeleidingstraject. Deter beschikking gestelde Rijksmiddelen eindigen in Wij onderzoeken thans financiële alternatieven, zodat de gemeentelijke inspanningen in2013 en meerdere jaren kunnen worden voortgezet. Waar het de financiering van het project na2013 betreft, willen wij verbinding leggen met de ontwikkelingen binnen de jeugdzorg en bevorderen dat ook andere partijen dan de gemeente hierin hun verantwoordelijkheid willen dan wel kunnen nemen. Hoewel de eerste voorzichtige successen worden geboekt ten aanzien van het verbeteren van de maatschappelijke positie van Marokkaanse Nederlanders, blijft overeind dat het een kwestie van lange adem is. Wanneer resultaten leiden tot meetbare maatschappelijke effecten is niet goed te voorspellen, omdat maatschappelijke ontwikkelingen afhangen van meer factoren en bovenal omdat deze complexe en taaie problematiek niet van vandaag op morgen opte lossen valt. Hoewel er sprake isvan een aantal positieve ontwikkelingen, met name op het gebied van onderwijsparticipatie, binnen de groep Marokkaanse jongeren, is er tegelijkertijd een aantal jongens die consequent aandacht blijven behoeven. Ter inzage: Zowel de Oosterhoutse als de landelijke Monitor Marokkaans-Nederlandse risicojongeren 2010 liggen ter inzage en op aanvraag digitaal beschikbaar. Wij vertrouwen er op U voldoende te hebben geïnformeerd. Hoogachtend, BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN OOSTERHOUT,, burgemeester, cretaris.

4 WW gemeente QoSterhOllt " = ^ Aan de gemeenteraad GemeenteOosterhout ontvanaen fy&v. -9 JAN2012 kopie: Datum Uw kenmerk Ons kenmerk In behandeling bij 22 december 2011 Unit Veiligheid a.bellazghari@oosterhout.nl (0162) Onderwerp: Monitor Marokkaans-Nederlandse risicojongeren 2011 Geachte raad, In navolging van de eerder verzonden brief van 13oktober 2011, informeren wij umet deze brief nader over de inhoud van de monitor Marokkaans-Nederlandse risicojongeren2010. In2010 is de eerste meting uitgevoerd over het jaar 2009, een nulmeting. Hierover bent uindertijd door ons geïnformeerd. Op24 oktober 2011 is de tweede meting landelijk openbaar gemaakt. Demonitor die nu gepresenteerd wordt, is de zogenaamde eerste vervolgmeting over het jaar In oktober 2009 ondertekende de gemeente Oosterhout met nog 21 andere gemeenten de Intentieverklaring gemeentelijke aanpak Marokkaans-Nederlandse risicojongeren. Ditwas de start voor een landelijk samenwerkingsverband tussen Rijk en gemeenten om de problematiek ende achterstandspositie van Marokkaans-Nederlandse risicojongeren gezamenlijk aan tepakken. Onderdeel van de gezamenlijke aanpak is het uitvoeren van een jaarlijkse monitor, omde problematiek qua aard en omvang op het gebied van criminaliteit, schooluitval enwerkeloosheid in kaart te brengen. Hierdoor ontstaat een scherper beeldvan de situatieenvan de effecten van het beleid. De gemeenten laten de voortgang zien in hun streven naar een trendbreuk met de cijfers in de jaarlijkse monitor. De monitor geeft de gemeenten en het Rijk een instrument in handenom te onderzoeken waar de overeenkomsten en verschillen zitten zodat gemeenten onderling van elkaar kunnen leren. 1 Demonitor bestaat uit twee delen. Eén deel is gericht op de situatie van Marokkaans Nederlandse risicojongeren in Oosterhout en het andere deel betreft een landelijke monitor. Zo kande Oosterhoutse problematiek afgezet wordt tegen de andere 21 gemeenten die aan het genoemde samenwerkingsverband deelnemen. Belangrijk is om te vermelden dat het samenwerkingsverband Marokkaans Nederlandse risicojongeren eind 2009 is gestart met de geïntensiveerde aanpak. Veel maatregelen zijn in2010 ingevoerd. Zoals verwacht zijn de resultaten van deze inspanningen nog nauwelijks indeze eerste meting over 2010 tot uiting gekomen. Met andere woorden deze eerste vervolgmeting geeft de stand van zaken tussentijds weer. postadres Postbus 10150,4900 GB Oosterhout telefoon U stadhuis@oosterhout.nl bezoekadres Slotjesveld 1 Oosterhout fax [0162) internet

