Begrijpend lezen Strategie 5. Extra oefenen Niveau A

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Begrijpend lezen Strategie 5. Extra oefenen Niveau A"

Transcriptie

1 Begrijpend lezen Strategie 5 Extra oefenen Niveau A

2 Remediëringsbladen - strategie 5 Niveau A 2 Het kan gebeuren dat je een tekst leest die je lastig vindt. Vraag jezelf dan af waarom je de tekst niet goed meer begrijpt. Staan er moeilijke woorden in de tekst of vind je de verwijswoorden lastig? Hieronder oefen je met alle twee de onderdelen. Wat doe ik als ik het niet meer snap? Onderstaand stappenplan kan je helpen als je niet weet wat een moeilijk woord betekent. Stap 1 I Ik lees de tekst en onderstreep of noteer de moeilijke woorden. Stap 2 I Ik bekijk onderstaande afbeelding. Kan ik op één van deze manieren achter de betekenis van de woorden komen? Ik noteer de betekenis voor mezelf. Stap 3 I Ik controleer of ik de tekst nu beter begrijp.

3 Remediëringsbladen - strategie 5 Niveau A 3 Vraag 1 Stap 1 I Lees de tekst en onderstreep de moeilijke woorden. 1 Heel hard met Hollandse Hyperloop 2 Door Sytse Wilman - Met dik duizend kilometer per uur door een buis sjezen. Klinkt als een attractie in 3 een pretpark of een actiefilm? Als het aan knappe koppen uit Delft ligt niet. Zij maakten een soort trein 4 die dit echt kan: de Hyperloop. 5 Een uitvinding van wereldniveau. Dat vindt minister Kamp van de Nederlandse supertrein die afgelopen 6 week werd onthuld. De bouwers hebben het idee ervoor niet helemaal zelf bedacht. De steenrijke 7 zakenman Elon Musk kwam met het idee voor de Hyperloop. Die kan zo snel omdat hij niet over rails 8 rijdt, zoals een gewone trein. In plaats daarvan zweeft hij er iets boven, dankzij magneten. Dat scheelt een 9 hoop wrijving en daardoor kan hij sneller. Ook de weerstand die de lucht geeft, wordt zo klein mogelijk 10 gemaakt. Om dat te kunnen doen, rijdt de Hyperloop door een grote buis. Op die manier kun je supersnel 11 rijden, in een half uurtje flits je van Amsterdam naar Parijs. 12 Wedstrijd 13 De rijke bedenker heeft grote plannen met zijn idee. Om ze zo goed mogelijk uit te voeren, schreef hij een 14 wedstrijd uit: wie maakt de beste trein? Het plan van het team uit Delft werd vorig jaar al tweede. Nu 15 hebben ze dus een echt test-type gemaakt. In augustus laten ze het in de Verenigde Staten aan Musk 16 zien. Als de Hollandse versie in de smaak valt, flitst hun Hyperloop straks misschien over de hele wereld. Stap 2 I Betekenis moeilijke woorden Bekijk de woordhulpkaart en vul onderstaand schema in. Moeilijk woord Hoe ben je achter de betekenis gekomen? Betekenis Stap 3 I Controleer of je de tekst nu beter begrijpt.

4 Remediëringsbladen - strategie 5 Niveau A 4 Vraag 2 Nog een keer oefenen met moeilijke woorden Stap 1 I Lees de tekst en onderstreep de moeilijke woorden. 1 Les tegen teken 2 Door Sytse Wilman - Voorjaar en dat betekent: lekker buitenspelen. Helaas loop je dan wel kans dat er 3 een teek op je lijf gaat zitten. Leerlingen van basisschool De Breede Hei in Amersfoort kregen er daarom 4 les over van Stichting Jeugd EHBO Event. 5 Ieuw, dit is echt eng, roept Mandy (12) als ze het beestje op een uitvergrote foto ziet. Wie heeft er 6 weleens een teek gehad? wil EHBO-er Cyrille van de kinderen weten. Meteen gaan een paar handen 7 omhoog. Waar was dat? vraagt Cyrille aan Florian (10). Op de camping, antwoordt hij. Ja, maar waar op 8 je lichaam bedoel ik. Eeh, zegt Florian, op een heel vreemde plek Zo vreemd is dat niet, blijkt al snel. 9 De diertjes zitten vaak in lage bosjes. En op een mensenlijf hebben ze een voorkeur voor warme plekjes, 10 tussen je benen of zelfs in je bilspleet. Maar wat vergeten de meeste mensen te doen als ze een teek in 11 hun huid hebben? Weghalen, roept de één. Naar de dokter, probeert een ander. Het antwoord: op de 12 kalender schrijven wanneer je hem hebt gekregen. Dat wil de dokter namelijk weten als je daarheen 13 moet. Meestal hoeft dat niet, alleen als je een rode kring krijgt op de plek waar de teek zat. Dat kan wijzen 14 op de ziekte van Lyme die door teken overgebracht kan worden. Daarom is het belangrijk dat je een teek 15 altijd zo snel mogelijk verwijdert. En dat wil Cyrille graag even oefenen. Opgewekt roept ze: Nu gaan we 16 de teken uitdelen. We hebben thuis een tekenkwekerij, dus houd je hand maar op! Even kijken de 17 leerlingen verschrikt naar elkaar. Gelukkig krijgen ze geen echte teken op hun hand, maar stempeltjes. 18 Opgelucht roepen de kinderen dingen als die van mij heet Teek 1 en de mijne Henk! Ze krijgen er ook 19 meteen tangetjes bij waarmee je echte teken kunt weghalen. Ze zijn nu goed bewapend tegen deze 20 rotbeestjes.

