KLASSIEK ROME Ciao tutti City Walk #2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KLASSIEK ROME Ciao tutti City Walk #2"

Transcriptie

1 KLASSIEK ROME Ciao tutti City Walk #2

2 klik op de plattegrond voor een digitale weergave in Google Maps (let op: hiervoor maak je gebruik van internet) KLASSIEK ROME Ciao tutti City Walks #2 Lengte: ca. 6 kilometer Duur: een hele dag, inclusief bezoek aan het Palazzo Massimo alle Terme, het Colosseum, het Forum Romanum, de Musei Capitolini en het Pantheon Extra s op deze route: koffie drinken aan de Via Urbana in Monti, een bezoek aan het red light district van het oude Rome en een kijkje in het oude stadion onder Piazza Navona

3 KLASSIEK ROME Het verhaal van de opkomst, bloei en val van het Romeinse rijk fascineert ons al eeuwen. Dit verhaal komt pas echt tot leven wanneer je door Rome wandelt, langs de ruïnes die herinneren aan de tijd van de Romeinse republiek ( voor Christus), met Julius Caesar en het opbloeiende Forum Romanum, aan de tijd van de keizers (vanaf 27 voor Christus), met de eerste imperator Augustus en het Colosseum, tot aan de tijd van de eerste christelijke keizer Constantijn (vierde eeuw), waarmee de laatste fase van het klassieke Rome wordt ingeluid. In die tijd wist Rome haar rijk steeds verder uit te breiden. De stad veranderde dankzij de rijkdommen die de toestroom van buit en belasting met zich meebracht. En niet alleen het uiterlijk van Rome veranderde; dankzij de komst van buitgemaakte slaven, ambitieuze provincialen en talloze handelaren werd ook de bevolking van de stad steeds gemêleerder. Rome groeide langzaam uit tot een metropool die zijn weerga niet kende. We laten je graag kennismaken met het machtige Rome van weleer. Andiamo! Willemijn, Saskia, Hans & Sophie Ciaotutti.nl

4 De start van de wandeling is het Piazza della Repubblica, op de hoek met de Viale delle Terme di Diocleziano. In de schaduw van de zuilengalerij duiken we kort in de geschiedenis van Rome, die teruggaat tot vele eeuwen voor Christus (iedereen kent het verhaal van Romulus en Remus die de stad stichtten op 21 april 753 voor Christus). Er zijn in de stad echter weinig resten aan te wijzen die dateren van voor de eerste eeuw voor Christus. Maar vanaf de eerste eeuw voor Christus lijkt er ineens een rijkdom aan materiaal bewaard te zijn gebleven die we met zekerheid kunnen identificeren als Romeins. Toen de Romeinse generaal en machtswellusteling Sulla ( voor Christus) terugkeerde in Rome nadat hij Athene had geplunderd, nam hij honderden buitgemaakte Griekse sculpturen met zich mee. Hoewel er al eerder Griekse kunst naar Rome gebracht was zowel vanuit Griekenland zelf als vanuit de Griekse kolonies in Zuid-Italië zouden Romeinse beeldhouwers er vanaf nu nog meer door beïnvloed worden. De enorme invloed van de Griekse kunst en cultuur op de artistieke ondernemingen van de Romeinen is goed te zien in de collectie van het onvolprezen museum Palazzo Massimo alle Terme, aan het einde van de Viale delle Terme di Diocleziano. Wie de geschiedenis van het Romeinse rijk aan de hand van prachtige vondsten tot leven wil zien komen zonder de drommen toeristen van grote trekpleisters, moet hier zeker even naar binnen.

5 Sta in elk geval even stil bij een paar hoogtepunten in dit museum, te beginnen met een van de oudste bronzen beelden: de Zittende Bokser (of Rustende Bokser). Massieve spieren, een gebroken neus, de verwondingen van de wedstrijd nog zichtbaar op zijn huid: dit is in alle opzichten een typisch hellenistisch beeld. De Griekse kunst wordt ingedeeld in verschillende periodes met elk hun eigen stijl in de hellenistische tijd waren de beelden realistisch en vol emotie. Dit in tegenstelling tot de geïdealiseerde lichamen van beelden uit de zogenaamde klassieke periode, zoals de Diskobolos (Discuswerper) die je verderop in het museum kunt bewonderen. De Diskobolos is een mooi voorbeeld van de Romeinse drive om de Griekse kunst te evenaren door middel van kopieën. Uit geschreven bronnen weten we hoezeer het bronzen origineel van de Discuswerper, van de hand van de Griekse beeldhouwer Myron, bewonderd en bejubeld werd. Twee Romeinse kopieën van het beeld zijn bewaard gebleven, waaronder deze in het Palazzo Massimo alle Terme (uit de Romeinse keizertijd), die bekend staat als de Lancelotti Discobolus (naar de naam van de collectie waar het sinds de vondst in 1871 toe behoorde, de collectie Massimo-Lancelotti).

6

7 Een van de meest beroemde Romeinse sculpturen in het museum is het beeld van keizer Augustus als Pontifex Maximus. Het beeld laat keizer Augustus zien in zijn rol als opperpriester, wanneer hij op het punt staat een offer te brengen. Wat betreft thema (midden in een handeling) en stijl (in beweging, realisme) heeft de beeldhouwer zich hier in de hellenistische traditie geplaatst. De toga die Augustus draagt, voldoet helemaal aan de mode van die tijd (circa 12 na Christus). De toga was het kledingstuk bij uitstek dat werd gedragen door zowel ambtenaren als burgers wanneer zij een publieke ruimte betraden. In dit geval heeft Augustus zijn hoofd bedekt, zoals gebruikelijk voor Romeinse priesters tijdens de uitvoering van hun rituelen. Het beeld van Augustus als opperpriester is tevens een mooie weergave van wat een bijzondere tijd in de geschiedenis van Rome genoemd kan worden: de langzame overgang van de eeuwenoude tradities van de Romeinse republiek naar de alleenheerschappij van het nog maar net geboren keizerrijk. Na een bezoek aan het Palazzo Massimo alle Terme wandel je verder in de richting van het hart van het oude Rome: het Forum Romanum en natuurlijk het wereldberoemde Colosseum. Na een klein stukje Via Cavour ga je verder over de Via Urbana, die parallel loopt aan de drukke verkeersstraat maar een stuk rustiger en gezelliger is.