5 HA.1 wwae: Deafspraak tussen de gemeenten en het Rijk is dat er eind 2012 sprake moet zijn van zichtbare verbetering. De inspanningen van de gemeenten, ook van Oosterhout zijn daarop gericht. De monitorgegevensover 2012 zullen eind 2013 bekend worden. De monitor geeft een beeld van de positie van Marokkaanse Nederlanders op het gebied van demografie en migratie, onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit. Overlast wordt helaas niet meegenomen inde monitor. Vooral op dat gebied zijn in Oosterhout goede resultaten geboekt. De monitor presenteert vooral percentages. Het is belangrijk dat steeds de absolute aantallenworden betrokken bij de weging van de cijfers. Zo gaat het bij de Oosterhoutse oververtegenwoordiging van Marokkaans-Nederlandse verdachten (12t/m24 jaar) in2010 om 11% endatzijn34 jongeren. In Amsterdam is het verdachtenpercentage 7,7% maar gaat het om 1229 jongeren. Er zijn dan ook grote verschillen tussen de gemeenten in aard en omvang van de problematiekendievooral tot uiting komen in de gezamenlijke monitor van de22 gemeenten. Debelangrijkste conclusies opeen rij: Onderwijs: Een goede opleiding is belangrijk voor de latere positie op de arbeidsmarkt. Een laag opleidingsniveau leidt in het algemeen tot geringere kansen op de arbeidsmarkt. Vande jarige Marokkaanse Oosterhouters, volgt: 65% voortgezet onderwijs en bij autochtonen is dit 63% 27%een mbo-opleiding en bij autochtonen isdit 22% 8%hoger onderwijs en bijautochtonen is dit 14% Ditbetekentdat de Marokkaanse jongeren vrijwel dezelfde vorm van onderwijs volgen als autochtone jongeren. Schooluitval: Landelijk ishetaandeel voortijdige schoolverlaters onder de Marokkaans-Nederlanders toegenomen van 5.8% naar 6.1%. InOosterhout is in het schooljaar het aandeel (5%) Marokkaans Nederlandse voortijdig schoolverlaters gedaald ten opzichte van het schooljaar (7%). Dit is een positieve ontwikkeling ten opzichte van de resultaten van vorig jaar. Arbeid: Het percentage (10%) werkzoekenden onder de Marokkaanse Oosterhouters (15-64 jarigen) is licht gestegen ten opzichte van 2009, maar nog steeds lager dan het landelijke gemiddelde van 13,3 %. Het percentage (4,8%) werkzoekenden onder de Marokkaanse Oosterhouters (alle jarigen) is gestegen ten opzichte van vorig jaar, maar nagenoeg gelijk aan het landelijke gemiddelde (4,3%). Uitkering Van de778 Marokkaanse Oosterhouters (15-64 jarigen) ontvangt 6,6% een uitkering. In 2009 was dat6,3%. Er zijn in Oosterhout jongeren (alle jarigen), daarvan ontvangen er22 (0,4%) een uitkering. Het percentage uitkeringontvangers is in vergelijking met vorig jaar gelijk gebleven.

6 Ynivv^V-e Criminaliteit: Landelijk gezien is het percentage verdachten onderde Marokkaans-Nederlandse jongeren licht gedaald ten opzichte van vorig jaar, van 9,6% naar9,2%. In Oosterhout is het aantal Marokkaans-Nederlandse verdachten licht gestegen ten opzichte van 2009, van 5,5% naar 5,7%. Maar bij de jongeren inde leeftijd van 12t/m 24 jaar zien we een daling, van 13,5%naar 11%. Jongeren met een lager onderwijsniveau en vroegtijdige schoolverlaters komen vaker in aanraking met politie. Oosterhout ervaart dat de extra inspanningen diezijn gedaan op hetthema Jeugdveiligheid, ook in het kader van het samenwerkingsverband, vooral positieve resultaten hebben opgeleverd. Met name op het gebied van hettegengaan van overlast (geen onderdeel van de monitor) worden goede resultaten geboekt. De jeugdoverlast in Oosterhout isfors gedaald ten opzichte van 2009 en op basis van recente prognoses zet deze daling zich verder voort. In het kader van het samenwerkingsverband ontvangt degemeente Oosterhout jaarlijkse extra Rijksmiddelen om de problematiek met Marokkaanse Nederlandse risicojongeren aan te pakken. Deze middelen worden ingezet voor onder andere de financiering van eengezinscoach. De inzet van de gezinscoach, gericht opzeer overlastgevende en problematische gezinnen, is succesvol gebleken. Op dit moment zijn er elf (11)gezinnen bijde gezinscoach inhet begeleidingstraject. De ter beschikking gestelde Rijksmiddelen eindigen in2012. Wij onderzoeken thans financiële alternatieven, zodat de gemeentelijke inspanningen in2013en meerdere jaren kunnen worden voortgezet. Waar het definanciering van het project na 2013 betreft, willen wij verbinding leggen met de ontwikkelingen binnen de jeugdzorg en bevorderen datook andere partijen dan de gemeente hierin hun verantwoordelijkheid willen dan wel kunnen nemen. Hoewel de eerste voorzichtige successen worden geboekt ten aanzienvan hetverbeteren vande maatschappelijke positie van Marokkaanse Nederlanders, blijft overeind dat heteen kwestie van lange adem is. Wanneer resultaten leiden tot meetbare maatschappelijke effecten is niet goedte voorspellen, omdat maatschappelijke ontwikkelingen afhangen van meer factoren en bovenal omdat deze complexe en taaie problematiek niet van vandaag op morgen op te lossen valt. Hoewel er sprake isvan een aantal positieve ontwikkelingen, met name op hetgebied van onderwijsparticipatie, binnen de groep Marokkaansejongeren, iser tegelijkertijd een aantal jongens die consequent aandacht blijven behoeven. Ter inzage: Zowel de Oosterhoutse als de landelijke Monitor Marokkaans-Nederlandse risicojongeren 2010 liggen ter inzage en op aanvraag digitaal beschikbaar. Wij vertrouwen er op U voldoende te hebben geïnformeerd. Hoogachtend, BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN OOSTERHOUT, burgemeester,

