1. Interpersoonlijk competent

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Interpersoonlijk competent"

Transcriptie

1 1. Interpersoonlijk competent Je zorgt ervoor dat er in de groep een prettig leef- en werkklimaat is. Je geeft op een goede manier leiding, schept een vriendelijke en coöperatieve sfeer en brengt een open communicatie tot stand. Je bevordert de zelfstandigheid van de kinderen. Je zoekt in interactie een balans tussen leiden en begeleiden, sturen en volgen, confronteren en verzoenen, corrigeren en stimuleren. Kinderen houden rekening met anderen. Er wordt in vertrouwen samengewerkt. Mediabewuste en -wijze kinderen Samen met de kinderen de verhoudingen binnen de groep en binnen hun (virtuele) omgeving bespreken, waarbij rekening wordt gehouden met de ander. Ik heb veel leefstijl, drama en kanjertraining gegeven Een goede samenwerking tot stand brengen met leerlingen en tussen kinderen onderling. Dit heb ik laten zien, door voor de kinderen een veilige en een laagdrempelige leeromgeving te creëren. Ik heb kinderen gestimuleerd om samen te werken, ook al vonden zij dit niet altijd even leuk. Naderhand heb ik de kinderen positief benaderd voor het samenwerken met elkaar Stimuleren van samenwerkend leren waarin wederzijdse afhankelijkheid, individuele aanspreekbaarheid en betrokkenheid op elkaar aanwezig zijn. Wanneer kinderen niet goed met elkaar samenwerkten, daardoor ontstonden er wrijvingen werksfeer. Hierover ben ik met hen in gesprek gegaan. Er kwam uit dat iedereen andere ideeën heeft en dat andermans ideeën ook wel eens goed zijn. Je moet rekening houden met elkaar. Ook heb ik veel coöperatieve werkvormen gebruikt Kinderen in gesprekken bemoedigen, inspireren of corrigeren tijdens onderwijsactiviteiten. Wanneer kinderen activiteiten lastig vinden, zie ik dit aan hun lichaamshouding. Ik vraag aan hen wat er aan de hand is, reacties zijn vaak: Ik vind het lastig, ik vind het moeilijk, ik weet het niet, juf ik weet niet wat ik doen moet. Ik heb de kinderen verteld dat ze bij mij altijd om hulp konden vragen, wanneer zij tegen problemen aanliepen. Wanneer kinderen ongehoorzaam gedrag laten zien, corrigeer ik de kinderen. Ook gaf ik veel complimenten tijdens de activiteiten, dit gaf zowel mij als de kinderen een positief gevoel Kinderen helpen door middel van gesprek of dialoog om kritisch en verstandig om te gaan met media.. Bij de kleuters heb ik het vooral over omgaan met de computer gehad. Kinderen drukken veel op knopjes, waarvan ze eigenlijk niet weten wat er dan gebeurt. Door het drukken op verkeerde knopjes kan het spel of de computer vastlopen. Hier maak ik de kinderen attent op.

2 2. Pedagogisch competent Je bevordert de sociaal-emotionele en morele ontwikkeling van de kinderen. Je helpt ze een zelfstandig en verantwoordelijk persoon te worden. Je creëert een veilige leeromgeving in jouw groep en jouw lessen. Je zorgt ervoor dat de kinderen weten dat ze erbij horen en welkom zijn, weten dat ze gewaardeerd worden, op een respectvolle manier met elkaar omgaan, uitgedaagd worden om verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar, initiatieven kunnen nemen en zelfstandig kunnen werken. Kinderen voelen zich op hun gemak op school, ze hebben een prettig contact met anderen (relatie), voelen zich in staat om taken goed uit te voeren (competentie) en nemen zelf verantwoordelijkheid voor hun eigen leren (autonomie). Voor kinderen die dat nodig hebben is er planmatig ondersteuning, waarin zichtbaar aandacht wordt besteed aan de sociaal-emotionele ontwikkeling. Groepsplannen waaruit duidelijk wordt wat de doelen voor álle kinderen zijn, en op welke wijze effectief preventieve of curatieve zorg wordt verleend aan groepjes leerlingen met een specifieke behoefte. Een gevisualiseerde interne en externe zorgstructuur van de stageschool (zorgketen) Op basis van onderzoek activiteiten en taken aanpassen aan de ontwikkeling en behoeften van alle kinderen. Naar aanleiding van observaties en gesprekken die ik met mijn mentor gehad heb over de groep, heb ik mijn activiteiten en lesstof aangepast aan de onderwijsbehoeften van ieder kind Vragen en problemen van kinderen signaleren en daar adequaat mee omgaan. Wanneer kinderen vragen en of problemen hebben kunnen zij uiteraard bij mij terecht. Dit deden de kinderen al vroeg in mijn stageperiode. Ook zie ik zelf wanneer er iets met een kind aan de hand is. Wanneer er zich een probleem voor doet laat ik eerst allebei de `partijen` hun verhaal vertellen. Daarna vraag ik de kinderen of ze een oplossing weten. Pas daarna komen we samen tot een oplossing Enthousiast, nieuwsgierig en met een hoge verwachting over kinderen spreken en handelen. Wanneer ik activiteiten onderneem met de kinderen, ben ik zelf erg enthousiast. Door mijn enthousiasme, hoop ik dat de kinderen dit overnemen. Ik probeer door mijn enthousiasme de kinderen in de zone van naaste ontwikkeling te brengen. Zo nu en dan onderneem ik een activiteit, waarbij ik de lat wat hoger leg. Ik geeft aan dat het iets moeilijker is, maar dat ik erg benieuwd ben of de kinderen het kunnen. Door enthousiast, nieuwsgierig en met een hoge verwachting over kinderen te spreken stimuleer je ze in de ontwikkeling.

3 129. Kinderen betrekken in de vormgeving en planning van het onderwijs en hun zelfregulering bevorderen. Op stage hebben wij het kies en planbord. Hier kunnen kinderen zelf kiezen wat ze wanneer gaan uitvoeren. Iris, Mara en Thijmen hebben een extra activiteit op het kies/planbord, namelijk de activiteiten van juf Hetty. Plusgroep taal en rekenen. Wanneer er kinderen binnenkomen met een verhaal of voorwerp, dan speel ik hierop in tijdens de kringactiviteit Kinderen succeservaringen laten opdoen en hun competentie- en solidariteitsgevoel versterken. Kinderen stimuleren en complimenteren tijdens hun speel/werkactiviteiten De cyclus van planmatig handelen (signaleren, analyseren, diagnosticeren en remediëren) inzetten in de praktijk. Groeps- en handelingsplannen maken en uitvoeren, met kinderen die uitvallen op bepaalde onderdelen of die extra aandacht nodig hebben met betrekking tot een bepaald vakgebied.

