KNNV afdeling Haarlem e.o.:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KNNV afdeling Haarlem e.o.:"

Transcriptie

1 secretarieel jaarverslag Bestuurszaken - Werk & studiegroepen - Bijzondere waarnemingen

2 secretarieel jaarverslag 2014: bestuurszaken (1) Algemeen & natuurbeleving: 254 leden (15 minder dan in 2013). 30 excursies: o elke maand de eerste maandagochtend wandeling met gemiddeld 11 deelnemers per keer. Sinds1998 nog steeds een succes! o 2 publieksexcursies 10 lezingen (w.v. 2x over libellen & 2 x over dagvlinders). Natuurstudie De cursus grassen was zeer succesvol; 12 enthousiaste deelnemers. Handleiding grassencursus KNNV werd herzien en geactualiseerd. Bijdrage aan kadercursus water van plaatselijke IVN. De werkgroepen voor libellen, planten, dagvlinders, padden, wasplaten, zwammen en houtzwammen zetten hun monitoring werk voort. Alle werkgroepen deden verslag.

3 secretarieel jaarverslag 2014: bestuurszaken (2) Natuurstudie (vervolg) Nachtvlinderwerkgroep (nieuw!): o o o Met materiaal, gesubsidieerd door het NPZK, is al een aantal nachten bij het Bezoekerscentrum aan de Zeeweg naar nachtvlinders geïnventariseerd. In verband met de ongewisheden van het weer worden mensen, die zich hebben opgegeven als belangstellend, kort voor een voorgenomen kijkavond per geïnformeerd. Voor zover het weer het toelaat, wordt minstens één maal per maand bij het bezoekerscentrum geïnventariseerd. Gepluimde Spanner

4 secretarieel jaarverslag 2014: bestuurszaken (3) Natuurbescherming: Planten- en paddenstoeleninventarisatie Groenendaal + rapportage aan gemeente Heemstede, deelnemers, bestuur. Reorganisatie website. Vrienden Kennemerstrand: veel beheerwerk in de unieke duinvallei bij Pier van IJmuiden. Paddenwerkgroep Brouwerskolk regelmatig in regionale media. Zichtbaarheid KNNV: De KNNV heeft, zoals elk jaar, weer meegedaan aan het Voorjaarsen Najaarsevenement op Ter Kleef. Daarnaast heeft de vereniging diverse publieksexcursies georganiseerd waar onder voor libellen: AWD 22 juni en Middenduin op 29 juni. Diverse adviezen en commentaren w.o. Natuurbeleidsplan Heemstede. Aandacht voorkomen nieuw insect in Nederland ; Iepenzigzagbladwesp (actie Dik Vonk). Publicatie in Entomologische berichten.

5 Secretarieel jaarverslag 2014: werk/studiegroepen/overig - Plantenstudiegroep, jaarverslag 2014 (Joop Mourik) - Houtzwammen werkgroep KNNV afd. Haarlem, jaarverslag 2014 (Leo van der Brugge) - Zwammen werkgroep Koningshof verslag 2014(Marga Kuyper) - Wasplaten werkgroep verslag 2014 (Harm Snater) - Paddenwerkgroep verslag 2014(Anneke Koper) - Dagvlinder werkgroep verslag 2014 (Pipo Nicolas) - Libellenwerkgroep verslag 2014 (Frans Koning) - Werkgroep Vrienden van het Kennemerstrand, verslag 2014, (Marc Janssen) - Paddenstoeleninventarisatie wandelbos Groenendaal, verslag 2014, (Alfons Vaessen)

6 Plantenstudiegroep verslag 2014 (1) De studiegroep: De Plantenstudiegroep telde twaalf actieve leden en richtte zich op de verspreiding van plantensoorten, vegetatieonderzoek en plantendemografie. De waarnemingen zijn handmatig gedigitaliseerd, opgestuurd naar de Nationale Databank Flora en Fauna en ter beschikking gesteld aan de beheerders. Velddagen voor aspirant floristen, digitalisering van de waarnemingen. AWD: Inventarisatie in 11 km blokken. Determinatie was niet eenvoudig: de meeste plantensoorten in de AWD zijn niet meer in bloei te vinden door zware overbegrazing door damherten. In de voorzomer intensief gezocht naar een hele reeks gewone duinplanten als Reseda, Teunisbloem, Kraailook, Zeepkruid en vele andere. Tientallen oude bekenden zijn niet meer gevonden. Leuk was de vondst van twee Maanvarentjes.

7 Plantenstudiegroep verslag 2014 (2) Groenendaal: De studiegroep onderzocht de flora van het wandelbos Groenendaal (Heemstede). Voor plantenherkenning was er was er vier keer een excursie, met acht belangstellenden. In totaal maakten we 24 botanische wandelingen en noteerden 351 verschillende soorten. Zeer bijzonder was de waarneming van Zacht vetkruid en ook Pilzegge is een typische soort van oude duinen op de strandwal. Naast wilde planten zijn ook sierbomen, struiken en stinzenplanten geïnventariseerd. Deze vertellen de groene cultuurhistorie van buitenplaats tot wandelbos. De rapportage is ter beschikking gesteld aan de gemeente Heemstede ter ondersteuning van het Beheersplan Wandelbos Groenendaal Pilzegge Zacht Vetkruid

8 Plantenstudiegroep verslag 2014 (3) Kennemerstrand: Inventarisatie: Op het Kennemerstrand is de flora opnieuw geïnventariseerd. In het bijzonder de delen die in van struikopslag geschoond zijn. In totaal zijn 109 soorten aangetroffen, waarvan 19 typische soorten voor duingrasland en duinvallei. De vestiging van duin- en valleisoorten gaat dus snel. Plantendemografie : Met vijf leden telden en karteerden we weer het aantal planten van de Groenknolorchis, volgens de beproefde schelpenmethode. De populatie was gegroeid tot 730 exemplaren, de verspreiding uitgebreid van het uiterste zuidwesten van de vallei tot aan de noordrand. Tijdens die telling ontdekten we ook de eerste planten van Herminium (= Honingorchis). Op speciale zoektochten daarna kwam het totaal op 21 bloeiende planten en 13 rozetten. In juli en augustus maakten we 17 vegetatieopnamen van permanente kwadraten; 104 verschillende soorten. Enkele telspots werden uitgezet om de levensloop van bijzondere orchideeën te volgen. Jos Lammers volgde de ontwikkeling van de orchideeën in de hele regio. Bokkenorchis en Bijenorchis deden het goed.

