HKU Expertisecentrum Educatie Resultaten 2015 Ontwikkelprogramma s nieuwe expertise ontwikkeld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HKU Expertisecentrum Educatie Resultaten 2015 Ontwikkelprogramma s nieuwe expertise ontwikkeld"

Transcriptie

1 HKU Expertisecentrum Educatie (sinds 2013) ontwikkelt, verbindt en verspreidt kennis op het gebied van leren en doceren in kunst en creativiteit. Met ontwikkelprogramma s, leertrajecten en opleidingen betrekt en bedient het docenten en creatieve professionals van binnen en buiten HKU. Het gaat daarbij om manieren van leren en doceren waarin ruimte is voor differentiatie, experiment en samenwerking. Resultaten 2015 In de programma s Nieuwe Geletterdheid, Duurzaamheid/Diversiteit, Kunst en Taal en Online Education is nieuwe expertise ontwikkeld en met HKU docenten en het werkveld gedeeld. In het project Creatief Vermogen Utrecht in het kader van Cultuureducatie en Kwaliteit werken twintig basisscholen en veertien culturele instellingen met UCK en HKU samen aan de ontwikkeling van een leerlijn creatief vermogen. Op 3 juni vindt een symposium plaats waarop de kennis tot dusver wordt gedeeld met betrokken docenten, kunstenaars en educatoren. In de ochtend op HKU gebeurt dit internationaal i.s.m. ICENET en het HKU CvOI (aantal deelnemers xx). In de middag op Centraal Museum met alleen de Utrechtse partners (aantal deelnemers xx). Ter gelegenheid hiervan is een publicatie De Diamant van het Creatief Vermogen uitgebracht. Bij het programma Nieuwe Geletterdheid wordt de samenwerking met StudioLab vervolgd. Evert Hoogendoorn en WillemJan Renger vertellen over Nieuwe Geletterdhied op de HO Tour van Minister Bussemaker. Nieuwe kennis wordt ook gedeeld in lezingen, workshops en publicaties binnen en buiten HKU. Het programma is uitgebreid met aandacht voor Visuele Didactiek met Kim Ravers, met opdrachten voor Simon Ettekoven, en UMC/Elevate Health i.s.m. studenten HKU Media en Docent Beeldend. Het Expertisecentrum steunt ook de ontwikkeling van Play learning door Imara Felkers. Het programma Online Education wordt omgedoopt naar Blended Learning. De implementatie van blended learning wordt per september gestart bij Games en Interactie. Eric Moonen houdt een lezing voor docenten in het kader van Kunst en Taal. In de leertrajecten voor volwassenen staan nieuwe toepassingen voor de kunsteducatie en vormen van leiderschap centraal. Bij LINC (Leiderschap in Culturele Instellingen) van de Universiteit Utrecht (USBO) en Kennisland waarin HKU een bijdrage levert, zijn dit jaar veertig? deelnemers afgezwaaid. De HKU Didactische cursus wordt op maat aangeboden aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en Avans, en er zijn gesprekken over een aanbod gaande met Codarts. Daarbij wordt ook gesproken over vormen van train de trainers en intervisie door HKU.

2 Met LKCA is in maart de Skills 21 conferentie georganiseerd met 160 deelnemers. Met de aanwezige studenten, docenten, en afgestudeerde Masters Kunsteducatie is gewerkt aan toekomstscenario s voor de kunsteducatie. Op de internationale ELIA Teachers Academy in mei in Tilburg zijn vier bijdragen van HKU geprogrammeerd, o.a. een Theatraal Tribunaal door Nelly van der Geest en een workshop door Bart van Rosmalen. De CREA Summer Academy rond creativiteit, technologie en ondernemerschap, met 19 deelnemers en gericht op nieuwe Start ups is een groot succes. Bij CREA wordt samengewerkt tussen HKU KE en Games & Interactie, en met 6 Europese partners, in het kader van een Horizon 2020 project. Professionalisering HKU intern De eerste week van het kalenderjaar vindt de eerste Week van de Docent plaats met 88 deelnemende HKU Docenten. De week bestaat uit lezingen, workshops, meet ups en een pecha kucha ontbijt. Nieuwe ontwikkelingen in het kunstonderwijs, gericht op differentiatie, samenwerking, en experiment worden gedeeld door experts binnen en buiten HKU. De eerste tweedaagse conferentie voor HKU studieleiders is geslaagd. Hierin wordt samengewerkt met het Lectoraat Muzische Professionalisering. Met andere cursussen, trainingen en learning communities zijn dit jaar xx HKU docenten bereikt. Het gaat hierbij onder andere om de didactische cursus, Kaos Pilots uit Denemarken, trainingen toetsen en beoordelen en trainingen examencommissies en medezeggenschap. Daarnaast zijn er een aantal trajecten op Maat voor diverse Schools, gericht op onderwijsontwikkeling en vernieuwing, met name voor HKU Design en HKU Media. De interdisciplinaire Master Kunsteducatie telt in eerste jaars. De Bachelor docentenopleidingen nemen deel cq bereiden hun deelname voor aan het landelijke Peer review project in het kader van 10 voor de Leraar. Er is een overeenkomst voor strategisch partnerschap getekend met zes Cultuurprofielscholen in de regio Utrecht. Er wordt door de BEd en MEd en het Expertisecentrum Educatie samengewerkt in onderwijs, onderzoek, professionalisering. In dit kader vinden twee studiemiddagen met docenten, studieleiders en rectoren van HKU en CPS plaats.