monitor Marokkaanse Nederlanders in Maassluis bijlage(n)

monitor Marokkaanse Nederlanders in Maassluis bijlage(n) Raadsinformatiebrief (openbaar) gemeente Maassluis Aan de leden van de gemeenteraad in Maassluis Postbus 55 3140 AB Maassluis T 010-593 1931 E gemeente@maassluis.nl I www.maassluis.nl ons kenmerk 2010-4748

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant

Jaarverslag Leerplicht Regionaal Bureau Leerplicht West-Brabant gemeente WW w Oosterhout III III I III IIIIII III IIIII Aan de gemeenteraad Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 1016074484 1 0 JAN. 2017 In behandeling bij C. Kluvers tel: 140162 Onderwerp Jaarverslag Leerplicht

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Jaarverslag Leerplicht/RMC 2017-2018 S.A.W. Visser De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 54 66 1 19-12-2018 - Geachte heer, mevrouw, Hierbij presenteren wij u het jaarverslag

Nadere informatie

w gemeente QoStefhOUt

w gemeente QoStefhOUt WW w gemeente QoStefhOUt Aan de gemeenteraad Slotjesveld 1 Oosterhout 31 Fysieke kopieën naar: De gemeenteraadsleden IN.1101622 GEMEENTE OOSTERHOUT class.nr. zaaknr. 11 l*n 2011 terben. 5 streefdatum kopie

Nadere informatie

De integratie van Antillianen in Nederland. Presentatie 9 juni: De Caribische demografie van het Koninkrijk der Nederlanden

De integratie van Antillianen in Nederland. Presentatie 9 juni: De Caribische demografie van het Koninkrijk der Nederlanden De integratie van Antillianen in Nederland Presentatie 9 juni: De Caribische demografie van het Koninkrijk der Nederlanden De integratie van Antillianen in Nederland Willem Huijnk - Wetenschappelijk onderzoeker

Nadere informatie

Signaal Rapport. Monitor IMAR 2006

Signaal Rapport. Monitor IMAR 2006 Signaal Rapport Monitor IMAR 2006 Plan van Aanpak Impuls Marokkaanse Risicojongeren 2006-2009 MONITOR IMAR 2006 INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 1 Demografie 3 1.1 Aantal Marokkaanse Hagenaars van 12 tot en met

Nadere informatie

Fact sheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam. nummer 5 maart 2013

Fact sheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam. nummer 5 maart 2013 Fact sheet nummer 5 maart 2013 Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam Er zijn ruim 133.000 jongeren van 15 tot en met 26 jaar in Amsterdam (januari 2012). Met de meeste jongeren gaat het goed in het onderwijs

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording vragen raadskamer over het rapport Evaluatie Bestuurlijke Arrangementen Antillianengemeenten 2005-2008

Onderwerp Beantwoording vragen raadskamer over het rapport Evaluatie Bestuurlijke Arrangementen Antillianengemeenten 2005-2008 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen raadskamer over het rapport Evaluatie Bestuurlijke Arrangementen Antillianengemeenten 2005-2008 Programma / Programmanummer Integratie & Emancipatie

Nadere informatie

Fact sheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2013

Fact sheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2013 Fact sheet nummer 9 juli 2013 Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2013 Er zijn in Amsterdam bijna 135.000 jongeren in de leeftijd van 15 tot 27 jaar (januari 2013). Veel jongeren volgen een opleiding of

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp: Risbo 2013.

Raadsinformatiebrief. Onderwerp: Risbo 2013. Inboeknummer 14bst00935 Dossiernummer 14.23.401 3 juni 2014 Raadsinformatiebrief Onderwerp: Risbo 2013. Inleiding Op 23 mei 2014 verscheen de laatste landelijke Risbo monitor 2013 (De Risbo-monitor 2010

Nadere informatie

LOKAAL JEUGDRAPPORT - Houten

LOKAAL JEUGDRAPPORT - Houten LOKAAL JEUGDRAPPORT - Houten Jongeren en gezin Ontwikkeling van het aantal jongeren (2000-2011, index: 2000=100) Bron:CBS bevolkingsstatistiek, bewerking ABF Research In Houten is het aantal jongeren in

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Helmond 2011

Marokkaanse Nederlanders in Helmond 2011 Marokkaanse Nederlanders in Helmond 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M. van San