5 Remediëringsbladen - strategie 5 Niveau A 5 Stap 2 I Betekenis moeilijke woorden Bekijk de woordhulpkaart en vul onderstaand schema in. Moeilijk woord Hoe ben je achter de betekenis gekomen? Betekenis Stap 3 I Controleer of je de tekst nu beter begrijpt.

6 Remediëringsbladen - strategie 5 Niveau A 6 Wat doe ik als ik het niet meer snap? Onderstaand stappenplan kan je helpen als je niet weet waar een verwijswoord naar verwijst. Stap 1 I Ik lees de tekst. Stap 2 I Ik bedenk wat verwijswoorden zijn. Ik bekijk de uitleg hieronder. Verwijswoorden zijn woorden die naar een ander woord in de tekst verwijzen. Voorbeelden van verwijswoorden zijn: hij, zij, deze, die, dit, dat Stap 3 I Ik zoek het lastige verwijswoord op in de tekst. Stap 4 I Ik bedenk waar het verwijswoord naar verwijst. Ik bekijk de uitleg hieronder. Hoe weet je waar een verwijswoord naar verwijst? Ik ga op zoek naar het verwijswoord in de tekst. Ik lees een stukje terug en een stukje verder en ga op zoek naar wie of wat het verwijswoord verwijst. Bijvoorbeeld: o Niels loopt door de school. Hij hangt zijn jas aan de kapstok. Wie hangt zijn jas aan de kapstok? > Niels. Hij verwijst naar Niels. o Bo gaat vandaag naar de winkel met haar moeder. Dat vindt ze erg leuk. Wat vindt Bo erg leuk? > Dat ze naar de winkel gaat met haar moeder. Dat verwijst naar het naar de winkel gaan met haar moeder. Stap 5 I Ik controleer of ik weet waar het verwijswoord naar verwijst. Begrijp ik de tekst nu beter?

7 Remediëringsbladen - strategie 5 Niveau A 7 Stap 1 en 2 I Lees de tekst. Een aantal verwijswoorden is onderstreept en rood gedrukt. 1 Badbever wordt beroemd 2 Hij weet van niks, maar meer dan honderdduizend mensen hebben dit bevertje begluurd terwijl hij in 3 bad zat. Er staat een lief filmpje van hem op Instagram. Het baby tje werd een paar weken geleden 4 gevonden op een golfbaan in Canada. Hij zat in zijn uppie onder een boom en had een zere staart. 5 Waarschijnlijk heeft een roofdier hem ontvoerd uit zijn nest en een eind meegesleept. Inmiddels gaat het 6 een stuk beter met het kleintje. Als hij groot genoeg is, kan hij gewoon weer het wild in. Stap 3 en 4 I Zoek de verwijswoorden op in de tekst. Het regelnummer staat achter het verwijswoord. Waar verwijzen de verwijswoorden naar? 3 Waar verwijzen de verwijswoorden hieronder naar? Hij (regel 2) verwijst naar: hij (regel 2) verwijst naar: Het baby tje (regel 3) verwijst naar: Hij (regel 4) verwijst naar: hem (regel 5) verwijst naar: het kleintje (regel 6) verwijst naar: hij (regel 6) verwijst naar: Stap 5 I Controleer of je weet waar de verwijswoorden naar verwijzen. Begrijp je de tekst nu beter? Hoe goed heb jij de tekst begrepen? Zet een rondje om het cijfer (1 is niet zo goed; 5 is heel goed)

