Beheersverslag AXA Belgium

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beheersverslag AXA Belgium"

Transcriptie

1 Beheersverslag AXA Belgium

2 2

3 3 4 I. Beheersorganen 6 II. De economische en financiële context in III. Omzet van AXA Belgium in BOAR-verzekeringen 14 IV. Omzet van AXA Belgium in levensverzekeringen 20 V. Risicobeheer 24 VI. Investeringsstrategie 26 VII. Commentaar bij het statutair financieel resultaat 32 VIII. Bestemming van het resultaat 34 IX. Belangrijke gebeurtenissen sinds 1 januari X. Activiteiten in het buitenland 38 XI. Auditcomité Individuele en collectieve competentie van de leden en onafhankelijkheidscriteria 40 XII. Remuneratiebeleid

4 4 I. Beheersorganen Administratie, directie en toezicht

5 5 1 / Raad van Bestuur Jacques de Vaucleroy, Voorzitter (sinds 27 april 2010) Didier Bellens Karel Boone Emmanuel de Talhouët Pierre Drion Denis Duverne Jacques Espinasse Luc Geuten Patrick Lemoine (sinds 25 mei 2010) Sonja Rottiers (sinds 24 januari 2011) Alfred Bouckaert, Président (tot 27 april 2010) Henri de Castries (tot 31 december 2010) Noel Richardson (tot 31 december 2010) 2 / Dagelijks beheer Emmanuel de Talhouët, gedelegeerd bestuurder (Sinds 1 januari 2010) 3 / Effectieve leiding Emmanuel de Talhouët, gedelegeerd bestuurder (sinds 1 januari 2010) Sonja Rottiers, Bestuurder (sinds 1 februari 2011) François Lemonnier, Directielid (van 1 september 2010 tot 31 januari 2011) Noel Richardson, Bestuurder (tot 31 augustus 2010) 4 / Auditcomité 5 / Remuneratiecomité Jacques de Vaucleroy, Voorzitter (sinds 27 april 2010) Pierre Drion Karel Boone Alfred Bouckaert, Voorzitter (tot 27 april 2010) Patrick Lemoine (sinds 25 mei 2010) 6 / Commissaris PricewaterhouseCoopers, bedrijfsrevisoren, bcvba, vertegenwoordigd door Emmanuèle Attout Jacques Espinasse, Voorzitter Didier Bellens Luc Geuten Patrick Lemoine (sinds 25 mei 2010)

6 6 II. De economische en financiële context in 2010

7 7 1 / Algemene context Dat de groei van het bruto binnenlands product (bbp) in 2010 waarschijnlijk merkbaar hoger zal uitvallen dan in het begin van het jaar werd gedacht, is hoofdzakelijk te wijten aan de groeimarkten, de Verenigde Staten en Duitsland. Voor de groeilanden verwacht men in 2010 een groei van om en bij de 8,5%, en dit bij een blijvende interne vraag en een stijging van de grondstofprijzen. In de geïndustrialiseerde landen, en met name de Verenigde Staten, leefden de activiteiten weer sneller op. Daarbij was het bbp reeds toegenomen als gevolg van het heraanleggen van de voorraden in het begin van het jaar. De huizen- en de arbeidsmarkt bleven zwak, maar de consumptie lag in de Verenigde Staten verrassend hoger dan voorzien. De centrale banken in de geïndustrialiseerde landen bleven een inschikkelijk monetair beleid aanhouden. 2 / Investeringsklimaat De meeste beleggingen gebeurden: in obligaties; in aandelenproducten in groeimarkten of internationale markten; in hoogrenderende bedrijfsobligaties; in producten met een absoluut rendement. 3 / De Belgische economische context Vanaf de zomer van 2009 werd een verbetering van de internationale economische situatie merkbaar. Deze duurde voort en werd in de loop van 2010 zelfs nog sterker. Het Belgische bbp herstelde met 2,1% op jaarbasis en de werkgelegenheid kreeg een belangrijke stimulans waardoor we terugkeerden tot het niveau van voor de crisis. In de laatste maanden van 2010 merkten we hierdoor een heropleving van de consumptie terwijl de spaarreflex in grote mate behouden bleef. De Belgen hebben inderdaad in de loop van het voorbije jaar gemiddeld 17,1% van hun inkomen gespaard. Daarnaast bleef de rentevoet in 2010, dankzij een goed schuldenbeheer, bijzonder laag. België is hiermee een goede leerling in de Europese klas. Minder positief is de weer oplopende inflatie De Belgische economie is inderdaad sterk afhankelijk van energie. De door het IMF bevestigde goede resultaten van 2010 moeten dus worden genuanceerd door een sterke toename van de inflatie - met 3% in het vierde kwartaal - als gevolg van de hoge olieprijs en het gebrek aan concurrentie op de Belgische energiemarkt. Anderzijds stapten de beleggers uit de geldmarkten. Ook de vraag naar overheidsobligaties daalde door de stijgende vrees voor inflatie en door de aanhoudende onrust ten gevolge van de blijvend hoge staatsschulden in Europa. De nieuwe reglementeringen van na de crisis hielden zowel opportuniteiten als uitdagingen in voor de financiële sector. In overeenstemming met de bepalingen van "Solvency II" en "Basel III" bleven verzekeringsmaatschappijen en banken voorzichtig in hun activa-allocatie.

8 8 III. Omzet van AXA Belgium in BOAR-verzekeringen

9 9 De omzet van AXA Belgium in BOAR-verzekeringen komt op EUR 2.014,1 miljoen tegen EUR 2.052,5 miljoen in BOAR (mln. EUR) 2009* BOAR Particulieren 914,8 BOAR Ondernemingen 1.137,7 Totaal 2.052, , , ,1 Verschil 2009/ ,7 % - 4,7 % - 1,9 % (*) Pro forma: in 2010 is het segment kleine ondernemingen van de directie particulieren overgedragen naar de directie ondernemingen. Dit verklaart de evolutie van de cijfers uit 2009 met betrekking tot wat voor de subtotaalen BOAR Particulieren en BOAR Ondernemingen was vermeld in het bij de jaarrekeningen voor het boekjaar 2009 gevoegde beheersverslag. 1 / BOAR-verzekeringen voor particulieren Particulieren (mln. EUR) 2009* 2010 Verschil 2009/2010 Auto (inclusief juridische bescherming) 559,5 564,3 + 0,9 % Brand 294,4 Burgerlijke aansprakelijkheid (inclusief juridische bescherming) 46,3 Individuele ongevallen 8,9 Arbeidsongevallen 5,7 Totaal 914,8 (*) Pro forma 301,2 49,4 9,7 5,6 930,2 + 2,3 % + 6,8 % + 9 % - 3 % + 1,7 % De algemene markttendens in België wijst op een verslechtering van de technische resultaten in autoen brandverzekeringen. Daarom koos AXA Belgium in BOAR Particulieren voor een strategie rond drie grote pijlers: een actieplan producten met als doel een fundamentele herziening van het aanbod; een actieplan actief beheer van de portefeuille om de structuur van de portefeuille aan te passen met het oog op een hogere rentabiliteit; het getrouwheidsprogramma Happy Family, waarmee klanten worden beloond in functie van het aantal onderschreven BOAR-waarborgen, met een link naar het domein Leven en naar bankproducten. Voor meer commerciële slagkracht werden in 2010 de activiteiten voor kleine ondernemingen bij de directie ondernemingen ondergebracht. Alleen de vrije beroepen maken nu nog deel uit van de bevoegdheid van de directie particulieren.

10 10 Autoverzekeringen Markttendens Na jaren van sterke prijzendruk en technische resultaten in dalende lijn, is het beeld in 2010 meer gecontrasteerd. De prijzendruk kende vanaf het tweede halfjaar voor alle waarborgen een kentering. De premies zijn gemiddeld met zo'n 5% gestegen, zowel voor nieuwe zaken als voor de bestaande portefeuilles. De omzet van de tak burgerlijke aansprakelijkheid is lichtjes gestegen ten aanzien van 2009 en noteert een verbetering van de loss ratio. Op het vlak van schade daarentegen, volstaat de sterkere stijging van de premie-inkomsten uit de groei van het wagenpark en de tariefstijgingen amper om de stijgende kost van de schadegevallen te compenseren. Deze stijging is te wijten aan: de gevolgen van de slechte vooral in het begin van het jaar en de toestand van de wegen; in mindere mate het aandeel Engelse franchises en zerofranchises op het vlak van materiële schade. De strategie van AXA en producten AXA introduceerde: in januari 2010 nieuwe tarieven voor burgerlijke aansprakelijkheid en materiële schade. Deze tarieven gaan gepaard met een sterkere risicosegmentering en de definitieve afschaffing van het bonus-malussysteem. Het bonus-malussysteem is inderdaad sinds de vrijmaking van de markt in 2003 een steeds minder goede referentie voor de kwaliteit van een risico; gesegmenteerde prijsverhogingen van de portefeuille die nauwer aansluiten bij de verschillende risicoprofielen; een gemiddelde stijging met 4,5% van de "kleine omniumpremies" om de aanzienlijke verhoging van glasbreuk op te vangen; optimalisatie van de portefeuille: versterking van de sanerings- en aanpassingsmaatregelen voor tarieven en premies. Dankzij de nieuwe prijsstellingen kon AXA, na een moeilijke lanceringsperiode, vanaf de tweede helft van het jaar weer een groei van de productie optekenen in vergelijking met Omzet en technische resultaten De omzet van de waarborg burgerlijke aansprakelijkheid daalt in 2010 (-1,8%) als gevolg van een afname van de portefeuille en van de gemiddelde premie. De omzet voor de bijbehorende waarborgen blijft echter stijgen (+4,7%) dankzij een aantrekkelijker productaanbod. Dit geldt met name voor de waarborgen bijstand en veiligheid van de bestuurder, waardoor de globale omzet uit autoverzekeringen groeit (+0,9%). De technische resultaten verbeteren voor 2010 in burgerlijke aansprakelijkheid, vooral dankzij de daling van de sinistraliteit in stoffelijke schade. De waarborgen schade auto zijn nauwelijks verbeterd in vergelijking met het slechte jaar Dit hangt vooral samen met de slechte weersomstandigheden in het begin van het jaar.

11 11 Woningverzekeringen Markttendens De algemene negatieve tendens van de loss ratio die voor de markt sedert 2005 kenmerkt, werd in 2010 nog sterker. De verliezen zijn hoofdzakelijk als volgt te verklaren: nieuwe klimaatverschijnselen, de storm Xynthia in februari, het noodweer half juli en de overstromingen begin november. Deze natuurrampen hebben de sector naar schatting ruim EUR 300 miljoen gekost, bij een incasso van EUR 2,1 miljard; het groeiende aandeel gratis waarborguitbreidingen in de portefeuilles, die vóór 2007, tijdens de periode van goede rentabiliteit gelanceerd werden. Tegelijk heeft de negatieve ABEX (-2,6%) de impact van de algemene tariefstijgingen vanaf het tweede halfjaar sterk beperkt. De strategie van AXA en producten Deze dalende markttendens geldt eveneens voor AXA en in het bijzonder voor de contracten Comfort Thuis. Tegelijk noteert AXA een afname van de portefeuille met ongeveer 1%. Net als bij autoverzekeringen nam AXA Belgium corrigerende en innoverende maatregelen: gesegmenteerde prijsverhogingen van de portefeuille die nauwer aansluiten bij de verschillende risicoprofielen; herziening van de zonering voor de waarborg diefstal; een nieuw aanbod met volgende hoofdkenmerken: o splitsing van het aanbod in Comfort Thuis Cosymo en Comfort Thuis Cosymax in functie van de verwachtingen en profielen van de klanten. Hiermee bieden we antwoord op het probleem van de contracten die in "onderhoudscontracten" zijn veranderd; o herziening van de waarborgen "bijstand"; o invoering van exclusieve voordelen voor Happy Generation-klanten. Dit aanbod wordt gelanceerd naar aanleiding van Batibouw Het moet ons toelaten, een rendabel productieniveau te handhaven dat vergelijkbaar is met de voorgaande jaren. Evolutie van het Happy Family aanbod, het klantenbindingssprogramma voor alle producten Dit vernieuwende concept werd begin 2008 gelanceerd en kende sindsdien enkele aanpassingen om de rentabiliteit ervan te verhogen. De voordelen van het programma bleven in 2010 relatief stabiel. Voor het tweede jaar op rij werd de klant via een gepersonaliseerde mailing geïnformeerd over alle door hem onderschreven waarborgen en de voordelen die eraan verbonden zijn. Omzet en technische resultaten Niettegenstaande een dalende ABEX-index (- 2,6%) stijgt de omzet in 2010 met 2,3%. De waarborg diefstal (aantal waarborgen/ contracten) wordt frequenter onderschreven. Marktconform kenden ook wij mindere technische resultaten als gevolg van de weersomstandigheden, maar ook als gevolg van ernstige schadegevallen zoals de explosies in Luik en Schaarbeek.