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders 2012

Marokkaanse Nederlanders 2012 Marokkaanse Nederlanders 2012 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 3) J. de Boom P. van Wensveen P. Hermus A. Weltevrede M. van San Marokkaanse Nederlanders

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Culemborg 2011

Marokkaanse Nederlanders in Culemborg 2011 Marokkaanse Nederlanders in Culemborg 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M. van

Nadere informatie

w Oosterhout iiiiiiiiiiiiiiiiiniii! gemeente Aan de gemeenteraad In behandeling bij Datum Uw kenmerk Ons kenmerk

w Oosterhout iiiiiiiiiiiiiiiiiniii! gemeente Aan de gemeenteraad In behandeling bij Datum Uw kenmerk Ons kenmerk gemeente WW w Oosterhout iiiiiiiiiiiiiiiiiniii! Aan de gemeenteraad Datum Uw kenmerk Ons kenmerk 1 Onderwerp Informatie uitkeringsverstrekking en re-integratie 1016012905 In behandeling bij Geachte raad,

Nadere informatie

Dordtse jeugd in cijfers

Dordtse jeugd in cijfers Dordtse jeugd in cijfers stand van zaken en ontwikkelingen kerncijfers Hoe staat het met de jeugd in? Hoeveel kinderen groeien op in een bijstandsgezin? Hoeveel jongeren zijn werkloos en welk aandeel heeft

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Oosterhout 2010

Marokkaanse Nederlanders in Oosterhout 2010 Marokkaanse Nederlanders in Oosterhout 2010 Een nulmeting van hun positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen M. van San P. Hermus

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders 2010

Marokkaanse Nederlanders 2010 Marokkaanse Nederlanders 2010 Een nulmeting van hun positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit in 22 gemeenten J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen M. van San P. Hermus

Nadere informatie

Rapport. Monitor Marokkaanse risicojongeren 2009

Rapport. Monitor Marokkaanse risicojongeren 2009 Rapport Monitor Marokkaanse risicojongeren 2009 Juli 2010 COLOFON Uitgave Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Postbus 12 652 2500 DP Den Haag Productie Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Zeist 2011

Marokkaanse Nederlanders in Zeist 2011 Marokkaanse Nederlanders in Zeist 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M. van San

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Maassluis 2011

Marokkaanse Nederlanders in Maassluis 2011 Marokkaanse Nederlanders in Maassluis 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M. van

Nadere informatie

Hll lllllllllllllllllllllllllllllllilllllll /10/2012

Hll lllllllllllllllllllllllllllllllilllllll /10/2012 Beleid Cluster Maatschappij (071)54 54 838 ppaardekoper@leiderdorp.nl Ingekomen: Afdeling ; Kopie ; Cj rif Hll lllllllllllllllllllllllllllllllilllllll 2012.06557 26/10/2012 Gemeente Leiderdorp A Aan de

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Veenendaal 2011

Marokkaanse Nederlanders in Veenendaal 2011 Marokkaanse Nederlanders in Veenendaal 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M. van

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Utrecht 2010

Marokkaanse Nederlanders in Utrecht 2010 Marokkaanse Nederlanders in Utrecht 2010 Een nulmeting van hun positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen M. van San P. Hermus

Nadere informatie

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Amersfoort 2010

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Amersfoort 2010 Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Amersfoort 2010 Een nulmeting van hun positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen M.

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in s-hertogenbosch 2011

Marokkaanse Nederlanders in s-hertogenbosch 2011 Marokkaanse Nederlanders in s-hertogenbosch 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Gouda 2011

Marokkaanse Nederlanders in Gouda 2011 Marokkaanse Nederlanders in Gouda 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M. van San

Nadere informatie

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Schiedam 2010

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Schiedam 2010 Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Schiedam 2010 Een nulmeting van hun positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen M. van

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Gouda 2010

Marokkaanse Nederlanders in Gouda 2010 Marokkaanse Nederlanders in Gouda 2010 Een nulmeting van hun positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen M. van San P. Hermus Marokkaanse

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.1115, d.d. 2 november 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Beantwoording van de schriftelijke vragen van F. Zevenbergen en P. Laudy (VVD) d.d. 19 juli 2010 met betrekking tot Programmabegroting

Nadere informatie

Uw raad wordt geadviseerd : - het Jaarverslag Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten/RMC Maastricht en Mergelland vast te stellen.

Uw raad wordt geadviseerd : - het Jaarverslag Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten/RMC Maastricht en Mergelland vast te stellen. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 28 juni 2010 Agenda nr: 7 Onderwerp: Jaarverslag Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten/RMC Maastricht en Mergelland 2008-2009 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Ede 2010

Marokkaanse Nederlanders in Ede 2010 Marokkaanse Nederlanders in Ede 2010 Een nulmeting van hun positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen M. van San P. Hermus Marokkaanse

Nadere informatie

Raadsnota. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 29 juni 2009 Agenda nr: 6 Onderwerp: Jaarverslag Leerplicht / Regionaal Meld en Coördinatiepunt (RMC) Maastricht en Mergelland 2007-2008 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Amsterdam 2010

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Amsterdam 2010 Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Amsterdam 2010 Een nulmeting van hun positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen M.

