De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding."

Transcriptie

1 Casus 06L Fase A Titel Pijnlijk ontstoken knie. Onderwerp Jichtaanval in de knie Inhoudsdeskundige Drs. Z. de Jong-Strakova, reumatoloog LUMC Technisch verantwoordelijke E. Beekhuizen Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Inzet in het onderwijs De casus wordt ingezet tijdens het blok- of lijnonderwijs waarin klinisch redeneren wordt onderwezen. De casus is met name bedoeld voor het blokonderwijs over het bewegingsapparaat. Literatuur Harrison s Online. The McGraw-Hill Companies : hfst 320, 323. Farmocotherapeutisch Kompas Diagnostisch Kompas 1999/2000. Multimedia materiaal Ziektebeloop Een 30-jarige man bezoekt de polikliniek met hevige pijn in de linker knie. De knie is rood en gezwollen en voelt warm aan. Buigen van de knie is niet mogelijk. De patiënt is s ochtends wakker geworden met de klachten. Een dag eerder waren er nog geen problemen. De afgelopen twee jaar heeft de patiënt tot vier keer toe een ontsteking aan het eerste MTP gewricht van de linkervoet gehad. Hij heeft hiervoor geen huisarts bezocht. De ontsteking ging vanzelf over. Aan de overige gewrichten hebben zich nooit eerder zwellingen voorgedaan. De patiënt voelt zich koortsig en maakt een lamlendige indruk. Hij heeft afgelopen nacht teveel gedronken en weinig geslapen. Na lab en aanvullend onderzoek blijkt de gewrichtsontsteking in de knie veroorzaakt te worden door jicht. De acute aanval wordt behandeld met colchicine of NSAID s. Tevens wordt de patiënt geadviseerd t.a.v. overgewicht, overmatig alcoholgebruik en onnodig diureticagebruik. Vier weken later bezoekt de patiënt opnieuw de kliniek voor een vervolgafspraak. De jichtaanval is over. Gezien de voorgeschiedenis van de patiënt is er geen sprake een gecompliceerde jicht, waarbij er een onderhoudsbehandeling met Allopurinol en Benzbromaron nodig is. De patiënt hoeft niet terug te komen voor controle. Behandeling van acute jichtaanvallen in de toekomst wordt overgelaten aan de huisarts. Introductie U bent reumatoloog in een middelgroot streekziekenhuis. Meneer Wiersma, 30 jaar oud, meldt zich bij u op de polikliniek.

2 Hij is verwezen door de huisarts met een zeer pijnlijke rode ontstoken linker knie. Voor u ziet u een ietwat gezette, enigszins vermoeide man. Hij wordt met een rolstoel binnengereden, omdat lopen door de pijn in zijn knie moeizaam gaat. Anamnese Locatie pijn De patiënt geeft aan dat hij enorme pijn in zijn knie heeft. Aanvang pijn Vanochtend toen ik opstond deed mijn knie vreselijk pijn. Ik kon mijn knie niet buigen en als ik mijn been een klein beetje bewoog, schoot er een vreselijke pijnscheut door mijn been. Omschrijving pijn De patiënt geeft aan dat hij hevige pijnscheuten krijgt als hij zijn knie maar een klein beetje beweegt. Als de pijn wegtrekt blijft er een doffe pijn achter. De pijn straalt niet uit. Af en toe kloppende pijn. Reden komst Patiënt vertelt dat het gisteren op een verjaardagsfeestje erg laat is geworden. Hij heeft daar teveel gedronken en is bij thuiskomst als een blok in slaap gevallen. Vanochtend werd hij wakker met een vreselijke pijn in zijn knie. Commentaar: Uiteraard vraagt u patiënt naar de reden van zijn of haar komst. Vraag naar locatie, kwaliteit, kwantiteit, chronologie (begin, verloop, eerder optreden), setting, beïnvloedende factoren en begeleidende verschijnselen van de klacht(en). Score: 3 Gestoten/gevallen? Patiënt geeft aan niet op zijn knie te zijn gevallen en zijn knie niet te hebben gestoten. Commentaar: Bij dit soort aandoeningen is het belangrijk dat er nagegaan wordt of een trauma de oorzaak kan zijn van de klachten. Ochtendstijfheid Ik heb nooit last van ochtendstijfheid. Commentaar: Patiënten met reumatische artritis hebben veel last van ochtendstijfheid. Voorgeschiedenis gewrichtsklachten De patiënt vertelt dat hij de afgelopen twee jaar ongeveer vier keer last heeft gehad van een ontstoken teen. De overige gewrichten zijn nooit eerder ontstoken geweest. Commentaar: Voorgeschiedenis Bekend met hypertensie, waarvoor medicatie gebruikt wordt. Ziektes in de familie De moeder van de patiënt is overleden aan een hartinfarct. De vader van de patiënt is tot nu toe altijd gezond geweest.

3 Medicatie Voor de hypertensie gebruikt de patiënt Hydrochloorthiazide 25 mg eenmaal daags en triamtereen 50 mg eenmaal daags. Intoxicaties Rookt af en toe mee, maar niet elke dag. Gebruikt zeer regelmatig alcohol. Soms wordt er wel eens wat teveel gedronken. Gisteren liep het ook weer een beetje uit de hand. Gewicht De patiënt is enigszins gezet. Wat zijn exacte gewicht is weet hij niet. Daarvoor moet de patiënt even op de weegschaal gaan staan. Commentaar: Op sommige gewrichtsaandoeningen heeft overgewicht een ongunstig effect. Koorts Patiënt heeft de indruk dat hij nu wat temperatuursverhoging heeft. Hij heeft echter geen temperatuur gemeten. Koude rillingen Ik voel me een beetje lamlendig, maar ik heb geen last van koude rillingen. Commentaar: Als de pijnlijke knie wordt veroorzaakt door een septische artritis zal de patiënt last hebben van koude rillingen en algehele malaise. Hoesten Geen klachten focus te vinden is. Het focus zou zich mogelijk in de luchtwegen kunnen bevinden. Verkouden geweest Een maand geleden flink verkouden geweest. Heeft daar nu geen last meer van. focus te vinden is. Defaecatie Normaal. focus te vinden is. Dit focus zou zich mogelijk in het maag-/darmkanaal kunnen bevinden. Mictie Normaal focus te vinden is. Dit focus zou zich mogelijk in de urinewegen kunnen bevinden. Huidaandoeningen Geen bijzonderheden. focus te vinden is. De besmetting met bacteriën kan via de huid verlopen.

