AANBESTEDINGSBELEID WOONSTICHTING SSW

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AANBESTEDINGSBELEID WOONSTICHTING SSW"

Transcriptie

1 AANBESTEDINGSBELEID WOONSTICHTING SSW Vastgesteld: 23 november 2016

2 1 Inleiding en doelstelling Met dit aanbestedingsbeleid uniformeert Woonstichting SSW haar werkwijze rondom aanbesteden en legt zij haar werkwijze op transparante wijze vast, zowel voor de eigen organisatie als voor de markt. Het aanbestedingsbeleid draagt daarmee bij aan professioneel opdrachtgeverschap. Reikwijdte aanbestedingsbeleid Het onderhavige aanbestedingsbeleid heeft uitsluitend betrekking op de door Woonstichting SSW uit te voeren activiteiten in het kader van de technische meerjarenbegroting c.q. bedrijfsbegroting. Dit betekent, dat het aanbestedingsbeleid van toepassing is op: Niet planmatig onderhoud (klachten- en mutatieonderhoud, contractonderhoud installaties e.d.); Planmatig onderhoud (preventief onderhoud, grootonderhoud, herstructurering en nieuwbouw). Adviesopdrachten aan adviseurs volgens DNR 2011 (herziening 2013). Dit aanbestedingsbeleid heeft geen betrekking op de Bestelprocedure, zoals van toepassing is bij de aanschaf van kantoorbenodigheden (waaronder bijvoorbeeld ook investeringen in hardware). Indien een subsidieverstrekker aan Woonstichting SSW nadere eisen stelt ten aanzien van het aanbesteden van opdrachten, dan gaan deze eisen voor op onderhavig aanbestedingsbeleid. Het aanbestedingsbeleid blijft buiten beschouwing indien Woonstichting SSW om welke reden dan ook gehouden is een formele aanbestedingsprocedure conform de Europese aanbestedingsrichtlijnen te doorlopen. Context: de Aanbestedingswet 2012 Corporaties worden door de Nederlandse wetgever niet beschouwd als aanbestedende diensten en zijn niet verplicht de Aanbestedingswet toe te passen. Wanneer corporaties maatschappelijk vastgoed ontwikkelen, moeten corporaties op grond van de Woningwet wel aanbesteden. De Woningwet stelt echter geen nadere eisen aan bijvoorbeeld de aanbestedingsprocedure. Hoewel corporaties door de Nederlandse wetgever niet beschouwd worden als aanbestedende diensten, is het het Europese Hof van Justitie dat het uiteindelijke oordeel hierover geeft. Op dit moment is dus niet met volledige zekerheid te stellen dat woningcorporaties in de toekomst niet gekwalificeerd worden als aanbestedende dienst. Mochten woningcorporaties in de toekomst worden aangemerkt als aanbestedende dienst dan zal dit aanbestedingsbeleid moeten worden aangepast. Doelstellingen aanbestedingsbeleid Met dit aanbestedingsbeleid streeft Woonstichting SSW een volgende wijze van aanbesteden na: - Professioneel - Transparant - Objectief (onafhankelijk) - Integer - Werkbaar en beheersbaar - Kostenefficiënt (doelmatige besteding van geld) Beoogd effect De genoemde doelstellingen dienen zich te vertalen in: het realiseren van een optimale prijs/kwaliteit verhouding voor woonstichting SSW. een effectieve en efficiënte handelswijze binnen de woonstichting SSW. een optimale interne - en externe communicatie.

3 gescheiden rollen (besluitvorming, uitvoering en controle) van de bij de aanbesteding betrokken medewerkers, voor zover passend bij de schaalgrootte van de organisatie. Gerelateerde Beleidsdocumenten: De volgende beleidsdocumenten zijn gerelateerd aan onderhavig aanbestedingsbeleid: Procuratieregeling Woonstichting SSW Versie 2.0, vastgesteld 21 januari 2014, aangepast op 23 november Gedragscode m.b.t. integriteitsbeleid Bij Twijfel Niet Inhalen (juni 2005). Derdenlijst van Woonstichting SSW (meest recente versie). Rapportage Deloitte Analyse Fraudebestendigheid Woonstichting SSW, april Diverse programma s van eisen.

4 2 Beleidsuitgangspunten Bij aanbestedingen houdt Woonstichting SSW rekening met de volgende juridische, organisatorische, economische en ethische uitgangspunten. Juridische uitgangspunten Bij aanbestedingen houdt Woonstichting SSW rekening met de volgende juridische uitgangspunten. Hoofdbeginselen aanbesteden De Aanbestedingswet 2012 (zoals herzien per 1 juli 2016) en de Gids Proportionaliteit (1 e herziening, april 2016) zijn niet van toepassing op woningcorporaties. Woonstichting SSW mag zelf bepalen op welke wijze zij opdrachten in de markt zet. In het kader van professioneel opdrachtgeverschap streeft Woonstichting SSW naar een handelswijze conform de hoofdbeginselen van aanbesteden, te weten: - Gelijke behandeling - Objectiviteit - Transparantie - Proportionaliteit Woonstichting SSW kan besluiten de hoofdbeginselen van aanbesteden expliciet uit te sluiten bij een concrete aanbesteding. ARW 2016 Woonstichting SSW bekijkt per opdracht of zij het ARW 2016 toepast op de gekozen aanbesteding. Algemene Voorwaarden Woonstichting SSW Op alle uitgaven van Woonstichting SSW zijn de Algemene Voorwaarden voor de uitvoering van opgedragen werkzaamheden van Woonstichting SSW van toepassing en worden de algemene (verkoop- en/of leverings-) voorwaarden van de inschrijver van de hand gewezen. Schriftelijke opdracht Indien Woonstichting SSW een opdracht verleend met een waarde boven ,- exclusief BTW, doet zij dit door middel van een schriftelijke opdracht. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de standaard sjablonen. Uniforme documenten Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van uniforme documenten, zoals standaard uitnodigingsbrieven voor inschrijvingen, afwijzingsbrieven, inschrijfbiljetten, etc. Opdrachten aan adviseurs (zoals architecten) worden verleend volgens de Aedes model adviesopdracht DNR met bijbehorende annex A (afwijkingen op de DNR 2011). Deze modelovereenkomst met annex A dient te worden meegestuurd bij de offerteaanvraag. Voor kleinere opdrachten kan in de uitvraag naar de betreffende documenten worden verwezen. De documenten zijn toegankelijk op de website van Aedes en de website van Neprom.

5 Wet- en regelgeving Woonstichting SSW en haar opdrachtnemer leven de relevante wet- en regelgeving na. Bij alle uitgaven hanteert Woonstichting SSW minimaal de wettelijke eisen op het gebied van het omgevingsrecht, veiligheid, gezondheid, arbo, milieu en welzijn.