Nadere informatie

Antilliaanse Nederlanders in Zoetermeer 2011

Antilliaanse Nederlanders in Zoetermeer 2011 Antilliaanse Nederlanders in Zoetermeer 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M. van

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Utrecht 2011

Marokkaanse Nederlanders in Utrecht 2011 Marokkaanse Nederlanders in Utrecht 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M. van San

Nadere informatie

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Lelystad 2010

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Lelystad 2010 Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Lelystad 2010 Een nulmeting van hun positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen M. van

Nadere informatie

FACTSHEET SCHORSINGEN EN VERWIJDERINGEN 2016/2017 PRIMAIR ONDERWIJS

FACTSHEET SCHORSINGEN EN VERWIJDERINGEN 2016/2017 PRIMAIR ONDERWIJS FACTSHEET SCHORSINGEN EN VERWIJDERINGEN 2016/2017 PRIMAIR ONDERWIJS februari 2018 1 Samenvatting Het aantal gemelde schorsingen is in 2016/2017 licht gestegen ten opzichte van het voorafgaande schooljaar.

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Leiden 2010

Marokkaanse Nederlanders in Leiden 2010 Marokkaanse Nederlanders in Leiden 2010 Een nulmeting van hun positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen M. van San P. Hermus Marokkaanse

Nadere informatie

18 Digitale kopieën naar: College van BenW, Secr, Directie, Griffier, BCA, Concernleden

18 Digitale kopieën naar: College van BenW, Secr, Directie, Griffier, BCA, Concernleden IN.1203894 gemeente Oosterhout 31 Fysieke kopieën naar:. De gemeenteraadsleden < 7 ~ * 18 Digitale kopieën naar: College van BenW, Secr, Directie, Griffier, BCA, Concernleden 2» Aan de gemeenteraad Gemeente

Nadere informatie

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Eindhoven 2010

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Eindhoven 2010 Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Eindhoven 2010 Een nulmeting van hun positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen M.

Nadere informatie

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Rotterdam 2010

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Rotterdam 2010 Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Rotterdam 2010 Een nulmeting van hun positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen M.

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Zeist 2010

Marokkaanse Nederlanders in Zeist 2010 Marokkaanse Nederlanders in Zeist 2010 Een nulmeting van hun positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen M. van San P. Hermus Marokkaanse

Nadere informatie

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D17 (PA 4 september 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D17 (PA 4 september 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief Ingekomen stuk D17 (PA 4 september 2013) Aan de Gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Gorinchem 2011

Marokkaanse Nederlanders in Gorinchem 2011 Marokkaanse Nederlanders in Gorinchem 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M. van

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Roosendaal 2011

Marokkaanse Nederlanders in Roosendaal 2011 Marokkaanse Nederlanders in Roosendaal 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M. van

Nadere informatie

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Den Haag 2011

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Den Haag 2011 Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Den Haag 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y.

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Leiden 2011

Marokkaanse Nederlanders in Leiden 2011 Marokkaanse Nederlanders in Leiden 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M. van San

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders 2011

Marokkaanse Nederlanders 2011 Marokkaanse Nederlanders 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit in 22 gemeenten (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M.

Nadere informatie

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Lelystad 2011

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Lelystad 2011 Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Lelystad 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y.

Nadere informatie

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Amersfoort 2011

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Amersfoort 2011 Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Amersfoort 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Gouda 2012

Marokkaanse Nederlanders in Gouda 2012 Marokkaanse Nederlanders in Gouda 2012 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 3) J. de Boom P. van Wensveen P. Hermus A. Weltevrede M. van San Marokkaanse

Nadere informatie

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Tilburg 2010

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Tilburg 2010 Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Tilburg 2010 Een nulmeting van hun positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen M. van

Nadere informatie

Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2017

Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2017 Gemeente Amsterdam Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 201 Factsheet maart 201 De totale werkloosheid onder Amsterdamse jongeren is het afgelopen jaar sterk gedaald ten opzichte van 201. Van de.000 Amsterdamse

Nadere informatie

Antilliaanse Nederlanders in Hellevoetsluis 2011

Antilliaanse Nederlanders in Hellevoetsluis 2011 Antilliaanse Nederlanders in Hellevoetsluis 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler

Nadere informatie

Antilliaanse Nederlanders in Almere 2011

Antilliaanse Nederlanders in Almere 2011 Antilliaanse Nederlanders in Almere 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M. van San

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Helmond 2013

Marokkaanse Nederlanders in Helmond 2013 Marokkaanse Nederlanders in Helmond 2013 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 4) J. de Boom P. van Wensveen P. Hermus A. Weltevrede M. van San Marokkaanse

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Veenendaal 2010

Marokkaanse Nederlanders in Veenendaal 2010 Marokkaanse Nederlanders in Veenendaal 2010 Een nulmeting van hun positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen M. van San P. Hermus

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Ede 2011

Marokkaanse Nederlanders in Ede 2011 Marokkaanse Nederlanders in Ede 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M. van San Marokkaanse

Nadere informatie

Oostzaan Buiten gewoon

Oostzaan Buiten gewoon GESCAND OP Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Gemeenteraad Oostzaan P/a Postbus 20 153OAA Wormeriand - 8 APR. Comeents Oostzaan Gemeentehuis ockadrcs Kerkbuurt 4, 1 511 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, 1

Nadere informatie

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Nijmegen 2011

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Nijmegen 2011 Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Nijmegen 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y.

