Infosessie: Werken in de audiovisuele sector. vrijdag 8 februari 13

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Infosessie: Werken in de audiovisuele sector. vrijdag 8 februari 13"

Transcriptie

1 Infosessie: Werken in de audiovisuele sector

2 Welke statuten bestaan er in de sector en wat zijn de gevolgen? door Wim Robberechts, zaakvoerder van Wim Robberechts & Co.

3 WIM ROBBERECHTS & Co

4

5 De beroepsvereniging van de Vlaamse audiovisuele bedrijven

6 WERKGEVERS (bedrijven met werknemers) FREELANCERS (ZIDAS). Zelfstandigen in de audiovisuele sector.

7 19 bedrijven met samen ongeveer 600 werknemers. 50 freelancers.

8 Freelancers zijn zelfstandigen die hun prestaties factureren. Zij hebben per definitie een BTW-nummer.

9 De mensen die met een bediendencontract tewerkgesteld zijn door een audiovisueel bedrijf werken onder Paritair Comité 227.

10 Paritair Comité Een paritair comité is een overlegorgaan tussen werkgevers en werknemers met het oog op het onderhandelen van de collectieve arbeidsovereenkomst. Per bedrijfstak bestaat er een paritair comité dat samengesteld is uit een gelijk aantal vertegenwoordigers van de grote vakbonden en de werkgeversorganisatie.

11 MEDIARTE Mediarte is het sociaal fonds voor de audiovisuele sector in België en wordt beheerd door de werkgeversfederaties en de vakbonden.

12

13 Ik heb mijn diploma behaald, waar kan ik nu aan de slag? Ga ik werk vinden in de audiovisuele sector?

14 Of nog vlug de laatste vakantiejob van mijn leven?

15 Wat houdt een studentenovereenkomst in? Wanneer kom ik hier voor in aanmerking? Hoeveel ga ik verdienen? Wat zijn mijn werkuren? Hoeveel mag ik werken zonder dat ik sociale bijdragen moet betalen? Kan ik mijn kinderbijslag verliezen door studentenarbeid? Heet studentenarbeid gevolgen voor mijn wachttijd?

16 1.472 per maand.

17 1.472 per maand. Max. 50 dagen

18

19 Waar kan ik aan de slag?

20 VRT / Openbare omroep Commerciële zenders Regionale zenders Televisieproducenten ( Facilitaire bedrijven Industrie Overheid

21 Freelance statuut Een zelfstandige is een persoon die een beroepsactiviteit uitoefent zonder dat hij gebonden is door een arbeidsovereenkomst of een ambtenarenstatuut. Een zelfstandige factureert zijn prestaties. Eigen boekhouding, zorgt zelf voor zijn verzekeringen enz, geen werkzekerheid, geen recht op stempelen. Eénmanszaak of vennootschap?

22 UNIZO / (startersservice)

23 Hoeveel verdient een freelancer?

24 INTERIM

25 Interimkantoren zijn commerciële organisaties. Zij verkopen de arbeidsdiensten van werkzoekenden bij werkgevers. Deze dienstverlening heet interimarbeid

26 De administratie rond indienstneming of aanwerving is voor rekening van diegene die de arbeidskrachten levert. De betaling aan de uitzendkracht gebeurt door het interimkantoor. Het interimkantoor factureert het bedrijf dat beroep doet op de uitzendkracht. Interimarbeid is voor velen de ideale manier om in het beroep in te stappen.

27 De werkaanbiedingen van interimkantoren zijn terug te vinden op de eigen websites en op de vacaturebank van de VDAB. Kandidaat interimklanten dienen zich altijd vooraf in te schrijven als werkzoekende bij de VDAB. Dit is een wettelijke verplichting om in regel te zijn met de arbeidswetgeving en om de rechten te openen binnen het stelsel van de sociale zekerheid zoals het verkrijgen van een uitkering bij werkloosheid.

28 Er zijn interimkantoren die specifiek gespecialiseerd zijn in het tewerkstellen van mensen in de artistieke sector, de zogenaamde SBK s (sociaal bureau voor kunstenaars) info :

29 Een bediendencontract

30 Een bediendencontract De proefperiode duurt veelal 6 maanden. Nadien wordt het proefcontract overgezet naar onbepaalde duur

31 Hoeveel ga ik verdienen?

32 Er is binnen PC227 een functieclassificatie met 54 referentiefuncties verdeeld in 6 klassen. In de praktijk is het zo dat het beginloon voor een starter 1675 brutto bedraagt. Het nettoloon bedraagt (klasse 1) Daarbij komt een 13de maand en vakantiegeld. Op jaarbasis verdien je bij benadering dan netto : 13,3 x 1299 = (!!! Er is nog een extra bedrijfsvoorheffing op vakantiegeld en 13de maand)

33 Extra s : GSM-tussenkomst Eco-cheques Optionele maaltijdcheques Dagvergoedingen Hospitalisatie- of groepsverzekering e.a.

34 per jaar Bij benadering werk je 1748 uren per jaar. Dan verdien je als starter netto 10,25 per uur (Theoretische berekening)

35 Kostprijs werkgever Een beginnende bediende kost aan de werkgever minstens het dubbele van jouw netto loon. We spreken dan over per jaar.

36 Raamcontract In televisieland wordt de term raamcontract gebruikt om een tijdelijk bediendencontract te omschrijven dat gebonden is aan de productieperiode van een programma of een programmareeks.

37 Stages Televisie- en filmmakers hebben wel ns gebruik gemaakt van de goede wil, de droom en de ambitie van jonge mensen. We kennen de verhalen van mensen die in technische functies als productie-assistenten, camera-assistenten enz. werden ingehuurd met figurantencontracten.

38 Onbetaalde stages Je mag (als je afgestudeerd bent) niet gratis werken voor een bedrijf. Een bedrijf mag dat niet vragen en jij mag dat niet doen. Enkel vzw s mogen met gratis vrijwilligers werken.