3 Resultaten 2014 In de programma s Nieuwe Geletterdheid, Duurzaamheid/Diversiteit, Kunst en Taal en Online Education is nieuwe expertise ontwikkeld en met HKU docenten in de onderwijspraktijk gedeeld in de vorm van pilots, events en trainingen. In het project Creatief Vermogen Utrecht in het kader van Cultuureducatie en Kwaliteit werken twintig basisscholen en veertien culturele instellingen met UCK en HKU samen aan de ontwikkeling van een leerlijn creatief vermogen. Andere voorbeelden zijn de invulling van de Dag van de Duurzaamheid in Utrecht met studenten en docentenpresentaties, een driedaagse workshop voor docenten over Online Education, de workshop ludodidactiek aan de OMO scholengroep in Eindhoven en een Pioniersavond voor docenten in de kunsteducatie die met ludo didactiek werken. In de leertrajecten voor volwassenen staan nieuwe toepassingen voor de kunsteducatie en vormen van leiderschap centraal. Bij LINC (Leiderschap in Culturele Instellingen) van de Universiteit Utrecht (USBO) en Kennisland waarin HKU een bijdrage levert, zijn dit jaar twintig deelnemers afgezwaaid. Een tweede lichting is met het dubbele aantal deelnemers uit het culturele veld van start gegaan. De HKU Didactische cursus wordt op maat aangeboden aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Professionalisering HKU intern Met cursussen, trainingen en learning communities zijn dit jaar vijf honderd HKU docenten bereikt. Het gaat hierbij onder andere om de didactische cursus, een flink aantal trainingen rond toetsen en beoordelen en het nieuwe traject Didactiek in het Maplab. Daarnaast zijn er trainingen op Maat gericht op onderwijsontwikkeling voor diverse Schools, met name voor Kunst en Economie. De interdisciplinaire Master Kunsteducatie telt in eerste jaars. De gezamenlijke leerlijn (in jaar 1 2 en 3 op de donderdag) van de drie bachelor docentenopleidingen is vernieuwd. Er is met succes een lectoraatsaanvraag gedaan die heeft geleid tot het nieuwe Lectoraat Muzische Professionalisering en de samenwerking met De Baak. Het Lectoraat valt in de organisatie rechtstreeks onder CvB.

4 Resultaten 2013 Na enige voorbereidingen in 2012 is HKU Expertisecentrum Educatie per januari 2013 formeel van start gegaan. Daarbij zijn in een organisatie samengekomen: Centrum voor Stafontwikkeling, Centrum voor Interculturele Studies, Project Taalontwikkeling, Gezamenlijk Programma Bachelor docentenopleidingen, Master Kunsteducatie en het Lectoraat Kunsteducatie. Het Centrum ontwikkelt iteratief. Er is gewerkt met een focus op de doelstellingen inzake kwaliteit & innovatie van het onderwijs en een relatief open activiteitenagenda. Vandaaruit zijn steeds kleine stappen gezet die voortborduren op groeiende ervaring. In eerste instantie zijn de activiteiten vooral gericht op het linken van mensen en kennis binnen HKU. Het Centrum kent vier programmalijnen (,, Professionalisering intern, ). Kern van het valorisatieproces is de kennisstroom door de vier lijnen in wisselwerking met het werkveld. Het Lectoraat en de ontwikkelprogramma's (Nieuwe Geletterdheid, Online Education, Kunsteducatie in Context, Kunst en Taal) leveren beleidsnota s, nieuwe kennis en interessante contacten op. Er vinden diverse presentaties op congressen plaats. Er wordt gepubliceerd over Creatief Partnerschappen (Nelly van der Geest) en Creativiteit (Karin Hoogeveen). Er worden twee grote projecten toegekend: Cultuureducatie en Kwaliteit (Fonds voor Cultuurparticipatie) en LinC (Leiderschap in Cultuur, ondersteund door OC&W). De internationale ELIA Teachers' Academy bij HKU Theater en Utrechts Conservatorium in juli 2013 trekt meer dan 100 internationale deelnemers. Zes HKU docenten houden een presentatie en Musician 3.0 geeft een concert. Zie: en De HKU cursussen Arts Management en Experience Design bij Utrecht Summerschool zijn geslaagd. Zie: AHK en Avans hebben bij HKU cursussen/adviezen projectonderwijs ingekocht. Met externe kennisdiensten worden 160 deelnemers bereikt.

5 Professionalisering intern Met cursussen, events en learning communities worden zo n 160 HKU docenten bereikt, deels met het vaste aanbod vanuit het Expertisecentrum, deels met trajecten op Maat, vooral bij HKU Kunst en Economie. Een vernieuwing van het gezamenlijk programma van de Bachelor docentenopleidingen wordt voorbereid. De focus komt meer op maken te liggen, en er wordt meer gedifferentieerd tussen de drie disciplines. De op innovatie gericht thema's van de opleiding (nieuwe geletterdheid, duurzaamheid, diversiteit, ondernemerschap, sturing interdisciplinaire processen) van de Master Kunsteducatie trekken gericht instroom. Er is een verschuiving van de instroom naar meer professionals uit het hoger (kunst) onderwijs. Voor de zomer is een mini-symposium gehouden met onderzoekpresentaties uit het Lectoraat, de Bachelor docentenopleidingen en de Master. Daarnaast hebben de Masterstudenten vier mini-symposia georganiseerd toegankelijk voor Bachelor studenten en publiek van buiten, over Community Arts, Creativiteit, Stimuleren van creativiteit in de kunstvakken in het onderwijs en nieuwe verdienmodellen in de kunsteducatie.

media-educatie & -participatie: van mediakunstenaar tot Do-It- Yourself amateur

media-educatie & -participatie: van mediakunstenaar tot Do-It- Yourself amateur media-educatie & -participatie: van mediakunstenaar tot Do-It- Yourself amateur Emiel Heijnen Emiel Heijnen Docent bachelor docent Beeldende Kunst en Vormgeving en Master Kunsteducatie, Amsterdamse Hogeschool

Nadere informatie

Deskundigheid in Creatief Vermogen

Deskundigheid in Creatief Vermogen Deskundigheid in Creatief Vermogen 2017-2018 Creatief Vermogende trainer in het partnerschap/ netwerk Creatief Vermogen Utrecht wil creativiteit in het hart van het primair onderwijs plaatsen. De professionaliteit

Nadere informatie

PostHBO CultuurBegeleider

PostHBO CultuurBegeleider PostHBO CultuurBegeleider Vervolg op ICC en CQ / ICQ; Functiemix: 2014: 40% LB schaal; Doorlopende lijn professionalisering leraren: bachelor Post HBO master Verbinding kunst- en cultuurinstellingen en

Nadere informatie

De vocale groepsles binnen het Utrechts Conservatorium. Learning Labs in Conservatoire Education. LKCA Onderzoeksconferentie, 24 november 2014

De vocale groepsles binnen het Utrechts Conservatorium. Learning Labs in Conservatoire Education. LKCA Onderzoeksconferentie, 24 november 2014 De vocale groepsles binnen het Utrechts Conservatorium Learning Labs in Conservatoire Education LKCA Onderzoeksconferentie, 24 november 2014 Tamara Rumiantsew Hogeschool docent, Musicus, Praktijkonderzoeker

Nadere informatie

ICK ACADEMIE. Lezing in de Mediatheek (foto: Thomas Lenden) ONDERNEMINGSPLAN 2017-2020 / ICK ACADMIE 1

ICK ACADEMIE. Lezing in de Mediatheek (foto: Thomas Lenden) ONDERNEMINGSPLAN 2017-2020 / ICK ACADMIE 1 ICK ACADEMIE De ICK pijler Academie ziet dans als bron van kennis die een verrijking is voor de kunsten, de wetenschap en de samenleving. Startpunt van de projecten zijn artistieke vragen uit de directe

Nadere informatie

Community arts en cultuureducatie. Gudrun Beckmann, Amsterdam 6 februari 2013

Community arts en cultuureducatie. Gudrun Beckmann, Amsterdam 6 februari 2013 Community arts en cultuureducatie Gudrun Beckmann, Amsterdam 6 februari 2013 Hoe kunnen cultuureducatie en community arts elkaar versterken, specifiek bij gemeenschappen in transitie Aanleiding: Onderzoeksarena

Nadere informatie

Innovatietrainingen voor de culturele sector 21st Century Skills Focus op Creativiteit Kenniscreatie

Innovatietrainingen voor de culturele sector 21st Century Skills Focus op Creativiteit Kenniscreatie Innovatietrainingen voor de culturele sector 21st Century Skills Focus op Creativiteit Kenniscreatie Frank Tellings & Wilma Tellings www.wils-kracht.nl Inhoud Voorwoord Blz. 1 Doelen Blz. 2 Trainingen

Nadere informatie

Postbus 1520 3500 BM Utrecht. Desiree.Majoor@hku.nl 06 33933746. Leo.Capel@hku.nl 06 20449127. Henny.Dorr@hku.nl 06 53545793

Postbus 1520 3500 BM Utrecht. Desiree.Majoor@hku.nl 06 33933746. Leo.Capel@hku.nl 06 20449127. Henny.Dorr@hku.nl 06 53545793 Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Nieuwe opleiding Nieuwe opleiding hbo master Nieuwe opleiding Joint Degree x Verplaatsing bestaande opleiding Nevenvestiging

Nadere informatie

Docenten effectiever professionaliseren dankzij ICT. Wilfred Rubens

Docenten effectiever professionaliseren dankzij ICT. Wilfred Rubens Docenten effectiever professionaliseren dankzij ICT Wilfred Rubens Programma Introductie Huidige situatie docentprofessionalisering digitale didactiek Perspectieven op een alternatief Voorbeelden en leervragen

Nadere informatie

Profiel. HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) Voorzitter college van bestuur

Profiel. HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) Voorzitter college van bestuur Profiel HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) Voorzitter college van bestuur 1 HKU Voorzitter college van bestuur De hogeschool HKU is met bijna 4000 studenten de grootste hogeschool voor de kunsten

Nadere informatie

De kunst van het ontwerpen 2018 Juryrapport

De kunst van het ontwerpen 2018 Juryrapport De kunst van het ontwerpen 2018 Juryrapport Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Utrecht 2018 Inhoud Inleiding 5 Prijs en criteria 6 Beoordelingscriteria 6 Jury 8 Samenstelling van

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016

Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Beleidsplan 2013-2016 Kunstgebouw Broekmolenweg 16 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl B e l e i d s p l a n 2 0 1 3-2 0 1 6 Z I C H T B A AR M AK E N W AT E R I S, S T I M U L E R E N W AT

Nadere informatie

OpenU, DLWO en curriculum. Wilfred Rubens

OpenU, DLWO en curriculum. Wilfred Rubens OpenU, DLWO en curriculum Wilfred Rubens http://www.slideshare.net/wrubens Programma Ambitie OU Concept OpenU bij OLW Curriculum? Onderdeel OpenU als casus curriculum Demonstratie Open Universiteit: spin

Nadere informatie

21E EEUWSE VAARDIGHEDEN IN HET VO

21E EEUWSE VAARDIGHEDEN IN HET VO 21E EEUWSE VAARDIGHEDEN IN HET VO Hbo-onderzoek Hogescholen ervaren meer dan universiteiten een spanning tussen methodologisch verantwoord onderzoek en relevante, creatieve oplossingen ontwikkelen focus

Nadere informatie

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan:

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: aansluiting BDB (inclusief BKE) op onderwijs- en personeelsbeleid opzet leertraject BDB (inclusief BKE) toetsing en

Nadere informatie

Associate lectoraat werk & technologie i.o. Leren & werken in de 21e eeuw

Associate lectoraat werk & technologie i.o. Leren & werken in de 21e eeuw , Associate lectoraat werk & technologie i.o. Leren & werken in de 21e eeuw Lectoraat Strategisch Human Resource Management Academie Mens & Arbeid i.s.m Academie Financiën, Economie & Management en TechYourFuture

Nadere informatie

CKV EEN KWALITEITSIMPULS

CKV EEN KWALITEITSIMPULS CKV EEN KWALITEITSIMPULS M.T.A. van de Kamp MA, MSc ILO-UvA/ Expertisecentrum Kunsttheorie VOORGESCHIEDENIS Zowel de Raad voor Cultuur als de Verkenningscommissie Kunstvakken, hebben benadrukt dat het

Nadere informatie

PRO-U SAMEN PROFESSIONALISEREN INFORMATIEBIJEENKOMST 7 MEI 2019, UNIVERSITEIT TWENTE

PRO-U SAMEN PROFESSIONALISEREN INFORMATIEBIJEENKOMST 7 MEI 2019, UNIVERSITEIT TWENTE PRO-U SAMEN PROFESSIONALISEREN INFORMATIEBIJEENKOMST 7 MEI 2019, UNIVERSITEIT TWENTE WELKOM! WAT GAAN WE VANMIDDAG DOEN? Programma: 15:30-15:50: Presentatie: terugblik afgelopen jaar en plannen 2019-2020

Nadere informatie

Springstof. trainingen in verbeeldingskracht. Aanbod 2017/2018. SPRINGSTOF trainingen in verbeeldingskracht.

Springstof. trainingen in verbeeldingskracht. Aanbod 2017/2018. SPRINGSTOF trainingen in verbeeldingskracht. Springstof trainingen in verbeeldingskracht Aanbod 2017/2018 Inleiding 'Every child is an artist, the problem is to stay one when you grow up' - PABLO PICASSO - Kinderen zijn van nature creatief. Door

Nadere informatie

Leergemeenschappen Cultuureducatie

Leergemeenschappen Cultuureducatie Leergemeenschappen Cultuureducatie De regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK 2017-2020) maakt het onder andere mogelijk om innovatieve samenwerkingstrajecten tussen onderwijs en het culturele veld

Nadere informatie

Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten. Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit

Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten. Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit Resultaten van inputsessie 10 juni 2014 Introductie Deze PowerPoint bevat de resultaten van de

Nadere informatie

Stage/afstuderen/onderzoeksproject/overig Aantal studenten School(s) & locatie(s)

Stage/afstuderen/onderzoeksproject/overig Aantal studenten School(s) & locatie(s) Naam lectoraat: elearning Ingevuld door: Guus Wijngaards en zijn kernteam Periode rapportage: mei t/m augustus 2010 (triaal 3 2009-2010) 1: Relatie onderzoek en onderwijs Doel: Inzicht krijgen in onderwijsactiviteiten

Nadere informatie

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet Basispakket, Overgangsregeling Kunstkijkuren en de Cultuurbus Amsterdam Juli 2014 Inhoud Het Basispakket Kunst- en Cultuureducatie 2 MoccaAcademie

Nadere informatie

I would rather design a poster than a website. Aldje van Meer, oktober 2012

I would rather design a poster than a website. Aldje van Meer, oktober 2012 I would rather design a poster than a website Aldje van Meer, oktober 2012 Deze uitgave is een samenvatting van de lezing 'I would rather design a poster than a website tijdens het Nationaal Symposium

Nadere informatie

Kunstgebouw Beleidsplan

Kunstgebouw Beleidsplan Kunstgebouw Beleidsplan 2017-2020 Kunstgebouw Broekmolenweg 20 2289 BE Rijswijk www.kunstgebouw.nl Beleidsplan 2017-2020 ZICHTBAAR MAKEN WAT ER IS, STIMULEREN WAT ER KAN ZIJN Inleiding Kunstgebouw is expert

Nadere informatie

waarom? externe drivers Technologie Digitalisering Globalisering

waarom? externe drivers Technologie Digitalisering Globalisering waarom? externe drivers 1 Technologie Digitalisering Globalisering Wat zijn de dominante factoren die leren en werken veranderen in de 21ste eeuw? externe drivers Voortgaande digitalisering veroorzaakt

Nadere informatie

OPEN DAG. Programma VISIT PLORE FIND. #nhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden NHL Stenden Hogeschool

OPEN DAG. Programma VISIT PLORE FIND. #nhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden NHL Stenden Hogeschool OPEN DAG Programma E VISIT PLORE FIND # Hogeschool Ontdek Welkom op de Open Dag Maak kennis met de opleidingen van onze hogeschool en ontdek de studie die bij jou past. Op de Informatiemarkt, tijdens een

Nadere informatie

Postadres: Postbus RA Breda

Postadres: Postbus RA Breda Samenvatting aanvraag macrodoelmatigheid van de masteropleiding Leiderschap in Duurzame Ontwikkeling door Avans Hogeschool Naam instelling(en) Avans Hogeschool Adres Bezoekadres: Professor Cobbenhagenlaan

Nadere informatie

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT E PLORE MEET. #nhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden NHL Stenden Hogeschool

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT E PLORE MEET. #nhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden NHL Stenden Hogeschool OPEN DAG NHL STENDEN Programma VISIT E PLORE MEET # NHL Stenden Hogeschool Ontdek NHL Stenden! Welkom op de Open Dag Maak kennis met de opleidingen van onze hogeschool en ontdek de studie die bij jou past.

Nadere informatie

Leergemeenschappen Cultuureducatie

Leergemeenschappen Cultuureducatie Leergemeenschappen Cultuureducatie In deze CMK-periode willen we innovatieve samenwerkingstrajecten tussen onderwijs en het culturele veld tot stand brengen. Deze trajecten krijgen vorm binnen de Leergemeenschappen

Nadere informatie

EduDivers Werkplan 2017

EduDivers Werkplan 2017 kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit EduDivers Werkplan 2017 Het jaar 2017 is voor EduDivers een overgangsjaar. De kern van financiering van EduDivers verloopt via de landelijke Onderwijsalliantie

Nadere informatie

Conferentie Kwaliteitsnetwerk mbo donderdag 5 oktober JORICK SCHEERENS EN MARIEKE GERVERS Ieder mbo een practoraat - weer een stap verder

Conferentie Kwaliteitsnetwerk mbo donderdag 5 oktober JORICK SCHEERENS EN MARIEKE GERVERS Ieder mbo een practoraat - weer een stap verder Conferentie Kwaliteitsnetwerk mbo donderdag 5 oktober 2017 JORICK SCHEERENS EN MARIEKE GERVERS Ieder mbo een practoraat - weer een stap verder STICHTING IEDER MBO EEN PRACTORAAT Een korte geschiedenis

