Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een"

Transcriptie

1 Leefregels na PCI

2

3 U heeft een dotterbehandeling ondergaan. Dit wordt ook wel een PCI genoemd, wat staat voor Percutane Coronaire Interventie. Na ontslag uit het ziekenhuis gaat het herstelproces en de revalidatie thuis door. Van tevoren is moeilijk te zeggen hoe dit proces zal verlopen; dit verschilt van persoon tot persoon. Thuis kunnen vragen ontstaan en wellicht treden er klachten van lichamelijke en/of psychische aard op. Hieronder leest u meer over de meest voorkomende vragen en mogelijke problemen na ontslag. Herstel thuis Na de behandeling kunnen er allerlei klachten optreden, zoals vermoeidheid, lusteloosheid en onzekerheid. U hebt een spannende tijd achter de rug. Uw lichamelijke en geestelijke conditie zijn verminderd. Schrik hier niet van, dit past bij het herstelproces. Door het langzaam oppakken van uw dagelijkse ritme verdwijnen deze klachten meestal vanzelf. Ook uw partner kan door de spanningen van slag zijn. Verschijnselen van overbezorgdheid en nervositeit zijn normaal en verdwijnen vaak na enige tijd vanzelf. Mocht dit niet het geval zijn, bespreek dit dan met uw huisarts of cardioloog. Tijdens de dotterbehandeling is een slagader aangeprikt in de lies of pols, op deze plek heeft u nu een wondje. De wond in de lies wordt afgedrukt of gesloten met een plug (Angioseal). Bij de behandeling via de pols wordt de slagader dichtgedrukt met behulp van een drukverbandje. Lieswond De eerste weken geen druk uitvoeren op de lies. Ondersteun daarom de lies bij het hoesten of persen. U mag 2 tot 3 dagen geen autorijden. Heeft u een hartinfarct doorgemaakt dan mag u 4 weken geen autorijden. Na 2 dagen mag u weer rustig gaan fietsen. U mag een week niet zwaar tillen en geen zware werkzaamheden doen. U mag wel traplopen. Een kleine zwelling of blauwe plek in de lies is normaal. De lies kan een tijd gevoelig blijven.

4 Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een pleister. Gebruik geen poeder en zalfjes op de wond. Neem contact op met de huisarts of uw cardioloog bij Een groter wordende zwelling in de lies. Nabloeding. Bij hevig bloeden 112 (laten) bellen, met uw vuist stevig op de bobbel drukken totdat er hulp is. Toenemende pijn. Duidelijk koud/warm aanvoelen van lies, been of voet. Verkleuring van been of voet Benauwdheidklachten/ pijn op de borst Aanhoudende jeuk Uitslag op de huid Dit alles geldt ook wanneer er een zogenoemde Angioseal in de slagader is geplaatst. Wanneer u een Angio-seal/plug in de lies heeft gekregen. Dan krijgt u een instructiekaartje mee. Hierop staan uw gegevens en datum wanneer de angioseal is geplaatst. Als u binnen 90 dagen (drie maanden) weer een punctie in de lies moet krijgen, moet u dit kaartje laten zien aan de arts. Bewaar dit kaartje dan ook voor 90 dagen, bijvoorbeeld in uw portemonnee. Het duurt namelijk drie maanden voordat de angioseal is opgelost. Polswond U mag twee dagen geen autorijden. Hebt u een hartinfarct doorgemaakt mag u vier weken geen autorijden. Heeft u een mitella? Gebruik deze dan de eerste 48 uur. Heeft u geen mitella, geef dan de arm regelmatig rust door deze te ondersteunen met een kussen. Vermijd handen schudden en tassen dragen. De eerste dag is een zwelling van de arm en een blauwe plek normaal. Ook is de arm/ pols nog gevoelig en er kunnen een paar druppeltjes bloed uit de wond komen. Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een pleister. Gebruik geen poeder en zalfjes op de wond. Laat de pleister twee dagen zitten om een infectie te voorkomen.

5 Neem contact op met de huisarts of uw cardioloog bij Een groter wordende zwelling aan de arm Nabloeding. Bij hevige bloeding 112 (laten) bellen en met twee vingers stevig boven de insteekplaats drukken totdat er hulp is. Toenemende pijn. Duidelijk kou/warm aanvoelen van de arm of hand. Verkleuring van de hand of arm. Benauwdheidklachten/ pijn op de borst. Aanhoudende jeuk. Uitslag van de huid. Bloedverdunnende middelen Na ontslag uit het ziekenhuis blijft u medicijnen gebruiken die de stolling van het bloed remmen. Bij deze medicijnen is de neiging tot bloeden sterker dan normaal. Welke medicijnen worden voorgeschreven hangt van meerdere factoren af. Leefregels Na ontslag uit het ziekenhuis volgt als vast onderdeel van de behandeling het hartrevalidatieprogramma. Vooruitlopend daarop geven wij u voor een optimaal herstel en om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen vast de volgende adviezen: Roken Onderzoek heeft aangetoond dat roken slecht is voor hart en bloedvaten. Stoppen met roken verbetert niet alleen uw conditie, maar verkleint ook het risico op hart- en vaatziekten. Wanneer u stopt met roken heeft u na een jaar 50% minder kans op een hartinfarct. Stoppen met roken is echt de moeite waard. Heeft u hulp nodig bij het stoppen met roken, neem dan contact op met uw huisarts. Voeding Uw voedingspatroon is erg belangrijk. Kies voor magere of halfvolle producten in plaats van volle en vette producten en voeg het liefst geen of anders zo min mogelijk zout toe aan uw eten. Als u overgewicht heeft, is het verstandig om af te vallen. U kunt dit bespreken met de verpleegkundig coördinator van het hartrevalidatieteam of uw huisarts. Op de afdeling waar u behandeld wordt, vindt u voorlichtingsmateriaal over gezonde voeding. Tijdens het hartrevalidatieprogramma kunt u ook een diëtist raadplegen.