8 Remediëringsbladen - strategie 5 Niveau A 8 Nog een keer oefenen met verwijswoorden Stap 1 en 2 I Lees de tekst. Een aantal verwijswoorden is onderstreept en rood gedrukt. 1 Havik Angel werkt bij de Mac 2 Door Bouwien Jansen - Woestijnhavik Angel heeft een baan. Ze werkt sinds kort bij de McDonald s in 3 Alblasserdam. Niet achter de toonbank natuurlijk, maar in de bewaking. Het restaurant wordt namelijk 4 belaagd door snackvogels. Hordes hongerige kauwen vieren elke dag een feestje rondom de volle 5 prullenbakken. Daardoor wordt het een enorme troep op de parkeerplaats. Angel hoeft maar één rondje 6 te vliegen en ze zijn allemaal weg, vertelt haar baas Erik Snijder. De roofvogelhouder neemt zijn havik 7 twee keer per week mee. Ze vindt het fantastisch werk, want ze doet niks liever dan rondvliegen. Pikt 8 Angel zélf weleens een patatje van de grond? Nee, lacht Snijder. Het is geen fastfoodtype. Na het werk 9 krijgt ze een verse muis. Of een lekker kuiken. Stap 3 en 4 I Zoek de verwijswoorden op in de tekst. Het regelnummer staat achter het verwijswoord. Waar verwijzen de verwijswoorden naar? 4 Waar verwijzen de verwijswoorden hieronder naar? Ze (regel 2) verwijst naar: ze (regel 6) verwijst naar: De roofvogelhouder (regel 6) verwijst naar: Ze (regel 7) verwijst naar: ze (regel 9) verwijst naar: Stap 5 I Controleer of je weet waar de verwijswoorden naar verwijzen. Begrijp je de tekst nu beter? Hoe goed heb jij de tekst begrepen? Zet een rondje om het cijfer (1 is niet zo goed; 5 is heel goed)

9 Remediëringsbladen - strategie 5 Niveau A 9 Dit is het einde van de les. Wat weet je nu meer dan eerst? Waar helpt dit je bij?

Remediëringsbladen. Normering

Remediëringsbladen. Normering Remediëringsbladen De remediëringsbladen kunt u als hulpmiddel gebruiken bij het aanleren van de leesstrategieën aan uw leerlingen. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen baat hebben bij een leerkracht die

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B Begrijpend lezen Strategie 6 & 7 Extra oefenen Niveau B Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau B 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen. van Duitsland? nog steeds een Nationale Dodenherdenking? gehouden?

Tekst lezen en vragen stellen. van Duitsland? nog steeds een Nationale Dodenherdenking? gehouden? 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en Als je een tekst leest, is het belangrijk om actief te lezen. Door jezelf vragen te stellen, controleer je of je de tekst nog begrijpt. Als je het antwoord op je vragen

Nadere informatie

Tekst lezen en moeilijke woorden

Tekst lezen en moeilijke woorden Tekst lezen en moeilijke woorden 1. Lees de tekst met het stappenplan. Zet tijdens het lezen een lijn onder de woorden die jij moeilijk vindt. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan soms dingen die je niet

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau A

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau A Begrijpend lezen Strategie 6 en 7 Extra oefenen Niveau A Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau A 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 3 en 4. Extra oefenen Niveau B

Begrijpend lezen Strategie 3 en 4. Extra oefenen Niveau B Begrijpend lezen Strategie 3 en 4 Extra oefenen Niveau B Remediëringsbladen - strategie 3 en 4 Niveau B 2 Wat weet ik al? En welke vragen heb ik? Je hebt al geleerd om een voorspelling te maken voordat

Nadere informatie

Tekst lezen en moeilijke woorden

Tekst lezen en moeilijke woorden Tekst lezen en moeilijke woorden 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan soms woorden die je nog niet kent. Maar niet elk woord is belangrijk om de

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Hulp van Sam - voorspellen. Zo doe je het. Hulpbladen strategieën niveau B. Voorspellen Ik lees... Ik zie... Ik weet... Dus ik denk...

Hulp van Sam - voorspellen. Zo doe je het. Hulpbladen strategieën niveau B. Voorspellen Ik lees... Ik zie... Ik weet... Dus ik denk... Hulp van Sam - voorspellen Ik ga een tekst lezen. Lees je mee wat ik denk? Ik kan dus voorspellen waar de tekst over gaat. Dat zie ik aan de titel, de kopjes en de plaatjes. Zie je hoe de tekst heet? Het

Nadere informatie

Strategieles Verwijswoorden (Relaties en verwijswoorden) niveau B

Strategieles Verwijswoorden (Relaties en verwijswoorden) niveau B Strategieles Verwijswoorden (Relaties en verwijswoorden) niveau B Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip doe je vaak opdrachten om de verwijswoorden in een tekst te begrijpen. Wat zijn verwijswoorden?