12 12 2 / BOAR-verzekeringen voor ondernemingen Ondernemingen (mln. EUR) 2009* Auto 251,8 Brand 185,3 Burgerlijke aansprakelijkheid 117,4 (inclusief juridische bescherming) Individuele ongevallen 58,6 Arbeidsongevallen 293,0 Andere 48,1 Totaal 954,2 Gezondheid en aanvaardingen 183,5 Totaal BOAR Ondernem ,7 (*) Pro forma ,8 175,9 105,5 56,1 265,5 47,3 900,1 183, ,9 Verschil 2009/2010-0,8 % - 5,1 % - 10,1 % - 4,3 % - 9,4 % - 1,7 % - 5,7 % + 0,2 % - 4,7 %

13 13 Markttendens Op een zeer concurrentiële markt met bodemprijzen werd AXA soms gedwongen tot toegevingen om het hoofdbestanddeel van zijn portefeuille te vrijwaren. Eind van het jaar zagen we de eerste tekenen van een terugkeer naar meer technische orthodoxie. De voornaamste concurrent van AXA moet opnieuw een portefeuille ondernemingen aanleggen. Deze verstoring van de markt wordt versterkt door de opkomst van nieuwe spelers en de verkoop of toekomstige verkoop van andere maatschappijen. De strategie van AXA en producten In 2010 had de transfer van de kleine ondernemingen (1 tot 10 medewerkers) naar de directie ondernemingen tot doel AXA op sterke wijze op de kmo-markt te positioneren. Om dit te realiseren, werd de kmo-directie opgericht, met een gedecentraliseerde aanwezigheid op de vijf sites van AXA Belgium. In april werd Talensia gelanceerd, een uniek, specifiek op maat van kmo s geconcipieerd product. Ook de rentabiliteit moest in alle takken van deze sector worden hersteld. De genomen sanerings- en/of aanpassingsmaatregelen voor de tarieven en premies in de portefeuille zijn voelbaar in de resultaten van 2010 en zullen ook in 2011 nog nazinderen. In de openbare sector is het zakenvolume van AXA in 2010 merkbaar toegenomen dankzij de realisatie van enkele belangrijke dossiers. Het streven naar een betere kwaliteit van de dienstverlening, zowel naar de makelaars toe als naar de klanten, leidde tot trainingseminaries voor de portefeuillebeheerders en tot verbetering van de informaticatools. Om de algemene kosten te verlagen en het beheer te dynamiseren, werd in 2010 een optimaliseringsprogramma voor de interne procedures gelanceerd. Dit programma wordt in 2011 voortgezet. Omzet en technische resultaten De premie-inkomsten voor 2010 bedragen EUR 900 miljoen, een daling van 5,7% in vergelijking met Deze daling vinden we voornamelijk terug bij arbeidsongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en transport. Ze is een gevolg van de economische crisis die de verzekerde ondernemingen heeft getroffen, maar ook van de tarifaire toegevingen waartoe we n.a.v. de contracthernieuwingen en de saneringen in 2009 gedwongen werden. De sinistraliteit tijdens het lopende boekjaar toont in vrijwel alle takken een verbetering met 4,5 punten in vergelijking met het voorgaande jaar. Deze positieve evolutie is het resultaat van reeds genomen maatregelen ter verbetering van de resultaten. Hierbij horen aanpassingen van verlieslatende portefeuilles, premieverhogingen en tariefwijzigingen. Het grootste herstel vond plaats binnen de tak brandverzekeringen : we noteerden een daling van de loss ratio met 16 punten, niettegenstaande drie enorme schadegevallen als gevolg van de weersomstandigheden, samen goed voor een kost van EUR 23 miljoen. kde positieve evolutie van de schadegevallen in de voorgaande jaren maakt het mogelijk boni vrij te maken die de technische resultaten van het jaar positief beïnvloeden.

14 14 IV. Omzet van AXA Belgium in levensverzekeringen

15 15 De statutaire omzet Leven komt op EUR 2.479,1 miljoen, tegen EUR 2.491,9 miljoen in Leven (mln. EUR) 2009 Leven Particulieren & K.O ,9 Leven Ondernemingen 642,7 Varia 4,3 Totaal 2.491, ,4 579,5 2, ,1 Verschil 2009/ ,8 % - 9,8 % - 48,8 % - 0,5 % 1 / Leven particulieren en kleine ondernemingen Markttendens Na meerdere opeenvolgende jaren van terugval hebben de volumes levensverzekeringen voor particulieren en kleine ondernemingen zich in 2010 aanzienlijk hersteld. In het zog van de in 2009 waargenomen heropleving kenden we een vrij gunstig begin van het jaar, met aanzienlijke zakenvolumes die zich hoofdzakelijk situeerden in de formules met gewaarborgde rente van tak 21. Deze tendens is echter in het tweede kwartaal geleidelijk omgeslagen als gevolg van de daling van de rente, die eind augustus haar dieptepunt bereikte. Vanaf september begonnen de zakenvolumes in tak 23 de fakkel van tak 21 over te nemen. Dat was sinds 2007 niet meer gebeurd. Tot slot werd het laatste kwartaal gekenmerkt door een stijging van de langetermijnrentes (OLO) in de nasleep van de staatsschuldcrisis. Dit had geen weerslag op de dynamiek van het productengamma. De strategie van AXA en producten Kenmerkend voor 2010 was de sterke terugkeer van tak 23 die sedert 2007 voortdurend was blijven dalen. Tijdens het laatste kwartaal waren de open fondsen goed voor bijna 20% van de spaarinstroom met flexibele premies. Deze hernieuwde belangstelling voor tak 23 kan worden toegeschreven aan gunstigere marktomstandigheden, de extreem lage rentevoet en enkele technische innovaties. AXA stelde een bijzonder innovatief product voor aan klanten die voordeel wensten te halen uit de zichtbare verbeteringen op de financiële markten: Piazza Invest. Via Piazza Invest kunnen klanten intekenen op beleggingsopties met de namen Stop Loss, Capital Gain, Automatic Rebalancing en Automatic Transfer Order. Dankzij deze opties worden investeringen in tak 23 eenvoudiger en veiliger. Sinds de lancering van deze opties is de bijdrage van tak 23 aan de premie-inkomsten voor individuele levensverzekeringen aanzienlijk toegenomen.

16 16 Omzet en technische resultaten De omzet Leven particulieren en kleine ondernemingen is met 2,8% gestegen, van EUR 1.844,9 miljoen naar EUR 1.897,4 miljoen. Het kan als volgt worden opgesplitst: Omzet Leven particulieren en kleine ondernemingen (mln. EUR) Verschil 2009/2010 Sparen tak 21 en ,1 Sparen tak ,3 Klassiek & aanvullend 297,5 Totaal 1.844, ,5 191,7 284, ,4 + 2,8 % Contracten van het type Universal Life en tak 23 Universal Life omvat onder meer de nieuwe generatie producten van tak 21 zoals Crest. We noteren hier de volgende tendensen: crest Crest Crest kent een lichte stijging in vergelijking met het voorgaande jaar. Het volume bedraagt EUR 1,156 miljoen (+1,10%). In absolute cijfers is dit gelijk aan een bedrag van bijna EUR 13 miljoen. Voor wat de opsplitsing van de activiteiten betreft, wekt het geen verbazing dat bijna 70% van de premie-inkomsten in Crest Classic en Crest 20 Neo is gerealiseerd. Dit zijn de formules met de hoogste waarborgen. Maar terwijl de formules met 0% rente slechts 7% van de premieinkomsten voor 2009 uitmaken, stellen we vast dat ze in 2010 goed zijn voor bijna 13%. Dit getuigt van een herstel van het vertrouwen van de belegger. opti-plan Opti-Plan, een formule voor langetermijnsparen of pensioensparen, heeft ook dit jaar zijn groei voortgezet, met een stijging van 8,4%. Deze formule met recurrente premies heeft een krachtige stabiliserende werking voor de premieinkomsten en blijft in positieve zin verrassen. Open fondsen Piazza invest kende in het tweede halfjaar van 2010, in vergelijking met het voorgaande boekjaar een spectaculair herstel (104%). Dit is te wijten aan verschillende gunstige factoren: een laag renteklimaat dat stimulerend werkte voor het zoeken naar alternatieven; sterke, evenwichtige prestaties: na het spectaculaire beursherstel van 2009 vroegen de beleggers zich af of dit herstel zich in 2010 zou herhalen. We hebben kunnen vaststellen dat de fondsen globaal zeer goed hebben gepresteerd; geruststellende beleggingsopties ten opzichte van de ongelukkige ervaringen in 2001 en 2008.

17 17 Gesloten fondsen Een poging om het gamma Millesimo eind 2009 en in mei 2010 nieuw leven in te blazen, leverde geen overtuigende commerciële resultaten, niettegenstaande een stijging van 33,75% in vergelijking met AXA maakte daarom in 2010 een einde aan dit gamma en investeerde aanzienlijk in onderzoek en ontwikkeling om in 2011 een nieuw assortiment gestructureerde fondsen in tak 23 te kunnen aanbieden. Twinstar Met premie-inkomsten in lijn met die van 2009, bevestigde 2010 het "niche"-karakter van de activiteit Twinstar. Door de combinatie van een lage rentevoet en een sterke volatiliteit op de aandelenmarkten, is de prijszetting van dit product een zeer delicate kwestie. AXA hoopt het product in 2011 minder cyclisch te maken via een betere structuur. Klassiek Leven Deze activiteit ging lichtjes achteruit, met -4,5%, voornamelijk onder invloed van de natuurlijke erosie van de traditionele levensverzekering (- 6%). In tegenstelling hiermee leverden de overlijdensverzekeringen, met een bescheiden groei van 1,5%, een gunstige bijdrage tot de resultaten. Deze ontwikkeling vindt haar verklaring enerzijds in de productie van aan kredieten gekoppelde verzekeringen, en anderzijds in een benadering die steunt op de groeiende aandacht voor vermogensoverdracht. Opvallend hierbij is de mooie groei van het aandeel van de AXA Adviseurs: dankzij een nieuwe verkoopmethode liggen zij mee aan de basis van een productiegroei van 50%. Leven kleine ondernemingen De omzet kent een gunstige ontwikkeling in fiscale producten uit de tweede pijler voor zelfstandigen en kleine ondernemingen. De premieinkomsten van AXA voor 2010 liggen inderdaad 3,4% hoger t.a.v. het vorige boekjaar. Het gamma Stars for Life is goed voor bijna 51% van de omzet en binnen dat gamma blijft de formule Secure groeien, ondanks een daling van de gewaarborgde interestvoet naar 2,50% in ,3% van de premie-inkomsten in 2010 zijn in deze formule geïnvesteerd. Binnen het segment zelfstandigen en ondernemingen merken we de gevolgen van de economische crisis en de onzekerheid op het vlak van de financiële markten hoofdzakelijk in het aantal gerealiseerde nieuwe zaken: in vergelijking met 2009 zien we een daling van bijna 18% in de realisatie van nieuwe zaken (zowel voor VAP als VAPZ); het merendeel der verzekerden die op een fiscaal product in het gamma Stars for Life intekenen, kiest resoluut voor de formule met gewaarborgde interestvoet (secure). In 2010 zijn dat er meer dan 82%, terwijl het er in 2009 en 2008 respectievelijk 76% en 54% waren; de formule Growth en haar vier onderliggende fondsen van tak 23 kennen maar een matig succes. Het aandeel van tak 23 blijft rond de 2% schommelen; het aandeel van de formule Crest zonder gewaarborgde rentevoet neemt af ten gunste van de formule Secure.

