Zonne-energie in het buitengebied

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zonne-energie in het buitengebied"

Transcriptie

1 Zonne-energie in het buitengebied Notitie voor de ruimtelijke inpassing van stroomopwekking door zonne-energie in het buitengebied. Bijlage 1: Overzicht van gebieden waar zonneparken aangelegd mogen worden Bijlage 2: Verklarende woordenlijst.

2 Inleiding Montferland vindt duurzame productie van zonne-energie belangrijk en dat past in onze duurzaamheidsambitie. In 2020 moet Nederland 20% minder CO2 uitstoten t.o.v. 1990, 20% minder energie verbruiken en 20% duurzame (vernieuwbare) energie opwekken. In relatie tot deze energie besparende doelstellingen heeft de gemeente Montferland in het Akkoord van Groenlo 2013 een aantal doelen gesteld. In het Akkoord van Groenlo 2013 heeft de gemeente Montferland samen met zeven andere Achterhoekse gemeenten verklaard dat zij energie-neutraal willen zijn in De Achterhoek wil dit bereiken door grootschalige energiebesparingen en productie van hernieuwbare energie.het opwekken van duurzame energie binnen de gemeentegrenzen is een belangrijk onderdeel om die opgave te realiseren. Duurzame energiebronnen zijn zon, wind, waterkracht en biomassa. In deze notitie zal niet op grootschalige windenergiewinning worden ingegaan, gezien eerdere besluitvorming (kleine turbines die op eigen grond of industrieterreinen worden ontwikkeld door private partijen of particulieren krijgen onze volledige steun, mits zij voldoen aan de vigerende bestemmingsplannen, provinciale en landelijke wetgeving en niet worden geplaatst op de locaties zoals vermeld in bijlage 1 van deze notitie). In deze notitie willen we uitgaan van het toepassen van (bij voorkeur gemeentelijk subsidieloze) vormen van zonne-energie. De notitie gaat specifiek in op deze belangrijke energiebron en de ruimtelijke inpassing daarvan: zonne-energie in het buitengebied om zonne-energie op te wekken. Het draagvlak voor zone-energie groeit. Zonne-energie is hernieuwbaar en duurzaam; bij de opwekking komen geen schadelijke stoffen vrij en de hoeveelheid energie die nodig is om zonnepanelen te maken en te installeren is gering in vergelijking met wat het systeem over zijn levensduur oplevert. (Zon)licht is één van de meest duurzame bronnen met een praktisch onbeperkt potentieel. Er is ruim voldoende zonlicht beschikbaar om de gehele wereld van elektrische energie te voorzien. Nu de techniek nog! Naast een belang vanuit duurzaamheid is het toepassen, produceren en ontwikkelen van systemen voor zonne-energie ook een economisch belang. Het Nationaal Solar Trendrapport toont aan dat het aantal voltijdbanen in de zonneenergiesector in 2014 is gegroeid met 33% tot ruim en dat de sector een omzetgroei realiseerde van 30% tot 2,4 miljard euro. Deze nieuwe resultaten laten zien dat de zonne-energiesector in één jaar 15% van de werkgelegenheidsdoelstelling van het Energieakkoord realiseert. Een doelstelling om voor 2023 in de duurzame energiesector nieuwe voltijd banen te creëren. Ontwikkeling, fabricage en installatie van zonne-energiesystemen bieden enorme kansen voor het bedrijfsleven. Op dit moment zien we ook in Montferland bedrijven die dit tot hun Core Business rekenen.

3 Onder een zonnepark verstaan we een aaneengesloten gebied, zodanig ingericht dat zo efficiënt mogelijk zonne-energie wordt opgewekt, voor een substantiële bijdrage in de duurzame stroomvoorziening. Waarom deze notitie? Opwekking van stroom door zonne-energie heeft ruimte nodig, met het oog op de duurzaamheidsambities véél zelfs. Hierdoor ontstaan een aantal vragen: - Welke vormen van zonne-energiesystemen zijn beschikbaar (op basis van de huidige stand van de techniek)?; - Wat zijn daarvoor (vanuit meerdere perspectieven) de meest optimale plekken?. Uitgaande van de verschillende vormen van zonne-energiesystemen geeft deze notitie aan wat binnen het grondgebied van Montferland de mogelijkheden zijn voor de ruimtelijke inpassing hiervan. We willen daarbij naast de mogelijkheden die nu al bestaan, zoals panelen op een dakvlak van een woning of bebouwingsvlak, de mogelijkheid creëren tot (grootschalige) zonneparken in het buitengebied. Die breedte is ook nodig om de ambities op het gebied van duurzame energie te behalen. De inpassing van bepaalde vormen, zoals een zonnepark, vraagt om een afweging van mogelijkheden en verschillende belangen: duurzaamheid (energie maar ook duurzaam ruimtegebruik), economische ontwikkeling, behoud toeristische en landschappelijke waarde, ruimtelijke kwaliteit, beheersbaarheid, financiële haalbaarheid, milieu, etc. Daarnaast kan deze notitie in juridisch planologische zin de ruimtelijke onderbouwing worden voor de realisatie van bepaalde vormen van zonneenergiesystemen(bijvoorbeeld het zonnepark). Ruimte voor zonne-energie Omdat wij meer ruimte voor zonne-energie willen biedt deze notitie de opties waar dit vanuit functionaliteit, ruimtelijke kwaliteit, cultuurhistorie, natuurwaarden en andere aspecten mogelijk is. Om het draagvlak ook bij grootschalig gebruik te behouden, is het van groot belang om de kwaliteit in de breedste zin van het woord te bewaken: technische kwaliteit, maar ook esthetische- of beeldkwaliteit. Systemen moeten goed werken en er goed uitzien. Dit om een not in my backyard syndroom te voorkomen. Deze notitie brengt de mogelijkheden voor grootschalige zonne-energie in Montferland in beeld, kijkend door de bril van ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid.