4 Lichamelijk onderzoek Inspectie knieën De linker knie is zeer pijnlijk, flink gezwollen, rood en voelt warm aan. De rechter knie vertoont geen afwijkingen. Geen huiddefecten rondom de knieën. Commentaar: Vanzelfsprekend wordt de aangedane knie geïnspecteerd. Met name wordt er gekeken naar huiddefecten in de buurt van de knie die als port d'entree voor bacteriën kunnen dienen. Score: 3 Inspectie overige gewrichten De overige gewrichten vertonen geen afwijkingen. Commentaar: Deze vraag is van belang om vast te stellen of het een systemische afwijking betreft of dat het gelocaliseerd is tot 1 gewricht. Let op: Jicht en Pseudojicht treffen meestal maar 1 gewricht per aanval. Score: 3 Palpatie knieën De linker knie is zo pijnlijk dat de patiënt het niet toestaat dat u deze palpeert. Palpatie van de rechter knie levert geen bijzonderheden op. Commentaar: Met palperen van de knie onderzoekt u of de knie warm aanvoelt, of er vocht ophoping rondom de knie plaatsvindt en of het palperen pijnlijk is. Score: 3 Bewegingsonderzoek knieën De linker knie is zo gezwollen en pijnlijk dat buigen niet mogelijk is. Het bewegen van de rechter knie levert geen problemen op. Commentaar: Bewegingsonderzoek van de aangedane knie geeft informatie over de ernst van de ontsteking. Score: 3 Schuifladefenomeen Als u de knie van de patiënt probeert te buigen, schreeuwt de patiënt het uit van de pijn. U staakt daarom het onderzoek. Commentaar: Tijdens dit onderzoek laat u de patiënt zijn knie licht buigen. Door nu zachtjes aan het onderbeen te trekken, gaat u na hoeveel speling er in het kniegewricht zit. Een te grote spelling kan duiden op beschadiging van de kruisbanden. Score: -2 Algemene indruk Een adipeuze jonge man. Patiënt maakt een vermoeide en lamlendige indruk Inspectie mond/keelholte Goed gesaneerd gebit. Tonsillen normaal. Geen droge slijmvliezen. Klein kloofje aan de onderlip. Geen tekenen van infectie. Commentaar: Een slecht onderhouden gebit is een bron van infecties. Bij dehydratie zijn de slijmvliezen droog. Bij verdenking op een septische gewrichtsontsteking wordt er nagegaan of er een focus te vinden is. Dit focus zou in de mond-/keelholte te vinden kunnen zijn. Inspectie thorax Geen bijzonderheden.

5 Auscultatie thorax Hart: normale harttonen, geen souffles. Normale hartgrootte. Longen: vesiculair ademgeruis, geen bijgeluiden. Sonore percussie, geen dempingen focus te vinden is. Het focus zou zich mogelijk in de longen kunnen bevinden. Percussie thorax Geen bijzonderheden. Palpatie thorax Ademexcursie normaal. Links gelijk aan rechts. Inspectie abdomen Geen bijzonderheden Auscultatie abdomen Normale peristaltiek. Geen souffles. Percussie abdomen Wisselende tympanie, geen abnormale dempingen. Palpatie abdomen Geen afwijkingen. Inspectie huid 2 fibroompjes op de rug en een enkele naevus. Geen tohpi. Normale hydratie toestand. focus te vinden is. Kijk naar huidskleur, zweten, mate van beharing, littekens, pigmentaties, tumoren etc. Let verder op tophi, onderhuidse krijt-witte vaste knobbeltjes, meestal te vinden aan de strekzijde van de vingers, tenen en oorschelp. Aanvullend onderzoek Temperatuur oksel Verhoogd: 38.3 C Polsfrequentie Verhoogd: 95/minuut Bloeddruk 135/85 mmhg

6 X-foto knie links Foto goed beoordeelbaar. Goede belichting. Weke delen zwelling rondom het kniegewricht. Geen afwijkingen aan bot. Met name geen aanwijzingen voor fracturen. Commentaar: Een foto van de aangedane knie kan duidelijk maken of er sprake is van een fractuur, een degeneratieve aandoening of erosies ( chondrocalcinosis of artrosis). Voor een goede beoordeling van de foto is het van belang dat de foto van de aangedane knie kan worden vergeleken met de foto van de gezonde knie. Zorg er daarom voor dat er ook een foto van de gezonde knie wordt genomen. Score: 4 X-foto knie rechts Foto goed beoordeelbaar. Goede belichting. Geen afwijkingen aan bot of weke delen. Met name geen aanwijzingen voor fracturen. Commentaar: Een foto van de aangedane knie kan duidelijk maken of er sprake is van een fractuur, een degeneratieve aandoening of erosies (chondrocalcinosis of artosis). Voor een goede beoordeling van de foto is het van belang dat de foto van de aangedane knie kan worden vergeleken met de foto van de gezonde knie. Zorg er daarom voor dat er ook een foto van de gezonde knie wordt genomen. Score: 3 Echo knieën De radioloog belt u op en vraag u of er een vergissing in het spel is. Op een echo is een fraktuur niet zichtbaar. Hij raadt u aan een X- foto van de knieën aan te vragen. Score: -2 Artrocentese rechter knie en analyse van het synoviaal vocht Er wordt 10 ml vocht verkregen. Het vocht is lichtgeel en troebel. De viscositeit is laag. Een deel van het synoviaal vocht wordt ingestuurd voor analyse: leucocytentelling, Gramkleuring, kweek en onderzoek op kristallen. Leucytentelling synoviaal vocht rechter knie Uitslag leucocytentelling: Leucocyten: 50 10e9/l, waarvan fractie segmentkernigen 0,70 (Normaalwaarde leucocyten: < 0,2 10e9/l). Gramkleuring synoviaal vocht rechter knie Gramkleuring toont verschillende segmentkernigen, maar geen micro-organismen. Kweek synoviaal vocht linker knie De kweek levert geen bacteriën op. Onderzoek op kristallen Het synoviaal vocht bevat intra- en extracellulair naaldvormige kristallen, welke als urinezuurkristallen worden herkend. Commentaar: Analyse van het synoviaal vocht maakt het uiteindelijk mogelijk tot een diagnose te komen. Een kweek van het synoviaal vocht kan uitsluitsel geven op de vraag of bacteriën een ontsteking in het gewricht veroorzaken. Met een microscoop kan onderzocht worden of het synoviaal vocht kristallen bevat en zo ja, welke kristallen. Score: 5 Lab waarden Hb: normaal (normaalwaarde: 8,5-11,0 mmol/l) Ht: normaal (normaalwaarde 0,40 0,54 fractie) Score:1 BSE: verhoogd: 34 mm (normaal tot 15 mm)