9 Werkgroep houtzwammen 2014 (1) De werkgroep: De werkgroep bestaat uit 12 leden. Van half januari half november, met een zomerstop van half maart tot half september, zijn 15 verschillende terreinen op dinsdagmorgen bezocht in de AWD. Sinds eind 2012 gestart met kleinere groep op vrijdagen; 10 verschillende terreinen bezocht in Onderzoek op de Tonnenblink is uitgevoerd, maar moet nog worden uitgewerkt. De houtzwammen: enkele leuke waarnemingen: Elzekatmummiekelkje, Elzepropmummiekelkje, Groene wasporia, Violet troskorstje, Breedgerande poria, Zwavelschorszwam. Steeds meer Asco s en zgn korstjes op naam gebracht (vooral door Jan Bisschoff Tulleken). Aantal soorten Seizoen duurde langer door zachte weer (warme najaar).

10 Werkgroep houtzwammen 2014 (2) Voor 2015 : continueren inventarisatie van de verschillende terreinen. Leuke waarnemingen: Elzepropmummiekelkje Breedgerande poria Groenige wasporia Zwavelschorszwam Violet troskorstje

11 Werkgroep zwammen Koningshof 2014: interessant jaar De werkgroep: Vaste kern van 6 leden en enkele keren aangevuld met 8 medetellers. Vanaf 09/08/ 14 t/m 07/01/15: 13 inventarisaties in de Koningshof. Door de werkgroep zijn 374 soorten op naam gebracht (288: 2013, 240 in 2012). Een totaal overzicht is beschikbaar. De naamgeving is conform de Standaardlijst van Nederlandse paddenstoelen Aantal soorten sinds 2011: 457. Alle soorten zijn aan de hand van veldkenmerken op naam gebracht. Er is in enkele gevallen gebruik gemaakt van een microscoop. De werkgroep wil in 2015 weer op Koningshof inventariseren. In 2014 zijn 51 Rode lijstsoorten waargenomen (in 2011: : 19, 2013: 31) Tot. # soorten Rode lijst Tot. #

12 Werkgroep zwammen Koningshof 2014: interessant jaar Duivelsbroodrussula Gesteelde stuifbal Foto s: Alfons Vaessen Vuurzwammetje Slanke aardtong Sneeuwzwammetje

13 Werkgroep wasplaten 2014 (1) De werkgroep: 12e jaar van dit onderzoek in de AWD gedaan door een goed voorbereide groep, met 25 enthousiaste personen. Doel van het onderzoek, dat door Waternet wordt gefaciliteerd en door Leo Jalink (ook deelnemer) wetenschappelijk wordt begeleid, is om inzicht te krijgen in het optimale beheer van de zgn. wasplaten graslanden. Na allerlei veranderingen in beheer is voor een deel van de proefvlakken een andere doelstelling gekozen, t.w. inzicht in het voorkomen van de grasland-paddenstoelsoorten en de verbreiding ervan.

14 Werkgroep wasplaten 2014 (2) De wasplaten: In totaal 60 proefvlakken geïnventariseerd, deels kwalitatief (zonder te tellen, met de voorkomen-doelstelling), en voor de rest heel exact, dus kwantitatief. In juli/augustus vrij veel, maar daarna gedurende bijna twee maanden zonder neerslag erg weinig paddenstoelen geteld. Eerst laat in oktober tot en met november en nog later werden toch uiteindelijk nog redelijk wat paddenstoelen gevonden. Te vermelden bijzonderheden waren er pas eind november en in december, met enige zeldzame Koraalzwammen, Aardtongen en een nog niet opgeloste Knotszwamsoort. Microscopisch was deze Oranje Knotszwam door de deskundigen niet thuis te brengen en een foto ontbrak. Ook konden er geen exemplaren meer terug worden gevonden. 2015: Het onderzoek door de wasplatenwerkgroep wordt komend jaar voortgezet, met dank aan Waternet.

15 Paddenwerkgroep 2014 (1): daling na 2 topjaren Ontwikkeling levende amfibieën in aantallen Brouwerskolkweg Gewone pad Bruine kikker Groene kikker Kl.watersalamander Totaal Paddentrek kwam vroeg op gang. De eerste gewone padden werden reeds op 18/02 gesignaleerd. De meeste levende dieren geteld bij temperatuur van 7 graden. Topemmers 17A (139 ex.), nr. 123 (125 ex.) Flinke afname aantal amfibieën. Brouwerskolk: 2 Soorten; gewone pad en bruine kikker. Totaal voor Brouwerskolkweg, Korte Zijlweg en Bloemendaalseweg 1465 levende dieren (Brouwerskolk 1303). Het aantal verkeersslachtoffers bedroeg 76 (4,9% van het totaal).

16 Paddenwerkgroep 2014 (2): actiefoto s van betrokkenen Opmerkingen: De tellingen van levende amfibieën lagen fors lager dan de vorige 2 jaren. Hadden zij last van de zachte winter? Mogelijk dat de hoge temperaturen ze kwetsbaarder maken voor infecties van bacteriën, andere parasieten of voor uitdrogen.

17 Dagvlinderwerkgroep: verslag 2014 De werkgroep: De werkgroep heeft in het 23 e seizoen sinds 1992 op 32 routes zeer regelmatig vlinders geteld. Daarbij waren 47 personen betrokken: 40 vrijwilligers en 7 min of meer beroeps: mensen in dienst van de beheerders. De routes lagen in verschillende delen van de duinen ZKL: Extern 4 (Spoorlijn IJmuiden, Langeveld, Overplaats) Nationaal Park ZK: 13 AWD 15 In 2014 zijn twee initiatieven gestart: De opzet van een on-line vlinderatlas voor ZKL. Dit moet een samenwerking worden tussen de Werkgroep, de Vlinderstichting en de Wageningen Universiteit. De Vlinderwerkgroep wil alle routes fotograferen en op GPS vastleggen. In 2014 zijn 5 routes ingemeten in Nog geen telresultaten bekend. Noot: Keizersmantel weer enkele malen waargenomen

18 Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland 2014 (1): Ontwikkeling soorten/aantallen # soorten # exemplaren # aantal soorten de laatste jaren constant (v.a. 2008; 30 soorten. In 2014 ; 30, 2013: 33). # aantal individuen gestegen; 21% meer dan 2013 Juffers: 13 soorten, waarnemingen, watersnuffel weer het meest geteld. 22% meer waarnemingen. De Lestessoorten: flink herstel t.o.v. 2013, 54% meer waarnemingen. Helaas geen Weidebeekjuffers & Tangpantserjuffer

19 Libellenwerkgroep Zuid-Kennemerland 2014 (2): Echte libellen: 17 soorten, 19% meer waarnemingen (exem.). Viervlek het meest waargenomen. Smaragdlibel voor het eerst waargenomen (21 ex. in noordelijke Kennemerduinen). Mogelijk sprake van voortplanting. Viervlek Watersnuffel Smaragdlibel

20 Werkgroep Vrienden van het Kennemerstrand 2014 (1) Op 22 maart is met circa 25 vrijwilligers een opruimdag gehouden. In het duingebied is het zwerfafval opgeruimd. Voor het beheer van het droge duin (maaibeheer en verwijderen van duindoorn) zijn diverse natuurwerkdagen georganiseerd. Hierbij is gebruik gemaakt van de inzet van vrijwilligers en apparatuur van Landschap Noord- Holland. Ook is de hulp ingeroepen van de SEB (= Stichting Ecologisch Beheer); op acht werkdagen in de tweede helft van 2014 zijn diverse duintjes gemaaid en zijn Duindoorns en Wilgen verwijderd. In het najaar van 2014 zijn de vochtige duinvalleien gemaaid door Ekogron. In het kwetsbare zuidelijk deel van het gebied is het maaisel opgeruimd door vrijwilligers. Dit is gebeurd tijdens de natuurwerkdag op 1 november. In samenwerking met PBN zijn diverse excursies georganiseerd (16 stuks) voor bezoekers van het Kennemerstrand. Voor de communicatie is de website van de Vrienden van het Kennemerstrand verder ontwikkeld.