4 3. Vakinhoudelijk en didactisch competent Je helpt kinderen, zodat ze zich de culturele bagage eigen kunnen maken. Die wordt samengevat in de kerndoelen voor het primair onderwijs. Je ontwerpt een krachtige leeromgeving in jouw groep en jouw lessen. Door de leerinhouden en je doen en laten af te stemmen op de kinderen, rekening te houden met individuele verschillen, de kinderen te motiveren voor hun leertaken, de kinderen te leren leren, ook van en met elkaar. Een beredeneerd onderwijsaanbod, waardoor kinderen zich optimaal ontwikkelen. Kinderen voelen zich uitgedaagd om aan taken te werken en deze met succes af te ronden. Kinderen die graag willen leren en die ook bewust keuzes maken om te leren Bij het uitvoeren van activiteiten rekening houden met leerlijnen, afgeleid uit de kerndoelen en rekening houden met de zone van naaste ontwikkeling. Als leerkracht moet je bij het voorbereiden en uitvoeren van de activiteit rekening houden met de leerlijnen en de zone van de naaste ontwikkeling. Je kunt niet zo maar activiteiten geven, je moet weten waar je mee bezig bent. Leerlingen hebben recht op een deskundig iemand. Wanneer ik activiteiten voorbereid waarover ik twijfel, overleg ik met mijn mentor. Met mijn eigen inbreng en de inbreng van de andere onderbouwleerkrachten komen we tot goede uitvoerbare activiteiten Bij het ontwerpen en uitvoeren van activiteiten aansluiten bij de leef- en belevingswereld en actualiteit, rekening houden met de gegevens uit observaties en toetsen en het eerder gemaakte werk van leerlingen. Als leerkracht moet je bij het voorbereiden en uitvoeren van de activiteit rekening houden met de leerlijnen, de zone van naaste ontwikkeling, belevingswereld, actualiteit en de toetsgegevens. Je kunt niet zo maar activiteiten geven, je moet weten waar je mee bezig bent. Leerlingen hebben recht op goed onderwijs van een deskundig iemand en onderwijs op maat Kinderen observeren en testen om preventief en curatief te kunnen inspelen op speciale leer- en ontwikkelingsbehoeften en dit systematisch administreren. Observeren hoe kinderen bepaald werk maken. De volgende keer kinderen meer begeleiden hierin. Vervolgtoetsen afnemen bij twijfel overgang ja of nee Leerroutes ontwikkelen en plannen voor individuele kinderen met een specifiek probleem, waarbij gebruik wordt gemaakt van methoden en zelf ontwikkeld materiaal. Het uitvoeren van groeps- en handelingsplannen. De materialen die hiervoor gebruikt worden komen uit methoden en zelf ontwikkelt materiaal Zelfverantwoordelijk leren van leerlingen stimuleren en de begeleiding afstemmen op leerprocessen van leerlingen. Op stage hebben wij het kies en planbord. Hier kunnen kinderen zelf kiezen wat ze wanneer gaan uitvoeren. Kinderen hebben de maandag en de dinsdag voor het

5 eerste werkje nog de vrijheid, wanneer het woensdag eind van de morgen is, moet er 1 werkje gedaan zijn Leerlingen bewust maken van hun leerstrategie en hen van daaruit helpen adequater te handelen. Af en toe een spiegelvraag aan de kinderen stellen, zo komen zij misschien wel tot een andere oplossingsstrategie Middelen, materialen en nieuwe media inzetten, zodat kinderen weten wat ze ermee moeten doen en voor gebruik ervan verantwoordelijk zijn. Schoolontwikkelthema (herfstkinderen), deels gebruikte materialen en deels nieuw ontworpen materialen. Dit materiaal kan ik ook gebruiken op deze stage. De nieuwe kastindeling (excellente leerlingen) en materialen van de projectweek.

6 4. Organisatorisch competent Je draagt zorg voor alle aspecten van klassenmanagement ten behoeve van jouw groep en organisatorische aspecten op schoolniveau. Je zorgt voor een overzichtelijke, ordelijke en taakgerichte sfeer. Je zorgt ervoor dat kinderen weten waar ze aan toe zijn en welke ruimte ze hebben voor eigen initiatief en weten wat ze moeten doen, hoe en met welk doel ze dat moeten doen. In de school en in de groep heerst een overzichtelijke, ordelijke, taakgerichte sfeer, waarin kinderen weten waar ze aan toe zijn en welke ruimte ze hebben voor eigen initiatief. Een administratie waarin organisatorische afwegingen zijn vastgelegd, zodat ze besproken kunnen worden met collega s Organisatorische procedures en afspraken op een consequente, concrete manier hanteren en ze met leerlingen bespreken. De afspraken die er in de school en klas gelden hanteren. Is er wat gebeurt, even goed met de kinderen bespreken Vanuit gestelde prioriteiten de beschikbare leertijd efficiënt indelen en een eigen adequaat timemanagement voeren. Ik zorg altijd voor effectieve leertijd. Ik probeer altijd het geen dat ik heb ingepland, uit te voeren Een groepsplan maken waarin een werkbaar evenwicht is getroffen tussen aandacht voor het individu en het behalen van onderwijsdoelen door de groep en er flexibel mee omgaan. Aan het begin van het schooljaar heb ik zelf een groepsplan gemaakt voor het thema. Daarna hebben andere collega s de opzet gemaakt en moest iedereen hem voor zichzelf aanvullen. Bij ieder thema hoort een groepsplan Verschillende programma s voor kinderen zo organiseren, dat ze gelijktijdig en hanteerbaar worden uitgevoerd en passen in het ritme van de toetskalender. Thema s uitwerken, groepsplannen invullen en uitvoeren, werkjes bedenken, toetsen inplannen. Een thema duurt drie weken, daarna 1 vrije week. In de vrije week herhaal ik de lesstof waar veel kinderen op uitvallen Zorgdragen voor een overzichtelijke, ordelijke en taakgerichte sfeer op schoolniveau. Dit heb ik elke dag gedaan. Ik ben van het opgeruimde, kinderen moeten weten waar ze aan toe zijn met betrekking tot onderwijs Samen met collega s zorgdragen voor de uitvoering van het activiteitenplan en voor adequate en tijdige invoering van gegevens in het onderwijs- en leerlingvolgsysteem. Ik heb zelf alle gegevens van toetsen enz. in het leerlingvolgsysteem ingevoerd. Ook voor de presentatie het een en ander uitgezocht.

