Ontwikkeltraject Creatief vermogen Utrecht PROGRAMMA CONFERENTIE. WOENSDAG 3 JUNI 2015 De diamant van Creatief vermogen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontwikkeltraject Creatief vermogen Utrecht PROGRAMMA CONFERENTIE. WOENSDAG 3 JUNI 2015 De diamant van Creatief vermogen"

Transcriptie

1 Ontwikkeltraject Creatief vermogen Utrecht PROGRAMMA CONFERENTIE WOENSDAG 3 JUNI 2015 De diamant van Creatief vermogen Op woensdag 3 juni aanstaande organiseert het Ontwikkeltraject Creatief vermogen Utrecht de conferentie De diamant van het Creatief vermogen. U bent van harte uitgenodigd. De middag start met een Key note lezing door Paul Collard (GB), chief executive van Creativity Culture and Education en voormalig creatief directeur van Creative Partnerships, en aansluitend vinden verschillende workshops, lezingen en inspiratiesessies plaats waar u een keuze uit kunt maken. Creatief Vermogen Utrecht Ontwikkeltraject Creatief vermogen is een van de vierenvijftig projecten in het kader van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit. Dit Utrechtse project richt zich op het ontwikkelen van een leerlijn creatief vermogen vanuit creatief partnerschappen, meerjarige samenwerkingen tussen scholen en culturele instellingen. De leerlijn, met bijbehorende instrumenten, bouwstenen en competenties wordt vanuit die praktijk ontwikkeld. De doelstelling om binnen Ontwikkeltraject Creatief vermogen Utrecht kennis, ervaringen en kwaliteiten uit te wisselen staat steeds voorop: partners worden uitgedaagd hun kwaliteiten en successen inzichtelijk te maken en onderling te delen. Daarnaast heeft Ontwikkeltraject Creatief vermogen Utrecht zichzelf ten doel gesteld een open leerlijn te ontwikkelen waarin voor zowel de partners zelf als externe partijen inzichtelijk wordt gemaakt wat creatief vermogen is, waarom aandacht voor creatief vermogen van belang is en hoe omstandigheden kunnen worden gecreëerd waarin een leerling zijn of haar creatief vermogen optimaal tot uiting kan laten komen. De input van deze open leerlijn komt uit de creatief partnerschappen die de basis vormen van Ontwikkeltraject Creatief vermogen Utrecht. Ontwikkeltraject Creatief vermogen Utrecht wil u op 3 juni een moment ter kennismaking, uitwisseling en inspiratie bieden.

2 Programma: uur Inloop en registratie uur Welkom en opening conferentie door Mw. Jongerius, wethouder Cultuur gemeente Utrecht uur Keynote Paul Collard (GB), chief executive van Creativity Culture and Education en voormalig creatief directeur van Creative Partnerships uur Praktische mededelingen: Verplaatsing naar Workshop ronde uur Workshops (ronde 1): Ontwikkeltraject Creatief vermogen Utrecht kiest voor een opvatting van creativiteit waarin het erom gaat ruimte te laten voor vernieuwende en onverwachte uitkomsten. We zoeken naar de mogelijkheid het begrip te benaderen vanuit een constructief perspectief zodat het inzicht biedt in hoe creativiteit herkend kan worden. Creativiteit uit zich per kind of domein verschillend en het is juist belangrijk de uitkomst niet vooraf te willen vastleggen. Daarom hebben we ervoor gekozen de metafoor van een diamant te gebruiken: creativiteit is een begrip rijk aan stralen en de uiterlijke vertoning is sterk afhankelijk van de omgevingsfactoren. Stralen van de diamant van het creatief vermogen We zien de volledige diamant als een ideale balans tussen creatief doen, creatief denken, verbeeldingskracht tonen, reflecteren op wat je doet, jezelf aansturen, je creatieve proces doorgronden, samenwerken, omgevingsgerichtheid met accent op kunst en culturele instellingen en ambachtelijkheid tonen. De workshops, lezingen, inspiraties enz. worden zoveel mogelijk geordend op de stralen van de diamant van het creatief vermogen. Sommige workshops zijn speciaal gericht op het begeleiden van leerlingen in het werken aan hun creatief vermogen. Deze noemen we: voor de professional. Praktisch: Er is keuze uit 2 rondes presentaties/workshops. De presentaties/workshops duren elk 25 of 60 minuten. U kunt bij workshopronde 1 kiezen uit de volgende workshops: uur: = 3 Het Filiaal theatermakers/st. Jan de Doperschool: Het inzetten van creatieve werkvormen binnen reguliere vakken. Een praktische workshop met werkvormen die kunsteducatie verbinden met cognitieve vakken. Hoe werk je tegelijkertijd aan Creatief Vermogen en bijvoorbeeld rekenen of taal? Door Anne-Marie Knippels, theaterdocent en cultuurcoach bij Het Filiaal theatermakers. Straal: Creatief denken voor de professional

3 2. Speel Tell your ARTtale, het spel wat in elk museum gespeeld kan worden voor beeldende kunst! Het museumspel Tell your ARTtale helpt bij het kijken naar beeldende kunst, en stimuleert de bezoeker een eigen betekenis te geven aan kunst. Het spel verkleint de afstand tussen de kunstwerken en de toeschouwers, en wekt bij de deelnemers de interesse op voor beeldende kunst. Door Eva den Heijer (HKU) Straal: Verbeeldingskracht tonen 3. De Veerman Antwerpen De basis van creativiteit ligt in de vaardigheid om te kunnen associëren. Lopen we met een teveel aan opdrachten of met een animatieve insteek niet te voorbij aan wat kinderen op vlak van associatie kunnen? Een actieve workshop waarin we schaatsen langs leeftijden, kunstdisciplines en voorwaarden. Voor leerkrachten zonder een spannende jeans of hoge hakken. Karel Moons werkt bij de Veerman, een organisatie voor kunst en educatie. Hij begeleidt al jaren scholen en leerkrachten uit het basisonderwijs die actief werk willen maken van een sterkere cultuureducatie. Op basis daarvan werkte hij een praktijkgerichte en hanteerbare visie uit. Creativiteit en talentontwikkeling staan in zijn denken en handelen centraal. Door Karel Moons (de Veerman) 4. How to handle a Toolbox KOPA kunsteducatie/de Pijlstaart, St Maartenschool en de Jazzsingel: Dot, 3 e boom rechts! Maak kennis met Dot, de toolbox die scholen en instellingen helpt hun visie op cultuureducatie te bepalen. Aan de hand van stellingen ga je met elkaar in dialoog en maak je keuzes voor je organisatie. Je proeft van de werkwijze en krijgt tips mee voor de uitvoering binnen je team. 'Dot, 3e boom rechts!' zal eind van de middag ook te koop zijn en beschikbaar gesteld worden aan het netwerk CVU. Door Linda Rosink (Kopa kunsteducatie) Straal: Jezelf aansturen (voor de professional) 5. How to handle yourself as an art teacher KOPA kunsteducatie/pijlstaart, St Maartenschool en de Jazzsingel: Pionier! Kopa werkt samen met basisscholen vanuit de beeldende kunsten in de breedste zin van het woord. In partnerschap worden lessen ontwikkeld en leerkrachten getraind. Hierin worden handvaten gegeven om procesmatig te werken in je eigen kunstles. Proef van de Pionier! en ervaar zelf een creatief proces in deze workshop. Door Manja Eland (Kopa kunsteducatie) Straal: Je creatief proces doorgronden (voor de professional)