21 Werkgroep Vrienden van het Kennemerstrand 2014 (2) Met de provincie Noord-Holland, Natuurmonumenten, Stichting Duinbehoud en Kennemerstrand BV zijn gesprekken gevoerd om het natuurbeheer op de lange termijn onder te brengen bij Natuurmonumenten. In 2014 werd een bijzondere vondst gedaan op het Kennemerstrand. Er werden diverse bloeiende exemplaren gevonden van de Honingorchis (Herminium monorchis). Voor de Vrienden van het Kennemerstrand was dit weer een hele opsteker voor hun inspanningen voor een goed natuurbeheer. Honingorchis Moeraswespenorchis Groenknolorchis

22 Periode: o Onderzoek Wandelbos Groenendaal (paddenstoelen) Tussen half augustus en eind november het terrein 16 maal bezocht, zowel individueel als met een vaste onderzoeksgroep en een maal met een afdelingsexcursie. De soorten zijn deels in het veld op naam gebracht, deels meegenomen voor microscopisch onderzoek. Gevarieerd en rijk bestand: o In totaal zijn in soorten gevonden, waaronder 26 soorten die op de Rode Lijst Paddenstoelen 2008 staan en 17 soorten die volgens de Verspreidingsatlas Paddenstoelen uiterst zeldzaam tot vrij zeldzaam zijn. Bijzondere soorten: o De meeste paddenstoelen zijn soorten van loofbossen, bijna driekwart van de soorten. De overige zijn voornamelijk soorten van stadsparken en naaldbossen. Opvallend veel soorten zijn gebonden aan (dood) hout (59%). De twee meest in het oog springende paddenstoelen zijn het uiterst zeldzame Kleverige lindebekertje en de vrij zeldzame Pruikzwam. Inventarisatie in blokken: o Voor de inventarisatie is het gebied verdeeld in vier vakken die de vier km-hokken vertegenwoordigen waarin Groenendaal volgens de topografische kaart ligt. De bermen van de Vrijheidsdreef en het aangrenzende weiland zijn niet onderzocht. Voor een vergelijking met de inventarisatie van 1996 is gebruikgemaakt van het rapport van Jan-Willem van Velzen. Toen werden 251 soorten waargenomen.

23 Onderzoek Wandelbos Groenendaal (paddenstoelen) Kleverig lindebekkertje Stobbezwammetje Pruikzwam Sparrenveer & Plooirokje Foto s: Alfons Vaessen Gevlekte franjehoed

24 Keizersmantel KNNV afdeling Haarlem e.o.: secretarieel jaarverslag 2014: bijzondere waarnemingen Honingorchis Smaragdlibel Groenknolorchis Zwavelkorstzwam Groenige wasporia

25 secretarieel jaarverslag 2014: bijzondere waarnemingen Kleverig lindebekertje Pilzegge Bladkoning Larve Iepenzigzagwesp Krooneenden

26 De complete verslagen vindt u op:

KNNV afdeling Haarlem e.o.:

KNNV afdeling Haarlem e.o.: secretarieel jaarverslag 2013 - Bestuurszaken: - Werk & studiegroepen: secretarieel jaarverslag 2013: bestuurszaken (1) Algemeen & natuurbeleving: - 269 leden (25 minder dan in 2012). - 28 excursies, ruim

Nadere informatie

KNNV afdeling Haarlem e.o.:

KNNV afdeling Haarlem e.o.: Secretarieel jaarverslag 2015 - Bestuurszaken - Werk & studiegroepen - Bijzondere waarnemingen Ronald Sprokkereef, secretaris, maart 2016 Secretarieel jaarverslag 2015: bestuurszaken (1) Algemeen & natuurbeleving:

Nadere informatie

Jaaroverzicht Dagvlindermonitoring 2018

Jaaroverzicht Dagvlindermonitoring 2018 Jaaroverzicht Dagvlindermonitoring 2018 KNNV Dagvlinderwerkgroep Zuid-Kennemerland Joop Mourik, 2019 Bevlogen van duinvlinders Het jubileumboek van de werkgroep met 37 verhalen van vlindertellers Feestelijke

Nadere informatie

KNNV-Paddenwerkgroep Brouwerskolk

KNNV-Paddenwerkgroep Brouwerskolk KNNV-Paddenwerkgroep Brouwerskolk Verslag paddentrekseizoen 7 In 6 hebben Margreet Pruijt en Mirjam Versloot het prachtige initiatief genomen voor de succesvolle crowdfundingsactie 'Red de pad. Help de

Nadere informatie

KNNV afdeling Haarlem e.o.:

KNNV afdeling Haarlem e.o.: secretarieel jaarverslag 2016 - Bestuurszaken - Werk & studiegroepen - Bijzondere waarnemingen secretarieel jaarverslag 2016: bestuurszaken (1) Algemeen & natuurbeleving: 246 leden (8 minder dan in 2015).

Nadere informatie

Natuuronderzoek Kennemerstrand 2018

Natuuronderzoek Kennemerstrand 2018 Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Afdeling Haarlem e.o. www.knnv.nl/haarlem Joop Mourik, februari 2019 Natuuronderzoek Kennemerstrand 2018 Plantenstudiegroep Zuid-Kennemerland, Dagvlinderwerkgroep

Nadere informatie

KNNV afdeling Haarlem e.o.:

KNNV afdeling Haarlem e.o.: secretarieel jaarverslag 2017 - Bestuurszaken - Werk & studiegroepen - Bijzondere waarnemingen secretarieel jaarverslag 2017: bestuurszaken (1) Algemeen & natuurbeleving: 264 leden net zoals 201 6 Lezingen

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2014-2024 2 3 foto s: ruud maaskant, pwn, kenneth stamp, mark kras Vooraf Nationaal Park Zuid-Kennemerland behoort met zijn duinen en bossen tot de mooiste en waardevolste natuurgebieden van

Nadere informatie

Aanvullend natuuronderzoek TATA. tbv tijdelijke natuur

Aanvullend natuuronderzoek TATA. tbv tijdelijke natuur Aanvullend natuuronderzoek TATA tbv tijdelijke natuur 2017 Aanvullend natuuronderzoek TATA tbv tijdelijke natuur C. van den Tempel & V. Ronde 2017 Projectleider Afdeling Opdrachtgever Financiering Foto

