Toelichting bij dit gewijzigd EMP

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting bij dit gewijzigd EMP"

Transcriptie

1

2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Algemeen 1.2 Doelstelling energie management programma 1.3 Toepassingsgebied 1.4 Verantwoordelijkheden 2. Bedrijfsprofiel COLDMIX BV 2.1 Algemeen 2.2 Energie 3. COLDMIX BV Energie Management Programma Organisatiegrenzen 3.2 Scope van energiebronnen 3.3 Bepaling basisjaar Reductiedoelstellingen Operationeel beheer EMP Methodiek 4.2 Vaststellen organisatiegrenzen 4.3 Vaststellen energiestromen 4.4 Inventarisatie 4.5 Rapportage actualisatie en evaluatie 4.6 Interne en externe audit 4.7 Managementreview 5. Communicatie Toelichting bij dit gewijzigd EMP Dit gewijzigde EMP versie bevat in principe géén bijlagen meer. Daar waar naar actuele documenten wordt verwezen, worden deze expliciet met jaarversie genoemd zodat voor de lezer altijd duidelijk is over welk expliciet document gesproken wordt. Alleen de oorspronkelijke bijlage B.2, COLDMIX BV Carbon Footprint Report 2009, wordt vooralsnog wel in dit EMP aangehaald. Dit omdat alle tabellen en getallen in die tabellen daarop betrekking hebben. Het spreekt voor zich dat in 2013 ook de footprints vanaf beschikbaar zijn. Daartoe wordt voor het meest recente jaar een trendanalyse opgesteld, die wordt opgenomen in nu vereiste managementreview.

3 Energie Management Programma 2010 (EMP) gecorrigeerde versie Inleiding 1.1 Algemeen Dit document beschrijft het energiemanagement van COLDMIX BV. In dit handboek wordt ingegaan op de verschillende aspecten van het energiemanagementsysteem. Het is opgezet op basis van de norm ISO (voorheen was dit bij ProRail prestatieladder EN-EN uit 2009). De CO 2 -emissie-inventarisatie, als onderdeel van energiemanagement, is opgezet conform ISO uit De structuur van het energiemanagementsysteem EMS is schematisch weergegeven in figuur 1. Hoofdstuk 4 gaat daar nader op in. Continue verbetering 1. Bepaal beleid 2. Plan 6. Management review 3. implementeer en uitvoer 5. Interne audit 4. Controle, monitor en meting Figuur 1: PDCA cyclus (Plan-Do-Check-Act, onderdeel van het feitelijk Energie Management Systeem) AGK Pagina 3 van 20 pagina s

4 1.2 Doelstelling energie management programma Het energiemanagementsysteem stelt de organisatie van COLDMIX BV in staat een systematische benadering van continue verbetering van de energie-efficiency te volgen en vast te leggen. Met dit systeem moeten goede en aantoonbare energieprestaties worden gerealiseerd door de beheersing van emissies als gevolg van activiteiten in overeenstemming met het geformuleerde beleid. De doelstellingen worden jaarlijks geëvalueerd en bijgesteld naar inzichten van dat moment. 1.3 Toepassingsgebied Het systeem is van toepassing op alle werkzaamheden zoals COLDMIX BV die in Nederland uitvoert als zelfstandige onderneming. Dit geldt voor de activiteiten die COLDMIX BV als hoofdaannemer en als onderaannemer ter hand neemt om goed onderhoud op Nederlandse wegen vorm te geven. COLDMIX BV is een zelfstandige en met volledig eigen zeggenschap opererende onderneming in Nederland die met alle aannemers en opdrachtgevers in Nederland contracten kan sluiten om de speciale onderhoudstechniek emulsieasfaltbeton als onderdeel van onderhoudsbestekken aan te brengen. 1.4 Verantwoordelijkheden De directeur van COLDMIX BV is de primair verantwoordelijk voor de inhoud, het actualiseren en het implementeren van het energiemanagementsysteem binnen de organisatie. Hij is daarmee de eindverantwoordelijke voor het behalen van de CO 2 -reductiedoelstelling. Hij is tevens verantwoordelijk voor het onderhoud en revisie van dit EMP. De nog steeds vigerende energiebeleidsverklaring CO2 uit 2010 geeft verder duidelijk weer hoe de directie van COLDMIX BV haar verantwoordelijkheid in beleid ten aanzien van CO2 heeft verwoord. De opstelling van dit EMP is gebeurd onder aansturing van de werkgroep CO2 binnen COLDMIX BV. Die bestaat uit de bedrijfsleider COLDMIX BV en de deeltijd medewerkers administratie, beide met standplaats Roermond. Waar nodig worden ze met betrekking tot de CO2 Footprint ondersteund door Infra Quality Support. De CO2 stuurgroep bestaat uit de directeur COLDMIX BV en de directeur Infra Quality Support in de functie van CO2 manager. De stuurgroep wordt ondersteund door de werkgroepleden. Opmerking Bij dit eerste EMP van COLDMIX BV. met daarin wijzigingen van 2012 en 2013, zijn de data van de footprint 2009 als bijlagen opgenomen. Voor vervolgfootprints worden deze als onafhankelijke dossiers opgesteld met eigen bijlagen. Alle documenten waarnaar verwezen worden in dit geactualiseerde EMP staan op zich zelf en worden in dit EMP expliciet benoemd. Daarmee vervalt de verwijzing naar bijlagen zoals dat wel het geval was in het eerste EMP van COLDMIX BV. Alleen bijlage B.2 verwijzing naar de eerste footprint is nog wel intact gebleven.

5 Bedrijfsprofiel COLDMIX BV 2.1 Algemeen Energie Management Programma 2010 (EMP) gecorrigeerde versie COLDMIX BV opereert in Nederland als de specialist op het gebied van de koude onderhoudstechnieken voor asfaltbetonwegen. De nadruk ligt op het uitvoeren van conserverend en functioneel onderhoud van de deklagen. Dit betekent in de regel het verbeteren van de textuur (veiligheid) en de vlakheid (veiligheid) van het wegoppervlak. Het resultaat daarvan is dat de weg met minder grondstoffen een langere levensduur krijgt en dat de weggebruiker en minder hinder (files) ondervindt en minder energie verbruikt (mede door herstelde goede vlakheid van het wegprofiel). Deze voordelige aspecten worden overigens niet meegenomen in de CO2 prestaties van COLDMIX BV. Door de werkwijze en de geleverde kwaliteit geniet COLDMIX BV het vertrouwen van gerenommeerde opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat, provincies, waterschappen, gemeenten enz. Maar ook collega aannemers die COLDMIX BV voor onderaanneming inhuren voor het uitvoeren van conserverend onderhoud in grotere onderhoudswerken waar naast koude ook warme asfalttechnieken aan de orde zijn. Het zijn daarmee ook relaties die het op prijs stellen dat COLDMIX BV op basis van haar ervaring en knowhow ieder project grondig analyseert en optimaliseert. Waar mogelijk ontvangt de opdrachtgever maatwerk-oplossingen en planningen en mogelijk alternatieve of innovatieve voorstellen, die niet zelden leiden tot besparingen in tijd en geld. De ISO 9001-, VCA*- gecertificeerde organisatie voert projecten uit die in omvang variëren van kleinschalig en middelgroot met een gemiddelde jaaromzet van circa 3 miljoen euro. 2.2 Energiebeleidsverklaring In het kader van het streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft COLDMIX BV, mede op grond van het promoten van onderhoudstechnieken voor de wegenbouw met koude en dus duurzame technieken, een Energiebeleidsverklaring opgesteld. Deze Energie beleidsverklaring die in 2010 is opgesteld en wordt periodiek aangepast c.q. geactualiseerd. D irecteu r C alculator P rojecleider U itv oerder U itvoerder Verw erking Figuur 2: organogram COLDMIX BV AGK Pagina 5 van 20 pagina s

6 2. COLDMIX BV Energie Management Programma (COLDMIX BV EMP ) 3.1 Organisatiegrenzen Het energiemanagementsysteem is van toepassing op COLDMIX BV B.V. dat onderdeel is van Janssen de Jong Groep B.V. COLDMIX BV heeft geen deelnemingen in COLDMIX BV is binnen de Janssen de Jong Groep B.V. operationeel en financieel zelfstandig. Het management (Directeur/Projectleiding) houdt zich bezig met zowel het strategisch, tactisch als operationeel management, waarbij de directeur de eindverantwoording heeft. De bevoegdheid van de directeur kent een bovengrens bij het aangaan van projecten boven 3 mln. en bij het uitbesteden van werkzaamheden boven 3 mln. De voorbereidende administratieve werkzaamheden worden uitgevoerd vanuit een gehuurde kantoorruimte met faciliteiten aan de Schipperswal 19 te Roermond. De benutte ruimte door COLDMIX BV binnen het totale pand is 1,78 %. De werkzaamheden met betrekking tot de voorbereiding, onderhoud en stalling van de hardware, zijnde machines en transportmiddelen, vinden plaats bij de werkplaats van Janssen de Jong Infra bv te Horst. Hier is 27 % van de binnenruimte van de werkplaats vrijgehouden voor het materieel van COLDMIX BV. De werkelijke buitenwerkzaamheden van COLDMIX BV, het uitvoeren van onderhoud op wegen, vinden plaats door geheel Nederland. Bij het uitvoeren van deze werkzaamheden wordt géén gebruik gemaakt van of andere faciliteiten die energie vergen. In het kader van de bewaking en beoordeling van de op te stellen footprints en de actiepunten ten behoeve van de CO2 reductie zijn voor COLDMIX BV de volgende functies relevant om de betrouwbaarheid en transparantie te bewaken: Bedrijfsleider COLDMIX BV: verantwoordelijk voor operationele uitvoering van CO2 taakstellingen administratie: registratie en opstellen overzichten energiestromen CO2 manager: verantwoordelijk voor opstellen CO2 data in het kader van footprintrapportage en updates van deze EMP De CO2 managertaken worden uitgevoerd door Infra Quality Support. De interne audits om te checken of intern alle relevante zaken in het kader van EMP worden opgepakt wordt onder leiding van de CO2 manager gecoördineerd. 3.2 Scope van energiebronnen De scope van energiebronnen, ofwel de operationele grenzen van het managementsysteem, zijn en worden vastgesteld conform ISO De emissiebronnen die zijn geïdentificeerd houden verband met de operationele activiteiten van de organisatie en zijn gecategoriseerd naar scope 1 en scope 2.