7 Leucocyten: licht verhoogd: 12,2 10 e 9/l (normaalwaarde: 4,3-10,0 10 e 9/l) Leucocyten Basofielen fractie: 0% (normaalwaarden: 0% - 2%) Leucocyten Eosinofielen fractie: 0% (normaalwaarden: 0% - 7%) Leucocyten Lymfocyten fractie: verlaagd: 4%(normaalwaarden: 20% - 50%) Leucocyten Monocyten fractie: 1% (normaalwaarden: 3% - 11%) Leucocyten Segmentkernigen fractie: verhoogd: 85% (normaalwaarde: 35% - 70%) Leucocyten staafkernigen fractie: 10% (normaal 1% - 10%) Thrombocyten: normaal (normaalwaarde: e9/l) Plasma Calcium: normaal (normaalwaarde: 2,25 2,55 mmol/l) Plasma ALAT: normaal (normaalwaarde: 5 45 U/l) Plasma ASAT: verhoogd: 70 U/l ( normaalwaarde: 5 40 U/l) Plasma LDH: normaal (normaalwaarde: U/l) Plasma Alkalische fosfatase: normaal (normaalwaarde: U/l) Plasma Billirubine: normaal (normaalwaarde: tot 17,0 µmol/l) Plasma Urinezuur: verhoogd: 0,47 mmol/l (normaalwaarde: 0,18 0,42 mmol/l) Plasma Ureum: normaal (2,5 7,5 mmol/l) Plasma Creatinine: normaal (normaalwaarde: µmol/l) Plasma RF (Reumafactoren): negatief Commentaar: Reumafactoren (RF) is de verzamelnaam van een groep auto-antistoffen die zijn naam dankt aan het feit dat zij het eerst beschreven zijn en in hoge titer voorkomen bij patiënten met reumatoïde artritis. Helaas is het voorkomen van RF niet specifiek voor RA. Bij juveniele RA

8 "Advies "Advies "Wijzigen is slechts 10 procent van de patënten positief. Ter vergelijking: bij SLE is 18 procent, bij progressieve systemische sclerose is 20 procent en bij mixed connective tissue disease is 45 procent positief. Plasma ANA (Antinucleaire antistoffen): negatief Commentaar: Antinucleaire antistoffen of factoren (ANA = ANF) is een verzamel naam voor antistoffen gericht tegen antigenen die in de celkern voorkomen. Deze test wordt toegepast bij verdenking op gegeneraliseerde auto-immuunziekten. Bepaling van ANA bij reumatische artritis heeft geen toegevoegde waarde boven de Reumafactoren. Bloedkweek Geen micro-organismen gekweekt. Delay uitslag: 5 dagen Urinesediment Enkele leucocyten. Sediment is verder schoon. Therapie De acute jichtaanval kan behandeld worden met de worden met één van de volgende middelen: Colchicine Prostaglandinesythaseremmers. Er kan gekozen worden uit één van de volgende prostaglandinesynthaseremmers:! Dicolfenac! Ibuprofen! Indometacine! Naproxen Commentaar: Acute jicht wordt in eerste instantie met colchicine of prostaglandinesynthaseremmers (NSAID's) behandeld. De colchicine moet wel binnen 24 uur na aanvang van de acute jichtaanval gegeven worden. Bij onvoldoende effect kan er een intraarticulaire injectie met depotsteroïd toegediend worden. De pijn tijdens een jichtaanval kan worden verzacht door lokale rust en ijskompressen. Voor het toedienen van één van de bovenstaande therapieën krijgt de student 10 punten. Als er direct een intra-articulaire injectie met depot-steroid wordt toegediend, verschijnt er de volgende tekst: "Het is mogelijk de acute jicht aanval met een intra-articulaire injectie met depotsteroïd te behandelen. Dit gebeurt echter pas als de behandeling met colchicine of NSAID's niet werkt. Aan het toedienen van corticosteroïden kleven de nodige bezwaren. Zeker als een septische artritis nog niet geheel uitgesloten is. Corticosteroïden verlagen namelijk de weerstand, waardoor de bestrijding van de infectie moeilijker verloopt. U realiseert zich op tijd dat u beter eerst met colchicine of NSAID's kunt behandelen en schrijft de patiënt ibuprofen voor." Van de score worden 5 punten afgetrokken. Na het toedienen van colchicine of één van de prostaglandinesynthaseremmers wordt de acute jichtaanval wordt op deze wijze succesvol behandeld. Naast het voorschrijven van de medicatie zijn er drie maatregelen te treffen die de hyperurikemie kunnen bestrijden. Deze adviezen t.a.v. eet-en leefgewoonten en medicatiegebruik worden na de behandeling van de acute jichtaanval automatisch opgestart. De adviezen zijn: t.a.v. overgewicht" ; t.a.v. alcolholgebruik" ; medicatie voor hypertensie" ;

9 Hierna wordt de casus vier weken vooruit gespoeld: U ziet de patiënt vier weken later terug op de polikliniek. Het gaat goed met de patiënt. Hij kan weer lopen en het bewegen van de linkerknie is niet pijnlijk meer. U doet een actief bewegingsonderzoek van de knieën. Extensie/Flexie van de knieën zijn normaal. Na de behandeling van de acute jichtaanval bestaat er de mogelijk een onderhoudstherapie voor te schrijven, waarmee de jichtaanvallen voorkomen kunnen worden. Voor meer informatie kunt u raadplegen. Om tot een keuze wel of geen onderhoudsbehandeling te komen, leest u de status erop na: de patiënt heeft in de afgelopen twee jaar vier maal een rood pijnlijk MTP gewricht gehad. Hij heeft geen last van nierstenen of tophi. Uit welk van de volgende drie mogelijkheden kiest u uiteindelijk?: Geen onderhoudsbehandeling Onderhoudsbehandeling met benzbromaron Onderhoudsbehandeling met allopurinol.` Het antwoord Geen onderhoudsbehandeling wordt als de juiste keuze gezien, omdat de patiënt geen gecompliceerde jicht heeft. Volgens de NHG-richtlijnen wordt onderhoudstherapie slechts voorgeschreven aan patiënten met gecompliceerde jicht. 0. Als gekozen wordt voor één van de onderhoudsbehandelingen, wordt er gemeld dat geen onderhoudsbehandeling een betere keuze was geweest. Score: 5 Einde casus De casus eindigt als er tijdens het tweede bezoek aan van de patiënt aan de polikliniek antwoord wordt gegeven op de vraag of de patiënt wel of niet een onderhoudstherapie voor de jicht moet krijgen. Nabespreking Jicht is een verzamelnaam voor aandoeningen die worden gekenmerkt door vorming van en neerslag van natriumuraatkristallen. Jicht treft vooral mannen van middelbare leeftijd. In 50-70% van de gevallen is een acute monoartritis van de grote teen de eerste manifestatie van jicht. In andere gevallen uit jicht zich als mono- of oligoartritis van de de middenvoet, enkel, knie, hand of pols. Een jichtaanval kan één tot drie weken duren. Jicht wordt veroorzaakt door afwijkingen van de purine- en urinezuurstofwisseling. Bij bijna de helft van de jicht patiënten worden niet-continue verhoogde urinezuurspiegels gevonden. In de praktijk blijkt echter dat hyperurikemie maar zelden tot jicht leidt. Een verhoogd urinezuur kan volgens twee mechanismen ontstaan: grote urinezuurproductie (hongeren, salicylaten in hoge dosering) geringe urinezuuruitscheiding (diureticagebruik, alcoholmisbruik, nierinsufficiëntie) Acute jicht wordt in eerste instantie met colchicine of prostaglandinesynthaseremmers (NSAID's) behandeld. De colchicine moet wel binnen 24 uur na aanvang van de acute jichtaanval gegeven worden. Bij onvoldoende effect kan er een intra-articulaire injectie met depotsteroïd toegediend worden. De pijn tijdens een jichtaanval kan worden verzacht door lokale rust en ijskompressen. Als er sprake is van gecompliceerde jicht, >3 jichtaanvallen/jaar of tophi of uraatstenen is het raadzaam onderhoudstherapie voor te schrijven. Allopurinol en benzbromaron zijn middelen, die als onderhoudstherapie bij jicht worden gebruikt. Benzbromaron wordt voorgeschreven aan patiënten, waarbij hyperurikemie voornamelijk veroorzaakt wordt door een lage uitscheiding van urinezuur in de urine. Als de hyperurikemie veroorzaakt wordt door een overproductie van urinezuur wordt meestal allopurinol voorgeschreven. Klinisch Redeneren

10 Activerende gegevens: 1. Diurethica gebruik 2. Alcoholabusus 3. Urinezuurkristallen in synoviaal vocht 4. Calciumkristallen in synoviaal vocht 5. Degeneratie kniegewricht op X-foto 6. Links knie pijnlijk, rood en gezwollen 7. Koorts 8. Verhoogde BSE 9. Koude rillingen 10. Knie gestoten 11. Verhoogd leucocytenaantal in synoviaal vocht 12. Plotselinge aanvang pijn 13. Bacteriën in synoviaal vocht 14. Gramkleuring positief 15. Bacterie in bloed 16. Palpatie linker knie: pijnlijk, gezwollen 17. Bewegingsbeperking linker knie door pijn

11 18. 4 keer ontstoken teen in afgelopen 2 jaar 19. Overgewicht 20. Inspectie knieën: links rood en gezwollen Problemen: A. Verhoogd risico op verhoogd urinezuur (1, 2) B. Urinezuurkristallen in of rondom gewricht (3) C. Calciumkristallen in of rondom gewricht (4) D. Degeneratieve gewrichtsaandoening (5) E. Mono- of oligoartritis (6, 16, 17, 20) F. Bacteriële gewrichtsontsteking (7, 8, 11, 13, 14) G. Niet-bacteriële gewrichtsontsteking (7, 8, 11) H. Septisch beeld (7, 9, 15) I. Gewrichtstrauma (10) J. Acute gewrichtsontsteking (12) K. Gewrichtsontstekingen in de voorgeschiedenis (18) Mogelijke differentiaal diagnoses: I. Jicht (A, B, E, G, J, K) II. Pseudojicht (C, G, K) III. Reumatische artritis (D, G, K) IV. Artrose (D, G, K) V. Septische artritis (F, H, J, K) VI. Reactieve artritis (F,J) VII. Contusie knie (I) Technische opbouw casus Er is een ziekteparameter 'Mate van ontsteking' aangemaakt, welke door een operatie 'Maak ziek' op een waarde tussen de 20 en 40 gezet wordt. De symptomen met een afwijkend antwoord worden aan de parameter 'Mate van ontsteking' gekoppeld. Naast de ziekteparameter worden er parameters aangemaakt met een waarde > 20, die gebruikt worden om activerende en modificerende gegevens in de probleemboom in te voeren. Na de behandeling van de acute jicht met colchicine of één van de prostaglandinesynthaseremmers zorgt de keuze voor de therapie 'Geen onderhoudstherapie' of 'Benzbromaron' of 'Allopurinol' dat de parameter 'Mate van ziekte' een waarde tussen de 0 en 20 krijgt, zodat de patiënt genezen is van zijn jichtaanval.

12

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 01L Fase A Titel casus Een voetbalknie? Onderwerp Septische artritis Inhoudsdeskundige Drs. Z. de Jong-Strakova, reumatoloog LUMC Technisch verantwoordelijke Drs. E.M. Schoonderwaldt Opleidingsniveau

Nadere informatie

Informatie voor patiënten met. jicht

Informatie voor patiënten met. jicht Informatie voor patiënten met jicht > De geboden informatie in deze brochure hoeft niet voor u te gelden. Raadpleeg uw arts voor advies betreffende uw specifieke situatie. Informatie voor patiënten met

Nadere informatie

Compagnonscursus 2012

Compagnonscursus 2012 Compagnonscursus 2012 Artritis: Aankomen of afblijven? Marcel Posthumus Reumatologie-Klinische Immunologie Martini Ziekenhuis Groningen Inhoud Reumatologie-Klinische Immunologie Martini Ziekenhuis Mono-artritis

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 12L Fase A Titel Tak op de weg. Onderwerp Radiuskopfractuur Inhoudsdeskundige Dr. P.A. van Luijt, traumatoloog Technisch verantwoordelijke E. Beekhuizen, COO ontwikkelaar Opleidingsniveau studenten

Nadere informatie

jicht Birgit Kraft, Mirella Bes, Marjonne Creemers Namens de vakgroep reumatologie

jicht Birgit Kraft, Mirella Bes, Marjonne Creemers Namens de vakgroep reumatologie jicht Birgit Kraft, Mirella Bes, Marjonne Creemers Namens de vakgroep reumatologie inhoud 1. Casus 2. Jicht; pathofysiologie, epidemiologie en kliniek, epidemiologie 3. Richtlijn jicht 4. Zorgpad jicht

Nadere informatie

Inleiding Wat is jicht Hoe ontstaat jicht

Inleiding Wat is jicht Hoe ontstaat jicht JICHT 614 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u jicht heeft. Deze brochure is bedoeld om u informatie te geven over het ziektebeeld, de behandeling en wat u zelf kunt doen. Wat is jicht Jicht

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 15L Fase A Titel Stramme handen Onderwerp Artrose Inhoudsdeskundige Dr. M. Kloppenburg Technisch verantwoordelijke E. Beekhuizen, COO ontwikkelaar Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor

Nadere informatie

Een 68-jarige vrouw meldt zich met een recidief van hevige, rechtszijdige kniepijn

Een 68-jarige vrouw meldt zich met een recidief van hevige, rechtszijdige kniepijn 15 2 Een 68-jarige vrouw meldt zich met een recidief van hevige, rechtszijdige kniepijn Koos van Nugteren Samenvatting De knie-endoprothese wordt vrijwel altijd geïmplanteerd bij personen met ernstige

Nadere informatie

Voor deze casus is een fotosessie gemaakt met een oudere mannelijke patiënt.

Voor deze casus is een fotosessie gemaakt met een oudere mannelijke patiënt. Casus 02L Fase A Titel Verraderlijke buikpijn. Onderwerp Mesenteriale ischaemie bij een man van 82 jaar. Inhoudsdeskundige Prof. Dr. J.M. van Baalen Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Opleidingsniveau

Nadere informatie

Benzbromaron (Desuric)

Benzbromaron (Desuric) Benzbromaron (Desuric) U heeft in overleg met uw reumatoloog besloten dat u benzbromaron gaat gebruiken of u overweegt dit te doen. Deze folder geeft u informatie over dit geneesmiddel. Neem altijd uw

Nadere informatie

Om foto s voor de casus te verkrijgen zal een fotosessie met een icterische patiënt nodig zijn. Dit kan niet eenvoudig van te voren gepland worden.

Om foto s voor de casus te verkrijgen zal een fotosessie met een icterische patiënt nodig zijn. Dit kan niet eenvoudig van te voren gepland worden. Casus 05L Fase A Titel Mevrouw Klaassen Onderwerp Pancreaskop carcinoom Inhoudsdeskundige J.M. van Baalen Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Literatuur Bestaande Cascoo casus. Multimedia materiaal

Nadere informatie

Jicht. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Jicht. Ziekenhuis Gelderse Vallei Jicht Ziekenhuis Gelderse Vallei Jicht is een reumatische aandoening waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Dit veroorzaakt gewrichtsontstekingen. Urinezuur is een normaal afvalproduct

Nadere informatie

Colchicine. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Colchicine. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Colchicine U heeft in overleg met uw reumatoloog besloten dat u colchicine gaat gebruiken of u overweegt dit te doen. Deze folder geeft u informatie over dit geneesmiddel. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

MCTD (mixed connective tissue disease)

MCTD (mixed connective tissue disease) MCTD (mixed connective tissue disease) Wat is MCTD? MCTD is een zeldzame systemische auto-immuunziekte. Ons afweersysteem (= immuunsysteem) beschermt ons tegen lichaamsvreemde indringers, zoals o.a. bacteriën

Nadere informatie

Bewegingsapparaat bij het ouder worden

Bewegingsapparaat bij het ouder worden Meer leren over lichaam en gezondheid Bewegingsapparaat bij het ouder worden Sandrine Bours Reumatoloog MUMC+ Agenda Inleiding Osteoporose Artrose Artritis Reumatoïde artritis Jicht Inleiding Skelet nodig

Nadere informatie

161 Samenvatting L L sub01-bw-spaetgens - Processed on: Processed on:

161 Samenvatting L L sub01-bw-spaetgens - Processed on: Processed on: Samenvatting 161 162 Samenvatting 163 Samenvatting Jicht is een gewrichtsontsteking, ook wel artritis genoemd, en is wereldwijd de meest voorkomende reumatische aandoening. Jicht komt vaker voor bij mannen

Nadere informatie

Verenso regiosymposium NHN Alkmaar 13 oktober 2017

Verenso regiosymposium NHN Alkmaar 13 oktober 2017 Verenso regiosymposium NHN Alkmaar 13 oktober 2017 Jicht en pseudojicht Martijn Gerritsen Reumatoloog Westfries Gasthuis & Reade Casus 1 Man 85 jaar, opgenomen ivm een pneumonie Voorgeschiedenis: gonartrosis,

Nadere informatie

Inhoud. Hoe werkt colchicine? 3. Voor welke aandoeningen wordt colchicine gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 4. Hoe moet ik het bewaren 4

Inhoud. Hoe werkt colchicine? 3. Voor welke aandoeningen wordt colchicine gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 4. Hoe moet ik het bewaren 4 Colchicine Inhoud Hoe werkt colchicine? 3 Voor welke aandoeningen wordt colchicine gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 4 Hoe moet ik het bewaren 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4 Zijn er controles

Nadere informatie

Prednison/Prednisolon

Prednison/Prednisolon Prednison/Prednisolon Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: prednison. Hoe werkt prednison? Bij patiënten

Nadere informatie

Fase 1: Verwijzing, aanmelding en initiële hypothese. Screening. Hypothese: Er is mogelijk sprake van liespijn als gevolg van rode vlaggen.

Fase 1: Verwijzing, aanmelding en initiële hypothese. Screening. Hypothese: Er is mogelijk sprake van liespijn als gevolg van rode vlaggen. Stroomdiagram Liespijn Onderstaand stroomdiagram kan worden gebruikt voor het diagnostisch proces, bij patiënten met liespijn. Hierbij wordt de nadruk gelegd op artrogene problematiek. Niet atrogene aandoeningen

Nadere informatie

Reumatische aandoeningen

Reumatische aandoeningen 400035 Reumatische aandoeningen_400035 Reumatische aandoeningen 24-04-12 1 Reumatische aandoeningen WAT IS REUMA MEDICIJNEN BIJ REUMA WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN ADVIES IN EEN

Nadere informatie

Benzbromaron. Desuric

Benzbromaron. Desuric Benzbromaron Desuric Inhoud Hoe werkt benzbromaron? 3 Voor welke aandoeningen wordt benzbromaron gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 4 Hoe moet ik het bewaren 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4 Zijn

Nadere informatie

Aauw, mijn teen doet pijn. (pseudo)jicht

Aauw, mijn teen doet pijn. (pseudo)jicht Aauw, mijn teen doet pijn. (pseudo)jicht Els Zirkzee Klinische immunologie en reumatologie, Maasstad ziekenhuis, Rotterdam Disclosures spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 08L Fase A Titel Hand op schouder Onderwerp Habituele schouderluxatie Inhoudsdeskundige Drs. P.A. van Luijt, chirurg LUMC Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Opleidingsniveau studenten De casus

Nadere informatie

Allopurinol (Zyloric)

Allopurinol (Zyloric) Allopurinol (Zyloric) U heeft in overleg met uw reumatoloog besloten dat u allopurinol gaat gebruiken of u overweegt dit te doen. Deze folder geeft u informatie over dit geneesmiddel. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Febuxostat Adenuric. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Febuxostat Adenuric. Ziekenhuis Gelderse Vallei Febuxostat Adenuric Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: feboxostat. Hoe werkt Febuxostat? Febuxostat is

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 10A Fase A Titel Plassen Onderwerp Nycturie door decompensatio cordis Inhoudsdeskundige Dr. W. Wieling Technisch verantwoordelijke Drs. R. Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld

Nadere informatie

REUMATOLOGIE CASUSSCHETSEN

REUMATOLOGIE CASUSSCHETSEN REUMATOLOGIE April 2004 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Man, 35 jaar. Sinds 4 weken pijnlijke PIP s re hand. Zijn ring past niet meer. Rechter pols is ook gevoelig, niet warm of rood, wel iets gezwollen. Eindstanden

Nadere informatie

Azathioprine Imuran, Azafalk

Azathioprine Imuran, Azafalk Azathioprine Imuran, Azafalk Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: azathioprine. Hoe werkt azathioprine?

Nadere informatie

Casus 15 fase B. Titel casus. Docenten. Technisch verantwoordelijke. Ziektebeloop. Introductie. Verwijsbriefje. Een verstopte afvoer.

Casus 15 fase B. Titel casus. Docenten. Technisch verantwoordelijke. Ziektebeloop. Introductie. Verwijsbriefje. Een verstopte afvoer. Casus 15 fase B Titel casus Een verstopte afvoer. Docenten Prof. dr. J. Zwartendijk, uroloog Technisch verantwoordelijke Drs. E.M. Schoonderwaldt. Ziektebeloop Urineweginfectie gevolgd door septische shock

Nadere informatie

Adalimumab Humira. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Adalimumab Humira. Ziekenhuis Gelderse Vallei Adalimumab Humira Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: adalimumab. Hoe werkt adalimumab? Bij patiënten

Nadere informatie

Prednison Voorgeschreven door de reumatoloog

Prednison Voorgeschreven door de reumatoloog Prednison Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u prednison gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Etanercept Enbrel, Benepali

Etanercept Enbrel, Benepali Etanercept Enbrel, Benepali Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: etanercept. Hoe werkt etanercept? Bij

Nadere informatie

De reumatoloog. Ziekenhuis Gelderse Vallei

De reumatoloog. Ziekenhuis Gelderse Vallei De reumatoloog Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Reumatische ziekten 3 Artritis 3 Bindweefselziekten of systeemziekten 3 Artrose 3 Weke delen-reuma 3 Pijnsyndromen 4 De reumatoloog 4 Onderzoek

Nadere informatie

REUMATOÏDE ARTRITIS FRANCISCUS GASTHUIS

REUMATOÏDE ARTRITIS FRANCISCUS GASTHUIS REUMATOÏDE ARTRITIS FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u reumatoïde artritis (RA) heeft, een vorm van reuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen over de aandoening

Nadere informatie

az sint-lucas BRUGGE Jicht

az sint-lucas BRUGGE Jicht az sint-lucas BRUGGE Jicht Wat is jicht? Jicht wordt veroorzaakt door een te hoog urinezuurgehalte in het bloed. Urinezuur is een afbraakproduct van bepaalde stoffen, purines genaamd. Deze bevinden zich

Nadere informatie

Cyclofosfamide (Endoxan ) tabletten bij reumatische aandoeningen

Cyclofosfamide (Endoxan ) tabletten bij reumatische aandoeningen Cyclofosfamide (Endoxan ) tabletten bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel cyclofosfamide te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over

Nadere informatie

Reumatische Koorts en Post-Streptokokken Reactieve Artritis

Reumatische Koorts en Post-Streptokokken Reactieve Artritis www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro Reumatische Koorts en Post-Streptokokken Reactieve Artritis Versie 2016 1. WAT IS REUMATISCHE KOORTS 1.1 Wat is het? Reumatische koorts wordt veroorzaakt

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 17A Fase A Titel Bloedbad Onderwerp Bloedverlies per anum door bloedend uclus pylori Auteur Drs. R. Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase

Nadere informatie

Rituximab (Mab Thera ) bij reumatische aandoeningen

Rituximab (Mab Thera ) bij reumatische aandoeningen Rituximab (Mab Thera ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel rituximab te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Febuxostat (Adenuric)

Febuxostat (Adenuric) Febuxostat (Adenuric) U heeft in overleg met uw reumatoloog besloten dat u febuxostat gaat gebruiken of u overweegt u dit te doen. Deze folder geeft u informatie over dit geneesmiddel. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Infliximab (Remicade ) bij reumatische aandoeningen

Infliximab (Remicade ) bij reumatische aandoeningen Infliximab (Remicade ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel infliximab te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN

Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische Informatiekunde UMCN Casus 18N Fase A Titel Bloed bij de ontlasting Onderwerp Colorectaal carcinoom Inhoudsdeskundige Dr. J.H.M. van der Straaten arts, UMCN Prof. Dr. P.F. de Vries Robbé arts, Klinisch Redeneren, Medische

Nadere informatie

Ongedifferentieerde spondylartritis

Ongedifferentieerde spondylartritis Ongedifferentieerde spondylartritis Wat is ongedifferentieerde spondylartritis? Spondylartritiden is een groep van chronische ziekten die bij elkaar horen omdat patiënten vaak dezelfde klachten hebben.

Nadere informatie

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN 1137 Inleiding Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het

Nadere informatie

Inleiding. Reumatische ziekten

Inleiding. Reumatische ziekten De reumatoloog Inleiding Ieder jaar bezoekt een groot aantal mensen de huisarts met klachten van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen en botten). Vaak is de huisarts in staat de diagnose

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden) Voorgeschreven door de reumatoloog

Prednison (corticosteroïden) Voorgeschreven door de reumatoloog Prednison (corticosteroïden) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0907 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u prednison gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Allopurinol. Zyloric

Allopurinol. Zyloric Allopurinol Zyloric Inhoud Hoe werkt allopurinol? 3 Voor welke aandoeningen wordt allopurinol gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe moet ik het bewaren 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4 Zijn

Nadere informatie

Infliximab Inflectra, Remicade, Remsima

Infliximab Inflectra, Remicade, Remsima Infliximab Inflectra, Remicade, Remsima Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: infliximab. Hoe werkt infliximab?

Nadere informatie

Kortademigheid Patiënt vindt zichzelf niet kortademig. Bij inspanning raakt hij wel snel buiten adem.

Kortademigheid Patiënt vindt zichzelf niet kortademig. Bij inspanning raakt hij wel snel buiten adem. Casus 16 fase B Titel casus Schoolziek Ziekteverloop Een 16-jarige jongen heeft zich bij de huisarts gemeld omdat hij vandaag plots onwel werd en flauw is gevallen. De huisarts heeft bloed laten prikken,

Nadere informatie

Mevrouw Sanders meldt zich met buikpijn op het Centrum Eerste Hulp waar u dienst hebt als chirurg.

Mevrouw Sanders meldt zich met buikpijn op het Centrum Eerste Hulp waar u dienst hebt als chirurg. Casus 18L Fase A Titel Buikpijn zoals ik het nog nooit gehad heb Onderwerp Appendicitis acuta Inhoudsdeskundige J.M. van Baalen Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Multimedia materiaal Fotosessie

Nadere informatie

Juveniele spondylartropathie/enthesitis gerelateerde artritis (SpA-ERA)

Juveniele spondylartropathie/enthesitis gerelateerde artritis (SpA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro Juveniele spondylartropathie/enthesitis gerelateerde artritis (SpA-ERA) Versie 2016 1. WAT IS JUVENIELE SPONDYLARTROPATHIE/ENTHESITIS GERELATEERDE ARTRITIS

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran ) bij reumatische aandoeningen

Azathioprine (Imuran ) bij reumatische aandoeningen Azathioprine (Imuran ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel azathioprine te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

REUMATOLOGIE casusschetsen

REUMATOLOGIE casusschetsen REUMATOLOGIE casusschetsen 1 REUMATOLOGIE April 2004 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Man, 35 jaar. Sinds 4 weken pijnlijke PIP s re hand. Zijn ring past niet meer. Rechter pols is ook gevoelig, niet warm of

Nadere informatie

LONGGENEESKUNDE. Longontsteking BEHANDELING

LONGGENEESKUNDE. Longontsteking BEHANDELING LONGGENEESKUNDE Longontsteking BEHANDELING Longontsteking U bent in het ziekenhuis opgenomen vanwege een longontsteking. Maar wat is dat precies en wat kunnen we ertegen doen? In deze folder vindt u de

Nadere informatie

Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen

Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel cyclofosfamide te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit

Nadere informatie

Etanercept. Enbrel, Benepali

Etanercept. Enbrel, Benepali Etanercept Enbrel, Benepali Inhoud Hoe werkt etanercept? 3 Voor welke aandoeningen wordt etanercept gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe moet ik het bewaren? 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Nadere informatie

Rituximab Mab Thera. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Rituximab Mab Thera. Ziekenhuis Gelderse Vallei Rituximab Mab Thera Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: rituximab. Hoe werkt rituximab? Bij patiënten

Nadere informatie

Jicht belicht. Laura Kienhorst Arts-onderzoeker

Jicht belicht. Laura Kienhorst Arts-onderzoeker Jicht belicht Laura Kienhorst Arts-onderzoeker Beroemde jichtpatiënten Erasmus Rubens Kant Keizer Karel Kenmerken van jicht Prevalentie 1-2% van volwassenen Incidentie 0,6-2/1000 Man/vrouw = 8:1 Meest

Nadere informatie

Abatacept (Orencia ) subcutaan bij reumatische aandoeningen

Abatacept (Orencia ) subcutaan bij reumatische aandoeningen Abatacept (Orencia ) subcutaan bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel abatacept te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Behandeling met infliximab

Behandeling met infliximab REUMATOLOGIE/INTERNE GENEESKUNDE Behandeling met infliximab bij reumatoïde artritis BEHANDELING Behandeling met infliximab bij reumatoïde artritis Uw arts heeft voorgesteld uw reumatoïde artritis (RA)

Nadere informatie

Abatacept Orencia. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Abatacept Orencia. Ziekenhuis Gelderse Vallei Abatacept Orencia Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: abatacept. Hoe werkt abatacept? Bij patiënten met

Nadere informatie

Methotrexaat bij reuma Ledertrexate, Emthexate, Metoject

Methotrexaat bij reuma Ledertrexate, Emthexate, Metoject Methotrexaat bij reuma Ledertrexate, Emthexate, Metoject Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: methotrexaat.

Nadere informatie

Programma RIOG reumatologie d.d. 23 november 2005

Programma RIOG reumatologie d.d. 23 november 2005 Programma RIOG reumatologie d.d. 23 november 2005 Programmacommissie: Organisatie: B.A.C. Dijkmans en A.E. Voskuyl P.W.B. Nanayakkara Voordrachten Doel: onderwijs en state of the art Voorzitter B.A.C.

Nadere informatie

Tocilizumab RoActemra

Tocilizumab RoActemra Tocilizumab RoActemra Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: tocilizumab. Hoe werkt tocilizumab? Bij patiënten

Nadere informatie

ONGEDIFFERENTIEERDE SPONDYLARTHROPATHIE FRANCISCUS GASTHUIS

ONGEDIFFERENTIEERDE SPONDYLARTHROPATHIE FRANCISCUS GASTHUIS ONGEDIFFERENTIEERDE SPONDYLARTHROPATHIE FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u een spondylarthropathie hebt, een vorm van reuma. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. Vragen

Nadere informatie

Anakinra Kineret. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Anakinra Kineret. Ziekenhuis Gelderse Vallei Anakinra Kineret Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: anakinra. Hoe werkt anakinra? Bij patiënten met een

Nadere informatie

Tumor Necrosis Factor (TNF)

Tumor Necrosis Factor (TNF) Reumatologie Tumor Necrosis Factor (TNF) alfa blokkerende behandeling TNF-alfa blokkerende behandeling Toedieningsvorm: Infliximab: intraveneus, via een infuus in de bloedvaten. Dit gebeurt op de afdeling

Nadere informatie

Tocilizumab (RoActemra ) bij reumatische aandoeningen

Tocilizumab (RoActemra ) bij reumatische aandoeningen Tocilizumab (RoActemra ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel tocilizumab te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Acuut reuma en post-streptokokken reactieve artritis

Acuut reuma en post-streptokokken reactieve artritis www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro Acuut reuma en post-streptokokken reactieve artritis Versie 2016 1. WAT IS ACUUT REUMA 1.1 Wat is het? Acuut reuma wordt veroorzaakt door een keelontsteking

Nadere informatie

Juveniele Spondylartropathie/Enthesitis Gerelateerde Artritis (SPA-ERA)

Juveniele Spondylartropathie/Enthesitis Gerelateerde Artritis (SPA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro Juveniele Spondylartropathie/Enthesitis Gerelateerde Artritis (SPA-ERA) Versie 2016 1. WAT IS JUVENIELE SPONDYLARTROPATHIE/ENTHESITIS GERELATEERDE ARTRITIS

Nadere informatie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie Eileiderontsteking Afdeling Gynaecologie Inleiding Een eileiderontsteking is een ontsteking van de eileiders. Deze ontstekingen kunnen heel sluimerend verlopen met weinig klachten. Meestal heeft u acute

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 12A Fase A Titel Buikpijn Onderwerp Galstenen Inhoudsdeskundige Dr. O.R.C. Busch Technisch verantwoordelijke Drs. R. Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor medisch studenten

Nadere informatie

NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts

NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro NRLP-12 Gerelateerde Terugkerende Koorts Versie 2016 1. WAT IS NRLP-12 GERELATEERDE TERUGKERENDE KOORTS 1.1 Wat is het? NRLP-12 gerelateerde terugkerende

Nadere informatie

ARTRITIS PSORIATICA 312

ARTRITIS PSORIATICA 312 ARTRITIS PSORIATICA 312 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u artritis psoriatica, een vorm van ontstekingsreuma, heeft. Artritis psoriatica valt onder de groep spondylartropathie, een verzamelnaam

Nadere informatie

www.printo.it/pediatric-rheumatology/nl/intro Het PAPA Syndroom Versie 2016 1. WAT IS PAPA 1.1 Wat is het? Het acroniem PAPA staat voor Purulente Artritis, Pyoderma gangrenosum en Acne. Het is een erfelijk

Nadere informatie

10.00-10.40 state of the art SPA dr I.E. van der Horst (30 min spreektijd)

10.00-10.40 state of the art SPA dr I.E. van der Horst (30 min spreektijd) Aan: Opleiders Inwendige Geneeskunde Regio Amsterdam II Geachte collegae, Op 27 juni is de ROIG over reumatologie gepland. Bij deze ontvangt u het programma. Het is de bedoeling dat een AIOS uit het genoemde

Nadere informatie

INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER RITUXIMAB (MABTHERA ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een Biological (rituximab) voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Onderwijsprogramma Het Patient Partners onderwijsprogramma is vooral gericht op het leren herkennen van reumatoïde artritis in een vroeg stadium.

Onderwijsprogramma Het Patient Partners onderwijsprogramma is vooral gericht op het leren herkennen van reumatoïde artritis in een vroeg stadium. De patiënt-docenten van de Stichting Onderwijsprogramma Patient Partners zetten zich in voor een vroege herkenning en behandeling van reumatoïde artritis (RA). Hierdoor kan onherstelbare gewrichtsschade

Nadere informatie

TRANSMURAAL PROTOCOL REUMATOLOGIE

TRANSMURAAL PROTOCOL REUMATOLOGIE TRANSMURAAL PROTOCOL REUMATOLOGIE Doelstellingen Vroege opsporing van chronische destructieve gewrichtsziekte om door vroegtijdige behandeling schade te beperken Verbetering van de service aan huisartsen

Nadere informatie

Adalimumab (Humira ) bij reumatische aandoeningen

Adalimumab (Humira ) bij reumatische aandoeningen Adalimumab (Humira ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel adalimumab te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Reumapoli. Havenziekenhuis. Diagnose en behandeling

Reumapoli. Havenziekenhuis. Diagnose en behandeling Reumapoli Diagnose en behandeling Vroeg opsporen en behandelen van reuma is belangrijk. Mensen met klachten die de huisarts of specialist verdacht vindt voor gewrichtsontsteking/reuma, zien we daarom graag

Nadere informatie

Etanercept. (Enbrel ) Sterk in beweging

Etanercept. (Enbrel ) Sterk in beweging Etanercept (Enbrel ) Sterk in beweging Inhoudsopgave Wanneer wordt het gebruikt en hoe werkt het 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Mogelijke bijwerkingen 4 Andere geneesmiddelen 5 Zwangerschap en borstvoeding

Nadere informatie

Ustekinumab Stelara. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ustekinumab Stelara. Ziekenhuis Gelderse Vallei Ustekinumab Stelara Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: ustekinumab. Hoe werkt ustekinumab? Bij patiënten

Nadere informatie

Integratietoets Voorbereiding Toetsafname: 10 juli 2012

Integratietoets Voorbereiding Toetsafname: 10 juli 2012 Studiejaar 2 Integratietoets Voorbereiding Toetsafname: 10 juli 2012 Tentamencoördinator Dr. A. van t Spijker Overzicht Het tentamen bestaat uit 67 vragen, waarvan 66 gesloten vragen en 1 CIP. In totaal

Nadere informatie

Prednison/ Prednisolon (corticosteroïden) bij reumatische aandoeningen

Prednison/ Prednisolon (corticosteroïden) bij reumatische aandoeningen Prednison/ Prednisolon (corticosteroïden) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel prednison te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over

Nadere informatie

Prednisolon en Prednison

Prednisolon en Prednison Reumatologie Prednisolon en Prednison i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw reumatoloog heeft u het gebruik van Prednisolon/Prednison voorgesteld. De werking van Prednison is gelijk aan

Nadere informatie

Presentatie Casus 1b. Victoria Janes & Yvonne Poel

Presentatie Casus 1b. Victoria Janes & Yvonne Poel Presentatie Casus 1b Victoria Janes & Yvonne Poel Casusbeschrijving Vrouw: 55 jaar wordt door de ambulance naar de SEH gebracht, waar u als arts-assistent assistent werkzaam bent. Dezelfde ochtend heeft

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran ) bij dermatologische aandoeningen

Azathioprine (Imuran ) bij dermatologische aandoeningen Azathioprine (Imuran ) bij dermatologische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel azathioprine te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Azathioprine. (Imuran)

Azathioprine. (Imuran) Azathioprine (Imuran) Bij reumatische aandoeningen In overleg met uw reumatoloog heeft u besloten om azathioprine (Imuran) te gaan gebruiken of u overweegt dit te gaan doen. Deze folder geeft informatie

Nadere informatie

Adalimumab. (Humira ) Sterk in beweging

Adalimumab. (Humira ) Sterk in beweging Adalimumab (Humira ) Sterk in beweging Inhoudsopgave Hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Bijwerkingen 4 Andere geneesmiddelen 5 Zwangerschap 5 Autorijden 5 Vaccinaties 5 Wanneer u op vakantie gaat

Nadere informatie

INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Anakinra (Kineret) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Anakinra (Kineret) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Anakinra (Kineret) U heeft in overleg met uw arts besloten dat u anakinra gaat gebruiken of u denkt daarover na. Deze folder geeft u informatie over dit geneesmiddel. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

INFORMATIE OVER AZATHIOPRINE (IMURAN ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER AZATHIOPRINE (IMURAN ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER AZATHIOPRINE (IMURAN ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Infliximab Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Infliximab Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Infliximab Voorgeschreven door de reumatoloog Inhoud Inleiding... 3 Werking van infliximab... 3 Wanneer wordt infliximab voorgeschreven?... 3 Voorbereiding... 3 Het gebruik van infliximab...

Nadere informatie

Abatacept (Orencia) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Abatacept (Orencia) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Abatacept (Orencia) U heeft in overleg met uw reumatoloog besloten dat u abatacept gaat gebruiken of u overweegt dit om te doen. Deze folder geeft u informatie over dit geneesmiddel. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Behandeling met infliximab

Behandeling met infliximab REUMATOLOGIE/INTERNE GENEESKUNDE Behandeling met infliximab bij reumatoïde artritis BEHANDELING Behandeling met infliximab bij reumatoïde artritis Uw arts heeft u voorgesteld uw reumatoïde artritis (RA)

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 10N Fase A Titel Koorts Onderwerp Subacute bacteriele endocarditis Inhoudsdeskundige Dr. L. Noyez, Hartchirurg UMCN Dr. B. Cools arts, Interne Geneeskunde / Klinisch Trainingscentrum UMCN Prof. Dr.

Nadere informatie

Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: anakinra (Kineret )

Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: anakinra (Kineret ) Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU Langwerkende antireumatische middelen: anakinra (Kineret ) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten het geneesmiddel anakinra te gaan

Nadere informatie

Secukinumab Cosentyx. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Secukinumab Cosentyx. Ziekenhuis Gelderse Vallei Secukinumab Cosentyx Ziekenhuis Gelderse Vallei Het doel van deze folder is u praktische informatie te geven over het nieuwe medicijn dat u gaat gebruiken: secukinumab. Hoe werkt secukinumab? Bij patiënten

Nadere informatie