INLEIDING. Ontwikkelingsproces, waarbij leerlingen leren: Begrijpen, rangschikken, classificeren, bevragen, verbanden leggen, kritisch zijn, enz.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INLEIDING. Ontwikkelingsproces, waarbij leerlingen leren: Begrijpen, rangschikken, classificeren, bevragen, verbanden leggen, kritisch zijn, enz."

Transcriptie

1 LEERPLAN VISIETEKST

2 INLEIDING Ontwikkelingsproces, waarbij leerlingen leren: Begrijpen, rangschikken, classificeren, bevragen, verbanden leggen, kritisch zijn, enz. Informatie opzoeken, analyseren en conceptualiseren. Zich uitdrukken, communiceren, samenwerken, discussiëren, mentale vaardigheden ontwikkelen, enz.

3 BELANGRIJKE THEMA S Respect voor de mens Respect voor de vrije meningsuiting Respect voor vrijheid Respect voor het morele Respect voor het culturele erfgoed

4 RESPECT VOOR DE MENS De mensheid is een groot familie. De mens is een schepsel van Allah. Een mens heeft angsten, gevoelens van haat of liefde, normen, waarden, overtuigingen, attitudes. Heeft herinneringen aan het verleden, dromen en zorgen naar de toekomst toe.

5 RESPECT VOOR DE VRIJE MENING Een grote hindernis: mijn waarheid is de enige waarheid, alle meningen daarnaast zijn verkeerd. Een andere benadering: mijn mening is de juiste, maar de kans dat ik mij vergis is reëel. De visie en gedachten van anderen kunnen één van de waarheden zijn. Alomvattend kunnen ze de volledige werkelijkheid weerspiegelen.

6 RESPECT VOOR DE VRIJE MENING Denken vereist onderwijs en onderzoek. Leren luisteren en verschillen tolereren. Luisteren naar anderen, nadenken over hun ideeën en deze in vraag kunnen stellen. Respect voor de overtuiging van anderen.

7 RESPECT VOOR VRIJHEID Individualiteit van de mens. Onafhankelijkheid van zijn persoonlijkheid. Iets doen voor Allah is niet gelijk aan iets doen in naam van Allah. Iets doen in naam van Allah: bevoegd zijn om te handelen in naam van Allah. Koran is goddelijk: de interpretatie is menselijk.

8 RESPECT VOOR HET MORELE De mens is: Op technisch vlak: enorm ontwikkeld. Op moreel vlak: gebrek aan innerlijke vrede, gewetensrust, Oorzaken: Gebrek in de wereld aan integriteit, eerlijkheid, mensenliefde, solidariteit, respect voor leven en eigendommen, Leerlingen horen veel mooie woorden, maar hebben veel nood aan daden.

9 RESPECT VOOR HET CULTURELE ERFGOED Islamitische geschiedenis als middel voor de lln. om hun contact met Allah, met zichzelf, en met anderen vorm te geven. Lln. aanzetten tot nadenken, begrijpen en vergelijken.

10 ALGEMENE VISIE Gebaseerd op de vijf basisbegrippen, met als doel: De ontwikkeling van het bewustzijn van de lln. Bieden van wegen aan de lln. in de zoektocht naar oplossingen voor het leven.

11 REDENEN VAN DEZE VISIE Wereld voortdurend in verandering op verschillende vlakken. Samenlevingen zijn niet meer gesloten, maar staan open voor elkaar en beïnvloeden elkaar. Godsdienstonderwijs draagt bij tot het oplossen van problemen in de wereld.

12 BASIS VORMEN VAN HET GELOOF Door op een correcte manier kennis te vergaren. Autonoom en kritisch denken. De juiste keuze maken. Zin geven aan het leven. Verstand gebruiken.

13 BEDOELING VAN ISLAMLESSEN Lln. kennis en vaardigheden aanreiken die ze hun leven lang zullen of kunnen gebruiken.

14 NOODZAKELIJKHEID VAN GODSDIENSTONDERWIJS 1. Antropologisch - humanitaire dimensie 2. Sociale dimensie 3. Culturele dimensie 4. Universele dimensie 5. Filosofische dimensie 6. Juridische dimensie

15 ANTROPOLOGISCH - HUMANITAIR Is godsdienst noodzakelijk voor het bestaan van de mens? Verrijkt godsdienst het leven van de mens? Volgens antropologisch en psychologisch onderzoek: geloof en spiritualiteit zijn aangeboren in de mens. Mens heeft behoefte aan geloven. Godsdienstonderwijs: lln. voorzien in hun behoefte aan geloofsbeleving, juiste informatie, emotionele ontwikkeling, zelfontplooiing.

16 SOCIALE DIMENSIE De mens is een sociaal wezen. In de omgang met vrienden en buren: elkaars geloofsovertuigingen erkennen en respecteren.

17 CULTURELE DIMENSIE Onze literatuur, kunst, de keuzes die we maken, manier van spreken, dragen motieven en sporen van de islam. Godsdienstonderwijs is noodzakelijk om de eigen cultuur beter te begrijpen.

18 UNIVERSELE DIMENSIE Door de technologische vooruitgang: snelle berichtgeving en communicatie. Gevolg: globalisering, de wereld is een klein dorp geworden. Een basiskennis van de verschillende godsdiensten is noodzakelijk geworden. Inzicht in de levenswijze van andere samenlevingen op het vlak van ethiek en godsdienst: vergemakkelijkt de omgang en relatie.

19 FILOSOFISCHE DIMENSIE Elke onderwijssysteem wenst lln. om te vormen tot een bepaalde profiel. De intentie en bedoelingen spelen een belangrijke rol in het bepalen van de formele en inhoudelijke aspecten van het onderwijssysteem. Welke soort van lln: verdraagzaam, een dorst naar kennis, een sterk vertrouwen in Allah.

20 JURIDISCHE DIMENSIE De juridische basis van godsdienstlessen ligt vast in de grondwet. In internationale verdragen is vastgelegd dat godsdienstonderwijs noodzakelijk is. Het is een recht voor de ouders dat hun kinderen islamonderricht krijgen op school.

21 VISIE VAN HET PROGRAMMA Via richtinggevende activiteiten lln. vormen, die: 1. Mensenrechten respecteren en bewust omgaan met milieu en samenleving. 2. Graag over de islam leren, de religieuze concepten correct gebruiken, zichzelf kunnen uitdrukken, communiceren, problemen oplossen, wetenschappelijk denken, onderzoeken, bevragen, in vraag stellen, kritisch zijn.