7 5. Competent in het samenwerken met collega s Je zorgt ervoor dat jouw werk en dat van jouw collega s op school goed op elkaar is afgestemd. Je levert een bijdrage aan een goed pedagogisch en vakinhoudelijk / didactisch klimaat op de school, aan onderlinge samenwerking en aan een goede schoolorganisatie. Door goed te communiceren en samen te werken met collega s, een constructieve bijdrage te leveren aan vergaderingen en andere vormen van overleg en door een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en verbetering van de school. Je hebt een optimaal professioneel contact met de collega s in de school en doet moeite om dat contact te onderhouden. Je werkt samen met collega s aan het verbeteren en vernieuwen van het onderwijs of de organisatie. Je werkt samen met studenten in collegiaal ondersteunende leergroepen Leiding accepteren en verantwoordelijkheid nemen voor gemeenschappelijke taken. Het alleen staan voor de klas. In een werkgroep en of thema overleg. Mede er voor zorgen dat de materialen die wij moeten gebruiken, klaar liggen enz In overlegsituaties luisteren naar de mening van anderen en de eigen mening durven geven en deze ter discussie te stellen. Als ik met anderen communiceer, dan luister ik altijd naar hen. Zij mogen ook hun mening geven, net als dat ik dat mag. Hun mening kan mijn gedachten weer veranderen en andersom. We kunnen van elkaar leren Nieuwe ideeën tactisch naar voren brengen en meedenken over vernieuwingen. Ideeën inbrengen/mening geven tijdens (werkgroep) vergaderingen, cursussen en intervisiemiddagen. We maken een plan Een constructieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling en verbetering van de school door te participeren in vergaderingen, schooloverleg en gezamenlijke werkzaamheden. Ideeën inbrengen/mening geven tijdens (werkgroep) vergaderingen, cursussen en intervisiemiddagen Actief afstemmen met bijvoorbeeld leerkracht, intern begeleider, remedial teacher, orthopedagoog en andere betrokkenen om probleemsignalen met hen te bespreken, tot verheldering te komen, om groepsplannen te verantwoorden met het doel gezamenlijke conclusies te trekken. Gesprekken met Iber, leerkracht, ambulant begeleider en fysiotherapeut(e) 150. Het met collega s bespreekbaar maken van gesignaleerde problemen op basis van bestaande checklists voor bijvoorbeeld seksueel misbruik of huiselijk geweld. Gesignaleerde problemen bespreek ik altijd met de leerkracht. Dit vind ik ook erg belangrijk.

8 6. Competent in het samenwerken met de omgeving Je onderhoudt op professionele wijze contacten met ouders/verzorgers van de kinderen. Je levert een bijdrage aan een goede samenwerking met mensen en instellingen in de omgeving van de school. Een netwerk van relevante contacten uit de nabije omgeving van de school. Een professioneel contact met ouders en opvoeders, bijvoorbeeld door middel van oudergesprekken en ouderavonden. Een netwerk van zorginstellingen Enthousiast deelnemen aan activiteiten die de school organiseert met andere verenigingen en instanties in de nabije omgeving. Ouderavonden, informatieavonden, schoolreisjes, vergaderingen, vieringen, presentaties enz. Ik vind dit soort activiteiten er bij horen Het onderhouden van een duidelijk en prettig contact met ouders van kinderen uit de groep, zodat zij een goed beeld krijgen van de ontwikkeling van hun kind. 10 minuten gesprekken, ouderavonden, informatieavonden en spontane gesprekken tijdens het halen en brengen van de kinderen Actief betrekken van ouders bij de school, zodat ze volwaardig kunnen participeren in afwegingen die de school maakt. Hulpouders vragen voor bepaalde activiteiten. Klassenouders Mede uitvoeren van ouderavonden waarop ouders geïnformeerd worden over relevante ontwikkelingen binnen de school en het onderwijs. Ik ben bij alle informatiegelegenheden waarbij ouders aan de orde kwamen bij geweest Overleggen met externen om extra informatie te verkrijgen over de ontwikkeling van de leerlingen. Gesprek gehad met Maria, Hetty, ambulant begeleider, ouders en fysiotherapeut In kaart brengen met welke zorginstellingen de school samenwerkt (sociale kaart en zorgketen) en zo nodig contacten leggen met deze instellingen. Gesprek gehad met Maria, Hetty, ambulant begeleider, ouders en fysiotherapeut Participeren in de interne en externe zorgstructuur van de school. Gesprek gehad met Maria, Hetty, ambulant begeleider, ouders en fysiotherapeut.

9 7. Competent in reflectie, ontwikkeling en ontmoeting Je professionaliseert en ontwikkelt je voortdurend. Je denkt regelmatig na over jouw beroepsopvattingen en jouw professionele bekwaamheid. Je weet goed wat je belangrijk vindt in jouw leraarschap en van welke waarden, normen en onderwijskundige opvattingen je uit gaat. Je hebt een scherp beeld van je eigen kennis, persoonskenmerken en vaardigheden. Je kijkt voortdurend met een open blik kritisch naar jezelf. Je bent in staat dat beeld voor jezelf en anderen zichtbaar te maken. Een student die kan uitdragen welke identiteit hij als persoon en als leerkracht heeft ontwikkeld. Deze ontwikkeling toont hoe hij aan ineen digitaal portfolio De eigen ontwikkeling in een digitaal portfolio in kaart brengen aan de hand van een POP, gesprekken met en feedback van de studieloopbaanbegeleider, stagebegeleider, mentor, deskundigen in het veld en medestudenten, colleges op Iselinge, opdrachten in beter bewust, bewust beter, sterkte-zwakte-analyse, colbijeenkomsten, en een reflectiemodel. 1x per semester vul ik mijn portfolio aan, zoals ik deze graag hebben wil Aantonen van groei in leer- en werkprocessen als gevolg van de ervaringen met het opzetten en uitvoeren van minor en lio en afstudeerwerkstuk. Aan de hand van de reflecties en gesprekken met mentor, iber en leerkrachten over: lessen, voortgang en afsluiting minor en tot slot voortgang afstuderen Aantonen van een kritische houding ten aanzien van je eigen kennis, persoonskenmerken en vaardigheden door een keuze te maken voor het solliciteren naar een passende baan en/of het maken van keuzes voor verdere professionalisering. Ik weet wat mijn sterke en zwakke punten zijn. Ik ben altijd kritisch naar mijzelf. Ik blijf aan mezelf werken.