8 Na een lekkere cappuccino bij Urbana 47 (aan de Via Urbana 47), kom je op de hoek met de Via Leonina uit op een onbeduidend en zelfs wat onooglijk pleintje genaamd Piazza della Suburra. In de oudheid heette deze wijk Subura een naam die waarschijnlijk is afgeleid van sub urbe, oftewel onder de stad (dit stadsdeel is lager gelegen dan het oudste bewoonde deel, de Palatijn). De geschiedenis van de wijk is nu niet meer zichtbaar, maar het pleintje is een mooie plek om even stil te staan bij hoe het gewone volk in het oude Rome leefde. De Subura strekte zich vanaf hier uit tot aan de Esquilijn en was verbonden met het Forum Romanum via de Argiletum, een belangrijke en drukke straat in het oude Rome. In zowel literaire als epigrafische bronnen wordt de Subura vaak genoemd. Het was er lawaaierig, nat en vies, aldus Martialis. De Subura was in de oudheid een bekende tippelzone, schreef diezelfde dichter, het red light district van het oude Rome. Hoogbouw was de norm voor de woningen in de volkswijk Subura. De over het algemeen straatarme bewoners van Rome woonden in insulae (letterlijk: eilanden), een soort flats avant la lettre. De kleine, bedompte kamers in zo n flat, die tot wel vijf verdiepingen kon tellen, werden verhuurd als woning (wat in de praktijk neerkwam op: slaapplek). Koken, eten, drinken en toiletteren deed men niet thuis, maar buiten de deur, bij een thermopolium (een soort afhaalrestaurant ), bij fonteinen en bij openbare toiletten. Op de begane grond bevonden zich de toonbanken van tabernae, de winkeltjes die hun goederen of diensten direct aan de straat verkochten. Door slechte bouwconstructies en het gebruik van hout bij de bouw van de flats kwamen instortingen en brand regelmatig voor. Vandaar dat er niets meer over is van deze oude volksbuurt.

9 Steek door naar de Via degli Annibaldi en loop deze helemaal uit om uit te komen bij misschien wel het meest bekende symbool van het oude Rome: het Colosseum. In het verhaal van de geschiedenis van Rome maken we een sprong in de tijd, naar de nadagen van keizer Nero, die regeerde tot zijn dood in het jaar 68. Hij behoorde nog altijd tot dezelfde dynastieke familie-alliantie die al sinds Augustus (31 voor Christus tot 14 na Christus) aan de macht was, het Julisch- Claudische huis, maar hij zou wel de laatste zijn. Toen de rol van de Julisch-Claudische dynastie was uitgespeeld, volgde de kwarteeuw van het Flavische keizerschap in Rome de tijd van de drie keizers Vespasianus en diens zonen Titus en Domitianus (van de gens Flavia), die aan de macht waren tussen 69 en 96. Het was onder toeziend oog van deze drie keizers dat een van de grootste monumenten voor het volk werd gebouwd in Rome, symbolisch genoeg boven op de overblijfselen van het platgegooide exorbitante paleis van de despoot Nero. Dankzij hen heeft Rome haar beroemde Colosseum. Hoewel het Colosseum, dat in de Romeinse tijd bekend stond als het Amfitheatrum Flavium, tegenwoordig vooral geassocieerd wordt met gladiatoren, diende het in de oudheid als decor voor allerhande spelen en spektakelstukken. Zo werden er ook complete zeeslagen nagebootst, en spannende jachtscènes (inclusief wilde dieren).

10 Het was ook niet ongebruikelijk om executies in de arena uit te voeren, in het bijzijn van een uitzinnig publiek. Die executies konden variëren van simpelweg voor de leeuwen gooien tot complete voorstellingen geïnspireerd op bekende, gruwelijke scènes uit het mythologische verhalengoed. De geschatte capaciteit van het Colosseum was zo n toeschouwers. Er waren maar liefst 76 uitgangen, zodat al die mensen binnen no time weer buiten stonden na afloop van een spektakel. Voor de bouw van het Colosseum gebruikte men stevige baksteen, maar voor de buitenste rand werd een mooiere, meer decoratieve steensoort gebruikt: travertijn. Omdat deze lokale steen in de renaissance erg in trek was, veranderde het Colosseum in die periode in een soort steengroeve en werd het zonder pardon gestript van alle waardevolle materialen. De architecten decoreerden de buitenkant van het Colosseum met zuilen en pilaren, geïnspireerd op de Griekse tempelbouw. Op de begane grond Dorische zuilen, op de eerste verdieping Ionische zuilen en Korinthische zuilen op de tweede verdieping. Hoewel het amfitheater an sich een typisch Romeins bouwwerk is dat in de Griekse wereld niet bestond, wordt op deze manier toch ook in het Colosseum verwezen naar het voorbeeld van de Griekse (bouw)kunst.

11 Het op-een-na bekendste icoon van het oude Rome is het Forum Romanum. Chronologisch gezien doe je een stapje terug wanneer je de oudste resten op het beroemde Forum Romanum vergelijkt met het Colosseum, dat je nu achter je laat. Maar het Forum, gelegen aan de voet van de Capitolijnse heuvel, is zoveel eeuwen in gebruik geweest dat je bijna de hele geschiedenis van Rome in de ruïnes zou kunnen lezen. De oudste resten die hier zijn gevonden, dateren zelfs van de achtste eeuw voor Christus: de vroegste geschiedenis van de stad dus. In die tijd was er echter nog geen sprake van statige tempels of monumenten: op deze plek was niets te vinden dan een moerassig dal dat in gebruik was als begraafplaats van de hutbewoners die op de hoger (en droger) gelegen Palatijnse en Capitolijnse heuvels woonden. Het droogleggen en ophogen van het moeras tussen Palatijn en Capitool moet een van de vroegste publieke werken in het oude Rome zijn geweest. Het maakte dit dal bij uitstek geschikt als markt- en ontmoetingsplek voor de allereerste Romeinen. Uiteindelijk zou het Forum Romanum uitgroeien tot het economische, sociale en politieke hart van de stad die zich steeds maar uitbreidde. Omdat alle civiele zaken zich hier afspeelden van rechtspraak tot volksvergadering en senaatszittingen groeide het Forum in de eerste eeuwen voor Christus uit tot een symbool van de democratie van de Romeinse republiek.

12 Hoewel er op het hele Forum Romanum nog maar relatief weinig overeind staat, is het ronduit uniek te noemen dat er over dit eeuwenoude, karakteristieke stukje van Rome nooit is heen gebouwd in later tijden, toen de bewondering en interesse voor het verre verleden van Rome een stuk minder waren dan nu. Al in een relatief vroeg stadium de archeologie zelf stond nog maar in de kinderschoenen is het Forum tot beschermd archeologisch gebied uitgeroepen en zo van de verwaarlozing gered. Wanneer je het Forum Romanum aan de kant van het Colosseum betreedt (let op: om toegang te krijgen moet je een kaartje kopen), kom je als eerste de beroemde Boog van Titus tegen. Titus was een van de Flavische keizers die hierboven al even aan bod kwamen als de bouwers van het Colosseum. Keizer Titus schreef daarnaast ook de verovering van Jeruzalem en de bijbehorende plundering van de tempel op zijn naam. De reliëfs op de boog laten deze overwinning en plundering in volle glorie zien (let bijvoorbeeld op de prominente menora, de joodse zevenarmige kandelaar, die als buit wordt meegenomen). Titus boog markeert tevens de loop van de Via Sacra, de heilige weg. Over deze weg voerde zowel in republikeinse tijden als ten tijde van het keizerrijk menig processie en triomftocht, onder luid gejuich en geroep van het toegestroomde Romeinse volk. Vanaf hier kun je verschillende routes nemen over het Forum, om alle details te ontdekken.