6 Organisatorische uitgangspunten Bij aanbestedingen houdt Woonstichting SSW rekening met de volgende organisatorische uitgangspunten (interne procesafspraken voor het aanbesteden). Goedgekeurde bedrijfsbegroting Een aanbesteding mag pas starten indien deze past binnen de goedgekeurde bedrijfsbegroting. Indien de aanbesteding geen basis vindt c.q. niet past in een goedgekeurde bedrijfsbegroting, mag de aanbesteding pas starten indien de opdracht is goedgekeurd door de bestuurder. Procuratieregeling In de Procuratieregeling Woonstichting SSW zijn de bevoegdheden vastgelegd voor het aangaan van (contractuele) verplichtingen, het aftekenen van facturen en het ondertekenen van uitgaande documenten. Deze Procuratieregeling dient ten alle tijden gevolgd te worden tijdens het aanbestedingsproces. Dossiervorming Beslissingen rondom het aanbestedingsproces moeten transparant en onderbouwd zijn. Voor elke aanbesteding met een waarde boven ,- exclusief BTW dient daarom een aanbestedingsdossier te worden opgebouwd. Het aanbestedingsdossier omvat onder meer een startnotitie waarin is vastgelegd: de kenmerken van de opdracht, het beoogde resultaat, de gekozen contractvorm, de keuze voor de aanbestedingsprocedure en de aan te schrijven aannemers. De dossiervorming is de verantwoordelijkheid van de medewerker die belast is met de uitvoering van de aanbesteding. Voor aanbestedingen met een waarde onder ,- volstaat een interne opdrachtbon. Verantwoordelijkheid medewerker Woonstichting SSW Woonstichting SSW gaat ervan uit dat de medewerker op basis van het aanbestedingsbeleid een verantwoorde keuze maakt voor de aanbesteding. Medewerkers worden geadviseerd om de te maken keuzes af te stemmen met de verantwoordelijke manager (vierogen-principe). Documentatie aanbesteding De uit te nodige bedrijven ontvangen van Woonstichting SSW de volgende documenten: 1. Selectieleidraad (of offerteaanvraag) waarin de procedure wordt beschreven en wordt aangegeven op welke wijze de inschrijvingen worden beoordeeld. 2. De algemene voorwaarden van Aanneming van Woonstichting SSW 3. Het inschrijfbiljet met de daarbij behorende technische documenten (bestek/werkomschrijving/etc.) Op het inschrijfbiljet is aangegeven: a. Op welke wijze de prijs inzichtelijk moet worden gemaakt b. Dat de aangeboden prijs prijsvast is tot einde werk (geen verrekening van loon en/of materiaal stijgingen). c. Dat de inschrijving gestand dient te worden gedaan tenminste gedurende 30 dagen na het indienen van de inschrijving. d. Startdatum en datum oplevering werkzaamheden.

7 Handelswijze rondom ingekomen offertes De uitgevraagde offertes moeten worden ingediend in een gesloten envelop met daarop vermeld (linkerbovenhoek) de werkopdracht, uiterste inzenddatum en uiterste inzendtijdstip. De betrokken medewerker van Woonstichting SSW parafeert de envelop en geeft de ingekomen enveloppen in bewaring bij het secretariaat. Na het verstrijken van het inschrijfmoment worden de gesloten, geparafeerde enveloppen overhandigd aan de manager Back-office. De enveloppen worden geopend in het bijzijn van tenminste de manager en één andere medeweker van Woonstichting SSW (vierogen-principe) nadat zij hebben vastgesteld dat de envelop niet eerder is opengemaakt. Bij een aanbesteding waarvan de geraamde waarde hoger is dan ,- exclusief BTW wordt vervolgens een proces-verbaal van aanbesteding opgemaakt. Het proces-verbaal wordt ondertekend door de bestuurder van Woonstichting SSW. Alle inschrijvingen, offertes, processen verbaal van aanbesteding worden geregistreerd in het Postregistratiesysteem. In ieder geval worden de volgende zaken genoteerd: - Naam van het bedrijf - Het bedrag - De uit te voeren werkzaamheden Digitaal aanbesteden In het kader van de doelstelling maximaal digitaal bereidt Woonstichting SSW de digitalisering van haar aanbestedingen voor. Bij de invoering van een digitale werkwijze wordt het aanbestedingsbeleid aangepast. Interne audits De controller zal periodiek interne audits uitvoeren om vast te stellen of medewerkers handelen in overeenstemming met dit aanbestedingsbeleid. Afwijking aanbestedingsbeleid Woonstichting SSW kan afwijken van het aanbestedingsbeleid indien het belang van Woonstichting SSW dat vordert. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn indien een marktpartij een (voor de opdracht) relevante grondpositie heeft of indien Woonstichting SSW kiest voor een geïntegreerd contract. Voor het afwijken van het aanbestedingsbeleid is de instemming van het bestuur van Woonstichting SSW nodig. Wijziging aanbestedingsbeleid Indien aanpassingen als gevolg van wijzigingen in wet- en regelgeving en jurisprudentie noodzakelijk zijn, zal de manager backoffice daar het initiatief toe nemen. Het gewijzigde aanbestedingsbeleid wordt door het bestuur van Woonstichting SSW vastgesteld. De Raad van Commissarissen wordt geïnformeerd over de wijzigingen in het aanbestedingsbeleid. Het (gewijzigde) aanbestedingsbeleid treedt in werking de dag na de datum van vaststelling door het bestuur.

8 Economische uitgangspunten Bij aanbestedingen houdt Woonstichting SSW rekening met de volgende economische uitgangspunten (hoe benaderen we de markt). Bouworganisatievormen en aanbesteden De verantwoordelijke medewerker van Woonstichting SSW weegt bij elke nieuwe opdracht af wat de best passende bouworganisatievorm is. De bouworganisatievorm betreft de wijze waarop de relatie tussen Woonstichting SSW en de aannemer wordt ingericht (hoe worden de rollen verdeeld). De belangrijkste bouworganisatievormen zijn: traditioneel, bouwteam, design & build, engineering & construct, DBM/ECM, turnkey. Deze afweging vindt plaats voordat de keuzes worden gemaakt omtrent de te doorlopen aanbestedingsprocedure en de aan te schrijven aannemers. Marktconforme prijzen Woonstichting SSW streeft altijd naar marktconforme prijzen. Dit kan voor een belangrijk deel worden gerealiseerd door aannemers onderling te laten concurreren. In onderstaande tabel is opgenomen bij hoeveel partijen offertes c.q. inschrijvingen moeten worden aangevraagd. Omvang opdracht (ex. BTW) Tot ,- Tussen en Hoger dan Procedure Opvragen vrijblijvende prijsopgave bij één of meer bedrijven Meervoudig onderhandse aanbesteding met tenminste twee bedrijven. Meervoudig onderhandse aanbesteding met tenminste drie en maximaal vijf bedrijven. Bijzonderheden - Gebruik derdenlijst. - Indien één prijsopgave is opgevraagd: toets prijsopgave aan eigen begroting danwel vergelijkbare werkzaamheden. - Gebruik derdenlijst - Gebruik derdenlijst - Eén bedrijf dient niet op derdenlijst te staan maar wel voldoet aan criteria derdenlijst. - Eventueel ARW 2016 toepassen. - Beste inschrijver dient complete inschrijfbegroting over te leggen alvorens tot opdrachtverstrekking wordt overgegaan. Derdenlijst Woonstichting SSW hanteert een longlist van aannemers die voor haar werken (de derdenlijst). Door vooraf eenduidig vast te leggen welke aannemers Woonstichting SSW kan uitnodigen voor het doen van een inschrijving/uitbrengen offerte, wordt de transparantie in het proces vergroot en wordt de procedure van aanbesteden versneld.

