Integratietoets Voorbereiding Toetsafname: 10 juli 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Integratietoets Voorbereiding Toetsafname: 10 juli 2012"

Transcriptie

1 Studiejaar 2 Integratietoets Voorbereiding Toetsafname: 10 juli 2012 Tentamencoördinator Dr. A. van t Spijker Overzicht Het tentamen bestaat uit 67 vragen, waarvan 66 gesloten vragen en 1 CIP. In totaal kun je 140 punten behalen. Casus 1 1 meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op je spreekuur verschijnt een 60-jarige patiënte met pijn in haar rechter heup en bovenbeen. Casus 2 2 meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 35-jarige voetballer komt op je spreekuur, 4 dagen na een verdraaiing van zijn rechter knie op het voetbalveld. Casus 3 3 meerkeuzevraag Je bent dienstdoend arts op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). Een 20-jarige honkballer is twee uur geleden door zijn linker enkel gegaan. Casus 4 4 meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 5-jarig meisje bezoekt je spreekuur met haar moeder. Ze is bekend met atopisch eczeem. Sinds 2 dagen voelt ze zich niet lekker. Ze heeft sinds 1,5 dag 39,4 graden Celsius en uitslag in het gezicht. Casus 5 5 meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op je spreekuur komt een moeder met haar vijf maanden oude zoon die last heeft van jeukende huiduitslag sinds enkele maanden. 6 meerkeuzevraag 2012 Erasmus MC, Rotterdam \ \ Integratietoets studiejaar a

2 Integratietoets / Studiejaar 2 2 / 9 Casus 6 7 meerkeuzevraag Je bent huisarts en in de familie van een vrouw komt veel darmkanker voor. Je bestudeert de stamboom die ze je gegeven heeft. 8 meerkeuzevraag 9 meerkeuzevraag Casus 7 10 meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 69-jarige man komt op het spreekuur in verband met vermoeidheid en enkele kleine klieren (< 2 cm) in hals en oksels die de laatste maanden iets groter zijn geworden. Casus 8 11 meerkeuzevraag Je bent hematoloog en een 25-jarige vrouw wordt door de huisarts verwezen naar je spreekuur in verband met een klier in haar hals. Casus 9 12 meerkeuzevraag Je bent hematoloog. Een 60-jarige man komt op het spreekuur in verband met een pancytopenie die bij de huisarts is gevonden. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op je spreekuur komt een 35-jarige vrouw met klachten van vermoeidheid. 14 meerkeuzevraag Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts Op spreekuur zie je een 34-jarige vrouw met een zwelling in de hals. Casus meerkeuzevraag Je bent student en je bereidt je voor op het VO-PKV-long.

3 Integratietoets / Studiejaar 2 3 / 9 Casus meerkeuzevraag Je bent student en je bereidt je voor op het VO-PKV-long. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op je spreekuur komt een 70-jarige man met kortademigheid. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Er komt een 65-jarige man op het spreekuur. Als kind heeft hij acuut reuma gehad. Nu klaagt hij over toenemende vermoeidheid en inspanningstolerantie. Casus meerkeuzevraag Je bent student. Je bent bezig met de voorbereiding van VO-PKV-hart. Casus meerkeuzevraag Je bent coassistent op een afdeling Interne geneeskunde in Indonesië. Op de afdeling zijn er meerdere patiënten opgenomen met buiktyfus. Casus meerkeuzevraag Je bent coassistent op een afdeling interne. Je leest de status door van een patiënt die je zo meteen gaat zien. Je leest dat de patiënt ontkleurde ontlasting heeft en donkere urine. Casus meerkeuzevraag Je bent student. Je bent bezig met de voorbereiding van VO-PKV-buik. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op het spreekuur komt een 46-jarige vrouw met buikpijn. Casus meerkeuzevraag Je bent student. Je bent bezig met de voorbereiding van VO-PKV over de metingen.

4 Integratietoets / Studiejaar 2 4 / 9 Casus 22 A CIP vraag (8p) Je bent huisarts. Een 42-jarige man presenteert zich met koorts, keelpijn, zweten en verheven niet wegdrukbare vlekken op de onderbenen. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 45-jarige duivenmelker presenteert zich met klachten van kortademigheid. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 22-jarige vrouw bezoekt je spreekuur in verband met vier keer per jaar een luchtweginfectie. Casus meerkeuzevraag Je bent infectioloog. Een 30-jarige vrouw presenteert zich op de polikliniek immunologie met sinds circa 5 jaar bestaande klachten van herhaaldelijk optredende sinusitiden en pneumonieën. Ze heeft hiervoor van haar huisarts in de afgelopen jaren gemiddeld 5 keer per jaar een antibioticumkuur voorgeschreven gekregen. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 24-jarige vrouw komt op het spreekuur met verkleuring van de vingers in de kou. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 24-jarige vrouw komt op het spreekuur in verband met recidiverende bovenste en onderste luchtweginfecties. Casus meerkeuzevraag Je bent oncoloog en behandelt frequent patiënten met mammacarcinoom. Casus meerkeuzevraag Twee coassistenten discussiëren over het geneesmiddel thalidomide. Over het geneesmiddel thalidomide is in het verleden veel ophef geweest omdat het teratogeen bleek te zijn.