13 Direct aan je rechterhand zie je de zogenaamde Basilica van Maxentius en Constantijn. Het loont de moeite er even naartoe te wandelen: pas wanneer je zelf onder de hoge gewelven gaat staan, krijg je echt een idee van hoe groot dit bouwwerk geweest moet zijn. De bouw van deze basilica werd gestart onder keizer Maxentius maar werd voltooid onder de eerste christelijke keizer van Rome, Constantijn de Grote. Tijdens zijn regering ( ) gold deze plek als centrum voor onder andere rechtspraak. Wanneer je verder wandelt, vind je aan je rechterhand de Tempel van Antoninus Pius en zijn vrouw Faustina. Althans: de oude tempelfaçade is nog zichtbaar als voorportaal van de kerk die hier later is gebouwd. Keizer Antoninus liet deze tempel halverwege de tweede eeuw bouwen voor zijn pas overleden vrouw Faustina. Bijna recht tegenover deze tempel ligt een stukje Romeinse geschiedenis dat teruggaat tot in de tijd van de republiek: de tempel van Vesta. De restanten van het ronde tempeltje van Vesta hoorden in de oudheid bij het huis van de beroemde Vestaalse Maagden. Zij waren de vrome priesteressen van de godin Vesta en dienden het vuur in haar tempel altijd brandend te houden. De uitverkoren meisjes werden al op jonge leeftijd gekozen en zwoeren een leven van vroomheid en, uiteraard, maagdelijkheid. Het vonnis voor wie zich hier niet aan hield levend begraven worden werd meerdere malen in de Romeinse geschiedenis voltrokken.

14 De drie fier overeind staande zuilen die je achter de tempel van Vesta ziet staan, behoorden eens tot een tempel gewijd aan Castor en Pollux, zonen van Zeus. Verderop wandel je tussen minder imposante ruïnes: die van de Basilica Aemilia aan de zijde van de Via dei Fori Imperiali en die van de Basilica Julia aan de kant van de Palatijn. De Basilica Aemilia is vernoemd naar de familie die de bouw financierde en werd in de tweede eeuw voor Christus gebouwd. Naast prestigeproject was het een administratief centrum en konden er burgerlijke rechtszaken gehouden worden. Julius Caesar liet later een tweede Basilica bouwen, recht tegenover die van de familie Aemilius. Natuurlijk was die van hem nóg groter. Aan het einde van de wandeling vind je rechts nog een van de belangrijkste symbolen van het Forum: de Curia, waar de Romeinse senaat bijeenkwam. Het gebouw dat er nu staat dateert van eind derde eeuw, maar markeert waarschijnlijk wel de plek waar de Curia altijd heeft gestaan. De wandeling eindigt onder de Boog van Septimius Severus, die keizer was tussen 197 en 211. Hij liet de triomfboog ter ere van zijn overwinningen bouwen, en plaatste er meteen ook een in zijn geboortestad Leptis Magna (Noord-Afrika).

15 Via verschillende weggetjes en trappen klim je vanaf het Forum Romanum zo een van de oudste heuvels van de stad op: het Capitool. Daar kom je uit op het door Michelangelo ontworpen Piazza del Campidoglio, omringd door het stadhuis van Rome en de gebouwen van de befaamde Musei Capitolini. Op verschillende plekken heb je een prachtig uitzicht op het Forum Romanum, maar voor het beste panorama moet je een kaartje kopen voor het museum en afdalen naar de onderaardse gangen die je toegang geven tot een antiek balkon in het voormalige Romeinse tabularium met schitterend uitzicht op het Forum. Het belangrijkste bouwwerk op het Capitolium was vanaf de vroegste Romeinse tijd de Tempel van Jupiter, waarvan nu slechts de fundamenten resten die je enkel in het museum kunt bewonderen. Buiten, op het plein, kun je stilstaan bij bronzen replica s van kunstwerken die zich eveneens binnen de muren van de Capitolijnse Musea bevinden: het bronzen ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius en het beroemdste Romeinse beeld aller tijden: de bronzen wolvin met Romulus en Remus.

16 Nadat je tussen de imposante beelden van Castor en Pollux door via de trappen weer bent afgedaald naar het straatniveau, wandel je door de Via delle Botteghe Oscure naar het Largo di Torre Argentina. Dit drukke verkeersplein blinkt misschien niet uit in schoonheid, maar wel in oudheid. Dit is namelijk een van de weinige plekken in Rome waar je, net als op het Forum, nog resten uit de tijd van de Romeinse republiek kunt bewonderen. De opgravingen werden gedaan ten tijde van het fascistische bewind: op 21 april 1929 inaugureerde Mussolini op deze plek officieel het Foro Argentina. Wat niet veel mensen weten, is dat zich hier, op het huidige Largo di Torre Argentina, ergens de plek moet bevinden waar Julius Caesar op 15 maart 44 voor Christus werd vermoord. Die moord vond namelijk plaats in het Theater van Pompeius. De senaatsvergadering werd op die dag niet in de Curia op het Forum gehouden, maar in dit pas gebouwde theater even verderop. De resten van het theater zijn enkel nog hier en daar ondergronds zichtbaar, verborgen in de kelders van Rome. De naam Argentina heeft overigens helemaal niets te maken met het land Argentinië. Aan het begin van de vijftiende eeuw liet Johannes Burckhardt, ceremoniemeester van paus Alexander VI, een palazzo bouwen met een toren, die hij Argentoratina noemde. Het was niets meer dan een verwijzing naar zijn geboorteplaats Straatsburg, Argentoratum in het Latijn.

17 Via de Via dei Cestari en de Via della Minerva kom je uit bij de volgende stop op de route, het best bewaarde monument uit de oudheid dat je in heel Rome kunt vinden: het Pantheon. De reden dat het zo goed bewaard is gebleven, is dat het al in het jaar 604 in gebruik werd genomen als kerk. In de Santa Maria ad Martyres worden tot op de dag van vandaag missen opgedragen. Op de plek waar nu het Pantheon staat, werd tussen 27 en 25 voor Christus op kosten van generaal Agrippa een gewone rechthoekige tempel gebouwd. Keizer Domitianus bekostigde decennia later een aantal restauraties. De bekendste werkzaamheden aan de tempel worden echter herinnerd in de inscriptie op de gevel, die nog altijd goed leesbaar is: M. Agrippa L.F. cos tertium fecit ( Marcus Agrippa, de zoon van Lucius, maakte dit tijdens zijn derde consulaat ). De inscriptie is echter niets dan een eerbetoon aan Agrippa, en dateert uit de regeringsperiode van keizer Hadrianus, die de tempel grondig liet verbouwen. Ook van binnen is het Pantheon indrukwekkend. De afstand vanaf de vloer tot aan het topje van de koepel is precies gelijk aan de diameter van de koepel. Het enige licht dat de ruimte binnendringt komt vanuit de oculus, het grote ronde gat in het plafond. In de vele nissen die je om je heen ziet, stonden in de oudheid de beelden van alle goden van het Romeinse godenrijk (vandaar de naam pantheon).