22 VISIE VAN HET PROGRAMMA 3. Kennis interpreteren en in socio-culturele context kunnen plaatsen. 4. Zichzelf, de samenleving, het culturele erfgoed en de natuur, erkent, beschermt en verder ontwikkelt. 5. Zijn rechten en verantwoordelijkheden kent, en rekening houdt met zijn omgeving. 6. De menselijke waarden op het vlak van geloof, gebed en ethiek leert kennen.

23 VISIE VAN HET PROGRAMMA 7. Aandacht hebben voor invloed van islam op cultuur, taal, kunst, tradities en ethiek. 8. Verdraagzaam zijn t.o.v. moslims, maar ook t.o.v. mensen met een andere levensbeschouwing. 9. Religieuze concepten beheren om op een dynamische manier om te gaan met veranderingen.

24 VISIE VAN HET PROGRAMMA 10. Wetenschappelijke, morele, humanitaire en culturele waarden uitdragen. 11. Zich evenwichtig en gezond ontwikkelen op lichamelijk, geestelijk, moreel en emotioneel vlak.

25 PRINCIPES VOOR REALISATIE PROGRAMMA Lesdoelstellingen voor alle klassen. Lestijden, volgorde leerinhouden: vrijheid van de leerkracht, rekening houdend met niveau leerlingen en omgevingsfactoren. Didactisch materiaal gebruiken: dvd, pc, theoriebladen, werkbladen, foto s, Verschillende didactische werkvormen gebruiken, afhankelijk van niveau lln.

26 BASISBENADERING PROGRAMMA Educatieve benadering Godsdienstwetenschappelijke benadering

27 EDUCATIEVE BENADERING Participatie van de lln., begeleiding van lkr. Conceptuele benadering: 1. Vanuit ervaringen en intuïties van de lln., religieuze en morele betekenissen creëren. 2. Ontwikkelen vaardigheden: problemen oplossen, communicatie, redeneren. 3. Waarden bijbrengen via activiteiten.

28 GODSDIENSTWETENSCHAPPELIJK E BENADERING Informatie gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Afstand nemen van informatie gebaseerd op bijgeloof. Koran staat centraal, daarnaast de hadîth van de profeet Mohammed. Deze vormen de grondwaarden die gerelateerd zijn aan geloofsleer, aanbidding en ethiek. Stromingen en rechtsscholen worden niet uitgesloten.

29 ENKELE EIGENSCHAPPEN EN BASISPRINCIPES VAN HET PROGRAMMA Koran en traditie (soenna) staan centraal. Noodzakelijke en voldoende kennis. Niet van buiten leren, maar het produceren van kennis. Iedere leerling is uniek: differentiatie. Islamitische identiteit, daarnaast erkenning van universele waarden. Evaluatie: op kennis, vaardigheden en attitudes. Respect voor de mens, de mening, het morele en de cultuur.

30 OPBOUW VAN HET ONDERWIJSPROGRAMMA Algemene doelstellingen Onderwijsdomeinen Verworvenheden Voorbeelden van activiteiten Verklaringen

31 VANUIT EEN INDIVIDUEEL PERSPECTIEF Kennis hebben van basisinformatie over godsdienst en ethiek. Bewust zijn van vrijheid in geloof en beleving. Juiste informatie kunnen onderscheiden van valse/foutieve informatie. De islam heeft een dimensie van liefde en oprechtheid. Islam en andere godsdiensten leren kennen vanuit de primaire bronnen.

32 INDIVIDUEEL PERSPECTIEF (VERVOLG) Islam is in evenwicht met de wetenschap. De islam stimuleert het gebruik van rede en wetenschappelijke kennis.

33 VANUIT EEN MAATSCHAPPELIJK PERSPECTIEF Inzicht hebben in religieus en moreel gedrag in de samenleving. Erkennen dat het bestaan van verschillen in godsdienstopvattingen en belevingen in de samenleving een sociaal gegeven is. Verdraagzaam zijn ten opzichte van het geloof en de levenswijze van anderen.

34 VANUIT EEN ETHISCH PERSPECTIEF o De ethische waarden kennen, respecteren, en zich eigen kunnen maken. o Zich bewust zijn van de positieve invloed van geloof en gebed op goed gedrag.

35 VANUIT EEN CULTUREEL PERSPECTIEF Zich bewust zijn van de invloed van godsdienst op andere culturele verschijnselen. De verschillende opvattingen tussen generaties op een gezonde manier leren benaderen.

36 VANUIT EEN UNIVERSEEL PERSPECTIEF Inzien dat universeel menselijke waarden in overeenstemming zijn met menselijke waarden in de islam.

37 STUDIEDOMEINEN Geloofsleer Aanbidding Het leven van de profeet Mohammed Koran Zedelijkheid Godsdienst en cultuur

38 GELOOFSLEER Islam is mijn godsdienst. Ik geloof in Allah. Wat weten we over godsdienst en akhlāq? De 6 geloofsfundamenten.

39 AANBIDDING Ik richt mij tot Allah met mijn gebeden. Mijn geloof wilt dat ik rein ben. Ik leer de gebedsplaatsen en de voornaamste gebeden kennen. Reinheid. Aanbiddingen (ʿIbādāt), het vasten en aalmoes (zakāt). Het gebed (as-salāt), de bedevaart en het offer.

40 HET LEVEN VAN DE PROFEET MOHAMMED (V.Z.M.H.) Ik ken mijn profeet Mohammed (v.z.m.h.). De profeet Mohammed (v.z.m.h.) groeit op. Mohammed (v.z.m.h.) wordt profeet. Laten we kennismaken met de profeet Mohammed (v.z.m.h.). De profeet (v.z.m.h.) en zijn gezinsleven. De laatste profeet Mohammed (v.z.m.h.): Mekka- en Medinaperiode.

41 DE KORAN De Koran is ons Heilig Boek. De Koran lezen en leren is een aanbidding. Ontmoeting met de Koran. Kennismaking met de Koran. Verhalen uit de Koran. De basiseducatieve eigenschappen van de Koran.

42 ZEDELIJKHEID Mijn godsdienst adviseert mooie woorden en daden. Mijn geloof wilt vriendschap en broederschap. Ik hou van mijn familie. Liefde, vriendschap en broederschap. Wij delen onze vreugde en verdriet. Wat moeten wij vermijden?