9 Met de derdenlijst wordt voorkomen dat bedrijven die financieel niet gezond zijn, slecht presteren of anderszins economisch of technisch niet geschikt zijn de opdracht uit te voeren worden gevraagd een inschrijving c.q. offerte in te dienen. Bedrijven worden op de derdenlijst geclusterd naar het soort werkzaamheden die zij verrichten. Voor adviseurs (zoals architecten) hanteert Woonstichting SSW geen derdenlijst. Het is wel van belang dat de adviseur is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Criteria derdenlijst Bedrijven die in aanmerking willen komen voor plaatsing op de derdenlijst worden beoordeeld aan de hand van de volgende criteria: Financiële geschiktheid: Woonstichting SSW beoordeelt met behulp van een credit agency of de ondernemer financieel gezond is. Woonstichting SSW werkt alleen samen met ondernemers die financieel gezond zijn en waarbij Woonstichting SSW geen twijfel heeft over de financiële draagkracht van de onderneming. Omvang opdracht in verhouding tot omvang bedrijf: Woonstichting SSW wil niet dat een bedrijf in hoge mate afhankelijk is van de opdrachten van Woonstichting SSW. Bij de keuze van de aannemers die worden aangeschreven voor een specifieke opdracht wordt hiermee rekening gehouden. Technische geschiktheid: Woonstichting SSW oordeelt al naar gelang de specifieke opdracht welke bedrijven technisch geschikt zijn om de opdracht uit te voeren. Daarbij kunnen door Woonstichting SSW nadere gegevens worden opgevraagd bij de bedrijven, zoals relevante certificaten en referentieprojecten. Pre-selectie van aan te schrijven aannemers Het uitgangspunt is dat voor opdrachten met een waarde tot ,- exclusief BTW enkel bedrijven worden uitgenodigd die op de derdenlijst staan. Bij opdrachten met een waarde boven ,- wordt ook altijd één bedrijf tot de procedure uitgenodigd die niet op de derdenlijst is vermeld. Uitgangspunt is dat de selectie gebeurd aan de hand van de vraag welke bedrijven op de derdenlijst het meest geschikt worden geacht de opdracht uit te voeren (daarbij wordt zowel naar financiële/economische en technische geschiktheid gekeken). Indien het aantal geschikte partijen groter is dan het aantal uit te nodigen partijen, wordt zoveel mogelijk gekozen voor de geschikte lokale ondernemers. Indien een medewerker van deze uitgangspunten wil afwijken, wordt dit overlegd met de verantwoordelijk manager. Indien Woonstichting SSW voornemens is een bedrijf uit te nodigen die niet op de derdenlijst staat, wordt dit bedrijf voorafgaand aan de uitnodiging getoetst aan de criteria derdenlijst. Vergoeding Woonstichting SSW hanteert als uitgangspunt dat zij geen kosten vergoed aan de inschrijvers voor het doen van een inschrijving c.q. prijsopgave.

10 Gunningcriterium Uitgangspunt is dat opdrachten worden gegund op basis van de laagste prijs. Indien er aanleiding is ook andere aspecten in de beoordeling te betrekken, kan gekozen worden voor gunning aan de inschrijver met de economisch meest voordelige inschrijving (emvi). De keuze voor emvi dient te worden afgestemd met de bestuurder en de manager Back-office. Indien gekozen wordt voor emvi zal Woonstichting SSW de beoordelingscriteria in de selectieleidraad c.q. offerteaanvraag bekend maken. Indien mogelijk en gewenst, wordt daarbij aangegeven welk gewicht aan de diverse beoordelingscriteria toekomt en op welke wijze de scores worden bepaald. Rechtsbescherming inschrijvers Indien aan meerdere partijen een offerte is aangevraagd, stelt Woonstichting SSW de inschrijvers eerst in kennis van de naam van de inschrijving aan wie zij voornemens is de opdracht te gunnen, inclusief een motivering van die keuze. Woonstichting SSW sluit de overeenkomst niet totdat een bezwaartermijn van 15 kalenderdagen nadat zij het voornemen tot gunning bekend heeft gemaakt, ongebruikt is verstreken. Indien in de periode van 10 kalenderdagen geen bezwaar wordt gemaakt, kan de overeenkomst worden gesloten. Een afgewezen inschrijver is na ommekomst van de bezwaartermijn niet meer ontvankelijk in haar bezwaar. Verduidelijking ingekomen inschrijvingen/offertes Woonstichting SSW kan de inschrijvers verzoeken een nadere toelichting te verstrekken op de ingediende inschrijving waarbij Woonstichting SSW de hoofdbeginselen van aanbesteding zoveel als mogelijk waarborgt (tenzij deze beginselen in de betreffende aanbesteding uitdrukkelijk zijn uitgesloten). Inschrijvingen boven eigen begroting Woonstichting SSW kan een opdracht enkelvoudig onderhands gunnen indien naar aanleiding van een eerdere aanbesteding alleen inschrijvingen zijn ingediend boven de eigen begroting van Woonstichting SSW. Indien een overschrijding van de eigen begroting met meer dan 10% niet vermeden kan worden, dient het bestuur akkoord te geven alvorens tot opdrachtverstrekking over kan worden gegaan. Ethische uitgangspunten Integriteitsbeleid Woonstichting SSW neemt de goedgekeurde gedragscode rond het integriteitsbeleid Bij Twijfel Niet Inhalen (juni 2005) in acht. Integere opdrachtnemers Woonstichting SSW wil enkel zaken doen met integere aannemers en leveranciers. Woonstichting SSW zal daar op acteren.

AANBESTEDINGSBELEID 2017

AANBESTEDINGSBELEID 2017 1. Inleiding en doelstelling Jaarlijks koopt Wonen Delden voor tonnen euro s aan goederen, diensten en werken in bij derden. Wonen Delden is een maatschappelijke onderneming met volkshuisvestelijke opgaven

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING. 2. BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1: Definities

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING. 2. BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1: Definities AANBESTEDINGSBELEID Organisatie: Wonen Limburg Datum: december 201 Status: versie 2.0 Contactpersoon: Marianne Simonis Emailadres: inkoop@wonenlimburg.nl INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. BEGRIPSBEPALINGEN

Nadere informatie

Versie:1.1 Datum: 3-3-2015. Inkoop- en aanbestedingsbeleid

Versie:1.1 Datum: 3-3-2015. Inkoop- en aanbestedingsbeleid Versie:1.1 Datum: 3-3-2015 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Inhoud 1. Inleiding...2 1.1 Context...2 1.2 Doelstellingen...2 1.3 Risicomanagement...2 1.4 Reikwijdte...3 2. Organisatorische uitgangspunten...3

Nadere informatie

Aanbestedingsbeleid Wonen Limburg

Aanbestedingsbeleid Wonen Limburg Aanbestedingsbeleid Wonen Limburg Datum: 20 december 2013 INLEIDING Wonen Limburg wil als professionele opdrachtgever op integere en doelmatige wijze opdrachten verlenen door te handelen in de geest van

Nadere informatie

AANBESTEDINGSBELEID. Vastgesteld 28 juni ID Pagina 1 van 7

AANBESTEDINGSBELEID. Vastgesteld 28 juni ID Pagina 1 van 7 AANBESTEDINGSBELEID Vastgesteld 28 juni 2018 ID-26045 Pagina 1 van 7 Inhoud 1. INLEIDING...3 2. REIKWIJDTE...3 2.1. REIKWIJDTE...3 3. UITGANGSPUNTEN...4 3.1. UITGANGSPUNTEN...4 3.2. ONDERNEMERSLIJST(EN)...4

Nadere informatie

Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Samenwerkingsverband Oost-Achterhoek

Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Samenwerkingsverband Oost-Achterhoek 1 Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Samenwerkingsverband Oost-Achterhoek Hoofdstuk 1 Inleiding Bij het inkopen en aanbesteden door de overheid worden publieke gelden aangewend. Hierop rust de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Aanbestedingsprotocol Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV (OML)

Aanbestedingsprotocol Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV (OML) Aanbestedingsprotocol Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV (OML) 1. Algemeen. Het doel van aanbesteden kan als volgt gedefinieerd worden: het op controleerbare wijze met in acht neming van wettelijke

Nadere informatie

Inkoopbeleid. Inkoopproces. Datum: Datum:

Inkoopbeleid. Inkoopproces. Datum: Datum: Inkoopbeleid en Inkoopproces Akkoord bestuur: Akkoord ALV: Datum: 16-1-18 Datum: 8-2-18 Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1 Inkoopbeleid van het SWV 2 2 Inkoopproces binnen het SWV 3 3 Inkoopproces wie doet

Nadere informatie

AANBESTEDINGSBELEID NIEUWBOUWPROJECTEN

AANBESTEDINGSBELEID NIEUWBOUWPROJECTEN AANBESTEDINGSBELEID 2017 2020 NIEUWBOUWPROJECTEN Datum : 6-12-2016 Versie : 2 Status : Definitief Opgesteld door : Martin Trower en Janeck Janmaat 1. SCOPE Voorliggend document beschrijft het beleid dat

Nadere informatie

INKOOPBELEID. Datum: 1 december /5

INKOOPBELEID. Datum: 1 december /5 INKOOPBELEID Datum: 1 december 2017 1/5 1. INLEIDING Jaarlijks koopt Laurentius voor enkele miljoenen euro s aan diensten, werken en leveringen in. Laurentius is zich hierbij van bewust dat deze uitgaven

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer 28-07 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Doelstellingen... 4 2. Procedures... 5 2.1 Bepalen

Nadere informatie

Woningstichting De Voorzorg

Woningstichting De Voorzorg Woningstichting De Voorzorg Aanbestedingsbeleid Vastgoed Vastgesteld directeur/bestuurder d.d. 19.04.2018 Goedgekeurd Raad van Commissarissen d.d. 17.05.2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding..3 1.1.Aanleiding..3

Nadere informatie

2014 INKOOP & AANBESTEDINGSBELEID

2014 INKOOP & AANBESTEDINGSBELEID 2014 INKOOP & AANBESTEDINGSBELEID I 1. Inkopen Woningstichting St. Joseph probeert tegen zo laag mogelijke kosten leveringen (ook projecten) en diensten te verwerven volgens een kwaliteit die zoveel mogelijk

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders de raad der gemeente EDE Behandelend ambtenaar Smit, N. Tel.nr. (0318) 680 449 Verzameling Raadsstukken registratienummer afdeling datum: 2012/96 724010 V&R 11-12-2012 Cie. AZ&M

Nadere informatie

Selectiebeleid Woonservice projectontwikkeling, nieuwbouw en onderhoud

Selectiebeleid Woonservice projectontwikkeling, nieuwbouw en onderhoud Selectiebeleid Woonservice projectontwikkeling, nieuwbouw en onderhoud Aannemers Architecten Adviseurs januari 2011 Leon Vries Achtergrond Woonservice schakelt regelmatig aannemers, architecten en adviseurs

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Hefpunt 2013

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Hefpunt 2013 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Hefpunt 2013 1 versie2013.1 Inhoud 1. Doelstelling van het inkoop en aanbestedingsbeleid... 3 2. Wettelijk kader... 3 2.1 Europese en nationale wet- en regelgeving... 3 2.2.

Nadere informatie

Procedure aanbesteding afdeling Techniek BVOW en Humanitas

Procedure aanbesteding afdeling Techniek BVOW en Humanitas Procedure aanbesteding afdeling Techniek BVOW en Humanitas 1. Aannemers worden door de afdeling Techniek geselecteerd en beoordeeld op basis van een aantal criteria op het gebied van bedrijfsorganisatie,

Nadere informatie

Bouwrecht Academie. Meer informatie

Bouwrecht Academie. Meer informatie Bouwrecht Academie Bouwrecht Academie Het bouwrecht regelt en waarborgt de bouwprocessen. Belangrijk daarbij zijn de afspraken tussen opdrachtgever, architect en aannemer. Goede kennis van bouwrecht is

Nadere informatie

Procuratieregeling Opdrachtverstrekking Stichting 3B Wonen

Procuratieregeling Opdrachtverstrekking Stichting 3B Wonen Procuratieregeling Opdrachtverstrekking Stichting 3B Wonen Goedgekeurd Managementteam d.d. 28 maart 2012 Inhoudsopgave 1 De procuratieregeling pagina 3 2 Toelichting mandatering opdrachtverstrekking pagina

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedings beleid

Inkoop- en aanbestedings beleid Inkoop- en aanbestedings beleid Status Vastgesteld door de bestuurder d.d. 13 november 2017 Goedgekeurd door de RvC d.d. 13 november 2017 Geactualiseerd d.d. 14 februari 2019 Inkoop- en aanbestedingsbeleid

Nadere informatie

Aanbestedingsbeleid Brabantse Waard

Aanbestedingsbeleid Brabantse Waard Aanbestedingsbeleid Brabantse Waard 1. Inleiding Sinds 1 april 2013 geldt de Aanbestedingswet 2012 voor alle aanbestedingen door (semi-) publieke instellingen in Nederland. Er bestond lang discussie over

Nadere informatie

Inkoopbeleid Gemeente Uden 2013

Inkoopbeleid Gemeente Uden 2013 Inkoopbeleid Gemeente Uden 2013 28-08-2013 INKOOPBELEID GEMEENTE UDEN 2013 PAGINA 1 28-08-2013 INKOOPBELEID GEMEENTE UDEN 2013 PAGINA 2 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 4 1. Doelstellingen

Nadere informatie

Informatie en bekendmaking van beleid. Artikel 2 Coördinatiebesluit organisatie bedrijfsvoering rijksdienst 2011

Informatie en bekendmaking van beleid. Artikel 2 Coördinatiebesluit organisatie bedrijfsvoering rijksdienst 2011 Secretarissen-generaal Directeur-generaal Organisatie Bedrijfsvoering Rijk Directie Faciliteiten, Huisvestings- en Inkoopbeleid Rijk Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Contactpersoon

Nadere informatie

De gehanteerde bedragen die in de navolgende hoofdstukken zijn genoemd zijn ramingen. De bedragen zijn exclusief eventueel verschuldigde BTW.