4 6. De Werkplaats Centraal Museum/Agatha Snellenschool: Introductie van het ontstaan en opzet van het creatief partnerschap. Het Centraal Museum en de Agatha Snellenschool gaan in op het werken met de methode vier keer wijzer. Hoe zet je het werken met Meervoudige Intelligenties en kieskaarten in bij cultuureducatie? Dit doen zij aan de hand van het thema surrealisme. In deze workshop brengen we een bezoek aan het museum, waarbij de deelnemers een opdracht krijgen bij een van de kunstwerken. Door Sigrid Noordijk (Centraal Museum) en Majorie Boon (Agatha Snellenschool) Straal: Creatief denken (voor de professional) 7. Creatief doen van leerlingen Welmoed Ekster (Cultuur in de Spiegel) Welmoed Ekster, onderzoeker bij Cultuur in de Spiegel gaat met leerkrachten en educatief medewerkers aan de slag om een lesopzet te ontwerpen vanuit de theorie van culturele cognitie. Doel hierbij is om de lessen aan te laten sluiten bij het creatief doen van leerlingen in een bepaalde leeftijdsfase Welmoed doet promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij heeft daarvoor met leerkrachten lessen ontwikkeld gebaseerd op de theorie van culturele cognitie. Ook heeft zij onderzoek gedaan naar hoe culturele vermogens zich ontwikkelen tussen het 8e en 14e levensjaar. Daarnaast is zij gespecialiseerd in de ontwikkelingspsychologie, de cultuursociologie, en heeft zij een tijd gewerkt als docent en educatief medewerker. Straal: Creatief doen 8. Ontdek je creatieve vermogen met fotografie FOTODOK & Daltonschool Apollo 11 The illiterate of the future will be the person ignorant of the use of the camera as well as the pen zei kunstenaar László Moholy-Nagy ( ). Een uitspraak die met de alsmaar toenemende beelddichtheid en in het licht van de populaire 21st century skills steeds relevanter wordt. In de samenwerking met Apollo 11 onderzoeken we met leerlingen uit groep 5 t/m 8 in uiteenlopende projecten de diverse creatieve mogelijkheden van de camera; als middel om verslag te doen, om verhalen te vertellen maar ook als middel tot expressieve uiting. Laat je in deze hands on workshop verrassen door de kijk, durf en creativiteit van kinderen en ontdek de wereld om je heen met nieuwe ogen. Max aantal deelnemers: 12 Straal creatief denken / creatief doen / creatief proces doorgronden 9. De diamant van creatief vermogen Jolanda Schouten (HKU):

5 Samen met experts vanuit het onderwijs, de ICC-ers, gaan we op zoek naar de diamant. Vanuit de straal CREATIEF DOEN gaan we samen op verkenningstocht naar de stralen in jezelf als expeditieleider van creatief vermogen. Vandaaruit steken we door naar wat je ziet stralen bij de kinderen? Hoe kan je de diamant van creatief vermogen voor je laten werken en kunnen we de stralen valideren? Stralen: vanuit creatief doen naar creatief denken om te komen tot reflecteren op jezelf en doorgronden van je creatief proces Deze workshop is uitsluitend voor de Utrechtse ICC cursisten en : 10. Creatief vermogen Utrecht Nelly v.d. Geest (HKU): In vogelvlucht schetst Nelly van der Geest de ins en outs van ontwikkeltraject Creatief Vermogen Utrecht. Straal voor de professional: reflectie op wat je doet. 11. Stilstaan bij Creatief vermogen: intervisieoefening Nelly v.d. Geest (HKU): In deze intervisieoefening gaat het om aandachtig luisteren naar elkaar. De werkvorm geeft je de mogelijkheid om je eigen creatief vermogen te voelen en onderzoeken. Straal voor de professional: reflectie op je eigen creatief vermogen. 12. BoekieBoek: van verhaal naar (film)beeld t Hoogt/De Nieuwe Regentesseschool: De doorgeef animatiefilm Boekieboek- het verhaal is bedacht en gemaakt door groep 7/8 leerlingen die Freinetonderwijs volgen. In deze bijeenkomst laten Filmtheater t Hoogt en De Nieuwe Regentesseschool zien hoe dit proces in zijn werk is gegaan. Hoe ondersteun je bovenbouwleerlingen in hun rol als audiovisueel kunstenaar? Op welke wijze stimuleer je de creativiteit bij kinderen en hoe versterken tekst en beeld elkaar in dit proces? A.d.h.v. praktijkvoorbeelden gaan we dieper in op het creatief makerschap van leerlingen middels (animatie)film in de dagelijkse schoolpraktijk. Straal: creatief doen Deze workshop vindt 2 keer achter elkaar plaats. 13. Spelen = Leren Hester Bruinsma (HKU): Na opleidingen aan de Jelburg en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (beeldende vorming) is Hester werkzaam als brede school coördinator op Brede School Het Zand (Utrecht, profiel natuur & cultuur). Momenteel volgt ze de master kunsteducatie aan de HKU waar ze de ruimte voor vrij spelen in het onderwijs aan het onderzoeken is

