NIEUWSBRIEF Dutch Surgical Colorectal Audit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF Dutch Surgical Colorectal Audit"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF Dutch Surgical Colorectal Audit In deze editie: Een spannend kwartaal! Een spannend kwartaal Nieuw op de DSCA-website Naar de eerste DSCAjaarrapportage Methodologische adviesraad geïnstalleerd Nieuwe registraties in de pijplijn Op de agenda Dit laatste kwartaal van het eerste registratiejaar van de DSCA wordt een spannend kwartaal. Zullen we er met zijn allen in slagen onze patiënten op tijd te includeren? En wat zullen we op 28 april 2010 te horen krijgen, wanneer de resultaten van onze inspanningen naar ons teruggekoppeld worden? Achter de schermen is de DSCA nu al druk bezig met het voorbereiden van de analyses. Om de kwaliteit daarvan te garanderen is er een methodologische adviesraad ingesteld. In deze nieuwsbrief een kort portret van adviesraadlid Lya den Ouden (IGZ). Nieuw op de DSCA-website De DSCA is zich continu aan het ontwikkelen. Feedback van gebruikers is daarbij onmisbaar. Dankzij uw reacties zijn er inmiddels twee versies van de automatisch gegenereerde ontslagbrief beschikbaar op mijn DSCA. Heeft u behoefte aan nog meer variatie of heeft u ideeën voor andere verbeteringen van de registratie of de DSCA-website? Stuur ons uw wensen via het contactformulier op Ook op de DSCA-website: een lijst met veelgestelde vragen over het invoeren van patiëntgegevens en het gebruik van mijn DSCA. Deze lijst met vragen en antwoorden wordt regelmatig aangevuld. Heeft u zelf vragen over het gebruik van mijn DSCA, vul dan het contactformulier op de website in. Natuurlijk kunt u met uw vragen ook terecht bij de DSCA-stand op het najaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde op 27 november Over ongeveer twee maanden krijgt een nieuw uiterlijk. Het openbare gedeelte van de DSCA-website wordt op dit moment van betere teksten en een nieuwe lay-out voorzien. Het besloten gedeelte, mijn DSCA /Promise, verandert niet.

2 NIEUWS Mijn DSCA In mijn DSCA (zie vindt u voor het colorectale domein op de genoemde peildatum de stand van zaken voor de prestatieindicatoren van uw ziekenhuis. Taart! Ieder ziekenhuis, dat zijn vijftigste patiënt invoert, ontvangt een grote taart. poli chirurgie Reinier de Graaf Groep te Delft De teller... Huidige stand van de DSCA: patiënten. Naar de eerste DSCAjaarrapportage Het DSCA-registratiejaar 2009 loopt tot en met zondag 17 januari methode en met de data cleaning, waarbij de database geschoond en gecontroleerd wordt op inconsistenties. het laatste moment! Daarnaast geldt dat: worden meegenomen in de data-analyse en dus ook niet in de rapportage van uw ziekenhuis over 2009;; ook niet kunnen worden meegenomen in de analyse over 2009;; congres in de St. Olof kapel in Amsterdam (zie ook elders in deze nieuwsbrief).

3 Methodologische adviesraad geïnstalleerd De methodologische DSCA-data methodologisch ondersteunen en begeleiden en de organisatie wanneer nodig, gevraagd en ongevraagd, van advies dienen. Eén van de leden van de Een portret in tien vragen. Jazeker! Eerst als neonatoloog en later als onderzoeker bij TNO heb ik me bezig gehouden met registratie en follow-up van te vroeg geboren kinderen. Ik ben daar ook op gepromoveerd. Daarnaast hou ik van automatisering en getallen. 2. Wat ziet ze als doel van registraties? Registraties moeten een aanjager zijn om te kijken naar de kwaliteit. Er moet altijd iets met de resultaten gebeuren. Maar het blijft een hulpmiddel. De maatschap moet zelf ook verantwoordelijkheid nemen. Nou ja, nadeel. Als je goed registreert en het is openbaar, krijg je te maken met de transparantieparadox. Nederland scoort internationaal slecht op perinatale zorg. Dat komt deels doordat we zo nauwkeurig gegevens verzamelen. Deels, hoor. Ik ben Hoofd Unit Analyse gefaseerd toezicht. We doen onderzoek naar structurele knelpunten in de zorg en naar wat je eraan kunt doen. Dat is tamelijk nieuw hier. Onderzoek is geen corebusiness. Maar bij IGZ gebeurt er tenminste iets met de resultaten van je onderzoek. 5. Wat dan? IGZ controleert, houdt een vinger aan de pols. Maar we zijn ook een goede bondgenoot voor de beroepsgroep. Als die problemen signaleert, kunnen wij soms helpen ze op te lossen. Bij de problemen rond het verhuizen van zieke kinde- heel duur. 6. Wat vindt ze van prestatie-indicatoren? Die moet je elk jaar veranderen. Bewust. Niet De DSCA zit ook niet voor het leven in de basisset. Indicatoren moeten niet gaan over dingen die iedereen goed doet, maar over dingen die je wilt verbeteren. Als beroepsgroep. Na een paar jaar zijn ze uitgewerkt. Het is nu al bezig bureaucratische onzin te worden. Routine, waarvan mensen leren hoe je met de minste inspanning het meeste effect krijgt. Dus daarna moet er wéér iets heel anders komen. Maar we hopen dat nog een paar jaar van ons af te houden.