39 Is er werk?

40 Advies nr. 1 : Blijf niet bij de pakken zitten. Ga zelf actief op zoek naar werk. Als het moet, met een (beleefde) voet tussen de deur.

41 Gelukkig toeval

42 Multi-skilling

43 Attitude

44

45 Wat zijn de arbeidsvoorwaarden in de audiovisuele sector? door Johan Tuyaerts, CEO van Sultan Sushi.

46 HELP,&ik&werk&bij&televisie! een&visie&door&een&producent &&&&&&&&&&&&&Johan&Tuyaerts& &&Sultan&Sushi

47 Red&Sonja&(&canvas&) Comedian&vindt&Werk&(&canvas&) Fata&Morgana&(&EEN&) Dokters&van&Morgen&(&EEN&) Rok&en&Rol&(&Vitaya&) Danni&Lowinski&(&VTM&) Roeiers&zonder&Grenzen&(&2BE&) Zoo&of&Love&(&EEN&) Wit&in&Vegas&(&EEN&) Tour&de&Luxe&(&Vijf&TV&) De&5 e &Boog&(&ketnet&) XUPediVe&XUTreem&(&ketnet&) GO&IV&(&ketnet&) & & wwww.sultansushi.be&

48 Hoe ben ik in deze sector terechtgekomen??

49

50 Hou&je&wel&in&je&vel! MIMI

51 CV Master Communicatiewetenschap KUL 1992 redacteur Televentura, D&D productions producer VTM & Ka 2, creatief directeur TV DeWereld oprichter & MD Sultan Sushi, van CEO Sultan Sushi Benelux group, van Extra: ondervoorzitter VOTP docent TV productie Batac Lessius Mechelen

52 Werken&in&de&Vlaamse&AV&sector? Omroepen Productiehuizen Technisch facilitaire bedrijven Ondersteunende faciliteiten produc'e)assistent///director/of/photography///shader///efp)klankman///scenarist///researcher///scheduler///regie)assistent// JOcam)reporter///producer///regisseur///make)up/ar'st///EFP)cameraman///P.A)technicus///decorbouwer///opnameleider/// runner///videotechnicus///mul')cam/director///stylist///eindredacteur///reporter///deskredacteur///programmadirecteur// crea've/director///grader///monteur///netmanager///setdresser///steady)cam/operator///first/assistant///mixer///story)editor & & & & ENZ KLEINE&SECTOR&,&MAAR&ENORME&VERSCHEIDENHEID&AAN&JOBS

53 welke&jobs? CREATIEF & U&inhoud& & (&redacteur,&scenarist,&researcher,&eindredacteur,&reporter,&storyueditor..) & U&vorm& & (&regisseur,&setdesigner ) ORGANISATORISCH& (producer,&producveuassistent,&lineuproducer,&assistant&producer..) FACILITAIR U audio/video&technisch& (camera,&geluid,&,&videomontage,&audiopp,&shading,&grading,&steadycam,& & & & & &&booming,&cam.cranes&etc.) U Ondersteunend& & & & & &&safety,&catering..&) (opnameleiding,&regieuassistenve,&makeuup,&styling,&props,&runners,& Maar &CREATIVITEIT&IS&RODE&DRAAD&IN&ALLE&JOBS&

54 hoe&kan&ik&werken&in&de&avusector? Arbeidscontract&(bediendecontract&)&PC&227 & U&onbepaalde&duur & U&bepaalde&duur&/&welomschreven&werk &! producve,&redacve,&reporter,&eindredacve Zelfstandig&statuut & U&zelfstandige&statuut & U&(c)BVBA &! regie,&camera,&geluid,&montage,&facilitaire&diensten.. Uitzendarbeid&&(&Payroll,&TUInterim..)

55 werkomstandigheden De&10u& dag&als&standaard overuren:&part&of&the&deal?& Weekendwerk:&part&of&the&job&/&extra& vergoeding/recuperegeling& Werken&in&het&buitenland&(&vbn.&reis/rustdagen& problemavek&) Informeer&je&voor&je&begint The&Work/Life&balance

56 Hoe&geraak&ik&aan&m n&eerst&job? OPLEIDINGSTAGE VRIJWILLIGE&STAGE NOG&MEER&STAGE& MEEVOLGEN&(&observaVestage) NETWERK& sites&mediarte,&zenders,&producenten,&fac.!/let/op/voor/de/ /eeuwige/stage/ /!

57 kwaliteiten&&&waarden BasiscompetenVes&(mulVple&&&flexi&tendens) flexibel,&openuminded het&werk& &zien& & teamplayer geen&vakidioten&(& think&the&producvon &) taal&(&gesproken&en&geschreven&!) Kunnen&/&Durven&BELLEN!

58 mythe&of&waarheid? Werken&in&de&AV& &sector&is&alvjd&avontuurlijk&en&afwisselend Ik&ga&in&de&AVUsector&werken&omdat&ik&graag&reis&en&van&BV s&hou. Ik&heb&nog&nooit&een&creaVef&concept&ontwikkeld,&dus&werken&in&de&AV&sector&is&niks& voor&mij. Een&job&in&de&AVUsector&en&een&priveUleven&gaan&niet&samen. Kabelslepen&(&cameraUassistenVe&)&of&inladen&(&digitaliseren&)&zijn&saaie&en& inhoudsloze&jobs&waarvoor&ze&stagairs&als&goedkope&werkkrachten&laten&draaien. Als&ik&cameraman&wil&worden&zal&ik&moeten&investeren&in&een&dure&camera. Als&monteur&word&ik&best&meteen&zelfstandig Ik&zal&meer&kansen&krijgen&als&zelfstandige&dan&als&contractueel. In&een&televisieproducVe&worden&onmenselijke&uren&gedraaid,&maar&dat&hoort&er&nu& eenmaal&bij Ik&moet&meteen&op&m n&doel&afgaan&en&geen&job&doen&in&de&sector&die&onder&mijn& diploma&zit. Ik&stuur&wel&een&mailtje &