43 GODSDIENST EN CULTUUR Wij vieren samen. Wij feliciteren elkaar. De relatie tussen godsdienst en cultuur in ons dagelijks leven. Familie. De wereldgodsdiensten. De periode na de profeet Mohammed (v.z.m.h.), de rechtgeleide kaliefen.

44 DE LESDOELSTELLINGEN (VERWORVENHEDEN) Kennis Waarden Vaardigheden Attitudes

45 ACTIVITEITEN Leerling staat centraal. Concepten, waarden en vaardigheden In functie van de ontwikkeling en de actieve participatie van de lln. aan het leerproces.

46 SYMBOLEN [!] Aandacht: om aandachtspunten aan te duiden. Omkaderingen (afbakeningen). Verbanden tussen thema s binnen dezelfde les. Verbanden met andere lessen: relatie tussen de doelstellingen van deze les met andere lessen. Persoonlijke vaardigheden en waarden. Verbanden met inter-disciplines (het cijfer 1 tussen haakjes verwijst naar doelstellingen binnen de islamles, het cijfer 2 verwijst naar de doelstellingen van het onderwijsdomein van de inter-discipline) Meten en evalueren

47 BASISVAARDIGHEDEN Het Nederlands correct, mooi en efficiënt gebruiken, Kritisch denken, Communicatie en empathie, Probleemoplossend vermogen, Onderzoeken, Gebruik maken van informatietechnologieën, Omgaan met verandering en continuïteit, Inzicht in plaats, tijd en chronologie, Sociale participatie, Inzicht in de interpretatie van de Koran.

48 WAARDEN Rechtvaardigheid Belang hechten aan familie en eenheid Nederigheid Zelfstandigheid Vergeving Vrede Gecultiveerd zijn Vertrouwen Betrouwbaarheid Waarheidsliefde Gerechtigheid Schaamtegevoel Verdraagzaamheid

49 HET LEERPROCES Tijdens het leerproces: vaardigheden ontwikkelen die lln. in staat stellen hun kennis te vernieuwen. Methodes en technieken: zodat lln. nadenken, onderzoeken, herstructureren en toepassen van kennis en vaardigheden.

50 ROL VAN DE LEERKRACHT Ervoor zorgen dat de lln. actief deelnemen aan leerproces. Rekening houden met de individuele verschillen tussen lln. Het geven van verantwoordelijkheid aan de lln. tijdens het leerproces.

51 HET VERSCHIL MET DE TRADITIONELE ROL VAN DE LEERKRACHT. TRADITIONELE ROL Leerkrachten waren autoritair. Voeren hun eigen beslissingen uit. MODERNE ROL Wijzen de leerlingen de weg. Maken suggesties. Uitleg, raad geven. Ontwikkelingen opvolgen. Bijvoorbeeld: verschillende opdrachten of bronnen voorstellen.

52 KENNIS IS GEEN DOEL OP ZICH, MAAR EEN MIDDEL OM PROBLEMEN OP TE LOSSEN.

53 ONDERWIJSSTRATEGIE Leerling Kennis ontsluieren Kennis evalueren Kennis actief opbouwen Kennis ter discussie stellen Leerkracht Lln. motiveren Situatie inschatten Bijsturen Observeren Nieuwe omstandigh. creëren voor lln. Voortdurend zichzelf bijscholen, onderzoek verrichten

54 TIJDENS KLASACTIVITEITEN De voorkennis, de overtuiging van de lln. ontdekken. Lln. bewust maken van hun eigen ideeën. De opdracht vertalen naar de complexiteit van het echte leven. Leerlingen via open vragen aanzetten tot nadenken. Interactie met en tussen de lln. stimuleren en ondersteunen. Feedback geven aan lln. Leerlingen evalueren zichzelf. Lln. tijd geven om verbanden te leggen en te vergelijken. Een evenwicht vinden tussen vaardigheden, kennis en attitudes.

55 TOEPASSINGEN TIJDENS DE ONDERWIJSACTIVITEITEN Analyse van voorbeeldsituaties Conclusies trekken Achterliggende ideeën vinden Slagzinnen maken Advertenties/posters maken Gedichten/verhalen schrijven Visueel uitbeelden Prioriteiten leggen (kerngedachten, principes en sleutelwoorden) Titels vinden Classificeren

56 TOEPASSINGEN (VEVOLG) Voorbeelden geven Zelfevaluatie Hypotheses maken Raadsels Dramatiseren Advies geven Vergelijken Problemen oplossen Interviews Excursies Conceptmappen maken Bewijsvoering Brainstorming Acrostichons (naamdichten) maken

ISLAMONDERWIJS VLAANDEREN HET ONTWERP-LEERPLAN BASIS ONDERWIJS. (onderwijsprogramma voor islamlessen) Brussel, 07.05.2012

ISLAMONDERWIJS VLAANDEREN HET ONTWERP-LEERPLAN BASIS ONDERWIJS. (onderwijsprogramma voor islamlessen) Brussel, 07.05.2012 ISLAMONDERWIJS VLAANDEREN HET ONTWERP-LEERPLAN BASIS ONDERWIJS (onderwijsprogramma voor islamlessen) Brussel, 07.05.2012 Opgesteld door de Commissie voor de samenstelling van de leerplannen van de EMB

Nadere informatie

ISLAMONDERWIJS VLAANDEREN HET ONTWERP-LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. (onderwijsprogramma voor islamlessen)

ISLAMONDERWIJS VLAANDEREN HET ONTWERP-LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. (onderwijsprogramma voor islamlessen) ISLAMONDERWIJS VLAANDEREN HET ONTWERP-LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS (onderwijsprogramma voor islamlessen) Opgesteld door de Commissie voor de samenstelling van de leerplannen van de EMB en VZW Centrum Islamonderwijs

Nadere informatie

HET LEERPLAN ISLAMITISCHE GODSDIENST VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS IN VLAANDEREN. Geldig vanaf schooljaar

HET LEERPLAN ISLAMITISCHE GODSDIENST VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS IN VLAANDEREN. Geldig vanaf schooljaar HET LEERPLAN ISLAMITISCHE GODSDIENST VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS IN VLAANDEREN Geldig vanaf schooljaar 2012 2013 Erkende instantie voor het organiseren van islamonderwijs in Vlaanderen Opgesteld door