10 Korte algemene evaluatie Ik heb in de maanden november en december veel spanningen gehad, met betrekking tot mijn stage in januari. Wel of niet kunnen en mogen beginnen. Deze spanningen hebben mij persoonlijk meer aangegrepen, dan dat ik uiteindelijk dacht. Het ging voornamelijk over de taal en communicatie. Ik kreeg veel lichamelijke kwaaltjes. Net voor de kerstvakantie kreeg ik te horen dat ik toch mocht starten met mijn lio-stage. Ik was erg blij, want ik had er erg veel zin in. Maandag 7 januari was het zover, vijf dagen in de week tot en met eind mei. Ik ben rustig aan begonnen. Kinderen moesten aan mij wennen en ik aan de kinderen. Weekplanning maken had ik die week daarop, al aardig onder de knie. Naast deze weekplanningen moesten er natuurlijk ook groepsplannen gemaakt worden. Ik had al vele groepsplannen gezien, maar nog nooit echt één gemaakt. Dit was voor mij een hele ervaring, maar het ging mij goed af. Aan het begin was het hier en daar even zoeken, maar naarmate de thema s volgden ging het mij steeds beter af. Ook de weekplanningen kon ik steeds makkelijker invullen, dit scheelde een hoop tijd. Naast deze formulieren, kwam er nog veel meer administratief werk bij kijken. Op andere stages heb ik niet zo veel administratie mogen en hoeven doen. Ik vond dit erg leerzaam om mij hierin te verdiepen en in te vullen, maar het koste mij en hoop tijd. Het was een leuke groep. Er waren een aantal bijzonderheden in de groep, stille genieters en bandieten, maar uiteindelijk allemaal schatten van kinderen. Naarmate de weken vorderde, kwam ik er achter dat de werksfeer verstoord werd door een aantal kinderen. Hiervoor kon ik mijn actieonderzoek goed gebruiken. Ik heb veel geleerd van de situaties, die ik in en buiten de klas tegen kwam. Ook heb ik voor het eerst in vier jaar, tien minuut gesprekken voorbereid. Op andere stages, heb ik er alleen bij gezeten. Het voorbereiden, uitvoeren en verwerken hiervan, was opnieuw leerzaam. Ik heb veel geleerd deze stage periode, positief en negatief. Ik heb nu nog beter inzicht gekregen in mijn sterke en zwakke punten. Hier blijf ik ontzettend alert op.

Interpersoonlijk competent

Interpersoonlijk competent Interpersoonlijk competent Je zorgt ervoor dat er in de groep een prettig leef- en werkklimaat is. Je geeft op een goede manier leiding, schept een vriendelijke en coöperatieve sfeer en brengt een open

Nadere informatie

Pluspunt Een professioneel voorbeeld zijn voor leerlingen en in gesprek blijven over de vraag hoe gaan we met elkaar om.

Pluspunt Een professioneel voorbeeld zijn voor leerlingen en in gesprek blijven over de vraag hoe gaan we met elkaar om. Reflectie op de deeltaken; start bekwaam INTERPERSOONLIJK COMPETENT Je zorgt ervoor dat er in de groep een prettig leef- en werkklimaat is. Je geeft op een goede manier leiding, schept een vriendelijke

Nadere informatie

COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT

COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT DE SBL competenties COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT De leraar primair onderwijs moet ervoor zorgen dat er in zijn groep een prettig leef- en werkklimaat heerst. Dat is de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen SWOT-ANALYSE Met een SWOT-analyse breng ik mijn sterke en zwakke punten in kaart. Deze punten heb ik vervolgens in verband gebracht met de competenties van en leraar en heb ik beschreven wat dit betekent

Nadere informatie

Workshop zelfbeoordelingslijst PARTNERS IN PASSEND ONDERWIJS

Workshop zelfbeoordelingslijst PARTNERS IN PASSEND ONDERWIJS Workshop zelfbeoordelingslijst Competentieprofiel Voor leerkrachten die werken met het protocol leesproblemen en dyslexie. 1. Interpersoonlijk competent 2. Pedagogisch competent 3. Vakinhoudelijk en didactisch

Nadere informatie

Om te voldoen aan deze bekwaamheidseis moet de leraar primair onderwijs het volgende doen:

Om te voldoen aan deze bekwaamheidseis moet de leraar primair onderwijs het volgende doen: 1 Interpersoonlijk competent De leraar primair onderwijs moet ervoor zorgen dat er in zijn groep een prettig leefen werkklimaat heerst. Dat is de verantwoordelijkheid van de leraar primair onderwijs en

Nadere informatie

1. Interpersoonlijk competent

1. Interpersoonlijk competent 1. Interpersoonlijk competent Je geeft aan een groep kinderen met een enkelvoudige activiteit op een betrokken manier leiding en schept een vriendelijke sfeer en stimuleert de betrokkenheid van kinderen

Nadere informatie

1 Interpersoonlijk competent

1 Interpersoonlijk competent 1 Interpersoonlijk competent De leraar primair onderwijs moet ervoor zorgen dat er in zijn groep een prettig leefen werkklimaat heerst. Dat is de verantwoordelijkheid van de leraar primair onderwijs en

Nadere informatie

Aantekenformulier van het assessment PDG

Aantekenformulier van het assessment PDG Aantekenformulier van het assessment PDG Kandidaat: Assessor: Datum: Een startbekwaam docent voldoet aan de bekwaamheidseisen voor leraren in het tweedegraadsgebied (zie competentie 1 t/m 7 op de volgende

Nadere informatie

Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview)

Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview) Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview) Student: Opleidingsassessor: Studentnummer:. Veldassessor:. Datum: Een startbekwaam

Nadere informatie

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Naam: School: Daltoncursus voor leerkrachten Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Inleiding: De verantwoordelijkheden van de leerkracht zijn samen te vatten door vier beroepsrollen te

Nadere informatie

1/8. Voor leerkrachten zijn 7 bekwaamheden geformuleerd:

1/8. Voor leerkrachten zijn 7 bekwaamheden geformuleerd: 1/8 informatie Wet BIO In de Wet BIO staat de kwaliteit van het onderwijspersoneel centraal, want daarmee staat of valt de kwaliteit van het onderwijs. Het doel van de Wet BIO is: een minimumniveau van

Nadere informatie

Werkproces 1: Interpersoonlijk competent: De leerkracht is zich bewust van zijn houding en gedrag en de invloed daarvan op de groep.

Werkproces 1: Interpersoonlijk competent: De leerkracht is zich bewust van zijn houding en gedrag en de invloed daarvan op de groep. Werkproces 1: Interpersoonlijk competent: De leerkracht is zich bewust van zijn houding en gedrag en de invloed daarvan op de groep. Competentie 1.1: Stimuleert een respectvolle omgang binnen de groep.