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Strategieles Verwijswoorden (Verbanden) niveau A

Strategieles Verwijswoorden (Verbanden) niveau A Strategieles Verwijswoorden (Verbanden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip maak je altijd opdrachten. Sommige opdrachten gaan over verwijswoorden. Je moet dan zeggen naar welke woorden de

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 3 en 4. Extra oefenen Niveau A

Begrijpend lezen Strategie 3 en 4. Extra oefenen Niveau A Begrijpend lezen Strategie 3 en 4 Extra oefenen Niveau A Remediëringsbladen - strategie 3 en 4 Niveau A 2 Wat weet ik al? En welke vragen heb ik? Je hebt al geleerd om een voorspelling te maken voordat

Nadere informatie

Strategieles Verwijswoorden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verwijswoorden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verwijswoorden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip maak je altijd opdrachten. Sommige opdrachten gaan over verwijswoorden. Je moet dan zeggen naar

Nadere informatie

Dit weet ik er al over:

Dit weet ik er al over: Lees de uitleg. Voorspellen en tekst lezen Voor je een tekst gaat lezen, voorspel je waarover hij gaat. Kijk eerst goed hoe de tekst eruitziet. Want je kunt aan de buitenkant van de tekst soms al zien

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

De MS van Tess Als elke dag onzeker is

De MS van Tess Als elke dag onzeker is Morgen gaan we naar de huisarts, zegt haar moeder s middags. Ik weet niet wat er met je is. Je bent zo moe de laatste tijd. En nu heb je ook nog last van je oog. De juf zegt dat ik misschien een bril moet,

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Lees de tekst met het stappenplan. In de tekst staan veel verwijswoorden, zoals hij, zij en dat. Markeer de woorden tijdens het lezen. Kom je nog moeilijke woorden

Nadere informatie

Strategieles Samenvatten niveau B

Strategieles Samenvatten niveau B Strategieles Samenvatten niveau B Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip moet je een tekst kunnen samenvatten. Samenvatten is een strategie die je gebruikt om te controleren of je de tekst begrepen hebt.

Nadere informatie

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Voorspellen, tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan vaak verwijswoorden.

Nadere informatie

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord.

Ik heb geen idee wat het betekent. Ik heb dit woord wel eens gezien of gehoord. Tekst lezen en moeilijke woorden bespreken 1. Hoe goed ken je de woorden in het schema? Je hoeft alleen een kruisje te zetten bij hoe goed je het woord kent. 2. Lees de tekst met het stappenplan. Onderstreep

Nadere informatie

Dit wist ik al. X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Dit snap ik niet / dit is een moeilijk woord.! Dit valt me op!

Dit wist ik al. X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Dit snap ik niet / dit is een moeilijk woord.! Dit valt me op! Voorspellen en tekst lezen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de tekst actief. Gebruik de volgende tekens bij de tekst om te laten

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Met hulp: onduidelijkheden ophelderen

Met hulp: onduidelijkheden ophelderen 1. Je gaat de tekst Thaise koning Bhumibol, langstzittende monarch ter wereld, overleden lezen. Bekijk voordat je de tekst leest eerst de buitenkant van de tekst: de titel, de plaatjes, de tussenkopjes

Nadere informatie

Bekijk het artikel Waterfantje, maar lees de tekst nog niet.

Bekijk het artikel Waterfantje, maar lees de tekst nog niet. 8 OEFENING 1! Bekijk het artikel Waterfantje, maar lees de tekst nog niet. Bekijk stappenplan 1 op pagina 68, stappenplan 4 op pagina 70 en stappenplan 8 op pagina 72. 1. Omcirkel het goede antwoord. Maak

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Nucleair materiaal uit ziekenhuis verdwenen

Nucleair materiaal uit ziekenhuis verdwenen Les 1: Een verhaal schrijven Nieuwsbegripfilmpje kijken Bekijk het filmpje en denk na over deze vragen: 1. Welke goede en slechte dingen kun je doen met nucleair materiaal? 2. Wat willen de wereldleiders

Nadere informatie

Zonder hulp: onduidelijkheden vinden en ophelderen

Zonder hulp: onduidelijkheden vinden en ophelderen 1. Je gaat in groepjes de tekst Strijd tegen namaakmerkkleding lezen. Kijk eerst naar de buitenkant van de tekst. a. Wat is namaakmerkkleding? b. Waarom zou er een strijd tegen namaakmerkkleding zijn?

Nadere informatie

Wat doe je in deze les? Zo staat het in het stappenplan

Wat doe je in deze les? Zo staat het in het stappenplan Strategieles Ophelderen van onduidelijkheden Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst. Je gebruikt dan het stappenplan Lezen en de woordhulp. Een stap op het stappenplan is ophelderen

Nadere informatie

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Lees de tekst actief met het stappenplan. In de tekst staan veel verwijswoorden, zoals hij, ze, het en dat. Markeer de woorden tijdens het lezen. Kom je nog moeilijke

Nadere informatie

Tekst lezen en een tekstschema invullen

Tekst lezen en een tekstschema invullen Tekst lezen en een tekstschema invullen Je gaat straks bij opdracht 2 de tekst samenvatten. In een samenvatting vertel je in het kort waar de tekst over gaat. 1. Lees eerst de tekst en onderstreep de woorden

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij?