4 Methodologische adviesraad geïnstalleerd (vervolg) 7. Vindt ze dat alle cijfers openbaar moeten worden? Nee, niet per ziekenhuis. Bij kleine aantallen berust veel op toeval. En ook geen cijfers die over een langere periode gaan, zoals de resultaten twaalf jaar na het plaatsen van een nieuwe heup. Daar heeft het publiek niets aan. De beroepsgroep wel. Wij willen als IGZ zelf ook niet alle cijfers hebben. Want die mag iedereen dan opvragen. We willen ze wel graag inzien, natuurlijk. met de chirurg of het bestuur. 8. Wat wel? Of een ziekenhuis meedoet aan de DSCA. Bijvoorbeeld. 9. Wat heeft de patiënt daaraan? Weinig. Die wil informatie om te kunnen kiezen. Zoals: wat is het beleid van dit ziekenhuis rond euthanasie? Word ik daarbij betrokken? Of: wijst dit ziekenhuis mensen op de patiëntenvereniging? Of: heeft dit ziekenhuis een toegankelijk aanspreekpunt voor mijn aandoening, een nurse practitioner ofzo? Hé, dat zou een mooie indicator zijn. En niet alleen voor darmkanker, maar voor een hele serie aandoeningen! Maar in acute gevallen is er vaak niet veel te kiezen natuurlijk, dan ga je gewoon naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. 10. Wat wil ze nog zeggen tegen de DSCA? Een heel goed initiatief, registratie is de basis van een kwaliteitsbeleid. Mag ik op de verzendlijst van de nieuwsbrief? En jullie moeten steekproefs- ties wel goed hanteren. Dat gaat in het begin gewoon mis. Dat geeft niks. Als je het maar weet. De overige leden van de methodologische adviesraad zijn: leraar Medical research data management en biostatistiek;; Medisch Centrum, Medische Besliskunde;; heidszorg, epidemioloog;; Rotterdam, hoogleraar Medische Besliskunde, in het bijzonder prognostische modellering.

5 Nieuwe registraties in de pijplijn Ook het Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON) overweegt het opzetten van een landelijk uniforme registratie van de uitkomst van borstkankerzorg volgens het DSCA-model. Het plan van de NABON is nog in een inventariserende fase. Dr. Marian Menke, voorzitter van de werkgroep en secretaris van het NABON-bestuur: Er zijn al heel veel borstkankerregistraties in Nederland, maar die borstkankerregistraties in Nederland, maar ze registreren allemaal weer net een beetje zijn georganiseerd per en ze registreren allemaal weer net een beetje anders. Dit terwijl er wel vergelijkbare kwaliteitsindicatoren uit moeten rollen voor de IGZ, de verzekeraars en voor Zichtbare Zorg Ziekenhuizen. We zijn nu bezig met het schrijven van een projectplan en met een subsidie-aanvraag voor de Orde van Medisch Specialisten. Over twee jaar hopen we de registratie draaiend te hebben. Die snelle realisatie is mogelijk doordat het NABON gebruik wil maken van de overheadstructuren van de DSCA (o.a. op het gebied van ICT). Het NABON is een landelijk overlegorgaan van de de besturen van de regionale mammawerkgroepen Nu verscheidene Europese landen een eigen colorectale registratie hebben, wordt het tijd de data van die initiatieven samen te voegen om een goed beeld te krijgen van de colorectale kankerzorg in Europa. De Europese colorectale audit is een initiatief van Prof. Cock van de Velde, president van de European Society of Surgical Oncology (ESSO), die samen met de European CanCer Organisation (ECCO), de European Society for Therapeutic Radiology and Oncology (ESTRO) en de European Organisation for the Research and Treatment of Cancer (EORTC) het project leidt. Net zoals de DSCA heeft de Europese variant drie belangrijke doelen: het krijgen van een nauwkeurige beeld van de kankerzorg in alle initiatieven samen te voegen om een goed beeld te krijgen van de colorectale kankerzorg Europa, het verbeteren van die zorg en het verkleinen van de verschillen in zorg door te standaardiseren en te harmoniseren. Dat kan voor de minder presterende landen en/of ziekenhuizen veranderingen in de gebruikte chirurgische technieken betekenen, maar bijvoorbeeld ook aanpassingen in het traject dat de patiënt doorloopt voordat hij überhaupt in een operatiekamer terecht komt. Wat zeer zeker niet de bedoeling is: de minder presterende landen aan de schandpaal nagelen. Meer informatie over de Europese Colorectale Audit is te vinden op de website:

6 Op de agenda november 2009: Het DSCA symposium 2009 Transparantie in de gezondheidszorg;; patiëntenperspectief, media en stand van zaken wordt gehouden op de najaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde in Ede. Sprekers zijn: Arthur van Leeuwen (chef van de onderzoeksredactie van Elsevier, o.a. verantwoordelijk voor de jaarlijkse Elsevier ziekenhuisenquête): Wat ranglijsten zeggen over de media. Op naar een betere gezondheidszorg uit naam van de patiënt;; Eric Hans Eddes: Dutch Surgical Colorectal Audit, update en toekomstperspectief;; Annemone Bögels (directeur Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten): patiëntenperspectief;; Cock van de Velde (LUMC): Uitkomst monitoring van colorectale tumor chirurgie in Europa. Colofon Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA). Tekst: Liesbeth Jongkind Vormgeving: A Million Minds marketing en reclame Eindredactie: DSCA 27 en 28 april 2010: Het DSCA congres Uitkomst van zorg registraties: transparantie, keuzes en kwaliteit van zorg vindt plaats in de St. Olof kapel in Amsterdam. Het congres is een goede gelegenheid voor iedereen met interesse in de kwaliteit van zorg om elkaar te ontmoeten en zich te laten bijpraten over zorgregistraties in het algemeen en de DSCA in het bijzonder. Tijdens dit congres zullen ook de resultaten van de colorectale registratie over 2009 worden gepresenteerd. Dutch Surgical Colorectal Audit 3502 LB Utrecht dsca@nvvh.knmg.nl Binnenkort kunt u het volledige programma verwachten.