7 Energie Management Programma 2010 (EMP) gecorrigeerde versie Dit managementsysteem is opgezet voor het behalen van stap 3 op de ProRail CO 2 - Prestatieladder. Daarom zijn vooralsnog alleen de energieaspecten die vallen binnen scope 1 en 2 conform de Prestatieladder geïdentificeerd en gemeten. Een energieaspect is een onderdeel van een activiteit, product of dienst van een organisatie dat direct of indirect broeikasgassen uitstoot. Broeikasgassen zijn: - dioxide (CO 2 ), - methaan (CH4), - di-nitraatoxide (N2O), - hydrofluorocarbons (HFCs), - perfluorocarbons (PFCs) - sulfur hexafluoride (SF6). Het Greenhouse Gas protocol categoriseert emissiebronnen in scope 1, 2 en 3 zodat deze zijn ingedeeld naar directe en indirecte bronnen en een meer transparante en bruikbare rapportage ontstaat. Zie ook figuur 3 - het scopediagram. Scope 1 of directe emissies; zijn emissies door de eigen organisatie, zoals emissies door eigen gas gebruik (bijv. gasboilers, warmtekrachtinstallaties en ovens) en emissies door het eigen wagenpark. Figuur 3: scope diagram (bron: ProRail CO 2 -Prestatieladder v1.1) AGK Pagina 7 van 20 pagina s

8 Scope 2 of indirecte emissies; zijn emissies die ontstaan door de opwekking van elektriciteit die de organisatie gebruikt, zoals emissies door centrales die deze elektriciteit leveren. ProRail rekent Business air Travel en Personal Cars for business travel tot scope 2. Zie scopediagram figuur 3. Scope 3 emissies of overige indirecte emissies zijn een gevolg van de activiteiten van het bedrijf (de organisatie) maar komen voort uit bronnen die geen eigendom van het bedrijf zijn noch beheerd worden door het bedrijf. Voorbeelden zijn emissies voortkomende uit de productie van ingekochte materialen, de verwerking van het afval en het gebruik van het door het bedrijf aangeboden/verkochte werk, dienst of levering. 3.3 Carbon Footprint basisjaar 2009 Voor 2009 heeft de eerste inventarisatie van energieverbruik van COLDMIX BV plaatsgevonden voor scope 1 en 2 van de ProRail CO2 Prestatieladder. Scope 1 - Directe CO2 emissies tonnen CO2 Percentage Personen auto's en lichte bedrijfswagens 68,48 61,47 Zware voertuigen en materieel 7,91 7,10 Generatoren tbv verwerkingsunit 12,42 11,15 Propaangas 1,63 1,47 Kantoor, werkplaats aardgas 13,53 12,20 Scope 2 - Indirecte CO2 emissies Kantoor, werkplaats elektriciteit 7,43 6,67 Zakelijk verkeer privéauto Werken elektriciteit Totaal scope ,40 100% Tabel 1: uitstoot CO2 voor COLDMIX BV in 2009 voor scope 1 en 2 De CO2 emissies voor COLDMIX BV in 2009 bedraagt ruim 110 ton per jaar hetgeen een emissie betekent van 1,11404E-02 per ton geproduceerde en verwerkte EAB. Tabel 1 geeft op hoofdlijnen de uitstoot weer per scope zoals die door COLDMIX BV in 2009 zijn veroorzaakt. De gegevens uit deze tabel komen uit de Carbon Footprint Report 2009 die als bijlage B 2 is opgenomen bij dit EMP Op basis van deze inventarisatie is COLDMIX BV volgens de definitie van ProRail (tabel 2- criteria klein/middel/groot bedrijf) te beschouwen als een kleinbedrijf. Dit heeft consequenties voor de eisen die gesteld worden om niveau 4 en 5 van de CO2 Prestatieladder te behalen. Het betreft in alle gevallen de CO2 uitstoot in scope 1 & 2 conform de definities in paragraaf 2.3 van de CO2- Prestatieladder v1.1.

9 Energie Management Programma 2010 (EMP) gecorrigeerde versie Diensten Klein bedrijf Totale CO2 uitstoot bedraagt maximaal ( ) 500 ton per jaar. Werken / leveringen Totale CO2 uitstoot van kantoren en bedrijfsruimten bedraagt maximaal ( ) 500 ton per jaar, de totale CO2 uitstoot van alle bouw plaatsen en productie- locaties bedraagt max. ( ) ton per jaar. Middelgroot bedrijf Totale CO2 uitstoot bedraagt maximaal ( ) ton per jaar. Totale CO2 uitstoot van kantoren en bedrijfsruimten bedraagt maximaal ( ) ton per jaar, de totale CO2 uitstoot van alle bouwplaatsen en productie- locaties bedraagt maximaal ( ) ton per jaar. Groot bedrijf Totale CO2 uitstoot bedraagt meer dan (>) ton per jaar. Totale CO2 uitstoot van kantoren en bedrijfsruimten bedraagt meer dan (>) 2500 ton per jaar, de totale CO2 uitstoot van alle bouwplaatsen en productie- locaties bedraagt meer dan (>) ton per jaar. Tabel 2: criteria Klein / middelgroot / groot bedrijf ikv CO2 prestatieladder (Bron: CO2-Prestatieladder v1.1) 3.4 Reductiedoelstellingen De besparingsdoelstelling bij COLDMIX BV voor energieverbruik c.q. de CO 2 -emissie bedraagt 10% in 4 jaar ten opzichte van het basisjaar 2009 (gemiddeld 2,5% per jaar), gerelateerd aan omzet en op basis van vergelijkbare bedrijfsactiviteiten. Afhankelijk van sectorale en maatschappelijke ontwikkelingen kan deze doelstelling worden bijgesteld. In het volgende EMP 2011 zal daar weer op worden ingegaan. Als basis voor het bepalen van de COLDMIX BV reductiedoelstellingen is EBITDA genomen. Dit resulteert in doelstellingen per gedefinieerde scope zoals die zijn te lezen in tabel 3. CO 2 -uitstoot 2009 (ton) CO 2 -uitstoot 2009 (ton/ton EAB) Reductie doelstelling CO 2 -uitstoot 2015 (ton/ton EAB) Scope 1 103,97 1,0346 E % 9,3577E-03 Scope 2 7,43 7,4396 E -4 5 % 7,0580E-04 Totaal 111,40 1,11404E-02 1,00635E-02 Tabel 3: CO2-Reductie doelstellingen COLDMIX BV, afkomstig uit footprint 2009 Kansenregister Op basis van de energieregistraties zoals beschreven in de footprint en in dit plan heeft COLDMIX BV een Plan van aanpak Reductiemaatregelen opgesteld, dat per jaar kan wijzigen afhankelijk van nieuwe inzichten en uitgevoerde acties en evaluaties. Dit PVA omvat in eerste instantie een AGK Pagina 9 van 20 pagina s

10 algemene globale opstelling van mogelijke kansen, te zien als een eerste opstelling van een emissiereductie kansenregister. Dit register kan periodiek worden geactualiseerd en herzien op basis van prestaties en controle van het energiemanagementsysteem. Op grond van dit kansenregister zijn ook de actuele en reëel haalbare maatregelen bepaald, verder te noemen echte reductiemaatregelen. Deze zijn een verdere uitwerking van kansrijke opties uit het kansenregister die, op grond van berekeningen en/of beargumenteerde beoordelingen moeten leiden tot de beoogde reductie. Document: PVA Reductiemaatregelen incl. Emissiereductie Kansenregister COLDMIX BV wil op grond van het PVA reductiemaatregelen de doelstellingen van het EMP realiseren. Daarin geeft COLDMIX BV ook inzage in de maatregelen die COLDMIX BV gekozen heeft voor de komende periode Het is daarmee te zien als een aparte projectplanning die weergeeft de te ondernemen acties om te komen tot de doelstelling van 10 % reductie in 4 jaar (periode ). Als start van het streven naar reductie is het jaar 2011 genomen omdat de footprint 2009 pas eind 2010 is opgesteld en begin 2011 is geverifieerd. Daarmee is het streven dit reductieplan al in 2010 op te starten niet mogelijk. Opmerking In het inmiddels opgestelde eerste managementreview/directiebeoordeling is duidelijk gemaakt dat de in dit EMP genoemde relatie tussen de absolute CO2 uitstoot en relevante kentallen voor COLDMIX BV bedrijfsvoering gewijzigd is. Voor 2012 dat in 2013 wordt gerapporteerd zal daartoe een aangepast EMP worden opgesteld is de verwachting.