4 Zonne-energie: een gezamenlijk belang De gemeente Montferland is zich er van bewust dat vooral de samenleving handen en voeten kan geven aan de uitvoering van de duurzaamheidsambities. Participatie en een breed draagvlak zijn dus essentieel. Als inwoners en bedrijven de noodzaak van realisatie niet inzien, kunnen we dat niet afdwingen. We kunnen dit inzicht en de betrokkenheid wel vergroten door het uitdragen van een open houding als gemeente. Inwoners, instellingen en organisaties uit het maatschappelijk middenveld, corporaties, ondernemers, agrariërs en het bedrijfsleven, zijn belangrijke partners. Samen met de samenleving moeten we ontwikkelingen inzetten en daar draagvlak voor verkrijgen. Deze samenwerking omzetten in concrete acties betekent vertrouwen geven aan onze partners en als gemeente kiezen voor een facilitaire en verbindende rol. Als gemeente Montferland zien wij het daarbij overigens wel als onze taak om die maatschappelijke vraagstukken uit te voeren die niet door de markt worden opgepakt. In de samenleving zit de inventiviteit en het initiatief. Als gemeente moeten wij ervoor zorgen dat de kaders voor initiatieven op het vlak van zonne-energie glashelder zijn en zoveel mogelijk stimulerend en motiverend werken. De notitie heeft dan ook vooral een uitnodigend en faciliterend karakter. Dat betekent niet dat alles overal kan, maar dat in ieder geval duidelijk is waarom in bepaalde situaties of gevallen iets niet kan. We willen vooral redeneren vanuit mogelijkheden en daarbij de collectieve belangen (duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit, economische & toeristische ontwikkeling) behartigen. Status en procedure notitie Deze notitie is een zogenaamde thematische notitie, gericht op het thema inpassing van zonne-energiesystemen in de gemeente Montferland. Naast het verkennen van geschikte locaties binnen Montferland hebben wij ook gemeend meteen de ongeschikte locaties te benoemen (zie hiervoor bijlage 1 van deze notitie). Dit is een eerste stap in het planologisch mogelijk maken van de zonneparken. In de huidige regelgeving is het binnen de gemeente Montferland voornamelijk mogelijk om zonnepanelen op en aan woningen, stallen, bedrijfsgebouwen en overige gebouwen te plaatsen. Vaak kan dit zonder omgevingsvergunning en, als wel een omgevingsvergunning nodig is, vormen de bestemmingsplannen de kaders. Daarbij komt dat de fysieke inpassing van stroom door zonne-energie, en dan met name zonneparken een relatief nieuw ruimtelijk fenomeen in Nederland is.

5 Zonne-energie als beleidsambitie Nationaal niveau / Rijksoverheid In het SER-Energieakkoord zijn er tussen 40 partijen waaronder overheden, bedrijfsleven en milieuorganisaties, concrete afspraken gemaakt om in % en in % duurzame energie op te wekken. De VNG heeft namens gemeenten het SER-Energieakkoord ondertekend en gemeenten hebben daarom een belangrijke rol bij de uitvoering van dit akkoord. De indieners vinden het van belang dat ook in Montferland actief gehandeld kan worden,dat is hard nodig om in 2023 voldoende duurzame energie te kunnen opwekken en daarmee de doelen in het SER- Energieakkoord te halen. Zonne-energie is nu nog maar een fractie van de duurzaam opgewekte elektriciteit (ca 1% - bron: natuur & milieu 2014), maar dit groeit hard. Grofweg komen er elk jaar twee keer méér zonnepanelen bij dan het jaar ervoor. Provinciaal niveau De provincie Gelderland heeft de duurzaamheidsambities nog scherper gesteld: Met behulp van het Gelderse programmaplan voor energietransitie ( ), moet in % hernieuwbare energie (= uit biomassa, bodem, wind en zon) gehaald worden. In 2020 is het doel 20% hernieuwbare energie op te wekken en in 2050 de energieneutraliteit te bereiken. Gemeentelijk niveau De gemeenteraad en het college van Montferland nemen de effecten van ons energiegebruik serieus, maar heeft deze nog niet vertaald in concrete duurzaamheidsdoelstellingen terwijl alle politieke partijen de noodzaak van een duurzamer beleid in hun verkiezingsprogramma s hebben opgenomen. De regio Achterhoek staat aan het begin van een energietransitie. De overgang van fossiele brandstoffen naar schone duurzame brandstoffen is noodzakelijk. De Achterhoekse gemeenten hebben een duidelijke visie over duurzaamheid waarin de energietransitie de aanjager is voor de economische ontwikkeling van de Achterhoek. In het raadsprogramma is de realisering van een innovatiefonds voor initiatieven op het gebied van innovatie en duurzaamheid opgenomen. Deze moeten bijdragen aan de werkgelegenheid en economische ontwikkeling van Montferland.

6 In het raadsprogramma is tevens opgenomen dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft voor duurzame energieopwekking zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen op de gemeentelijke gebouwen. De afgelopen jaren heeft de gemeente grote stappen gemaakt met het verduurzamen van de vastgoedportefeuille, waarbij de nadruk lag op nieuwbouw. Het gemeentehuis, de gemeentewerf maar ook de Brede scholen zijn voorbeelden hiervan. Voor de bestaande gemeentelijke gebouwen resteert nog een duurzaamheidsslag. Deze gebouwen zijn uitermate geschikt als voorbeeldfunctie voor het verduurzamen. Gemeentelijke organisatie Zelf wekken we op kleine schaal ook duurzame energie op, bijvoorbeeld door de zonnepanelen op het gemeentehuis, de Smartflower en de kleine windturbine op de gemeentewerf. Openbare verlichting wordt door toepassing van LED technologie zuiniger. Ruimtelijke kwaliteit De kwaliteiten van Montferland met Kasteel Huis Bergh, de historische binnenstad van s-heerenberg, het Montferland en het groene buitengebied hebben grote economische en toeristische waarde. Montferland wil zich ontwikkelen tot een recreatief-toeristisch A- merk. Vanuit dit perspectief is het van belang zonne-energie zo toe te passen dat bestaande kwaliteiten van het (ook economisch) waardevolle buitengebied en woongebieden in tact blijven of zelfs sterker worden! Om versnippering van het landschap tegen te gaan kiezen we voor een minimale en maximale grootte. Wij hanteren het principe: liever drie grote dan acht kleine zonneparken. Een ander argument voor de omvang is dat hiermee een bijdrage van betekenis gegeven kan worden aan de stroomproductie (tussen de en huishoudens). Bij een dergelijke omvang dient er zorg te zijn voor de balans tussen de ruimtelijke kwaliteit en de komst van een zonnepark. Zonneparken zijn mogelijk in de in bijlage 1 aangegeven locaties in het buitengebied. Voorwaarde is dat hiermee ook ruimtelijke kwaliteit ontstaat. Dit past binnen de beleidslijn van het bestemmingsplan buitengebied. Verandering is mogelijk als op het gebied van ruimtelijke kwaliteit een tegenprestatie geleverd wordt. Bij elk initiatief moet, door middel van een inrichtingsplan, duidelijk zijn wat die meerwaarde (naast opwekking van duurzame energie) in ruimtelijke zin inhoudt.

