Mevrouw Sanders meldt zich met buikpijn op het Centrum Eerste Hulp waar u dienst hebt als chirurg.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mevrouw Sanders meldt zich met buikpijn op het Centrum Eerste Hulp waar u dienst hebt als chirurg."

Transcriptie

1 Casus 18L Fase A Titel Buikpijn zoals ik het nog nooit gehad heb Onderwerp Appendicitis acuta Inhoudsdeskundige J.M. van Baalen Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Multimedia materiaal Fotosessie met patiënt. Ziektebeloop De ziekte veranderd niet sterk in de tijd binnen de casus. Wel bestaat bij een appendicitis altijd het gevaar voor abcesvorming, zodat snel ingegrepen dient te worden met een spoedoperatie. Introductie Mevrouw Sanders meldt zich met buikpijn op het Centrum Eerste Hulp waar u dienst hebt als chirurg. Anamnese Defaecatie "Ik ben vandaag nog niet naar de WC geweest." "Tot vandaag toe heb ik nooit echt iets raars gemerkt, ik ben weleens verstopt en soms heb ik diarree, maar niet meer dan anderen volgens mij." "Het ziet er altijd normaal uit, geen bloed of slijm ofzo." Dieet "Ik ben niet op dieet, maar ik heb geen trek in eten omdat ik misselijk ben sinds de pijn begonnen is." Patiënt heeft in het verleden wel eens dieet gevolgd om een paar kilo af te vallen. Eetlust "Ik heb absoluut geen trek in eten meer sinds de pijn is begonnen." Misselijkheid "Ik ben hartstikke misselijk." Braken "Ik heb al een keer overgegeven en ben bang dat dat niet de laatste keer was." Laatste maaltijd "Gisteravond heb ik voor het laatst gegeten." "We aten lasagna met salade, maar daar is niemand anders ziek van geworden."

2 Stank uit de mond "Ik heb inderdaad een rare smaak in mijn mond en ook wel het idee dat ik uit mijn mond stink." Zwangerschap "Ik zou wel graag weer zwanger willen zijn, maar volgens mij ben ik het niet. De vorige keer is het na 10 weken mis gegaan. Ze hebben eigenlijk nooit iets gevonden waardoor het mis ging. Het is nu ongeveer een jaar geleden. Menstruatie "Ik ben altijd erg onregelmatig ongesteld." "De laatste keer was ongeveer 5 weken geleden volgens mij." Vaginaal bloedverlies "Op het moment verlies ik geen bloed." Anticonceptie "Ik gebruik al een aantal jaren de pil niet meer omdat we graag kinderen willen." Pijn in de buik "Het doet vreselijk pijn in mijn buik." Uw patiënt legt haar rechter hand op haar onderbuik, rechts. U kunt de buikpijn verder uitvragen door losse vragen te stellen. Pijn bij ademhaling "Als ik diep ademhaal doet het erg pijn in mijn buik, dus ik probeer maar zo voorzichtig mogelijk adem te halen." Aanvang pijn "In het begin zat het gewoon midden in mijn buik en was het ook een stuk minder erg dan nu." Pijn aanvallen "Het is eigenlijk nooit meer weg geweest, sinds het zo erg is als nu." Pijn locatie "Het zit vooral aan de rechter kant, onderin mijn buik." Bewegingsdrang "Nee, ik wil juist liever niet bewegen, daar wordt het alleen maar erger van." Pijn verergerende factoren "Als ik beweeg, of als ik moet hoesten wordt het veel erger." Koorts "Ik voel me wel een beetje koortsig, maar niet erg." "Ik heb het niet opgemeten." Voorgeschiedenis Geen grote ongelukken. Nooit zwaar ziek geweest. Uw patiënt is 1 maal kort opgenomen geweest in het ziekenhuis, nu een jaar geleden, toen zij een miskraam heeft doorgemaakt na een zwangerschapsduur van 10 weken. Medicatie Gebruikt geen voorgeschreven medicijnen. Af en toe een pilletje tegen de hoofdpijn.

3 Lichamelijk onderzoek Algemene indruk Uw patiënt ziet er matig ziek uit, een beetje bleek en zwetend. Inspectie mondholte Goed gesaneerd gebit. Tonsillen normaal. Geen droge slijmvliezen. Klein kloofje aan de onderlip. Er is een wit beslag zichtbaar op de tong van de patiënt. Inspectie abdomen Er zijn geen littekens en de buik is niet duidelijk opgezet. De buik beweegt nauwelijks mee met de ademhaling. Er zijn geen aanwijzingen voor een liesbreuk, ook niet na persen. Auscultatie abdomen Spaarzame peristaltiek. Geen souffles Percussie abdomen Percussie is nogal pijnlijk, met name aan de rechter kant. Geen aanwijzingen voor ascites. Wisselende tympanie, geen abnormale dempingen. Normale leverdemping. Palpatie abdomen Palpatie van de buik wordt door de patiënt als zeer onprettig ervaren, met name rechter onderin de buik. De buik is niet soepel. Er is sprake van een acti ef spierverzet, maar er lijkt geen infiltraat palpabel. Geen abnormale zwellingen in de lies palpabel, ook niet bij persen. Palpatie van de lever wordt bemoeilijkt door het spierverzet. Rectaal toucher Het rectaal toucher wordt als erg pijnlijk ervaren. De rechterkant van de onderbuik erg pijnlijk. Psoas fenomeen De patiënt ervaart tijdens de test wel wat extra pijn, maar niet erg duidelijk. De pijn wordt mogelijk veroorzaakt door het aanspannen v an de musculus psoas major, waar de appendix in rugligging van de patiënt op ligt. Bewegingsonderzoek benen Uw patiënt klaagt dat de pijn in de buik verergerd door dit onderzoek. U laat uw patiënt het rechter been heffen in rugligging en constateert een positief psoasfenomeen. De pijn wordt veroorzaakt door het aanspannen van de musculus psoas major, waar de appendix in rugligging van de patiënt op ligt. Laboratorium Bloed BSE Verhoogd, door ontstekingsproces Bloed Leucocyten Verhoogd door ontstekingsproces Bloed Leucocyten Staafkernigen fractie Verhoogd door ontstekingsproces