Nadere informatie

I N F O R M A T I E B R O C H U R E

I N F O R M A T I E B R O C H U R E I N F O R M A T I E B R O C H U R E BESTE OUDERS Het is de droom van ieder van ons dat onze kinderen en jongeren zich ontplooien tot fijne mensen die in staat zijn later hun eigen weg te gaan. Daarbij

Nadere informatie

DE MENS EN ZIJN LOT. Leerdomein: GELOOFSLEER Het eerste jaar van de derde graad - 1 hfdstk LESONDERDELEN DIDACTISCHE WERKVORMEN VERKLARINGEN

DE MENS EN ZIJN LOT. Leerdomein: GELOOFSLEER Het eerste jaar van de derde graad - 1 hfdstk LESONDERDELEN DIDACTISCHE WERKVORMEN VERKLARINGEN Leerdomein: GELOOFSLEER Het eerste jaar van de derde graad - 1 hfdstk LESONDERDELEN DIDACTISCHE WERKVORMEN VERKLARINGEN DE MENS EN ZIJN LOT 1. Concepten van het lot/de voorbestemming 2. Sommige eigenschappen

Nadere informatie

PROCESDOEL 1 VRIJ EN ZELFSTANDIG LEREN DENKEN EN HANDELEN

PROCESDOEL 1 VRIJ EN ZELFSTANDIG LEREN DENKEN EN HANDELEN PROCESDOEL 1 VRIJ EN ZELFSTANDIG LEREN DENKEN EN HANDELEN Bijzondere procesdoelen 1.1. Groei naar volwassenheid 1.2. Zelfstandig denken 1.3. Zelfstandig handelen 1.4. Postconventionele instelling 1.1 Groei

Nadere informatie

HET GELOOF IN ALLAH. Leerdomein: GELOOFSLEER Het tweede jaar van de tweede graad - 1 Hfdstk LESONDERDELEN DIDACTISCHE WERKVORMEN VERKLARINGEN

HET GELOOF IN ALLAH. Leerdomein: GELOOFSLEER Het tweede jaar van de tweede graad - 1 Hfdstk LESONDERDELEN DIDACTISCHE WERKVORMEN VERKLARINGEN Leerdomein: GELOOFSLEER Het tweede jaar van de tweede graad - 1 HET GELOOF IN ALLAH 1. Bewijzen over Uniciteit van Allah (s.w.t) 2. Allah is de Schepper van het Universum 3. Allah is de Levensgevende 4.

Nadere informatie

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Algemene vorming op het einde van de derde graad secundair onderwijs Voor de sociale

Nadere informatie

GODSDIENSTWETENSCHAPPEN

GODSDIENSTWETENSCHAPPEN GODSDIENSTWETENSCHAPPEN Het programma Godsdienstwetenschappen omvat drie onderdelen en is als volgt verdeeld over de jaren 1 en 2: Jaar1: - Nieuwe spiritualiteit grensverkeer tussen Oosterse en Westerse

Nadere informatie

KENNISMAKING MET DE HEILIGE BOEKEN

KENNISMAKING MET DE HEILIGE BOEKEN Leerdomein : GELOOFSLEER Het tweede leerjaar van de eerste graad - 1 1. Noodzaak van de heilige boeken. 2. God zond de Heilige boeken. Begrippenstudie: Er wordt het woord Heilige boek geschreven. Leerlingen

Nadere informatie

DE OMGANG VAN MOSLIMS MET NIET-MOSLIMS. Vrije Universiteit Amsterdam 16 november 2016

DE OMGANG VAN MOSLIMS MET NIET-MOSLIMS. Vrije Universiteit Amsterdam 16 november 2016 DE OMGANG VAN MOSLIMS MET NIET-MOSLIMS Yvonne Moonen-Thompson Probus Lezing Vrije Universiteit Amsterdam 16 november 2016 Lao Zi: Zie anderen als jezelf Door dit te doen cultiveren we waardigheid, die

Nadere informatie

1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 2. Doel van de cursus NCZ

1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 2. Doel van de cursus NCZ 1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 De cursus niet-confessionele zedenleer (NCZ) in de opleiding leraar secundair onderwijsgroep 1 (LSO-1) sluit aan bij de algemene

Nadere informatie

Als niet alles is wat het lijkt

Als niet alles is wat het lijkt Als niet alles is wat het lijkt praten met patiënten en naasten over zingeving en betekenisgeving Merijn van der Werf, huisarts i.o. Joep van de Geer geestelijk verzorger, onderzoeker spirituele zorg MCL

Nadere informatie

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Elementen van een pedagogisch project 1 GEGEVENS M.B.T. DE SITUERING VAN

Nadere informatie

Wij hebben u een Boek (de Koran) gezonden waardoor gij tot aanzien kunt komen, gaan jullie niet jullie verstand gebruiken? (Al Anbiya, 21/10)

Wij hebben u een Boek (de Koran) gezonden waardoor gij tot aanzien kunt komen, gaan jullie niet jullie verstand gebruiken? (Al Anbiya, 21/10) Testvragen Het verstand en de kennis in de Koran 1 Koran Vraag 1 2 Wij hebben u een Boek (de Koran) gezonden waardoor gij tot aanzien kunt komen, gaan jullie niet jullie verstand gebruiken? (Al Anbiya,

Nadere informatie

1 ste graad 2 de graad 3 de graad. Communicatie. Creativiteit. Praatronde - klasraad (Vakoverschijdende eindtermen: Gemeenschappelijke stam)

1 ste graad 2 de graad 3 de graad. Communicatie. Creativiteit. Praatronde - klasraad (Vakoverschijdende eindtermen: Gemeenschappelijke stam) (Vakoverschijdende eindtermen: Gemeenschappelijke stam) 1 ste graad 2 de graad 3 de graad Communicatie manier een idee, gedachte verbaal en non-verbaal uiten. manier een idee, gedachte verbaal en non-verbaal

Nadere informatie

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking

Enquête noden van de scholen. Eerste verwerking Enquête noden van de scholen Eerste verwerking Verwerking van formulieren ingediend op 27/9/16 46 enquêtes werden ingediend/verwerkt Achtergrond mooi verspreid over de 4 componenten van STEM Man/vrouw

Nadere informatie

Wat betekenen onze scholen voor uw kind?