Nadere informatie

BIJLAGE 1 Nulmeting Project Plan van Aanpak Marokkaanse risicojongeren

BIJLAGE 1 Nulmeting Project Plan van Aanpak Marokkaanse risicojongeren BIJLAGE 1 Nulmeting Project Plan van Aanpak Marokkaanse risicojongeren 2006-2009 1 Demografie 1.1 Marokkaanse Hagenaars van 12 tot en met 24 jaar Per 1 januari 2005 wonen in Den Haag 6.296 Marokkanen van

Nadere informatie

Misdrijven en opsporing

Misdrijven en opsporing 4 Misdrijven en opsporing R.J. Kessels en W.T. Vissers In 2015 registreerde de politie 960.000 misdrijven, 4,6% minder dan in 2014. Sinds 2007 is de geregistreerde criminaliteit met ruim een kwart afgenomen.

Nadere informatie

Antilliaanse Nederlanders in Den Helder 2011

Antilliaanse Nederlanders in Den Helder 2011 Antilliaanse Nederlanders in Den Helder 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M. van

Nadere informatie

1. Teller UZS in RMC Regio Utrecht

1. Teller UZS in RMC Regio Utrecht Voorblad bij Rapportage UzS oktober 2014 t/m 1 okt 2015 RMC Regio Utrecht 1. Teller uitschrijvingen zonder startkwalificatie 2. Leeswijzer 3. Conclusies en aanbevelingen 1. Teller UZS in RMC Regio Utrecht

Nadere informatie

Antilliaanse Nederlanders in Capelle aan den IJssel 2011

Antilliaanse Nederlanders in Capelle aan den IJssel 2011 Antilliaanse Nederlanders in Capelle aan den IJssel 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y.

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders 2013

Marokkaanse Nederlanders 2013 Marokkaanse Nederlanders 2013 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 4) CONCEPT J. de Boom P. van Wensveen P. Hermus A. Weltevrede M. van San Marokkaanse

Nadere informatie

Marokkaanse Nederlanders in Gorinchem 2010

Marokkaanse Nederlanders in Gorinchem 2010 Marokkaanse Nederlanders in Gorinchem 2010 Een nulmeting van hun positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen M. van San P. Hermus

Nadere informatie

iiiiiiiiiiiiiniiiiihii Oosterhout 2 mi m gemeente Aan de gemeenteraad r.van.haaf@oosterhout.nl IO.1431088 Zienswijze project A27 Houten Hooipolder

iiiiiiiiiiiiiniiiiihii Oosterhout 2 mi m gemeente Aan de gemeenteraad r.van.haaf@oosterhout.nl IO.1431088 Zienswijze project A27 Houten Hooipolder WW w iiiiiiiiiiiiiniiiiihii gemeente Oosterhout Aan de gemeenteraad 2 mi m Uw kenmerk Ons kenmerk IO.1431088 In behandeling bij r.van.haaf@oosterhout.nl Onderwerp Zienswijze project A27 Houten Hooipolder

Nadere informatie

MIMI. 31 Fysieke kopieën na m De gemeenteraadsled eden. 18 Digitale kopieën naar: College van BenW, Secr, Directie, Griffier, BCA, Concernleden

MIMI. 31 Fysieke kopieën na m De gemeenteraadsled eden. 18 Digitale kopieën naar: College van BenW, Secr, Directie, Griffier, BCA, Concernleden WW w IN.1071162 gemeente O o s t e r h o u t MIMI GEMEENTE OOST ERHOUT class.nr. zaaknr. 2 8 OKT. 2010 ter ben. yrfpp streefdatum kopie Aan de gemeenteraad 31 Fysieke kopieën na m De gemeenteraadsled eden

Nadere informatie

Antilliaanse Nederlanders in Spijkenisse 2011

Antilliaanse Nederlanders in Spijkenisse 2011 Antilliaanse Nederlanders in Spijkenisse 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M.

Nadere informatie

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Tilburg 2011

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Tilburg 2011 Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Tilburg 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y.