18 Steek via de Via Giustiniani en de Via del Salvatore door naar een van Romes meest beroemde pleinen: Piazza Navona. Op het eerste gezicht is hier weinig te zien van het oude Rome, maar schijn bedriegt Eenvoudigweg de vorm van Piazza Navona verraadt de Romeinse roots van deze plek: de ellipsvorm volgt precies de ruïnes die zich onder het plein bevinden, die van het wagenrenstadion dat hier door keizer Domitianus werd aangelegd. Dit stadion was in de oudheid, zowel qua capaciteit als populariteit, minstens zo groot als het Colosseum. Wie nog een glimp wil opvangen van het Stadion van Domitianus wandelt naar de noordzijde van het plein. Daar kun je, tegen betaling, een bezoek brengen aan het ondergrondse Navona van de Romeinen.

19 Voor de laatste stop op de route door klassiek Rome wandel je door de pittoreske Via dei Coronari in de richting van de prachtige Ponte Sant Angelo (de Engelenbrug). Via deze brug steek je de Tiber over om uit te komen bij de Engelenburcht (Castel Sant Angelo). De Romeinse keizer Hadrianus ( ) liet de Engelenburcht bouwen als mausoleum voor zichzelf en zijn familie. Uiteindelijk zou de bouw pas worden voltooid onder zijn opvolger, Antoninus Pius. De sarcofagen van de keizerlijke familie van Hadrianus zelf tot aan Caracalla werden er bijgezet. Ook de brug werd al door Hadrianus aangelegd. De engelen werden echter pas in de zeventiende eeuw, naar ontwerp van Bernini, aan de brug toegevoegd. De naam Engelenburcht dateert uit de late oudheid. Volgens een Romeinse legende organiseerde paus Gregorius I in 590 een processie door de stad bij wijze van smeekbede, om de pestepidemie die Rome teisterde te stoppen. Toen de menigte langs het mausoleum van Hadrianus trok, verscheen de aartsengel Michaël die zijn zwaard in schede stak. Voor Gregorius kon dit maar één ding betekenen: de smeekbede was verhoord! Uit eerbetoon werd er een bronzen beeld op de burcht geplaatst, aan de voet waarvan deze wandeling door het klassieke Rome eindigt. Tijd voor een aperitivo!

20 Ciao tutti, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, of op enige andere manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteurs.

Rome <> Tablet versie 1. Rome. Forum Romanum

Rome <> Tablet versie 1. Rome. Forum Romanum Rome Forum Romanum Het Forum Romanum was het centrum van het publieke leven in het Romeinse keizerrijk wat blijkt uit de vele overblijfselen van triomfbogen, tempels en basilicas. Ondanks dat er van de

Nadere informatie

Inhoud: Geschiedenis Bouw Toerisme Arco di Constantino Weetjes

Inhoud: Geschiedenis Bouw Toerisme Arco di Constantino Weetjes Inhoud: Geschiedenis Bouw Toerisme Arco di Constantino Weetjes geschiedenis Vespasianus' amfitheater was het beroemdste in de Romeinse wereld. Het werd bekend als Amphitheatrum Flavium - afgeleid van Flavius,

Nadere informatie

Pantheon. Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018. Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1

Pantheon. Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018. Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1 Pantheon Door Thom Zagwijn (8365) V4B 2017/2018 Pantheon PO Thom Zagwijn V4B Pagina 1 Voorwoord In dit werkstuk vertel ik over het Pantheon, een monument uit de Romeinse oudheid. Naast een stukje geschiedenis

Nadere informatie

woensdag 21 september Rotterdam Rome uur uur HV6037 donderdag 29 september Pisa Amsterdam uur uur HV5424 ROZE aald

woensdag 21 september Rotterdam Rome uur uur HV6037 donderdag 29 september Pisa Amsterdam uur uur HV5424 ROZE aald PROGRAMMA ITALIËREIS (VOORLOPIG) Vertrektijden vliegtuig woensdag 21 september Rotterdam Rome 17.40 uur 19.60 uur HV6037 donderdag 29 september Pisa Amsterdam 15.00 uur 17.10 uur HV5424 Programma Rome

Nadere informatie

Les 1. Periode 2 Kunstgeschiedenis

Les 1. Periode 2 Kunstgeschiedenis Les 1 Periode 2 Kunstgeschiedenis 1 Overzicht Periode 2 * 3 Pedegrees + opdrachten Les * Perioden/stromingen: -Romeinen Deze Les -Vroegchristelijk -Romaans -Gotiek -Vroeg-Renaissance Pedegrees uitgeprint

Nadere informatie

6,1. Samenvatting door Luca 1586 woorden 15 september keer beoordeeld. De beeldhouwkunst

6,1. Samenvatting door Luca 1586 woorden 15 september keer beoordeeld. De beeldhouwkunst Samenvatting door Luca 1586 woorden 15 september 2016 6,1 2 keer beoordeeld Vak Latijn De beeldhouwkunst Ontwikkeling Griekse beeldhouwkunst 1. Archaïsche periode ~650-500 v.c. 2. Klassieke periode ~500-323

Nadere informatie

In het oude Rome De stad Rome

In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome is héél oud. De stad bestaat al meer dan tweeduizend jaar. Rome was de hoofdstad van het grote Romeinse rijk. De mensen die naar Rome kwamen,

Nadere informatie

VORMTEKENEN VIJFDE KLAS ZUILEN

VORMTEKENEN VIJFDE KLAS ZUILEN VORMTEKENEN VIJFDE KLAS ZUILEN Luc Cielen EGYPTE : PALM Palmzuil Edfu Egypte Zo staat de tekening op het bord. Zonder de tekst 1-LC-vormtekenen-zuilen-5e klas-1 Eerste symmetrie-afwerking Tweede symmetrie-afwerking.

Nadere informatie

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst Romeinen Romeinen Bouwkunst Beeldhouwkunst Schilderkunst Tijdlijn 750 0 500 Het Romeinse rijk De Romeinen hadden hun opkomst, bloei en ondergang tussen de jaren 750 v. Chr. en 500 n. Chr. Het Romeinse

Nadere informatie

Rome. Rome. Via Appia Antica

Rome. Rome. Via Appia Antica Via Appia Antica De Via Appia Antica was een van de meest belangrijke wegen ter wereld en een van de bekendste van alle wegen die vanuit naar zowat alle uiteinden van het inse Rijk uitzwermden. Langs de

Nadere informatie

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst Romeinen Romeinen Bouwkunst Beeldhouwkunst Schilderkunst Tijdlijn 750 0 500 Het Romeinse rijk De Romeinen hadden hun opkomst, bloei en ondergang tussen de jaren 750 v. Chr. en 500 n. Chr. Het Romeinse

Nadere informatie

2000 jaar geleden liepen ze hier al! (Jong en oud lopen 5km door oud-rome)

2000 jaar geleden liepen ze hier al! (Jong en oud lopen 5km door oud-rome) 2000 jaar geleden liepen ze hier al! (Jong en oud lopen 5km door oud-rome) Zondag de 19e oktober gaat de wekker om 7 uur. Buiten is het nog donker, maar met 18 graden is het zeker niet koud. Het wordt