Nadere informatie

Het gekleurde vakje is het vereiste niveau voor het voltooien van de oriënterende stage, het kruisje geeft aan waar ik mezelf zou schalen

Het gekleurde vakje is het vereiste niveau voor het voltooien van de oriënterende stage, het kruisje geeft aan waar ik mezelf zou schalen Daniëlle Ramp, competentie ontwikkeling, oriënterende stage 1. Interpersoonlijk competent Contact maken Stimuleren om op een eigen manier te leren Klimaat voor scheppen 2. Pedagogisch competent Begeleiding

Nadere informatie

BEKWAAMHEIDSEISEN leraren VO met niveau-indicatoren jaar 3

BEKWAAMHEIDSEISEN leraren VO met niveau-indicatoren jaar 3 BEKWAAMHEIDSEISEN leraren VO met niveau-indicatoren jaar 3 1. INTERPERSOONLIJK COMPETENT De leraar die interpersoonlijk competent is, geeft op een goede manier leiding aan leerlingen (individueel en in

Nadere informatie

Competenties / bekwaamheden van een daltonleerkracht

Competenties / bekwaamheden van een daltonleerkracht Competenties / bekwaamheden van een daltonleerkracht Tijdens de DON bijeenkomst van 13 november 2013 hebben we in kleine groepen (daltoncoördinatoren en directeuren) een lijst met competenties/bekwaamheden

Nadere informatie

Zelfevaluatie. Inleiding:

Zelfevaluatie. Inleiding: Sabine Waal Zelfevaluatie Inleiding: In dit document heb ik uit geschreven wat mijn huidige niveau is en waar ik mij al zoal in ontwikkeld heb ten opzichte van de zeven competenties. Elke competentie heb

Nadere informatie

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Samenwerken Omgevingsgericht/samenwerken Reflectie en zelfontwikkeling competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Competentieprofiel stichting Het Driespan, (V)SO

Nadere informatie

Lijst met de zeven SBL-competenties, de bijbehorende bekwaamheidseisen en gedragsindicatoren voor docenten

Lijst met de zeven SBL-competenties, de bijbehorende bekwaamheidseisen en gedragsindicatoren voor docenten Lijst met de zeven SBL-competenties, de bijbehorende bekwaamheidseisen en gedragsindicatoren voor docenten 1. Interpersoonlijk competent Een interpersoonlijk competente leraar/lerares schept een vriendelijke

Nadere informatie

Competentiemeter docent beroepsonderwijs

Competentiemeter docent beroepsonderwijs Competentiemeter docent beroepsonderwijs De beschrijving van de competenties in deze competentiemeter is gebaseerd op: - de bekwaamheidseisen uit de Algemene Maatregel van Bestuur als uitwerking van de

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen of competenties docenten LC

Bekwaamheidseisen of competenties docenten LC Bekwaamheidseisen of competenties docenten LC Bekwaamheidseisen docenten LC vmbo en havo/vwo. (tekst: Wet op de beroepen in het onderwijs en Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel / 2006). 1. Zeven

Nadere informatie

Bijlage 5: Formulier tussenevaluatie

Bijlage 5: Formulier tussenevaluatie Bijlage 5: Formulier tussenevaluatie Formulier tussenevaluatie Naam student: Studentnummer: Naam school / onderwijsinstelling: Naam werkplekbegeleider: Naam instituutsopleider: Datum: Beoordeling Niet

Nadere informatie

POP Martin van der Kevie

POP Martin van der Kevie Naam student: Martin van der Kevie Studentnr.: s1030766 Studiefase: leerjaar 1 Datum: 18 okt 2009 Interpersoonlijk competent Overzicht wat leerlingen bezig houdt dit kun je gebruiken tijdens de les. Verder

Nadere informatie

PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN. Pop Martin van der Kevie

PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN. Pop Martin van der Kevie POP Martin van der Kevie Naam student: Martin van der Kevie Studentnr.: s1030766 Studiefase: leerjaar 2 Datum: 27 sept 2010 Interpersoonlijk competent voor deze Een inter-persoonlijk competente docent

Nadere informatie

Interpersoonlijk competent

Interpersoonlijk competent Inhoudsopgave Inhoudsopgave...0 Inleiding...1 Interpersoonlijk competent...2 Pedagogisch competent...3 Vakinhoudelijk & didactisch competent...4 Organisatorisch competent...5 Competent in samenwerken met

Nadere informatie

Thermometer leerkrachthandelen

Thermometer leerkrachthandelen Thermometer leerkrachthandelen Leerlijnen en ontwikkelingslijn voor leerkrachten van WSKO 1 Inleiding Leerkracht zijn is een dynamisch en complex vak. Mensen die leerkracht zijn en binnen onze organisatie

Nadere informatie

Competentievenster 2015

Competentievenster 2015 Windesheim zet kennis in werking Competentievenster 2015 TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDING WINDESHEIM Inleiding 3 Het competentievenster van de tweedegraads lerarenopleidingen van Hogeschool Windesheim vormt

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen of competenties docenten LD

Bekwaamheidseisen of competenties docenten LD Bekwaamheidseisen of competenties docenten LD Bekwaamheidseisen docenten LD vmbo en havo/vwo. (tekst: Wet op de beroepen in het onderwijs en Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel / 2006). 1. Zeven

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

Excellente Leerkracht SBO, SO/VSO. Stichting Meerkring LC 11 Onderwijsproces -> Leraren 44343 43334 43 43 Marieke Kalisvaart

Excellente Leerkracht SBO, SO/VSO. Stichting Meerkring LC 11 Onderwijsproces -> Leraren 44343 43334 43 43 Marieke Kalisvaart Functie-informatie Functienaam Organisatie Letterschaal CAO Salarisschaal Werkterrein Kenmerkscores SPO-gecertificeerde Stichting Meerkring LC 11 Onderwijsproces -> Leraren 44343 43334 43 43 Marieke Kalisvaart

Nadere informatie

Eindreflectie. Taakbekwaam bovenbouw. Anouk Bluemink Vr2B Datum: 21 mei 2014 SLB er: Agnes Hartman

Eindreflectie. Taakbekwaam bovenbouw. Anouk Bluemink Vr2B Datum: 21 mei 2014 SLB er: Agnes Hartman Eindreflectie Taakbekwaam bovenbouw Anouk Bluemink Vr2B Datum: 21 mei 2014 SLB er: Agnes Hartman OBS Jan Ligthart, Zelhem Mieke van den Berg Groep 8b Intern opleider: Marc Neerhof Stage: Het afgelopen

Nadere informatie

5. Product ontwikkeld binnen het KIGO project Doorlopende Coach Actieve coach ; penvoerder was Edudelta College.

5. Product ontwikkeld binnen het KIGO project Doorlopende Coach Actieve coach ; penvoerder was Edudelta College. SBL competenties toegespitst op de Doorlopende Coach 1. Type product/dienst Instrument 2. Doelgroep Docenten/begeleiders Teamleiders/locatieleiders 3. Hoe competent ben jij als doorlopende coach? Deze

Nadere informatie

Onder de Wieken: altijd in beweging

Onder de Wieken: altijd in beweging Basisschool Onder de Wieken Rector de Fauwestraat 26 5964AE Meterik telefoon: 077-3983497 internet: www.onderdewieken.nl e-mail : info@onderdewieken.nl Vacature unit-leerkracht M/V groep 1-2 Wtf 0,8500

Nadere informatie

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 Interpersoonlijke competentie Kern 1.2 Inter-persoonlijk competent Communiceren in de groep De student heeft zicht op het eigen communicatief gedrag in de klas