59 Q&A

60 Presentatie mediarte.be door Jan Vermoesen, directeur van mediarte.be

61

62

63

64

65

66

67 Vragen?

Aan de slag in de dans. Statuten en vergoedingen

Aan de slag in de dans. Statuten en vergoedingen Aan de slag in de dans Statuten en vergoedingen Stijn Michielsen 4 maart 2019 Statuten en vergoedingen (Artistieke) Prestatie Auteurs- en naburige rechten Werknemer Occasionele prestatie Kostenvergoeding

Nadere informatie

Interim of SBK. Werken met een SBK (Sociaal Bureau voor Kunstenaars) of interimkantoor

Interim of SBK. Werken met een SBK (Sociaal Bureau voor Kunstenaars) of interimkantoor Interim of SBK Werken met een SBK (Sociaal Bureau voor Kunstenaars) of interimkantoor Interim- of uitzendkantoren zoals Amplo (T-heater) hebben ervaring met de artistieke sector. Tip: let op met Interim

Nadere informatie

AANWERVEN EERSTE WERKNEMER. MICHEL PIETTE Senior accountmanager SOFIM

AANWERVEN EERSTE WERKNEMER. MICHEL PIETTE Senior accountmanager SOFIM AANWERVEN EERSTE WERKNEMER MICHEL PIETTE Senior accountmanager SOFIM WIE MAG PERSONEEL AANWERVEN? -In Belgie kan elke vennootschap en iedereen die meerderjarig is personeel aanwerven -Een werknemer is

Nadere informatie

Werk gevonden? Waarop letten?

Werk gevonden? Waarop letten? Werk gevonden? Waarop letten? ACLVB Jongeren Telefoon gekregen dat je binnenkort aan de slag kan? Proficiat! Al die verstuurde cv s en stresserende gesprekken hebben eindelijk geloond. Je zal binnenkort

Nadere informatie

Starten met personeel als huisarts. Dominique Cochez Adviseur Partners & Starters

Starten met personeel als huisarts. Dominique Cochez Adviseur Partners & Starters Starten met personeel als huisarts Dominique Cochez Adviseur Partners & Starters Voorstelling SD Worx Agenda - Arbeider of bediende - Het eenheidsstatuut - De loonlijn - Tewerkstellingsmaatregelen - Ziekte

Nadere informatie

WERKEN ALS KUNSTENAAR

WERKEN ALS KUNSTENAAR KUNSTENAAR Wie is kunstenaar?... 1 Werken als kunstenaar... 2 Werken via Tentoo... 2 De kleine vergoedingsregeling... 2 Artistieke prestatie VS het kunstenaarsstatuut... 3 Het Kunstenaarsstatuut... 4 De

Nadere informatie

Ik verlaat de school wat nu?

Ik verlaat de school wat nu? Ik verlaat de school wat nu? Je hebt geen werk? Schrijf je in bij de VDAB: Hoe? Via de website www.vdab.be Via het gratis nummer 0800/ 30 700 Via een kantoor in de buurt Wanneer? Voor 1 augustus Als je

Nadere informatie

Jobstudent bij de stad

Jobstudent bij de stad Jobstudent bij de stad Inhoud Aan de slag als jobstudent bij het stadsbestuur 4 Wat moet je doen als je ziek bent? 4 Wat moet je doen als je het slachtoffer bent van een arbeidsongeval? 4 Hoeveel bedraagt

Nadere informatie

experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts

experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts Agenda Voorstelling SD Worx Arbeider of Bediende? Het Eenheidsstatuut Ziekte De loonlijn Tewerkstellingsmaatregelen Formaliteiten Interessante

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT

KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT KIEZEN VOOR HET JUISTE STATUUT Vergoedingswijzen in de creatieve sector Christine Nozaradan STUK, Leuven 16 december 2014 Statuut? Beroepsactiviteit Werknemer Zelfstandige Ambtenaar 2 Statuut? Artistieke

Nadere informatie

Net omdat het nettoloon verschilt, wordt er in loonsonderhandelingen altijd over brutolonen gesproken.

Net omdat het nettoloon verschilt, wordt er in loonsonderhandelingen altijd over brutolonen gesproken. Loon berekening Deel 1 : De periodieke Bezoldiging basis berekening 0 Inleiding Niet iedereen die hetzelfde brutoloon heeft, houdt netto hetzelfde bedrag over. Indien je bvb. kinderen ten laste hebt, worden

Nadere informatie

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info

Welkom! Je stopt met school en je hebt nog geen werk. Wat Nu? 24-4-2014. Transitietraject. Wie zijn wij? Verloop info Welkom! Wie zijn wij? Verloop info Afgestudeerd, en nu? Info over onze dienst GTB Info over de ondersteuningsmaatregelen vanuit de VDAB Vragen? Heb je goed nagedacht over je beslissing? Je stopt met school

Nadere informatie

opleiding werkloosheid rechten arbeidskaart loon syndicaten Werk en opleiding Santé arbeidsovereenkomst werk zoeken gelijkschakeling van diploma s

opleiding werkloosheid rechten arbeidskaart loon syndicaten Werk en opleiding Santé arbeidsovereenkomst werk zoeken gelijkschakeling van diploma s rechten arbeidskaart arbeidsovereenkomst werk zoeken opleiding zelfstandige werkloosheid gelijkschakeling van diploma s loon syndicaten Werk en opleiding Santé Door te werken kan je jezelf en je familie

Nadere informatie

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst!

Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Afgestudeerd? Eerst een verdiend feestje, en dan nadenken over je toekomst! Je gaat op zoek naar werk Je bent nog een tijdje werkzoekend Je vindt werk Je wordt ziek Wat met vakantiewerk? Schrijf je in

Nadere informatie

Paritair Comité voor de notarisbedienden

Paritair Comité voor de notarisbedienden 2160000 Paritair Comité voor de notarisbedienden Eenmalige premie... 1 Eindejaarspremie... 1 Jaarlijkse premie... 4 Jaarlijkse premie/ maaltijdcheques... 4 Ecocheques... 4 Hospitalisatieverzekering...