4 HCG Urine Negatief Commentaar: Bepaling urine humaan choriongonadotrofine, bij negatieve uitslag is EUG uitgesloten. Aanvullend onderzoek Echo abdomen De appendix zelf is wat gezwollen, geen aanwijzingen voor een appendiculair infiltraat. Tevens is er een kleine appendiculaire calcificatie zichtbaar. Er zijn geen gedilateerde darmlissen te zien. Ovariae konden goed in beeld gebracht worden, geen aanwijzingen voor ovariële pathologie. Baarmoeder kon niet goed zichtbaar gemaakt worden. CT abdomen Alleen geïndiceerd wanneer echo niet conclusief is Colonscopie met biopten Patiënt lag in linkerzijligging. Scoop was makkelijk in te brengen. Het colonslijmvlies was normaal van kleur met een normale vaattekening. Er waren geen ulcera, divertikels of poliepen zichtbaar. Enkele faecesresten zichtbaar in het lumen. Er zijn geen biopten genomen. Therapie Appendectomie via laparoscopie/laparotomie U maakt een afspraak op de OK voor een spoed laparotomie via laparoscopie. De ontstoken appendix wordt verwijderd. Na een dag of 5 is uw patiënt weer voldoende opgeknapt en kan het ziekenhuis verlaten. Commentaar: Appendectomie is in het westerse cultuurgebied de meest voorkomende abdominale operatie, 1 op de 700 mensen per jaar. Het mortaliteitscijfer bij een ongecompliceerde appendicitis 0,2%. Bij een in een vroeg stadium correct uitgevoerde appendectomie zal de patient na ongeveer 5 dagen het ziekenhuis kunnen verlaten. Aanvullende medicamenteuze therapie is niet geïndiceerd. Over het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan een laparoscopische appendectomie. De voordelen van een laparoscopische appendectomie (in vergelijking met een appendectomie via laparotomie) zijn: de patiënt herstelt sneller, minder risico op verklevingen, minder pijnklachten postoperatief en een kleiner litteken. Bij onzekere diagnose wordt soms de voorkeur gegeven aan een verticale incisie, dit omdat dan bij negatieve bevindingen de buik makkelijker nader kan worden geëxploreerd. De meest voorkomende complicatie bij een appendectomie is een wondinfectie. Verder komt een enkele keer darmbloeding tijdens de operatie voor en kunnen later klachten ontstaan door gevormde adhesies en strengen.

5 Consult gynaecoloog Om een gynaecologische oorzaak voor de klachten van uw patiënt uit te sluiten onderzoekt de gynaecoloog uw patiënt, vraagt lab gegevens aan en maakt een vaginale echo. Conclusie: De gynaecoloog komt tot de conclusie dat de klachten van uw patiënt geen gynaecologische oorzaak hebben Commentaar: Aangezien er duidelijk aanwijzingen zijn voor een mogelijke zwangerschap bij deze patiënt is een consult van de gynaecoloog zeker geïndiceerd. Pijnstilling Aangezien de patiënt met spoed geopereerd moet worden is alleen iv medicatie toegestaan. Hiervoor zijn twee alternatieven, acetylsalicylzuur 5 ml of diclofenac 3 ml. Waarschuwing: Uw patiënt waardeert het dat u iets tegen de pijn hebt gedaan, pijnmedicatie kan echter wel de symptomen van een acute buik maskeren. Nabespreking Gezien de klachten van mevrouw Sanders was de diagnose Appendicitis Acuta het meest waarschijnlijk. De pijnklachten in de rechter onderbuik konden echter ook veroorzaakt worden door een EUG, ovariumpathologie of uretherstenen. De negatieve zwangerschapstest en de echo van het abdomen gaven uiteindelijk de doorslag voor appendicitis acuta. Een spoedoperatie was geïndiceerd om infiltraat vorming te voorkomen. Klinisch redeneren Activerende gegevens Pijn verergering door beweging Continue pijn Pijn rechtsonder in abdomen Positief psoasfenomeen Bleek en zweterig uiterlijk Geen anticonceptie Spontane abortus in VG Vertiele leeftijd Laatste menstruatie 4 weken geleden Misselijkheid en braken Stank uit de mond Spaarzame peristaltiek Wit beslag op de tong Lichte temperatuurverhoging Lab: Bloed Leucocyten verhoogd Lab: Bloed leucocyten staafkernigen fractie verhoogd Echo abdomen: Gezwollen appendix DD Appendicitis acuta De klachten passen goed bij appendicitis, maar een andere oorzaak moet worden uitgesloten. EUG Wanneer alleen de tuba is uitgezet is er een vage pijn, niet circumscript. Wanneer de tuba is gebarsten ontstaat direct een hevige pijn rechtsonder in de buik met peritoneale prikkeling en defence musculair. Gastroenteritis Misselijkheid en braken zijn aspecifieke symptomen die hierbij voorkomen. De peristaltiek zal eerder toegenomen zijn dan afgenomen. Maagperforatie Hevige pijnklachten en duidelijke defence musculair, een plankharde buik. Patiënt is shockerig en er zit vrij lucht in de buikholte.