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 TRANSPORT Filmpje kijken Bekijk samen het filmpje. http://veilig-op-weg.nl/lesprogramma#trailer

Nadere informatie

De dieren in de dierentuin bereiden zich voor op het Kerstfeest. Mevrouw Nijlpaard neem nog even een bad voordat ze aan het kerstdiner gaat en meneer

De dieren in de dierentuin bereiden zich voor op het Kerstfeest. Mevrouw Nijlpaard neem nog even een bad voordat ze aan het kerstdiner gaat en meneer 1 De dieren in de dierentuin bereiden zich voor op het Kerstfeest. Mevrouw Nijlpaard neem nog even een bad voordat ze aan het kerstdiner gaat en meneer Giraffe hangt de laatste ballen in de boom. Reiger

Nadere informatie

Tekst lezen en een woordenweb maken

Tekst lezen en een woordenweb maken Tekst lezen en een woordenweb maken Je gaat straks een tekst samenvatten. Je vertelt dan in het kort waar een tekst over gaat. Je vertelt in een paar zinnen wat het belangrijkste van een tekst is. 1. Je

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 4 jaar tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof Vogeltje, vogeltje - BVP Hint Music 2014

mei 2014 vanaf 4 jaar tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof Vogeltje, vogeltje  - BVP Hint Music 2014 mei 2014 vanaf 4 jaar Vogeltje, vogeltje tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof - Vogeltje, vogeltje 1 ben je gevallen? Boem, op je snavel, doet t ook pijn? waar is je mama? Waar is je mama? Waar zou

Nadere informatie

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Wat leert je kind? Taal en ouders: de basisschool Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Wat leert je kind?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Met hulp: ophelderen van onduidelijkheden

Met hulp: ophelderen van onduidelijkheden 1. Kijk naar de titel, de tussenkopjes en de afbeelding bij de tekst. Waar gaat de tekst over? 2. Bespreek met de klas: wie heeft er thuis een hond? Waar komen deze honden vandaan? Let op: je maakt Opdracht

Nadere informatie

We gaan het in deze les hebben over zorg dragen voor welbevinden en betrokkenheid van kinderen.

We gaan het in deze les hebben over zorg dragen voor welbevinden en betrokkenheid van kinderen. We gaan het in deze les hebben over zorg dragen voor welbevinden en betrokkenheid van kinderen. 1 In een eerste deel van de les gaan we het hebben over wat welbevinden en betrokkenheid nu juist is. Die

Nadere informatie

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me.

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me. Zonder hulp: onduidelijkheden ophelderen 1. Lees de tekst actief. Schrijf de volgende tekens in de kantlijn bij de tekst om te laten zien dat je actief leest. X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht.

Nadere informatie

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me.

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me. 1. Kijk naar de titel en de tussenkopjes van de tekst. Kijk ook naar het plaatje. Waar gaat de tekst over? 2. Tijdens deze les let je extra op moeilijke woorden in de tekst. Kies of je opdracht 1 met hulp

Nadere informatie

ie - de - reen iede - reen iedereen Wa - sa - bi Wasabi aard - be - ving aard - beving aardbeving te - le - vi - sie tele - visie televisie

ie - de - reen iede - reen iedereen Wa - sa - bi Wasabi aard - be - ving aard - beving aardbeving te - le - vi - sie tele - visie televisie Tekst lezen en moeilijke woorden 1. Kijk naar de tekst. Waar gaat de tekst over? 2. Luister en lees mee. Big Hero 6 [spreek uit: bik hieroo siks] ie - de - reen iede - reen iedereen hulp - ro - bot hulp

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Als je een tekst actief leest,

Nadere informatie

Take a look at my life week 26

Take a look at my life week 26 Take a look at my life week 26 Zo weer een week voorbij, wat vliegen ze ineens om. Voorheen gingen mijn dagen nooit zo snel maar nu met een kleine in huis kom ik gewoon tijd te kort. Daan is inmiddels

Nadere informatie

Lesbrief nr 1. Opdracht 1. voor Groep 7 + 8 +

Lesbrief nr 1. Opdracht 1. voor Groep 7 + 8 + Lesbrief nr 1 voor Groep 7 + 8 + ad Downlo ief ook r b deze les.net am op sams Wat is Samsam? Samsam is een cross-mediale methode over mondiaal burgerschap, kinder rechten en duurzaamheid. Het doel van

Nadere informatie

* Dit is belangrijk.?? Dit snap ik niet. / Dit is een moeilijk woord.

* Dit is belangrijk.?? Dit snap ik niet. / Dit is een moeilijk woord. Tekst lezen en een tekstschema maken 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de tekst actief. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt Speciale les over auteursrecht tekst niveau AA Thuis films kijken 1 Jij kijkt vast wel eens naar een film. 2 Dat kan in de bioscoop. 3 Maar je kunt films ook thuis bekijken. Op internet. 4 Dat is lekker

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Webwinkel ongekend populair

Webwinkel ongekend populair Webwinkel ongekend populair Tekst lezen 1 Lees de tekst met het stappenplan lezen 2 Welke twee soorten winkels worden in deze tekst met elkaar vergeleken? 3 In welke van de twee soorten winkels koop jij

Nadere informatie

1. Tussen de schoenen

1. Tussen de schoenen 1. Tussen de schoenen Man, kijk uit! John schrikt zich wild. Eigenlijk mag het niet, maar hij rijdt op de stoep. Plotseling komt er een kind aanrennen, recht voor zijn scooter. Hij kan niet op tijd remmen,

Nadere informatie

Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos.

Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos. Muis heeft tikkertje gespeeld met Draak. Het is al donker als ze naar huis wil. Muis moet nog een heel eind door het bos. Ben je niet bang? vraagt Draak. Muis trekt haar zwaard. Ik heb een zwaard. Ik draag

Nadere informatie

Themales: met handen en voeten taalvrijwilliger/docent werkblad: Geef me de vijf. werkblad: Een handje helpen.

Themales: met handen en voeten taalvrijwilliger/docent werkblad: Geef me de vijf. werkblad: Een handje helpen. Themales: met handen en voeten taalvrijwilliger/docent Nodig: tekenblaadjes en stiften, werkblad: Geef me de vijf. werkblad: Een handje helpen. Opwarming: Zet de stoelen in een kring. Vraag aan de cursisten

Nadere informatie

Beleef het mee in 4D!

Beleef het mee in 4D! Beleef het mee in 4D! Tekst lezen 1. Lees de tekst met het stappenplan. Kom je moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. 2a. Wat betekent de optie in regel 38? _ 2b. Hoe ben je achter

Nadere informatie

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel.

Lotte is er erg blij mee. Ik wilde altijd al een huisdier voor mezelf, zegt ze tegen opa. En nu heb ik er opeens een heleboel. Lotte heeft Luizen Buiten is het koud. Er vallen dikke druppels uit de bomen en de wind blaast hard door de straat. Lotte loopt hand in hand met opa Generaal over het schoolplein. Ze moest eerder van school

Nadere informatie

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 4 Verantwoording Methodiek 5 Doorgaande lijn Po en Vo 6 Preventief en curatief 7 Organiseer je les 8 Praktische tips

Nadere informatie

Films kijken op internet: verboden of niet?

Films kijken op internet: verboden of niet? Les over auteursrecht tekst niveau A Films kijken op internet: verboden of niet? Veel mensen kijken graag naar films. Jij ook? Als je zin hebt om een film te zien, kun je natuurlijk naar de bioscoop gaan.

Nadere informatie

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel - BVP Hint Music 2015

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel  - BVP Hint Music 2015 januari 2015 vanaf 4 jaar Ik huppel tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof - Ik huppel 1 Ik huppel, ik huppel, ik huppel vandaag. Ik huppel naar boven, en ook weer omlaag. Mijn benen die willen niet

Nadere informatie

Een oorzaak-gevolg-schema maken met je schrijfmaatje

Een oorzaak-gevolg-schema maken met je schrijfmaatje Les 1: Een verklarende tekst schrijven Wat ga je schrijven: een verklarende tekst 1. Bekijk het filmpje van Nieuwsbegrip. Praat erover met je schrijfmaatje of met de klas. - Wat is plastic soep? - Wat

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Dit wist ik al. Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Hier heb ik een vraag bij.! Dit valt me op!

Dit wist ik al. Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Hier heb ik een vraag bij.! Dit valt me op! Voorspellen en tekst lezen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de tekst actief. Gebruik de volgende tekens bij de tekst om te laten

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 1

Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer Handboek Politiek 1 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

De Trampoline De Haar 200, Leidschendam

De Trampoline De Haar 200, Leidschendam Tekst lezen Lees de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. 1. Waarom is het fijn dat de Hanzelijn klaar is? 2. Wat betekent het woord officieel

Nadere informatie

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9.