Nadere informatie

Het Statuut van de Kunstenaar

Het Statuut van de Kunstenaar Het Statuut van de Kunstenaar 1 Het statuut van de kunstenaar Ik ontvang een vergoeding wat nu? Werkloosheidsreglementering + artistieke activiteit 2 België: 3 statuten in de Sociale Zekerheid - Werknemer

Nadere informatie

WERKEN ALS KUNSTENAAR

WERKEN ALS KUNSTENAAR KUNSTENAAR Wie is kunstenaar?... 1 Werken als kunstenaar... 2 Werken via Tentoo... 2 De kleine vergoedingsregeling... 2 Artistieke prestatie VS het kunstenaarsstatuut... 4 Het Kunstenaarsstatuut... 5 De

Nadere informatie

10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET

10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET WERKEN MET EEN ZIEKTE- EN INVALIDITEITSUITKERING TOEGELATEN ARBEID 10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET SYSTEEM STAPT WERKEN MET EEN ZIEKTE- EN INVALIDITEITSUITKERING TOEGELATEN ARBEID Vorig jaar

Nadere informatie

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENTENARBEID Wie is student?... 1 Sociale zekerheidsbijdragen voor studenten... 1 Student @ work... Wat na het afstuderen?... Kinderbijslag... Wanneer blijft je ten laste van je ouders?... Drie voorwaarden...

Nadere informatie

Deze enquête kadert in een onderzoek van de Pianofabriek en Kenniscentrum Podiumtechnieken Rits.

Deze enquête kadert in een onderzoek van de Pianofabriek en Kenniscentrum Podiumtechnieken Rits. Waarom deze enquête? Deze enquête kadert in een onderzoek van de Pianofabriek en Kenniscentrum Podiumtechnieken Rits. We willen met dit onderzoek nagaan hoe individueel opererende technici of artiesten

Nadere informatie

infobrochure voor de kunstenaar

infobrochure voor de kunstenaar kunstenaar? infobrochure voor de kunstenaar 1. Voor wie is deze brochure bestemd? Deze brochure is bestemd voor de uitvoerende, vertolkende of scheppende kunstenaar die zijn kunst beoefent als hoofdberoep,

Nadere informatie

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken?

Geen boeken meer. Je verlaat de school Werkloos of werken? Afgestudeerd en nu? Afgestudeerd en nu? Eerst en vooral een feestje, want dat heb je verdiend! En dan ga je nadenken over je toekomst en dan komen de vragen. Hoe dan ook er zijn een aantal zaken waar je

Nadere informatie

focus op Activa voor 30-minners RSZ

focus op Activa voor 30-minners RSZ focus op Activa voor 30-minners RSZ Jonger dan 30 en o Verhoog je kansen op de arbeidsmarkt! Ben je jonger dan 30 jaar, al minstens een half jaar ingeschreven als werkzoekende en heb je geen diploma hoger

Nadere informatie

Als zelfstandige arbeid je belangrijkste (of enige) beroepsactiviteit is, dan ben je zelfstandige in hoofdberoep.

Als zelfstandige arbeid je belangrijkste (of enige) beroepsactiviteit is, dan ben je zelfstandige in hoofdberoep. 7. Het sociaal statuut van een zelfstandige ondernemer. ---------------------------------------------------------------- 7.1. Sociaal statuut zelfstandige. 7.1.1.Hoofdberoep Als zelfstandige arbeid je

Nadere informatie

Jobstudent bij de stad

Jobstudent bij de stad Jobstudent bij de stad Inhoud Aan de slag als jobstudent bij het stadsbestuur 4 Wat moet je doen als je ziek bent? 4 Wat moet je doen als je het slachtoffer bent van een arbeidsongeval? 4 Hoeveel bedraagt

Nadere informatie

Doel van de handleiding 6 Opbouw en structuur 8 1. Sportlandschap in Vlaanderen 9 2. Tewerkstelling 11

Doel van de handleiding 6 Opbouw en structuur 8 1. Sportlandschap in Vlaanderen 9 2. Tewerkstelling 11 Inhoud Doel van de handleiding 6 Opbouw en structuur 8 1. Sportlandschap in Vlaanderen 9 2. Tewerkstelling 11 2.1. Definitie van arbeid 11 2.2. Soorten werknemers 11 2.2.1. Arbeiders 11 2.2.2. Bedienden

Nadere informatie

Mis de train niet: tewerkstelling en fiscaliteit in de paardensport. Evert Van Mele Accountant Belastingconsulent EQUI CONSULT

Mis de train niet: tewerkstelling en fiscaliteit in de paardensport. Evert Van Mele Accountant Belastingconsulent EQUI CONSULT Mis de train niet: tewerkstelling en fiscaliteit in de paardensport Evert Van Mele Accountant Belastingconsulent EQUI CONSULT INHOUD Fiscaal gunstregime lesgevers Aansprakelijkheden Nadelen van illegale

Nadere informatie

De werking v/d Fondsen voor bestaanszekerheid

De werking v/d Fondsen voor bestaanszekerheid De werking v/d Fondsen voor bestaanszekerheid Vormingssoort: residentiële en provinciale vorming de OR Dienst Sectoren - GVH 2018-2019 Inhoudstafel Definitie Oprichting Opdrachten Bijdrage Ik? FBZ Definitie

Nadere informatie

Laatste aanpassing: 27/03/ Paritair Comité voor de non-ferro metalen

Laatste aanpassing: 27/03/ Paritair Comité voor de non-ferro metalen 1050000 Paritair Comité voor de non-ferro metalen Sectoraal stelsel van de bestaanszekerheid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 april 2005 (74.724)... 2 Arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur,

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid

Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid 2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 2007 (84.936)... 2 Verloningssysteem

Nadere informatie

Het statuut van de kunstenaar

Het statuut van de kunstenaar Het statuut van de kunstenaar Een aantal voordelen en knelpunten juli 2012 www.kunstenloket.be Voorwoord Het kunstenaarsstatuut bestaat sinds 1 juli 2003. Een aantal specifieke regels maken het de kunstenaar