Wat betekenen onze scholen voor uw kind? نوكت نم نك Kim olduğunu öğren Wat betekenen onze scholen voor uw kind? Worden wie je bent Hilal (Zwolle) El Boukhari (Leerdam) De Tulp (Hengelo) Al-Ummah (Enschede) Bilal (Amersfoort) De Zonnebloem (Deventer)

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Gelijke kansen met cultuur(onderwijs) Barend van Heusden Kunsten, Cultuur en Media Rotterdam, 2 november 2017

Gelijke kansen met cultuur(onderwijs) Barend van Heusden Kunsten, Cultuur en Media Rotterdam, 2 november 2017 Gelijke kansen met cultuur(onderwijs) Barend van Heusden Kunsten, Cultuur en Media Rotterdam, 2 november 2017 11/6/2017 2 1. Cultuur 2. Cultuuronderwijs 3. Gelijke kansen 4. Doorlopende leerlijn 6-11-2017

Nadere informatie

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN De onderwijsvorm ASO is een breed algemeen vormende doorstroomrichting waarin de leerlingen zich voorbereiden op een academische of professionele bacheloropleiding.

Nadere informatie

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs

1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs 1 Basiscompetenties voor de leraar secundair onderwijs Het Vlaams parlement legde de basiscompetenties die nagestreefd en gerealiseerd moeten worden tijdens de opleiding vast. Basiscompetenties zijn een

Nadere informatie

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent

Opvoedingsproject. Nieuwen Bosch Humaniora Gent Opvoedingsproject Nieuwen Bosch Humaniora Gent Onze school wil aan jongeren kwalitatief hoogstaand onderwijs bieden in een hartelijk klimaat van samenwerken en samenleven stimuleren we de leerlingen vanuit

Nadere informatie

PROCESDOEL 3 HUMANISEREN VAN HET SAMENLEVEN MET ANDEREN

PROCESDOEL 3 HUMANISEREN VAN HET SAMENLEVEN MET ANDEREN PROCESDOEL 3 HUMANISEREN VAN HET SAMENLEVEN MET ANDEREN 3.1 Exploreren, verkennen en integreren van de mogelijkheden van de mens 3.2 Exploreren, verkennen en integreren van de grenzen van de mens 3.3 Ontdekken

Nadere informatie

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen.

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen. Pedagogisch project 1. situering onderwijsinstelling 2. levensbeschouwelijke uitgangspunten 3. visie op ontwikkeling en opvoeding 4. het schoolconcept 1. Situering onderwijsinstelling 1.1 Een gemeenteschool:

Nadere informatie

HET LEVEN EN HET HIERNAMAALS

HET LEVEN EN HET HIERNAMAALS Leerdomein: GELOOFSLEER Het tweedee jaar van de derde graad - 1 HET LEVEN EN HET HIERNAMAALS 1. Het leven is niet zonder doel 2. Bijdrage van het geloof aan het leven 3. Er is een vergelding voor onze

Nadere informatie

Appendix A Checklist voor visible learning inside *

Appendix A Checklist voor visible learning inside * Appendix A Checklist voor visible learning inside * * Op www.bazalt.nl/lerenzichtbaarmaken kunt u dit formulier downloaden en vervolgens printen. Het is belangrijk dat de medewerkers van de school deze

Nadere informatie

Visie en Missie. IBS El Wahda. Vastgesteld in 2011

Visie en Missie. IBS El Wahda. Vastgesteld in 2011 Visie en Missie IBS El Wahda Vastgesteld in 2011 Visie De grondslag van El Wahda is islamitisch en dus gebaseerd op de Qur an en de soennah. De naam El Wahda is verwant aan het Arabische woord voor Eenheid.

Nadere informatie

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst 1 1 Waarom heet dit vak Rooms-katholieke Godsdienst? Niet neutraal Specifiek mensbeeld Stevige vorming vereist Kennis van de Spreken vanuit eigen levensbeschouwing,

Nadere informatie

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester

ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester ATTITUDINALE DOELEN VOOR DE KLEUTERSCHOOL Klas : Schooljaar : Thema's I II III trimester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Positieve ingesteldheid 1 zich emotioneel goed voelen 2 zich als persoon iets

Nadere informatie

& Sociale Integratie. Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP. Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1

& Sociale Integratie. Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP. Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1 Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP & Sociale Integratie Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Visie op actief burgerschap & sociale integratieactie Hoofdstuk

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken?

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken? >> Inhoudsopgave Inleiding 4 Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10 Les 2. Denken Kunnen dieren denken? 14 Les 3. Geluk Wat is het verschil tussen blij zijn en gelukkig zijn?

Nadere informatie

Enquête: De spirituele dimensie in de palliatieve zorg

Enquête: De spirituele dimensie in de palliatieve zorg BIJLAGE 2 : ENQUÊTE Enquête: De spirituele dimensie in de palliatieve zorg Deel 1 : Persoonskenmerken Vooraleer we effectief met de vragen beginnen, had ik graag wat gegevens over u zelf vernomen : 1.

Nadere informatie

Kerndoelen Godsdienstige / Levensbeschouwelijke vorming (GL) Uitgewerkt voor protestants-christelijk basisonderwijs

Kerndoelen Godsdienstige / Levensbeschouwelijke vorming (GL) Uitgewerkt voor protestants-christelijk basisonderwijs Besturenraad heet sinds 21 mei 2014 Verus. Deze publicatie is geschreven voor deze datum. Het kan zijn dat verwijzingen niet kloppen. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op. Kerndoelen Godsdienstige

Nadere informatie

Ethiek (ethos = gewoonte/zede) wil nadenken over en zich bezinnen op de levenshouding, het handelen en de gewoonte.

Ethiek (ethos = gewoonte/zede) wil nadenken over en zich bezinnen op de levenshouding, het handelen en de gewoonte. Samenvatting door A. 2079 woorden 29 juni 2014 6,4 2 keer beoordeeld Vak Anders H1 Ethiek (ethos = gewoonte/zede) wil nadenken over en zich bezinnen op de levenshouding, het handelen en de gewoonte. Moraal

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs als cultuuronderwijs. Barend van Heusden Afdeling Kunsten, Cultuur en Media

Erfgoedonderwijs als cultuuronderwijs. Barend van Heusden Afdeling Kunsten, Cultuur en Media Erfgoedonderwijs als cultuuronderwijs Barend van Heusden Afdeling Kunsten, Cultuur en Media 12/14/2012 2 Vragen... Hoe verhoudt erfgoed- zich tot cultuureducatie? Wat zijn kenmerkende eigenschappen van

Nadere informatie

Leerplan VVKBaO. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan VVKBaO. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan VVKBaO Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ECTS-FICHE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ALGEMENE INFORMATIE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester

Nadere informatie

Islam is een manier van leven en geloven

Islam is een manier van leven en geloven Islam is een manier van leven en geloven ] لونلدية - dutch [ nederlands - revisie: Yassien Abo Abdillah 2013-1434 الا سلام هو الطر قة «للغة اهلونلدية» الصحيحة للحياة مراجعة: ياس أبو عبد االله 2013-1434

Nadere informatie

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP

BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN. Inleiding. verwijst naar ontwikkelingsaspecten uit het OWP BIJLAGE 2 RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING IN DE LEERPLANNEN Inleiding In alle leerplannen en in het Ontwikkelingsplan voor de Katholieke Basisschool zitten aspecten van relationele vorming verwerkt. Soms

Nadere informatie

2.1 Exploreren, verkennen en integreren van waarden

2.1 Exploreren, verkennen en integreren van waarden 2.1 Exploreren, verkennen en integreren van waarden Opmerking:dit procesdoel zal normaal gezien bij elke les terugkomen. Het belang ervan is dat leerlingen beseffen dat heel veel keuzes in het leven waardegeladen

Nadere informatie

KWALITEITSONDERWIJS CAMPUS IN HET GROEN MODERN INTERNAAT UNIFORM

KWALITEITSONDERWIJS CAMPUS IN HET GROEN MODERN INTERNAAT UNIFORM OnzeLieveVrouwlyceum Genk Alle tijd voor jong talent KWALITEITSONDERWIJS CAMPUS IN HET GROEN MODERN INTERNAAT UNIFORM Kwaliteitsonderwijs met hartverwarmende aandacht voor iedere leerling en met zorg voor

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden Erfgoedonderwijs 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren 4. Erfgoed in de klas voorbeelden ERFGOED DOEN! Wat is erfgoed? Wat is erfgoed? Definitie Materiële

Nadere informatie

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be

Inspectie RK Godsdienst Griet Liebens 0486/724946 griet.liebens@telenet.be 1 inspectie-begeleiding RK godsdienst basisonderwijs Tulpinstraat 75 3500 Kiewit-Hasselt 011 264408 godsdienstbao@dodhasselt.be Collegiale consultatie Godsdienst Lager onderwijs Rijkhoven Kleine Spouwen

Nadere informatie

Notitie godsdienstige/levensbeschouwelijk vorming Alpha Scholengroep

Notitie godsdienstige/levensbeschouwelijk vorming Alpha Scholengroep Notitie godsdienstige/levensbeschouwelijk vorming Alpha Scholengroep Een aantal jaren geleden is de OMEGA-groep (studenten van Hogeschool Zeeland) van start gegaan met een onderzoekstraject op enkele Alphascholen.

Nadere informatie

Levensbeschouwelijke vakken. Stedelijk Onderwijs - Basisonderwijs

Levensbeschouwelijke vakken. Stedelijk Onderwijs - Basisonderwijs Levensbeschouwelijke vakken Stedelijk Onderwijs - Basisonderwijs Beste ouders, Het is de droom van ieder van ons dat onze kinderen zich ontplooien tot fijne mensen die in staat zijn later hun eigen weg

Nadere informatie

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen

Leerplan OVSG. Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden. Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen 2014 2015 Leerplan OVSG Verbondenheid door middel van rituelen tijdens speciale gelegenheden Jenthé Adriaens, Elise Buts & Sharis Vertommen THOMAS MORE KEMPEN VORSELAAR INHOUDSOPGAVE 1 Wereldoriëntatie...

Nadere informatie

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind.

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind. 1. VERWELKOMING. NAAR DE OUDERS TOE Van harte welkom in onze school. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind een

Nadere informatie

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Jaarplan GESCHIEDENIS Algemene doelstellingen Eerder gericht op kennis en inzicht 6 A1 A2 A3 A4 A5 Kunnen hanteren van een vakspecifiek begrippenkader en concepten, nodig om zich van het verleden een wetenschappelijk

Nadere informatie

Vorm en inhoud geven aan burgerschap. MaatschapJIJ, passie voor vorming CNV Onderwijs, 30 januari 2013

Vorm en inhoud geven aan burgerschap. MaatschapJIJ, passie voor vorming CNV Onderwijs, 30 januari 2013 Vorm en inhoud geven aan burgerschap MaatschapJIJ, passie voor vorming CNV Onderwijs, 30 januari 2013 Inhoud Inleiding Bespiegelingen burgerschap Praktische middelen: - Kijk in mijn wijk - Geen grapjes

Nadere informatie

ACTUALISATIE LEERPLAN 1 SEPTEMBER 2019

ACTUALISATIE LEERPLAN 1 SEPTEMBER 2019 ACTUALISATIE LEERPLAN 1 SEPTEMBER 2019 3 BASISDOELEN Zich bewust worden van en zich levensbeschouwelijk uitgedaagd weten door de pluraliteit van zinaanbod (levensbeschouwingen) in onze hedendaagse leefwereld

Nadere informatie

VRIJMETSELARIJ WAT IS DAT EIGENLIJK?

VRIJMETSELARIJ WAT IS DAT EIGENLIJK? VRIJMETSELARIJ WAT IS DAT EIGENLIJK? ZES MILJOEN REDENEN Wereldwijd zijn er zo n 6 miljoen vrijmetselaren. Ieder van hen had zijn eigen reden om lid te worden. Intellectuele verdieping, in vrijheid zoeken

Nadere informatie

Visie pastoraal in Monsheide

Visie pastoraal in Monsheide Visietekst pastoraal in Monsheide I. Inleiding Onze christelijke levensbeschouwing, ontleend aan de stichtende Congregatie Sint-Vincentius à Paulo, trachten wij een eigentijdse invulling te geven. Vanuit

Nadere informatie

Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs. enkele klemtonen. Elementen van visie

Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs. enkele klemtonen. Elementen van visie Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs enkele klemtonen Elementen van visie In juli 1996 als basis voor leerplannen door de bisschoppen aanvaard De context: een geseculariseerde

Nadere informatie

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof.