N I E U W S B R I E F Dutch Surgical Colorectal Audit

N I E U W S B R I E F Dutch Surgical Colorectal Audit N I E U W S B R I E F Dutch Surgical Colorectal Audit In deze editie: Laatste nieuws DSCA congres Mijn DSCA voortaan wekelijks geactualiseerd Mijn DSCA levert percentage heroperaties Nodig de opblaas-darm

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Dutch Surgical Colorectal Audit

NIEUWSBRIEF Dutch Surgical Colorectal Audit NIEUWSBRIEF Dutch Surgical Colorectal Audit In deze editie: Congresprogramma 2010 bekend Nieuws over de website, het aantal ingevoerde patiënten, mijndsca en de basisset prestatieindicatoren IGZ Zorgvuldig

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens Wat? In december 2011 zijn de organisaties van huisartsen(posten), apothekers en ziekenhuizen met de NPCF tot een akkoord gekomen

Nadere informatie

5.4 Gastro-intestinaal

5.4 Gastro-intestinaal 5.4 Gastro-intestinaal 5.4.1 Indicator: Deelname aan de Dutch UpperGI Cancer Audit (DUCA) De mortaliteit en morbiditeit van de chirurgische behandeling van slokdarmkanker heeft de laatste jaren veel aandacht

Nadere informatie

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord

Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Vragenlijst Behoefte als kompas, de oudere aan het roer Deze vragenlijst bestaat vragen naar uw algemene situatie, lichamelijke en geestelijke gezondheid, omgang met gezondheid

Nadere informatie

Belangen spreker. Kwaliteitsregistratie: het werkt! 1-11-2013. Marc van Tilburg chirurg 30 oktober 2013

Belangen spreker. Kwaliteitsregistratie: het werkt! 1-11-2013. Marc van Tilburg chirurg 30 oktober 2013 --23 Kwaliteitsregistratie: het werkt! Marc van Tilburg chirurg 3 oktober 23 Belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Geen Voor bijeenkomst

Nadere informatie

Nieuwsbrief Dutch Colorectal Surgical Audit

Nieuwsbrief Dutch Colorectal Surgical Audit Nieuwsbrief Dutch Colorectal Surgical Audit Juni 2009 Begin juli: 2 e DSCA kwartaalrapportage Er zijn inmiddels bijna 3000 patiënten geïncludeerd in de DSCA database. Begin juli verstrekt de DSCA haar

Nadere informatie

Wat doet de CKBU voor U

Wat doet de CKBU voor U Wat doet de CKBU voor U dissectie van kwaliteit en beroepsuitoefening Elisabeth Bloemena, lid CKBU, patholoog VUmc +28 Medische WVen De Medisch specialist 2015 (OMS) De Medisch specialist 2015 (OMS) Kwaliteit

Nadere informatie

NBCA: niet het hele verhaal

NBCA: niet het hele verhaal NABON Breast Cancer Audit NBCA: niet het hele verhaal Prof. dr. E.J.Th. Rutgers, hoogleraar Oncologische Chirurgie, Nederlands Kanker Instituut- Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis DICA Congres 25 juni 2013

Nadere informatie

Overzicht kwaliteitsregistraties in Nederland

Overzicht kwaliteitsregistraties in Nederland Leids Universitair Medisch Centrum MIC2016, Antwerpen 25 november 2016 Organisatie Leids Universitair Medisch Centrum Afdeling Medische Statistiek en Bioinformatica Moleculaire Epidemiologie Medische Statistiek

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Stichting Geriatrische Oncologie Nederland December 2013

Jaarverslag 2013 Stichting Geriatrische Oncologie Nederland December 2013 Jaarverslag 2013 Stichting Geriatrische Oncologie Nederland December 2013 Auteursrechten voorbehouden 1 Periode Jaarverslag Dit jaarverslag beslaat de periode 1 januari 2013 tot en met 31 december 2013.

Nadere informatie

Meldactie Zorginkoop Wat is de invloed van uw zorgverzekeraar?