6 Douchen/baden De eerste vier dagen mag u niet in bad of zwemmen. Dit omdat het wondje daardoor week kan worden en er een grotere kans is op een nabloeding of infectie. U mag wel kortdurend (5 minuten) douchen. Stel het bezoek van een sauna voor zeker een week uit. In de sauna gaan de bloedvaten open staan waardoor de kans op een nabloeding groter wordt. Fietsen en autorijden U heeft een dotterbehandeling via de lies ondergaan, dan mag u vanwege de lieswond de eerste 2-3 dagen na een dotterbehandeling niet fietsen en autorijden. Heeft u hiernaast ook een hartinfarct gehad, dan geldt het advies volgens de CBR-richtlijnen (Centraal Bureau Rijvaardigheid): vier weken geen autorijden. Rust en beweging Bepaal uw eigen tempo en neem tussendoor voldoende rust. Voer uw activiteiten op. Dit geldt voor zowel uw lichamelijke activiteiten als voor uw geestelijke en sociale activiteiten. Een beetje moe worden mag, maar overdrijf het niet. Probeer situaties die stress veroorzaken, te vermijden en probeer afstand te nemen van hetgeen u in onaangename spanning brengt. Het hartrevalidatieprogramma biedt u de mogelijkheid om aandacht te besteden aan stressvermindering en leefstijlverandering. Weer starten met sporten is afhankelijk van uw conditie voor de behandeling. Bespreek dit met de cardioloog, zeker als u gewend bent om vaak intensief te sporten. Normaal gesproken kunt u uw conditie weer langzaam opbouwen. Vrijen De inspanning bij vrijen is te vergelijken met het oplopen van twee trappen. Het advies luidt het gewoon te doen als u en uw partner er weer aan toe zijn. Het levert geen bijzonder risico voor het hart op. Werkhervatting Het moment van werkhervatting is van meerdere factoren afhankelijk en voor iedereen verschillend. U voelt over het algemeen zelf het beste wanneer u weer aan werken toe bent. Bespreek de werkhervatting in vroeg stadium met werkgever, bedrijfsarts en bespreek het tijdens de controle afspraak met uw cardioloog. Mocht u wat langer thuis zijn, probeer dan contact met uw werk te houden, bijvoorbeeld door eens koffie te gaan drinken. Zo wordt de afstand niet te groot.

7 Hartrevalidatie Wij zijn ervan bewust dat u, naast deze raadgevingen over het lichamelijk herstel, ook vragen kunt hebben en adviezen wenst over mogelijk nog andere zaken. In principe komt u in aanmerking voor hartrevalidatie. Tijdens de revalidatieperiode kunt u met deze vragen altijd terecht bij een van de verpleegkundig coördinatoren hartrevalidatie. Vragen over uw behandeling kunt u ook altijd voorleggen aan uw cardioloog. Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie, dan kunt u die altijd stellen aan de verpleegkundige van de afdeling of uw cardioloog. Telefonische bereikbaarheid: Mw L Stollman, coördinator hartrevalidatie Maandag, dinsdag en donderdag voor uur /toestel 3388 Mw A. Brekelmans, coördinator hartrevalidatie Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag voor uur /toestel 3388 Afdeling 5A/5B Afdeling Fysiotherapie Polikliniek Cardiologie De Nederlandse Hartstichting heeft een informatielijn voor vragen over hart- en vaatziekten (0900) van tot uur, zie ook

Cardiologie Na een dotterbehandeling

Cardiologie Na een dotterbehandeling Cardiologie Na een dotterbehandeling Inleiding U heeft een dotterbehandeling (P.T.C.A. = Percutane Transluminale Coronaire Angioplastiek) ondergaan. Er kunnen thuis nog vragen ontstaan en mogelijk kunnen

Nadere informatie

Cardiologie Na een drukmeting (FFR)

Cardiologie Na een drukmeting (FFR) Cardiologie Na een drukmeting (FFR) Inleiding U heeft een drukmeting van de kransslagader(s) (FFR = Fractional Flow Reserve) ondergaan. Dit is een onderzoek van de kransslagader(s). Het is dus geen behandeling

Nadere informatie

Cardiologie Leefregels na een hartkatheterisatie

Cardiologie Leefregels na een hartkatheterisatie Cardiologie Leefregels na een hartkatheterisatie Inleiding U heeft een hartkatheterisatie van de kransslagader ondergaan (coronair angiografie) dit is een onderzoek van de kransslagaders of de grote lichaamsslagader.