18 18 2 / Leven grote en middelgrote ondernemingen Leven GMO (mln. EUR) 2009 Leven Ondernemin- 642, ,5 Verschil 2009/2010-9,38 % Markttendens In 2010 daalde de rentevoet op de obligatiemarkten. Het minimale dekkingspercentage dat door de Wet op de Aanvullende Pensioenen (WAP) aan de inrichter (onderneming, sector) van een pensioenplan voor werknemers wordt opgelegd, werd echter sinds de invoer van de wet op 1 januari 2004 niet herzien. Het bedraagt nog altijd 3,25% van de werkgeversbijdragen en 3,75% van de persoonlijke bijdragen. In deze context verwachten de klanten en prospecten van AXA dat we hen producten aanbieden met een gewaarborgde rentevoet van minstens 3,25% en indien mogelijk een garantie van dit percentage voor de toekomst. Sommige concurrenten bieden ook vandaag nog producten aan met een gewaarborgde rentevoet van 3,25% of zelfs meer én met een rentegarantie op de toekomstige premies. In de openbare sector is dit een algemeen fenomeen, maar het duikt punctueel ook op bij zeer belangrijke zaken zoals bijvoorbeeld sectorale plannen. De concurrentie op de markt voor employee benefits is dus bijzonder hard. De strategie van AXA en producten AXA handhaafde zijn intekenbeleid. Dit betekent dat voor de productie van nieuwe zaken binnen het main fund verder geopteerd werd voor producten met opeenvolgende eenmalige premies, en dus zonder gewaarborgde rentevoet voor toekomstige premies. De productie van zaken met 3,25% werd vanaf de herfst op vrijwillig sterk vertraagd. De technische interestvoet op individuele pensioentoezeggingen voor zelfstandigen werd naar beneden bijgesteld en afgestemd op die voor kleine ondernemingen. De productie werd ook meer georiënteerd naar waarborgen overlijden, die winstgevend zijn. Omzet en technische resultaten In 2010 bedragen de premieinkomsten Leven/Overlijden voor AXA EUR 579,5 miljoen, tegen EUR 642,7 miljoen in Dat is een daling met 9,83% die aan drie factoren kan worden toegeschreven: een incasso in 2009 dat voor een deel bestond uit aanzienlijke premies ter consolidering van verworven rechten uit de WAP voor enkele grote klanten. Deze premies waren eenmalig; een dalende productie in vergelijking met de voorgaande jaren, maar die gezien de marktomstandigheden bevredigend is; de stagnering van de lonen tussen 2009 en 2010, een gevolg van de lichte deflatie in het jaar Dit jaar zullen de behaalde resultaten een winstdeling opnieuw mogelijk maken. Rekening houdend met de gewaarborgde technische rentevoeten is het globaal toegekende rendement aanzienlijk. De resultaten van AXA in Life Corporate zijn, na uitkering van de winstdelingen, bevredigend.

19 19

20 20 V. Risicobeheer

21 21 Net als alle andere spelers van de verzekeringswereld moet AXA Belgium het hoofd bieden aan een groot aantal verschillende risico's, waaronder zij die horen bij financiële producten ter dekking van technische voorzieningen. Deze risico s worden opgespoord en gemeten, regelmatig opgevolgd en bestudeerd teneinde ze onder controle te houden. Er werd een risk appetite framework ontwikkeld. Volatiliteitsgrenzen werden vastgesteld op het boekhoudkundig resultaat, de solvabiliteitsmarge, de waarde van het bedrijf en de liquiditeit. Die toegelaten volatiliteitsgrenzen werden vastgelegd door de Raad van bestuur en bepalen een risico enveloppe binnen de welke strategische en tactische beslissingen moeten worden genomen. Indien dit geheel aan risico s wordt overschreden, worden onmiddellijk de nodige maatregelen genomen (bij voorbeeld dekkingstrategieën) om het risico voor AXA te beperken en opnieuw binnen de grenzen te komen van het risk appetite. De financiële risico s vertegenwoordigen meer dan 50% van het economisch kapitaal van AXA en vereisen regelmatige opvolging. Hieronder volgt een definitie van elk risico en een beschrijving van enkele acties die werden ondernomen om risico expositie te verminderen. Het bestuur van deze risico's (inclusief de opvolging van de naleving van limieten en mandaten) krijgt eveneens bijzondere aandacht. 1 / ALM-risico s Renterisico Voor een verzekeringsmaatschappij, vooral in Leven, is het belangrijkste risico het risico op verliezen die gepaard gaan met de schommeling van de rentetarieven. Het renterisico bestaat zowel aan de passief- als aan de actiefzijde van de balans. Het moet dus worden beheerd in een algemeen kader van balansevenwicht via een geïntegreerd actief- en passiefbeheer (ALM). Het renterisico wordt voor elke portefeuille afzonderlijk beheerd en begint met het vaststellen van een termijndoelstelling van de activa. Deze termijn wordt bepaald tijdens de strategische toewijzingsstudies van activa en is specifiek voor elke portefeuille. Indien nodig wordt deze eerste dekking aangevuld met afgeleide producten: swaps of swaptions die, afhankelijk van de portefeuille, tegen een risico op rentestijging of een risico op rentedaling beschermen. Inflatierisico Een ander risico, dat zowel voor de actiefzijde van de balans (via het renterisico) als voor de passiefzijde geldt, is het inflatierisico. Dit is het risico op verliezen door schommelingen in het inflatiecijfer. In het kader van zijn activiteiten in BOAR en arbeidsongevallen staat AXA Belgium bloot aan inflatierisico. De vastgoedportefeuille biedt een eerste natuurlijke bescherming (de huurprijzen zijn geïndexeerd op basis van de Belgische inflatie) en wordt sinds 2007 aangevuld met de aankoop van opties en inflatieswaps.

22 22 2 / Marktrisico s 2 / Krediet- en tegenpartijrisico's Prijsrisico Dit risico vindt zijn oorsprong in de volatiliteit van de markten, die waardeschommelingen van de financiële activa veroorzaakt (aandelen, vastgoed, hedge funds, ). Net als in 2009 paste AXA Belgium via optionele dekkingen op Eurostoxx 50 een dekkingsbeleid toe voor zijn aandelenportefeuille. Het dekkingsniveau is afgestemd op de capaciteit van de balans van AXA Belgium om schokken op de aandelenmarkten op te vangen. Voor de boekhoudkundige verwerking van financiële beleggingen volgt de AXA Groep sedert enkele jaren een beleid van duidelijke en constante waardevermindering van het ene boekjaar naar het andere. Gezien de hoge mate van volatiliteit op de markten in de voorbije twee jaar, werden de regels voor waardevermindering in statutaire norm echter tijdelijk gewijzigd voor de aandelen (van -20% tot -30%), net als in Wisselkoersrisico Dit risico volgt uit mogelijke verliezen door schommelingen van de wisselkoersen. Hier speelt de congruentieregel: passiva moeten worden gedekt door activa in dezelfde munteenheid. Globaal mag AXA Belgium 3% van zijn activa (ca. EUR 1 miljard) bezitten in buitenlandse valuta die niet tegen het koersrisico gedekt zijn. Eind 2010 zat AXA ruimschoots binnen deze limiet. De toegepaste dekkingen maken gebruik van diverse instrumenten (swaps, termijncontracten, opties). Risico van wanbetaling Dit risico hangt samen met het gedeeltelijke of volledige verzuim van terugbetaling door een debiteur, zij het een land, een onderneming of een andere tegenpartij. Voor de volledige obligatieportefeuille gelden beperkingen van het concentratie- en van het kredietrisico. Deze worden maandelijks gevolgd door een financieel risicocomité dat toeziet op de naleving van deze limieten. Bij kredietgebeurtenissen worden waardeverminderingen geboekt, die teruggenomen worden wanneer ze geen doel meer hebben. Toen de liquiditeit van bepaalde kredietmarkten echter niet meer volstond om in de marktwaarde de intrinsieke waarde van de effecten te weerspiegelen, werden bepaalde waarderingen op interne modellen gebaseerd (notie van marked to model). Voor het risico van gebrek aan dekking op schuldvorderingen in verband met operaties in directe verzekeringen, beschikt de onderneming over gepaste procedures en over afdelingen Pre-geschillen en Geschillen die zich toeleggen op de inning van onbetaalde rekeningen. Voor wat betreft het risico op gebrek aan dekking op schuldvorderingen die verbonden zijn met herverzekering, heeft het departement Herverzekering een boordtabel uitgewerkt waarmee de blootstelling aan het risico kan worden gemeten en indien nodig een waardevermindering kan worden geboekt. Tot slot heeft de AXA Groep na het faillissement van Lehman Brothers een zeer streng beleid ingevoerd voor het beheer van afgeleide producten, met name voor wat betreft de vereiste van onderpand. Daardoor blijven de potentiële verliezen door wanbetaling van tegenpartijen bij contracten voor afgeleide producten heel beperkt.

23 23 Liquiditeitsrisico Dit risico wordt gedefinieerd als de blootstelling aan verlies als gevolg van onvoldoende liquide activa om op een bepaald tijdstip aan bepaalde financiële verplichtingen te voldoen. De verzekeraar kan dan verplicht zijn verlies te maken door de verkoop van minder liquide activa tegen onaangepaste prijzen. Het liquiditeitsrisico van AXA Belgium is erg beperkt dankzij een positieve nettocashflow. Dit risico wordt op het algemene niveau van de maatschappij gemeten op basis van het vermogen om over voldoende cash te beschikken in stress scenario's, zowel op de financiële markten als op technisch niveau (scenario van massale afkoop in leven en natuurrampen in nietleven).