Meldactie Zorginkoop Wat is de invloed van uw zorgverzekeraar? Meldactie Zorginkoop Wat is de invloed van uw zorgverzekeraar? April 2011 Ir. T. Lekkerkerk, projectleider Juli 2011 Rapport meldactie Wat is de invloed van uw zorgverzekeraar NPCF 2011-298/DSB/01.01.01/TL/hm

Nadere informatie

Nieuwsbrief Augustus 2014

Nieuwsbrief Augustus 2014 Nieuwsbrief Augustus 2014 De cijfers Nieuwe coördinerend onderzoeker Deelname nieuw ziekenhuis OCON Hengelo Stand van zaken: onderzoek met stappenteller Contact 1800 Cijfers U doet mee in de LOAS studie,

Nadere informatie

Indicatorenset Hartfalen

Indicatorenset Hartfalen Indicatorenset Hartfalen 1 Inhoudsopgave Overzicht indicatoren Hartfalen en invulformulier 3 Deel 1: Zorginhoudelijke indicatoren 7 Deel 2: Klantpreferentievragen 8 1: Klantpreferentievragen Hartfalen

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Betere zorg met de juiste informatie Artsen en apotheken kunnen uw medische gegevens delen via het LSP (Landelijk Schakelpunt). Zodat

Nadere informatie

Uitkomst van zorg registraties;

Uitkomst van zorg registraties; C O N G R E S Dutch Surgical Colorectal Audit 2 010 2e aankondiging: Uitkomst van zorg registraties; transparantie, keuzes en kwaliteit van zorg 27 & 28 april 2010 St. Olofskapel NH Barbizon Palace Hotel

Nadere informatie

#0P3NDATA@NL/H03z0? Een journalistieke blik op open data bij de overheid. Congres 31 mei, Utrecht Arthur van Leeuwen Chef redactie onderzoek Elsevier

#0P3NDATA@NL/H03z0? Een journalistieke blik op open data bij de overheid. Congres 31 mei, Utrecht Arthur van Leeuwen Chef redactie onderzoek Elsevier #0P3NDATA@NL/H03z0? Een journalistieke blik op open data bij de overheid Congres 31 mei, Utrecht Arthur van Leeuwen Chef redactie onderzoek Elsevier 1 Wat aan de orde komt: 1. Waar gaat term open data

Nadere informatie

CoRPS. 'Cancer survivorship' onderzoek in Zuid Oost Nederland: van epidemiologische bevindingen naar interventies

CoRPS. 'Cancer survivorship' onderzoek in Zuid Oost Nederland: van epidemiologische bevindingen naar interventies 'Cancer survivorship' onderzoek in Zuid Oost Nederland: van epidemiologische bevindingen naar interventies Center of Research on Psychology in Somatic diseases Lonneke van de Poll Franse, Integraal Kankercentrum

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 mei 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

SKILLS, BRAINS AND GUTS

SKILLS, BRAINS AND GUTS Governance & Clinical Leadership: Wat is nodig om adviesraden en staven de agenda te laten bepalen? SKILLS, BRAINS AND GUTS VAR netwerkdag 2017 Vrijdag 24 november 2017 UMCU Utrecht Dr. Pieterbas Lalleman,

Nadere informatie

Normering Chirurgische Behandelingen

Normering Chirurgische Behandelingen Normering Chirurgische Behandelingen Versie 1.0 Januari 2011 I. Inleiding De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) is de beroepsvereniging van chirurgen in Nederland. In de NVvH participeren zeven

Nadere informatie

Drie-dimensionale echografie voor het verbeteren van cosmetisch resultaat bij borstkanker patiënten; TURACOS trial

Drie-dimensionale echografie voor het verbeteren van cosmetisch resultaat bij borstkanker patiënten; TURACOS trial Drie-dimensionale echografie voor het verbeteren van cosmetisch resultaat bij borstkanker patiënten; Geachte mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Ranking en toezicht: goed voor de patiënt! Ed Schoemaker Coördinerend/specialistisch senior inspecteur Projectleider Toezicht Operatief Proces

Ranking en toezicht: goed voor de patiënt! Ed Schoemaker Coördinerend/specialistisch senior inspecteur Projectleider Toezicht Operatief Proces Ranking en toezicht: goed voor de patiënt! Ed Schoemaker Coördinerend/specialistisch senior inspecteur Projectleider Toezicht Operatief Proces Ranking en toezicht: goed voor de patiënt! NVLO 25-9-2014

Nadere informatie

Samenvatting Beleidsplan Kwaliteit 2015-2017

Samenvatting Beleidsplan Kwaliteit 2015-2017 Samenvatting Beleidsplan Kwaliteit 2015-2017 Inleiding De Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) heeft als doel kwaliteitsverbetering te bewerkstelligen bij iedere uroloog ten gunste van iedere patiënt.

Nadere informatie

Hoe gaat dit er in de toekomst uitzien?

Hoe gaat dit er in de toekomst uitzien? Hoe gaat dit er in de toekomst uitzien? Joep Dille, Manager afdeling Innovatie en Wetenschap, Isala Gebruiker IT IS ALL IN THE CLOUDS Programma Drie Vragen: Waarom heeft Isala gegevens nodig? (management

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen?

Uw medische gegevens elektronisch delen? Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie).

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Verbetert de zorg na de behandeling van dikke darmkanker

Nadere informatie

Kwaliteitsinformatie Wat doen patiënten er mee? Wat doen huisartsen er mee?

Kwaliteitsinformatie Wat doen patiënten er mee? Wat doen huisartsen er mee? Kwaliteitsinformatie Wat doen patiënten er mee? Wat doen huisartsen er mee? Anemone Bögels, directeur NFK Lisenka van Loon, senior projectleider NFK Gerda van der Weelen, senior-wetenschappelijk medewerker,

Nadere informatie

PROMs in de orthopedie. Liza van Steenbergen, epidemioloog LROI 23 maart 2017

PROMs in de orthopedie. Liza van Steenbergen, epidemioloog LROI 23 maart 2017 PROMs in de orthopedie Liza van Steenbergen, epidemioloog LROI 23 maart 2017 Inhoud Introductie LROI PROMs meten in de orthopedie Implementatie van PROMs Eerste resultaten PROMs Inhoud Introductie LROI

Nadere informatie

Kwaliteitszorg verzilverd?