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid

Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid 2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 2007 (84.936)... 2 Minimumwedde

Nadere informatie

Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen

Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen 3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen Arbeids- en loonvoorwaarden... 2 CAO van 22 maart 1999 (51.489)... 2 Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid, de bepaling

Nadere informatie

De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen. werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben gewerkt het

De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen. werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben gewerkt het Verlof en vakantie De wet voorziet dat het recht op vakantie afhangt van het aantal dagen dat je het vorige jaar hebt gewerkt. Concreet betekent dit dat werknemers die tijdens het vorige kalenderjaar hebben

Nadere informatie

Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen

Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen 3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen Arbeids- en loonvoorwaarden... 2 CAO van 22 maart 1999 (51.489)... 2 Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid, de bepaling

Nadere informatie

SYSTEEMVAART FONDS VOOR RIJN- EN BINNENSCHEEPVAART KOEN DESCHEEMAEKER

SYSTEEMVAART FONDS VOOR RIJN- EN BINNENSCHEEPVAART KOEN DESCHEEMAEKER SYSTEEMVAART FONDS VOOR RIJN- EN BINNENSCHEEPVAART KOEN DESCHEEMAEKER TOETREDING Voorzitter PC (binnen 30 dagen): toetredingsacte Addendum aan het arbeidsreglement Aanpassing van de arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENT @ WORK

WIE IS STUDENT? SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN VOOR STUDENTEN STUDENT @ WORK STUDENTENARBEID Wie is student?... 1 Sociale zekerheidsbijdragen voor studenten... 1 Student @ work... 1 Hoe inschrijven op student @ work?... 2 Belang van het attest!... 2 Wat na het afstuderen?... 2

Nadere informatie

Aan de slag in de dans. Kostenvergoedingen

Aan de slag in de dans. Kostenvergoedingen Aan de slag in de dans Stijn Michielsen 4 maart 2019 Statuten en vergoedingen (Artistieke) Prestatie Zelfstandige Auteurs- en naburige rechten Werknemer Occasionele prestatie Kostenvergoeding Arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Hoe worden kunstenaars vergoed? Michael Van den Eynde 27 april 2013

Hoe worden kunstenaars vergoed? Michael Van den Eynde 27 april 2013 Hoe worden kunstenaars vergoed? Michael Van den Eynde 27 april 2013 Overzicht 20 december 2012 1. Kunstenaarsstatuut 2. Wat is een artistieke prestatie? 3. Vergoeding voor een artistieke prestatie 3.1.

Nadere informatie

Paritair Comité voor de textielverzorging

Paritair Comité voor de textielverzorging 1100000 Paritair Comité voor de textielverzorging Collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2007 (85.638)... 2 Classificatie van de functies - lonen en arbeidsvoorwaarden... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Praktische gids voor de uitzendkracht

Praktische gids voor de uitzendkracht Praktische gids voor de uitzendkracht Inhoudstabel Manpower, je werkgever... 4 Je arbeidscontract Je veiligheid en welzijn Alles wat je wil weten over je salaris... 6 Hoe wordt mijn salaris bepaald? Ontvang

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Situering, doelstelling, toepassingsgebied

HOOFDSTUK I. Situering, doelstelling, toepassingsgebied 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Collectieve arbeidsovereenkomst van 15 mei 2009 (95.241) Invoering van loonschalen HOOFDSTUK I. Situering, doelstelling, toepassingsgebied Artikel 1.

Nadere informatie

Aan het werk als uitzendkracht?

Aan het werk als uitzendkracht? Xxxx Xxxx Aan het werk als uitzendkracht? ACLVB helpt je graag op weg! ACLVB is een dynamische vakbond die zijn leden bijstaat met een persoonlijke aanpak in alle sectoren. Als beginner op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Nr september 2015

Nr september 2015 Nr. 199 17 september 2015 Belgisch Staatsblad Stijging leefloon op 1 september 2015 beïnvloedt loonbeslag door DAVO Op 1 september 2015 werden de basisbedragen van het leefloon met 2% opgetrokken. Dit

Nadere informatie

concreet De financiële voordelen doorgelicht

concreet De financiële voordelen doorgelicht concreet De financiële voordelen doorgelicht Case 1 Criteria : 22 jaar Erg laaggeschoold 4 maanden werkzoekend aanwerving als voltijdse arbeider PC 111.01(metaalsector) Uurloon: 10,9014 /u Steunmaatregelen

Nadere informatie

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2014

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2014 SOCIAAL - JURIDISCHE DIENST GEZINSBOND JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2014 I Zijn Sociale Zekerheidsbijdragen verschuldigd? De algemene regel stelt dat zowel de student als de werkgever sociale zekerheidsbijdragen

Nadere informatie

Paritair Comité voor de textielverzorging

Paritair Comité voor de textielverzorging 1100000 Paritair Comité voor de textielverzorging Collectieve arbeidsovereenkomst van 19 juni 2007 (85.638)... 2 Classificatie van de functies - lonen en arbeidsvoorwaarden... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 juli 2015 ( ), gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 februari 2016 (132.

Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 juli 2015 ( ), gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 februari 2016 (132. 3410000 Paritair Comité voor de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten. Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 juli 2015 (129.680), gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 februari

Nadere informatie

OPLEIDINGSMODULES. Voor meer info en prijzen mail info@kunstenloket.be of bel 02/204 08 00.