Nadere informatie

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift HOGESCHOOL ROTTERDAM Pedagogisch didactisch getuigschrift Pedagogisch Didactisch Getuigschrift Handleiding voor de coach Instituut voor Lerarenopleidingen Versie 24.11.16 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3

Nadere informatie

Taakbekwaam onderbouw. Anouk Bluemink Vr2B Datum: 16 december 2013 SLB er: Wineke Blom & Agnes Hartman

Taakbekwaam onderbouw. Anouk Bluemink Vr2B Datum: 16 december 2013 SLB er: Wineke Blom & Agnes Hartman Taakbekwaam onderbouw Anouk Bluemink Vr2B Datum: 16 december 2013 SLB er: Wineke Blom & Agnes Hartman Daltonbasisschool de Leer, Hengelo (Gld) Ria Menting Groep 3 Intern opleider: Miriam Pasman Beoordelaar:

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra 1. Artistiek competent De kunstvakdocent kan als kunstenaar met een eigen visie artistiek werk creëren en het artistieke proces inclusief een breed scala aan

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Test Kandidaat

Rapport Docent i360. Test Kandidaat Rapport Docent i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties :

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties : Inhoud Inleiding...3 Competenties...4 1. Interpersoonlijk competent...5 2. Pedagogisch competent...5 3. Vakinhoudelijk en didactisch competent...6 4. Organisatorisch competent...6 5. Competent in samenwerking

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 3 (jaar 3) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

1. Interpersoonlijk competent

1. Interpersoonlijk competent 1. Interpersoonlijk competent De docent BVE schept een vriendelijke en coöperatieve sfeer in het contact met deelnemers en tussen deelnemers, en brengt een open communicatie tot stand. De docent BVE geeft

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis Rapport Docent i360 Naam Angela Rondhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

Portfolio. Pro-U assessment centrum. Eigendom van:

Portfolio. Pro-U assessment centrum. Eigendom van: Pro-U assessment centrum Eigendom van: Blad 1 Persoonlijke gegevens Naam en voorletters Adres Postcode en woonplaats Telefoonnummer Mobiel nummer Onderwijsinstelling E-mailadres Docentbegeleider Geboortedatum

Nadere informatie

P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat

P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat Pedagogisch bekwaam P.1 Creëren van een veilig en stimulerend leerklimaat Resultaat De meeste leerlingen voelen zich veilig en worden gestimuleerd en uitgedaagd om te leren. Ze zijn actief en betrokken

Nadere informatie

Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven.

Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven. Procedure en criteria voor het beoordelen van studenten in de beroepspraktijk Hieronder wordt de procedure voor de beoordeling van de bekwaamheid van de student in de beroepspraktijk kort weergegeven.

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal. Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Duaal

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal. Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Duaal EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal Gegevens Student: Naam student: Liesbeth Goderie Studentnummer: 2372762 E-mailadres: liesbeth@gastyling.nl Studiejaar+ Klas: Docent

Nadere informatie

kempelscan K1-fase Eerste semester

kempelscan K1-fase Eerste semester kempelscan K1-fase Eerste semester Kempelscan K1-fase eerste semester 1/6 Didactische competentie Kern 3.1 Didactisch competent Adaptief omgaan met leerlijnen De student bereidt systematisch lessen/leeractiviteiten

Nadere informatie

Competentie Werkplan Resultaat Tijd

Competentie Werkplan Resultaat Tijd CONCEPT STAGE WERKPLAN Student: Sofie van Gils Studentnummer: 249676@student.fontys.nl Jaar: 2VT Stageschool: (Nog niet zeker) CKE Eindhoven Stagebegeleider: (Nog niet zeker) Frits Achten B Niveau 2 B3

Nadere informatie

Bijlage 1 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODCUCT PDG

Bijlage 1 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODCUCT PDG Bijlage 1 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODCUCT PDG Naam deelnemer: Gabriëlle Copini Beoordelaar: Ella ten Barge ROC/AOC: Friesland College Eindproduct (aankruisen) X in beeld/lesgeven op pad/ecursie aan

Nadere informatie

Beoordelingsrapport. Keimaat is een product van b&t begeleiding en training B.V.

Beoordelingsrapport. Keimaat is een product van b&t begeleiding en training B.V. Beoordelingsrapport Keimaat is een product van b&t begeleiding en training B.V. Beoordelingsrapport van: mevr. K. Rozegeur Dit beoordelingsrapport is gemaakt op: 8 juli 2010 Beoordelingsperiode: augustus

Nadere informatie

LeerWerkPlan VLO fase 2, Zwolle

LeerWerkPlan VLO fase 2, Zwolle 12-10-2010 VLO fase 2, Zwolle Leerwerkplan leerjaar 1 Opmerkingen Werkplekbegeleider Handtekening Opdracht 1 Competentie gericht leren B4 Organisatorisch gedragsindicator: B 4.5 B6 Competent in het samenwerken

Nadere informatie

1 Interpersoonlijk competent

1 Interpersoonlijk competent 1 Interpersoonlijk competent De leraar voorbereidend hoger onderwijs moet ervoor zorgen dat er in de groepen waarmee hij werkt, een prettig leef- en werkklimaat heerst. Dat is de verantwoordelijkheid van

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

ASSESSMENT STARTBEKWAAM MINOR 2 HJK of HOK Beoordelingsformulier Criteriumgericht interview en reflectie

ASSESSMENT STARTBEKWAAM MINOR 2 HJK of HOK Beoordelingsformulier Criteriumgericht interview en reflectie ASSESSMENT STARTBEKWAAM MINOR 2 HJK of HOK Beoordelingsformulier Criteriumgericht interview en reflectie Naam student: Klas: Fase: startbekwaam NHL emailadres: 1 e kans / herkansing / algehele herkansing

Nadere informatie

Alle competenties moeten met voldoende zijn beoordeeld

Alle competenties moeten met voldoende zijn beoordeeld BEOORDELINGSFORMULIER / Artistieke Praktijk II jaar 4 Blad 1 Toetscode: Datum: Handtekening student: Beoordelaar 1: Handtekening beoordelaar 1: Beoordelaar 2: Handtekening beoordelaar 2: Extern deskundige:

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING/ Sonja van de Valk

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING/ Sonja van de Valk Let op!!! Dit is een groeidocument. Dat wil zeggen dat dit werkplan regelmatig bijgesteld zal moeten worden. Bekijk per competentie eerst waar je mee wilt beginnen. Vul nog niet meteen alles in. Zorg er

Nadere informatie

Visiestuk. Waarden. De waarden die ik belangrijk vind op een basisschool zijn:

Visiestuk. Waarden. De waarden die ik belangrijk vind op een basisschool zijn: Visiestuk Deze foto past bij mij omdat ik altijd voor het hoogst haalbare wil gaan. Ook al kost dit veel moeite en is het eigenlijk onmogelijk. Ik heb doorzettingsvermogen, dat heb je ook nodig bij het