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof. Islam 1. Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is Islam? 3. Het dagelijkse leven 4. Enkele rituelen 5. De dood 6. Feesten 7. Bibliografie 2. Wat is Islam? De Islam is één van de vijf wereldgodsdiensten. Hij is niet

Nadere informatie

ONDERWIJS MAKEN WE SAMEN

ONDERWIJS MAKEN WE SAMEN ONDERWIJS MAKEN WE SAMEN Met dit opvoedingsproject geven we onze school een duidelijk en herkenbaar profiel, gebaseerd op vier pijlers: een christelijke school met een sterke leerlinggerichtheid, met aandacht

Nadere informatie

Identiteit. Roelofsbrink CK Den Ham (0546)

Identiteit. Roelofsbrink CK Den Ham (0546) Identiteit Roelofsbrink 6 7683 CK Den Ham (0546) 672542 juni 2017 Voor u ligt het identiteitsdocument van GBS Domino in Den Ham. In dit document beschrijven we aan de hand van vier bouwstenen wie we zijn

Nadere informatie

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. 23 Persoonlijke Talenten

TSI TriMetrix. Victor Voorbeeld. 23 Persoonlijke Talenten TSI TriMetrix 23 Persoonlijke Talenten Licentiehouder: Laan van Vlaanderen 323 1066 WB Amsterdam INTRODUCTIE Onderzoek heeft uitgewezen dat er een directe relatie bestaat tussen de mate waarin iemand voldoening

Nadere informatie

Burgerschap: Aanbod per hoofddoel

Burgerschap: Aanbod per hoofddoel Burgerschap: Aanbod per hoofddoel HOOFDDOEL 1 We voeden onze leerlingen op tot fatsoenlijke evenwichtige mensen die respectvol (vanuit duidelijke waarden en normen omgaan met de medemens.) Trefwoord De

Nadere informatie

PROCESDOEL 5 OEFENING IN ZINGEVEN

PROCESDOEL 5 OEFENING IN ZINGEVEN PROCESDOEL 5 OEFENING IN ZINGEVEN Bijzondere procesdoelen: 5.1 Erkenning van de mens als zingever 5.2 Erkennen dat de mens niet de enige zindrager is 5.3 Exploratie, verkenning en integratie van de betekening

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Visie op burgerschap en sociale integratie

Visie op burgerschap en sociale integratie Visie op burgerschap en sociale integratie CNS De Regenboog Inleiding Tegenwoordig leven we in een multiculturele samenleving. Burgerschap is in toenemende mate belangrijk geworden. Kennis hebben over

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Overtuigend (om)praten VVJ Jan De Boeck

Overtuigend (om)praten VVJ Jan De Boeck Overtuigend (om)praten Jan De Boeck Jan De Boeck Overtuigend en constructief gesprekken voeren. De carrière van een doorsnee jeugddienstmedewerker is doorspekt met professionele gesprekken. Met je secretaris,

Nadere informatie

Sikhisme. Leer, Gebruiken, Geschiedenis. Lezing, MOC Den Haag Donderdag, 5 Mrt Sikh betekent Leerling (Descipel) of Student

Sikhisme. Leer, Gebruiken, Geschiedenis. Lezing, MOC Den Haag Donderdag, 5 Mrt Sikh betekent Leerling (Descipel) of Student Sikhisme Leer, Gebruiken, Geschiedenis Lezing, MOC Den Haag Donderdag, 5 Mrt. 2015 Sikh betekent Leerling (Descipel) of Student De leer van het Sikhisme Geloofsovertuiging Er is één God Schepper en een

Nadere informatie

Annette Koops: Een dialoog in de klas

Annette Koops: Een dialoog in de klas Annette Koops: Een dialoog in de klas Als ondersteuning bij het houden van een dialoog vindt u hier een compilatie aan van Spreken is zilver, luisteren is goud : een handleiding voor het houden van een

Nadere informatie

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING Modulaire opleiding Humane Wetenschappen ASO2 AO AV 003 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 24 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 23 november 2006 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches. ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6

Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches. ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 120 à 150 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: niet

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Een voorlopige balans (Periode 1)

Een voorlopige balans (Periode 1) Een voorlopige balans (Periode 1) Omschrijving van deze periode We hebben tijdens dit schooljaar al heel wat gediscussieerd, besproken, nagedacht, Je hebt in deze gesprekken, maar ook in de logboekopdrachten

Nadere informatie

16/12/2014 VORMING VOOR DE TOEKOMST VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS

16/12/2014 VORMING VOOR DE TOEKOMST VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS VORMING VOOR DE TOEKOMST VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS 1 TRAJECT VORMING 8 mei 12 september 14 december 14 Toekomst SO inkleuren Visietekst subgroepen Synthesetekst Inkleuring en concretisering - Terugkoppeling

Nadere informatie

Betekenisladder. Vind de echte waarde van je product voor klanten

Betekenisladder. Vind de echte waarde van je product voor klanten Betekenisladder Vind de echte waarde van je product voor klanten Willen je klanten een boor of een gat? Vind de echte behoefte van je klanten met behulp van de betekenisladder template! De betekenisladder

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

Zijn alle religies hetzelfde? Hoe weet ik welke de juiste is? Waarom zou ik de islam kiezen?

Zijn alle religies hetzelfde? Hoe weet ik welke de juiste is? Waarom zou ik de islam kiezen? Waarom Islam? Zijn alle religies hetzelfde? Hoe weet ik welke de juiste is? Waarom zou ik de islam kiezen? Deze brochure is bedoeld om een aantal van de schoonheden, voordelen en unieke aspecten van de

Nadere informatie

Module Wereldgodsdiensten, Sekten & stromingen en bewegingen basisprogramma leerjaar 2 drs. J.J. Grandia

Module Wereldgodsdiensten, Sekten & stromingen en bewegingen basisprogramma leerjaar 2 drs. J.J. Grandia Module Wereldgodsdiensten, Sekten & stromingen en bewegingen basisprogramma leerjaar 2 drs. J.J. Grandia ORIËNTATIE 1. Onderdeel van de module Islam 2. Introductie In deze module gaat het om een kennismaking

Nadere informatie

BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN

BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN BIJLAGE 3 DE LEERPLANNEN EN RELATIONELE EN SEKSUELE VORMING In deze bijlage maken we de vergelijking tussen de Ontwikkelingsdoelen uit het Ontwikkelingsplan van de katholieke kleuterschool en de doelen

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A3 December 2009 LEIDINGGEVEND A3 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A4 December 2009 LEIDINGGEVEND A4 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

WAARDEGOED. betekenisvol leren en werken WIE? WAT? WAARDE! Methode voor waardengericht leren in bestaande lessen. HANDLEIDING voor docenten