Nadere informatie

Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland

Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland Kunst, Cultuur en Educatie in gemeente Westland Wat is Westland Cultuurweb? In 2013 opgericht Op initiatief van de gemeente Zelfstandige en onafhankelijke stichting Raad van Toezicht en directeur-bestuurder

Nadere informatie

De indeling van de sector Onderwijs

De indeling van de sector Onderwijs De indeling van de sector Onderwijs Elke sector is opgedeeld in vijf tot acht subsectoren. Deze sector is ingedeeld in acht subsectoren: 1 Lerarenopleiding basisonderwijs 2 Tweedegraads lerarenopleiding

Nadere informatie

Format aanvragen subsidieregeling cultuureducatie cultuur voor ieder kind

Format aanvragen subsidieregeling cultuureducatie cultuur voor ieder kind Format aanvragen subsidieregeling cultuureducatie cultuur voor ieder kind Dit format is bedoeld voor scholen die in 2015 een tweede aanvraag doen voor de subsidieregeling cultuur voor ieder kind van de

Nadere informatie

Codarts Verwijzen naar de reactie van de woordvoerder van de Vereniging Hogescholen.

Codarts Verwijzen naar de reactie van de woordvoerder van de Vereniging Hogescholen. REACTIES HOGESCHOLEN KOSTEN SELECTIEPROCEDURE Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) Graag verwijs ik in dit verband ook naar de e-mail van de Vereniging Hogescholen van vanmiddag (5 maart 2015):

Nadere informatie

nog geen BKO behaald met > 5 jaar ervaring EWI KO niet afgerond EWI KO afgerond ervaring

nog geen BKO behaald met > 5 jaar ervaring EWI KO niet afgerond EWI KO afgerond ervaring Docenten van EWI, professioneel en altijd beter! Inhoud: 1. Doorstroomschema: waar sta ik? 2. Overzicht met verplicht en keuzeprogramma 3. Toelichting op elk onderdeel van het overzicht Docent met < 5

Nadere informatie

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI

HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI AMBACHT VAKMANSCHAP TECHNOLOGIE s-hertogenbosch HERWAARDEER AMBACHT, KOM TOT GROEI We staan aan het begin van een nieuw maaktijdperk. Wereldwijd wordt het belang van het maken en creatieve ambachten voor

Nadere informatie

Onze Trainingen en Diensten

Onze Trainingen en Diensten KED-Quest Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen zich

Nadere informatie

World Design Event. Oktober Tim Vermeulen September 2016

World Design Event. Oktober Tim Vermeulen September 2016 World Design Event Oktober 2017 Tim Vermeulen September 2016 2 3 Waar begon het ook alweer? - Bidbook Culturele Hoofdstad. - Vraag van Gemeente Eindhoven aan Dutch Design Foundation om hiertoe een voorstel

Nadere informatie

De hbo er aan het werk

De hbo er aan het werk De hbo er aan het werk Hogescholen leiden op voor de arbeidsmarkt. Dat doen zij met succes. Het overgrote deel van de studenten vindt binnen 3 maanden een baan op minimaal hbo-niveau. Beroepen en functies

Nadere informatie

Doelstelling: Doelstelling:

Doelstelling: Doelstelling: Presentatie KIDL donderdag 27 november 2014 door Natalie Savelsbergh directeur Vrije Akademie Kunstonderwijs in Kerkrade & Landgraaf; Wat doet de Vrije Akademie en wat is er mogelijk? Doelstelling: Basisvoorziening

Nadere informatie

KunstRoute65. Aan de slag met ouderen & cultuur van nu Tips uit de praktijk

KunstRoute65. Aan de slag met ouderen & cultuur van nu Tips uit de praktijk KunstRoute65 Aan de slag met ouderen & cultuur van nu Tips uit de praktijk 4. Workhops: zelf aan de slag Muziek mixen, designdenken of een technisch kunstwerkje bouwen; in de workshops van KunstRoute65

Nadere informatie

Teacher Design Teams: een nieuwe kijk op het professionaliseren van lerarenopleiders

Teacher Design Teams: een nieuwe kijk op het professionaliseren van lerarenopleiders Teacher Design Teams: een nieuwe kijk op het professionaliseren van lerarenopleiders Universiteit Gent, UC Leuven en ENW School of Education Vrije Universiteit Brussel en Brussels ENW onderwijs ENW Lerarenopleidingen

Nadere informatie

De hbo er aan het werk

De hbo er aan het werk De hbo er aan het werk Hogescholen leiden op voor de arbeidsmarkt. Dat doen zij met succes. Het overgrote deel van de studenten vindt binnen 3 maanden een baan op minimaal hbo-niveau. Beroepen en functies

Nadere informatie

De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk

De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk Inleiding Het voormalige Centrum voor Interculturele Studies (CIS), inmiddels opgenomen in het expertisecentrum Educatie van HKU, streefde naar een inclusieve

Nadere informatie

Speech Thom de Graaf opening symposium Kunstonderwijs en. Dank aan de Amsterdamse hogeschool voor de Kunsten die vandaag onze

Speech Thom de Graaf opening symposium Kunstonderwijs en. Dank aan de Amsterdamse hogeschool voor de Kunsten die vandaag onze Speech Thom de Graaf opening symposium Kunstonderwijs en Kunstonderzoek op 6 oktober 2016 Dames en heren, Dank aan de Amsterdamse hogeschool voor de Kunsten die vandaag onze gastheer is. De AHK leidt studenten

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING Van de voorstelling Wat is het geheim van Protos Groen? Een voorstelling voor groep 5 en 6 Kunstmenu 2015-2016 1

DOCENTENHANDLEIDING Van de voorstelling Wat is het geheim van Protos Groen? Een voorstelling voor groep 5 en 6 Kunstmenu 2015-2016 1 DOCENTENHANDLEIDING Van de voorstelling Wat is het geheim van Protos Groen? Een voorstelling voor groep 5 en 6 Kunstmenu 2015-2016 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Informatie voor de leerkracht... 4 Hogeschool

Nadere informatie

Factsheet. Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe.