OPLEIDINGSMODULES. Voor meer info en prijzen mail info@kunstenloket.be of bel 02/204 08 00. OPLEIDINGSMODULES Om op veelvoorkomende vragen van creatieven en kunstenaars een een antwoord te geven, biedt het Kunstenloket een waaier van opleidingsmodules aan. Zowel scholen als culturele organisaties

Nadere informatie

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD ALGEMENE INFO Het sluiten van een studentenovereenkomst Sociale zekerheid Fiscale aspecten van studentenarbeid Sociale uitkeringen voor een student 1 Studentenovereenkomst

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden van de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs

Paritair Comité voor de bedienden van de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs Paritair Comité voor de bedienden van de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs 2250100 Inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap DE INTERNATEN VAN HET VRIJ

Nadere informatie

Starten als zelfstandige in 10 stappen

Starten als zelfstandige in 10 stappen Starten als zelfstandige in 10 stappen Hoe begin ik eraan? Wil je een eigen zaak starten, maar zit je met de handen in het haar omdat je niet weet waar eerst beginnen? De volgende 10 stappen leiden je

Nadere informatie

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. 2012 In samenwerking met 1 547.259 uitzendkrachten 547.259 motieven 2 Inhoudstafel 1. Uitzendarbeid vandaag 2. Doel van het onderzoek 3. De enquête 4. De verschillende

Nadere informatie

Animatoren en vergoeding

Animatoren en vergoeding Animatoren en vergoeding Vrijwilliger Nooit betalen voor prestaties! Kunnen wel een vergoeding krijgen voor gemaakte kosten Ofwel reëel: bewijsstukken! (facturen, tickets, ) Ofwel forfaitair: (index dd

Nadere informatie

??! Bij wie kun je terecht? Aan de slag. Take a break?

??! Bij wie kun je terecht? Aan de slag. Take a break? Aan de slag Als je werkt worden je rechten en plichten vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Deze overeenkomst kan verschillende vormen aannemen en leg je schriftelijk vast. Lees je contract steeds aandachtig

Nadere informatie

Halftijds brugpensioen

Halftijds brugpensioen Halftijds brugpensioen //dossier Eindeloopbaan Inhoud Wat verstaat men onder halftijds brugpensioen?... 01 Onder welke voorwaarden krijgt men toegang tot het halftijds brugpensioen?... 01 Welke procedure

Nadere informatie

Huidige regels gelegenheidsarbeid horeca

Huidige regels gelegenheidsarbeid horeca Huidige regels gelegenheidsarbeid horeca Definitie Extra's zijn werknemers die met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur of voor een bepaald werk in dienst worden genomen, voor een maximumduur van

Nadere informatie

Lesmodules KUNSTENLOKET VZW LESMODULES - 1 -

Lesmodules KUNSTENLOKET VZW LESMODULES - 1 - Lesmodules Om op veelvoorkomende vragen van (toekomstige) creatieven preventief een antwoord te bieden biedt het kunstenloket een waaier aan lesmodules aan. Hieronder vindt u een overzicht van deze verschillende

Nadere informatie

Jongeren. Redactioneel onderzoek 516 pas afgestudeerden (Juni of Sept 2009) Afname enquête 22okt 2 nov 2009. Jobat.be Nieuwsblad.be Standaard.

Jongeren. Redactioneel onderzoek 516 pas afgestudeerden (Juni of Sept 2009) Afname enquête 22okt 2 nov 2009. Jobat.be Nieuwsblad.be Standaard. Jongeren Redactioneel onderzoek 516 pas afgestudeerden (Juni of Sept 2009) Afname enquête 22okt 2 nov 2009 Jobat.be Nieuwsblad.be Standaard.be -1- Belangrijkste bevindingen 1. Eén op twee van de in juni

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap

Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap Paritair Subcomité voor de socioculturele sector van de Vlaamse Gemeenschap 3290105 Nederlandstalige organisaties voor socio-professionele inschakeling in Brussel Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

TAX SHIFT SOCIAAL LUIK

TAX SHIFT SOCIAAL LUIK 1.500,00 1.700,00 1.900,00 2.100,00 2.300,00 2.500,00 2.700,00 2.900,00 3.100,00 3.300,00 3.500,00 3.700,00 3.900,00 4.100,00 4.300,00 4.500,00 4.700,00 4.900,00 5.100,00 5.300,00 5.500,00 5.700,00 5.900,00

Nadere informatie

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2013

JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2013 SOCIAAL - JURIDISCHE DIENST GEZINSBOND JOBSTUDENTEN - INKOMSTEN 2013 I Zijn Sociale Zekerheidsbijdragen verschuldigd? De algemene regel stelt dat zowel de student als de werkgever sociale zekerheidsbijdragen

Nadere informatie

Hey. FAQ voor animatoren

Hey. FAQ voor animatoren Hey FAQ voor animatoren Dit documentje geeft je een overzichtje van de enkele vragen die je als (kandidaat)animator kan hebben als je tewerkgesteld wordt bij stad Vilvoorde. We hebben geprobeerd een zo

Nadere informatie

Groentenconservennijverheid

Groentenconservennijverheid Paritair Comité voor de bedienden uit de voedingsnijverheid 2200001 Groentenconservennijverheid CAO van 11 februari 2010 (99.195) Invoering van een nieuw sectoraal barema voor de bedienden (Overeenkomst

Nadere informatie

Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld?

Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld? Ziekte en arbeidsongeschiktheid: wat is er voor jou geregeld? Toekomstplannen. Een andere woning, een verre reis of kinderen die gaan studeren. Je hebt uitdagend werk, een inkomen en ambities. Je moet

Nadere informatie

Beste student(e) Wij wensen je alvast een toffe job toe!

Beste student(e) Wij wensen je alvast een toffe job toe! Praktische gids voor studenten 2018 Beste student(e) Studeren en feesten. Perfect te combineren? Toch is er vaak een job nodig om dit alles te financieren. Voor een leuke reisbestemming ga je te rade bij

Nadere informatie

Wie kan werken als jobstudent? Wat moet er in een studentencontract staan?