Nadere informatie

Leefregels na pacemaker implantatie

Leefregels na pacemaker implantatie Leefregels na pacemaker implantatie U heeft een implantatie van een pacemaker ondergaan. Na ontslag uit het ziekenhuis gaat het herstelproces en de revalidatie thuis door. Vooraf is moeilijk te zeggen

Nadere informatie

Leefregels en adviezen na een hartinfarct

Leefregels en adviezen na een hartinfarct Leefregels en adviezen na een hartinfarct Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Herstel thuis 1 Bewegen 1 Autorijden 2 Werken 2 Vakantie 2 Seksualiteit 3 Dieet 3 Alcohol 3 Roken 3 Psychische

Nadere informatie

Leefregels en adviezen na een hartinfarct

Leefregels en adviezen na een hartinfarct Leefregels en adviezen na een hartinfarct Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Herstel thuis 1 Bewegen 1 Autorijden 2 Werken 2 Vakantie 3 Seksualiteit 3 Dieet 3 Alcohol 3 Roken 3 Psychische

Nadere informatie

Leefregels na een pacemakerimplantatie

Leefregels na een pacemakerimplantatie Leefregels na een pacemakerimplantatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Herstel thuis 1 Wond 1 Vervanging batterij van uw pacemaker 2 Goed om te weten 2 Bloedverdunnende middelen

Nadere informatie

Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling of FFR-meting

Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling of FFR-meting Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling of FFR-meting U heeft vandaag een onderzoek of behandeling aan uw kransslagaders ondergaan. In deze folder vindt u instructies voor thuis. Volg deze

Nadere informatie

Nazorg bij een hartkatheterisatie

Nazorg bij een hartkatheterisatie Nazorg bij een hartkatheterisatie Via de liesslagader of polsslagader Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft vandaag een hartkatheterisatie ondergaan. Tijdens

Nadere informatie

Hartkatheterisatie, leefregels na het onderzoek

Hartkatheterisatie, leefregels na het onderzoek Cardiologie Hartkatheterisatie, leefregels na het onderzoek www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CAR014 / Hartkatheterisatie, leefregels na het

Nadere informatie

Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling, FFR, IVUS of OCT

Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling, FFR, IVUS of OCT Instructies na een hartkatheterisatie dotterbehandeling, FFR, IVUS of OCT U heeft vandaag een onderzoek of behandeling aan uw kransslagaders ondergaan. In deze folder vindt u instructies voor thuis. Volg

Nadere informatie

Nazorg bij een hartcatheterisatie. Via de liesslagader of polsslagader

Nazorg bij een hartcatheterisatie. Via de liesslagader of polsslagader Nazorg bij een hartcatheterisatie Via de liesslagader of polsslagader Inleiding U heeft vandaag een hartcatheterisatie ondergaan. Tijdens dit onderzoek bent u in uw liesslagader of polsslagader geprikt.

Nadere informatie

Nazorg behandeling van een slagader. Dotterbehandeling Stentplaatsing

Nazorg behandeling van een slagader. Dotterbehandeling Stentplaatsing Nazorg behandeling van een slagader Dotterbehandeling Stentplaatsing Inleiding In deze folder kunt u lezen welke instructies belangrijk zijn nadat u een dotterbehandeling en/of stent plaatsing heeft ondergaan.

Nadere informatie

Nazorg bij een hartcatheterisatie Via de liesslagader of polsslagader

Nazorg bij een hartcatheterisatie Via de liesslagader of polsslagader Nazorg bij een hartcatheterisatie Via de liesslagader of polsslagader Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft vandaag een hartcatheterisatie ondergaan. Tijdens

Nadere informatie

Spoedopname op de hartbewaking

Spoedopname op de hartbewaking Deze brochure is bedoeld voor mensen die onverwacht zijn opgenomen op de hartbewaking van het MCL, bijvoorbeeld via de ambulance of na een bezoek aan de spoedeisende hulp. Zo n plotselinge opname is voor

Nadere informatie

Nazorg behandeling van een slagader Dotterbehandeling Stentplaatsing

Nazorg behandeling van een slagader Dotterbehandeling Stentplaatsing Nazorg behandeling van een slagader Dotterbehandeling Stentplaatsing Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over welke instructies belangrijk

Nadere informatie

Leefregels en adviezen na een hartklepoperatie

Leefregels en adviezen na een hartklepoperatie Leefregels en adviezen na een hartklepoperatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Herstel thuis 1 Complicaties 1 De wonden 2 Het borstbeen 2 Bewegen 2 Werken 2 Seksualiteit 3 Dieet

Nadere informatie

Hartcatheterisatie, leefregels na het onderzoek

Hartcatheterisatie, leefregels na het onderzoek Cardiologie Hartcatheterisatie, leefregels na het onderzoek www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CAR014 / Hartcatheterisatie, leefregels na het

Nadere informatie

Leefregels na hartkatheterisatie of dotterbehandeling

Leefregels na hartkatheterisatie of dotterbehandeling Leefregels na hartkatheterisatie of dotterbehandeling Vandaag bent u onderzocht en/of behandeld. De behandeling heeft plaats gevonden via de slagader van de lies of via de slagader in de pols. U heeft

Nadere informatie

H Hartkatheterisatie via de lies

H Hartkatheterisatie via de lies H.215703.1115 Hartkatheterisatie via de lies Inleiding Uw cardioloog heeft voorgesteld om binnenkort een hartkatheterisatie bij u te doen. Dit onderzoek gebeurt in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis op de hartkatheterisatiekamer.

Nadere informatie

Nazorg na een hartkatheterisatie of dotter-/ stentbehandeling

Nazorg na een hartkatheterisatie of dotter-/ stentbehandeling Nazorg na een hartkatheterisatie of dotter-/ stentbehandeling U heeft een hartkatheterisatie of dotter-/stentbehandeling gehad. De cardioloog is via de slagader met een dunne katheter naar binnen gegaan.

Nadere informatie

Verder na dotterbehandeling

Verder na dotterbehandeling CARDIOLOGIE Verder na dotterbehandeling U heeft een dotterprocedure ondergaan en bent hiervoor opgenomen in het Laurentius Ziekenhuis. Binnenkort mag u met ontslag. Tijdens uw verblijf bent u onder begeleiding

Nadere informatie

H Angiografie via de lies Röntgenonderzoek van de bloedvaten

H Angiografie via de lies Röntgenonderzoek van de bloedvaten H.96979.0215 Angiografie via de lies Röntgenonderzoek van de bloedvaten Inleiding Uw specialist heeft een röntgenonderzoek van de bloedvaten (angiografie) aangevraagd. Hiermee kunnen afwijkingen van de

Nadere informatie

Cardiologie Na een hartoperatie

Cardiologie Na een hartoperatie Cardiologie Na een hartoperatie Weer naar huis Binnenkort kunt u weer naar huis. Het tijdstip waarop dit gebeurt hangt af van uw herstel. Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u de volgende papieren mee:

Nadere informatie

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Patiënteninformatie Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Na een buikoperatie: adviezen voor thuis 1312776 Na een buikoperatie.indd 1 1 03-03-17 13:44 Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Polikliniek

Nadere informatie

Leefregels na een hartinfarct, met of zonder dotterprocedure

Leefregels na een hartinfarct, met of zonder dotterprocedure Patiënteninformatie Leefregels na een hartinfarct, met of zonder dotterprocedure rkz.nl Na uw hartinfarct heeft u waarschijnlijk veel vragen en krijgt u veel raadgevingen. In deze informatiefolder zetten

Nadere informatie

Leefregels en adviezen na een CABG

Leefregels en adviezen na een CABG Leefregels en adviezen na een CABG Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Herstel thuis 1 Complicaties 1 De wonden 2 Het borstbeen 2 Bewegen 2 Werken 3 Seksualiteit 3 Dieet 3 Roken 3 Psychische

Nadere informatie

Adviezen na een hartoperatie

Adviezen na een hartoperatie Adviezen na een hartoperatie Informatie voor patiënten F0852-1150 januari 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hartinfarct, dotter- of stentbehandeling FYSIO- THERAPIE. Voelt beter

Fysiotherapie na een hartinfarct, dotter- of stentbehandeling FYSIO- THERAPIE. Voelt beter Fysiotherapie na een hartinfarct, dotter- of stentbehandeling FYSIO- THERAPIE Voelt beter U bent in het Maasziekenhuis Pantein opgenomen na een hartinfarct, een dotter- of een stentbehandeling. Tijdens

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. Polikliniek hart-long-sport & dagbehandeling

Hartkatheterisatie. Polikliniek hart-long-sport & dagbehandeling Hartkatheterisatie Polikliniek hart-long-sport & dagbehandeling Inhoudsopgave Wat is een hartkatheterisatie? 2 Doel van de hartkatheterisatie 2 Duur van de opname 2 Voorbereiding thuis 2 Medicijngebruik

Nadere informatie

Cardiologie. Leefregels na CABG (bypassoperatie) Afdeling: Onderwerp:

Cardiologie. Leefregels na CABG (bypassoperatie) Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Cardiologie Na uw bypassoperatie heeft u waarschijnlijk veel vragen en krijgt u veel raadgevingen. In deze informatiefolder zetten we belangrijke leefregels voor u op een rij. Deze

Nadere informatie

Nazorg hartcatheterisatie via de lies

Nazorg hartcatheterisatie via de lies Patiënteninformatie Nazorg hartcatheterisatie via de lies rkz.nl Inleiding Vandaag heeft u een hartkatheterisatie (ook wel CAG genoemd) ondergaan. In deze folder kunt u nalezen welke instructies van belang

Nadere informatie

Cardiologie. Renale denervatie.

Cardiologie. Renale denervatie. Cardiologie Renale denervatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hoge bloeddruk... 3 Voorbereiding behandeling... 3 Beschrijving van de behandeling... 4 Duur van de behandeling... 4 Nazorg... 5 Andere behandelingen...

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Hartkatheterisatie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Hartkatheterisatie Informatie voor patiënten F0850-3510 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357

Nadere informatie

Leefregels na een hartinfarct, met of zonder dotterprocedure

Leefregels na een hartinfarct, met of zonder dotterprocedure Patiënteninformatie Leefregels na een hartinfarct, met of zonder dotterprocedure rkz.nl Na uw hartinfarct heeft u waarschijnlijk veel vragen en krijgt u veel raadgevingen. In deze informatiefolder zetten

Nadere informatie

Leefregels na een operatie

Leefregels na een operatie Leefregels na een operatie Onlangs heeft u een operatie ondergaan op de verpleegafdeling Heelkunde van het Radboudumc. In deze folder vindt u informatie over uw herstel en de periode na de operatie. Ook

Nadere informatie

Informatie aan patiënten opgenomen na een hartinfarct, pci of hartoperatie (CABG en/of klep)

Informatie aan patiënten opgenomen na een hartinfarct, pci of hartoperatie (CABG en/of klep) Informatie aan patiënten opgenomen na een hartinfarct, pci of hartoperatie (CABG en/of klep) Eigendom van Naam Adres Plaats Telefoonnummer Bij verlies wordt de vinder vriendelijk verzocht contact op te

Nadere informatie

Cardiologische leefregels

Cardiologische leefregels Cardiologische leefregels Cardiologie alle aandacht Cardiologische leefregels Naam patiënt: Afdeling: Diagnose PTCA (dotterbehandeling) via lies PTCA (dotterbehandeling) via pols Leefregels Eerste 3 dagen

Nadere informatie

Leefregels na hartklepoperatie

Leefregels na hartklepoperatie Afdeling: Onderwerp: Cardiologie Na uw hartklepoperatie heeft u waarschijnlijk veel vragen en krijgt u veel raadgevingen. In deze informatiefolder zetten we belangrijke leefregels voor u op een rij. Deze

Nadere informatie

Verder na een hartinfarct

Verder na een hartinfarct CARDIOLOGIE Verder na een hartinfarct U heeft een hartinfarct doorgemaakt en bent hiervoor opgenomen in het Laurentius Ziekenhuis. Binnenkort mag u met ontslag. Tijdens uw verblijf bent u onder begeleiding

Nadere informatie

Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA)

Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA) Leefregels na operatie aan verwijde slagader via de buik (AAA) Inleiding U heeft een operatie ondergaan aan een verwijding van de buikslagader. Hierdoor heeft u een buikwond die tijd nodig heeft om te

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie. Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct

Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie. Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie In deze folder vindt u informatie voor de eerste weken na uw ontslag

Nadere informatie

Cardiologie. Dotterbehandeling

Cardiologie. Dotterbehandeling Cardiologie Dotterbehandeling BEHANDELING Dotterbehandeling U ondergaat binnenkort een dotterbehandeling in ons ziekenhuis. Na de behandeling blijft u een nacht in het ziekenhuis. In deze folder leest

Nadere informatie

Cardiologie. Thuis na een hartoperatie, wat nu?

Cardiologie. Thuis na een hartoperatie, wat nu? Cardiologie Thuis na een hartoperatie, wat nu? 1 Thuis na een hartoperatie, wat nu? Onlangs heeft u een bypassoperatie en/of operatie aan de hartklep(pen) ondergaan. Na de operatie elders is de fysiotherapie

Nadere informatie

DOTTERBEHANDELING OF PERCUTANE CORONAIR INTERVENTIE (PCI)

DOTTERBEHANDELING OF PERCUTANE CORONAIR INTERVENTIE (PCI) DOTTERBEHANDELING OF PERCUTANE CORONAIR INTERVENTIE (PCI) 661 Inleiding In deze folder vertellen wij u over het volgende gedeelte van uw behandeling. U heeft het onderzoek hartkatheterisatie (CAG) ondergaan

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. U wordt opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis op locatie TweeSteden Tilburg:

Hartkatheterisatie. U wordt opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis op locatie TweeSteden Tilburg: Hartkatheterisatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te gaan. Wat is een hartkatheterisatie? 1 Voorbereidingen 2 Wat gebeurt er tijdens het onderzoek 2 Tijdsduur 3 De uitslag 3 Na het onderzoek

Nadere informatie

Thoraxcentrum Twente. Een (dreigend) hartinfarct en een spoed dotter- en stentbehandeling (PCI) Patiënten Informatie Map (PIM)

Thoraxcentrum Twente. Een (dreigend) hartinfarct en een spoed dotter- en stentbehandeling (PCI) Patiënten Informatie Map (PIM) Thoraxcentrum Twente Een (dreigend) hartinfarct en een spoed dotter- en stentbehandeling (PCI) Patiënten Informatie Map (PIM) Eigendom van adres postcode en woonplaats telefoon TCT 37/08 10 Inleiding

Nadere informatie

Leefregels na een hartklepoperatie

Leefregels na een hartklepoperatie Leefregels na een hartklepoperatie Na uw hartklepoperatie heeft u waarschijnlijk veel vragen en krijgt u veel raadgevingen. In deze informatiefolder zetten we belangrijke leefregels voor u op een rij.

Nadere informatie

Hartinfarct gehad? Hoe nu verder. Cardiologie

Hartinfarct gehad? Hoe nu verder. Cardiologie Hartinfarct gehad? Hoe nu verder Cardiologie Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Uitleg over een hartinfarct 3 2. Diagnose en behandeling 4 3. Naar huis 6 4. Instructies en adviezen voor thuis 7 3 Uitleg

Nadere informatie

Hartkatheterisatie tijdens uw opname

Hartkatheterisatie tijdens uw opname Hartkatheterisatie tijdens uw opname Tijdens uw opname in Gelre ziekenhuizen Zutphen is op advies van uw cardioloog besloten tot een hartkatheterisatie (CAG= Coronair Angio Grafie). Dit onderzoek vindt

Nadere informatie

Cardiologie. FFR-meting. www.catharinaziekenhuis.nl

Cardiologie. FFR-meting. www.catharinaziekenhuis.nl Cardiologie FFR-meting www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is FFR?... 3 Voorbereiding... 3 Dag van de opname... 3 Dag van de behandeling... 4 De behandeling... 4 Hartkatheterisatie... 4 FFR-meting...

Nadere informatie

U wordt opgenomen in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis) op locatie ETZ TweeSteden:

U wordt opgenomen in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis) op locatie ETZ TweeSteden: Hartkatheterisatie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een hartkatheterisatie? 1 Voorbereidingen 2 Wat gebeurt er tijdens het onderzoek 3 Tijdsduur 3 De uitslag 3 Na het onderzoek

Nadere informatie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie

Weer naar huis na een orthopedische operatie Afdeling Orthopedie Het duurt niet lang meer voordat u naar huis gaat om verder te herstellen. Om u goed voor te bereiden op uw ontslag, heeft het team orthopedie voor u deze folder ontwikkeld. Het doel van deze folder is

Nadere informatie

Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt

Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt Geachte heer of mevrouw, Onlangs heeft u een hartinfarct, een dotterbehandeling of een hartoperatie gehad. Misschien waren er voordien al voortekenen

Nadere informatie

Eten en drinken Voor de ingreep mag u gewoon eten en drinken.

Eten en drinken Voor de ingreep mag u gewoon eten en drinken. Hartkatheterisatie U krijgt binnenkort een hartkatheterisatie. Deze ingreep is nodig omdat u pijn op de borst heeft, een hartklepaandoening heeft of omdat u een hartinfarct heeft gehad. Uw cardioloog wil

Nadere informatie

Hartcatheterisatie. Voorbereiding. Als uw hartcatheterisatie s ochtends is: Als uw hartcatheterisatie s middags is: Gebruik medicijnen

Hartcatheterisatie. Voorbereiding. Als uw hartcatheterisatie s ochtends is: Als uw hartcatheterisatie s middags is: Gebruik medicijnen Hartcatheterisatie Op advies van uw cardioloog heeft u besloten tot een hartcatheterisatie. Dit onderzoek gebeurt in Gelre ziekenhuizen Zutphen. Deze folder geeft u informatie over uw opname. Voorbereiding

Nadere informatie

Hartkatheterisatie tijdens uw opname

Hartkatheterisatie tijdens uw opname Hartkatheterisatie tijdens uw opname Tijdens uw opname in Gelre ziekenhuizen Zutphen is op advies van uw cardioloog besloten tot een hartkatheterisatie (CAG= Coronair Angio Grafie). Dit onderzoek vindt

Nadere informatie

Leefregels na een bypassoperatie

Leefregels na een bypassoperatie Leefregels na een bypassoperatie Na uw bypassoperatie heeft u waarschijnlijk veel vragen en krijgt u veel raadgevingen. In deze informatiefolder zetten we belangrijke leefregels voor u op een rij. Deze

Nadere informatie

Verpleegafdeling N1. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een angioseal. Slingeland Ziekenhuis

Verpleegafdeling N1. Patiënteninformatie. Weer naar huis na een angioseal. Slingeland Ziekenhuis Verpleegafdeling N1 Weer naar huis na een angioseal i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen om

Nadere informatie

CARDIOLOGIE. Hartkatheterisatie ONDERZOEK

CARDIOLOGIE. Hartkatheterisatie ONDERZOEK CARDIOLOGIE Hartkatheterisatie ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Hartkatheterisatie Bij een

Nadere informatie

HARTKATHETERISATIE 920

HARTKATHETERISATIE 920 HARTKATHETERISATIE 920 Inleiding In het Sint Franciscus Gasthuis worden verschillende onderzoeken verricht met behulp van röntgenstralen (röntgenfoto), ultrageluidsgolven (echografie) of magnetische velden

Nadere informatie

Cardiologie. Hartrevalidatie.

Cardiologie. Hartrevalidatie. Cardiologie Hartrevalidatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hartrevalidatie, voor wie?... 3 Wat kan het hartrevalidatieprogramma voor u betekenen... 3 Intakegesprek... 4 Informatiebijeenkomsten... 4

Nadere informatie

PCI Behandeling in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis) Locatie ETZ TweeSteden

PCI Behandeling in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis) Locatie ETZ TweeSteden PCI Behandeling in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis) Locatie ETZ TweeSteden Naam :.. U wordt opgenomen op dag U wordt op deze dag om uur verwacht op de 5 e etage afdeling 5b Cardiologie, bij de

Nadere informatie

Beatrix Kinderziekenhuis. Informatie voor na een hartoperatie

Beatrix Kinderziekenhuis. Informatie voor na een hartoperatie Beatrix Kinderziekenhuis Informatie voor na een hartoperatie Beatrix Kinderziekenhuis Inleiding Uw kind heeft een hartoperatie ondergaan. De arts en verpleegkundigen bespreken met u welke zorg en aandacht

Nadere informatie

Hartkatheterisatie CARDIOLOGIE. Hartonderzoek m.b.v. katheters

Hartkatheterisatie CARDIOLOGIE. Hartonderzoek m.b.v. katheters CARDIOLOGIE Hartkatheterisatie Hartonderzoek m.b.v. katheters Binnenkort komt u naar ons ziekenhuis voor een hartkatheterisatie (coronair angiografie). Bij dit onderzoek wordt gewerkt met röntgenstraling.

Nadere informatie

Cardiologie. Hartkatheterisatie

Cardiologie. Hartkatheterisatie Cardiologie Hartkatheterisatie ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling, locatie Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken u om

Nadere informatie

Hartkatheterisatie (CAG)

Hartkatheterisatie (CAG) Hartkatheterisatie (CAG) 2 Uw afspraak voor de hartkatheterisatie is op: O dinsdag: O donderdag: datum:.. datum:.. Inleiding Binnenkort krijgt u een hartkatheterisatie. Ter informatie hierover ontvangt

Nadere informatie

Leefregels na een vaatoperatie

Leefregels na een vaatoperatie Leefregels na een vaatoperatie Chirurgie Beter voor elkaar 2 Leefregels na een vaatoperatie Inleiding In deze folder vindt u informatie over leefregels na een vaatoperatie. De verpleegkundige kruist aan

Nadere informatie

Richtlijnen na een halsslagaderoperatie

Richtlijnen na een halsslagaderoperatie VAATCHIRURGIE Richtlijnen na een halsslagaderoperatie ADVIES Richtlijnen na een halsslagaderoperatie Onlangs hebt u een vaatoperatie ondergaan. Na de operatie kunt u de dagelijkse activiteiten langzaam

Nadere informatie

Informatie voor thuis Na een opname op afdeling D2, locatie Dordwijk

Informatie voor thuis Na een opname op afdeling D2, locatie Dordwijk Informatie voor thuis Na een opname op afdeling D2, locatie Dordwijk Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent opgenomen geweest op afdeling D2. De specialist

Nadere informatie

HARTREVALIDATIE (IPZ)

HARTREVALIDATIE (IPZ) HARTREVALIDATIE (IPZ) 17721 Inleiding Deze folder geeft u informatie over het poliklinisch hartrevalidatieprogramma IPZ (Intensieve Poliklinische Zorg). De behandelmethoden voor hart- en vaatziekten zijn

Nadere informatie

H Hartkatheterisatie via de pols

H Hartkatheterisatie via de pols H.367525.1115 Hartkatheterisatie via de pols 2 Inleiding In overleg met uw cardioloog is besloten om binnenkort een hartkatheterisatie via uw pols te doen. In de brochure Hartkatheterisatie van de Nederlandse

Nadere informatie

Leefregels na een vaatoperatie

Leefregels na een vaatoperatie Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Leefregels na een vaatoperatie 1 www.ikazia.nl Leefregels na vaatoperatie 800773 / november 2014 Leefregels na een vaatoperatie Inleiding In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Hartrevalidatie. gemini-ziekenhuis.nl

Hartrevalidatie. gemini-ziekenhuis.nl Hartrevalidatie gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Hartrevalidatie 3 Het voorlichtingsprogramma 3 Het trainingsprogramma 4 De leefstijlcursus 5 Na de hartrevalidatie 6 Verhindering 6 Vergoeding 7 Uw vragen

Nadere informatie

Informatie voor thuis na een longoperatie

Informatie voor thuis na een longoperatie Informatie voor thuis na een longoperatie Wanneer naar huis? U bent opgenomen (geweest) voor een longoperatie op afdeling C1. Als alles voorspoedig verloopt kunt u bij een kijkoperatie meestal tussen

Nadere informatie

H.367500.0715. Dotterbehandeling Stent plaatsing (bloedvaten bekken/been)

H.367500.0715. Dotterbehandeling Stent plaatsing (bloedvaten bekken/been) H.367500.0715 Dotterbehandeling Stent plaatsing (bloedvaten bekken/been) Inleiding In overleg met uw specialist is besloten dat er binnenkort een dotterbehandeling van (één van) uw bloedvaten in het bekken/been

Nadere informatie

Nazorg na een buikoperatie

Nazorg na een buikoperatie Nazorg na een buikoperatie 2 U heeft in Canisius Wilhelmina Ziekenhuis een operatie aan de buik gehad. In deze folder staan enkele richtlijnen om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Beweging

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma

Hartrevalidatieprogramma Hartrevalidatieprogramma Uw cardioloog heeft u aangemeld voor het hartrevalidatieprogramma van Flow, een samenwerkingsverband tussen Máxima Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis. Dit programma start

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie. Afdeling Cardiologie

Poliklinische hartrevalidatie. Afdeling Cardiologie Poliklinische hartrevalidatie Afdeling Cardiologie Waarom hartrevalidatie? Hartrevalidatie is een effectieve manier om te leren omgaan met uw hartklachten. Hartrevalidatie is bedoeld om u te ondersteunen

Nadere informatie

Hartkatheterisatie (CAG)

Hartkatheterisatie (CAG) Hartkatheterisatie (CAG) Uw afspraak voor de hartkatheterisatie is op: O dinsdag: O donderdag: datum:.... datum: Inleiding Binnenkort krijgt u een hartkatheterisatie. Ter informatie hierover ontvangt u

Nadere informatie

Naar huis na een hartinfarct Wat u beter wel en niet kunt doen! Afdeling C2 IJsselland Ziekenhuis

Naar huis na een hartinfarct Wat u beter wel en niet kunt doen! Afdeling C2 IJsselland Ziekenhuis Naar huis na een hartinfarct Wat u beter wel en niet kunt doen! Afdeling C2 IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Voorbereiding op uw ontslag 2 2. Weer thuis 4 2.1 Medicijnen 2.2 Werk 2.3 Autorijden 2.4

Nadere informatie

Hartrevalidatie poliklinische patiënten

Hartrevalidatie poliklinische patiënten Hartrevalidatie poliklinische patiënten In verband met hart- en of vaatproblemen wordt u behandeld in het TweeSteden ziekenhuis. Een hartstoornis kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het

Nadere informatie

Hartrevalidatie (poliklinisch)

Hartrevalidatie (poliklinisch) Hartrevalidatie (poliklinisch) Informatie over het hartrevalidatieprogramma in het ETZ voor patiënten en partners Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is hartrevalidatie? 1 Voor

Nadere informatie

Nazorg na een buikoperatie

Nazorg na een buikoperatie Nazorg na een buikoperatie 2 U heeft in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis een operatie aan de buik gehad. Hieronder staan enkele richtlijnen om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Douchen/baden

Nadere informatie

Verder na een bypass-operatie

Verder na een bypass-operatie CARDIOLOGIE Verder na een bypass-operatie Inleiding U hebt onlangs een bypass-operatie ondergaan. Voor verder herstel bent u opgenomen in het Laurentius Ziekenhuis. Binnenkort mag u met ontslag. Tijdens

Nadere informatie

Ontslagadviezen cardiologie na opname op de afdeling dagbehandeling

Ontslagadviezen cardiologie na opname op de afdeling dagbehandeling Ontslagadviezen cardiologie na opname op de afdeling dagbehandeling Afdeling dagbehandeling Angio Seal Ontslagadviezen na angio seal: De pleister mag u de dag na de behandeling verwijderen. De eerste 3

Nadere informatie

Dotterbehandeling stent plaatsen (hydratie)

Dotterbehandeling stent plaatsen (hydratie) Dotterbehandeling stent plaatsen (hydratie) Inleiding Deze folder geeft u informatie over de dotterbehandeling en eventuele stentplaatsing. U wordt voor dit onderzoek drie dagen opgenomen (2 nachten) in

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu?

Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu? Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu? Bezoekadressen: Meander Medisch Centrum Maatweg 3 3813 TZ Amersfoort Locatie Baarn Molenweg 2 3743 CM Baarn Locatie Barneveld (Medisch Centrum de Burgt)

Nadere informatie

Dotterbehandeling stent plaatsen

Dotterbehandeling stent plaatsen Dotterbehandeling stent plaatsen Inleiding Deze folder geeft u informatie over de dotterbehandeling en eventuele stentplaatsing. U wordt voor dit onderzoek twee dagen (1 nacht) opgenomen in het ziekenhuis.

Nadere informatie

CARDIOLOGIE. Hartkatheterisatie ONDERZOEK

CARDIOLOGIE. Hartkatheterisatie ONDERZOEK CARDIOLOGIE Hartkatheterisatie ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken u om 10 minuten

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Wenkbrauwlift. Polikliniek Plastische Chirurgie

PATIËNTEN INFORMATIE. Wenkbrauwlift. Polikliniek Plastische Chirurgie PATIËNTEN INFORMATIE Wenkbrauwlift Polikliniek Plastische Chirurgie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil de polikliniek Plastische Chirurgie van het Maasstad Ziekenhuis u informeren

Nadere informatie

Nazorg plastische chirurgie

Nazorg plastische chirurgie Nazorg plastische chirurgie U bent geopereerd en gaat nu weer naar huis. In deze folder vindt u enkele richtlijnen voor de nazorg thuis. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Ontslag

Nadere informatie

Hartkatheterisatie. Voorbereiding. Als uw hartkatheterisatie s ochtends is: Als uw hartkatheterisatie s middags is: Gebruik medicijnen

Hartkatheterisatie. Voorbereiding. Als uw hartkatheterisatie s ochtends is: Als uw hartkatheterisatie s middags is: Gebruik medicijnen Hartkatheterisatie Op advies van uw cardioloog heeft u besloten tot een hartkatheterisatie. Dit onderzoek gebeurt in Gelre ziekenhuizen Zutphen. Deze folder geeft u informatie over uw opname. Voorbereiding

Nadere informatie

Weer naar huis na een dikke darmoperatie

Weer naar huis na een dikke darmoperatie Weer naar huis na een dikke darmoperatie U heeft een darmoperatie ondergaan en mag nu naar huis. Daarom ontvangt u deze folder. In deze folder is algemene informatie opgenomen die van belang is wanneer

Nadere informatie

Sticker patiënt. Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee!

Sticker patiënt. Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee! Hartfalenpolikliniek Uw eigen gegevens: Sticker patiënt Contactpersoon:... Apotheek:... Neem bij ieder bezoek op de polikliniek uw recente medicijnlijst en dit info boekje mee! Inleiding U bent door de

Nadere informatie

Ontslag in zicht. Wat u moet weten wanneer u met ontslag gaat op verpleegafdeling C2N

Ontslag in zicht. Wat u moet weten wanneer u met ontslag gaat op verpleegafdeling C2N Ontslag in zicht Wat u moet weten wanneer u met ontslag gaat op verpleegafdeling C2N U bent geopereerd op de verpleegafdeling Neurochirurgie / Plastische Chirurgie van het Radboudumc. In deze folder vindt

Nadere informatie

Hartrevalidatie. Poli Hartrevalidatie

Hartrevalidatie. Poli Hartrevalidatie 00 Hartrevalidatie Poli Hartrevalidatie Waarom hartrevalidatie? Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis. Het kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Het vertrouwen in uw eigen lichaam

Nadere informatie

Operatie aan de elleboogzenuw

Operatie aan de elleboogzenuw Operatie aan de elleboogzenuw Ziekenhuis Gelderse Vallei In overleg met uw behandelend specialist, heeft u besloten om u te laten opereren aan een beknelde elleboogzenuw (nervus ulnaris). In deze folder

Nadere informatie

FFR meting. Fractional Flow Reserve. Waarom is een FFR meting nodig? Voorbereidingen. Wat neemt u mee? Eten en drinken

FFR meting. Fractional Flow Reserve. Waarom is een FFR meting nodig? Voorbereidingen. Wat neemt u mee? Eten en drinken FFR meting Fractional Flow Reserve In overleg met uw behandelend arts ondergaat u binnenkort een Fractional Flow Reserve meting, kortweg FFR meting. Dit is een aanvullend onderzoek naar vernauwingen van

Nadere informatie

Leefregels na een operatie van een verwijde buikslagader via de liezen (E.V.A.R) (Endovasculair Aneurysma Repair)

Leefregels na een operatie van een verwijde buikslagader via de liezen (E.V.A.R) (Endovasculair Aneurysma Repair) Leefregels na een operatie van een verwijde buikslagader via de liezen (E.V.A.R) (Endovasculair Aneurysma Repair) Onlangs hebt u een operatie ondergaan van de buikslagader via de liezen. Het kan zijn dat

Nadere informatie