7 Handhaven bestaande karakteristieken Belangrijke elementen van het buitengebied, zoals niveauverschillen, houtwallen, singels, bosjes, beschermwaardige bomen, zandwegen, waterlopen en sloten zoveel mogelijk inpassen om het zonnepark een vanzelfsprekend onderdeel te maken van het buitengebied. Streven is het behoud van de maaiveldinrichting en de huidige bestemming (agrarisch, water, etc.). Transformatie van het landschap Bestaande situatie: Niet zo! Maar zo! Inrichting van het zonnepark In de indeling of verkaveling van het zonnepark moet de karakteristieke structuur van het landschap herkenbaar blijven. Bijvoorbeeld door het zonnepark op te knippen in een aantal delen die van elkaar gescheiden worden door kenmerkende en bestaande landschapselementen. Een groene inrichting van het maaiveld (grasland) heeft de voorkeur. Landschapselementen zoals houtwallen, hagen, singels en solitaire bomen gebruiken voor een goede inpassing. De beveiliging / begrenzing van het zonnepark krijgt vorm met landschappelijke elementen, die afgestemd zijn op het type landschap waarin het zonnepark komt. Te denken valt aan water en riet, ha-ha s of een in beplanting opgenomen hek. De velden met panelen dienen bij voorkeur verdiept, tussen de 30 en 50 cm onder het maaiveld, te worden aangelegd, de grond kan gebruikt worden om aarden afscheidingswallen te maken met daarop bosschages om de landschappelijke inpassing te waarborgen. Verlichting terughoudend toepassen in de zonneparken. Eventuele bijbehorende bebouwing zoals trafohuisjes is zorgvuldig ingepast in het landschap. De maximale bouwhoogte van de bouwwerken / installaties, niet zijnde de panelen, is afgestemd op de omgeving, met drie meter als maximum.

8 Schittering Er zijn afdoende maatregelen voor handen om hinder door schittering van zonnepanelen te voorkomen. De panelen staan in de regel vrij vlak (meestal 35 graden) en dan gaat de reflectie dus veelal omhoog. Daarnaast vinden er ontwikkelingen plaats die effect hebben op de schittering, er zijn bijvoorbeeld zwarte panelen met een diffuus reflecterend oppervlak. Afstand t.o.v. woningen Vanuit milieueisen, zoals schittering, geldt een afstand van ten minste 50 meter ten opzichte van een gevoelige bestemming zoals wonen Meerwaarde voor de omgeving Het ontwikkelen van een zonnepark in het buitengebied zien we als een mooie kans om naast de meerwaarde voor de duurzame energieopwekking ook een meerwaarde voor de omgeving te creëren. Deze kan, afhankelijk van de ligging, bestaan uit: Het zonnepark als onderdeel van een stedelijk uitloopgebied, door bijvoorbeeld aantrekkelijke routes in / langs het zonnepark te creëren. Een informatieve functie: het zonnepark als uithangbord voor duurzame energie, bijvoorbeeld ook weer door routes voor fietsers en wandelaars door het zonnepark aan te leggen. Belangrijk kenmerk van het zonnepark is verder dat dit door een partij beheerd en geëxploiteerd wordt die in principe niet (alleen) de eindgebruiker van de energie is. In bijlage 1 van deze visie geven we aan waar de zonneparken mogelijk zijn. Financiële consequenties Zonne-energie op grote schaal moet toegepast kunnen worden zonder gemeentelijke subsidiestromen. De gemeente zal als facilitator moeten optreden voor mogelijke landelijke of Europese subsidies, zoals bijvoorbeeld SDE+. Het kostenplaatje voor zonne-energie is in vergelijking met fossiele stroomopwekking vaak niet interessant. Er moet vaak een voorfinanciering plaatsvinden gedurende acht tot twaalf jaar. Voor de meeste burgers en bedrijven is dit nog een te nemen hindernis. Daarom wordt dit vaak met subsidie opgelost. Nog los van het feit dat er niet genoeg overheidsmiddelen zijn om alle initiatieven te subsidiëren, is dit economisch niet handig. Een ontwikkeling die op termijn rendabel is (geld oplevert), maar in de eerste jaren tot een negatieve cashflow leidt, moeten we via de financieringskant bedienen. Financieringsmiddelen vloeien op enig moment weer terug, subsidie niet. Wij zoeken daarom naar toepassingsmogelijkheden waarvoor geen subsidie nodig is en die toch interessant genoeg zijn voor partijen om in deel te nemen. We verbinden initiatieven (zowel van bedrijven als burgerinitiatieven) en delen kennis met omliggende gemeenten.

9 Communicatie en marketing We zien communicatie ook als belangrijk middel om marktpartijen met elkaar of met burgers te verbinden om bijvoorbeeld gezamenlijk duurzaamheidsmaatregelen te ontwikkelen en knelpunten aan te pakken. Daarnaast communiceren we met buurgemeenten, provincie en instanties om kennis te delen en aanbod en beleid op elkaar af te stemmen. Te lang is duurzaamheid door de overheid neergezet met het wijzende vingertje op basis van een soort schuldgevoel ten opzichte van de planeet en de maatschappij. Het gaat er om aansprekende en legitieme argumenten aan te dragen. Dit vraagt om een moderne marketingbenadering.

10 Overzicht van gebieden waar zonneparken aangelegd mogen worden voor wat betreft de gemeenteraad Montferland (alle niet gearceerde gebieden). Bijlage 1 A Bijlage 1 B Bijlage 1 C Omgeving Didam Omgeving s-heerenberg Omgeving Azewijn

11 Ha ha Een obstakel, veelal in de vorm van een brede uitdieping, ontleend aan het Frans en verklaard als uitroep van verrassing of een ha-ha of saut-de-loup is een constructie in de landschaps- en tuinarchitectuur waarbij een zichtbare muur of omheining wordt verborgen in een droge gracht Akkoord van Groenlo 2013 Streven naar een energie neutrale Achterhoek in 2030 door inzet op grootschalige energiebesparing en productie van hernieuwbare energie Hernieuwbare energie Energie afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Dit is energie uit wind, waterkracht, zon, bodem, buitenluchtwarmte, warmte uit net gemolken melk en biomassa. Zonnepark En aaneengesloten gebied, zodanig ingericht dat zo efficiënt mogelijk zonnestroom wordt opgewekt. Not in my backyard (NIMBY) Not in my back yarden, (Niet in mijn achtertuin), in Vlaanderen ook wel NIVEA (niet in voor- en achtertuin), is een begrip uit de ruimtelijke ordening om aan te duiden dat veel mensen wel gebruik willen maken van voorzieningen, maar er geen hinder van willen ondervinden. SER-Energieakkoord Meer dan veertig organisaties sloten in september 2013 het Energieakkoord voor duurzame groei. Gezamenlijk gaan zij voor verduurzaming van onze samenleving en economie. De ondertekenaars zetten zich de komende jaren in voor: - een besparing van het energieverbruik met gemiddeld 1,5 procent per jaar; petajoule energiebesparing per 2020; - een toename van het aandeel hernieuwbare energieopwekking naar 14 procent in 2020 en 16 procent in 2023; - ten minste voltijdbanen extra. 1 Petajoule Terajoule = Gigajoule = Megajoule = Kilojoule Bij voorkeur Daarmee wordt bedoeld dat de gemeente geen subsidie gemeentelijk verstrekt maar initiatiefnemers wel wijst op andere subsidieloze vormen mogelijke subsidies (Provincie, Rijk of Europa).

12 Bijlage 1 Bijlage 1 Bijlage 1 Omgeving Didam Omgeving s-heerenberg Omgeving Azewijn

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Opsterland. Nr. 25469 16 februari 2017 AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND 1.INLEIDING ZONNE-ENERGIE IN OPKOMST Het

Nadere informatie

Beleidsnota kleinschalige zonne-energie in de gemeente Olst-Wijhe

Beleidsnota kleinschalige zonne-energie in de gemeente Olst-Wijhe CVDR Officiële uitgave van Olst-Wijhe. Nr. CVDR608705_1 13 maart 2018 Beleidsnota kleinschalige zonne-energie in de gemeente Olst-Wijhe Het college van burgemeester en wethouders van Olst-Wijhe, Gelet

Nadere informatie

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 invullen organisatie registratienr. 17INT09157 casenr. BBV17.0501 voorstel over vaststellen Nota Zonne-energie

Nadere informatie

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Beoordelingskader (grote) zonneparken op maaiveld in Dalfsen Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Zonneparken op maaiveld Op 26 juni 2017 heeft de gemeenteraad van Dalfsen besloten

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

Betrokken partijen Zonnepark Cothen

Betrokken partijen Zonnepark Cothen Betrokken partijen Zonnepark Cothen Sunvest is een projectontwikkelaar gespecialiseerd in de ontwikkeling en exploitatie van zonneenergie systemen. Sunvest ontwikkelt, beheert en onderhoudt een groot aantal

Nadere informatie

Beleidsnotitie. Kleine Windturbines in de Gemeente Oude IJsselstreek

Beleidsnotitie. Kleine Windturbines in de Gemeente Oude IJsselstreek Beleidsnotitie Kleine Windturbines in de Gemeente Oude IJsselstreek Aanleiding De afgelopen periode is de interesse voor kleine windturbines in Nederland toegenomen. Verwacht wordt dat de komende jaren

Nadere informatie

Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe

Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe Green Giraffe is een adviesbureau dat zich richt op de duurzame energiesector en is met name gespecialiseerd in de financiering van wind- en zonne-energieprojecten.

Nadere informatie

Energiek Gelderland. Gelders debat. 12 februari 2014, 18.00-20.00 uur Hotel de Wageningsche Berg Wageningen. www.gelderland.

Energiek Gelderland. Gelders debat. 12 februari 2014, 18.00-20.00 uur Hotel de Wageningsche Berg Wageningen. www.gelderland. Uitnodiging Energiek Gelderland Gelders debat 12 februari 2014, 18.00-20.00 uur Hotel de Wageningsche Berg Wageningen www.gelderland.nl/geldersdebat Provinciale Staten van Gelderland gaan graag met u in

Nadere informatie

Particuliere zonneakkers in het buitengebied van de gemeente Lingewaard

Particuliere zonneakkers in het buitengebied van de gemeente Lingewaard Particuliere zonneakkers in het buitengebied van de gemeente Lingewaard Toelichting op de regels voor kleinschalige zonnevelden om te kunnen voorzien in eigen energiegebruik Inhoud In dit document wordt

Nadere informatie

dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal

dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal Agenda Opening Waarom dit Haarlese initiatief Samen denken samen doen - John Disselhorst - Alexander ter Kuile - Jet Mars Ondersteuning Gemeente Hellendoorn

Nadere informatie

WELKOM. Algemene Ledenvergadering 15 februari 2018

WELKOM. Algemene Ledenvergadering 15 februari 2018 WELKOM Algemene Ledenvergadering 15 februari 2018 Agenda 1. Opening, mededelingen, ingekomen stukken 2. Goedkeuring verslag ALV 9 maart 2017 3. Verslag activiteiten 2017 4. Financiën 2017 Staat van baten

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied

STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied Status: Ontwerp Versie: vastgesteld Provinciale Staten 18 april 2018 1 1 Aanleiding

Nadere informatie

Bijlage: Green Deal Sun Share Breda

Bijlage: Green Deal Sun Share Breda 1. Breda DuurSaam Breda DuurSaam is een onafhankelijke coöperatie die projecten opzet, begeleidt en uitvoert die bijdragen aan een volhoudbare, leefbare en gezonde Bredase samenleving. Deze projecten richten

Nadere informatie

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is altijd terughoudend geweest met het plaatsen van wind op land. In het kader van het nationaal klimaatakkoord zien we wel ruimte voor me er wind op land. Hier worden bij voorkeur locaties

Nadere informatie

Deel 1 voor mensen die niet aanwezig waren op 14 mei

Deel 1 voor mensen die niet aanwezig waren op 14 mei route naar Deel 1 voor mensen die niet aanwezig waren op 14 mei Ambitie Oost Gelre energieneutraal in 2030 Nu ca 6%, straks 100% Vraag en doel Gemeenteraad: op korte termijn een grote stap in de energietransitie

Nadere informatie

Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016. Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016

Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016. Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016 Beknopte beleidsnotitie voor zonne-energie gemeente Leeuwarderadeel 2016 Versie : ontwerp Datum : 1 februari 2016 1 1 Inleiding Op 18 februari 2015 heeft Provinciale Staten van Fryslân het beleidsstuk

Nadere informatie

whitepaper zakelijke zonnepanelen

whitepaper zakelijke zonnepanelen whitepaper zakelijke zonnepanelen zonnepanelen zakelijk de zon onze meest krachtige natuurlijke energiebron De zon straalt in 45 minuten voldoende energie op de aarde om te voorzien in de totale energiebehoefte

Nadere informatie

FACTCHECKER OVER MORGEN

FACTCHECKER OVER MORGEN FACTCHECKER OVER MORGEN De druk op onze leefomgeving neemt toe. Met dezelfde ruimte willen we steeds meer doen. De hoogste tijd om in beweging te komen. Werk te maken van de leefbare stad, van elektrisch

Nadere informatie

Flevoland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie

Flevoland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie CDA - Ja. Het CDA zet de komende jaren in op zon, wind, aardwarmte en andere vormen van alternatieve. Het CDA steunt de provinciale beleidslijn. Dat geldt ook voor beleid dat al is ingezet, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2030: 49% CO2- reductie Om landelijke en internationale klimaatdoelstellingen te behalen, zijn ook grootschaliger projecten nodig. De Provincie kan een belangrijke rol vervullen door ontwikkelgebieden

Nadere informatie

Energievisie Energiecoöperatie Noordseveld

Energievisie Energiecoöperatie Noordseveld Energievisie Energiecoöperatie Noordseveld Opschalen en Opschieten! Concept 5 juli 2017 Energievisie ECN versie 1.2 1 Inhoud 1. Koers Energiecoöperatie Noordseveld 2. Opgave Noordenveld 3. Ruimtelijke

Nadere informatie

Kadernotitie duurzame energiebronnen (wind en zon)

Kadernotitie duurzame energiebronnen (wind en zon) Kadernotitie duurzame energiebronnen (wind en zon) Gemeente Tholen, 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3 2. Ambitie gemeente Tholen pag. 4 3. Kleine windturbines pag. 8 4. Grote windturbines pag. 9 5.

Nadere informatie

Beleidskader windenergie

Beleidskader windenergie Bijlage 1 Beleidskader windenergie Europese richtlijn 2009/28/EG De Europese richtlijn 2009/28/EG verplicht Nederland om in 2020 14 procent van het totale bruto-eindverbruik aan energie afkomstig te laten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018

Raadsvoorstel. Voorloper. Startnotitie Duurzaam Druten. Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Voorloper Onderwerp Startnotitie Duurzaam Druten Datum collegebesluit 9 januari 2018 Datum presidium 8 januari 2018 Portefeuillehouder A. Springveld Behandelend team Team strategie en beleid Behandelend

Nadere informatie

Achtergrond en doel presentatie

Achtergrond en doel presentatie Achtergrond en doel presentatie Achtergrond Uitnodiging van de raad; Nuon heeft reeds wind turbines in de Hoofdplaatpolder; Nuon ziet mogelijkheden voor het op termijn vervanging van de huidige turbines

Nadere informatie

Zonnevelden: hoe zorg je voor een goede ruimtelijke inpassing. Rik Olde Loohuis (Rom3D) Tim de Weerd (Provincie Overijssel)

Zonnevelden: hoe zorg je voor een goede ruimtelijke inpassing. Rik Olde Loohuis (Rom3D) Tim de Weerd (Provincie Overijssel) Zonnevelden: hoe zorg je voor een goede ruimtelijke inpassing Rik Olde Loohuis (Rom3D) Tim de Weerd (Provincie Overijssel) 1 kort voorstelrondje en wat hoop je hier op te halen? ambities en getallen inpassen

Nadere informatie

100% groene energie. uit eigen land

100% groene energie. uit eigen land 100% groene energie uit eigen land Sepa green wil Nederland op een verantwoorde en transparante wijze van energie voorzien. Dit doen wij door gebruik te maken van duurzame energieopwekking van Nederlandse

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek. onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek onderdeel van Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven Zonnige Bedrijven in Oude IJsselstreek maakt onderdeel uit van het programma Zonnige Bedrijven

Nadere informatie

Zonnige Bedrijven in de Achterhoek

Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Zonnige Bedrijven in de Achterhoek Meld u aan voor een gratis quickscan www.zonnigebedrijven.nl 2 3 Zonnige Bedrijven Het programma Zonnige Bedrijven helpt ondernemers om de voordelen van zonnepanelen

Nadere informatie

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug

Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug Notitie Duurzame energie per kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug CONCEPT Omgevingsdienst regio Utrecht Mei 2015 opgesteld door Erwin Mikkers Duurzame energie per Kern in gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nadere informatie

Criteria voor de locatiekeuze van zonnevelden

Criteria voor de locatiekeuze van zonnevelden Criteria voor de locatiekeuze van zonnevelden Arnhem, maart 2016 Introductie Op 28 september 2015 is het programmaplan 'New Energy made in Arnhem, programma 2015-2020' vastgesteld in de raad. Daarin zijn

Nadere informatie

Onderwerp: Kaders voor windenergie

Onderwerp: Kaders voor windenergie Aan het Algemeen Bestuur Datum: 02-10-2013 Onderwerp: Kaders voor windenergie Voorstel 1. Vaststellen van beleidskaders voor windenergie-initiatieven; 2. Kennis te nemen van het initiatief voor een windmolenpark

Nadere informatie

Startdocument ontwikkeling zonnevelden gemeente Stichtse Vecht

Startdocument ontwikkeling zonnevelden gemeente Stichtse Vecht Datum 13 maart 2018 Versie 1.0 Auteur(s) P.K.N. van Eijkelenburg, V. van den Bergh, R. Scheifes Status zonnevelden gemeente Stichtse Vecht Pagina 1 van 8 zonnevelden_nve_v2.0/env1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding

Nadere informatie

Nationale Energieverkenning 2014

Nationale Energieverkenning 2014 Nationale Energieverkenning 2014 Remko Ybema en Pieter Boot Den Haag 7 oktober 2014 www.ecn.nl Inhoud Opzet van de Nationale Energieverkenning (NEV) Omgevingsfactoren Resultaten Energieverbruik Hernieuwbare

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

Utrecht. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Utrecht. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2040: 100% Ja. Het CDA wil windmolens bij voorkeur plaatsen op en bij grote industrieterreinen. Ook ondersteunen wij van harte (agrarische) initiatieven voor kleine windmolens met draagvlak in de omgeving.

Nadere informatie

De rol van biomassa in de energietransitie.