6 Volgens Mark Mieras (wetenschapsjournalist) is de eerste hoofdwet van het leven: Blijf spelen. Spelen is de manier waarop de natuur leren bedoeld heeft. Via onze eigen spelervaringen en het terugblikken op de spelkenmerken van J. Huizinga (Homo Ludens) wisselen wij op actieve wijze met elkaar uit hoe het creatief vermogen van kinderen via vrij spelen gestimuleerd kan worden binnen de context van school. Max aantal deelnemers: 15 Straal: creatief doen Deze workshop vindt 2 keer achter elkaar plaats uur Pauze uur Workshops (ronde 2): U kunt bij workshopronde 2 kiezen uit de volgende workshops: 1. De leerkracht bouwt Het Wilde Westen/St. Dominicusschool: Het Wilde Westen is een culturele partner voor scholen in Wijk West. In de workshop maak je kennis met onze manier van werken. Wij onderzoeken samen met leerkrachten hoe je vorm kunt geven aan (een leerlijn) cultuuronderwijs in een groep. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld laten we zien hoe we leerkrachten ondersteunen om vanuit een cultuuronderwerp verbindingen te leggen tussen de lesstof/lesdoelen en kunst. Kunstenaars uit de wijk onderzoeken mee Pauline van Kalkert, Heleen Korthals (HWW) en een leerkracht St. Dominicusschool Muziek: Joost-Martijn de Jong Straal: voor de professional: samenwerken. 2. De Veerman Antwerpen Karel Moons (De Veerman) Reflectie kan tot meer of minder creativiteit leiden. Zeker in relatie tot de alom geprezen positieve feedback. Via een beeldende activiteit wordt de kracht van reflectie duidelijk gemaakt. Karel Moons werkt bij de Veerman, een organisatie voor kunst en educatie. Hij begeleidt al jaren scholen en leerkrachten uit het basisonderwijs die actief werk willen maken van een sterkere cultuureducatie. Op basis daarvan werkte hij een praktijkgerichte en hanteerbare visie uit. Creativiteit en talentontwikkeling staan in zijn denken en handelen centraal. 3. Opbrengst Gericht Werken en Kunsteducatie in het PO Manon Rolink (Basisschool de Achtbaan/De Vrijstaat): De Vrijstaat en de basisschool De Achtbaan vormen samen een creatief partnerschap en werken samen aan talentontwikkeling. In deze workshop onderzoeken we hoe je opbrengstgericht werken binnen kunst en cultuureducatie kunt toepassen. Manon Rolink is leerkracht en ICC-er. De Achtbaan heeft de ontwikkeling van creatief vermogen bij kinderen hoog in het vaandel, daarvoor hebben ze ook ruimte in het rapport ingericht en ontwikkelen de leerlingen een portfolio. De Achtbaan is pilotschool voor TNO

7 onderzoek voor het meten van de ontwikkeling van creativiteit. Onder andere door het gebruik van een I-Self. Straal voor de leerkracht: reflecteren op wat je doet. 4. De REGIE in eigen hand! Salome Nobel (HKU): Een van de factoren die een positieve invloed op creativiteitsontwikkeling hebben is de leerlingen ruimte bieden voor keuze en autonomie. Salomé Nobel geeft al 10 jaar theater les op een montessorischool. Daarnaast is ze methodiekdocent aan de HKU theatre and education en lid van het kennisteam van de HKU in het project Creatief vermogen Utrecht. Ze ontwikkelt een zelfsturing instrument voor de leerlingen in de theater les. Voor de leerkracht benoemt ze 6 verschillende type gedragingen die een leerling in de theater les kan vertonen. In deze workshop onderzoeken we dit instrument aan de hand van een korte theater les. We bespreken de 6 types en wisselen we ervaringen uit over hoe je de sturing meer uit handen kunt geven. Je krijgt praktische tips hoe hier mee verder te gaan. Tot slot brainstomen we samen hoe dit instrument toepasbaar is in andere disciplines. Duur: 1 uur Max. deelnemers: 15 Straal: jezelf aansturen 5. Speel Tell your ARTtale, het spel wat in elk museum gespeeld kan worden voor beeldende kunst! Het museumspel Tell your ARTtale helpt bij het kijken naar beeldende kunst, en stimuleert de bezoeker een eigen betekenis te geven aan kunst. Het spel verkleint de afstand tussen de kunstwerken en de toeschouwers, en wekt bij de deelnemers de interesse op voor beeldende kunst. Door Eva den Heijer (HKU) Straal: Verbeeldingskracht tonen 6. Contemplatieve dialoog over creativiteit Bart van Rosmalen Naar aanleiding van een stukje tekst uit het essay Creatief Vermogen en de Diamant gaan tafelgenoten een contemplatieve dialoog aan. Bart van Rosmalen is lector Muzische professionaliteit bij HKU. Maximaal 8 personen in de workshop Straal: creatief denken 7. Creatieve kracht en eigenaarschap UCK: Bij Creatief Leren staat creatieve kracht en eigenaarschap van het kind centraal. Ieder kind heeft sterke kanten en talenten. Door binnen een artistiek kader te werken aan zowel ambachtelijke als creatieve vaardigheden kunnen ze hun talenten, hun creatieve kracht

8 ontdekken en ontwikkelen. Kinderen leren zelfstandig en in samenwerking met anderen keuzes te maken en worden daardoor (mede) eigenaar van zowel het proces als resultaat. Kunstvakdocent en school creëren samen een sociaal-positieve en veilige leeromgeving, waarin de leerling het zelfvormgegeven materiaal durft te presenteren. Het UCK vertelt, laat zien en laat ervaren hoe het Creatief Leren werkt en hoe zij daarin samenwerken met scholen, aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Het Creatief Leren wordt toegepast binnen alle kunstdisciplines. Workshop door: Kristel van der Heijden (ovb) e.a. Straal: doorgronden van je creatieve proces. 8. Utrecht en route Muziekroute/Zes basisscholen in Utrecht Overvecht: Tijdens deze workshop zult u meemaken wat de leerlingen tijdens de Muziekroute in Utrecht meemaken. Wat betekent het voor hen om muziek te leren maken vanuit hun creatieve vermogen? Wat vragen we eigenlijk van leerlingen? Daarnaast zullen we in de workshop verkennen (door te doen) welke competenties van de docent onlosmakelijk verbonden zijn met het prikkelen van de creatieve vermogens van leerlingen. Juist in de muziekeducatie is er een sterke traditie van muzikale vaardigheden en reproductie van muzikaal erfgoed. Hoe verhoudt dat zich tot het beginnen bij de leerling zelf en zijn creatieve vermogens? In de Muziekroute staan we onszelf toe om dingen uit te proberen. Tijdens deze workshop brengen we u graag in aanraking met onze bevindingen en best practises van dit schooljaar. We gaan muziek maken! 9. Lef met je lijf De Dansers/ISK en Johannesschool Aan de hand van fysieke oefeningen leer je je eigen lichaam en hoe je dat inzet iets beter kennen. Neem graag kleren mee waarin je goed kan bewegen. Straal: ambachtelijkheid en uur: 10. Straatbeelden: hoe combineer ik omgevingseducatie en mediaeducatie ClickF1/Aorta/De Blauwe Aventurijn- Pieterskerkhof-De Boomgaard: Straatbeelden is een creatief partnerschap tussen Aorta, Click F1 en de scholen De Blauwe Aventurijn, Pieterskerkhof en De Boomgaard waarin architectuur, cultureel erfgoed en media in een leerlijn gecombineerd worden. Leerlingen leren vanuit de fases onderzoeken > analyseren. uitvoeren > presenteren op een speelse en op eigen niveau de omgeving te ontdekken in verleden, heden en toekomst. In deze workshop presenteren we onze bevindingen van de afgelopen twee jaar en wisselen ervaringen uit. Straal: omgevingsgerichtheid met accent op kunst en culturele instellingen Deze workshop vindt 2 x achter elkaar plaats.