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9. Het ei inhoud. Kom jij uit een ei? 3. Dieren uit een ei. 5 3. Vogels 7 4. Vissen 8 5. Insecten 0 6. Spinnen 3 7. Reptielen 4 8. Kikkers en padden 5 9. Filmpje 6 Pluskaarten 7 Bronnen en foto s 9 Colofon

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: pesten

gedragsregel in verhaal: pesten gedragsregel in verhaal: pesten Hallo zwemmers! Zoals jullie weten, is Miep Muis van zwemclub de Spatters nog niet zolang geleden gestopt met zwemmen. Haar trainer heeft mij verteld dat ze niet meer wilde

Nadere informatie

Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden. 20 eenvoudige tips

Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden. 20 eenvoudige tips 20 eenvoudige tips Voor plezier en ontspanning bij het opvoeden Wat leuk dat je mijn lijst met 6 leuke opvoedtips hebt aangevraagd! Ik help je graag om meer plezier in het opvoeden te krijgen zodat je

Nadere informatie

Vul dat in het Bekend-Benieuwd-Bewaard-schema in bij de kolommen Bekend en Benieuwd. Let op: De kolom Bewaard vul je pas in bij vraag 4!

Vul dat in het Bekend-Benieuwd-Bewaard-schema in bij de kolommen Bekend en Benieuwd. Let op: De kolom Bewaard vul je pas in bij vraag 4! Lees de uitleg. Voorspellen en tekst lezen Voor je een tekst gaat lezen, voorspel je waar de tekst over gaat. Je kijkt eerst naar de buitenkant van de tekst: naar de titel, de kopjes en de illustraties.

Nadere informatie

Aanvulling Woordenschat NT2

Aanvulling Woordenschat NT2 Aanvulling Woordenschat NT2 Woordenschat Kinderen die net beginnen met Nederlands leren, moeten meteen aan de slag met het leren van woorden. Een Nederlandstalig kind begrijpt in groep 1 minimaal 2000

Nadere informatie

De plaswekker. Ploeppoli. poli Kindergeneeskunde Route 49

De plaswekker. Ploeppoli. poli Kindergeneeskunde Route 49 00 De plaswekker Ploeppoli poli Kindergeneeskunde Route 49 1 De plaswekker Over bedplassen wordt weinig gepraat. Dat komt doordat veel kinderen en hun ouders er zich voor schamen. Toch komt het heel vaak

Nadere informatie

Thema: Wereldwijd internet via ballonnen

Thema: Wereldwijd internet via ballonnen Thema: Wereldwijd internet via ballonnen Handleiding en opgaven niveau A2 Een uitgebreide uitgeschreven aanpak vindt u in de Instapmodules (zie www.nieuwsrekenen.nl bij Basismateriaal ). Benodigd materiaal

Nadere informatie

b) Wat vind jij ervan dat er speciaal voor kinderen een boek over kanker is a) Welke vorm van kanker had Jacintha? geschreven? Leg uit waarom.

b) Wat vind jij ervan dat er speciaal voor kinderen een boek over kanker is a) Welke vorm van kanker had Jacintha? geschreven? Leg uit waarom. Gezondheid kanker op pagina 4/5 van Kidsweek. A B C a) Welke ziekte heeft Jacintha gehad? b) Hoe heet het boek waar Jacintha aan meegeholpen heeft? c) Ken jij iemand in jouw omgeving die kanker heeft?

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken

Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken Les 1: Een stripverhaal schrijven Waarom ga je schrijven: Jeugdjournaalfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl over Donald Duck. 2. Er wordt veel verteld

Nadere informatie

In de hal wacht de mentor van 2a haar op. Hij geeft Nederlands. Voor de pauze heeft ze twee uur les van hem. Samen lopen ze naar het lokaal van 2a toe

In de hal wacht de mentor van 2a haar op. Hij geeft Nederlands. Voor de pauze heeft ze twee uur les van hem. Samen lopen ze naar het lokaal van 2a toe Nieuw op school Elza vindt het spannend: ze gaat na de herfstvakantie naar een andere school. Ver weg van de havo waar ze eerst op zat. Daar kon ze niet meekomen. En daar werd ze geregeld mee gepest. Ze

Nadere informatie

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 5 Verantwoording methodiek 6 Doorgaande lijn Po en Vo 7 Preventief en curatief 8 Organiseer je les 9 Praktische

Nadere informatie

Banger voor spinnen dan voor terreur.