6 Diverticulitis De pijn is gelokaliseerd in de linker onderbuik, niet rechts. Crohn Een plotseling ontstaan van de pijn is hierbij niet waarschijnlijk. Cholecystitis Bij galstenen zit de pijn meer bovenin de buik en zijn er pijnaanvallen (koliekpijn) Nierstenen Bij nierstenen in de urether zijn er pijnaanvallen, stenen in het bekken geven een contante pijn en uitstraling naar de lies/scrotum. De stenen zijn soms te zien op een buikoverzichtsfoto. Technische opbouw casus De opbouw van de casus is vrij simpel, alle symptomen die het ziektebeeld bepalen kunnen aan de parameter "Mate van ziekte" worden gekoppeld. De casus wordt interessant doordat de mogelijkheid voor een EUG of andere oorzaken van de pijn vrij realistisch is en dus uitgesloten moeten worden alvorens te opereren.

Voor deze casus is een fotosessie gemaakt met een oudere mannelijke patiënt.

Voor deze casus is een fotosessie gemaakt met een oudere mannelijke patiënt. Casus 02L Fase A Titel Verraderlijke buikpijn. Onderwerp Mesenteriale ischaemie bij een man van 82 jaar. Inhoudsdeskundige Prof. Dr. J.M. van Baalen Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Opleidingsniveau

Nadere informatie

Dit onderzoek wordt als volgt benoemd: 1. Inspectie (kijken) 2. Auscultatie (horen) 3. Palpatie (voelen) 4. Percussie (kloppen)

Dit onderzoek wordt als volgt benoemd: 1. Inspectie (kijken) 2. Auscultatie (horen) 3. Palpatie (voelen) 4. Percussie (kloppen) Appendicitis 2 Inleiding Deze folder geeft u een overzicht van de klachten en de oorzaak van appendicitis en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor iedereen anders

Nadere informatie

Om foto s voor de casus te verkrijgen zal een fotosessie met een icterische patiënt nodig zijn. Dit kan niet eenvoudig van te voren gepland worden.

Om foto s voor de casus te verkrijgen zal een fotosessie met een icterische patiënt nodig zijn. Dit kan niet eenvoudig van te voren gepland worden. Casus 05L Fase A Titel Mevrouw Klaassen Onderwerp Pancreaskop carcinoom Inhoudsdeskundige J.M. van Baalen Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Literatuur Bestaande Cascoo casus. Multimedia materiaal

Nadere informatie

Acute blindedarmontsteking Appendicitis acuta Chirurgie

Acute blindedarmontsteking Appendicitis acuta Chirurgie Acute blindedarmontsteking Appendicitis acuta Chirurgie Beter voor elkaar Inleiding Deze folder geeft u informatie over de operatie wegens een acute blindedarmontsteking (appendicitis acuta). Het is goed

Nadere informatie

ZorgSaam. darmontsteking. acuta (APPENDICITIS ACUTA)

ZorgSaam. darmontsteking. acuta (APPENDICITIS ACUTA) appendicitis blinde darmontsteking acuta (blinde darm (APPENDICITIS ACUTA) ontsteking) ZorgSaam 1 APPENDICITIS ACUTA (Blinde darmontsteking) Inleiding Deze folder geeft u informatie over de operatie vanwege

Nadere informatie

Blindedarmontsteking Appendicitis. Poli Chirurgie

Blindedarmontsteking Appendicitis. Poli Chirurgie 00 Blindedarmontsteking Appendicitis Poli Chirurgie Wat is een blindedarm (appendix)? De appendix (letterlijk aanhangsel) bevindt zich daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, dat wil zeggen

Nadere informatie

Chirurgie. Acute blindedarm ontsteking. (Appendicitis Acuta)

Chirurgie. Acute blindedarm ontsteking. (Appendicitis Acuta) Chirurgie Acute blindedarm ontsteking (Appendicitis Acuta) Inhoudsopgave Inleiding 4 Klachten bij appendicitis acuta 4 De diagnose 5 Het onderzoek 5 De chirurg 6 De behandeling 6 Het appendiculair infiltraat

Nadere informatie

CHIRURGIE. Blindedarmontsteking. Appendicitis

CHIRURGIE. Blindedarmontsteking. Appendicitis CHIRURGIE Blindedarmontsteking Appendicitis Blindedarmontsteking In deze folder kunt u lezen wat een blindedarmontsteking is, wat de klachten zijn en hoe de behandeling verloopt. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Blindedarmontsteking. Appendicitis. Poli Chirurgie

Blindedarmontsteking. Appendicitis. Poli Chirurgie 00 Blindedarmontsteking Appendicitis Poli Chirurgie Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten van blindedarmontsteking (appendicitis) en hoe dit behandeld kan worden. Hou er rekening mee

Nadere informatie

Abdominale Chirurgie Blindedarmontsteking

Abdominale Chirurgie Blindedarmontsteking Abdominale Chirurgie Blindedarmontsteking Appendicitis Blindedarmontsteking Inleiding Deze brochure geeft u een globaal overzicht van wat een blindedarmontsteking is, welke klachten hierbij horen, welke

Nadere informatie

acute blindedarmontsteking

acute blindedarmontsteking acute blindedarmontsteking De arts heeft vastgesteld dat u een acute blindedarmontsteking heeft. Een andere naam hiervoor is appendicitis acuta. Wat is een blindedarmontsteking? Hoe verloopt een operatie?

Nadere informatie

BLINDEDARMONTSTEKING APPENDICITIS

BLINDEDARMONTSTEKING APPENDICITIS BLINDEDARMONTSTEKING APPENDICITIS Inleiding In deze folder leest u meer over de klachten, oorzaak en behandeling van een blindedarmontsteking. Het is goed dat u zich realiseert dat bij het vaststellen

Nadere informatie

Blindedarmontsteking (Appendicitis)

Blindedarmontsteking (Appendicitis) Blindedarmontsteking (Appendicitis) Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van een blindedarmontsteking (appendicitis) en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te

Nadere informatie

Blindedarmontsteking bij kinderen en jongeren

Blindedarmontsteking bij kinderen en jongeren Blindedarmontsteking bij kinderen en jongeren De arts heeft na onderzoek geconstateerd dat de buikklachten van uw kind worden veroorzaakt door een ontstoken blindedarm (appendicitis). Waar in deze folder

Nadere informatie

Blindedarm ontsteking (Appendicitis) Maatschap Chirurgie IJsselland Ziekenhuis

Blindedarm ontsteking (Appendicitis) Maatschap Chirurgie IJsselland Ziekenhuis Blindedarm ontsteking (Appendicitis) Maatschap Chirurgie IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Wat is blindedarmontsteking? 2 2. Het stellen van de diagnose 3 3. De operatie 5 4. Na de operatie 6 5. Weer

Nadere informatie

B l i n d e d a r m o n t s t e k i n g

B l i n d e d a r m o n t s t e k i n g B l i n d e d a r m o n t s t e k i n g Deze folder geeft u informatie over een blindedarmontsteking en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie Eileiderontsteking Afdeling Gynaecologie Inleiding Een eileiderontsteking is een ontsteking van de eileiders. Deze ontstekingen kunnen heel sluimerend verlopen met weinig klachten. Meestal heeft u acute

Nadere informatie

Post operatieve follow-up broekprothese J.M. van Baalen, J.D.M. Feuth, S. Eggermont, P.M.Bloemendaal

Post operatieve follow-up broekprothese J.M. van Baalen, J.D.M. Feuth, S. Eggermont, P.M.Bloemendaal Post operatieve follow-up broekprothese J.M. van Baalen, J.D.M. Feuth, S. Eggermont, P.M.Bloemendaal In deze casus is de student als zaalarts verantwoordelijk voor een patiënt die na een buikoperatie als

Nadere informatie

Appendicitis (Blindedarmontsteking)

Appendicitis (Blindedarmontsteking) Appendicitis (Blindedarmontsteking) 1. Inleiding Vandaag of morgen ondergaat u een operatie aan de blinde darm in het ETZ TweeSteden op locatie Tilburg of Waalwijk. In deze folder leest u informatie over

Nadere informatie

H.242440.1113. Buiten baarmoederlijke zwangerschap

H.242440.1113. Buiten baarmoederlijke zwangerschap H.242440.1113 Buiten baarmoederlijke zwangerschap In het kort Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (extra uteriene graviditeit, EUG) is een zwangerschap buiten de baarmoederholte. Een dergelijke zwangerschap

Nadere informatie

Antwoordformulieren open vragen

Antwoordformulieren open vragen Antwoordformulieren open vragen Bloktoets : 5O0 Datum : 9 juli 009 Aanvang : Studentnummer : Studentnaam :. BLOKTOETS STOFWISSELING 5O0 9 juli 009 Sint Radboud. Het uitvragen van de pijnklachten is van

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Poli Gynaecologie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Poli Gynaecologie Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Poli Gynaecologie 0 De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder is zeer volledig

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Algemeen U heeft van de gynaecoloog gehoord dat u een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft. Dit is een zwangerschap buiten de baarmoeder. In deze folder leest u hier

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Samenvatting en conclusies 8 Chapter 8 74 Samenvatting Hoofdstuk 1 geeft een algemene inleiding op dit proefschrift. De belangrijkste doelen van dit proefschrift waren achtereenvolgens: het beschrijven

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. 1 Inleiding U heeft van uw gynaecoloog gehoord dat u een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft. Dit

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke. zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke. zwangerschap Buitenbaarmoederlijke zwangerschap U heeft een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, ook wel een extra uteriene graviditeit(eug) genoemd. Dit is een zwangerschap buiten de baarmoederholte. Een dergelijke

Nadere informatie

buitenbaarmoederlijke zwangerschap

buitenbaarmoederlijke zwangerschap buitenbaarmoederlijke zwangerschap Inhoud 1 In het kort 3 2 Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG) 3 3 Bij wie komt een EUG voor 3 4 Klachten 4 5 Onderzoek 4 6 Behandeling 5 6.1 Operatieve

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Patiënteninformatie. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Patiënteninformatie Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Inhoudsopgave 1 In het kort 2 Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG) 3 Bij wie komt een EUG voor 4

Nadere informatie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie Eileiderontsteking Afdeling Gynaecologie Inleiding Een eileiderontsteking is een ontsteking van de eileiders. Deze ontstekingen kunnen heel sluimerend verlopen met weinig klachten. Meestal heeft u acute

Nadere informatie

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap Obstetrie & Gynaecologie Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap Extra Uteriene Graviditeit (EUG) Inleiding U krijgt deze informatie over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap als aanvulling op de mondelinge

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG)

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG) Buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG) Inleiding Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (=extra uteriene graviditeit, EUG) is een zwangerschap buiten de baarmoederholte. Een dergelijke zwangerschap bevindt

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 20A Fase A Titel Chronische buikklachten Onderwerp Hypochondrie Auteur Drs. R. Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding. Casus 12A Fase A Titel Buikpijn Onderwerp Galstenen Inhoudsdeskundige Dr. O.R.C. Busch Technisch verantwoordelijke Drs. R. Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor medisch studenten

Nadere informatie

Extra uteriene graviditeit (EUG)

Extra uteriene graviditeit (EUG) Extra uteriene graviditeit (EUG) Wat is een EUG? Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (extra uteriene graviditeit, EUG) is een zwangerschap buiten de baarmoederholte. Een dergelijke zwangerschap bevindt

Nadere informatie

Miskraam. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Miskraam. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Miskraam T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat 2a

Nadere informatie

buitenbaarmoederlijke zwangerschap patiënteninformatie In het kort Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG)

buitenbaarmoederlijke zwangerschap patiënteninformatie In het kort Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG) patiënteninformatie buitenbaarmoederlijke zwangerschap In het kort Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (extra uteriene graviditeit, EUG) is een zwangerschap buiten de baarmoederholte. Een dergelijke

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Sneltraject. abnormaal vaginaal bloedverlies

PATIËNTEN INFORMATIE. Sneltraject. abnormaal vaginaal bloedverlies PATIËNTEN INFORMATIE Sneltraject abnormaal vaginaal bloedverlies Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over het sneltraject abnormaal vaginaal bloedverlies. Bij

Nadere informatie

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding geneeskunde.

De casus is bedoeld voor medisch studenten in de doctoraalfase van de opleiding geneeskunde. Casus 22A Fase A Titel Pijn in de onderbuik Onderwerp Chlamydia Inhoudsdeskundige Dr. H.G.L.M. Grundmeijer Technisch verantwoordelijke Roel Sijstermans Opleidingsniveau studenten De casus is bedoeld voor

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Buitenbaarmoederlijke. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie In het kort Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (extra uteriene graviditeit, EUG) is een zwangerschap buiten de baarmoederholte.

Nadere informatie

Buikpijn- een opvlamming? Dr. F.H.J. Wolfhagen, MDL-arts

Buikpijn- een opvlamming? Dr. F.H.J. Wolfhagen, MDL-arts Buikpijn- een opvlamming? Dr. F.H.J. Wolfhagen, MDL-arts 24 november 2018 IBD en buikpijn Pijn is belangrijk als waarschuwing voor mogelijk schadelijke invloeden Veel voorkomende klacht bij IBD Bij colitis

Nadere informatie

Bestaande cascoo casus Blokboek buik blz 33 t/m 36 en docentenhandleiding blokboek blz 30 t/m 32

Bestaande cascoo casus Blokboek buik blz 33 t/m 36 en docentenhandleiding blokboek blz 30 t/m 32 Casus 10L Fase A Titel Bloederige diarree Onderwerp Carcinoïd syndroom Inhoudsdeskundige Masclee Technisch verantwoordelijke S. Eggermont Literatuur Bestaande cascoo casus Blokboek buik blz 33 t/m 36 en

Nadere informatie

Laparoscopische sterilisatie van de vrouw

Laparoscopische sterilisatie van de vrouw Laparoscopische sterilisatie van de vrouw Inleiding In deze brochure wordt een uitleg gegeven van verschillende aspecten van sterilisatie bij de vrouw. Een aantal zaken zal uw arts reeds met u besproken

Nadere informatie

Blindedarmontsteking bij kinderen

Blindedarmontsteking bij kinderen Blindedarmontsteking bij kinderen De arts heeft na onderzoek geconstateerd dat de buikklachten van uw kind worden veroorzaakt door een ontstoken blindedarm (appendicitis). Waar in deze folder over ouders

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Blindedarmoperatie (appendectomie) Bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Blindedarmoperatie (appendectomie) Bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Blindedarmoperatie (appendectomie) i Patiënteninformatie Bij volwassenen Slingeland Ziekenhuis Inleiding U heeft een (acute) blindedarmontsteking. In deze folder vindt u informatie over de aandoening

Nadere informatie

Vaginaal bloedverlies

Vaginaal bloedverlies Vaginaal bloedverlies Stellingen 1 Bij onregelmatig bloedverlies doe je altijd een SOA-test. Juist/onjuist 2 Bij doorbraakbloedingen geef je een pil met een hoger oestrogeen gehalte. Juist/onjuist 3 Stoppen

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van de. galblaas. Cholecystectomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van de. galblaas. Cholecystectomie PATIËNTEN INFORMATIE Verwijderen van de galblaas Cholecystectomie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een globaal overzicht geven van de klachten en

Nadere informatie

Endometriose. Gynaecologie. Inleiding

Endometriose. Gynaecologie. Inleiding Gynaecologie Endometriose Inleiding Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies. Soms komen stukjes van dit slijmvlies buiten de baarmoeder terecht. Dit noemt men endometriose. De meeste

Nadere informatie

VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS FRANCISCUS VLIETLAND

VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS FRANCISCUS VLIETLAND VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor.

Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor. Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor. Naam arts: Datum donorkeuring: Ruimte voor sticker donorgegevens Svp doorhalen wat niet van toepassing is. Algemene inventarisatie 1 Voelt

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie)

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Deze folder geeft een globaal overzicht van de klachten en de behandeling bij galsteenlijden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een

Nadere informatie

Extra uteriene graviditeit

Extra uteriene graviditeit Gynaecologie / Verloskunde Extra uteriene graviditeit Buiten baarmoederlijke zwangerschap Inhoud In het kort Wat is een EUG? Bij wie komt een EUG voor? Klachten Onderzoek Behandeling Operatieve Behandeling

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. (cholecystectomie)

Verwijderen van de galblaas. (cholecystectomie) Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Inleiding Deze folder geeft een globaal overzicht van de klachten en de behandeling bij galsteenlijden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Appendectomie INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN U wordt opgenomen voor een appendectomie of een blindedarmoperatie. In deze folder vindt u hierover meer informatie. Heeft u na het lezen van deze folder toch

Nadere informatie

Endometriose. Gynaecologie. Baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder. Inhoud. 1. In het kort. 2. Wat is endometriose?

Endometriose. Gynaecologie. Baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder. Inhoud. 1. In het kort. 2. Wat is endometriose? Gynaecologie Endometriose Baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder Inhoud 1. In het kort 2. Wat is endometriose? 3. Wat doet baarmoederslijmvlies? 4. Bij wie komt endometriose voor? 5. Hoe ontstaat endometriose?

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Gynaecologie Beter voor elkaar Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Inhoudsopgave In het kort 3 Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG)? 4 Bij wie komt een

Nadere informatie

operatie: verwijderen van de galblaas

operatie: verwijderen van de galblaas patiënteninformatie operatie: verwijderen van de galblaas Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

Sterilisatie bij de vrouw via de buik

Sterilisatie bij de vrouw via de buik Sterilisatie bij de vrouw via de buik Afdelingen gynaecologie en verloskunde Inhoudsopgave Sterilisatie bij de vrouw 2 Wat is sterilisatie? 2 Wanneer een sterilisatie? 2 Hoe wordt de sterilisatie uitgevoerd?

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. (cholecystectomie)

Galblaas verwijderen. (cholecystectomie) Galblaas verwijderen (cholecystectomie) Welkom Welkom in het St. Anna Ziekenhuis. U ontvangt deze folder omdat uw galblaas verwijderd wordt (ook wel cholecystectomie genaamd). Hier kunt u lezen hoe deze

Nadere informatie

operatie: verwijderen van de galblaas

operatie: verwijderen van de galblaas patiënteninformatie operatie: verwijderen van de galblaas Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS CHOLECYSTECTOMIE

VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS CHOLECYSTECTOMIE VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS CHOLECYSTECTOMIE 17784 Inleiding Deze folder geeft een globaal overzicht van de klachten en de behandeling bij galsteenlijden. Het is goed u te realiseren dat bij het behandelen

Nadere informatie

Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap

Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Een miskraam of bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap Wat is een miskraam? Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap in de eerste vier maanden. Vaginaal bloedverlies is vaak

Nadere informatie

Hoogeveen, februari 2013 1

Hoogeveen, februari 2013 1 Hoogeveen, februari 2013 1 Casus 1 Metrorragie 1. Mevrouw Pieterse, 25 jaar, is sedert kort als patiënte bij u in de praktijk ingeschreven. Ze bezoekt uw spreekuur omdat ze onregelmatig bloedverlies heeft.

Nadere informatie

Endometriose. Patiënteninformatie

Endometriose. Patiënteninformatie Gynaecologie Patiënteninformatie Endometriose U ontvangt deze informatie, omdat u klachten heeft rond uw baarmoeder door endometriose. Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies. Soms

Nadere informatie

12.1 Acute onderbuikpijn

12.1 Acute onderbuikpijn 29-Chirurgie 12.1 01-06-2005 10:02 Pagina 223 12.1 Acute onderbuikpijn P.M.N.Y.H. Go 223 Een 24-jarige vrouw bezoekt uw spreekuur in verband met buikpijn. De pijn is anderhalve dag geleden rond de navel

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas

Verwijderen van de galblaas Verwijderen van de galblaas Deze folder geeft een globaal overzicht van de klachten en de behandeling bij galsteenlijden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening de situatie

Nadere informatie

CHIRURGIE. Cholecystectomie is de chirurgische verwijdering van de galblaas.

CHIRURGIE. Cholecystectomie is de chirurgische verwijdering van de galblaas. CHIRURGIE Cholecystectomie Verwijderen van de galblaas Inleiding Cholecystectomie is de chirurgische verwijdering van de galblaas. De galblaas De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderkant

Nadere informatie

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde 00 Alvleesklierontsteking acuut Interne Geneeskunde De alvleesklier De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 centimeter lang en 1-3 centimeter dik. De alvleesklier

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Galblaasoperatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Galblaasoperatie Ziekenhuis Gelderse Vallei Binnenkort wordt u in ziekenhuis Gelderse Vallei opgenomen voor een operatie aan uw galblaas. Deze folder geeft u een globaal overzicht van de oorzaak en klachten

Nadere informatie

Diverticulose en diverticulitis

Diverticulose en diverticulitis Diverticulose en diverticulitis U heeft last van uitstulpingen in uw dikke darm (diverticulose) of van een ontsteking van deze uitstulpingen (diverticulitis). In deze folder leest u meer over het ontstaan

Nadere informatie

Algemeen... 3 Wat is endometriose?... 3 Bij wie komt het voor?... 4 Hoe ontstaat endometriose?... 4

Algemeen... 3 Wat is endometriose?... 3 Bij wie komt het voor?... 4 Hoe ontstaat endometriose?... 4 Endometriose Inhoudsopgave Algemeen... 3 Wat is endometriose?... 3 Bij wie komt het voor?... 4 Hoe ontstaat endometriose?... 4 Welke klachten kunnen passen bij endometriose?... 5 Pijn... 6 Klachten bij

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. Chlamydia. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. Chlamydia. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Chlamydia i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Omschrijving Chlamydia is de SOA die in Nederland het meest voorkomt. Per jaar lopen 60.000 mensen het op. Chlamydia kan een ontsteking

Nadere informatie

Divertikels en diverticulitis. Oorzaak en behandeling

Divertikels en diverticulitis. Oorzaak en behandeling Divertikels en diverticulitis Oorzaak en behandeling In deze folder krijgt u informatie over divertikels en diverticulitis. Deze folder geeft informatie over de oorzaak van divertikels en diverticulitis.

Nadere informatie

Verwijdering van de galblaas (cholecystectomie)

Verwijdering van de galblaas (cholecystectomie) Chirurgie Patiënteninformatie Verwijdering van de galblaas (cholecystectomie) U ontvangt deze informatie, omdat uw galblaas binnenkort wordt verwijderd. Uw arts heeft al het een en ander over deze galblaasoperatie

Nadere informatie

1. Algemeen 4 1.1 Wat is endometriose 4 1.2 Bij wie komt het voor 5 1.3 Hoe ontstaat endometriose 5

1. Algemeen 4 1.1 Wat is endometriose 4 1.2 Bij wie komt het voor 5 1.3 Hoe ontstaat endometriose 5 endometriose 2 Inhoud 1. Algemeen 4 1.1 Wat is endometriose 4 1.2 Bij wie komt het voor 5 1.3 Hoe ontstaat endometriose 5 2. Welke klachten kunnen passen bij endometriose 5 2.1 Pijn 6 2.2 Klachten bij

Nadere informatie

Diverticulitis. chirurgie

Diverticulitis. chirurgie Diverticulitis chirurgie Bij u is door uw behandelend arts de darmaandoening diverticulitis vastgesteld. Voor de behandeling hiervan bent u opgenomen op de afdeling chirurgie. In deze brochure krijgt u

Nadere informatie

Galblaas verwijderen (cholecystectomie)

Galblaas verwijderen (cholecystectomie) Galblaas verwijderen (cholecystectomie) Welkom Welkom in het St. Anna Ziekenhuis. U ontvangt deze folder omdat uw galblaas verwijderd wordt (ook wel cholecystectomie genaamd). Hier kunt u lezen hoe deze

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Niersteenvergruizing

PATIËNTEN INFORMATIE. Niersteenvergruizing PATIËNTEN INFORMATIE Niersteenvergruizing 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een globaal overzicht geven van de klachten en behandeling bij nierstenen.

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Patiënteninformatie Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Informatie over de behandeling van een zwangerschap buiten de baarmoederholte Inhoudsopgave Pagina Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Nadere informatie

uw gegevens Uw huisarts Hoofdklacht

uw gegevens Uw huisarts Hoofdklacht Voornaam & Naam uw gegevens Man/Vrouw Burgerlijke staat Beroep Adres Plaats Emailadres Geboorte datum Kinren J/N BSN nummer Postco Telefoonnummer Mobiel nummer Naam Uw huisarts Adres Stad postco Telefoonnummer

Nadere informatie

Buikprobleem SEH appendicitis?

Buikprobleem SEH appendicitis? Buikprobleem SEH 08-11-2013 appendicitis? Appendicitis? SEH: 08-11-2013 30 jaar 3 e dag menstruatie Pijn rechts onder in de buik Temp 37 8 Anamnese? Onderzoek? 2 Buikprobleem SEH 08-11-2013 appendicitis?

Nadere informatie

Chirurgie Navelbreuk

Chirurgie Navelbreuk Chirurgie Navelbreuk 2 Inleiding Bij u is een navelbreuk geconstateerd en heeft uw dokter afgesproken dat u daaraan geopereerd zult worden. Wat is een navelbreuk De ingewanden in de buikholte worden omsloten

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Gynaecologie Buitenbaarmoederlijke zwangerschap www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?... 3 Bij wie komt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voor?... 4 Klachten...