Kwaliteitszorg verzilverd? Kwaliteitszorg verzilverd? Een selectieve steekproef! En hoe betrouwbaar zijn alle data? Hein Muller Symposium 9 oktober 2018 Wie bent u? Afdeling verkoop: 40 Kwaliteit: 8 F en C : 3 IT : 4 Apotheek: 1

Nadere informatie

Kwaliteitskader Complementaire Zorg Utrecht, 19 juni 2014

Kwaliteitskader Complementaire Zorg Utrecht, 19 juni 2014 Partner for progress Kwaliteitskader Complementaire Zorg Utrecht, 19 juni 2014 Even voorstellen - Drs. Petra van Mastrigt - Ing. Gerard Crone - Drs. Willy Limpens Kiwa Nederland B.V. Visie Kiwa B.V.: Kiwa

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

Van: Werkgroep Beroepsprofiel Bachelor of Engineering. Betreft: Evaluatie Bachelorprofiel Engineering met de techniekhogescholen

Van: Werkgroep Beroepsprofiel Bachelor of Engineering. Betreft: Evaluatie Bachelorprofiel Engineering met de techniekhogescholen Van: Werkgroep Beroepsprofiel Bachelor of Engineering Betreft: Evaluatie Bachelorprofiel Engineering met de techniekhogescholen Den Haag, 24 juni 2011 Beste Collega, Het landelijke beroepsprofiel Bachelor

Nadere informatie

Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Kamervragen 19 februari 2008

Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Kamervragen 19 februari 2008 De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 0018 00 EA Den Haag Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag Onderwerp Bijlage(n) Uw brief Kamervragen 19 februari 008 Hierbij

Nadere informatie

Outcome in zicht: JGZ? Erik Jan de Wilde, 16 maart 2015

Outcome in zicht: JGZ? Erik Jan de Wilde, 16 maart 2015 Outcome in zicht: JGZ? Erik Jan de Wilde, 16 maart 2015 Inhoud Outcome in Zicht: Wat hebben we gedaan? Outcome en de JGZ? 2 Aanleiding project Gemeenten zijn per 1 jan. 2015 wettelijk verplicht aan te

Nadere informatie

Uitvraag Indicatoren Basisveiligheid Verpleeghuiszorg 2018

Uitvraag Indicatoren Basisveiligheid Verpleeghuiszorg 2018 Uitvraag Indicatoren Basisveiligheid Verpleeghuiszorg 2018 Veelgestelde vragen m.b.t. het proces van uitvragen en aanleveren versie 17 januari 2019 NB: voor vragen over meetinstructies van indicatoren:

Nadere informatie

Willen we wel kiezen?

Willen we wel kiezen? Willen we wel kiezen? Hugo Keuzenkamp 30 november 2006 Agenda 1. Willen we wel een zorgverzekeraar kiezen? 2. Willen we onze zorgaanbieder kiezen? 3. Willen we dat de zorgverzekeraar de zorgaanbieder kiest?

Nadere informatie

Katalysator voor netwerkend ICT

Katalysator voor netwerkend ICT Katalysator voor netwerkend ICT Nieuwsbrief uitgave juni 2014 ONDERWERPEN 1. 2. 3. 4. 5. Nieuwe website Regitel Nieuw bestuurslid Ledenvergadering juli 2014 komt eraan Stagiair gestart voor Regitel Stand

Nadere informatie

Verwachtingen HIP-dag

Verwachtingen HIP-dag 1. Aan welk types evenementen zou je deelnemen als deze werden gehouden in jouw buurt? 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Type evenementen 94,7 84,2 78,9 36,8 HIP- dag Intervisie Ledenvergadering Anders Anders: Workshops

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Titel van het onderzoek: Sneller behandelen van patiënten met een acute beroerte door een volgsysteem met directe visuele feedback

Nadere informatie

Informatiebrief. Kies Gerust op maat. Versie 11 oktober 2016

Informatiebrief. Kies Gerust op maat. Versie 11 oktober 2016 Informatiebrief Kies Gerust op maat Versie 11 oktober 2016 Inhoud 1. Wat is het doel van het onderzoek? 2. Hoe wordt de zorg vanuit de huisarts onderzocht? 3. Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd? 4. Wat

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

Grip op zorgdeclaraties. Structurele verbetering van zorgregistratie door slimme ICT en financiële expertise

Grip op zorgdeclaraties. Structurele verbetering van zorgregistratie door slimme ICT en financiële expertise Grip op zorgdeclaraties Structurele verbetering van zorgregistratie door slimme ICT en financiële expertise 2 Jouw uitdagingen Het belang van foutloze registratie blijft onverminderd groot voor ziekenhuizen.