Banger voor spinnen dan voor terreur. Opdracht 1 (tweetal): Voorspellen wat je gaat lezen 1. Lees de uitleg in het blokje hieronder. Uitleg Tijdens het lezen van een tekst zijn je hersenen hard aan het werk! Ze proberen de informatie uit de

Nadere informatie

DE SCHOOLBUS. en andere korte verhalen. Josée Van Laer. in makkelijke taal

DE SCHOOLBUS. en andere korte verhalen. Josée Van Laer. in makkelijke taal DE SCHOOLBUS en andere korte verhalen in makkelijke taal Josée Van Laer Inhoud De bibliotheek 7 De deurklink 11 De schoolbus 17 De vacature 21 Het sollicitatiegesprek 25 Iemand helpen 29 Jacob wil werken

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

4 manieren om Samsam te gebruiken

4 manieren om Samsam te gebruiken msam samsam = samen delen samen leren s a m e n werken Lesbrief wereldbu rgerscha p Samsam gaat over alle thema's van wereldburgerschap en kinderrechteneducatie. Door met de onderstaande opdrachten een

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 11 september 2015 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar verschillende artikelen in 7Days. De leerlingen leren strategieën te gebruiken voor

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 5. Extra oefenen Niveau B

Begrijpend lezen Strategie 5. Extra oefenen Niveau B Begrijpend lezen Strategie 5 Extra oefenen Niveau B Remediëringsbladen - strategie 5 Niveau B 2 Het kan gebeuren dat je een tekst leest die je lastig vindt. Vraag jezelf dan af waarom je de tekst niet

Nadere informatie

Win Samsam. voor de hele groep! Samsam heeft een Facebook pagina. Like ons! Volg samsam_magazine ook op Twitter voor extra lessuggesties en nieuws.

Win Samsam. voor de hele groep! Samsam heeft een Facebook pagina. Like ons! Volg samsam_magazine ook op Twitter voor extra lessuggesties en nieuws. Lesbrief bij samsam nr. 2 / maart 2013 DIT ONTVANGT U VANDAAG VAN SAMSAM Werkboek 2 films op samsam.net nieuwsbegrip samsam.net Maart = Samsam-maand In maart krijgt u een speciale Samsam: een werkboek

Nadere informatie

Belangrijk dichtwerkboekje van

Belangrijk dichtwerkboekje van Verder dichten Vink af wat je gedaan hebt! Belangrijk dichtwerkboekje van Belangrijk gedicht Heb je nog een ander onderwerp (bij opdracht 2c opgeschreven) dat belangrijk voor je is? Schrijf daar ook een

Nadere informatie

Het been van Heleen Over je been in het gips

Het been van Heleen Over je been in het gips Heleen en Tim springen op het schoolplein van de ene bank naar de andere. Als Heleen uitglijdt komt ze heel ongelukkig terecht. Au, au, mijn been! huilt ze met grote snikken. Tim staat er geschrokken bij.

Nadere informatie

Werkblad: Vind me dan

Werkblad: Vind me dan Werkblad: Vind me dan Stap 1 Stap 2 Wat is het probleem? Vraag het de natuur! Hoe lost de natuur dit probleem op? Hoe zorgen planten en dieren ervoor dat ze niet opvallen? Kennen jullie voorbeelden? Schrijf

Nadere informatie

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA

LESBRIEF GROEP THEMA: CHINA LESBRIEF GROEP 5 + 6 THEMA: CHINA Verwerkingsopdrachten & kopieerbladen voor Samsam nr. 1, 2017 Zo gebruikt u Samsam in de klas Weinig tijd: bekijk de filmpjes bij opdracht 1. Verdieping: kopieer de werkbladen

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Als je een tekst leest, probeer je de tekst zo goed mogelijk te begrijpen. Maar dat gaat niet vanzelf. Je moet er iets voor doen. Tijdens het lezen komen

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Totaal materialen heide Materialen per groepje 1A Sporen van grazers 3 Witte bakken 3 Pincetten Zoekkaart bos- en heideplanten 1B Dennen trekken Handschoenen voor elk kind Zoekkaart bos- en heideplanten

Nadere informatie

Toneelspelen KINDERLITERATUUR

Toneelspelen KINDERLITERATUUR Toneelspelen Wat ga je leren? Je leert wat letterlijke tekst is, wat een verteller is en hoe je tekst uit een boek in een toneelstukje kunt omzetten. INLEIDING Hieronder zie je een stuk van het verhaal

Nadere informatie

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan.

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. 6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. Ik ben een werkende moeder. Mijn vriend helpt thuis mee. Werken? Ik heb een kind, dat

Nadere informatie

De eigen grenzen bewaken

De eigen grenzen bewaken 1 1 1 1 1 0 1 0 Opdrachtformulier De eigen grenzen bewaken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je

Nadere informatie

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen?

Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Uitdaging Workshop 3 Een keuze maken Kun jij goed kiezen? Je gaat een nieuw mobieltje kopen. A Je gaat 20 mobieltjes bekijken voor je een keuze maakt. B Je gaat naar de winkel en je koopt er een. C Je

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie