Rapport eigendomssituatie energielabels

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rapport eigendomssituatie energielabels"

Transcriptie

1 Directie Landregistratie en Geografie Ruimte en Advies 1.1 Auteur(s) Ramona van Marwijk Martinus Vranken

2 Directie Landregistratie en Geografie Definitief 1 van 21 Opdrachtgever AgentschapNL Status Definitief Verspreiding historie Datum Auteur Opmerking concept 25 januari 2013 definitief 22 februari 2013 definitief 18 april 2013 Aanpassing op verzoek van opdrachtgever Recensiehistorie Datum Recensent Opmerking

3 Definitief 2 van 21 Inhoudsopgave 1 Inleiding Methode Inleiding Eigendomssituatie Bouwjaarklasse Woningtype Aandachtspunten data-analyse Resultaten Basisresultaten Totalen labels en gemiddelden energie-indexen Karakteristieken labelklassen Karakteristieken eigendomssituatie Karakteristieken bouwjaarklasse Karakteristieken woningtype Conclusies Bijlage: Beschrijving basisresultaten...21

4 3 van 21 1 Inleiding Sinds 1 januari 2008 is een energielabel verplicht bij bouw, verkoop of verhuur in woningbouw en utiliteitsbouw. Een energielabel bevat de energie-index en de energieklasse van een bepaald gebouw op een bepaald adres. De bepaling hiervan wordt door gecertificeerde adviseurs uitgevoerd en de resultaten alsmede onderliggende gegevens worden aan Agentschap NL ter registratie aangeboden. De landelijke informatievoorziening van de energielabelregistratie wordt door het Kadaster uitgevoerd. Agentschap NL monitort de ontwikkeling van en binnen het aantal energielabels. Hiertoe heeft het Agentschap het Kadaster verzocht om gegevens te verstrekken over de eigendomssituatie van energielabels en andere hiermee samenhangende informatie. Gebleken is dat er onjuistheden voorkomen in het gegevenskenmerk eigendomssituatie (huur- of koopwoning) dat bij de bepaling van het energielabel wordt opgenomen. Agentschap NL wil graag de bij het Kadaster beschikbare gegevens over eigendomssituatie koppelen met de gegevens over de energielabels en dit gebruiken bij jaarlijkse voortgangsrapportages. De specifieke informatiebehoefte van het Agentschap is als volgt geformuleerd: Agentschap NL vraagt aan de hand van de bij Kadaster bekende gegevens per bouwjaarklasse, woningtype en eigendomssituatie het aantal energielabels, de gemiddelde energie-index en verdeling naar energielabelklasse. Dit per standdatum 1 januari en van de jaren 2008 t/m Dit rapport toont de resultaten van deze analyse.

5 4 van 21 2 Methode 2.1 Inleiding Agentschap NL wil voor 5 opeenvolgende jaren per standdatum (1 januari van elk jaar) inzicht hebben in de eigendomssituatie en aanvullende kenmerken van de woningen met energielabels. Door verschillende openbare en kadastrale registers te combineren, kunnen we per standdatum en per labelsoort (A++, A+, A, B, C, D, E, F en G) uitsplitsingen maken in: Eigendomssituatie o Huur corporaties o Huur investeringsmaatschappijen en andere niet natuurlijke personen (NNP) o Huur particulier o Eigenaar bewoner Bouwjaarklasse o t/m 1945 o o o o vanaf 2005 o Onbekend Woningtype o Vrijstaand o 2 onder 1 kap o Hoekwoning o Tussenwoning o Appartement o Niet wonen o Onbekend Per energielabel is onder andere bekend: Het certificaatnummer waaronder het energielabel is geregistreerd bij Agentschap NL; De opnamedatum van registratie van het certificaat bij Agentschap NL; Energie-index (cijfer dat het energiegebruik aangeeft op basis van de hoeveelheid energie die nodig wordt geacht voor de verschillende behoeften die verband houden met een gestandaardiseerd verbruik van een gebouw); Energieklasse (een bepaalde energie-index valt in een bepaalde energieklasse. Een energieklasse wordt weergegeven met de letters A++ t/m G).

6 5 van 21 Een overzicht van labelklassen en energie-indexen wordt hieronder gegeven. Labelklasse Energie index A++ <= 0,50 A+ 0,51 0,70 A 0,71 1,05 B 1,06 1,30 C 1,31 1,60 D 1,61 2,00 E 2,01 2,40 F 2,41 2,90 G >= 2,91 Uitgangspunt in de gehanteerde analyse is dat energielabels waarvan de geldigheidsdatum van het certificaat is overschreden niet worden meegerekend. 2.2 Eigendomssituatie Er wordt onderscheid gemaakt tussen huur corporaties, huur investeringsmaatschappijen en andere niet natuurlijke personen (NNP), huur particulier, en eigenaar bewoner. De eigendomssituaties zijn in dit onderzoek als volgt gedefinieerd: - huur corporaties: woning is in bezit van een niet natuurlijke rechtspersoon met de rechtsvorm vereniging of stichting. - huur investeringsmaatschappij en andere NNP: woning is in bezit van een niet natuurlijke rechtspersoon met uitsluiting van de rechtsvormen vereniging of stichting. Dit betreft veelal NV s, en BV s, maar ook publiekrechtelijke rechtspersonen en kerkgenootschappen. - huur particulier: woning is in bezit van een natuurlijke rechtspersoon waarvan het adres niet overeenkomt met het verblijfsadres van de eigenaar (conform GBA) en waarbij de eigenaar meer dan twee woningen in bezit heeft. Er wordt hierbij gekozen voor meer dan twee woningen om tweede woningen, zoals buitenhuisjes, uit te sluiten. - eigenaar bewoner: woning is in bezit van een natuurlijke rechtspersoon waarvan het adres overeenkomt met het verblijfadres (conform GBA) van de eigenaar. 2.3 Bouwjaarklasse Het bouwjaar van een woning wordt verkregen via de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). De BAG is onderdeel van het overheidsstelsel van basisregistraties. Gemeenten zijn bronhouders van de BAG. Zij zijn verantwoordelijk voor het opnemen van de gegevens in de BAG en voor de kwaliteit ervan. Alle gemeenten stellen gegevens over adressen en gebouwen centraal beschikbaar via de Landelijke Voorziening (BAGLV). Het Kadaster beheert deze BAGLV en stelt de gegevens beschikbaar aan de diverse afnemers.

7 6 van Woningtype De woningtypering laat per adres zien welk type woning het betreft, gebaseerd op informatie uit de primaire kadaster gegevens (Landmeetkundig Kartografisch Informatiesysteem, Automatisering Kadastrale Registratie en het Adrescoördinatenbestand. Er wordt onderscheid gemaakt in de volgende zeven woningtypes: Code A H K N O T V Omschrijving Appartement Hoekwoning 2-onder-1-kap Niet wonen Onbekend Tussen- of geschakelde woning Vrijstaande woning Het woningtype is een berekende waarde. De kwaliteit is afhankelijk van de kwaliteit van de brongegevens en de redeneerregels. Een uitzondering hierop is de toewijzing van het woningtype Appartement, bij koopappartementen is dit expliciet opgeslagen in de kadastrale registratie. 2.5 Aandachtspunten data-analyse Van sommige gelabelde woningen was het niet mogelijk om de bouwjaarklasse (1,6% van het totaal) of het woningtype (7,1% van het totaal) vast te stellen. Deze woningen zijn wel meegenomen in de analyse en hebben in de resultaten de aanduiding onbekend gekregen. Tijdens de analyse is in sommige gevallen een discrepantie aangetroffen tussen afgemelde energielabels met labelklasse A++ en de bijbehorende energie-indexen. Voor 642 woningen bleek de geregistreerde energieindex hoger te zijn dan 0,5; het maximum dat voor deze labelklasse geldt. Op verzoek van de opdrachtgever is in deze gevallen de energie-index leidend verklaard. De bijbehorende labelklassen zijn hieruit afgeleid en in de analyses meegenomen. Bij de databewerking op historische standdata was het voor een beperkt deel van de geregistreerde labels niet mogelijk om deze te combineren met de historie van openbare en kadastrale registraties. Van deze energielabels kon de historische eigendomssituatie en woningkenmerken niet worden vastgesteld en zijn daarom niet meegenomen in de analyse. Op konden de combinaties wel worden gelegd en geeft deze recente standdatum het volledige beeld. Bij sommige energielabels kon er geen match worden gemaakt tussen het adres in de energielabelregistratie en de bij het Kadaster bekende adressen. Bij deze labels kon geen combinatie worden gelegd met pand- en eigendomsgegevens en zijn daarom niet meegenomen in deze analyse. De gepresenteerde aantallen labels en gemiddelde energie-indexen zijn gebaseerd op de volledige ter beschikking staande dataset, er is geen gebruik gemaakt van steekproeven. De in dit rapport gesignaleerde

8 7 van 21 trends zijn gebaseerd op visuele interpretatie van de resultaten. De significantie van de trends kunnen, indien nodig, worden onderbouwd door regressieanalyses en of statistische toetsen. Dit valt echter buiten de oorspronkelijke scope van de onderzoeksvraag.

9 8 van 21 3 Resultaten De resultaten van de analyse bestaan uit basis- en geaggregeerde gegevens. De basisresultaten geven een opsomming van alle resultaten. In de geaggregeerde gegevens worden enkele karakteristieken gegeven over de totale aantallen labels en gemiddelde energie-indexen alsmede een uitwerking hiervan naar labelklasse, eigendomssituatie, bouwjaarklasse en woningtype. 3.1 Basisresultaten De analyseresultaten zijn weergegeven in een Excel-bestand dat separaat aan dit rapport wordt geleverd. Dit betreffen de aantallen afgegeven energielabels en de bijbehorende energie-indexen. Deze zijn voor de verschillende standdata uitgesplitst naar labelklasse, eigendomssituatie, bouwjaarklasse en woningtype. In de bijlage van dit rapport wordt een beschrijving van het Excel-bestand gegeven. De in de resultaten opgenomen aantallen betreffen de aantallen woningen met een energielabel. Het is mogelijk dat een woning meerdere energielabels heeft waardoor het absolute aantal afgegeven labels hoger is dan het absolute aantal woningen met een energielabel. 3.2 Totalen labels en gemiddelden energie-indexen Op standdatum zijn er woningen met een energielabel geregistreerd. Dit betreft 30% van de gehele Nederlands woningvoorraad. Figuur 1 toont het verloop van het aantal afgegeven labels tijdens de onderzoeksperiode. Het aantal labels is in 5 jaar met een factor 15 toegenomen en de sterkste stijging heeft plaatsgevonden in het jaar Aantal labels Standdatum Figuur 1: Aantallen woningen met energielabels (cumulatief) op standdata.

10 9 van 21 Op bedraagt de gemiddelde energie-index van alle woningen waarvoor een energielabel is afgegeven 1,80. Figuur 2 toont het verloop van de gemiddelde energie-index tijdens de onderzoeksperiode. Dit geeft het beeld dat de gemiddelde energie-index afneemt met de tijd, het sterkst over het jaar Dit zou mogelijk verklaard kunnen worden doordat er steeds meer woningen worden gelabeld na het nemen van energiebesparende maatregelen. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat er relatief meer jongere energiezuinigere woningen worden gelabeld. 2,50 2,00 1,95 1,87 1,85 1,84 1,82 1,80 Gemiddelde EI 1,50 1,00 0,50 0, Standdatum Figuur 2: Gemiddelde energie-index van alle gelabelde woningen op standdata. 3.3 Karakteristieken labelklassen De verdeling van de aantallen afgegeven energielabels per labelklasse wordt getoond in figuur 3. A++ A+ A 0,01% 0,06% 2,04% Labelklasse B C D 10,94% 27,57% 30,15% E 16,05% F 9,40% G 3,77% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% % labels Figuur 3: Procentuele verdeling labelklassen op standdatum

11 10 van 21 Figuur 4 toont het verloop van de aantallen afgegeven labels per labelklasse over de onderzoeksperiode Aantal labels A++ A+ A B C D E F G Standdatum Figuur 4: Aantallen afgegeven labels (cumulatief) per labelklasse op standdata. De relatieve verdeling van de aantallen afgegeven labels per labelklasse wordt hieronder weergegeven. Hierbij valt op dat het relatieve aandeel van de labels B, C toeneemt met de tijd en dat het relatieve aandeel van de ongunstige labels E, F en G afneemt met de tijd. Dit komt overeen met het beeld van een in tijd afnemende gemiddelde energie-index over de gehele woningvoorraad in figuur 2. 35% 30% % Labels 25% 20% 15% 10% % 0% A++ A+ A B C D E F G Labelklasse Figuur 5: Verloop procentuele verdeling afgegeven labels (cumulatief) per labelklasse op standdata.

12 11 van Karakteristieken eigendomssituatie Figuur 5 toont de verdeling van de aantallen afgegeven energielabels per eigendomssituatie. Duidelijk is dat de meeste energielabels zijn afgegeven voor woningen in eigendom van woningcorporaties. Tevens valt op dat er meer labels zijn afgegeven voor door particulieren verhuurde woningen dan voor door eigenaren bewoonde woningen. huur corporatie Eigendomssituatie huur investeringsmaatschappij en overige NNP eigenaar bewoner huur particulier Aantal labels Figuur 6: Aantallen afgegeven labels (cumulatief) per eigendomssituatie op standdatum Het verloop van de aantallen afgegeven labels per eigendomssituatie tijdens de onderzoeksperiode ziet er als volgt uit: Aantal labels huur corporatie huur investeringsmaatschappij en overige NNP eigenaar bew oner huur particulier Standdatum Figuur 7: Verloop aantallen afgegeven labels (cumulatief) per eigendomssituatie op standdata.

13 12 van 21 Indien de aantallen worden geïndexeerd naar de vroegste standdatum , zoals in onderstaande figuur, dan blijkt dat de sterkste stijgers de eigendomssituaties huur investeringsmaatschappijen en overige NNP, huur particulier en eigenaar bewoner betreffen. Vooral sinds 2010 blijft de stijging van huurwoningen van huurcorporaties hierbij achter huur corporatie Index huur investeringsmaatschappij en overige NNP eigenaar bew oner huur particulier Standdatum Figuur 8: Verloop van de geïndexeerde aantallen afgegeven energielabels (cumulatief) per eigendomssituatie op standdata (index: =100). Op standdatum kan het gemiddelde van alle energie-indexen per eigendomssituatie als volgt worden weergegeven. 2,50 2,00 1,80 1,82 1,83 1,90 GemiddeldEI 1,50 1,00 0,50 0,00 huur corporatie huur investeringsmaatschappij en overige NNP eigenaar bew oner huur particulier Eigendomssituatie Figuur 9: Gemiddelde energie-index van alle gelabelde woningen per eigendomssituatie op standdatum

14 13 van 21 Hieruit kan worden afgeleid dat gemiddelde energie-indexen van gelabelde woningen in bezit van corporaties het gunstigst zijn. Gelabelde woningen die bewoond worden door eigenaren hebben een gunstiger gemiddelde energie-index dan woningen die door particulieren worden verhuurd. Hieronder wordt het verloop van de gemiddelde energie-indexen per eigendomssituatie tijdens de onderzoeksperiode getoond. De in figuur 2 weergegeven daling van de gemiddelde energie-index in de tijd, komt hier bij alle eigendomssituaties tot uitdrukking. 2,5 Gemiddelde EI 2 1,5 1 0, huur corporat ie huur invest eringsmaatschappij en overige NNP eigenaar bewoner huur part iculier Eigendomssituatie Figuur 10: Verloop gemiddelde energie-indexen per eigendomssituatie op standdata.

15 14 van Karakteristieken bouwjaarklasse Figuur 8 toont de verdeling van de aantallen afgegeven energielabels per bouwjaarklasse op standdatum t/m Bouwjaarklasse nu Onbekend Aantal labels Figuur 11: Aantallen afgegeven energielabels (cumulatief) per bouwjaarklasse op standdatum De aantallen woningen met een energielabel zijn tevens afgezet tegen de totale woningvoorraad in Nederland. Het overzicht hiervan wordt in onderstaande figuur gegeven. Bouwjaarklasse Totale woningvoorraad Gelabelde woningen % gelabelde woningen t/m % % % % 2006-nu % Onbekend % Totalen % Figuur 12: Aantallen gelabelde woningen ten opzichte van de totale woningvoorraad per bouwjaarklasse op standdatum Hieruit kan worden afgeleid dat, ten opzichte van de totale woningvoorraad, de hoogste dichtheid aan labels voorkomt bij woningen in de bouwjaarklassen en De laagste dichtheid aan labels komt voor bij woningen in de bouwjaarklassen 2006-nu en t/m 1945.

16 15 van 21 Hieronder wordt de toename van de aantallen afgegeven labels per bouwjaarklasse gegeven tijdens de gehele onderzoekperiode Aantal labels t/m nu Onbekend Standdatum Figuur 13: Verloop van de aantallen afgegeven energielabels (cumulatief) per bouwjaarklasse op standdata. De relatieve verdeling van de aantallen afgegeven labels per bouwjaarklasse wordt hieronder weergegeven. Hierbij valt op dat de relatieve verdeling van de labels per bouwjaarklasse vrij constant is. De grootste verschuiving lijkt plaats te vinden in het jaar 2008: het aandeel labels uit bouwjaarklasse neemt iets af terwijl het aandeel labels uit bouwjaarklasse t/m 1945 juist toeneemt. 60% % Labels 50% 40% 30% 20% 10% t/m nu Onbekend 0% Standdatum Figuur 14: Relatieve verdeling afgegeven labels (cumulatief) per bouwjaarklasse op standdata

17 16 van 21 De gemiddelde energie-indexen van de afgegeven labels per bouwjaarklasse zien er als volgt uit. 2,50 2,00 2,03 2,09 1,80 1,95 Gemiddelde EI 1,50 1,00 1,40 1,17 0,50 0,00 t/m nu Onbekend Bouwjaarklasse Figuur 15: Gemiddelde energie-index van gelabelde woningen per bouwjaarklasse op standdatum Hieruit kan worden afgeleid dat gelabelde woningen gebouwd na 1965 gemiddeld een gunstigere energieindex hebben naarmate de bouwjaarklasse recenter is. Eveneens blijkt dat het niet vanzelfsprekend is dat de oudste woningen de minst gunstige energie-index hebben: de gemiddelde energie-index van woningen uit de oudste bouwjaarklasse (</=1945) is iets gunstiger is dan die van woningen gebouwd in de periode daarna ( ). Het verloop van de gemiddelde energie-indexen per bouwjaarklasse tijdens de onderzoeksperiode ziet er als volgt uit. Er is bij alle bouwjaarklassen een dalende trend te zien van de gemiddelde energie-index met de tijd. Dit is in lijn met de in figuur 2 getoonde daling van de energie-index in de tijd over de gehele woningvoorraad. 2,5 Gemiddelde EI 2 1,5 1 0, t/m nu Onbekend Bouw jaarklasse Figuur 16: Verloop van de gemiddelde energie-index van gelabelde woningen per bouwjaarklasse op standdata.

18 17 van Karakteristieken woningtype De verdeling van de aantallen afgegeven energielabels per woningtype op standdatum ziet er als volgt uit. Tussenw oning Appartement Woningtype Hoekw oning Onbekend ^1 Kap Vrijstaand Aantal labels Figuur 17: Aantallen afgegeven energielabels (cumulatief) per woningtype op standdatum De aantallen woningen met een energielabel zijn tevens afgezet tegen de totale woningvoorraad in Nederland. Het overzicht hiervan wordt in onderstaande figuur gegeven. Woningtype Totale woningvoorraad Gelabelde woningen % gelabelde woningen Appartement % Tussenwoning % Hoekwoning % Onbekend % 2^1 Kap % Vrijstaand % Totalen % Figuur 18: Aantallen gelabelde woningen ten opzichte van de totale woningvoorraad per woningtype op standdatum Ten opzichte van de totlae woningvoorraad komt de hoogste dichtheid aan gelabelde woningen voor bij het woningtype appartement, gevolgd door hoek- en tussenwoningen. De laagste dichtheid komt voor bij vrijstaande en 2 onder 1 kapwoningen.

19 18 van 21 Hieronder wordt de toename van de aantallen afgegeven labels per woningtype gegeven over de gehele onderzoeksperiode Aantal labels Tussenw oning Appartement Hoekw oning Onbekend 2^1 Kap Vrijstaand Standdatum Figuur 19: Verloop van de aantallen afgegeven energielabels (cumulatief) per woningtype op standdata. Indien de aantallen worden geïndexeerd naar de vroegste standdatum , zoals in onderstaande figuur, dan blijkt dat de sterkste stijger het woningtype vrijstaand betreft. De minste stijging vindt plaats bij appartementen, hoek- en tussenwoningen Index Tussenw oning Appartement Hoekw oning Onbekend 2^1 Kap Vrijstaand Standdatum Figuur 20: Verloop van de geïndexeerde aantallen afgegeven energielabels (cumulatief) per woningtype op standdata. (Index: 100 op )

20 De gemiddelde energie-indexen per woningtype zien er als volgt uit. 19 van 21 2,50 2,00 1,99 1,87 1,84 1,83 1,80 1,74 Gemiddelde EI 1,50 1,00 0,50 0,00 2^1 Kap Vrijstaand Appartement Onbekend Hoekwoning Tussenwoning Woningtype Figuur 21: Gemiddelde energie-index van gelabelde woningen per woningtype op standdatum Opvallend is dat de gemiddelde energie-index van vrijstaande woningen gunstiger is dan die van 2^1 kap woningen Tevens valt op dat appartementen een ongunstigere energie-index hebben dan tussenwoningen. Het verloop van de gemiddelde energie-indexen per woningtype tijdens de onderzoeksperiode ziet er als volgt uit. 2,5 Gemiddelde EI 2 1,5 1 0, Tussenwoning Appartement Hoekwoning Onbekend 2^1 Kap Vrijstaand Woningtype Figuur 22: Verloop van de gemiddelde energie-index van gelabelde woningen per woningtype op standdata.

21 20 van 21 4 Conclusies Kadaster heeft een analyse uitgevoerd naar de eigendomssituatie van woningen met een geldig energielabel gedurende de periode tot en met De analyse is uitgevoerd door de gegevens van de landelijke beheervoorziening energielabels te combineren met verschillende openbare en kadastrale registraties. De basisresultaten zijn opgenomen in een separaat geleverd Excel-bestand. Daarnaast zijn geaggregeerde resultaten en karakteristieken uitgewerkt in relatie tot labelklasse, eigendomssituatie, bouwjaarklassen woningtype. Uit de resultaten kunnen de volgende conclusies worden getrokken: In 2012 zijn er voor woningen energielabels afgegeven. Aan het eind van de onderzoeksperiode op standdatum zijn er in totaal woningen met een geregistreerd energielabel. Dit is 30% van de totale woningvoorraad in Nederland. De gemiddelde energie-index van alle gelabelde woningen bedraagt 1,80 en valt daarmee binnen labelklasse D. Het grootste deel van de tot en met afgegeven energielabels (58%) valt in labelklassen C en D. Tijdens de onderzoeksperiode verandert de relatieve verdeling van aantallen labels per labelklasse. Het relatieve aandeel van labels B, C neemt toe met de tijd en het relatieve aandeel van de meer ongunstige labels E en F neemt af met de tijd. De gelabelde woningen betreffen hoofdzakelijk huurwoningen van corporaties (83%) en in veel mindere mate door particulieren verhuurde woningen (5%) en door eigenaren bewoonde woningen (4%). De grootste stijging in gelabelde woningen vindt plaats bij de eigendomssituaties huur investeringsmaatschappijen en overige NNP, huur particulier en eigenaar bewoner. Huurwoningen van corporaties hebben de meest gunstige gemiddelde energie-index (1,80). Door particulieren verhuurde woningen hebben gemiddeld de minst gunstige energie-index (1,90). Van de gelabelde woningen valt een groot deel in de bouwjaarklasse (44%) gevolgd door bouwjaarklassen (25%) en (20%). Ten opzichte van de totale Nederlandse woningvoorraad worden de hoogste dichtheden aan labels gevonden in de bouwjaarklassen en Gelabelde woningen hebben sinds bouwjaarklasse een gunstigere gemiddelde energie-index naarmate de bouwjaarklasse recenter is. Echter, de gemiddelde energieindex van woningen uit de oudste bouwjaarklasse (t/m 1945) is iets gunstiger dan die van woningen gebouwd in de periode daarna ( ). Het grootste deel van de gelabelde woningen bestaat uit appartementen (36%) en tussenwoningen (35%). Ten opzichte van de totale Nederlandse woningvoorraad worden de hoogste dichtheden aan gelabelde woningen gevonden bij het woningtype appartement (40%), gevolgd door hoek- (33%) en tussenwoningen (31%). De sterkste stijger tijdens de onderzoeksperiode betreft het woningtype vrijstaand, gevolgd door 2^1 kap. Opvallend is dat de gemiddelde energie-index van vrijstaande woningen (1,87) gunstiger is dan die van 2^1 kap woningen (1,99). Verder is het opvallend dat de gemiddelde energie-index van tussenwoningen (1,74) gunstiger is dan die van appartementen (1,84).

22 21 van 21 5 Bijlage: Beschrijving basisresultaten De basisresultaten van de analyse worden separaat geleverd in een Excel-bestand. In het bestand is per standdatum is een tabblad aangemaakt waarin de gegevens van alle voorafgaande jaren zijn opgenomen. De basisgegevens zijn in de bijbehorende kolommen geplaatst. De namen en beschrijving van de kolommen wordt hieronder gegeven. Naam kolom Omschrijving Label Labelklasse: A++ tot en met G Eigendomssituatie Eigendomssituatie: huur corporatie, huur investeringsmaatschappij (BV s en NV s), huur overige NNP, huur particulier, eigenaar bewoner Bouwjaarklasse Bouwjaarklassen: tm 1945, , , , 2006-nu, onbekend Woningtype Woningtypen: vrijstaand, 2^1kap, hoekwoning, tussenwoning, appartement, onbekend Aantal labels cumulatief Het aantal labels dat in deze combinatie tot standdatum is afgegeven % Totaal aantal labels % van het totaal aantal afgegeven labels tot standdatum Gemiddelde energie index De gemiddelde energie-index van de labels die in deze combinatie tot standdatum zijn afgegeven Aantal labels vgj Het aantal labels dat alleen in het voorafgaande jaar van standdatum in deze combinatie is afgegeven. Bijvoorbeeld 50 labels op standdatum betekent dat er over het jaar labels in deze combinatie zijn afgegeven. Gemiddelde energie index vgj De gemiddelde energie-index van de labels die alleen in het voorafgaande jaar van standdatum in deze combinatie zijn afgegeven. Bijvoorbeeld 1,84 op standdatum betekent dat de in het jaar 2011 afgegeven labels een gemiddelde energie-index hebben van 1,84. Gezien de mogelijke uitsplitsingen naar labelklasse, eigendomssituatie, bouwjaar en woningtype zijn er in theorie 1512 verschillende combinaties mogelijk waarvan de aantallen labels en gemiddelde energie-indexen kunnen worden bepaald. In de praktijk blijkt dat er op standdatum slechts 835 combinaties voorkomen waarbij energielabels zijn geregistreerd. In de hierop volgende jaren neemt het aantal combinaties toe tot 1355 op standdatum In het Excel bestand zijn alleen de combinaties opgenomen waarvoor energielabels zijn afgegeven.

Verschillenanalyse methodewijziging Eigendom woningen

Verschillenanalyse methodewijziging Eigendom woningen Paper Verschillenanalyse methodewijziging Eigendom woningen Januari 217 CBS Centraal Bureau voor de Statistiek Verschillenanalyse methodewijziging Eigendom woningen, 1 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Belangrijkste

Nadere informatie

Rapport Monitoring convenant particuliere huur

Rapport Monitoring convenant particuliere huur Rapport Monitoring convenant particuliere huur Versie 1.5 Datum december 2017 Status definitief Inhoud 1 Inleiding... 4 2 Introductie op het convenant... 5 2.1 Achtergrond 5 2.2 Uitgangspunten monitoring

Nadere informatie

Vastgoedbericht november 2009

Vastgoedbericht november 2009 Vastgoedbericht november 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

WONINGRAPPORT. Adres: Datum aanmaak rapport:

WONINGRAPPORT. Adres: Datum aanmaak rapport: WONINGRAPPORT Adres: Datum aanmaak rapport: juni 2009 Inhoudsopgave Bladzijde 1. Kadastrale informatie 1.1. Situatiekaart 1.2. Kadastraal bericht object 1.3. Uittreksel kadastrale kaart 2. Gegevens woning

Nadere informatie

Woningmarktanalyse Gooise Meren

Woningmarktanalyse Gooise Meren Woningmarktanalyse Gooise Meren Op basis van WOZ en BAG gegevens Versie Kerngegevens Woningmarktanalyse Gooise Meren De in dit rapport gepresenteerde analyses zijn gemaakt met behulp van gemeentelijke

Nadere informatie

Vastgoedbericht augustus 2009

Vastgoedbericht augustus 2009 Vastgoedbericht augustus 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Vastgoedbericht november 2008

Vastgoedbericht november 2008 22 december 20 Vastgoedbericht november 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex,

Nadere informatie

Vastgoedbericht december 2009

Vastgoedbericht december 2009 Vastgoedbericht december 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Aandachtspunten. Houdbaarheid convenant energiebesparing huursector

Aandachtspunten. Houdbaarheid convenant energiebesparing huursector 6 Aandachtspunten Houdbaarheid convenant energiebesparing huursector Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Zes aandachtspunten houdbaarheid convenant energiebesparing huursector 3 1 De Energie-Index van bestaande

Nadere informatie

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Den Haag. Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt regio Den Haag

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Den Haag. Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt regio Den Haag Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt regio Den Haag Sprekende Cijfers pagina 1 van 5 regio Den Haag oktober 2012 Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Den Haag Inleiding Voor u ligt het derde kwartaalbericht

Nadere informatie

Vastgoedbericht april 2009

Vastgoedbericht april 2009 20 mei 20 Vastgoedbericht april 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal

Nadere informatie

Vastgoedbericht juli 2009

Vastgoedbericht juli 2009 21 augustus 20 Vastgoedbericht juli 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het

Nadere informatie

Woningvoorraad naar eigendom,

Woningvoorraad naar eigendom, Indicator 15 juli 2014 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Op 1 januari 2013 waren er 7,4

Nadere informatie

Vastgoedbericht oktober 2008

Vastgoedbericht oktober 2008 21 november 20 Vastgoedbericht oktober 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex en

Nadere informatie

Vastgoedbericht juni 2009

Vastgoedbericht juni 2009 Vastgoedbericht juni 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Vastgoedbericht oktober 2009

Vastgoedbericht oktober 2009 20 november 20 Vastgoedbericht oktober 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex,

Nadere informatie

Vastgoedbericht mei 2009

Vastgoedbericht mei 2009 Vastgoedbericht mei 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente Alphen aan den Rijn

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente Alphen aan den Rijn Woningmarktrapport 3e kwartaal 217 Gemeente Alphen aan den Rijn Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 12 Aantal verkocht 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Leegstand woningen, 2012 Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving (

Leegstand woningen, 2012 Gepubliceerd op Compendium voor de Leefomgeving ( Indicator 18 oktober 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Op 1 januari 2012 stonden 350

Nadere informatie

Kernprofiel Axel mei 2018

Kernprofiel Axel mei 2018 Kernprofiel Axel mei 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Demografie 1. Inwoneraantal 2. Migratie 3. Geboorten en sterftes 4. Huishoudens 5. Bevolkingsopbouw 6. Huishoudenssamenstelling 7. Prognoses 3. Wonen

Nadere informatie

Woningmarktrapport 4e kwartaal 2015. Gemeente Amsterdam

Woningmarktrapport 4e kwartaal 2015. Gemeente Amsterdam Woningmarktrapport 4e kwartaal 215 Gemeente Amsterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 3 Aantal verkocht 25 2 15 1 5 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 1e kwartaal

Nadere informatie

Energielabel onderzoek Wijksteunpunten Wonen, mei 2011

Energielabel onderzoek Wijksteunpunten Wonen, mei 2011 Energielabel onderzoek Wijksteun Wonen, mei 2011 De conclusies Het Stedelijk Bureau heeft onderzocht wat de gevolgen zijn van de invoering van het energielabel in het Woning Waardering Systeem (WWS) voor

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente 's-gravenhage

Woningmarktrapport 3e kwartaal Gemeente 's-gravenhage Woningmarktrapport 3e kwartaal 216 Gemeente 's-gravenhage Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 12 Aantal verkocht 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e kwartaal

Nadere informatie

Vastgoedbericht juni 2008

Vastgoedbericht juni 2008 Vastgoedbericht juni 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex en het aantal verkochte

Nadere informatie

Woningmarktrapport 3e kwartaal 2015. Gemeente Rotterdam

Woningmarktrapport 3e kwartaal 2015. Gemeente Rotterdam Woningmarktrapport 3e kwartaal 215 Gemeente Rotterdam Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 9 Aantal verkocht 8 7 6 5 4 3 2 1 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement 4e kwartaal

Nadere informatie

WOZ-waardes Woningvoorraad naar Eigendom en Regio 2015 en 2017

WOZ-waardes Woningvoorraad naar Eigendom en Regio 2015 en 2017 WOZ-waardes Woningvoorraad naar Eigendom en Regio 2015 en 2017 CBS, Centrum voor Beleidsstatistiek Oktober, 2018 Inhoud Onderdeel 1 BZK Voorraad 2015 NL Totale en gemiddelde WOZ-waarde van de woningvoorraad

Nadere informatie

Microdata-middag. Kenmerken woning gebruik registers. Gelske van Daalen 1 november 2018

Microdata-middag. Kenmerken woning gebruik registers. Gelske van Daalen 1 november 2018 Microdata-middag Kenmerken woning gebruik registers Gelske van Daalen 1 november 2018 Wat kunnen we met registers? 2 Regulier gepubliceerde woningvariabelen obv registers: Woningvoorraad Mutaties woningvoorraad

Nadere informatie

e kwartaal. Rapport Nederland. Inhoud rapport:

e kwartaal. Rapport Nederland. Inhoud rapport: Rapport Nederland 2010 1 e kwartaal Inhoud rapport: Gedwongen verkopen t.o.v. eigenwoningbezit Prijsontwikkeling per kwartaal Transacties op kwartaalbasis Prijsontwikkeling op jaarbasis Transacties op

Nadere informatie

Vastgoedbericht mei 2010

Vastgoedbericht mei 2010 Vastgoedbericht mei 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Documentatierapport Objecten met energielabels (OBJECTENERGIELABELSTAB)

Documentatierapport Objecten met energielabels (OBJECTENERGIELABELSTAB) Centraal Bureau voor de Statistiek Centrum voor Beleidsstatistiek Documentatierapport Objecten met energielabels (OBJECTENERGIELABELSTAB) Datum: 24 september 2014 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten

Nadere informatie

Bijlage II Het Vijvermodel

Bijlage II Het Vijvermodel Bijlage II Het Vijvermodel Wat biedt het Vijvermodel? Het vijvermodel biedt inzicht in de ontwikkeling van het woning per kwartaal. Onder staat het aantal woningen, dat halverwege een kwartaal te koop

Nadere informatie

Kernprofiel Sas van Gent

Kernprofiel Sas van Gent Kernprofiel Sas van Gent Jan 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Demografie 1. Inwoneraantal 2. Migratie 3. Geboorten en sterftes 4. Huishoudens 5. Bevolkingsopbouw 6. Huishoudenssamenstelling 7. Prognoses

Nadere informatie

e kwartaal. Woningmarktrapport provincie Utrecht. Inhoud rapport:

e kwartaal. Woningmarktrapport provincie Utrecht. Inhoud rapport: Woningmarktrapport provincie Utrecht 2007 4 e kwartaal Inhoud rapport: Prijsontwikkeling per kwartaal Transacties op kwartaalbasis Prijsontwikkeling op jaarbasis Transacties op jaarbasis Verdeling naar

Nadere informatie

Gemiddelde koopsom augustus stijgt met 3,19%

Gemiddelde koopsom augustus stijgt met 3,19% 24 tember 20 Gemiddelde koopsom ustus stijgt met 3,19% Woningwaarde-index Kadaster ustus stijgt naar 298.8 De Woningwaarde-index van het Kadaster is in de maand ustus 298,8 tegeer 295,6 in i 20. Een stijging

Nadere informatie

Vastgoedbericht december 2010

Vastgoedbericht december 2010 Vastgoedbericht december 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Vastgoedbericht juli 2010

Vastgoedbericht juli 2010 19 augustus 20 Vastgoedbericht juli 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het

Nadere informatie

Woningmarktmonitor provincie Utrecht: de staat van de woningmarkt medio 2014

Woningmarktmonitor provincie Utrecht: de staat van de woningmarkt medio 2014 DATUM 7 december 2014 PROJECTNUMMER 3400.106 OPDRACHTGEVER Woningmarktmonitor provincie : de staat van de woningmarkt medio 2014 Inleiding Afgelopen maand is er een nieuwe update uitgevoerd van de Woningmarktmonitor

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting Woningrapport

Uitgebreide toelichting Woningrapport Uitgebreide toelichting Woningrapport 1. Kadastrale informatie 1.1. Situatiekaart. Op de situatiekaart vindt u de ligging van de woning afgebeeld op de TOPmap kaart. Dit is een vereenvoudigde topografische

Nadere informatie

Woningvoorraad naar bouwjaar en woningtype, 2014

Woningvoorraad naar bouwjaar en woningtype, 2014 Indicator 12 januari 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Op 1 januari 2014 waren er ruim

Nadere informatie

Kernprofiel Sas van Gent

Kernprofiel Sas van Gent Kernprofiel Sas van Gent mei 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Demografie 1. Inwoneraantal 2. Migratie 3. Geboorten en sterftes 4. Huishoudens 5. Bevolkingsopbouw 6. Huishoudenssamenstelling 7. Prognoses

Nadere informatie

Vastgoedbericht september 2010

Vastgoedbericht september 2010 Vastgoedbericht september 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Vastgoedbericht april 2010

Vastgoedbericht april 2010 Vastgoedbericht april 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Documentatierapport Energieverbruik

Documentatierapport Energieverbruik Centraal Bureau voor de Statistiek Centrum voor Beleidsstatistiek Documentatierapport Energieverbruik Datum: 17 januari 2014 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door het onderzoeksbureau

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 1e kwartaal Gemeente Beverwijk

Woningmarktrapport - 1e kwartaal Gemeente Beverwijk Woningmarktrapport - 1e kwartaal 215 Gemeente Beverwijk Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 45 Aantal verkocht 4 35 3 25 2 15 1 5 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

WOZ- REFERENTIERAPPORT

WOZ- REFERENTIERAPPORT WOZ- REFERENTIERAPPORT Van Essendijk 105 te 'S-GRAVENHAGE 17 juni 2019 Ingevoerde gegevens Adres Woningtype Van Essendijk 105 te 'S-GRAVENHAGE Tussen-/schakelwoning Perceelgrootte 138 m² Bouwjaar 2001

Nadere informatie

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q2 Woningmarkt Regio Den Haag. Sprekende Cijfers / Woningmarkt regio Den Haag

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q2 Woningmarkt Regio Den Haag. Sprekende Cijfers / Woningmarkt regio Den Haag Sprekende Cijfers 2012-2 / Woningmarkt regio Den Haag Sprekende Cijfers pagina 1 van 5 regio Den Haag juli 2012 Kwartaalbericht Q2 Woningmarkt Regio Den Haag Inleiding Voor u ligt het tweede kwartaalbericht

Nadere informatie

januari 2007 Woningwaarde-index Kadaster (Nederland alle woningen jan 1995 = 100)

januari 2007 Woningwaarde-index Kadaster (Nederland alle woningen jan 1995 = 100) Persbericht Datum 14 20 augustus februari 2007 20 Gemiddelde koopsom januari stijgt met 2,21% Woningwaarde-index Kadaster januari stijgt tot 290,8 De Woningwaarde-index van het Kadaster is in de maand

Nadere informatie

e kwartaal. Rapport gemeente Bloemendaal. Inhoud rapport:

e kwartaal. Rapport gemeente Bloemendaal. Inhoud rapport: Rapport gemeente Bloemendaal 2010 1 e kwartaal Inhoud rapport: Prijsontwikkeling per kwartaal Transacties op kwartaalbasis Prijsontwikkeling op jaarbasis Transacties op jaarbasis Verdeling naar koopsomklassen

Nadere informatie

e kwartaal. Rapport regio Achterhoek. Inhoud rapport:

e kwartaal. Rapport regio Achterhoek. Inhoud rapport: Rapport regio 2014 4 e kwartaal Inhoud rapport: Prijsontwikkeling per kwartaal Transacties op kwartaalbasis Prijsontwikkeling op jaarbasis Transacties op jaarbasis Verdeling naar koopsomklassen Transacties

Nadere informatie

Woningtypering. Verschillende woningtypes We onderscheiden verschillende woningtypes, namelijk:

Woningtypering. Verschillende woningtypes We onderscheiden verschillende woningtypes, namelijk: Woningtypering Met Woningtypering krijgt u inzicht in het type woningen in uw adressenbestand. Inzicht in het woningtype is onmisbaar bij bijvoorbeeld het vaststellen van een verzekeringspremie of het

Nadere informatie

Vastgoedbericht augustus 2010

Vastgoedbericht augustus 2010 Vastgoedbericht augustus 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Vastgoedbericht november 2010

Vastgoedbericht november 2010 21 december 20 Vastgoedbericht november 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex,

Nadere informatie

Vastgoedbericht oktober 2010

Vastgoedbericht oktober 2010 Vastgoedbericht oktober 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Woningmarktrapport - 4e kwartaal Gemeente s-hertogenbosch

Woningmarktrapport - 4e kwartaal Gemeente s-hertogenbosch Woningmarktrapport - 4e kwartaal 214 Gemeente s-hertogenbosch Aantal verkochte woningen naar type (NVM) 2 Aantal verkocht 18 16 14 12 1 8 6 4 2 Tussenwoning Hoekwoning Twee onder één kap Vrijstaand Appartement

Nadere informatie

Kernprofiel Zuiddorpe

Kernprofiel Zuiddorpe Kernprofiel Zuiddorpe Jan 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Demografie 1. Inwoneraantal 2. Migratie 3. Geboortes en sterftes 4. Huishoudens 5. Bevolkingsopbouw 6. Huishoudenssamenstelling 7. Prognoses

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering methode Eigendomsbepaling. F. Faqiri

Kwaliteitsverbetering methode Eigendomsbepaling. F. Faqiri Kwaliteitsverbetering methode Eigendomsbepaling F. Faqiri Inhoud Statistiek eigendom Aanleiding/Doel Huidige methode Nieuwe methode Bewoonde woningen Onbewoonde woningen Eigenaar onbekend Verschillen;

Nadere informatie

Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2007

Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2007 Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2007 De prijs van de gemiddelde verkochte woning stijgt met 1,2% in het 4 e kwartaal van 2007. De stijging van de prijs per m 2 is met 0,3% veel lager. De stijging

Nadere informatie

Documentatierapport Elektriciteits- en aardgasverbruik van particuliere woningen (ENERGIEVERBRUIKTAB)

Documentatierapport Elektriciteits- en aardgasverbruik van particuliere woningen (ENERGIEVERBRUIKTAB) Centrum voor Beleidsstatistiek en Microdata Services Documentatierapport Elektriciteits- en aardgasverbruik van particuliere woningen (ENERGIEVERBRUIKTAB) Datum: 8 februari 2016 Bronvermelding Publicatie

Nadere informatie

Microdata Services. Documentatie Eigendom en eigenaar van woningen (EIGENDOMTAB)

Microdata Services. Documentatie Eigendom en eigenaar van woningen (EIGENDOMTAB) Documentatie Eigendom en eigenaar van woningen (EIGENDOMTAB) Datum: 13 februari 2019 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling of de opdrachtgever op eigen titel.

Nadere informatie

CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch

CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Maart 2013 2 Samenvatting In deze monitor staat de CO2-uitstoot beschreven in de gemeente s-hertogenbosch. Een gebruikelijke manier om de

Nadere informatie

Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2008

Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2008 1998-2 1998-4 1999-2 1999-4 2000-2 2000-4 2001-2 2001-4 2002-2 2002-4 2003-2 2003-4 2004-2 2004-4 2005-2 2005-4 2006-2 2006-4 2007-2 2007-4 2008-2 2008-4 Bijlage I: Woningmarktcijfers 4 e kwartaal 2008

Nadere informatie

Woningmarktmonitor provincie Gelderland: ontwikkelingen koop- en huurmarkt

Woningmarktmonitor provincie Gelderland: ontwikkelingen koop- en huurmarkt DATUM 7 maart 2017 PROJECTNUMMER 3000.110/G OPDRACHTGEVER Provincie Gelderland Woningmarktmonitor provincie Gelderland: ontwikkelingen koop- en huurmarkt Inleiding In 2015 heeft de provincie Gelderland

Nadere informatie

Regio Midden-Limburg. Woningvoorraad. Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep

Regio Midden-Limburg. Woningvoorraad. Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale doelgroep Woonwensen: Jongeren

Nadere informatie

Susteren-Heide - gemeente Echt-Susteren

Susteren-Heide - gemeente Echt-Susteren - gemeente Echt-Susteren Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale

Nadere informatie

Kernprofiel Zuiddorpe

Kernprofiel Zuiddorpe Kernprofiel Zuiddorpe mei 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Demografie 1. Inwoneraantal 2. Migratie 3. Geboortes en sterftes 4. Huishoudens 5. Bevolkingsopbouw 6. Huishoudenssamenstelling 7. Prognoses

Nadere informatie

Vastgoedbericht juni 2010

Vastgoedbericht juni 2010 Vastgoedbericht juni 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex, het aantal verkochte

Nadere informatie

Peij-Slek - gemeente Echt-Susteren

Peij-Slek - gemeente Echt-Susteren - gemeente Echt-Susteren Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale

Nadere informatie

Lichte toename jaar en kinderen 0-14

Lichte toename jaar en kinderen 0-14 Tabel 1 Bevolking naar leeftijd 1.1.2013 leeftijd Sliedrecht 2010 Sliedrecht 2013 % 0-14 4424 4526 18,6 15-24 2937 2951 12,1 25-44 6369 6330 26,0 45-64 6174 6137 25,2 65-74 2162 2368 9,7 75 jaar e.o. 1987

Nadere informatie

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt regio Apeldoorn Sprekende Cijfers

Sprekende Cijfers 2012-3 / Woningmarkt regio Apeldoorn Sprekende Cijfers Sprekende Cijfers Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Regio Apeldoorn pagina 1 van 9 regio Apeldoorn oktober 2012 Inleiding De woningmarkt in de regio Apeldoorn blijft, net zoals elders in Nederland, ook in

Nadere informatie

Kengetallen woningtoewijzing in de gemeente Utrecht

Kengetallen woningtoewijzing in de gemeente Utrecht Kengetallen woningtoewijzing in de gemeente Utrecht Stand van zaken zomer 2014 Inleiding Op dit moment volstrekt zich een grote verandering binnen de sociale huursector. Dit is het gevolg van het huidige

Nadere informatie

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Gemeente Deventer. Sprekende Cijfers / Woningmarkt gemeente Deventer

Sprekende Cijfers. Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Gemeente Deventer. Sprekende Cijfers / Woningmarkt gemeente Deventer Sprekende Cijfers pagina 1 van 8 Gemeente Deventer oktober 2012 Kwartaalbericht Q3 Woningmarkt Gemeente Deventer Inleiding Voor u ligt het derde kwartaalbericht van 2012 over de woningmarkt in Deventer.

Nadere informatie

Dieteren - gemeente Echt-Susteren

Dieteren - gemeente Echt-Susteren - gemeente Echt-Susteren Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale

Nadere informatie

Microdataservices. Documentatierapport Woningen: koop en huur (EIGENDOMTAB) vanaf 2012

Microdataservices. Documentatierapport Woningen: koop en huur (EIGENDOMTAB) vanaf 2012 Documentatierapport Woningen: koop en huur (EIGENDOMTAB) vanaf 2012 Datum:6 december 2016 Bronvermelding Publicatie van uitkomsten geschiedt door de onderzoeksinstelling of de opdrachtgever op eigen titel.

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo. 3e kwartaal 2013

Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo. 3e kwartaal 2013 Regionale Analyse Regio 71 Eindhoven eo 3e kwartaal 2013 NVM Data & Research 10-10-2013 Gebiedsindeling: Regio 71 Eindhoven eo Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Best Alle plaatsen Eindhoven Alle plaatsen

Nadere informatie

Het gebruik van data om slim en snel wijken te verduurzamen. Paola Huijding (Platform31) Ramona van Marwijk (Kadaster) Manon van Middelkoop (CBS)

Het gebruik van data om slim en snel wijken te verduurzamen. Paola Huijding (Platform31) Ramona van Marwijk (Kadaster) Manon van Middelkoop (CBS) Het gebruik van data om slim en snel wijken te verduurzamen Paola Huijding (Platform31) Ramona van Marwijk (Kadaster) Manon van Middelkoop (CBS) Het komend uur in vogelvlucht Inleiding CBS, Kadaster en

Nadere informatie

Koningsbosch - gemeente Echt-Susteren

Koningsbosch - gemeente Echt-Susteren - gemeente Echt-Susteren Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 62 Oss eo. 2e kwartaal 2013

Regionale Analyse Regio 62 Oss eo. 2e kwartaal 2013 Regionale Analyse Regio 62 Oss eo 2e kwartaal 2013 NVM Data & Research 11-7-2013 Gebiedsindeling: Regio 62 Oss eo Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Oss Alle plaatsen Maasdonk Alle plaatsen Landerd Alle plaatsen

Nadere informatie

Ospel - gemeente Nederweert

Ospel - gemeente Nederweert - gemeente Nederweert Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale doelgroep

Nadere informatie

Sint Joost - gemeente Echt-Susteren

Sint Joost - gemeente Echt-Susteren - gemeente Echt-Susteren Woningvoorraad Doelgroepen: Totaal Doelgroepen: Sociale doelgroep Kwantitatieve behoefte: Totaal Kwantitatieve behoefte: Sociale doelgroep Woonwensen: Totaal Woonwensen: Sociale

Nadere informatie

Kernprofiel Koewacht

Kernprofiel Koewacht Kernprofiel Koewacht mei 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Demografie 1. Inwoneraantal 2. Migratie 3. Geboortes en sterftes 4. Huishoudens 5. Bevolkingsopbouw 6. Huishoudenssamenstelling 7. Prognoses

Nadere informatie

Jaaroverzicht verkochte particuliere woningen 2009

Jaaroverzicht verkochte particuliere woningen 2009 Persbericht Apeldoorn, 21 januari 2010 Jaaroverzicht verkochte particuliere woningen 2009 1 Koopsom 1 : Gemiddelde koopsom daalt in 2009 met 6,54% De gemiddelde koopsom voor woningen is in 2009 gedaald.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen BRL9500

Veelgestelde vragen BRL9500 Veelgestelde vragen BRL9500 1. Waarom de BRL9500? Bedrijven die energieprestatiecertificaten ofwel energielabels voor gebouwen willen gaan afgeven zullen zich verplicht moeten certificeren voor BRL9500.

Nadere informatie

Kernprofiel Zaamslag

Kernprofiel Zaamslag Kernprofiel Zaamslag mei 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Demografie 1. Inwoneraantal 2. Migratie 3. Geboortes en sterftes 4. Huishoudens 5. Bevolkingsopbouw 6. Huishoudenssamenstelling 7. Prognoses

Nadere informatie

Jaaroverzicht verkochte particuliere woningen 2010

Jaaroverzicht verkochte particuliere woningen 2010 Persbericht Apeldoorn, 20 januari 2011 Jaaroverzicht verkochte particuliere woningen 2010 1 Koopsom 1 : Gemiddelde koopsom gestegen in 2010 met 0,53% De gemiddelde koopsom voor woningen is in 2010 gestegen.

Nadere informatie

Wonen in Schildersbuurt

Wonen in Schildersbuurt Woningvoorraad Wonen in Schildersbuurt De wijk Schildersbuurt ligt in stadsdeel 5 Centrum en heeft 31.639 inwoners. Woningvoorraad De gemeente telde op 1 januari 2016 252.508 woningen. Wijk: 29 Schildersbuurt

Nadere informatie

Wonen in Schildersbuurt-Noord

Wonen in Schildersbuurt-Noord Woningvoorraad Wonen in Schildersbuurt-Noord De buurt Schildersbuurt-Noord ligt in stadsdeel 5 Centrum en heeft 10.016 inwoners. Woningvoorraad De gemeente telde op 1 januari 2016 252.508 woningen. Buurt:

Nadere informatie

Woningmarktmonitor provincie Utrecht; ontwikkelingen koop- en huurmarkt Inleiding. Koopmarkt: stijgende prijzen en afnemend aanbod

Woningmarktmonitor provincie Utrecht; ontwikkelingen koop- en huurmarkt Inleiding. Koopmarkt: stijgende prijzen en afnemend aanbod DATUM 24 mei 218 PROJECTNUMMER 34.17 OPDRACHTGEVER Woningmarktmonitor provincie ; ontwikkelingen koop- en huurmarkt Inleiding Eind maart is de provinciale woningmarkt ge-update waarbij de ontwikkelingen

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 70 Tilburg Oirschot. 2e kwartaal 2012

Regionale Analyse Regio 70 Tilburg Oirschot. 2e kwartaal 2012 Regionale Analyse Regio 70 Tilburg Oirschot 2e kwartaal 2012 NVM Data & Research 12-7-2012 Gebiedsindeling: Regio 70 Tilburg Oirschot Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Goirle Alle plaatsen Haaren Biezenmortel

Nadere informatie

Monitor Woningvoorraad Purmerend 2018

Monitor Woningvoorraad Purmerend 2018 Monitor Woningvoorraad Purmerend 2018 Wat gebeurde er in 2017 In 2017 zijn er 163 woningen toegevoegd en 41 woningen onttrokken voor verbouw of nieuwbouw Mutaties woningvoorraad 2017 (BAG) opleveringen

Nadere informatie

CBS, Syswov Koop Huur

CBS, Syswov Koop Huur Provincie Gelderland Woningvoorraad De meeste woningen die wij op de lange termijn nodig hebben staan er nu al. De focus verschuift steeds meer van nieuwbouw naar het benutten van kansen en mogelijkheden

Nadere informatie

Woningmarktmonitor provincie Utrecht; de staat van de woningmarkt medio 2018

Woningmarktmonitor provincie Utrecht; de staat van de woningmarkt medio 2018 Woningmarktmonitor provincie ; de staat van de woningmarkt medio 218 1 Inleiding In september 218 heeft er een update plaatsgevonden van de cijfers van de provinciale woningmarktmonitor. In deze factsheet

Nadere informatie

CBS, Syswov Koop Huur Sociale huur

CBS, Syswov Koop Huur Sociale huur Provincie Gelderland Woningvoorraad De meeste woningen die wij op de lange termijn nodig hebben staan er nu al. De focus verschuift steeds meer van nieuwbouw naar het benutten van kansen en mogelijkheden

Nadere informatie

Wonen. Woningvoorraad. De buurt Nieuw Waldeck ligt in stadsdeel 1 Loosduinen en heeft inwoners.

Wonen. Woningvoorraad. De buurt Nieuw Waldeck ligt in stadsdeel 1 Loosduinen en heeft inwoners. Wonen De buurt Nieuw Waldeck ligt in stadsdeel 1 Loosduinen en heeft 7.055 inwoners. Woningvoorraad De gemeente telde op 1 januari 2011 237.789 woningen, Buurt: 40 Nieuw Waldeck telde op dat moment 3.232

Nadere informatie

Doelgroepen TREND A variant

Doelgroepen TREND A variant Doelgroepen TREND A variant Kleidum Socrates 2013 Doelgroepen 3 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 5 1.1 Doelgroepen en Socrates... 5 1.2 Werkgebieden... 6 2 Doelgroepen en bereikbare voorraad... 7 2.1 Ontwikkeling

Nadere informatie

Zicht op de Gelderse koopmarkt

Zicht op de Gelderse koopmarkt Zicht op de Gelderse koopmarkt Cijfers ontwikkelingen op de koopmarkt eerste helft 218 In september 218 is de Gelderse woningmarktmonitor geactualiseerd met de laatste cijfers over de koopmarkt. Per regio

Nadere informatie

Regionale Analyse Regio 38 het Gooi. 1e kwartaal 2012

Regionale Analyse Regio 38 het Gooi. 1e kwartaal 2012 Regionale Analyse Regio 38 het Gooi 1e kwartaal 2012 NVM Data & Research 5-4-2012 Gebiedsindeling: Regio 38 het Gooi Gemeenten: Waarvan de plaatsen: Baarn Alle plaatsen Eemnes Alle plaatsen Loenen Nigtevecht

Nadere informatie

Eigendomsverhoudingen woningmarkt 2016

Eigendomsverhoudingen woningmarkt 2016 Eigendomsverhoudingen woningmarkt 2016 CBS, Centrum voor Beleidsstatistiek Mei, 2018 Inhoud Onderdeel 1 BZK Woningvoorraadmutaties 2016 NL Woningvoorraadmutaties verblijfsobjecten naar eigendom in Nederland,

Nadere informatie

Persbericht woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2018 NVM afdeling t Gooi. Huizen, 11 oktober Geachte heer, mevrouw,

Persbericht woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2018 NVM afdeling t Gooi. Huizen, 11 oktober Geachte heer, mevrouw, Persbericht woningmarktcijfers 3 e kwartaal 2018 NVM afdeling t Gooi Huizen, 11 oktober 2018 Geachte heer, mevrouw, Donderdag 11 oktober 2018, zijn na 10.00 uur de marktcijfers bekend gemaakt van het 3

Nadere informatie

Jaaroverzicht vastgoedbericht 2008

Jaaroverzicht vastgoedbericht 2008 Jaaroverzicht vastgoedbericht 2008 1 Koopsom 1 : Gemiddelde koopsom stijgt in 2008 met 2,65% De gemiddelde koopsom voor woningen is in 2008 gestegen. Met 254.918,- is er sprake van een stijging van 2,65%.

Nadere informatie

Energielabels van woningen,

Energielabels van woningen, Indicator 30 april 2014 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Per 1 april 2014 waren bijna 2,5

Nadere informatie