Integratietoets - her Voorbereiding Toetsafname: 24 juli 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Integratietoets - her Voorbereiding Toetsafname: 24 juli 2012"

Transcriptie

1 Studiejaar 2 Integratietoets - her Voorbereiding Toetsafname: 24 juli 2012 Tentamencoördinator Dr. A. van t Spijker Overzicht Het hertentamen bestaat uit 67 vragen, waarvan 66 gesloten en 1 CIP. In totaal kun je 140 punten behalen. Casus 1 1 meerkeuzevraag Je bent orthopedisch chirurg. Op je spreekuur verschijnt een 43-jarige vrouw met pijn in haar rechter heup. Casus 2 2 meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op je spreekuur komt een 30-jarige voetballer die 3 jaar geleden zijn voorste kruisband rechts heeft gescheurd. Casus 3 3 meerkeuzevraag Je bent dienstdoend arts bij de afdeling Spoedeisende Hulp. Je ziet een 25-jarige volleybalster die bij de landing een inversieletsel van haar linker voet heeft gehad. Casus 4 4 meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op je spreekuur zie je een 45-jarige man in verband met rode, schilferende, niet jeukende huidafwijkingen aan de strekzijde van de ellebogen en de knieën. Casus 5 5 meerkeuzevraag Je bent dermatoloog. Een 60-jarige man komt bij je op het spreekuur met enkele huidafwijkingen.

2 Integratietoets / Studiejaar 2 - her 2 / 8 Casus 6 6 meerkeuzevraag Je bent dermatoloog. Op je spreekuur zie je een 35-jarige vrouw die verwezen is door haar huisarts in verband met een vermoeden op psoriasis vulgaris. Casus 7 7 meerkeuzevraag Je bent klinisch geneticus en je bestudeert de stamboom van de familie die zo meteen bij je op het spreekuur komt. Casus 8 8 meerkeuzevraag Je bent klinisch geneticus en een mevrouw bezoekt je spreekuur voor advies en eventueel onderzoek naar de erfelijkheid van borstkanker in haar familie. Casus 9 9 meerkeuzevraag Je bent hematoloog. Een 70-jarige man komt op het spreekuur in verband met een pancytopenie bij de huisarts. Casus meerkeuzevraag Je bent dienstdoend arts op de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). Een 33-jarige man komt op de SEH in verband met een piepende ademhaling, met name bij inademen. Hij meldt al langer bestaande hoestklachten te hebben en ook enige kortademigheid. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 50 -jarige vrouw komt op je spreekuur in verband met heftige pijn in de rug die plotseling is ontstaan. Casus 12 A CIP vraag (8p) Je bent huisarts. Een 25-jarige vrouw komt op het spreekuur in verband met vermoeidheid sinds 2 maanden en obstipatie. Zij is als kind behandeld in verband met een Morbus Hodgkin stadium II gelokaliseerd in de hals en in het mediastinum. Zij heeft 3 kuren ABVD gehad en aansluitend radiotherapie op de hals en het mediastinum. Casus meerkeuzevraag Je bent student. Je bent bezig met de voorbereiding van het VO-PKV-hoofd-hals.

3 Integratietoets / Studiejaar 2 - her 3 / 8 Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op het spreekuur zie je een 17-jarige mannelijke scholier. Hij heeft een uniloculaire pre-auriculaire zwelling. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op je spreekuur komt een 21-jarige vrouw. Ze heeft sinds enige dagen aan de binnenzijde van de onderlip van een pijnlijk wondje. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op je spreekuur komt een 35-jarige vrouw met klachten van vermoeidheid. Casus meerkeuzevraag Je bent student en je bereidt je voor op het VO-PKV-long. Casus meerkeuzevraag Je bent student en je bereidt je voor op het VO-PKV-long. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op het spreekuur komt een 50-jarige man met klachten van kortademigheid. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Twee dagen eerder heb je een 72-jarige man gezien met een decompensatio cordis. Je hebt hem behandeld met diuretica en je gaat vandaag controleren of de centraal veneuze druk is afgenomen. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op het spreekuur komt een 70-jarige man voor een rijbewijskeuring. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Je wordt gebeld door een vrouw die zojuist bij haar 82-jarige vader geroepen is. Haar vader is bleek en heeft plotseling hevige pijn in de buik gekregen.

4 Integratietoets / Studiejaar 2 - her 4 / 8 Casus meerkeuzevraag Je bent student. Je leest de voorbereiding van het VO-PKV-buik. Casus meerkeuzevraag Je bent student. Je bent bezig met de voorbereiding van het VO-PKV-buik. Casus meerkeuzevraag Je bent coassistent op de afdeling Spoedeisende Hulp. s Nachts om 3 uur wordt een 12-jarige jongen binnengebracht met heftige buikpijn in de onderbuik. Hij is misselijk en heeft ook een keer gebraakt. Casus meerkeuzevraag Je werkt op de afdeling Inwendige Geneeskunde als arts in opleiding tot internist. Je discussieert met je opleider over medicatie die zowel bij maligne aandoeningen als bij reumatoïde artritis kan worden voorgeschreven. Casus meerkeuzevraag Je werkt arts-assistent op de afdeling Intensive Care en behandelt regelmatig ernstige infecties. Casus meerkeuzevraag Je bent oncoloog. Een 58-jarige patiënt krijgt oxycodon in verband met pijn door uitzaaiingen in de wervelkolom. 28 meerkeuzevraag Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 72-jarige man komt op het spreekuur omdat hij pijnklachten heeft in zijn schouder. De klachten zijn ontstaan na een lange dag werken in de tuin, de man is verder gezond. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 40-jarige vrouw komt op het spreekuur in verband met hartkloppingen.

5 Integratietoets / Studiejaar 2 - her 5 / 8 Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts in opleiding. Een 80-jarige man komt op je spreekuur in verband met sinds jaren bestaande plasklachten: dat wil zeggen, last van nadruppelen en een slappe straal. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 20-jarige man bezoekt het spreekuur in verband met moeheidklachten. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 65-jarige man komt op het spreekuur in verband met mictieklachten. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 74-jarige vrouw bezoekt je spreekuur op 28 december met sinds twee dagen bestaande klachten van misselijkheid, braken en diarree. 35 meerkeuzevraag 36 meerkeuzevraag Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 66-jarige vrouw meldt zich bij je met sinds zes dagen bestaande klachten van koorts, hoofdpijn, keelpijn, spierpijn en hoesten met slechts af en toe opgeven van weinig wit sputum. 38 meerkeuzevraag Casus meerkeuzevraag Als huisarts zie je op het spreekuur een 40-jarige man met sinds drie maanden bestaande inflammatoire gewrichtsklachten van de handen. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een man van 67 jaar verzoekt een spoedvisite in verband met sinds 1 dag een dikke, rode, warme knie. Hij is sinds 10 jaar bekend met reumatoïde artritis en diabetes mellitus, maar voelt zich te ziek om naar de reumatoloog in het ziekenhuis te gaan.

6 Integratietoets / Studiejaar 2 - her 6 / 8 Casus meerkeuzevraag Je bent reumatoloog. Een 36-jarige patiënt wordt naar je poli verwezen met een artritis van de kleine en grote gewrichten onder verdenking van reumatoïde artritis. Casus meerkeuzevraag Als huisarts zie je een 30-jarige man in verband met lage rugklachten. Casus meerkeuzevraag Je bent infectioloog. Een 30-jarige vrouw presenteert zich op de polikliniek immunologie met sinds circa 5 jaar bestaande klachten. Deze klachten bestaan uit herhaaldelijk optredende sinusitiden en pneumonien, waarvoor zij via de huisarts in de afgelopen jaren gemiddeld 5 keer per jaar een antibiotica kuur voorgeschreven heeft gekregen. Casus meerkeuzevraag Je bent internist. Een 30-jarige vrouw komt met hartkloppingen en gewichtsverlies op je spreekuur. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Bij een 26-jarige Ghanese man wordt op een thoraxfoto bihilaire klierzwellingen gezien. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 42-jarige man presenteert zich met koorts, keelpijn, zweten en verheven niet wegdrukbare vlekken op de onderbenen. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op je spreekuur verschijnt een 60-jarige man die enige jaren geleden een hartinfarct doormaakte. De laatste weken maanden heeft hij met zekere regelmaat pijn op de borst. 48 meerkeuzevraag Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Bij een 50-jarige vrouw die in het verleden een kunstklep kreeg na een doorgemaakte endocarditis is uitgebreide gebitsreiniging nodig met kans op bacteriemie.

7 Integratietoets / Studiejaar 2 - her 7 / 8 Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts en controleert een 40-jarige man met kleplijden. Het gaat om een ernstige aortaklep insufficiëntie. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts en wordt gebeld door een ongeruste moeder. Haar kind, een jongen van 2 jaar oud heeft koorts tot 40 C. De koorts is gisteravond opgekomen en ondanks paracetamol 240 mg rectaal niet gedaald. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts en ziet op je spreekuur een moeder met haar 2-jarig zoon Boy. Deze jongen is naar haar oordeel al tijden niet lekker. Hij valt af, heeft een bolle buik, produceert heel veel stinkende flatus en heeft 3x per dag dunne ontlasting. Zijn eetlust is sterk afgenomen en wil eigenlijk alleen nog fruithap. Casus meerkeuzevraag Je bent student geneeskunde. Voor je in een winkelstraat zie je een 60-plusser ineens op de stoep op de grond vallen. 54 meerkeuzevraag Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een vrouw van 48 jaar komt op je spreekuur met de klacht hartkloppingen. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Een 25-jarige vrouw komt op je spreekuur met frequent dunne ontlasting, wisselend in frequentie en over een periode van 4 maanden. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts en een 42-jarige Kaapverdiaans-Nederlandse vrouw komt op het spreekuur in verband met knagende maagpijn, met name s ochtends dat verminderend na de maaltijd. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op je spreekuur meldt zich een vrouw van 52 jaar met een pijnloos knobbeltje in haar rechter borst dat al enige weken bestaat.

8 Integratietoets / Studiejaar 2 - her 8 / 8 Casus meerkeuzevraag Je bent oncoloog. Op je spreekuur komt een 56-jarige man die recent is geopereerd voor coloncarcinoom. 60 meerkeuzevraag Casus meerkeuzevraag Je bent internist-infectioloog. Een 19-jarige man wordt naar je verwezen door de huisarts in verband met een recente hepatitis B infectie. Casus meerkeuzevraag Je bent als internist werkzaam in een ziekenhuis. Een 52-jarige vrouw komt naar het spreekuur. Zij is door de huisarts verwezen vanwege icterus. Casus meerkeuzevraag Je bent longarts. Op je spreekuur komt een 44-jarige man met klachten van ophoesten van sputum met geregeld een draadje bloed daarbij. Casus meerkeuzevraag Je bent longarts. Op je spreekuur komt een 76-jarige man met klachten van ophoesten van sputum met geregeld een draadje bloed daarbij. Casus meerkeuzevraag Je bent nefroloog. Op je spreekuur komt een 62-jarige vrouw met een snel progressieve nierfunctie verslechtering. Casus meerkeuzevraag Je bent huisarts. Op je spreekuur komt een 52-jarige man met een verminderde urineproductie en een verhoogd serum creatinine. Einde Dit was de laatste vraag van het hertentamen. Controleer of je je naam op het antwoordformulier hebt gezet, en lever het opgavenformulier, de bijlage en het antwoordformulier in.

Integratietoets Voorbereiding Toetsafname: 10 juli 2012

Integratietoets Voorbereiding Toetsafname: 10 juli 2012 Studiejaar 2 Integratietoets Voorbereiding Toetsafname: 10 juli 2012 Tentamencoördinator Dr. A. van t Spijker Overzicht Het tentamen bestaat uit 67 vragen, waarvan 66 gesloten vragen en 1 CIP. In totaal

Nadere informatie

Integratietoets 6 juli 2015

Integratietoets 6 juli 2015 Studiejaar 3 Integratietoets 6 juli 2015 Versie 1 Let op! Dit is de voorbereiding van versie 1. Bij afname van het tentamen kan de volgorde van de vragen afwijken van de volgorde in deze voorbereiding.

Nadere informatie

Vragenlijst Specifieke keuring

Vragenlijst Specifieke keuring Vragenlijst Specifieke keuring Personalia Voornaam en achternaam Adres Postcode Woonplaats Telefoonnummer Email adres Geboortedatum Geslacht Man Vrouw Beroep/werkzaamheden Geeft indien nodig toestemming

Nadere informatie

Programma RIOG reumatologie d.d. 23 november 2005

Programma RIOG reumatologie d.d. 23 november 2005 Programma RIOG reumatologie d.d. 23 november 2005 Programmacommissie: Organisatie: B.A.C. Dijkmans en A.E. Voskuyl P.W.B. Nanayakkara Voordrachten Doel: onderwijs en state of the art Voorzitter B.A.C.

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Dabrafenib bij inoperabel of uitgezaaid melanoom

Dabrafenib bij inoperabel of uitgezaaid melanoom Dabrafenib bij inoperabel of uitgezaaid melanoom Inleiding De informatie in dit document is bedoeld als aanvulling op de informatie die u al heeft gekregen van uw behandelend internist-oncoloog en de oncologieverpleegkundige.

Nadere informatie

Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie

Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie Intake formulier fysiotherapie / manuele therapie Om een duidelijk beeld van uw klachten en de herstelmogelijkheden te krijgen verzoeken wij u bijgaande gegevens en vragen in te vullen en dit formulier

Nadere informatie

Infliximab Voorgeschreven door de reumatoloog

Infliximab Voorgeschreven door de reumatoloog Infliximab Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u infliximab gaat gebruiken. Voor deze

Nadere informatie

Infliximab (Remicade ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Infliximab (Remicade ) Voorgeschreven door de reumatoloog Infliximab (Remicade ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0904 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u infliximab gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Golimumab (Simponi ) Voorgeschreven door de reumatoloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Golimumab (Simponi ) Voorgeschreven door de reumatoloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Golimumab (Simponi ) Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u het medicijn golimumab gaat

Nadere informatie

LONGGENEESKUNDE. Longontsteking BEHANDELING

LONGGENEESKUNDE. Longontsteking BEHANDELING LONGGENEESKUNDE Longontsteking BEHANDELING Longontsteking U bent in het ziekenhuis opgenomen vanwege een longontsteking. Maar wat is dat precies en wat kunnen we ertegen doen? In deze folder vindt u de

Nadere informatie

Longontsteking (pneumonie)

Longontsteking (pneumonie) Longontsteking (pneumonie) In deze folder informeren wij u over wat een longontsteking is, hoe de behandeling verloopt en welke adviezen er zijn om uw herstel te bevorderen. Wat is een longontsteking?

Nadere informatie

Vragenlijst. Datum:... Persoonlijke gegevens

Vragenlijst. Datum:... Persoonlijke gegevens Vragenlijst In te vullen door SportmedX SKB patiëntennummer:. Naam van de specialist: Naam van de afdeling: SportmedX Bijscancode: COR20 Datum:.. /. /. Datum:... Persoonlijke gegevens Naam en voorletters

Nadere informatie

Urineweginfecties en antibiotica

Urineweginfecties en antibiotica Urologie Urineweginfecties en antibiotica www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Algemene oorzaken urineweginfecties... 3 Blaasontsteking... 4 Verschijnselen kunnen zijn:... 4 Diagnose... 4 Behandeling... 5

Nadere informatie

Etanercept. Voorgeschreven door de reumatoloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Etanercept. Voorgeschreven door de reumatoloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Etanercept Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u het medicijn etanercept gaat gebruiken.

Nadere informatie

MEDISCHE VRAGENLIJST

MEDISCHE VRAGENLIJST MEDISCHE VRAGENLIJST Naam : Adres : Postcode / woonplaats : Geboortedatum : Telefoonnummer : privé... E-mail : Huisarts : plaats Ziektekostenverzekeraar : Pakket Reden van onderzoek : Vragen die onduidelijk

Nadere informatie

Golimumab (Simponi ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Golimumab (Simponi ) Voorgeschreven door de reumatoloog Golimumab (Simponi ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0901 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u golimumab gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Antwoordformulieren open vragen

Antwoordformulieren open vragen Antwoordformulieren open vragen Bloktoets : 5O0 Datum : 9 juli 009 Aanvang : Studentnummer : Studentnaam :. BLOKTOETS STOFWISSELING 5O0 9 juli 009 Sint Radboud. Het uitvragen van de pijnklachten is van

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Golimumab (Simponi ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Golimumab (Simponi ) Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Golimumab (Simponi ) Voorgeschreven door de reumatoloog Inhoud Inleiding... 3 Werking van golimumab... 3 Wanneer wordt golimumab voorgeschreven?... 3 Het gebruik van golimumab... 3

Nadere informatie

Certolizumabpegol (Cimzia ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Certolizumabpegol (Cimzia ) Voorgeschreven door de reumatoloog Certolizumabpegol (Cimzia ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0899 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u certolizumabpegol gaat gebruiken.

Nadere informatie

Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door de reumatoloog Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0897 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u Adalimumab gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Etanercept (Enbrel ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Etanercept (Enbrel ) Voorgeschreven door de reumatoloog Etanercept (Enbrel ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0912 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u etanercept gaat gebruiken. In deze folder leest

Nadere informatie

Longgeneeskunde. Pneumonie. www.catharinaziekenhuis.nl

Longgeneeskunde. Pneumonie. www.catharinaziekenhuis.nl Longgeneeskunde Pneumonie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De opnamedag... 4 Opname via de Spoedeisende Hulp... 4 Opname via de polikliniek... 4 Op de verpleegafdeling... 4 Wat gebeurt elke ochtend...

Nadere informatie

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u het medicijn methotrexaat gaat gebruiken.

Nadere informatie

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST Naam : Adres : Postcode / woonplaats : Geboortedatum : Telefoonnummer : privé... E-mail : Huisarts : plaats Ziektekostenverzekeraar : Pakket SPORTMEDISCH ONDERZOEK d.d. Reden

Nadere informatie

Kinderen met Marfan hebben een verhoogd risico op drie typen medische noodgevallen. 1 Aorta dissectie (scheiding van de lagen in de wand van de aorta)

Kinderen met Marfan hebben een verhoogd risico op drie typen medische noodgevallen. 1 Aorta dissectie (scheiding van de lagen in de wand van de aorta) Noodgevallen Kinderen met Marfan blijven gewoon kind en moeten (en mogen) worden aangemoedigd om gewoon mee doen met de activiteiten in de klas en met een aangepast gym programma zoals bepaald door ouders/verzorgers,

Nadere informatie

Chiropractie Brunssum intake formulier nieuwe klant

Chiropractie Brunssum intake formulier nieuwe klant 1. ALGEMENE EN PERSOONLIJKE GEGEVENS MEISJESNAAM: GESLACHT: M F GEBOORTEDATUM: LEEFTIJD: LENGTE: GEWICHT: ADRES: POSTCODE: WOONPLAATS: TELEFOON: PRIVE MOBIEL WERK E-MAIL ADRES: AANTAL KINDEREN: BEROEP:

Nadere informatie

Methotrexaat. Bij retroperitoneale fibrose. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Methotrexaat. Bij retroperitoneale fibrose. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Methotrexaat Bij retroperitoneale fibrose Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De internist heeft met u besproken dat u het medicijn methotrexaat gaat gebruiken.

Nadere informatie

Landelijke Kennistoets voor Triagisten

Landelijke Kennistoets voor Triagisten Landelijke Kennistoets voor Triagisten Oefentoets 2017 Beste triagist, dit is de oefentoets voor de LKT afnames in 2017. De toets bestaat uit 20 vragen. De oefentoets is bedoeld om vertrouwd te raken met

Nadere informatie

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST VeVa

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST VeVa SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST VeVa Naam Geboortedatum Telefoonnummer E-mail Datum onderzoek Reden van onderzoek O Verplichte keuring voor O Advieskeuring omdat Bij vragen die onduidelijk zijn kunt u een vraagteken

Nadere informatie

Ongedifferentieerde spondylartritis

Ongedifferentieerde spondylartritis Ongedifferentieerde spondylartritis Wat is ongedifferentieerde spondylartritis? Spondylartritiden is een groep van chronische ziekten die bij elkaar horen omdat patiënten vaak dezelfde klachten hebben.

Nadere informatie

Mycofenolaatmofetil. Voorgeschreven door de internistnefroloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Mycofenolaatmofetil. Voorgeschreven door de internistnefroloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Mycofenolaatmofetil Voorgeschreven door de internistnefroloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De internist-nefroloog heeft met u besproken dat u het medicijn

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine )

Sulfasalazine (Salazopyrine ) Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u sulfasalazine gaat

Nadere informatie

vandaag word je geopereerd aan je blinde darm 1

vandaag word je geopereerd aan je blinde darm 1 vandaag word je geopereerd aan je blinde darm 1 2 Wat is een blinde darm? Een blinde darm is een wormvormig aanhangsel, gelegen onderaan in de buik bij de overgang van de dunne naar de dikke darm. Met

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Tofacitinibcitraat. Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Tofacitinibcitraat. Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Tofacitinibcitraat Voorgeschreven door de reumatoloog Inhoud Inleiding... 4 Werking van tofacitinibcitraat... 4 Wanneer wordt tofacitinibcitraat voorgeschreven?... 4 Voorbereiding...

Nadere informatie

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling.

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling. Hieronder vindt u een lijst met veel voorkomende kinderziektes op school. Als school hanteren wij de richtlijnen van de GGD. Op de site van de GGD vindt u nog meer informatie over deze kinderziektes en

Nadere informatie

Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor.

Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor. Vragenlijst voor de keuring van een stamcel-/lymfocytendonor. Naam arts: Datum donorkeuring: Ruimte voor sticker donorgegevens Svp doorhalen wat niet van toepassing is. Algemene inventarisatie 1 Voelt

Nadere informatie

Landelijke Kennistoets voor Triagisten Oefentoets 2019

Landelijke Kennistoets voor Triagisten Oefentoets 2019 Landelijke Kennistoets voor Triagisten Oefentoets 2019 Beste triagist, Dit is de oefentoets voor de LKT afnames in 2019. De toets bestaat uit 20 vragen. De oefentoets is bedoeld om vertrouwd te raken met

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Infliximab Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Infliximab Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Infliximab Voorgeschreven door de reumatoloog Inhoud Inleiding... 3 Werking van infliximab... 3 Wanneer wordt infliximab voorgeschreven?... 3 Voorbereiding... 3 Het gebruik van infliximab...

Nadere informatie

Thuis herstellen na een darmoperatie. Chirurgie

Thuis herstellen na een darmoperatie. Chirurgie Thuis herstellen na een darmoperatie Chirurgie Onlangs heeft u in het ziekenhuis een darmoperatie ondergaan volgens het versneld herstel programma. Deze folder informeert u over de herstelperiode na de

Nadere informatie

Intake Fightclub Zeeland

Intake Fightclub Zeeland Intake Fightclub Zeeland Om een duidelijk beeld van uw trainingsdoelstellingen en belastbaarheid te krijgen verzoeken wij u bijgaande gegevens en vragen in te vullen en dit formulier te retourneren of

Nadere informatie

Longontsteking Behandeling via het zorgpad

Longontsteking Behandeling via het zorgpad Longontsteking Behandeling via het zorgpad Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1043 Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Dit wordt ook wel een pneumonie genoemd.

Nadere informatie

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen INFECTIEZIEKTESCHEMA VOOR OUDERS Algemeen: een kind dat zich ziek voelt (koorts, hangerig, geen eetlust) behoort thuis te blijven Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school Risicogroepen

Nadere informatie

Empyeem spoelen. Albert Schweitzer ziekenhuis december 2011 pavo 0855

Empyeem spoelen. Albert Schweitzer ziekenhuis december 2011 pavo 0855 Empyeem spoelen Albert Schweitzer ziekenhuis december 2011 pavo 0855 Inleiding U bent opgenomen op de afdeling Longziekten omdat u een empyeem bij de longen heeft. In deze folder leest u meer over deze

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2011 pavo 0909 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u sulfasalazine gaat gebruiken.

Nadere informatie

BLINDEDARMONTSTEKING APPENDICITIS

BLINDEDARMONTSTEKING APPENDICITIS BLINDEDARMONTSTEKING APPENDICITIS Inleiding In deze folder leest u meer over de klachten, oorzaak en behandeling van een blindedarmontsteking. Het is goed dat u zich realiseert dat bij het vaststellen

Nadere informatie

Leflunomide (Arava ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Leflunomide (Arava ) Voorgeschreven door de reumatoloog Leflunomide (Arava ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0905 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u leflunomide gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate )

Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Methotrexaat Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Uw reumatoloog heeft u Methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u sulfasalazine gaat

Nadere informatie

ONCOLOGIE / CHEMOTHERAPIE CASUSSCHETSEN. Casusschets 1

ONCOLOGIE / CHEMOTHERAPIE CASUSSCHETSEN. Casusschets 1 Casusschets 1 1a Eerste presentatie wegens aanhoudende koorts (39 Celsius) zonder reactie op antibiotica. Na intensief onderzoek blijkt de diagnose een T-cel Non Hodgkin Lymfoom. Gestart wordt met chemotherapie

Nadere informatie

INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door reumatoloog

Patiënteninformatie. Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door reumatoloog Patiënteninformatie Adalimumab (Humira ) Voorgeschreven door reumatoloog Inhoud Inleiding... 3 Werking van adalimumab... 3 Wanneer wordt adalimumab voorgeschreven?... 3 Gebruik van adalimumab... 3 Controle...

Nadere informatie

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde 00 Alvleesklierontsteking acuut Interne Geneeskunde De alvleesklier De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 centimeter lang en 1-3 centimeter dik. De alvleesklier

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Golimumab (Simponi )

PATIËNTEN INFORMATIE. Golimumab (Simponi ) PATIËNTEN INFORMATIE Golimumab (Simponi ) 2 PATIËNTENINFORMATIE In deze folder vindt u informatie over behandeling met het middel golimumab. Het doel van een behandeling met golimumab is het ontstekingsproces

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de darm

Adviezen na een operatie aan de darm Adviezen na een operatie aan de darm HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC).

Nadere informatie

Anakinra (Kineret ) Voorgeschreven door de reumatoloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Anakinra (Kineret ) Voorgeschreven door de reumatoloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Anakinra (Kineret ) Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u het medicijn anakinra gaat

Nadere informatie

Prednison, prednisolon (corticosteroïden)

Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Prednison, prednisolon (corticosteroïden) Uw behandelend arts heeft u prednison voorgeschreven. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan

Nadere informatie

Wat is een longontsteking?

Wat is een longontsteking? Longontsteking Wat is een longontsteking? Een longontsteking is een infectie van de longblaasjes en het omliggende weefsel. De infectie kan veroorzaakt worden door een bacterie of een virus, die u via

Nadere informatie

Reumatologie. methotrexaat

Reumatologie. methotrexaat Reumatologie methotrexaat 1 Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat u er een

Nadere informatie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie Eileiderontsteking Afdeling Gynaecologie Inleiding Een eileiderontsteking is een ontsteking van de eileiders. Deze ontstekingen kunnen heel sluimerend verlopen met weinig klachten. Meestal heeft u acute

Nadere informatie

Leflunomide Voorgeschreven door de reumatoloog

Leflunomide Voorgeschreven door de reumatoloog Leflunomide Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u leflunomide gaat gebruiken. In deze

Nadere informatie

Informatie longkanker. Informatie voor patiënten met longkanker die behandeld worden met Taxotere.

Informatie longkanker. Informatie voor patiënten met longkanker die behandeld worden met Taxotere. Informatie longkanker Informatie voor patiënten met longkanker die behandeld worden met Taxotere. Inhoud 3 Waarom heeft uw arts Taxotere voorgesteld? Hoe wordt Taxotere toegediend? 4 Bijwerkingen op het

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis REUMATOLOGIE Behandeling met methotrexaat BEHANDELING Behandeling met methotrexaat Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Longontsteking. Behandeling via het zorgpad. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Longontsteking. Behandeling via het zorgpad. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Longontsteking Behandeling via het zorgpad Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. 1 Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Dit wordt ook wel een

Nadere informatie

Keuringseisen Parachutespringen

Keuringseisen Parachutespringen Keuringseisen Parachutespringen 1. Afwezigheid van elke lichamelijke of geestelijke ziekte, van elk gebrek of van elke afwijking, die kan leiden tot een plotselinge ongeschiktheid om een parachutesprong

Nadere informatie

dagziekenhuis inwendige geneeskunde Zoledroninezuur

dagziekenhuis inwendige geneeskunde Zoledroninezuur dagziekenhuis inwendige geneeskunde Zoledroninezuur Inhoud Zoledroninezuur 3 Voorbereiding 3 Rijvaardigheid en gebruik van machines 3 Gebruik bij ouderen 4 Uitzonderingen bij gebruik 4 Combinatie met andere

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Etanercept (Enbrel ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Etanercept (Enbrel ) Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Etanercept (Enbrel ) Voorgeschreven door de reumatoloog Inhoud Inleiding... 3 Werking van etanercept... 3 Wanneer wordt etanercept voorgeschreven?... 3 Het gebruik van etanercept...

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Tocilizumab (RoActemra ) infuus of injecties

PATIËNTEN INFORMATIE. Tocilizumab (RoActemra ) infuus of injecties PATIËNTEN INFORMATIE Tocilizumab (RoActemra ) infuus of injecties 2 PATIËNTENINFORMATIE In deze folder vindt u informatie over de behandeling met het middel tocilizumab. Het doel van een behandeling met

Nadere informatie

Reumatologie. Behandeling met methotrexaat

Reumatologie. Behandeling met methotrexaat Reumatologie Behandeling met methotrexaat BEHANDELING Behandeling met methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Uw reumatoloog heeft u methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Methotrexaat (MTX) Medicatie. Poli Reumatologie

Methotrexaat (MTX) Medicatie. Poli Reumatologie 00 Methotrexaat (MTX) Medicatie Poli Reumatologie 1 U heeft in overleg met uw arts besloten Methotrexaat te gaan gebruiken. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen nog

Nadere informatie

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog

Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Methotrexaat Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0906 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u methotrexaat (MTX) gaat gebruiken. In deze folder leest

Nadere informatie

Lonsurf trifluridine/tipiracil

Lonsurf trifluridine/tipiracil Lonsurf trifluridine/tipiracil Product Informatie Fiche T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken

Nadere informatie

Behandeling met Bisfosfonaat bij kanker

Behandeling met Bisfosfonaat bij kanker Behandeling met Bisfosfonaat bij kanker Inleiding Samen met uw arts heeft u besloten dat u wordt behandeld met een Bisfosfonaat per infuus of tablet. Een Bisfosfonaat wordt voorgeschreven om de botten

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. Methotrexaat.

Maag-, Darm- en Leverziekten. Methotrexaat. Maag-, Darm- en Leverziekten Methotrexaat www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Algemeen... 3 Werking... 3 Gebruik... 4 Mogelijke bijwerkingen... 4 Aanvullende informatie... 6 Het effect op vruchtbaarheid,

Nadere informatie

Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren

Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren Ziekenhuis Gelderse Vallei Jij bent opgenomen met een blindedarmontsteking op de kinder- en jongerenafdeling. De medische naam voor blindedarm is appendix. De

Nadere informatie

Wat is methotrexaat? Hoe werkt MTX? Hoe goed werkt MTX?

Wat is methotrexaat? Hoe werkt MTX? Hoe goed werkt MTX? Methotrexaat Uw dermatoloog heeft met u gesproken over methotrexaat. Methotrexaat wordt ook wel MTX genoemd. In deze folder vindt u informatie over dit geneesmiddel. Hebt u na het lezen van de folder nog

Nadere informatie

Wijzigingen triage-criteria TriageWijzer, update 2014.

Wijzigingen triage-criteria TriageWijzer, update 2014. Wijzigingen triage-criteria TriageWijzer, update 2014. Alle ingangsklachten: Apathisch wordt: AVPU niet A; Vaatletsel wordt: Ischemie; Hoog letselrisico wordt: Hoog energetisch trauma Kleinere tekstcorrecties

Nadere informatie

Methotrexaat REUMATOLOGIE. Gebruik van methotrexaat

Methotrexaat REUMATOLOGIE. Gebruik van methotrexaat REUMATOLOGIE Methotrexaat Gebruik van methotrexaat Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de poli reumatologie van het Laurentius Ziekenhuis Roermond en het Sint Jans Gasthuis te Weert. Inleiding

Nadere informatie

2. Bent u op dit moment onder behandeling van de huisarts, bedrijfsarts of een specialist? nee ja:

2. Bent u op dit moment onder behandeling van de huisarts, bedrijfsarts of een specialist? nee ja: Vragenlijst gezondheid & leefstijl U hebt aangegeven interesse te hebben in medische screening & leefstijladvies bij het Preventiecentrum Zuid-Holland zuid. Als voorbereiding hierop willen we u vragen

Nadere informatie

Methotrexaat. Poli Reumatologie

Methotrexaat. Poli Reumatologie 00 Methotrexaat Poli Reumatologie 1 U heeft in overleg met uw arts besloten Methotrexaat te gaan gebruiken. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft u na het lezen nog vragen dan kunt

Nadere informatie

Tocilizumab (RoActemra ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Tocilizumab (RoActemra ) Voorgeschreven door de reumatoloog Tocilizumab (RoActemra ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0910 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u tocilizumab gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Blindedarmontsteking bij kinderen

Blindedarmontsteking bij kinderen Blindedarmontsteking bij kinderen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Je bent opgenomen op de Kinderafdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dit moest omdat

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Sulfasalazine (Salazopyrine ) Voorgeschreven door de reumatoloog Inhoud Inleiding... 3 Werking en toepassing... 3 Het gebruik van sulfasalazine... 3 Bijwerkingen... 4 Controle... 4

Nadere informatie

Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Prednis(ol)on bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandelend arts en/of verpleegkundige heeft met u gesproken over het gebruik van Prednis(ol)on. In deze folder krijgt

Nadere informatie

Informatie over het geneesmiddel Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate )

Informatie over het geneesmiddel Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) Patiënteninformatie Informatie over het geneesmiddel Methotrexaat (Emthexate, Ledertrexate ) rkz.nl Uw reumatoloog heeft u Methotrexaat voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Sepsis in de huisartsenpraktijk. Feike Loots Arts-onderzoeker IQ healthcare, Radboudumc

Sepsis in de huisartsenpraktijk. Feike Loots Arts-onderzoeker IQ healthcare, Radboudumc Sepsis in de huisartsenpraktijk Feike Loots Arts-onderzoeker IQ healthcare, Radboudumc Disclosure belangenverstrengeling voor de sprekers van de AZO scholingsavond (Potentiële) belangenverstrengeling Voor

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine )

Sulfasalazine (Salazopyrine ) Sulfasalazine Sulfasalazine (Salazopyrine ) De reumatoloog heeft u Sulfasalazine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het belangrijk

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Leflunomide (Arava ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Leflunomide (Arava ) Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Leflunomide (Arava ) Voorgeschreven door de reumatoloog Inhoud Inleiding... 3 Werking van leflunomide... 3 Het gebruik van leflunomide... 3 Bijwerkingen... 4 Controle... 4 Vruchtbaarheid,

Nadere informatie

Reumatische Koorts en Post-Streptokokken Reactieve Artritis

Reumatische Koorts en Post-Streptokokken Reactieve Artritis www.printo.it/pediatric-rheumatology/be_fm/intro Reumatische Koorts en Post-Streptokokken Reactieve Artritis Versie 2016 1. WAT IS REUMATISCHE KOORTS 1.1 Wat is het? Reumatische koorts wordt veroorzaakt

Nadere informatie

REUMATOLOGIE CASUSSCHETSEN

REUMATOLOGIE CASUSSCHETSEN REUMATOLOGIE April 2004 CASUSSCHETSEN Casusschets 1 Man, 35 jaar. Sinds 4 weken pijnlijke PIP s re hand. Zijn ring past niet meer. Rechter pols is ook gevoelig, niet warm of rood, wel iets gezwollen. Eindstanden

Nadere informatie

Griepprik Wat kan uw apotheek voor u doen? Koorts en pijn

Griepprik Wat kan uw apotheek voor u doen? Koorts en pijn Verkoudheid en griep Plotseling een rillerig gevoel, spierpijn, keelpijn, last van hoesten en koorts... Misschien is dit het begin van een forse griep ( influenza ). In dat geval kunt u ook last krijgen

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Adviezen na een operatie aan de baarmoeder U heeft zojuist een operatie aan de baarmoeder ondergaan. Hierdoor kunt u nog niet zoveel doen. In het Kankercentrum bent u zo goed mogelijk voorbereid op de

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Hydroxychloroquine (Plaquenil ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Hydroxychloroquine (Plaquenil ) Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Hydroxychloroquine (Plaquenil ) Voorgeschreven door de reumatoloog Inhoud Inleiding... 3 Werking en toepassing... 3 Het gebruik van hydroxychloroquine... 3 Bijwerkingen... 4 Controle...

Nadere informatie

Splanchnicus blokkade Behandeling van pijn bij kanker bij het Pijnbehandelcentrum

Splanchnicus blokkade Behandeling van pijn bij kanker bij het Pijnbehandelcentrum Splanchnicus blokkade Behandeling van pijn bij kanker bij het Pijnbehandelcentrum Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken dat

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sulfasalazine. Voorgeschreven door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Sulfasalazine. Voorgeschreven door de reumatoloog Patiënteninformatie Sulfasalazine Voorgeschreven door de reumatoloog Inhoud Inleiding... 4 Werking... 4 Het gebruik van sulfasalazine... 4 Hoe bewaar ik sulfasalazine tabletten?... 5 Controle... 5 Bijwerkingen...

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Azathioprine. Bij reumatische aandoening. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Azathioprine. Bij reumatische aandoening. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Azathioprine i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoening Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw reumatoloog heeft u azathioprine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Anakinra (Kineret ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Anakinra (Kineret ) Voorgeschreven door de reumatoloog Anakinra (Kineret ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0911 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u anakinra gaat gebruiken. In deze folder leest

Nadere informatie

Intra-Operatieve Radiotherapie bij endeldarmkanker

Intra-Operatieve Radiotherapie bij endeldarmkanker Intra-Operatieve Radiotherapie bij endeldarmkanker Deze folder gaat over een eenmalige bestraling tijdens een operatie bij endeldarmkanker. Deze vorm van bestraling heet intra-operatieve radiotherapie

Nadere informatie

Behandeling met Methotrexaat

Behandeling met Methotrexaat Behandeling met Methotrexaat Informatie voor patiënten F0865-3129 juli 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Prednison bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum

Prednison bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Prednison bij ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar Inleiding De maag-darm-leverarts (MDL-arts) heeft samen met u besloten om u te behandelen met Prednison. In deze

Nadere informatie