De gehanteerde bedragen die in de navolgende hoofdstukken zijn genoemd zijn ramingen. De bedragen zijn exclusief eventueel verschuldigde BTW. Richtlijn aanbestedingen Ameland 1. Inleiding Per 1 april 2013 is de Aanbestedingswet 2012 van toepassing op overheidsopdrachten en raamovereenkomsten voor werken, diensten en leveringen boven én onder

Nadere informatie

Aanbestedingsbeleidsplan Bijlage 6.c Woningstichting Maasdriel

Aanbestedingsbeleidsplan Bijlage 6.c Woningstichting Maasdriel Aanbestedingsbeleidsplan Bijlage 6.c Woningstichting Maasdriel Inhoud bladzijde 01. Inleiding 2 02. Regelgeving 3 02.1. Europese richtlijnen 02.2. Aanbestedingswet 2012 02.3. Aanbestedingsreglement Werken

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid CBO Meilân

Inkoop- en aanbestedingsbeleid CBO Meilân Inkoop- en aanbestedingsbeleid CBO Meilân Inkoop- en Aanbestedingsbeleid CBO Meilân Opgesteld: Sjoerd Seffinga Besproken: directieoverleg 7 juli 2016 Bespreken: auditcommissie 4 oktober 2016 Aanpassing:

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 2 september 2013 datum/agendapunt B&Wvergadering: 170913/403 afdeling: Sociale Zaken Onderwerp: Aanbesteding

Nadere informatie

Versiegeschiedenis. Vaststelling door Raad van Bestuur 13 mei 2013.

Versiegeschiedenis. Vaststelling door Raad van Bestuur 13 mei 2013. Inkoopbeleid 2013 Versiegeschiedenis Vaststelling door Raad van Bestuur 13 mei 2013. Goedkeuring van Actualisatie artikel 4.3 Actualisatie artikel 4.4 Toevoegen bijlage 7.1. 29 januari 2014. Samenvatting

Nadere informatie

Aanbestedingsregeling Bestuurskantoor

Aanbestedingsregeling Bestuurskantoor Aanbestedingsregeling Bestuurskantoor aangepast op 1 juni 2013 Aanbestedingsregeling 2013 1 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 A) INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID NADER OMSCHREVEN... 4 Het specificeren van werken,

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling Hefpunt. Nr. 315 1 oktober 2015 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Hefpunt 2015 Artikel 1 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Hefpunt

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Druten

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Druten 2013 Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Druten Besluit B&W d.d. 10-9-2013 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Definities... 3 2. Gemeentelijke doelstellingen... 4 3. Uitgangspunten... 5 3.1 Algemeen

Nadere informatie

AANBESTEDINGSBELEID Sprengenland Wonen

AANBESTEDINGSBELEID Sprengenland Wonen 1 AANBESTEDINGSBELEID Sprengenland Wonen Versie : 2013-001 Ingangsdatum : 1 december 2013 Vastgesteld door het bestuur : 7 november 2013 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen : 25 november 2013 2

Nadere informatie

VEEL GESTELDE VRAGEN -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Met betrekking tot: Inkopen en aanbesteden bij

Nadere informatie

Inkoopbeleid 2015 Versiegeschiedenis

Inkoopbeleid 2015 Versiegeschiedenis Inkoopbeleid 2015 Versiegeschiedenis Vaststelling door Raad van Bestuur 21 december 2015. Samenvatting 1. Het inkoopbeleid is een raamwerk met handelingskaders... 3 1.1 Het doel van het inkoopbeleid is

Nadere informatie

1.5 (Indien van toepassing) Overige deelnemer(s) in het samenwerkingsverband 2 :

1.5 (Indien van toepassing) Overige deelnemer(s) in het samenwerkingsverband 2 : Eigen verklaring onder de Europese aanbestedingsdrempels behorende bij aanbesteding: naam aanbestedende dienst: naam aanbesteding: met referentienummer: 1. Algemene gegevens 1.1 Naam onderneming: 1.2 Gegevens

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsreglement Gemeenten Leudal, Nederweert, Roermond en Weert

Inkoop- en aanbestedingsreglement Gemeenten Leudal, Nederweert, Roermond en Weert Inkoop- en aanbestedingsreglement Gemeenten Leudal, Nederweert, Roermond en Weert De Colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Leudal, Nederweert, Roermond en Weert (LNRW); Gelet op art.

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Hoorn. gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders d.d.

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Hoorn. gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Hoorn Nr. 46444 22 maart 2017 Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Hoorn gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders d.d.

Nadere informatie

INKOOPPROCEDURE UITBREIDING CAMERATOEZICHT GEMEENTE LEERDAM

INKOOPPROCEDURE UITBREIDING CAMERATOEZICHT GEMEENTE LEERDAM INKOOPSTRATEGIE: INKOOPPROCEDURE UITBREIDING CAMERATOEZICHT GEMEENTE LEERDAM IBMN-2017-LEE-PH-001 1 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Doelstelling.....3 3. Huidige situatie... 3 4. Het juridisch kader...

Nadere informatie

Plan van aanpak Aanbesteding accountantsdiensten 2011-2014 gemeente Langedijk (behoort bij besluit van de raad d.d.

Plan van aanpak Aanbesteding accountantsdiensten 2011-2014 gemeente Langedijk (behoort bij besluit van de raad d.d. Plan van aanpak Aanbesteding accountantsdiensten 2011-2014 gemeente Langedijk (behoort bij besluit van de raad d.d. 18 januari 2011) Inhoud Inleiding... 2 1. Instellen van de selectiecommissie... 2 2.

Nadere informatie

Bijlage Q1 Format brief Uitnodiging tot inschrijving

Bijlage Q1 Format brief Uitnodiging tot inschrijving Bijlage Q1 Format brief Uitnodiging tot inschrijving (t.b.v. meervoudig onderhandse procedure) Datum Onderwerp Uitnodiging tot inschrijving Nadere Overeenkomst ten behoeve van

Nadere informatie

INKOOPBELEID WONINGBOUWVERENIGING BERGOPWAARTS

INKOOPBELEID WONINGBOUWVERENIGING BERGOPWAARTS INKOOPBELEID WONINGBOUWVERENIGING BERGOPWAARTS p 1 Inkoopbeleid Woningbouwvereniging Bergopwaarts 1. Inkopen Inkopen is het proces waarbij Woningbouwvereniging Bergopwaarts probeert tegen zo laag mogelijke

Nadere informatie

De belangrijkste verschillen

De belangrijkste verschillen De belangrijkste verschillen Nieuwe aanbestedingsregels: achtergrond (parlementaire geschiedenis) 6 juli 2010: wetsvoorstel Aanbestedingswet naar Tweede Kamer 28 maart 2011: Nota naar aanleiding van het

Nadere informatie

INKOOPBELEID Goedgekeurd door de RvC: Vastgesteld door de bestuurder:

INKOOPBELEID Goedgekeurd door de RvC: Vastgesteld door de bestuurder: INKOOPBELEID Goedgekeurd door de RvC: 05-11-2018 Vastgesteld door de bestuurder: 15-1-2018 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Kernwaarden van ons opdrachtgeverschap 4 3. Uitgangspunten van beleid 5 4. Opdrachtgeverschap

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard 2015.

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard 2015. Inkoop- en aanbestedingsbeleid Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard 2015 Het dagelijks bestuur van het Samenwerkingsorgaan Hoeksche Waard besluit, gelet op artikel 18 van de Financiële verordening gemeenschappelijke

Nadere informatie

Regeling Groslijst systematiek gemeente Zuidplas

Regeling Groslijst systematiek gemeente Zuidplas Regeling Groslijst systematiek gemeente Zuidplas DMS nr. Z16.001961; Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 27 september 2016 Gemeente Zuidplas Raadhuisplein 1 2914 KM Nieuwerkerk

Nadere informatie

\ Raadsvoorstel Zaak 13971

\ Raadsvoorstel Zaak 13971 \ Raadsvoorstel Zaak 13971 Onderwerp: Nota Inkoopbeleid gemeente Voerendaal 2015 heid: Portefeuillehouder: Wethouder Leunissen Datum Raad: 18-12-14 Nummer: 2014/13/ \ Samenvatting In mei 2012 is de Nota

Nadere informatie

Wijzigingen nieuwe Aanbestedingswet De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Aanbestedingswet zijn als volgt:

Wijzigingen nieuwe Aanbestedingswet De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Aanbestedingswet zijn als volgt: facilitair bedrijf directie Aan College van Bestuur Van Directie Facilitair Bedrijf Datum Memonummer 22 mei 2013 Onderwerp Nationale aanbestedingswet Inleiding Op 1 april 2013 is er in Nederland een nieuwe

Nadere informatie

Aanbestedingswet. Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot

Aanbestedingswet. Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot Aanbestedingswet Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot Agenda Aanleiding Aanbestedingswet 2012 Gids Proportionaliteit ARW 2012 Richtsnoeren Leveringen en Diensten Klachtenregeling Vervolgacties

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR OPSTELLER VOORSTEL: A. Buwalda AFDELING: AJZ PORTEFEUILLEHOUDER: M.C.M. Waanders Agendapunt: No. /2012 Dokkum, 21-03-2013 ONDERWERP: inkoop- en aanbestedingsbeleid

Nadere informatie

Inkoop-en aanbestedingsbeleid. Raadsinformatieavond

Inkoop-en aanbestedingsbeleid. Raadsinformatieavond Inkoop-en aanbestedingsbeleid Raadsinformatieavond Agenda 1. Aanleiding 2. De Aanbestedingswet 2012 3. Doelstellingen beleid 4. Maatregelen 5. Vragen oktober 13 2 Aanleiding Per 1 april 2013 nieuwe Aanbestedingswet.

Nadere informatie

Inkoop- & Aanbestedingsbeleid. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Inkoop- & Aanbestedingsbeleid. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting Inkoop- & Aanbestedingsbeleid Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting 1 INLEIDING De SEV stimuleert de ontwikkeling van praktische, innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied

Nadere informatie

Aanbestedingsbeleid Datum:

Aanbestedingsbeleid Datum: Datum: 22 mei 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Doelstelling en uitgangspunten... 4 3 Vormen van aanbesteding en contractvormen... 5 4 Proces selectie aannemer... 7 Bijlagen I Algemene Voorwaarden

Nadere informatie

Procuratieregeling externe versie

Procuratieregeling externe versie Procuratieregeling externe versie Definitie procuratie Onder procuratie wordt in het algemeen verstaan de bevoegdheid tot het aangaan van (financiële) verplichtingen. Deze verplichtingen, die in principe

Nadere informatie

Hoogheemraadschap van Delfland

Hoogheemraadschap van Delfland ^i^jdai/- Beleidsveld: Aard voorstel: Ondersteunende Beheersproducten Besluitvormend Vergaderdatum: 20 november 2008 Agendapunt: Kenmerk VV: Aantal bijlagen: H.10 719505 O Aan de verenigde vergadering

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 DEEL 1 NOTA INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2016... 3 1 Inleiding... 3 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 3 1.2 Doelstellingen nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016...

Nadere informatie

Selectieprocedure Onderhandse aanbestedingen

Selectieprocedure Onderhandse aanbestedingen Selectieprocedure Onderhandse aanbestedingen Uitvoeringsrichtlijn behorende bij het Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Wetterskip Fryslân Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Selectie...

Nadere informatie

Het betrekken van lokale partijen bij opdrachten. Synarchis adviesgroep Meer kansen voor lokale partijen?!

Het betrekken van lokale partijen bij opdrachten. Synarchis adviesgroep Meer kansen voor lokale partijen?! Het betrekken van lokale partijen bij opdrachten Kansen voor lokale partijen Kwaliteit en kunde staat voorop: kansen voor lokale partijen?! Als Synarchis gevraagd wordt een aanbestedingsprocedure te begeleiden

Nadere informatie

Aanbestedingen zo zit dat!

Aanbestedingen zo zit dat! D A T U M 17-2-2009 P A G I N A 0 White paper Serie Acquisitie in Re-integratie deel 3 Aanbestedingen zo zit dat! Versie december 2008 D A T U M 17-2-2009 P A G I N A 1 Wat kunt u er wel en niet van verwachten?

Nadere informatie

Groslijstmethodiek. IBOR gemeente Oss. Civiel- en cultuurtechnische werken

Groslijstmethodiek. IBOR gemeente Oss. Civiel- en cultuurtechnische werken Groslijstmethodiek IBOR gemeente Oss Civiel- en cultuurtechnische werken September 2015 1 2 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 GROSLIJST... 4 3 PROCEDURE... 5 3.1 TOETREDEN TOT DE GROSLIJST EN WACHTLIJST...

Nadere informatie

Notitie procedure shortlisten waterschap Scheldestromen

Notitie procedure shortlisten waterschap Scheldestromen Notitie procedure shortlisten waterschap Scheldestromen Datum : donderdag 12 december 2013 Versie : 1.0 Registratienummer: 2013031633 Behandeld in db: 12-12-2013 Behandeld in commissie : - Behandeld in

Nadere informatie

INKOOP- en AANBESTEDINGSBELEID Metropoolregio Rotterdam Den Haag

INKOOP- en AANBESTEDINGSBELEID Metropoolregio Rotterdam Den Haag INKOOP- en AANBESTEDINGSBELEID Metropoolregio Rotterdam Den Haag Overwegingen bij het beleid: 1) Het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de MRDH moet voldoen aan de huidige wet en regelgeving zoals die

Nadere informatie

NIEUWE AANBESTEDINGSWET

NIEUWE AANBESTEDINGSWET NIEUWE AANBESTEDINGSWET WHITE PAPER Aanbesteden wordt makkelijker. Kunnen we er dan ook minder tijd aan besteden? Deze white paper wordt u aangeboden door Asito Nr. 1 maart 2013 Aanbesteden: Asito ontzorgt!

Nadere informatie

Inkoop en aanbestedingsbesluit gemeente Overbetuwe 2013

Inkoop en aanbestedingsbesluit gemeente Overbetuwe 2013 Onderwerp: Inkoop en aanbestedingsbesluit gemeente Overbetuwe 2013 Ons kenmerk: 13BWB00062 Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe; gelet op artikel(en) 13a van de Financiële verordening

Nadere informatie

Selectie systematiek lokale leveranciers Gemeente Dalfsen

Selectie systematiek lokale leveranciers Gemeente Dalfsen Selectie systematiek lokale leveranciers Gemeente Dalfsen Datum: 29-04-2016 Status: Definitief Inhoud Managementsamenvatting... 3 1 Inleiding... 4 2 Selectielijsten... 4 2.1 Categorieën... 4 2.2 Procedure...

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Onderwijs Midden Limburg

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Onderwijs Midden Limburg Inkoop- en aanbestedingsbeleid Stichting Onderwijs Midden Limburg Juli 2016 1 Inleiding In dit document is het inkoop- een aanbestedingsbeleid van Stichting Onderwijs Midden Limburg (SOML) weergegeven.