5 Integratietoets / Studiejaar 2 5 / 9 Casus meerkeuzevraag Je bent dienstdoend arts op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). Een 50-jarige man komt op zaterdagochtend op de SEH binnengelopen wegens misselijk en braken sinds bijna 24 uur. Casus meerkeuzevraag Je bent reumatoloog. Een 63-jarige patiënt met reuma krijgt diclofenac en prednisolon in verband met een ontsteking in zijn pols. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 30-jarige vrouw komt op het spreekuur. Sinds drie dagen heeft zij klachten van frequente en branderige mictie. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 40-jarige vrouw komt op het spreekuur in verband met moeheid en heftige menstruaties. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 78-jarige vrouw komt op het spreekuur met hartkloppingen. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 40-jarige vrouw komt op het spreekuur in verband met hartkloppingen. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 38-jarige man uit Eritrea komt bij je met al sinds 3 maanden bestaande klachten van een droge hoest, koorts, nachtzweten en kortademigheid. Casus meerkeuzevraag Je bent dienstdoend arts op de afdeling Spoedeisende Hulp. Op de SEH verschijnt een 49-jarige ex-intraveneus drugsgebruiker met sinds 2 dagen toenemende klachten van koorts, ophoesten van geel-groen sputum en milde dyspnoe d effort.

6 Integratietoets / Studiejaar 2 6 / 9 Casus meerkeuzevraag Je bent longarts. Een 66-jarige vrouw werd een week geleden opgenomen met een pneumonie van de rechter onderkwab. Aanvankelijk knapte zij onder de ingestelde behandeling met antibiotica goed op. Nu heeft zij echter wederom koorts, piekend tot 39,8 C s avonds. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 55-jarige man, met een blanco voorgeschiedenis, komt op je spreekuur in verband met klachten van toenemende benauwdheid en koorts sinds twee dagen. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 38-jarige man komt bij je met een verhaal van al een week bestaande koorts (temperatuur zelf thuis gemeten 38,8 graden Celsius), rillingen en droge hoest. Casus meerkeuzevraag Je bent reumatoloog. Een 35-jarige vrouw wordt naar je verwezen door de huisarts in verband met sinds drie maanden bestaande inflammatoire gewrichtsklachten van de handen. Casus meerkeuzevraag Als AIOs reumatologie heb je een 35-jarige vrouw gediagnosticeerd met reumatoïde artritis. Patiënte heeft een actieve polyartritis van handen en voeten met veel klachten van pijn en functieverlies. Casus meerkeuzevraag Je bent reumatoloog. Een 72-jarige vrouw meldt zich op het spreekuur met een sinds 4 weken bestaande pijnlijke, dikke knie rechts. Casus meerkeuzevraag Als huisarts zie je een 30-jarige man in verband met lage rugklachten. Casus meerkeuzevraag Je bent arts-assistent cardiologie. Een tevoren gezonde patiënt van 50 jaar wordt opgenomen met een (acuut) hartinfarct.

7 Integratietoets / Studiejaar 2 7 / 9 Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Je denkt aan de diagnose angina pectoris bij een 60-jarige man met pijn op de borst. 50 meerkeuzevraag 51 meerkeuzevraag Casus meerkeuzevraag Je bent arts-assistent cardiologie. Een 55-jarige man wordt opgenomen vanwege het vermoeden van de diagnose instabiele angina pectoris. Casus meerkeuzevraag Je bent kinderarts en op je spreekuur komt een moeder met haar 3-jarige zoon ter analyse van een bloedarmoede. Het kind is moe, bleek en hangerig. Casus meerkeuzevraag Je bent coassistent op de afdeling Spoedeisende Hulp. In kamer 4 zit een 7-jarige jongen die op school uit een klimrek is gevallen, waarbij hij met zijn linker arm was blijven haken achter een spijl. Hij heeft een pijnlijke onderarm links. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Je wordt gebeld door de echtgenote van een 54-jarige man die vanochtend om elf uur plotselinge pijn op de borst kreeg bij hoesten en zuchten. 56 meerkeuzevraag Casus meerkeuzevraag Je bent cardioloog. Je behandelt een man van 65 jaar met atriumfibrilleren op basis van kleplijden. Casus meerkeuzevraag Je bent MDL-arts en een 40-jarige vrouw komt op het spreekuur in verband met een bolle buik op basis van intra-abdominaal vocht.

8 Integratietoets / Studiejaar 2 8 / 9 Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op je spreekuur komt een 72-jarige man met klachten van bloed bij de ontlasting en een veranderd defaecatiepatroon met obstipatie. Casus meerkeuzevraag Je bent internist. Een 65-jarige vrouw wordt naar je verwezen in verband met een mammacarcinoom, waarbij er direct bij presentatie al botmetastasen zijn aangetoond. Casus meerkeuzevraag Je bent werkzaam als kinderarts. Je wordt geroepen bij een baby van 18 dagen die nu geel ziet. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op je spreekuur komt een 72-jarige man die zich al geruime tijd niet zo lekker voelt: matige eetlust, gewichtsverlies, en een zeurende pijn in epigastrio met uitstraling naar de rug. Hij komt nu naar het spreekuur omdat hij sinds een week volgens familie geel ziet. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op je spreekuur komt een 22-jarige vrouw die een week geleden is ontslagen uit het ziekenhuis na een opname van 5 dagen. Ze was opgenomen in verband met klachten van kortademigheid en een piepende ademhaling. Casus meerkeuzevraag Je bent longarts. Op je spreekuur komt een 76-jarige man met klachten van ophoesten van sputum met geregeld een draadje bloed daarbij. Casus meerkeuzevraag Je bent internist. Op je spreekuur komt een 52-jarige man met een snel progressieve nierfunctie verslechtering.