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving BOW/ RIS december Evaluatie Haagse vsv-maatregelen

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Samenleving BOW/ RIS december Evaluatie Haagse vsv-maatregelen Wethouder van Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs Gemeente Den Haag Ingrid van Engelshoven De voorzitter van Commissie Samenleving BOW/2015.591 RIS 290015 1 16 december 2015 Evaluatie Haagse

Nadere informatie

Informatie over de gebruikte indicatoren in de eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein

Informatie over de gebruikte indicatoren in de eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein INDICATORENOVERZICHT RAPPORTAGE GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN Informatie over de gebruikte indicatoren in de eerste rapportage gemeentelijke monitor sociaal domein Opgesteld door KING/VNG Datum

Nadere informatie

Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009-2010

Allochtonen op de arbeidsmarkt 2009-2010 FORUM Maart Monitor Allochtonen op de arbeidsmarkt 9-8e monitor: effecten van de economische crisis In steeg de totale werkloosheid in Nederland met % naar 26 duizend personen. Het werkloosheidspercentage

Nadere informatie

Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen

Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen Datum: 19 april 2018 Betreft: informatie voor gemeenteraadsleden Investeren in gelijke gezondheidskansen: winst voor meerdere beleidsdomeinen Beste raadsgriffier, Is uw nieuwe raad bekend met de sociaal

Nadere informatie

Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2016

Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2016 1 Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 20 Fact sheet april 20 De totale werkloosheid onder Amsterdamse jongeren is het afgelopen jaar vrijwel gelijk gebleven aan 2015. Van de 14.000 Amsterdamse jongeren

Nadere informatie

Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2015

Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2015 1 Monitor Jeugdwerkloosheid Amsterdam over 2015 Fact sheet juni 20 De werkloosheid onder Amsterdamse jongeren is het afgelopen jaar sterk gedaald. Van de 3.00 Amsterdamse jongeren in de leeftijd van 15

Nadere informatie

Ruimte voor groei in de kinderopvang. Sociaal en Cultureel Planbureau in opdracht van het

Ruimte voor groei in de kinderopvang. Sociaal en Cultureel Planbureau in opdracht van het Ruimte voor groei in de kinderopvang Sociaal en Cultureel Planbureau in opdracht van het Ruimte voor groei in de kinderopvang De vraag naar kinderopvang per gemeente Om een goed beeld te krijgen van de

Nadere informatie

Ter besluitvorming door het college 1. De raadsinformatiebrief over 'Stand van zaken Meldpunt geen stage' vast te stellen.

Ter besluitvorming door het college 1. De raadsinformatiebrief over 'Stand van zaken Meldpunt geen stage' vast te stellen. Openbaar Onderwerp geen stage Programma BW-nummer Onderwijs Portefeuillehouder R.D. Helmer-Englebert Samenvatting In mei van dit jaar hebben wij de gemeenteraad Nijmegen via een raadsinformatiebrief een

Nadere informatie

Grootste stijging aantal nieuwe WIA-uitkering in het hoger beroepsonderwijs

Grootste stijging aantal nieuwe WIA-uitkering in het hoger beroepsonderwijs Langdurig zieke werknemers die in aanmerking komen voor een uitkering op grond van arbeidsongeschiktheid vielen voorheen onder de Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO). Op 1 januari 2006 maakte

Nadere informatie

Factsheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2014. Werkloosheid stijgt naar 24% Definities. Nummer 6 juni 2014

Factsheet. Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2014. Werkloosheid stijgt naar 24% Definities. Nummer 6 juni 2014 Nummer 6 juni 2014 Monitor jeugdwerkloosheid Amsterdam 2014 Factsheet Ondanks eerste tekenen dat de economie weer aantrekt blijft de werkloosheid. Negen procent van de Amsterdamse beroepsbevolking is werkloos

Nadere informatie

Antilliaanse Nederlanders in Dordrecht 2011

Antilliaanse Nederlanders in Dordrecht 2011 Antilliaanse Nederlanders in Dordrecht 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y. Seidler M. van

Nadere informatie

gemeentesiuis Postadres: Postbus AA Oostburg

gemeentesiuis Postadres: Postbus AA Oostburg gemeentesiuis Postadres: Postbus 27 4500 AA Oostburg Aan de leden van de gemeenteraad van Terneuzen Postbus 35 4530 AA TERNEUZEN Bezoekadres: Nieuwstraat 22 4501 BD Oostburg Telefoon (0117)457 000 Telefax

Nadere informatie

gemeente QOSterhOllt Aan de gemeenteraad oktober NOV. 20H Onderwerp Raadsbrief inzake Attero

gemeente QOSterhOllt Aan de gemeenteraad oktober NOV. 20H Onderwerp Raadsbrief inzake Attero WW w gemeente QOSterhOllt Aan de gemeenteraad Datum 15 oktober 2014 1 2 NOV. 20H Onderwerp Uw kenmerk Ons kenmerk In behandeling bij 10.1449895 c.hamers@oosterhout.nl Raadsbrief inzake Attero Geachte raad,

Nadere informatie

5. Onderwijs en schoolkleur

5. Onderwijs en schoolkleur 5. Onderwijs en schoolkleur Niet-westerse allochtonen verlaten het Nederlandse onderwijssysteem gemiddeld met een lager onderwijsniveau dan autochtone leerlingen. Al in het basisonderwijs lopen allochtone

Nadere informatie

Aan de fractie van Groenlinks Mevrouw F. Willighagen-Brand. Geachte mevrouw Willighagen,