Nadere informatie

Juryrapport MKB INFRA AanbestedingsAward Inleiding

Juryrapport MKB INFRA AanbestedingsAward Inleiding Juryrapport MKB INFRA AanbestedingsAward Inleiding De maatschappelijke relevantie van het MKB als motor van de economie is onomstreden en staat niet ter discussie. Dit betekent echter niet dat het MKB

Nadere informatie

Groslijst en Prestatiemeting Gemeente Dronten. 26 januari 2018

Groslijst en Prestatiemeting Gemeente Dronten. 26 januari 2018 Groslijst en Prestatiemeting Gemeente Dronten Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Welk type bedrijven genieten de voorkeur binnen gemeente Dronten?... 4 2.1 Gemeente Dronten... 4 2.2 Kwaliteit en klanttevredenheid

Nadere informatie

AANBESTEDINGSWET 2012

AANBESTEDINGSWET 2012 VERANDERINGEN AANBESTEDINGSWET 2012 GEMEENTE NIJMEGEN MAART 2013 Bureau Inkoop Inleiding Met de inwerkingtreding van de Aanbestedingswet 2012 worden enkele veranderingen doorgevoerd in de diverse aanbestedingsprocedures.

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 23 februari 2016. Onderwerp: Gunning aanbesteding Straatreiniging - Besluitvormend

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 23 februari 2016. Onderwerp: Gunning aanbesteding Straatreiniging - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 23 februari 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00157 Onderwerp: Gunning aanbesteding Straatreiniging - Besluitvormend Beknopte samenvatting: De huidige contracten voor de veegwerkzaamheden

Nadere informatie

Aanbestedingswet. gemeente Reimerswaal. Wat betekent dit voor de. Themaraad 18 juni 2013

Aanbestedingswet. gemeente Reimerswaal. Wat betekent dit voor de. Themaraad 18 juni 2013 Aanbestedingswet Wat betekent dit voor de gemeente Reimerswaal Themaraad 18 juni 2013 Agenda Welkom Aanbestedingswet Inkoop & Aanbestedingsbeleid 2013 2017 Stichting Inkoopbureau West-Brabant Vragen Afsluiting

Nadere informatie

RUIMTE IN AANBESTEDEN

RUIMTE IN AANBESTEDEN RUIMTE IN AANBESTEDEN Noordelijk Congres Democratic Challenge 26 januari 2017 Hans Schoonbeek - gemeente Noordenveld Jan van der Bij - CMO STAMM Hans Schoonbeek - inkoopadviseur Inkoop 2017 Inkoop 2017

Nadere informatie

(Europese) aanbestedingsquiz. in samenwerking met

(Europese) aanbestedingsquiz. in samenwerking met (Europese) aanbestedingsquiz in samenwerking met NEVI PIANOo congres Apeldoorn, 5 juni 2014 Vraag 1 Tot welk bedrag mag je in 2014 en 2015 een aanbesteding (meervoudig onderhands of nationaal) onder de

Nadere informatie

Advies 527 Samenvatting

Advies 527 Samenvatting Advies 527 Samenvatting De klacht ziet op Europese openbare procedure voor een overheidsopdracht voor de levering van vrachtwagens. In de aanbestedingsstukken is bepaald dat een inschrijving ongeldig is

Nadere informatie

Selectieprocedure Onderhandse aanbestedingen/ local sourcing (Uitvoeringsrichtlijn behorende bij het Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Wetterskip

Selectieprocedure Onderhandse aanbestedingen/ local sourcing (Uitvoeringsrichtlijn behorende bij het Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Wetterskip Selectieprocedure Onderhandse aanbestedingen/ local sourcing (Uitvoeringsrichtlijn behorende bij het Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Wetterskip Fryslân) Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3

Nadere informatie

Aanbestedingsprotocol gemeente Steenwijkerland

Aanbestedingsprotocol gemeente Steenwijkerland Inhoudsopgave 1. Drempelbedragen werken 2. Drempelbedragen leveringen 3. Drempelbedragen diensten 4. Inkoop-/ aanbestedingsformulier enkelvoudige uitnodiging 5. Inkoop-/ aanbestedingsformulier meervoudig

Nadere informatie

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen?

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? (vertrouwelijk) Martine Vidal advocaat Aanbestedingsrecht 28 oktober 2013 Wie heeft al gewerkt met de Aanbestedingswet? Welke ervaringen

Nadere informatie

Aan alle uitgenodigden

Aan alle uitgenodigden 1 Bijlage 3 Format Uitnodiging tot inschrijving Behorende bij Raamovereenkomst Projectbeheersing Perceel 1 Zaaknr. 31108832 Perceel 2 Zaaknr. 31108833 Perceel 3 Zaaknr. 31108834 Perceel 4 Zaaknr. 31108835

Nadere informatie

Aanbestedingswet Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingswet en aanvullend beleid 5 december 2012

Aanbestedingswet Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingswet en aanvullend beleid 5 december 2012 Aanbestedingswet Opzet presentatie 1. Aanleiding en doel van de wet 2. Hoofdlijnen Aanbestedingswet 3. Motiveringsplicht toegelicht 4. Klachtenregeling en Commissie van Aanbestedingsexperts 5. TenderNed

Nadere informatie

22-9-2014. Onderwerp: Realisatie van een sportzaal en sporthal te Bladel. Amersfoort, 12 september 2014. Agenda. 1. Stand van zaken februari 2013

22-9-2014. Onderwerp: Realisatie van een sportzaal en sporthal te Bladel. Amersfoort, 12 september 2014. Agenda. 1. Stand van zaken februari 2013 Onderwerp: Realisatie van een sportzaal en sporthal te Bladel Amersfoort, 12 september 2014 M.A.J. (Marcel) Stuijts MSc, Directeur J.M.A. (Jolanda) van Grinsven BBA, Concern inkoper Agenda 1. Stand van

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 DEEL 1 NOTA INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 2016... 3 1 Inleiding... 3 1.1 Professioneel opdrachtgeverschap... 3 1.2 Doelstellingen nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid 2016...

Nadere informatie

Selectieleidraad Niet Openbare aanbesteding. Renovatie Aladnahal Aalten. Bouwkundig perceel (A)

Selectieleidraad Niet Openbare aanbesteding. Renovatie Aladnahal Aalten. Bouwkundig perceel (A) Selectieleidraad Niet Openbare aanbesteding Renovatie Aladnahal Aalten Bouwkundig perceel (A) Opdrachtgever : Gemeente Aalten Opgesteld door : MPC bv, Mark Penninkhof Datum : 8 november 2012 Publicatienummer

Nadere informatie

Vaststelling aangepast aanbestedingsbeleid inclusief klachtenregeling aanbesteden voor de gemeenten en Servicepunt71.

Vaststelling aangepast aanbestedingsbeleid inclusief klachtenregeling aanbesteden voor de gemeenten en Servicepunt71. MEMO Aan: Van: CC: Dagelijks Bestuur SP71 SE JZ Priscilla Langerak, senior Juridisch Adviseur Marjolein Scheuer Datum: 17 mei 2013 Doorkiesnummer: 7914 Betreft: Vaststelling aangepast aanbestedingsbeleid

Nadere informatie

CHECKLIST AANBESTEDINGSPROCEDURES

CHECKLIST AANBESTEDINGSPROCEDURES CHECKLIST AANBESTEDINGSPROCEDURES Deze checklist dient bij aanbestedingsprocedures te worden gebruikt en deze checklist moet alleen worden ingevuld indien op voorhand zeker is dat de waarde van de opdracht

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbesluit gemeente Overbetuwe 2007

Inkoop- en aanbestedingsbesluit gemeente Overbetuwe 2007 Onderwerp: Inkoop- en aanbestedingsbesluit gemeente Overbetuwe 2007 Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe; gelet op artikel 13a van de Financiële Verordening Overbetuwe; b e s l u i t e

Nadere informatie

Leidraad Groslijstmethodiek voor meervoudig onderhandse aanbestedingen van civiel en cultuurtechnische Werken

Leidraad Groslijstmethodiek voor meervoudig onderhandse aanbestedingen van civiel en cultuurtechnische Werken Leidraad Groslijstmethodiek voor meervoudig onderhandse aanbestedingen van civiel en cultuurtechnische Werken Gemeente Vlaardingen, Sectie Voorbereiding & Realisatie November 2016 Inleiding Deze leidraad

Nadere informatie

Plan van aanpak Aanbesteding Accountantscontrole

Plan van aanpak Aanbesteding Accountantscontrole Plan van aanpak Aanbesteding Accountantscontrole Bij de aanbesteding van de accountantsdienstverlening zijn de volgende zaken van belang, die voorafgaand aan de eerste externe procedurestap helemaal helder

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Reikwijdte 1.2 Wet- en regelgeving 1.3 Aanbesteden of inkopen 2. Besluitvorming en werkwijze 2.1 Spelregels 3. Prestatie- en inkoopcontracten 4. Bouworganisatievorm 5. Aanbestedingsvorm.

Nadere informatie

Memo. Gemeenteraad. College. Overweging

Memo. Gemeenteraad. College. Overweging Memo Datum: 15-5-2015 Onderwerp: Ter attentie van: Betrokkenheid van lokale en regionale bedrijven bij gemeentelijke aanbestedingen al dan niet in combinatie met alternatieve aanbestedingsmethoden (afdoening

Nadere informatie

Aanbesteden voor dummies. 24 november 2011 Seth van der Wielen Adviesburo De Meent b.v

Aanbesteden voor dummies. 24 november 2011 Seth van der Wielen Adviesburo De Meent b.v Aanbesteden voor dummies 24 november 2011 Seth van der Wielen Adviesburo De Meent b.v 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Aanbestedingsvormen 3. Contractvormen 4. Zorg voor een goede opdrachtnemer 5. Vraag

Nadere informatie

Aanbesteden door de Twentse gemeenten. Mariëlle Eshuis, inkoopcoördinator Noaberkracht

Aanbesteden door de Twentse gemeenten. Mariëlle Eshuis, inkoopcoördinator Noaberkracht Aanbesteden door de Twentse gemeenten Mariëlle Eshuis, inkoopcoördinator Noaberkracht Inkopen in Twente Wat zijn de regels? Wat is het beleid? Enkele feiten en cijfers Voorbeelden en tips Aanbestedingsregels

Nadere informatie

Hoe kom je bij ons op de lijst?

Hoe kom je bij ons op de lijst? Hoe kom je bij ons op de lijst? Marius van der Woude Geke Werkman-Bouwkamp Opbouw Algemene procedures Samenstellen longlist (groslijst) Samenstellen shortlist Als IPG: algemene zaken/keuzes Gezamenlijke

Nadere informatie

Aanbestedingsbeleid Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT)

Aanbestedingsbeleid Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT) Aanbestedingsbeleid Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente (RBT) Het Dagelijks bestuur van het Openbaar Lichaam Regionaal Bedrijventerrein Twente heeft in zijn vergadering van 31 oktober 2006

Nadere informatie

Aanbestedingsbeleid. Vastgesteld door het College van Bestuur na goedkeuring door de Raad van Toezicht van:

Aanbestedingsbeleid. Vastgesteld door het College van Bestuur na goedkeuring door de Raad van Toezicht van: Vastgesteld door het College van Bestuur na goedkeuring door de Raad van Toezicht van: Stichting voor Christelijk Praktijkonderwijs voor Hardenberg en omgeving (hierna: PrO Hardenberg) d.d. 7 februari

Nadere informatie

Annex A) Administratieve Bijlage. Moderniseren van de koelinstallatie in de stockage ruimte van het JRC-IRMM

Annex A) Administratieve Bijlage. Moderniseren van de koelinstallatie in de stockage ruimte van het JRC-IRMM EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT GENERAAL GEMEENSCHAPPELIJK CENTRUM VOOR ONDERZOEK Instituut voor Referentie Materialen en -Metingen (Geel) Annex A) Administratieve Bijlage Moderniseren van de koelinstallatie

Nadere informatie

INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID STICHTING MARKLAND COLLEGE

INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID STICHTING MARKLAND COLLEGE INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID STICHTING MARKLAND COLLEGE Vastgesteld door het College van Bestuur op 2 oktober 2014 1 1 ALGEMEEN De taak van inkoop is de aanschaf van de benodigde diensten, leveringen

Nadere informatie

Offerteaanvraag. Koploperproject duurzaam ondernemen gemeente X

Offerteaanvraag. Koploperproject duurzaam ondernemen gemeente X Offerteaanvraag Koploperproject duurzaam ondernemen gemeente X 1. Organisatie en opdracht 1.1 Inleiding Sinds 2010 worden in meerdere Friese gemeenten zogenaamde Koploperprojecten Duurzaam Ondernemen uitgevoerd.

Nadere informatie

Groslijst en Prestatiemeting Gemeente Barneveld

Groslijst en Prestatiemeting Gemeente Barneveld Groslijst en Prestatiemeting Gemeente Barneveld Bouw, GWW en Cultuurtechniek 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Welk type bedrijven genieten de voorkeur binnen gemeente Barneveld?... 4 2.1 Regio FoodValley...

Nadere informatie

de Aanbestedingsrichtlijn gemeente Den Haag te wijzigen conform de Europese aanbestedingsrichtlijnen.

de Aanbestedingsrichtlijn gemeente Den Haag te wijzigen conform de Europese aanbestedingsrichtlijnen. RIS116033_07-MEI-2004 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSD/2004.1411 RIS 116033 AANBESTEDINGSRICHTLIJN GEMEENTE DEN HAAG HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Besluit: de Aanbestedingsrichtlijn gemeente

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid. Versie 2016

Inkoop- en aanbestedingsbeleid. Versie 2016 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Versie 2016 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 3 2. DOEL VAN HET INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 3 3. ETHISCHE UITGANGSPUNTEN & DUURZAAMHEID 3 4. KADERS VAN INKOPEN EN AANBESTEDEN

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsreglement Gemeenten Leudal, Nederweert, Roermond en Weert 2013 (versie maart 2015 i.v.m. geringe tekstuele aanpassingen).

Inkoop- en aanbestedingsreglement Gemeenten Leudal, Nederweert, Roermond en Weert 2013 (versie maart 2015 i.v.m. geringe tekstuele aanpassingen). Inkoop- en aanbestedingsreglement Gemeenten Leudal, Nederweert, Roermond en Weert 2013 (versie maart 2015 i.v.m. geringe tekstuele aanpassingen). De Colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten

Nadere informatie