24 24 VI. Investeringsstrategie

25 25 Ondanks de consolidering van het economische herstel kenden de financiële markten in 2010 toch periodes van sterke volatiliteit. Onder de beleggers heerste onrust, vooral met betrekking tot de situatie van de landen aan de periferie van de eurozone. In deze context is AXA Belgium het accent blijven leggen op een selectieve en gecontroleerde activa-allocatie, via een grotere diversificatie en een beperking van de verschillende bronnen van volatiliteit. De aandelenportefeuille werd uitgebouwd, waarbij de risicobeheersing via een systematisch dekkingsbeleid werd gehandhaafd. Met het hoofdaandeel van zijn beleggingen in West- Europa, onderging de portefeuille van AXA Belgium een diversificatie, zowel op het vlak van geografische blootstelling, als op dat van beheerstijl. Zo werd in augustus een nieuw "global diversified" mandaat aan Alliance Bernstein toevertrouwd. Op kredietvlak bleef de blootstelling aan de landen die het zwaarst door de crisis werden getroffen (Griekenland, Ierland, Portugal) stabiel en relatief bescheiden. Andersom heeft AXA geprofiteerd van de verbreding van de spread van Spanje om zich in dat land te versterken. Spanje heeft steviger fundamenten. In een context van lage interestvoeten en minder wanbetalingen investeerde AXA in gediversifieerde producten die hogere rendementen bieden (seniortak van CLO en ABS, high-yieldobligaties). AXA heeft de volatiliteit van de portefeuille beperkt door ondergeschikte schulduitgiften (Uper Tier 2 en Tier 1) te verkopen en heeft de volatiliteit van de resultaatrekening in IFRS beperkt door boekhoudkundige arbitrages te realiseren (verkoop van Gemeenschappelijke Beleggingsfondsen van bedrijfsobligaties met een rechtstreekse impact op de resultaatrekening tegenover aankoop van directe lijnen die tegen hun historische waarde worden geboekt). Het stijgende saldo van de portefeuille reporente valt vooral te verklaren door het beleid inzake cashbeheer. Rekening houdend met de lage opbrengst worden de liquiditeiten zo veel mogelijk beperkt en wordt de repo-rente als tijdelijk financieringsmiddel gebruikt. Bovendien financiert AXA kortetermijnactiva via de reporente teneinde de duration gap niet te vergroten.

26 26 VII. Commentaar bij het statutair financieel resultaat

27 27 1 / Niet-Leven Technische rekening niet-leven (in Euro) AFGESLOTEN AFGESLOTEN December 10 December 09 Verdiende premies, onder aftrek van herverzekering a) Brutopremies b) Uitgaande herverzekeringspremies ( ) ( ) c) Wijziging van de voorziening voor niet-verdiende premies en lopende risico s, zonder aftrek van herverzekering (stijging -, daling +) d) Wijziging van de voorziening voor niet-verdiende premies en lopende risico s, deel van de herverzekeraars (stijging +, daling -) Product / Opbrengsten van beleggingen Schadelast, onder aftrek van herverzekering (-) ( ) ( ) a) Betaalde netto-bedragen aa) bruto-bedragen bb) deel van de herverzekeraars (-) ( ) ( ) b) Wijziging van de voorziening voor te betalen schaden, zonder aftrek van herverzekering (stijging +, daling -) aa) wijziging van de voorziening voor te betalen schaden, zonder aftrek van herverzekering (stijging +, daling -) bb) wijziging v/d voorziening voor te betalen schaden deel van de herverzekeraars (stijging -, daling +) Wijziging van de andere technische voorzieningen, onder aftrek van herverzekering (stijging -, daling+) Netto-bedrijfskosten (-) ( ) ( ) Wijziging van de voorziening voor egalisatie en catastrofen, onder aftrek van herverzekering (stijging -, daling +) Resultaat van de technische rekening niet-leven Winst (+) Verlies (-) ( 0 ) ( 0 )

28 28 De premies onder aftrek van herverzekering dalen met EUR 19,5 miljoen na een daling van de premie-inkomsten voor het segment ondernemingen en meer bepaald de tak arbeidsongevallen. Deze lijdt rechtstreeks onder de invloed van de daling van de loonmassa en van de saneringsacties binnen de portefeuille. In het segment particulieren wordt een toename van de premie-inkomsten als gevolg van tariefstijgingen gerelativeerd door het verlies van portefeuilles. De opbrengsten van beleggingen stijgen met EUR 117,4 miljoen die als volgt zijn opgesplitst: stijging met EUR 13,8 miljoen van 2009 tot 2010 ten gevolge van een betere repomarge en van een gunstige wijziging van de activaallocatie; stijging met EUR 137,8 miljoen van de meeren minderwaarden op realisaties op één jaar tijd. Om de blootstelling van zijn beleggingen aan de schommelingen van de beurs te beperken, had AXA in 2009 meerdere aandelenposities verkocht. Deze verkoop had een minwaarde van EUR 81,1 miljoen tot gevolg, terwijl in 2010 een meerwaarde op aandelen en vastgoed voor een bedrag van EUR 56,6 miljoen werd gerealiseerd; daling van de waardecorrecties op beleggingen (niet gerealiseerd) met EUR 34 miljoen in vergelijking met Dit valt te verklaren door het aanzienlijke herstel na de waardedalingen van de aandelen in De schadelast onder aftrek van herverzekering stijgt met EUR 45,6 miljoen tegenover vorig jaar, vooral als gevolg van klimaatgebeurtenissen in De stijging van de bedrijfskosten met EUR 12,9 miljoen houdt verband met de investeringen voor de verbetering van de servicekwaliteit. Als gevolg hiervan is de nettowinst (voor belastingen) met EUR 66,8 miljoen gestegen tot EUR 164,5 miljoen.

29 29 2 / Leven Technische rekening levensverzekering (in eenheden euro) AFGESLOTEN AFGESLOTEN December 10 December 09 Premies, onder aftrek van herverzekering 2,476,621,957 2,489,476,951 a) Brutopremies 2,479,134,253 2,491,934,910 b) Uitgaande herverzekeringspremies ( 2,512,296 ) ( 2,457,958 ) Opbrengsten van beleggingen 1,181,323, ,557,720 Waardecorrecties op beleggingen van de actiefpost D. (opbrengsten) 95,736, ,381,264 Schadelast, onder aftrek van herverzekering (-) ( 1,688,737,298 ) ( 1,734,041,242 ) a) Betaalde netto-bedragen 1,679,994,386 1,703,167,144 aa) bruto-bedragen 1,680,087,901 1,704,193,100 bb) deel van de herverzekeraars (-) ( 93,515 ) ( 402,833 ) b) Wijziging van de voorziening voor te betalen schaden, onder aftrek van herverzekering (stijging +, daling -) 8,742,911 30,874,098 aa) wijziging v/d voorziening voor te betalen schaden, onder aftrek van herverzekering (stijg. +, daling -) 8,849,227 30,927,078 bb) wijziging v/d voorziening voor te betalen schaden deel van herverzekering (stijging -, daling +) 106,316-52,979 Wijziging van de andere technische voorzieningen, zonder aftrek van herverzekering (stijging -, daling+) -1,561,604,815-1,398,402,307 a) Wijziging van de voorziening voor verzekering leven, -1,502,654,804-1,264,034,528 onder aftrek van herverzekering (stijging -, daling +) aa) wijziging v/d voorziening voor verzekering leven, onder aftrek van herverzekering (stijg. -, daling +) -1,502,570,569-1,264,377,464 bb) wijziging v/d voorziening voor verzekering leven, deel van herverzekering (stijging +, daling -) 84, ,935 b) Wijziging van de andere technische voorzieningen onder aftrek van herverzekering (stijging -, daling +) -58,950, ,367,779 Winstdeling en restorno s, onder aftrek van herverzekering ( 22,680,707 ) ( 88,207,977 ) Netto-bedrijfskosten (-) ( 248,198,161 ) ( 247,197,559 ) Wijziging van het fonds voor toekomstige dotaties (stijging -, daling +) -12,559,981-2,394,762 Resultaat van de technische rekening levensverzekering Winst (+) 219,901,309 29,172,088 Verlies (-) ( 0 ) ( 0 )

30 30 De premies onder aftrek van herverzekering dalen met 0,5%. De reden is een stijging van EUR 52 miljoen tot EUR 1.896,4 miljoen van Leven particulieren en kleine ondernemingen (+2,8%) die ongedaan gemaakt wordt door een daling van de premies collectieve levensverzekeringen met EUR 64,8 miljoen naar EUR 580,3 miljoen (-10%). De beleggingsinkomsten stijgen met EUR 329,8 miljoen. Deze zijn als volgt op te splitsen: stijging van de opbrengsten van beleggingen tussen 2009 en 2010 met EUR 110,4 miljoen, door een stijging van het beheerd actief en een gunstige wijziging van de activaallocatie; stijging van de waardecorrecties op beleggingen (niet gerealiseerd) met EUR 3,8 miljoen, afkomstig van aandelendekkingen; stijging met EUR 215,6 miljoen van de meeren minwaarden op realisaties. Net als in de tak Niet-Leven is dit te wijten aan de verkoop in 2009 van een groot aantal aandelenposities die aanzienlijke minwaarden genereerden. De schadelast onder aftrek van herverzekering daalt met EUR 45,3 miljoen (-2,6%) en komt op EUR 1.688,7 miljoen, tegen EUR miljoen in Dit is vooral het gevolg van de daling van anticipaties met EUR 49,9 miljoen in collectieve levensverzekeringen en de vervaldata van EUR 20,2 miljoen. Deze beweging wordt gecompenseerd door de stijging van de afkopen met EUR 28,4 miljoen en van de schadegevallen met EUR 20,7 miljoen. De wijziging van de andere technische voorzieningen onder aftrek van herverzekering stijgt met EUR 163,2 miljoen tot EUR 1.561,6 miljoen, vooral als gevolg van de stijging van de nettoinstroom (dus van de premies min de prestaties), die wordt gecompenseerd door de daling van de technische interesten. De wijziging van de voorzieningen in tak 23 kent een sterke daling, namelijk met 56% (EUR 75,4 miljoen). Dit is het gevolg van de daling van de netto-instroom en van de technische interesten. De last op winstdelingen en restorno s onder aftrek van herverzekering daalt met EUR 65,5 miljoen en komt op EUR 22,7 miljoen, vooral als gevolg van de lage provisie die begin 2009 voor winstdelingen werd geboekt. De netto-bedrijfskosten nemen licht toe met 1 miljoen en komen op EUR 248,2 miljoen. De acquisitiekosten en commissies stijgen respectievelijk met EUR 3,7 miljoen en EUR 1,5 miljoen. De administratiekosten dalen met EUR 4 miljoen. Als gevolg hiervan is de nettowinst (voor belastingen) met EUR 190,7 miljoen gestegen tot EUR 219,9 miljoen.

31 31 3 / Niet-technische rekening Resultaat v/d technische rekening niet-leven (post 10) December 10 December 09 Winst (+) Verlies (-) ( 0 ) ( 0 ) Resultaat van de technische rekening leven (post 13) Winst (+) Verlies (-) ( 0 ) ( 0 ) Opbrengsten/lasten van beleggingen en andere activa Courant resultaat voor belastingen Winst (+) Verlies (-) ( 0 ) ( 0 ) Uitzonderlijke opbrengsten Uitzonderlijke lasten (-) ( ) ( ) Uitzonderlijk resultaat Winst (+) 0 0 Verlies (-) ( 0 ) ( 0 ) Belastingen op het resultaat (-/+) Uitgestelde belastingen (-/+) Resultaat van het boekjaar Winst (+) Verlies (-) ( 0 ) ( 0 ) In 2009 ontving AXA Belgium een eenmalige terugbetaling van belastingen van EUR 103,7 miljoen op de vorige boekjaren, wat tot een totaal bedrag leidde van EUR 7,4 miljoen. Voor 2010 bedragen de belastingen EUR 63,1 miljoen.

32 32 VIII. Bestemming van het resultaat

33 33 De resultatenrekening toont een winst over het boekjaar van EUR ,89. Rekening houdend met de overgedragen winst over het boekjaar 2009 van EUR ,80 bedraagt het te bestemmen resultaat EUR ,69. De raad stelt de algemene vergadering voor om dit winstsaldo als volgt te bestemmen: dividenden: EUR tantièmes: EUR over te dragen winst: EUR ,69

34 34 IX. Belangrijke gebeurtenissen sinds 1 januari 2011

35 35 Op 28 januari 2011 werd de NV AXA Participations Belgium opgenomen in de NV AXA Belgium. AXA Belgium nam op deze datum alle rechten en verplichtingen van AXA Participations Belgium over.