Factsheet. Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe. 30 januari 2017 Feiten & Cijfers Instroom hbo toegenomen, lichte groei aantal inschrijvingen en aantal gediplomeerden neemt gestaag toe. Het aantal beginnende studenten in het hbo is in 2016-17 gegroeid

Nadere informatie

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO

Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO Vragenlijst deelnemers Vlaams Lerend Netwerk STEM SO 1. Persoonlijke gegevens Naam school:.. Provincie school: o Antwerpen o Limburg o Oost- Vlaanderen o Vlaams- Brabant o West- Vlaanderen Wat is je functie?

Nadere informatie

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014 2. Beleidsterrein Cultuur Zo groot en breed mogelijk cultuurparticipatie Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Talentontwikkeling en ontplooiing jeugdige

Nadere informatie

Community of Practice Leren en ict van start

Community of Practice Leren en ict van start Community of Practice Leren en ict van start De Community of Practice Leren en ict (CoP Leren en ict) biedt komend schooljaar een leer- en werkgemeenschap voor mbo-docenten en teammanagers die in hun onderwijs

Nadere informatie

Verslag denktank 2013/2014

Verslag denktank 2013/2014 Verslag denktank 2013/2014 Deelnemers: HKU team: Salome Nobel, Jolanda Schouten, Nelly van de Geest; UCK: Haike de Visser; Culturele partners: KOPA: Manja Eland en Linda Rosink; Click F1: Alice Erens.

Nadere informatie

Leren in netwerken met OpenU. Wilfred Rubens

Leren in netwerken met OpenU. Wilfred Rubens Leren in netwerken met OpenU Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com Smartphone/tablet met internetaansluiting bij u? Inhoud Veranderende opvattingen over leren Voorbeelden leeractiviteiten OU Discussie

Nadere informatie

VWO (R.K. Lyceum St. Dominicus College, Nijmegen, diploma behaald)

VWO (R.K. Lyceum St. Dominicus College, Nijmegen, diploma behaald) CURRICULUM VITAE IRIS VAN DE KAMP PERSONALIA Naam Roepnaam Adres I.N. van de Kamp Iris Trompstraat 14 7311 HV Apeldoorn Telefoon Email Geb. datum 06 47214907 info@irisvandekamp.nl 28111971 OPLEIDINGEN

Nadere informatie

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Intensieve Training Sociale Media voor marketing-en communicatie professionals in het onderwijs Met 2 interessante praktijkpresentaties van: Ingmar Volmer : Sociale Media

Nadere informatie

Ontwikkeltraject Creatief vermogen Utrecht PROGRAMMA CONFERENTIE. WOENSDAG 3 JUNI 2015 De diamant van Creatief vermogen

Ontwikkeltraject Creatief vermogen Utrecht PROGRAMMA CONFERENTIE. WOENSDAG 3 JUNI 2015 De diamant van Creatief vermogen Ontwikkeltraject Creatief vermogen Utrecht PROGRAMMA CONFERENTIE WOENSDAG 3 JUNI 2015 De diamant van Creatief vermogen Op woensdag 3 juni aanstaande organiseert het Ontwikkeltraject Creatief vermogen Utrecht

Nadere informatie

HET BEDRIJF POSITIE KANDIDAAT PROFIEL. Functie profiel. Lid Raad van Toezicht

HET BEDRIJF POSITIE KANDIDAAT PROFIEL. Functie profiel. Lid Raad van Toezicht Functie profiel Lid Raad van Toezicht Maes & Lunau: Beyond the obvious Wij gaan in alles altijd net even verder; beyond the obvious. Want elke organisatie heeft behoefte aan inspirerend leiderschap met

Nadere informatie

HOG DOCENTENDAG 3 NOVEMBER 2015

HOG DOCENTENDAG 3 NOVEMBER 2015 HOG DOCENTENDAG 3 NOVEMBER 2015 Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Op 3 november organiseert de HOG Bouw en Ruimte haar jaarlijkse Docentendag. Centraal staat het delen van kennis en ervaringen tussen docenten

Nadere informatie

Cultuureducatie in het PO en SO

Cultuureducatie in het PO en SO Cultuureducatie in het PO en SO 04-10-2015/JD Inhoud Introductie 1. PR8cultuurprogramma 2. Expertisecentrum Kunst en Scholen 3. Cultuureducatie met Kwaliteit 4. Aanvullende educatieve projecten Introductie

Nadere informatie

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) SAXION Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel

Nadere informatie

Marieke Gervers. Practor Creatief Vakmanschap (ROCvA) Creatieve professional & Sociaal innovator

Marieke Gervers. Practor Creatief Vakmanschap (ROCvA) Creatieve professional & Sociaal innovator Marieke Gervers Practor Creatief Vakmanschap (ROCvA) Creatieve professional & Sociaal innovator 11 jaar in het Mbo: projectleider, opleidingsmanager & practor 4,5 jaar ontwerpend onderzoek Pionier in leven

Nadere informatie

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT PLORE FIND. #opendagnhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT PLORE FIND. #opendagnhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden OPEN DAG NHL STENDEN Programma VISIT E PLORE FIND #opendag Ontdek NHL Stenden! Welkom op de Open Dag Maak kennis met de opleidingen van onze nieuwe hogeschool en ontdek de studie die bij jou past. Op de

Nadere informatie

Kunst Educatie. Primair Onderwijs

Kunst Educatie. Primair Onderwijs Kunst Educatie Primair Onderwijs WWW.DEVRIJSTAAT.NL Kunsteducatie op De Vrijstaat Op De Vrijstaat is kunst een werkwoord. Zelf kunst maken en beleven in samenwerking met een professionele kunstenaar staat

Nadere informatie

Subsidieregels Hof van Twente 2016

Subsidieregels Hof van Twente 2016 2. Beleidsterrein Cultuur Zo groot en breed mogelijk cultuurparticipatie Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Talentontwikkeling en ontplooiing jeugdige

Nadere informatie

Cultuureducatie in het VMBO. Karin Hoogeveen Peter van der Zant

Cultuureducatie in het VMBO. Karin Hoogeveen Peter van der Zant Cultuureducatie in het VMBO Karin Hoogeveen Peter van der Zant Opzet sessie Korte presentatie onderzoek: 1. Waarom extra aandacht voor cultuureducatie in het vmbo? 2. Wat is gelukt, wat is minder gelukt?

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Onderzoek aan de Hogeschool der Kunsten Den Haag

Onderzoek aan de Hogeschool der Kunsten Den Haag Onderzoek aan de Hogeschool der Kunsten Den Haag Onderzoek is een van de belangrijke pijlers van het Hogeschool der Kunsten Den Haag. Het aspect van onderzoek richt zich binnen de onderwijsprogramma s

Nadere informatie

Beste kandidaat voor de masteropleiding Kunsteducatie met een bachelordiploma als kunstvakdocent,

Beste kandidaat voor de masteropleiding Kunsteducatie met een bachelordiploma als kunstvakdocent, Master Kunsteducatie Hanzehogeschool Groningen & NHL Hogeschool Beste kandidaat voor de masteropleiding Kunsteducatie met een bachelordiploma als kunstvakdocent, U wilt in 2016-2017 de masteropleiding

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd

Kopopleiding Leraar Omgangskunde. Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd 2019 2020 Kopopleiding Leraar Omgangskunde Bachelor of Teacher Education in Social Skills - Voltijd In het kort Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider,

Nadere informatie

Het muzikale goud in. handen. Symposium Muziekdocent van de 21 e eeuw Conservatorium Maastricht vrijdag 4 maart 2016

Het muzikale goud in. handen. Symposium Muziekdocent van de 21 e eeuw Conservatorium Maastricht vrijdag 4 maart 2016 Het muzikale goud in Symposium Muziekdocent van de 21 e eeuw Conservatorium Maastricht vrijdag 4 maart 2016 handen Met dr. Gert Poppe (Universiteit Maastricht) en dr. Melissa Bremmer (Amsterdamse Hogeschool

Nadere informatie

Noordelijk cultuurprogramma We the North

Noordelijk cultuurprogramma We the North Noordelijk cultuurprogramma We the North 2017-2020 Jaarverslag 2017 2 Symposium Zin-tuigen Station Noord 2.0 - Pluk de Dag - Mohamed Yusuf Boss Station Noord 2.0 - Sijas de Groot - Tussenland 3 We the

Nadere informatie

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Hoe breng je meer lijn en structuur in je cultuureducatie en hoe werk je gericht aan de persoonlijke (creativiteits)- ontwikkeling van leerlingen? Basisscholen

Nadere informatie

Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk. SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Onderwijs

Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk. SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Onderwijs Cultuureducatie in Amsterdam. Ada Nieuwendijk SCHOLINGSAANBOD 2014-2015 Onderwijs Inleiding De MoccaAcademie biedt iedereen die werkzaam is in cultuureducatie in Amsterdam de mogelijkheden om zich verder

Nadere informatie

HKU Jaarverslag 2014. jaarverslag 2014

HKU Jaarverslag 2014. jaarverslag 2014 HKU Jaarverslag jaarverslag jaarverslag Beeld cover + pagina 10/32/76: Colofon 04 Colofon The Language of Visual Sound Temo Gonzalez Moreno The Language of Visual Sound gaat over het visualiseren van geluid.

Nadere informatie

Bijeenkomsten georganiseerd door LKCA in 2016

Bijeenkomsten georganiseerd door LKCA in 2016 Bijeenkomsten georganiseerd door LKCA in 16 Datum bijeenkomst doelgroep partner(s) locatie 11-jan-16 Regionale erfgoeddag (regio Noord-Nederland) Medewerkers die erfgoedonderwijs verzorgen vanuit erfgoedinstellingen

Nadere informatie

TPACK in HO docentprofessionalisering

TPACK in HO docentprofessionalisering TPACK in HO docentprofessionalisering Nataša Brouwer Waarom een kookboek? There is no single technological solution that applies for every teacher, every course, or every view of teaching. Mishra & Koehler,

Nadere informatie

in het mbo Werken aan uitstroom - instroom

in het mbo Werken aan uitstroom - instroom ONTWIKKELINGEN CULTUUREDUCATIE IN HET MBO ONDERWIJSVERNIEUWING Onderwijsvernieuwing in het mbo Onderwijs 2032, nieuwe speerpunten voor het kunstvakonderwijs én binnen het mbo een eigen verklaring over

Nadere informatie

Pedagogische Academie Hanzehogeschool Groningen

Pedagogische Academie Hanzehogeschool Groningen Pedagogische Academie Hanzehogeschool Groningen Presentatie W&T 16 april 2019 PHBO en projecten (Mark Terpstra) Techniek Talent & Energie (Stefan Paauwe) 17-04-19 1 Hanzehogeschool Groningen Facts & figures

Nadere informatie

Cultuuronderwijs op zijn Haags

Cultuuronderwijs op zijn Haags Cultuuronderwijs op zijn Haags De Haagse Ladekast U U R WI C U LT JS OP JN HAA GS ZI RONDE Doorlopende leerlijnen voor Haagse basisscholen in een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Nadere informatie

WIKI-Games. Wiki-based games in higher education. Wim Westera Peter van Rosmalen

WIKI-Games. Wiki-based games in higher education. Wim Westera Peter van Rosmalen WIKI-Games Wiki-based games in higher education Wim Westera Peter van Rosmalen SURF Academy: Seminar innovatie en inspiratie, Utrecht, 17 februari 2011 Overzicht Project inbedding Learning Media Progamma

Nadere informatie

PTA CKV havo Belgisch Park cohort

PTA CKV havo Belgisch Park cohort A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Het

Nadere informatie

Inspiratiereis Zweden

Inspiratiereis Zweden Inspiratiereis Zweden Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