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

2. Het Forum Romanum 2. DE ROMEINSE KUNST

2. Het Forum Romanum 2. DE ROMEINSE KUNST Pl a t t e g r o nde nui the tte ks t bo e ke noe f e nbo e k o mt epr i nt e n 2. DE ROMEINSE KUNST 2. Het Forum Romanum Rome groeide van een klein, onbetekenend dorpje uit tot een wereldstad, het centrum

Nadere informatie

CITYTRIP Rome DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS

CITYTRIP Rome DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS CITYTRIP Rome DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS 1 Programma DAG 1: Ciao bella Samenkomst op de luchthaven van Zaventem voor de rechtstreekse vlucht naar Rome. Onderweg naar het stadscentrum brengen we eerst een

Nadere informatie

Inleiding. 1 Robertson 1983; Sear Adamy 1883; Ward Perkins 1974

Inleiding. 1 Robertson 1983; Sear Adamy 1883; Ward Perkins 1974 Inleiding Naar aanleiding van het vak Thematisch Literatuur Onderzoek eerder dit jaar, ben ik mij gaan verdiepen in de Romeinse tempelarchitectuur. Gedurende het opzetten van de historiografie viel het

Nadere informatie

In Egypte zijn houten panelen met realistische portretten gevonden, omdat de droge lucht het hout bewaard heeft.

In Egypte zijn houten panelen met realistische portretten gevonden, omdat de droge lucht het hout bewaard heeft. Romeinse bouwkunst. Etrusken: De Romeinse bouwkunst werd sterk beïnvloed door de Etrusken. De Etrusken stonden bekend om hun dodensteden, waar een dode een soort huisje had. De dode werd op een aanlig

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3413 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Assisi Fantastisch mooi pand te koop in Assisi BESCHRIJVING

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten om de macht (235 284 meer dan 50 soldatenkeizers ) 3. Waardevermindering van het geld

Nadere informatie

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC

Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Project Prehistorie, Grieken en Romeinen ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Prehistorie De geschiedenis in Nederland begint al heel lang geleden. Lang voordat de Romeinen in Nederland kwamen, waren er al mensen.

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

ALUMNI KU Leuven - Reisvoorstel. Rome

ALUMNI KU Leuven - Reisvoorstel. Rome ALUMNI KU Leuven - Reisvoorstel Rome 8/05/2014 5 dagen / 4 nachten 6-10 oktober 2014 De eeuwige stad, stad van de liefde, vol rijkdom en geschiedenis, die reeds sinds de Romeinse tijd tot de verbeelding

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten om de macht (235 284 meer dan 50 soldatenkeizers ) 3. Waardevermindering van het geld

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Programma. Plattegrond. Regels & afspraken

Inhoud. Voorwoord. Programma. Plattegrond. Regels & afspraken Inhoud Voorwoord Programma Plattegrond Regels & afspraken 4 6 10 12 3 Voorwoord Behalve Rome is er bijna niets moois op de wereld. (Johann Joachim Winkelmann, 1756) Rome Navel van de wereld, Eeuwige Stad,

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

Rome http://www.livingstone-travel-site.net 1

Rome http://www.livingstone-travel-site.net 1 1 Inleiding...2 1.1 Livingstone s Travel Site...2 1.2 Het reisschema...2 2 Rome...3 2.1 Algemeen...3 2.1.1 Bevolking...3 2.1.2 Geografisch...3 2.1.3 Godsdienst...3 2.1.4 Klimaat...3 2.1.5 Munt...3 2.1.6

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Ro Samenvatting door S. 1180 woorden 29 maart 2016 6,4 11 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 5 De Ro Paragraaf 1 t/m 7 1 Van dorp

Nadere informatie

Ontstaan van Rome: 1 * Aeneas en de Trojaanse oorlog sticht Alba Longa * Mars x Sylvia Rheia = Romulus + Remus * moeder is dochter van Numitor koning

Ontstaan van Rome: 1 * Aeneas en de Trojaanse oorlog sticht Alba Longa * Mars x Sylvia Rheia = Romulus + Remus * moeder is dochter van Numitor koning DE ROMEINEN Ontstaan van Rome: 1 * Aeneas en de Trojaanse oorlog sticht Alba Longa * Mars x Sylvia Rheia = Romulus + Remus * moeder is dochter van Numitor koning van Alba Longa * Numitor afgezet door zijn

Nadere informatie

5,8. Praktische-opdracht door een scholier 2582 woorden 4 april keer beoordeeld. De geschiedenis van het Forum Romanum

5,8. Praktische-opdracht door een scholier 2582 woorden 4 april keer beoordeeld. De geschiedenis van het Forum Romanum Praktische-opdracht door een scholier 2582 woorden 4 april 2002 5,8 73 keer beoordeeld Vak KCV De geschiedenis van het Forum Romanum Volgens de legende belandde de Trojaanse prins Aeneas na de val van

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum Samenvatting door Anisha 1170 woorden 23 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks

Nadere informatie

Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) [1]

Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

De Eerste Ingenieur. Image not found or type unknown. Image not found or type unknown

De Eerste Ingenieur. Image not found or type unknown. Image not found or type unknown De Eerste Ingenieur. Vanaf de 9e eeuw verschenen er in Europa plotseling grote kathedralen. Deze grote godshuizen of basilieken werden in eerste instantie in de romaanse bouwstijl opgetrokken en pas naderhand

Nadere informatie

Rome. Rome. Janiculum

Rome. Rome. Janiculum Rome Janiculum De Janiculum wordt soms de achtste heuvel van Rome genoemd, een verwijzing naar de zeven historische heuvels waarop de stad Rome ten tijde van het keizerrijk gebouwd was. Op de Janiculum

Nadere informatie

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN Deel 2, Sint Pieter In mei 2004 heeft ondergetekende met echtgenote, zus en zwager enorm van een fijne vakantie van vier weken Italië genoten. Van deze reis heb ik een

Nadere informatie

5 DAAGSE VLIEGTUIGREIS ROME ASSISI PERUGIA

5 DAAGSE VLIEGTUIGREIS ROME ASSISI PERUGIA BB GEPENSIONEERDEN 5 DAAGSE VLIEGTUIGREIS ROME ASSISI PERUGIA 15 tot 19 september 2016 1 PROGRAMMA DAG 1 Do 15/9 Het christelijke Rome Afspraak in de luchthaven van Zaventem. Onthaal door onze reisleidster

Nadere informatie

Lespakket 3: Archeologie in het stadion

Lespakket 3: Archeologie in het stadion Lespakket 3: Archeologie in het stadion (Illustratie: Naomi Woolfitt) Lespakket in het kort Dit lespakket is gericht op Romeinse bouwkunst. Daarom kiezen wij er voor om het Colosseum te vergelijken met

Nadere informatie

De Griekse Bouwkunst

De Griekse Bouwkunst De Oude Grieken De Oude Grieken Het land Griekenland ligt in het zuidoosten van Europa. Het bestaat uit een groot stuk vastland en een heleboel kleine eilandjes. Griekenland bestond uit allerlei staatjes.

Nadere informatie

Architectuur. Hoe beleven we architectuur? Hoe gaan we onze voorkeuren ontdekken? Hoe gaan we kijken? 7 thema s: Vandaag: Machtsvertoon

Architectuur. Hoe beleven we architectuur? Hoe gaan we onze voorkeuren ontdekken? Hoe gaan we kijken? 7 thema s: Vandaag: Machtsvertoon Architectuur Architectuur Hoe beleven we architectuur? Hoe gaan we onze voorkeuren ontdekken? Hoe gaan we kijken? 7 thema s: Vandaag: Machtsvertoon Egypte Periode: rond 3000-30 vchr. Opdrachtgever: De

Nadere informatie

DE ROMEINEN. Professor Kleinbrein. intelligent konijn

DE ROMEINEN. Professor Kleinbrein. intelligent konijn DE ROMEINEN Professor Kleinbrein intelligent konijn PROFESSOR KLEINBREIN legionair geen doetjes borstplaat gladius Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de ROMEINEN SARAH DEVOS met illustraties

Nadere informatie

Werkstuk CKV De Tempel van Hera

Werkstuk CKV De Tempel van Hera Werkstuk CKV De Tempel van Hera Werkstuk door een scholier 1239 woorden 30 oktober 2006 5,1 22 keer beoordeeld Vak CKV Algemene gegevens. Wat is het? Een ruïne van een tempel met vele beelden. Hoe heet

Nadere informatie

8-daagse vtbkultuur-trip Rome Zaterdag 19 tot en met zaterdag 26 mei 2018 Gids: dr. Jan Vaes

8-daagse vtbkultuur-trip Rome Zaterdag 19 tot en met zaterdag 26 mei 2018 Gids: dr. Jan Vaes 8-daagse vtbkultuur-trip Rome Zaterdag 19 tot en met zaterdag 26 mei 2018 Gids: dr. Jan Vaes Dag 1 zaterdag 19 mei 2018 Vlucht om 11.25 uur met Alitalia van Zaventem naar de internationale luchthaven

Nadere informatie

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1]

Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 Reisverslag Berlijn 2012 Deel 2 [1] Door wjvanderzanden [2] op za, 10/20/2012-22:50 Tags:

Nadere informatie

VLUCHT. Vertrek: zondag 6 maart 2016 Trein vanaf Enschede 7:46 (half acht uiterlijk aanwezig)

VLUCHT. Vertrek: zondag 6 maart 2016 Trein vanaf Enschede 7:46 (half acht uiterlijk aanwezig) ROMEREIS 2016 VLUCHT Vertrek: zondag 6 maart 2016 Trein vanaf Enschede 7:46 (half acht uiterlijk aanwezig) terugreis: vrijdag 11 maart 2016 18.15/18.45 uur in Enschede VLUCHT Datum Vlucht Vertek Aankomst

Nadere informatie

Gamma dagen groep 8 Wereldverkenning Griekenland & Italië

Gamma dagen groep 8 Wereldverkenning Griekenland & Italië Gamma dagen groep 8 Wereldverkenning Griekenland & Italië 1 Vooraf Beste groep 8 leerlingen, welkom bij het vak wereldverkenning. Dat is een combinatie van aardrijkskunde, klassieke cultuur en geschiedenis.

Nadere informatie

Jeruzalem. Veertigdagenkalender Een wandeling over de muren van. Een goede wandeling gewenst!

Jeruzalem. Veertigdagenkalender Een wandeling over de muren van. Een goede wandeling gewenst! Veertigdagenkalender 2014 Een wandeling over de muren van Jeruzalem Jezus was op een ezel Jeruzalem binnengekomen. Het leek toen of hij de koning was, maar in de dagen daarna zou hij gevangengenomen worden

Nadere informatie

Wereldsteden ontdekken met Ben en Binkie

Wereldsteden ontdekken met Ben en Binkie Wereldsteden ontdekken met Ben en Binkie AMSTERDAM Praag Parijs Sydney Ben Kom met ons mee! Binkie Juwelen van steden de mooiste steden van de wereld 3 e verdieping Schiet op, Binkie! Parijs Bewaar het

Nadere informatie

Een stadswandeling door Matera 31 oktober 2016 Basilicata

Een stadswandeling door Matera 31 oktober 2016 Basilicata Pagina 1 di 16 Een stadswandeling door Matera 31 oktober 2016 Basilicata Matera is bij velen bekend van het filmische landschap dat als decor diende voor onder andere The Passion of the Christ (2004).

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 Samenvatting door Sophie 1766 woorden 27 februari 2013 6,2 24 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Romeinse Koninkrijk 753-509 (500) voor Chr.

Nadere informatie

Over land en over zee. Veroveraars

Over land en over zee. Veroveraars De Romeinen hadden een heel groot rijk van Azië, Noord- Afrika en ook nog Europa. Ze hadden sterke legers en hele slimme generaals met stevige wegen en snelle boten. Over land en over zee In Nederland

Nadere informatie

Les 2. Periode 2 Kunstgeschiedenis

Les 2. Periode 2 Kunstgeschiedenis Les 2 Periode 2 Kunstgeschiedenis 1 Opdracht Deze Les 2 Wat? 1. Ontwerp je eigen Monogram. Een ontwerp voor je eigen geloof. Zoek uit wat een Monogram is en maak je eigen monogram/symbool. Maak daar een

Nadere informatie

Romereis: infoavond. paaseditie 2015

Romereis: infoavond. paaseditie 2015 Romereis: infoavond paaseditie 2015 Programma voor vanavond 1. Inleiding 2. Reisomstandigheden 3. Programma 4. Praktische informatie 5. Vragen 1. Inleiding welkom even voorstellen... 1. Inleiding - V.

Nadere informatie

GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4

GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4 GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4 1. Leg uit wat een sofist was. score: 2. Welke rol speelden de sofisten in de Atheense democratie? 3. Waarom is het niet juist te spreken van Griekenland in de tijd

Nadere informatie

Kerken... 39 San Clemente... 39 Santa Maria Maggiore... 40 Santa Maria in Trastevere... 41 De Mozes van Michelangelo... 42 San Paolo fuori le mura...

Kerken... 39 San Clemente... 39 Santa Maria Maggiore... 40 Santa Maria in Trastevere... 41 De Mozes van Michelangelo... 42 San Paolo fuori le mura... Inhoud Programma... 5 Een korte geschiedenis van de stad Rome... 7 Bezienswaardigheden... 11 KLASSIEKE OUDHEID... 11 Circus Maximus... 13 Het Colosseum... 14 Forum Romanum... 16 Ostia Antica... 24 Kaart

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

Romereis: infoavond. krokuseditie 2016

Romereis: infoavond. krokuseditie 2016 Romereis: infoavond krokuseditie 2016 Programma voor vanavond 1. Inleiding 2. Reisomstandigheden 3. Programma 4. Praktische informatie 5. Vragen 1. Inleiding welkom even voorstellen... 1. Inleiding - W.