Nadere informatie

Beoordelingsinstrument voor het beoordelen van het portfolio en werkplekleren (rubrics)

Beoordelingsinstrument voor het beoordelen van het portfolio en werkplekleren (rubrics) Beoordelingsinstrument voor het beoordelen van het portfolio en werkplekleren (rubrics) Beschrijving van het beoordelingsinstrument Niveaus Er worden in dit beoordelingsinstrument vier niveaus onderscheiden

Nadere informatie

goed / aantoonbaar uitstekend / voorbeeld - toont betrokkenheid, stelt zich voldoende open in het contact naar de deelnemer

goed / aantoonbaar uitstekend / voorbeeld - toont betrokkenheid, stelt zich voldoende open in het contact naar de deelnemer 1. Interpersoonlijk Competent De docent zorgt voor een prettig leef- en werkklimaat. De docent die interpersoonlijk competent is, geeft op een goede manier leiding, schept een vriendelijke en coöperatieve

Nadere informatie

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 EVALUATIE plan van aanpak schooljaar 2011-2012 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 Plan van aanpak 2011-2012 1. Professionele schoolcultuur Het team kan op aantoonbaar voldoende wijze functioneren door: resultaat-

Nadere informatie

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan mijn stagebegeleidster.

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan mijn stagebegeleidster. Fontys Hogeschool voor de kunsten STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Student: Mariska Gerritsen Studentnummer: 2173355 Jaar: 4 Dt Stageschool: Heerbeeck College Stagebegeleider: S. van Driel

Nadere informatie

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan de docenten.

Door de stage en de theorie ontwikkel ik mij beroepsmatig. Op mijn stage vraag ik veel aan de docenten. Fontys Hogeschool voor de kunsten STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Student: Mariska Gerritsen Studentnummer: 2173355 Jaar: 3 Dt Stageschool: Sint Lucas Stagebegeleider: H. van Gogh B. Vermogen

Nadere informatie

Bijlage 3 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODUCT PDG

Bijlage 3 BEOORDELINGSFORMULIER EINDPRODUCT PDG Bijlage 3 SFORMULIER EINDPRODUCT PDG Naam deelnemer: Gabriëlle Copini Beoordelaar: Ella ten Barge ROC/AOC: Friesland College Paraaf beoordelaar: Eindproduct (aankruisen) in beeld/lesgeven op pad/ecursie

Nadere informatie

Leraar basisonderwijs LA FUNCTIEBESCHRIJVING

Leraar basisonderwijs LA FUNCTIEBESCHRIJVING Leraar basisonderwijs LA FUNCTIEBESCHRIJVING Context De werkzaamheden worden verricht op een school voor basisonderwijs. De leraar LA geeft onderwijs en begeleidt leerlingen, levert een bijdrage aan de

Nadere informatie

Assessment Startbekwaam

Assessment Startbekwaam Assessment Startbekwaam Rapportage Studiejaar 2014-2015 Hogeschool Rotterdam Instituut voor Lerarenopleidingen 1 Basisgegevens KANDIDAAT Voor- en achternaam: Studentnummer: Opleiding: Studentstatus: Naam

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis Rapport Docent i360 Naam Angela Rondhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor je ligt het

Nadere informatie

goed / aantoonbaar uitstekend / voorbeeld - toont betrokkenheid, stelt zich voldoende open in het contact naar de deelnemer

goed / aantoonbaar uitstekend / voorbeeld - toont betrokkenheid, stelt zich voldoende open in het contact naar de deelnemer 1. Interpersoonlijk Competent De docent zorgt voor een prettig leef- en werkklimaat. De docent die interpersoonlijk competent is, geeft op een goede manier leiding, schept een vriendelijke en coöperatieve

Nadere informatie

Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve Beoordelingsformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007)

Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve Beoordelingsformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007) Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve sformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007) Toelichting bij het beoordelen in het Werkplekleren. De tweedegraads lerarenopleiding

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2017-2018 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2017 Laatst geactualiseerd: 8 juni 2017 Inleiding In ons jaarplan 2017-2018 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

STAGE WERKPLAN ABV (Docent Beeldend)

STAGE WERKPLAN ABV (Docent Beeldend) Fontys Hogeschool voor de kunsten STAGE WERKPLAN ABV (Docent Beeldend) hoofdfase Student: Jan Willem Luiten Sophia van Wurtemberglaan 33 5616BN Eindhoven GSM 06 14 95 45 38 Studentnummer: 2186061 mail:

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 1 (jaar 1)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 1 (jaar 1) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 1 (jaar 1) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

Reflectie-instrument leerkrachten Het Barlake

Reflectie-instrument leerkrachten Het Barlake Reflectie-instrument leerkrachten Het Barlake Maak talenten van leerkrachten bespreekbaar november 2010 Verantwoording In het kader van de functiemix is ons gevraagd om een instrument te zoeken waarmee

Nadere informatie

1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat

1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat KIJKWIJZER PEDAGOGISCH-DIDACTISCH HANDELEN IN DE KLAS School : Vakgebied : Leerkracht : Datum : Groep : Observant : 1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat (SBL competenties 1 en 2) 1.1* is

Nadere informatie

Competenties in relatie tot het Protocol Vermoedens van huiselijk geweld, mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbuik

Competenties in relatie tot het Protocol Vermoedens van huiselijk geweld, mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbuik Competenties in relatie tot het Protocol Vermoedens van huiselijk geweld, mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbuik Competenties Het werken met een protocol, zoals het protocol Vermoedens van huiselijk

Nadere informatie

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg

Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg Competentiescan Propedeuse Academie voor Beeldende Vorming Tilburg naam student: Stan Verhees.. A1 CREËREND VERMOGEN 1 De student kan zelfstandig een beeldend proces op gang brengen, dit proces kwalitatief

Nadere informatie

Beoordelingsformulier Praktijkbeoordeling werkplekbekwaam

Beoordelingsformulier Praktijkbeoordeling werkplekbekwaam Beoordelingsformulier Praktijkbeoordeling werkplekbekwaam Naam student: Stageschool: Obs Het Hof Plaats: Lichtenvoorde Tijd: 10.30 uur-130 uur Mentor/mentrix: Roel Schreur Groep: 5 Aantal leerlingen: 24

Nadere informatie

Talentmeting in korte trajecten

Talentmeting in korte trajecten Talentmeting in korte trajecten Het portfolio is voor kort durende maatschappelijke stages een te uitgebreid middel om mee te werken. Voor de kortdurende intensieve maatschappelijke stages is een andere

Nadere informatie

WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR Geachte stagementor, vakmentor(en)

WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR Geachte stagementor, vakmentor(en) WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR 2018-2019 Geachte stagementor, vakmentor(en) Het traject werkplekleren bestaat uit een differentiatiestage (3 weken in semester 1 05/11/2018 t.e.m. 23/11/2018)