36 36 X. Activiteiten in het buitenland

37 37 AXA Belgium is in het buitenland actief via drie filialen, waarvan de activiteit zich beperkt tot het beheer van een run off van zaken: in algemene burgerlijke aansprakelijkheid in de VS; in burgerlijke aansprakelijkheid auto in Nederland; in ongevallen, brand en andere schade aan goederen en burgerlijke aansprakelijkheid auto in Frankrijk.

38 38 XI. Auditcomité Individuele en collectieve competentie van de leden en afhankelijkheidscriteria

39 39 Het auditcomité van AXA Belgium bestaat uit Jacques Espinasse, Patrick Lemoine, Luc Geuten en Didier Bellens. Jacques Espinasse is sinds 24/04/2007 benoemd als bestuurder van AXA Belgium. Hij heeft een diploma van de Universiteit van Michigan en een MBA. Hij heeft ervaring als analist en financieel directeur bij enkele zeer grote ondernemingen. Hij is bestuurder van verschillende bedrijven. Patrick Lemoine werd op 0/01/2010 benoemd tot bestuurder van AXA Belgium. Hij is mijnbouwingenieur (EMSE), bezit een diploma Etude Comptable Supérieur, een MBA van INSEAD en is actuaris. Hij begon zijn loopbaan in 1981 bij Crédit Lyonnais en heeft een rijke ervaring als technisch directeur in schadeverzekeringen en als financieel directeur in de verzekeringssector in Frankrijk en Canada. Luc Geuten is sinds 04/05/1999 bestuurder van AXA Belgium. Hij is burgerlijk ingenieur en behaalde zijn diploma aan de Universiteit Leuven en heeft een MBA van Harvard Business School. Hij is medeoprichter en algemeen directeur van MITISKA BV en begon zijn carrière als Management Consultant bij Mc Kinsey & Co. Hij is bestuurder van verschillende bedrijven en was bestuurder van Artesia Bank voor de fusie met Dexia. Didier Bellens is sinds 04/05/1999 bestuurder van AXA Belgium. Hij is commercieel ingenieur Solvay en begon zijn loopbaan als auditor bij Deloitte & Touche. Hij bekleedde diverse posten van financiële en algemene verantwoordelijkheid bij de holding Compagnie Bruxelles Lambert (GBL) en bij RTL. Hij is momenteel CEO van Belgacom. Bijgevolg kan de raad van bestuur de individuele en collectieve competentie van de leden van het auditcomité verantwoorden, zoals vereist door de wet van 17 december 2008 tot oprichting van een auditcomité bij financiële ondernemingen. Sinds 2007 en tot de inwerkingtreding van deze wet, namelijk op 8 januari 2009, hanteerden de ondernemingen van de Belgische AXA Groep de onafhankelijkheidscriteria die in de AXA Group Corporate Governance Standards zijn opgenomen. Volgens deze tekst moet een bestuurder aan volgende criteria voldoen om als onafhankelijk te worden beschouwd: geen werknemer zijn van de onderneming of van een met de onderneming verbonden onderneming, of in de voorbije vijf jaar geweest zijn; geen partner of werknemer zijn van de externe auditor van de onderneming; geen familieband hebben met een effectieve bedrijfsleider van de onderneming; geen rechtstreekse of onrechtstreekse belangrijke zakenrelaties hebben met de onderneming of haar dochters. Deze onafhankelijkheidscriteria worden in dit verslag opgenomen om mogelijk te maken dat bestuurders, die aan deze criteria voldoen en aangesteld werden vóór de inwerkingtreding van de wet van 17 december 2008, als onafhankelijk bestuurder kunnen zetelen tot 1 juli Zijn onafhankelijk volgens de criteria van de AXA Group Corporate Governance Standards: de heren Bellens, Espinasse en Geuten evenals Karel Boone en Pierre Drion, hetzij vijf van de tien leden van de Raad van Bestuur van AXA Belgium en drie van de vier leden van het auditcomité,.

40 40 XII. Remuneratiebeleid

41 41 1 / Algemeen Het remuneratiebeleid van AXA Belgium is afgeleid van het remuneratiebeleid van de AXA Groep, mits aanpassing aan de Belgische regels en aan de werkwijze op de Belgische markt. Daarbij is de belangrijkste bekommernis, de principes en de structuur van het remuneratiebeleid te verzoenen met een gezond en efficiënt beheer van de bedrijfsrisico's. 2 / Structuur van het remuneratiebeleid Het remuneratiebeleid voor de bedrijfsleiders van AXA Belgium omvat een vast en een variabel bestanddeel. Het evenwicht tussen beide componenten kan variëren naar gelang het verantwoordelijkheidsniveau, met dien verstande dat het vast gedeelte steeds voldoende blijft om een flexibel remuneratiebeleid mogelijk te maken door middel van het variabel bestanddeel. Het variabel bestanddeel bestaat uit twee delen: een niet-uitgesteld variabel deel dat wordt bepaald door een jaarlijkse "cash"- doelstelling; een uitgesteld variabel deel.

42 42 3 / Prestatiemeting voor de niet-uitgestelde variabele bezoldiging 4 / Prestatiemeting voor de uitgestelde variabele bezoldiging Het niet-uitgesteld variabel deel wordt bepaald in functie van: de individuele prestatie, gemeten aan de hand van de verwezenlijking van op korte en op langere termijn vastgelegde doelstellingen; de prestatie van de entiteit waarvan de persoon deel uitmaakt; de prestatie van de AXA Groep in haar geheel. AXA beschikt over een remuneratieplan op lange termijn (AXA Equity Plan) waarvan de principes regelmatig kunnen worden aangepast in functie van onder meer het internationaal wettelijk kader. Deze remuneratiemethode is gebaseerd op de betrokkenheid van de medewerkers op lange termijn en laat toe een aanzienlijk deel van de variabele remuneratie uit te stellen, en toch aan de vereisten van de nationale en internationale regulatoren te voldoen. Deze remuneratie komt gemiddeld overeen met meer dan 50% van de totale variabele remuneratie. Het doel is de medewerkers te belonen en tot trouw aan te sporen door hen te betrekken, zowel bij de intrinsieke prestaties van de AXA Groep, als bij die van hun afdeling, evenals bij die van het AXA-aandeel op middellange/lange termijn. De selectiecriteria van de begunstigden zijn: het belang van de beklede positie, het kritieke aspect van de bekleder van de positie, het kritieke aspect van het individu in de toekomst en de kwaliteit van de individuele bijdrage. Het uitgesteld variabel deel bestaat uit twee hoofbestanddelen: opties op aandelen, onderworpen aan prestatiedoelstellingen en aan een totale verwervingsperiode van vier jaar, die binnen de tien jaar moeten worden opgenomen; "Performance Units", onderworpen aan prestatiedoelstellingen en die cash worden uitbetaald (of in aandelen, naar keuze van de begunstigde), na een verwervingsperiode van drie jaar. De hierboven genoemde beginselen zijn eveneens van toepassing op de onafhankelijke controlefuncties.

43 43 5 / Bestuur Het remuneratiebeleid wordt verzekerd via een remuneratiecomité dat bestaat uit nietuitvoerende bestuurders van wie er minstens één onafhankelijk is in de zin van het wetboek van vennootschappen. Dit comité bereidt de beslissingen voor die door de raad van bestuur genomen worden, rekening houdend met de weerslag ervan op het risico en op het risicobeheer van de onderneming enerzijds, en de belangen op lange termijn van de stakeholders van de onderneming anderzijds. De raad van bestuur, 25 maars 2011

Duidelijk. Duidelijk met u. Verslagen en jaarrekeningen. Boekjaar Gewone algemene vergadering van 27 april 2005.

Duidelijk. Duidelijk met u. Verslagen en jaarrekeningen. Boekjaar Gewone algemene vergadering van 27 april 2005. Duidelijk u met Duidelijk met u Verslagen en jaarrekeningen Boekjaar 2004 Gewone algemene vergadering van 27 april 2005 AGF Belgium Insurance n.v. Lakensestraat 35, 1000 Brussel BTW: BE 0403.258.197 -

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

0404.483.367 AXA BELGIUM. Naamloze verzekeringsmaatschappij opgericht in 1856 gevestigd te 1170 Brussel, Vorstlaan 25

0404.483.367 AXA BELGIUM. Naamloze verzekeringsmaatschappij opgericht in 1856 gevestigd te 1170 Brussel, Vorstlaan 25 AXA BELGIUM Naamloze verzekeringsmaatschappij opgericht in 1856 gevestigd te 1170 Brussel, Vorstlaan 25 BTW BE 0404.483.367 RPR Brussel Toegelaten onderneming onder het nummer 0039 Beheersverslag voorgelegd

Nadere informatie

ik zorg voor mijn klanten stars for life zorgt voor mijn pensioen

ik zorg voor mijn klanten stars for life zorgt voor mijn pensioen zelfstandigen ik zorg voor mijn klanten stars for life zorgt voor mijn pensioen stars for life het pensioenplan wat doet u met uw vrije tijd? Als zelfstandige trekt u vast een wenkbrauw op wanneer iemand

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

Levensverzekeringen tak 21 tak22 Rechtstreekse zaken individueel (zonder KB 14 mei 69) groep (zonder KB 14 mei 69) KB 14 mei 1969 Totaal Totaal

Levensverzekeringen tak 21 tak22 Rechtstreekse zaken individueel (zonder KB 14 mei 69) groep (zonder KB 14 mei 69) KB 14 mei 1969 Totaal Totaal C.D.V. Statistieken Leven : Collectie Rentabiliteit (1) Bijlage I Levensverzekeringen tak 21 tak22 Rechtstreekse zaken individueel (zonder KB 14 mei 69) groep (zonder KB 14 mei 69) KB 14 mei 1969 Totaal

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

Omzet 148,6 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde 37,2 miljoen (+10%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) 20,2 miljoen (+12%)

Omzet 148,6 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde 37,2 miljoen (+10%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) 20,2 miljoen (+12%) Hogere volumes zorgen voor stijging toegevoegde waarde en ebitda met meer dan 10% Resultaat Resilux na belasting stijgt met meer dan 25% Resultaat JV Airolux blijft voorlopig nog negatief Kerncijfers eerste

Nadere informatie

Jaarlijks verslag Boekjaar 2010

Jaarlijks verslag Boekjaar 2010 GEMEENSCHAPPELIJK MOTORWAARBORGFONDS O.V.V. goedgekeurd door K.B. van 12 april 2004 Liefdadigheidstraat 33 Bus 1 1210 Brussel Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 30 mei

Nadere informatie

Bankverzekeren, klantentevredenheid, inkomstendiversifiëring: de kracht van een pertinent businessmodel PERSCONFERENTIE

Bankverzekeren, klantentevredenheid, inkomstendiversifiëring: de kracht van een pertinent businessmodel PERSCONFERENTIE Bankverzekeren, klantentevredenheid, inkomstendiversifiëring: de kracht van een pertinent businessmodel PERSCONFERENTIE 10.08.2018!1 Uitdagende macro-economische omgeving 1. Historisch lage rentevoeten

Nadere informatie

Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40%

Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40% Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40% Toegenomen verlies Airolux Verder verhoging dividend Kerncijfers

Nadere informatie

Capital Life. Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst. Capital Life

Capital Life. Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst. Capital Life Capital Life Beleggingsfondsen met een veelbelovende toekomst Capital Life Capital Life U zoekt: een uitgekiende spreiding van uw beleggingen de deskundigheid van één van de wereldleiders op het gebied

Nadere informatie

Jaarlijks Verslag Boekjaar 2009

Jaarlijks Verslag Boekjaar 2009 GEMEENSCHAPPELIJK MOTORWAARBORGFONDS O.V.V. goedgekeurd door K.B. van 12 april 2004 Liefdadigheidstraat 33 Bus 1 1210 Brussel Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 31 mei

Nadere informatie

B.D.M. NV Entrepotkaai Antwerpen RPR Antwerpen

B.D.M. NV Entrepotkaai Antwerpen RPR Antwerpen Jaarverslag 2011 B.D.M. NV Entrepotkaai 5 2000 Antwerpen 404.458.128 RPR Antwerpen Verslag van woensdag 25 april 2012 van de Raad van Bestuur aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders over het boekjaar

Nadere informatie

Sectoraal pensioenstelsel voor de diamantsector Transparantieverslag 2018

Sectoraal pensioenstelsel voor de diamantsector Transparantieverslag 2018 Sectoraal pensioenstelsel voor de diamantsector Transparantieverslag 2018 1. Welke instellingen komen tussen in het beheer van uw aanvullend pensioen? De inrichter van het sectoraal pensioenstelsel ten

Nadere informatie

21 juni Wegwijs in Tak 23

21 juni Wegwijs in Tak 23 21 juni 2017 Wegwijs in Tak 23 Inhoud Vastrentende beleggingen en obligaties Wat zijn de alternatieven? Investeren in fondsen? Tak 23: de eenvoudige investering Tips om te slagen VASTRENTENDE BELEGGINGEN

Nadere informatie

Sectoraal pensioenstelsel voor de sector van het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf Transparantieverslag 2016

Sectoraal pensioenstelsel voor de sector van het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf Transparantieverslag 2016 Sectoraal pensioenstelsel voor de sector van het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf Transparantieverslag 2016 1. Welke instellingen komen tussen in het beheer van uw aanvullend pensioen? De

Nadere informatie

Sterke groei van de Resilux kern business : stijging van de volumes met 9% zorgt voor toename Ebitda met 12%

Sterke groei van de Resilux kern business : stijging van de volumes met 9% zorgt voor toename Ebitda met 12% Sterke groei van de Resilux kern business : stijging van de volumes met 9% zorgt voor toename Ebitda met 12% Extra netto resultaat van 40 miljoen door verkoop joint venture Airolux Kerncijfers eerste halfjaar

Nadere informatie

De geconsolideerde winst van het boekjaar bedraagt 97,08 miljoen euro. Vergeleken met vorig jaar is dat 26,55 miljoen euro of 37,65 % hoger.

De geconsolideerde winst van het boekjaar bedraagt 97,08 miljoen euro. Vergeleken met vorig jaar is dat 26,55 miljoen euro of 37,65 % hoger. PERSBERICHT Boekjaar 2006 BANK- EN VERZEKERINGSGROEP ARGENTA ARGENTA : PRIJZENCONCURRENTIE EN RENDABELE GROEI Het beleid van scherpe prijzen en lage kosten wordt duidelijk gewaardeerd door de klanten van

Nadere informatie

Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012

Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012 DOSSIER Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012 13 Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012 Verzekeringsmakelaar blijft stand houden Onlangs verscheen het jaarlijkse rapport van

Nadere informatie

Oxylife AXA IM Global Optimal Balance

Oxylife AXA IM Global Optimal Balance Oxylife AXA IM Global Optimal jaarverslag 31.12.2017-1 / 5 Jaarverslag 31.12.2017 Oxylife AXA IM Global Optimal Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid oxylife AXA IM Global Optimal... 2

Nadere informatie

Jaarcijfers 2012. 6 maart 2013

Jaarcijfers 2012. 6 maart 2013 Jaarcijfers 2012 6 maart 2013 Overzicht Klantbelang gediend met stevig financieel fundament Resultaat 255 miljoen Dividendvoorstel 88 miljoen Solvabiliteit 293% Kosten verder verlaagd met 6% Eigen Vermogen

Nadere informatie

Sectoraal pensioenstelsel voor de sector van het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf Transparantieverslag 2015

Sectoraal pensioenstelsel voor de sector van het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf Transparantieverslag 2015 Sectoraal pensioenstelsel voor de sector van het drukkerij-, grafische kunst- en dagbladbedrijf Transparantieverslag 2015 1. Welke instellingen komen tussenbeide in het beheer van uw aanvullend pensioen?

Nadere informatie

Toename van de winst met meer dan 10% Verhoging van dividend

Toename van de winst met meer dan 10% Verhoging van dividend Jaarresultaten 2010 Opgesteld door gedelegeerd bestuurders Dirk De Cuyper en Peter De Cuyper. Wetteren, België 17 maart 2011. Toename van de winst met meer dan 10% Verhoging van dividend Kerncijfers 2010

Nadere informatie

ING Life Personal Protected 1

ING Life Personal Protected 1 ING Life Personal Protected 1 Type levensverzekering Levensverzekering (tak 23), behorende tot het productengamma Secure Invest van ING Life Belgium nv waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen.

Nadere informatie

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.569 RPR Luik Jaarverslag van de raad van bestuur aan de gewone algemene vergadering

Nadere informatie

Boekhouding OFP / IBP

Boekhouding OFP / IBP Boekhouding OFP / IBP 27 maart 2014 Harold François Agenda Algemene boekhouding Boekhouding OFP/IBP 2 Agenda Algemene boekhouding Boekhouding OFP/IBP 3 Boekhoudkundige verplichtingen Wet dd. 17/07/1975

Nadere informatie

Fund Life Opportunity Index 2

Fund Life Opportunity Index 2 - jaarverslag 31.12.2017-1 / 5 Jaarverslag 31.12.2017 Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid van... 2 3. Samenstelling van AXA Life Opportunity Index 2 in bedragen en in percentages op

Nadere informatie

Dexia. Resultaten van het 3 e kwartaal van /11/2016

Dexia. Resultaten van het 3 e kwartaal van /11/2016 Dexia Resultaten van het 3 e kwartaal van 2016 17/11/2016 Een gunstigere financiële omgeving dan in de vorige kwartalen Voortzetting van het soepele monetaire beleid, in een context van zwakke groei Stabilisering

Nadere informatie

Piazza AXA IM Euro Bonds

Piazza AXA IM Euro Bonds Piazza - Jaarverslag 31.12.2018-1 / 5 Jaarverslag 31.12.2018 Piazza Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid Piazza... 2 3. Samenstelling van het interne fonds in bedrag en percentage op

Nadere informatie

Sociaal sectoraal pensioenstelsel van de elektriciens Transparantieverslag 2016

Sociaal sectoraal pensioenstelsel van de elektriciens Transparantieverslag 2016 Sociaal sectoraal pensioenstelsel van de elektriciens Transparantieverslag 2016 1. Welke instellingen komen tussen in het beheer van uw aanvullend pensioen? De inrichter van het sociaal sectoraal pensioenstelsel

Nadere informatie

Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40%

Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40% Stijging toegevoegde waarde in lijn met stijging volumes van 11% Stijging ebitda met meer dan 15% Stijging Resultaat na belasting met meer dan 40% Cijfers joint venture Airolux nog niet beschikbaar Verder

Nadere informatie

Fund Life Opportunity Index

Fund Life Opportunity Index - Jaarverslag 31.12.2018-1 / 5 Jaarverslag 31.12.2018 Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid van... 2 3. Samenstelling van AXA Life Opportunity Index in bedragen en in percentages op 31

Nadere informatie

september MARKTCOMMENTAAR

september MARKTCOMMENTAAR september 2016 MARKTCOMMENTAAR INHOUDSOPGAVE INLEIDING Over het algemeen leidt het kleine aantal transacties tijdens de zomermaanden tot een grotere prijsvolatiliteit. Uitgezonderd enkele bewegingen die

Nadere informatie

Fund Life Opportunity Selection 5 Dynamic

Fund Life Opportunity Selection 5 Dynamic Fund Life Opportunity Selection 5 - jaarverslag 31.12.2017-1 / 6 Jaarverslag 31.12.2017 Fund Life Opportunity Selection 5 Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid van Fund Life Opportunity

Nadere informatie

Kerncijfers 2010. Evolutie verzekerde kapitalen in overlijden +23% Evolutie aantal contracten overlijden in portefeuille +24%

Kerncijfers 2010. Evolutie verzekerde kapitalen in overlijden +23% Evolutie aantal contracten overlijden in portefeuille +24% Kerncijfers 2010 Kerncijfers 2010 2 3 Evolutie verzekerde kapitalen in overlijden +23% Sinds 2000 heeft ZA Verzekeringen een meer dan verachtvoudiging gekend van de verzekerde kapitalen bij overlijden

Nadere informatie

Oxylife BlackRock Global Allocation

Oxylife BlackRock Global Allocation Oxylife BlackRock Global - jaarverslag 31.12.2017-1 / 5 Jaarverslag 31.12.2017 Oxylife BlackRock Global Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid oxylife BlackRock Global... 2 3. Samenstelling

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE BALANS EN DE RESULTATENREKENING

TOELICHTING BIJ DE BALANS EN DE RESULTATENREKENING RESULTAATVERWERKING (in duizenden EUR) Boekjaar Vorig A. Te bestemmen winstsaldo 8.211 12.282 Te verwerken verliessaldo (-) 1. Te bestemmen winst van het -3.578 9.842 Te verwerken verlies van het (-) 2.

Nadere informatie

PERSBERICHT RESULTATEN 2008 : Groep Rosier (IFRS): Omzet : 315,9 M (+ 70 %) Bedrijfsresultaat : 19,1 M Nettoresultaat : 12,9 M (+ 96 %)

PERSBERICHT RESULTATEN 2008 : Groep Rosier (IFRS): Omzet : 315,9 M (+ 70 %) Bedrijfsresultaat : 19,1 M Nettoresultaat : 12,9 M (+ 96 %) 10 maart 2009 RESULTATEN PERSBERICHT RESULTATEN 2008 : Groep Rosier (IFRS): Omzet : 315,9 M (+ 70 %) Bedrijfsresultaat : 19,1 M Nettoresultaat : 12,9 M (+ 96 %) * * * STABIEL NETTODIVIDEND : 6,00 /aandeel

Nadere informatie

Herstel van de verzekeringsbranche in 2003

Herstel van de verzekeringsbranche in 2003 Herstel van de verzekeringsbranche in 2003 Uit voorlopige cijfers 1 van de Pensioen- & Verzekeringskamer (PVK) blijkt dat de verzekeringsbranche na een moeizame periode (vanaf 1999) zich enigszins hersteld

Nadere informatie

Sterke stijging Ebitda en netto resultaat Verhoging dividend

Sterke stijging Ebitda en netto resultaat Verhoging dividend Jaarresultaten 2013 Opgesteld door gedelegeerd bestuurders Dirk De Cuyper en Peter De Cuyper. Wetteren, België 17 maart 2014. Sterke stijging Ebitda en netto resultaat Verhoging dividend Kerncijfers 2013

Nadere informatie

RAAD VAN BESTUUR B.D.M. NV JAARVERSLAG 30/4/2014

RAAD VAN BESTUUR B.D.M. NV JAARVERSLAG 30/4/2014 Jaarverslag 2013 B.D.M. NV Entrepotkaai 5 2000 Antwerpen 404.458.128 RPR Antwerpen Verslag van woensdag 30 april 2014 van de Raad van Bestuur aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders over het boekjaar

Nadere informatie

Opgesteld te Halle op 7 september 2009. De Raad van bestuur, Bijlage: Staat van activa en passiva per 31/07/2009. Piet Colruyt), bestuurder

Opgesteld te Halle op 7 september 2009. De Raad van bestuur, Bijlage: Staat van activa en passiva per 31/07/2009. Piet Colruyt), bestuurder Verslag van de Raad van Bestuur van Etn. Fr. Colruyt NV aan de Buitengewone Algemene Vergadering van de aandeelhouders van 16 oktober 2009 inzake doelwijziging De Raad van Bestuur verklaart te zijn samengekomen

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2014

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2014 Gereglementeerde informatie 27 augustus 2014 16u30 CET GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2014 Verhoging met 15% van de omzet (9% bij constante perimeter) in een groeimarktcontext gesteund door gunstige

Nadere informatie

Piazza BlackRock Global Allocation

Piazza BlackRock Global Allocation Piazza - Jaarverslag 31.12.2018-1 / 5 Jaarverslag 31.12.2018 Piazza Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid Piazza... 2 3. Samenstelling van het interne fonds in bedrag en percentage op

Nadere informatie

Nationale Staat: Structurele bedrijfsstatistieken

Nationale Staat: Structurele bedrijfsstatistieken Nationale Staat: Structurele bedrijfsstatistieken Summary doc 1 Doel In hoofdlijnen snel inzicht krijgen in het gemiddeld aantal fte s gedurende het boekjaar. Deze informatie dient met name voor statistische

Nadere informatie

Omzet 293,7 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde (*1) 74,5 miljoen (+3%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) (*1) 40,2 miljoen (+4%)

Omzet 293,7 miljoen (+1%) Toegevoegde waarde (*1) 74,5 miljoen (+3%) Bruto bedrijfskasstroom (EBITDA) (*1) 40,2 miljoen (+4%) Groei van de Resilux kern business : stijging van de volumes met 6% zorgt voor toename Ebitda met 4.4% Extra netto resultaat van 40 miljoen door verkoop joint venture Airolux Kerncijfers 2016 ten opzichte

Nadere informatie

Winstherstel ASR Nederland

Winstherstel ASR Nederland Winstherstel ASR Nederland Hans van der Knaap, COO Jack Julicher, directeur Beleggingen 27 augustus 2010 Disclaimer Disclaimer met betrekking tot toekomstgerichte verklaringen Deze presentatie bevat bepaalde

Nadere informatie

Fund Life Opportunity Selection 2 Dynamic

Fund Life Opportunity Selection 2 Dynamic - jaarverslag 31.12.2014-1 / 5 Jaarverslag 31.12.2014 Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid van dynamic... 2 3. Samenstelling van AXA Life Opportunity Selection 2 dynamic in bedragen en

Nadere informatie

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 3,51 % gemiddeld over de laatste 8 jaar 1

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 3,51 % gemiddeld over de laatste 8 jaar 1 3,51 % gemiddeld over de laatste 8 jaar 1 Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! Top Rendement Invest is een individuele levensverzekering (tak 21) van AG Insurance. Raadpleeg de Financiële

Nadere informatie

Primavera Force Talents 1

Primavera Force Talents 1 Primavera Force Talents - jaarverslag 31.12.2014-1 / 5 Jaarverslag 31.12.2014 Primavera Force Talents 1 Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid van Primavera Force Talents 1... 2 3. Samenstelling

Nadere informatie

De kracht van een pertinente en duurzame strategie PERSCONFERENTIE

De kracht van een pertinente en duurzame strategie PERSCONFERENTIE De kracht van een pertinente en duurzame strategie PERSCONFERENTIE 23.02.2018 Nettoresultaat stijgt met 13% +13% 606 m 2 Solvabiliteit (na dividend) duurzaam op hoog niveau Common Equity Tier 1 Basel III

Nadere informatie

Kerncijfers transportverzekering 2011 opgemaakt door de BVT

Kerncijfers transportverzekering 2011 opgemaakt door de BVT Kerncijfers transportverzekering 2011 opgemaakt door de BVT Inhoud 1. Cargo: België blijft in top 15... 2 2. CMR blijft uit het rood... 3 3. Binnenvaart... 4 4. Zeevaart... 5 5. Conclusie... 5 Net voor

Nadere informatie

Dexia NV. Resultaten van het 1 e halfjaar van /08/2016

Dexia NV. Resultaten van het 1 e halfjaar van /08/2016 Dexia NV Resultaten van het 1 e halfjaar van 2016 10/08/2016 Verhoogde volatiliteit door de Brexit Een voorzichtig en proactief beheer in een moeilijke omgeving Gevolgen voor Dexia Opgezette acties Verdere

Nadere informatie

HALFJAARBERICHT 2015 BNG VERMOGENSBEHEER B.V.

HALFJAARBERICHT 2015 BNG VERMOGENSBEHEER B.V. HALFJAARBERICHT 2015 BNG VERMOGENSBEHEER B.V. Inhoud 1 Profiel 1 2 Directieverslag 2 2.1 Beheerd vermogen 2 2.2 Financieel resultaat 2 2.3 Financiële markten 2 2.4 Personeel en organisatie 2 3 Financiële

Nadere informatie

Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg

Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg Capital Life Overzicht van de fondsen tak 23 in Voorzorg Situatie op 31/10/2014 Capital Balanced Benchmark obligaties: EuroMTS Global Index Datum Performance (%) Sterren NIW Info oprichting 1 maand 3 maanden

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE MANAGEMENTVERKLARING VOOR DE PERIODE

TUSSENTIJDSE MANAGEMENTVERKLARING VOOR DE PERIODE VOOR DE PERIODE EINDIGEND OP 30 SEPTEMBER 2011 Gezien de verkoop van Avis Europe, die op 3 oktober 2011 van kracht werd, heeft deze mededeling enkel betrekking op de voortgezette activiteiten. SAMENVATTING

Nadere informatie

Persconferentie 3 maart 2015. Jaaroverzicht 2014 Zoom op schadeverzekeringen en natuurrampen De groepsverzekering in de lagerente-omgeving

Persconferentie 3 maart 2015. Jaaroverzicht 2014 Zoom op schadeverzekeringen en natuurrampen De groepsverzekering in de lagerente-omgeving Persconferentie 3 maart 2015 Jaaroverzicht 2014 Zoom op schadeverzekeringen en natuurrampen De groepsverzekering in de lagerente-omgeving 1 03/03/2015 Agenda Resultaten en markante feiten 2014 Antonio

Nadere informatie

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, LUIK BTW BE LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.569 RPR Luik Jaarverslag van de raad van bestuur aan de gewone algemene vergadering

Nadere informatie

pwc UMICORE NV 27 maart2013

pwc UMICORE NV 27 maart2013 UMICORE NV Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering van aandeelhouders over de jaarrekening over het boekjaar afgesloten op 31 december 2012 27 maart2013 VERSLAG VAN DE COMMISSAMS AAN DE

Nadere informatie

Fund Oxylife Opportunity 6

Fund Oxylife Opportunity 6 - Jaarverslag 31.12.2018-1 / 5 Jaarverslag 31.12.2018 Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid van... 2 3. Samenstelling van in bedragen en in percentages op 31 december 2018... 3 4. Beheerders...

Nadere informatie

Fund Life Opportunity Selection 5 Dynamic

Fund Life Opportunity Selection 5 Dynamic - Halfjaarverslag 30.06.2018-1 / 5 Halfjaarverslag 30.06.2018 Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid van... 2 3. Samenstelling van AXA Life Opportunity Selection 5 in bedragen en in percentages

Nadere informatie

VIVIUM Langetermijnsparen

VIVIUM Langetermijnsparen VIVIUM Langetermijnsparen Sparen voor de toekomst met fiscale korting Gewaarborgd rendement Jaarlijkse winstdeelname Fiscaal voordeel Financiële zekerheid voor uw nabestaanden Moet u straks rondkomen met

Nadere informatie

GLOBALISATIE VAN DE GEHERSTRUCTUREERDE STATISTIEKSTATEN NIET-LEVEN

GLOBALISATIE VAN DE GEHERSTRUCTUREERDE STATISTIEKSTATEN NIET-LEVEN VMVM GLOBALISATIE VAN DE GEHERSTRUCTUREERDE STATISTIEKSTATEN NIET-LEVEN BOEKJAAR GLOBALISATIE VAN DE GEHERSTRUCTUREERDE STATISTIEKSTATEN NIET-LEVEN IN Assuralia heeft de globalisatie uitgevoerd van de

Nadere informatie

Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering

Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering Financiële Informatiefiche voor fiscale levensverzekering Geldig vanaf 6/2/2015 DL Strategy Type Levensverzekering Levensverzekering met intrestvoet gewaarborgd door de verzekeringsmaatschappij (Tak 21).

Nadere informatie

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 4,67 % gemiddeld over de laatste 9 jaar 1!

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 4,67 % gemiddeld over de laatste 9 jaar 1! 4,67 % gemiddeld over de laatste 9 jaar 1! Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! Top Rendement Invest is een individuele levensverzekering (tak 21) van AG Insurance. Raadpleeg de Financiële

Nadere informatie

Om de sector zo goed mogelijk te vertegenwoordigen, hebben we alle ondernemingen geïdentificeerd die hun jaarrekening op de website van de NBB

Om de sector zo goed mogelijk te vertegenwoordigen, hebben we alle ondernemingen geïdentificeerd die hun jaarrekening op de website van de NBB 1 Om de sector zo goed mogelijk te vertegenwoordigen, hebben we alle ondernemingen geïdentificeerd die hun jaarrekening op de website van de NBB (Nationale Bank van België) hebben gepubliceerd. Ondernemingen

Nadere informatie

Respect voor klanten, partners en medewerkers

Respect voor klanten, partners en medewerkers Respect voor klanten, partners en medewerkers Service : een ander woord voor het respect dat een onderneming verschuldigd is aan haar klanten, medewerkers en partners. Voertuigbeglazing KERNCIJFERS (in

Nadere informatie

3,21 % gemiddeld over de laatste 8 jaar1. Top Rendement Invest. Pluk de vruchten van uw belegging!

3,21 % gemiddeld over de laatste 8 jaar1. Top Rendement Invest. Pluk de vruchten van uw belegging! 3,21 % gemiddeld over de laatste 8 jaar1 Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! Uw nettopremie is steeds volledig beschermd Uw belegging is volledig veilig. U kunt uw nettopremie (= gestorte

Nadere informatie

PERSBERICHT 1. ******** DIVIDEND: 8 bruto/aandeel ( = ) 2011 verliep in een gunstige context voor de meststoffensector en voor de Groep Rosier.

PERSBERICHT 1. ******** DIVIDEND: 8 bruto/aandeel ( = ) 2011 verliep in een gunstige context voor de meststoffensector en voor de Groep Rosier. 21 maart 2012, 17.30 u. GEREGLEMENTEERDE INFORMATIE PERSBERICHT 1 RESULTATEN 2011: Omzet: 265,0 mio (+ 19%) Bedrijfsresultaat: 9,6 mio (+ 2%) Nettoresultaat voor de periode: 6,6 mio (+ 9%) ******** DIVIDEND:

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2011 EEN MOEILIJK JAAR 2011 ONDANKS EEN GOEDE EERSTE SEMESTER

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2011 EEN MOEILIJK JAAR 2011 ONDANKS EEN GOEDE EERSTE SEMESTER 1 Brussel, 31 augustus 2011 Gereglementeerde informatie 31 augustus 2011 17.30 u. CET GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2011 EEN MOEILIJK JAAR 2011 ONDANKS EEN GOEDE EERSTE SEMESTER Spadel zet haar investeringsstrategie

Nadere informatie

Resultatenrekening. B. Andere

Resultatenrekening. B. Andere Resultatenrekening I. Waardeverminderingen, minderwaarden en meerwaarden A. Obligaties en andere schuldinstrumenten a) Obligaties C. Aandelen en andere met aandelen gelijk te stellen waardepapieren a)

Nadere informatie

Omzet bereikt recordhoogte van 2,5 miljard en stevige prestaties in 2013

Omzet bereikt recordhoogte van 2,5 miljard en stevige prestaties in 2013 PERSBERICHT Omzet bereikt recordhoogte van 2,5 miljard en stevige prestaties in 2013 Jaarresultaten 2013 Aliaxis N.V. Brussel, 5 april 2014 Aliaxis, een wereldleider op het vlak van de productie en distributie

Nadere informatie

INDICATIEVE STUDIE OPGESTELD DOOR

INDICATIEVE STUDIE OPGESTELD DOOR 13/01/2015 13:31.54 1 / 8 VERTROUWELIJK INDICATIEVE STUDIE OPGESTELD DOOR VOOR MYSAVINGS STATIONSSTRAAT 92 1930 ZAVENTEM Tel.: 023181550 GSM: E-Mail: info@mysavings.be Fax: De heer Voorbeeld MYSAVINGS

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

Welkom Perspresentatie jaarcijfers ASR 2011

Welkom Perspresentatie jaarcijfers ASR 2011 Welkom Perspresentatie jaarcijfers ASR 2011 Jos Baeten, voorzitter Raad van Bestuur Roel Wijmenga, CFO 29 februari 2012 ASR in 2011 Resultaat 212 miljoen Dividendvoorstel 71 miljoen Solvabiliteit naar

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23 KBC-Life Invest Plan KBC-Life Invest Plan 1 is een tak23-levensverzekering zonder gewaarborgd rendement, waarvan het rendement verbonden is met beleggingsfondsen. Type Levensverzekering Meer concreet heeft

Nadere informatie

Beleggingen institutionele beleggers in 2004 met 8,1 procent omhoog

Beleggingen institutionele beleggers in 2004 met 8,1 procent omhoog Publicatiedatum CBS-website Centraal Bureau voor de Statistiek 9 december 25 Beleggingen institutionele beleggers in 24 met 8,1 procent omhoog drs. J.L. Gebraad Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen,

Nadere informatie

PERSBERICHT - AANKONDIGING JAARRESULTATEN 2014. Gereglementeerde informatie. Embargo tot 17 maart 2015, 17h40. The innovative packaging company

PERSBERICHT - AANKONDIGING JAARRESULTATEN 2014. Gereglementeerde informatie. Embargo tot 17 maart 2015, 17h40. The innovative packaging company PERSBERICHT - AANKONDIGING JAARRESULTATEN 2014 Gereglementeerde informatie Embargo tot 17 maart 2015, 17h40 The innovative packaging company Stijging van de operationele resultaten en de netto winst Verhoging

Nadere informatie

Gerealiseerde investeringen en acquisities zorgen voor een groei van de toegevoegde waarde (+14.3%), de ebitda (+13.9%) en de netto-winst (+17.

Gerealiseerde investeringen en acquisities zorgen voor een groei van de toegevoegde waarde (+14.3%), de ebitda (+13.9%) en de netto-winst (+17. Gerealiseerde investeringen en acquisities zorgen voor een groei van de toegevoegde waarde (+14.3%), de ebitda (+13.9%) en de netto-winst (+17.0%) Kerncijfers 1H 2018 ten opzichte van 1H 2017 Mio 1H 2018

Nadere informatie

Dexia. Jaarresultaten /02/2017 Perspresentatie

Dexia. Jaarresultaten /02/2017 Perspresentatie Dexia Jaarresultaten 2016 23/02/2017 Perspresentatie Jaarresultaten 2016 Zeer volatiele financiële omgeving Politieke onzekerheid leidt tot volatiele marktomgeving (Brexit, Amerikaanse verkiezingen, Italiaans

Nadere informatie

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.

LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628. LAMPIRIS COOP Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid Rue Saint-Laurent, 54 4000 LUIK BTW BE 0846.628.569 RPR Luik Verslag van de raad van bestuur op de gewone algemene vergadering van

Nadere informatie

Inhoudstafel. Deel I - Groepsverzekering of IPT. Voorwoord... 1. Inhoudstafel. 1. Schema... 5. 2. Algemeen... 6

Inhoudstafel. Deel I - Groepsverzekering of IPT. Voorwoord... 1. Inhoudstafel. 1. Schema... 5. 2. Algemeen... 6 Inhoudstafel Voorwoord.... 1 Deel I - Groepsverzekering of IPT 1. Schema.................................................... 5 2. Algemeen.................................................. 6 2.1. Waarom

Nadere informatie

Samenvatting beloningsbeleid

Samenvatting beloningsbeleid Samenvatting beloningsbeleid 1. Inleiding In de wet van 25 april 2014 op het statuut van en het toezicht op kredietinstellingen werden de regels vastgelegd met betrekking tot het beloningsbeleid van financiële

Nadere informatie

Jaarresultaten Hogere winst exclusief joint venture Airolux met lagere Ebitda

Jaarresultaten Hogere winst exclusief joint venture Airolux met lagere Ebitda Jaarresultaten 2012 Opgesteld door gedelegeerd bestuurders Dirk De Cuyper en Peter De Cuyper. Wetteren, België 18 maart 2013. Hogere winst exclusief joint venture Airolux met lagere Ebitda Kerncijfers

Nadere informatie

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)!

Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Slechts 1 antwoord is juist, alle andere zijn fout (en bevatten heel vaak onzin)! Vragen aangeduid met een * toetsen in het bijzonder het inzicht en toepassingsvermogen. Deze vragenreeksen zijn vrij beschikbaar.

Nadere informatie

Gereglementeerde informatie, Leuven, 31 augustus 2017 (20.00 CEST)

Gereglementeerde informatie, Leuven, 31 augustus 2017 (20.00 CEST) , Leuven, KBC Ancora sluit boekjaar 2016/2017 af met een winst van 843,2 miljoen euro, in hoofdzaak bepaald door dividendinkomsten en de terugname van waardeverminderingen KBC Ancora boekte in het afgelopen

Nadere informatie

(Euronext Brussel) Emakina Group : 50% groei van de semesteriële verkoop

(Euronext Brussel) Emakina Group : 50% groei van de semesteriële verkoop FOR IMMEDIATE RELEASE (Euronext Brussel) Emakina Group : 50% groei van de semesteriële verkoop BRUSSEL, 25 SEPTEMBER 2007 Emakina Group publiceert vandaag de resultaten voor het eerste semester van 2007.

Nadere informatie

ING Lifelong Income 1

ING Lifelong Income 1 ING Lifelong Income 1 Type levensverzekering Levensverzekering (tak 23) van NN Insurance Belgium nv waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (beschreven verder in deze infofiche), waarbij

Nadere informatie

SOLVAC : CASH-RESULTAAT EN DIVIDEND STABIEL IN 2010 IN VERGELIJKING MET 2009

SOLVAC : CASH-RESULTAAT EN DIVIDEND STABIEL IN 2010 IN VERGELIJKING MET 2009 Embargo, 3 maart 211 te 17uur5 GEREGLEMENTEERDE INFORMATIE SOLVAC : CASH-RESULTAAT EN DIVIDEND STABIEL IN 21 IN VERGELIJKING MET 29 1. De Raad van Bestuur heeft per 31 december 21 de geconsolideerde jaarrekening

Nadere informatie

Top-Hat Plus Plan Managed Funds Aggressive Fund 1

Top-Hat Plus Plan Managed Funds Aggressive Fund 1 Top-Hat Plus Plan Managed Funds Aggressive Fund 1 INDIVIDUELE PENSIOENTOEZEGGING (tak 23) Type levensverzekering Levensverzekering met een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Er

Nadere informatie

Tijdelijk aanbod tot volledige afkoop van crest 20 contracten die vóór 31 januari 2002 werden afgesloten.

Tijdelijk aanbod tot volledige afkoop van crest 20 contracten die vóór 31 januari 2002 werden afgesloten. spaarverzekering Tijdelijk aanbod tot volledige afkoop van crest 20 contracten die vóór 31 januari 2002 werden afgesloten. Aanbod geldig van 24 augustus 2016 tot en met 21 oktober 2016. Informatiebrochure.

Nadere informatie

PCB. Beheersverslag over de jaarrekening voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 18 mei 2005

PCB. Beheersverslag over de jaarrekening voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 18 mei 2005 PCB SA/NV Rue Carli 17/ Carlistraat 17 1140 Bruxelles/ 1140 Brussel RPM Bruxelles/RPR Brussel TVA/BTW BE 0403 085 181 Beheersverslag over de jaarrekening voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders

Nadere informatie

GROEP SPADEL : HALFJAARCIJFERS 2010

GROEP SPADEL : HALFJAARCIJFERS 2010 EMBARGO TOT 26 AUGUSTUS 2010 17u00 Brussel, 26 augustus 2010. Gereglementeerde informatie 26 augustus 2010 17u00 CET GROEP SPADEL : HALFJAARCIJFERS 2010 Lichte daling van het bedrijfsresultaat ten opzichte

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2015

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2015 GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2015 Gereglementeerde informatie 24 augustus 2015 16u30 CET Stijging van het operationeel resultaat (EBIT) met bijna 6%, dankzij een toegenomen verkoop en de algemene beheersing

Nadere informatie

RESILUX Halfjaarlijks financieel verslag per 30 juni 2012 INHOUDSTAFEL

RESILUX Halfjaarlijks financieel verslag per 30 juni 2012 INHOUDSTAFEL RESILUX Halfjaarlijks financieel verslag per 30 juni 2012 INHOUDSTAFEL 1. Geconsolideerde kerncijfers 2. Verkorte geconsolideerde winst- en verliesrekening 3. Verkorte geconsolideerde balans 4. Verkort

Nadere informatie

RESILUX Halfjaarlijks financieel verslag per 30 juni 2010 INHOUDSTAFEL

RESILUX Halfjaarlijks financieel verslag per 30 juni 2010 INHOUDSTAFEL RESILUX Halfjaarlijks financieel verslag per 30 juni 2010 INHOUDSTAFEL 1. Geconsolideerde kerncijfers 2. Verkorte geconsolideerde winst- en verliesrekening 3. Verkorte geconsolideerde balans 4. Verkort

Nadere informatie

VERZEKERINGSMAKELAAR HOUDT STAND! - DISTRIBUTIEKANALEN VAN DE VERZEKERING, CIJFERS 2014 (ASSURALIA)

VERZEKERINGSMAKELAAR HOUDT STAND! - DISTRIBUTIEKANALEN VAN DE VERZEKERING, CIJFERS 2014 (ASSURALIA) VERZEKERINGSMAKELAAR HOUDT STAND! - DISTRIBUTIEKANALEN VAN DE VERZEKERING, CIJFERS 2014 (ASSURALIA) VERZEKERINGSMAKELAAR HOUDT STAND! Assuralia publiceerde onlangs haar jaarlijkse enquête over de marktaandelen

Nadere informatie

-VOLULIFE. De groepsverzekering van de nieuwe generatie. AG Employee Benefits

-VOLULIFE. De groepsverzekering van de nieuwe generatie. AG Employee Benefits -VOLULIFE De groepsverzekering van de nieuwe generatie AG Employee Benefits -VOLULIFE Omdat elke werkgever die denkt in het belang van zijn onderneming, ook aan de toekomst van zijn medewerkers denkt.

Nadere informatie