Wie kan werken als jobstudent? Wat moet er in een studentencontract staan? job student Vele studenten hebben een job. Vaak loopt dat goed: je vindt leuk werk en je krijgt er geld voor. Toch loopt het ook regelmatig fout: je moet veel overuren doen, je krijgt minder betaald dan

Nadere informatie

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari 2019

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari 2019 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2019 V.U.: Mario Coppens, Koning Albertlaan 95, 9000 Gent. 2019 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2019 De schalen van de bedrijfsvoorheffing worden voor de inkomsten

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van allerlei producten

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van allerlei producten Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420400 Terugwinning van allerlei producten Overgang naar contract van onbepaalde duur... 2 Collectieve

Nadere informatie

Paritair Comité voor de orthopedische technologieën

Paritair Comité voor de orthopedische technologieën 3400000 Paritair Comité voor de orthopedische technologieën Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 mei 2009 (94.250)... 2 Arbeidsvoorwaarden van de werklieden en werksters... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Studiefinanciering van de Vlaamse overheid?

Studiefinanciering van de Vlaamse overheid? ??! Je hebt je diploma op zak. Wellicht heb je al nagedacht over je toekomst: waar wil je naartoe? Wil je meteen je diploma verzilveren op de arbeidsmarkt? Of wil je liever nog als student door het leven

Nadere informatie

Duaal leren, dat is vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Dat biedt heel wat voordelen voor alle partijen. Als jongere vind je na je

Duaal leren, dat is vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Dat biedt heel wat voordelen voor alle partijen. Als jongere vind je na je Duaal leren Duaal leren, dat is vaardigheden ontwikkelen op school én op de werkvloer. Dat biedt heel wat voordelen voor alle partijen. Als jongere vind je na je studies sneller een job én ben je helemaal

Nadere informatie

Toch is het zo dat de minimumlonen die de verschillende cao

Toch is het zo dat de minimumlonen die de verschillende cao K valt onder bevoegdheidsdomein van het Paritair Comité 331 (PC 331), het Paritair Comité van de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector. Werkgevers zijn verplicht om de Collectieve Arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

Interim als opstap voor. Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013

Interim als opstap voor. Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013 Interim als opstap voor Young Graduates. Régis Birgel Jobat Career Launch 27/03/2013 AGENDA 1. De arbeidsmarkt in cijfers. 2. Wat is uitzendarbeid? 3. Wanneer doen bedrijven beroep op een uitzendkracht?

Nadere informatie

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job.

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Werk en studies : een prima huwelijk Hoofdstuk 2 Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Het maakt niet uit of die beslissing een vrije keuze is of gebeurt om financiële redenen,

Nadere informatie

Social-profitsector en vrije beroepen. Fonds sluiting ondernemingen

Social-profitsector en vrije beroepen. Fonds sluiting ondernemingen Social-profitsector en vrije beroepen Fonds sluiting ondernemingen Vanaf 1 oktober 2007 Fonds sluiting ondernemingen Het FSO is een publieke instelling die vergoedingen uitbetaalt aan slachtoffers van

Nadere informatie

ECOCHEQUES Een nieuw middel tot koopkrachtverhoging. Carla Timmermans en Kathelijne Verboomen, 8 en 9 oktober 2009

ECOCHEQUES Een nieuw middel tot koopkrachtverhoging. Carla Timmermans en Kathelijne Verboomen, 8 en 9 oktober 2009 ECOCHEQUES Een nieuw middel tot koopkrachtverhoging Carla Timmermans en Kathelijne Verboomen, 8 en 9 oktober 2009 Eco-cheques en maaltijdcheques Situering : Interprofessioneel akkoord 2009-2010 Geen plaats

Nadere informatie

Routeplanner voor jong talent

Routeplanner voor jong talent Routeplanner voor jong talent HOE GERAAK JE VAN DE SCHOOL NAAR JE EERSTE JOB? Afstuderen, werk zoeken en vinden, je eerste loon, een nieuwe stap in je leven Maar! Er komt heel wat bij kijken. Je sociaal

Nadere informatie

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl Werken in de horeca 12 meest gestelde vragen door werknemers INTRODUCTIE Een (bij)baan in de horeca. Sinds april 2014 is er geen horeca CAO, maar wat betekent dat voor jou als werknemer? Je wilt natuurlijk

Nadere informatie

2011 Gedaan met studeren?

2011 Gedaan met studeren? Gedaan met studeren? 2011 Ik schrijf mij in als werkzoekende Ik ben geen student meer en ik zoek werk. Ik woon in het Brusselse Gewest. Het eerste wat je moet doen, is je inschrijven als werkzoekende bij

Nadere informatie

NIEUWE BAREMA S. op basis van beroepservaring. Vanaf 1 juli wijzigen de barema s. en de middelgrote levensmiddelenbedrijven:

NIEUWE BAREMA S. op basis van beroepservaring. Vanaf 1 juli wijzigen de barema s. en de middelgrote levensmiddelenbedrijven: BBTK NUMMER 2 NOVEMBER 2010 Informatiekrantje van BBTK voor het winkelpersoneel van de Zelfstandige Kleinhandel en de Middelgrote Levensmiddelenbedrijven OOG VOOR DETAIL NIEUWE BAREMA S op basis van beroepservaring

Nadere informatie

2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid

2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid 2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 2007 (84.936)... 2 Minimumwedde

Nadere informatie

2/12/14. VDAB voor werkgevers QUIZ. Partner in rekrutering en opleiding. Matching. Filmronde VDAB-kennismaking

2/12/14. VDAB voor werkgevers QUIZ. Partner in rekrutering en opleiding. Matching. Filmronde VDAB-kennismaking 2/12/14 VDAB voor werkgevers Matching Partner in rekrutering en opleiding (google) QUIZ (Google) Filmronde VDAB-kennismaking VDAB Beleidsraamwerk uitdagingen voor de toekomst 1 Filmvragen Een opwarmertje

Nadere informatie

Informatiebrochure Sociaal Fonds N 201

Informatiebrochure Sociaal Fonds N 201 CSC Informatiebrochure Sociaal Fonds N 201 Belgische Confederatie van de Broodbakkerij - Banketbakkerij - Chocoladebewerking - IJsbereiding (B.B.C.I.) v.z.w. Confédération belge de la Boulangerie - Pâtisserie

Nadere informatie

uitgave december 2007

uitgave december 2007 ... als je centen wilt uitgave december 2007 ... als je centen wilt Muziek op je kamer, met je vrienden naar de bioscoop, een cadeautje voor je lief,. Het kost allemaal centen. Je zakgeld aan de kant zetten

Nadere informatie

3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen

3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen 3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen Arbeids- en loonvoorwaarden... 2 CAO van 22 maart 1999 (51.489)... 2 Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid, de bepaling

Nadere informatie

AFGESTUDEERD? WAT NU?!