WAARDEGOED. betekenisvol leren en werken WIE? WAT? WAARDE! Methode voor waardengericht leren in bestaande lessen. HANDLEIDING voor docenten WAARDEGOED betekenisvol leren en werken WIE? WAT? WAARDE! Methode voor waardengericht leren in bestaande lessen. HANDLEIDING voor docenten 1 HET DOEL VAN ONDERWIJS Jongeren kennis en vaardigheden aanreiken

Nadere informatie

De oplossingsgerichte benadering

De oplossingsgerichte benadering Inhoud Inleiding 19 Leeswijzer 21 Deel I De oplossingsgerichte benadering 1 Principes van oplossingsgericht begeleiden 27 Inleiding 27 1.1 De oplossingsgerichte benadering in het onderwijs 28 1.2 De basisprincipes

Nadere informatie

Brief voor ouder over thema 1

Brief voor ouder over thema 1 Brief voor ouder over thema 1 Steeds meer scholen besteden aandacht aan sociaal-emotionele vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Niet alleen om probleemgedrag te bestrijden en om ongewenst gedrag te

Nadere informatie

Je culturele vermogens, hoe werk je eraan?

Je culturele vermogens, hoe werk je eraan? Je culturele vermogens, hoe werk je eraan? kunst & maatschappij context biedt (bronnen voor) context aan legt verbanden culturele instelling of externe vakdocent leerkracht of docent tussen leerstof analyseren

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

Imam / islamitisch geestelijk werker

Imam / islamitisch geestelijk werker Imam / islamitisch geestelijk werker Rimke van der Veer Rasit Bal 10 april 2008 1 Inhoudsopgave 1.Wat ging er aan vooraf 2.Intentieverklaring 3.Projectgroep en stuurgroep 4.Resultaten 2006 / Speerpunten

Nadere informatie

Academiejaar KBO 4. Uitgangspunten van de module. KBO4 - Sessie 3 - De leraar als opvoeder 1

Academiejaar KBO 4. Uitgangspunten van de module. KBO4 - Sessie 3 - De leraar als opvoeder 1 KBO 4 Uitgangspunten van de module opvoeder 1 Programma Leerkracht als opvoeder Opvoedende rol van de leraar Pedagogische dilemma s Leerkracht, wie ben je? Pedagogische visies in de praktijk Historiek

Nadere informatie

3 DE NETWERKSESSIE : EVALUATIE F A T I H A B A K I

3 DE NETWERKSESSIE : EVALUATIE F A T I H A B A K I 3 DE NETWERKSESSIE : EVALUATIE F A T I H A B A K I WIE BEN IK? Leerkracht wetenschappen/stem/techniek 16 jaar onderwijservaring cognosco Europese projecten: Golab/Scientix/Amgen 2 STELLINGEN? 1. Had je

Nadere informatie

KBO 4. Uitgangspunten van de module

KBO 4. Uitgangspunten van de module KBO 4 Uitgangspunten van de module Programma Leerkracht als opvoeder Opvoedende rol van de leraar Pedagogische dilemma s Leerkracht, wie ben je? Pedagogische visies in de praktijk Historiek Ervaringsgericht/leefschool

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Beroepsgeheim in de drughulpverlening

Beroepsgeheim in de drughulpverlening Beroepsgeheim in de drughulpverlening KU Leuven Broeders van Liefde Studiedag De8 Antwerps Integratiecentrum Antwerpen, 15 januari 2013 Inleiding Specifieke invalshoek Vanuit West-Europese en Vlaamse cultuur

Nadere informatie

obs Jaarfke Torum 15 9679 CL Scheemda Postbus 60 9679 ZH Scheemda 0597 592524 jaarfke@planet.nl

obs Jaarfke Torum 15 9679 CL Scheemda Postbus 60 9679 ZH Scheemda 0597 592524 jaarfke@planet.nl obs Jaarfke Torum 15 9679 CL Scheemda Postbus 60 9679 ZH Scheemda 0597 592524 jaarfke@planet.nl 1 Actief burgerschap en sociale integratie: Door de toenemende individualisering in onze samenleving is goed

Nadere informatie

Charter van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog

Charter van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog Charter van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog I. Preambule Levensbeschouwingen zijn waardevol in onze samenleving. Ze zijn een belangrijke zingever voor mensen en dragen bij aan de gemeenschapsvorming.

Nadere informatie

Vakoverschrijdende eindtermen die van toepassing zijn tijdens de klimaatexcursie

Vakoverschrijdende eindtermen die van toepassing zijn tijdens de klimaatexcursie Vakoverschrijdende eindtermen die van toepassing zijn tijdens de klimaatexcursie Context 4: Omgeving en duurzame ontwikkeling. De leerlingen: 1. participeren aan milieubeleid en -zorg op school; 2. herkennen

Nadere informatie

PROCESDOEL 4 VERANTWOORDELIJKHEID VOOR HUIDIGE EN TOEKOMSTIGE GENERATIES

PROCESDOEL 4 VERANTWOORDELIJKHEID VOOR HUIDIGE EN TOEKOMSTIGE GENERATIES PROCESDOEL 4 VERANTWOORDELIJKHEID VOOR HUIDIGE EN TOEKOMSTIGE GENERATIES Bijzondere procesdoelen 4.1 Verantwoordelijkheid tegenover zichzelf 4.2 Eerbied voor de anderen 4.3 Zorg voor de anderen 4.4 Eerbied

Nadere informatie

SHARIA ISLAM TUSSEN RECHT EN MAURITS BERGER

SHARIA ISLAM TUSSEN RECHT EN MAURITS BERGER SHARIA ISLAM TUSSEN RECHT EN POLITIEK MAURITS BERGER Boom Juridische uitgevers Den Haag 2006 INHOUD HOOFDSTUK 1 - DE REGELS VAN EEN IDEAAL 1 Deel I Sharia als oud recht 9 HOOFDSTUK 2 - DE KORAN ALS GRONDWET

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Module. Lestijden 160

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Module. Lestijden 160 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Marketing Module Algemene Marketing Code A5 Lestijden 160 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen vrijstelling

Nadere informatie

Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF

Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF Handreiking toelichting bij descriptoren NLQF CONTEXT Context Instroom Een bekende, stabiele leef- en leeromgeving. 1 Een herkenbare leef- en werkomgeving. Tussen niveau 1 en 2 is geen verschil in context;

Nadere informatie

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING Modulaire opleiding Wetenschappen AO AV 004 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 24 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 23 november 2006 1 Deel 1 Opleiding... 5 1.1 Korte

Nadere informatie