Aan de fractie van Groenlinks Mevrouw F. Willighagen-Brand. Geachte mevrouw Willighagen, Aan de fractie van Groenlinks Mevrouw F. Willighagen-Brand Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500

Nadere informatie

Beleidsregel scholingsplicht jongeren gemeente Overbetuwe 2012

Beleidsregel scholingsplicht jongeren gemeente Overbetuwe 2012 Onderwerp: Beleidsregel scholingsplicht jongeren gemeente Overbetuwe 2012 Ons kenmerk: 12BWB00015 Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe; gelezen het advies van het cliëntenoverleg Overbetuwe

Nadere informatie

Figuur 1: Ontwikkeling nieuwe WW-uitkeringen (index: 2010 = 100)

Figuur 1: Ontwikkeling nieuwe WW-uitkeringen (index: 2010 = 100) Wanneer onderwijspersoneel geheel of gedeeltelijk werkloos wordt, kunnen zij, onder bepaalde voorwaarden, een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) aanvragen. Het aantal nieuwe WWuitkeringen in het onderwijs

Nadere informatie

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis Aan de leden van de gemeenteraad ambtenaar : Hr. Jan Willem Steeman uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 362 uw kenmerk : fax : ons kenmerk : RU11/00946/SPO/jws email : J.W.Steeman@ridderkerk.nl bijlage(n)

Nadere informatie

Antilliaanse Nederlanders 2012

Antilliaanse Nederlanders 2012 Antilliaanse Nederlanders 2012 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 3) J. de Boom P. van Wensveen P. Hermus A. Weltevrede M. van San Antilliaanse Nederlanders

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Geachte leden van de Raad,

Aan de gemeenteraad. Geachte leden van de Raad, POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Langestraat 24 Aan de gemeenteraad TELEFOON 14 0 53 DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 10 juli 2014 H. Teussink UW BRIEF VAN UW KENMERK DOORKIESNUMMER (053)

Nadere informatie

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Schiedam 2011

Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Schiedam 2011 Antilliaanse en Marokkaanse Nederlanders in Schiedam 2011 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 2) J. de Boom P. van Wensveen A. Weltevrede P. Hermus Y.

Nadere informatie

Rotterdamse Risicogroepen 2014 Een monitor van de maatschappelijke positie van Rotterdamse risicogroepen

Rotterdamse Risicogroepen 2014 Een monitor van de maatschappelijke positie van Rotterdamse risicogroepen Rotterdamse Risicogroepen 2014 Een monitor van de maatschappelijke positie van Rotterdamse risicogroepen J. de Boom A. Weltevrede P. van Wensveen Y. Seidler M. van San P. Hermus Rotterdamse Risicogroepen

Nadere informatie

8. Werken en werkloos zijn

8. Werken en werkloos zijn 8. Werken en werkloos zijn In 22 is de arbeidsdeelname van allochtonen niet meer verder gestegen. Onder autochtonen is het aantal personen met werk nog wel licht toegenomen. De arbeidsdeelname onder Surinamers,

Nadere informatie

Antilliaanse Nederlanders 2013

Antilliaanse Nederlanders 2013 Antilliaanse Nederlanders 2013 De positie op de terreinen van onderwijs, arbeid en uitkering en criminaliteit (meting 4) CONCEPT J. de Boom P. van Wensveen P. Hermus A. Weltevrede M. van San Antilliaanse

Nadere informatie

Monitor. alcohol en middelen

Monitor. alcohol en middelen Gemeente Utrecht, Volksgezondheid Monitor www.utrecht.nl/gggd alcohol en middelen www.utrecht.nl/volksgezondheid Thema 3 Gebruik van de verslavingszorg in Utrecht - 2012 1 Colofon Uitgave Gemeente Utrecht,

Nadere informatie

Arbeidsmarkt DA regio Noord (LHV-kringen Groningen, Friesland, Drenthe en Zwolle/Flevoland)

Arbeidsmarkt DA regio Noord (LHV-kringen Groningen, Friesland, Drenthe en Zwolle/Flevoland) Arbeidsmarkt DA regio Noord (LHV-kringen Groningen, Friesland, Drenthe en Zwolle/Flevoland) Tabel 1 Aantal en ontwikkeling van % vacatures in Noord en in Nederland. peilmomenten okt-13 jun-13 mrt-13 okt-12

Nadere informatie

Kinderopvang in Arnhem

Kinderopvang in Arnhem Kinderopvang in Arnhem (cijfers 2015) Februari 2017 Onderzoek & Statistiek 1 Inhoudsopgave: 1. Kerncijfers kinderopvang in Arnhem 2. Inleiding 3. Ontwikkelingen in de kinderopvang 4. Cijfers over kinderen

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. Datum: Besluitvormend DB Colleges PHO DB Gemeenteraad DB AB Gemeenteraad

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. Datum: Besluitvormend DB Colleges PHO DB Gemeenteraad DB AB Gemeenteraad Oplegvel 1. Onderwerp Jaarverslag 2016-2017 Regionaal Bureau Leerplicht 2. Rol van het Efficiencytaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Door de uitvoering van de leerplichtwet en

Nadere informatie