Nadere informatie

Workshop Regelgeving en Oncologienetwerken Petra vd Raad & Jenneke Boerman - LUMC

Workshop Regelgeving en Oncologienetwerken Petra vd Raad & Jenneke Boerman - LUMC 17 november 2017 Workshop Regelgeving en Oncologienetwerken Petra vd Raad & Jenneke Boerman - LUMC Doelstelling oncologische netwerken Goede oncologische zorg: - voor de patiënt de juiste behandeling op

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Titel van het onderzoek: Sneller behandelen van patiënten met een acute beroerte door een volgsysteem met directe visuele feedback

Nadere informatie

Tumorspecifieke visitatie monitoring van zorgpaden

Tumorspecifieke visitatie monitoring van zorgpaden Tumorspecifieke visitatie monitoring van zorgpaden Jan Oldhoff congres 31 maart 2008 Henk Hummel Manager Kwaliteitszorg IKN Onderwerpen Achtergrond Aanleiding tumorspecifieke visitatie Ontwikkelen tumorspecifieke

Nadere informatie

De ijnmanager. Cartoons februari 2014. Luc Timmers

De ijnmanager. Cartoons februari 2014. Luc Timmers De ijnmanager Cartoons februari 2014 Luc Timmers Lang zal hij leven Bedankt voor de lekkere fles wijn als cadeau voor mijn verjaardag En wat een toeval dat zo een zelfde fles in het kerstpakket zat Een

Nadere informatie

Zinnig gebruik van ROM data. NEDKAD congres 3 oktober 2014 Martin de Heer (Mentaal Beter) en Anouk Vorselman (Achmea)

Zinnig gebruik van ROM data. NEDKAD congres 3 oktober 2014 Martin de Heer (Mentaal Beter) en Anouk Vorselman (Achmea) Zinnig gebruik van ROM data NEDKAD congres 3 oktober 2014 Martin de Heer (Mentaal Beter) en Anouk Vorselman (Achmea) 2 Agenda I Context van de pilot II Pilot III Resultaten IV ROM bij Mentaal Beter V Toekomst

Nadere informatie

AAN De leden van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie De leden van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging

AAN De leden van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie De leden van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging AAN De leden van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie De leden van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging Referentie NVvN 17-0347 Betreft Wervelkolomchirurgie: registratie en indicatoren transparantiekalender

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA ARTERIËLE

PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA ARTERIËLE PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA ARTERIËLE BEHANDELING OP DE GEZONDHEIDSTOESTAND BIJ EEN HERSENINFARCT Geachte heer / mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch

Nadere informatie

PKV NIEUWSBRIEF september 2015 Samen bereiken we meer door onze kennis en ervaring te delen!

PKV NIEUWSBRIEF september 2015 Samen bereiken we meer door onze kennis en ervaring te delen! PKV NIEUWSBRIEF september 2015 Samen bereiken we meer door onze kennis en ervaring te delen! Meld u nu aan voor de Regiotour 2015: Versterk elkaar! In het najaar 2015 trekt het bestuur weer het land in

Nadere informatie

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Hendrik-Ido- Ambacht.

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Anonieme Database. Voor eenvoud en inzicht

Anonieme Database. Voor eenvoud en inzicht Anonieme Database Voor eenvoud en inzicht Achtergrond Anonieme Database In Nederland is het bevolkingsonderzoek Darmkanker van start gegaan. De introductie van dit programma gaat gepaard met het verplicht

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TRACING. Registratie van real time continue glucose monitoring in Nederland (TRACING)

PATIËNTENINFORMATIE TRACING. Registratie van real time continue glucose monitoring in Nederland (TRACING) PATIËNTENINFORMATIE TRACING Registratie van real time continue glucose monitoring in Nederland (TRACING) Geachte heer/mevrouw, Bij de behandeling van uw diabetes gebruikt u op dit moment de real time continue

Nadere informatie

Instructie Subsidie aanvragen Asbest eraf Zonnepanelen erop

Instructie Subsidie aanvragen Asbest eraf Zonnepanelen erop Instructie Subsidie aanvragen Asbest eraf Zonnepanelen erop Hieronder vindt u de instructie voor de aanvraagmodule voor de subsidie Asbest eraf Zonnepanelen erop. Hieronder vindt u het beginscherm van

Nadere informatie

Monitor. Jeugdzorg Plus. Waarom. we jouw informatie graag willen gebruiken

Monitor. Jeugdzorg Plus. Waarom. we jouw informatie graag willen gebruiken Monitor Jeugdzorg Plus Waarom we jouw informatie graag willen gebruiken Wat is de Monitor Jeugdzorg Plus? De Jeugdzorg Plus instellingen willen graag weten wat jij - samen met de medewerkers - bereikt

Nadere informatie

Op weg naar een generiek web- based zelfmanagement platform

Op weg naar een generiek web- based zelfmanagement platform Op weg naar een generiek web- based zelfmanagement platform Dr Jaap K. Sont, associate professor Afdeling Medische Besliskunde Leids Universitair Medisch Centrum j.k.sont@lumc.nl Symposium zelfmanagement

Nadere informatie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inspectie voor de Gezondheidszorg Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport > Retouradres Postbus 2680 3500 GR Utrecht OMS, NVZ St. Jacobsstraat 16 3511 OS Utrecht Postbus 2680 3500 GR Utrecht T

Nadere informatie

Coöperatief Vergaderen

Coöperatief Vergaderen Coöperatief Vergaderen Een complete aanpak voor actief vergaderen met betrokken deelnemers Dr. Spencer Kagan Met Betty de Jaeger en Dook Kopmels Inhoud Hoe dit boek tot stand kwam 4 Voorwoord 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Kwaliteitstaken Zorginstituut

Kwaliteitstaken Zorginstituut Kwaliteitstaken Zorginstituut Suzan Orlebeke 7 april 2017 INHOUD Wat doet het Zorginstituut? Wat zijn de kwaliteitstaken? Kwaliteitsinformatie: hoe komen er eraan? Kwaliteitsinformatie: waar gebruiken