9 Integratietoets / Studiejaar 2 9 / 9 Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op je spreekuur komt een 52-jarige man met een verminderde urineproductie en een verhoogd serum creatinine. Hij heeft de dagen daarvoor veel koliekpijnen gehad in de rechter flank. Einde

Integratietoets - her Voorbereiding Toetsafname: 24 juli 2012

Integratietoets - her Voorbereiding Toetsafname: 24 juli 2012 Studiejaar 2 Integratietoets - her Voorbereiding Toetsafname: 24 juli 2012 Tentamencoördinator Dr. A. van t Spijker Overzicht Het hertentamen bestaat uit 67 vragen, waarvan 66 gesloten en 1 CIP. In totaal

Nadere informatie

Integratietoets 6 juli 2015

Integratietoets 6 juli 2015 Studiejaar 3 Integratietoets 6 juli 2015 Versie 1 Let op! Dit is de voorbereiding van versie 1. Bij afname van het tentamen kan de volgorde van de vragen afwijken van de volgorde in deze voorbereiding.

Nadere informatie

Programma RIOG reumatologie d.d. 23 november 2005

Programma RIOG reumatologie d.d. 23 november 2005 Programma RIOG reumatologie d.d. 23 november 2005 Programmacommissie: Organisatie: B.A.C. Dijkmans en A.E. Voskuyl P.W.B. Nanayakkara Voordrachten Doel: onderwijs en state of the art Voorzitter B.A.C.

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Longontsteking. Pneumonie

Longontsteking. Pneumonie Longontsteking Pneumonie Inleiding U bent opgenomen in het ziekenhuis en de arts heeft bij u de diagnose longontsteking (pneumonie) gesteld. De informatie in deze brochure is bedoeld als aanvulling op

Nadere informatie

Longontsteking Behandeling via het zorgpad

Longontsteking Behandeling via het zorgpad Longontsteking Behandeling via het zorgpad Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1043 Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Dit wordt ook wel een pneumonie genoemd.

Nadere informatie

Antwoordformulieren open vragen

Antwoordformulieren open vragen Antwoordformulieren open vragen Bloktoets : 5O0 Datum : 9 juli 009 Aanvang : Studentnummer : Studentnaam :. BLOKTOETS STOFWISSELING 5O0 9 juli 009 Sint Radboud. Het uitvragen van de pijnklachten is van

Nadere informatie

Longontsteking. Behandeling via het zorgpad. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Longontsteking. Behandeling via het zorgpad. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Longontsteking Behandeling via het zorgpad Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. 1 Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Dit wordt ook wel een

Nadere informatie

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen INFECTIEZIEKTESCHEMA VOOR OUDERS Algemeen: een kind dat zich ziek voelt (koorts, hangerig, geen eetlust) behoort thuis te blijven Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school Risicogroepen

Nadere informatie

Vragenlijst Specifieke keuring

Vragenlijst Specifieke keuring Vragenlijst Specifieke keuring Personalia Voornaam en achternaam Adres Postcode Woonplaats Telefoonnummer Email adres Geboortedatum Geslacht Man Vrouw Beroep/werkzaamheden Geeft indien nodig toestemming

Nadere informatie

Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie

Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie Om een duidelijk beeld van uw klachten en de herstelmogelijkheden te krijgen verzoeken wij u bijgaande gegevens en vragen in te vullen en dit formulier

Nadere informatie

Longgeneeskunde. Pneumonie. www.catharinaziekenhuis.nl

Longgeneeskunde. Pneumonie. www.catharinaziekenhuis.nl Longgeneeskunde Pneumonie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De opnamedag... 4 Opname via de Spoedeisende Hulp... 4 Opname via de polikliniek... 4 Op de verpleegafdeling... 4 Wat gebeurt elke ochtend...

Nadere informatie

INTERLINE PIJNBEHANDELING DEEL II EN III CASUSSCHETSEN

INTERLINE PIJNBEHANDELING DEEL II EN III CASUSSCHETSEN INTERLINE PIJNBEHANDELING DEEL II EN III Okt 2003 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Jongedame van 19 jaar Bij paardrijden gevallen, een uur geleden. Mank lopend, pijn rechter bil. Het lijkt een contusie, geen

Nadere informatie

Methotrexaat bij de ziekte van Crohn

Methotrexaat bij de ziekte van Crohn Methotrexaat bij de ziekte van Crohn 2 Uw maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) heeft u Methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte van Crohn. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken

Nadere informatie

Sticker patiënt. Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee!

Sticker patiënt. Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee! Hartfalenpolikliniek Uw eigen gegevens: Sticker patiënt Contactpersoon:... Apotheek:... Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee! Inleiding U bent door de

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartfalenpolikliniek. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hartfalenpolikliniek. rkz.nl Patiënteninformatie Hartfalenpolikliniek rkz.nl Uw eigen gegevens: Sticker patiënt Contactpersoon:... Apotheek:... Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee!