AFGESTUDEERD? WAT NU?! AFGESTUDEERD? WAT NU?! Je hebt je diploma op zak, maar wat nu? Weet je al of je werk wil zoeken, verder wil studeren of misschien naar het buitenland trekt? En hoe pak je dit dan best aan? Heb je nog recht

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomt betreffende de sectorale functieclassificatie voor de bedienden van de voedingsnijverheid Art. 1.

Collectieve arbeidsovereenkomt betreffende de sectorale functieclassificatie voor de bedienden van de voedingsnijverheid Art. 1. Collectieve arbeidsovereenkomt betreffende de sectorale functieclassificatie voor de bedienden van de voedingsnijverheid (gecoördineerde teksten van de CAO s van 16 februari 1993 en 6 oktober 1997) Art.

Nadere informatie

Wie kan werken als jobstudent? Wat moet er in een studentencontract staan?

Wie kan werken als jobstudent? Wat moet er in een studentencontract staan? job student Vele studenten hebben een job. Vaak loopt dat goed: je vindt leuk werk en je krijgt er geld voor. Toch loopt het ook regelmatig fout: je moet veel overuren doen, je krijgt minder betaald dan

Nadere informatie

Het kunstenaarsstatuut

Het kunstenaarsstatuut Het kunstenaarsstatuut www.kunstenloket.be VOORWOORD Sinds 1 juli 2003 is er voor kunstenaars een nieuw sociaal statuut. Om tegemoet te komen aan de vragen over dit statuut, biedt het Kunstenloket je

Nadere informatie

GEBRUIKERSGIDS VOOR HET DMFA/PPL-BERICHT VAN DE STUDENT. Deze gids is bestemd voor de in het Kadaster geïntegreerde kinderbijslaginstellingen.

GEBRUIKERSGIDS VOOR HET DMFA/PPL-BERICHT VAN DE STUDENT. Deze gids is bestemd voor de in het Kadaster geïntegreerde kinderbijslaginstellingen. GEBRUIKERSGIDS VOOR HET DMFA/PPL-BERICHT VAN DE STUDENT CONTEXT Deze gids is bestemd voor de in het Kadaster geïntegreerde kinderbijslaginstellingen. Hij heeft betrekking op de kritische lezing van een

Nadere informatie

Ecocheques. paritair comité 309. Rechtsbronnen. Definitie. Betrokken werknemers. Bedrag en toekenningsvoorwaarden

Ecocheques. paritair comité 309. Rechtsbronnen. Definitie. Betrokken werknemers. Bedrag en toekenningsvoorwaarden Partena - Vereniging zonder winstoogmerk - Erkend sociaal secretariaat van werkgevers bij M.B. van 3 maart 1949 onder het nr. 300 Maatschappelijke zetel : Kartuizersstraat 45 te 1000 Brussel BTW BE 0409.536.968

Nadere informatie

Beroepsinlevingsovereenkomst (BIO)

Beroepsinlevingsovereenkomst (BIO) Beroepsinlevingsovereenkomst (BIO) Studiedag Werkgelegenheidsmaatregelen Donderdag 29 september Vilvoorde Voor welke jongeren? Leerwerkstatuut Industrieel leercontract bij private werkgevers Deeltijds

Nadere informatie

DE TEWERKSTELLING VAN STUDENTEN (2015)

DE TEWERKSTELLING VAN STUDENTEN (2015) DE TEWERKSTELLING VAN STUDENTEN (2015) Studentenarbeid zit nog steeds in de lift en is een inherent onderdeel van het studentenleven geworden, zowel tijdens de zomervakantie als gedurende het academiejaar.

Nadere informatie

Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Centra voor geestelijke gezondheidszorg, erkend door de Vlaamse Gemeenschap

Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Centra voor geestelijke gezondheidszorg, erkend door de Vlaamse Gemeenschap Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector 3310002 Centra voor geestelijke gezondheidszorg, erkend door de Vlaamse Gemeenschap Collectieve arbeidsovereenkomst van 1 maart 2010 (99209)...

Nadere informatie

Toch is het zo dat de minimumlonen die de verschillende cao

Toch is het zo dat de minimumlonen die de verschillende cao K valt onder bevoegdheidsdomein van het Paritair Comité 331 (PC 331), het Paritair Comité van de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector. Werkgevers zijn verplicht om de Collectieve Arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

Paritair Comité voor de audiovisuele sector

Paritair Comité voor de audiovisuele sector 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Arbeidsduur Onder- CAO tekening Registratie-nr. 15.10.2010 102.428 CAO met betrekking tot de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen

Nadere informatie

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job

Afgestudeerd. en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Afgestudeerd en nu? Belangrijke stappen in afwachting van een job Alles over afstuderen Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg www.werk.belgië.be VDAB (Vlaanderen) voor kantoren

Nadere informatie

Het sociaal statuut voor onthaalouders aangesloten bij een dienst

Het sociaal statuut voor onthaalouders aangesloten bij een dienst Het sociaal statuut voor onthaalouders aangesloten bij een dienst Helpdesk Sociaal Statuut Onthaalouders Linda Thielemans Sociaal Fonds voor de sector Opvang van Kinderen vzw Vlaamse social-profitfondsen

Nadere informatie

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari Vrije visie, eigen stem

Bedrijfsvoorheffing. vanaf 1 januari Vrije visie, eigen stem Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2017 Vrije visie, eigen stem V.U.: Mario Coppens, Koning Albertlaan 95, 9000 Gent. 2017/01 Bedrijfsvoorheffing vanaf 1 januari 2017 De schalen van de bedrijfsvoorheffing

Nadere informatie