Nadere informatie

Antwoordformulieren open vragen

Antwoordformulieren open vragen Antwoordformulieren open vragen Bloktoets : 5O0 Datum : 9 juli 009 Aanvang : Studentnummer : Studentnaam :. BLOKTOETS STOFWISSELING 5O0 9 juli 009 Sint Radboud. Het uitvragen van de pijnklachten is van

Nadere informatie

VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS CHOLECYSTECTOMIE

VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS CHOLECYSTECTOMIE VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS CHOLECYSTECTOMIE Inleiding Deze folder geeft een globaal overzicht van de klachten en de behandeling bij galsteenlijden. Het is goed u te realiseren dat bij het behandelen van

Nadere informatie

BLOEDVERLIES IN DE EERSTE MAANDEN VAN DE ZWANGERSCHAP

BLOEDVERLIES IN DE EERSTE MAANDEN VAN DE ZWANGERSCHAP BLOEDVERLIES IN DE EERSTE MAANDEN VAN DE ZWANGERSCHAP 990 Vaginaal bloedverlies Bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap is vaak onschuldig en stopt vanzelf. Het kan echter ook een teken zijn

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om uw galblaas te laten verwijderen. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten Gynaecologie. Endometriose

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten Gynaecologie. Endometriose Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gynaecologie Endometriose Inhoud Endometriose 1 Klachten 4 Onderzoek 6 Behandeling 8 Tot slot 11 1 Endometriose Algemeen Er is

Nadere informatie

Sterilisatie van de vrouw algemene informatie

Sterilisatie van de vrouw algemene informatie Sterilisatie van de vrouw algemene informatie Inleiding In deze brochure geven wij een uitleg van de verschillende aspecten van een sterilisatie bij de vrouw. Een aantal zaken heeft uw behandelend arts

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas

Verwijderen van de galblaas Patiënteninformatie Verwijderen van de galblaas Informatie over symptomen en operatietechnieken 1234567890-terTER_ Verwijderen van de galblaas Informatie over symptomen en operatietechnieken. U heeft

Nadere informatie

Operatie vanwege blindedarmontsteking

Operatie vanwege blindedarmontsteking Chirurgie Operatie vanwege blindedarmontsteking www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Ligging en functie... 3 Ontstaan van een blindedarmontsteking... 3 Symptomen... 4 Diagnose en onderzoek... 4 Lichamelijk

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE KINDEREN

KINDERGENEESKUNDE KINDEREN KINDERGENEESKUNDE Acute blindedarmontsteking (bij kinderen) KINDEREN Acute blindedarmontsteking (bij kinderen) In deze folder kunt u lezen wat een blindedarmontsteking is, wat de klachten zijn en hoe de

Nadere informatie

Interline, augustus 2011. RADIOLOGIE 2011 casusschetsen

Interline, augustus 2011. RADIOLOGIE 2011 casusschetsen Interline, augustus 2011 RADIOLOGIE 2011 casusschetsen INTERLINE RADIOLOGIE 2011 Augustus 2011 Inleiding Het vierde Interlineprogramma was het programma Radiologie, dat van 1999 tot 2002 is gepresenteerd.

Nadere informatie

Sterilisatie bij de vrouw

Sterilisatie bij de vrouw Sterilisatie bij de vrouw Inleiding In deze brochure wordt een uitleg gegeven van verschillende aspecten van sterilisatie bij de vrouw. Een aantal zaken zal uw arts reeds met u besproken hebben. Tijdens

Nadere informatie

Sterilisatie bij de vrouw Gynaecologie-Verloskunde-Fertiliteit. Patiënteninformatie

Sterilisatie bij de vrouw Gynaecologie-Verloskunde-Fertiliteit. Patiënteninformatie Sterilisatie bij de vrouw Gynaecologie-Verloskunde-Fertiliteit Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Sterilisatie bij de vrouw 2 Inleiding In deze brochure wordt de sterilisatie bij de vrouw

Nadere informatie

Maatschap Urologie. Zorgprogramma Koliek Traject voor patiënten met koliekpijnklachten als gevolg van een urologische oorzaak

Maatschap Urologie. Zorgprogramma Koliek Traject voor patiënten met koliekpijnklachten als gevolg van een urologische oorzaak Maatschap Urologie Traject voor patiënten met koliekpijnklachten als gevolg van een urologische oorzaak Algemeen/Inleiding Deze folder vertelt u meer over het zorgprogramma Koliek waaraan u deelneemt.

Nadere informatie

Wat is een cholecystectomie? Cholecystectomie is de chirurgische verwijdering van de galblaas. Soms worden daarbij ook de galwegen geopend.

Wat is een cholecystectomie? Cholecystectomie is de chirurgische verwijdering van de galblaas. Soms worden daarbij ook de galwegen geopend. Cholecystectomie 1 Inleiding Deze folder geeft een globaal overzicht van de klachten en de behandeling bij galsteenlijden. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening de situatie

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Patiënteninformatie Buitenbaarmoederlijke zwangerschap versie02 1 Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG) Wanneer de innesteling van een embryo buiten de

Nadere informatie

Casus 15 fase B. Titel casus. Docenten. Technisch verantwoordelijke. Ziektebeloop. Introductie. Verwijsbriefje. Een verstopte afvoer.

Casus 15 fase B. Titel casus. Docenten. Technisch verantwoordelijke. Ziektebeloop. Introductie. Verwijsbriefje. Een verstopte afvoer. Casus 15 fase B Titel casus Een verstopte afvoer. Docenten Prof. dr. J. Zwartendijk, uroloog Technisch verantwoordelijke Drs. E.M. Schoonderwaldt. Ziektebeloop Urineweginfectie gevolgd door septische shock

Nadere informatie

Wat kunnen de klachten zijn bij chronische buikpijn?

Wat kunnen de klachten zijn bij chronische buikpijn? Chronische buikpijn In het kort Chronische buikpijn is pijn onder in de buik die langer dan drie maanden bestaat en de dagelijkse bezigheden meestal nadelig beïnvloedt. De gynaecoloog zal een onderzoek

Nadere informatie