Nadere informatie

Floron Hollands Duin. 7 april 2018 Heimanshof, Hoofddorp

Floron Hollands Duin. 7 april 2018 Heimanshof, Hoofddorp Floron Hollands Duin 7 april 2018 Heimanshof, Hoofddorp Hebben jullie er zin in? Programma - Opening - Verslag 2017 - Het Nieuwe Strepen - Het Klassieke Strepen Pauze - Monitoring oeverplanten - Mijn Berm

Nadere informatie

Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren 11

Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren 11 Inhoudsopgave 2inhoudsopgave A B C G Oriëntatie s Oriënteren op het onderzoeken van flora en fauna 4 Werkwijzer Een vegetatieopname maken 6 Een flora-inventarisatie uitvoeren 9 Een natuurtoets uitvoeren

Nadere informatie

Verslag libellenmonitoring 2017 Leersumse Veld

Verslag libellenmonitoring 2017 Leersumse Veld Verslag libellenmonitoring 2017 Leersumse Veld Jan Katsman, januari 2018 Libellenmonitoring 2017 in het Leersumse Veld. Het gebied Hert Leersumse Veld is eigendom van en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2014 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2014 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Groene glazenmaker in de provincie Groningen

Groene glazenmaker in de provincie Groningen Groene glazenmaker in de provincie Groningen Groene glazenmaker in de provincie Groningen Groene glazenmaker in de provincie Groningen Tekst: Albert Vliegenthart Met medewerking van: Herman de Heer, Henk

Nadere informatie

Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode

Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode Natuurwaardenkaart Voor het inventariseren van de natuurwaarden van Heemstede zijn in het rapport Natuurwaardenkaart van Heemstede Waardering van

Nadere informatie

Verslag inventarisatie paddentunnels Rosepdreef Paddenwerkgroep IVN Oisterwijk e.o. Karin van de Logt

Verslag inventarisatie paddentunnels Rosepdreef Paddenwerkgroep IVN Oisterwijk e.o. Karin van de Logt Verslag inventarisatie paddentunnels Rosepdreef 2012 Paddenwerkgroep IVN Oisterwijk e.o. Karin van de Logt Email: ivnoisterwijk@gmail.com Website: www.ivnoisterwijk.nl 1 / 9 Aanleiding In 2002 zijn aan

Nadere informatie

Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide

Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide Monitoring en inventarisatie reptielen en amfibieën Loonse en Drunense Duinen / Huis ter Heide 2010 Mark Klerks November 2010 Inleiding: Het jaar 2010 kwam maar langzaam op gang. Vooral het voorjaar was

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2011 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2011 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer. Context: steeds minder insecten. -76% insectenbiomassa Anthonie Stip

Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer. Context: steeds minder insecten. -76% insectenbiomassa Anthonie Stip Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer Context: steeds minder insecten Anthonie Stip 1 juni 2018 anthonie.stip@vlinderstichting.nl @birdingstip -76% insectenbiomassa 1 Insectenverlies vooral na mei Biodiversiteit

Nadere informatie

Nu geen verstuivingen in de Noordwest Natuurkern NPZK!

Nu geen verstuivingen in de Noordwest Natuurkern NPZK! Nu geen verstuivingen in de Noordwest Natuurkern NPZK! Verstuivingen in de duinen Verstuivingen in de kustduinen zijn een belangrijk proces waardoor weer nieuwe duinen en duinvalleien kunnen ontstaan en

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2012 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2013 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Vrijwilligers voor flora en fauna inventarisaties: een gouden combinatie

Vrijwilligers voor flora en fauna inventarisaties: een gouden combinatie Vrijwilligers voor flora en fauna inventarisaties: een gouden combinatie 19 juni 2017 Theo Verstrael Sovon Vogelonderzoek Nederland Inhoud Vrijwilligers & natuurmonitoring Achtergronden & motivaties Wat

Nadere informatie

LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN

LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN LIFE+ IN DE AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN De AWD maakt onderdeel uit van Natura 2000, een netwerk van beschermde Europese natuurgebieden. Dankzij een LIFE+ subsidie kan Waternet het duin de komende jaren

Nadere informatie

Libellenmonitoring in Nederland ervaringen na 16 jaar tellen

Libellenmonitoring in Nederland ervaringen na 16 jaar tellen Libellenmonitoring in Nederland ervaringen na 16 jaar tellen Tim Termaat Libellenstudiedag Vlaanderen 15 februari 2014 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Hoe gaat

Nadere informatie

Acties uit Meerjarenplan KNNV afd. Epe-Heerde (januari 2017)

Acties uit Meerjarenplan KNNV afd. Epe-Heerde (januari 2017) Acties uit Meerjarenplan KNNV afd. Epe-Heerde (januari 2017) In 2016 is door de afdeling Epe-Heerde een meerjarenplan opgesteld. Hieronder is een overzicht gegeven van de actiepunten uit dit meerjarenplan

Nadere informatie

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda

De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda De ringslang een bijzondere bewoner van Gouda Uit de serie Natuur in Gouda 10 2 colofon tekst: Cyclus, gemeente Gouda en RAVON lay-out: Steenbergen Ontwerp Studio foto s: André van Kleinwee en Richard

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2013 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2013 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2015 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen Copyright 2015 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen 035-6919356 w.j.a.hoeffnagel@hccnet.nl

Nadere informatie

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014

NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT MALDEGEM-KNESSELARE nominatie Groene Pluim 2014 NATUURPUNT vzw Een onafhankelijke organisatie gedragen door vrijwilligers grootste natuurbeschermingsorganisate in Vlaanderen eind 2001 opgericht

Nadere informatie

Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg

Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg Monitoring Ecocorridor Zwaluwenberg Nieuwsbrief Versie: oktober 2014 Inhoud 1. Inleiding 2. Zoogdieren 3. Herpetofauna 4. Vlinders 5. Overig 6. Colofon Wat dragen de ecoducten bij de Zwaluwenberg bij aan

Nadere informatie

INVENTARISATIE DAGVLINDERS AWZI 2012

INVENTARISATIE DAGVLINDERS AWZI 2012 INVENTARISATIE DAGVLINDERS AWZI 2012 Sint-jacobsvlinder KNNV afdeling Delfland 1 Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT email: afdelingdelfland@knnv.nl

Nadere informatie

Monitoringroutes van libellen in de Gooi en Vechtstreek 2009 en 2010

Monitoringroutes van libellen in de Gooi en Vechtstreek 2009 en 2010 Monitoringroutes van libellen in de Gooi en Vechtstreek 2009 en 2010 Vlinder- en Libellenwerkgroep Gooi en Vechtstreek Ronald Hofmeester Hans van Oosterhout Informatie over dit rapport: Ronald Hofmeester,