11 Energie Management Programma 2010 (EMP) gecorrigeerde versie Energiemanagementsysteem (EMS) COLDMIX BV heeft een doorlopend energiereductie programma opgesteld voor een termijn van 4 jaar vanaf 2011 tot en met Op basis hiervan wordt per jaar een actueel jaarplan opgesteld, geïmplementeerd en gecontroleerd. Jaarlijks worden de prestaties geïnventariseerd, het managementsysteem geaudit en door het management gereviewed. Met de opstelling van dit plan en de bewaking van de voortgang hierin kan worden vastgesteld dat de uiteindelijke energiemeting overeenkomt met de werkelijkheid, maar ook of er trends en afwijkingen voortkomend uit de periodieke inventarisatie kunnen worden verklaard. Jaarlijks wordt tevens een inventarisatierapportage opgesteld. Deze heeft betrekking op het gehele energiezorgsysteem en het functioneren daarvan. Uitgaande van een goed functionerend en ongewijzigd inventarisatieproces heeft deze rapportage tot doel de behaalde resultaten te kunnen voorleggen aan het managementteam. Op basis waarvan verdere sturing gegeven kan worden aan het CO2 reductiebeleid. Vanaf 2011 is goed CO2 boekhouden een must. Hiervoor zijn voor COLDMIX BV procedures en bijbehorende overzichten (formats) opgesteld. Het overzicht van procedures voor de registratie van uitstoot is opgenomen in tabel 4. Procedure Naam Versie / datum P01 Check EMP Mei 2001 P02 TDI Totale DuurzaamheidsInventarisatie Mei 2001 P03 inventariseren aardgasverbruik kantoor en werkplaats Mei 2001 P04 inventariseren elektriciteitsverbruik kantoor en werkplaats Mei 2001 P05 brandstof leaseauto's Mei 2001 P06 brandstoffen_materieel Mei 2001 P07 Propaangas Mei 2001 Tabel 4: overzicht procedures De vastgestelde procedures zijn uitgewerkt en vastgesteld en vallen als het ware onder de procedures van het ISO systeem van COLDMIX BV. Op basis van alle registraties, analyses en genomen maatregelen kan aan de hand van procedure totale duurzaamheidsinventarisatie een goed beeld verkregen worden hoe CO2 uitstoot zich ontwikkeld en hoe verbeteringen in de aanpak hiervan vorm krijgen. AGK Pagina 11 van 20 pagina s

12 4.1 Planning (PLAN) Vaststellen organisatiegrenzen Het vaststellen van de organisatiegrenzen is uitgevoerd op basis van de operational control methode volgens het GHG-protocol en de laterale methode. Primair betekent dit dat COLDMIX BV heeft gekozen om de grenzen vast te stellen op basis van de financiële/operationele controle. Daarnaast is de laterale methode uitgevoerd om de relevante concernpartijen voor de footprint zichtbaar te maken. Conform de laterale methode zijn de concernleveranciers bepaald op basis van de inkoopomzet van het actuele boekjaar waarover de footprint is bepaald. Conform de regels zijn deze concernleveranciers buiten de organisatiegrenzen gelaten. Een hoeveelheid kleine leveranciers met een totale inkoopvolume gelijk aan dat van deze C-leveranciers wordt toegevoegd aan de lijst van A- leveranciers, jaarlijks aan te leveren door de administratie van COLDMIX BV. Bij elke periodieke inventarisatie zal er in de jaarrapportage bekeken worden of er redenen zijn om de grenzen bij te stellen. Conform het GHG-protocol zal dit alleen van toepassing zijn bij acquisities of verkoop van bedrijfsonderdelen. Eén keer per jaar wordt tevens de inkoopomzet vanuit concernleveranciers beoordeeld Identificatie en beoordeling van energieaspecten Voor niveau 3 van de prestatieladder wordt gekeken naar scope 1 en 2 energieverbruik zoals de CO2- prestatieladder dit voorschrijft. Elk halfjaar worden de volgende stappen doorlopen: a. Meten van het energieverbruik; b. Identificatie van gebieden waar sprake is van significant energieverbruik en waar sprake is van significante veranderingen in het verbruik; c. Raming van het verwachte energieverbruik; d. Identificatie van personen die voor het bedrijf werken en wiens activiteiten kunnen leiden tot significante veranderingen in het energieverbruik; e. Identificatie en prioriteitstelling van kansen voor verbetering van de energie-efficiency. De procedures zijn nog niet allemaal vormgegeven ten tijde van de nulmeting. De bepaling van de Carbon Footprint 2009, maar ook voor 2010 zijn echter zorgvuldig uitgevoerd om een zo duidelijk mogelijk beeld te verkrijgen. Vanaf 2011 worden alle energiestromen maandelijks geregistreerd. COLDMIX BV registreert periodiek (maandelijks in principe) het energieverbruik conform beschreven procedures. Zo is er tijdig inzicht in de trends per energieaspecten en de effecten van genomen maatregelen. Op basis hiervan kan de directie tijdig aanvullende maatregelen of preventieve en/of corrigerende maatregelen nemen. Voor de carbon footprint van het basisjaar en is op grond van beschikbare data (facturen, meterstanden, en waar nodig inschattingen) bepaald wat de nul situatie is. Zie bijlage B 2.1 voor de carbon footprint basisjaar Deze is inmiddels door DNV geverifieerd en akkoord bevonden. Voor 2010 is de footprint op dezelfde wijze als voor 2009 opgezet en bepaald. Op grond van de auditbevindingen is besloten de footprint 2010 als basisdocument te hanteren. De footprint van 2011 is daaraan gekoppeld en daarmee vergeleken. De evaluatie daarvan is opgenomen in de

13 managementreview Energie Management Programma 2010 (EMP) gecorrigeerde versie Gas en Elektra De procedure registratie verbruik gas en elektra locaties en werken maakt inzichtelijk hoe en door wie de registratie wordt uitgevoerd en gecontroleerd. Met deze procedure wordt bereikt: dat inzichtelijk is welke machines en apparatuur leiden tot verbruik; dat inzichtelijk is welke functionarissen invloed hebben op het verbruik; dat op basis van verwachtingen en resultaten tijdig ingegrepen kan worden zodat doelstellingen behaald worden. Voor de uitvoering van dit aspect van de CO2 emissie zijn de volgende procedures van belang Procedure: Procedure: Registratie: P03 - inventariseren aardgasverbruik kantoor en werkplaats P04 - inventariseren elektriciteitsverbruik kantoor en werkplaats Gas en elektra verbruik kantoor en werkplaats Brandstoffenverbruik wagenpark De procedure registratie brandstofverbruik wagenpark is simpel en transparant opgezet. Met deze procedure wordt bereikt: dat periodiek bestuurders individueel verbruik laten zien in relatie tot gemiddelde waarde, minimum en maximum; er periodiek een analyse wordt gemaakt van de kilometerstanden zoals die worden ingegeven bij de tankstations bij betaling van brandstof bedrijf betaalpas. Procedure: Registratie: P05-brandstof leaseauto's inventariseren brandstofgebruik personenauto s en lichte bedrijfswagens Brandstoffen zwaar en klein materieel Procedure registraties brandstof verbruik zwaar en klein materieel ten behoeve van het productieproces wordt ook periodiek geanalyseerd. Vooral de kwartalen 2 en 3 zijn van belang omdat in deze periode de werkzaamheden buiten optimaal vorm krijgen. Feitelijk is er in de periode november-april, de overwinterperiode nagenoeg geen productie van emulsie-asfaltbeton en heeft maandelijks analyseren geen zin. Bij het inventariseren van deze brandstoffen is ook een aparte procedure opgesteld voor het bepalen van de gebruikte hoeveelheid propaangas. Procedure: Procedure: P06-brandstoffen_materieel P07-Propaangas Zakelijk verkeer privé auto s Er is de policy om niet met privé auto s te rijden voor COLDMIX BV. AGK Pagina 13 van 20 pagina s

14 4.1.3 Rapportage evaluatie en actualisatie Op basis van de gegevensinventarisatie worden de jaarlijkse prestaties geanalyseerd en verwerkt in de jaarlijkse Carbon Footprint Report (CFR). Deze jaarlijkse rapportage verschaft het management inzicht in ingezette middelen en het effect daarvan op de prestaties ten einde de meest kosteneffectieve maatregel te realiseren. Document: Carbon Footprint jaarrapportage met tekstuele verantwoording en rekensheets Wettelijke verplichtingen en andere eisen Met betrekking tot de wet- en regelgeving en sectorgerelateerde richtlijnen op energiegebied wordt tijdens de jaarlijkse beoordeling geëvalueerd of hieraan is voldaan. Zo niet dan worden maatregelen afgesproken om te bewerkstelligen of en hoe hieraan in de toekomst voldaan wordt. Uiteindelijk stelt de directie de definitieve maatregelen vast. Daarna worden op grond van het communicatieplan, dat is uitgebreid in de versie van 2012 met uitgevoerde en nieuwe punten, belanghebbende geïnformeerd over voortgang en prestaties op het gebied van CO2 prestatieladder Participatie De CO2-prestatieladder schrijft voor dat aan minimaal 1 sector- of keteninitiatief op het gebied van CO2-reductie wordt deelgenomen door middel aantoonbare deelname in werkgroepen, het publiek uitdragen van het initiatief en/of het aanleveren van informatie aan het initiatief. Tevens dient hiervoor een specifiek budget te zijn vrijgemaakt. COLDMIX BV heeft geen wettelijke verplichtingen waaraan zij moet voldoen en onderschrijft (nog) geen sectorgerelateerde richtlijnen op energiegebied. Wel is COLDMIX BV binnen de branche van onderhoud bij Bouwend Nederland nauw betrokken bij initiatieven op het gebied van actuele zaken voor opdrachtgevers en nemers. In dat kader wordt sinds 2009 al met veel pro-activiteit werk gemaakt van het promoten van duurzaam onderhoud op wegen. COLDMIX BV heeft een analyse gemaakt van de initiatieven in haar sector en keten. Op basis hiervan heeft het managementteam een selectie gemaakt van voor haar interessante en haalbare initiatieven en is voldoende budget vrijgemaakt voor deelname een 1 initiatief. COLDMIX BV neemt actief deel aan het organiseren van de EAB-Themadagen waarin expliciet werk wordt gemaakt van het aandacht vragen voor milieu in bredere zin. Op grond van de ervaring en inspanningen op dit gebied kan gesteld worden dat de organisatie van deze themadagen in handen is van COLDMIX BV. COLDMIX BV is inmiddels direct betrokken bij het vormgeven aan de themadagen en tracht daarin steeds ook aandacht te vragen voor duurzaamheid, ook gericht op de stakeholders Doelstellingen, taakstellingen programma ( s) met betrekking tot energie Op basis van de identificatie en beoordeling van energieaspecten en de wettelijke verplichtingen en andere eisen die COLDMIX BV onderschrijft worden gedocumenteerde energiedoelstellingen en

15 Energie Management Programma 2010 (EMP) gecorrigeerde versie taakstellingen vastgesteld, geïmplementeerd en onderhouden voor de relevante functies en niveaus binnen de organisatie. Elke vier jaar wordt een Energie Management Programma (EMP) opgesteld met een looptijd van vier jaar. Waar nodig wordt het EMP aangepast op grond van voortschrijdend inzicht. Op basis hiervan wordt elk jaar een actueel jaarplan gemaakt waarin de doelstellingen, verbeteringen en aanpassingen m.b.t. emissiereductie aangegeven staan. Dit start na de opstelling van elk nieuw te bepalen footprint. Het plan is daarmee een aanvulling en actualisering van het EMP. Het opstellen van het jaarplan is de verantwoordelijkheid van CO2 manager, de vaststelling ervan is de verantwoordelijkheid van de directeur. Hij zal dit doen in overleg met het managementteam en de vertegenwoordigers van het overige personeel. Daarna bekrachtigt de directeur dit jaarplan en stelt de middelen voor de uitvoering ter beschikking. Het jaarplan en jaarverslag worden binnen een maand na bekrachtiging van de directie aan het personeel ter inzage gesteld. Document: Energie Management Programma Document: actueel jaarplan 4.2 Implementatie en uitvoering (DO) Middelen, taakverdeling, verantwoordelijkheid en bevoegdheid De directeur van COLDMIX BV is aangewezen als directievertegenwoordiger om: - het energiemanagementsysteem in te richten, vast te stellen en te implementeren en te onderhouden conform NEN-EN 16001:2009; - de prestaties van het energiemanagementsysteem te rapporteren aan de directie en aanbevelingen te doen ter verbetering. De directie is verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van middelen voor de inrichting en uitvoering van dit energiemanagementsysteem Bewustzijn, training en bekwaamheid De organisatie bij COLDMIX BV zorgt ervoor dat werknemers zich bewust zijn van het energiebeleid, het actuele EMP, de eisen van het energiemanagementsysteem en van voorgenomen activiteiten voor beheersing van energiegebruik en verbetering van prestaties, hun eigen taken en verantwoordelijkheden de naleving hiervan en de voordelen van energie-efficiency. COLDMIX BV heeft voor het vergroten van het bewustzijn van de eigen medewerkers en van personen die voor COLDMIX BV werken een intern communicatieplan opgesteld. Zie voor het communicatieplan paragraaf De werknemers die taken uitvoeren die een significante invloed kunnen hebben op het energieverbruik, moeten bekwaam zijn op basis van geschikte opleiding, AGK Pagina 15 van 20 pagina s

16 training en/of ervaring. COLDMIX BV selecteert en traint haar medewerkers in de optimale uitvoering van hun taken. Van de functies binnen COLDMIX BV zijn functieomschrijvingen opgesteld. Jaarlijks wordt de competentiebehoefte gemeten. Indien additionele trainingen vereist zijn voor het behalen van de energiedoelstellingen van het EMP dan worden deze opgenomen in het kansenregister en eventueel als maatregelen in het EMP. Registratie: Uitgevoerde meetings, trainingen, discussies Communicatie De organisatie moet in het kader van de CO2 prestatie ladder ervoor zorgen dat interne en externe communicatie plaatsvindt over de energieprestaties en het energiemanagementsysteem. De CO2- prestatieladder vereist voor niveau 3 dat de carbon footprint en de kwantitatieve doelstellingen worden gecommuniceerd. Daarbij worden in elk geval het energiebeleid en de reductiedoelstellingen gepresenteerd. Daarnaast komen mogelijkheden voor individuele bijdragen, informatie betreffende het huidige energiegebruik en trends binnen het bedrijf aan de orde. Tevens is werk gemaakt van een intern en extern communicatieplan met vastgelegde taken, verantwoordelijkheden en wijzen van communicatie. Communicatie over de doelstellingen en prestaties van het EMP programma zoals COLDMIX BV dat wil volgen is belangrijk. Daarom is met betrekking tot communicatie gericht op internen en externe partijen een apart communicatieplan opgesteld. Het is van groot belang dat betrokken partijen, te beginnen de eigen medewerkers van COLDMIX BV, de door COLDMIX BV ingehuurde krachten (al dan niet via detachering of via inhuurconstructies), als ook onderaannemers en toeleveranciers kennis hebben van de doelstellingen en de targets die gesteld worden. Daar is communicatie natuurlijk erg belangrijk bij. Maar meer nog speelt hierbij committent van de betrokken partijen een grote rol. COLDMIX BV zal daarom bij de presentatie van de CARBON FOOTPRINT expliciet met alle betrokkenen communiceren en hun vragen om op grond van voortschrijdend inzicht feedback te geven op de CO2 prestaties zoals ze gepresenteerd zijn. Ook zal op gezette tijden gesproken worden over inbreng van partijen om de doelstellingen te behalen. Document: Registratie: Communicatieplan energiemanagement en jaarplan communicatie Registratie van communicatie uitingen Documentatie en beheersing van documenten Het managementsysteem is gedocumenteerd om het systeem en de onderlinge samenhang tussen de processen, systemen en activiteiten te beschrijven. Het beheer van documentatie is onderdeel van de procedure Documentenbeheer zoals opgenomen in het ISO9001 systeem. De volgende documentatie is vastgelegd door COLDMIX BV in het kader van het energiemanagementsysteem:

17 Energie Management Programma 2010 (EMP) gecorrigeerde versie Document Proceseigenaar Bewaartermijn Lokatie Directieverklaring energiebeleid Projectleiding 4 jaar Dossier CO2 Basisjaar carbon footprint IQS 4 jaar Dossier CO2 Actuele carbon footprints IQS 4 jaar Dossier CO2 Energie Management Plan Directie 4 jaar Dossier CO2 Communicatieplan Energiemanagement Projectleiding 4 jaar Dossier CO2 Procedures registratie verbruik Projectleiding 4 jaar Dossier CO2 Emissiereductie Kansenregister IQS/COLDMIX 4 jaar Dossier CO2 BV Sector- en keteninitiatief inventarisatielijst en deelname overzicht Projectleiding 4 jaar Dossier CO Beheersing van werkzaamheden De COLDMIX BV organisatie beoordeelt de werkzaamheden die samenhang hebben met de geïdentificeerde significante energieaspecten. Maatregelen ter beheersing van werkzaamheden die bijdragen aan reductie van emissies zijn of worden (indien relevant) opgenomen in het PVA emissiereductie kansenregister. Uitgangspunt hierbij is dat voor alle onderdelen van de werkzaamheden een actieve keuze wordt gemaakt voor energie-efficiency indien relevant en haalbaar. 4.3 Controle (CHECK) Monitoring en meting Monitoring en meting betreffen het beheer van energieverbruik door regelmatige vergelijking van het daadwerkelijke verbruik met het verwachtte verbruik. De procedure voor monitoring en meting is vastgelegd in de procedure Controle Energiemanagementproces. Zie tabel 4 in het voorgaande (blz 11) waarin de verschillende procedures met betrekking tot de registraties zijn samengevat Interne en externe audit Het doel van zowel de interne als de externe audit is een check uit te voeren of voldaan wordt aan het energiebeleid, de energiedoelstellingen en taakstellingen en om te zien of het EMP doeltreffend is geïmplementeerd en wordt onderhouden. Deze jaarlijks audits zijn in te passen in de managementcyclus waarin ook jaarlijkse audits plaatsvinden voor ISO De audit volgt dat schema en maakt in principe gebruik van dezelfde auditoren. Bij de uitvoering van deze audits wordt door de auditors gelet op objectiviteit en onpartijdigheid. AGK Pagina 17 van 20 pagina s

18 Interne audits van het energiemanagementsysteem worden uitgevoerd door, of op verzoek van de organisatie zelf voor interne doeleinden. Het vormt de basis voor een eigenverklaring van conformiteit aan de norm EN De externe audit wordt uitgevoerd door een daartoe geaccrediteerde organisatie. De auditresultaten worden gedocumenteerd en aan de directie gerapporteerd. De auditors zijn verantwoordelijk voor controle van de vervolgactiviteiten die uit de rapportage naar voren zijn gekomen Afwijkende, corrigerende en preventieve maatregelen De organisatie behoort ervoor te zorgen dat afwijkingen worden onderzocht en dat geschikte maatregelen worden getroffen. Een afwijking doet zich voor zodra niet wordt voldaan aan beleid, doelstellingen, taakstellingen, programma s of gedocumenteerde procedures. De procedure voor de identificatie van afwijkingen, nemen van maatregelen voor correctie van de afwijking en herhaling hiervan te voorkomen is gelijk aan deze voor ISO Beheersing van registraties Alle relevante registraties zoals in dit document genoemd worden door de verantwoordelijke personen gedocumenteerd zodat op basis hiervan taakstellingen, actieplannen en controles kunnen worden uitgevoerd. De volgende registraties zullen indien van toepassing worden opgesteld door COLDMIX BV: Registratie Proceseigenaar Opmerking Overzicht A-leveranciers Administratie Gas en elektra verbruik kantoor en werkplaats Administratie Kilometerregistratie wagenpark Bedrijfsleider Brandstofverbruik zwaar en klein materieel Bedrijfsleider Communicatie-uitingen Bedrijfsleider Inkoop van materiaal met hoge energie-efficiency Directie In overleg met bedrijfsleider Inspectie en onderhoud van materiaal Bedrijfsleider Resultaten interne en externe audits energiemanagementsysteem CO2 manager Overleg met administratie en bedrijfsleider Trainingen uitgevoerd Bedrijfsleider Directiebeoordelingen Directie Concepten door CO2 manager 4.4 Directiebeoordeling van het energiemanagementsysteem (ACT) De directie van COLDMIX BV beoordeelt het EMP en de afzonderlijke elementen van het energiemanagementsysteem elk jaar opnieuw en bespreekt dit in de jaarlijks te houden opstartvergadering met het personeel. Tevens wordt dit als input gebruikt voor actueel op te stellen jaarplan.

19 Energie Management Programma 2010 (EMP) gecorrigeerde versie De feitelijke kwantitatieve beoordelingen worden vastgelegd in het Managementreview rapport, dat in dit geval Carbon Footprint report wordt genoemd. De Carbon Footprint Report voor het basisjaar 2009 is als bijlage B.2 bij opgenomen. Als voorbereiding van de beoordeling zullen de volgende stukken aan de directie worden aangeleverd: - vervolgmaatregelen van vorige managementreviews; - beoordeling van energieaspecten en het energiebeleid; - de mate waarin energiedoelstellingen en -taakstellingen zijn gehaald, - resultaten interne en externe audits van het EMP; - de status van preventieve en corrigerende maatregelen; - de complete energieprestatie van de organisatie; - het verwachte energieverbruik voor de volgende periode; - aanbevelingen voor verbetering. De output van de directiebeoordeling moet bestaan uit de besluiten en maatregelen met betrekking tot: de verbetering van de energieprestatie van de organisatie sinds de laatste beoordeling; wijzigingen in het energiebeleid; wijzigingen in doelstellingen, taakstellingen of andere elementen van het energiemanagementsysteem, in overeenstemming met de verplichting van de organisatie tot continue verbetering; toewijzing van middelen. Tijdens deze beoordeling worden de realisatie van het beleid en de doel- en taakstellingen geëvalueerd en wordt nagegaan of er afwijkingen zijn. Vastgesteld wordt of in het voorgaande jaar voldoende middelen beschikbaar zijn geweest om het beleid en de doel- en taakstellingen te realiseren en om te voldoen aan wettelijke en overige regelgeving. Onder "middelen" wordt in dit kader, naast budget, verstaan: beschikbaarheid van personeel, opleidingen en investeringen. Indien daaruit volgt dat bijstelling nodig is voor de lopende en de volgende periode zal daartoe een voorstel aan de directie worden gedaan, gebaseerd op de beoordeling. Indien de afwijkingen gunstig zijn, wordt volstaan met een bespreking van die afwijkingen binnen de directie. Indien de afwijkingen ongunstig zijn wordt nagegaan wat er gedaan kan worden om het ongunstige effect te beheersen of te verminderen door het nemen van corrigerende maatregelen. Tevens wordt daarbij afgesproken of deze afwijkingen een aanpassing van de doel- en taakstellingen tot gevolg hebben. Indien dat het geval is worden de doel- en taakstellingen aangepast door de directie en gecommuniceerd naar de relevante interne en externe partijen, zulks ter beoordeling van de directie. Er wordt gewerkt aan het voorkomen van de afwijking met preventieve maatregelen. AGK Pagina 19 van 20 pagina s

20 Dit wordt door de administratie van COLDMIX BV bijgehouden voor de gehele boundary in een verbruikstabel. Deze tabel wordt 1x per jaar in het kader van de procedure Energiebeheer besproken in het MT. Als onderdeel van het jaarlijks op te stellen Carbon Footprint Report wordt gepubliceerd over het functioneren van het energiemanagementsysteem en wordt een doorkijk gegeven naar het nieuwe jaarplan. Registratie: Directiebeoordeling/ managemementreview

Energie Management Programma (EMP) 2011 versie 1. Energiemanagement Programma (EMP)

Energie Management Programma (EMP) 2011 versie 1. Energiemanagement Programma (EMP) Energiemanagement Programma (EMP) Naam Functie Paraaf Datum Opgesteld M. Adriaans CO 2 - Coördinator Gecontroleerd J. van den Berg Hoofd Administratie Gecontroleerd A.F. Verhallen Directeur Datum: 13-4-2011

Nadere informatie

Energie management Actieplan

Energie management Actieplan Energie management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.2 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 30 september 2015 Versie: 1.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Doelstellingen...

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Energiemanagement actieplan Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2015 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Auteur(s): R. de Boer (Schilderwerken

Nadere informatie

Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3. 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Algemeen 2.2 Per scope

Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3. 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Algemeen 2.2 Per scope Energie management actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): F. Reijm () A.T. Zweers (A.T.

Nadere informatie

Energiemanagement Actieplan

Energiemanagement Actieplan 1 van 8 Energiemanagement Actieplan Datum 18 04 2013 Rapportnr Opgesteld door Gedistribueerd aan A. van de Wetering & H. Buuts 1x Directie 1x KAM Coördinator 1x Handboek CO₂ Prestatieladder 1 2 van 8 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Energiemanagementprogramma HEVO B.V.

Energiemanagementprogramma HEVO B.V. Energiemanagementprogramma HEVO B.V. Opdrachtgever HEVO B.V. Project CO2 prestatieladder Datum 7 december 2010 Referentie 1000110-0154.3.0 Auteur mevrouw ir. C.D. Koolen Niets uit deze uitgave mag zonder

Nadere informatie

Energiemanagementplan Carbon Footprint

Energiemanagementplan Carbon Footprint Energiemanagementplan Carbon Footprint Rapportnummer : Energiemanagementplan (2011.001) Versie : 1.0 Datum vrijgave : 14 juli 2011 Klaver Infratechniek B.V. Pagina 1 van 10 Energiemanagementplan (2011.001)

Nadere informatie

Beschrijving Energie Management Systeem

Beschrijving Energie Management Systeem Beschrijving Energie Management Systeem 11 maart 2014 Dit document beschrijft het Energie Management Systeem en het reductieplan voor realisatie van de energiereductie doelstellingen van Bepacom B.V. StenVi

Nadere informatie

energiemanagement & kwaliteitsmanagement

energiemanagement & kwaliteitsmanagement Energiemanagement Programma & managementsysteem Het beschrijven van het energiemanagement en kwaliteitsmanagementplan (zoals vermeld in de norm, voor ons managementsysteem). 1 Inleiding Maatschappelijk

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan Klaver Giant Groep B.V. Op basis van de internationale norm ISO , 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, en 4.6.

Energiemanagement actieplan Klaver Giant Groep B.V. Op basis van de internationale norm ISO , 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, en 4.6. CO2-Prestatieladder Energiemanagement actieplan Klaver Giant Groep B.V. Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Auteur(s): A.C.A. Ham (Klaver Giant Groep

Nadere informatie

Energiemanagementsysteem. Van de Kreeke Beheer BV en Habets-van de Kreeke Holding BV

Energiemanagementsysteem. Van de Kreeke Beheer BV en Habets-van de Kreeke Holding BV Van de Kreeke Beheer BV en Habets-van de Kreeke Holding BV Nuth,20augustus 2015 Auteur(s): Tom Kitzen Theo Beckers Geaccordeerd door: Serge Vreuls Financieel Directeur C O L O F O N Het format voor dit

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2017

Energiemanagement actieplan Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2017 CO2-Prestatieladder Energiemanagement actieplan Schilderwerken De Boer Obdam B.V. 2017 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Auteur(s): R. de Boer (Schilderwerken

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Energiemanagement programma I GMB 2

Inhoudsopgave. Energiemanagement programma I GMB 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Duurzaamheid beleid... 4 3 PLAN: Energieverbruik en reductiekansen... 6 3.1 Energieverbruik door GMB (scope 1 en 2)... 6 3.2 Energieverbruik in de keten (scope 3)... 7

Nadere informatie

Energiemanagementsysteem

Energiemanagementsysteem Energiemanagementsysteem BVR Groep B.V. Roosendaal, 20-06-2014. Auteur(s): H. Schrauwen, Energie & Technisch adviseur. Geaccordeerd door: M. Soenessardien,Manager KAM, Personeel & Organisatie Pagina 1

Nadere informatie

Energie en emissiebeleid

Energie en emissiebeleid Energie en emissiebeleid Proludic B.V. wil voortdurend zoeken naar mogelijkheden voor meer energie en milieuvriendelijke uitvoering van de werkzaamheden en streeft naar continue verbetering. Om deze reden

Nadere informatie

Energiemanagementprogramma FUHLER SERVICES BV

Energiemanagementprogramma FUHLER SERVICES BV Energiemanagementprogramma FUHLER SERVICES BV Het vermenigvuldigen van deze documentatie en / of het verstrekken van gegevens aan derden in welke vorm dan ook is ten aller tijde verboden, tenzij hiervoor

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. Baggerbedrijf West Friesland

Energiemanagement actieplan. Baggerbedrijf West Friesland Baggerbedrijf West Friesland Gebruikte handelsnamen: Baggerbedrijf West Friesland Grond & Cultuurtechniek West Friesland Andijk, februari-mei 2014 Auteurs: M. Komen C. Kiewiet Geaccordeerd door: K. Kiewiet

Nadere informatie

Energie Management Programma over 2017 De Wilde NL

Energie Management Programma over 2017 De Wilde NL Energie Management Programma over 2017 De Wilde NL (3.B.2) Colofon Opgesteld N. Bok Paraaf: Gecontroleerd M.F. Swillens Paraaf: Vrijgegeven J.A.G. de Wilde Paraaf: Datum 15-08-2017 3.B.2. Energie Managementprogramma

Nadere informatie

CO 2 management plan. Daallin B.V. CO 2 management plan 2.C.2 & 3.B.2 & 4.A.2 1

CO 2 management plan. Daallin B.V. CO 2 management plan 2.C.2 & 3.B.2 & 4.A.2 1 CO 2 management plan Daallin B.V. Auteur: A.J. IJzelenberg - van der Linden Autorisatiedatum: 02-05-2018 Versie: 1.0 Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: CO 2 management plan 2.C.2 & 3.B.2

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. Van Schoonhoven Infra BV

Energiemanagement actieplan. Van Schoonhoven Infra BV BV Leusden, oktober 2013 Auteurs: G.J. van Schoonhoven D.J. van Boven Geaccordeerd door: D.J. van Boven Directeur eigenaar INLEIDING Ons bedrijf heeft een energiemanagement actieplan conform NEN-ISO 50001.

Nadere informatie

CO 2 Managementplan. Den Breejen. Auteur Martin van Andel Autorisatiedatum Versie 2.0

CO 2 Managementplan. Den Breejen. Auteur Martin van Andel Autorisatiedatum Versie 2.0 CO 2 Managementplan Den Breejen Auteur Martin van Andel Autorisatiedatum 19-01-2018 Versie 2.0 Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 ENERGIE MEETPLAN... 4 2.1 PLANNING MEETMOMENTEN... 4 2.2 VESTIGINGEN... 4 SCOPE

Nadere informatie

Beschrijving Energie Management Systeem

Beschrijving Energie Management Systeem Beschrijving Energie Management Systeem Januari 2018 Dit document beschrijft het Energie Management Systeem en het reductieplan voor realisatie van de energiereductie doelstellingen van V&M Elektrotechniek

Nadere informatie

CO 2 Managementplan. Ruigrok Nederland. Autorisatiedatum: Versie: 1.1. Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager:

CO 2 Managementplan. Ruigrok Nederland. Autorisatiedatum: Versie: 1.1. Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: CO 2 Managementplan Ruigrok Nederland Auteur: J.P.Hesp Autorisatiedatum: 30-11-2018 Versie: 1.1 Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: CO 2 Managementplan 2.C.2 & 3.B.2 Inhoud INHOUD... 2

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Rijssen, Juli 2013 Auteur: L.J. Hoff Geaccodeerd door: M. Nijkamp Directeur Inhoudsopgave 1. Inleiding Pagina 3 2. Beleid CO₂ reductie Pagina 4 3. Borging CO₂ prestatieladder

Nadere informatie

Handboek Energiemanagement Peek BV

Handboek Energiemanagement Peek BV Handboek management Peek BV Juni 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 beleid 4 Beleidsverklaring 4 3 Methodiek 5 4 Vaststellen organizational boundaries 6 5 Bepalen energiestromen 7 6. Uitvoering van de

Nadere informatie

Handboek CO 2 prestatieladder versie 2015-01-21 Pagina 1 van 6

Handboek CO 2 prestatieladder versie 2015-01-21 Pagina 1 van 6 Handboek CO 2 prestatieladder versie 2015-01-21 Pagina 1 van 6 Voor organisatiestructuur wordt verwezen naar het gecertificeerde K.A.M. systeem van het bedrijf. Dit handboek is gebaseerd op de norm 20140404_Handboek_CO_2_Prestatieladder_2_2.

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan NEN-ISO 50001 Rey beheer ID 3B

Energiemanagement actieplan NEN-ISO 50001 Rey beheer ID 3B Energiemanagement actieplan NEN-ISO 50001 Rey beheer ID 3B Amsterdam 1 juli 2015 Rene Rutte Jeroen de Ruiter Akkoord namens directie Datum: Handtekening: 0. Inhoud 0. Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Onderdelen

Nadere informatie

Datum : energiemanagement & kwaliteitsmanagement

Datum : energiemanagement & kwaliteitsmanagement Energiemanagement Programma & managementsysteem Het beschrijven van het energiemanagement en kwaliteitsmanagementplan (zoals vermeld in de norm, voor ons managementsysteem). 1 Inleiding Maatschappelijk

Nadere informatie

3.B.2 Energie Management Actieplan

3.B.2 Energie Management Actieplan Inleiding B.V. is in 2012 gecertificeerd voor niveau 3 van de CO 2 -prestatieladder. Op basis van de uitkomsten uit de interne audits van 2012 en de vragen vanuit de markt, is een vervolgtraject gestart

Nadere informatie

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1)

Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1) Reductiebeleid en (kwantitatieve) doelstellingen (3.B.1) Directie: K.J. de Jong Handtekening: KAM-Coördinator: D.T. de Jong Handtekening: Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Het CO 2 -reductiebeleid van

Nadere informatie

CO 2 Managementplan. Eti BV. Autorisatiedatum: 25-02-2016 Versie: 1.0. Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager:

CO 2 Managementplan. Eti BV. Autorisatiedatum: 25-02-2016 Versie: 1.0. Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: CO 2 Managementplan Eti BV Auteur: John Nannings Autorisatiedatum: 25-02-2016 Versie: 1.0 Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: CO 2 Managementplan 2.C.2 & 3.B.2 Inhoud 1 INLEIDING... 3

Nadere informatie

CO 2 managementplan. Jan Knijnenburg B.V. Auteur: Adviseur MVO Consultants. Versie: 1.0. Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager

CO 2 managementplan. Jan Knijnenburg B.V. Auteur: Adviseur MVO Consultants. Versie: 1.0. Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager CO 2 managementplan Jan Knijnenburg B.V. Auteur: Adviseur MVO Consultants Versie: 1.0 Datum: xx-xx-2015 Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager Authorisatiedatum: Naam:.. Inhoud 1 Inleiding...

Nadere informatie

Roy Verstegen. Managementenergie Actieplan

Roy Verstegen. Managementenergie Actieplan Roy Verstegen Managementenergie Actieplan 1. Inleiding In dit document worden de concrete CO2-reductiemaatregelen en reductiedoelstellingen van het Roy Verstegen B.V. beschreven. De voortgang met betrekking

Nadere informatie

Energie management actieplan

Energie management actieplan Almere, 26 februari 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Bedrijfsafbakening Knipscheer... 4 2. Doelstellingen... 5 3. Uitvoering... 5 3.1 Energieaspecten... 5 3.2. Referentiejaar... 6 3.3. Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

Handboek CO2 reductiesysteem. Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2

Handboek CO2 reductiesysteem. Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Handboek CO2 reductiesysteem Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 A: Inzicht (wegingsfactor 40%) 4 2.1. Eisen voor niveau 1 4 2.2. Eisen voor niveau 2 4 2.3. Eisen

Nadere informatie

CO2 managementplan. GWW Houtimport. Auteur: Bianca van den Berg, Margriet de Jong. Versie: 1.0. Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager

CO2 managementplan. GWW Houtimport. Auteur: Bianca van den Berg, Margriet de Jong. Versie: 1.0. Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager CO2 managementplan GWW Houtimport Auteur: Bianca van den Berg, Margriet de Jong Versie: 1.0 Datum: 01-10-2015 Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager Authorisatiedatum: 02-10-2015 Naam: John

Nadere informatie

Energie actie- en meetplan 2015

Energie actie- en meetplan 2015 Energie actie- en meetplan 2015 3.B.2 Opgesteld door: Energie actie- en meetplan 2014-2020 Cheryl de Vette Van Beek Infra Groep B.V. CO2 Prestatieladder, versie 2.2 Geaccordeerd door: Peter van Beek Directeur

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek v1.0 CO 2 -Prestatieladder Roelofs

Kwaliteitshandboek v1.0 CO 2 -Prestatieladder Roelofs Kwaliteitshandboek v1.0 CO 2 -Prestatieladder Roelofs Datum: Januari 2013 Bezoekadres Dorpsstraat 20 7683 BJ Den Ham Postadres Postbus 12 7683 ZG Den Ham T +31 (0) 546 67 88 88 F +31 (0) 546 67 28 25 E

Nadere informatie

CO2 managementplan. Max Bögl

CO2 managementplan. Max Bögl CO2 managementplan Max Bögl Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Energie meetplan... 4 2.1 Planning meetmomenten... 4 2.2 Vergelijking met vergelijkbare organisaties... 5 3 Energiemanagement actieplan... 6 4 Stuurcyclus...

Nadere informatie

Procedure 07 CO 2 -prestatieladder. 24 februari 2013 (FKO)

Procedure 07 CO 2 -prestatieladder. 24 februari 2013 (FKO) Procedure 07 CO 2 -prestatieladder 24 februari 2013 (FKO) Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Stuurcyclus Energiemanagement 4 2. Methodiek voor de emissie inventaris 6 Procedure 07 CO 2-prestatieladder 2 Inleiding

Nadere informatie

Energie Kwailteitsmanagement systeem

Energie Kwailteitsmanagement systeem Energie Kwailteitsmanagement systeem (4.A.2) Colofon: Opgesteld : drs. M.J.C.H. de Ruijter paraaf: Gecontroleerd : W. van Houten paraaf: Vrijgegeven : W. van Houten paraaf: Datum : 1 april 2012 Energie

Nadere informatie

Energiemeetplan Inclusief kwaliteitsmanagementplan en energiemanagement actieplan. Criteria

Energiemeetplan Inclusief kwaliteitsmanagementplan en energiemanagement actieplan. Criteria Energiemeetplan 2018-2022 Inclusief kwaliteitsmanagementplan en energiemanagement actieplan Criteria Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 en ISO50001 Opgesteld door Paul Jonk en Marco Vermeulen

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Nistelrode, februari 2016 Opgesteld door: M. Schakenraad (intern) A. Heerkens (extern) Akkoord directie: Dhr. A. Strijbosch Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

CO 2 Managementplan. Verwaal Transport. Lia Noordergraaf-Verwaal Autorisatiedatum: Versie: 1.0

CO 2 Managementplan. Verwaal Transport. Lia Noordergraaf-Verwaal Autorisatiedatum: Versie: 1.0 CO 2 Managementplan Verwaal Transport Auteur: Lia Noordergraaf-Verwaal Autorisatiedatum: 21-04-2016 Versie: 1.0 Handtekening autoriserend verantwoordelijke manager: CO 2 Managementplan 2.C.2 & 3.B.2 Inhoud

Nadere informatie

Energiemanagementplan

Energiemanagementplan Energiemanagementplan CO 2 -prestatieladder Het Veldwerkbureau B.V. Niveau 3 Auteur(s): De heer G.R. Hartkamp De heer J.A. Möller Versie 2.0 17 december 2013 Definitief rapport Inleiding Binnen ons Energiemanagementsysteem

Nadere informatie

CO 2 Managementplan Energie meetplan 2.C.2 & 3.B.2 & 4.A.2. Jade Beheer B.V. OFN OFS 2C. Autorisatiedatum: 19-03-2016 Versie: 1.0

CO 2 Managementplan Energie meetplan 2.C.2 & 3.B.2 & 4.A.2. Jade Beheer B.V. OFN OFS 2C. Autorisatiedatum: 19-03-2016 Versie: 1.0 CO 2 Managementplan Energie meetplan 2.C.2 & 3.B.2 & 4.A.2 Jade Beheer B.V. OFN OFS 2C Auteur: Coert van Maren Autorisatiedatum: 19-03-2016 Versie: 1.0 CO 2 management plan 2.C.2 & 3.B.2 & 4.A.2 1 Inhoud

Nadere informatie

ENERGIEMANAGEMENTPROGRAMMA VDM-GROEP

ENERGIEMANAGEMENTPROGRAMMA VDM-GROEP ENERGIEMANAGEMENTPROGRAMMA VDM-GROEP F.G. van Dijk (Directie) C.S. Hogenes (Directie & lid MVO groep) Opdrachtgever : Van Dijk Maasland Groep Project : CO2 Prestatieladder Datum : Maart 2011 Datum herzien

Nadere informatie

Energiemanagement Actieplan

Energiemanagement Actieplan 1 van 8 Energiemanagement Actieplan Datum Rapportnr Opgesteld door Gedistribueerd aan A. van de Wetering & H. Buuts 1x Directie 1x KAM Coördinator 1x Handboek CO₂ Prestatieladder 1 2 van 8 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Energie Management ACTIE Plan

Energie Management ACTIE Plan 1. Inleiding Het Energie Management ACTIE Plan (EMAP) geeft weer hoe binnen Schulte en Lestraden B.V. de zogenaamde stuurcyclus (Plan-Do-Check-Act) wordt ingevuld om de prestaties en doelstellingen van

Nadere informatie

CO2-Prestatieladder. Energiemanagement actieplan. Rapportdatum 29 mei Autorisatie Naam Paraaf Datum. Auteur Wilma Melchers 29 mei 2015

CO2-Prestatieladder. Energiemanagement actieplan. Rapportdatum 29 mei Autorisatie Naam Paraaf Datum. Auteur Wilma Melchers 29 mei 2015 CO2-Prestatieladder Energiemanagement actieplan Opdrachtgever Rapportnummer Status Nebest Adviesgroep B.V. P0010 009 r04 v06 Definitief Rapportdatum 29 mei 2015 Autorisatie Naam Paraaf Datum Auteur Wilma

Nadere informatie

14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1

14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1 Energie Management Actieplan 2013 14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1 Inhoudsopgave 6.1 Reductiedoelstellingen 3 6.2 Plan van aanpak 3 6.3 Samenvatting 6 Energie Management Actieplan

Nadere informatie

Energie Management Systeem Handboek energiemanagement. CO 2 -Prestatieladder

Energie Management Systeem Handboek energiemanagement. CO 2 -Prestatieladder Energie Management Systeem Handboek energiemanagement CO 2 -Prestatieladder mei 2015 Inhoudsopgave 1. Doel, inhoud, structuur energiemanagement... 3 2. Termen en definities... 4 3. De organisatie... 5

Nadere informatie

4.A.2 en 3.B.2 Kwaliteitsmanagement plan en Energiemanagement programma Prop Beplantingswerken v.o.f.

4.A.2 en 3.B.2 Kwaliteitsmanagement plan en Energiemanagement programma Prop Beplantingswerken v.o.f. 4.A.2 en 3.B.2 Kwaliteitsmanagement plan en Energiemanagement programma Prop Beplantingswerken v.o.f. 4 A 2 en 3 B 2 Kwaliteitsmanagement plan en Energiemanagement programma v_1, 1/7 Inhoud Inhoud... 2

Nadere informatie

Communicatieplan m.b.t. CO2

Communicatieplan m.b.t. CO2 Communicatieplan m.b.t. CO2 Opgesteld door : H. van Roode en Y. van der Vlies Datum : 20 februari 2014 Goedgekeurd door : H. van Roode Datum: 20 februari 2014 Blad 2 van 11 Inhoudsopgave Inleiding... 3

Nadere informatie

Review CO2 reductiesysteem 2014-1 ste half jaar 2015. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2

Review CO2 reductiesysteem 2014-1 ste half jaar 2015. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 Review CO2 reductiesysteem 2014-1 ste half jaar 2015 Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Management review - invalshoek A: Inzicht 4 2.1. Footprint berekening 4

Nadere informatie

CO 2 HANDBOEK RASENBERG INFRA

CO 2 HANDBOEK RASENBERG INFRA CO 2 HANDBOEK RASENBERG INFRA Onderwerp Organisatie O 2 handboek : Rasenberg Infra INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 AFBAKENING... 4 2.1 INLEIDING... 4 2.2 ORGANISATORISCHE AFBAKENING... 4 2.3 ENERGIESTROMEN...

Nadere informatie

Energie Management Actieplan Mei 2015 Versie 4

Energie Management Actieplan Mei 2015 Versie 4 Energie Management Actieplan Mei 2015 Versie 4 Colt International Beheer BV Korte Oijen 4 5433 NE KATWIJK Postbus 29 5430 AA CUIJK Tel: 0485-399 999 Website: www.coltinfo.nl E-mail: info@coltinfo.nl Opgesteld

Nadere informatie

Document: Energiemanagementplan

Document: Energiemanagementplan Energiemanagementplan Certificering op CO2-prestatieladder CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): De heer W. de Vries De heer H. Kosse 26 juni 2014 Definitief rapport Inhoudsopgave: blz. 1. Inleiding

Nadere informatie

Communicatieplan. Energie- & CO 2 beleid. Van Gelder Groep

Communicatieplan. Energie- & CO 2 beleid. Van Gelder Groep Van Gelder Groep B.V. Communicatieplan Energie- & CO 2 beleid Van Gelder Groep 1 2015, Van Gelder Groep B.V. Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit document mag worden gereproduceerd in welke

Nadere informatie

(Energie) management-actieplan

(Energie) management-actieplan (Energie) management-actieplan Eis 3.B.2 Barendrecht, Oktober 2013 Auteur: Sabine Droog Geaccordeerd door: Leo Droog Directeur Edwin Oudshoorn Bedrijfsleider/ MVO Verantwoordelijk Inhoud 1. Inleiding 3

Nadere informatie

CO2 managementplan VAN DER GRIFT EN VALKENBURG ONDERHOUD BV. Auteur: Margriet de Jong. Versie: 1.0. Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager

CO2 managementplan VAN DER GRIFT EN VALKENBURG ONDERHOUD BV. Auteur: Margriet de Jong. Versie: 1.0. Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager CO2 managementplan VAN DER GRIFT EN VALKENBURG ONDERHOUD BV Auteur: Margriet de Jong Versie: 1.0 Datum: 14-04-2015 Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager Authorisatiedatum: Naam:.. Inhoud 1

Nadere informatie

Energiemeetplan Criteria Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Jojanneke Elmaci Brouwer en Marco Vermeulen Handtekening

Energiemeetplan Criteria Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Jojanneke Elmaci Brouwer en Marco Vermeulen Handtekening Energiemeetplan Criteria Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Jojanneke Elmaci Brouwer en Marco Vermeulen Handtekening Autorisatiedatum 11-10-2018 Versie Oktober 2018 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Emissie inventaris van Macadam BV in 2013. volgens ISO 14064-1

Emissie inventaris van Macadam BV in 2013. volgens ISO 14064-1 Emissie inventaris van Macadam BV in 2013 volgens ISO 14064-1 Het vermenigvuldigen van deze documentatie en / of het verstrekken van gegevens aan derden in welke vorm dan ook is ten aller tijde verboden,

Nadere informatie

Energie Management Actieplan 2014 tot Extern

Energie Management Actieplan 2014 tot Extern Energie Management Actieplan 2014 tot 2017 -Extern Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder Opgesteld door: G.J. Bos (Directie) E. Drijfhout (CO2-functionaris) CO2-Prestatieladder Niveau 3 Energie Management

Nadere informatie

Handboek EnergieManagementSysteem

Handboek EnergieManagementSysteem Handboek EnergieManagementSysteem Bedrijfsgegevens: Naam ALFEN bv Adres Hefbrugweg 28 Plaats 1332AP Almere Tel 036 549 3400 website www.alfen.com KvK nr. 3903 7364 Pagina 1 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...

Nadere informatie

Communicatie CO2 footprint. versie mei 2015

Communicatie CO2 footprint. versie mei 2015 Communicatie CO2 footprint versie mei 2015 Steller: CO2 manager Naam Paraaf Datum A. Kneepkens, April 2015 TPA Nederland Controle: Directeur K. Brouns Coldmix BV Mei 2015 AGK Pagina 1 van 5 pagina s 2015

Nadere informatie

Rapport 16 oktober 2014

Rapport 16 oktober 2014 CO 2 -EMISSIE INVENTARIS SCOPE 1 EN 2 OVER 2014 AANEMINGSBEDRIJF VAN DER ZANDEN BV EN VAN DER ZANDEN MILIEU BV IN HET KADER VAN DE CO 2 -PRESTATIELADDER Rapport 16 oktober 2014 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...

Nadere informatie

Review CO 2 reductiesysteem. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1

Review CO 2 reductiesysteem. Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 Review CO 2 reductiesysteem Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Invalshoek A: Inzicht 3 2.1. Footprint berekening 3 2.2. Kwaliteitsmanagement (ISO 14064-1 hoofdstuk

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2016 Revisie:

Nadere informatie

3.B.2. Energiemanagementprogramma. Gebr. Swinkels Grondwerken b.v. Speltdijk RJ Helmond Tel

3.B.2. Energiemanagementprogramma. Gebr. Swinkels Grondwerken b.v. Speltdijk RJ Helmond Tel 2017 Energiemanagementprogramma 3.B.2 Gebr. Swinkels Grondwerken b.v. Speltdijk 2 5704 RJ Helmond Tel. 0492-539798 Rapportdatum: 21 maart 2018 Begeleiding: Conformiso, Annette Willems 3.B.2 Energiemanagementprogramma

Nadere informatie

Energie Management ACTIE Plan

Energie Management ACTIE Plan 1. Inleiding Het Energie Management ACTIE Plan (EMAP) geeft weer hoe binnen A-GARDEN.V. de zogenaamde stuurcyclus (Plan-Do-Check-Act) wordt ingevuld om de prestaties en doelstellingen van het energiemanagement

Nadere informatie

Review CO2 reductiesysteem. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1

Review CO2 reductiesysteem. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1 Review CO2 reductiesysteem Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Invalshoek A: Inzicht 4 2.1. Footprintberekening 4 2.2. Kwaliteitsmanagement (ISO 14064-1 hoofdstuk

Nadere informatie

Energie Management Actieplan Conform 3.B.2

Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Energie Management Actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 Auteur(s): Mevr. Marjan Giezen, CO₂-functionaris, PUK Benelux B.V. Marcel

Nadere informatie

Scope 1 doelstelling Scope 2 doelstelling Scope 1 en 2 gecombineerd 5% CO 2- reductie. 30% CO 2- reductie in 2016 6% CO 2 -reductie in 2016 ten

Scope 1 doelstelling Scope 2 doelstelling Scope 1 en 2 gecombineerd 5% CO 2- reductie. 30% CO 2- reductie in 2016 6% CO 2 -reductie in 2016 ten B. Kwantitatieve doelstellingen & beleid 1 INLEIDING Verhoef wil concreet en aantoonbaar maken dat we ons inspannen om CO 2 te reduceren. Daarvoor hebben wij dit reductiebeleid opgesteld. 2 HET CO 2 REDUCTIE

Nadere informatie

Kwaliteitsmanagementplan GHG Inventarisatie

Kwaliteitsmanagementplan GHG Inventarisatie Kwaliteitsmanagementplan GHG Inventarisatie Inhoud 1. Doel, inhoud, structuur kwaliteitsmanagement plan 3 2. Termen en definities 4 3. De organisatie 3.1 Algemene beschrijving 5 3.2 Scope 6 4. Werking

Nadere informatie

Energie Management Actieplan Megaborn Traffic Development bv

Energie Management Actieplan Megaborn Traffic Development bv 2018 Opgesteld volgens handboek 3.0 van de CO 2 -prestatieladder : Status Kenmerk Definitief EMA-CO2-V0 Versie/revisie 0 Datum 26-02-2018 Opgesteld door Gecontroleerd door J.N. Liebrecht N.A. van Amstel

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. Koninklijke Bammens

Energiemanagement actieplan. Koninklijke Bammens Maarssen, 16 februari 2015 Auteur(s): Niels Helmond Geaccordeerd door: Simon Kragtwijk Directievertegenwoordiger Milieu / Manager Productontwikkeling C O L O F O N Het format voor dit document is opgesteld

Nadere informatie

ENERGIEMANAGEMENT ACTIEPLAN. 3 oktober 2013

ENERGIEMANAGEMENT ACTIEPLAN. 3 oktober 2013 ENERGIEMANAGEMENT ACTIEPLAN code: B1308 3 oktober 2013 datum: 3 oktober 2013 referentie: lak code: B1308 blad: 3/8 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Onderdelen van het energiemanagement actieplan 5 2.1

Nadere informatie

Energie Management Actieplan Mei 2016 Versie 5

Energie Management Actieplan Mei 2016 Versie 5 Energie Management Actieplan Mei 2016 Versie 5 Colt International Beheer BV Korte Oijen 4 5433 NE KATWIJK Postbus 29 5430 AA CUIJK Tel: 0485-399 999 Website: www.coltinfo.nl E-mail: info@coltinfo.nl Opgesteld

Nadere informatie

Review(Interne audit) CO 2 reductiesysteem Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0

Review(Interne audit) CO 2 reductiesysteem Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Review(Interne audit) CO 2 reductiesysteem 2015 Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Invalshoek A: Inzicht 4 2.1. Footprintberekening 4 2.2. Kwaliteitsmanagement

Nadere informatie

Energie management actieplan. De Waterwolf dienstverlening buitenruimte BV. Hoofddorp 13 april 2015. M. Korbee, Afdeling KAM.

Energie management actieplan. De Waterwolf dienstverlening buitenruimte BV. Hoofddorp 13 april 2015. M. Korbee, Afdeling KAM. Energie management actieplan De Waterwolf dienstverlening buitenruimte BV Hoofddorp 13 april 2015 M. Korbee, Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0 Inleiding

Nadere informatie

Energie actie- en meetplan 2016

Energie actie- en meetplan 2016 Energie actie- en meetplan 2016 3.B.2 Opgesteld door: Energie actie- en meetplan 2014-2020 Cheryl de Vette Van Beek Infra Groep B.V. CO2 Prestatieladder, versie 3.0 Geaccordeerd door: Peter van Beek Directeur

Nadere informatie

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B. 5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2015 t/m december 2015 Revisie 1.0 Datum

Nadere informatie

CO 2 managementplan. 1 Inleiding

CO 2 managementplan. 1 Inleiding CO 2 managementplan Inhoud 1 Inleiding... 3 1.1 Energie meetplan... 4 1.2 Planning meetmomenten... 4 1.3 Cofely Zuid Nederland... 4 Scope 1 emissies... 4 Scope 2 emissies... 4 1.4 Project Renovatie gemaal

Nadere informatie

Handboek CO 2 reductiesysteem. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1

Handboek CO 2 reductiesysteem. Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1 Handboek CO 2 reductiesysteem Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 A: Inzicht (wegingsfactor 40%) 5 2.1. Eisen voor niveau 1 5 2.2. Eisen voor niveau 2 6 2.3. Eisen

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Erp, augustus 2017 Opgesteld door: R. Kanner (intern) A. van Oorschot (intern) A. Heerkens (extern) Akkoord namens de directie: B. Kerkhof INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 2 Reductiedoelstelling

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan

Energiemanagement actieplan Energiemanagement actieplan 2019 14-02-2019 Energie Management Actieplan 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope 1 4 2.3 Scope 2 4 3. Plan van

Nadere informatie

Energiemanagementprogramma Tauw

Energiemanagementprogramma Tauw Energiemanagementprogramma Tauw 17 april 2012 Energiemanagementprogramma Tauw Verantwoording Titel Energiemanagementprogramma Tauw Opdrachtgever Stuurgroep CO2-prestatieladder Projectleider Manja Buijen

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 5 september 2017 Versie: 2.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

Kwaliteitsmanagement Plan

Kwaliteitsmanagement Plan Kwaliteitsmanagement Plan Naam Functie Datum Handtekening voor akkoord D.R. van den Berg / M.H.A. Brugman Auteur 18-01-2016 B. Safari Verantwoordelijk directielid 18-01-2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Carbon Footprint Rapportage 2014 3.A.1

Carbon Footprint Rapportage 2014 3.A.1 Carbon Footprint Rapportage 2014 3.A.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Afbakening... 3 2.1 Organisatiegrenzen... 3 2.2 Korte beschrijving rapporterende organisatie... 4 3 Inventarisatie CO2-emissies...

Nadere informatie

4.A.2 en 3.B.2 Kwaliteitsmanagement plan en Energiemanagement programma. 8 mei 20122

4.A.2 en 3.B.2 Kwaliteitsmanagement plan en Energiemanagement programma. 8 mei 20122 4.A.2 en 3.B.2 Kwaliteitsmanagement plan en Energiemanagement programma 8 mei 20122 4.A.2 en 3.B.2 Kwaliteitsmanagement plan en Energiemanagement programma Verantwoording Titel 4.A.2 en 3.B.2 Kwaliteitsmanagement

Nadere informatie

CO2-reductiedoelstellingen + voortgang

CO2-reductiedoelstellingen + voortgang CO2-reductiedoelstellingen + voortgang Samen zorgen voor minder CO2 Boskoop 22-08-2018 P. van t Wout Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO 2 -reductieplan heeft, net zoals het volledige

Nadere informatie

CO₂ Reductieplan. CO₂ Reductieplan. Datum 13-5-2015. Versie 1.1. Rapportnr 3B.RED-PLAN2015-1.1. Opgesteld door. A. van de Wetering & H.

CO₂ Reductieplan. CO₂ Reductieplan. Datum 13-5-2015. Versie 1.1. Rapportnr 3B.RED-PLAN2015-1.1. Opgesteld door. A. van de Wetering & H. 1 van 9 Datum Rapportnr Opgesteld door Gedistribueerd aan A. van de Wetering & H. Buuts 1x Directie 1x KAM Coördinator 1x Handboek CO₂ Prestatieladder 1 2 van 9 INHOUDSOPGAVE 1. CO₂ REDUCTIEBELEID Het

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Remmits Beheer Opgesteld : Gecontroleerd: Status : E. Luiken F. Pesch Definitief Augustus 2015-1 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen

Nadere informatie

Energie Audit verslag 2019 Energie Management Actieplan 2016 t/m 2021

Energie Audit verslag 2019 Energie Management Actieplan 2016 t/m 2021 Energie Audit verslag 2019 Energie Management Actieplan 2016 t/m 2021 08-02-2019 Parafen van alle MT-leden: Onafhankelijke interne controle door KAM: 1 Energie Audit Verslag 2019/Energie Management Actieplan

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2016-2017 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2017 Revisie:

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2014 Revisie:

Nadere informatie

ID Aspect/invalshoek eisen

ID Aspect/invalshoek eisen Checklist eisen Invalshoek A: Inzicht (wegingsfactor 40%) ID Aspect/invalshoek eisen 0A 1A 2A 3A 4A het bedrijf heeft geen inzicht in het energieverbruik bedrijf heeft gedeeltelijk inzicht in energieverbruik

Nadere informatie

Eis 3.B.1 CO2 Reductiebeleid

Eis 3.B.1 CO2 Reductiebeleid CO2 Reductiebeleid 1 INLEIDING Ons bedrijf wil concreet en aantoonbaar maken dat we ons inspannen om CO 2 te reduceren. Daarvoor hebben wij dit reductiebeleid opgesteld. 2 HET CO 2 REDUCTIE BELEID VAN

Nadere informatie