De rol van biomassa in de energietransitie. De rol van biomassa in de energietransitie. Bert de Vries Plaatsvervangend directeur-generaal Energie, Telecom en Mededinging, Ministerie van Economische Zaken Inhoud 1. Energieakkoord 2. Energietransitie

Nadere informatie

Duurzaamheidvisie Gemeente Staphorst

Duurzaamheidvisie Gemeente Staphorst r 2018 Duurzaamheidvisie Gemeente Staphorst Versie: Definitief (inclusief aangenomen amendementen) Duurzaamheidvisie Gemeente Staphorst Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Verrekijker 2018 2. Essentie Duurzaamheidvisie

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg In dit document geven we de foto s weer van gesprek 1, in de volgorde zoals die zijn opgehangen. De tekst die er bij staat is een weergave

Nadere informatie

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE

WATER- SCHAPPEN & ENERGIE WATER- SCHAPPEN & ENERGIE Resultaten Klimaatmonitor Waterschappen 2014 Waterschappen willen een bijdrage leveren aan een duurzame economie en samenleving. Hiervoor hebben zij zichzelf hoge ambities gesteld

Nadere informatie

Agendapunt 5 Opinienota

Agendapunt 5 Opinienota Agendapunt 5 Opinienota Registratie nr. : 076-2017 Opsteller : Gertjan Leeuw Vergaderdatum: 19 december 2017 Datum voorstel : 31 augustus 2017 Afdeling : Ontwikkeling en Dienstverlening Portefeuillehouder

Nadere informatie

Provinciaal klimaat- en energiebeleid: doelen, emissies, maatregelen. Robert Koelemeijer - PBL

Provinciaal klimaat- en energiebeleid: doelen, emissies, maatregelen. Robert Koelemeijer - PBL Provinciaal klimaat- en energiebeleid: doelen, emissies, maatregelen. Robert Koelemeijer - PBL Doelstellingen - Mondiaal Parijs-akkoord: Well below 2 degrees. Mondiaal circa 50% emissiereductie nodig in

Nadere informatie

STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied

STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied Status: definitief Versie: ter besluitvorming Gedeputeerde Staten 19 juni 2018 1 1 Aanleiding

Nadere informatie

Routekaart Energieneutraal Bronckhorst 2030

Routekaart Energieneutraal Bronckhorst 2030 Routekaart Energieneutraal Bronckhorst 2030 Energieverbruiken woningen (2017) Werkgebied BoeN: Elektriciteit : 6,8 miljoen kwh Gas : 3,5 miljoen m3 Gemeente Bronckhorst Elektriciteit : 50,5 miljoen kwh

Nadere informatie

Regio Stedendriehoek

Regio Stedendriehoek Regio Stedendriehoek 1 Energieneutrale regio Energietransitie Stedendriehoek Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst,Zutphen Netbeheer en Duurzame Gebiedsontwikkeling Pieter van der Ploeg, Alliander

Nadere informatie

Rol provincie bij nieuwbouw. Klik op de kavels voor meer informatie. De provincie is aanjager, kennismakelaar, verbinder, beleidsmaker en regelgever.

Rol provincie bij nieuwbouw. Klik op de kavels voor meer informatie. De provincie is aanjager, kennismakelaar, verbinder, beleidsmaker en regelgever. Rol provincie bij nieuwbouw De provincie is aanjager, kennismakelaar, verbinder, beleidsmaker en regelgever. 1 Regionale afspraken wonen 2 Keuze van de locatie 3 Initiatief voor nieuwbouw 4 Onherroepelijk

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT PUBMCREüC RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1121476 Datum: 6 mei 2014 Behandeld door: M.C. Deinum Afdeling / Team: RO/ROB Onderwerp: Project Solar Campus Purmerend, instemmen met

Nadere informatie

Zuid-Holland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie

Zuid-Holland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie CDA 2050: 100% Ja. Er was al afgesproken dat er veel windenergie moet worden gerealiseerd voor het jaar 2020. Binnenkort volgen er nieuwe afspraken over hernieuwbare energie, maar dat kan ook met andere

Nadere informatie

Nummer 2013009302. Kansen voor zonneparken. Programmanummer 11. Voorstel aan de gemeenteraad:

Nummer 2013009302. Kansen voor zonneparken. Programmanummer 11. Voorstel aan de gemeenteraad: Nummer 2013009302 Onderwerp: Kansen voor zonneparken Programmanummer 11 Portefeuillehouder Behandeling in de raadscommissie: Voorstel aan de gemeenteraad: Wethouder H.J. Morssink Ja, ter kennisname aanbieden

Nadere informatie

Zeeland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Zeeland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2050: 95% CO2- Ja. Windenergie doet het goed in. Dat is onder andere te zien op en rond de stormvloedkering met zijn vele grote windmolens in het landschap. Nieuw voor is de kleinschalige windenergie

Nadere informatie

Werkatelier duurzame energieopwekking

Werkatelier duurzame energieopwekking Werkatelier duurzame energieopwekking Plaats Bodegraven Datum 12 maart 2018 Presentator Jody de Graaf Duurzame energie 12 maart 2018 Pagina 1 Welkom Wethouder Kees Oskam Duurzame energie 12 maart 2018

Nadere informatie

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - windmolens op land in dragen bij aan de opgave waarvoor afspraken zijn gemaakt. Als er nog extra windmolens bijkomen bovenop de huidige afspraken is een gedegen gebiedsproces voorwaarde. Het zal

Nadere informatie

Duurzaamheid, Energie en Milieu

Duurzaamheid, Energie en Milieu Duurzaamheid, Energie en Milieu In de uitvoeringsagenda duurzaamheid van de gemeente staat: Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van huidige generaties zonder de mogelijkheden

Nadere informatie

4. Toetsingskader kleinschalige windturbines

4. Toetsingskader kleinschalige windturbines 4. Toetsingskader kleinschalige windturbines In dit hoofdstuk wordt nader ingegaan op het toetsingskader. In het toetsingskader zijn de criteria opgenomen voor de plaatsing van een kleinschalige windturbine.

Nadere informatie

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20%

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20% Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van Zoals hierboven geschetst staat D66 Ik sta hier gedeeltelijk achter Omdat dit omwonenden een prima voor het plaatsen van deze instrumentarium

Nadere informatie

Wat gebeurde er hiervoor

Wat gebeurde er hiervoor route naar Wat gebeurde er hiervoor Achterhoekse gemeenten energieneutraal in 2030 Gemeenteraad Oost Gelre: op korte termijn een eerste grote stap Gemeente Oost Gelre: tevens een lokaal afwegingskader

Nadere informatie

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio Partijen: De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen,

Nadere informatie

Maak werk van zon & wind Schone energie voor heel Tynaarlo. Tynaarlo

Maak werk van zon & wind Schone energie voor heel Tynaarlo. Tynaarlo Maak werk van zon & wind Tynaarlo Aanleiding Najaarsnota 2008 aankondiging plannen voor duurzame energie Voorjaar 2009 ontwikkelen scenario s Mei 2009 raadpleging inwoners Tynaarlo Juni 2009 voorstellen

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Nr. 8478

PROVINCIAAL BLAD. Nr. 8478 PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Flevoland Nr. 8478 15 november 2018 Besluit van Provinciale Staten van de provincie Flevoland houdende regels omtrent Structuurvisie zon, Beleidskader

Nadere informatie

No Emmeloord, 24 juli Onderwerp Plan van aanpak zonneweides. Advies raadscommissie. Aan de raad. Status: ter besluitvorming

No Emmeloord, 24 juli Onderwerp Plan van aanpak zonneweides. Advies raadscommissie. Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 18.0000435-1 Emmeloord, 24 juli 2018. Onderwerp Plan van aanpak zonneweides Advies raadscommissie [ ] Aan de raad. Status: ter besluitvorming Voorgesteld besluit 1. Het instemmen met het plan van aanpak

Nadere informatie

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Samenvatting De gemeente Heumen wil in 2050 energie- en klimaatneutraal zijn. Om dit doel te bereiken is het noodzakelijk dat de gemeente en haar inwoners ook

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

De planologie van zonne-energie

De planologie van zonne-energie De planologie van zonne-energie Ruimtelijk beleidskader Zon Noord-Holland OBC Castricum 12 december 2016 Matthijs van Oosterhout, Provincie Noord-Holland Duurzaamheidsbeleid provincie De provincie kom

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016 Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden 11 februari 2016 1 Managementsamenvatting Inleiding De gemeente Leiden heeft in haar duurzaamheidsambitie doelen gesteld voor de korte

Nadere informatie

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Samenvatting De gemeente Heumen wil in 2050 energie- en klimaatneutraal zijn. Om dit doel te bereiken is het noodzakelijk dat de gemeente en haar inwoners ook

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 7 Onderwerp: Meerjarenprogramma Duurzaamheid 2014-2015 Datum: 12 november 2013 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer:

Nadere informatie

Wijziging Verordening Romte Fryslân 2014

Wijziging Verordening Romte Fryslân 2014 Wijziging Verordening Romte Fryslân 2014 De Verordening Romte Fryslân 2014, zoals vastgesteld op 24 juni 2014, en in werking getreden op 1 augustus 2014, en laatstelijk gewijzigd op 18 februari 2015 wordt

Nadere informatie

Lijst Lammers. Papendrecht 21 januari 2013

Lijst Lammers. Papendrecht 21 januari 2013 Lijst Lammers Papendrecht 21 januari 2013 Aan de voorzitter van de gemeenteraad van de gemeente Papendrecht, de heer C.J.M. de Bruin Markt 22 3351 PB Papendrecht Betreft: gemeente Papendrecht aansluiten

Nadere informatie

De Cleantech Regio Stedendriehoek 1 daagt uit!

De Cleantech Regio Stedendriehoek 1 daagt uit! Stedendriehoek 1 daagt uit! Eo Wijers-prijsvraag 2014-2015 1 Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen eo wijers-stichting voor ruimtelijke kwaliteit in de regio Stedendriehoek daagt

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Beleidsregels Ruimtelijke inpassing zonnepanelen parken. Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt

Nota van B&W. onderwerp Beleidsregels Ruimtelijke inpassing zonnepanelen parken. Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt 7 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Portefeuilehouder Adam Elzakalai, John Nederstigt Collegevergadering 6 januari 201 5 inlichtingen Herman Nijman (023 5676889) Registratienummer 2014.0057122

Nadere informatie

Lijst Lammers. KORTE SAMENVATTING Papendrecht, 22januari 2013. Persbericht. Wordt Papendrecht de derde stadin Nederland met een zonatlas?

Lijst Lammers. KORTE SAMENVATTING Papendrecht, 22januari 2013. Persbericht. Wordt Papendrecht de derde stadin Nederland met een zonatlas? Lijst Lammers KORTE SAMENVATTING Papendrecht, 22januari 2013 Persbericht Wordt Papendrecht de derde stadin Nederland met een zonatlas? Fractie Lijst Lammers pleit voor de Zonatlas in Papendrecht en vraagt

Nadere informatie

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel

*Z7348DBDA7D* raadsvoorstel. Onderwerp. Uitgangspunten windenergie. Voorstel *Z7348DBDA7D* raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad van 20-07-2016 Afdeling Naam opsteller voorstel Portefeuillehouder : Ruimtelijk Beleid : Roij, Maaike van; Arts, Marian : G.J.W. (Geert) Gabriëls Raadsvoorstel:

Nadere informatie

Verzilver uw dak met zonnepanelen. Bekijk gratis uw persoonlijke dakscan!

Verzilver uw dak met zonnepanelen. Bekijk gratis uw persoonlijke dakscan! Verzilver uw dak met zonnepanelen Bekijk gratis uw persoonlijke dakscan! Zon is gratis In één jaar valt 9.000 keer zoveel zonne-energie op de aarde als we jaarlijks in de hele wereld aan energie verbruiken.

Nadere informatie

Presentatie Guus Ydema, directeur AGEM KIVI 25 januari 2017

Presentatie Guus Ydema, directeur AGEM KIVI 25 januari 2017 Presentatie Guus Ydema, directeur AGEM KIVI 25 januari 2017 Even voorstellen Ex-bestuurslid KIVI E (-2016) Vroeger: Hoogovens IJmuiden en KPN Telecom, ing. bureau Ebatech, Nuon Windenergie Vattenfall (2009),

Nadere informatie

Noord-Brabant. De partij zal zich inzetten om in 2030 twee keer zo veel windenergie op land op te wekken als de overheidsdoelstelling voor 2020.

Noord-Brabant. De partij zal zich inzetten om in 2030 twee keer zo veel windenergie op land op te wekken als de overheidsdoelstelling voor 2020. CDA - Windmolens hebben niet onze eerste voorkeur bij het verduurzamen van onze en het halen van de klimaatambities. Liever ziet het CDA dat we eerst investeren in maatregelen die kunnen rekenen op meer

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 20 november 2018 Zaaknummer: 534361 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten : R.A. Kraaijenbrink Team : Maatschappij

Nadere informatie

Vraag en antwoord over zonnepark De Veenwieken

Vraag en antwoord over zonnepark De Veenwieken Vraag en antwoord over zonnepark De Veenwieken Hier vindt u vragen en antwoorden over zonnepark De Veenwieken. Mist u een vraag of is er iets niet duidelijk? Mail dan naar info@zonneparkdeveenwieken.nl

Nadere informatie

Ontwikkelingen Zonne-energie

Ontwikkelingen Zonne-energie Ontwikkelingen Zonne-energie : Energieke Samenleving onderweg naar morgen Bert Bakker NIEUW: Bezuidenhoutseweg 50 2594 AW Den Haag 070 3040114 De oorsprong van (duurzame) energie De zon als energieleverancier

Nadere informatie

Voorlopige criteria en voorwaarden zonneparken Wageningen

Voorlopige criteria en voorwaarden zonneparken Wageningen Voorlopige criteria en voorwaarden zonneparken Wageningen Oktober 2018 Versie 1.0, vastgesteld 1. Inleiding De gemeente Wageningen heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De gemeente Wageningen

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

Wie wind niet durft, verliest!

Wie wind niet durft, verliest! Wie wind niet durft, verliest! Onderzoek naar de (on)haalbaarheid van de doelstellingen van de gemeente Hellendoorn op het gebied van duurzame energie en CO2-reductie met en zonder windmolens 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Naar een ruimtelijk afwegingskader voor zonne-energie - CONCEPT -

Naar een ruimtelijk afwegingskader voor zonne-energie - CONCEPT - Naar een ruimtelijk afwegingskader voor zonne-energie - CONCEPT - 1. Inleiding Deze notitie bevat het concept Ruimtelijk afwegingskader zonne-energie als antwoord op motie M28.2014 zoals op 23 juni 2014

Nadere informatie

Vraag- en antwoordlijst Windenergie op Goeree-Overflakkee Aanleiding

Vraag- en antwoordlijst Windenergie op Goeree-Overflakkee Aanleiding 1 Vraag- en antwoordlijst Windenergie op Goeree-Overflakkee Versie: 25 april 2013 Opgesteld door: Windgroep Goeree-Overflakkee, gemeente Goeree-Overflakkee en provincie Zuid-Holland Aanleiding Waarom zijn

Nadere informatie

Natuur en Milieufederatie Groningen Position paper zonne- en windenergie 2017

Natuur en Milieufederatie Groningen Position paper zonne- en windenergie 2017 Natuur en Milieufederatie Groningen Position paper zonne- en windenergie 2017 De NMG levert proactief haar bijdrage aan de energietransitie. Dat betekent volop inzetten op energiebesparing en opwekking

Nadere informatie

Van klimaatakkoord naar de transitievisie warmte voor de gemeente Heemstede Vind de juiste reispartner

Van klimaatakkoord naar de transitievisie warmte voor de gemeente Heemstede Vind de juiste reispartner Van klimaatakkoord naar de transitievisie warmte voor de gemeente Heemstede Vind de juiste reispartner De eerste transitie naar aardgas Klimaattop dec 2018 en rapport IPCC oktober 2018 Zuid Korea Intergovernmental

Nadere informatie

Vanavond. Workshop VvE Energieloket Gelderland Fletcher Hotel Doorwerth

Vanavond. Workshop VvE Energieloket Gelderland Fletcher Hotel Doorwerth Workshop VvE Energieloket Gelderland 29-05-2018 Fletcher Hotel Doorwerth Vanavond Kennismaking Ondersteuning VvE Energieloket Gelderland Waarom verduurzamen? Mogelijkheden verduurzamen VvE s Subsidie en

Nadere informatie

Regionale uitvoeringagenda.duurzame energie Achterhoek 2016

Regionale uitvoeringagenda.duurzame energie Achterhoek 2016 Regionale uitvoeringagenda.duurzame energie Achterhoek 2016 Energieneutraal; waar hebben we het over? Wat wel, wat niet? Hoe gaan we het aanvliegen? Want energieneutraliteit kan op vele manieren worden

Nadere informatie

Hoeveel houtige biomassa komt er (in potentie) uit bos, landschap en de bebouwde omgeving?

Hoeveel houtige biomassa komt er (in potentie) uit bos, landschap en de bebouwde omgeving? Hoeveel houtige biomassa komt er (in potentie) uit bos, landschap en de bebouwde omgeving? Martijn Boosten Demonstratie oogst en verwerking biomassa 3 juli 2014, Rosmalen Stichting Probos Kennisinstituut

Nadere informatie

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec)

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec) Kernenergie En dan is er nog de kernenergie! Kernenergie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. In een kerncentrale splitst men uraniumkernen in kleinere

Nadere informatie

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk De Lokale Duurzame Energie Coöperatie EnergieCoöperatieBoxtel Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk WWW.ECBOXTEL.NL LDEC: Waarom en waartoe leidt het Samen met leden realiseren van betaalbare, duurzame,

Nadere informatie

Presentatie van het onderzoek: Windenergie in Dordrecht? Verkenning van kansen

Presentatie van het onderzoek: Windenergie in Dordrecht? Verkenning van kansen Presentatie van het onderzoek: Windenergie in Dordrecht? Verkenning van kansen 1 Doelstelling Dordrecht 2015 Routekaart Duurzaamheidsdoelstellingen 2010-2015: Doelstelling 2015 Duurzame energie 132 TJ

Nadere informatie

Beleidsregels zon- en windenergie gemeente Hulst. Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d.

Beleidsregels zon- en windenergie gemeente Hulst. Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Hulst Nr. 239944 14 november 2018 Beleidsregels zon- en windenergie gemeente Hulst De raad van de gemeente Hulst; Gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 22 januari 2013 Agendanummer : 15 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Beleid en Projecten : Schutten Voorstel aan de raad Onderwerp : Nota Langedijk

Nadere informatie

gemeente Bunnik RAADSVOORSTEL NR Raadsvergadering 18 april 2019 Zaaknummer Onderwerp: Beleidskader Zonnevelden Gemeente Bunnik

gemeente Bunnik RAADSVOORSTEL NR Raadsvergadering 18 april 2019 Zaaknummer Onderwerp: Beleidskader Zonnevelden Gemeente Bunnik gemeente Bunnik RAADSVOORSTEL NR. 19-46 Raadsvergadering 18 april 2019 Zaaknummer 650445 Onderwerp: Beleidskader Zonnevelden Gemeente Bunnik Aan de raad, Onderwerp Beleidskader Zonnevelden Gemeente Bunnik.

Nadere informatie

Gemeente Reusel-De Mierden. Stand van zaken Klimaatvisie

Gemeente Reusel-De Mierden. Stand van zaken Klimaatvisie Gemeente Reusel-De Mierden Stand van zaken Klimaatvisie 20 juni 2017 Inhoudsopgave 1. Opening door wethouder 2. Tot stand koming Klimaatvisie 3. Wat is er bereikt? 4. Wat is er nog nodig? 5. Wat is de

Nadere informatie