Nadere informatie

Zorgen over leven met CF. Inge Heeres en Annelies Kok Verpleegkundig consulenten CF Erasmusmc-Sophia

Zorgen over leven met CF. Inge Heeres en Annelies Kok Verpleegkundig consulenten CF Erasmusmc-Sophia Zorgen over leven met CF Inge Heeres en Annelies Kok Verpleegkundig consulenten CF Erasmusmc-Sophia CFQ wat is dat? Kwaliteit van leven score lijst voor mensen met CF Vertaling van de Franse versie Voor

Nadere informatie

Introductie voor vragenlijst oncologieverpleegkundigen in Nederland

Introductie voor vragenlijst oncologieverpleegkundigen in Nederland Introductie voor vragenlijst oncologieverpleegkundigen in Nederland Beste collega s, Het doel de European Oncology Nursing Society (EONS) is de positie de oncologieverpleegkundigen te versterken in Europa.

Nadere informatie

Anser-project. Martijn Busstra. Rotterdams uroloog

Anser-project. Martijn Busstra. Rotterdams uroloog Anser-project Martijn Busstra Rotterdams uroloog Ja er zijn verschillen. Hand in hand Weer trekken wij ten strijde Maar toch hetzelfde doel! Het zorglandschap in 7 jaar 2010 Santeon oprichting Prostaatcentrum

Nadere informatie

Staat voor: Registratie, Transparantie en Kwaliteit. Benchmark Rapport. ICD procedures. Toelichting NCDR ICD Deelnemende ziekenhuizen

Staat voor: Registratie, Transparantie en Kwaliteit. Benchmark Rapport. ICD procedures. Toelichting NCDR ICD Deelnemende ziekenhuizen Benchmark Rapport ICD procedures Periode: 2010-2012 Peildatum: Datum 26 juli 2013 Ziekenhuis: Catharina Ziekenhuis Michelangelolaan 2 5623 EJ Eindhoven Toelichting NCDR ICD 2010-2012 Deelnemende ziekenhuizen

Nadere informatie

1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Heupprothese

1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Heupprothese 1. Wat is de naam van het meetinstrument? (incl. versienummer of jaartal van ontwerp) Heupprothese Naam: Mevrouw S. de Vries Organisatie: Zorgverzekeraars Nederland Email: s.de.vries@zn.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw,

Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw, Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw, Met deze brief willen we u uitnodigen om deel te nemen aan het SCORE-onderzoek. Dit onderzoek gaat over de inhoud van revalidatie na een beroerte,

Nadere informatie

Leeswijzer diagnose mammacarcinoom binnen 5 dagen Publicatie: Leeswijzers. 1. Diagnose mammacarcinoom binnen vijf werkdagen

Leeswijzer diagnose mammacarcinoom binnen 5 dagen Publicatie: Leeswijzers. 1. Diagnose mammacarcinoom binnen vijf werkdagen Leeswijzer diagnose mammacarcinoom binnen 5 dagen Publicatie: Leeswijzers 1. Diagnose mammacarcinoom binnen vijf werkdagen 2. Externe verantwoording In het kader van de Kwaliteitswet Zorginstellingen leggen

Nadere informatie

Beoordelingsrapport Keuzehulp Borstkanker PATIENT+

Beoordelingsrapport Keuzehulp Borstkanker PATIENT+ Beoordelingsrapport Keuzehulp Borstkanker PATIENT+ De keuzehulp maakt de verschillen en de voor- en nadelen duidelijk tussen borstsparende operatie en borstamputatie. Ga na gebruik van de keuzehulp altijd

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen?

Uw medische gegevens elektronisch delen? Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

Staat voor: Registratie, Transparantie en Kwaliteit. Benchmark Rapport. ICD procedures. Toelichting NCDR ICD Deelnemende ziekenhuizen

Staat voor: Registratie, Transparantie en Kwaliteit. Benchmark Rapport. ICD procedures. Toelichting NCDR ICD Deelnemende ziekenhuizen Benchmark Rapport ICD procedures Periode: 2010-2012 Peildatum: Datum 26 juli 2013 Ziekenhuis: Leids Universitair Medisch Centrum Albinusdreef 2 2333 ZA Leiden Toelichting NCDR ICD 2010-2012 Deelnemende

Nadere informatie

Leren van wat goed gaat, hebben we daar tijd voor?

Leren van wat goed gaat, hebben we daar tijd voor? S Y M P O S I U M 19 november 2015, 11.45 17.00 uur Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus Paviljoen Leren van wat goed gaat, hebben we daar tijd voor? Dit symposium wordt georganiseerd door het Kenniscentrum

Nadere informatie

NVA BEROEPSNORMEN. Zorgprocessen

NVA BEROEPSNORMEN. Zorgprocessen NVA BEROEPSNORMEN De NVA beroepsnormen worden uitgedrukt in een minimumnorm en een tweetal streefnormen. De systematiek van de kwaliteitsvisitatie sluit hierbij aan: 1. Minimumnorm - Het inzicht, de maatregel

Nadere informatie

Marketing in de zorg

Marketing in de zorg Marketing in de zorg 4 Inhoud Waarom marketing in de zorg? 1 2 3 4 De marketinguitdaging bij Pluryn Van visie naar actie naar resultaat Strategische positie van marketing P. 9 - Marktgerichtheid en

Nadere informatie

Nazorg bij kanker; de rol van de eerste lijn. Hans Nortier 24-01-2013

Nazorg bij kanker; de rol van de eerste lijn. Hans Nortier 24-01-2013 Nazorg bij kanker; de rol van de eerste lijn Hans Nortier Nazorg Nazorg is een essentieel onderdeel van individuele patiëntenzorg na behandeling voor kanker Nazorg behelst voorlichting, begeleiding, ingaan

Nadere informatie

Oproep per specifieke mailing (30 januari 2013) en in de maandelijke nieuwsbrief als reminder (7 februari 2013) onder 145 leden

Oproep per specifieke mailing (30 januari 2013) en in de maandelijke nieuwsbrief als reminder (7 februari 2013) onder 145 leden Enquête 2013 Verspreiding: Oproep per specifieke mailing (30 januari 2013) en in de maandelijke nieuwsbrief als reminder (7 februari 2013) onder 145 leden Periode: 30 januari 2013 tot 15 februari 2013

Nadere informatie

Toezicht op de toegankelijkheid en kwaliteit van de veteranenzorg met behulp van de CQ-index

Toezicht op de toegankelijkheid en kwaliteit van de veteranenzorg met behulp van de CQ-index 110309.08/03 Toezicht op de toegankelijkheid en kwaliteit van de veteranenzorg met behulp van de CQ-index Inleiding In oktober 2007 is het Landelijk Zorgsysteem Veteranen (LZV) van start gegaan. Het LZV

Nadere informatie

Vragen, wensen en opmerkingen opgehaald tijdens de praktijkbezoeken

Vragen, wensen en opmerkingen opgehaald tijdens de praktijkbezoeken Vragen, wensen en opmerkingen opgehaald tijdens de praktijkbezoeken Kaderartsen en praktijkbezoekers hebben alle vragen, wensen en opmerkingen tijdens de praktijkbezoeken gebundeld tot een geheel. Individuele

Nadere informatie

2014/2015. Vind de beste zorg voor uw situatie. Persoonlijk advies. Zorg of ondersteuning nodig? De PZP helpt!

2014/2015. Vind de beste zorg voor uw situatie. Persoonlijk advies. Zorg of ondersteuning nodig? De PZP helpt! 2014/2015 Vind de beste zorg voor uw situatie Persoonlijk advies Zorg of ondersteuning nodig? De PZP helpt! Inhoudsopgave 4 Persoonlijk medisch advies 6 Digitaal inzicht in uw zorgverzekering 8 Zorg of

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Toelichting bij de resultaten van het Vlaams Indicatoren Project (VIP²)

Toelichting bij de resultaten van het Vlaams Indicatoren Project (VIP²) Toelichting bij de resultaten van het Vlaams Indicatoren Project (VIP²) Resultaten behandeling borstkanker Recent werden de resultaten van het Vlaams Indicatoren Project (VIP²) gepubliceerd met betrekking

Nadere informatie

Transparante kwaliteitsinformatie: de eerste drie jaar van het Zorginstituut

Transparante kwaliteitsinformatie: de eerste drie jaar van het Zorginstituut Transparante kwaliteitsinformatie: de eerste drie jaar van het Zorginstituut Petra Beusmans, Pauline de Heer Het Zorginstituut draagt onder andere zorg voor het beschikbaar maken van informatie over de

Nadere informatie

Do it right. NVVC! Connect: Hoe wordt de infarctzorg in Nederland georganiseerd? Victor AWM Umans. Nederlandse Vereniging voor Cardiologie

Do it right. NVVC! Connect: Hoe wordt de infarctzorg in Nederland georganiseerd? Victor AWM Umans. Nederlandse Vereniging voor Cardiologie Do it right NVVC! Connect: Hoe wordt de infarctzorg in Nederland georganiseerd? Victor AWM Umans Nederlandse Vereniging voor Cardiologie Peilers van de NVVC Patiënt Iedere patiënt wil goede toegang tot

Nadere informatie

Interview 3FM Collin Eisema 20150918.txt Transcript interview Collin Eisema voor 3FM met Harm den Besten.

Interview 3FM Collin Eisema 20150918.txt Transcript interview Collin Eisema voor 3FM met Harm den Besten. Transcript interview Collin Eisema voor 3FM met Harm den Besten. Gemaakt door: Richard van Royen, info@letterval.nl HARM DEN BESTEN (PRESENTATOR): Aankomende zaterdag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd

Nadere informatie

Patient-reported outcome measures. Spreker Diana Delnoij Plaats Kwaliteitsinstituut

Patient-reported outcome measures. Spreker Diana Delnoij Plaats Kwaliteitsinstituut Patient-reported outcome measures Spreker Diana Delnoij Plaats Kwaliteitsinstituut datum Waarom PROMs Van complicaties naar toegevoegde waarde Gebruik PROMs: Wetenschappelijk, t.b.v. Klinische trials;

Nadere informatie

PATIËNTENPARTICIPATIE IN EEN PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS Betekenisgevende processen

PATIËNTENPARTICIPATIE IN EEN PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS Betekenisgevende processen PATIËNTENPARTICIPATIE IN EEN PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS Betekenisgevende processen Door Annelies Verkest Verpleegkundig specialist Kliniek Sint-Jozef Pittem Inhoud van de presentatie 1. Totstandkoming 2.

Nadere informatie

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015)

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Beste ouders en leerlingen, In deze Hallo vindt u informatie over: Wat er zoal speelt in de groepen Wat er verder zoal speelt op school Oproep van de werkgroep Carnaval Studiemiddag

Nadere informatie