Nadere informatie

Barcelona. Barcelona. Montjuïc

Barcelona. Barcelona. Montjuïc Montjuïc De Montjuïc is een heuvel gelegen in de buurt van het centrum van. De heuvel, waarop zowel een wereldtentoonstelling als de Olympische Spelen gehouden werden, heeft een heel aantal bezienswaardigheden

Nadere informatie

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6 Naam: De Romeinen De Romeinse bouwkunst. De Romeinen behoren tot de beste bouwers uit de geschiedenis. Ze bouwden tempels, riolen, waterleidingen, wegen, kanalen, huizen, aquaducten, havens, bruggen en

Nadere informatie

29 april - 7 mei 2017

29 april - 7 mei 2017 Meer informatie Waar? Veerweg 1,, Opheusden, Gelderland Telefoon: 0900 6363 888 E-mail: info@rivierenland.biz Website: http://www.rivierenland.nl Wanneer? 29 april 2017 30 april 2017 1 mei 2017 2 mei 2017

Nadere informatie

Rome. Vrijdag 19 februari t/m woensdag 24 februari 2016

Rome. Vrijdag 19 februari t/m woensdag 24 februari 2016 Rome Vrijdag 19 februari t/m woensdag 24 februari 2016 Dagprogramma vrijdag Per touringcar van Hoornaar naar Schiphol en aansluitend vliegreis naar Rome. Vliegen om 7.00 uur. Transfer naar uw hotelaccommodatie,

Nadere informatie

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Werkblad 9 Ω Grieken en Romeinen Ω Les : Grieken: goden en mensen Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Griekenland heel belangrijk. Ze werden stadstaten genoemd.

Nadere informatie

knip de stippellijn voorzichtig in, dan kun je de plattegrond er insteken ROUTE FORUM ROMANUM, AVENTIJN & TESTACCIO Deze route is van

knip de stippellijn voorzichtig in, dan kun je de plattegrond er insteken ROUTE FORUM ROMANUM, AVENTIJN & TESTACCIO Deze route is van knip de stippellijn voorzichtig in, dan kun je de plattegrond er insteken ROUTE FORUM ROMANUM, AVENTIJN & TESTACCIO FORUM ROMANUM, AVENTIJN & TESTACCIO Arco di Costantino Palatino Foro Romano Arco di Tito

Nadere informatie

Samenvatting door O woorden 29 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. De Romeinen

Samenvatting door O woorden 29 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. De Romeinen Samenvatting door O. 1213 woorden 29 juni 2016 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Romeinen Haroon Inhoud Inleiding Het ontstaan van Rome Het Romeinse Rijk Het Romeinse Leven Wapens & Kleding Religie

Nadere informatie

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen:

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen: Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november 2012 5,8 118 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Begrippen: Atheense democratie: een vorm waarbij het bestuur het volk (demos) via stemming

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3539 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Fiesole Villa te koop in de heuvels van Fiesole BESCHRIJVING

Nadere informatie

3.1Griekse beeldhouwkunst

3.1Griekse beeldhouwkunst Samenvatting door een scholier 1497 woorden 13 december 2004 7 34 keer beoordeeld Vak Methode KCV Forum 3 Griekse kunst 3.1Griekse beeldhouwkunst de Griekse beeldhouwkunst bestaat uit drie perioden: de

Nadere informatie

ROMA IMPERIALE EEN BOEIENDE TOCHT LANGS DE OVERBLIJFSELEN VAN HET ROMEINSE RIJK

ROMA IMPERIALE EEN BOEIENDE TOCHT LANGS DE OVERBLIJFSELEN VAN HET ROMEINSE RIJK ROMA IMPERIALE EEN BOEIENDE TOCHT LANGS DE OVERBLIJFSELEN VAN HET ROMEINSE RIJK afstand: duur: moeilijkheidsgraad: scooter: bijzonderheden: ca. 13 kilometer (of 23 km voor de uitgebreide variant incl.

Nadere informatie

Italië Florence Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1

Italië Florence Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1 Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1 Palazzo Medici Riccardi > Medici-paleis Gedurende meer dan een eeuw was het Palazzo Medici Riccardi de hoofdverblijfplaats van de machtige Medici familie die over

Nadere informatie

Een familie tour in de Valle Umbra : van Assisi naar Spoleto

Een familie tour in de Valle Umbra : van Assisi naar Spoleto Een familie tour in de Valle Umbra : van Assisi naar Spoleto De Valle Umbra is een centraal gelegen vallei in het mooie Umbrië, het groene hart van Italië. In deze vruchtbare en waterrijke vallei, afgeschermd

Nadere informatie

5,7. Gladiatoren. Werkstuk door een scholier 1425 woorden 2 april keer beoordeeld. Inleiding

5,7. Gladiatoren. Werkstuk door een scholier 1425 woorden 2 april keer beoordeeld. Inleiding Werkstuk door een scholier 1425 woorden 2 april 2002 5,7 223 keer beoordeeld Vak KCV Inleiding De opdracht was om een werkstuk te maken over iets wat te maken had met de klassieke oudheid. De opdracht

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis De Grieken

Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag door een scholier 902 woorden 3 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Grieken Annabel van der Geer H1B Voorwoord Ik ga vertellen over de cultuur, politiek

Nadere informatie

BERLIJN. Vlak daarbij is er het Europa-Center waarvan de bouw in 1963 begon en veel winkels en restaurants bevat.

BERLIJN. Vlak daarbij is er het Europa-Center waarvan de bouw in 1963 begon en veel winkels en restaurants bevat. BERLIJN Toen ik student was ben ik in 1963 voor het eerst in Berlijn geweest. Er was nog geen muur maar om naar Oost-Berlijn te gaan moest je langs de Vopo s die het geweer op de mensen hielden. Geen prettig

Nadere informatie

Er werd goed naar de maan gekeken. vragen: kromp tot nieuwe maan. chocolade

Er werd goed naar de maan gekeken. vragen: kromp tot nieuwe maan. chocolade Maanden Inleiding Maanden Ben Een jij dol jaar op telt chocolade? 12 maanden. Op een reep? Hagelslag? Ze hebben Of allemaal chocolademelk? een naam. In dit Die e-boek namen lees komen je meer van een over

Nadere informatie

Bouwkunst. A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel

Bouwkunst. A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel Bouwkunst A. Bespreek de kenmerken de oude GRIEKSE TEMPEL Onderdelen - het grondplan van een Griekse tempel * rechthoek * wiskundig in evenwicht * vaste verhoudingen * vrij eenvoudig * veel kleuren ( fresco

Nadere informatie

Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem

Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem Archeologen vinden bijzondere geldschat bij zuidelijke muur in Jeruzalem Munten uit de Byzantijnse tijd. Een archeologisch team onder leiding van dr. Eilat Mazar heeft in de buurt van de Tempelberg een

Nadere informatie

Pergamus Thyatira Sardis Filadelfia Efeze Laodicea. Smyrna. Patmos EGEÏSCHE ZEE

Pergamus Thyatira Sardis Filadelfia Efeze Laodicea. Smyrna. Patmos EGEÏSCHE ZEE Les 2 voor 12 januari 2019 Openbaring begint met een open brief aan de zeven kerken in Klein-Azië (Turkije). De volgorde van de kerken is dezelfde die een postbode zou volgen om de brieven af te leveren.

Nadere informatie

De Ostia. PO over de havenstad van Rome. Door: Timme van Bergeijk (8569) Timme van Bergeijk (8569), PO Ostia 1

De Ostia. PO over de havenstad van Rome. Door: Timme van Bergeijk (8569) Timme van Bergeijk (8569), PO Ostia 1 De Ostia PO over de havenstad van Rome Door: Timme van Bergeijk (8569) Timme van Bergeijk (8569), PO Ostia 1 Inleiding Deze PO voor GLC gaat over Ostia, de antieke havenstad van het oude Rome. De reden

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting door Lotte 2036 woorden 19 juni 2017 5,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks

Nadere informatie

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1]

Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) Reisverslag Heidelberg 2016 Deel 7 (2 augustus 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

Romereis: infoavond. paaseditie 2016

Romereis: infoavond. paaseditie 2016 Romereis: infoavond paaseditie 2016 Programma voor vanavond 1. Inleiding 2. Reisomstandigheden 3. Programma 4. Praktische informatie 5. Vragen 1. Inleiding welkom even voorstellen... 1. Inleiding - W.

Nadere informatie

Paus Alexander VI: maffioso of Maecenas? MASTERCLASS RENAISSANCE 12 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM

Paus Alexander VI: maffioso of Maecenas? MASTERCLASS RENAISSANCE 12 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM Paus Alexander VI: maffioso of Maecenas? MASTERCLASS RENAISSANCE 12 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM Paus Alexander VI: maffioso of Maecenas? Doel van vandaag: feest van herkenning 1. De pausen

Nadere informatie

Reisverslag Innsbruck 2016 Deel 3 (30 juli 2016) [1]

Reisverslag Innsbruck 2016 Deel 3 (30 juli 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Innsbruck 2016 Deel 3 (30 juli 2016) Reisverslag Innsbruck 2016 Deel 3 (30 juli 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

De ligging van Rome De Tiber als aanvoerroute en bedreiging

De ligging van Rome De Tiber als aanvoerroute en bedreiging De ligging van Rome De Tiber als aanvoerroute en bedreiging Rome is gesticht aan de rivier de Tiber. Dit is een traagstromende rivier, althans in de zomer. In tijden van regen kan het waterpeil in de rivier

Nadere informatie

ART HISTORY Barok en Classicisme

ART HISTORY Barok en Classicisme ART HISTORY Barok en Classicisme H4-profiel Barok 17e eeuw Classicisme 18de eeuw ART HISTORY Barok en Rococo H4-profiel 17e eeuw Barok De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e

Nadere informatie

De vondst van de mijlpalen

De vondst van de mijlpalen De vondst van de mijlpalen In het najaar van 1997 zijn in het Wateringse Veld in Den Haag vier Romeinse mijlpalen gevonden. De mijlpalen lagen in een greppel aan de noordkant van een Romeinse weg. Naast

Nadere informatie

100% Romeins. op zoek naar de Romein in jezelf

100% Romeins. op zoek naar de Romein in jezelf 100% Romeins op zoek naar de Romein in jezelf 1 Wist je dat alle voorwerpen op deze tentoonstel- hoi, dit is de route, begin bij leger, dan door naar haard en huis en zo verder. dit is de 2e verdieping

Nadere informatie

Milaan. Milaan. Duomo

Milaan. Milaan. Duomo Milaan Duomo De Duomo di Milano, de prachtige gotische kathedraal van Milaan, is een van de grootste kerken ter wereld. De indrukwekkende wit marmeren voorgevel, een van de mooiste ter wereld, domineert

Nadere informatie

Rome. Italië 4e jaars. Rome, geschiedenis

Rome. Italië 4e jaars. Rome, geschiedenis , geschiedenis Door stromen de rivieren de Tiber en de Aniene. is oorspronkelijk gebouwd op zeven heuvels: Palatijn, Aventijn, Capitool, Quirinaal, Viminaal, Esquilijn en Coelius. Over het ontstaan van

Nadere informatie

Gaudi Parc Guel Barcelona

Gaudi Parc Guel Barcelona voorkant Gaudi Parc Guell Barcelona 12 Gaudi De architectuur die te vinden is Architectuur in het park zegt veel over het werk van Antonio Gaudi. De architectuur is herkenbaar en opvallend. De architectuur

Nadere informatie

Romereis: infoavond. editie 2014

Romereis: infoavond. editie 2014 Romereis: infoavond editie 2014 Programma voor vanavond 1. Inleiding 2. Reisomstandigheden 3. Programma 4. Praktische informatie 5. Vragen 1. Inleiding welkom even voorstellen... 1. Inleiding - V. Claes

Nadere informatie

ROMEINEN. Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de. SARAH DEVOS met illustraties van HELEEN BRULOT. legionair. geen doetjes.

ROMEINEN. Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de. SARAH DEVOS met illustraties van HELEEN BRULOT. legionair. geen doetjes. PROFESSOR BREINSTEIN legionair geen doetjes borstplaat gladius Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de ROMEINEN SARAH DEVOS met illustraties van HELEEN BRULOT INHOUD Voor de Romeinen 7 1. Wie

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 0562 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Milaan MAGNIFIEK KASTEEL TE KOOP IN LOMBARDIJE BESCHRIJVING

Nadere informatie

Dit werkstuk werd online gezet door. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over:

Dit werkstuk werd online gezet door. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over: Dit werkstuk werd online gezet door Griekenland. Dit is mijn werkstuk over Griekenland en ik ga het hebben over: De inleiding Het bestuur. Middelen van bestaan. De kranten De eilanden De geschiedenis Het

Nadere informatie

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d

Rijkdom. in Broek in Waterland. Versie 3 d.d Rijkdom in Broek in Waterland Versie 3 d.d. 25-09-2014 Rijkdom in Broek in Waterland Beste puzzelaar, Je staat nu midden in Broek in Waterland. Broek betekent een moerassig gebied. In de omgeving zijn

Nadere informatie

Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak. Patrick van Gils

Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak. Patrick van Gils Artikel: De verborgen Kadesj-scenes in de tempel van Karnak Patrick van Gils De slag bij Kadesj is één van de bekendste veldslagen uit de Egyptische geschiedenis. In zijn 5 e regeringsjaar trok Ramses

Nadere informatie

Keizer Hadrianus. Door Bram Huis in t Veld 5havo

Keizer Hadrianus. Door Bram Huis in t Veld 5havo Keizer Hadrianus Door Bram Huis in t Veld 5havo Inleiding. De reden waarom ik dit onderwerp heb gekozen, is omdat ik altijd al de Romeinse keizers fascinerend heb gevonden. Ik heb namelijk al veel oude

Nadere informatie