Theaterbeoefenaars in Nederland gemeten

Theaterbeoefenaars in Nederland gemeten Theaterbeoefenaars in Nederland gemeten Jongerentheater leeft: er is ondanks de crisis vanaf 2008 nog steeds nieuw aanbod ontwikkeld voor jeugd- en jongerentheater. Theateraanbieders werken voor het overgrote

Nadere informatie

LAB21. Een Werkplaats voor Onderwijsinnovatie

LAB21. Een Werkplaats voor Onderwijsinnovatie LAB21 Een Werkplaats voor Onderwijsinnovatie Workshop Landelijke PO-conferentie Verbind de school met de toekomst Hart van Holland, Nijkerk 10 oktober 2018 Wim Trooster Dick Bosch Lerarenopleidingen Hogeschool

Nadere informatie

Leerlijnen Cultuureducatie. SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie

Leerlijnen Cultuureducatie. SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie Leerlijnen Cultuureducatie SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie Programma Ontwikkelproces SKVR activiteiten in verlengde leertijd Waarom leerlijnen cultuureducatie Van praktijk naar leerlijn Kinderen

Nadere informatie

Samenhang en onderscheid activiteiten CultuurSchakel en Koorenhuis

Samenhang en onderscheid activiteiten CultuurSchakel en Koorenhuis Samenhang en onderscheid activiteiten CultuurSchakel en Koorenhuis Ten behoeve van een duidelijke positionering in de stad van zowel CultuurSchakel als Koorenhuis in de nieuwe structuur van cultuureducatie

Nadere informatie

Basisdienstverlening LIC

Basisdienstverlening LIC Basisdienstverlening LIC 2019-2020 2019 2020 Het LIC opgebouwd uit vier inhoudelijke teams. De aandachtsgebieden van deze teams zijn de volgende: team ICTO (ICT In Onderwijs): Versterking op het gebied

Nadere informatie

Evert Bisschop Boele, 6 oktober 2016

Evert Bisschop Boele, 6 oktober 2016 Onderzoeksgroep Kunsteducatie Hanzehogeschool Groningen Naar een onderzoeksprogramma Curious Minds - Kunsteducatie Evert Bisschop Boele, 6 oktober 2016 Hanzehogeschool Groningen - 28.000 studenten - 18

Nadere informatie

1. Visie op cultuureducatie... 1. 2. Cultuureducatie binnen de programmering... 4. 3. Culturele activiteiten buiten de programmering...

1. Visie op cultuureducatie... 1. 2. Cultuureducatie binnen de programmering... 4. 3. Culturele activiteiten buiten de programmering... Inhoud 1. Visie op cultuureducatie... 1 2. Cultuureducatie binnen de programmering... 4 3. Culturele activiteiten buiten de programmering... 5 4. De volgende culturele instellingen leveren een bijdrage

Nadere informatie

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs Bijlage 2 Aanvraag Cultuureducatie met Kwaliteit in het Primair Onderwijs 2013 2016 Opgesteld door Cultura in samenwerking met de en besproken met Fonds Cultuurparticipatie. Lokale Situatie en context

Nadere informatie

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink

Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs. Peter Leisink Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs Peter Leisink Opzet van deze leergang Introductie Strategisch HRM in het voortgezet onderwijs: inhoudelijke verkenning Programma en docenten leergang strategisch

Nadere informatie

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT PLORE MEET. #opendagnhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden

OPEN DAG NHL STENDEN. Programma VISIT PLORE MEET. #opendagnhlstenden. nhlstenden nhlstenden nhlstenden OPEN DAG NHL STENDEN Programma VISIT E PLORE MEET #opendag Ontdek NHL Stenden! Welkom op de Open Dag Maak kennis met de opleidingen van onze nieuwe hogeschool en ontdek de studie die bij jou past. Op de

Nadere informatie

Professionele Masters. Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters

Professionele Masters. Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters Professionele Masters Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters Professionele Masters Uitgangspunten verdere uitbouw aanbod professionele masters Inhoud 5 Voorwoord 7 Inleiding 8 Professionele

Nadere informatie

Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo

Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo Nieuwe aanvragers Erasmus+ mbo Donderdag 15 november 2018 Marieke Denissen Marloes Hogervorst Wat zijn jullie behoeften? Welke vragen hebben jullie voorafgaand aan de presentatie? Wie heeft er al eerder

Nadere informatie

Creativiteitsontwikkeling

Creativiteitsontwikkeling Creativiteitsontwikkeling 27 mei 2015 Op 27 mei organiseerde de MoccaAcademie de achtste netwerkbijeenkomst voor kunstvakdocenten in het primair onderwijs sinds haar oprichting. De bijeenkomst vond plaats

Nadere informatie

PROGRAMMA OPEN AVOND VISIT E PLORE CHOOSE

PROGRAMMA OPEN AVOND VISIT E PLORE CHOOSE PROGRAMMA OPEN AVOND VISIT E PLORE CHOOSE Welkom op de Open Avond Maak kennis met de opleidingen van onze hogeschool en kies de studie die bij jou past. Op de informatiemarkt, tijdens een voorlichting

Nadere informatie

36. Masterstudenten als bruggenbouwers tussen onderwijs en schoolpraktijk

36. Masterstudenten als bruggenbouwers tussen onderwijs en schoolpraktijk 36. Masterstudenten als bruggenbouwers tussen onderwijs en schoolpraktijk DE MASTERLERAAR ALS BRUGGENBOUWER Marco Snoek en Gonny Farley-Reijnen DE LERAAR ALS SLEUTEL Lerarenbeurs, Masterambitie OCW, Initiatieven

Nadere informatie

Kerndoelen speciaal onderwijs (so)

Kerndoelen speciaal onderwijs (so) Voor het onderwijs Algemene informatie over het speciaal onderwijs Kinderen die het reguliere onderwijs niet kunnen volgen, kunnen terecht in het speciaal onderwijs of het speciaal basisonderwijs (sbo).

Nadere informatie