Nadere informatie

HET COMPETENTIEPROFIEL VAN DE SPD. ILS Nijmegen

HET COMPETENTIEPROFIEL VAN DE SPD. ILS Nijmegen HET COMPETENTIEPROFIEL VAN DE SPD ILS Nijmegen Mei 2009 Voorwoord: Dit voorstel voor een competentieprofiel van de spd is ontworpen op verzoek van de directies van ILS- HAN en ILS-RU door de productgroep

Nadere informatie

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met Doelgericht werken De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met elkaar. Wat zien en horen we als onze

Nadere informatie

360 FEEDBACKRAPPORT. Jan Jansen 1 maart 2016

360 FEEDBACKRAPPORT. Jan Jansen 1 maart 2016 360 FEEDBACKRAPPORT Jan Jansen 1 maart 2016 Je hebt deelgenomen aan een 360 feedbacksessie. Aan de hand van competenties werden jouw vaardigheden, kennis en gedrag geëvalueerd door jezelf en door relevante

Nadere informatie

Zelfbeoordelingsformulier

Zelfbeoordelingsformulier Zelfbeoordelingsformulier Dit zelfbeoordelingsformulier helpt je inzicht te krijgen in waar je op dit moment sterk en minder sterk in bent als cultuurcoördinator. Door jezelf voor elke (sub) competentie

Nadere informatie

Leraar basisonderwijs LB

Leraar basisonderwijs LB Leraar basisonderwijs LB Functiewaardering: 43343 43333 43 33 Salarisschaal: LB Werkterrein: Onderwijsproces -> Leraren Activiteiten: Beleids- en bedrijfsvoeringsondersteunende werkzaamheden, overdragen

Nadere informatie

BREDE MARIA SCHOOL REUSEL

BREDE MARIA SCHOOL REUSEL BREDE MARIA SCHOOL REUSEL Pedagogisch beleid Brede Mariaschool Visie De Brede Mariaschool werkt vanuit een visie waarbij het welbevinden van de aan de Brede Mariaschool toevertrouwde kinderen centraal

Nadere informatie

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING

STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Fontys Hogeschool voor de Kunsten STAGE WERKPLAN ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING hoofdfase Naam student: Valerie Maas Studentnummer: 1880 Jaar: VT Naam stageschool: Het College Naam SPD: Robert Tobben

Nadere informatie

Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve Beoordelingsformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007)

Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve Beoordelingsformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007) Educatieve Hogeschool van Amsterdam, lerarenopleiding vo/bve sformulier voor het werkplekleren (definitieve versie, november 2007) Toelichting bij het beoordelen in het Werkplekleren. De tweedegraads lerarenopleiding

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN BASISSCHOOL DE VORDERING 2015-2019

STRATEGISCH PLAN BASISSCHOOL DE VORDERING 2015-2019 STRATEGISCH PLAN BASISSCHOOL DE VORDERING 2015-2019 MISSIE DE VORDERING Vanuit een traditie van katholieke waarden en voor iedereen toegankelijk, verzorgen wij kwalitatief hoogstaand eigentijds basisonderwijs,

Nadere informatie

Scoreformulier Pro-U assessments Lijst met beoordelingen op SBL competenties en indicatoren

Scoreformulier Pro-U assessments Lijst met beoordelingen op SBL competenties en indicatoren Scoreformulier Pro-U assessments Lijst met beoordelingen op SBL competenties en indicatoren Let op: momenteel wordt gewerkt aan een instrument dat beoordeelt aan de hand van de nieuwe bekwaamheidseisen

Nadere informatie

Naam: Anouk Bluemink Klas: VR1D Datum: 17 december Reflectieverslag Semester 1

Naam: Anouk Bluemink Klas: VR1D Datum: 17 december Reflectieverslag Semester 1 Naam: Anouk Bluemink Klas: VR1D Datum: 17 december 2012 Reflectieverslag Semester 1 Stageschool: CBS de Meene Mentor: Hanneke Giesen Stagebegeleider: Marjolein Sluis SLB er: Lonneke Roossink 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling

Scholingsplan 2012-2013. Samen in ontwikkeling Scholingsplan 2012-2013 Samen in ontwikkeling Inhoudsopgave Inleiding 3 Pijlers 4 Kader 5 Deskundigheidsbevordering 2012-2013 6 Beschrijvingen van de scholingen 7 Aanmelden voor externe scholingen 9 Inleiding

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING DEELTIJD

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING DEELTIJD EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING DEELTIJD Gegevens Student: Naam student: Mariska Gerritsen Studentnummer: 2173355 E-mailadres: mariska_gerritsen@hotmail.com Studiejaar+ Klas: 2013 Deeltijd

Nadere informatie

Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring

Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring Portfolio voor medewerkers Natuurlijk leren Parels ontstaan door schuring Authentiek leiderschap Pedagogische tact Ruimte geven Hoge verwachtingen Authentiek contact! Ik heb zelfvertrouwen. Ik heb hoge

Nadere informatie

De vijf kerncompetenties van het competentieprofiel beginnend hbo-docent

De vijf kerncompetenties van het competentieprofiel beginnend hbo-docent 1 De vijf kerncompetenties van het competentieprofiel beginnend hbo-docent Een competentie is een bekwaamheid die tot uiting komt (in kritische beroepssituaties) in effectief gedrag. Deze bekwaamheid is

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen leraren

Bekwaamheidseisen leraren Concept eindversie december 2003 Bekwaamheidseisen leraren Stichting Beroepskwaliteit Leraren en ander onderwijspersoneel 2 Inleiding Wat goed onderwijs is, wordt bepaald door de samenleving. Die stelt

Nadere informatie

Kantelnieuwsbrief De Pijler

Kantelnieuwsbrief De Pijler Kantelnieuwsbrief De Pijler Vroeger/Nu Woensdag 12 april 2017 Extra nieuwsbrief over De Kanteling op De Pijler Deze speciale nieuwsbrief gaat over de onderwijsontwikkelingen op De Pijler. We nemen u mee

Nadere informatie

Rondvraag. Persoonlijke rapportage van M. Gulden

Rondvraag. Persoonlijke rapportage van M. Gulden Rondvraag Persoonlijke rapportage van M. Gulden Gegevens deelnemer Naam Organisatie Functie B. Smit PiCompany Intern Leraar De Zevensprong Gegevens Rondvraag Datum 31 oktober 2005 Nummer 31721.96907 Profiel

Nadere informatie

De basis voor de ondersteuning van elk kind ligt gewoon in de klas.

De basis voor de ondersteuning van elk kind ligt gewoon in de klas. Ook kinderen met leerproblemen kunnen met plezier naar school. Basis voor Passendonderwijs De basis voor de ondersteuning van elk kind ligt gewoon in de klas. Wat is dan precies die basis? Denk daarbij

Nadere informatie