Nadere informatie

Ongewervelden. Locaties. Methode BIODIVERSITEIT 2010 ONGEWERVELDE SOORTEN GEKEND IN 2010

Ongewervelden. Locaties. Methode BIODIVERSITEIT 2010 ONGEWERVELDE SOORTEN GEKEND IN 2010 Ongewervelden BIODIVERSITEIT 2010 ONGEWERVELDE SOORTEN GEKEND IN 2010 In 2010 werd het onderzoek naar het voorkomen van ongewervelde soorten in de Abeekvallei afgerond. Na 7 jaar onderzoek heeft de Werkgroep

Nadere informatie

Libelleninventarisatie. Natuurmonumentengebied. Hollands Ankeveen

Libelleninventarisatie. Natuurmonumentengebied. Hollands Ankeveen Libelleninventarisatie Natuurmonumentengebied Hollands Ankeveen In 2009 W.J.A. Hoeffnagel Ankeveen - 2 / 43 - - 3 / 43 - Copyright 2010 W.J.A. Hoeffnagel (Willem-Jan) Mr. J.C. Buhrmannlaan 54 1244 PH Ankeveen

Nadere informatie

VLEERMUIZEN ONDERZOEK HELLEVOETSLUIS 2008

VLEERMUIZEN ONDERZOEK HELLEVOETSLUIS 2008 VLEERMUIZEN ONDERZOEK MOLSHOEK HELLEVOETSLUIS 2008 K. Mostert & E. Thomassen Stichting Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland In opdracht van gemeente Hellevoetsluis 1 INHOUD Inleiding... 3 Gebiedsbeschrijving...

Nadere informatie

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 -

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 - Jaarverslag 217 IVN-Apeldoorn Jaarverslag 217 samenvatting - Pagina 1 - IVN Apeldoorn - Jaarverslag 217 - Samenvatting IVN-afdeling Apeldoorn wil bijdragen aan een duurzame samenleving door uitvoering

Nadere informatie

Voorstel aan dagelijks bestuur

Voorstel aan dagelijks bestuur Voorstel aan dagelijks bestuur Datum vergadering 17-09-2013 Agendapunt 5 Steller / afdeling E. Leuver / Stafunit Algemene Dienst Openbaar Ja Bestuurder J.J. Schrijen Bijlage(n) 1 Programma Bestuur, externe

Nadere informatie

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Bescherming Weidevogels Zuid-Holland 2018 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Dit jaarverslag is tot stand gekomen in samenwerking met 17 actieve weidevogelgroepen

Nadere informatie

AGENDA - resultaten 2017

AGENDA - resultaten 2017 AGENDA - resultaten 2017 Algemeen overzicht waaslandnoord.waarnemingen.be Brigitte Van Passel Vogelinventarisatie Chris De Buyzer Orchideeën Gavers - Planten bloemenakker Kieldrechtse Watergang Jan Dhollander

Nadere informatie

Verslag paddentrek. Voorjaar Paddenwerkgroep Milieu Werkgroep Houten

Verslag paddentrek. Voorjaar Paddenwerkgroep Milieu Werkgroep Houten Verslag paddentrek Voorjaar 2005 Paddenwerkgroep Milieu Werkgroep Houten 1 Evaluatie paddenwerkgroep voorjaar 2005. Voorbereiding Dit jaar zijn we in januari begonnen met het benaderen van de vrijwilligers,

Nadere informatie

Inventarisatie van de kleine ijsvogelvlinder

Inventarisatie van de kleine ijsvogelvlinder Inventarisatie van de kleine ijsvogelvlinder 2011-2012 door J.J.Heuvelmans Met medewerking van natuurliefhebbers van IVN Maasduinen Frank Bons Camilia Sitsen Inhoud 1: Inleiding 2: Doelstelling 3: Kerngebied

Nadere informatie

AMFIBIEËN EN REPTIELEN IN HET PLANGEBIED EN OMGEVING VAN DE UITBREIDINGSLOCATIE RENDAC TE SON

AMFIBIEËN EN REPTIELEN IN HET PLANGEBIED EN OMGEVING VAN DE UITBREIDINGSLOCATIE RENDAC TE SON AMFIBIEËN EN REPTIELEN IN HET PLANGEBIED EN OMGEVING VAN DE UITBREIDINGSLOCATIE RENDAC TE SON AMFIBIEËN EN REPTIELEN IN HET PLANGEBIED EN OMGEVING VAN DE UITBREIDINGSLOCATIE RENDAC TE SON juni 2007 In

Nadere informatie

Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen

Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen 1. Inleiding In het dichtbebouwde Vlaanderen zijn bermen overal te vinden. Meestal vervullen ze een vrij belangrijke ecologische rol,

Nadere informatie

Meetnetten Vlaams-Brabant

Meetnetten Vlaams-Brabant Meetnetten Vlaams-Brabant Terugblik 2016, vooruitblik 2017 Hannes Ledegen Natuurpunt Studie Natura 2000 en Vlaams prioritair? 1 Meetnetten Wat & waarom? Bepalen van Vlaamse toestand en trends 78 Europees

Nadere informatie

Project rosse sprinkhaan: monitoringverslag 2001

Project rosse sprinkhaan: monitoringverslag 2001 Project rosse sprinkhaan: monitoringverslag 2001 2002 Wouter Jansen & Roy Kleukers 25 april 2002 veldwerk Wouter Jansen tekst Wouter Jansen & Roy Kleukers produktie Stichting European Invertebrate Survey

Nadere informatie

Excursies 2017 in de Goudse groengebieden

Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 kreeft zwanebloem 2 oeverzwaluwhotel grasland kievitsbloemen Excursies 2017 in de Goudse groengebieden Excursies onder

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van woensdag 30 september en donderdag 1 oktober

Voordracht voor de raadsvergadering van woensdag 30 september en donderdag 1 oktober Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van woensdag 30 september en donderdag 1 oktober Publicatiedatum 25 september 2015 Agendapunt 11A Datum besluit B&W 2 juni 2015 Onderwerp Kennisnemen van

Nadere informatie

De KNNV in Wat hebben we gedaan? Er zijn diverse linken in deze presentatie opgenomen: arceer deze, klik met je rechtermuis en open de hyperlink

De KNNV in Wat hebben we gedaan? Er zijn diverse linken in deze presentatie opgenomen: arceer deze, klik met je rechtermuis en open de hyperlink De KNNV in 2016 Wat hebben we gedaan? Er zijn diverse linken in deze presentatie opgenomen: arceer deze, klik met je rechtermuis en open de hyperlink voor een natuurlijke leefomgeving NATUURSTUDIE: VISSENINVENTARISATIES

Nadere informatie

Eindrapport DAGVLINDERS OP HET ZEEHOSPITIUMTERREIN TE KATWIJK

Eindrapport DAGVLINDERS OP HET ZEEHOSPITIUMTERREIN TE KATWIJK Eindrapport DAGVLINDERS OP HET ZEEHOSPITIUMTERREIN TE KATWIJK Eindrapport DAGVLINDERS OP HET ZEEHOSPITIUMTERREIN TE KATWIJK rapportnr. 2016.2200 oktober 2016 In opdracht van: Rho adviseurs voor leefruimte

Nadere informatie

Wijchense Méérvleer 5

Wijchense Méérvleer 5 Wijchense Méérvleer 5 Nieuwsbrief voor Wijchense vleermuisactiviteiten 1 juni 2016 Redactie: Hans Hollander, hanshollander@xmsnet.nl, 06-37384467 Inhoud Vleermuiswerkgroep Gelderland Regio Wijchen 1 Vleermuiswintertellingen

Nadere informatie

Het overzicht: Groene glazenmakers en Krabbenscheer in het Nieuwediep te Nieuwe Diep: 2008 t/m 2016.

Het overzicht: Groene glazenmakers en Krabbenscheer in het Nieuwediep te Nieuwe Diep: 2008 t/m 2016. Groene glazenmakers en Krabbenscheer in het Nieuwediep te Nieuwe Diep: 2008 t/m 2016. In het westelijke deel van het Nieuwediep kwamen in vier vakken Krabbenscheer V, voor in fraaie velden, die een leef-

Nadere informatie

Vragenlijst Groen en Ruimte. ja/nee 2

Vragenlijst Groen en Ruimte. ja/nee 2 Vragenlijst Groen en Ruimte 1 Beschikt uw gemeente over een plan waarin beleid op biodiversiteit, ecologische structuur en landschap wordt uitgewerkt? 2 Is er in uw gemeente een beleidsambtenaar die zich

Nadere informatie

Nematodenproef bestrijding dennenprocessierups Thaumetopoea pityocampa

Nematodenproef bestrijding dennenprocessierups Thaumetopoea pityocampa Nematodenproef bestrijding dennenprocessierups Thaumetopoea pityocampa Spanje, Javea, Cap Sant Antoni december 2013 - februari 2014 Door: Silvia Hellingman-Biocontrole Onderzoek en Advies en Jan van Eijle

Nadere informatie

Vlinders van de Habitatrichtlijn,

Vlinders van de Habitatrichtlijn, Indicator 20 september 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Van de vijf Habitatrichtlijnsoorten

Nadere informatie

Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum

Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum Quick scan flora en fauna Beverwijkerstraatweg 44 - Castricum Gemeente Castricum 0 INHOUD 1. Aanleiding... 2 2. Gebiedsomschrijving en beoogde ingrepen... 3 3. Wettelijk kader... 4 4. Voorkomen van beschermde

Nadere informatie

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Excursies 2015 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 Heempad in het voorjaar Broedende eend 2 Bloesem peer Grasland Kievitsbloemen Excursies 2015 in de Goudse groengebieden

Nadere informatie

Ecologische Quick-scan

Ecologische Quick-scan Ecologische Quick-scan Marijkestraat 11 Groot-Ammers Concept Eco-line Ecologisch Onderzoek en Advies Frambozengaarde 1 3992 KC Houten Inhoud Opdracht...3 Locatie...3 Methode...4 Resultaat...5 Conclusie...6

Nadere informatie

VERSLAG MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2014

VERSLAG MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2014 VERSLAG MIDWINTER ROOFVOGELTELLING 2014 Frank Sidler In 2010 heeft de Vogelwacht Utrecht de Midwintertelling roofvogels in haar werkgebied de provincie Utrecht nieuw leven ingeblazen. In de periode van

Nadere informatie

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer [Trek de aandacht van uw lezer Wiedenweetjes met een veelzeggend citaat uit het document of gebruik deze ruimte om een belangrijk punt te benadrukken. De Wieden november 2015 Samenstelling door Regina

Nadere informatie

KNNV afdeling Voorne Vogelwerkgroep

KNNV afdeling Voorne Vogelwerkgroep KNNV afdeling Voorne Vogelwerkgroep Mededeling nr. 201 Broedvogel inventarisatie Telgebied nr. 8 van het Zuid-Hollands Landschap 2010 Karel Adriaanse 1 Inhoudsopgave Inleiding - doel - waarnemers Gebiedsbeschrijving

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging

Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Heemstede, 14 januari 2019 Aan de leden van de raadscommissie beheer van de gemeente Haarlem Op donderdag 17 januari om 17 uur vergadert de raadscommissie

Nadere informatie

Beleidsplan IVN West-Friesland Natuurbeleving in een duurzame wereld Inhoud

Beleidsplan IVN West-Friesland Natuurbeleving in een duurzame wereld Inhoud Beleidsplan IVN West-Friesland 2017 2020 Natuurbeleving in een duurzame wereld Inhoud 1. Inleiding IVN West-Friesland is een financieel gezonde vereniging met bijna 300 leden gericht op Natuureducatie

Nadere informatie

Pareltjes van de afdelingen. Noord-Holland en Utrecht

Pareltjes van de afdelingen. Noord-Holland en Utrecht Pareltjes van de afdelingen Noord-Holland en Utrecht Provinciale Ledendag 28 november 2015 IVN Eemnes Weidevogelles Sinds 2014 met groep 5 en 6 op pad Inleiding in de klas en met verrekijker het veld in

Nadere informatie

KNNV Vereniging voor veldbiologie afdeling Haarlem e.o. Secretarieel jaarverslag 2012

KNNV Vereniging voor veldbiologie afdeling Haarlem e.o. Secretarieel jaarverslag 2012 KNNV Vereniging voor veldbiologie afdeling Haarlem e.o. Secretarieel jaarverslag 2012 Opgesteld door : Ronald Sprokkereef, Hoofddorp, februari 2013 Inhoudsopgave deel I Organisatie en overige zaken Bestuur

Nadere informatie

Stellingenspel: Het bos door de bomen zien!

Stellingenspel: Het bos door de bomen zien! VELDWERK BOS Stellingenspel: Het bos door de bomen zien! STELLINGENSPEL - Leg op enige afstand van elkaar de + en de - op de grond of bevestig die ergens. - Vervolgens wordt er één van de volgende stellingen

Nadere informatie

De fascinerende wereld van wilde planten Samenvatting van inleiding Jacques de Raad voor de IVN-gidsencursus op 18 april 2011

De fascinerende wereld van wilde planten Samenvatting van inleiding Jacques de Raad voor de IVN-gidsencursus op 18 april 2011 De fascinerende wereld van wilde planten Samenvatting van inleiding Jacques de Raad voor de IVN-gidsencursus op 18 april 2011 Om duidelijk te maken waar we het over hebben eerst wat getallen. In Nederland

Nadere informatie

Conform uw opdracht hebben wij een veldonderzoek uitgevoerd ter plaatse van de weilanden en kassen gelegen achter Zwaagdijk-Oost 189.

Conform uw opdracht hebben wij een veldonderzoek uitgevoerd ter plaatse van de weilanden en kassen gelegen achter Zwaagdijk-Oost 189. NatuurBeleven bv Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen HB Adviesbureau bv T.a.v.: Peter Aalders Postbus 9230 1800 GE ALKMAAR Datum: 30 oktober 2009 uw brief van 23 oktober 2009 en 27 oktober 2009 uw kenmerk

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 2006

Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 2006 Bijlage VMBO-GL en TL-COMPEX 26 tijdvak 1 BIOLOGIE CSE GL EN TL COMPEX Deze bijlage bevat informatie. 613-1-589b DUINEN INFORMATIE 1 DUINGEBIEDEN Het grootste deel van de Nederlandse kust bestaat uit duingebieden.

Nadere informatie

memo INLEIDING GEBIEDSBESCHERMING ZAND/ZON/ c.c.: datum: 22 augustus 2013 Achterweg 48, Lisse

memo INLEIDING GEBIEDSBESCHERMING ZAND/ZON/ c.c.: datum: 22 augustus 2013 Achterweg 48, Lisse memo aan: van: OG ZAND/ZON/130372 c.c.: datum: 22 augustus 2013 betreft: Achterweg 48, Lisse INLEIDING Bij alle ruimtelijke ingrepen moet rekening gehouden worden met de aanwezige natuurwaarden in en om

Nadere informatie

Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014

Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014 Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014 Stichting Landschapsbeheer Zeeland Lucien Calle Sandra Dobbelaar Alex Wieland 15 juli 2014 1 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Jaarverslag 2009 Samenstelling: Henk Wagenaar

Jaarverslag 2009 Samenstelling: Henk Wagenaar Jaarverslag Samenstelling: Henk Wagenaar Dagvlinders in Zeeland Jaarverslag Vlinder en Libellenwerkgroep Zeeland Met medewerking van : Vlinderwerkgroep West Zeeuws-Vlaanderen ( w erkgroep van Natuurbeschermingsver.

Nadere informatie

JAARPLAN 2018 KNNV AFD. VOORNE NATUURSTUDIE/NATUURBELEVING/NATUURBESCHERMING

JAARPLAN 2018 KNNV AFD. VOORNE NATUURSTUDIE/NATUURBELEVING/NATUURBESCHERMING JAARPLAN 2018 KNNV AFD. VOORNE NATUURSTUDIE/NATUURBELEVING/NATUURBESCHERMING Groene Specht Foto: Hans op den Dries Tekst: Theo Briggeman Begroting: Marianne op den Dries 1 Werkplan: Voor u ligt het Jaarplan

Nadere informatie

3. Inventarisatie. Organisatie. Figuur 1: Grafiek met het aantal retour gezonden inventarisatieformulieren per organisatie.

3. Inventarisatie. Organisatie. Figuur 1: Grafiek met het aantal retour gezonden inventarisatieformulieren per organisatie. 3. Inventarisatie 3.1. Methode Het inventarisatieformulier (zie bijlage 2) voor de Jeneverbes is verspreid via diverse organisaties naar beheerders en vrijwilligers. De organisaties die hierbij aan bij

Nadere informatie

Resultaten. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Resultaten. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen Resultaten Bezoekerscentrum De Kennemerduinen 2015-2016 Doelstelling Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is het duurzame centrum voor educatie, recreatie en toerisme van het Nationaal Park Zuid- Kennemerland.

Nadere informatie

Motivatie waarnemers. Waarom tellen waarnemers? Waarneme. Aantallen waarnemers. Nederland is land met hoogste dichtheid aan waarnemers

Motivatie waarnemers. Waarom tellen waarnemers? Waarneme. Aantallen waarnemers. Nederland is land met hoogste dichtheid aan waarnemers 99 99 99 99 99 995 996 997 998 999 5 6 7 8 9 5 Citizen science in het boerenland en lichtpuntjes Citizen Science (burgerwetenschap) Onderzoek uitgevoerd door burgers, vaak in samenwerking met of onder

Nadere informatie

1. Status. Groenknolorchis (Liparis loeselii) H Kenschets. 3. Ecologische vereisten. 4. Huidig voorkomen

1. Status. Groenknolorchis (Liparis loeselii) H Kenschets. 3. Ecologische vereisten. 4. Huidig voorkomen Dit profiel dient gelezen, geïnterpreteerd en gebruikt te worden in combinatie met de leeswijzer, waarin de noodzakelijke uitleg van de verschillende paragrafen vermeld is. Groenknolorchis (Liparis loeselii)

Nadere informatie

Enquête Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland

Enquête Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland Samenvatting en conclusies Respons Op 4 maart 2014 is een digitale enquête verstuurd naar 342 leden van de VWG Zuid- Kennemerland. Alleen de leden waarvan het e-mailadres bekend is bij de VWG, jeugd en

Nadere informatie

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP INTRODUCTIE Biodiversiteit: Biodiversiteit of biologische diversiteit is een graad van verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven ecosysteem, bioom of een gehele planeet.

Nadere informatie

Bermenplan Assen. Definitief

Bermenplan Assen. Definitief Definitief Opdrachtgever: Opdrachtgever: Gemeente Assen Gemeente Mevrouw Assen ing. M. van Lommel Mevrouw M. Postbus van Lommel 30018 Noordersingel 940033 RA Assen 9401 JW T Assen 0592-366911 F 0592-366595

Nadere informatie

Draagvlak voor natuur: van verdelen naar verbinden

Draagvlak voor natuur: van verdelen naar verbinden Draagvlak voor natuur: van verdelen naar verbinden CSA (Kris) van Koppen, Universitair hoofddocent Milieubeleid, Wageningen Universiteit 1.Karakterisering 2.Diagnose 3.Hoe verder Karakterisering: trends

Nadere informatie

Naar een nieuwe Rode Lijst. Chris van Swaay U allen!

Naar een nieuwe Rode Lijst. Chris van Swaay U allen! Naar een nieuwe Rode Lijst Chris van Swaay U allen! Wat is een Rode Lijst? Publicatie Rijksoverheid Welke soorten zijn bedreigd of zelfs verdwenen en welke niet? Vaste methode, gebaseerd op combinatie

Nadere informatie

Bijlage 2 Uitvoeringsprojecten biodiversiteit en leefgebieden. Voorbeeld 1 Leefgebieden gladde slang in De Kempen (binnen EHS)

Bijlage 2 Uitvoeringsprojecten biodiversiteit en leefgebieden. Voorbeeld 1 Leefgebieden gladde slang in De Kempen (binnen EHS) Bijlage 2 Uitvoeringsprojecten biodiversiteit en leefgebieden Voorbeeld 1 Leefgebieden gladde slang in De Kempen (binnen EHS) Inleiding In 2006 heeft RAVON in opdracht van de Provincie Noord-Brabant het

Nadere informatie

Figuur 1. Kleine wintervlinder (copula).

Figuur 1. Kleine wintervlinder (copula). Bomeninventarisatie kleine wintervlinder (Operophtera brumata) en andere insecten/ongewervelden in het Vormersbos te Wijchen, november en december 2017 Hans Hollander, 27 december 20177 Inleiding Van 2013

Nadere informatie

Notitie tbv. werkgroep praktisch natuur beheer Beheer Staatsbosbeheer. Onderhoud van deze twee poelen door wg pn ivn nijmegen

Notitie tbv. werkgroep praktisch natuur beheer Beheer Staatsbosbeheer. Onderhoud van deze twee poelen door wg pn ivn nijmegen Notitie tbv. werkgroep praktisch natuur beheer Beheer Staatsbosbeheer. Onderhoud van deze twee poelen door wg pn ivn nijmegen 1. Poel in Alverna praktisch natuurbeheer Bezoek #) aan de poel in het gebied

Nadere informatie

Provincie Zeeland. Zeeuwse bermen steeds bonter

Provincie Zeeland. Zeeuwse bermen steeds bonter Provincie Zeeland Zeeuwse bermen steeds bonter Een ecologisch beheerde berm ziet er aantrekkelijk uit. Vooral wandelaars en fietsers genieten daarvan. Het is u vast wel eens opgevallen in het voorjaar

Nadere informatie

Libellen van de Habitatrichtlijn,

Libellen van de Habitatrichtlijn, Indicator 19 september 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Er staan negen soorten Nederlandse

Nadere informatie

Excursies 2012 in de Goudse groengebieden

Excursies 2012 in de Goudse groengebieden Excursies 2012 in de Goudse groengebieden Uit de serie Groenwandelingen in Gouda 4 Heempad in het voorjaar Bloesem peer Herfst in het moeras 2 Grasland Kievitsbloemen Excursies 2012 in de Goudse groengebieden

Nadere informatie

Aanpak Vlindertuin Groene Voet, IVN Noord-Kennemerland

Aanpak Vlindertuin Groene Voet, IVN Noord-Kennemerland Aanpak Vlindertuin Groene Voet, IVN Noord-Kennemerland Een gemeentelijk materialendepot werd opgeheven. De nabijgelegen sportvelden wilden wel uitbreiden, maar KNNV regio Alkmaar diende een plan in voor

Nadere informatie

HET VOORKOMEN VAN DE RUGSTREEPPAD IN HET PLANGEBIED EN DIRECTE OMGEVING VAN DIJKZICHT-ZUID TE ZUILICHEM

HET VOORKOMEN VAN DE RUGSTREEPPAD IN HET PLANGEBIED EN DIRECTE OMGEVING VAN DIJKZICHT-ZUID TE ZUILICHEM HET VOORKOMEN VAN DE RUGSTREEPPAD IN HET PLANGEBIED EN DIRECTE OMGEVING VAN DIJKZICHT-ZUID TE ZUILICHEM HET VOORKOMEN VAN DE RUGSTREEPPAD IN HET PLANGEBIED EN DIRECTE OMGEVING VAN DIJKZICHT-ZUID TE ZUILICHEM

Nadere informatie

Notitie flora en fauna

Notitie flora en fauna Notitie flora en fauna Titel/locatie Projectnummer: 6306 Datum: 11-6-2013 Opgesteld: Rosalie Heins Gemeente Baarn is voornemens om op de locatie van de huidige gemeentewerf een nieuwe brede school ontwikkelen.

Nadere informatie

Grote vuurvlinder in Friesland. Bezoek en advies 2003.

Grote vuurvlinder in Friesland. Bezoek en advies 2003. Grote vuurvlinder in Friesland. Bezoek en advies 2003. Grote vuurvlinder in Friesland. Bezoek en advies 2003. Tekst: Henk de Vries Met medewerking van: Gerrit Padding, Sjoerd Steenbergen, Saskia Janssen,

Nadere informatie

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne vleermuis foto Jan Alewijn verslag 48 Wintertelling Vleermuizen Voorne januari 2011 2 e versie Jan Alewijn Dijkhuizen inleiding Sinds de winter van 1982 worden op Voorne

Nadere informatie

Genoeg te doen voor iedereen

Genoeg te doen voor iedereen Kralingse Bos Kralingse Bos: best bezochte plek van Rotterdam Het Kralingse Bos, wie kent het niet. Iedereen die van rust, natuur, water, ruimte en recreatie houdt, is te vinden in dit unieke stuk natuur

Nadere informatie

Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012

Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012 Nieuwsbrief 8 van RAVON Afdeling Utrecht juli 2012 Contactpersoon RAVON Utrecht Wim de Wild Couwenhoven 7221 3703 HW Zeist wim.de.wild@ziggo.nl tel. 030-6963771 RAVON Utrecht verstuurt onregelmatig een

Nadere informatie

Aan de slag in de vlindertuin

Aan de slag in de vlindertuin Aan de slag in de vlindertuin In dit schema kun je zien welke ideeën voor activiteiten je verder nog kunt vinden op www.vlindertuinen.nl. In dit document geven we voorbeelden van activiteiten in de vlindertuin

Nadere informatie

Jaarprogramma IVN Helden 2018[Geef de titel van het document op] 10 januari /Vertrek 11 Jan Do 20:00 Nieuwsjaars treffen

Jaarprogramma IVN Helden 2018[Geef de titel van het document op] 10 januari /Vertrek 11 Jan Do 20:00 Nieuwsjaars treffen Datum Dag Aanvang Onderwerp /Vertrek 11 Jan Do 20:00 Nieuwsjaars treffen Informatie 25 Jan Do 20:00 Tuinvogeltelling 28 jan. Zo 8.15 9.00 tot 12.00 Observeren watervogels op de Maas vanuit Wanssum Dasseninventarisatie

Nadere informatie

Landelijke Vlinderdag Landelijke Vlinderdag 2 maart 2019

Landelijke Vlinderdag Landelijke Vlinderdag 2 maart 2019 Landelijke Vlinderdag 2019 Landelijke Vlinderdag 2019 #vlinderdag Wist u dat De Vlinderstichting dit jaar 36 jaar bestaat? Argusvlinder telweekend 17 19 mei 2019 Ook (juist) waar je denkt dat hij weg is.

Nadere informatie

Monitoring op natuurboerenerven. Uitleg over de systematiek van het monitoren

Monitoring op natuurboerenerven. Uitleg over de systematiek van het monitoren Monitoring op natuurboerenerven Uitleg over de systematiek van het monitoren Inleiding Boerenzwaluwen op het erf, korenbloemen in de akkers, fladderende citroenvlinders tussen de schuren. Al dat pracht

Nadere informatie

Verplaatsing houtsingel

Verplaatsing houtsingel Ten behoeve van de herontwikkeling van locatie De Hokhorst in Renswoude moeten een watergang en een aangrenzende houtsingel ca. tien meter naar het oosten worden verplaatst. Om te voorkomen dat deze verplaatsing

Nadere informatie