9 11. Wat de Boer niet kent RoodNoot/Hof ter Weide: Creatief Vermogen: Hoe reflecteer je op wat je doet? Een gesprek aan de hand van beelden en ervaringen uit het stomme filmproject Wat de Boer niet kent. Waarin kinderen van groep 8 op, en naar aanleiding van, een erfgoedlocatie in Utrecht werken. Bijzonder aan het project is dat het terug grijpt op oude technieken, en de leerlingen creatief uitdaagt om in één dag een film maken. Van elk filmproject wordt een aparte documentaire gemaakt. Welke rol speelt deze documentaire in het ontwikkelen van het creatieve vermogen? Straal: reflecteren op wat je doet. Deze workshop vindt 2 x achter elkaar plaats. 12. Zitten voor een Kunstwerk Centraal Museum: Een beperkt aantal mensen (maximaal 6) gaan in een zaal van het Centraal Museum kunst kijken. Straal: creatief doen Deze workshop vindt 2 x achter elkaar plaats uur Afronding conferentie door Nelly v.d. Geest en Bart v. Rosmalen uur Napraten met borrel. Voor wie De conferentie De diamant van het Creatief vermogen is toegankelijk voor iedereen die werkt op het snijvlak van cultuur en onderwijs: uitvoerders van kunsteducatie in het basisonderwijs: Leerkrachten, Interne Cultuur Coördinatoren, educatie medewerkers van culturele instellingen, kunstvakleerkrachten. Datum woensdag 3 juni 2015 Tijd uur (13.30 start) Locatie Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, 3512 XC Utrecht en een aantal workshops vindt plaats op de naastgelegen Agatha Snellenschool, Nicolaasdwarsstraat 3, 3512 XG Utrecht Deelnemen/inschrijven Inschrijven voor de conferentie kunt u door hier te klikken. Deelname kost 30, inclusief koffie/thee en borrel. Voor deelname aan het programma ontvangt u een factuur na inschrijving. Indien u onverwacht verhinderd bent, mag u zich altijd zonder bijkomende kosten door een collega laten vervangen. Restitutie is helaas niet mogelijk. Contact Voor vragen over de conferentie neemt u contact op met: creatiefvermogenutrecht@uck.nl Hartelijke groet namens de leden van het Ontwikkeltracject Creatief vermogen Utrecht,

10 Valerie van Valkenburg Projectleider

Deskundigheid in Creatief Vermogen

Deskundigheid in Creatief Vermogen Deskundigheid in Creatief Vermogen 2017-2018 Creatief Vermogende trainer in het partnerschap/ netwerk Creatief Vermogen Utrecht wil creativiteit in het hart van het primair onderwijs plaatsen. De professionaliteit

Nadere informatie

Verslag denktank 2013/2014

Verslag denktank 2013/2014 Verslag denktank 2013/2014 Deelnemers: HKU team: Salome Nobel, Jolanda Schouten, Nelly van de Geest; UCK: Haike de Visser; Culturele partners: KOPA: Manja Eland en Linda Rosink; Click F1: Alice Erens.

Nadere informatie

Deskundigheid in Creatief Vermogen

Deskundigheid in Creatief Vermogen Deskundigheid in Creatief Vermogen 2017-2018 Creatief Vermogende Leerkracht in de klas Creatief Vermogen Utrecht wil creativiteit in het hart van het primair onderwijs plaatsen. De professionaliteit van

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Een sprankelende ontmoeting Impressie van de conferentie De Diamant van het Creatief Vermogen, 3 juni 2015

Een sprankelende ontmoeting Impressie van de conferentie De Diamant van het Creatief Vermogen, 3 juni 2015 Een sprankelende ontmoeting Impressie van de conferentie De Diamant van het Creatief Vermogen, 3 juni 2015 In het kader van Ontwikkelingstraject Creatief Vermogen Utrecht Een sprankelende ontmoeting Er

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015 STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015 De Beemd Done Assement - Done Ambitiegesprek Kaders aanbrengen in bestaande vaardigheden waardoor er meer lijn ontstaat, waar binnen alle aandacht voor bewustzijn

Nadere informatie

Cultuuronderwijs op zijn Haags

Cultuuronderwijs op zijn Haags Cultuuronderwijs op zijn Haags De Haagse Ladekast U U R WI C U LT JS OP JN HAA GS ZI RONDE Doorlopende leerlijnen voor Haagse basisscholen in een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Nadere informatie

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / KUNSTONDERWIJS OP T RIJKS N ACCENT OP IEDERS TALENT Vanuit onze visie op kunst- en cultuuronderwijs streven we naar een rijk aanbod. De school heeft daarom een aantal programmalijnen.

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Cultuuronderwijs op zijn Haags Met het project Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) zorgen

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Doelstelling: Doelstelling:

Doelstelling: Doelstelling: Presentatie KIDL donderdag 27 november 2014 door Natalie Savelsbergh directeur Vrije Akademie Kunstonderwijs in Kerkrade & Landgraaf; Wat doet de Vrije Akademie en wat is er mogelijk? Doelstelling: Basisvoorziening

Nadere informatie

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort

PTA ckv VWO, Belgisch Park, cohort Domeinen CKV Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

Doorgaande leerlijnen cultuureducatie, hoe werkt dat in de praktijk?