Nadere informatie

Kinderziekten met vlekjes. Informatie voor ouders / verzorgers

Kinderziekten met vlekjes. Informatie voor ouders / verzorgers Kinderziekten met vlekjes Informatie voor ouders / verzorgers Bijna ieder kind krijgt wel eens een ziekte die vlekjes of blaasjes op de huid geeft. Meestal gaat het om waterpokken, om de vijfde ziekte,

Nadere informatie

Azathioprine. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Azathioprine. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Azathioprine Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa 2 Uw maag-, darm- en leverarts (MDL-arts) heeft u azathioprine (merknaam Imuran ) voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte van Crohn of

Nadere informatie

Urineweginfecties en antibiotica

Urineweginfecties en antibiotica Urologie Urineweginfecties en antibiotica www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Algemene oorzaken urineweginfecties... 3 Blaasontsteking... 4 Verschijnselen kunnen zijn:... 4 Diagnose... 4 Behandeling... 5

Nadere informatie

Lanreotide bij neuro-endocriene tumoren

Lanreotide bij neuro-endocriene tumoren Lanreotide bij neuro-endocriene tumoren Inleiding De informatie in dit document is bedoeld als aanvulling op de informatie die u al heeft gekregen van uw behandelend internist-oncoloog en de oncologieverpleegkundige.

Nadere informatie

LONGGENEESKUNDE. Longontsteking BEHANDELING

LONGGENEESKUNDE. Longontsteking BEHANDELING LONGGENEESKUNDE Longontsteking BEHANDELING Longontsteking U bent in het ziekenhuis opgenomen vanwege een longontsteking. Maar wat is dat precies en wat kunnen we ertegen doen? In deze folder vindt u de

Nadere informatie

Somatostatine analogen bij neuro-endocriene tumoren

Somatostatine analogen bij neuro-endocriene tumoren Somatostatine analogen bij neuro-endocriene tumoren Inleiding De informatie in dit document is bedoeld als aanvulling op de informatie die u al heeft gekregen van uw behandelend internist-oncoloog en de

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Azathioprine. Bij reumatische aandoening. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Azathioprine. Bij reumatische aandoening. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Azathioprine i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoening Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw reumatoloog heeft u azathioprine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Leflunomide. (Arava) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Bij reumatische aandoeningen

Leflunomide. (Arava) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Bij reumatische aandoeningen Leflunomide (Arava) Bij reumatische aandoeningen In overleg met uw reumatoloog heeft u besloten dat u Leflunomide gaat gebruiken voor behandeling van uw reumatische aandoening of u overweegt dit te doen.

Nadere informatie

Intake Fightclub Zeeland

Intake Fightclub Zeeland Intake Fightclub Zeeland Om een duidelijk beeld van uw trainingsdoelstellingen en belastbaarheid te krijgen verzoeken wij u bijgaande gegevens en vragen in te vullen en dit formulier te retourneren of

Nadere informatie

Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren

Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren Ziekenhuis Gelderse Vallei Jij bent opgenomen met een blindedarmontsteking op de kinder- en jongerenafdeling. De medische naam voor blindedarm is appendix. De

Nadere informatie

Lonsurf trifluridine/tipiracil

Lonsurf trifluridine/tipiracil Lonsurf trifluridine/tipiracil Product Informatie Fiche T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken

Nadere informatie

Trombosebeen. (of diep veneuze trombose)

Trombosebeen. (of diep veneuze trombose) Trombosebeen (of diep veneuze trombose) 2 Inleiding Bij u is een trombosebeen geconstateerd en u wordt hiervoor behandeld. In deze folder kunt u informatie lezen over de achtergrond van diep veneuze trombose,

Nadere informatie

Longembolie. Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 1117

Longembolie. Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 1117 Longembolie Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 1117 Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een longembolie. In deze folder leest u meer over wat een longembolie is en hoe uw behandeling

Nadere informatie

Inleiding. Wat is infliximab

Inleiding. Wat is infliximab Infliximab-infuus Inleiding In overleg met uw maag-, darm-, leverarts (MDL-arts) gaat u starten met de behandeling infliximab. In deze folder vindt u informatie over infliximab, over de werking en de behandeling,

Nadere informatie

Behandeling met tocilizumab (RoActemra )

Behandeling met tocilizumab (RoActemra ) REUMATOLOGIE Behandeling met tocilizumab (RoActemra ) bij reumatoïde artritis BEHANDELING Behandeling met tocilizumab (RoActemra ) Uw reumatoloog heeft u tocilizumab (RoActemra ) voorgeschreven voor de

Nadere informatie

Longontsteking (pneumonie)

Longontsteking (pneumonie) Longontsteking (pneumonie) In deze folder informeren wij u over wat een longontsteking is, hoe de behandeling verloopt en welke adviezen er zijn om uw herstel te bevorderen. Wat is een longontsteking?

Nadere informatie

Ik ben zo benauwd. Titia Klemmeier/Josien Bleeker

Ik ben zo benauwd. Titia Klemmeier/Josien Bleeker Ik ben zo benauwd Titia Klemmeier/Josien Bleeker dyspneu ademnood kortademigheid benauwdheid Bemoeilijkte ademhaling Programma Inventarisatie leerdoelen Kennis over de praktijk? Alarmsymptomen Achtergrond

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran)

Azathioprine (Imuran) Azathioprine Azathioprine (Imuran) Uw reumatoloog heeft u Azathioprine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat

Nadere informatie

Sepsis in de huisartsenpraktijk. Feike Loots Arts-onderzoeker IQ healthcare, Radboudumc

Sepsis in de huisartsenpraktijk. Feike Loots Arts-onderzoeker IQ healthcare, Radboudumc Sepsis in de huisartsenpraktijk Feike Loots Arts-onderzoeker IQ healthcare, Radboudumc Disclosure belangenverstrengeling voor de sprekers van de AZO scholingsavond (Potentiële) belangenverstrengeling Voor

Nadere informatie

Kinderen met Marfan hebben een verhoogd risico op drie typen medische noodgevallen. 1 Aorta dissectie (scheiding van de lagen in de wand van de aorta)

Kinderen met Marfan hebben een verhoogd risico op drie typen medische noodgevallen. 1 Aorta dissectie (scheiding van de lagen in de wand van de aorta) Noodgevallen Kinderen met Marfan blijven gewoon kind en moeten (en mogen) worden aangemoedigd om gewoon mee doen met de activiteiten in de klas en met een aangepast gym programma zoals bepaald door ouders/verzorgers,

Nadere informatie

Dit formulier wordt anoniem verstuurd en op basis van het patiëntnummer aan uw dossier gekoppeld. Ter controle graag uw geboortedatum: / / Beroep:

Dit formulier wordt anoniem verstuurd en op basis van het patiëntnummer aan uw dossier gekoppeld. Ter controle graag uw geboortedatum: / / Beroep: Datum: Intakeformulier Patiëntnummer: Geachte heer/mevrouw, Ter voorbereiding op onze afspraak wil ik u vragen om de onderstaande vragenlijst zo nauwkeurig mogelijk te beantwoorden. Bij het intakegesprek

Nadere informatie

Orthopedie. Biopsie onder narcose

Orthopedie. Biopsie onder narcose Orthopedie Biopsie onder narcose Orthopedie Bij u of uw kind is een gezwel gevonden in een bot, of in het weefsel dat om het bot heen ligt. Om deze aandoening verder te onderzoeken, moet er een stukje

Nadere informatie

Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking.

Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking. Casusschets 1 Mevrouw B., 72 jaar, komt bij u omdat ze in de Libelle iets heeft gelezen over botontkalking. Vraag 1: welke anamnestische punten zijn van belang om al dan niet tot een DEXA over te gaan?

Nadere informatie

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling.

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling. Hieronder vindt u een lijst met veel voorkomende kinderziektes op school. Als school hanteren wij de richtlijnen van de GGD. Op de site van de GGD vindt u nog meer informatie over deze kinderziektes en

Nadere informatie

REUMATOLOGIE. NSAID s BEHANDELING

REUMATOLOGIE. NSAID s BEHANDELING REUMATOLOGIE NSAID s BEHANDELING NSAID s Uw reumatoloog heeft u een NSAID (Niet-Steroïde Anti- Inflammatoire Drug, oftewel een ontstekingsremmende pijnstiller) voorgeschreven voor de behandeling van uw

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE NSAID S. Niet Steroïde Anti-inflammatoire Drug

PATIËNTEN INFORMATIE NSAID S. Niet Steroïde Anti-inflammatoire Drug PATIËNTEN INFORMATIE NSAID S Niet Steroïde Anti-inflammatoire Drug 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw reumatoloog heeft u NSAID (Niet Steroïde Anti-inflammatoire Drug) oftewel een ontstekingsremmende pijnstiller

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de darm

Adviezen na een operatie aan de darm Adviezen na een operatie aan de darm HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC).

Nadere informatie

Landelijke Kennistoets voor Triagisten

Landelijke Kennistoets voor Triagisten Landelijke Kennistoets voor Triagisten Oefentoets 2017 Beste triagist, dit is de oefentoets voor de LKT afnames in 2017. De toets bestaat uit 20 vragen. De oefentoets is bedoeld om vertrouwd te raken met

Nadere informatie

Kennistoets acute keelpijn

Kennistoets acute keelpijn Acute keelpijn: kennistoets Aanvullende diagnostiek 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M11 van feb 2007 (tweede herziening) Het hoofdstuk Keelpijn in de NHG-Telefoonwijzer is gebaseerd

Nadere informatie

Maag-, darm- en leverziekten. Infliximab / Remicade bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Maag-, darm- en leverziekten. Infliximab / Remicade bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Afdeling: Onderwerp: Maag-, darm- en leverziekten Infliximab / Remicade bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Inleiding Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van Infliximab (Remicade).

Nadere informatie

Workshop anamnese afnemen

Workshop anamnese afnemen Workshop anamnese afnemen Workshop anamnese afnemen l Carolien Vianen l Jeroen Martijn Plette l Annelies Epping Inhoud workshop l Anamnese in 3 onderdelen: 1. - Kennismaking - Observatie - Klacht waarmee

Nadere informatie

Infliximab. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Infliximab. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Infliximab Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa 2 Uw maag-, darm-, en leverarts (MDL-arts) heeft u infliximab voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Infliximab

Nadere informatie

Methotrexaat bij reumatische aandoeningen. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis

Methotrexaat bij reumatische aandoeningen. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Methotrexaat bij reumatische aandoeningen Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Inleiding U heeft van uw behandelend arts het medicijn methotrexaat voorgeschreven gekregen. Om dit medicijn

Nadere informatie

Abatacept (Orencia ) Behandeling tweedelijns antireumatica

Abatacept (Orencia ) Behandeling tweedelijns antireumatica Abatacept (Orencia ) Behandeling tweedelijns antireumatica Abatacept (Orencia ) is een antireumatisch geneesmiddel dat er voor zorgt dat de ontsteking en de pijn in uw gewrichten afneemt. Het zorgt er

Nadere informatie

Naam: Geboortedatum: 3a. Hebt U een acuut reuma gehad? (II) (I)

Naam: Geboortedatum: 3a. Hebt U een acuut reuma gehad? (II) (I) Naam: Geboortedatum: Op dit vragenformulier komen vragen voor, over Uw gezondheid, die gevoelsmatig niet direct van belang lijken te zijn voor de mondhygiënist. Maar ook vragen over Uw gezondheid en medicijngebruik,

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE. CICLOSPORINE (Neoral )

PATIËNTENINFORMATIE. CICLOSPORINE (Neoral ) PATIËNTENINFORMATIE CICLOSPORINE (Neoral ) 2 CICLOSPORINE (Neoral ) Uw reumatoloog heeft u ciclosporine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen

Nadere informatie

Adviezen na een hartoperatie

Adviezen na een hartoperatie Adviezen na een hartoperatie Informatie voor patiënten F0852-1150 januari 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

REUMATOLOGIE. Azathioprine. (imuran ) BEHANDELING

REUMATOLOGIE. Azathioprine. (imuran ) BEHANDELING REUMATOLOGIE Azathioprine (imuran ) BEHANDELING Azathioprine (imuran ) Uw reumatoloog heeft u azathioprine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen

Nadere informatie

Wanneer zijn teken actief. De periode dat ze voorkomen hangt sterk af van het weer. Van april tot september zijn ze zeker aanwezig.

Wanneer zijn teken actief. De periode dat ze voorkomen hangt sterk af van het weer. Van april tot september zijn ze zeker aanwezig. Teken Teken zijn kleine spinachtige beestjes die vooral in bomen en struiken zitten. Ze variëren in grootte van een halve tot enkele millimeters. Ze worden zelden groter dan een centimeter. Teken zijn

Nadere informatie

Inleiding 3. Hoe werkt het medicijn? 3. Voor welke aandoeningen wordt het gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 3. Hoe moet ik het bewaren?

Inleiding 3. Hoe werkt het medicijn? 3. Voor welke aandoeningen wordt het gebruikt? 3. Hoe moet ik het gebruiken? 3. Hoe moet ik het bewaren? Apremilast Otezla Inhoud Inleiding 3 Hoe werkt het medicijn? 3 Voor welke aandoeningen wordt het gebruikt? 3 Hoe moet ik het gebruiken? 3 Hoe moet ik het bewaren? 4 Wat zijn mogelijke bijwerkingen? 4 Zijn

Nadere informatie

Longontsteking bij uw kind

Longontsteking bij uw kind Longontsteking bij uw kind Uw kind heeft een longontsteking (pneumonie). In deze folder leest u meer over deze aandoening en de behandeling ervan. Informatie voor ouders en verzorgers. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine )

Sulfasalazine (Salazopyrine ) Sulfasalazine Sulfasalazine (Salazopyrine ) De reumatoloog heeft u Sulfasalazine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk

Nadere informatie

MEDISCHE VRAGENLIJST

MEDISCHE VRAGENLIJST MEDISCHE VRAGENLIJST Naam : Adres : Postcode / woonplaats : Geboortedatum : Telefoonnummer : privé... E-mail : Huisarts : plaats Ziektekostenverzekeraar : Pakket Reden van onderzoek : Vragen die onduidelijk

Nadere informatie

Palliatieve zorg bij COPD

Palliatieve zorg bij COPD Palliatieve zorg bij COPD Joke Hes Longverpleegkundige Palliatieve zorg bij COPD 26/06/2014 Joke Hes Inhoud presentatie Welkom Wat is COPD Wanneer is er sprake van palliatieve zorg bij COPD Ziektelast

Nadere informatie

Longontsteking bij uw kind

Longontsteking bij uw kind Longontsteking bij uw kind Uw kind heeft een longontsteking (pneumonie). In deze folder leest u meer over deze aandoening en de behandeling ervan. Informatie voor ouders en verzorgers. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Bosentan (Tracleer ) bij reumatische aandoeningen

Bosentan (Tracleer ) bij reumatische aandoeningen Bosentan (Tracleer ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel bosentan te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft

Nadere informatie

Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: tocilizumab (RoActemra )

Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: tocilizumab (RoActemra ) Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU Langwerkende antireumatische middelen: tocilizumab (RoActemra ) In overleg met uw arts heeft u besloten het geneesmiddel tocilizumab te gaan

Nadere informatie

Rob Foppen, huisarts Jutta Schroeder-Tanka, cardioloog SLAZ

Rob Foppen, huisarts Jutta Schroeder-Tanka, cardioloog SLAZ 1 Rob Foppen, huisarts Jutta Schroeder-Tanka, cardioloog SLAZ 2 ACS wat doe ik als huisarts? Wat doet de cardioloog? Wanneer komt de patient weer terug? Welke afspraken hebben wij gemaakt? 3 Dhr Pieterse

Nadere informatie

adviezen hernia-operatie ZorgSaam

adviezen hernia-operatie ZorgSaam adviezen longontsteking na een hernia-operatie ZorgSaam 1 2 LONGONTSTEKING (PNEUMONIE) Inleiding Een longontsteking is een infectie van de longblaasjes en het omliggende weefsel, veroorzaakt door micro-organismen.

Nadere informatie

Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate )

Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Methotrexaat Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Uw reumatoloog heeft u Methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is

Nadere informatie

Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een

Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een Leefregels na PCI U heeft een dotterbehandeling ondergaan. Dit wordt ook wel een PCI genoemd, wat staat voor Percutane Coronaire Interventie. Na ontslag uit het ziekenhuis gaat het herstelproces en de

Nadere informatie

Cellulitis en erysipelas. Ontstekingen van de huid en onderhuids vet- en bindweefsel

Cellulitis en erysipelas. Ontstekingen van de huid en onderhuids vet- en bindweefsel Cellulitis en erysipelas Ontstekingen van de huid en onderhuids vet- en bindweefsel Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u cellulitis of erysipelas heeft. In deze folder leest u meer over deze aandoening

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Azathioprine (Imuran )

PATIËNTEN INFORMATIE. Azathioprine (Imuran ) PATIËNTEN INFORMATIE Azathioprine (Imuran ) 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw reumatoloog heeft u Azathioprine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken,

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten bij vrouwen: meer aandacht gewenst

Hart- en vaatziekten bij vrouwen: meer aandacht gewenst Hart- en vaatziekten bij vrouwen: meer aandacht gewenst Vrouwenstudies Medische Wetenschappen Prof.dr. Toine Lagro-Janssen Opzet Stellingen Aanleiding aparte aandacht m/v Profiel m/v coronaire hartziekten

Nadere informatie

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV RS virus Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling van het VUmc in verband met een infectie van RSV. Opname in het ziekenhuis vindt plaats bij ernstige benauwdheid en als zich voedingsproblemen voordoen.

Nadere informatie

Dagboek Hartfalen. Thoraxcentrum Dagboek hartfalen

Dagboek Hartfalen. Thoraxcentrum Dagboek hartfalen Dagboek Hartfalen Dit dagboek hartfalen heeft u gedownload op de website van het UMCG (www.umcg.nl). Het dagboek is zowel voor u als voor de betrokken hulpverleners een belangrijk hulpmiddel. Om ervoor

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis REUMATOLOGIE Behandeling met methotrexaat BEHANDELING Behandeling met methotrexaat Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST Naam : Adres : Postcode / woonplaats : Geboortedatum : Telefoonnummer : privé... E-mail : Huisarts : plaats Ziektekostenverzekeraar : Pakket SPORTMEDISCH ONDERZOEK d.d. Reden

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Een behandeling met Entyvio

Patiënteninformatie. Een behandeling met Entyvio Patiënteninformatie Een behandeling met Entyvio Naam: Gewicht: kg Leeftijd:..jaar VOORONDERZOEKEN....... EERSTE INFUUS OP. 2 Waar moet u zijn? De behandeling gaat door in AZ Turnhout Campus Sint-Jozef

Nadere informatie

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde 00 Alvleesklierontsteking acuut Interne Geneeskunde De alvleesklier De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 centimeter lang en 1-3 centimeter dik. De alvleesklier

Nadere informatie

Sulfasalazine. (Salazopyrine) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Bij reumatische aandoeningen

Sulfasalazine. (Salazopyrine) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Bij reumatische aandoeningen Sulfasalazine (Salazopyrine) Bij reumatische aandoeningen U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten dat u in verband met reumatische klachten sulfasalazine gaat gebruiken of u overweegt dit te

Nadere informatie

Longembolie. Longgeneeskunde

Longembolie. Longgeneeskunde Longembolie Longgeneeskunde Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een longembolie. In deze folder leest u meer over wat een longembolie is en hoe uw behandeling er uit ziet. Uw behandelend longarts

Nadere informatie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Waterpokken Na een besmetting duurt het 2 tot 3 weken tot de eerste ziekteverschijnselen zich aandienen. Waterpokken zijn

Nadere informatie

infuusbehandeling met remicade

infuusbehandeling met remicade patiënteninformatie infuusbehandeling met remicade U heeft in overleg met uw arts besloten tot een infuusbehandeling met Remicade. In deze folder geven wij informatie over dit geneesmiddel, wat de bijwerkingen

Nadere informatie

Chiropractie Brunssum intake formulier nieuwe klant

Chiropractie Brunssum intake formulier nieuwe klant 1. ALGEMENE EN PERSOONLIJKE GEGEVENS MEISJESNAAM: GESLACHT: M F GEBOORTEDATUM: LEEFTIJD: LENGTE: GEWICHT: ADRES: POSTCODE: WOONPLAATS: TELEFOON: PRIVE MOBIEL WERK E-MAIL ADRES: AANTAL KINDEREN: BEROEP:

Nadere informatie

Sportduiker. Intrede onderzoek

Sportduiker. Intrede onderzoek Sportduiker Intrede onderzoek Deze vragenlijst is uitsluitend bedoeld om een inzicht te verkrijgen in uw gezondheidstoestand met name in de relatie met uw werk. Datum onderzoek 20.. / / Naam:..m/v Voorletters

Nadere informatie

Reumatologie. Behandeling met methotrexaat

Reumatologie. Behandeling met methotrexaat Reumatologie Behandeling met methotrexaat BEHANDELING Behandeling met methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Leflunomide. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Leflunomide. Bij reumatische aandoeningen. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Leflunomide i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder kunt u lezen over het medicijn Leflunomide en waar u op moet letten wanneer u het

Nadere informatie

Bacteriële endocarditis

Bacteriële endocarditis Bacteriële endocarditis Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder is bedoeld om u informatie te geven over het ziektebeeld en de behandeling van bacteriële endocarditis. We geven uitleg over wat bacteriële

Nadere informatie

Behandeling met Bisfosfonaat bij kanker

Behandeling met Bisfosfonaat bij kanker Behandeling met Bisfosfonaat bij kanker Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten dat u wordt behandeld met een Bisfosfonaat per infuus of tablet. Een Bisfosfonaat wordt voorgeschreven om de botten

Nadere informatie

Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: TNF-remmers : Golimumab (Simponi )

Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: TNF-remmers : Golimumab (Simponi ) Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU Langwerkende antireumatische middelen: TNF-remmers : Golimumab (Simponi ) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten het geneesmiddel

Nadere informatie

Mabthera + CVP (rituximab + cyclofosfamide + vincristine + prednisolone) PATIËNTENBROCHURE

Mabthera + CVP (rituximab + cyclofosfamide + vincristine + prednisolone) PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Mabthera + CVP (rituximab + cyclofosfamide + vincristine + prednisolone) TOON DEZE FOLDER AAN UW HUISARTS, HUISAPOTHEKER EN THUISVERPLEEGKUNDIGE www.ziekenhuisgeel.be 2 Behandelschema

Nadere informatie

Interline augustus REUMATOLOGIE casusschetsen

Interline augustus REUMATOLOGIE casusschetsen Interline augustus 2009 REUMATOLOGIE casusschetsen INTERLINE Reumatologie PMR + AT augustus 2009 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Mevrouw van Makkum, 62 jaar. Voorgeschiedenis: gezond, alleen wat hoge bloeddruk.

Nadere informatie

Behandeling met Remicade bij chronische darmziekte

Behandeling met Remicade bij chronische darmziekte Behandeling met Remicade bij chronische darmziekte Informatie voor patiënten F1007-4380 september 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Je haalt de patiënt op uit de wachtkamer Mevrouw De Wit? *hand schudden*: noem je naam. Komt u verder. Neemt u plaats.

Je haalt de patiënt op uit de wachtkamer Mevrouw De Wit? *hand schudden*: noem je naam. Komt u verder. Neemt u plaats. MCV Communicatie 1. Hoesten 2. Pijn op de borst 1. Hoesten Introductie Begroeting Introductie van jezelf/ Uitleg procedure/ Doel van het consult Je haalt de patiënt op uit de wachtkamer Mevrouw De Wit?

Nadere informatie

Informatie over het geneesmiddel Sulfasalazine (Salazopyrine )

Informatie over het geneesmiddel Sulfasalazine (Salazopyrine ) Patiënteninformatie Informatie over het geneesmiddel Sulfasalazine (Salazopyrine ) rkz.nl De reumatoloog heeft u Sulfasalazine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Cardiologie Na een dotterbehandeling

Cardiologie Na een dotterbehandeling Cardiologie Na een dotterbehandeling Inleiding U heeft een dotterbehandeling (P.T.C.A. = Percutane Transluminale Coronaire Angioplastiek) ondergaan. Er kunnen thuis nog vragen ontstaan en mogelijk kunnen

Nadere informatie

Somatostatine analogen bij neuro-endocriene tumoren

Somatostatine analogen bij neuro-endocriene tumoren Somatostatine analogen bij neuro-endocriene tumoren Inleiding De informatie in dit document is bedoeld als aanvulling op de informatie die u al heeft gekregen van uw behandelend internist-oncoloog en de

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u sulfasalazine gaat

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine )

Sulfasalazine (Salazopyrine ) Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u sulfasalazine gaat

Nadere informatie

Plaquenil. (Hydroxychloroquine) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Bij reumatische aandoeningen

Plaquenil. (Hydroxychloroquine) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Bij reumatische aandoeningen Plaquenil (Hydroxychloroquine) Bij reumatische aandoeningen U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten dat u in verband met reumatische klachten Plaquenil gaat gebruiken of u overweegt dit te

Nadere informatie

Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose

Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose Informatie voor patiënten F0674-3415 juli 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

REUMATOLOGIE. Leflunomide. (Arava ) BEHANDELING

REUMATOLOGIE. Leflunomide. (Arava ) BEHANDELING REUMATOLOGIE Leflunomide (Arava ) BEHANDELING Leflunomide (Arava ) Uw reumatoloog heeft u leflunomide voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken,

Nadere informatie

Onderzoek naar schildklierzwelling

Onderzoek naar schildklierzwelling Onderzoek naar schildklierzwelling Inleiding De huisarts heeft een knobbel in uw schildklier ontdekt en/of heeft een vergrote schildklier gevoeld. Een knobbel in de schildklier wordt ook wel een schildkliernodus

Nadere informatie