Doorgaande leerlijnen cultuureducatie, hoe werkt dat in de praktijk? Doorgaande leerlijnen cultuureducatie, hoe werkt dat in de praktijk? www.kunstedu.nl info@kunstedu.nl 06 11322235 www.kunstedu.nl Cultuureducatie denkkader: VISIE verankering cultuurmenu verankering cultuurmenu

Nadere informatie

Het beleidsplan cultuureducatie

Het beleidsplan cultuureducatie Het beleidsplan cultuureducatie Beleidsplannen voor cultuureducatie kunnen variëren van 1 A4 tot een compleet beleidsplan. Belangrijk hierbij is dat het cultuureducatiebeleid onderdeel is van het schoolplan.

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL juli 2016

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL juli 2016 STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL juli De Beemd Done Assement - Done Ambitiegesprek Kaders aanbrengen in bestaande vaardigheden waardoor er meer lijn ontstaat, waar binnen alle aandacht voor bewustzijn blijft

Nadere informatie

pionier! kunst op school

pionier! kunst op school pionier! kunst op school doorlopende leerlijn Creativiteit voor groep 1 tot en met 8 Samen met je leerlingen durven proberen, mogen falen en van daaruit nieuwe ideeën laten ontstaan. Samen kunst maken.

Nadere informatie

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers

EtuConsult. cursus Cultuur en Creativiteit. Voor pedagogisch medewerkers EtuConsult cursus Cultuur en Creativiteit in de BSO Voor pedagogisch medewerkers Cultuureducatie is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom bieden steeds meer bso s culturele activiteiten

Nadere informatie

PRESENTEERT. onderwijsteam MIKspecials. onderwijsteam MIKxer. onderwijsteam deskundigheidsbevordering

PRESENTEERT. onderwijsteam MIKspecials. onderwijsteam MIKxer. onderwijsteam deskundigheidsbevordering PRESENTEERT onderwijsteam MIKspecials onderwijsteam MIKxer onderwijsteam deskundigheidsbevordering Deskundigheidsbevordering De nieuwe beleidsperiode voor cultuureducatie is op 1 januari 2013 van start

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom je

Nadere informatie

Je culturele vermogens, hoe werk je eraan?

Je culturele vermogens, hoe werk je eraan? Je culturele vermogens, hoe werk je eraan? kunst & maatschappij context biedt (bronnen voor) context aan legt verbanden culturele instelling of externe vakdocent leerkracht of docent tussen leerstof analyseren

Nadere informatie

ONDERWIJS. Vlaardingse Schatten. Cultuurlijn 2015/2016

ONDERWIJS. Vlaardingse Schatten. Cultuurlijn 2015/2016 O ONDERWIJS Vlaardingse Schatten Cultuurlijn 2015/2016 Vlaardingse Schatten Cultuurlijn 2015/2016 Beste mensen, Ik ben verheugd u de Cultuurlijn 2015-2016 aan te mogen bieden. Cultuureducatie is één van

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

PTA CKV havo Belgisch Park cohort

PTA CKV havo Belgisch Park cohort A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Het

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit ontwerp fourpack Cultuureducatie met Kwaliteit Onze ambities 1 2 3 Stappenplan Het kwadrant Drie domeinen 1 Intake 5 Scholingsactiviteiten VERBREDEN 2 Assessment 6 Meerjarenvisie In huis 3 Ambitiegesprek

Nadere informatie

PTA CKV vwo Belgisch Park cohort

PTA CKV vwo Belgisch Park cohort PTA CKV vwo Belgisch Park cohort 018-019-00 A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden

Nadere informatie

PostHBO CultuurBegeleider

PostHBO CultuurBegeleider PostHBO CultuurBegeleider Vervolg op ICC en CQ / ICQ; Functiemix: 2014: 40% LB schaal; Doorlopende lijn professionalisering leraren: bachelor Post HBO master Verbinding kunst- en cultuurinstellingen en

Nadere informatie

PTA CKV VWO, Belgisch Park, cohort

PTA CKV VWO, Belgisch Park, cohort A. Schoolexamen CKV Het eindexamen bestaat uit het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Het

Nadere informatie

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort

PTA ckv Havo, Belgisch Park, cohort Het eindexamen ckv bestaat uit een schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domeinen ckv Domein A: Verkennen Domein B: Verbreden Domein C: Verdiepen Domein D: Verbinden Domein

Nadere informatie

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Hoe breng je meer lijn en structuur in je cultuureducatie en hoe werk je gericht aan de persoonlijke (creativiteits)- ontwikkeling van leerlingen? Basisscholen

Nadere informatie

Werkplan vakverdieping kunstvakken

Werkplan vakverdieping kunstvakken Werkplan vakverdieping kunstvakken 2012-2013 algemene gegevens Naam: Klas: Nanda ten Have VR3C Gekozen vakverdieping: Beeldend onderwijs Persoonlijke leerdoel gekoppeld aan de vakcompetenties of gericht

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 12 25 maart 2015

NIEUWSBRIEF 12 25 maart 2015 TRAININGEN (WERK)BIJEENKOMSTEN CONFERENTIES projectplan nieuwe scholen Op 11 maart zijn de icc-ers van de tweede tranche scholen onder leiding van Iris van der Kamp aan de slag gegaan met hun projectplan.

Nadere informatie

Ga naar http://www.skvr.nl/over_skvr/inloggen_voor_personeel.aspx Klik op de knop SKVR leert! en bekijk daar de handleiding.

Ga naar http://www.skvr.nl/over_skvr/inloggen_voor_personeel.aspx Klik op de knop SKVR leert! en bekijk daar de handleiding. Speciaal voor docenten werkzaam voor SKVR organiseren we op 19 februari voor de tweede keer SKVR Leert! Bekijk het programma en lees de inhoudelijke beschrijvingen in dit document. Inspiratie en informatie

Nadere informatie

Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl. Stappenplan cultuureducatiebeleid

Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl. Stappenplan cultuureducatiebeleid Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl Stappenplan cultuureducatiebeleid Inleiding Dit stappenplan is een handreiking om te komen tot

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

SAMENVATTING TOON JE TALENT

SAMENVATTING TOON JE TALENT SAMENVATTING TOON JE TALENT 1 INLEIDING: WAAROM TOON JE TALENT? Wij geloven in de kracht van kunst en cultuur op de ontwikkeling van het individu. Verbeelding en creativiteit maken een mens een beter mens.

Nadere informatie

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen Wij verzoeken u vriendelijk de volgende vragen over cultuureducatie op uw school te beantwoorden. Uw antwoorden zijn voor ons van groot belang om de ondersteuning van cultuureducatie op de scholen de komende

Nadere informatie

Springstof. trainingen in verbeeldingskracht. Aanbod 2017/2018. SPRINGSTOF trainingen in verbeeldingskracht.

Springstof. trainingen in verbeeldingskracht. Aanbod 2017/2018. SPRINGSTOF trainingen in verbeeldingskracht. Springstof trainingen in verbeeldingskracht Aanbod 2017/2018 Inleiding 'Every child is an artist, the problem is to stay one when you grow up' - PABLO PICASSO - Kinderen zijn van nature creatief. Door

Nadere informatie

Definities kernbegrippen sector

Definities kernbegrippen sector Definities kernbegrippen sector De begrippen die binnen onze sector gehanteerd worden zijn flexibel en aan verandering onderhevig, vooral omdat het om abstracte begrippen gaat die vaak in een beleidsmatige

Nadere informatie

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00

Welkom. op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Welkom op onze OPEN DAG Za. 08.02.2014 10.00-14.00 Zelf vinden we onze school gewoon, omdat je bij ons een diploma kunt halen dat past bij jouw inzet en capaciteiten. Maar wij denken dat je op Markenhage

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé CREATIEF VERMOGEN Andrea Jetten, Hester Stubbé OPDRACHT Creativitief vermogen meetbaar maken zodat de ontwikkeling ervan gestimuleerd kan worden bij leerlingen. 21st century skills Het uitgangspunt is

Nadere informatie

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Steenwijkerland Zwartewaterland. Samen op kop

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Steenwijkerland Zwartewaterland. Samen op kop Stichting Openbaar Primair Onderwijs Steenwijkerland Zwartewaterland Samen op kop 1 Het wordt anders Het onderwijs is volop in beweging. De afgelopen hebben scholen veel energie in opbrengstgericht werken

Nadere informatie

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO.

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO. CKV kerndoelen en eindtermen Er zijn duidelijke doorlopende leerlijnen van het basisonderwijs naar de onderbouw en het onderbouw naar de bovenbouw. De betreffende, ook wettelijk verplichte kerndoelen en

Nadere informatie

Praktijkgericht W&T onderzoek door leerkrachten: een case study

Praktijkgericht W&T onderzoek door leerkrachten: een case study Praktijkgericht W&T onderzoek door leerkrachten: een case study Martijn Weesing, ipabo Amsterdam Erna van Hest, Vrije Universiteit Amsterdam St. Jan School, Amsterdam EWT Conferentie, NEMO, 22 mei 2013

Nadere informatie

De kunst van het ontwerpen 2018 Juryrapport

De kunst van het ontwerpen 2018 Juryrapport De kunst van het ontwerpen 2018 Juryrapport Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Utrecht 2018 Inhoud Inleiding 5 Prijs en criteria 6 Beoordelingscriteria 6 Jury 8 Samenstelling van

Nadere informatie

Verslag Netwerkbijeenkomst Kunstvakdocenten

Verslag Netwerkbijeenkomst Kunstvakdocenten Verslag Netwerkbijeenkomst Kunstvakdocenten 21 mei 2014 Op 21 mei 2014 organiseerde de MoccaAcademie de zesde netwerkbijeenkomst voor kunstvakdocenten in het primair onderwijs. De bijeenkomst vond plaats

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2015-2019

Cultuurbeleidsplan 2015-2019 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Cultuurbeleidsplan 2015-2019 1. Inleiding Dit is het cultuureducatieplan van de CBS Maranatha in Winschoten. Een plan dat is opgesteld om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg. primair onderwijs kunst- en cultuurmenu

Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg. primair onderwijs kunst- en cultuurmenu Fotograaf: Maarten van Haaff - Orkestproject Vredenburg primair onderwijs kunst- en cultuurmenu kunst en cultuur beleven Utrecht onderscheidt zich door topaanbod van kennis en cultuur. Goed cultuuronderwijs

Nadere informatie

Conferentie VVE Arnhem Het Spel en de Knikkers

Conferentie VVE Arnhem Het Spel en de Knikkers Conferentie VVE Arnhem Het Spel en de Knikkers Over opbrengstgericht werken met jonge kinderen Wanneer: Tijdstip: Waar: Voor wie? Woensdag 4 juni 2014 13.30 17.00 uur MFC De Malburcht, Graslaan 97, Arnhem

Nadere informatie

- het formuleren van een onderdeel voor een beleidsplan cultuureducatie op maat van de school.

- het formuleren van een onderdeel voor een beleidsplan cultuureducatie op maat van de school. Opbouw Basistraining Cultuureducatie boven C-niveau/Zeeland Versie ICC 1 Bedoeling Doel van de basistraining is, om binnen de keuzes die Zeeland heeft gemaakt voor de invulling van Cultuureducatie met

Nadere informatie

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Dario Fo, ondernemers in de kunst Poeldijk, 13 december 2012 Inleiding Op de vraag van de gezamenlijke basisscholen uit De Lier voor een

Nadere informatie

Strategie in Beweging. Koersnotitie. versie 4

Strategie in Beweging. Koersnotitie. versie 4 Strategie in Beweging Koersnotitie versie 4 Onze Opdracht Het Waartoe zijn wij hier in Alphen aan den Rijn en omgeving? Voor welk vraagstuk zijn wij het antwoord? 1. Wij zijn een stichting voor primair

Nadere informatie

Beleidsplan OBS de Rietschoof

Beleidsplan OBS de Rietschoof Beleidsplan OBS de Rietschoof Hoe ziet het beleidsplan eruit? Basisschool de Rietschoof heeft een opzet voor het cultuurbeleidsplan, maar ook een bovenschoolscultuurbeleidsplan. De opzet voor het cultuurbeleidsplan

Nadere informatie

Museum De Hermitage in Amsterdam

Museum De Hermitage in Amsterdam Museum De Hermitage in Amsterdam Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Onder de naam De Hermitage voor Kinderen besteedt het museum sinds tien jaar veel aandacht aan educatie en talentontwikkeling

Nadere informatie

CULTUUREDUCATIE BOVEN

CULTUUREDUCATIE BOVEN CULTUUREDUCATIE BOVEN KCE ZEEUWS- VLAANDEREN WIE KCE ZEEUWS-VLAANDEREN HET PROGRAMMA Van 13.30 tot 14.15 uur Presentatie Van 14.15 tot 14.30 uur Van 14.30 tot 15.00 uur Koffie en thee in de foyer Dansduet

Nadere informatie

U I T N O D I G I N G

U I T N O D I G I N G U I T N O D I G I N G Janusz Korczak Prijs 2012 voor Stichting Leerorkest te Amsterdam Presentatie Maartje van Weegen Janusz Korczak Prijs 2012 De Janusz Korczak Stichting en Stichting Leerorkest nodigen

Nadere informatie

Amadeus Lyceum. Gymnasium

Amadeus Lyceum. Gymnasium Amadeus Lyceum Gymnasium Gymnasiumafdeling Amadeus Lyceum Welke visie hebben wij op het gymnasium? Wat houdt gymnasium bij ons in? en hoe zien de vakken Grieks en Latijn er uit bij ons op school? Wat houdt

Nadere informatie

Piet Mondriaan. Inspirators voor de toekomst

Piet Mondriaan. Inspirators voor de toekomst Piet Mondriaan 74 VSO DE HELDRING IN AMSTERDAM: MEER ZELFVERTROUWEN DANKZIJ CULTURELE EDUCATIE 75 Dankzij culturele educatie krijgen onze leerlingen meer zelfvertrouwen en zijn ze gelukkiger. Naam: VSO

Nadere informatie

Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen

Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen Verslag Netwerkbijeenkomst Erfgoedinstellingen 12 november 2014 Speciaal M voor erfgoedinstellingen CCA in Amsterdam organiseerde de MoccaAcademie op 12 november een netwerkbijeenkomst. In een eerder verstuurde

Nadere informatie

Els De Smet, VSKO (2012)

Els De Smet, VSKO (2012) Els De Smet, VSKO (2012) els.desmet@vsko.be Ontwikkelingen in onderwijs m.b.t. erfgoededucatie Achtergrondinformatie m.b.t. het onderzoek CiS Het theoretisch kader van CiS Praktijkvoorbeeld door een CiS-bril

Nadere informatie

- vaardigheden en praktijk ontwikkelen om op basis van een professionele dialoog met scholen samen te werken.

- vaardigheden en praktijk ontwikkelen om op basis van een professionele dialoog met scholen samen te werken. Opbouw Basistraining Cultuureducatie boven C-niveau/Zeeland Versie aanbieders/culturele instellingen 1 Bedoeling Doel van de basistraining is, om binnen de keuzes die Zeeland heeft gemaakt voor de invulling

Nadere informatie

O.R.S. Lek en Linge Cultuurprofielschool. De kracht van kunst

O.R.S. Lek en Linge Cultuurprofielschool. De kracht van kunst O.R.S. Lek en Linge Cultuurprofielschool De kracht van kunst Verschillende stralen zijn verschillende facetten van creativiteit. De stralen van de diamant worden gevormd door direct aan de cultuurvakken

Nadere informatie

REGIO S. Overzicht onderzoeksmogelijkheden van het KEK! programma 2014

REGIO S. Overzicht onderzoeksmogelijkheden van het KEK! programma 2014 Overzicht onderzoeksmogelijkheden van het KEK! programma 2014 REGIO S Regio 1 Traject 1 Mijn terugblik Akte2: Ontwikkeling van een persoonlijk Annemarie van der reflexie-instrument van leerlingen Reijden

Nadere informatie

CKV EEN KWALITEITSIMPULS

CKV EEN KWALITEITSIMPULS CKV EEN KWALITEITSIMPULS M.T.A. van de Kamp MA, MSc ILO-UvA/ Expertisecentrum Kunsttheorie VOORGESCHIEDENIS Zowel de Raad voor Cultuur als de Verkenningscommissie Kunstvakken, hebben benadrukt dat het

Nadere informatie

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren Lééf je dag Prikkelende workshops om samen te leren Vier je dag, vier het moment Wilt u een personeelsbijeenkomst organiseren waarbij u ontspanning combineert met leren? Kies dan voor de workshops van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 29 november 2016

NIEUWSBRIEF 29 november 2016 BELANGRIJKE DATA 8 december 2016 Conferentie CmK in Den Bosch, www.cultuurparticpatie.nl iedereen 14 december 2016 intervisie educatief medewerkers 11 januari 2017 intervisie educatief medewerkers 11 januari

Nadere informatie

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten

HAALT MEER UIT ONDERWIJS. Uw partner in Brede School activiteiten HAALT MEER UIT ONDERWIJS Uw partner in Brede School activiteiten Dit is WIJS! WIJS vindt dat leren vooral leuk moet zijn. Vanuit deze gedachte verbinden we educatie en entertainment aan elkaar. Door een

Nadere informatie

Cultuureducatie. Schoolbrede visie Het Meerrijk

Cultuureducatie. Schoolbrede visie Het Meerrijk Cultuureducatie Schoolbrede visie Het Meerrijk visie cultuur Met behulp van cultuureductie willen we kinderen leren op verschillende manieren te kijken, voelen, luisteren en bewegen, zodat ze daar uiting

Nadere informatie

Voorbij de kunst. Anders kijken naar kunst met jongeren. Yotka Kroeze & Jobbe Holtes

Voorbij de kunst. Anders kijken naar kunst met jongeren. Yotka Kroeze & Jobbe Holtes Voorbij de kunst Anders kijken naar kunst met jongeren Yotka Kroeze & Jobbe Holtes Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

Leergemeenschappen Cultuureducatie

Leergemeenschappen Cultuureducatie Leergemeenschappen Cultuureducatie De regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK 2017-2020) maakt het onder andere mogelijk om innovatieve samenwerkingstrajecten tussen onderwijs en het culturele veld

Nadere informatie

Creativiteitsontwikkeling

Creativiteitsontwikkeling Creativiteitsontwikkeling 27 mei 2015 Op 27 mei organiseerde de MoccaAcademie de achtste netwerkbijeenkomst voor kunstvakdocenten in het primair onderwijs sinds haar oprichting. De bijeenkomst vond plaats

Nadere informatie

Scholing en evenementen

Scholing en evenementen ACADEMIE Scholing en evenementen 2018-2019 Beste collega, Met gepaste trots presenteren wij het scholingsaanbod van de Collage Academie 2018-2019. Professionalisering is belangrijk als je op school stappen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

V&VN, 31 januari, Nunspeet Bij voorkeur leren. dr Manon C.P. Ruijters MLD

V&VN, 31 januari, Nunspeet Bij voorkeur leren. dr Manon C.P. Ruijters MLD V&VN, 31 januari, Nunspeet Bij voorkeur leren dr Manon C.P. Ruijters MLD Bij voorkeur leren: Nieuwsgierig naar het leren van anderen 2 Jeetje zijn daar echt zoveel woorden voor nodig? pff, hoe eigenwijs

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 23 maart 2016

NIEUWSBRIEF 23 maart 2016 TRAININGEN (WERK)BIJEENKOMSTEN INTERVISIES Intervisie De intervisie van maart stond in het teken van het moment. Waar staat iedereen met Culturage op elke school? Het was zeer zinvol om dit met elkaar

Nadere informatie

Leergemeenschappen Cultuureducatie

Leergemeenschappen Cultuureducatie Leergemeenschappen Cultuureducatie In deze CMK-periode willen we innovatieve samenwerkingstrajecten tussen onderwijs en het culturele veld tot stand brengen. Deze trajecten krijgen vorm binnen de Leergemeenschappen

Nadere informatie

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen.

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen. Creativiteit en creatief denken Creativiteit is een unieke eigenschap van de mens. Kijk om je heen, alles wat verzonnen en gemaakt is vindt zijn oorsprong in het menselijk brein. Dat geldt niet alleen

Nadere informatie

Transformatief leren De leerkracht in het programma Cultuureducatie met Kwaliteit

Transformatief leren De leerkracht in het programma Cultuureducatie met Kwaliteit De leerkracht in het programma Cultuureducatie met Kwaliteit Edwin van Meerkerk Cultuureducatie met kwaliteit - 9.664.897 per jaar - 54 projecten - 5.115 scholen, 705.623 leerlingen Doelstellingen 1. ontwikkeling

Nadere informatie

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference Uitnodiging Introductiemiddag Classroom of Difference Introductiemiddag Classroom of Difference Neem een gemiddelde klas van 25 leerlingen en je hebt even zoveel achtergronden, opvattingen en gevoeligheden.

Nadere informatie

DOORLOPENDE LEERLIJNEN DANS

DOORLOPENDE LEERLIJNEN DANS DOORLOPENDE LEERLIJNEN DANS DE LANGE LEERLIJNEN ZIJN GEBASEERD OP 7 COMPETENTIES WAARNEMEN (Wij maken onderscheid tussen waarnemen in receptieve zin en waarnemen in actieve zin)* Waarnemen op een receptieve

Nadere informatie

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen.

CREATIEF DENKEN in ONDERWIJS Worskhops, training, begeleiding en materialen. in NDERWIJS Creativiteit en Creatief Denken Creativiteit is een unieke eigenschap van de mens. Kijk om je heen, alles wat verzonnen en gemaakt is, vindt zijn oorsprong in het menselijk brein. Dat geldt

Nadere informatie

kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2015-2016 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten

kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2015-2016 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2015-2016 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten 1 Wy Dûnsje KEK! staat voor Kultueredukaasje mei kwaliteit. Dat is de verzamelnaam

Nadere informatie

KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE

KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE Fonds Cultuureducatie Zwolle en kwaliteit cultuuronderwijs De gemeente Zwolle wil dat alle basisschoolleerlingen een stevige culturele basis krijgen. Hiervoor

Nadere informatie

Nieuwsbrief. jaargang 20 nummer 2 oktober 2015

Nieuwsbrief. jaargang 20 nummer 2 oktober 2015 Nieuwsbrief jaargang 20 nummer 2 oktober 2015 Bouwcoördinator onderbouw: groepen 1 en 2 Mijn naam is Trudy Scharroo, leerkracht van groep 1 2a. In januari 2003 ben ik op Daltonschool Rijnsweerd gaan werken

Nadere informatie

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Bureau Babel is een intermediair tussen

Nadere informatie

Leerlijnen Cultuureducatie. SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie

Leerlijnen Cultuureducatie. SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie Leerlijnen Cultuureducatie SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie Programma Ontwikkelproces SKVR activiteiten in verlengde leertijd Waarom leerlijnen cultuureducatie Van praktijk naar leerlijn Kinderen

Nadere informatie

kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod voor de basisscholen

kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod voor de basisscholen kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod voor de basisscholen cursusjaar 2011 2012 Cursussen voor leerlingen AMV (algemene muzikale vorming) Verschillende muzikale aspecten komen aan

Nadere informatie

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Ronald Kox, hoofd Cultuureducatie Nieuwegein, 17 maart 2017 ronaldkox@lkca.nl Waarom kunst en cultuur? Artistiek-creatief proces Iteratief proces Universeel

Nadere informatie

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs Bijlage 2 Aanvraag Cultuureducatie met Kwaliteit in het Primair Onderwijs 2013 2016 Opgesteld door Cultura in samenwerking met de en besproken met Fonds Cultuurparticipatie. Lokale Situatie en context

Nadere informatie

kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2016-2017 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten

kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2016-2017 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten kultueredukaasje mei kwaliteit programma 2016-2017 Inspiratieprojecten en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten 1 Wy Dûnsje Inspiratiecursus voor leerkrachten uit het primair onderwijs. Ontdek in

Nadere informatie

praktijkvakken spel 6 6 beweging 2 2 stem 2 2 muziek 2 2 scenografie 2 2 Theatermaken 6 6

praktijkvakken spel 6 6 beweging 2 2 stem 2 2 muziek 2 2 scenografie 2 2 Theatermaken 6 6 Bijlage B, Onderwijs Examen Regelement, 2014-2015 EC EC jaar 1 Zwolle Arnhem spel 6 6 beweging 2 2 stem 2 2 muziek 2 2 scenografie 2 2 Theatermaken 6 6 theatergeschiedenis 3 3 theatertheorie 3 3 cultuurgeschiedenis

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas 1. Algemene doelstelling cultuureducatie 2. Doelen en visie van de school 3. Visie cultuureducatie 4. Beschrijving van de bestaande situatie 5. Beschrijving van

Nadere informatie

Kennisdomeinen kunstzinnige oriëntatie & beweging en sport

Kennisdomeinen kunstzinnige oriëntatie & beweging en sport Informatiekaart 07 leren vernieuwen Kennisdomeinen kunstzinnige oriëntatie & beweging en sport Kunstzinnige oriëntatie en bewegingsonderwijs bieden veel meer mogelijkheden voor het gebruik van ict dan

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie